KVN Magazine - voorjaar 2014

40
KERKVOORNUMAGAZINE OP AARDE ZOALS IN DE HEMEL

description

 

Transcript of KVN Magazine - voorjaar 2014

Page 1: KVN Magazine - voorjaar 2014

KERKVOORNUMAGAZINEOP AARDE ZOALS IN DE HEMEL

Page 2: KVN Magazine - voorjaar 2014

2

INHOUDB

ee

ld: c

ove

r e

n p

agin

a 2:

Sie

be

War

mo

esk

erk

en

Page 3: KVN Magazine - voorjaar 2014

Dit magazine is een uitgave van KerkvoorNu De Scheefkelk 2, 6922 HH, Duiven, 026 31 20 525 Redactie Lisette Kuijper - de Jong, Rob Pol, André Ritsema, Krista Vogelaar, Hilde Polman, Christiaan Vos Fotografie Rob Dijkstra, Sander Weeteling Vormgeving Sander Weeteling Drukwerk Inktvis Media Eindredactie André Ritsema Vragen/Contact [email protected]

Jaargang 2 nummer 1

04 | waar we van dromen 06 | mijn verhaal 08 | de kern van het geloof 10 | onderweg met de theaterbus 14 | mijn verhaal

16 | interview: Dennis van der Voet 18 | kerk op meerdere locaties 22 | summercamp 2014 24 | mijn verhaal 26 | bijzonder verhaal: Saskia Ebeltjes

30 | mijn verhaal 32 | alphacursus 34 | thuiskomen 38 | media

Het moet een soort traditie worden: het KerkvoorNu Magazine, waarmee we een aantal keer per jaar van ons laten horen.

We zijn een laagdrempelige kerk die hart heeft voor de streek en die er wil zijn voor de inwoners ervan. Niet ver weg, achter gesloten kerkdeuren, maar dichtbij, met open armen.

In deze tweede uitgave opnieuw veel persoonlijke verhalen uit onze gemeente. Gemeenteleden die hun ervaringen, hun groei en hun moeilijke momenten delen, en de rol van hun geloof hierin.

Daarnaast willen we graag onze dromen met je delen. De dro-men die we hebben voor onze kerk, onze mensen en onze om-geving.

We zijn erg benieuwd wat je van het magazine vindt. Als je wilt reageren kan dit via [email protected]. Je mag het natuurlijk ook persoonlijk komen vertellen, bijvoorbeeld voor of na één van onze diensten, elke zondag om half elf in het Candea Col-lege in Duiven. Op onze website staat het adres en een route- beschrijving.

Ook kun je doordeweeks terecht op ons kantoor op de Scheef-kelk 2, vlakbij station Duiven. Hier zijn meestal mensen aan-wezig tussen 09:00 uur en 17:00 uur van maandag tot en metdonderdag.

We wensen je veel leesplezier.

De redactie.

3

NIET VER WEG, ACHTER GESLOTEN KERKDEUREN,

MAAR DICHTBIJ, MET OPEN ARMEN

INHOUD

Page 4: KVN Magazine - voorjaar 2014

WAAR JEZUS CENTRAAL STAAT EN WAAR LIEFDE VOOR GOD EN MENSEN

ZICHTBAAR WORDT

VISIE

4

Page 5: KVN Magazine - voorjaar 2014

WAAR WE VAN DROMEN

5

eel van wat er in de wereld plaatsvindt, is niet hoe God het bedoeld heeft. Als KerkvoorNu ge-loven we dat een plaatselijke kerk

door Jezus is bedoeld om aan de omge-ving iets van de hemelse kwaliteit van leven te laten zien in de omgeving waar ze is geplaatst. We denken daarbij aan puurheid, het voor elkaar zorgen en aan het hebben van een vertrouwelijke om-gang met God.

Toen Jezus zijn discipelen leerde bidden, besloot Hij dat gebed met de woorden: ‘Op aarde zoals in de hemel.’ Dat zou-den we, zonder ons realisme te verlie-zen, willen laten zien in wie we zijn. We hebben daarover een droom geschreven die past bij het kerk-zijn in onze streek. Sommige aspecten daarvan zien we al terug in hoe we nu zijn. Andere hopen we in de toekomst met elkaar tot stand te zien komen. Dit is waar we van dromen:

GEMEENSCHAPWe dromen van een gemeenschap waar Jezus centraal staat. Waar liefde voor God en mensen zichtbaar wordt. Waar iedereen tot haar of zijn recht komt en

mensen mogen ontdekken waar God hen voor gemaakt heeft. En waar we ons leven zo mogen leren inrichten, dat we Hem steeds meer gaan eren.

We dromen van een gemeenschap waar onze omgeving terecht kan. Een veilige plek waar mensen elkaar kunnen ont-moeten, waar in noden wordt voorzien, waar liefde wordt gegeven. Samen met God willen we een omgeving creëren waar de hongerigen worden gevoed, mensen genezing vinden en we kunnen werken aan het doel van ons bestaan.

KINDEREN & JONGERENWe dromen van een plek waar onze kin-deren en jongeren mogen ontdekken dat ze waardevol zijn en waar ze het bij-zondere plan gaan inzien dat God voor hen in gedachten heeft. Waar ze hun eigenheid kunnen ontdekken en goede, gezonde vriendschappen kunnen ont-wikkelen. Waar ze de liefde van Jezus le-ren kennen en oprechte volgelingen van Hem worden. Een plek waar ze al jong hun talenten kunnen ontwikkelen en in-zetten om God te eren.

We denken aan sportvelden, ontmoe-tingsplekken en eigen jeugddiensten waar de jongeren zelf bezig zijn om hun

vrienden te bereiken met de liefde van Jezus.

GENADEWe dromen van het bereiken van onze hele streek. Dat iedereen zal weten dat Jezus leeft en dat Hij Zijn genade en lief-de aanbiedt aan allen. Dat de mensen in onze omgeving mogen weten dat er een plaats is waar ze terecht kunnen om Je-zus te leren kennen en waar het geloof echt en oprecht wordt beleefd en uitge-dragen.

voorganger KerkvoorNuChristiaan Vos

Page 6: KVN Magazine - voorjaar 2014

MIJN VERHAALVeel leden van KerkvoorNu hebben een bijzonder verhaal te vertellen: over hun bekering,

over hun doop, over hun vertrouwen. We hebben zeven van hen gevraagd dat verhaal eens te vertellen.

ONZE MENSEN

6

Page 7: KVN Magazine - voorjaar 2014

Naam: Nellie van der HeideLeeftijd: 48 jaarWoonplaats: Pannerden

‘Geloven is voor mij God betrekken in alles, de dingen die ik doe, die ik zeg, alles waarover ik nadenk. Ik deel met Hem mijn blijdschap, maar ook mijn zorg en verdriet. Ik heb een soort openlijnverbinding met God lijkt wel, ik bespreek werkelijk alles met Hem. Ik wil niets liever dan in het leven staan zoals Hij het heeft bedoeld. Maar dat valt niet altijd mee, want alles in mijn leven verloopt echt niet vlekkeloos. Ook ik heb vaak genoeg mijn “dipje” zoals ik dat noem en soms lijkt het erg stil aan de andere kant van mijn lijntje. Het is dan fijn dat er mensen in de gemeente om je heen staan, die er voor je zijn, naar je luisteren en die voor/met je bidden. Maar dit is ook wederzijds. Andere bemoedigen en Gods liefde laten zien is het mooiste wat er is. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen.’

OPENLIJNVERBINDING

7

Page 8: KVN Magazine - voorjaar 2014

én van de helderste manieren om uit te leggen wat geloven inhoudt, is aan de hand van twee woorden: ‘doen’ en ‘ge-daan’.

DOENHet christelijk geloof is iets anders dan een religie. Bij een re-ligie gaat het erom wat je moet doen om bij God in een goed blaadje te komen. Het probleem daarbij is dat je nooit weet wanneer je genoeg hebt gedaan. Je bent als een verkoper die een bepaald quotum moet halen, maar niet weet wat het quo-tum is.

En je weet bovendien nooit zeker of je genoeg goeds doet om je fouten en tekortkomingen te compenseren. De Bijbel zegt in Romeinen 3:23 dat niemand ooit genoeg zou kunnen doen. Er is niemand van ons die voldoet aan de absolute standaard van perfectie.

GEDAANHet kernwoord van het christelijk geloof is niet ‘doen’, maar ‘gedaan’. Wat we nooit zelf kunnen doen, heeft Jezus voor ons gedaan. Hij leefde volmaakt, zoals niemand van ons dat ooit kan en Hij stierf aan een kruis, om de straf te dragen voor al het verkeerde dat wij hebben gedaan.

Waarom was dat sterven van Jezus nodig? Had God ons niet gewoon kunnen vergeven, dat kunnen wij toch ook? Aan de

hand van een voorbeeld kan ik je dat misschien duidelijk ma-ken. Stel, je hebt een nieuwe auto gekocht en je buurman rijdt er tegenaan. Je kunt hem die botsing wel vergeven en hem van alle verantwoordelijkheid ontslaan, maar je blijft wel met een probleem zitten: Wie gaat de reparatiekosten betalen? Er zit niets anders op dat je dan zelf voor de kosten opdraait.

Zo is het ook tussen ons en God. We hebben allemaal wel eens wat verkeerds gedaan en dat plaatst ons in een schuldige posi-tie ten opzichte van God. Ook God was bereid ons te vergeven en de onderlinge relatie te herstellen. We hoeven er maar om te vragen. Maar Hij stond wel voor de kosten van de schade. Hij moest de rekening zelf betalen. Dat deed Hij door als een mens naar de aarde te komen en in onze plaats te sterven aan een kruis.

Om christen te worden, mag je dat cadeau van vergeving van God aannemen en Jezus vragen Heer van je leven te zijn. Als je dat doet, word je een kind van God genoemd en begint God je van binnenuit te veranderen. Dat is de kern van geloven.

WE HOEVEN ER MAAR OM TE

VRAGEN

DE KERN VAN HET

GELOOF

VISIE

8

Page 9: KVN Magazine - voorjaar 2014

DE KERN VAN HET GELOOF

9

Page 10: KVN Magazine - voorjaar 2014

ONDERWEG MET DE THEATERBUS

ACHTERGROND

10

Page 11: KVN Magazine - voorjaar 2014

Basisschoolleerlingen van De Wiekslag en Het Veer hebben half april een theaterstuk opgevoerd. Matthias en Esther voor de Poorte zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest voor

het project De Theaterbus. Op de scholen gaven zij workshops en kinderen konden zich achteraf opgeven om mee te doen aan een toneelstuk. Matthias nam het onderdeel theater

voor zijn rekening en Esther de dans.

door Krista Brouwer

aarom deden jullie dit?Esther: Omdat we het leuk vinden om samen iets te doen, om onze dingen te combineren. We

wilden al een tijd iets doen dat gericht is op kinderen die niet naar een dans- of theaterles kunnen. Hiermee geef je een kind toch de ervaring met dans of thea-ter, om een keer op het podium te staan en ervaren hoe dat is om te doen. Ik vind het ook belangrijk het zelfvertrouwen van een kind positief te benaderen. Dat ze weggaan met het gevoel een leuke tijd gehad te hebben en geaccepteerd te wor-den in een groep.

Matthias: En daarnaast is er natuurlijk ook de missiegedachte van de gemeente om maatschappelijk betrokken te zijn en

om die kinderen toch ook iets mee te ge-ven. Ik denk dat het de combinatie is dat je iets moois kunt meegeven en ergens iets kunt laten zien van wie we zijn.

Hoe ging het?Esther: We hadden eigenlijk meer kinde-ren verwacht.

Matthias: Ja, we gaven workshops op twee scholen en er zitten op beide scho-len denk ik meer dan driehonderd kin-deren.Esther: En dan denk je één of twee per klas, dat moet sowieso wel lukken.

Matthias: Ja precies, maar achteraf was het goed. Het was genoeg, want met meer kinderen was het even te veel ge-worden. Het was een try-out en dus de eerste keer. Dus het aantal was goed om het uit te proberen.

Hoe hield je het voor iedereen leuk?Esther: Je maakt iets specifieks voor de leeftijd en we hadden daarom repetities met drie groepen, want ze zitten in een andere belevingswereld en op een ander niveau. Groep 1, 2 en 3 zitten bijvoor-beeld meer in dezelfde belevingswereld en daar paste je ook de dans en muziek op aan.

Matthias: Het was één stuk en dus één verhaal. Een verhaal over een koning die eenzaam is en op zoek gaat naar vrien-den, dat dekt het hele spectrum van vier tot en met twaalf jaar.

Esther: Bij het schrijven van de tekst had Matthias in het achterhoofd voor wel-ke groep het was. Dit schrijf ik nu voor groep 3 en 4 of voor 5 en 6 enzovoorts. Dus je zocht de rollen uit die dicht bij hun belevingswereld passen.

THEATERBUS

11

Page 12: KVN Magazine - voorjaar 2014

ACHTERGROND

Hoe reageerden de kinderen?Esther: Iedereen was enthousiast. Soms heb je – vooral bij de kleuters – dat ou-ders het leuk vinden dat hun kind mee-doet. En dat kind komt dan eerst met wat reserves binnen, het viel mij op dat alle kinderen er meteen veel zin in hadden en voor alles open stonden.

Matthias: Dat merkte je vooral bij de jongste groepen. Er waren ook kinderen die een beetje de kat uit de boom keken, maar gedurende de repetities merkte je dat ze zich meer in de groep thuis voel-den.

Op een gegeven moment zei ik: ‘Jongens, jullie zijn in dit stuk marktkooplui, jullie moeten schreeuwen’ En toen kwamen ze los: “Verse bloemkolen..!’

Het was geen christelijk toneelstuk. Waarom niet?Matthias: Omdat dat niet de insteek is van het project. Het is laagdrempelig.

Wat ik zei, het gaat om de missie van KerkvoorNu: te laten zien dat we er zijn en om maatschappelijke betrokkenheid.

Wat was de pittigste uitdaging?Matthias: Het was de eerste keer en daarom waren vooral de organisato-rische dingen pittig. Er moest kleding gemaakt worden, er moest een decor gemaakt worden, we moesten een loca-tie regelen, we moesten mensen hebben voor ontvangst, geluid, licht en achter het podium om de kinderen te begelei-den. Om dat allemaal naar één dag toe te leiden was een uitdaging. Als je het pro-ject gaat herhalen, heb je dat steeds meer op de rails natuurlijk.

Wat kunnen we in de toekomst nog van de theaterbus verwachten?Esther: Dat weet ik nog niet, we gaan eerst goed evalueren van wat er sterk was en wat minder sterk. Van daaruit kij-ken we verder, maar we gaan ook kijken wat de kerk wil.

Matthias: In eerste instantie was het idee om met een echte bus naar de scholen toe te gaan en de kinderen dan theaterles te geven, maar ook om die bus ergens op een plein te zetten en dan straattheater te maken. Maar dit zijn ideeën voor de toekomst.

Dit theaterstuk was een try out en we gaan nu evalueren. Daarna gaan we kij-ken wat we verder gaan doen en hoe die dromen waargemaakt gaan worden.

NB. De eerste voorstelling is inmiddels gehouden in een vol Candea College. Het was een groot succes. De kinderen waren erg enthousiast en hadden een fantasti-sche avond. Dat smaakt naar meer.

12

Page 13: KVN Magazine - voorjaar 2014

THEATERBUS

13

Page 14: KVN Magazine - voorjaar 2014

14

Naam: Mathijs HeijmansLeeftijd: 26 jaarWoonplaats: Duiven

‘Ruim vijf jaar geleden heb ik God leren kennen. In die tijd rookte ik iedere dag wiet en gebruikte ik regelmatig harddrugs. Ik had al meerdere studies vroegtijdig beëindigd, onder andere vanwege mijn drugsgebruik. Zelf had ik tevergeefs meerdere pogingen ondernomen om hiermee te stoppen. Toen ik op een dag in de trein naar huis zat, kwam ik een oud-klasgenootje tegen (zij is nu mijn vrouw). Ik sprak met haar af om samen naar de kerk te gaan. Ik ben met het geloof grootgebracht en wist ergens dat God me nooit in de steek had gelaten. Tijdens die dienst leek het wel alsof de liederen die we zongen allemaal voor mij geschreven waren. Bij ieder nummer stond ik (bijna) te huilen. Na die dienst heb ik God gevraagd om mij te helpen in mijn leven. Die roep heeft Hij beantwoord, en dat doet Hij nog steeds. Ik ben bevrijd van mijn verslavingen en mag iedere dag weten dat God mij bij alles helpt.’

HIJ HELPT MIJ IEDERE DAG

Page 15: KVN Magazine - voorjaar 2014

15

Naam: Janneke van KleefLeeftijd: 62 jaarWoonplaats: Duiven

‘Ik ben ervan overtuigd dat God bestaat en dit zeker weten bepaalt de manier waarop ik in het leven sta. Er kan ziekte in je leven komen, geliefden kunnen je ontvallen, God is er altijd. Dat wil niet zeggen dat ik niet worstel met moeilijke levensvragen. Maar ik geloof dat Hij een plan heeft met deze wereld, met jou en mij. Hij is op zoek naar ieder mens. In de bijbel lezen wij dat Jezus zijn discipelen de opdracht geeft om het evangelie, deze blijde boodschap, uit te dragen in heel de wereld en hen te dopen in Zijn naam. Deze opdracht van God, ruim 2000 jaar geleden gegeven, krijgt gestalte in deze gemeente. Het is mijn passie en verlangen om, samen met deze gemeente, in de streek te vertellen wie God is, vooroordelen over de kerk weg te nemen en de liefde van Jezus te laten zien.’

LATEN ZIEN WIE JEZUS IS

Page 16: KVN Magazine - voorjaar 2014

16

EEN GROOT HARTVOOR JONGEREN

Gemeentelid Dennis van der Voet heeft de passie om actief te zijn in het jeugdwerk van KerkvoorNu. Het is zijn wens om samen met de jeugdleiders op te trekken en tussen de

jongeren in te staan met als uiteindelijke doel jeugdwerk te creëren dat organisatorisch goed in elkaar valt en geen losstaande onderdelen heeft. De passie heeft hij gekregen van God, de

gedrevenheid door zijn eigen jeugd.

door Krista Brouwer

at Dennis gedre-ven is om zich op jongeren te richten komt door zijn ei-gen jonge jaren. ‘Ik ben zelf opgegroeid in deze gemeente

en het jeugdwerk heeft mijn jeugd erg bepaald. Daarmee doel ik op de veilig-heid van vriendschappen, het mooie van het geloof ontdekken en met de dingen die je gezamenlijk doet. We hadden niet alleen leuke avonden, maar gingen ook concerten bezoeken en naar kampen.’ Voor Dennis is deze periode heel waar-devol geweest omdat het sterk heeft bepaald hoe God onderdeel is van zijn leven en hoe hij zijn leven op Hem wil afstemmen.

ROEPINGZo’n vijf jaar geleden begon het. Hij ver-telt dat het destijds als een echte roeping voelde om met de jongeren van zestien jaar en ouder wat te gaan doen en de

gedachte om terug te geven wat hij zelf had gekregen, sprak hem erg aan. ‘Ik ben dus gaan meelopen met de 16+, waar ik mezelf eerst compleet ging ontdekken. Hoe ben ik ten opzichte van jonge men-sen, wat voor plek neem ik daar in en hoe kijken ze naar me? Het is bijzonder als je ervaart dat God je roept. Het wil overigens niet zeggen dat alles dan ook voortvarend gaat, God wandelt met je over bergen en door dalen.

Het is alsof God je dingen duidelijk wil maken, op een manier zoals hij jou kent. Het gaat met vallen en opstaan waardoor

je eigen geloofsleven sterker wordt om-dat je meer op Hem gaat vertrouwen.’

VERANTWOORDELIJKHEIDVolgens Dennis hebben kinderwerkers en jeugdleiders een belangrijke rol in het leven van jongeren. ‘Het is belang-rijk dat op het moment dat kinderen geboren worden, ouders al doorgeven dat er een God is die van ze houdt. Door de kinderen te onderwijzen, sa-men te bidden, ze aan te sporen en zorgen dat het geloof onderdeel is van wie ze zijn. Dat kan niet vrijblijvend, maar is een grote verantwoordelijk-heid die God aan ouders heeft gege-ven. Deze verantwoordelijkheid heeft de gemeente ook.

Het is een hele belangrijke plek waar je als kind onderdeel van bent en waar je kinderwerkers en jeugdleiders hebt die zich verantwoordelijk voelen om aan de jeugd de liefde van Jezus over te bren-gen.’

GOD WIL JE

DINGEN DUIDELIJK

MAKEN OP EEN

MANIER ZOALS HIJ

JOU KENT

INTERVIEW

Page 17: KVN Magazine - voorjaar 2014

17

Dat kan op veel verschillende manieren. ‘Je kunt zowel kinderwerkers als jeugd-werkers hebben die een voorbeeld zijn, het kan zijn door een heel mooi aanspre-kend programma, en het kan ook zijn dat je een biddende gemeente hebt waar je voor elkaar klaarstaat. God te leren ken-nen en zelf te gaan ontdekken wie Hij voor ze is. Dus te ontdekken dat God een plan met hen heeft en hoe belangrijk het is dat ze een keuze maken voordat ze de volwassen wereld instappen.’

DRUK LEVENDennis heeft een drukke baan, is ge-trouwd en heeft twee kinderen. Hij geeft toe dat hij zichzelf dan ook wel eens voorbij rent. Toch voelt hij zich erg be-voorrecht dat zijn vrouw ook een hart voor jongeren heeft waardoor ze elkaar op die vlakken snel kunnen vinden en elkaar begrijpen. ‘Het is een passie die je van God hebt gekregen, waardoor je vaak tot het uiterste wordt gedreven om dat te gaan doen. Ik ben van mening dat

wij dit aardse leven hebben om te leven tot eer en glorie van God, waardoor je ei-gen ik ondergeschikt is. Ik vind het mooi om elke dag met God te wandelen en te luisteren of God tot mij spreekt. Op het moment dat je in alles daar op gericht bent, of het nou jeugdwerk of je gezin of je werk is, dan merk je dat God in alles aanwezig is.’ Ook probeert hij een voor-beeld te zijn voor jongeren en betrekt daar ook zijn kinderen in. Hij hoopt dat wanneer zijn kinderen zien hoe de wat oudere jongeren met elkaar omgaan, samen dingen ondernemen en van God willen leren, zijn kinderen zich dat later herinneren. En dat het hen aanspoort om voor God te gaan.

TWIJFELSDennis heeft geen twijfels dat God be-staat, maar dat Hij een levendige relatie wil met iedereen. Natuurlijk gebeuren er genoeg nare dingen in het leven die hij wil begrijpen maar dit niet altijd kan. ‘En dat zijn voor mij wel vragen die ik aan

God zou willen stellen.’ Dat is niet gekop-peld aan twijfel in geloof, maar twijfel in de vorm van waarom de zaken lopen zo-als ze lopen. Dennis denkt dat iedereen op zijn tijd vragen of zelfs twijfels heeft en wat dat betreft zijn volgens hem me-dechristenen onmisbaar. ‘Medechristenen zijn heel belangrijk en wel op twee fronten. Ten eerste omdat ze je bepalen en corrigeren wie jij bent. Dit door het voorbeeld wat zij zijn en de dingen die zij zeggen. Ten tweede omdat zij je kunnen bemoedigen in de dingen die je onderneemt, dat kan dus zijn met moeite die je hebt, maar ook als je een taak voor God wilt gaan uitoefenen.’

DENNIS VAN DER VOET

IEDEREEN HEEFT

OP ZIJN TIJD WEL

VRAGEN EN

TWIJFELS

Page 18: KVN Magazine - voorjaar 2014

18

KOML

KerkvoorNu wil niet alleen een kerk zijn die je op zondag in het Candea College kunt vinden, maar een kerk die ook doordeweeks in de hele streek te vinden is. Een Kerk op

Meerdere Locaties. We willen mensen helpen te bouwen aan hun geloofsleven daar waar ze wonen.

aarom zijn we op vijf zater-dagavonden in mei en juni te vin-den in het Zeve-naarse Musiater met een program-

ma dat we als thema meegaven: ECHT.

Vijf verschillende avonden over geloven op een echte, realistische manier.

ALPHACURSUSAls vervolg hierop willen we in het na-jaar ook in Zevenaar een Alphacursus aanbieden. De Alpha is een basiscur-sus christelijk geloof. In negen avonden (waarop we beginnen met lekker eten) kun je kennis maken met wat het geloof inhoudt. Verderop in dit magazine meer over de Alphacursus. ROCK SOLIDVoor jongeren tussen elf en vijftien jaar, was er al jaren het succesvolle Rock

Solid-programma in Zevenaar. Op een creatieve manier kunnen jonge mensen kennis nemen van het christelijk geloof. Juist voor degenen die niet veel of nog niets van weten. Vanaf september begint er ook een Rock Solid in Duiven. Het is leuk om te zien dat er zich al halve klassen hebben aan-gemeld. Je hoeft geen onderdeel van onze kerk te zijn of te worden om hier-aan mee te doen. THEATERBUSVoor kinderen zijn we het project van de Theaterbus gestart. Op twee scholen in Duiven (het Veer en de Wiekslag) heb-ben we gastlessen drama en dans gege-ven. Een mooie groep kinderen van die scholen gaf zich op om te gaan oefenen voor een heuse theatervoorstelling in het Candea.

Een interview met Matthias en Esther van de Theaterbus vind je op pagina 10 van dit magazine.

KERKVOORNU FESTIVALVoor het tweede jaar op rij wordt deze zomer het KerkvoorNu Festival georga-niseerd. In het Horsterpark in Duiven is er op 30 en 31 augustus van alles te doen: van workshops tot live muziek. Hou de website van KerkvoorNu in de gaten.

SUMMERCAMPHet begint al een echte traditie te wor-den: het Summercamp van KerkvoorNu. Het thema is: eXplore. Dit jaar van 11 tot 14 juli – en ook in het Horsterpark. Er ko-men – zoals al bijna gebruikelijk – weer Amerikanen over, die met de deelne-mers zullen baseballen. Maar is er veel meer te doen: sport, spel, activiteiten. Op pagina 22 in dit magazine vind je meer over het Summercamp.

Op al deze manieren willen we als kerk dichter bij mensen staan en hen helpen om oprecht te geloven.

Page 19: KVN Magazine - voorjaar 2014

19

ADVERTENTIE

Page 20: KVN Magazine - voorjaar 2014

20

INSPIRATIONAL

God wil niet dat iemand een

verloren leven leidt. Hij heeft

ons Zijn grote liefde laten zien

door zijn zoon Jezus te sturen

Be

eld

: Sie

be

War

mo

esk

erk

en

Page 21: KVN Magazine - voorjaar 2014

21

INSPIRATIONAL

Page 22: KVN Magazine - voorjaar 2014

22

SUMMERCAMP

ONTDEK HETSUMMERCAMP

Voor het tweede jaar op rij wordt in het Horsterpark in Duiven het Summercamp van KerkvoorNu georganiseerd. Een spectaculair kamp voor jongeren van twaalf tot twintig jaar met sport, spel en andere gave activiteiten. Dit jaar van 11 tot 14 juli. Het thema is eXplore.

Page 23: KVN Magazine - voorjaar 2014

23

EXPLORE

SPORTENTERTAINMENT

OUTDOOR EN MEER...

summercampnl.nl

11 - 14 juli 2014 Horsterpark Duiven

et Summercamp is de opvolger van het Baseballcamp. Dit was omdat er tij-dens het hele kamp de focus lag op ba-seball. Er kwamen

Amerikanen naar Nederland om dit aan de deelnemers te leren.

Al gauw veranderden de activiteiten en was er meer dan baseball. Er zijn jaren geweest dat er quads geregeld waren en dat iedereen daarop kon rijden, maar ook zijn er stormbanen geweest en werd er gevoetbald.

De naamsverandering betekent niet dat er geen Amerikanen naar het kamp ko-men. Natuurlijk wordt er nog steeds ge-baseballd tijdens het kamp, daar is het immers mee begonnen. De deelnemers doen enthousiast mee en spelen wed-strijden tegen elkaar, van jong tot oud, van groot en klein. Er is competitie tus-

sen de teams, maar er wordt ook heel veel samengewerkt.

UITDAGINGDe bedoeling van dit kamp is - naast dat we het natuurlijk heel leuk vinden – dat we willen laten zien dat christen-zijn leuk is. Dit doen we door te vertellen wat het geloof voor ons, als organisatie, betekent en proberen te laten zien wie God en Jezus zijn. Afgelopen jaar was het thema Heroes. Dit jaar is het thema dus eXplore.

Het wordt opnieuw een kamp waar ook het geloof een rol zal spelen. Er zal sprake zijn van uitdaging, diepgang en heel veel gezelligheid. Het programma zal weer een grote verrassing zijn, zoals ieder jaar, maar ook dit jaar komt er in ieder geval weer een groep Amerikanen deze kant op.

Doordat het kamp in het Horsterpark is, kan iedere voorbijganger zien wat er

nou eigenlijk gebeurt. Voor de meesten zal het misschien wel een verrassing zijn wat ze zien als ze horen dat het vanuit een kerk wordt georganiseerd. Wat is er leuker dan om ruim vijftig mensen met elkaar te zien lachen, spellen spelen of gewoon een serieus gesprek met elkaar te hebben?!

Ben jij of ken jij iemand waarvan je denkt dat die wel zin heeft in een spectaculair en onvergetelijk kamp? Zorg dan dat je je snel aanmeldt via de site. Als je niet het hele weekend kunt: je kunt je ook opge-ven voor dagdelen.

Kijk voor meer informatie en voor de prijzen op www.summercampnl.nl. En hou Facebook en Twitter in de gaten voor foto’s van afgelopen jaren en up-dates voor het programma en de activi-teiten van komend jaar.

twitter.com/summercampnl facebook.com/summercampnl

Page 24: KVN Magazine - voorjaar 2014

24

Naam: Dorieke KapteinLeeftijd: 21 jaarWoonplaats: Huissen

‘Op 8 april 2013 werd onze zoon Teun geboren. Wat een wonder! De eerste paar weken van mijn zwangerschap waren best lastig. Ik vond het enorm spannend, maar was wel bang voor wat er nog ging komen. Tijdens mijn zwangerschap heb ik de Groeicursus gedaan. Deze nam ik alleen iets te letterlijk, ik groeide erg hard… vooral mijn buik. Tijdens deze cursus hadden we het over je stille tijd. Hier heb ik heel veel aan gehad, want het gaf de rest van mijn zwangerschap een geruststellend gevoel. Aan het eind van de voor mij gehouden babyshower werd er voor mij gebeden. Hierdoor had ik echt het gevoel dat God bij mij was, niet alleen tijdens mijn laatste weken, maar vooral tijdens de bevalling. Het ging zo snel en zo goed. Hier ben ik God nog iedere dag dankbaar voor als ik mijn kleine mannetje zie.’

DANKBAAR DAT GOD BIJ MIJ WAS

Page 25: KVN Magazine - voorjaar 2014

25

Naam: Jolanda NijlandLeeftijd: 47 jaarWoonplaats: Duiven

‘Jezus verandert niet altijd je omstandigheden, maar Hij verandert je hart. Als jij je hart openstelt en je overgeeft aan zijn genade en liefde, maakt Hij wat gebroken is weer heel. En dat is wat ik heb gedaan. Ga door de pijn heen en God geneest. Hoe moeilijk dat ook is. Dit heb ik gelukkig mogen ervaren. Na een zeer moeilijke beslissing om te gaan scheiden voor mijn eigen veiligheid en de kinderen. Na jarenlang met een diep geheim, eenzaamheid en angst te hebben geleefd heb ik mijn hart open gezet voor God en de mensen om me heen. Dan gaat God genezen. Soms moet je eerst nog dieper gaan om God te laten genezen. Richt je je op je angst dan verdwijnt God, richt je je op God dan verdwijnt je angst. En dat laatste heb ik gedaan, waardoor ik nu kan zeggen: het is feest, feest in mijn hart.’

FEEST IN MIJN HART

Page 26: KVN Magazine - voorjaar 2014

26

BIJZONDERE VERHALEN

GOD KON DOOR MIJN MUUR

BREKENBinnen KerkvoorNu zitten heel veel mensen met een bijzonder verhaal. In KerkvoorNu

Magazine is er aandacht voor die verhalen. Bijvoorbeeld van Saskia Ebeltjes (32), die een hoop heeft meegemaakt in haar leven, en daar duidelijk de steun en hulp van God in heeft

ervaren.

door Lisette Kuijper-de Jong

k ben bijna ne-gen jaar getrouwd met Bert, 35 jaar. We hebben twee prachtige kinde-ren. Carmen is een lieve en zorgzame

meid van zeven, dol op lezen, muziek en dans. Nathan is een vrolijk, slim en grappig ventje van bijna drie jaar. Naast het moeder-zijn werk ik met veel plezier als parttime administratief medewerker bij een organisatie voor verstandelijk ge-handicapten.’

SCHEIDING‘Ik ben opgegroeid in een christelijk ge-zin, samen met mijn broer en broertje in een dorp nabij Groningen. Mijn vader werkte hard en mijn moeder zorgde voor ons. Als kind genoot ik enorm van de zomervakanties met ons gezin. Ik volg-de een opleiding tot verpleegkundige. Mijn leven liep op rolletjes. Totdat mijn ouders na bijna 25 jaar huwelijk steeds vaker ruzie kregen. De sfeer thuis werd om te snijden. Ik zag mijn ouders op een totaal andere manier met elkaar omgaan.

Als kind keek ik op tegen hen. Als ik later groot ben, dan word ik zoals mijn ouders, dacht ik. Maar mijn meisjesdroom viel keihard in duigen.

Toen mijn ouders gingen scheiden, voel-de het alsof de grond onder mij vandaan schoof; ons gezin viel uit elkaar. Ik hield van mijn ouders, maar zij gingen niet meer liefdevol met elkaar om. Zonder dat ik het wilde, werd ik geconfronteerd met de ruzies. Ik hield het thuis niet meer uit en ben op kamers gegaan.’

TWIJFELS‘Ik ging twijfelen aan God. Waarom, God? Een liefdevolle God die dit laat gebeuren? Ik kreeg veel steun van mijn vriendin die bij mij in de klas zat. Zij had aan een half woord genoeg om mij aan te voelen. Zij vertelde mij dat ze alles wat haar bezig hield aan God vertelde. Nu zie ik dat God haar gebruikte om mij te dra-gen. De scheiding van mijn ouders heeft mij gevormd. Ik voel verdriet als ik men-sen hoor spreken over de kinderen in een scheiding. De scheiding heeft mijn thuisbasis afgepakt. Alsof ik in een diepe

zee werd gegooid zonder zwemdiploma. Met vaak kopje ondergaan ben ik er ge-komen. Het maakt dat ik bewogen ben voor kinderen van gescheiden ouders en voor ze bid.’

RELATIE‘Ik heb Bert leren kennen toen hij in ons dorp kwam wonen. We zaten in dezelfde kerk en gingen met de jeugd op kamp. Wij hebben de hele nacht zitten praten. Bij hem durfde ik mij te uiten en voelde ik mij veilig. De moeder van Bert bood mij een liefdevol thuis.

In onze verkeringstijd voelden wij ons minder thuis in de kerk waar wij lid wa-ren. We kregen trouwplannen en wilden niet in een traditionele kerk trouwen. Onze trouwdienst moest een feest wor-den en daarom gingen we op zoek naar

MIJN MEISJES-

DROOM VIEL

KEIHARD IN DUIGEN

Page 27: KVN Magazine - voorjaar 2014

27

SASKIA EBELTJES

OP MOMENTEN DAT IK HET NIET MEER KON, ZORGDE GOD VOOR MIJ

Page 28: KVN Magazine - voorjaar 2014

28

een andere kerk. We kwamen bij de Bap-tistengemeente in Groningen. De preken en muziek raakten ons aan. We leerden dat je een relatie kon krijgen met God. Dat vond ik vreemd. Hoe kan dat dan?

Maar ik heb gemerkt dat als ik mijn da-gelijkse dingen aan God vertel, ik soms antwoord of rust krijg in mijn hart. Een vriendin gaf mij een cd van een Neder-landse gospelzanger, Gerald Troost. De muziek klonk lekker, onder het stofzui-gen zong ik keihard het lied Koning van mijn hart mee, totdat de tekst zo diep bij mij binnenkwam…

Kom en breek door de muur van mijn hart.

Verander mij van bin-nen. Laat mij opnieuw beginnen. Oh, raak met

Uw liefde mijn ziel. Maak mijn leven nieuw.

Ik kon alleen nog maar huilen. Ik was zo gekwetst in mijn leven dat ik een muur om mijn hart gebouwd had. Maar God kon door mijn muur komen om mij te veranderen en opnieuw te laten begin-nen. Een relatie met God en een huwelijk met Bert, dat is wat ik wilde.’

FEEST‘De moeder van Bert was in die tijd ern-stig ziek. Na jaren van kanker zagen we dat ze niet lang meer bij ons zou zijn. We wilden zo graag dat ze onze trouwdag mee zou maken en daar hebben we voor gebeden. We zijn dankbaar dat ze erbij was.

Onze trouwdienst werd inderdaad een feest. We waren zo gelukkig dat God ons aan elkaar had gegeven. Dat is toch re-

INTERVIEW

Page 29: KVN Magazine - voorjaar 2014

29

den voor een feest met veel zang en mu-ziek om God te bedanken dat Hij goed was voor ons.

We sloten ons aan bij een kring van de kerk. Eens in de twee weken kwamen we met een groep mensen bij elkaar. Wat een liefdevolle mensen waren dat. Ik kon er helemaal mijzelf zijn en durfde mijn geloofsvragen te stellen. Ik mocht veel leren over het geloof en er voor andere mensen zijn.

Nadat we een half jaar getrouwd wa-ren, is Berts moeder overleden. Dat ze haar laatste adem uit blies op het woord Amen na een gebed, zien we als een te-ken van God. Ze is bij God. We missen haar en hebben vertrouwen dat we haar ooit weer mogen zien. Bert heeft voor ze stierf verteld dat we, als we een dochter zouden krijgen, ze Carmen zou heten.’

Een paar maanden later werd ik zwanger van Carmen. Ik werd erg ziek. Ik had –

met een moeilijk woord – Hyperemesis gravidarum. Niet zomaar een kwaaltje, wat sommige mensen dachten, maar non-stop misselijk en overgeven. Ik be-landde in het ziekenhuis aan infuus en sondevoeding. Dit heeft grote lichamelij-ke en geestelijke impact op mij gehad. Ik werd er depressief van en kon niet meer bidden.

God voelde ver weg. Maar de mensen van onze kring bleven bidden en hulp bieden. Na zeven maanden sondevoe-ding heb ik nog twee maanden een beetje van mijn zwangerschap kunnen genie-ten. Wat waren we dolgelukkig en dank-baar toen Carmen geboren was.’

LOSLATEN‘Een paar maanden later kreeg Bert een baan aangeboden in Westervoort. Dat vonden we een grote stap. We wilden God vragen ons te helpen in onze keuze. We zijn er veel voor gaan bidden en vra-gen om een duidelijk antwoord. Steeds weer kregen wij een Bijbeltekst, lied of preek die ons duidelijk maakte deze stap te gaan zetten. Dit hebben wij gedaan. Toen wij verhuisd waren, hebben we lange tijd nodig gehad om onze kerk en kring los te laten.

Ik had heimwee naar de gemeente die we hadden. Ik wilde weer precies zo’n kerk. Bert en ik moesten leren dat niet alles hetzelfde kan gaan als wij gewend waren

en openstaan voor een nieuwe weg die God met ons wilde gaan. Relaties opbou-wen kost soms tijd en dat moesten we leren accepteren.’

DANKBAAR‘Toen we bij KerkvoorNu kwamen, wer-den we hartelijk ontvangen en we hoor-den preken waar we in ons dagelijks le-ven mee verder konden. We werden lid van een kring om meer mensen te leren kennen. Ik werd zwanger van Nathan en kreeg weer dezelfde zwangerschapsziek-te.

Nu waren het de mensen van onze nieu-we kring die aan mijn bed zaten om voor mij te bidden toen ik het niet kon. Wat was ik ontzettend dankbaar dat vrouwen ons kwamen helpen in het huishouden. Op de momenten dat ik niets kon, legde God vrouwen het in hun hart om mij te komen helpen. Wauw. Dit is een ervaring die ik nooit vergeet.

Soms word ik opgeslokt in de drukte van ons gezinsleven. Kinderen, huishouden, werk, en dan vergeet ik dat God er is. Als ik dan gehaast de kerk binnenloop en ik vang een glimp op van iemand die aan mijn ziekbed heeft gezeten, dan word ik weer stil van binnen en zeg ik tegen God: Heer, op de momenten dat ik het niet meer kon, zorgde U voor mij.’

SASKIA EBELTJES

RELATIES OPBOU-

WEN KOST SOMS

TIJD EN DAT MOES-

TEN WE LEREN

ACCEPTEREN

KRINGENIn onze gemeente kennen we de term ‘KRINGEN’.Kringen zijn kleine groepen die doordeweeks, meestal eens in de twee weken, samenkomen.

In deze groepen is er de tijd en ruimte om diep-gaande relaties op te bouwen, zorg voor elkaar te dragen en dieper in te gaan op bepaalde on-derwerpen. Dit gebeurt in een laagdrempelige en ontspannen sfeer. De kringen vinden vaak bij mensen thuis plaats, en gaan gepaard met een goede bak koffie en wat lekkers.

Ook zijn er kringen met een bepaald thema. Zo is er de Leven In Herstel-kring. Deze kring is er juist voor mensen die in hun leven beschadigin-gen hebben opgelopen. Soms zijn die zo ingrij-pend dat ze iemand kunnen belemmeren. In deze kring kun je je problemen delen met mensen die vergelijkbare ervaringen hebben opgedaan.

Meer informatie over kringen? Stel je vragen via [email protected].

Page 30: KVN Magazine - voorjaar 2014

30

Naam: Etiènne BlankestijnLeeftijd: 43 jaarWoonplaats: Didam

‘Op mijn negentiende was ik de passie in het geloof kwijtgeraakt. Ik “geloofde het wel”. Juist toen stelden jongens uit mijn klas kritische vragen over het geloof die ik niet meer kon beantwoorden. Hoe moet je omgaan met al die moeilijke vragen? Een klasgenoot zette mij op het goede spoor door te zeggen: “Jezus is gestorven voor mijn zonden en die liefde wil ik beantwoorden door in Hem te geloven.” Zo simpel kan het zijn. Op dat moment werd ik geraakt door God en wist ik ook dat ik het geloof met passie wilde doorgeven aan jongeren. Met het jeugdwerk wil ik God bij jongeren brengen en jongeren bij God. Het belangrijkste daarbij is dat je echt bent en niet bang om jezelf te laten zien. Ik wil niet alleen over de mooie dingen vertellen, maar ook over de dingen waarmee ik worstel. Door mijn zoektocht te laten zien, kunnen jongeren God vinden.’

JONGEREN GOD LATEN VINDEN

Page 31: KVN Magazine - voorjaar 2014

31

Naam: Hilde PolmanLeeftijd: 19 jaarWoonplaats: Duiven

‘Geloven is voor mij een avontuur waar je in stapt. Het is spannend, maar er liggen ook hindernissen op de loer. Onverwachts komen struiken op die je in het gezicht slaan of ligt er een boom op je pad. God helpt je om die hindernissen te omzeilen en te overwinnen, maar ook op het goede pad te blijven. Daar moet je wel tijd voor nemen en dat is wel eens lastig. Ik besef dat ik soms te weinig tijd neem om te bidden of voor stille tijd. Je zit midden in het avontuur, maar het stopt dan. Maar dan komt het besef wat je ervoor terugkrijgt. De kracht, de vriendschappen en de rust. En het mooiste is nog dat je daarbij jezelf kunt zijn. God is bij me bij mijn avontuur en daar ben ik Hem dankbaar voor.’

GELOVEN IS EEN AVONTUUR

Page 32: KVN Magazine - voorjaar 2014

32

oor wie is de cur-sus bedoeld?‘De cursus is voor iedereen geschikt die God (beter) wil leren kennen. Som-mige deelnemers

hebben nog nooit één stap in een kerk gezet, terwijl anderen er al jaren komen, maar nog niet precies weten wie God is en waar het allemaal om draait.

De cursus is speciaal ontwikkeld voor mensen die eigenlijk nog helemaal niet met God bezig zijn, maar wel wat meer over God willen weten. Je hoeft dus geen kennis van zaken te hebben voordat je eraan begint. Kortom, iedereen is van harte welkom, want God is er voor ieder-een.’

Hoe kwam je zelf op de cursus terecht?‘In 2002 werd ik uitgenodigd om een gas-tendienst in KerkvoorNu te bezoeken. Zelf ben ik opgegroeid in een streng pro-testants gezin en ik moest naar de kerk, wat voor mij een verschrikking was. Op mijn zeventiende nam ik dan ook af-scheid van de kerk en ik dacht bij mezelf: ‘Mij zien ze hier nooit meer terug.’

Tot in 2002, toen ik dus voor het eerst weer, na lange tijd, in een kerk kwam. Het eerste wat ik dacht was: ‘Kan het ook zo?’ De warmte en liefde van de ge-meenteleden spraken me enorm aan en het geloof begon voor mij echt te leven. In het begin ging ik zo nu en dan naar de kerk met een geïnteresseerde – maar

ook afwachtende houding. Later be-gon ik steeds meer uit te kijken naar de kerkdienst, ik wilde eigenlijk niet meer zonder. Wat voorheen een verschrikking voor mij was, werd langzamerhand een wekelijks feest.

Samen met mijn man Paul besloot ik de Alphacursus te volgen. Voor mij was het echt een openbaring. Er werden mij zo-veel dingen duidelijk. Paul en ik konden het tien weken lang bijna nergens anders meer over hebben, zo enthousiast waren we. Een jaar na de cursus heb ik mij laten dopen en vrijwel meteen daarna werd ik gevraagd om mee te doen met het Alpha-team. Ik twijfelde geen moment; ik wilde zó graag iedereen van Jezus vertellen.’

Welke onderwerpen komen er zoal aan bod?‘In de Alphacursus worden de basisbe-grippen en –principes van het christelijk geloof op een begrijpelijke wijze uitge-legd. Zo wordt er ingegaan op de persoon van Jezus Christus, over de betekenis van zijn dood aan het kruis; we hebben

het over de Bijbel, bidden, genezing en de kerk. Ook komen verschillende es-sentiële vragen aan bod, zoals: Hoe leidt God ons? Hoe kun je geloven? Hoe kan ik het kwade weerstaan? Natuurlijk kun je als deelnemer ook terecht met je per-soonlijke vragen.

Halverwege de cursus gaan we met el-kaar een weekend weg, waarin de Heilige Geest centraal staat. Alle onderwerpen en vragen die tijdens de cursus aan bod komen, zijn bedoeld als hulpmiddel om God te ontdekken.’

Op welke manier beïnvloedt de Alpha-cursus levens van mensen?‘Sinds ik zelf de Alphacursus heb ge-daan, heb ik echt een passie gekregen om andere mensen over God te vertel-len. Het komt dan ook geregeld voor dat ik mensen uitnodig voor deze cursus. Zo ook mijn buurvrouw. Toen ik haar uitno-digde, was zij juist op dat moment zoe-kende naar God. Sinds ze de cursus heeft gevolgd, is ze elke zondag in de kerk te vinden en wil ze geen dienst meer mis-sen.

Een ander voorbeeld is de fietsenmaker op de Huissensedijk. Zoals ik wel vaker doe, vroeg ik ook die morgen aan God om iemand op mijn pad te brengen die ik over Hem zou kunnen vertellen. Na mijn werk kreeg ik op de dijk een lekke band. ‘Nou God, daar had ik nou niet bepaald om gevraagd’, dacht ik nog. Ik belde de pechhulp om mij uit de brand te helpen en gelukkig kwam er een fietsenmaker

Een aantal keer per jaar verzorgen we binnen KerkvoorNu een Alphacursus. Dé manier om op ontspannen wijze kennis te maken met het geloof en met God. Minnie Freriks, die in 2004 voor het eerst deelnam aan deze cursus, is één van de enthousiaste leiders van

het Alphateam. ‘Voor mij was het echt een openbaring.’

door Lisette Kuijper-de Jong

ONTDEKKINGSTOCHT NAAR GOD

WAT VOORHEEN

EEN VERSCHRIKKING

WAS, WERD LANG-

ZAMERHAND EEN

WEKELIJKS FEEST

ALPHACURSUS

Page 33: KVN Magazine - voorjaar 2014

33

OOK NAAR ALPHA?De eerstvolgende Alpha wordt in september gehouden. Bijzonder is dat er dan zelfs twee cursussen te-gelijk van start zullen gaan. Op de dinsdagavond zullen de deelnemers in Zevenaar bijeenkomen en op de donderdagavonden kun je terecht in Duiven. De cursus bestaat uit negen avonden en één weekend.

snel ter plaatse. Terwijl hij aan het werk was, raakten we aan de praat. Toen ging de telefoon: onze dochter Lisa. De jonge fietsenmaker vroeg naar haar en het ge-sprek kwam al gauw op het geloof, aan-gezien onze dochter Religiewetenschap-pen studeerde. Het werd een boeiend gesprek en ik nodigde hem uit voor de Alphacursus, die twee weken later zou starten. ‘Ik kom,’ zei hij meteen. Ik vroeg mij wel af of hij dit deed uit belangstel-ling voor God of meer uit belangstelling voor mijn dochter. Toch kwam de fiet-senmaker trouw naar elke bijeenkomst en hij heeft zelfs op één avond gebeden. Nu brengt hij nog af en toe een bezoek aan KerkvoorNu. De cursus heeft hem in ieder geval aan het denken gezet en hij

heeft iets kunnen zien van wie God is en wie Hij voor hem wil zijn.’

Tot slot: waarom zou jij de cursus aan-raden?‘Zelf heb ik nooit één seconde spijt ge-had van de cursus. Ik heb er veel geleerd, hier mocht ik mijn zoektocht naar God beginnen. Maar het is ook een gezellige cursus waarin de humor beslist niet ont-breekt. Je begint de avond altijd met een heerlijke maaltijd, waardoor je op een ontspannen wijze elkaar beter kunt leren kennen. Bovendien mag je al je vragen neerleggen en praat je met elkaar over de dingen die er echt toe doen in het leven.Als je twijfelt, zeg ik altijd: begin er ge-woon mee. Mocht het je niet bevallen,

kun je na twee of drie avonden altijd nog stoppen. In de praktijk heb ik dat nog niemand zien doen, want het is nu een-maal een gezellige en zeer leerzame cur-sus. Kortom, echt iedereen aan te raden.’

ALPHACURSUS

NEGEN AVONDEN ÉÉN WEEKEND

Page 34: KVN Magazine - voorjaar 2014

34

ACHTERGROND

Een aantal mannen van de gemeente ging eerst niet en later wel met hun vrouw mee naar de diensten van KerkvoorNu. Waarom eigenlijk? En hoe ging dat? We vragen het aan Fred, Henk, Ab en Ed.

THUISKOMEN

door Hilde Polman

Page 35: KVN Magazine - voorjaar 2014

35

Fred RietveldFred is al sinds 2010 lid van Kerkvoor-Nu. Daarvoor is wel het een en ander gebeurd. Hij komt uit een Nederlands Hervormd gezin en is tot zijn negen-tiende naar de kerk gegaan. Daarna was er minder behoefte en kwam hij op een leeftijd dat hij andere dingen ging doen.

Toen hij trouwde met Petra zijn ze ook niet voor de kerk getrouwd, omdat ze op dat moment allebei niets met de kerk hadden. Petra is niet gelovig opgevoed, maar dacht wel: ‘’er moet iets zijn’’. In 2007 ging zij voor het eerst met een be-kende mee naar de kerk en is nooit meer weggegaan. Een lange tijd is zij dan ook alleen gegaan. Fred had niets tegen, maar had ook niets met het geloof. Het kwam maar incidenteel voor dat hij wel naar de kerk ging – dat was meer voor Petra.

‘Het vuur brandt weer groots’

In 2009 is hij meegegaan naar het jaar-lijkse startweekend van KerkvoorNu met de instelling dat het toch allemaal gewo-ne mensen zijn en dat het wel mee zou vallen. Daar kwamen diepe gesprekken op gang en de interesse voor het geloof kwam langzaam weer terug.

In 2010 besloot hij dan ook om de Alp-hacursus te volgen en sindsdien gaat hij ook op zondag weer naar de kerk. Daar-naast leverde dit een zeer waardevolle vriendschap op, waardoor het geloof ook belangrijk werd buiten de kerk.

Het beeld van de kerk veranderde voor hem van orgel en kerkbankjes, naar een hedendaagse dienst met een band op het podium. Het geloof was voor hem nooit echt weg, maar het stond op een laag pitje. Nu is het meer dat je echt een proces doorgaat en ook echt een relatie aangaat met God. ‘’Die relatie met God is heel waardevol voor mij, het is toch iets wat je je hele leven mee mag blijven nemen. Het vuurtje brandt weer groots.’

Ed OomsVoor Ed begon de start van het geloven zo’n vijf jaar geleden. Hij heeft hiervoor nooit echt iets met het geloof gehad. Zijn vrouw Arine bezocht al een tijdje de kerk, waarna ze uiteindelijk bij Kerk-voorNu is gebleven.

Ed is nooit naar een andere kerk ge-weest. Af en toe is hij met zijn vrouw mee geweest, maar daar bleef het ook bij. Totdat hij op een bepaald moment door zijn vrouw werd gevraagd om de Alpha-cursus te gaan volgen. Maar die vraag werd al snel weggevaagd met de gedach-te ‘Ik geloof toch niet, waarom zou ik dan gaan? Ik heb er niets mee.’

Op een maandag was zijn zoon jarig. Ed werkte in Utrecht en wilde die dag eens op tijd thuis komen, maar daarvoor moest hij nog het vervoer regelen voor de terugweg. Hij wilde met collega Jan een afspraak maken, die ook in Utrecht werkt, maar kreeg zijn vrouw aan de lijn. Zijn vrouw, bevriend met Arine, vroeg waarom hij niet naar de Alphacursus ging die op die donderdag begon.

THUISKOMEN

Vlnr.: Ed, Henk, Fred en Ab

Page 36: KVN Magazine - voorjaar 2014

36

Ze had hem overgehaald, het ergste scenario was al helemaal doorgenomen, maar hij ging het avontuur aan. Hij ging naar die avonden en meteen al de eerste avond was hij verkocht. ‘Goh, dit is in-teressant’ ging er door zijn hoofd heen. Elke avond werd het boeiender en hal-verwege de cursus kreeg hij een Bijbel van zijn vrouw. Ook had hij gebeden met de vraag: ‘God, als U bestaat, wilt U dan laten zien dat dat ook echt zo is?’

‘Als een mokerslag kwam het geloof

binnen’

In de weken daarna gebeurden er alle-maal wonderen en één Bijbeltekst kwam steeds weer terug. Precies de Bijbeltekst die Arine voorin zijn Bijbel had geschre-ven. Het signaal was er tot het moment dat hij echt voor 100% overtuigd was. Hij kwam thuis, als een mokerslag kwam het geloof binnen.

Ab HermsenAb gaat al ongeveer tien jaar naar de KerkvoorNu. Daarvoor ging hij een tijd naar de katholieke kerk. De omslag kwam toen zijn eerste vrouw aan een hartstilstand overleed.

Hij was boos op God, de kerk en alles wat daarmee te maken had. Hij bleef altijd wel geloven, maar op een gegeven moment heeft hij even ‘de club’ verlaten vanwege de vele vragen die hij had. Op dat moment stond zijn wereld even stil.

Na een jaar leerde hij - zijn huidige vrouw - Ankie kennen. Ankie ging al een hele tijd naar de kerk en vroeg Ab een keer mee. Hij ging met een positie-ve houding de dienst in en daar ging een wereld voor hem open. ‘Het voelde als een moment van thuiskomen voor mij.

Ik begon het geloof op een hele andere manier te kennen en te ervaren.’

Hij heeft de Alphacursus en de Groei-cursus gevolgd en na een tijd heeft hij, mede door een preek van voorganger Christiaan Vos, de keus gemaakt zich te laten dopen.

‘Het was een doopdienst met twaalf mannen, waardoor het leek op de twaalf discipelen. Het was echt uniek.’

‘Het voelde als thuiskomen’

Hij verbaast zich steeds weer over de kleine dingen in het leven, hoe God dat gemaakt heeft. Als hij kijkt naar de na-tuur en hoe zelfs de kleinste dingen zo mooi zijn gemaakt, geeft hij vaak een knipoog naar boven. ‘Wat hebt U dat toch mooi gemaakt.’

Henk HartgersHenk gaat nu een jaar of drie naar de kerk. Hij is gereformeerd opgevoed, maar heeft er niet veel mee gedaan. Vroeger vond hij de psalmen en gezangen op zich niet geweldig, maar de preken vond hij vaak nog wel goed. Op een gegeven moment begon hij de behoefte aan een

ACHTERGROND

Page 37: KVN Magazine - voorjaar 2014

37

kerk kwijt te raken en ging hij zijn eigen weg. Hij heeft zich toen bewust laten uit-schrijven.

‘Wat is er nou eigenlijk relevant?’

Zijn vrouw was altijd al wel aan het zoe-ken naar een kerk. Toen ze de Kerkvoor-Nu had gevonden, was ze vrolijk als ze daarvan thuiskwam. Henk is een paar keer mee geweest en het voelde voor hem compleet anders dan de diensten van vroeger.

Als nieuwkomer had hij wel eens het ge-voel dat hij weggekeken werd in een an-dere kerk, maar bij KerkvoorNu had hij dat niet. Nadat ze naar Arnhem verhuis-den, ging Henk de Alphacursus volgen. ‘Het verhaal begon te kloppen en twijfels werden weggehaald.

Naarmate je ouder wordt ga je toch meer nadenken over bepaalde dingen, je geeft waarde aan momenten in het leven en denkt: Wat is er nou eigenlijk relevant?’ Henk is nooit echt ongelovig geweest, hij dacht altijd wel dat er iets was. Doordat zijn vrouw meer naar de kerk ging, begon

het nadenken over het geloof bij hem ook weer; of het wel wat voor hem is. Het geloof heeft hem geholpen om rust te krijgen, om ook echt tijd voor God te maken. Nu nog steeds is het een onder-deel van het leven van Henk.

THUISKOMEN

Wat heeft U dat toch mooi gemaakt

Page 38: KVN Magazine - voorjaar 2014

38

MEDIA

CASTING CROWNSEen groep jongerenwerkers van een kerk in Florida begon in 1999 een band. On-der leiding van Mark Hall begon Casting Crowns al snel eigen nummers te schrij-ven en groeide uit tot één van de meest bekende christelijke bands ter wereld.

Hun christelijke identiteit klinkt door in de teksten, maar ze zijn ook kritisch op de eigen achterban. De vragen die ze stellen zijn herkenbaar en ‘echt’. En daarnaast is het ook gewoon heerlijke muziek.

‘God’s gotta change your heart before He changes

your shirt’

CD’s van Casting Crowns zijn o.a.:• Thrive• Casting Crowns• The Altar and the Door• Lifesong• Come to the Well

JESUS CULTUREZeker onder de jongeren van Kerkvoor-Nu wordt Jesus Culture veel beluisterd. Deze kerkband brengt energiek en vol passie zijn liefde voor God en mensen over in de muziek. Ook in onze zondagdiensten spelen we geregeld nummers van Jesus Culture en hun thuiskerk Bethel.

‘Waiting here for You’

CD’s van Jesus Culture zijn o.a.:• Come Away• Awakening: Live from Chicago• Live From New York• Your Love Never Fails• Consumed

FLAVOR FESTIVALWatFlavor Festival is een 4-daags, chris-telijk festival. Met een boordevol programma met muziek, geloof, sport, theater en kamperen.

WaarFlavor Festival vind plaats op Land-goed Velder in Liempde, bij Boxtel. Een prachtig landgoed waar iedereen van harte welkom is.

WanneerHet tweede Flavor Festival vind plaats in de vierde week van augustus, vanaf donderdag 21 t/m zondag 24 augustus 2014.

Voor wieFlavor Festival is voor iedereen van 0 tot 88 (maar ouder mag ook).

WaaromOm een plek te bieden waar iedereen kan feesten, discussies kan voeren, dan-sen, geïnspireerd raken, aanbidden, met vrienden vakantie vieren en anderen ontmoeten.

Page 39: KVN Magazine - voorjaar 2014

39

MEDIA

Deze documentaire van Kirk Cameron is een persoonlijke en inspirerende visuele reis met als doel om een beter inzicht te geven in de grootste vraag van het geloof: Waarom? Kirk gaat op zoek naar de oorsprong van goed en kwaad en hoe dit invloed heeft op ons leven... en onze eeuwigheid. Hij probeert antwoord te vinden op de eeuwenoude vraag: Waar is God in het midden van de tragedie en het lijden?

Kirk Cameron gaat op zoek en maakt ons allemaal een deel van zijn eigen strijd.

UNSTOPPABLEDRIE LEESTIPSNieuw in het geloof? Op zoek naar verdieping? Uit de talloze boeken die zijn ge-schreven over bijbel en geloof, heeft de redactie er drie uitgepikt, die kunnen helpen bij een (eerste) zoektocht.

Brieven van een scepticus - Gregory BoydDe oude vader Edward Boyd wordt door zijn zoon Gregory Boyd, hoogleraar filo-sofie en theologie, uitgenodigd om zijn bezwaren tegen het christelijk geloof onder woorden te brengen. Dat doet hij in dertig brieven. Zijn zoon beantwoordt alle vra-gen helder en betrokken. Drie jaar lang debatteerden zij over het geloof, over God, het christendom, de kerk en de Bijbel.

Deze levendige en uitvoerige correspondentie is gebundeld in Brieven van een scepticus. Een boek dat zich leent voor zelfstudie, bespreking in leeskringen of als ondersteuning bij het gesprek met andersdenkenden.

Jezus zoals ik Hem niet kende - Philip YanceyWelk beeld hebben wij van Jezus, en klopt dat eigenlijk wel? Van de kribbe in Bethlehem tot het kruis even buiten Jeruzalem volgt Yancey in dit boek Christus en ontmoeten wij Iemand die anders is dan wij ooit gedacht hebben.

Briljant, creatief, uitdagend, zonder angst, liefdevol, onvoorspelbaar, en meer dan voldoende voor wie zijn hart laat vullen met Hem. Niemand die Jezus ontmoet, kan ooit weer dezelfde zijn. Een overweldigend beeld van wie Jezus echt is.

Moderne wetenschap in de Bijbel - Ben HobrinkEr is wetenschap in de Bijbel, veel meer dan in enig ander boek uit de oudheid. Hoewel historische en controleerbare feiten slechts terloops worden genoemd, getuigen ze van een diep wetenschappelijk inzicht. Hoe is die kennis in de Bijbel terechtgekomen?

Bioloog Ben Hobrink laat in zijn uitvoerig gedocumenteerde boek onomstotelijk zien dat de Bijbel kennis bevat die de wetenschap duizenden jaren vooruit is.

HILLSONGDeze Australische kerk is met hun mu-ziek wereldwijd door andere kerken ont-dekt en hun liederen worden geregeld op zondag bij ons gezongen. Moderne mu-ziek, fantastische band met een duidelij-ke boodschap.

‘Let the ruins come to life in

the beauty of Your name’

CD’s van Hillsong zijn o.a.:• Glorious Ruins• Hillsong United: Live In Miami• Aftermath• A Beautiful Exchange

Page 40: KVN Magazine - voorjaar 2014

Je bent welkom!

Elke zondag om 10:30 uur.

Candea College | Saturnus 1 | Duiven

kerkvoornu.nl