Krant oba.amsterdam januari 2016

12
programma centrale oba januari 2016 Centrale OBA Oosterdokskade 143 Amsterdam HEYU! URBANS & WRITERS De bekende socioloog Richard Sennett over de urban issues van Londen. De Nationale Voorleesdagen Kinderboekenschrijver en illustrator Yvonne Jagtenberg leest voor uit Hondje, de enige echte. Poëzieweek / Open Podium Dichter Baban Kirkuki van o.a. het Utrechts Dichtersgilde ontrafelt zijn favoriete eerste zin. amsterdam: in deze editie:

description

Ontdek de activiteiten van de OBA.

Transcript of Krant oba.amsterdam januari 2016

programma centrale oba januari 2016

Centrale OBAOosterdokskade 143 Amsterdam

HEYU! URBANS & WRITERS De bekende socioloog Richard Sennett over de urban issues van Londen.

De Nationale VoorleesdagenKinderboekenschrijver en illustrator Yvonne Jagtenberg leest voor uit Hondje, de enige echte.

Poëzieweek / Open PodiumDichter Baban Kirkuki van o.a. het Utrechts Dichtersgilde ontrafelt zijn favoriete eerste zin.

amsterdam:

in deze editie:

Europa in de OBA2 januari 2016

In het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU organiseert de Centrale OBA in de eerst helft van 2016 onder de titel HEYU! URBANS & WRITERS twee Engelstalige talk-shows over Europa: EUrban en Writers. Journalist en auteur Tracy Metz gaat voor EUrban met zes grote stads-denkers in gesprek over urban issues

als de woningmarkt, het toerisme en de invloed van nieuwe technologie. Literair recensent en moderator Margot Dijkgraaf spreekt voor Writers met twaalf schrijvers afkomstig uit alle hoeken van Europa.

Alle informatie en kaarten via www.oba.nl/heyu

De geesteswetenschappen mogen best wat meer aandacht krijgen in Europa, vindt recensent Margot Dijkgraaf. In haar gesprekken met twaalf auteurs laat ze zien hoe romanschrijvers, dichters, essayisten en journalisten de maatschappij beïnvloeden.

Dijkgraaf heeft het zichzelf niet makke-lijk gemaakt. De twaalf schrijvers komen elk uit een andere stad, blinken uit in verschillende genres en verschillen bovendien van leeftijd en sekse. En dat allemaal binnen het thema ‘De wereld veranderen, maar hoe?’. Dijkgraaf heeft gasten uitgezocht die geen naar binnen gekeerde mensen zijn, maar een relatie hebben tot de buitenwereld.

VlammenDijkgraaf koos de duo’s van telkens een buitenlandse en een Nederlandse auteur op thema en persoonlijkheid. “Rosa Montero en Anna Enquist zijn bijvoorbeeld allebei multitalenten.

Enquist is naast romanschrijver en dichter ook musicus en bovendien geïnteresseerd in voetbal. Journalist Montero weet veel van zowel weten-schap als literatuur. Beiden hebben ze geschreven over rouw en verlies. Dat moet vlammen tussen die twee tijdens hun gesprek hier in de Centrale OBA.”

In de kroegDijkgraaf koppelde ook de flamboyante dichter Ghayath Almadhoun aan dichter des vaderlands Anne Vegter, nadat ze hoorde dat zij ooit samen in de kroeg waren beland en direct een heftig gesprek over de diepte van hun poëzie aangingen. “Dat gesprek mogen ze op het podium voortzetten.”

Writers – Rosa Montero en Anna EnquistZondag 21 februari, 16.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00. Kaarten via oba.nl/heyu.

Writers Europese schrijvers op tournee

Wonen in de stad is natuurlijk heerlijk en van alle gemakken voorzien, maar zijn er ook keerzijden aan stedelijke groei? Van Europese steden als Barcelona en Londen maar ook Tallinn en Istanbul kunnen we veel leren.

“Steeds meer mensen trekken richting de stad; om een partner te zoeken, om werk te vinden of een huis te kopen. Volgens de Verenigde Naties woont meer de dan de helft van de wereldbe-volking in steden, in 2050 zal dat zelfs zeventig procent zijn.” Volgens journa-list Tracy Metz is dat genoeg reden om ons te verdiepen in die verstedelijking en de mogelijke gevolgen ervan.

Skyhigh huizenprijzenDe eerste editie van EUrban gaat over Londen. “We hebben socioloog Richard Sennett (foto) te gast, die ons alles kan vertellen over hoe mondiale steden zich ontwikkelen. Hij heeft lang gewoond in zowel New York als Londen en vergelijkt de steden met elkaar: er wordt op de

huizenmarkt gespeculeerd bij het leven en iedereen wil er wonen, waardoor de huizenprijzen skyhigh zijn. Amsterdam wordt óók bedreigd door die verdrin-ging op de woningmarkt.”

Zware crisisIn de serie EUrban staat iedere maand een andere Europese stad centraal: wat heeft de zware crisis met Athene gedaan en hoe zelfredzaam worden burgers dan? Wat kunnen we leren van Tallinn, de stad die qua digitale tech-nologie ver voor loopt op de rest van Europa? Burgemeester Eberhard van der Laan sluit de serie op 7 juni af. Hij gaat dan op zoek naar de verbanden die er te leggen zijn tussen de besproken thema’s en onze eigen stad.

EUrban – Richard Sennett en David MaddenWoensdag 13 januari, 20.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00. Kaarten via oba.nl/heyu.

EUrban Leren van Europese hoofdsteden

Rich

ard

Senn

ett /

foto

: Tho

mas

Str

uth

EUrban13 januari: socioloog Richard Sennett en co-referent David Madden uit Londen8 februari: architect Stavros Stavrides uit Athene en co-referent Lucas de Man uit Amsterdam23 maart: architect/planoloog Marten Kaevats uit Estland en co-referent Ger Baron uit Amsterdamapril: Barcelona, sprekers n.t.b.25 mei: filmmaker Imre Azem uit Istanbul en co-referent Jan Rath uit Amsterdam7 juni: Burgemeester Eberhard van der Laan sluit de serie af

Writers21 februari: Rosa Montero uit Madrid en Anna Enquist uit Amsterdam6 maart: Jonas Lüscher uit München en Britta Böhler uit Amsterdam29 maart: Colm Toibin uit Dublin en Guido Snel uit Amsterdam3 april: dichter Ghayath Almadhoun uit Damascus/Stockholm en Anne Vegter uit Rotterdam1 mei: Adrien Bosc uit Parijs en Niña Weijers uit Amsterdam12 juni: Annie Cohen Solal uit Parijs en Louise Fresco uit Amsterdam

Alle talkshows zijn in het Engels.

Wie komen naar de OBA?

3januari 2016 Europa in de OBA

foto: Sophie Boshouwers

Per toeval ontdekte AmsterdamFM-hoofdredacteur Marjolein Frijling dat Amsterdam met 180 geregistreerde nationaliteiten een wereldrecord heeft. In het programma 180 tekent ze in korte videodocumentaires hun bijzondere levensverhalen op. Hoe kwam je op dit idee?“Anderhalf jaar geleden las ik op de site van de gemeente Amsterdam dat in de stad 180 geregistreerde nationaliteiten wonen, en dat dit mogelijk een wereldrecord is. Na wat rondvragen bleek dat te kloppen. Ik wilde die mensen uit verschillende culturen leren kennen en interviewen.” Hoe begon je?“De eerste 39 gevonden nati-onaliteiten interviewde ik voor AmsterdamFM. Ik vroeg naar herinne-ringen uit hun geboorteland en hun reden van vertrek. Voor sommigen

was een vliegticket naar Amsterdam het goedkoopst, anderen kwamen hier vanwege het werk van een van de ouders en natuurlijk zitten er een paar vluchtelingenverhalen bij. Ook delen de ‘nieuwe’ Amsterdammers hun erva-ringen met het leven in de hoofdstad. Tijdens die gesprekken voelde ik: hier zit iets, ik wil dit groter trekken.” Waarom maakte je de switch van radio naar video?“Om de diversiteit nog beter te kunnen tonen. Op deze manier kun je de mensen echt zíen en door met ondertiteling te werken, overwin je de taalbarrière. Ik verzamelde een team om me heen dat me hierbij helpt en ben met verschillende partners gaan praten. Van de 180 nationaliteiten hebben we er nu 60 gevonden die mee wilden werken aan dit project. Die ene persoon uit Noord-Korea bijvoorbeeld, ontbreekt nog.”

Hoe breng je de verhalen in beeld?“We filmen de mannen en vrouwen op straat en in het OBA Theater. Een van hen is Jerry uit Ghana, die in Amsterdam Zuidoost woont. We brachten in beeld hoe zijn leven eruitziet en wie hij zoal tegenkomt op straat. Veel Nederlanders denken dat hij als vluchteling naar Amsterdam is gekomen onder erbarmelijke omstan-digheden. Maar hij vertrok vanwege zijn vaders werk, gewoon met KLM. Hij dacht zelfs dat hij in een arme stad was terechtgekomen, omdat alle huizen in Ghana geverfd zijn als teken van rijkdom. Hij kwam aan in een stenen jungle.”

De eerste video’s die je toont, zijn van Europeanen. Waarom?“Vanaf 1 januari is Nederland voor-zitter van de Europese Unie, daarom besloten we om eerst de 28 Europese nationaliteiten te laten zien. Door de korte videodocumentaires leer je alle lidstaten beter kennen. Elke nationaliteit praat over maatschappe-lijke thema’s in zijn of haar thuisland, zoals drugs, prostitutie of homosek-sualiteit. Margaretha uit Roemenië vertelt bijvoorbeeld over het commu-nisme in haar land, maar ook dat ze in Amsterdam schrok van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het bankwezen. In Roemenië krijgen hoog-opgeleide vrouwen dezelfde kansen en hetzelfde betaald als mannen. Eén persoon is natuurlijk niet representa-tief voor een hele nationaliteit, maar diegene is wel correspondent van zijn of haar geboorteland. Het zijn 28 interessante perspectieven.”

180 is een project van AmsterdamFM in samenwerking met de OBA, Gemeente Amsterdam en Amsterdam Marketing.

Maandag 4 januari is de compilatie van 28 EU-Amsterdammers te zien, 17.30 uur, 1e etage, vrije inloop. 180 zoekt nog diverse nationali-teiten, meer info: amsterdamfm.nl/tag/180-nationaliteiten

4 januari 2016

Donderdag 9.56 uurYinglin (27)“Ik reis elke dag van Delft naar Amsterdam om in de OBA te studeren. Ik ben architect en begin binnenkort aan mijn nieuwe baan waarvoor ik mijn kennis wil bijspijkeren. Het ligt lekker centraal, dus ik kan zo Amsterdam in om met vrienden af te spreken of rond te wandelen. Ik leerde de OBA kennen toen ik een locatie zocht om een TED-conferentie te organiseren. Dat evenement is er niet gekomen, maar wie weet in de toekomst.”

Donderdag 17.08 uurPeter (54)“Ik kom naar de OBA om partituren voor flamencogitaar te zoeken. Dat speel ik zelf, en de OBA heeft veel partituren die ik niet ken. Vorig jaar ben ik lid geworden. Sindsdien is het een leuk ritje door de stad: langs Artis via de brug voor NEMO naar de OBA. Meestal blijf ik een paar uur en sluit ik af met een kopje koffie in het restau-rant, zoals nu.”

Donderdag 21.19 uurJolanda (34)“Ik ben hier om tijdschriften te lezen. Nu heb ik de Happinez, Mantra en Bres voor me, die blader ik door om inspiratie op te doen voor mijn evene-menten. Ik organiseer het evenement SoulReflection, dat in het teken staat van persoonlijke ontwikkeling met onder andere yoga, dans en percussie. Ik zit graag in de krantenhoek of boven bij La Place, daar kan ik me goed concentreren. Thuis heb ik te veel afleiding.”

een dag in de OBAwie komt wat doen?

Creative Writing wat is jouw verhaal?Van een tweet tot een roman: schrijven kun je leren. In de workshop Creative Writing ga je op zoek naar de verhalen in je verbeelding en duik je scènes op uit je verleden.

Of je nu een geoefende schrijver bent of niet: op een blanco vel beginnen is voor iedereen lastig. Martine Winkel van de Taalwinkel loodst schrijvers met ambitie door dat moeilijke begin heen. Met oefeningen als een beginzin die moet worden afgemaakt of tien minuten schrijven zonder je pen van het papier te halen, spreekt Winkel ieders fantasie en verleden aan. Winkel: “In iedereen zit een kort verhaal en dat gaan we naar boven halen.”

Herinneringen triggerenJe kunt bijvoorbeeld herinneringen opschrijven aan de hand van een kaart. “Zo kijk ik nu naar een foto van een schaapskudde in de sneeuw. Die kan ik eerst tot in detail beschrijven, daarna komt er spontaan een herinnering boven aan kerst van vroeger, of ik zie een kleur geel die weer een andere herinnering triggert. Dat zijn de begin-stukken van je verhaal.”Het is spannend om vervolgens je verhaal aan de anderen voor te lezen, maar dat werkt volgens Winkel ontzet-tend verbindend. “Het mooiste van zo’n workshop is dat verhalen worden gedeeld, vind ik. De huisvrouw en de advocaat blijken een emotie te kunnen delen die zij, noch ik, hadden kunnen voorzien.”

Woensdag 27 januari, 19.30 uur, Haasse-zaal, € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00. Kaarten via oba.amsterdam.

OBA Club 2e Vaderland inspirerende immigranten

Amsterdammers van wie de wieg in een ander land stond, ontmoeten elkaar in de OBA Culturele Club 2e Vaderland. Deze maand vertelt Kari Ingeborg Postma (40) over Noorwegen. Ondanks dat Postma geboren is in Nederland en opgroeide in een Fries dorpje, maakt Noorwegen deel uit van haar identiteit. Dankzij haar Noorse moeder leerde ze Nederlands, Fries én Noors. Sinds 2003 woont ze in Amsterdam. Tot slot worden er tips uitgewisseld over ieders lieve-lingsboek van dit moment.

Vrijdag 15 januari, 19.00 uur, Haasse/Vestdijkzaal, toegang gratis. Kaarten via oba.amsterdam.

Op zondag 17 januari klinken warme muzikale klanken van de klarinet en piano in de bibliotheek. Studenten van het Conservatorium in Amsterdam Lily Molnar (klarinet) en Fernado Aguado (piano) geven een gratis concert in de entreehal van de OBA. Ze spelen werken van o.a. Johannes Brahms

(tweede klarinet- sonate), Francis Poulenc (sonate voor klarinet) en Robert Schumann (Drei Romanzen).

Zondag 17 januari, 11.00 uur, entreehal, vrije inloop.

zondag ochtend concert warme klanken in de OBA

5januari 2016

Elke maand vragen we een promi-nente OBA-bezoeker om een selectie te maken uit het OBA-programma. Deze maand: documentairemaker Jetske Spanjer, die 10 januari tijdens de finissage van de expositie Vroman 100 de vertoning van haar film Vroman toelicht. 1. HEYU! URBANS & WRITERS / EUrban“Geweldig wat er allemaal gebeurt in de OBA. Ik moet het programma echt even op me in laten werken. Waar ik in elk geval meteen naartoe wil, is de eerste editie van EUrban op 13 januari. Het is fantastisch dat zo’n goede interviewer als Tracy Metz in gesprek gaat met vooraanstaand socioloog Richard Sennett, die Londen vanbinnen en vanbuiten kent en weet hoe je in godsnaam omgaat met de problemen van zo’n grote stad. Hoe leef je in een stad waar niemand een

huis kan kopen omdat het te duur is? Het zijn problemen die al langer spelen in Londen en waar Amsterdam pas net aan snuffelt. De andere talk-showgasten zijn ook fantastisch, onder wie burgemeester Van der Laan.”

Woensdag 13 januari, 20.00 uur, OBA Theater. 2. The Secret Life of Art“Dit is een expositie over kunst bij mensen thuis. Het lijkt me heel leuk om te zien wat mensen zoal mooi vinden en thuis aan de muur hebben hangen. Van sentimentele kunst tot iets wat je in het Stedelijk zou willen tegenkomen.”

Zaterdag 9 januari, 17.00 uur, OBA De Hallen, vrije inloop.

3. Coffee, Tea or Me?“Ik kwam de Christmas Twins vroeger vaak tegen in de Kerkstraat, waar ze hun café Backstage runden. In die straat ging ik naar schilderles. Ik was gefascineerd door hun voorkomen en eigenzinnige manier van zijn. Ze gaven kleur aan de stad, echt prachtig. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe de tentoonstelling eruitziet.”

t/m zaterdag 30 januari, Fotogalerij.

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van dichter Leo Vroman (1915 – 2014) is t/m 11 januari een expositie over hem te zien op de 2e t/m 5e etage van de OBA.

In Nederland kennen we Vroman vooral als de dichter die alle literaire prijzen won die er te winnen zijn. In de Verenigde Staten is hij bekend als de wetenschapper die het bloedstollings-verschijnsel ontdekte dat nu zijn naam draagt. In de expositie versterken de drie aspecten van Vroman – dichter, wetenschapper en tekenaar – elkaar.

Feestelijke afsluitingZondag 10 januari wordt de expo-sitie feestelijk afgesloten met de vertoning van de film Vroman. Documentairemaker Jetske Spanjer geeft uitleg bij de film en vertelt over hun vriendschap met Vroman. Mirjam van Hengel vertelt over Hoe mooi alles, haar boek dat over het leven van Leo en Tineke Vroman gaat. Uiteraard komt ook het toneelstuk dat hierop gebaseerd is aan bod. Acteur Frans van Deursen en componist/muzikant Nico Brandsen brengen het op muziek gezette gedicht The original chicken and her egg van Vroman.

Zondag 10 januari, 16.00 uur, OBA Theater, toegang gratis. Kaarten via oba.amsterdam.

de Wereld Academiehet Midden-Oosten ontrafeldDe Wereld Academie is een nieuwe vorm van een leeskring. Het doel ervan is om gezamenlijk non-fictieboeken te lezen, ter lering en vermaak. Aan de hand van een boekenlijst bediscus-siëren geïnteresseerden een actueel thema. De ene kring bestudeert de val van het Ottomaanse Rijk en de vorming van het Midden-Oosten. De andere kring bespreekt de moderne geschie-denis van Syrië in het licht van het huidige Arabische intellectueel- politieke klimaat. Gezamenlijk wordt het boek De terugkeer van het kalifaat, dat gaat over de stormachtige opkomst van Islamitische Staat, besproken, maar ook welke groeperingen in Syrië met elkaar in de clinch liggen en hoe de Arabische samenleving zich tot de moderne tijd en het Westen verhoudt. De Wereld Academie sluit af met een gezamen-lijke salon, waarbij enkele schrijvers van de boeken op bezoek komen om met elkaar in gesprek te gaan.

Elke eerste donderdag van de maand, 19.00 uur, Haasse/Vestdijkzaal.Deelname kost € 150,00, inclu-sief benodigde boeken via DWA. Reserveren via: http://oba.nl/service-diensten/leeskringen.html. Meer informatie: oba.amsterdam en wereldacademie.nl.

de curatorJetske Spanjer

alleskunner Leo Vroman

foto: Kele Keukelaar

Elke zaterdag krijgen jongeren (12 t/m 18 jaar) de kans hun digi-tale talenten te botvieren in de CodeClub. Daarbij krijgen ze via experts de basis van het coderen aangeleerd. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Een minicollege van Rasmus Polanen, de organisator en medeoprichter van de CodeClub.

Code schrijven“Als je een computerspel speelt of een website bekijkt, zie je bewegende avatars of een mooie vormgeving. Coderen is het schrijven van sites, games en programma’s. Dat kan op honderden verschillende manieren. Vergelijk het met een route die je van een bepaalde plek naar huis loopt; er is geen foute route, maar sommige wegen zijn noodzakelijk, andere zijn mooier of sneller. Wij helpen mensen de juiste route in kaart te brengen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een tekst-editor: in bijvoorbeeld een Word-bestand kun je al code schrijven.”

Python“Er zijn veel verschillende program-meertalen. Wij hebben gekozen voor Python, dat begin jaren negentig ontwikkeld is door de Nederlander Guido van Rossum. De taal is enorm in opkomst; in Engeland wordt al meer Python gegeven dan Franse les. Als je die programmeertaal beheerst, is de

overstap naar andere talen als Java en C++ klein. In onze basiscursus leer je de concepten die je moet beheersen om te kunnen programmeren: de syntax, de variabelen en de functies.”

Eigen Super Mario“Als je de basis onder de knie hebt, kun je werken aan eigen projecten. Dat kan een tekstgebaseerd spel zijn, maar ook een eigen level van Super Mario. We stimuleren de jongeren hun creativiteit te ontplooien. Als jongeren thuis zelf leren programmeren en ze lopen vast, kunnen ze nergens naartoe om verder te gaan. Bij de CodeClub in de OBA houden we die motivatie vast. We helpen niet alleen, maar denken ook samen na over een probleem en wat de beste keuze of oplossing is. Door in dialoog te gaan, raken jongeren gemotiveerd om door te zetten en hun game of site af te maken.”

Elke zaterdag, 13.00 uur, 1e etage. Aanmelden via codeclubamsterdam.nl. De eerste proefles is gratis, daarna zijn er acht lessen te volgen voor € 65,00. Bij betaling ontvangen jongeren een strippenkaart, zodat ze zelf kunnen bepalen welke zaterdagen ze komen. Ook de Raspberry Pi’s (minicompu-ters) kunnen via de OBA worden aangeschaft.

het minicollege

6 januari 2016

geschiedenis van Amsterdam woon-werk-combinaties

De geschiedenis wordt elke dag gemaakt en bewerkt. Zeker in een grote stad. Dat levert nieuwe inzichten op, die ons anders naar gebeurtenissen in het verleden laten kijken. Fred Feddes, auteur van 1000 jaar Amsterdam, zal in zijn lezing Onuitputtelijk Amsterdam ingaan op hoe hij de stad waarneemt. Hij doet dit onder meer aan de hand van de tentoonstelling WHAT!, momenteel te zien in het voormalige ING House alias ‘De Schoen’ aan de Zuidas. Feddes gaat in op historische combinaties van wonen en werken in Amsterdam, zoals het ambachtshuis, koopmanshuis, winkelhuis en de dienstwoning. Deze invalshoek leidt tot een verrassende ontdekkingstocht door de hoofdstad. De tentoonstelling, georganiseerd door architectuurcentrum ARCAM in samenwerking met het Amsterdam Museum, is te zien t/m 13 maart.

Donderdag 14 januari, 20.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00. Kaarten via oba.amsterdam.

7januari 2016

Elke maand krijgt een bekende OBA-bezoeker een lastig dilemma voorgelegd. Deze maand is dat neuropsycholoog Liza Cornet, die onderzoek doet naar crimineel gedrag en manieren om recidive te voorkomen. Cornet is een van de drie jonge Faces of Science-wetenschappers die op 21 januari komen vertellen over hun onder-zoek. Aan haar de vraag: Criminelen opsluiten of een tweede kans geven?

“Een tweede kans geven. Dat is mijn persoonlijke opvatting, ingegeven door mijn werk. Ik denk dat iemand die iets fout heeft gedaan niet per definitie nooit meer iets goed kan doen; ik zie het gedrag en de persoon los van elkaar. Want als je gedrag kunt veranderen, dan kan het toch nog goedkomen met iemand. Aan crimineel gedrag kan van alles ten grondslag liggen, zoals ervaringen in de jeugd en de manier waarop de hersenen werken. Al wil ik daarmee niet het gepleegde delict goedpraten. Ik merk dat ik door mijn werk minder

vanuit emotie ben gaan oordelen over criminelen. Omdat je de achter-gronden van gevangenen leert kennen en soms schrijnende verhalen hoort. Bij mijn lezing in de OBA zal ik vertellen over mijn promotieonderzoek en het uitvoeren van onderzoek in de gevangenis.”

Donderdag 21 januari, 20.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00. Kaarten via OBA.Amsterdam

OBA in de buurt

Staatsliedenbuurt Annejet van der ZijlOp dinsdag 19 januari vertelt Annejet van der Zijl in de Nassaukerk over haar nieuwste boek De Amerikaanse prinses. Het boek gaat over het turbulente en tot de verbeelding sprekende leven van Allene Tew (1872-1955), de peetmoeder van prinses Beatrix. De OBA organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met Island Bookstore. Na afloop vindt er een signeersessie plaats.

Dinsdag 19 januari, 20.00 uur OBA Staatsliedenbuurt, locatie Nassaukerk (De Wittenkade 111), toegang € 15,00 / met OBA-pas € 7,50.

De Hallenkunst bij mensen thuis: The Secret Life of ArtThe Secret Life of Art is een kunst-project over kunst bij mensen thuis in Amsterdam Oud-West. Hoe zijn de werken bij de buurtbewoners terecht-gekomen? Wat betekent dat bijzon-dere schilderij of het stenen sculptuur voor de eigenaar? Je komt er op 9 januari achter, dan opent de kunst-manifestatie rondom een aantal kunst-werken met literaire luisterroutes door de buurt. De routes zijn geschreven en ingesproken door veertien schrijvers. Meer informatie: thesecretlifeofart.nl.

Zaterdag 9 januari, 17.00 uur, OBA De Hallen, vrije inloop.

Diemen muzikale poëzie-middag met Joke van LeeuwenJoke van Leeuwen tovert met taal. Haar boeken spreken vaak tot de verbeel-ding en zijn soms op het absurdistische af. Op 24 januari komt ze naar Theater De Omval in Diemen voor een muzi-kale poëziemiddag. Haar meeslepende teksten worden deze middag muzi-kaal omlijst door André Heuvelman (trompet) en Noa Eyl (viool). Zondag 24 januari, 14.00 uur, OBA Diemen, locatie Theater De Omval, € 12,50 / met OBA-pas of Stadspas € 7,50. Kaartverkoop en reserveren via Theater De Omval (020-6001897 of [email protected]).

Het programma van alle vestigingen van de OBA is te vinden op oba.nl/agenda.

het dilemma

Bewegen, liedjes zingen, knut-selen. Volgens Loes Hortensius zijn kinderen heel makkelijk te prikkelen via prentenboeken. Tijdens haar workshop brengt ze je op nieuwe ideeën.

Springt er bijvoorbeeld in het boek een krokodil in het water, dan heeft Hortensius een blauwe doek en een opblaaskrokodil bij de hand. Of als een prentenboek de lezer leert over-steken, tekent zij een straat op de grond om te oefenen.Voorlezen moet voor iedereen leuk zijn, om die reden geeft Hortensius deze workshop. “Sommige kinderen vinden het heerlijk om zelf het boekje te bekijken en alles aan te wijzen,

andere kinderen willen juist bewegen. Elk kind houdt van iets anders.”

Met boodschapHortenisus vindt het fijn als er in een prentenboek herkenbare dingen terugkomen. Zoals zandtaartjes bakken: dat kun je direct met de kinderen gaan doen. “Ook is het prettig als er een logisch verhaal in zit met een boodschap, zoals in de boeken van Kikker. Dan kun je met de kinderen bespreken of het inderdaad leuker is om samen te spelen, en of je bang kunt zijn in het donker.” Woensdag 6 januari, 18.00 uur, Annie M.G. Schmidt Theater, € 20,00 (inclusief broodje).Aanmelden via [email protected]

fluitje van een prentvoorleestips voor peuterleiders en alle andere voorlezers

8 januari 2016

Dichter en theatermaker Ineke Holzhaus ontvangt elke maand een andere dichter tijdens Poëzie op Zondag. In de Poëzieweek begint daarnaast haar workshopserie Poëzie schrijven met een dichter op je schouder.

“Mensen schrikken nog steeds als je zegt dat niet elk gedicht rijmt. Al zo lang als ik me kan herinneren, ben ik aan het vertellen dat het ook anders kan.” Ineke Holzhaus zou je een poëzie-zendeling kunnen noemen. Ze schrijft poëzie, geeft dichters een podium tijdens Poëzie op Zondag en start een workshopreeks waarbij ze deelnemers een nieuw gedicht laat schrijven, geïnspireerd door de prenten van Cobra en gedichten van de Vijftigers. Elke maand komen weer andere dichters aan bod en schrijft iedereen, aan de hand van korte opdrachten, regels en fragmenten die leiden tot een gedicht.

Onterechte angst Holzhaus is ook groot pleitbezorger van de Poëzieweek. Hierin wordt zo

veel mogelijk aandacht gevraagd voor poëzie. “Overal zijn optredens en voorleessessies, en vele dichtbun-dels komen uit. Allemaal om ervoor te zorgen dat de mensen die graag gedichten lezen, minder angst hebben voor moderne poëzie. Een onterechte angst volgens mij, want er zijn zo veel dichters in Nederland bij wie je herkenning kunt vinden.”

Meest onnuttige dingMaar ook publiek dat nog nooit poëzie heeft gelezen, stuit om de haverklap op poëzie en laat zich misschien verleiden, hoopt Holzhaus. “In een tijd waarin het vaak over commercie en geld gaat, is het belangrijk om de meest kwetsbare vorm van literatuur te blijven hooghouden. Een gedicht is het meest onnuttige ding dat je kunt bedenken en daarom juist van belang. Het zorgt voor verdieping en vertraging.”

Dinsdag 2 februari, 19.30-21.30 uur, € 7,50 / met OBA-pas of Stadspas € 3,75. Kaarten via oba.amsterdam.

niet elk gedicht rijmt

Baban Kirkuki – Territorium 2011, Uitgeverij P

Mijn moeder

PoëzieweekHet doel van de Poëzieweek is om zo veel mogelijk mensen in aanra-king te brengen met gedichten. De Poëzieweek begint ieder jaar op Gedichtendag, de laatste donderdag van januari. Op die dag worden de winnaars van de VSB Poëzieprijs en de Turing Gedichtenwedstrijd bekend gemaakt. Het Poëziegeschenk van de boekwinkel wordt dit jaar geschreven door Stefan Hertmans.

De eerste zin uit een boek of een dichtbundel is zo belangrijk, dat een schrijver er vaak lang over piekert. Deze maand vragen we dichter Baban Kirkuki van het Utrechts Stadsdichtersgilde naar zijn favo-riete eerste zin. Kirkuki is 30 januari te gast bij het Open Podium in het OBA Theater.

Vele jaren later, staande voor het vuurpeloton, moest kolonel Aureliana Buendia denken aan die lange vervlogen middag, toen zijn vader hem meenam om kennis te maken met ijs.Gabriel García Márquez – Honderd jaar eenzaamheid

“Deze eerste zin uit de roman van Gabriel García Márquez had me direct dorstig gemaakt om de roman te gaan lezen. Het gaat over een drama, waardoor de herinnering weer gaat leven. Hij schetst de harde feiten in een poëtisch beeld. Deze zin staat voor de rest van mijn leven staat in mijn geheugen gegrift.”

Huilende moeder“Ik heb de roman voor het eerst gelezen toen ik in Irak was in de jaren negentig en het doet me denken aan mijn leven daar; ik was getuige van twee oorlogen. De eerste oorlog was de Iran-Irakoorlog in de jaren tachtig. Ik was toen zes jaar oud. De angst en de dood waren altijd aanwezig en mijn moeder huilde elke dag. Mijn broers waren aan het front en de angst leefde tussen de muren van ons huis.”

Poëtische reis“Ik ben gefascineerd door het magisch realisme van Gabriel García Márquez. Ik ben nog nooit in Latijns-Amerika geweest, maar via deze roman heb ik een poëtische reis kunnen maken. Zijn sterke beelden hebben mij als dichter geïnspireerd.” Zaterdag 30 januari, 14.00 uur, OBA Theater, toegang gratis. Kaarten via oba.amsterdam.

de eerste zin

Poëzieweek

foto

: San

ne P

oppe

liers

In de voorstelling Van Amstel tot Wolga brengen dichters Mieke van Zonneveld (winnaar Turingprijs 2014) en Simon Mulder van Feest der Poëzie samen met de klassieke musici van Stichting Philomela een muzikale ontmoeting tussen Rusland en Nederland.

De dichters van het Feest der Poëzie en de musici van Philomela zijn ervan overtuigd dat muziek en dichtkunst bij elkaar horen en elkaar aanvullen. Beide kunstvormen leunen op klank en ritme, en zijn bedoeld om live via de oren waar te nemen. Met Van Amstel tot Wolga brengen de makers beide kunstvormen op originele wijze onder de aandacht. Gekwelde componistenMezzosopraan Merel Huizinga bezingt grote Russische dichters en licht ze toe: van het Nederlandse aandeel in de tragische dood van Poesjkin tot de gekwelde componisten Tsjaikovski en Dargamusjki, die troost vonden in gedichten van tijdgenoten. De dichters brengen vertalingen van de gezongen gedichten en reageren erop met eigen werk. De pianobegeleiding is van Dessy Radeva. De composities op de gedichten zijn van de hand van Dargamusjki, Moessorgski en Tsjaikovski.

Meer gemeenDe bijzondere samenwerking is geïnspireerd op een eerder Russisch-Nederlands muziek- en dichtpro-gramma van Philomela en Feest der Poëzie. Met Van Amstel tot Wolga belichten zij dat we, alle politieke

tegenstellingen ten spijt, op mense-lijk gebied meer met elkaar gemeen hebben dan we verschillen. Van Amstel tot Wolga wordt mede mogelijk gemaakt door Hausta Donans Fonds, Van den Berch van Heemstede Stichting, Suzanne Hovinga Stichting en Gilles Hondius Foundation. Donderdag 28 januari, 20.00 uur, OBA Theater, € 10,00 / met OBA-pas of Stadspas € 5,00.

9januari 2016

Inside Out transgender in beeldInside Out is een foto-expositie over Robin, die een meisje was en een jongen werd. De expositie laat de diepe persoonlijke overtuiging van transgenders over hun genderidentiteit zien, want die komt niet overeen met het bij geboorte vastgestelde geslacht.T/m 31 januari, IHLIA, 6e etage.

Colourful Clay kleurrijk keramiek

De tentoonstelling Colourful Clay van Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden laat een bijzondere en kleurrijke keramiekcollectie zien uit Azië en Europa. Van prachtige historische stukken tot moderne keramiek, van levensgrote beelden tot een kleine kom.T/m 28 februari, Expozaal.

Coffee, tea or me? de Christmas TwinsDe homoseksuele jazzdansers en broers Greg en Gary Christmas werkten in vijfenveertig landen, van Japan tot Libanon. Totdat ze in de jaren zeventig in Amsterdam een koffietentje begonnen. Een fototentoonstelling van twee bijzondere mannen.T/m 30 januari, Fotogalerij.

De hond in de pot 50 spreekwoorden gefotografeerdTosca Lindeboom verhuisde van Nieuw-Zeeland naar Nederland en ontdekte hoe vaak we spreekwoorden gebruiken. Samen met journalist Annette Wiesman en fotograaf Astrid Zuidema maakte ze het boek De hond in de pot, vol absurde, humoristische beelden.4 december t/m 30 januari, Jeugdetage.

De uitgever vroeg hen een dialoog aan te gaan via hun poëzie, wat voor Hester Knibbe en Miriam Van hee resulteerde in een gezamenlijke bundel. Dichter en theatermaker Ineke Holzhaus gaat met ze in gesprek. “Het is natuurlijk een heel bijzonder schrijfproces geweest.” Holzhaus weet uit ervaring dat dichten vooral een individuele aangelegenheid is. “Het is jij en het papier, de lezer mag kiezen wat-ie ermee doet.”

Knibbe en Van hee zijn dichters die elkaar goed kennen, nu reageren ze op elkaar in poëzie. Een beetje alsof je twee regisseurs vraagt om samen een film te maken; ga je dan in op het beeld dat de ander schept, het geluid dat daaruit voortkomt, of op de dialoog?

Door samen poëzie te maken, ontstaat er uniek werk, zegt Holzhaus: “Mensen schrijven dingen die ze eerder nooit schreven of nooit verwacht hadden te schrijven, dat is intrigerend.”

Zondag 7 februari, 16.00 uur, OBA Theater, € 7,50 / met OBA-pas of Stadspas € 3,75. Kaarten via oba.amsterdam.

poëzie op zondagdichters dialoog

gedichtendagdichten op Tsjaikovski

Poëzieweek

Han

s va

n B

ente

m

De Nationale Voorleesdagen 2016Voorlezen is leuk én heeft een positief effect op de woordenschat, spelling en het tekstbegrip van kinderen. Om iedereen het voorleesvirus te bezorgen, vinden De Nationale Voorleesdagen plaats. Tijdens deze dagen staat het boek We hebben er een geitje bij! centraal, het Prentenboek van het Jaar van schrijver Marjet Huiberts en illustrator Iris Deppe.

CadeautjeIn de OBA gaan de Voorleesdagen van start met het Voorleesontbijt met Yvonne Jagtenberg op woensdag 27 januari, ook in de week daarna zijn er volop activiteiten. Kinderen tussen 2 en 6 jaar die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid worden van de OBA, krijgen een vingerpoppetje van het geitje uit We hebben er een geitje bij! cadeau. Lidmaatschap is gratis voor iedereen tot 19 jaar. Meer informatie op www.oba.nl/voorleesdagen.

Woensdag 27 januari t/m zaterdag 6 februari.

De prentenboeken van kinder-boekenschrijver en illustrator Yvonne Jagtenberg zijn wereldwijd geliefd. Ter gelegenheid van de officiële start van De Nationale Voorleesdagen komt ze voorlezen in de OBA.

Uit welk boek ga je voorlezen? “Uit Hondje, de enige echte. Dit boek spreekt veel jonge en oudere kinderen aan. Het hondje heeft geen baasje en hoeft naar niemand te luisteren. Hij gaat zijn eigen gang, zijn neus achterna. Dat maakt hem zo koddig en grappig. Dat Hondje niet naar zijn ouders hoeft te luisteren, is een wens-gedachte die veel kinderen hebben. Een kind zou nooit zonder ouders kunnen, maar het avontuurlijke dat Hondje doet en meemaakt, heeft elk kind in zich.”

Klopt het dat het karakter Hondje gebaseerd is op je eigen hond?“Ja, maar die kan natuurlijk niet mee naar elk optreden. Daarom heb ik een lookalike laten maken: een leuke, harige handpop waarvan de bek open kan en de staart kan zwaaien. Het blijft een hondje dat – net als in het boek – niet kan praten, maar wel blaft of gromt.”

Wat is het geheim van een goed prentenboek?“Ik schrijf en teken vanuit de bele-vingswereld van de allerkleinsten. Elke lezer, hoe jong ook, moet zich kunnen identificeren met de hoofdpersonage. In mijn prentenboek Klein geitje kan

alles is alles wat het geitje kan, dat wat een peuter of dreumes doet: ondeu-gend zijn, rennen, maar ook: je tanden in andermans arm zetten. Kinderen genieten van die herkenning.”

Woensdag 27 januari, 10.30 uur (voorleesontbijt, gratis, reserveren verplicht) en 15.00 uur (voorlezen), Annie M.G. Schmidt Theater. € 5,00 / met OBA-pas of Stadspas gratis.Kaarten via oba.amsterdam.

Hondje, de enige echtekinderboekenschrijver Yvonne Jagtenberg leest voor 2+

poppen-voorstelling Gonnie en haar vriendjes 2+

Tijdens de muzikale poppenvoor-stelling Gonnie en haar vriendjes komen de vrolijke gansjes uit de populaire Gonnie-boeken van Olivier Dunrea (Prentenboek TopTien 2016) tot leven. Gonnie is het kleine gele gansje met rode laarsjes. Samen met haar vriendjes maakt ze grote en kleine avonturen mee. Ze springen over plassen en bekijken nieuws-gierig het ei dat ze vinden. Zit daar soms ook een gansje in? De bekende Nederlandse poppenspeler Jogchem Jalink (die o.a. Angsthaas speelt in Sesamstraat) laat de gansjes een voor een voorbij waggelen. De voorstelling is zonder tekst, dus voor iedereen makkelijk te volgen. Zaterdag 6 februari, 15.00 uur, OBA Theater, € 5,00 / met OBA-pas of Stadspas gratis. kaarten via oba.amsterdam.

Wie wil er nou niet een geitje als huisdier? De vierhoevige vrienden met hun grappige ogen en leuke sikjes zijn reuze nieuwsgierig en hartstikke gezellig. Maar kijk uit! Want voor je het weet, knabbelen ze aan je haar. Op de boerderij in We hebben er een geitje bij!, geschreven door Marjet Huiberts en met illustraties van Iris Deppe, is een klein geitje geboren, en daar zijn de andere boerderijdieren maar wat blij mee. Mik gaat op bezoek bij de boerderij om het kleine vriendje te bewonderen. Daar maakt hij kennis met alle boerderijbewoners.

Prentenboek van het JaarWe hebben er een geitje bij! is het Prentenboek van het Jaar 2016. Speciaal voor de De Nationale

Voorleesdagen maakte Ton Meijer een humoristische voorleesvoorstelling van dit boek, waarbij de kinderen een belangrijk onderdeel van de voorstel-ling vormen. Zijn eerdere voorlees-voorstellingen gebaseerd op prenten-boeken als Aadje Piraatje, Mama kwijt en Boer Boris, werden door zowel kinderen als ouders zeer gewaardeerd.

Zondag 24 januari, 15.00 uur, Annie M.G. Schmidt Theater, € 5,00 / met OBA-pas of Stadspas gratis.Kaarten via oba.amsterdam.

Ton Meijer speeltwe hebben er een geitje bij! 2+

foto

: Arn

o K

rane

nbor

g

foto: The Viedeomatic

De Nationale Voorleesdagen januari 201610

Welkom in het hol van Beer. Of nee: niet welkom. Onwelkom in het hol van Beer. Want Beer houdt absoluut niet van bezoek. Je mag je theater-kaartje aan Beer afgeven, maar liever niet. Je mag gaan zitten, maar liever niet. Je mag in elk geval geen geluid maken. En ook niet te hard kijken. Dat stoort. En lijkt op bezoek. Bezoek is verboden.

Liever alleen In de muzikale kleuterkomedie Bezoek voor Beer wordt er aangeklopt bij Beer. Hij woont rustig en ongestoord alleen in zijn hol met zijn muzikale koekoeksklok aan de wand als enige gezelschap. Zo heeft hij het ’t liefst. Bovendien heeft Beer maar één kop en schotel en maar één stukje koek, en daar wil hij liever zelf van snoepen. Maar Muis staat op zijn deur te kloppen en wil op bezoek komen.Hoe hard Beer ook probeert, deze

Muis haalt alle trucs uit de kast om naar binnen te glippen en gaat voor-lopig niet weg. Zou Muis een vriend kunnen worden van deze brombeer?

Wat de beer niet kentBezoek voor Beer gaat over dat wat je niet kent. Over wat je niet in je huis wilt en met wie je geen taartje wilt delen. Maar misschien tóch ontzet-tend leuk blijkt te zijn. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Bonny Becker en Kady MacDonald Denton en wordt gespeeld door theatergezelschap Het Laagland. Georganiseerd in samenwerking met Krakeling op locatie. Zondag 31 januari, 15.00 uur, OBA Theater, € 15,00 / met OBA-pas of Stadspas € 7,50. Kaarten via oba.amsterdam.

Boekenverslinder of stripgek? Prinsessen of spannende avon-turen? Letters of plaatjes? Kom je lezen of spelen? Wat zoek jij in de OBA? Deze maand: Linda (10), die elke week bijles krijgt via Gilde Samenspraak. Wat kom je doen in de OBA?“Ik krijg bijles Nederlands. Drie jaar geleden ben ik vanuit China naar Nederland gekomen. Samen met mijn meester Martin lees ik elke week een boek. Vorige week over Egypte en de mummies, die vond ik vies en eng. Nu lezen we een boek over ballet.”

Wat is je lievelingsboek?“Het dagboek van Anne Frank, dat heb ik van meester Martin gekregen. Ik vind het een zielig en spannend boek, al is ze ook grappig als ze haar klasgenoten beschrijft. Ik wil graag naar het museum, alleen is die rij altijd zo lang!” Waar lees je het liefst?“Op mijn kamer. Daar kan ik even alleen zijn, weg van mijn zusje. Die is heel druk en wil altijd met me spelen.”

kinder kunst-workshop illustratie van de stad 7+

Hoe leuk en spannend zou het zijn om een eigen stad te maken? Welke kleuren zou jij je stad geven? Welke vormen laat je het straatbeeld bepalen? Probeer het uit tijdens de kinderworkshop Illustratie van de stad!. Sanne Verdult van de Kinderakademie laat zien hoe je te werk moet gaan en gebruikt daarbij boeken van de Nederlandse illustrator Annemarie van Haeringen (o.a. De jongen die zijn brood knipte) als inspiratiebron. Daarna ga je zelf aan de slag met ecoline en Oost-Indische inkt, die verrassende kleurverlopen, vormen en patronen opleveren. Aan het eind van de workshop ga je met een illustratie van je eigen stad naar huis.

De Kinderakademie van Sanne Verdult verzorgt iedere maand op zondag-middag een kunstworkshop in het Kinderlab van de OBA voor kinderen vanaf 7 jaar. Als inspiratiebron gebruikt ze altijd een werk uit de collectie van de bibliotheek.

Zondag 24 januari, 15.00 uur, Kinderlab, € 7,50 / met OBA-pas of Stadspas € 3,75. Kaarten via oba.amsterdam.

ik in de OBA

Bezoek voor Beer 4+

foto

: Joo

st M

ilde

januari 2016 11

Kaarten en laatste updates via oba.amsterdamEen activiteit in de Centrale OBA bezoeken? Toegangskaarten zijn online te koop via de nieuwe website oba.amsterdam of aan de receptiebalie op de begane grond van de Centrale OBA (betaling alleen met pin). De totale programmering van de Centrale OBA is ook te vinden op oba.amsterdam. Het programma van alle vestigingen van de OBA staat op oba.nl/agenda.

colofonDeze oba.amsterdam-krant is een gezamenlijke productie van afdeling Programmering Centrale OBA en afdeling OBA Marketing & Services.Redactie: Bureau WibautAuteurs: Veerle Corstens, Jasmine Groenendijk, Linda Samplonius, Jasper van VugtEindredactie: San van de VenVormgeving: Thonik

januari 2016

binnenkort in de OBA

12 januari 2016

Kris Kras Atelier voor kinderen (1,5-4 jaar)Op 1 februari starten in het Kinderlab drie nieuwe series van zes creatieve workshops voor de allerkleinsten door cultuurpedagoog en kunstenaar Sabine Plamper. Verwacht tekenen en schilderen met verrassende materialen en ongewone technieken.

Vanaf 1 februari, 10.00 uur, 11.30 uur en 16.00 uurKinderlab, toegang voor de hele serie van zes workshops inclusief materialen en boekje € 95,00 / met Stadspaskorting € 10,00 (beperkt aantal plaatsen, dus schrijf tijdig in).

ZaMiMusIn deze maandelijkse salon delen drie verschillende kunstenaars uit totaal verschillende disciplines hun kunsten. Dit kan een live operatie van een stofzuigerzak zijn, maar net zo goed een operazangeres die een stripboek zingt. De talenten worden gecureerd door de organisatie van De Mus, de populaire theatersalon in het Torpedo Theater. Presentatie: Bram van Dijk en Irene Brok.

6 februari, 16.00 uur, Cultuurplein op de 2e etage, vrije inloop.

Uitgelezen? Hieronder vind je alle activiteiten nog eens op een rij. DagelijksRitme van de stad1e etage - 17.00-18.00 uur WekelijksLeef en leerNL-plein, 5e etageelke maandag 18.30-21.30 uurelke dinsdag 10.00-13.00 uurHet radiocollege1e etageelke vrijdag 14.00-15.00 uurCodeClub1e etageelke zaterdag 13.00-17.00 uurLees meer op p. 6Leesclub Makkelijk LezenNL-plein, 5e etageWoensdag 6 en 20 januari 10.30-12.30 uurMaandag 11 januari 19.30-21.00 uur

Woensdag 6 januariWorkshop voor peuterleiders en andere voorlezersAnnie M.G. Schmidt Theater - 18.00-20.00 uur Lees meer op p. 7 Donderdag 7 januariDe Wereld AcademieHaasse-zaal - 19.00-22.00 uurLees meer op p. 5 Zondag 10 januariVroman 100100 jaar Leo VromanOBA Theater - 16.00 uurLees meer op pag. 5 Woensdag 13 januariHEYU! URBANS & WRITERSEUrbanSocioloog Richard Sennett over urban issues. Voertaal EngelsOBA Theater - 20.00 uurLees meer op p. 2 Donderdag 14 januariGeschiedenis van AmsterdamMet historicus Fred Feddes.OBA Theater - 20.00 uurLees meer op p. 6

Vrijdag 15 januariOBA Club 2e VaderlandHaasse/Vestdijkzaal - 19.00-21.00 uurLees meer op p. 4

Zondag 17 januariZondagochtendconcert CvALily Molnar en Fernando AguadoEntreehal - 11.00-11.45 uurLees meer op p. 4

Donderdag 21 januariFaces of ScienceKirsten van den Bosch, Liza Cornet en Fransje MolenaarOBA Theater - 20.00-21.30 uurLees meer op p. 7

Zaterdag 23 januariMuzikale SpeeddateEntreehal - 14.00-16.00 uur

Woensdag 27 januariCreative WritingHaasse-zaal - 19.30-22.00 uurLees meer op p. 4 Donderdag 28 januariGedichtendagVan Amstel tot WolgaOBA Theater - 20.00 uurLees meer op p. 9 Zaterdag 30 januariOpen PodiumOBA Theater - 14.00 uurLees meer op p. 8 Dinsdag 2 februariWorkshop poëzie schrijven met een dichter op je schouderHaasse-zaal - 19.30-21.30 uurLees meer op p. 8

Zondag 7 februariPoëzie op ZondagMet Hester Knibbe en Miriam Van heeOBA Theater - 16.00-17.00 uurLees meer op p. 9

t/m 31 januariInside OutIHLIA, 6e etageLees meer op p. 9 t/m 30 januariCoffee, tea or me?De Christmas Twins, fototentoonstel-ling van Marco van der PoelFotogalerij Lees meer op p. 9 t/m 11 januariVroman 100100 jaar Leo Vromanvitrines 2e t/m 5e etage, reizenplein 3e etageLees meer op p. 5

t/m 28 februariColourful ClayTentoonstelling van Keramiekmuseum PrincessehofExpozaalLees meer op p. 9

WekelijksVoorlezen 3+Aansluitend knutselactiviteit in het KinderlabAnnie M.G. Schmidt Theaterelke woensdag en zaterdag 15.00 uurStorytelling in English for infants and toddlers 0+Annie M.G. Schmidt Theaterelke donderdag vanaf 14 januari 10.30-11.00 uurDe BibliobiosAnnie M.G. Schmidt Theaterelke zaterdag 16.00 uur 6+elke zondag 15.00 uur 3+

Woensdag 13 januariBoekstartBabycaféAnnie M.G. Schmidt Theater - 11.00-12.00 uur Zondag 24 januariKinderkunstworkshopIllustratie van de stad 7+Kinderlab - 15.00-17.00 uurLees meer op p. 11

Zondag 24 januariTon Meijer - We hebben er een geitje bij 2+Annie M.G. Schmidt Theater - 15.00 uurLees meer op p. 10

Woensdag 27 januariVoorleesontbijt met Yvonne Jagtenberg 2+Annie M.G. Schmidt Theater - 10.30 uurLees meer op p. 10Voorlezen met Yvonne Jagtenberg 2+Annie M.G. Schmidt Theater - 15.00 uurLees meer op p. 10

Zondag 31 januariJeugdtheater - Bezoek voor Beer 4+OBA Theater - 15.00 uurLees meer op p. 11

Zaterdag 6 februariJogchem Jalink - Gonnie en haar vriendjes 2+OBA Theater - 15.00 uurLees meer op p. 10

Exposities PermanentHet Muizenhuis van Karina SchaapmanJeugdetage

t/m 5 januariDe HikMicha Wertheim en Cristina Garcia MartinJeugdetage

t/m 30 januariDe hond in de potSpreekwoorden gefotografeerd door Astrid ZuidemaJeugdetageLees meer op p. 9

Het geheim van de OBAWist je dat de Centrale OBA een prachtig theater heeft? Het OBA Theater is een vlakkevloertheater met 260 zitplaatsen en bevindt zich op de 7e etage van de Centrale OBA.