Leuven 2012

20
NL LEUVEN groepsrondleidingen en dagtrips

description

Eeuwenoude universiteitsstad, bourgondische stadscultuur, een creatieve geest. Leuven spreekt tot de verbeelding!

Transcript of Leuven 2012

Page 1: Leuven 2012

NL

L E U V E Ngroepsrondleidingen en dagtrips

Page 2: Leuven 2012

2

Geen stad in Vlaanderen spreekt zo tot de verbeelding als deze eeuwenoude univer-siteitsstad. Wandel door een rijk his to risch patrimonium. Geniet van de joviale, bour-gondische stadscultuur. In samenwerking met de Koninklijke Leuvense Gidsenbond organiseert Toe-risme Leuven rondleidingen met een er-kende stadsgids. Deze rondleidingen duren gemiddeld 2 uur. Naast het stan-daardaanbod - bezoeken aan het stad-huis, het Groot Begijnhof en de Sint- Pieterskerk - bieden we ook een aantal themawandelingen en fietstochten aan.Toerisme Leuven organiseert ook een aan-tal dagtrips waar bij een rondleiding met gids in de stad gecombineerd wordt met een middagmaal. Het verloop van het pro-gramma is afhankelijk van het soort dagtrip dat door de groep gekozen wordt.

Klein Begijnhof

Oude Markt © Layla Aerts

Page 3: Leuven 2012

3

Rondleidingen met eRkende stadsgids

Ontdek LeuvenDeze wandeling brengt je langs de voornaam-ste bezienswaardigheden en geeft een mooi beeld van de stad, ideaal voor een eerste ken-nismaking. Je wandelt langs de Grote Markt met het stadhuis en de Sint-Pieterskerk, beiden ge-bouwd door architect Mathieu de Layens. Deze architect voerde de Brabantse gotiek naar een hoogtepunt. Maar ook de vele universiteitsge-bouwen en leuke plekjes krijgen aandacht. Een bezoek aan het Groot Begijnhof, door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, mag natuurlijk niet ontbreken.

Nieuwe architectuurIn Leuven en deelgemeenten vind je naast prachtige, eeuwenoude gebouwen ook nieuwe, architecturale hoogstandjes. De belangrijk-ste voorbeelden daarvan tref je aan op de as Vaartkom - Stationsomgeving - Philipssite waar je het internationaal hoofdkwartier van InBev, het heraangelegde Martelarenplein, het op-vallend rode busstation en de nieuwe perron-overkappingen kan bewonderen. Ook het pro-vinciehuis met z’n geïntegreerde kunstwerken en de stadsbibliotheek Tweebronnen van de bekende architect Henri Vandevelde, zijn jouw aandacht meer dan waard.

Geen klein bier straffe verhalen over Leuvense cafés, brouwers en hun brouwsels“Er zijn te veel herbergen in Leuven. Bij alles wat ze doen moet er gedronken worden”, schreef Erasmus. Leuven is al eeuwenlang nauw verbonden met het brouwen en drinken van bier. Met meer dan 50 brouwerijen en meer dan 600 cafés kon je hier onmogelijk dorst lijden.Tijdens deze wandeling nemen gidsen van de Leuvense Gidsenbond je mee op een ontdekkingstocht langs oude cafés en (verdwenen) brouwerijen.Ze vertellen je het verhaal van de bierstad Leuven: Werd hier echt zoveel bier gedronken? Waar zijn alle brouwerijen naartoe? Wat is er met de Peeterman gebeurd? Is er een verschil tussen een kroeg en een estaminet? Waarom zijn er zoveel cafés op de Oude Markt? Hoe

komt het dat het Leuvense bier zo bekend werd? Is het waar dat brouwers visschubben en varkenspoten gebruikten en werd bier met water uit de Dijle gebrouwen?De antwoorden op deze vragen en nog veel meer krijg je tijdens een wandeling die zelfs voor geheelonthouders interessant kan zijn.

Langs groene plekjesDat Leuven naast een architecturaal interessante plek ook een groene stad is waar je aangenaam kan verpozen, ervaar je tijdens deze wandeling die je langs de diverse tuinen en parken voert die Leuven rijk is. Je wandelt langs de fraaie beelden in de tuin van het Erasmusgebouw (Faculteit Letteren), door het prachtige Sint- Donatuspark (stadspark) dat op de resten van de 12de-eeuwse ringmuur aangelegd werd naar het voorbeeld van Engelse landschapsparken en de tuin van het Atrechtcollege met De Boom van Groot Verdriet. Je eindigt aan het Dijlepark, het meest romantische parkje van Leuven.

Universitaire wandelingDeze wandeling maakt de verbondenheid tus-sen de eeuwenoude Leuvense universiteit en de stad duidelijk. Je wandelt langs de Universiteits-hallen die vanaf de stichting tot nu een centrale rol spelen in de geschiedenis van de universiteit. Dit gebouw grenst aan de Oude Markt, een plein dat ook wel de langste toog ter wereld genoemd wordt en een bijzondere rol in menig studenten-leven speelt. De wandeling langs oude colleges (o.a. Pauscollege, Van Dalecollege, Atrecht-college, Hogenheuvelcollege) vertelt de boei-ende geschiedenis over ontstaan en gebruik van deze gebouwen door de eeuwen heen. En achter al deze oude gevels en gebouwen ontdek je hoe de universiteit de infrastructu rele noden van een moderne leerinstelling oplost, rekening houdend met de geldende architecturale inzichten. De Centrale Universiteitsbibliotheek is een levende herinnering aan de gruwelen van WO I en aan de Amerikaanse vrijgevigheid die de verwoeste bi-bliotheek in ere herstelde. Het Erasmusgebouw (Faculteit Letteren) met zijn gedichtentuin, ont-worpen door Jacques Wirtz, is een oase van rust in het hart van de stad en voor velen een echte ontdekking.

Page 4: Leuven 2012

4

StandbeeldenwandelingZoals de meeste steden telt ook Leuven veel standbeelden. Je wandelt door het centrum waar de concentratie aan beelden en monu-menten het grootst is. Je legt een parcours af dat de evolutie in de beeldende kunst in de loop van de 19de en 20ste eeuw illustreert. Zo wandel je bijvoorbeeld langs het stadhuis waarvan de nissen vanaf 1849 worden bevolkt door beelden van iedereen die tot dan toe belangrijk was ge-weest voor Leuven. In de omliggende straten vind je naast tal van beelden van politiek, socio- economisch of wetenschappelijk belangrijke Leuvenaars, oorlogsmonumenten, herdenkings-beelden en martelarenmonumenten die sinds WO I opgericht werden. Recent werden leuke en/of symbolische beelden geplaatst zoals de Kot madam, Fonske (de student) en Renée (de studente) als symbolen van de universitaire aanwezigheid in Leuven. Bewonder de Totem van Jan Fabre en de Ballon van de vriendschap die staat voor het uniek Leuvens ‘Koninklijk Ver-bond der Jaartallen’.

Hapje StapjeLeuven is in 2009 verkozen tot Stad van de Smaak. Naar aanleiding hiervan heeft Toerisme Leuven samen met de Koninklijke Leuvense Gid-senbond een nieuwe wandeling door Leuven gelanceerd, vol smakelijke verhalen over eten en drinken. En als het water je in de mond komt, staat er een hartig of zoet proevertje klaar.Van middeleeuwse markten tot de huidige succes volle vrijdagmarkt, van armoedige maal-tijden in universiteitscolleges tot culinaire hoog-standjes nu, van een universitaire bier- en wijn-kelder tot de hedendaagse fakbars: dit alles en nog veel meer komt aan bod.

AuthentHip LeuvenLeuven is een bruisende hedendaagse stad waar authenticiteit nog steeds iets betekent. Dat merk je aan de verscheidene fijne boetieks, artisanale winkels, galerijen, restaurants en cafés die het stadscentrum rijk is. Tijdens deze wandeling flaneer je langs straten en pleinen met unieke adresjes die je als bezoeker niet zomaar op eigen houtje vindt. Bovendien vertelt de gids je over het kleurrijke handelsverleden van deze plekken en wijken waardoor je des te meer kan genieten van de gezellige sfeer die er nu nog steeds heerst. Ontdek levendig Leuven in stijl en krijg de smaak helemaal te pakken.

Bezoek stadhuis en Sint-PieterskerkHet stadhuis of de Sint-Pieterskerk, twee van de mooiste en oudste gebouwen van Leuven, kun-nen uiteraard ook bezocht worden met een er-kende stadsgids. Zij zijn voorbeelden van de rijke geschiedenis van de stad. Het stadhuis is een van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld en komt al voor in de 15de-eeuwse geschriften van de stadsboekhouder. In de gevel zien we naast honderden beelden die belangrijke Leuvenaars voorstellen, een aantal kraagstenen die taferelen uit de bijbel voorstellen en met hun terugkeren-de onderwerp van schuld en boete een beleren-de en vermanende functie hadden. Binnen in het stadhuis vind je onder andere prachtig houtsnij-werk, monumentale schilderijen en portretten van alle voormalige Leuvense burgemeesters sinds de Franse overheersing. De Sint-Pieterskerk is een prachtig voorbeeld van Brabantse hooggotiek en is niet alleen aan de buitenzijde een bijzonder interessante kerk. Binnen bevat de kerk een aantal gotische kunst-schatten en enkele topwerken van de Vlaamse primitieven zoals Het Laatste Avond maal van Dirk Bouts.

De Kotmadam (Fred Bellefroid) Stadspark

Page 5: Leuven 2012

Voorwaarden

• Reservatie van een rondleiding met stadsgids dient minstens drie weken op voorhand te gebeuren.

• Voor een rondleiding met één gids betaal je € 50 voor twee uur. Dit is het minimum- en basistarief. Vanaf het derde uur betaal je € 25 per uur extra, per gids. Je tijd begint te lopen vanaf het uur van de afspraak.

• Deze vergoeding moet je vóór de rondleiding aan de gids betalen. Je ontvangt een beta-lingsbewijs.

• Voor de wandeling Hapje Stapje moet € 5 per persoon extra betaald worden.

• Voor een bezoek aan M/Schatkamer van Sint-Pieter betaal je een bijkomende vergoeding per persoon. De verantwoordelijke van de groep betaalt deze vergoeding aan de ingang van het museum.

• Het gekozen programma is dus steeds onder voorbehoud. Onvoorziene gebeurtenissen kun-nen ons soms verplichten onverwachts een gebouw te sluiten. Daarvoor verontschuldigen wij ons. De gids zorgt voor een alternatief.

• Als je je bezoek moet annuleren, verwittig ons dan tijdig. Tot vijf dagen voor je bezoek kan dat gratis. Vanaf de vierde dag voor je bezoek, rekenen we automatisch een annuleringsver-goeding aan van € 25. Dit geldt eveneens voor de rondleidingen die het Leuvense stads bestuur aanbiedt. De dag van het bezoek blijft het aan-tal aangevraagde gidsen geldig, zelfs indien je met minder deelnemers komt dan voorzien.

• De gids draagt een kenteken met de vermel-ding ‘GIDS’. Het bezoek eindigt altijd op het afgesproken uur, ook als je bezoek later be-gint omdat je te laat was. We vragen steeds te verwittigen als de groep later zal zijn. De gids wacht max. 30 minuten op de groep. Na deze

Groot Begijnhof Oude Markt

tijd verlaat de gids de plaats van afspraak. De wachttijd brengen we sowieso in rekening (€ 25).

• De Koninklijke Leuvense Gidsenbond en Toe-risme Leuven zijn niet verantwoordelijk voor ongevallen tijdens de rondleiding.

• Iedere groep is verplicht vergezeld van een verantwoordelijke.

• Bij aanvraag van een geleide rondrit per autocar/auto, zorgt de groep zelf voor ver-voer. Er moet een zitplaats en micro voor de gids voorzien worden. De autocar zal pas na de onderrichtingen van de gids de plaats van afspraak verlaten.

• Er bestaat de mogelijkheid te genieten van een gratis rondleiding (duur twee uur, min-stens 10 personen), aangeboden door het Leuvense Stadsbestuur, als het gaat om een congres of studiedagen waarbij meer dan twee dagen (twee overnachtingen) in Leuven verbleven wordt, en voor scholen gelegen in Leuven (drie per jaar, per school, per afde-ling). Toegangsgelden musea en dergelijke zijn ten laste van de groep.

• Om ten volle te genieten van je bezoek, raden wij je aan één gids te vragen voor ca. 25 personen.

• Voor de wandelingen AuthentHip Leuven en Hapje Stapje geldt een maximum van 20 personen per gids.

Info en reservatieToerisme LeuvenProfessor Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuvent +32 (0)16 27 22 76, f+32 (0)16 27 28 38 [email protected]

5

Page 6: Leuven 2012

6

Fietstochten

Leuven en zijn abdijenLeuven heeft altijd een rijk religieus leven ge-had. De kerken, kapellen, abdijen en godshuizen die daarvan het gevolg waren, hadden hun im-pact op de architectuur en het uitzicht van de stad. Tijdens deze fietstocht van twee uur, vol-gen we in en rond het centrum een spoor van religieuze bouwwerken, gaande van het Groot Begijnhof tot de Sint-Geertruiabdij, de Abdij van Park en de Abdij van Vlierbeek. Onderweg maken we kennis met de boeiende geschiede-nis van al deze bouwwerken en van de mensen die er leefden en werkten.

Ook nog mogelijk: Leuven centrum, Leuven-zuid en Leuven & z'n unief.

Meer informatie over de andere fietstochten kan je vinden op www.visitleuven.be.

Voorwaarden

• Voor een rondleiding met één gids betaal je € 50 voor twee uur. Dit is het minimum- en basistarief. Vanaf het derde uur betaal je per gids € 25 per uur extra. Je tijd begint te lopen vanaf het uur van de afspraak. Deze vergoe-ding moet je voor de fietstocht aan de gids betalen. Indien je dit wenst, ontvang je een betalingsbewijs.

• Het programma is steeds onder voorbehoud. Onvoorziene gebeurtenissen, zoals de weers-omstandigheden, verplichten ons soms het programma aan te passen. Hiervoor veront-schuldigen wij ons. De gids zorgt dan voor een alternatief.

• Elke groep is zelf verantwoordelijk voor het huren van fietsen en fietsmateriaal. Ook het onderhoud onderweg is ten laste van de groep zelf.

• Verwittig ons tijdig als je je bezoek moet an-nuleren. Tot vijf dagen voor je bezoek kan dat gratis. Vanaf de vierde dag voor je bezoek, rekenen we automatisch een annulerings-vergoeding aan van € 25. De dag van het be-zoek blijft het aantal aangevraagde gidsen

geldig, zelfs indien je met minder deelnemers komt dan voorzien.

• De gids draagt een kenteken met de vermel-ding ‘Gids’. Het bezoek eindigt altijd op het afgesproken uur, ook als je bezoek later be-gint omdat je te laat was. We vragen steeds te verwittigen als de groep later zal zijn. De gids wacht max. 30 minuten op de groep. Na deze tijd verlaat de gids de plaats van afspraak. De wachttijd wordt in rekening gebracht (€ 25).

• De Koninklijke Leuvense Gidsenbond en Toe-risme Leuven zijn niet verantwoordelijk voor ongevallen tijdens de fietstocht.

• Om ten volle te genieten van je bezoek raden wij je aan één gids te vragen voor maximum 15 personen.

• Elke groep heeft één groepsverantwoordelij-ke, die minimaal de taken vermeld onder ‘ta-ken groepsverantwoordelijke’ op zich neemt. Indien dit niet het geval is, mag de gids afzien van de rondleiding.

Taken groepsverantwoordelijke

Iedere groep is vergezeld van een groeps-verantwoordelijke, die tevens het aanspreek-punt is van de gids. De groepsverantwoordelijke zorgt ervoor dat:

• alle fietsen getest zijn vóór de start van de rondleiding.

• er één persoon als laatste de groep afsluit.

• hij/zij een gsm-toestel ter beschikking heeft om technische of andere bijstand te kunnen oproepen.

Aan te raden:

Voorzie (bv bij de verhuurfirma) een extra slot dat een aantal fietsen kan bundelen. Dit om diefstal/vandalisme te voorkomen.

Info en reservatieToerisme LeuvenProfessor Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuvent +32 (0)16 27 22 76, f +32 (0)16 27 28 38 [email protected]

6

Page 7: Leuven 2012

77

dagtRips

Leuven, universiteitstadLeuven en de universiteit zijn al eeuwen onver-brekelijk met elkaar verbonden. Zowel cultuur-historisch als architecturaal en socio-cultureel is de universiteit een beïnvloedende factor op het dagelijkse leven in Leuven. Tijdens deze dagtrip proberen we een beeld te schetsen van de in-teractie tussen stad en universiteit.

09.15 uur: aankomst in Leuven met een kopje koffie.

10.00 uur: ontmoeting met de gids; rondlei-ding met gids met bezoek aan vol-gende universiteitsgebouwen:1. de Lakenhallen (Universiteitshal)2. het Van Dalecollege3. het Paus Adrianus VI-college.

12.30 uur: lunch.14.00 uur: verzameling vóór het stadhuis; busrit met gids langs:

1. U.Z. Gasthuisberg (universitair ziekenhuis)

2. IMEC (Interuniversitair Micro-elektronica Centrum)

3. Arenbergkasteel (wandeling door het Arenbergpark naar het Groot Begijnhof).

15.15 uur: rondleiding met gids in het Groot Begijnhof.

±16.00 uur: einde van de dagtrip.

Geldig het hele jaar, elke dag. Prijs per persoon:- met menu A: € 19,50 - met menu B: € 24,00 - met menu C: € 25,00 - met menu D: € 31,50- met menu E: € 22,00 - € 23,50

Langs groene plekjesLeuven is meer dan een verzameling prachtige gebouwen en standbeelden. Het is tevens een groene stad met tal van parken en tuinen waar je tot rust kan komen en genieten van een stuk natuur. We bezoeken tal van tuinen, parken en de wereldvermaarde kruidtuin, en maken kennis met de groene pracht van Leuven.

09.15 uur: aankomst in Leuven met een kopje koffie.

10.00 uur: ontmoeting met de gids; rondleiding met gids met bezoek aan:1. Sint-Geertrui (tuin)2. Handbooghof3. Kruidtuin.

12.30 uur: lunch.14.00 uur: rondleiding met gids met bezoek

aan:1. Groot Begijnhof2. Dijlepark3. Schapenstraat4. Rambergpark5. Stadspark.

±16.00 uur: einde van de dagtrip.

Geldig het hele jaar, niet op zondagPrijs per persoon:- met menu A: € 19,50 - met menu B: € 24,00 - met menu C: € 25,00 - met menu D: € 31,50- met menu E: € 22,00 - € 23,50

Premonstreitcollege

Kruidtuin

Page 8: Leuven 2012

8 8

Verken Leuven per fietsDe fiets vergroot onze actieradius en maakt het ons mogelijk om zowel het centrum van de stad als de wijdere omgeving te verkennen. Leuven is een fietsstad bij uitstek.

09.15 uur: een kopje koffie word je aangebo-den in een taverne in het centrum van de stad.

10.00 uur: afspraak met de gids aan de pui van het stadhuis voor een van volgende themawandelingen:- ontdek Leuven- geen klein bier- nieuwe architectuur.

De gids verlaat de groep na de rondleiding12.30 uur: lunch:

1) slaatje met geitenkaas of kip2) pastaschotel met kip

(kan ook vegetarisch)14.00 uur: afhalen fietsen en ontmoeting met

de gids voor een rondrit.Optie 1: rondrit langs de Leuvense abdijen.Optie 2: Leuven-La-Neuve - rondrit langs hedendaagse architectuur en stedenbouwkundige projecten.

17.00 uur: einde van de dagtrip; inleveren van de fietsen.

De prijs per persoon is berekend op 15 deel-nemers. Ben je met meer of minder dan 15 deel-nemers dan wordt de prijs a rato van het aantal deelnemers aangepast.

Geldig: alle dagen behalve zon- en feestdagen.Prijs per persoon (inclusief huur fiets): € 33,00.

Leuven MuseumstadWe ontdekken de zeer uitgebreide en geva-rieerde collectie van M van Museum Leuven in een prachtig museumcomplex ontworpen door de bekende Belgische architect Stéphane Beel. Dit wordt gecombineerd met een bezoek aan één of twee tentoonstellingen.

09.15 uur: aankomst in Leuven met een kopje koffie.

10.00 uur: ontmoeting met de gids.

Optie 1: rondleiding met gids in:- stadhuis- Sint-Pieterskerk met M / Schatka-

mer van Sint-Pieter

Optie 2: architectuurrondleiding in M van museum Leuven

12.15 uur: lunch.14.00 uur: bezoek met gids aan de zeer uitge-

breide en gevarieerde museale col-lectie van M van museum Leuven.

16.00 uur: einde van de dagtrip.

Prijzen per persoon- Menu A: € 25,50 - Menu B: € 30,00 - Menu C: € 31,00 - Menu D: € 38,00 - Menu E: € 28,00 - € 29,50

Vanaf 26 deelnemers is een bijkomende gids voor het museum verplicht: + € 50,00 (optie 2 + namiddagprogramma).

Mechelsestraat M - Museum Leuven © Jan Kempenaers

Page 9: Leuven 2012

9

Leuven en de Abdij van ParkNa een tocht langs de belangrijkste historische monumenten in het centrum van Leuven (o.a. het stadhuis en Groot Begijnhof), brengen we een uitgebreid bezoek aan de Abdij van Park die met z’n 42 ha een van de grootste en best bewaarde abdijcomplexen van de Lage Landen is.

09.15 uur: aankomst in Leuven met een kopje koffie.

10.00 uur: ontmoeting met de gids; rondleiding met gids in 2 van de 4 volgende be-zienswaardigheden:1. Stadhuis2. Groot Begijnhof3. Sint-Pieterskerk (open dinsdag

tot en met zaterdag; van 15 maart tot 15 oktober ook open op maandag)

4. Sint-Geertruikerk en -abdij.12.30 uur: lunch.14.30 uur: rondleiding met gids in de Abdij

van Park.±16.00 uur: einde.

OptieGeldig van maandag tot zaterdag, prijs per persoon:- met menu A: € 23,00 - met menu B: € 28,50 - met menu C: € 29,00 - met menu D: € 35,00- met menu E: € 25,50 - € 27,00

Extra’s:- bezoek aan M/Schatkamer van Sint-Pieter: € 1,25.

- taart en koffie in de abdij: € 4,50 (max. 55 personen).

- bezoek Museum Abdij van Park:- zonder gids: + € 1 per persoon.- met gids: + € 1 per persoon en € 50 voor de

gids.Alleen geldig van 1 april tot 31 oktober van woensdag tot en met zondag.

Abdij van Park © Layla Aerts Stationsomgeving

Provinciegebouw

Leuven, provinciehoofdstadTijdens deze dagtrip maken we in het provincie-huis kennis met Leuven als administratief cen-trum van de provincie Vlaams-Brabant en met de provincie zelf.

10.00 uur: aankomst aan het ultra moderne provinciehuis; ontvangst met koffie.Je bezoekt verschillende zalen van het provinciehuis. Je krijgt info over de werking van de provincie.Videovoorstelling in het audito-rium. Je geniet alvast van een pa-noramisch zicht over Leuven!

12.00 uur: lunch.14.00 uur: afspraak met de gids aan de pui

van het stadhuis.Keuze uit twee wandelingen:- Nieuwe architectuur- Ontdek Leuven.

16.30 uur: de dagtrip wordt afgesloten met een kopje koffie en taart.

Geldig het hele jaar van maandag tot zaterdag.Prijs per persoon met maaltijd:- met menu A: € 18,50 - met menu B: € 23,00 - met menu C: € 24,00 - met menu D: € 31,00- met menu E: € 21,00 - € 22,50

Page 10: Leuven 2012

10

Prijzen per persoon (geldig voor optie 1 en 2)- Menu A: € 25,00 - Menu B: € 29,50 - Menu C: € 30,50 - Menu D: € 37,00 - Menu E: € 27,50 - € 29,50

Optie 3 (+ € 4,00 per persoon extra)Proef Wezemaal en zijn wijn.14.00 uur: rondleiding + multimediavoorstel-

ling in het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn.

14.45 uur: begeleide wandeling naar de wijn-gaarden op de Wijngaardberg.

17.00 uur: wijndegustatie.

Geldig vanaf Pasen tot en met de eerste week van november.

Leuven en de Hagelandse wijnstreekNa een tocht langs de belangrijkste historische monumenten in het centrum van Leuven (o.a. het stadhuis en Groot Begijnhof), ontdekken we de Hagelandse wijn. Die werd in 2008 uitgeroe-pen tot de beste Belgische wijn. We wandelen door de plaatselijke wijngaarden en krijgen uit-leg over de Hagelandse wijn.

09.15 uur: aankomst in Leuven met een kopje koffie.

10.00 uur: afspraak met de gids aan het stad-huis. Bezoek aan 2 van volgende klassiekers:- Stadhuis- Sint-Pieterskerk

(met M / Schatkamer van Sint-Pieter + € 1,25 per persoon)

- Groot Begijnhof- Sint-Geertruikerk en -abdij- Algemene wandeling.

12.30 uur: lunch.

Optie 114.00 uur: vertrek naar Tielt-Winge

(O.L.Vrouw-kerk).14.30 uur: afspraak met de gids voor een

‘Wijngaardenwandeling’ (9,5 km).17.30 uur: einde van de wandeling.

Optie 214.30 uur: bezoek aan Kunst- en Wijnhoeve

Elzenbosch te Assent. Rondlei-ding met gids door de wijngaard en uitleg over de Hagelandse wijn. Proeverij: 1 glas Hagelandse wijn en proefje van tweede soort wijn.

17.00 uur: einde.

Wijngaardberg © RLNH Wijngaardberg © RLNH

Menu A- Koninginnehapje met frietjes

Menu B- Soep- Gevogeltebrochette met Provençaalse saus

en frietjes of tagliatelle met vis en spinazie- Dessert

Menu C- Soep- Gambrinusrib (streekgerecht)- Dessert

Menu D- Seizoensslaatje- Ardeens varkensgebraad of kalkoenfilet met

champignonsaus, fijne boontjes en kroketjes- Dessert

Menu E- Brabantse koffietafel

Page 11: Leuven 2012

11

Info en reservatieToerisme LeuvenProfessor Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuvent +32 (0)16 27 22 73, f +32 (0)16 27 28 38 [email protected]

• Toerisme Leuven aanvaardt enkel dagtrips voor groepen vanaf 20 personen. Als het werkelijke aantal deelnemers minder dan 20 is, betaal je een bedrag berekend op basis van 20 deelnemers.

• Jouw aanvraagformulier moet bij Toerisme Leuven binnenkomen ten laatste drie weken voor de dagtrip.

• Je kan maximum twee keer het aantal deel-nemers wijzigen en dit tot uiterlijk vijf dagen voor de dagtrip. Als je het aantal deelnemers wijzigt, dan wordt er een marge van 10% toe-gestaan.Opgelet: bij een museumbezoek kan je slechts tot 2 weken op voorhand het aantal deel nemers wijzigen.

• In sommige dagtrips zit een busrit. Die busrit gebeurt altijd met de bus (of het vervoer) van je groep.

• Als je een dagtrip boekt, dan betaal je vooraf een voorschot van € 2,50 per persoon. In de brief waarin Toerisme Leuven je reservatie bevestigt, staat de uiterste datum van beta-ling van dit voorschot.

• Het resterende bedrag moet ten minste één week voor je dagtrip op de rekening van Toerisme Leuven staan.

• Alle betalingen gebeuren in euro. Als je uit het buitenland overschrijft, moet je alle wissel- en overschrijvingskosten zelf betalen.

• De prijzen omvatten alle diensten die uit-drukkelijk in deze brochure vermeld staan. Deze prijzen zijn ‘alles inbegrepen’, buiten de consumpties bij de maaltijden. Deze prijzen zijn geldig tot 31 december 2012.

• Voor het middagmaal kan de groep kiezen uit verschillende menu’s. Heel de groep kiest hetzelfde menu.

Bij annuleren van de dagtrip• Als je de dagtrip annuleert, betaal je altijd € 15,00 administratiekosten.

• Als je minder dan 48 uur voor de dagtrip an-nuleert, betaal je bovendien de volledige kost van de dagtrip.

• Je betaalt steeds voor het aantal personen dat je opgaf met een minimum van 20 ten laatste vijf dagen voor de dagtrip, ook al ben je de dag zelf met minder personen.

• Toerisme Leuven is enkel bemiddelaar en kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele tekortkomingen vanwege de klant en/of de dienstverlening, alsook voor gebeur-lijke ongevallen.

Voorwaarden

Huisbrouwerij Domus

11

Page 12: Leuven 2012

12

ook een bezoek waaRd

Abdij van ParkABDIJ VAN PARK 7, 3001 LEUVEN

Ingang via het Spreekhuis naast de abdijkerkPrijsper groep van max. 25 personen: € 50,00 voor de gids plus € 4,00 per deelnemer ouder dan twaalf.Domeinwandeling met audiogids: € 2,00 voor 1 dag.Info en reservatiet + 32 ( 0)16 40 01 51 [email protected] www.parkabdij.be

KruidtuinKAPUCIJNENVOER 30, 3000 LEUVEN

Geleide rondleidingen voor groepen van 10 tot 30 personen worden verzorgd door een plan-tentuingids en duren ongeveer anderhalf uur. PrijsGratisInfo en reservatie2 weken vooraf, t +32 (0)16 27 23 80

ArenbergkasteelKASTEELPARK ARENBERG 1, 3001 HEVERLEE

Groepsbezoeken in beperkte mate mogelijk on-der begeleiding van een gids tegen betaling.Info en reservatiet +32 (0)16 32 21 18 [email protected] www.kuleuven.be/lokalen

30CC/SchouwburgBONDGENOTENLAAN 21, 3000 LEUVEN

De Leuvense schouwburg is een ‘tempel’ van theater, dans en muziek en een hoogstandje van techniek. Tijdens een geanimeerde rondleiding worden alle aspecten van de schouwburg be-licht: de schmink- en kostuumruimte, de scène, de orkestbak, de kleedkamers, …Prijsper groep van min. 15 tot max. 25 personen: € 5,00 per deelnemer, inclusief koffie en taartInfo en reservatie1 maand vooraft. +32 (0)16 23 84 27 - [email protected]

bRouweRijbezoek

Brouwerij Stella Artois (AB Inbev)VUURKRUISENLAAN, 3000 LEUVEN

Tijdens het bezoek aan de brouwerij ontdek je alle geheimen achter het brouwproces. Je bezoekt de brouwzaal, de filtratie en de afvul-lingslijnen, waar je kan zien hoe aan een duize-lingwekkend tempo zowel flessen als blikken en vaten gevuld worden. Uiteraard wordt het bezoek op gepaste wijze afgesloten met een overheerlijke Stella Artois. Voor minderjarigen is er frisdrank voorzien. Na het bezoek ontvang je een geschenk. VIP, themabezoeken en events zijn eveneens mogelijk. Prijs€ 6 per persoon voor groepen vanaf 15 per so nen Info en [email protected] www.breweryvisits.com

Huisbrouwerij DomusTIENSESTRAAT 8, 3000 LEUVEN

De brouwerij kan je bezoeken vanaf 8 personen mits reservatie en beschikbaarheid van gids. De gids zal je heel het brouwproces laten zien en de nodige uitleg geven.Na het bezoek kan je genieten van een degusta-tie van de huisgebrouwen bierenInfo en reservatiet +32 (0)16 20 14 49 [email protected] www.domusleuven.be

Stella Artois

Page 13: Leuven 2012

13

musea

M - Museum LeuvenLEOPOLD VANDERKELENSTRAAT 28, 3000 LEUVEN

Combitickets voor M en M/Schatkamer van Sint-Pieter. Geen tickets voor M alleenPrijsVanaf € 5 voor volwassen3 € voor jongeren tussen 13 en 18 jaarInfo en reservatiet +32 (0)16 27 29 29 [email protected]

M / Schatkamer van Sint-PieterGROTE MARKT, 3000 LEUVEN

Combitickets voor M en M/Schatkamer van Sint-Pieter. M/Schatkamer van Sint-Pieter kan afzonderlijk bezocht worden.PrijsAudiogids: € 2Info en reservatiet +32 (0)16 27 29 29 [email protected]

Museum Religieuze Kunst en CultuurABDIJ VAN PARK 7, 3001 LEUVEN

Ingang via het Spreekhuis naast de abdijkerk.Scholen kunnen een afspraak maken van dinsdag t.e.m. donderdag.Prijs€ 4 per persoon (vanaf 10 pers.) + € 50 voor de gids€ 5 per persoon in combinatie met abdijbezoekInfo en reservatiet + 32 ( 0)16 40 01 51 [email protected]

Archief en Museum van het Vlaams StudentenlevenMONSEIGNEUR LADEUZEPLEIN 21, 3000 LEUVEN

PrijsGratisReservatiewww.bib.kuleuven.be

Scouts en Gidsen Museum VOORMALIGE SINT-GEERTRUI ABDIJSINT-GEERTRUIABDIJ 5 (HALFMAARTSTRAAT), 3000 LEUVEN

PrijsGratisReservatiet +32 (0)16 81 95 86 www.scoutsmuseum.be

SpoelberchmuseumHEILIGE GEESTCOLLEGE, NAAMSESTRAAT 40, 3000 LEUVEN

Rondleidingen voor groepen met een stadsgidsPrijsToegang gratis, gids € 50 Reservatiet +32 (0)16 32 40 07 of +32 (0)16 32 46 [email protected]

HistarUZ museumKAPUCIJNENVOER 35, 3000 LEUVEN

Sporen van geneeskunde en ziekenzorg in Leuven uit de 20ste eeuw. Rondleidingen met gidsPrijs10 € per groep van 10 personenReservatieweekdagen: +32 (0)16 33 27 05weekend: +32 (0)16 33 70 04www.uzleuven.be/histaruz

Abdij van Park © Layla Aerts

Page 14: Leuven 2012

14

leuven andeRs

• Cameleon EventsVaartkom 413000 LeuvenT +32 (0)474 97 12 [email protected]

• Ki-vif BuitensportKamperfoelieweg 43010 Kessel-Lo, T +32 (0)477 34 52 [email protected]

Vaartkom

• iChallenge, the first Citygame-shop in the worldT +32 (0)478 07 66 [email protected]

• Multiflor (VIPcruise.eu)Veeweidestraat 313040 St-Agatha-RodeT +32 (0)16 47 14 [email protected]

• Natural Exclusive Sports (NES)Stationsstraat 133060 Korbeek-DijleT +32 (0)495 53 45 [email protected]

• Natur-NaturMechelsestraat 863000 LeuvenT +32 (0)16 47 01 [email protected]

• Q-riusT +32 (0)50 44 12 [email protected]

• VizitT +32 (0)9 233 76 [email protected]

• vzw ‘Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud’ Waversebaan 66, 3001 Leuven t +32 (0)16 23 05 58 [email protected] www.vhm.be

Page 15: Leuven 2012

15

boottochten kanaal leuven-dijle

Boottocht van Leuven naar Mechelen* Prijsvolw.: € 15; kind **: € 11; kind < 3j.: € 5(excl. toegang Witloofmuseum groep – € 2 p.p.)

WanneerVan 9.30 u - 17.30 uOp vrijdag 4/05 – 1/06 – 22/06 – 13/07 – 10/08 – 24/08 – 7/09 en op dinsdag 10/07 – 7/08 – 4/09

Lange kanaalrondvaart Leuven - Kampenhout - Leuven***Prijsvolw.: € 10; kind**: € 8; kind < 3j.: gratis

WanneerVan 9.30 u - 14.00 uOp donderdag 3/05 – 31/05 – 21/06 – 12/07 – 9/08 – 23/08 – 6/09

Info en reservatieKanaaltochten Brabant, Akenkaai 2bis, 1000 Brusselt + 32 (0)2 203 14 59 [email protected]

Kanaalrondvaart Leuven - Herent - LeuvenPrijsvolw.: € 6; kind**: € 5; kind < 3j.: gratis

WanneerVan 15.00 u - 17.00 u en van 10.00 u - 12.00 uOp woensdag 2/05 – 30/05 – 20/06 – 11/07 – 8/08 – 22/08 – 5/09

* Boot-buscombinatie** kind = 3 t/m 11 jaar *** lunch aan boord mogelijk:

koude schotel (€ 10 -€ 14)

Vaartkom © Kanaaltochtenbrabant

Page 16: Leuven 2012

RestauRants vooR gRoepen

= max grootte van de groep

• AcquasantaMuntstraat 18, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 85 88

50

• Adellijke BelofteNaamsestraat 60, 3000 Leuvent +32 (0)16 20 64 19

70

• Alma 1Tiensestraat 115, 3000 Leuvent +32 (0)16 32 56 20

300

• Alma 2Edward Van Evenstraat 2C, 3000 Leuvent +32 (0)16 32 30 24

250

• Alma 3Steengroevelaan 3, 3001 Leuvent +32 (0)16 32 92 00

300

• Alma GasthuisbergHerestraat 49, 3000 Leuvent +32 (0)16 33 00 57

150

• ArenbergKapeldreef 46, 3001 Leuvent +32 (0)16 22 47 75

85

• BelugaKrakenstraat 12, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 43 93

20

• BotaniqKapucijnenvoer 48, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 23 17

24

• Brasserie Oude KantineKantineplein 3, 3001 Leuvent +32 (0)16 50 95 10

10 - 60

• Bretoense HoeveTiensesteenweg 344, 3000 Leuvent +32 (0)16 25 07 07

60

• Castello LucanoTiensesteenweg 131, 3010 Leuvent +32 (0)16 77 77 86

20 • China's Capital

Tiensesteenweg 97, 3010 Leuvent +32 (0)16 25 55 44

80 • Ciao Italia

M. de Layensplein 2, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 34 94

32 • Corfou

Bondgenotenlaan 173, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 94 16

20 • Couvert Couvert

Sint-Jansbergsesteenweg 171, 3001 Leuvent +32 (0)16 29 69 79

20 • d' Artagnan

Naamsestraat 72, 3000 Leuvent +32 (0)16 29 26 26

36• De Blauwe Maan

Mechelsestraat 22, 3000 Leuvent +32 (0)16 29 97 47

30 • De Clijne Taefel

Naamsestraat 45-47, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 77 18

50 • De Dry Tonghen

Busleidengang 6A, 3000 Leuvent +32 (0)16 29 41 43

40 • De Kansel

Muntstraat 15, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 09 23

50 • De Kemel

Oude Markt 23, 3000 Leuvent +32 (0)16 20 09 59

20 • De Klimop

Martelarenplein 5, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 86 21

100 • De koerier van Navarra

Tervuursevest 130, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 84 16

28

• De KruimelTiensestraat 92, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 79 58

30 • De Moete

Celestijnenlaan 200P, 3001 Leuvent +32 (0)16 32 78 64

50• De Nachtuil

Krakenstraat 8, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 02 59

45• De Rector

Oude Markt 4-5-6, 3000 Leuvent +32 (0)16 20 06 38

45 • De Spuye

Tervuursevest 101, 3001 Leuvent +32 (0)16 32 92 05

50 • De Valck

Tiensestraat 10, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 13 97

30 • De Waaiberg

Tervuursevest 60, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 86 72

100 • Domus

Tiensestraat 8, 3000 Leuvent +32 (0)16 20 14 49

100 • Douera Pizza

Louis Melsenstraat 5, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 22 94

15• El Sombrero

Lei 25, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 12 28

40• Faculty Club

Groot Begijnhof 14, 3000 Leuvent +32 (0)16 32 95 00

450 • Guust Bistro

Wieringstraat 4, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 12 23

20• Het Land aan de Overkant

Léon Schreursvest 85, 3001 Leuvent +32 (0)16 22 61 81

60• Hungaria Food Mood

d' Eynattenstraat 6, 3000 Leuvent +32 (0)16 20 06 33

20 16

Page 17: Leuven 2012

17

• Il PastaioParijsstraat 33, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 09 02

20 • Iliria

Muntstraat 10, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 51 76

40 • Improvisio

Brusselsestraat 63b, 3000 Leuvent +32 (0)16 20 76 46

50 • Kokoon

's Meiersstraat 1, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 07 26

40 • La Rotonda

Maria Theresiastraat 121, 3000 Leuvent +32 (0)16 29 97 36

15 • La Royale

Martelarenplein 6, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 12 52

30 • Le chameau s'en fout

Dirk Boutslaan 14, 3000 Leuvent +32 (0)16 50 90 14

30 • Lukemieke

Vlamingenstraat 55, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 97 05

15 • Luzine

Kolonel Begaultlaan 15, 3000 Leuvent +32 (0)16 89 08 77

45 • Mamma Mia

Parkstraat 107, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 15 88

24 • McDonald's

Kortestraat 7-9, 3000 Leuvent +32 (0)16 20 07 52

20• Ming

Oude Markt 9, 3000 Leuvent +32 (0)16 29 20 20

50 • Muy Sapore

Naamsestraat 43, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 13 58

30

• MykeneMuntstraat 44, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 75 23

120 • Notre Dame-Moorinneken- Quasimodo

Grote Markt 10-11, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 37 62

40• Oesterbar

Muntstraat 23, 3000 Leuvent +32 (0)16 29 06 00

10 • Oosters Huis

Kapucijnenvoer 106, 3000 Leuvent +32 (0)16 20 86 66

100 • Pepenero

Muntstraat 19, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 24 25

36• Piazza

Martelarenplein 7, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 13 49

45 • Salons Georges

Hogeschoolplein 15, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 75 75

1000 (lunch) • t Zwart Schaap

Boekhandelstraat 1, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 24 16

50 • Ter Eycken

Eikstraat 10, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 54 34

50 • Toeareg

Parijsstraat 37, 3000 Leuvent +32 (0)16 23 15 55

20 • Tres simple/Tres Luxe

Muntstraat 20, 3000 Leuvent +32 (0)16 20 53 35

14 - Tres Simple 30 - Tres Luxe

• TroubadourTiensestraat 32, 3000 Leuvent +32 (0)16 22 50 65

70 • Turquoise

Naamsevest 6, 3000 Leuvent +32 (0)16 50 30 97

30

• VoltaireJules Vandenbemptlaan 6A, 3000 Leuvent +32 (0)16 20 44 43

80 • Wok Dynasty

L.E. Van Arenbergplein 11, 3001 Leuvent +32 (0)16 20 01 60

50 • Zarza

Bondgenotenlaan 92, 3000 Leuvent +32 (0)16 20 50 05

50 - behalve op zaterdag • Zita

Tiensesteenweg 347, 3010 Leuvent +32 (0)16 26 00 54

40

oveRnachtings-plaatsen vooR gRoepen • Verblijfcentrum Heiberg

Kapellekensweg 2, 3010 Leuvent +32 (0)16 35 05 50f +32 (0)16 25 43 34www.koningkevin.be

• Vormingscentrum ’t KasteeltjeRemylaan 13, 3018 Leuvent +32 (0)16 44 41 00f +32 (0)16 44 41 [email protected]

• Jeugdherberg BlauwputMartelarenlaan 11A,3010 Leuvent +32 (0)16 63 90 62f +32 (0)16 63 90 [email protected] www.vjh.be

• Leuven City HostelRavenstraat 37 3000 Leuvent +32 (0)16 84 30 [email protected]://leuvencityhostel.com

Jeugdherberg Blauwput

Page 18: Leuven 2012

18

stopplaatsen en paRkings toeRistische bussen

Parkings (P)• Bodart (22 bussen)• Sint Jacobsplein (2 bussen)• Tervuursevest• Lüdenscheidsingel - Rennessingel

Stopplaatsen (5 min.)

• Mgr. Ladeuzeplein • Dirk Boutslaan • Brusselsestraat

Stationsomgeving

• Vuurkruisenlaan• Diestsepoort• Tervuursevest (Groot Begijnhof)

Page 19: Leuven 2012

• Vuurkruisenlaan• Diestsepoort• Tervuursevest (Groot Begijnhof)

Tips

BRUSSELBRUXELLES

GROENE GORDEL

ANTWERPEN

LIMBURG

LIÈGEBRABANT WALLON

HAINAUT

OOST-VLAANDEREN HAGELAND

LEUVEN

BRABANTSE KOUTERS

DIJLELAND

PAJOTTENLANDZENNEVALLEI

HET HAGELAND:

Diest Een wandeling voor fijnproevers Tienen In het spoor van de Romeinen Rotselaar Proef Wezemaal en zijn wijn

DE GROENE GORDEL:

Grimbergen Een blik op de sterren Geuzestreek De kastelen van het Pajottenland Affligem Inwijding in de Hopcultuur

www.toerismevlaamsbrabant.bet +32 (0)16 26 76 20

De toeristische diensten in de provincie Vlaams-Brabant bieden een waaier van groepsarrange-menten aan. Van kant-en-klare dagtochten over halve-dagprogramma's tot korte uitstapjes.Stadsbezoeken en tentoonstellingen, culinaire en historische thema's, boottochten en speci-fieke programma's voor mensen met een be-perking, natuur en cultuur... Kortom, voor elk wat wils.

Het Vinne

Groepen in het Hageland en de Groene Gordel

19

Page 20: Leuven 2012

Colofon

De grootste zorg werd besteed aan de nauwkeurig-heid en actualiteit van de in deze gids gepubliceerde gegevens. Toerisme Leuven verontschuldigt zich voor eventuele vergissingen. De uitgever is evenwel niet verantwoordelijk voor wijzigingen na publicatiedatum. Alle opmerkingen en wijzigingen kan u doorgeven aan [email protected].

In deze reeks vindt u ook: wegwijs in Leuvenarchitectuur en sculpturenuniversiteit en hogescholenlogeren en vertoevenfietsen en wandelenevenementen en activiteiten

TOERISME LEUVEN Open van maandag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Gesloten op feestdagen, brugdagen en zondagen van 1 november tot eind februari. t +32 (0)16 20 30 20 - f +32 (0)16 20 30 03 - [email protected] - www.visitleuven.be

LEUVEN | VLAANDEREN | BELGIË

GRATIS