Kontakt 2011

15
Kontakt Jaargang 20, december 2010 Voorwoord Het jaar 2010 zit er bijna op. Kerst en Oud en Nieuw staan voor de deur. Hoog tijd om het traditionele papieren Kontakt uit te brengen. Zoals gebruikelijk blikken PRO’98‐voorzitter Marcel Godschalk en fractievoorzitter Monique Rosbergen in hun bijdragen terug op het afgelopen jaar. Daar is alle reden toe, want het was me het jaartje wel. De verkiezingscampagne, de verkiezingsuitslag en de collegeonderhandelingen inclusief de uitkomst ervan: er gebeurde veel in de Barneveldse politiek. Hoe we daar als PRO’98 in opereerden komt in dit nummer uitgebreid aan de orde. We voerden enthousiast campagne, boekten een goede verkiezingsuitslag en bleven tegen onze zin buiten het college. Hoogte‐ en dieptepunten dus. Terecht noemt Monique de saamhorigheid die we als PRO’98‐ers in de campagne toonden één van de hoogtepunten. Zoveel mensen die er altijd weer waren, dat was iets om trots op te zijn! Na de verkiezingen trad een fractie aan die voor een deel uit nieuwe mensen bestaat. Naast ervaring (Monique Rosbergen, Aat Barendregt en Jaap Beijer) zit er nieuwe inbreng in de personen van André van de Burgwal, Frank van der Lubbe en ondergetekende. Het leek de nieuwkomers een aardig idee in dit Kontakt hun eerste ervaringen weer te geven. Frank van der Lubbe nam de taak op zich om alles uit te schrijven. Verder leest u in dit Kontakt een bijdrage van Charaf Boudhan. Hij is één van de nieuwe gezichten bij PRO’98 en stelt zich op verzoek van de redactie aan de lezers voor. We blikken niet alleen terug, maar kijken natuurlijk ook vooruit. Er is voor PRO’98 veel werk te doen in 2011. Fractie en bestuur willen zich daar voor inzetten. Eén van de eerste acties is de nieuwjaarsbijeenkomst op vrijdag 7 januari bij schietvereniging de Eendracht (inloop vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur). We hopen op de aanwezigheid van veel PRO’98‐ers. De redactie wenst u prettige Kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar! Hilhardt Brul

description

Kontakt 2011

Transcript of Kontakt 2011

Page 1: Kontakt 2011

Kontakt Jaargang20,december2010VoorwoordHetjaar2010ziterbijnaop.KerstenOudenNieuwstaanvoordedeur.HoogtijdomhettraditionelepapierenKontaktuittebrengen.ZoalsgebruikelijkblikkenPRO’98‐voorzitterMarcelGodschalkenfractievoorzitterMoniqueRosbergeninhunbijdragenterugophetafgelopenjaar.Daarisalleredentoe,wanthetwasmehetjaartjewel.Deverkiezingscampagne,deverkiezingsuitslagendecollegeonderhandelingeninclusiefdeuitkomstervan:ergebeurdeveelindeBarneveldsepolitiek.HoewedaaralsPRO’98inopereerdenkomtinditnummeruitgebreidaandeorde.Wevoerdenenthousiastcampagne,boekteneengoedeverkiezingsuitslagenbleventegenonzezinbuitenhetcollege.Hoogte‐endieptepuntendus.TerechtnoemtMoniquedesaamhorigheiddiewealsPRO’98‐ersindecampagnetoondenéénvandehoogtepunten.Zoveelmensendieeraltijdweerwaren,datwasietsomtrotsoptezijn!Nadeverkiezingentradeenfractieaandievooreendeeluitnieuwemensenbestaat.Naastervaring(MoniqueRosbergen,AatBarendregtenJaapBeijer)ziternieuweinbrengindepersonenvanAndrévandeBurgwal,FrankvanderLubbeenondergetekende.HetleekdenieuwkomerseenaardigideeinditKontakthuneersteervaringenweertegeven.FrankvanderLubbenamdetaakopzichomallesuitteschrijven.VerderleestuinditKontakteenbijdragevanCharafBoudhan.HijiséénvandenieuwegezichtenbijPRO’98ensteltzichopverzoekvanderedactieaandelezersvoor.Weblikkennietalleenterug,maarkijkennatuurlijkookvooruit.ErisvoorPRO’98veelwerktedoenin2011.Fractieenbestuurwillenzichdaarvoorinzetten.Eénvandeeersteactiesisdenieuwjaarsbijeenkomstopvrijdag7januaribijschietverenigingdeEendracht(inloopvanaf19.30uur,start20.00uur).WehopenopdeaanwezigheidvanveelPRO’98‐ers.DeredactiewenstuprettigeKerstdageneneengelukkigNieuwjaar!HilhardtBrul

Page 2: Kontakt 2011

Hardgewerktèneengoedverkiezingsresultaat!DevoorPRO’98belangrijkstegebeurtenisin2010warennatuurlijkdegemeenteraadsverkiezingenop3maart.Uiteindelijkzijnweeenclub(samenwerkingsverband)diealsdoelheeftplaatselijkonzepolitiekeideeënteverwezenlijken.Hetbestkrijgjedatvoorelkaaralsjedeelneemtaanhetlocalebestuur.HetcollegevanBenWdus.

Doorfractieenledenishardgewerktvooreengoedverkiezingsresultaat.Eenrealistischprogrammadatstaatalseenhuis.Decampagnemochtwatcentjeskosten,wantkostengaanimmersvoordebaatuit.Hetresultaatwaserdanooknaar.Op3maartwerden4859stemmenuitgebrachtopPRO’98,6zetelsinderaaden……weblijvende3epartijinBarneveld.Daarkanjemetgoedfatsoennietomheen.Wekondeneenbescheidenfeestjevieren.

Maarwatbleek?Voor(her)toetredingtothetcentrumvandeplaatselijkemachtismeernodigdaneengoedverkiezingsresultaat.Jemoetgoedliggenbijdeoverigepartijenenzekerbijpartijendiededienstuitmaken.Hetgaatdannietmeerommogelijkpassendeprogrammapuntenmaarmeerofmenietszietineensamenwerking.Helaaswerdenerbarricadesopgeworpenenkunnenweonze‘training’van4jaaroppositievoerenmet4jaarverlengen.Wemoetenoppassenomhetnietgewoontegaanvinden….

TegenbegrotingAlsbewijsvangrotebekwaamheidinoppositievoerenwerdtijdensdebegrotingsbehandelingweereentegenbegrotingingediend.Depuntenuitonsverkiezingsprogrammawerdendoordefractiegelegdnaastdebegrotingvanhetcollege.Zorgvuldigisdoorfractieenfractievolgerseenwijzigingvoorstelopgezet,datisbesprokenindeledenvergadering.

DeookdoorPRO’98onderkendenoodzaaktotbezuinigingwerdgeengeweldaangedaanenvangeldstromenverleggennaarpopulairedoelen(‘linksespeeltjes’)alhelemaalniet.Welwerd,zoalsvanPRO’98teverwachtenis,eensocialerbeleidvoorgestaan.

Ook,zoalsteverwachten,brachtdetegenbegrotingnietdehandenopelkaarvandecoalitieengaathetcollegehetkomendejaardooropdeingeslagenweg,Veelstenen,staalenbetonenweinigvoordeburgers.ErisnogveeltedoenvooreenclubalsPRO,98.

Page 3: Kontakt 2011

FractieopdeschopMetdeverkiezingengingdePRO’98fractieopdeschop.Zotraden3nieuweraadsledentoe,FrankvanderLubbe,HilhardtBrulenAndrévandeBurgwalennamdefractieafscheidvanAdridenDunnenenAnjaMonster.Denieuweraadsledenzijninmiddelsalaardigingewerktenhebbenrechtsmaarvoorallinksalenkelepiketpaaltjesgeslagen.

Descheidendefractieledenwerdenop22maarttijdensdealgemeneledenvergaderingdoorfractieenbestuurbedanktvoordebewezendiensten.IkverondersteldatdedamesereenKIP‐lekkergevoelaanoverhebbengehouden.Namenshetbestuurwilikhiernogmaalsmijndankuitsprekenvoordeinzet.VooralAdrivoorhetjarenlangbewakenvandesocialekaderstijdensdePRO’98‐bijdrageninraadencommissies.

LedenuitjeTenslottenogeenterugblikophetledenuitjevan3juli,eenfietstochtvandeVetkampviaHarselaarenVoorthuizennaarStroemetenkelestopsonderweg.DiedagwaserookeenWK‐wedstrijden“moesten”enkelehereneendeelvanhetboeiendeprogrammamissen.

OokmistenzedaardoordewatTEgrootuitgevallenomwegdoorhetStroeërZand.Helaasietsteveelzanderigpadwaarvoornogmijnverontschuldiging.

NadebarretochtkondendezandrijderszichvoegenbijdevoetbalkijkersdiereedswarengearriveerdbijhuizeMonsterwaariederwerdonthaaldopeenfeestelijkeBBQ.

IkwensdefractiehetkomendjaarveelpolitiekewijsheidtoeenuithoudingsvermogenomdecoalitieteconfronterenmetdePRO’98idealen.Alleledenbedanktvoordesteunzowelmoreelalsfeitelijk.

MarcelGodschalk

Page 4: Kontakt 2011

PvdA‐speldvoorThanasisApostolou

DitjaarwasThanasisApostolouuitVoorthuizen25jaarlidvandePartijvandeArbeid.HijkreegdeherinneringsspeldvandePvdA.AfdelingssecretarisHilhardtBrulreiktehemdezespelduit,metdebijbehorendebriefvanPvdA‐voorzitterLiliannePloumen.VoormevrouwApostolouwarenerbloemen.ThanasisApostolouwasvan1989tot2002lidvandeTweedeKamervoordePartijvandeArbeid.

GerdiVerbeetpleittevooreerlijkheidinpolitiekEénvandehoogtepunteninonzeverkiezingscampagnewasdekomstvanGerdiVerbeet,voorzittervandeTweedeKamer.Zijsprakoponzeuitnodigingoverdevraag‘Hoedichtjedeklooftussendepolitiekendeburger?’DatgebeurdetijdenseengeanimeerdebijeenkomstinhetSchaapwaarookverschillendeniet‐ledenaanwezigwaren.

HetantwoordvanGerdiVerbeetopdevraagwashelder:‘Deklooftussenburgerenpolitiekkunjealleendichtenalsjeeerlijkbent’.Duidelijkzeggenwatwelennietkan.Geendingenbelovendiejenietwaarkanmaken.Politiekepartijenmoetenvoordeverkiezingennieteentegrotebroekaantrekken,dusgeendingenbelovendiezenietwaarkunnenmaken.Datondermijnthetvertrouwenindepolitiekenverbreedtdekloof.

Page 5: Kontakt 2011

MissieOverdemanierwaaropzehaarvoorzitterschapvervultzeiGerdi:‘Toenikbegonalsvoorzitterhadikeenmissieendiehebiknog:Wemoetenzorgenvoorheldertaalgebruik,zodatdeburgernavijfminutenluisterenalsnaptwaarhetovergaat.Wemoetendebalspelenennietdeman.Ikmoeteerlijkzeggendatdezebeidezakenookweleensmisgaan,maarwedoenonsbest’.AlsKamervoorzitterstaatGerdiVerbeetduidelijkbovendepartijen,ondankshaarPvdA‐lidmaatschap.

‘Haar’KamerledenVerbeetkwamookduidelijkopvoor‘haar’Kamerleden:‘AlleledenvandeTweedeKamerstaangewoonindemaatschappij.Ikkengeenenkelliddatdaarzitvoorheteigenbelang.Iedereenistochbezigvoordeparlementairedemocratie.Ikwilditopallemanierenduidelijkmaken.Welmoetenweregelmatigaanzelfreflectiedoen:doenwedegoededingenendoenwededingengoed?’’

NieuwjaarsreceptiePro’98leden

Denieuwjaarsreceptievanvorigjaarmeteenhapje,eendrankjeeneenpotjekegelenwaseengrootsucces.

HetbestuurvanPro’98denktditsuccestekunnenherhalen,metdenieuwjaarsbijeenkomst2011.

OpschietverenigingdeEendrachtstaatwederomeenhapjeeneendrankjevooronsklaar.Inplaatsvaneenpotjekegelen,wordtons

richtingsgevoelopdeproefgesteld.

Locatie:SchietverenigingdeEendracht(Thorbeckelaan113)Datum:7januari2011

Tijd:19.30uurKosten:5europerpersoon

[email protected],zodatwerekening

kunnenhoudenmethetaantaldeelnemers!!

Page 6: Kontakt 2011

Saamhorigheidsgevoel:éénvandehoogtepunten!Hetjaar2010waseenpolitiekbijzonderjaar,methoogte‐endieptepunten.Voormijwasvooralhetsaamhorigheidsgevoeltijdensdeverkiezingscampagneeenvandehoogtepunten.Ikweetnietexacthoeveelvrijwilligerszichhebbeningezet,maarhetwarenervelen.Daarkijkikmetontzettendveelplezieropterug.

Allesleekalsvanzelftelopen:ondanksdeenormekou.Omzomaareenpaarvoorbeeldentenoemen:Marceldiemeteengebrokenvoetgewoondoorgingmethetfolderenindewijken,WilenAnnetdienetdedenofallelichamelijkeongemakkenergewoonevennietwaren.OfAndrédiezichdoordesneeuwnietlietweerhoudenendikingepaktdebuitendorpenvanfoldersvoorzag.Endandeposterplakkers,hetbeheervandewebsite,allefolderaars,hetcampagneteam,deverkiezingscommissie,deprogrammacommissie,erzijnerteveelomoptenoemen.Maarhetliepalseengeoliedemachine,endaarwasikzoverschrikkelijktrotsop!

GebaldevuistenNetzomooiwasdeverkiezingsuitslag:wewonnenennietzomaareenbeetje!BijAdrithuiszagiklaatstnogdeoverwinningsfotodiedevoorpaginavandeBarneveldVandaagsierde:Adrienikjuichendmetgebaldevuisten.Wezoudenzeeenseenpoepielatenruiken,nukondenzenietmeeromonsheen!

Vooronswasdeuitslagoverduidelijk:dekiezerwenstemeerbalanstussenchristelijkeennietgeloofsgebondenpartijen.Verderleekhetons,vanwegedeteverwachtenbezuinigingen,vangrootbelangdatdegrootstepartijenindegemeenteraaddeverantwoordelijkheidzoudennemen,vooreenbreeddraagvlakindesamenleving.

Ikhebgeprobeerdtewerkenaaneencollege`inevenwicht´.MaaralheelsnelwerdduidelijkdatdeSGPondergeenenkelbedingmetonswildesamenwerken:datzouonverkoopbaarzijnaandeachterbanvandezepartij.DeVVDhadhetlefnietomdeSGPlostelaten,deChristenUniehadgenoegaanzichzelfmetallegedoerondomhunwethouderenhetCDA,ach,zewildenwel,maarniettenkostevanalles.

Page 7: Kontakt 2011

Almetaleindigdendecoalitieonderhandelingenvooronszonderdaterookmaarovereenonderwerpsprakeisgeweestvaninhoudelijkeonderhandelingen.Eenverschuivingvantweezetelsvanconfessionelepartijennaarniet‐confessionelepartijenwerdtijdensdepresentatievandeSGP‐informateurafgedaanalsmarginaal.Eengroteteleurstelling,nietpersealleenvoormijofdefractie,maarvooralvoordekiezerdieopdezemanierbuitenspelwerdgezet.

‘Byfar’debestefractieMaarveeltijdombijdepakkenneertezitten,hebbenwenietgenomen.Wekwamenmeteenvernieuwdefractieindegemeenteraad.Enikdurfmettrotstezeggendatwe`byfar`debestefractieindegemeenteraadhebben.Datgeldtookvoordefractievolgers.Nietdatikdevolgersvandeanderepartijenechtgoedken,maardiezullenvangoedehuizemoetenkomen,willenzedeonzekunnenevenaren.Zowelophetgebiedvanenthousiasme,kwaliteit,leergierigheid,inzeteninhouddoendefractieledenendefractievolgershetheelerggoed.Datzegiknietalleen,maarikhoordatookvananderendiemetwatmeerafstandnaaronzefractiekijken.

Endatisgeweldig,voordecontinuïteitvanonzesamenwerking,zodatwedekomendejarenzomogelijknognadrukkelijkerduidelijkkunnenmakenwaarPro´98voorstaat.Wantwatbijdezeverkiezingennietisgelukt,moetbijde

volgendetochwelkunnenlukken?Diewinstmoetdanzodanigzijn,datdeanderepartijeninziendatzeonsnietmeerbuitenkunnensluiten.Daarmoetenwenaarstreven.Endatzalnieteenvoudigzijn.

NaarbuitenrichtenOmdatdoeltebereikenmoetweonsvooralnaarbuitenblijvenrichten,hetgesprekaangaanmetdeBarnevelders.Wetenwaterspeeltenleeft.Onzeknikkeractieoverdebegrotingwasdaareenvoorbeeldvan,eneengrootsucces.

Page 8: Kontakt 2011

Demeesteknikkerskwamenindeemmer‘Welzijnenzorg’terecht,gevolgddoor‘Onderwijs’en‘Veiligheid’.Ook‘Werkeninkomen’,‘Sport’en‘Cultuur’kregenveelknikkers.Devoorbijgangervonddus–netalswij‐vooraldewatzachterekantenvanhetgemeentelijkbeleidbelangrijk.

Enwatdoetdezecoalitie?Hetmesinaldezebeleidsterreinen.Slechtekeuzesvondenwij,maaronzeuitstekendonderbouwdealternatievebegrotingkonnietopsteuninderaadrekenen.Decoalitiehieldelkaarstevigvastengafgeenduimbreedtoe.

Vooral`Cultuur`krijgtindegemeentelijkebegrotingenormeklappen,demuziekschoolendebibliotheekmoetentonneninleveren.ZoweldemuziekschoolalshetNairacmuseummoetenindezeraadsperiodeverzelfstandigen.Ikverwachtdatweaanheteindvandezeraadsperiodehetwoord`cultuur´uithetgemeentelijkbeleidkunnenschrappen,omdatditdannietsmeervoorstelt.Betreurenswaardigenongelooflijkdom.

MaarookophetgebiedvanWerkenInkomenwordtflinkgesneden.Meerdaneenhalfmiljoeneuromoeterwordenbezuinigd,terwijlniemandkanenwilaangevenhoetekomentoteendergelijkebezuiniging.Onzemotiewaarbijwederaadvroegenomuittesprekendatdezebezuinigingniettenkostemochtgaanvandeuitkeringsgerechtigdenkreeggeenenkelesteunvandecoalitiepartijen.

HeelveeltedoenDekomendejareniserdusvoorPro´98heelveeltedoen.Wezullenvanuitonzerolindeoppositiedeverschillentussendekeuzesvandecoalitieendeonzeduidelijkmoetenmaken.Maarookmoetenweproberendescherpekantenvanhetnuvoorgesteldebeleid,vooralalshetgaatomdezwakkereindesamenleving,zoveelmogelijkteverzachten.

Dekomendevierjarenzullenwenietalleenonsanderegeluidlatenhoren,maarooklatenziendathetanderskanenandersmoet!

IkwensuendeuwenPrettigeKerstdageneneenheelgelukkigNieuwjaar.

MoniqueRosbergen

Page 9: Kontakt 2011

Evenvoorstellen:CharafBoudhanMijnnaamisCharafBoudhan.Ikben28jaarengeborenengetogeninBarneveld.

DezemaandhoopikaftestuderenvoormijnmasterStrafrechtaandeUniversiteitvanAmsterdam.Daarnaastbeniksindsmaart2010werkzaamalsjuridischadviseurbijFNVbondgenoten.Hierbeantwoordiktelefonischevragenvanledenophetgebiedvanarbeidsrechtensocialezekerheid.Geziendehoeveelheidvragen,isduidelijktemerkendatdeeconomischecrisisisingeslagenalseenbom.Oparbeidsrechtelijkniveaukomenvragenoverontslagaandeorde.Eninhetkadervansocialezekerheidzijndeuitkeringenendekomendebezuinigingeneenhotitem.

Ikvindhetbelangrijkmaatschappelijkactiefbezigtezijn.Ikhebmijnaastmijnwerkviaverschillendeorganisatiesbeziggehoudenmetmaatschappelijkeissue’s,zoalsdiversiteitbeleidenonderwijs.Hoewelditnietmijnvakgebiedenzijn,hebikzeervandezezijstappengenotenenmijnkennishieroverenormmogenuitbreiden.

Eenanderbelangrijkprojectvanmijis“rolmodellen.nl”.Datiseenplatformomdoormiddelvaninterviewsmetbekendeenminderbekendemensenjongerenteinspirerenentemotiverenenzeeenpositieve‘boost’tegevenzelfuiteindelijkookeen‘echt’rolmodelteworden.Jongerennemenzelfinterviewsafvanmensendiezijalshunrolmodelbeschouwen.Zetekenenhuninspirerendeverhalenopenpublicerendieopeendaartoespeciaalopgezettewebsite.

Terugkomendopmijnambities:politiekenrechthangennauwsamen.Mijnpolitiekeinteresseszijndusnietzovreemd.Hetrechtwordtgecreëerddoormiddelvanpolitiekebeslissingen.Hetrechtstaatnooitstilomdatpolitiekactueelis.

GezienmijnbredeinteresseshoopikindetoekomsteenroltekunnenbetekenenvoorPro’98

CharafBoudhan

Page 10: Kontakt 2011

Eersteervaringenvandrienieuwefractieleden

DrievandezesfractieledenvanPro’98zijnnieuw.SamenmetHilhardtBrulenAndrévandeBurgwalzitiknuachtmaandeninderaad.Bestwelevenwennen.VoordezeuitgavevanKontaktevalueerdenwemetz’ndrieëndeafgelopenmaanden.Mijnconclusie:Totnutoeishetvooronsalledrieeengeslaagde‘beproeving’.

Pro’98kreegerafgelopenmaarteenzetelbij.Wewarenblijenzagenditalsloonnaarwerken.DrienieuweraadsledenerbijwasookvoorJaap,AatenMoniquevastwelevenwennen.

AndréVoorAndréwashethelemaaleenverassing.Staandeopdezesdeplekopdekieslijst,mochthijdeextrazetelinontvangstnemen.VorigjaarjunipasslootAndrézichaanbijonzeclub.Hijwasgelijkenthousiast.Daarnaginghetsnel.Driekwartjaarlateralophetpluche.André:“Danwordjebestweleveninhetdiepegegooid.Zekeromdatjenoggeenweethebtvandeprotocollendiegeldeninderaad”.Daarkwamhijsnelachtertoenhijgelijkaleenaantalzwareonderwerpenmochtbehandelen.“Inmijneerstecommissievergaderingvielmeopdatzo’nvergaderingvolgensbepaalderegelsverlooptendatiedereenzijnrolkent.Alsjeietsdomszegt,wordjedoorandereraadsledenteruggefloten”.

ZijneerstebijdrageinderaadgingoverdenieuwewijkVeller.Hetcollegehadhier1miljoeneuroextravoorgereserveerd,maarditnietaanderaadgemeld.Ookkonmennietmotiverenwaaromditextrageldnodigwas.“Voormijbesteenheftigevuurdoop.Ikwildedatmijnverhaalgoedinelkaarzat.Nadereactievanhetcollegemoetjedanflinkimproviserentijdensinterruptiesenindetweedetermijngoedweerwoordbieden.”

OokincommissieverbandhadhijmetdeverbouwingvandeAntoniusschoolaldirecteenpittigonderwerpbijdehand.Andréisblijdathijdezeonderwerpenmochtdoen.Hijvoeldezichdaardooralsnelalseenvisinhetwater.

HilhardtHilhardtnamhetstokjeovervanzijnvrouwAdri.Datheefthijvaakmoetenhoreninzijnomgeving.Zelfheefthijdaareenandergevoelbij.“Natuurlijk

Page 11: Kontakt 2011

klopthetdatderolleninzoverrezijnomgedraaiddatiknu’savondsdrukbenmetvergaderingenendatAdriwatmeertijdheeftvoorontspanning.Maarikhebheleandereportefeuillesenvulikhetraadswerkmededaardooropmijneigenmanierin.”

Hilhardtwasalwatmeergepoktengemazeldindepolitiek.NietalleendoordeervaringvanAdri,maarookdoorzijnjarenlangewerkalspersvoorlichterbijdeprovincie.Hijmochtnadeverkiezingenmeteeninhetdiepespringen.SamenmetMoniqueginghijdecoalitieonderhandelingenin.“Eennieuweenontzettendleukeervaring”aldusHilhardt.

Alindeeersteraadsvergaderingvoerdehijhetwoordbijtweeagendapunten:deonteigeningvanperceleninhetgebiedHarselaar‐west‐westendeduurzaamheidslening.“Pro’98stondnatuurlijkpositieftegenoverdezelening.Maaralsgroeneclubishetwelbelangrijkdatweonsbijzo’nonderwerpprofileren”.

FrankZelfliepikaleentijdjemeemetPro’98.Navijfjaarinhetbestuurentweejaarintensiefvolgenvandefractiekoniknietwachtenomaanhetraadswerktebeginnen.Delangeduurvandecoalitieonderhandelingenzorgdevooruitstelvanbelangrijkeonderwerpen.Daardoorzaterdeeerstemaandenminderuitdaginginhetraadswerkdanverwacht.Achterdeschermenzijnweweldrukbeziggeweestmetonzepositioneringindecoalitieonderhandeling.Ookhebikeenaantalwerkbezoekenafgelegd.

Gelukkigkwamhiervoordezomernogveranderingin.Zokonikindecommissieaandeslagmetdewachttijdenbijdezwemlessen.Daarhebikmehardgemaaktvoorzwemlesopzondag.

OokstondtoendefinanciëlebijdragevandegemeentebijhetFood4youfestivalopdeagenda.Uithetraadsvoorstelwerdnietduidelijkwieernogmeermeebetaaldenaanhetfestival.OokwarendevoordelenvoorBarneveldommeetebetalenaanhetfestivaldiscutabel.DatleverdeeenfellediscussieoptussenwethoudervandeHengelenmij.Tweemaandengeledenstondikweertegenoverhem.Ditmaalomdatwijeennulmetingvandeactuelecultuurparticipatievanbelangvondenmethetoogopdebezuinigingen.Dewethouderheeftdituiteindelijktoegezegd.

Page 12: Kontakt 2011

TijdKosthetraadswerkonsmeerofmindertijddanwevantevorendachten?VolgensAndréhebjedatzelfindehand.“Eriszoveelwatiknognietweetenwaarikmeinwilverdiepen.Daarommoetikerafentoederemopgooien.Datgaikdekomendetijdmeerdoenommeechtopeenaantalonderwerpenterichten.”

HilhardtheeftalslidvandecommissieGrondgebiedmeteenbreedscalaaanonderwerpentemaken.“Metonderandereruimtelijkeordening,woningbouw,milieuenverkeermoetjeveellezen.Ookgajeombestemmingsplannengoedtebeoordelenterplekkekijken.DatmaaktdecommissieGrondgebiedconcreet,breedenleukomtedoen.”

Zelfmerkikookdatjekeuzesmoetmakenomdetijdgoedintedelen.Makkelijkergezegddatgedaan,zekeralsweterugkijkennaardevoorbereidingvandebegrotingsbehandelinginnovember.Alledriewarenwetoenenkelewekenbijnadagelijksmethetraadswerkbezig.

Hoogtepunten

AndrévonddeinspraakavondenoverdebegrotingendedetailhandelsvisieVoorthuizenhethoogtepuntvandeafgelopentijd.“Normaalhebikhetgevoeldatikmeteenvrijgeslotengroepaanhetvergaderenben.Tijdensdieinspraakavondenkondenweechthorenwaterallemaalspeelt.Danwordthettastbaarenblijkenmensenookheelopentezijnoverhunstandpunten.”

VoorHilhardtwasdebehandelingvanzijnmotieoverveevoederbedrijfBronsinVoorthuizenspannend.UiteindelijkkreegdiemotiealleendesteunvanhetCDA.Derestvanderaadstemdetegen,terwijldeChristenUnieaanvankelijkdeindrukwektevoortezijn.“Ikwasdaarwelevenboosover.Maarhetbelangrijksteisdaterbelangrijkestappenzijngenomenomdatwijhetonderwerpopde

Page 13: Kontakt 2011

agendahebbengezet”.Andrébeaamtdat.“Somshebjealsoppositiepartijbehoefteaaneensuccesje”.Bijdebegrotingsbehandelingbleefdatsuccesjeuit.“Dattoengeenvoorstelvanonswerdaangenomenwasweleveneendomper”.”

Zelfkijkikvooraluitnaardedebattenmetdeledenvanhetcollege.Ondanksdathetlastigisomhetcollegevanonsgelijkteovertuigenishetweleenuitdagingomdoormiddelvanhetdebatvoorhetpubliekduidelijktemaken,waaromwijbepaaldekeuzesandersmaken.

GoedemixHilhardtbenadruktdatdefractieuiteenhelegoedemixvanervaringennieuwtalentbestaat:“Iedereenisopeenprettigeenzakelijkemanierbezig,inclusiefonzetweefractievolgersArjenenMartindieeraltijdzijn.”OokAndregeeftaandatdeinputvandefractievolgersergbelangrijkis.

DevierfractieledendiedecommissiesBestuurenSamenlevingbehandelen–Monique,Jaap,Andréenikzelf‐verdelendeagendaperonderwerp.Wezittendusnietvastaaneencommissie,maaraaneenonderwerp.Ditiseenprettigemaniervanwerken.

Nuderustnadebegrotingsbehandelingweerwatisteruggekeerdkomtdevolgendeuitdagingvooronsdrieëneralweeraan.Wezijndevolgendecommissievergaderingenalledrievoorzitter.Weereennieuweervaring.Wehebbenerzinin!

FrankvanderLubbe

! "!

#$%&'!()$*+,-+..'!.'/!)+01/2&'&+3!4..5!&)!*.,!6+5!3.5!7&5!4&2+&3!56//&,!89&)/:$$)5;<$&*&'.1&,!&,!3&!

8"=!4)$&,!2'+0:5>!?..)!1$95!,$4!2+0!3.5!!3&!@-$'$4+/-7&!<$$:3/5)6-566)!3$$)!3+5!4&2+&3!'$$(5>!A+0!

%+''&,!..,!3+5!2&'&+3!,+&5!5$),&,>!A.5!BCDEFG!2&5)&:5!%$)3&,!%&!,+&5!3&!$*&)'$$(!6+5!3&!C.,3/5.3H!

7$&%&'!/$99+4&!(.)5+0&,!+,!3&!4&9&&,5&)..3!3&!8"=!.'/!4)$$5/5&!/,&'%&4!*.,!I&3&)'.,3!%+''&,!

$,5%+11&'&,>!

D93.5!3&!1&),&,!J.)3&)&,H!K$$5%+01!&,!L5)$&!3$$)!76,!'+44+,4!$(!$:!..,!3&!M&'6%&!,+&5!$:!

,.6%&'+01/!16,,&,!3.,!%&'!9$4&,!4)$&+&,H!N$6!3&!9+33&,N$,&!*.,!$,N&!4&9&&,5&!$*&)!2'+0*&,!.'/!

6+52)&+3+,4/4&2+&3>!O$&1$9/5+4&!4)$5&!6+52)&+3+,4&,!16,,&,!..,!3&!N6+3).,3!*.,!M$$)576+N&,!&,!3&!

N6+3).,3!*.,!P.),&*&'3>!<+&)!N$63&,!N+-7!$,4&*&&)!Q=>===!&R5).!+,%$,&)/!16,,&,!*&/5+4&,>!

A..)!'.5&,!%&!3.,!3&!4)$&+!*.,!,$4!&&,/!Q=>===!+,%$,&)/!&R5).S!?.5!+/!&&,!3$)(!5&)!4)$$55&!*.,!

M$$)576+N&,>!A+0!3&,1&,!3.5!2+0!&&,!4)$&+!5$5!T=>===!+,%$,&)/!3&!1&),&,!P.),&*&'3!&,!

K$$5%+01&)2)$&1!..,!&'1..)!N6''&,!4)$&+&,>!D:!9.1&,!%&!*.,!O&)/-766);#%.)5&2)$&1!UU,!4)$$5!

3$)(S!

?&!L5).5&4+/-7&!M+/+&!/5..5!*$'!9&5!%&,/&,H!N$.'/!7&5!/5+96'&)&,!*.,!

'.,32$6%$,5%+11&'+,4/4&2+&3&,!&,!3&!)&-)&.5+&!&,!7&5!$,5%+11&'&,!*.,!4)$5&!2&3)+0:/5&))&+,&,!&,!

%$$,%+01&,>!V,!$,N&!$4&,!1.,!3.5!,+&5!.''&9..'!N$,3&)!3.5!3+5!5&,!1$/5&!4..5!*.,!7&5!%$$,4&,$5!+,!

&&,!,+&5!/5&3&'+01&!$94&*+,4>!BCDEFG!1+&/5!*$$)!%$$,4&,$5!&,!

,+&5!*$$)!&,$)9&!*&)/5&3&'+01+,4>!!

!"#$%&%'()*'+,""-$%.-#"'%)/%,%%$-%)

W&5!5)$5/!1+01!+1!5&)64!$(!3&!.*$,3!3+&!%&!7&22&,!4&$)4.,+/&&)3!

$*&)!P.),&*&'3!1'+9..5,&65).'&!4&9&&,5&>!8'7$&%&'!3&!'&,45&!

*.,!3&!+,'&+3+,4&,!6+5&+,3&'+01!+&5/!5&!%&+,+4!)6+95&!$*&)'+&5!*$$)!

3+/-6//+&H!%./!7&5!'&61!$9!5&!N+&,!3.5!3&!3)+&!+,'&+3&)/!*.,6+5!&&,!

5$5..'!*&)/-7+''&,3&!+,*.'/7$&1!7&5!$,3&)%&)(!2&,.3&)3&,>!!

8)576)!<$:/5.3!*.,!3&!J&'3&)/&!W+'+&6:&3&).5+&!4.:!9&5!,.9&!*&&'!().15+/-7&!5+(/!*$$)!-$,/69&,5&,!

&,!4&9&&,5&'+01&!$*&)7&3&,!$*&)!7$&!0&!2+0!1.,!3).4&,!..,!1'+9..5,&65).'+5&+5>!

V,&!P$59.,H!9+'+&69&3&%&)1/5&)!*.,!3&!4&9&&,5&!A.4&,+,4&,H!4.:!$,/!&&,!6+54&2)&+3&!2'+1!+,!3&!

1&61&,!*.,!A.4&,+,4&,>!?&N&!/5.3!%+'!+,!X="=!1'+9..5,&65)..'!N+0,>!

O%&&3&!K.9&)'+3!?+&3&)+1!L.9/$9!7+&'3!$,/!9&5!,.9&!&&,!5$&1$9/52&&'3!*$$)>!@&,!('..50&!*.,!$,/!

'&*&,!$*&)!(.1%&4!X=!0..)>!I+&5/!3.5!'&&1!$(!3$&93&,1&,H!9..)!06+/5!&&,!().-75+4!/-&,.)+$!%..)+,!

/5..5!2&/-7)&*&,!7$&!%&!$,N&!('.,&&5!&&,!2&&50&!2&5&)!*$$)!$,N&!1+,3&)&,!16,,&,!.-75&)'.5&,>!

8'!9&5!.'!&&,!+,/(+)&)&,3&!.*$,3H!*$$)!7&)7.'+,4!*.52..)Y!

Z&!16,5!+,!N$E,!2+03).4&!*$$)!K$,5.15!,+&5!-$9('&&5!N+0,>!V1!7&2!4&()$2&&)3!3&!1)&,5&,!6+5!3&!(.(!5&!

7.'&,!&,!+1!N.'!N&1&)!%.5!*&)4&5&,!N+0,>![!16,5!$,/!&-75&)!*$'4&,!*+.!$,N&!%&2/+5&!%%%>()$FG>,'>!8''&!

.-56&'&!$,3&)%&)(&,!*+,35!6!3..)!$*&)N+-75&'+01!2+0!&'1..)>!D*&)+4&,/!7$63!+1!$(!3&N&!%&2/+5&!+&3&)&!

%&&1!&&,!%&2'$4!2+0!$,3&)!3&!,..9!\W$,+]6&E/!N$,3.4/)62)+&1^>!!!

V1!%&,/!6!&,!3&!6%&,!7&'&!4$&3&!&,!4&N&''+4&!K&)/53.4&,!&,!&&,!4&'611+4!&,!4&N$,3!X==FY!!

!"#$%&'()"*+',-'#(

Page 14: Kontakt 2011

Schemaraads‐encommissievergaderingen2011

raads‐voorstelbijsecr

raads‐voorstelinb&w

Agendainagenda‐cie

cieBe‐stuur

cieSamen‐leving

cieGrond‐gebied

gemeente‐raad

9dec 14dec 20dec18.30u

11jan 12jan 13jan 25jan

20jan 25jan 31jan18.30u

15feb 16feb 17feb 1mrt

17feb 22feb 28feb18.30u

15mrt 16mrt 17mrt 29mrt

17mrt 22mrt 28mrt18.30u

12apr 13apr 14apr 26apr

14april 19april 26april*18.30u

10mei 11mei 12mei 24mei

Kadernotadinsdag31meiheledag

19mei 24mei 30mei18.30u

14jun 15jun 16jun 28jun

11aug 16aug 22aug18.30u

6sep 7sep 8sep 21sep**

15sep 20sep 26sep18.30u

11okt 12okt 13okt 25okt

13okt 18okt 24okt18.30u

8nov 9nov 10nov 22nov

10nov 15nov 21nov18.30u

6dec 7dec 8dec 20dec

*i.v.m.Pasen**i.v.m.Prinsjesdag

Vakanties/Feestdagen2011:

voorjaar :19t/m27feb VNG‐congres :7en8jun BiddagenDankdag :9mrt en2nov Pinksteren :12en13junGoedeVrijdag+Pasen :22,24en25apr zomer :2jult/m14aug(vot/m21aug)

mei :30aprt/m8mei herfst :15t/m23oktHemelvaartsdag :2jun Kerst :24dect/m8jan

Page 15: Kontakt 2011

Samenstellingfractieenpartijbesturen

BestuurPro’98Voorzitter Secretaris PenningmeesterMarcelGodschalk AndrevandeBeek JoostvandeBeekdr.H.C,Bosstraat47 Hoevelakenseweg76 Hertespoor73886KGGarderen 3784WJTerschuur 3772SBBarneveldtel.0577‐460664 tel.0342‐462180 tel.06‐[email protected] [email protected] [email protected]

Bestuurslid BestuurslidJanvandenBrink MartinLentink Valkseweg88 Bremstraat1

3771RGBarneveld 3776NAStroe tel.0342‐408260 tel.0342‐444543 [email protected] [email protected]

PartijvandeArbeid

Voorzitter Secretaris PenningmeesterAnjaMonster HilhardtBrul RonaldvanderLubbe

Harderwijkerkarweg8 Weth.Schimmellaaan18 LangeVoren153773PSStroe 3771KWBarneveld 3773AMBarneveldtel.0342‐472496 tel.0342‐416346 tel.0342‐493753

a.monster‐[email protected] [email protected] [email protected]

D66 ProBarneveldPolitieksecretaris ContactpersoonSiebeBron JaapBeijerJachtlaan14 Geerstuk123772RCBarneveld 3773DCBarneveldtel.0342‐490759 [email protected] [email protected]

FractiePro’98

MoniqueRosbergen AatBarendregt AndrévandeBurgwalHugodeGrootlaan35 Bijschoterweg22 Kallenbroekerweg953771HKBarneveld 3781LPVoorthuizen 3771DCBarneveld

Tel0342‐415505 Tel0617058740 [email protected] [email protected]@barneveld.nl

FrankvanderLubbe HilhardtBrul JaapBeijerRoggeakker25 WethouderSchimmellaan18 Geerstuk123773AABarneveld 3771KWBarneveld 3773DCBarneveldTel0653607252 Tel0342416346 [email protected] [email protected] [email protected]