Lekker naar Vlaanderen 2013

26
EN BOEK EEN CITYTRIP! Ontdek de grote voorjaarsevenementen van 2013 in Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen...

description

Ontdek de vele lente- en zomerevenementen in Antwerpen, Brussel, Brugge, Leuven, Mechelen en Gent. En boek een citytrip bij onze partners!

Transcript of Lekker naar Vlaanderen 2013

Page 1: Lekker naar Vlaanderen 2013

En boEk EEn citytrip!Ontdek de grote voorjaarsevenementen van 2013 in

Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen...

Page 2: Lekker naar Vlaanderen 2013

Inhoud

Modestad Antwerpen doet zijn naam weer alle eer aan dit voorjaar, met een indrukwekkende tentoonstelling in het ModeMuseum.

Gent is een historische maar ook hippe stad. Dat bewijzen de heel uiteenlopende voorjaarsexposities.

Brussel, stad van Europa, stad van de strips, stad van de art nouveau... en ook een heel lekkere stad!

In Leuven kun je nog even nagenieten van de uitzonderlijke tentoonstelling van Sol LeWitt, met een frisse pint erbij natuurlijk.

Werelderfgoedstad Brugge pakt uit met een gloednieuw belevingsmuseum, maar er valt nog veel meer te ontdekken...ambachtelijk gemaakte chocolade bijvoorbeeld.

Kazerne Dossin opende eind 2012 zijn deuren in Mechelen, daar word je even stil van. Maar je geniet in Mechelen ook van heel veel knap erfgoed in de binnenstad, met maar liefst acht historische kerken.

Antwerpen

01-04

16-1912-15

Brussel Brugge

05-07

20-23

08-11

04

0302

06

Gent Leuven Mechelen

01

05

Page 3: Lekker naar Vlaanderen 2013

1.

Antwerpen

AntwerpenEen voorjaarscitytrip naar Antwerpen? Dan kom je thuis met een trendy outfit en een zomers humeur! Ontdek alvast wat je zeker niet mag missen.

01

Page 4: Lekker naar Vlaanderen 2013

2.

niet te missen in Antwerpen

Antwerpen

Antwerpen is een echte modemetropool. Een ModeMuseum kon er dan ook niet ontbreken. Vanaf 13 maart geniet je er van een stijlvolle tentoonstelling: Zijde & Prints uit het Abrahamarchief. Couture in kleur.

Tijdens de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werkten de couturiers Christian Dior, Hubert de Givenchy, Yves Saint Laurent en Cristóbal Balenciaga voor hun meest kostbare weefsels samen met Abraham. Die Zwitserse firma was gespecialiseerd in het bedrukken van zijde. Hun archief, een indrukwekkende collectie van stalenboeken, couturefoto’s en textielen, wordt bewaard in het Landesmuseum te Zürich.

De expo in het MoMu vertelt zowel het verhaal van de firma Abraham als dat van de Europese couture, kunst en luxe doorheen de 20ste eeuw. MoMu selecteerde uit het Abrahamarchief en vulde dit aan met couturesilhouetten van Dior, Givenchy, Yves Saint Laurent en Balenciaga. Ook hedendaagse ontwerpers zoals Dries Van Noten en Diane Von Furstenberg experimenteren met Abrahamprints.

Meer info op > momu.be

Zijde & Prints uit het Abrahamarchief. Couture in kleur

Het MODeMUSeUM

Page 5: Lekker naar Vlaanderen 2013

3.

Antwerpen

pASSie voor biEr

HEt GULDen cABinet

Veertig brouwerijen presenteren meer dan 200 bieren op de Antwerpse Groenplaats tijdens het Bierpassieweekend van 28 tot en met 30 juni.

In het Museum Rockoxhuis ontdek je vanaf 2 februari hoe een Antwerpse kunstverzameling uit de Gouden Eeuw er moet hebben uitgezien. Benieuwd?

Meer info op > www.bierpassieweekend.be Meer info op > www.middelheimmuseum.be Meer info op > www.kmska.be

AntOny GOrMLey in HEt MiddElHEiM

De Britse kunstenaar Antony Gormley stelt een reeks polyhedra-werken tentoon in het door Robbrecht en Daem ontworpen expopaviljoen Het Huis. Vanaf 23 februari te bewonderen in het Openluchtmuseum Middelheim!

nog meer topevenementen

Page 6: Lekker naar Vlaanderen 2013

4.

Antwerpen

FeeSt Met BOLLekeS

Op de Turnhoutse antiek- en curiosamarkt ge-niet je niet enkel van een supergezellige sfeer, je kan er werkelijk bijna alles terugvinden aan vaak zeer schappelijke prijzen. Een aanrader, zeker voor vroege vogels. Elke zondag op het Warandeplein van 7 uur tot 12.30 uur.

Meer info op > www.bollekesfeest.be Meer info op > www.antwerpenproeft.be

Antwerpen prOeFt

Culinair outdoorfestival Antwerpen Proeft slaat in 2013 zijn tenten op aan evenementen-locatie Waagnatie op ‘t Eilandje. Van 9 tot en met 12 mei spelen toprestaurants, hippe bistro’s en jong keukengeweld uit Antwerpen er de hoofdrol…

‘t iS weer zOMer in Antwerpen

Tijdens de zomermaanden juli en augustus heeft het stadsfestival Zomer van Antwerpen weer plaats. Met theater op de meest onver-wachte locaties, met muziek bij jou in de buurt, met films in openlucht aan de Schelde, met het mooiste circus van het moment. Voor een heerlijk instant vakantiegevoel!

Meer info op > www.zomervanantwerpen.be

Er valt nog veel meer te beleven

in Antwerpen… Boek een citytrip

bij onze partners en ontdek

het allemaal!

www.lekkernaarvlaanderen.nl

BOEK NU!

Page 7: Lekker naar Vlaanderen 2013

5.

Brussel

brusselLaat je in Brussel lekker culinair verwennen en mis ook de vele culturele evenementen niet tijdens je trip.

02

Page 8: Lekker naar Vlaanderen 2013

6.

niet te missen in Brussel

Brussel

Brussel is de hoofdstad van Europa én van de gastronomie. Je dineert er niet alleen overheerlijk op restaurant, maar ook op de tram… De Brusselse Tram Experience biedt de reiziger een culinaire en toeristische ervaring die nergens anders ter wereld bestaat.

In een smetteloos wit en eigentijds mobiel decor proeven de gasten de grote klassiekers van de Vlaamse gastronomie in een interpretatie van eigentijdse sterrenchefs, terwijl ze enkele van de mooiste routes van Brussel doorkruisen. Wegens het grote succes in 2012 wordt vanaf dit voorjaar de Tram Experience opnieuw op de sporen gezet. In de loop van maart gaat de onlineverkoop weer van start. Mis ze niet!

Meer info op > www.visitbrussels.be

Een culinaire toprit door de hoofdstad

trAM eXperience

Page 9: Lekker naar Vlaanderen 2013

7.

Brussel

yveS SAint lAurEnt visionAir

wAtteAU gEEft MuziEklEs

De tentoonstelling Yves Saint Laurent Visionair opende dit jaar de deuren in het ING Cultuur-centrum op de Kunstberg in Brussel. Deze exclusieve expositie illustreert voor het eerst hoe de creaties en concepten van Yves Saint Laurent het vrouwelijke modebeeld midden 20ste eeuw ingrijpend transformeerden. Ze richt de schijnwerpers op het visionaire genie van deze briljante ontwerper, die als geen ander de verzuchtingen van de moderne vrouw begreep.

Vanaf 8 februari organiseert het Paleis voor Schone Kunsten een tentoonstelling over An-toine Watteau, de grote Franse schilder uit de 18de eeuw. Schilderkunst en muziek treden er in dialoog dankzij gastcurator William Christie (musicus en dirigent) en hedendaags kunste-naar Michaël Borremans. Ook Dirk Braeckman plant een interventie met nieuwe fotografische creaties geïnspireerd op Watteaus werk.

Meer info op > www.ing.be/art Meer info op > www.expo-kandinsky.be Meer info op > www.brusselsjazzmarathon.be Meer info op > www.bozar.be

kAnDinSky & rUSSiA

BrUSSeLS JAzz MArAtHon

Vanaf 8 maart tot 30 juni ontvangt Brussel de expo Kandinsky & Russia. Bewonder in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten meer dan 150 Russische kunstwerken, waaronder een vijftigtal schilderijen van Kandinsky, de vader van de abstracte kunst.

Al meer dan 10 jaar trekt de Brussels Jazz Marathon publiek vanuit de hele wereld. Van 24 tot en met 26 mei swingt de hoofdstad van Europa weer met meer dan 450 muzikanten op de grote pleinen van Brussel en in niet minder dan 50 venues, clubs en hotels.

nog meer topevenementen

Er valt nog veel meer te beleven in Brussel…

Boek een citytrip bij onze partners en

ontdek het allemaal!

www.lekkernaarvlaanderen.nlBOEK NU!

Page 10: Lekker naar Vlaanderen 2013

8.

Brugge

bruggeWist je dat Brugge een heerlijk zoete stad is? Met het nieuwe belevingsmuseum Historium erbij niet te versmaden voor een citytrip...

03

Page 11: Lekker naar Vlaanderen 2013

9.

niet te missen in Brugge

Brugge

Eind 2012 opende het gloednieuwe belevingsmuseum Historium zijn deuren. Historium is een 35 minuten durende totaalbeleving waar decors, film, muziek en speciale effecten versmelten tot een magische ervaring. In 7 themakamers worden al je zintuigen geprikkeld en laat je je meeslepen door een spannend liefdesverhaal. Hoe was het om te leven in de middeleeuwen?

Historium brengt je helemaal terug naar het Brugge van 1435. Je kunt die gouden tijd beleven alsof je er zelf bij was. Een ideale start voor een bezoek aan werelderfgoedstad Brugge! Met recht en reden zette UNESCO in 2000 de volledige historische binnenstad op de lijst van werelderfgoed. Tussen de kronkelende steegjes en romantische reien waan je je in lang vervlogen tijden...

Meer info op > www.historium.be

Beleef de magie van de middeleeuwen

HiStOriUM

Page 12: Lekker naar Vlaanderen 2013

10.

Brugge

CHoC’in BrUGGe

eGiDiUS, wAEr bEstu blEvEn?

Acht kwaliteitsrestaurants verleggen hun culinaire grenzen en gaan creatief aan de slag met chocolade. Hou je van zoet? Reserveer dan snel een plaatsje in een van de deelnemende restaurants.

De beginregel van het Egidiuslied, een pareltje uit de Middelnederlandse literatuur…. De tekst maakt deel uit van een omvangrijk perkamenten manuscript, het Gruuthusehandschrift, dat gedichten, gebeden en liederen bundelt. Het werd rond 1400 in Brugge geschreven, en dit voorjaar is het uitzonderlijk te zien in het Gruuthusemuseum.

Meer info op > www.visitbruges.be Meer info op > www.liefdeendevotie.be

nog meer topevenementen

En volop OUDe MUziek

Van 2 tot 11 augustus 2013 weerklinkt er ook Oude Muziek op verschillende locaties in Brugge en het Ommeland. Het Mafestival serveert tien dagen lang kwaliteitsvolle en verrassende concerten in het kader van het Festival van Vlaanderen.

Meer info op > www.mafestival.be

Page 13: Lekker naar Vlaanderen 2013

11.

Brugge

niEuwE nAMEn op Het cActUSFeStivAL

Op 12, 13 en 14 juli 2013 geniet je in het Brugse Minnewaterpark weer van een mooie mix muzikale concerten. Van dEUS tot Bonnie Raitt, van Calexico tot Michael Kiwanuka… Komt dat horen!

Meer info op > www.cactusfestival.be

Er valt nog veel meer te beleven in

Brugge… Boek een citytrip bij onze

partners en ontdek het allemaal!

www.lekkernaarvlaanderen.nl

BOEK NU!

Page 14: Lekker naar Vlaanderen 2013

12.

Gent

gentGent is meer dan de Gentse Feesten alleen... Met een schitterende expo over het modernisme en de ‘live’ restauratie van het Lam Gods kom je er ook cultureel aan je trekken.

04

Page 15: Lekker naar Vlaanderen 2013

13.

niet te missen in Gent

Gent

De aanbidding van het Lam Gods, het unieke schilderij van de gebroeders Van Eyck, was dringend aan restauratie toe. Na onderzoek bleek dat die restauratie wel vijf jaar kon duren. Maar men wilde dit kunstwerk niet verstoppen voor de vele bezoekers… Daarom worden de panelen nu gerestaureerd in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Het publiek kan de restauratie achter een glazen wand volgen. In het weekend zijn de restaurateurs niet aan het werk, maar blijven de panelen wel opgesteld.

Tijdens de hele restauratiecampagne blijft het Lam Gods, met uitzondering van de panelen die in restauratie zijn, opgesteld in de Sint-Baafskathedraal. Een unieke tentoonstelling in het Caermersklooster belicht de geschiedenis van dit meesterwerk.

Meer info op > www.mskgent.be

Volg de restauratie live!

Het LAM GODS

Some rights reserved by visitflanders

Page 16: Lekker naar Vlaanderen 2013

14.

Gent

BeLGiScH ModErnisME

niEt MiSS

Zaterdag 2 maart opent Modernisme. Belgische abstracte kunst en Europa, een grote overzichtstentoonstelling gewijd aan het Belgische modernisme omstreeks 1920. Naast beeldende kunst komt ook architec-tuur, toegepaste kunst, typografie, fotografie, film, muziek, literatuur en theater aan bod.

Miss Coast, Miss Glamour, Miss Aardbei…Vlaamse Missverkiezingen allerhande werden door fotograaf Jimmy Kets gefotografeerd. Vanaf 1 maart kun je in het Museum Dr. Guislain de portretten van de mooie meisjes bewonderen.

Meer info op > www.msk.be Meer info op > www.designmarkt.be Meer info op > www.stamgent.beMeer info op > www.museumdrguislain.be

vintAgE DeSiGnMArkt

100 JAAr vOOrUit!

Op 9 en 10 maart kun je in het ICC terecht voor een Designmarkt, met een ruim aanbod aan vintage designobjecten van gerenommeer-de (inter)nationale tophandelaars. Van zeer betaalbare authentieke gebruiksvoorwerpen tot master pieces voor verzamelaars!

Vooruit viert dit jaar zijn 100ste verjaardag en het STAM, het Stadsmuseum van Gent, viert mee, met een tentoonstelling over het impo-sante Vooruitgebouw. Startdatum is 1 mei, dag van de Arbeid, hoe kan het ook anders…

nog meer topevenementen

Page 17: Lekker naar Vlaanderen 2013

15.

Gent

Gent SMAAktnAAr MEEr

Zin in Gent? Kom dan van 8 tot en met 12 mei naar Gent voor het culinaire evenement Gent smaakt, waar je kunt proeven van een hele waaier aan gerechtjes, met een twintig-tal gerenommeerde restaurants op het Emile Braunplein, vlak bij de Stadshal.

Meer info op > www.gentsmaakt.be

Het GrOOtSte vOLkSFeeSt vAn EuropA

De Gentse Feesten zijn na meer dan 160 jaar uitgegroeid tot een van de beste festivals in Europa. Tien dagen lang vinden er vier interna-tionale festivals plaats, is er gratis muziek op tien pleinen, kinderanimatie op vele locaties en zijn er honderden binnen- en buitenactiviteiten. Dit jaar van 20 tot en met 29 juli!

Meer info op > www.gentsefeesten.be

Er valt nog veel meer te beleven

in Gent… Boek een citytrip

bij onze partners en ontdek

het allemaal!

www.lekkernaarvlaanderen.nl

BOEK NU!

Page 18: Lekker naar Vlaanderen 2013

16.

Leuven

winkel in Gent

leuvenIn Leuven geniet je niet van een stilleven met bier, maar wel van kunst met grote K en een frisse pint op een zomers terrasje!

05

Page 19: Lekker naar Vlaanderen 2013

17.

niet te missen in Leuven

Leuven

Eind 2012 viel het doek over de Sol LeWitt-tentoonstelling in het Leuvense Museum M. Met 24 wall drawings in kleur van de Amerikaanse conceptuele kunstenaar toonde M voor het eerst in België een doorsnede van zijn oeuvre. De muurtekeningen bestaan helaas maar zolang de tentoonstelling duurt en werden na afloop onherroepelijk overschilderd.

Toch blijven in de torenzaal van M twee wall drawings van LeWitt behouden. Nog tot en met 12 mei 2013 kun je er (na)genieten van deze monumentale muurschilderingen in ink wash techniek.

En pik ondertussen zeker een van de vele andere toptentoonstellingen mee in Museum M. In de zomer opent de uitzonderlijke tentoonstelling ‘Thank you silence’ van de Zwiterse kunstenaar Ugo Rondinone. Beslist een bezoek waard. In het knappe nieuwe museumgebouw, ontworpen door toparchitect Stéphane Beel, geniet je daarnaast van verrassende vergezichten over Leuven. Leuven, stad van bier, stad van studenten, maar ook van kunst!

Meer info op > www.mleuven.be

Sol LeWitt, wegens succes verlengd

MUSeUM M

Page 20: Lekker naar Vlaanderen 2013

18.

Leuven

biEr Hier!

JAzz, nu ook in lEuvEn

Op 27 en 28 april heeft het jaarlijkse Zythos bierfestival weer plaats in Leuven, het groot-ste bierproeffestival van Europa. Aan een honderdtal standjes, bemand door evenveel brouwers, kun je proeven van een gigantisch aanbod Belgische bieren. Ideaal voer tijdens je citytrip naar bierstad Leuven!

Leuven heeft sinds kort een eigen jazzfestival. Mis de eerste editie niet van 22 tot en met 24 maart, met een mix van concerten, expo’s, lezingen en free podia. Met jong lokaal talent en absolute sterren uit binnen- en buitenland. Courtney Pine, Nicole Willis en dj Tom Barman zijn alvast enkele veelbelovende namen.

Meer info op > www.zbf.be Meer info op > www.docville.be Meer info op > www.leuvenjazz.be

Uniek FiLMFeStivAL vAn dE doCuMEntAirE

Op 3 mei gaat de negende editie van het Internationaal Documentaire Filmfestival DOCVILLE van start. Negen dagen lang kun je in zes zalen in Leuven genieten van de allerbeste nieuwe documentaires. Daarnaast zijn er heel wat evenementen, onmoetingen, debatten, congressen en festiviteiten.

nog meer topevenementen

Page 21: Lekker naar Vlaanderen 2013

19.

Leuven

zoMErsE HApJeS

Op 4 augustus heeft het jaarlijkse culinaire festijn Hapje Tapje plaats en verandert Leuven in één grote tafel waar iedereen aan kan aan-schuiven… Zoals elk jaar kun je er supporteren voor de Barmannenrace, ambiance gegaran-deerd. Ontdek binnenkort het programma van deze 25ste feesteditie!

Meer info op > www.hapje-tapje.be

vEEl tE BeLeUven…

Elke vrijdag in juli geniet je in Leuven van de Beleuvenissen, met zomerse concerten op verschillende podia in de binnenstad. Elke vrijdag staat in het teken van een ander genre: folk, tropical, blues… Kies je favoriete muziekstijl en kom meegenieten vanop een zalig terrasje.

Meer info op > www.leuven.be/toerisme

Er valt nog veel meer te beleven

in Leuven… Boek een citytrip

bij onze partners en ontdek

het allemaal!

www.lekkernaarvlaanderen.nl

BOEK NU!

Page 22: Lekker naar Vlaanderen 2013

20.

Mechelen

MechelenMechelen heeft vele gezichten. Je staat er even stil bij de gevolgen van de oorlog in Kazerne Dossin. Maar je geniet er ook van een prachtig patrimonium in de binnenstad, met maar liefst acht historische kerken....

06

Page 23: Lekker naar Vlaanderen 2013

21.

niet te missen in Mechelen

Mechelen

Mechelen heeft een ongelooflijk historisch patrimonium, met maar liefst 361 beschermde monumenten. Eind 2012 opende ook Kazerne Dossin. Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten zijn deuren. Vanuit die kazerne werden tussen 1942 en 1944 meer dan 25.000 joden en zigeuners verzameld en op de trein gezet richting Auschwitz-Birkenau. Amper 1.500 van hen overleefden die reis.

Kazerne Dossin staat stil bij de geschiedenis van de Holocaust en geeft een gezicht aan 19.000 gedeporteerden. Naast het tragische verhaal van de Holocaust wil het museum zich ook richten op de hedendaagse problematiek omtrent mensenrechten in onze huidige samenleving.

Het ontwerp voor het nieuwe museum is van de hand van toparchitect en vroegere Vlaamse bouwmeester bOb Van Reeth. Sinds de opening kreeg het museum al 20.000 bezoekers over de vloer en kent het een enorm succes, ook bij heel wat buitenlandse toeristen.

Meer info op > www.kazernedossin.eu

Om het verleden niet te vergeten…

kAzerne DOSSin

Page 24: Lekker naar Vlaanderen 2013

22.

Mechelen

vAn HoElAHoEp tOt BeyBLADe

tecHnOpOLiS: Csi in ‘t ECHt!

De Rubik’s kubus, tamagotchi’s, knikkers, Pokémonkaarten, stuiterballen… Wat was vroeger populair op de speelplaats? Wat was hét hebbeding waaraan jij als kind niet kon weerstaan? Nog tot 14 april 2013 mijmer je in het Speelgoedmuseum nostalgisch weg bij oude speelgoedrages…

In Technopolis leren kinderen spelender-wijs meer over wetenschap en technologie. Dankzij twee gloednieuwe zones voor iets oudere jongeren (tot 18 jaar) worden ook zij warm gemaakt voor de wonderlijke wereld der wetenschap. Daarnaast bouwt Technopolis aan een lab waar de jeugd echte hands-on activiteiten kan uitvoeren: van DNA-analyse tot 3D-printen. Cool, net CSI.

Meer info op > www.speelgoedmuseum.be Meer info op > www.festivalmechelen.be Meer info op > www.technopolis.be

MecHeLen Hoort stEMMEn

Mechelen hoort Stemmen is het klassieke muziekfeest dat het Festival van Vlaanderen-Mechelen elk voorjaar organiseert. Op 20 april geniet je van een gigantisch openingsfeest. Nog tot 18 mei ontdek je de stad met al je zintuigen dankzij verrassende concerten op pareltjes van locaties.

nog meer topevenementen

Page 25: Lekker naar Vlaanderen 2013

23.

Mechelen

nog meer topevenementen

Meer info op > www.hanswijkjubelfeesten.be

FeeSt, 25 JAAr gElEdEn, En nu!

Sinds 1738 viert de Hanswijkprocessie om de 25 jaar haar Jubelfeesten. De laatste editie was in 1988, 2013 wordt dan ook een bijzonder jaar! Heel het jaar door worden er evenementen georganiseerd ter gelegenheid van de 12de editie van deze Hanswijkjubelfeesten. Met als hoogtepunt de Hanswijkcavalcade, een imposante historisch-religi-euze stoet, die op 25 augustus en 1 september door de straten van Mechelen trekt.

Er valt nog veel meer te beleven in

Mechelen… Boek een citytrip bij onze

partners en ontdek het allemaal!

www.lekkernaarvlaanderen.nl

BOEK NU!

Page 26: Lekker naar Vlaanderen 2013

24.

Boek nu bij onze partners en vertrek meteen!

GOeStinG in een citytrip?