Libelle Mama! april 2011

15
mama! mama! de rol van je leven LIBELLE SPECIAL 2011 d3.50 te gek & grappig GRATIS! DE PAPA VAN JONAS (6) KREEG EEN HERSENINFARCT ’Papa weet mijn naam nog altijd niet’ Ruzie maken is gezond + TIPS OM KALM TE BLIJVEN! + QUALITY TIME samen knutselen, samen lezen, samen op ontdekking! Mama’s vertellen over hun XL-gezin! Grrr, zij voedt mijn kind op! + ADVIES VAN DE EXPERT 100% Libelle Mama! Voor een megaleuke tijd aan de Belgische kust memory spel • exclusief voorleesverhaal • maak van je tuin een speelparadijs • dossier(tje) zakgeld WIN een kinderslaapkamer 50 aan zee fun x

description

Libelle Mama, een tweemaandelijks magazine voor alle mama's!

Transcript of Libelle Mama! april 2011

Page 1: Libelle Mama! april 2011

mama!mama! de rol van je leven

libelle special2011 d3.50

te gek & grappig

GRATIS!

de papa van Jonas (6) kreeg een herseninfarct

’Papa weet mijn naam nog altijd niet’

Ruzie maken is gezond+ tips om kalm te bliJven!

+ quAlITy TIme samen knutselen, samen lezen, samen op ontdekking!

Mama’s vertellen over hun XL-gezin!

Grrr, zij voedt mijn kind op!

+ advies van de expert

100% Libelle Mama!

Voor een megaleuke tijd aan de Belgische

kust

memory spel

• exclusief voorleesverhaal • maak van je tuin een speelparadijs • dossier(tje) zakgeld • WIN een kinderslaapkamer

50 aan zee

fun x

Page 2: Libelle Mama! april 2011

761 3 mamatime

libelle mama! 8786 libelle mama!

Tekst: Kristel Bruynseels.

Opruimen, de kleinste in z’n jasje murwen, wasmachine volproppen, schoenen aan: NU! En dan nog met de smile naar je werk? Ook jíj kunt het!

Meer lezen?• ’Mindfulmama. Praktische mindfulness voor moeders’, door Iris Bouwman, uitgegeven bij Spectrum. ISBN 978 90 401 0131 2In mei komt haar tweede boek uit: ’Altijd Mindful­mama, praktische mindful­ness voor ieder moment’.• ’Mindful opvoeden’, door Virginie Vandaele & Bruno Tange, Witsand uitgevers. ISBN 978 94 9038 241 4• www.mindfulmama.nl

Ze doen het níét opzettelijk

Ze dóén het erom! Net wanneer je druk bezig bent of wilt vertrekken, begint er gegarandeerd eentje te jengelen. Of wanneer jij op de sofa wilt neerploffen, wil hij niet slapen. Doen ze het er écht om? Waarschijnlijk niet. Elk kind heeft op tijd en stond behoefte aan geborgen­heid, aandacht, troost, veiligheid, beves­tiging, enzovoort. Gewoon vijf of tien minuten dat ook écht geven, maakt dat twee mensen zich gelukkig voelen en dat er daarna weer ruimte is voor wat jij wilde. Touwtrekken tussen hun behoef­tes en die van jou levert alleen heel veel spierpijn, traantjes en misschien wel geroep op aan het eind van de dag.

Laat los en geef die stok doorHij zat weer te hoesten vanmorgen, hij wordt toch niet ziek? Ze zag er maar pips uit, wat zou er zijn? Het spookt door je hoofd, óók als je allang aan je bureau zit. Behoorlijk vermoeiend, dus laat los! Je kunt van op je werk niets doen, je hebt de stok van de verant­woordelijkheid doorgegeven aan de juf. Zij zal je wel bellen als er echt iets aan de hand is. En dat gaat ook zo met de oppas, oma, je partner, de leiding van de jeugdbeweging en zelfs met je kind zelf. Jij loopt het parcours niet al­leen, iedereen loopt met je mee.

Ooit al geprobeerd een dutje te doen terwijl de kinderen zitten te spelen? Of in de zetel te gaan zitten met een goed boek? Of even te bellen met een vrien-din voor een leuke babbel? De kans zit er dik in dat het antwoord ’nee’ is, want áls het even rustig is, gaan we snel wat opruimen. Soms zíjn ze er echt wel, die momenten waarop je rust zou kunnen pakken. Dóén! Niet twijfelen of volprop-pen met de eindeloze lijst taakjes die er toch altijd zijn. Pak die rust met beide handen als ze bij je aanklopt.

Grijp dat rustmoment

2zenknop

Zoek de Vergeet multitasken

Luisteren naar de kinderen, de vaatwas-ser leegmaken, bellen met een vriendin en in het voorbijgaan even de wasma-chine opzetten. Allemaal op hetzelfde moment, natuurlijk. We doen tien din-gen tegelijk, maar vergeten wel te genieten van die dingen. Of écht te luis-teren. Of écht die schone was tegen onze neus aan te drukken. Maak weer tijd en plaats voor ’de volle aandacht’! Doe het één voor één. Speel écht een spelletje met je kind en doe de vaat straks. Concentreer je alleen op het avondeten en kook met plezier!

Delete mogelijke rampscenario’s

’Als we nu niet vertrekken, dan komen we te laat.’ ’Als Marie vandaag haar groenten niet eet, dan ben ik een slech-te moeder.’ De drama’s die eventueel zouden kunnen plaatsvinden als... dan... zijn in je hoofd vaak zoveel keer groter dan in de werkelijkheid. Meestal draait het allemaal niet zo erg uit, of is er wel iemand die het voor je oplost. Of nog beter: je kind gaat na verloop van tijd zelf de dingen oplossen. Vervelend als er iets misloopt? Ja. Paniek? Niet nodig! 4Laat je kind

zélf iets doenKleine kinderen zijn helemaal afhan-kelijk van ons: we wassen ze, kleden ze aan, snijden hun eten, zetten het speelgoed klaar, ruimen weer op... Maar naarmate ze groter worden, kunnen ze steeds meer zelf. Alleen vergeten we dat soms. Geef je kind taakjes waar hij zelf trots op is: zich-zelf aankleden, zelf tanden poetsen, zelf opruimen, zelf die boekentas dragen. De meeste kinderen vinden het leuk een soort verantwoordelijk-heid te krijgen en het goeie eraan is: het verlicht heel wat van je stress!

5Laat gaatjes in de planning

Van ochtendritueel over weekendactivi-teiten tot de hele vakantie erbovenop: het liefst wapenen wij mama’s ons met strikte planningen. Helaas vergeten we dat planningen er zijn om gedwars-boomd te worden. Door files. Omgegooi-de melk. Ziek kind. Zieke vriendjes. Re-gen in plaats van zon. Te drukke winkels, en ga zo maar door... Handig is om altijd enkele gaatjes open te laten in de plan-ning, niet altijd alles zo vol te proppen, af en toe de dingen op hun beloop te la-ten. Kinderen die zich vervelen, zijn bin-nen het kwartier in de weer met iets wat ze zélf bedacht hebben. Let maar op!

7 survivaltips voor druk, drukker, superdruk-ochtenden

Page 3: Libelle Mama! april 2011

Knutselidee

libelle mama! 8988 libelle mama!

Het regent

Maak deze piñata helemaal zelf en verras de gasten op je feestje met een stortvloed aan lekkers. Dubbel zoveel pret!

snoepjes!Piñata, wa s da?Piñata’s komen oorspronkelijk uit Mexico, en worden daar gebruikt op kerst en verjaar-dagsfeestjes. De piñata is een vorm in papier-maché die wordt gevuld met snoep, con-fetti of kleine cadeautjes, waarna hij wordt opgehangen. Bedoeling is dat je er tegenaan slaat met een stok, tot de piñata barst en er een regen van lekkers over je heen valt.

Samen maken,dubbele pret!

Page 4: Libelle Mama! april 2011

90 libelle mama!

Knutselidee

Je eigen piñata? Dit heb je nodig!Basis • grote ballon (feestwinkel)• behangerslijm (geschikt voor papier- maché) • oude krant • kwast • schaal/komVersiering • zijdevloeipapier • hobbylijm • stevig papier • gekleurd touw en ijzerdraad • héél veel snoepjes • mooie tak • verf • lintjes

Zo maak je het Basis1 Maak de lijm volgens de gebruiks-aanwijzing op de verpakking.2 Blaas de ballon op en zet hem in een kom. Zo blijft hij goed op zijn plaats.3 Smeer de ballon in met lijm.4 Scheur de krant in kleine stroken en beplak de ballon. Breng in totaal drie lagen aan. Hou bij de knoop van de ballon wel een strook vrij, zodat je hem later makkelijk kunt vullen met snoep.5 Laat de lijm uitharden – dit kan wel twee dagen duren.

Versiering1 Vouw van alle zijdepapiertjes – bij-voorbeeld in een rondje of bladvorm geknipt – een randje aan de bovenkant om en smeer dat telkens in met lijm.2 Beplak de hele papier-machéballon met de zijdepapiertjes. De bovenkant van de piñata is de opening waar de knoop van de ballon zit.

Tip!Makkelijke versiervariant: je kunt de piñata ook bekleden met gekleurde papiersnippers of ge-woon met een dekkende verf beschilderen in bonte kleurtjes.

3 Ben je klaar? Prik nu de ballon lek.4 Maak van ijzerdaad een ophang-systeem en maak er daarna een stevig gekleurd touwtje aan vast om de piñata aan het plafond op te hangen .5 Vul de piñata met massa’s snoepjes!6 Hang de piñata op, en zorg dat hij genoeg ruimte heeft om heen en weer te slingeren.7 Voor de stok kun je een mooie tak in het bos zoeken. Verf hem in een kleur-tje en versier met vrolijke lintjes.

Realisatie: Studio Aandacht.

Zo maak je het

Feestvarken, leef je uit op de piñata!

En dan: snoepjes vangen!

Page 5: Libelle Mama! april 2011

28 libelle mama!

samen eropuit

Zeeridders, stranddiva’s,

samen eropuit

Wat is er nu leuker dan een dagje aan onze kust? Want weer of geen weer, er valt altijd wel iets te beleven. Zijn je kinderen dierenfans, echte waterratten, of avontuurlijke piraten? Kies hun favoriete activiteit er meteen uit, aan de hand van de icoontjes!

X dolle pret aan de kust

Durvers Strandridders

Speelvogels

Dierenfans

Wijsneuzen Lekkerbekken

Piraten

Slecht-weer-tip

Page 6: Libelle Mama! april 2011

30 libelle mama! libelle mama! 31

•DienstvoortoerismeKoksijde-Oostduinkerke,058-512910,www.koksijde.be

•DienstvoortoerismeDePanne,058-421818,www.depanne.be

De hoogste duin om te beklimmen, een uitgestrekte sahara om in te rollebollen, een groots pretpark in het binnenland en supergezellige schuiladresjes op maat van gezinnen met kids: in Koksijde en De Panne heb je geen tijd om je te vervelen!

Zonnende zeehondjesHetmaghaasteenwonder

heten,maartoch:ophetdrukkestrand van Koksijdekomtregelmatigeengroepjezeehondenuitblazenindezon.Meteenbeetjegelukkunjezespotten,maardoedatwelniettedichtbij,wantandersduikenzemeteenweerhetwaterin!

Maja de bij komt erbij!

VanafjulineemtookMajadeBijhaarintrekinPlopsa De Panne.’Majaland’wordteenfeeëriekebijenwereldmet10nieuweattracties,eenrestauranteneenPlopsa-winkel.Extraleukvoorkinderentotongeveer8jaar.Info: 058-42 02 02, www.plopsa.be

Ahoi, schipper!Deeendenkuikenszwemmen

naarjetoeendereigerblijftroerloosopdekantzittenalsjegeluidloosvoorbijvaart.Methetelektrische bootje Koksijde01 vaarjevanuitWulpen,eenlandelijkedeelgemeentevanKoksijde,overhetkanaalNieuwpoort-Duinkerke.Wieouderisdan15jaar,magaanhetstuurzondervaarbewijs.Info: Dijk 33, 0474-40 9969, www.wielrijdersrust-hetdorstigehart.be; van april tot oktober, bij mooi weer.€ 60,- voor 2 uur per boot (max. 7 pers.). Waarborg € 100,-.

Oren dicht, ogen open

Veellawaai,maarvooralveelspektakel:datbelooftdeKoksijde International Air-show.F-16vliegtuigenzoevenvoorbij,helikoptersstijgenop,vliegteamsmetstoerenamenalsRedDevilsenThunder-birdstrekkenrooksliertenindelucht.Enveelvandievliegtuigenkunjeookvanopdebeganegrondbewonderen.Info: op 6 en 7 juli, ticket: € 10,-; kind <1m50: gratis. www.mil.be/airshow

Dagje actieBeginjedagmeteenhalfuurtje

conditiegymnastiek op het strand.Iedereenmagmeedoen!Ofhebjemeerzinineenpartijtjebeachtennis,volleybalofstrandvoetbal?Elkezomersenamiddagisereenwedstrijdjeophetstrand,voorvolwassenen,maarvooralvoorkids(vanafongeveer8jaar).Helemaalgratis,jehoeftjealleenmaarinteschrijvenom11uurbijdesport-monitorenophetstrand.Diehebbentrouwenseenflinkevoorraadspel-ensportmateriaaldatjegratismaglenen!Info: van 1/7 tot 29/8 (niet op zon- en feestdagen), om 10.30 u gymnastiek, van 11u tot 17.30 u sport. Op drie sportstranden: Sint-Idesbald t.h.v. het Lucionplein, Koksijde t.h.v. de Jacob Jordaenstraat en Oostduinkerke t.h.v. het openluchtzwembad.

Zoevende zeilwagensBijnaelkedagzoevener

zeilwagensoverhetuitgestrektestrand van De Panne.Daarvoorisergeenbetereplekdanhier,wanthetstrandwordtnietonderbrokendoorgolfbrekers.Zinomzelfeenritjetewagen?Datkan!Iedereendie14jaarofouderis,kaneenlesreserveren.Info: 058-41 57 47, www.lazef.be, € 20,- per uur

Mee met Hugo de kindervis

VolgHugodekindervisdoorhetnatuurinfocentrum De NachtegaalinDePanneendanmagjetekenen,’Wieishet?’spelen,uitvissenwelkezee-vruchtenlekkerzijnennogveelmeeropdrachtendoen(voorkinderenvanaf9jaar).Enwatjehierleert,komtjelaternogvanpas,wantDeNachtegaalisookeenideaalvertrekpuntvoorleukefiets-enwandeltochten.LeenereenDuinpieper,eenGrenspad-rugzakofeenSmokkeltasengametzo’ntasvolgrappigeopdrachtenoppad.Info: Olmendreef 2, De Panne, 058- 42 21 51, www.vbncdenachtegaal.be

Alshetstormtbijspringtij,stroomterinDePanneviadetweesluftersaanhetstrandzeewaterdeduinenin.Spektakelverzekerd!Vanopdebruggenaandesluf-tershebjetrouwenseenprachtiguitzichtoverdeduinenvanhetWesthoekreservaat.

2

4

1

3

5

8

6

ZoetekoekIJsjes,wafels,pannenkoekenof

frangipanetaart...Repjenaar’t Zoet genot!Info: Zeedijk 476, Oostduinkerke, 058-52 07 47 (tea-room).

9

Ren je rot!Gooidiebenenlosendoemeeaan

deBeach Run, voorkidstotenmet13jaar(opwoensdag27juliom18.30u,2,5km)ofdemassajogging(om20u,5of10km).StartopdedijkinSint-Idesbald.

7

samen eropuit

De PanneKoksijde

Sint-Idesbald Oostduinkerke nieuwpoort Lombardsijde-Westende middelkerke Oostende Bredene De Haan Wenduine Blankenberge Zeebrugge Heist Knokke

Page 7: Libelle Mama! april 2011

32 libelle mama! libelle mama! 33

Bootjes kijken, dat kun je als geen ander in Nieuwpoort, want deze badplaats heeft de grootste plezierhaven van noord-europa. en pik meteen buurbadstad Middelkerke mee!

Vissen vangenKanshebberindecategorie’áller-

leukstemomentvandedag’?Visjesvangen,met een kruisnetdatjevooreenprikjeophetstaketselinNieuwpoortkunthuren.Draaienaaneenkatrolenevenlaterweeroptrekken,métvangst:pretverzekerd!

Zin in ’n zeildoop?Nogveelleukerdanbootjeskijken,

isbootjevaren!ReserveereenplekjeopeenzeilbootviaZeilexcursies.Vooreentochtjeopzeevanongeveer2uurbetaalje€20,-perpersoon.Langeretochtenzijnookmogelijk.Ervarenschippersvarenmee,dusjehoeftzelfgeenervaringtehebben.Deminimumleeftijdis6jaarenerisplaatsvoormax.8personenaanboord.Nietver-getenwarmeklerenaantetrekken!Info: www.zeilexcursies.be, 0474-97 95 25

Bloemen te koop!Ziejezevoorje?Dewinkeltjes

metkleurigebloemenvanpapierdiejekuntkopenvooreenhandjevolschelpen...Omdetraditienietverlorentelatengaan,wordeninNieuwpoort-Baddehelezomervakantielangelkewoensdag-namiddagworkshopsgeorganiseerdompapierenbloementelerenmaken.Info: op het strand, ter hoogte van het Hendrikaplein. Inschrijven bij Toerisme Nieuwpoort-Bad, 058-23 39 23

Fijn, zo’n fonteinDollepretbijde70 verlichte fonteinendieoponverwachte

momentenwel2,5meterhoogspuiten!ZezijndétrekpleistervoorkinderenophetvernieuwdeKaaipleininNieuwpoort.Dehelebuurtkreegtrouwenseenfacelift.WandelmaareensvanhetKaaipleinlangsdehavengeulnaardeNoordzee,waarnueenvandemooistewandel-promenadesvanonzekustligt,méteenuitkijktorenergenshalfweg.

Mmmm... ijsjes!Yoghurtijs,sorbetsennatuurlijkookroomijsintientallen

smaken,ambachtelijk bereidmetversehoevemelk...St-Catherineisal50jaardéstopinNieuwpoortvoorwiezinheeftineenijsje.Info: Albert I-laan 185, Nieuwpoort, 58-23 34 83

Wie zoekt...Overaltussendehogerijenmaïsplantenzittenstripfiguren

verstopt!Elkezomerwordtineenmaïsveldvan5haaandeAbdes-weg,bijdevakantiehoeveAbdeshof,eenstripdoolhofaangelegd.Enerismeer:kinderenkunnenerooknaarhartenlustravottenineengrotespeeltuin,zandbakenopeenmetershogepiramidevanstrobalen,ofkijkennaardeboerderijdieren.Info: Abdesweg 15A, Slijpe (op fietsafstand van Middelkerke) 059-31 16 64, www.abdeshof.be; doolhof in juli en augustus.

Striphelden kijkenWandeldoorlevensgrote

stripdecorstijdenshetStripfestival van Middelkerke.Dezezomerstaatdefestival-tentvan21julitotenmet7augustusophetDeGreefpleinaandeZeedijk.Info: www.stripbdmiddelkerke.be

Gocartrace!Tipvooreenmooifietstochtje

langsdeIJzer:volgvanafknooppunt9bijhetsluizencomplexvanNieuwpoortnummer10endan23.Jehebtnu8kmindebenen,tijdvooreenleukehalte!Dievindjeevennaknooppunt23,richting37:delandelijkeSchoorbakkehoeve.Hetiserravottengeblazenindegrotetuin,waarkidsgocartsinallematenensoortenmogenuittesten.Enookbinnenvaltervanallesteontdekken.Enleukeextra:jekunterlekkereten,hetvleesisvaneigenkweek.Info: Schorestraat 61, Schore, 051-55 50 92, www.schoorbakkehoeve.be

SpelletjesdagMens-erger-je-niet,Cluedo,

Levensweg:jehoeftzenietlangermeetezeulenindekoffer,wantinToepiinNieuwpoortkunjealdezespelletjeshuren.Enverderishetookeendroomwinkel,metbijzonderspeelgoedenleukekinderboeken.Neemzekerookeenkijkjebijdetollenver-zameling,dieintussenal1000stukstelt!Info: Lombardsijdestraat 7, 058-23 29 11, www.toepi.be

Daar zijn de reuzen!Eenhonderdtalreuzenlogeertom

detweejaarinNieuwpoort,bijdereuzen-familievanJanTurpinenGoliath.Samentrekkenzedoordestratenvooreenspectaculaire stoet,dezezomerop10juli.

• InMiddelkerkeglijjevanopdedijkzohetstrandop,viaeentientalglijbanen.Mamaenpapanemengewoondetrapdieernaastligt,dekidsroetsjennaarbeneden,ennogeens,ennogeens,ennogeens...

•WandellangsJommeke,Smurfin,Nero,LuckyLuke,Urbanus,SuskeenWiskeenveleanderestriphelden.HunbronzenbeeldenstaanteblinkenopdewandeldijkinMiddelkerke.

•DienstvoortoerismeNieuwpoort,058-224444,www.nieuwpoort.be

•DienstvoortoerismeMiddelkerke,059-300368,www.middelkerke.be

•DienstvoorToerismeWestende,059-300640,www.middelkerke.be

10

12

13

14

15

18

19

1711

16

samen eropuit

De PanneKoksijde

sint-Idesbald Oostduinkerke NieuwpoortLombardsijde-

Westende Middelkerke Oostende Bredene De Haan Wenduine Blankenberge Zeebrugge Heist Knokke

Page 8: Libelle Mama! april 2011

34 libelle mama! libelle mama! 35

Eenleukvaar-tussendoortjeisdeoverzetineengerestaureerdereddingssloepvanhetpassagiersschipBlueLink.IntienminutenzitjevandeeneopdeandereoevervandeOostendsehavengeul.Inapril,mei,juni,septemberenoktobertijdensweekendsenopfeestdagen.Tijdensschoolvakantiesdagelijks.

Probeer je maar eens te vervelen in Oostende: lukt niet! Het heeft alles van een echte stad, voor jong én oud. en wie zin heeft in rust, trekt naar Bredene, met een strand dat eindigt in een brede duinenrij. Het perfecte familiedagje!

De boot in!VanuitOostendekun

jemooieboottochtjesmaken:•Neleiseenauthentieknagebouwde

19de-eeuwsetweemastsloep.Info: 0477-77 30 07,

www.nele.be•Franlisneemtjemeevooreen

kortezeedoopvan45minuten.Info: 059-70 62 94,

www.franlis.be•Cragnoniseenauthentieke

garnalensloepommeetegaanvissen.Info: 0476-75 63 57,

www.crangon.be•MetdeMarcellagajevissenopzee.

Info:059-320072,www.marcella.be.NetalsmetdeAlbatrosSeafishing!

Info: 059-70 62 94, www.albatros-seafishing.com

Tornado! Aardbeving!

Gaschuilenvooreentornado,vaarmeteenbootjeineenvulkaan,enreisDirkFrimoutachternametdeshuttle!Earth ExplorerinOostendeiseendoecentrummetmeerdan50interactieveactiviteitenenverrassendeattracties.Ideaalvooreensuperboeiendeuitstapmetkinderentussen6en14jaar.Info: Fortstraat, Oostende, 059-70 59 59, www.earthexplorer.be; open van april tot eind augustus.

Cool, die skaters!Spoorjekidsalvastaanomdewielentesmeren,beschermers

aantespannenenwatjumpsenmovesteoefenen.Klaar?Dankunjezeloslatenindeskatebowl,bijdeVeldoominOostende.EnbijslechtweerneemjezemeenaarhetindoorskateparkDeVeiling(Longchamplaan29,Mariekerke).Info: Jeugddienst Oostende, 059-51 01 76, www.oostende.be

Koetje boe en kippetje tok

Kinderboerderij De Lange Schuurzetdestaldeurenwijdopentijdensboerderijkam-penenhoeve-ateliersvooreenweekofeenheledag.Maarjekunterookgewoonvooreendagjeterecht,zondervoorafinteschrijven.Lekkergenietenvaneendrankje,metboerderijgeluidenopdeachtergrond!Info: Stuiverstraat 599, Oostende, 059-70 00 05, www.delangeschuur.be

Een meter pannenkoeken

Hoelangiséénmeter?Zolangzijndepannenkoekenvan’t Fietskotje!Jekuntookkiezenvooreenpannenkoekvaneenhalvemeter,ofeenvandeanderesnacksopdekaart.’tFietskotjeligtwatinhetbinnenland,enisduseenidealehaltevooreenmooiewandelingofeenfietstochtje.Info: Zandstraat 69, Bredene, 059-32 30 07

Da’s lachen!Clowns,jongleurs,mimespelers

enveleanderestraatartiestentoverenop9julideKapelstraatinBredeneomtotdeRamblasinBarcelona.Flaneerdoordeverkeersvrijelaanengenietvande25actsuitbinnen-enbuitenlanddiehetinternationaalstraattheaterfestivalTheater BoulevardnaarBredenehaalt.Info: www.theaterboulevard.be

Kinderen koningKinderenzijnkoning,keizerenadmiraaltegelijktijdensdeKids-dagen

in Oostende.Meerdantiendagenlangiserstraatanimatie,gratisgrime,sport,poppentheaterennogzoveelmeer.Van 4 juli tot 15 juli 2011.

De Geronimo-showGeronimoStiltonisdeze

zomermetzijnGigaGroteMuisical’Fantasia’tezieninOostende.HetMooisteKinderboekAllerTijdenverandertineenwervelendfamiliespektakelboordevolavontuurenmuziek.Van4julitot17juli.Ticketsvanaf€17,-.

KnalspektakelDehelezomerlangzettenprofessionele

vuurwerkmakersdeOostendsehemelinlichterlaaie.ZedoendatopdeVurige MaandagenvoorhetBelgischkampioenschap,maarookopanderefeestdagen.Alle info over vuurwerk in alle badplaatsen op www.dekust.be

Theater aan ZeeTheateraanZeenodigt

alleswatontroerend,leuk,pakkend,mooienverrassendisindetheaterwerelduitopverschillendepodiainOostende,van28julitot6augustus.ErisookeenKinderfestivalmeteenoutdoor-enindoorprogrammaopmaatvankids,inhetFamilieparkinhetcentrumvanOostende.Info: het programma vind je binnenkort op www.theateraanzee.be

2120

25

22

29

•ToerismeOostende,059-701199,www.visitoostende.be

•DienstvoortoerismeBredene,059-561970,www.uitinbredene.be

27

26

2328

24

samen eropuit

De PanneKoksijde

sint-Idesbald Oostduinkerke Oostende Bredene De Haan Wenduine Blankenberge Zeebrugge Heist Knokkenieuwpoort Lombardsijde-Westende middelkerke

Page 9: Libelle Mama! april 2011

dubbelgesprek

libelle mama! 6160 libelle mama!

Annelies is mama van twee, Valentien (10) en Boris (6), en dat geeft haar

verhalen en anekdotes te over om een boek te vullen. Maar toch was het Valentien die haar over de streep trok voor dit interview. ”Ik vind dat wel spannend”, zegt Valentien. Dus nestelen we ons gezellig in de zetel, iets wat we Valentien geen twee keer moeten vra-gen. ”Als ik ziek ben, doe ik dat ook altijd, met een boek”, zegt ze. ”De laatste keer had ik van mama een nieuw boek gekregen en ik heb dat in één ruk uitgelezen. Zalig!”

Valentien, ben jij een journaliste in spe?Valentien: ”Nee. En een beroemde televisie-ster ook niet. Maar ik wil wel radioreporter worden! Dan ga ik bij Studio Brussel werken en mag ik misschien ook eens in het glazen huis gaan zitten voor Music for Life. En sapjes drinken. En eindelijk eens zien waar die men-sen slapen. Dat zou ik echt wel willen weten!”Annelies (lacht): ”Je bent te nieuwsgierig.”

Je speelt ook accordeon!Valentien: ”Ja, mijn mama ook. Vroeger wil-de ik altijd op de knopjes van haar accordeon duwen, maar dat mocht niet. Daarom heb ik haar gevraagd of ik het ook mocht leren. Ik ga nu bij dezelfde juf.”Annelies: ”Ik sta er zelf versteld van hoe snel ze vooruitgaat. Eigenlijk geloofde ik er eerst

Journalist Annelies Rutten & dochter Valentien

dat haar mama soms op tv of in de krant komt, daar ligt Valentien niet van wakker. Zo lang ze maar samen kunnen paardrijden en accordeon spelen.

Valentien volgt de regels

”Mama zegt dat bellen met een gsm niet gezond is. Lady Gaga huurt zelfs iemand

in om haar telefoon vast te houden!”

niet in dat je een instrument kunt leren be-spelen zonder notenleer te volgen, maar blijk-baar werkt het toch. Al vraagt het veel disci-pline, want ze moet elke dag oefenen. Soms moet ik er haar aan herinneren: ’Heb je al gespeeld vandaag?’ Uiteindelijk doet ze dat zonder veel morren. Op dat vlak is ze echt wel gemakkelijk.”

De jongens en de meisjesVond je het fijn dat je eerste kind een dochter was?Annelies: ”Ik wilde graag een meisje. Waar-om weet ik niet goed. Dat mama-dochter-gevoel, denk ik. Met mijn zoontje Boris heb ik ook een supergoede band, maar het valt wel op dat ik op een vrije zaterdag spontaan met Valentien op stap ga, terwijl Boris en Sven dan

samen dingen doen. Dat gaat toch een beetje vanzelf. De jongens en de meisjes. Ze gaat bijvoorbeeld heel graag in Julie’s House (een Gents koffiehuis, red.) een stukje taart eten.”Valentien: ”Maar mama, dat hebben we toch nog niet vaak gedaan, hé?”Annelies: ”Nee, we zullen dat dit week-

end nog eens doen. Ze komt daar dan vol bewondering binnen en geniet van al die prachtige taarten en leuke spulletjes die ze ziet. En van het samen babbelen. Dat vind ik wel leuk. Dus ja, je kunt veel de-len met een dochter.”

Wat had je in gedachten toen jullie aan kinderen begonnen?

”Mama geen Allerslimste Mens?

babysit niet zo vaak komen”Niet erg! Dan moest de

Page 10: Libelle Mama! april 2011

libelle mama! 6362 libelle mama!

Tekst: Sylvie D’Hoore. Beeld: Stephan Peleman.

Annelies: ”Grote ideeën hadden we daar niet over. Ik had gewoon heel veel zin om mama te worden. Voor mijn achtentwintigste was ik vooral bezig met het zoeken naar de juiste weg. Wat wil ik doen? Wat verwacht ik van het leven? Maar plots was het moment daar. Ook over het opvoeden zelf hebben we geen voornemens gemaakt. Sven en ik zitten intuï-tief heel erg op dezelfde lijn. We zijn allebei aan de strenge kant, denk ik. We vinden alle twee dat ze niet zomaar alles moeten mogen of krijgen wat in hen opkomt. We doen niet mee met elke nieuwe rage. Ze moeten goed appreciëren wat ze hebben en bewust omgaan met de dingen die ze meemaken. En verder willen we natuurlijk dat ze zoveel mogelijk kansen krijgen. Het is een geruststel-ling om te zien dat ze allebei positief in het leven staan en dat het goed gaat op school. Ze zien er zeer content uit en ik denk dat dat toch de bedoeling was.”

Je noemt jezelf streng, maar de voor-beelden die je geeft, vallen toch mee?Annelies: ”Misschien wel. Maar het valt mij toch dikwijls op dat niet iedereen zo denkt. Ik vind het gewoon belangrijk dat mijn kinderen luisteren en beleefd zijn. Dat ze een beetje helpen. En op tijd naar bed gaan. Daar moet niet over gediscussieerd worden. Maar goed, wat is streng? Het betekent bijvoorbeeld niet dat ik op haar zestiende zal zeggen dat ze niet mag uitgaan. Ik wil ze niet korthouden. Het gaat mij vooral over beleefd zijn, respect hebben. En opruimen, daar kan ik erg over zagen. (lacht)”(Valentien knikt volmondig ja.)

Samen uitgaan? Dat nooit!Welk soort mama ben je?Annelies: ”Ik ben geen overdreven bezorgde mama. Ik heb bijvoorbeeld nooit gebeld naar de onthaalmoeder om te vragen of alles oké was. Ik heb er meestal nogal vertrouwen in dat alles goed zal gaan. Als ze een week op kamp gaat, zal ik er wel aan denken, maar nooit overbezorgd. Ik vind het vooral belang-rijk dat ze veel dingen kan doen. Dat ze kan-sen krijgt, dat ze veel kan ontdekken, mee-maken. Ik wil graag een mama zijn die samen dingen doet, maar haar dochter toch ook niet als een vriendin ziet. Want daar krijg ik het van. Als moeder ben je geen vriendin van je kind. Je staat niet op dezelfde lijn. Je kunt

dubbelgesprek

supergoed overeenkomen, maar ik wil niet la-ter samen uitgaan, bijvoorbeeld.”

Lijkt Valentien op jou?Annelies: ”Ze is redelijk koppig, dat was ik ook wel. Heel zorgvuldig ook. Ik moet nooit vragen om huiswerk te maken, ze doet dat allemaal zelf. Zo was ik eigenlijk ook, heel plichtsbewust.”Valentien: ”Anders heb ik geen goeie punten en dat is niet leuk.”Annelies: ”En ze is nog jong van mentaliteit. Sommige tienjarigen staan al verder dan zij. Ik was ook wel zo: niet te vroeg met alles. Terwijl iedereen van mijn klas zich op een verjaar-dagsfeestje in het zesde leerjaar zat te schminken, was ik met mijn vriendin en haar pony gaan spelen...”

Wat vind jij het leukste aan je mama, Valentien?Valentien: ”Er zijn veel dingen aan haar die ik leuk vind. Dat ik mag gaan paardrijden, bij-voorbeeld. Of dat ze lekker lasagne kan koken.

Dat ze heeft gefilmd toen ik met mijn vriendin een kookfilmpje wilde maken. En ze is ook heel lief. Soms ben ik wel eens boos op haar. Vooral ’s morgens. Dan heb ik een ochtend-humeur. Maar dan ben ik op iedereen boos.”

De Slimste MamaBen je trots op je mama?Valentien (denkt na): ”Waarom trots?”

Omdat ze ooit de Slimste Mens werd?Valentien: ”Goh. Ik was toen nog maar zeven jaar. Ik weet dat eigenlijk niet meer. Ik vond het ook niet erg dat het onlangs na drie afle-veringen van de Allerslimste Mens ter Wereld

al gedaan was. Anders moest er zo vaak een babysit komen en dat is niet altijd leuk.”Annelies: ”Ze zijn daar niet zo mee bezig. We hebben eigenlijk ook nooit samen naar de opnames gekeken. Ze zien mijn foto wel-eens in de krant, maar veel maken ze daar niet van. Het is ook allemaal niet zo speciaal. Op dat vlak houden kinderen je zeker met twee voeten op de grond.”

Je had het daarnet ook over niet mee-doen aan rages. Tegenwoordig hebben alle kinderen een Nintendo, iPod of Wii. Komen ook die dingen niet binnen?”Annelies: ”Voorlopig niet.”Valentien: ”Ik heb een mp3-speler, maar daar luister ik niet veel naar. Ik zit liever een boek te lezen. Of te tekenen. Of met Playmo-bil te spelen.”Annelies: ”Eigenlijk hebben we daar geluk in. Ze is daar echt niet in geïnteresseerd. Met Boris is het anders. Er gaat geen week voorbij of hij vraagt ernaar. We hebben gezegd dat hij een Nintendo krijgt als hij acht is, maar hij moet nog zeven worden. Ik heb gewoon geen

zin in discussies. Ik erger mij soms aan het gemak waarmee kinderen al die dingen krij-gen. In de kerstvakantie zijn we op reis ge-weest naar de Hoge Venen. In het restaurant zaten ontelbare kinderen de hele avond aan tafel spelletjes te spelen. Wij hebben ons goed geamuseerd en veel gelachen zonder al die spelletjes.”Valentien: ”Ik hou meer van dingen met muziek dan van computerspelletjes. Ik heb al drie cd’s mogen samenstellen met liedjes die ik graag hoor. Van Lady Gaga. Of Selah Sue.”Annelies: ”Ze moeten ook kunnen uitkijken naar iets, verlangen, in plaats van alles zo-maar meteen te krijgen. Ik weet nog dat ik als

Annelies zoekt naar evenwicht

”Als ik laat heb gewerkt, zeggen de kinderen soms: ’Mama, je bent er nu

toch?’ Maar het wringt nog altijd”kind een uurwerk wilde en er pas een kreeg toen ik tien werd. Mijn zus had er al een en ik wilde dat zo graag. Je bent dan kwaad en be-grijpt niet waarom jij nog moet wachten. Maar de dag dat je dan krijgt wat je graag wilde, is zo fantastisch.”Valentien: ”Ja, voor een gsm zegt mama dat ook. Er zijn al kinderen in mijn klas die er een hebben, ik pas in het middelbaar. Maar ik ben niet de enige, dus vind ik dat niet zo erg. Ik heb dat eigenlijk niet nodig. Als er iets ge-beurt of als je echt iets moet zeggen, kun je evengoed kort even bellen met de gsm van iemand anders. Of even vragen aan het secre-tariaat van de school.”Annelies: ”En wat zeg ik ook altijd over bel-len met een gsm?”Valentien: ”Dat dat niet gezond is! Lady Gaga is bang om door een gsm te praten. Dat stond eens in de Jommekeskrant. Ze heeft dan iemand ingehuurd om de telefoon vast

te houden. Als je een gsm hebt, moet je er wel zelf mee bellen, hé.”

Op twee plaatsen tegelijkZijn er ideeën die je als mama hebt moeten bijsturen in de loop der tijd?Annelies: ”Ja. Ik had de combinatie van een gezin en werk onderschat. De mooie kant van kinderen krijgen, wordt altijd in de verf gezet en over de moeilijke kanten, die er ook zijn, wordt alleen in clichés gesproken. Ik was niet voorbereid op dat verscheurende gevoel om op twee plaatsen tegelijk te willen zijn. Ik werk niet op woensdag, maar als ik dan thuis ben, zijn er duizend dingen die ik niet doe op mijn werk. En als ik op andere dagen om zes uur nog in Brussel zit, denk ik: ze zitten daar nu weer met een babysit. Dat gevoel blijf ik moeilijk vinden. De kinderen zeggen wel eens: ’Maar mama. Je bent er nu toch? Of je bent er toch op woensdag. Dat is zo erg niet.’

Maar toch wringt het, het gevoel hebben dat je op dat vlak tekortschiet. Het zou beter zijn als ik fulltime zou werken, omdat ik dan aan sommige dingen nog net iets meer zorg kan besteden of omdat ik dan niet ’s avonds nog zou moeten zitten werken. Nu is er altijd weer die stress om alles in vier dagen af te krijgen. Dat evenwicht heb ik nog niet gevon-den. In het ideale geval ben je elke dag na school thuis. Maar dat ben ik dus niet.”

Wat was tot nu toe jullie mooiste moment samen?Valentien: ”Samen paardrijden in de bergen in Frankrijk! Dat was het mooiste moment van mijn leven.”Annelies: ”Voor het eerst iets delen wat je allebei erg graag doet, dat is magisch. Ze liep twee uur lang te glunderen, haar gezicht straalde. Daardoor was het ook voor mij een fantastische ervaring. Paardrijden is voor mij altijd het hoogste goed geweest. En nu merk-te ik dat ik evenveel genoot van haar te zien glunderen. Dat had ik mij vroeger niet kun-nen voorstellen.”Valentien: ”Dit jaar gaan we dat opnieuw doen, hé. We gaan naar Noorwegen, naar een huisje dicht bij een manege. En dan proberen we eens een hele dag te rijden. Daar kijk ik ongelooflijk naar uit.”

Hoe zie je de toekomst voor Valentien?Annelies: ”Ik heb er veel vertrouwen in. Ze weet goed wat ze wil, ik denk dat ze zeker haar weg zal vinden. Ik hoop vooral dat ze iets vindt wat ze supergraag doet en dat ze zich daarin kan uitleven. Ze moet wel besef-fen dat het niet allemaal vanzelf komt. Ik hoop dat ze genoeg doorzettingsvermogen zal hebben, maar ik denk het wel. Ik vind het heel leuk om te zien hoe ze groot wordt en een eigen leven begint te leiden.”

Kijk jij ernaar uit om groot te worden, Valentien?Valentien: ”Mmm. De grote school schrikt mij nog wat af. In de lagere school heb je niet heel veel werk, maar in het middelbaar krijg je dikke mappen om te studeren, dat lijkt mij niet zo leuk. Maar met mijn vriendinnen op stap mogen naar de stad, of naar de film, ik kan niet wachten!”

Page 11: Libelle Mama! april 2011

GEZOND zonnen

libelle mama! 4140 libelle mama!

Tekst: Anne Peeters. Met dank aan dokter Thomas Maselis, dermatoloog.

Smeren

Hoe vaak?In ons land hebben kinderen het nodig om elke dag een halfuurtje onbeschermd in de zon te spelen. Zo maken ze vitamine D aan. Langer in de zon? Extra beschermen is de boodschap! Op zomerse vakantiedagen is om de vier uur insmeren een goed gemiddelde. Zit je aan het water en gaan je kids erin en eruit, dan smeer je beter om de twee uur.

Welke factor?Kinderen onder de 18 hebben minstens factor 20 nodig, bij kleine kinderen smeer je zelfs het best factor 50+. Kinderen onder de 3 laat je beter niet spelen of zitten in de felle zon, wel in de schaduw. Bij kleine kinderen gebruik je bij voorkeur ook zonneproducten met minerale filters. Die leggen een bescher-mend laagje op de huid, zonder in te dringen.

Hoeveel?Je mag zeker royaal smeren: om de bescher-mingsfactor te halen die op de verpakking staat, moet je bij een kind minstens 15 gram smeren. Met een gemiddelde flacon kom je dus voor tien smeerbeurten toe.

UV-kleertjesIn Azië en Australië is het al helemaal ingeburgerd: badpakken en kleertjes met uv-bescherming. Het textiel wordt behandeld met een uv-absor-berende stof en beschermt zo tegen verbranding, ook als het nat wordt. Bij badmerken als Speedo en Archimède kun je ze hier ook al vinden.

Nieuw!

’Smeer mij in,Smeer mij inVan hier tot aan mijn kinSmeer mij inTotdat ik blinkNet als een zeemeermin’Beluister het Zonnelied op www.kanker.be

S.O.S. = Save Our SkinOp vakantie naar een zonnige bestemming? Smeren, smeren, smeren! Een kinderhuid is name-lijk erg lichtgevoelig als je plots op een zonovergoten plek dich-ter bij de evenaar komt. Zorg dus voor een hoge bescher-mingsfactor aan het begin van de vakantie. En ook voor jezelf: minstens factor 20 is geen over-bodige luxe! Het motto van Euromelanoma (Europese pre-ventiecampagne rond kwaadaar-dige melanomen) is daarom ’S.O.S.’: Save Our Skin.Info: www.euromelanoma.org

Het Zonnelied: zing mee!Uit een nieuw onderzoek bij 1000 Belgische ouders blijkt dat heel wat ouders geloven dat de zon vooral schadelijk is voor kinderen onder de drie jaar. Maar in realiteit lopen kinderen tot twaalf jaar meer risico op huidkanker later, als ze niet goed beschermd worden. Daarom vroeg de Stichting Tegen Kanker aan Kapitein Winokio om een speciaal Zonnelied te componeren.

Garnier Ambre Solaire 50+ SPF UVA, 100 ml, € 19,20

Kibio Soothing Moisture Lotion After Sun, €

15,-

Vichy Melk SPF 50+, € 18,-

Kibio Medium Protection Face Lotion SPF 20, € 17,-

La Roche-Posay Melk 50+, € 17,90

Lancaster Hydrating Body Lotion SPF30, € 29,-

Avène Eau Thermale 30+ SPF U

VA kinderen, spray 200 m

l, € 21,-

Loui

s Wid

mer

Cle

ar S

un S

pray

SPF

30,

€ 2

2,50

Body

sol S

un Se

nsiti

ve Pr

otec

t Sun

spra

y for

Kid

s SPF

50+, €

17,95

Eucerin Kids Sun Spray 50 +, € 20,-

Nivea Sun Kids 50+, € 16,19

Zonnecrème: tips, tubes en handige weetjes

kun je leren

Garnier Ambre Soleil s

praypistool 30+, € 15,49

Nivea Sun Kids Pure Sensitive, € 16,99

Page 12: Libelle Mama! april 2011

libelle mama! 97

96 libelle mama!

Tekst: Eveline Dillen. Met dank aan schoenen Benjamine Mortsel.

SandaaltjestijdMet blote tenen naar school, leuk! Kies dit seizoen voor felle kleuren, een hip laarsjesmodel, makkelijke slippers of sportieve stappers.

Waterblauwe sandaaltjes(Aster, maten 24 tot 38, € 69,-).

Roze sandalen met bloemetjes (Mod8, maten 24 tot 38, € 67,-).

Zonnige sandaal-tjes (F&G, maten 24 tot 38, € 69,95).

Donkerblauwe sandalen met witte polkadots (Naturino, maten 24 tot 38, € 57,50).

Lakrode sandalen met hartjesgesp (Clarks, maten 23 tot 35, € 85,95).

Tweekleurige sandalen (Aster, maten 24 tot 38, € 75,-). Stevige stappertjes (Naturino, maten 24 tot 38, € 78,50).

Grijze sandalen (Clarks, maten 23 tot 35, € 85,95).

Stoere sandalen (Mod8, maten 24 tot 38, € 75,-).

Bruine sandalen (Camper, maten 23 tot 34, € 65,95).

Lekker lichte slippers (O’Neill girls, maten 30 tot 40, € 17,95).

Legersandaaltjes (Kipling, maten 24 tot 30, € 65,95).

Witte laarsjes (Brantano, maten 34 tot 39, € 67,95).

Bruine gladiatorlaarsjes (Naturino, maten 24 tot 38, € 78,50).

Donkerblauwe laars-jes met studs (Little David, maten 30 tot 37, € 79,95).

Espadrilles met peep-toe (Mod8, maten 24 tot 38, € 45,-).

Flashy espadrilles (Aster, maten 24 tot 38, € 45,-).

1. Laat je kind even rechtstaan Zorg ervoor dat er nog steeds een vingerbreedte ruimte is aan de voorkant. De tenen mogen niet tegen de rand zitten.2. Koop ze in de namiddag Voeten zijn op hun grootst in de namiddag. Let erop dat sandaal-tjes met een dichte hiel niet knellen wanneer je ze koopt.3. Vermijd spannende bandjes – Kies voor velcro of een gesp vooraan. Zo kun je de bandjes eenvoudig aanpassen aan de voetbreedte van je kind.4. Kies voor echt leer - Zo kunnen kindervoeten gezond ademen. Bovendien gaan leren sandalen veel langer mee dan schoenen van imitatieleer.4. Ga voor een stevige voetzooll Dat is belangrijk voor de ontwik-keling van de voeten. Voetzolen die je kunt dubbelklappen zijn niet stevig genoeg en bieden niet genoeg steun.

Zo koop je het perfecte paar

Fleurige slippers (U.S. Polo Assn Kids, maten 23 tot 35, € 19,95).

De verkoopadressen vind je op blz. 114

Fruitige sandaaltjes met kiwi of aardbei (Camper, maten 23 tot 35, € 79,-).

Page 13: Libelle Mama! april 2011

voorleesverhaal

libelle mama! 105

Ruben is goedgek

Door Jonas BoetsIllustraties Leen Van Durme

Page 14: Libelle Mama! april 2011

voorleesverhaal

106 libelle mama! libelle mama! 107

Het is stil in de klas, muisstil. Ruben zit aan zijn lessenaar en kijkt rond.

De andere kinderen buigen zich vlijtig over hun taak, pennen krassen over het papier. Op zulke momenten krijgt Ruben het altijd moeilijk. Net wanneer iedereen gewoon doet, moet hij gek doen. Hij probeert het tegen te houden, maar meestal lukt dat niet. Zoals nu.Juf Vicky kijkt niet naar de klas. Ruben neemt zijn potlood en zet dikke strepen op zijn ge­zicht. Daarna laat hij zich zakken uit zijn stoel. Hij sluipt naar juf Vicky toe, ze heeft nog steeds niets in de gaten. Ruben likt met zijn tong over zijn lippen. De tijger is klaar om zijn prooi te grijpen. ’Rrrrrrraaaaaauuuuuwwww!’Met een geweldige kreet springt hij omhoog en zet zijn klauwen in de rug van juf Vicky.’Ik heb je gevangen!’ schreeuwt hij.Juf Vicky slaakt een gil en springt uit haar stoel. Haar bureau krijgt een fikse duw en be­landt met veel kabaal op de grond. De kinde­ren van de klas joelen het uit. Ze vinden het te gek als Ruben weer eens iets uitsteekt.’Ruben, laat me los!’ roept juf Vicky.Maar Ruben geeft niet af. Een echte tijger laat zijn prooi niet los. Juf wriemelt heen en weer, het lawaai in de klas wordt steeds lui­der. En dan krijgt ze toch zijn handen te pak­ken. Ze trekt zijn armen uit elkaar en zet Ru­ben op de grond. De prooi is sterker dan hij dacht, de tijger moet de rest van het lesuur in de hoek.

•••••••

Wanneer de bel gaat, lopen alle kinderen naar hun rij. Ze staan zij aan zij te wachten tot hun meester of juf hen komt halen. Ru­ben hopt van zijn ene been op zijn andere. De spanning komt weer boven, maar hij heeft het onder controle.’Psst’, fluistert Luca plots. ’Ik wed dat je niet tot bij de vlag geraakt.’Midden op de speelplaats staat een grote paal. Bovenaan wappert een vlag met gele en rode strepen. Het is de trots van hun school. Andere scholen hebben immers geen vlag.’Dat mag niet’, zegt Ruben. ’Je mag niet op de

paal klimmen.’’En ik dacht dat jij een piraat was’, zegt Luca teleurgesteld. ’Echte piraten klimmen op palen en veroveren vlaggen.’Ruben wordt een beetje boos. Iedereen weet dat hij een echte piraat is. Als het aan hem lag, dan zou hij elke dag een ooglapje dragen. En hij zou dolgraag een houten poot hebben. En zo’n mooie papegaai.De speelplaats verandert langzaam in een grote plas water. In het midden ligt een hou­ten schip. De vijand! Die zal hij eens een lesje leren. Ruben verlaat zijn boot en zijn mede­piraten en zwemt naar het schip toe.’Ruben, wat ga je doen?’ hoort hij kapitein Vicky nog roepen, maar hij antwoordt niet. Hij kruipt op het schip en wringt zich een

weg naar de mast. Gelukt, niemand heeft hem gezien. Langzaam trekt hij zich naar boven. Onder zich hoort hij stemmen. Ze wil­len hem tegenhouden, maar dat zal niet luk­ken. Hij klimt helemaal naar de top van de mast en rukt de vlag eraf.Trots zwaait hij ermee in het rond. Hij heeft de vijand verslagen! Iedereen zal zich piraat Ruben herinneren, de sluwste piraat die er bestaat. Hij zwaait met de vlag en wuift naar de andere piraten. En dan wordt er aan zijn been getrokken. De vijand heeft hem ontdekt.

Ruben ligt in bed. Hij heeft tranen in zijn ogen. Iedereen is boos op hem. Juf Vicky was razend door zijn piratenstunt. Ze kwam mee naar hem thuis en vertelde alles aan mama en papa. Die werden ook kwaad en stuurden hem onmiddellijk naar bed. Juf zei ook nog dat zijn punten op school rotslecht waren. Als het niet verbetert, moet hij misschien naar een andere school. Dat wil Ruben helemaal niet. Een piraat verlaat nooit zijn schip!Ruben denkt na. Misschien, heel misschien, moet hij wat minder gek doen. Een beetje meer zoals de anderen zijn. Dan haalt hij vast goede punten. Ruben knijpt zijn ogen dicht en mompelt: ’Was ik maar minder gek dan de anderen. Was ik maar minder gek. Was ik maar minder gek.’

Juf Vicky was razend om zijn stunt. Ruben knijpt zijn ogen dicht. Was hij maar minder gek dan de anderen

Hij, geen echte piraat? Hij zal die vlag eens gauw veroveren! De speelplaats wordt langzaam een grote plas water...

Hij opent zijn ogen. Hij ligt in een hangmat on­der een palmboom aan een goudgeel strand. Echt veel heeft zijn wens niet geholpen.

•••••••

In de klas klinkt er voortdurend geroeze-moes. Ruben kijkt verbaasd om zich heen. Iedereen lijkt zo opgewonden!

’Welke buurlanden heeft België?’ vraagt juf Vicky.Verschillende handen gaan de lucht in. Ieder­een wil antwoorden, behalve Ruben. Hij denkt er alleen aan dat hij die avond een zwaard wil timmeren om een echte ridder te zijn. Juf duidt Thibaut aan. Die springt op zijn bank en begint te zingen:’In Nederland, daar is het altijd plezant.

Page 15: Libelle Mama! april 2011

voorleesverhaal

libelle mama! 109108 libelle mama!

En in Frankrijk is de wijn belangrijk.’Louise schuift haar stoel achteruit en loopt naar voren. Ze pikt in waar Thibaut gestopt is.’Aan de andere kant van het strand, ligt de kust van Engeland.En wil je bij de Duitsers zijn, neem de trein over de Rijn.’Ruben gelooft zijn ogen en zijn oren niet. Juf Vicky zal vast boos worden. Zomaar beginnen zingen in de klas? Dat mag niet!Juf Vicky kijkt vragend naar Thibaut en Louise. Nu komt de uitbrander, denkt Ruben.’Jullie zijn er nog eentje vergeten’, zegt ze met een glimlach.Ze schraapt haar keel en begint te zingen.’Ga je naar Luxembuuuurg, dan… eh, dan, … tja, wat rijmt er op Luxemburg?’

Op dat moment vliegt de deur met een knal open. De directeur van de school komt bin­nen. Hij is een grote brede man met een zware stem. Zijn haar staat altijd een halve meter omhoog.’Wat is dat hier?’ buldert hij.Ruben krimpt in elkaar. Als de directeur boos is, wordt hij altijd een beetje bang. Ook juf en de kinderen zwijgen.’Er wordt hier gezongen?’ vraagt de directeur, maar niemand antwoordt. ’Zingen zonder te dansen? Daar moeten we wat aan doen!’Hij stapt door de klas en legt zijn grote han­den op de schouders van juf Vicky.’Luxembuuuurg’, laat hij zijn indrukwekkende stem door de klas schallen. ’Daar heb je een schouwburg. En hopsa hee en hopsa haa!’

Juf Vicky en de directeur zwaaien met hun benen en dansen de polonaise door de klas. De leerlingen sluiten aan en vormen een lange trein.’Hopsa hee en hopsa haa!’ zingt iedereen. Ze doen nog een rondje door de klas en gaan dan de deur uit, vastberaden om de andere klassen mee te nemen in hun vreugde. Alleen Ruben blijft achter. Hij schudt het hoofd. Zijn ze allemaal gek geworden?

•••••••

Na de pauze zit iedereen weer normaal in de klas. Heeft Ruben alles gedroomd? Misschien wel, zijn fantasie slaat wel vaker op hol. Het is tijd voor een spreekbeurt. Luca vertelt vooraan in de klas over zijn favoriete huisdier.’Paul is mijn beste vriend’, zegt hij. ’We doen alles samen. Hij brengt me naar school, hij geeft me soms een douche. Het is echt een fantastisch huisdier. En… ik heb hem bij me!’Luca loopt de klas uit. Alle kinderen draaien hun hoofd naar achter. De deur en de muren beginnen te kraken. Wat gebeurt er, het is net een aardbeving?De deur van het klaslokaal versplintert in kleine stukjes. Ruben kan zijn ogen niet geloven. Luca sleurt een hele olifant door de deur!Juf Vicky zal vast razend zijn. Ruben vindt het net goed. Dat ze maar eens op iemand anders boos is. Maar juf lacht. Ze gaat naar olifant Paul en streelt zijn grote oren.’Wat een lief huisdier’, kraait ze. ’Ik wou dat ik er zelf zo een had.’De olifant strekt zijn slurf en trompettert luid door de klas. Hij heft zijn poten en verbrijzelt de schoolbanken van Thibaut en Louise. ’En hij kan nog kunstjes ook’, lacht juf Vicky. Ze steekt haar duim op naar Luca. ’Tien op tien, Luca!’De olifant is weer buiten en schuurt zijn huid tegen de speeltuigen. Die donderen zonder pardon naar beneden. In de klas kijkt juf Vicky ernstig.’Het is tijd voor een test!’Ruben weet dat dit belangrijk is. Hij moet goede punten halen, anders mag hij niet op

de school blijven. Maar deze keer is hij er he­lemaal klaar voor. Hij zal zich niet laten aflei­den, hij zal niet wegdromen. Hij heeft een pen klaar en een blad papier. Laat maar ko­men, die vragen.’Je hebt geen papier nodig, Ruben’, zegt juf Vicky. ’De test van vandaag is om ter langst op je hoofd staan. Klaar? Eén, twee, drie. Start!’De leerlingen springen uit hun banken, behal­ve Thibaut en Louise, die hebben geen bank meer. Ze duiken voorover en zetten hun hoofd op de grond. Ruben ziet alleen nog maar benen om zich heen.’Vooruit, Ruben, jij ook!’

Ruben snapt er niets meer van. Hij staat recht en buigt zich voorover. Hoe doe je dat ook alweer? Hij zet zijn handen op de grond, plant zijn hoofd ernaast en strekt zijn benen in de lucht. Het lukt, het lukt!Het lukt niet. Zijn benen zwaaien te ver en hij valt op de grond.’Ruben is gevallen!’ roept de juf. ’Jammer, Ruben, maar daar kan ik geen punten voor geven.’Ruben schudt het hoofd. Nu heeft hij weer geen goede punten. Maar hij durft niets te zeggen, want de anderen vinden het dood­normaal. Een voor een vallen de leerlingen op de grond. En dan is de test voorbij. ’Jullie heb­ben geluk’, zegt juf Vicky. ’Er komt een her­kansing voor wie geen goede punten had.’Rubens hart begint sneller te slaan. Dat is zijn kans. Hij is nog nooit zo blij geweest dat er een test kwam.Juf Vicky maakt het een beetje spannend. Ze begeleidt zichzelf met tromgeroffel. Bom­bombombombombombom.’En de test is… wie kan er het best een spag­hetti nadoen!’

”Ik heb een fantastisch huis-dier. En… ik heb hem bij me!” zegt Luca. Hij loopt de klas uit. En plots beginnen de muren te kraken

Gek of niet gek, goede punten had Ruben nooit gehad. En nu waren er olifanten op school en mocht je aldoor zingen

•••••••

Ruben ligt weer in zijn bed. Zijn test spag-hetti nadoen was een ramp. Al zijn klasge­noten waren onmiddellijk beginnen kronke­len als slierten. Zelf had hij er stokstijf bij gezeten, niet wetend wat te doen. Zijn wens was uitgekomen, hij was minder gek geworden dan de anderen. Alleen was hij niet minder gek geworden, maar waren de anderen nog gekker geworden. Misschien moest hij alles maar weer veranderen, wen­sen dat alles weer normaal werd.Hoewel… Gek of niet gek, goede punten heeft hij nooit gehad. En nu waren er wel oli­

fanten in de school en mocht je zingen wan­neer je dat wilde. Eigenlijk is gek zijn nog zo slecht niet. En een test spaghetti nadoen is toch veel leuker dan een test wiskunde?Ruben weet het nu zeker. Alles moet zo blij­ven. En hij zal extra hard oefenen om een ge­weldige spaghettisliert te worden. Tenslotte heeft hij die dag al een goede spaghettisliert nagedaan. Hij was gewoon nog niet gekookt

Hou je maar klaar voor een nieuw te gek verhaal, volgende keer in Libelle Mama!

Wie is Jonas Boets?De auteur van dit leuke verhaal! Hij schreef ook al voor eerste lezertjes én jeugdboeken, zoals de reeks over de held Sam Smith. En dat voor iemand die ooit profvoetballer wilde worden!