Lopend Vuur 4, juni 2012

8
>>LopendVuur04 De krant van de Nederlandse Topsport >> juni 2012 >> lees verder op pagina 2 Femke Dekker kandidaat voor de IOC-atletencommissie Tijdens de Olympische Spelen in Londen maakt roeister Femke Dekker (32) kans om gekozen te worden voor de Atletencommissie van het IOC. In totaal worden vier nieuwe leden gekozen uit 21 kandidaten en alle sporters kunnen tussen 16 juli en 8 augustus stemmen op hun vier favorieten. Eenmaal gekozen wil Dekker zich hard maken voor drie punten: effectieve en eerlijke dopingaanpak, een succesvolle tweede carrière’ voor sporters en betere afstemming tussen atletencommissies nationaal en internationaal. Tijdens de sluitingsceremonie worden de nieuwe leden gepresenteerd en Dekker zal er alles aan doen om er dan bij te zijn in het Olympisch Stadion. >> Op dit moment is Dekker al lid van de Atletencommissie (AC) van NOC*NSF. De sportkoepel vroeg haar in augustus 2011 of ze zich kandidaat wilde stellen. “Ik heb er eerst goed over nagedacht”, geeft Dekker aan. “Als ik ervoor ga, dan wil ik ook echt vechten voor zaken die beter geregeld moeten worden. Ik vind dat als ik een belangenbehartiger ben, de mensen mij moeten kennen. Het is belangrijk dat de sporter mij kan vinden en ik hem of haar. Toen ik mijn speerpunten duidelijk had, gebaseerd op mijn ervaringen als sporter en als lid van de Nederlandse AC, wilde ik mij graag kandidaat stellen.” Dopingaanpak “Doping is helaas een onderdeel van topsport, maar ik wil er hard aan werken om alle reglementen en straffen voor alle sporters ter wereld gelijk en FOTO: SOENAR CHAMID Paralympische sport wordt steeds professioneler Zitvolleybalster Elvira Stinissen (33) is kandidaat voor de Atletencommissie van het International Paralympic Committee (IPC). Tijdens de Paralympics van 29 augustus tot 9 september kan er door alle atleten gestemd worden. Stinissen heeft drie redenen geformu- leerd op basis waarvan ze zich verkiesbaar stelt. Allereerst wil ze Paralympische atleten een stevigere stem geven en hun positie daarmee versterken. Ten tweede wil ze bijdra- gen aan meer kwaliteit van de Paralympische sporten. Tot slot wil ze de prestaties van de Paralympische sporters en de waarde van de Paralympische sport beter zichtbaar maken. Coach Ligart prijst de Nederlandse mentaliteit > 4 Kiki Bertens: “Ik kan nog heel ver komen” > 5 Daan Dikken: “CP-voetbal draait ergens om” > 6 Sportklimmer Nicky de Leeuw is een geboren aap > 8 Femke Dekker (achter): “Ik wil echt vechten voor zaken die beter geregeld moeten worden.” >> lees verder op pagina 2 HET LOPEND VUUR JUNI 2012 NOC*NSF 1

description

Lopend Vuur, de krant van de Nederlandse topsport nummer 4, juni 2012

Transcript of Lopend Vuur 4, juni 2012

Page 1: Lopend Vuur 4, juni 2012

>>LopendVuur04de krant van de Nederlandse Topsport >> juni 2012

>> lees verder op pagina 2

Femke Dekker kandidaat voor de

IOC-atletencommissie

Tijdens de Olympische spelen in Londen maakt roeister Femke Dekker (32) kans om gekozen te worden voor de Atletencommissie van het iOC. in totaal worden vier nieuwe leden gekozen uit 21 kandidaten en alle sporters kunnen tussen 16 juli en 8 augustus stemmen op hun vier favorieten. eenmaal gekozen wil Dekker zich hard maken voor drie punten: effectieve en eerlijke dopingaanpak, een succesvolle tweede carrière’ voor sporters en betere afstemming tussen atletencommissies nationaal en internationaal. Tijdens de sluitingsceremonie worden de nieuwe leden gepresenteerd en Dekker zal er alles aan doen om er dan bij te zijn in het Olympisch stadion.

>> Op dit moment is Dekker al lid van de Atletencommissie (AC) van nOC*nsF. De sportkoepel vroeg haar in augustus 2011 of ze zich kandidaat wilde stellen. “ik heb er eerst goed over nagedacht”, geeft Dekker aan. “Als ik ervoor ga, dan wil ik ook echt vechten voor zaken die beter geregeld moeten worden. ik vind dat als ik een belangenbehartiger ben, de mensen mij moeten kennen. Het is belangrijk dat de sporter mij kan vinden en ik

hem of haar. Toen ik mijn speerpunten duidelijk had, gebaseerd op mijn ervaringen als sporter en als lid van de nederlandse AC, wilde ik mij graag kandidaat stellen.”

dopingaanpak“Doping is helaas een onderdeel van topsport, maar ik wil er hard aan werken om alle reglementen en straffen voor alle sporters ter wereld gelijk en

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

Paralympische sport wordt steeds professionelerZitvolleybalster elvira stinissen (33) is kandidaat voor de Atletencommissie van het international Paralympic Committee (iPC). Tijdens de Paralympics van 29 augustus tot

9 september kan er door alle atleten gestemd worden.

stinissen heeft drie redenen geformu-leerd op basis waarvan ze zich

verkiesbaar stelt. Allereerst wil ze Paralympische atleten een stevigere stem geven en hun positie daarmee versterken. Ten tweede wil ze bijdra-gen aan meer kwaliteit van de

Paralympische sporten. Tot slot wil ze de prestaties van de Paralympische sporters en de waarde van de Paralympische sport beter zichtbaar maken.

Coach ligart prijst de Nederlandse mentaliteit > 4

kiki Bertens:“ik kan nog heel ver komen” > 5

daan dikken:“CP-voetbal draait ergens om” > 6

Sportklimmer Nicky de leeuw is een geboren aap > 8

Femke dekker (achter): “ik wil echt vechten voor zaken die beter geregeld moeten worden.”

>> lees verder op pagina 2

HeT LOPenD VuuR Juni 2012 nOC*nsF 1

Page 2: Lopend Vuur 4, juni 2012

VeRVOLG PAGinA 1

eerlijk te maken. Op dit moment kun je voor het verkeerd invullen van je whereabouts dezelfde straf krijgen als voor een positieve plas. Zulke zaken wil ik aanpakken. Ook krijg je in andere landen een lagere straf voor hetzelfde vergrijp dan bijvoorbeeld hier in nederland. Daar moet eenheid in komen en volledige transparantie. Dan weten sporters waar ze aan toe zijn.”

Tweede carrière“ik vind het heel wezenlijk dat je tijdens je sportcarrière ook investeert in je maatschappelijke carrière, maar dat moet wel mogelijk zijn. Daarin speelt de sporter zelf een voorname rol, maar de mensen, bedrijven en instellingen om hem heen zijn minstens zo belangrijk. Ook wil ik een vuist maken voor sporters die na hun carrière in een zwart gat dreigen te vallen. Dat mag niet meer gebeuren. Topsporters zijn mensen. ik vind het de taak van nOC’s en bonden om ervoor te zorgen dat er goede nazorg is voor sporters die, door blessure of andere oorzaak, stoppen met hun sport. De sporter zelf dient ook initiatief te nemen natuurlijk, maar nOC en bonden moeten hun handen niet van de atleten aftrekken als ze stoppen.”

Samenwerking“Veel landen zijn de topsport en voorzieningen voor topsporters aan het

ontwikkelen. Het is waardevol als dit soort initiatieven gedeeld wordt, zodat sporters over de hele wereld er iets aan hebben. in Frankrijk wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een pensioenregeling voor topsporters. Alle positieve zaken die geregeld worden voor atleten moeten we delen, zodat we van elkaar kunnen leren en de positie van de topsporter nog beter kunnen maken.”

kansOp 9 augustus om 14.00 uur worden de resultaten van de verkiezing bekend-gemaakt. Dekker heeft concurrentie van de Australische roeier James Tomkins. sporters mogen ieder vier stemmen uitbrengen, maar per sport maar voor één vertegenwoordiger uit die sport. Het is niet zomaar gedaan voor Dekker, maar ze zal zich volledig inzetten om er te komen.

“Het is belangrijk dat atleten weten wat het iPC is, waar het voor staat en wat de Atletencommissie voor ze kan betekenen,” zegt de aanvoerster van

elvira Stinissen: “ik wil ervoor zorgen dat de

voorwaarden voor een perfect topsportklimaat

worden gecreëerd.”

VeRVOLG PAGinA 1

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

Breintraining maakt topsporters mentaal fitter

het nederlands zitvolleybalteam. “Als ik verkozen word, wil ik de geweldige prestaties die Paralympische atleten neerzetten laten zien. er zitten vaak prachtige verhalen achter die prestaties. Die moeten worden verteld om anderen te inspireren. Zo kun je de Paralympische spelen de uitstraling geven die ze verdienen.”

kwaliteit“De laatste jaren zie je een enorme ontwikkeling bij de Paralympische sporten. niet alleen in nederland, maar in veel landen zie je verbetering van de kwaliteit. ik wil ervoor zorgen dat de voorwaarden voor een perfect topsportklimaat worden gecreëerd.” stinissen is in nederland al lid van de Atletencommissie van nOC*nsF. “Hoewel veel aspecten van de Paralympische sport gelijk zijn aan die van de Olympische sport, kent de Paralympische sport ook zijn eigen uitdagingen. ik vraag hier in nederland specifiek aandacht voor en probeer bij te dragen aan verbeteringen.”

in aanloop naar de spelen zal stinissen contact zoeken met haar collega-Para-lympische sporters om een nog beter beeld te krijgen van wat er binnen de verschillende sporten leeft.

Presteren topsporters beter door hun mentale toestand te optimaliseren? waarschijnlijk wel, zo blijkt uit een studie naar de effecten van neurofeedback op de mentale staat en prestaties van topsporters.

>> in 2011 namen twaalf topgymnasten van sportclub Flik-Flak via het innosportLab ’s-Hertogenbosch deel aan het project ‘Validatie neurofeed-back voor mentale fitness in de topsport’. Het project is uitgevoerd door innosportnL, in samenwerking met nOC*nsF, Tilburg university Department of Cognitive neuroscience, neurocare en Philips Research. Voormalig topturnster Berber van den Berg werkte als researcher mee aan het onderzoek.

Gunstig effect op sportprestatiesneurofeedback is in de topsport een relatief nieuwe techniek om mentale fitheid te vergroten, gebaseerd op de meting en training van bepaalde hersenfrequenties. De onderzoeks-partners hebben een systeem ontwikkeld waarmee het ideale hersenritme automatisch wordt getraind zonder instructies. Tijdens het onderzoek is bekeken of een topspor-ter mentaal fitter is en beter kan presteren na herhaalde sessies met dit systeem. De resultaten tonen inder-daad een positief effect op onder andere het mentale vlak, zoals op het gebied van zelfvertrouwen, focus, ontspanning, en het fysieke vlak (kracht en techniek).

in voorbereiding op de Olympische SpelenDe nederlandse top-trampolinespring-ster Rea Lenders heeft meegewerkt aan het onderzoek en is zo positief over de resultaten dat ze de neuro-feedbacktraining inzet in haar voorbereiding op de Olympische spelen in augustus 2012 in Londen. in de aanloop naar het Olympisch Kwalificatietoernooi in januari en de europese Kampioenschappen in april gebruikte Rea ook al de neurofeed-backopstelling in het innosportLab ’s-Hertogenbosch. “De training heeft vooral een positief effect op mijn slaap: ik val sneller in slaap en ik slaap beter. Daardoor voel ik me de volgende dag fitter en heb ik minder last van stress.”

Gezien het kleine aantal deelnemers wordt deze studie beschouwd als een pilot, die trends laat zien die gebruikt kunnen worden in een vervolgonder-zoek. De uitkomsten zijn veelbelovend. Momenteel kijken de projectpartners hoe zij verder kunnen gaan. Gedacht wordt aan een vervolgstudie met een grotere groep (top)sporters uit meerdere sporten, waarmee duidelijk aantoonbaar gemaakt kan worden dat neurofeedback de prestaties verbetert en hoe neurofeedback verder ingebed kan worden in de praktijk.

aftellen naar de Paralympische Spelen london 2012André Cats, chef de mission van Paralympic Team netherlands, verwacht dat de komende editie van de Paralympische spelen “de mooiste en grootste ooit” zullen worden. Hij blikt vooruit op wat komen gaat: “De kwalificaties in de verschillende sporten lopen op hun einde. Als we straks alle sporters bij elkaar optellen, dan komen we uit op een aantal van tussen de 85 en negentig sporters. Dat is een kleine vooruitgang ten opzichte van de Paralympische spelen in Peking.” Cats’ verwachting dat London 2012 “de mooiste en grootste Paralympische spelen ooit” worden, klopt in ieder geval wat betreft het aantal deelnemende landen en sporters: ten opzichte van vier jaar geleden doen er in Londen negentien landen en 250 sporters meer mee. “Maar je ziet het ook aan de kaartverkoop, de aandacht die Londen er aan geeft en de belangstelling die er vanuit allerlei kanten voor is. Zo is er een flinke toename in het aantal persaccreditaties dat is aange-vraagd en komt de nOs met een dagelijks liveprogramma van een half uur en met een samenvattingenprogramma later op de avond. Het is mooi om te zien dat de belangstelling vanuit de media zo sterk is toegenomen. Het is een prachtige uitdaging voor de sporters om alle belangstelling te belonen met topprestaties.”

Colofon Lopend Vuur is een uitgave van nOC*nsF Ontwerp Diep Arnhem, Opmaak en druk DeltaHage, Den Haag, Hoofdredactie Friso schotanus (Het sportbureau)/nOC*nsF, eindredactie Janneke westermann, Medewerkers Coen Kaaij, Roelof Jan Vochteloo, Romy Vooijs, Productie Arko sports Media, nieuwegein, Redactieadres NOC*NSF: Lopend Vuur T.a.v. Annemiek van der Meer, Postbus 302, 6800 AH ARnHeM, Tel.: 026 483 47 83, e-mail: [email protected], www.nocnsf.nl/lopendvuur

2 nOC*nsF HeT LOPenD VuuR Juni 2012

Page 3: Lopend Vuur 4, juni 2012

Derde Olympic Session – ‘Doen’

aTleTeN deNkeN Mee OVeR de klediNG VOOR lONdeN

“Superleuk om mee te denken over de outfit”sophie Polkamp is behalve hockeyster ook studente aan het Amsterdam Fashion institute. “Mode is wel een ding van mij”, verklapt de international. en dus mocht ze meedenken over de Olympische kleding. “in de toekomst zou ik willen helpen met ontwerpen.”

>> De Amerikanen verschijnen in kleding van Ralph Lauren, de italianen dragen Versace. en de nederlandse Olympische equipe? Die krijgt een tenue aangemeten door suitsupply. Tijdens enkele bijeenkomsten werden de kleren voorgelegd aan een groep sporters en coaches, onder wie judoka edith Bosch, rolstoeltennisster Jiske Griffioen en hockeyster sophie Polkamp. Laatstgenoemde vindt het positief dat de sporters bij dit proces betrokken worden. “wij moeten er tenslotte in lopen.”

Polkamp vond de gepresenteerde kleding “verrassend”. “er zijn twee damessets ontworpen, een met een jurkje en een met een witte jeans en een jasje. nou, ik weet gewoon dat mijn teamgenootjes, de nederlandse hockeydames, niet in een jurkje gaan rondlopen. Dat heb ik dus doorgege-ven.” Liever willen ze tijdens de

openings- en sluitingsceremonie iets comfortabels, waar ze zich lekker in voelen. De hockeydames gaan dus voor de set met jeans en jasje!

Supermooi Omdat mode wel ‘een ding’ van haar is, werd Polkamp afgevaardigd om de ontworpen kleding van een kritische blik te voorzien. “Dat ik het met een kennersoog heb bekeken, zou ik niet willen zeggen, maar wellicht heb ik er wel iets meer gevoel voor. Bovendien: ik kon toch geen hele dingen omgooien, hooguit wat details veranderen.”Ze neemt de ervaring uit Peking mee, toen de nederlandse afvaardiging zich in een grijs pak presenteerde. “stond supermooi, maar het was echt zweten geblazen. Het was daar zo heet en vochtig dat de kleding gewoon te warm was. Dat zijn dingen om rekening mee te houden.”Buiten de officiële momenten om, lopen alle sporters in kleding van AsiCs. “natuurlijk is het belangrijk dat het er goed uitziet, want je loopt er dag en nacht in. normaal heb je tijdens een trainingskamp of toernooi je eigen kleding bij je, nu draagt iedereen hetzelfde. Het is belangrijk dat je een geheel vormt en als land iets uitstraalt. Voor de rest gaat het erom dat de kleding van goede kwaliteit is en je er lekker in kunt bewegen.”

TrenchcoatZelf hebben de hockeyers niet meer nodig dan wat korte broeken en een paar hemdjes, meent Polkamp. “Maar een atleet heeft juist strakke kleding nodig, dat verschilt per sport. Het gehele pakket is groot. er zit ook een trenchcoat, een soort regenjas, in. Dat is een verwijzing naar Londen.” er zitten ook verwijzingen naar

nederland in. “er is een tulp verwerkt in de kleding.”Ze vond het “superleuk” om mee te denken over de outfit. “in de toekomst zou ik er zelf wel meer mee willen doen. Ontwerpen kan ik niet, ik kan niet technisch tekenen, maar als sporter weet ik wel wat nodig is om je lekker te voelen.”

Sophie Polkamp (rechts): “Het grijze pak stond supermooi, maar het was echt zweten geblazen.”

FOTO

: sO

enA

R C

HA

MiD

Verrassend en inspiratievol. Dat moet de laatste van drie Olympic sessions die in aanloop naar de Olympische spelen van Londen plaatsvinden worden. Op 4 juli is het zover. in Amsterdam zet het organiserende vijftal Mark Huizinga, Margje Teeuwen, Johan Kenkhuis, Bas van de Goor en erben wennemars op ‘legendarische’ wijze de puntjes op de i.

>> Het programma van de dag, voorafgaand aan de teamoverdracht, moet nog geheim blijven, maar wees gerust: het zal een dag vol verrassin-gen, inspirerende verhalen en vooral ook praktische tips en adviezen worden die in Londen goed van pas kunnen komen. Op initiatief van technisch directeur Maurits Hendriks organi-seerde het vijftal drie bijeenkomsten in voorbereiding op de spelen van Londen. Centraal staan informatie, inspiratie en interactie. Op 4 juli zal de teambuilding afgerond worden en zijn de aanwezigen geen kanshebbers meer, maar leden van het Olympic Team netherlands. Alle praktische

informatie over leven in het Olympisch dorp komt langs. Bas van de Goor en erben wennemars geven hun advies alvast in Lopend Vuur.

ervaring“ik ben achteraf heel blij dat onze coach Joop Alberda voorafgaand aan Atlanta bij ons is aangeschoven om te bespreken wat je kunt verwachten”, zegt de 2,09 meter lange Van de Goor. Hij won goud met de volleybalploeg in 1996. “een aantal uit ons team had de spelen al eens meegemaakt, zoals Ron Zwerver. Zij vertelden verhalen waar ik veel aan heb gehad. Dat je op heel veel zaken geen invloed hebt bijvoorbeeld,

dat moet je accepteren. wij stonden bij aankomst in Amerika uren in de rij voor de douane. Als ik dat niet van tevoren had geweten, was ik zeker in de stress geraakt.”

Olympisch dorp“De dag voordat wij onze finale moesten spelen, werden de hockey-mannen al kampioen. Op het grasveld onder ons hotel in het Olympisch dorp vierden zij hun feestje. Dat is ook iets waar je rekening mee moet houden als je laat in het programma moet presteren. Het dorp verandert in die twee weken in the biggest party on earth en als je nog moet vlammen, moet je zorgen dat zulke dingen je niet afleiden.”

VerantwoordelijkheidOok erben wennemars, tweevoudig bronzenmedaillewinnaar en deelne-mer aan drie Olympische spelen, onderschrijft de eigen

verantwoordelijkheid. “waarom heb ik geen Olympisch goud? Misschien had ik moeten accepteren dat ik vooraf geen enkele zekerheid had op Olympisch succes. Dat heeft namelijk niemand. iedereen start op dezelfde plek en heeft vanaf het startblok evenveel kans. ik had al mijn energie moeten gebruiken iets extra’s te leveren op het moment waar het echt om ging: mijn race. Maar ik was al bezig om een excuus veilig te stellen waarmee ik dan achteraf zou kunnen verklaren waarom ik niet had gewon-nen, maar er wel alles aan had gedaan.”

HeT LOPenD VuuR Juni 2012 nOC*nsF 3

Page 4: Lopend Vuur 4, juni 2012

de COaCH – BalazS liGaRT

“De mentaliteit van Nederlanders is goed”naamBalazs LigartnationaliteitHongaarsBeroepBondscoach schoonspringen senioren en jeugdLeeftijd41werkzaam in nederland sindsseptember 2006

>> Waarom bent u naar Neder-land gekomen?“in 2006 zocht de nederlandse zwembond een bondscoach voor het schoonspringteam. Ze zochten iemand die de springers naar het europees Kampioenschap van 2008 kon leiden en iemand die kon ondersteunen bij het opzetten van een nieuw project voor talentontwikkeling en coachtraining. Voor mij was de verhuizing naar nederland een grote verandering in mijn leven. in Hongarije was ik gymleraar op een middelbare school, daarnaast had ik een eigen bedrijf in schoonspringen en was ik coach van

Wat is het verschil tussen sporters uit Hongarije en Nederland?“Het leven is vooral heel verschillend in de beide landen. in nederland sport je tot je veertiende voor de lol. De prestatie staat niet voorop. in Hongarije is dat anders. De sport is een mogelijkheid om een beter leven te krijgen, terwijl nederlanders hoe dan ook een goed leven hebben, of ze nou sporten of niet. Desondanks is de mentaliteit van nederlanders goed. Ze zijn bereid hard te werken.”

Hoe lang blijft u nog als bonds-coach?“ik heb een contract tot eind 2012, maar de gesprekken voor verlenging zijn al begonnen. we zien nu net de resultaten van de veranderde aanpak. Yorick de Bruijn en inge Jansen maken nog kans op Londen, ik hoop ze daar te kunnen coachen. Als ik kan verlengen tot Rio 2016 is de kans groot dat ik voor de rest van mijn leven in nederland blijf. Dan wil ik ook dat mijn zoon hier komt wonen. Dan wil ik eindhoven tot mijn thuis maken.” ligart: “99 procent is gewoon niet goed genoeg.”

FOTO

: nO

C*n

sF

de nationale bond. in nederland kon ik fulltime als bondscoach werken. Daarnaast heb ik mijn zoon in Hongarije moeten achterlaten, hij woont bij mijn ex-vrouw. Hem zie ik alleen nog in de vakanties.”

Wat voor soort coach bent u?“ik vind dat een sporter altijd alles moet geven; 99 procent is gewoon niet goed genoeg. ik ben gedreven. Mijn springers moeten hard werken. Om hard te werken moet je je volledig kunnen focussen. Problemen moeten ze buiten de deur houden. nu heb ik een vrij jonge ploeg en komen ze voldoende problemen tegen. Ze gaan bijvoorbeeld nog naar school, of hebben een lastige thuissituatie. ik heb de afspraak met mijn pupillen dat ze me alles vertellen. Ze mogen me bellen en sms’en. in Hongarije heb ik ook een opleiding gehad om sporters psychologisch te begeleiden. Dat helpt mij hun persoonlijkheid te doorgron-den en daarbij aan te sluiten in mijn aansturing. Het is een vriendschappe-lijke relatie tussen mij en mijn sporters.”

4 nOC*nsF HeT LOPenD VuuR Juni 2012

GOud OP de WeRkVlOeR

“Wij waarderen de inzet van topsporters”Voor een topsporter is het van belang dat je je volledig op je sport kunt concentreren. Daarnaast wil je ook je maatschappelijke carrière niet vergeten. Je wilt extra geld verdienen of je wilt je alvast oriënteren op andere zaken. nOC*nsF, sport & Zaken en Randstad kunnen topsporters helpen met het programma Goud op de werkvloer. Zij bemiddelen tussen de sporter die werk zoekt en potentiële werkgevers. Twee van die bedrijven waar topsporters terecht kunnen komen zijn HMsHost schiphol Airport en Geldservice nederland. Zij vertellen waarom ze graag topsporters in dienst nemen.

>> Horecabedrijf HMsHost schiphol Airport is verantwoordelijk voor 75 concepten op de luchthaven schiphol. in totaal werken er 1.400 medewerkers in allerlei gelegenheden. Ook is HMsHost de uitbater van grote merken als starbucks, La Place, Burger King en Hotel Mercure op schiphol. “HMsHost wil topsporters graag een kans geven”,

horecagelegenheden. De restaurants en bars van HMsHost zijn 365 dagen per jaar open en sommige zelfs 24 uur per dag. Ook kun je een stage lopen of binnen ons bedrijf een opleiding volgen. Voor sporters die in de afbouwende fase van hun sportcarrière zitten, is er de mogelijkheid voor meer vastigheid. in ieder geval kom je terecht in een dynamische omgeving waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.” TOP-prestatiesVan een heel andere orde is de dienstverlening door Geldservice nederland (Gsn). Het bedrijf zorgt ervoor dat alle bankbiljetten voor Rabobank, ABn AMRO en inG worden geteld en gedistribueerd. “in de geldverwerking bestaat het werk uit sorteren en tellen van binnenkomend geld, geschiktheids- en echtheidscon-trole, het klaarmaken van bestellingen

vertelt communicatiemanager Meddy de Graaff. “Topsporters dienen als voorbeeld als het gaat om discipline en doorzettingsvermogen. Zij geven hun leven op voor de sport en daar moet iets tegenover staan.” Voor topsporters zijn er binnen HMsHost meerdere mogelijkheden, legt De Graaff uit. “Zo kun je als je nog actief sporter bent heel flexibel worden ingezet in het operationele deel van de

voor de banken en het regelen van het waardetransport tussen haar cash centers en De nederlandsche Bank”, somt Corstiaan eggink, HR-manager binnen het bedrijf op. “Daarnaast is er een logistieke tak die zich richt op transport en service. wij hanteren drie kernwaarden: Trots, Ondernemerschap en Professionaliteit (TOP), en dat sluit perfect aan bij de topsport. nederlanders zijn trots op de medail-les die worden behaald door atleten. Als ondernemer kijk je ook voortdu-rend naar wat je kunt verbeteren in processen op de werkvloer. net als een sporter die zoekt naar efficiëntere trainingen of technieken. Als profes-sioneel sporter dien je er ook volledig voor te gaan, en die inzet waarderen wij ook. we zoeken parttimers die flexibel inzetbaar zijn. Productiewerk is nu het belangrijkste aanbod, voor veel actieve sporters is dat ideaal.

Page 5: Lopend Vuur 4, juni 2012

eind april deed Kiki Bertens (20) wat slechts vijf nederlandse vrouwen in de historie haar voordeden: ze won een toernooi op de wTA-tour. De tennisster uit wateringen denderde in het Marokkaanse Fez vanuit de kwalificaties door naar de eindzege, en in Parijs haalde ze voor het eerst het hoofdschema van een grandslamtoernooi. “nu weet ik dat ik op de goede weg ben.”

>> eigenlijk ging het tijdens de trainingen al langer erg goed met Kiki Bertens. De technische aanpassingen aan haar spel (ze veranderde bijvoor-beeld haar grip) pakten tijdens de oefensessie prima uit, maar resulteer-den nog niet in aansprekende cijfers tijdens wedstrijden. Tot maart dit jaar, toen ze binnen een maand twee iTF-toernooien won. “Maar daar tref je toch de iets mindere tegenstanders. Gelukkig heb ik kort daarna laten zien dat ik ook van de betere speelsters kan winnen.”

FaalangstDe verklaring voor haar opmars – Bertens eindige in 2011 als 184ste van de wereld, maar dook dit jaar de top 100 in – heeft ook te maken met de mental coach die haar sinds een halfjaar begeleidt. “Aan hem heb ik veel steun gehad, hij geeft mij vertrouwen. ik was altijd bang om dingen fout te doen. een soort faalangst, die vroeger overigens echt extreem was. naarmate ik ouder werd, ging dat al beter, maar het laatste jaar ben ik echt een stuk gegroeid. ik ben

veel rustiger op de baan, kan beter nadenken. Dat is fijn, omdat je in een wedstrijd constant gefocust moet blijven.”Het vertrouwen van de toernooiwinst in Fez nam Bertens mee naar de kwalificaties van Roland Garros. in Parijs haalde ze voor het eerst het hoofdschema van een grandslamtoer-nooi. “Vooral mijn eerste wedstrijd was moeilijk, maar ondanks een match-point tegen ben ik blijven knokken. Die prestatie in Marokko heeft daarbij zeker geholpen.”

Speerpuntenniettemin kan ze op mentaal vlak nog steeds verbeteren. Vooral zenuwen willen nog wel eens opspelen op belangrijke momenten. “Dat is iets waar we nu aan gaan werken.” Ofschoon Bertens haar doelen niet graag uitspreekt, heeft ze twee belangrijke speerpunten van dit seizoen (top 100 en hoofdtoernooi grandslam) halverwege het jaar al bereikt. “Dat het zo snel zou gaan, had ik ook niet verwacht. Al komt het niet als een complete verrassing, omdat

mijn spel op de trainingen al langer goed was. Tijdens het toernooi moet het er echter meerdere wedstrijden achterelkaar uitkomen. Dat is gelukt en nu weet ik dat ik op de goede weg ben.”

Ze traint al jaren onder Martin van der Brugghen bij ATV Berkenrode in Berkel en Rodenrijs. “Dat is zeker bijzonder,

Bertens op Roland Garros: “ik ben blijven knokken.”

FOTO

: An

P P

HO

TO

OPValleNd SuCCeS – kiki BeRTeNS

“Ik kan nog heel ver komen”

want ik denk dat er weinig speelsters zijn die al zo lang bij dezelfde coach zitten. Maar ik ga hier voorlopig niet weg, we hebben nog steeds genoeg ideeën hoe we de volgende stap kunnen zetten. Mijn service verdient verbetering, die is nog te wisselvallig. Als mijn spelniveau nog iets constanter wordt, kan ik nog heel ver komen.”

in de koninklijke Schouwburg vierde NOC*NSF 29 mei haar honderdjarige bestaan samen met honderd Olympische goudenmedaillewinnaars. de avond werd gepresen-

teerd door ivo Niehe, die de genodigden in een vogelvlucht de geschiedenis van het NOC en de honderd gouden medailles liet zien.

FOTO

: nO

C*n

sF

Goud op de werkvloer– werkt vanuit jouw werkvraag en

zet jouw sport op één; – zoekt daar een passende werk-

gever en functie bij;– biedt je hierin begeleiding en

coaching.

>> Meer weten? [email protected].

Daarnaast biedt Gsn ook mogelijkhe-den voor sporters die een stageplaats zoeken of die na hun sportcarrière op zoek zijn naar een vaste baan. Verschillende mogelijkheden dus voor sporters die ook in hun werk TOP-prestaties willen leveren.”

NOC*NSF viert honderdjarig bestaan

HeT LOPenD VuuR Juni 2012 nOC*nsF 5

Page 6: Lopend Vuur 4, juni 2012

Doping en de SpelenCitius, altius, fortius! Tijdens de Olympische en Para lym-pische spelen in Londen zal iedere sporter weer proberen sneller, hoger en sterker te presteren dan ooit tevoren. een gouden medaille op de spelen belooft immers eeuwige roem en een plek tussen de goden op de Olympus.

>> Dit vooruitzicht is natuurlijk zeer aanlokkelijk en zal voor een enkeling reden zijn de Olympische gedachte te verdoezelen met het gebruik van doping. Deze dopingzondaars zullen hard het deksel op de neus krijgen. Voor de organisatie in Londen (LOCOG) geldt namelijk ook de slogan citius, altius, fortius. LOCOG belooft snellere analyses van de dopingmonsters, hogere gevoeligheid van de testen en

Doping’ hebben gelanceerd (www.wincleanuk.com). De campagneweb-site is voor de Olympische sporters namelijk de plek waar alle antidoping-informatie in aanloop naar de spelen gevonden kan worden.

Nederlandse bijdrageDe Dopingautoriteit zal er zelf ook alles aan doen om de spelen in Londen tot de schoonste ooit te maken. Vijf dopingcontroleurs reizen af naar Londen om LOCOG te assisteren bij het afnemen van dopingtesten. Daarnaast zal erik Duiven, de voorlichter Topsport van de Dopingautoriteit, het wADA Outreach Team gaan versterken bij de educatie van de Olympische sporters.

Olympisch testprogrammaBovendien zal iedere Olympiër in aanloop naar de spelen opgenomen worden in een apart testprogramma. Dit houdt in dat de gekwalificeerde

sporters in aanloop naar het Olympische evenement (wanneer dit nog niet het geval is) hun verblijfsge-gevens moeten gaan aanleveren in het zogenoemde whereaboutssysteem en dat ze minimaal één pre-Olympische dopingcontrole kunnen verwachten. Zo zorgen we ervoor dat nederland wat betreft de dopingspiegel (in tegenstel-ling tot de medaillespiegel) ver weg blijft van een top 10-klassering. we hebben namelijk al veertig jaar een clean sheet op de spelen. een score waar we best trots op mogen zijn.

>> Voor meer informatie, neem contact op met de Dopingautoriteit: [email protected]

sterkere bewijsvoering bij elke dopingovertreding. Bovendien zullen er ongeveer 6.250 dopingcontroles worden uitgevoerd, 25 procent meer dan in Peking. De uitslagen zullen in de meeste gevallen al na een dag bekend zijn. Valsspelers vallen dus direct door de mand!

VoorlichtingHet is dan ook van groot belang dat alle deelnemers vooraf goed zijn geïnformeerd over de rechten en verantwoordelijkheden die het dopingreglement met zich meebrengt. Vandaar dat LOCOG, het engelse ministerie van Cultuur, Media en sport, wADA en uK Anti-Doping de internati-onale campagne ‘win Clean: say no to

“CP-voetbal draait ergens om”Hij schoof zijn opleiding voor een jaartje aan de kant. Zo kan hij zich optimaal voorbereiden op de Paralympische spelen. De twintigjarige Daan Dikken doet er alles aan om straks in Londen op het veld te staan met het nederlandse CP-voetbalteam. “ik wil mij volledig kunnen concentreren op de Paralympische spelen. school pak ik volgend jaar wel weer op.”

>> De voetballer uit Zoeterwoude blijft vrij nuchter onder het feit dat hij straks misschien naar de spelen kan. “ik vind het niet heel spannend. Het kunnen mijn eerste spelen worden, maar dat maakt het er niet spannender op. ik heb het traject naar de Paralympische spelen van 2008 in Peking ook al meegemaakt. Toen viel ik helaas af, doordat ik een groot deel van het voortraject had gemist door een gebroken enkel. Het blijft een zwak punt, maar ik heb er gelukkig geen last meer van.”

Nederlands CP-voetbalteamsinds zijn achtste doet Daan Dikken aan voetbal. Hij begon bij de Meerburg en speelt nu, na een uitstapje bij uVs, weer bij de Meerburg in een vrienden-team. erg gezellig volgens Dikken, maar CP-voetbal staat bij hem op nummer één. “Bij de Meerburg speel ik vooral om wedstrijdritme op te doen. CP-voetbal daarentegen draait ergens om. Daar speel ik echt ergens voor.”

Het CP-voetbal kwam al op jonge leeftijd op het pad van Dikken. Op zijn dertiende werd hij gescout voor het nederlands CP-voetbalteam onder de vijftien jaar. Dikken is met zijn handicap geboren. De linkerkant van zijn lichaam functioneert minder. “Tijdens een wedstrijd heb ik niet zo

veel last van mijn handicap. een balletje links of rechts passen kan ik wel. een pass over veertig meter wordt wel een moeilijk verhaal.”

Stunten in londen Om zijn plekje in het nederlands team te veroveren, traint Dikken ook bij CP Talentteam; een voetbalschool voor jonge voetbalspelers met een handi-cap. Hier krijgt Dikken de mogelijkheid om vier keer per week te trainen onder leiding van trainers van de KnVB. “Bij het Talentteam kan ik net dat stapje extra doen. we trainen hard en hebben goede trainers. Het team is opgezet om jonge talenten op te leiden tot goede voetballers met het doel om een medaille te halen op de Paralympische spelen van Rio de Janeiro in 2016.”

De voetballer uit Zoeterwoude wil niet alleen in Rio een medaille halen, ook in Londen gaat hij voor een plak. Dat wordt nog een hele klus met Rusland, iran en Argentinië in de poule. “De nummers één en twee van de poules gaan door naar de halve finale. Dat is dan ook ons eerste doel: de halve finale halen. Als we die halen, dan gaan we voor een stunt. we zitten in een zware poule met Rusland, iran en Argentinië, maar als we gewoon goed spelen dan kunnen we ze verslaan. ik heb echt zin om naar de spelen te gaan!”daan dikken: “ik heb echt zin om naar de Spelen te gaan!”

FOTO

: nO

C*n

sF

6 nOC*nsF HeT LOPenD VuuR Juni 2012

Page 7: Lopend Vuur 4, juni 2012

Experts versterken InnoSportLab PapendalinnosportnL, waar de expertise van de sport, het bedrijfsleven en kennisinstellingen samen komt in verschillende test- en onderzoeksfaciliteiten, is versterkt met twee nieuwe managers. inspanningsfysioloog Luc van Agt is per 1 juni gestart als manager van het innosportLab Papendal en volgende maand begint wetenschapper Jeroen wouters als de nieuwe programmamanager voeding.

>> innosportLab Papendal komt voort uit de samenwerking tussen innosportnL en nOC*nsF, en richt zich niet op één specifieke sport, maar op het brede scala aan sporten dat op Papendal wordt beoefend. De nieuwe innovatieve omgeving is gericht op onder meer atletiek, wielrennen, handbal, tafeltennis en rolstoelbasket-bal, en onderscheidt zich daarmee van de overige innosportLabs, die meer gericht zijn op een aantal specifieke sporten, zoals zwemmen, sport en bewegen (eindhoven), schaatsen (Heerenveen), gymnastische sporten (’s-Hertogenbosch) en zeilen (Den Haag).

VoedingHet lab is dé testomgeving voor innovatieve producten, diensten en faciliteiten op het gebied van voeding, fysiologie en prestatiemonitoring. Topsporters krijgen hier ondersteuning in de dagelijkse trainingspraktijk met continue tests en metingen (‘monito-ring’). Daarnaast is er ruimte voor de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten.naast monitoring van prestatie en herstel, is voeding benoemd tot onderscheidend thema van het nieuwe lab op Papendal. De voedingssector in nederland behoort tot een van negen zogenoemde ‘topsectoren’, terreinen waarin ons land wereldwijd uitblinkt, en waarin door de overheid, het

Voeding is een onderscheidend thema van het nieuwe lab op Papendal

innoSportlab Papendal richt zich op een breed scala aan sporten.

FOTO

: in

nO

sPO

RTL

AB

PA

Pen

DA

LFO

TO: i

nn

OsP

OR

TLA

B P

AP

enD

AL

bedrijfsleven, universiteiten en onderzoekscentra wordt samenge-werkt op het gebied van kennis en innovatie. Ook bij innosportnL dienen zich steeds meer partners en projecten aan op het gebied van voeding. Vandaar dat ervoor gekozen is hier een programmalijn van te maken.

ervaringMet de aanstelling van Luc van Agt als manager heeft innosportLab Papendal een man met veel ervaring in huis gehaald. De inspanningsfysioloog bouwde kennis en ervaring op als atletiekcoach en daarna als fysioloog voor voetbalclub PsV. in die laatste functie was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van een van de eerste succesvolle producten van de samen-werking tussen sport, bedrijfsleven en kennisinstellingen die innosportnL faciliteerde: een fysiek en tactisch meetsysteem voor sporters van inmotio, dat intussen wereldwijd gretig aftrek vindt.

Van Agt is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitbouw van het lab en het opzetten van een groot netwerk van sporters, coaches, onderzoekers, ondernemers en investeerders. Hij werkt daarbij samen met toegepaste wetenschappers van nOC*nsF en de HAn, die verantwoordelijk zijn voor het initiëren en uitvoeren van metingen, in samenwerking met stagiairs van de

regionale kennisinstellingen. ‘‘een innosportLab is een trainingsomgeving om te meten en te testen in de sportpraktijk. wat hebben topsporters nodig om slim en effectief te trainen? in een klein land als nederland moeten we zuinig omspringen met onze talenten. Het is mijn ambitie om met slimmigheid in training, begelei-ding en technische snufjes het rendement van onze aanpak van topsporters te verhogen, zodat we in de top 10 kunnen komen en blijven.”

Jeroen wouters start op 3 juli 2012 als de nieuwe programmamanager

voeding. wouters is gepromoveerd aan de universiteit van wageningen en sinds 2002 werkzaam bij niZO food research in ede. Hij heeft een ruime achtergrond in voedingstechnologie, met specifieke ervaring in productont-wikkeling en voedingsonderzoek. in zijn nieuwe rol als programmamana-ger voeding zal Jeroen wouters zich inzetten voor de verdere ontwikkeling van functionele voeding voor atleten vanuit het breedste perspectief.

>> Meer informatie: www.innosport.nl [email protected]

Olympiërs van london 1948 aanwezig bij teamoverdracht

Het zal een bijzonder weerzien zijn tijdens de teamoverdracht van het Olympic en Paralympic Team netherlands 2012, op 4 juli in de Amsterdamse RAi. nu de spelen na 64 jaar wederom in Londen plaatsvinden, willen nOC*nsF en de nederlandse Vereniging van Olympische Deelnemers (nVOD) de oud-Olympiërs van 1948 laten weten dat ze niet vergeten zijn, en daarom zijn de nog levende helden van weleer uitgenodigd om bij de teamoverdracht aanwezig te zijn. Zij zijn uitgenodigd voor een lunch, die dient als reünie voor de oud-sporters. De ploeg van de Olympische spelen in 1948 bestond uit 139 sporters. Tijdens deze spelen vloeiden de medailles rijkelijk voor nederland. in totaal werden er vijf gouden, twee zilveren en negen bronzen medailles gewonnen. Dé vrouw aan nederlandse kant was Fanny Blankers-Koen. Zij won maar liefst vier gouden medailles.Onder de Olympiërs van toen zijn nog een paar medaillewinnaars in leven. Onder hen Lida van den Anker-Doedens, zij won zilver bij het kanovaren. Gerrit Voorting won zilver tijdens de wegwedstrijd bij het wielrennen, waarbij vermeld moet worden dat slechts 28 renners de finish haalden. Bijzonder is ook het verhaal van Joop Cabout, die een bronzen medaille won met het waterpolo-mannenteam; in 2008 won zijn kleindochter Mieke Cabout op de Olympische spelen goud met het waterpolodamesteam. Ook voormalig coach Kees Rijvers, die als voetballer deelnam aan de spelen van 1948, is nog in leven. Hij vormde samen met voetbaliconen Abe Lenstra en Faas wilkes het gouden binnentrio van Oranje.

HeT LOPenD VuuR Juni 2012 nOC*nsF 7

Page 8: Lopend Vuur 4, juni 2012

nieuws

Vanwege de breedte in de Nederlandse top van het langebaanschaatsen en de daardoor noodzakelijke interne selectie zal NOC*NSF geen extra eisen stellen bovenop de internationale limieten. Bij het selecteren van de sporters voor Sochi 2014 worden voor het onderdeel teamachtervolging zowel bij de mannen als bij de vrouwen twee ‘aanwijsplaatsen’ gereserveerd. Voor de overige onderdelen van deze Olympische Winterspelen stelt NOC*NSF in nauw overleg met de betrokken sportbonden zoals gebruikelijk wel aanvullende kwalificatie-eisen op. “Het besluit om voor het langebaanschaatsen naast de internationale eisen en de interne selectieprocedures geen extra NOC*NSF-kwalificatie-eisen te stellen, is een erkenning van de hoge kwaliteit van onze Nederlandse langebaanschaatsers”, stelt Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF.

Twee ‘aanwijsplaatsen’ voor Sochi 2014

HeT TaleNT – NiCky de leeuW

FOTO

: An

P P

HO

TO

“Misschien ben ik wel een geboren aap”innsbruck is sinds drie jaar de woonplaats van sportklimmer nicky de Leeuw (23). Hij verliet het ouderlijk huis in Rotterdam om in het walhalla van de klimsport onder de beste omstandigheden te kunnen trainen. De HP-status die hij vanaf maart bezit, ontlast vooral de portemonnee van pa en ma. “ik heb heel gulle ouders.”

Het begon allemaal met een kinder-feestje van zijn broer. een middagje klauteren in de klimhal, veel pret. Dat wilde nicky ook wel eens meemaken. eenmaal hangend in de wand werd duidelijk dat er in hem een klimtalent schuilging. “De mensen in de hal zeiden: jij bent wel héél goed hierin. ik ging praten met een trainer, sloot me aan bij een kinderclub en werd vijf jaar achtereen nederlands kampioen. Het is talent, misschien ben ik wel een geboren aap.”

Slim zijnHij doet aan boulderen, een explosieve vorm van wandklimmen tot vijf meter hoog. in wedstrijden krijgen de atleten maximaal vijf minuten om een muur te bedwingen. “soms lukt het in dertig seconden, soms lukt het helemaal niet.” elke wand is immers anders, telkens worden de klimmers met nieuwe routes en moeilijkheden geconfronteerd. niet alleen kracht, ook slimheid wordt gevraagd. “er zijn klimmers die sterker zijn dan ik, maar

Gulle oudersGeen studie, geen werk, maar wel dertig uur training in de week. in feite is hij profsporter, al levert het klimmen hem geen geld op. “Maar ik betaal ook niet veel, want ik heb sponsoren voor mijn uitrusting.”De High Potential-status geeft lucht, nu hoeft hij niet allerlei baantjes aan te pakken. “Begin dit jaar heb ik nog gewerkt bij de Jeugd Olympische spelen, puur om geld te verdienen. Als ik die status niet had gekregen, had ik meer moeten werken en kon ik minder wedstrijden doen. en gelukkig heb ik

heel gulle ouders, zij hebben mij erg geholpen.”De Leeuw zit tegen de wereldtop aan, werd al eens zesde tijdens een world Cup-evenement. Onlangs klom hij tijdens een thuiswedstrijd in innsbruck naar de achtste plaats. niet slecht, maar De Leeuw ging voor een top 6-klassering en dus een finaleplaats. Zijn moeder was erbij en zoonlief vertrouwde haar toe: “Als ik hier de finale had gehaald, had ik tranen in mijn ogen gehad. ik voel veel binding met de mensen die hier zijn. Het zijn mijn vrienden, soms voelt het zelfs als familie.”

de leeuw: “er zijn klimmers die sterker zijn dan ik, maar niet beter.”

Nederland lacrosse aangesloten bij NOC*NSF

de leden van NOC*NSF hebben op de algemene Vergadering (aV) in mei de sportbond Nederland lacrosse als lid in hun midden opgenomen. lacrosse geldt als de oudste teamsport ter wereld en kent zijn oorsprong bij de indianen. lacrosse wordt gespeeld met een stick, de ‘crosse’, met aan het uiteinde een netje waarmee een bal wordt overge-gooid. deze bal is van hard rubber en heeft het formaat van een honkbal. de

niet beter. Voordat je begint te klimmen, is er eerst het spelletje van het probleem oplossen. wat is de juiste route om te klimmen? Dat onderdeel trekt me het meest aan in deze sport.”

duits accenteen voorzichtig Duits accent klinkt door in zijn stem, na drie jaar Oostenrijk is hij volledig geïntegreerd. “ik spreek vloeiend ‘Tirols’, de mensen hier horen niet eens dat ik een Hollander ben.” De stap naar innsbruck was nodig. in nederland kwam De Leeuw niet verder. “De motivatie ontbrak om telkens in m’n eentje te trainen en zelf alles te ontdekken. Hier is de kennis groter en de trainingsgroep uitgebreider.” natuurlijk was het lastig om het thuishonk te verlaten, hij had nog nooit op zichzelf gewoond. “Maar ik heb er nieuwe vrienden voor teruggekregen, een nieuwe taal geleerd en een hoop levenservaring opgedaan. Voorlopig kom ik niet terug naar nederland.”

bedoeling is de bal met behulp van de stick in het doel van de tegenstander te krijgen. Sinds 2000 wordt de sport in Nederland beoefend. Sinds 2006 kent ons land een competitie, de bond telt ruim 700 leden en verwacht de komende drie jaar door te groeien naar 2.500 leden. Het ek lacrosse vindt dit jaar plaats in amsterdam.

nieuws

15-17 juni: andré Cats bezoekt kwalificatiewedstrijd paracycling Segovia, Spanje en aansluitend op 19 juni de trainingsstage van de parawielrenners op Brands Hatch in londen 16-17 juni: Maurits Hendriks te gast bij Grand Slam beachvolleybal in Rome 21 juni: Maurits Hendriks bezoekt de hockey heren bij hun trainingsstage in dusseldorf 22-24 juni: Maurits bezoekt CHiO Rotterdam 27 juni: andré Cats present bij ek aangepast atletiek in Stadskanaal28 juni: andré Cats aanwezig bij training CP-voetbal 4 juli: Teamoverdracht Olympic en Paralympic Team Netherlands, Rai amsterdam 5-6 juli: Maurits Hendriks bezoekt CHiO aken 6 juli: Workshop Steady met de Paralympische zeilers 16 juli: Opening Olympisch dorp 27 juli: Opening Olympische Spelen12 augustus: Sluiting Olympische Spelen 13 augustus: Welkom thuis Olympic Team Netherlands, ’s-Hertogenbosch 14 augustus: Huldiging Olympic Team Netherlands, den Haag 29 augustus: Opening Paralympische Spelen 9 september: Sluiting Paralympische Spelen 10 september: Welkom thuis Paralympic Team Netherlands, Rotterdam airport 11 september: Huldiging Paralympic Team Netherlands, den Haag 11 september: Oprichtingsdatum Nederlands Olympisch Comité: 11 september 1912

aGeNda lONdON 2012aGeNda lONdON 2012