Libelle Mama! september 2012

6
mama! mama! de rol van je leven ”Soms dacht ik: Elke is gek geworden” De juiste sport voor je kind Mama’s en hun gezinsbudget • Als je kind moeilijk vrienden maakt • 15 leuke uit-ideetjes + ADVIES VAN THERAPEUT RIKA PONNET Terug • TIPS VOOR EEN VLOTTE START • VEILIG ONDERWEG • LUNCHBOXIDEEËN naar Pakkende getuigenissen ANS DOCHTER IS HOOGSENSITIEF + GRATIS STICKERVEL KETNET ”Het woord kanker heb ik nooit uitgesproken tegen mijn zoon” RADIOVROUW CHRISTEL VAN DYCK 8 RELATIEREDDERS ZO WORDT KIEZEN MAKKELIJK!

description

De nieuwe Libelle Mama! is er

Transcript of Libelle Mama! september 2012

Page 1: Libelle Mama! september 2012

mama!mama! de rol van je leven

”Soms dacht ik: Elke is gek geworden”

De juiste sport voor je kind

Mama’s en hun gezinsbudget • Als je kind moeilijk vrienden maakt • 15 leuke uit-ideetjes

+ ADVIES VAN THERAPEUT RIKA PONNET

Terug • TIPS VOOR EEN VLOTTE START

• VEILIG ONDERWEG • LUNCHBOXIDEEËN

naar

Pakkende getuigenissen

ANS DOCHTER IS HOOGSENSITIEF

+ GRATIS

STICKERVELKETNET

”Het woord kanker heb ik nooit uitgesproken tegen mijn zoon”

RADIOVROUW CHRISTEL VAN DYCK

8 RELATIEREDDERS

ZO WORDT KIEZEN MAKKELIJK!

Page 2: Libelle Mama! september 2012

12 libelle mama! libelle mama! 13

relatie

Kinderen zijn het mooiste wat er is, hoor je vaak. Of: een baby is de

ultieme bekroning van je relatie. Dat is natuurlijk waar. Als je ze eenmaal hebt, kun je je een leven zónder gewoon niet meer inden­ken. Maar... als die gezellige tijd met z’n twee voorbij is en er plots een hulpeloos wezentje bij je woont, breekt voor heel veel koppels ook een moeilijke periode aan. Een periode waarin die ’roze wolk’ zelfs een beetje giftig lijkt te zijn voor je relatie. Meningsverschillen, geen tijd meer hebben voor elkaar en geen zin hebben in seks, en dat overgoten met een stevige dosis slaaptekort: een gevaarlijke cocktail. Seksuologe en relatiedeskundige Rika Ponnet is zelf mama van een tweeling. In haar praktijk krijgt ze vaak te maken met koppels die in de problemen komen na de komst van kinderen. Volgens haar liggen verkeerde verwachtingen vaak aan de basis van de problemen: ”Onze ouders en groot­ouders trouwden en kregen daarna heel snel kinderen. Voor vrouwen kwamen het gezin, de kinderen en hun man op de eerste plaats; hun eigen behoeftes verdwenen naar de ach­tergrond. Maar onze maatschappij is de laat­ste decennia veranderd. In onze opvoeding kregen we mee dat we moeten streven naar zelfontplooiing, een leuke job en fijne hob­by’s. Koppels zien een kind vaak als ’kers op de taart’ van een leven dat al leuk en boeiend is. Dat het in het begin vermoeiend zal zijn, nemen ze er graag bij. Maar dat kinderen je leven voorgoed veranderen, beseffen we niet genoeg.” Dat beaamt professor Lesley Verhofstadt, partnerrelatietherapeute en docente gezinspsychologie aan de Universi­teit Gent: ”De overgang naar het ouderschap brengt wel wat risico’s met zich mee voor je

relatie. Plots vormen twee partners een gezin, waarin ze de rol van mama en papa moeten opnemen. Er moeten een boel nieuwe dingen besproken worden. Hoe regelen we de kin­deropvang, wie gaat er minder werken, wat te doen als je kind kattenkwaad uithaalt in de lagere school? Uit onderzoek blijkt dat al die kwesties samen voor maar liefst acht keer méér conflicten zorgen. En dat terwijl je zo veel minder tijd voor jezelf en voor elkaar hebt: lastig! De wetenschap toont aan dat de eerste twee jaar na de geboorte van het eerste kind echt een uitdaging zijn voor je relatie. En dat geldt nog meer na de geboorte van een tweede kind. Pas op, niet élk koppel

heeft het moeilijk. Als het echt goed zit tussen jullie en als de zwangerschap min of meer gepland was, heb je meer kans om er zonder kleerscheuren door te komen, samen.”

Het is zijn schuld! ”Als ik werk met koppels, valt me altijd op dat ze gewoon niet meer zien wat precies de oorzaak is van hun relatieproblemen”, vertelt professor Verhofstadt. ”Ze zorgen samen voor twee of drie jonge kinderen, ze gaan werken en houden er nog een paar hobby’s op na... Allemaal streven we naar dat ideaalbeeld van

Mama en papa zijn, is fantastisch. Maar plots is er ook meer gekibbel, en minder fun. Hoe hou je je relatie leuk, met de kinderen erbij?

Mama, ben je nog

Je relatie in topvorm houden:

niet zo simpel

verliefd op papa?

Therapeut Rika Ponnet ”Vaak beschuldig je je partner: het ligt aan hem dat je moe bent, dat je leven nu saaier is... Maar het is gewoon een levensfase”

Page 3: Libelle Mama! september 2012

18 libelle mama! libelle mama! 19

ZO doe je dat

Voorzichtig naar school!Je spruit alleen de weg op sturen óf jezelf met de auto een weg banen door alle fietsertjes: het is altijd oppassen. Nog gauw even verkeersles dus, want ’t wordt weer druk aan de schoolpoort!

Alleen naar school fietsen? Fietsen in het verkeer ver- eist heel wat vaardigheden en over het algemeen zijn kinderen pas vanaf hun elfde of twaalfde in staat om alleen naar school te fietsen. Oefen eerst een paar keer samen. Na verloop van tijd kun je steeds verder achter je kind fietsen, tot het er klaar voor is om de weg alleen af te leggen.

Alleen naar school stappen? Kinderen kunnen afstanden niet altijd goed inschatten en weten vaak ook niet hoeveel tijd ze nodig hebben om over te steken. Ze zijn pas vanaf hun negende of tiende in staat om alleen de straat over te steken en naar school te wandelen. Vooraleer je je kind alleen naar school laat stappen, oefen je best nog een paar keer samen. Zo kun je het op de gevaarlijke en drukke punten wijzen.

• Zorg voor een Veilige Fiets met gOed ONderhOudeN remmen en banden, een fietsbel, een geel of wit licht vooraan en een rood achteraan, reflectoren aan de wielen en pedalen en een witte reflector vooraan en een rode achteraan.

• Je kind moet gOed Zichtbaar zijn en opvallen in het verkeer. Kies daarom voor felle kledij en zorg ook voor een reflecterend fluovestje. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden.

• De bOeKeNtas moet Op de rug OF Op het bagagereK. Let erop dat je kind zijn tas niet aan het stuur hangt, want daardoor zou het zijn evenwicht kunnen verliezen.

• Omdat liNKs aFslaaN niet altijd even gemakkelijk is voor kinderen, kunnen ze dat bij druk verkeer beter in twee stappen doen. Ze steken eerst de ene straat over, stoppen dan even om hun fiets te draaien en steken daarna de andere straat over. Zodra ze wat meer geoefend zijn, kunnen ze proberen om in één vloeiende beweging links af te slaan.

• Vrachtwagens op de baan? Zorg er dan voor dat je kind er ver voor of ver achter rijdt. Wijs het op de dOde hOeK en vertel dat het gevaarlijk is om naast de cabine of ter hoogte van de spiegels te rijden.

10/10 voor trappen

Zo gaat-ie goed, zo gaat-ie beter…• Kies altijd de Veiligste rOute. Stippel een weg uit met rustige straten, brede voetpaden en veilige oversteekplaatsen.

• Zorg ervoor dat je kind aaN de KaNt VaN de huiZeN loopt, en niet aan de straatkant.

• Leer je kind veilig de baan OVersteKeN en oefen regelmatig samen. De basisregel: stoppen aan de stoeprand en twee keer naar rechts en links kijken. Als er geen auto aankomt, mag het oversteken. Let erop dat je kind niet treuzelt en goed naar het verkeer blijft kijken.

• In de buurt van een parKiNg moet je extra voorzichtig zijn. Chauffeurs die achter-waarts een parking afrijden, merken kinderen niet altijd op.

• Wacht je zoon of dochter na schooltijd Niet op aaN de OVerKaNt VaN de straat, want dan bestaat de kans dat hij of zij zonder uitkijken naar je toe rent.

Page 4: Libelle Mama! september 2012

32 libelle mama! libelle mama! 33

SCHOOLdossier

Hopla, een nieuw en druk schooljaar is uit de startblokken geschoten. Maar dat lopen, vliegen en opstaan lukt stukken beter met deze tips!

's Morgens geen getreuzelHet is geen geheim: kinderen hebben behoefte aan een vaste routine en duidelijke structuur. Maar ’s ochtends kan de boel nogal eens in het honderd lopen. Een sche-maatje bedenken, helpt. Zorg ervoor dat je kind elke dag op hetzelfde uur opstaat, zich wast en ontbijt. Zet het overzicht desnoods op papier en hang het op een zicht-bare plaats. Zo kan je kind zelf zien wat het allemaal moet doen voor de school begint.

”Léon is de snelste!” ”Om de ochtend zo vlot mogelijk te laten verlopen, introduceerde ik onlangs het spelletje ’Wie is het eerst klaar?’ M’n zoontje wil telkens zo graag winnen dat er ’s morgens niet meer getreuzeld wordt.” Els (33), mama van Léon (3)

Meester, het begint weer!”De doe-kaartjes doen het””Mijn kinderen waren ’s och-tends nooit op tijd klaar om naar school te vertrekken. Ik heb toen kaartjes gemaakt waarop in tekeningen de ochtendroutine stond uitge-beeld: ’kleed je aan’, ’poets je tanden’, ’ga ontbijten’ en ’controleer je boekentas’. De kaartjes hangen sinds vorig jaar in de gang en ze werken echt. Geen ochtend-stress meer! Cathy (31), mama van Amélie (7) en Tibo (5)

12345

Even wegen, die tasDe ideale boekentas weegt 10% van wat je kind weegt. Laat je zoon of dochter daarom elke week met z’n boekentas op de weegschaal staan. Zo kun je controleren of de tas niet te zwaar is.

In 5 stappen naar de ideale boekentas

Kies voor een stevige rugzak of boekentas die over de beide schouders gedragen kan worden.

Een tas met twee verstelbare banden is het best, zodat de tas niet te laag hangt en tegen de rug van je kind kan rusten.

Kies voor een boekentas of rugzak met verschillende compartimenten. Op die manier kun je het gewicht gelijkmatig verdelen. De zwaarste boeken en voorwerpen plaats je dicht tegen de rug. Tip: Ook schoolmateriaal kan onnodig zwaar of onhandig zijn: kies dunne mapjes in plaats van ringmappen of classeurs.

Vertel je kind dat hij z’n boekentas alleen moet dragen als het echt nodig is. Tijdens de fietstocht moet de tas op de bagagedrager en tijdens de pauzes laat hij ze beter even op de grond staan.

Ruim elke week samen even de boekentas op. Overbodige dingen eruit en bij werkboeken kun je enkele hoofdstukken uitscheuren, zodat niet het hele boek mee hoeft.

Page 5: Libelle Mama! september 2012

102 libelle mama! libelle mama! 103

KNUTSELidee

You are so tweet!Wat een hondenlevenCool, zo’n zelfgemaakte sleutel-hanger. Hang hem aan je pennen­zak of fietssleutel, of versier er je tas mee.

Knip de figuur die je wilt maken twee maal uit een lapje vilt. Ver-sier je figuurtje naar keuze met borduurgaren en/of andere figuren van vilt. Leg de stukken op elkaar – gebruik een kopspeldje om te ver-

hinderen dat de twee stukken ver-schuiven – en sla aan de bovenkant een klein veteroogje door het vilt. Naai de twee delen nu aan elkaar met een rijgsteek of festonsteek (zie tekening) langs de rand. Laat een klein stukje open, vul je figuur-tje op met restjes wol of plukjes watten en naai alles verder dicht. Maak er ten slotte een sleutel­hanger aan vast.

festonsteek rijgsteek

Vrolijke vriendenDeze vrolijke potloodman­netjes zijn zo snel klaar dat je er ook voor al je vrienden een paar kunt maken.

Knip (per mannetje) een lapje vilt van ± 8 x 12 cm. Teken met potlood een lijn over de hele lengte op 5 cm vanaf de bovenrand en knip om de 5 mm het vilt in tot aan deze

lijn (dit zijn de haren van je mannetje). Rol het niet-inge-knipte deel (het ’gezichtje’) stevig rond de achterkant van een potlood en zet vast met een beetje knutsellijm. Plak ten slotte grappige plastic oogjes vast op het gezichtje.

Voor jou geen doorsnee pen­nenzak dit jaar, maar wel een persoonlijk exemplaar, versierd met vilt en borduursel.

Teken het vogelpatroontje (sla om) over op een lapje vilt, knip uit en speld vast op de pennen-zak. Naai het vogeltje met bij­passend garen met kleine steek-jes langs de rand vast. Naai de

tekst ’YOU ARE SO TWEET’ met contrasterend borduurgaren op de pennenzak. Schrijf de tekst eerst in drukletters van de ge-wenste grootte op een dun stuk-je patroonpapier. Speld het pa-piertje op de pennenzak en naai de letters door het papier vast. Daarna kun je het papier voor-zichtig weghalen. Plak ten slotte een plastic oogje op de vogel.

VivaLeuk: ZeLf

maken voor de eerste

schooLdag

Imponeer je vrienden met deze schoolspulletjes, want ze zijn helemaal zelfgemaakt!

vilt!

Page 6: Libelle Mama! september 2012

libelle mama! 69

Heidi / 6 jaar

”Mijn mama vindt het gek dat ik niet graag in bad ga omdat ik heel graag zwem. Maar een bad is veel te klein om in te spelen! Mijn oma is zwemjuf en ik wil later net als zij kindjes leren zwemmen. Dat is heel belangrijk, want als ze verdrinken moet ik hen uit het water halen. Ik heb al één zwemles gegeven: aan mijn beer. Hij deed het heel goed, alleen met de stand van zijn tenen had hij wat proble-men. Maar dat kon ik goed uitleggen, want vroeger zei de zwemleraar ook dat ik mijn tenen verkeerd hield. Als ik later zwemjuf ben, ga ik mijn mama beter leren zwemmen want nu kan ze het nog niet zo goed. Ik wil zeker nog leren duiken en met kleren aan zwem-men. Want als er iemand verdrinkt, moet ik er onmiddellijk in kunnen springen!”

Als het aan hen ligt, worden ze brandweerman. Of verpleegster, of zangeres, of... Kleine mensen, grote dromen.

Later als ik groot ben...

”Ik geef mijn beer soms zwemles. Hij houdt zijn tenen verkeerd, net als ik vroeger”

Het leukste aan zwemmen is... ”de glijbaan! Hij is geel en je kunt er met vijf kinderen tegelijk af.”

Minder leuk aan zwemmen is... ”drijven. Er is niks te zien op het plafond van het zwembad: saai!”

Ik kan al... ”100 meter zwemmen! Wel vermoeiend hoor.”

Kinderdromen

Met dank aan rita co rita, Morley, Limonsoda en Kids on the docks.

wil haar oma opvolgen als zwemjuf

Interviews: Lisa Gabriëls. Foto’s: dimitri Lowette. Make-up: isolde van Models Office. Styling: Siska Loraine.