Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

44
Kloosterkerk 2014 - 2015 Lange Voorhout 4 2514 ED Den Haag Telefoon 070-3461576 www.kloosterkerk.nl

description

Beschrijving van alle activiteiten in de Kloosterkerk in Den Haag. Kijk voor meer informatie op www.kloosterkerk.nl.

Transcript of Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

Page 1: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

1

Kloosterkerk 2014 - 2015Lange Voorhout 4 2514 ED Den Haag Telefoon 070-3461576 www.kloosterkerk.nl

Page 2: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

Op het omslag: Jeugdpastor Thera Rosenbrand gaat voor in de

Dreumesdienst in het koor van de Kloosterkerk.

Foto: Gerhard van Roon

Page 3: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

11

Kloosterkerk 2014 - 2015Lange Voorhout 4 2514 ED Den Haag Telefoon 070-3461576 www.kloosterkerk.nl

Page 4: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

2

Page 5: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

3

Over de Kloosterkerk

Hoe wordt er in de Kloosterkerk geloofd en geleefd? Een karakteristiek in tien trefwoorden.

Protestants en openDe Kloosterkerk is geworteld in de protestants-christelijke traditie. Tegelijk blijkt ze een geeste-lijk dak te kunnen zijn voor mensen van heel verschillende levensbeschouwelijke achtergron-den. Deze ruimte is er, doordat de verhouding tussen God en mensen in de Kloosterkerk niet in vastomlijnde zekerheden wordt gevangen. Geloven wordt veeleer gezien als een vertrouwens-volle levenshouding, die kan groeien in het gesprek tussen de traditie en ervaringen uit het leven van alledag.

Eigen en verscheidenDe Kloosterkerk is verbonden met de Protestantse Gemeente te ’s-Gravenhage. Binnen deze gemeente neemt ze een aparte, onafhankelijke plaats in. Juist daardoor kan de Kloosterkerk aantrekkelijk zijn zowel voor mensen met een geschiedenis van geloven, als voor mensen die in geestelijk opzicht op zoek zijn. De Kloosterkerk koestert de diversiteit van haar bezoekers. Daarom wordt er geen onderscheid gemaakt tussen leden en niet-leden, vaste kerkgangers en passanten. Allen worden gezien als gasten in het huis van de Heer.

Eerbiedig en levendigDe zondagse kerkdiensten vormen het kloppende hart van de Kloosterkerk. Ze kenmerken zich door een klassieke, verzorgde liturgie. In hun preken houden de voorgangers het leven van al-ledag tegen het licht van de bijbelse verhalen. Beroepsmusici zorgen voor muziek van hoge kwaliteit. Exposerende beeldend kunstenaars houden het gesprek met de cultuur op gang. Niet alleen op zondag is er leven in de Kloosterkerk. Er gebeurt elke dag wel iets. De doordeweekse activiteiten zijn gericht op overdracht, ontmoeting en engagement.

Vormend en dragendDe Kloosterkerk is een kerk voor alle generaties. Onder haar eeuwenoude dak weet elke be-zoeker zich een beginneling in het ontdekken van het geheim van God. Jong en oud leren van elkaars ontvankelijkheid en ervaring. Alle leeftijdsgroepen wordt de gelegenheid geboden zich te ontwikkelen. In groepen en cursussen leren mensen elkaar vaak goed kennen. Soms groeit ook de behoefte zich in te zetten voor de Kloosterkerk. Bijna driehonderd vrijwilligers dragen het leven in en om de kerk.

Inspirerend en verbindendWie voor het eerst in de Kloosterkerk komt, mag zich welkom weten. ‘Hier kan ik tot mezelf komen’ of ‘Hier ontmoet ik mensen met wie ik wil optrekken’ - beide indrukken kan dit huis bij mensen achterlaten. Of de behoefte nu individueel gericht is of sociaal, de Kloosterkerk biedt ruimte.

Page 6: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

44

Eigenlijk ontbreekt er alleen nog het woordje ‘Inzake’ aan de welhaast ambtelijke titel van deze informatie-gids: ‘Kloosterkerk 2014 - 2015’. Toch is de inhoud van deze gids bepaald geen vanzelfsprekendheid. De Kloosterkerk bevindt zich in het hart van de stad, staat open voor mensen die geloven en ook voor mensen die niet geloven. Langs uiteenlopende wegen komen mensen er samen. Ze geven aan zich welkom te voelen, zonder iets te moeten. De vrijheid die de Kloosterkerk biedt geeft de geest de ruimte. Wellicht is dat het ook wat mensen samenbrengt om met elkaar een inspirerend pro-gramma vol activiteiten te maken. Goed beschouwd is dit gidsje bo-venal daarvan stille getuige.

Graag tot ziens in de Kloosterkerk,

Namens het bestuur van de Kloosterkerk,

Wim Deetman, voorzitter

Voorwoord

Page 7: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

5

Page 8: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

6

inh

ou

d

Page 9: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

77

inh

ou

d

Inhoudsopgave

Over de Kloosterkerk 3

Voorwoord 5

Kerkdiensten 8

Activiteiten voor de jeugd 14

Cursussen 17

Groepen 23

Kloosterkerk à la carte 25

Kerk en cultuur 29

Kerk en samenleven 33

Praktische informatie 35

Page 10: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

8

Kerkdiensten

De zondagse kerkdienstenHet hart van het leven van de Kloosterkerk is de wekelijkse kerkdienst op zondagmorgen. In de diensten wordt de ontmoeting met God gezocht en gevierd. Heel het leven klinkt mee, met al z’n vragen en twijfels, angsten en verlangens. Het wordt in gesprek gebracht met wat ons wordt aangereikt in en door de verhalen uit de bijbel, de sacramenten, de gebeden, muziek en stilte.Voor de diensten geldt:

• De diensten op zondagmorgen beginnen om 10.00 uur, met uitzondering van de cantate-diensten.

• Eens per maand wordt in de dienst avondmaal gevierd, doorgaans op de tweede zondag.

• Ten minste vier keer per jaar wordt er in een dienst gedoopt.

• Muzikale begeleiding wordt verzorgd door Geerten van de Wetering.

• Een keer per maand (altijd op hoogtijdagen) verleent het Kloosterkerkkoor onder leiding van Hans Jansen medewerking aan de dienst.

• Iedere laatste zondag van de maand (met uitzondering van de maand juli) wordt tijdens de dienst een cantate van J.S. Bach uitgevoerd, onder leiding van Jos Vermunt. Deze diensten beginnen om 10.30 uur.

ke

rk

die

ns

te

n

Predikanten Margreet Klokke en Rienk Lanooy: ‘Inspirerend en verbindend’.

Page 11: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

9

Vesper: doordeweeks moment van stilte en bezinningElke woensdag is er een avondgebed, waarin nu eens wordt voorgegaan door een gemeentelid, dan door één van de predikanten. De muzikale leiding is in handen van Hans Jansen. Enkele keren per jaar wordt gregoriaanse muziek gezongen, o.a. in de week voor Kerstmis en in de Stille Week. De vesper begint om 19.45 uur.

De inhoud van de dienstenElk jaar worden er verscheidene series diensten met een bijzonder thema gehouden.In het seizoen 2014-2015 zullen de volgende onderwerpen de inhoud van de diensten bepalen:

September: ‘Verhalen over geweld – Muziek over vrede’ in de Maand van de Kerk-muziekDit jaar wordt het begin van ‘De Grote Oorlog’ van 1914-18 herdacht. Oorlog en strijd, maar ook de hunkering naar vrede, hebben de eeuwen door in de muziek altijd hun sporen nagelaten. In de maand van de kerkmuziek klinkt muziek die geïnspireerd is door het thema ‘oorlog en vrede’. Daarnaast klinken bijbelse verhalen waarin geweld een grote rol speelt. Kun je die (nog) lezen en hoe dan?7 september: Orgelspel geïnspireerd op het thema, door Geerten van de Wetering.14 september: Kloosterkerkkoor o.l.v. Hans Jansen: H. Schütz, Da pacem, Domine, SWV 465 en Mauersberger, Wie liegt die Stadt so wüst, dat werd geschreven in februari 1945 na de verwoes-ting van Dresden.21 september: Barbara Vandendriessche, sopraan & Ludo Geloen, orgel: Ivor Gurney, Severn Me-adows – In Flanders, Edward Elgar, Pleading, Ludo Geloen, Delen uit Missa propter caram pacem die geschreven werd bij de herinnering aan de gevechten bij Ieper (België): Gratias – Pater Noster – Postcommunio – Benedicat.

Oktober: Hebben en zijn In oktober wordt in de Kloosterkerk een expositie gehouden van fotograaf Gerhard van Roon, met het thema ‘Crisis.’ Zelf schreef hij hier het volgende over:

Sinds 2010 werk ik aan een fotoserie die ik ‘Crisis!’ noem. Door een opdracht voor een bedrijfsboek over advocatenkantoor Houthoff Buruma kwam ik op de Amsterdamse Zuidas terecht en werd getrof-fen door de omgeving en de sfeer. In een overzichtelijk gebied dat in vrij korte tijd ‘uit de grond is ge-stampt’, is weinig aan het toeval overgelaten. De openbare ruimte heeft een functie die sterk bepaald wordt door de gebruikers. Ik fotografeerde voor de serie ook in andere Europese kantoorwijken als ‘La Défense’ in Parijs en het ‘Finanzviertel’ in Frankfurt. Tegen het decor van een mondiale en zich steeds grimmiger ontwikkelende financiële en economische crisis bewegen mensen zich formeel en profes-sioneel in een stedelijk en modern vormgegeven landschap. Vragen die zich daarbij opdringen, zijn of en hoe een omgeving van invloed is op het gedrag van mensen. Of is het andersom, en verandert het gedrag van mensen de omgeving?

ke

rk

die

ns

te

n

Page 12: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

10

ke

rk

die

ns

te

n

In aansluiting bij deze expositie komt er een serie diensten over ‘Hebben en zijn’. De evangelist Lukas heeft zich veel met vragen rond dit thema beziggehouden. Er zal in deze maand dan ook uit zijn evangelie geput worden, door gelijkenissen als die van de rijke man en de arme Lazarus, en die van de onrechtvaardige rentmeester.

November: Gedachtenis, Vergeving, OogstOnze tijd vertoont een grote behoefte aan rituelen. Te denken valt aan stille tochten, nationale gedenkdagen als die van 4 en 5 mei en sportevenementen als het WK voetbal. Bijeenkomsten waarbij de vormen erg belangrijk zijn. In de Kloosterkerk wordt tegemoet gekomen aan deze behoefte. Zo wordt er in de maand november elk jaar een drietal diensten gehouden, waarin een ritueel centraal staat, dat van de gedachtenis, de vergeving en de dank voor de oogst. De gedachtenisdienst wordt gehouden op een zondag dicht bij Allerzielen. In deze dienst wor-den de namen van de mensen genoemd, die in het afgelopen jaar zijn overleden. U kunt con-tact opnemen met de predikanten, wanneer u wilt dat de naam van uw dierbare gestorvene daarbij is. De vergevingsdienst wordt dit jaar voor de derde keer gehouden in de Kloosterkerk. Veel men-sen lopen rond met onopgeloste conflicten en onuitgesproken boosheid naar elkaar toe. Het kan heilzaam zijn, om je door een ritueel als deze vergevingsdienst te laten helpen bij het loslaten van het verleden. U kunt, wanneer u wilt, een gesprek met één van de predikanten aanvragen voorafgaande aan de dienst, zodat uw vraag erin kan worden meegenomen.In de oogstdienst worden ten slotte de goede gaven van het land de kerk ingebracht. Als stadsbewoner zou je immers bijna vergeten, waar het voedsel vandaan komt. Er wordt ge-dankt voor het leven, en stilgestaan bij hoe afhankelijk de aarde is van de zorg van mensen.

December (advent): Brief aan de gemeente in FilippiPaulus schreef zijn brief aan de Filippenzen vanuit gevangenschap. Met de brief wil hij het contact met hen onderhouden en hen aansporen tot eensgezindheid. Paulus legt de bron van de eenheid niet bij zichzelf, maar bij Jezus, die ‘de gestalte van een slaaf aannam’ en mens is geworden. Om deze laatste woorden, die deel uitmaken van een oude Christus-hymne, wer-den delen van de Filippenzenbrief van oudsher in de adventstijd gelezen. Dit jaar doen we dat ook.

Januari en februari: (S)preken over filosofenFilosofie is in. Er is een maand van de filosofie, er wordt een filosofisch boek van het jaar aange-wezen en naast de Dichter des Vaderlands kennen we nu ook een Denker des Vaderlands. In de Kloosterkerk is hier vorig jaar voor het eerst bij aangesloten in een serie diensten met het thema ‘(S)Preken over filosofen’. Een aantal kerngedachten van filosofen als Socrates en Augustinus, Spi-noza en Descartes, Nietzsche, Sartre en Arendt werden in gesprek gebracht met de bijbel. Van-wege de enorme belangstelling voor deze diensten krijgen ze dit jaar een vervolg. Filosofen die dit seizoen aan bod zullen komen zijn onder anderen: Plato en Erasmus, Marx en Kierkegaard.

Page 13: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

11

ke

rk

die

ns

te

n

Tijd voor Pasen: Spiegelgestalten van Jezus: Adam, Mozes, Elia, David...Wie Jezus is, is een vraag die met de evangeliën gegeven is. “Wie zeggen de mensen dat ik ben?” vraagt Jezus aan zijn vrienden. Om op die vraag een antwoord te geven, putten de schrijvers uit de hun bekende bijbel (het aloude Testament) en wordt Jezus verbonden met gestalten als Adam, Mozes, Elia, David, Jona, Melchisedek en de lijdende knecht (Israël). In de tijd voor Pasen staat iedere week een dergelijke spiegelgestalte centraal. Op welke wijze kleuren zij het beeld van Jezus in? Samen geven ze een caleidoscopisch antwoord op die vraag.

Tussen Pasen en Pinksteren: Waterverhalen Het plan ligt er, om op zondag 7 juni de kerkopera ‘Noye’s Fludde’ van Benjamin Britten uit te voeren in de Kloosterkerk. Onder het kopje ‘Evenementen’ leest u hier meer over. U kunt er zich voor opgeven! Om op gepaste wijze naar deze ‘happening’ toe te leven, worden er in de tijd tussen Pasen en Pinksteren waterverhalen gelezen. U zult ze kennen: Het verhaal van de doortocht van Mozes door de Rode Zee en het verhaal van Jona die in zee wordt gejonast. Het verhaal van Jezus die over het water wandelt, en Paulus die een schipbreuk overleeft. Eigenlijk is het thema van dit soort waterverhalen altijd ‘opstanding’. Want ze gaan meestal over iemand, die door het diepe heen, nieuwe, vaste grond onder de voeten krijgt.

Diensten voor kinderen en jongeren

KinderdienstenIedere zondag is er tijdens de kerkdienst een kinderdienst waar kinderen in alle leeftijden wel-kom zijn. Daar worden zij op hun niveau en vanuit hun belevingswereld uitgedaagd om te leren over wie God is en hoe wij als gemeente hem ervaren. In de kinderdiensten komen vaak dezelfde verhalen of thema’s aan de orde als in de kerkdiensten.Crèche: kinderen in de leeftijd van 0 t/m 3 jaarKleine kinderdienst: kinderen uit groep 1 en 2Opkamer: kinderen uit groep 3 t/m 5Portaal: kinderen uit groep 6 t/m 8 Datum: iedere zondagTijd: tijdens de kerkdiensten, zoals aangegeven in de liturgiePlaats: in de ruimten naast de kerkruimte

Page 14: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

12

Dienst met jonge kinderenOok dit seizoen zullen weer twee speciale kerkdiensten met jonge kinderen worden georgani-seerd. Met een toepasselijk thema kunnen kinderen in de leeftijd van 2 - 6 jaar op hun niveau proeven aan de diverse kerkelijke gebruiken en zich daardoor laten inspireren. Datum: zondag 30 november 2014 (thema Advent) en 28 juni 2015 (thema Doop)Tijd: 15.30- 16.30 uurPlaats: KloosterkerkBijzonderheden: opgave is niet nodig

JeugdkapelVoor alle tieners van de onderbouw van de middelbare school is er (bijna) iedere eerste zondag van de maand Jeugdkapel. Door middel van spelletjes, luisteren naar muziek, kijken naar een stukje film en/of een serieus gesprek leren we elkaar, de bijbel en het geloof beter kennen. Naast de 1e zondagen van de maand, zijn er nog diverse andere activiteiten zoals Sirkelslag en het jaarlijkse Crypt kerstdiner. Datum: 5 oktober, 2 november, 7 december, 11, 18 en 25 januari, 6 februari (Vrijdag!), 1 maart, 3 mei, 7 juni, 4 - 5 juli (jaarafsluiting)Tijd: tijdens de kerkdienst; inloop vanaf 9:45 uur Plaats: Crypt Bijzonderheden: in januari ’Serious Quest’ (zie hieronder); in april geen Jeugdkapel i.v.m.

Pasen

Jeugdkapel ‘Serious Quest’: Gebeden, geboden, gebijbelGeloven, hoe doen je dat nou eigenlijk? En waarom doe je dat zo? En wie doen dat? Bidden, bijbellezen, je aan allerlei `regels’ houden, lijkt erbij te horen. Maar is ook best wel eens lastig! Tijdens deze serie Serious Quest gaan de predikanten en een `mystery guest’ met tieners in de leeftijd van de onderbouw middelbare school, op zoek naar mogelijke antwoorden op de inge-wikkelde vragen die je kunt hebben rondom geloven. Data: zondag 11, 18 en 25 januari 2015Tijd: 10.00 – 11.00 uurPlaats: Crypt Bijzonderheden: opgave is niet nodig

Avondmaal met kinderenIn de week voor Pasen organiseert de Kloosterkerk ook voor kinderen in de leeftijd van 3 - 12 jaar een heel speciale avondmaalsdienst. Op de Witte Donderdag krijgen de kinderen en hun begeleiders de gelegenheid om stil te staan bij de betekenis van het oude verhaal van Jezus die vlak voor zijn dood het paasmaal eet met zijn vrienden.

die

ns

te

n v

oo

r k

ind

er

en

Page 15: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

13

Datum: 2 april 2015Tijd: 16.00- 16.30 uurPlaats: KloosterkerkBijzonderheden: opgave is niet nodig

KinderzegenDoorgaans de eerste zondag van de maand, komen ook de jongsten (0-4 jaar) uit de gemeente vanuit de crèche in de kerk om deel te nemen aan het laatste lied en de zegen. Dit valt samen met de gelegenheid om na de dienst andere ouders van jonge kinderen te ontmoeten.Data: 7 september, 5 oktober, 9 november, 7 december, 4 januari, 1 februari,

1 maart, 12 april, 3 mei, 14 juni en 5 juli.Tijd: tijdens kerkdienstBijzonderheden: u kunt uw eigen kind daarvoor ophalen, of u neemt plaats in de gereser-

veerde banken voor ouders van kinderen in de crèche, zodat u uw kinde-ren kunt zien binnenkomen via de Apostelkapel

Kinderdiensten tijdens feestdagenEr is gedurende het jaar een aantal speciale kinderdiensten tijdens de feestdagen. Deze zijn tij-

die

ns

te

n v

oo

r k

ind

er

en

Page 16: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

14

dens de kerkdiensten met het Oogstfeest, Kerstmis, Palmpasen en Pasen. Tijdens deze diensten worden de kinderdienstgroepen samengevoegd om met elkaar op creatieve wijze bezig te gaan met het thema. Bij deze veelal drukbezochte ochtenden zijn naast de leiding kinderdiensten ook ouders van harte welkom om een handje te komen helpen. Data: Oogstdienst 16 november, Kerstmis 25 december, Palmpasen 29 maart, Pasen 5 april, Pinksteren 24 mei Tijd: zoals aangegeven in de liturgiePlaats: CryptBijzonderheden: opgeven via e-mail [email protected]

Activiteiten voor de jeugd

Algemeen

Ook als je (heel) jong bent, word je in de Kloosterkerk gehoord, gezien en serieus genomen. Iedereen mag een taal leren vinden en gebruiken om uitdrukking en betekenis te geven aan de eigen ervaringen met God. Die kunst kan geleerd worden op een speelse en open manier.Het jeugdwerk van de Kloosterkerk omvat alle activiteiten die er zijn voor kinderen, tieners en jongeren. Ook zijn er activiteiten speciaal voor ouders. De coördinatie van het jongerenwerk is in handen van jeugdwerker Thera Roosenbrand, in nauwe samenwerking met de beide predi-kanten en de vrijwilligers.

Activiteiten

Ouders, Kinderen en KoffieDoorgaans de eerste zondag van de maand kunnen gezinnen in de Apostelkapel koffie drinken. Kinderen kunnen na een hapje en een drankje spelen in de kerk. De kinderen vinden het meestal geweldig als ze in dé kerk mogen spelen. Ouders kunnen daarom op hun gemak elkaar (beter) le-ren kennen. Deze activiteit is op dezelfde zondag als de zegen voor de allerkleinsten. U kunt met uw kinderen dus vanuit de kerkdienst door naar het koffie drinken in de Apostelkapel. Ook is het mogelijk om aan te sluiten zonder de kerkdienst te bezoeken. De kerkdienst is ongeveer 11 uur afgelopen en dan kun je zo naar binnen lopen en aansluiten! Tijdens de doopdiensten op 5 ok-tober, 4 januari en 5 juli wordt het koffie drinken verplaatst naar het Koor. In verband met andere kerkdiensten vindt OKK in november, april en juni plaats op de tweede zondag van de maand. Opgeven voor deze activiteit is niet nodig. Wel is het mogelijk om je aan te melden voor de e-maillijst. Je krijgt dan elke maandag voorafgaand aan de kring een reminder. Stuur hiervoor een mailtje naar Leontien, e-mail: [email protected] Data: 7 september, 5 oktober, 9 november, 7 december, 4 januari, 1 februari, 1

maart, 12 april, 3 mei, 14 juni en 5 juliBegeleiding: Josefine Pouw, Margreet Smit, Tirza Kuijvenhoven en Leontien Wagenaar

Ac

tiv

ite

ite

n v

oo

r d

e je

ug

d

Page 17: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

15

Kinderkamp Tussen de weilanden, de hooiberg en de sloten, vindt dit jaar weer het kinderkamp plaats voor de kinderen in de leeftijd van 7 t/m 11 jaar. Het kamp wordt begeleid door een groep vrijwilligers van de kinderdiensten. Ieder jaar blijkt het kamp weer een bijzondere belevenis te zijn waarin de kinderen elkaar beter leren kennen. We hebben er weer veel zin in en kijken er naar uit dat ook jullie (weer) met ons mee gaan!Data: zaterdag en zondag, 13 en 14 september 2014Tijd: zaterdag 9.00 uur bij de Kloosterkerk verzamelen, zondag om 15.00 uur

bij de Kloosterkerk terugkomstPlaats: Scoutcentrum Rotterdam, ‘s Gravenweg 101, Capelle aan den IJsselKosten: ongeveer 35 euroBijzonderheden: opgave graag vóór 1 september 2014

Cantate met kinderen Op 28 september zal Marijn Zwart, docent op een Haagse middelbare school, lid van het Resi-dentie Bachkoor en lid van de educatiecommissie van de Residentie Bach Ensembles, de kin-deren uit groep 4 t/m 8 in een bijzondere kinderdienst inleiden in de wondere wereld van de componist J.S. Bach. Ze zal dit doen aan de hand van de cantate die op deze zondag ten gehore wordt gebracht in de kerkdienst. De kinderen kunnen vragen stellen over het hoe en waarom. In woord, ritme en muziek leren zij wat er gebeurt. Na deze korte bijeenkomst komen de kinderen terug in de kerkdienst om op de voorste kerkbanken te luisteren naar de cantate van die zondag. En hopelijk herkennen ze terug wat ze hebben geleerd!Datum: 28 september 2014Tijd: 10.30 uurPlaats: Kloosterkerk

Grote verhalen voor kleine orenBij ‘Grote verhalen voor kleine oren’ krijgen kinderen de gelegenheid om zich voor het eerst of opnieuw te laten verrassen door de Grote Verhalen van de bijbel. De verhalen helpen kinderen om uitdrukking en betekenis te geven aan hun eigen ervaringen met God. In de methode Godly Play die we voor deze gelegenheid inzetten, leren kinderen hoe ze heilige verhalen, gelijkenis-sen, stilte en liturgische verhalen kunnen binnengaan om meer te ontdekken over God, over zichzelf, over anderen en over de verborgen aanwezigheid van God in de schepping.Dit seizoen zullen er twee series zijn. Per serie zijn er een groep voor kinderen van 4 - 8 jaar en een groep voor kinderen van 8 - 12 jaar. De laatste zondag van de serie is er een speciaal gesprek voor de ouders met de predikanten.Serie 1 - Gelijkenissen van JezusDatum: 2 en 8 september, 5 en 12 oktober 2014Tijd: 15.30 – 17.00 uur

Ac

tiv

ite

ite

n v

oo

r d

e je

ug

d

Page 18: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

16

Plaats: KloosterkerkOpgeven: voor 1 september 2014 bij via [email protected]: €17,50 per kind (3e kind uit het gezin gratis)Serie 2 - Verhalen over het waterDatum: 1, 8 en 15 februari 2015Tijd: 15.30 – 17.00 uurPlaats: KloosterkerkOpgave: voor 1 januari 2015 via [email protected]: €17,50 per kind (3e kind uit het gezin gratis)Bijzonderheden: wegens grote belangstelling is het aan te bevelen om op tijd aan te mel-

den; daarbij graag de leeftijden van de kinderen vermelden

Over de rivier: overstap groep 8 Op de eerste zondag na de vakantie is er speciale aandacht voor de kinderen in de kerkdienst. De kinderen die dit jaar naar de middelbare school zijn gegaan, nemen dan afscheid van hun kin-derdiensttijd en de Portaalgroep. Vanaf nu zullen zij onderdeel gaan worden van de Jeugdkapel. Dit ritueel noemen we `over de rivier’. Daarbij krijgen ze een mooie herinnering overhandigd.Datum: 7 september 2014Tijd: 10.00 uur Plaats: Kloosterkerk

Sirkelslag 2015Afgelopen jaar deden we voor het eerst mee en het bleek een enorm leuke en speciale erva-ring! Samen met honderden jeugdgroepen in het hele land strijden we om een mooie prijs. We voeren allerlei maffe opdrachten uit, maar ook onze bijbelkennis wordt getest. Een avond vol gezelligheid en plezier met een mooi inspirerend randje!Datum: vrijdag 6 februari 2015Tijd: vanaf 18 uur samen eten, avond begint rond 19.30 uurPlaats: KloosterkerkBijzonderheden: voor meer informatie: www.sirkelslag.nl/young

Activiteiten voor bovenbouwersJe zit in de bovenbouw van de middelbare school en vroeger ging je wel eens naar de kerk. Maar de diensten vond je zo saai worden en je wilde wel eens een ochtend lekker uit kunnen slapen, dus ging je op een gegeven moment niet meer. En òf je nog wel gelooft, dat is nog maar de vraag. Maar God, geloof, die bijbel. Ergens kun je het ook niet echt loslaten… Of misschien ga je nog wel eens, maar mis je die leeftijdsgenoten om eens te kunnen praten over dingen die zinvoller zijn dan wat gewoon is. Dit seizoen hebben we speciaal voor jullie

Ac

tiv

ite

ite

n v

oo

r d

e je

ug

d

Page 19: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

17

enkele activiteiten. We beginnen met filosoferen over de bijbel. In de lente van 2015 komt er een vervolg.

Filosoferen over de bijbelAls kind zijn je misschien bijbelverhalen voorgelezen thuis, en op school. Nu je ouder wordt, neem je de inhoud ervan niet zomaar meer aan. Je krijgt er kritische vragen bij. Allereerst wordt er al heel gemakkelijk over God gepraat, in de bijbel. Alsof hij een vanzelfsprekende aanwezig-heid is. Maar in het dagelijks leven is hij dat absoluut niet. In de korte cursus Filosoferen over de bijbel krijg je alle kans om dit soort vragen te stellen. Aan de hand van drie bijbelse gestalten zal het gaan over de grote thema’s waar iedereen over nadenkt: Godsgeloof of atheïsme (Abraham), leiding of toeval (Job), zin of zinloosheid (Jona).Datum: zondagochtend 14 en 28 september en 12 oktober 2014Tijd: 10.00 - 11.00 uurPlaats: PredikantenkamerBijzonderheid: opgave niet nodig, tweede activiteit in de lente 2015

Cursussen

ABC van de christelijke traditieDe bijbel, wat is dat voor een boek? Wat hebben de schrijvers ervan willen overbrengen? Hoe hebben zij dat gedaan? In welke literaire en gelovige traditie stonden zij en wat hebben hun ver-halen vandaag te zeggen? Wat is er bijvoorbeeld bedoeld met het scheppingsverhaal? Hoe krijg je toegang tot de poëzie van de psalmen? Welke verstaanssleutel heb je nodig bij het lezen van een profetie? Behalve naar de vraag hoe bijbelse verhalen gelezen kunnen worden, komen ook vragen aan de orde die met die verhalen te maken hebben: Wat roepen namen of begrippen als God, Jezus en de Heilige Geest op en welke ervaringen in het dagelijks leven kun je daarmee in verband brengen? Kun je eventuele religieuze gevoelens uiten, in gebed of in een kerkdienst? Is het mogelijk gesteund te worden in de keuzes die je moet maken door een vorm van christelijke ethiek? Hoe beleef je de kerk, als instituut?De kring ’ABC van de christelijke traditie’ is vooral bedoeld voor mensen met vragen als de hierbo-ven gestelde. De leeftijd van de deelnemers varieert elk jaar van 20 tot 80 (en sóms zelfs méér dan 80!). Een deel van hen besluit aan het einde van het seizoen op het Pinksterfeest z’n verbintenis met de christelijke traditie te bevestigen (of aan te gaan) en – zoals dat vroeger heette – ‘belijde-nis te doen’. Begeleiding: ds. Margreet Klokke en ds. Rienk LanooyData: woensdagavonden 17 september, 1 en 22, 5 en 19 november, 3 en 17

december, 14 en 28 januari, 4 en 25 februari, 4 en 18 maart, 1, 15 en 29 april, 6 mei; voor wie z’n verbintenis met de christelijke traditie wil beves-tigen of aangaan: zaterdag 16 mei

cu

rs

us

se

n

Page 20: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

18

Tijd: 20.15 – 22.00 uur (inloop met koffie vanaf 20.00 uur)Plaats: Crypt en Ministeriekamer KloosterkerkBijzonderheden: maximaal dertig deelnemers.

Kind en traditieEr worden veel kinderen gedoopt, in de Kloosterkerk, elk jaar gemiddeld twintig. Tijdens een doopdienst beloof je als ouder dat je je kind zult opvoeden ‘in de geest van het evangelie’. Maar hoe doe je dat? De vormen waarin je zelf met geloven bent opgevoed, zijn vaak verouderd. Het liedje ‘Ik ga slapen, ik ben moe’, bijvoorbeeld, kent een tweede couplet waar de meeste ouders niet achter kunnen staan. En bijbellezen aan tafel zoals dat vroeger gebeurde – dat gebeurt eigenlijk niet meer. Op één avond ‘Kind en traditie’ reiken de predikanten/jeugdpastor de deel-nemers vormen aan, die beter passen bij deze tijd en cultuur. De volgende thema’s komen aan de orde: wat zijn goede kinderbijbels en op welke manier kun je deze een plaats geven in het leven van je kind? Hoe geef je vorm aan rituelen thuis? Hoe ga je om met moeilijke vragen waar je kinderen je mee kunnen overvallen? Begeleiding: ds. Rienk Lanooy, ds. Margreet Klokke en Thera Roosebrand Datum: 24 maart 2015Tijd: 20.15 – 22.00 uur (inloop met koffie en thee vanaf 20.00 uur)Plaats: Predikantenkamer

Zinnige kostEen zinnig gesprek, bij een heerlijke maaltijd. Dat is wat ons voor ogen staat bij deze Diners pen-sants, naar een idee van de filosoof Alain de Botton. In plaats van menukaarten zijn er gespreks-kaarten. Daarop staan gespreksvragen, over persoonlijke, filosofische of theologische thema’s, die meestal verband houden met de actualiteit. Zo waren thema’s van vorig jaar: ‘Verantwoor-delijkheid en afhankelijkheid – hoe is de verhouding tussen die twee in je persoonlijk leven en in de samenleving?’ En: ‘Ik en de ander, over ervaringen met insluiten en buitensluiten.’ Eén van de predikanten is gastheer of – vrouw. Hij/zij leidt het gespreksthema kort in en stimu-leert het onderlinge gesprek. Begeleiding: ds. Rienk Lanooy en ds. Margreet Klokke Data: op de volgende dinsdagen: 7 oktober, 2 december, 3 februari, 7 april,

2 juni. Tijd: 18.30 tot ongeveer 21.00 uur Plaats: CryptKosten: 15 euroBijzonderheden: na opgave kan er op z’n laatst twee dagen te voren afgezegd worden. De

activiteit is met name bedoeld voor dertigers, veertigers en vijftigers. Ca-tering door www.meerdanlekker.nl. Deelnemers nemen beurtelings zelf een flesje wijn mee.

cu

rs

us

se

n

Page 21: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

19

Theologie in poëzieIn het voorjaar van 2014 verscheen er een boek van Martien Brinkman over vier belangrijke dich-ters uit de vorige eeuw: Gerrit Achterberg, Hendrik Marsman, Martinus Nijhoff en Ida Gerhardt. Het boek heet: Hun God de mijne? De ondertitel is: Over de God van… en dan volgen de namen van bovengenoemde dichters. Dit boek vormt het uitgangspunt van de cursus: ‘Theologie in poëzie.’ Het is niet nodig dit boek van tevoren te kopen en te lezen, maar wel aan te raden. In vier avonden zal er bij elk van de vier dichters en hun denken over God worden stil gestaan.Begeleiding: beurtelings ds. Margreet Klokke en ds. Rienk Lanooy Data: donderdagen 9 en 16 oktober, 15 en 22 januari 20.15 – 22.00 uurPlaats: CryptBijzonderheden: maximaal twintig deelnemers

MeditatieSteeds meer mensen hebben behoefte aan momenten van stilte, inkeer en meditatie. Maar dat is nog niet zo eenvoudig vorm te geven. Allereerst is de vraag of je er tijd vrij voor kunt maken. En stel dat dit lukt – hoe laat je dan tijdens zo’n moment van inkeer al je drukke gedachten los en word je rustig? Kan dit stil en aandachtig zijn dan ook tot mediteren worden? En kan het soms even tot een ontmoeting komen, met wie of wat je te boven gaat?In de Kloosterkerk wordt elk jaar een serie meditatieavonden gegeven. De ervaring leert, dat het soms gemakkelijker is om de aandacht te richten wanneer je dit gezamenlijk doet. Ook kan het inspirerend zijn, om verschillende nieuwe vormen aangereikt te krijgen. Er kan gemediteerd worden over bijbelteksten en gedichten, over muziek en beeld. Er kan ook eenvoudig geoefend worden in het verstillen.Dit jaar wordt de meditatiecursus in de tijd voor Kerstmis gehouden. De serie avonden staat open voor alle belangstellenden, met én zonder meditatie-ervaring.Begeleiding: ds. Margreet KlokkeData: donderdagen 4, 11 en 18 decemberTijd: 20.15 – 21.45 uur Plaats: Crypt Bijzonderheden: maximaal twintig deelnemers.

VastengroepDe tijd voor Pasen en vasten horen van oudsher bij elkaar. Lang is vasten omgeven met een ‘moeten’. Nu dat niet meer geldt, zien steeds meer mensen vasten als een periode van bewust-wording bij wat wezenlijk is. Zij doen dat bijv. door los te komen van routine en gewoonten en ze kiezen daarvoor hun eigen vorm. Op een aantal woensdagavonden staan deelnemers aan de vastengroep stil bij vragen als: wat is (voor hen) vasten, hoe geven zij er vorm aan, wat is de meerwaarde van gezamenlijk vasten of doe je het liever alleen? De bijeenkomsten worden afge-

cu

rs

us

se

n

Page 22: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

20

sloten met deelname aan het avondgebed.Begeleiding: ds. Rienk LanooyData: woensdagen 18 februari, 4 en 18 maart, en 1 aprilTijd: 19.15 – 20.15 uurPlaats: ApostelkapelBijzonderheden: vanaf 19.45 uur deelname aan het avondgebed

Meer geluk dan grijsheidIn het NRC is er sinds kort een nieuwe rubriek, ‘De derde levensfase’. Hierin komen mensen aan het woord, die na hun pensioen aan iets nieuws zijn begonnen. In het welvarende Westen van de wereld worden mensen ook ouder dan ooit. De derde levensfase vraagt daarom nadrukkelijk om invulling. Wat kan de betekenis zijn van deze levensfase? Gaat het om het grote genieten? Of is het nodig ook een bijdrage te leveren aan de samenleving? Wat kan er geleerd worden in deze levensfase, waarin kan er een ontwikkeling worden doorgemaakt? Hoe kan er omgegaan worden met de eigen kwetsbaarheid? Jean Jacques Suurmond, columnist van het dagblad Trouw en predikant in een verpleeghuis, schreef hier een prachtig boekje over: ‘Meer geluk dan grijsheid’. Deelnemers aan de cursus lezen het boekje en spreken erover met elkaar, onder leiding van ds. Margreet Klokke. Begeleiding: ds. Margreet Klokke Data: woensdagmorgen 8, 15 en 22 oktoberTijd: 10.15 tot 11.45 uurPlaats: Crypt Bijzonderheden: minimaal vijf, maximaal tien deelnemers

Rouw op je dakHet gemis van een levenspartner kan nog zo uitgebreid in boeken beschreven staan, wie er mee te maken krijgt, moet zijn of haar eigen weg zien te vinden. Minder dan voorheen is die weg te vinden in allerlei sociale verbanden. Het komt meer aan op de rouwende zelf. Verhalen van wie hetzelfde heeft meegemaakt (hetzelfde, maar toch heel anders!) kunnen daarin tot steun zijn. Ze geven herkenning, begrip, men kan zich er aan spiegelen. Op een viertal ochtenden is er gelegen-heid in gesprek te komen over rouw ‘die op je dak is gekomen’. Soms kwam ze onverwacht, soms zag men haar aankomen, maar eigenlijk ging het nooit zoals men dacht dat het zou gaan.Om het gesprek gaande én overzichtelijk te houden zal de groep uit minimaal vijf en maximaal tien personen moeten bestaan. Voorafgaand is er een persoonlijk gesprek met iedere deelnemer.Begeleiding: ds. Rienk LanooyData: woensdagochtend 14, 21, 28 januari en 4 februariTijd: 10.30 – 12.30 uurPlaats: CryptBijzonderheden: minimaal vijf, maximaal tien deelnemers

cu

rs

us

se

n

Page 23: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

21

KloosterweekendEen weekend naar een klooster. Meedoen met het levens- en gebedsritme van de broeders. Stil worden, je bezinnen, in de gebedsdiensten, en buiten aan de rivier. Tijd hebben voor een goed gesprek met mede-kloosterbezoekers…Dat alles is mogelijk in het weekend van vrijdagmiddag 17 april tot zondagmiddag 19 april. Dan wordt er een kloosterweekend gehouden in het Minderbroederklooster van de Franciscanen in Megen. In dat weekend leef je tussen de broeders in. Je hebt een kloostercel tussen die van de broeders. Je zit bij hen in de gebedsruimte en eet met hen in de refter. De kosten per persoon per weekend bedragen tussen de 60 en de 80 euro, afhankelijk van je draagkracht. Er is een kennismakings- en afsprakenbijeenkomst op dinsdagavond 24 maart in de Kloosterkerk.Begeleiding: ds. Margreet KlokkeData: 24 maart, 20.00 uur en 17-19 april Verblijfskosten: 60-80 euroBijzonderheden: opgave vóór 15 september, minimaal zeven en maximaal negen deelnemers

Drie maal drie: een goed gesprek voor Studenten en ‘Young Professionals’De opzet van voorheen de Kring van Jonge Mensen is veranderd: in drie maal drie gespreksavon-den komen drie thema’s aan bod, één van maatschappelijke aard, één van persoonlijke aard en een van bijbelse aard. Je kunt je verbinden met één, twee of drie maal drie sessies, afhankelijk van je interesse en de beschikbare tijd.

Eén maal drie: ‘Op de vleugels van Icarus’ – gesprekken over de vraag hoe techniek en moraal met elkaar meebewegenOp de vleugels van Icarus is de titel van een recent boek van Peter Paul Verbeek. Verbeek is hoog-leraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente. In dit boek vraagt hij zich af wat de ontwikkeling in de techniek voor betekenis heeft voor onze moraal. Als voorbeeld noemt hij de Google-bril die ons direct alle beschikbare informatie geeft over de mensen en dingen om ons heen. Wat gaat dit betekenen voor menselijke relaties, voor de openbare ruimte? En wat be-tekent de recent ontwikkelde chip die de mannelijke vruchtbaarheid test, maar die het ook mo-gelijk blijkt te maken om de spermacellen voor een meisje te scheiden van die voor een jongetje. Dat is nu nog verboden, maar stel dat er straks een doe-het-zelf-apparaatje voor geslachtskeuze komt? Hard ‘nee’ roepen, heeft geen effect. Als iets eenmaal is uitgevonden, dan is de wereld al veranderd en moeten we ook onszelf opnieuw uitvinden. Nadenken over deze thematiek is onderwerp van de eerste serie drie maal drie.Data: dinsdag 16 en 30 september en 14 oktoberTijd: 20.15 uurBegeleiding: ds Rienk LanooyPlaats: Crypt

cu

rs

us

se

n

Page 24: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

22

Twee maal drie: Gesprekken over verlies en kwetsbaarheidOp Facebook en via de App vertel je je vrienden meestal je succesverhalen, en laat je je vrolijke gezicht zien. In werkelijkheid heb je natuurlijk ook tegenslagen. Dan loopt je studie niet zoals gewenst. Het zit niet mee op het gebied van relaties. Eén van je vrienden raakt in een depres-sie. Of je verliest een ouder. Waarschijnlijk heb je wel mensen om je heen, bij wie je in dit soort situaties terecht kunt. Maar het kan ook goed zijn, er in een groep met mensen die vergelijkbare ervaringen hebben over te praten. Natuurlijk moet dit geen ‘emo-kring’ worden. Maar wel een plaats waar je je kwetsbare kant kunt laten zien, en er eventueel op een nieuwe manier mee kunt leren omgaan – óók in verhouding tot de bron van inspiratie die de christelijke traditie kan zijn. Begeleiding: ds. Margreet Klokke en studentenpredikant Joline van PoppelData: dinsdag 13 en 27 januari en 10 februari.Tijd: 20.15 uurPlaats: Predikantenkamer of CryptBijzonderheden: ten minste vijf, en hooguit tien deelnemers; voorafgaande aan de drie avon-

den wordt er een persoonlijk gesprek gehouden met iedere deelnemer

Drie maal drie: Gewoon bijbellezen: Gesprekken over MarkusBijbelverhalen intrigeren, is het niet door hun diepe wijsheid dan wel door hun onbegrijpelijk-heid, niet zelden door beide tegelijk. Nu eens doen de 2000 jaren (of meer) afstand tussen schrij-ver en lezer er niet toe, soms vormen zij een fikse drempel om dieper te kunnen doordringen tot de betekenis van een tekst. In drie avonden kijken we naar een aantal kernteksten in het evangelie van Markus, het oudste en kortste verhaal over Jezus, zijn vrienden en zijn opponen-ten. Waarom heeft Markus zijn verhaal opgeschreven zoals hij dat heeft gedaan? En waar raakt zijn verhaal aan het onze? Begeleiding: ds. Rienk LanooyData: dinsdag 14 en 28 april en 12 meiTijd: 20.15 uurPlaats: Crypt

Bijbelavonden ‘Dicht bij Bonhoeffer’Dietrich Bonhoeffer is een naam die bij velen bekend zal zijn. In zijn korte leven (1906-1945) is hij theoloog, christen en tijdgenoot geweest. Tijdens de jaren van Hitler heeft hij zich met heel zijn kracht verzet tegen het Derde Rijk en het antisemitisme. Vanuit zijn gevangenschap schreef hij brieven die een nieuwe visie inhielden op een wereld zonder ‘religie’. De serie avonden hebben als doel een nadere kennismaking met Bonhoeffer door het lezen van verschillende teksten. Elke avond wordt besloten met een gedicht van zijn hand; de teksten die de volgende keer ter sprake komen worden dan uitgereikt. Begeleiding: Ds. Lowik SchochTijd: 20.15 uur

cu

rs

us

se

n

Page 25: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

23

Plaats: MinisteriekamerBijzonderheden: het is ook mogelijk een enkele avond mee te maken

Data en thema’s: maandag 29 september. Na een korte inleiding worden we via een documentaire indertijd uit-gezonden door de IKON, getuige van zijn afkomst, zijn keuzes en de strijd die moest worden gevoerd tot en met zijn terechtstelling. maandag 27 oktober. In 1937 schreef Bonhoeffer het boek Navolging, over de Bergrede uit het Nieuwe Testament, met het oog op de nood van de tijd en de oorlogsdreiging.. maandag 24 november. In de illegaliteit gedrongen, organiseerde Bonhoeffer samen met boe-zemvriend en biograaf Bethge seminaries voor aanstaande predikanten. In het boekje Gemein-sames Leben (Leven met elkaar) schetst hij indringend hoe de studenten zich als seminaristen hebben te gedragen. maandag 26 januari. In mei 1944 richtte Bonhoeffer vanuit zijn cel een lange brief aan een klein jongetje dat gedoopt gaat worden. In deze doopbrief komen allerlei thema’s aan de orde, zoals een nieuwe taal die zal worden gebruikt door een nieuwe kerk.maandag 23 februari. Van Bonhoeffer en zijn verloofde Maria von Wedemeyer zijn de liefdes-brieven bewaard gebleven. Vanaf zijn gevangenneming in 1944 kon zij hem een enkele keer bezoeken. Beiden houden de hoop op bevrijding levend.

Groepen

Gespreksgroepen

De Kloosterkerk kent een twaalftal gespreksgroepen, waarin een aantal keren per jaar gesproken wordt over zaken die te maken hebben met godsdienst en/of geloven. Enkele van deze gespreks-groepen ontvangen leiding van een van de predikanten, andere functioneren zelfstandig.Het is mogelijk u individueel op te geven voor deelname aan een dergelijke groep. Wanneer veel mensen zich apart opgeven, wordt een nieuwe groep gevormd. Een andere mogelijk-heid is zich aan te melden met een eigen groep. Deze zou minimaal uit 10 personen moe-ten bestaan, en maximaal uit 15. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van de Kloosterkerk. De predikanten kunnen de gesprekken de eerste twee jaar begeleiden. Daarna wordt voor u naar andere begeleiding gezocht. Er wordt dan wel een bijdrage aan de onkosten van u gevraagd.Data: 4 á 5 keer per jaar, over het algemeen op dinsdagTijd: overdag of ’s avondsPlaats: in overleg (bij de deelnemers thuis of in de Kloosterkerk)Bijzonderheden: minimaal tien, maximaal vijftien deelnemers

gr

oe

Pe

n

Page 26: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

24

OchtendbijbelgroepDit nieuwe seizoen wil onze kring zich verdiepen in een aantal hoofdstukken van het boek van ds. Alex van Ligten, “Intussen is het ook weer droog geworden”. Deze predikant heeft bij ieder Bijbelboek een preek gemaakt heeft. Deze zwerftocht door de Bijbel willen wij ook maken. In zes bijeenkomsten bespreken we respectievelijk een preek over een boek van de Torah ( de vijf boeken van Mozes), de Profeten, de Geschriften, één van de Evangeliën, de Brieven en Openba-ring. Als u het boek niet zelf heeft, zal er gezorgd worden voor een kopie. Heeft u zin om mee te praten, dan bent u van harte welkom.Begeleiding: Frelien Jellema-ThomsonData: woensdagen: 1 oktober, 29 oktober, 26 november, 7 januari, 4 februari, 4 maart.Tijd: 10.15 – 11.45 uurPlaats: Ministeriekamer

LiteratuurkringDe literatuurkring komt 6 keer samen om een bijzonder werk uit de moderne literatuur te be-spreken. Het doel is een gedachtewisseling tot stand te brengen over de leeservaringen die leidt tot een dieper begrip van het gelezen werk, en van elkaar. Ook als u af en toe een avond kunt bijwonen, bent u van harte welkom. Begeleiding: Mijnie Jasper en Esther van BijsterveldData: 2 september 2014: Liefde in tijden van cholera – Gabriel Garcia Márquez 3 november 2014: Dode zielen - Nicolaj Gogol 15 december 2014: Oorlog en terpentijn - Stefan Hertmans 19 januari 2015: Een liefde in Parijs - Remco Campert 2 maart 2015: De schilder en het meisje - Margriet de Moor 13 april 2015: Uitverkoren gedichten

Contact- en informatiekringOm de 5 à 6 weken worden op dinsdagochtend bijeenkomsten gehouden, waarbij iedereen welkom is. Er staat een van tevoren bekend gemaakt onderwerp centraal, dat door een spreker wordt ingeleid. Soms geeft het onderwerp aanleiding tot discussie. Wij lunchen gezamenlijk, en eenmaal per jaar wordt een dagtocht georganiseerd. Onderwerpen en data worden ook in de Kloosterkerkbode en op de website vermeld.Contactpersonen: Benedict Muller en Emmy BolandData: 23 sept, 28 okt, 9 dec, 20 jan, 24 feb, 24 mrt, 28 apr. 2 juni; de dagtocht is 14 juli.Tijd: 10.00 uurPlaats: Crypt

gr

oe

Pe

n

Page 27: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

25

Open Huis Het Open huis wordt vanaf oktober op de eerste zondag van de maand georganiseerd. Vanaf 14.30 uur tot ongeveer 19.00 uur zijn mensen van buiten en binnen de gemeente van harte wel-kom. Het programma bestaat uit diverse onderdelen: een presentatie met beeld over uiteenlo-pende onderwerpen, muziek en een Vesperdienst. De middag wordt afgesloten met –meestal- een warme maaltijd. Van de bezoekers wordt bijdrage gevraagd.De data worden in de Kloosterkerkbode en op de website vermeld. Regelmatige bezoekers krij-gen een email of brief toegezonden.Contactpersoon: Jan van Nouhuys

Open TafelDe Open Tafel verzorgt elke woensdag een vegetarische maaltijd. De kerk is open om 18.00 uur en iedereen wordt in de crypt met thee ontvangen. Om 18.30 uur wordt aan tafel gegaan. Zo nu en dan is er na de maaltijd een muziek-, video- of gedichtenprogramma. Contactpersoon: Peter PiketData: woensdagen, m.u.v. juli en augustus en de periode tussen kerst en nieuwjaarTijd: 18.30 uurPlaats: Crypt Kosten maaltijd: € 2,50, kerstdiner € 5,-Bijzonderheden: opgave niet nodig, behalve bij een groep van meerdere personen, dan

wordt vroegtijdige opgave van het aantal personen op prijs gesteld

Kloosterkerk à la carte

Kloosterkerk à la carte betreft losse activiteiten die zich onderscheiden van cursussen en groe-pen. Een aantal van hen wordt georganiseerd door het Kloosterkerkforum. Iedere activiteit staat op zichzelf. U kunt hier apart aan deelnemen.

Verhalen van licht

In veel godsdiensten speelt licht een belangrijke rol. In de scheppingshymne van Genesis 1 is licht het eerste, dat door de Eeuwige tot aanzijn wordt geroepen. Een latere bijbelschrijver gaat zover te verkondigen, dat God zelf licht is. Niet verwonderlijk is het, dat er daarom ook lichtfees-ten zijn. Voor velen staat Kerstmis gelijk aan het feest van het licht. In de Joodse traditie heet het Chanoeka-feest ook wel het feest van de lichtjes en het Divali-feest in het Hindoeïsme staat ook bekend onder de naam ‘Lichtjesfeest’ De eeuwen door hebben mensen in donkere tijden elkaar verhalen van licht verteld. Zij werden daar zelf een beetje lichter van. In de maand december willen wij in de Kloosterkerk een aantal van die verhalen aan het licht laten komen. Verhalen uit verschillende godsdienstige tradities. Deze worden verteld en beluisterd, misschien gezongen.

klo

os

te

rk

er

k à

lA

cA

rt

e

Page 28: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

26

Het gaat om de betekenis van de verhalen zelf en om het licht, dat ervan uitgaat. Opmerkingen en vragen over deze activiteit kunt u richten aan [email protected] en tijd: 14 december 2014 - 17.00 uur

Kloosterkerk Academie

Theologische bespiegelingen in de KloosterkerkNiet alleen de kerk, ook de theologie is voortdurend in beweging. Nieuwe inzichten, nieuwe studieobjecten, nieuwe docenten en studenten schudden het theologisch landschap voortdu-rend op.Maar hoe ziet dat landschap er eigenlijk uit? Welke nieuwe inzichten zijn er en wie of wat wordt er in deze tijd bestudeerd in de theologie? De Kloosterkerk Academie biedt de mogelijkheid om aan de hand van inspirerende verhalen van theologen een inkijkje in dat landschap te krijgen.De toegang per avond bedraagt € 5. Deelname aan de gehele serie bedraagt € 15. Opmerkingen en vragen over deze serie kunt u richten aan [email protected]

prof. dr. H.C. Stoffels datum en tijd: 5 maart 2015 – 20.15 uurGoden in de stad: Op zoek naar religie in de urbane contextReligie is niet alleen een zaak van hoofd en hart, maar ook van plaats en ruimte. Geloven speelt zich altijd ergens af. Als godsdienstsocioloog onderzoek ik hoe stad en religie elkaar beïnvloe-den. In de stad staan traditionele vormen van religie flink op de tocht. Oude gemeenschappen verdampen en kerkgebouwen moeten sluiten, maar tegelijkertijd dienen nieuwe vormen en ge-stalten van geloof zich aan. Misschien vloeiender en vluchtiger dan voorheen, maar niet zonder betekenis. Een sociologische analyse van het religieuze stedelijke landschap anno 2015.Hijme Stoffels is hoogleraar Sociologie van Kerk en Godsdienst aan de Vrije Universiteit van Amster-dam

prof. dr. P.J.J. van Geest datum en tijd: 10 maart 2015 – 20.15 uurNederigheid en de moed om de waarheid te spreken als tegennatuurlijke eigen-schappen: de kerkvader Augustinus (354 – 430) over het ware leiderschapPaul van Geest is hoogleraar kerkgeschiedenis en geschiedenis van de theologie aan de Universiteit van Tilburg en bijzonder hoogleraar Augustijnse studies aan de Vrije Universiteit van Amsterdam

prof. dr. L.J. Lietaert Peerbolte datum en tijd: 19 maart 2015 – 20.15 uurDe opstanding van Jezus in het vroege christendomDe berichten over de opstanding van Jezus in de evangeliën roepen de nodige vragen op: Moe-ten zij letterlijk verstaan worden? Gaat het om symbolische verhalen? Hoe moeten we ons het opstandingslichaam van Jezus voorstellen? Het zijn vragen die al in de oudheid gesteld werden.

klo

os

te

rk

er

k à

lA

cA

rt

e

Page 29: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

27

klo

os

te

rk

er

k à

lA

cA

rt

e

Opvallend genoeg speelt de opstanding van Jezus in lang niet alle teksten van het vroege christendom een rol. Veel vaker lijkt de dood van Jezus het cruciale moment. Zijn sterven aan het kruis wordt geïnterpreteerd als reden van verzoening van God en mens. Ook andere in-terpretaties van zijn dood worden gegeven. Tijdens deze avond staat de vraag centraal hoe de verhalen over de opstanding tot stand kwamen. Gaat het om verslagen van ooggetuigen? Of gaat het om verhalende interpretaties van de tweede generatie volgelingen van Jezus die willen uitleggen wat het geloof in de opstanding precies inhoudt? Naast de canonieke evan-geliën komt ook het Evangelie van Petrus aan de orde. Dit is een geschrift uit de tweede eeuw, dat als enige een beschrijving bevat van het moment dat Jezus het graf verlaat. Deze tekst onderstreept eens te meer de noodzaak na te denken over doel en betekenis van de opstan-dingsverhalen.Bert Jan Lietaert Peerbolte is hoogleraar Nieuwe Testament aan de Vrije Universiteit van Amsterdam

dr. M.C.M. Klomp datum en tijd: 26 maart 2015 – 20.15 uurDe Passie leeftSinds het jaar 2000 maakt de Passie – die grote muzikale vorm met wortels diep in de christelijke traditie – een opleving door. Componisten, festivaldirecteuren, artistiek leiders van muziekge-zelschappen en televisieproducers zetten nieuwe Passies op de planken. Hoewel de vertolking van het lijdensverhaal van Jezus Christus voortkomt uit de liturgie, klinken die hedendaagse Passies tegenwoordig in de concertzaal en op het stadsplein. Met deze verschuiving naar de culturele en publieke domein, veranderen ook vorm en inhoud van de Passie: soms is het een creatieve actualisering van het lijdensverhaal, soms wordt de spot gedreven met/commentaar geleverd op de christelijke traditie. Aan de hand van enkele voorbeelden (waaronder The Pas-sion en de Meezingmattheus van Bach) belicht ik deze avond de hedendaagse transformaties van een oude muzikale vorm.Mirella Klomp is senior onderzoeker liturgiewetenschap aan de Protestantse Theologische Universi-teit van Amsterdam

Say something nice - Koningsdag 27 april 2015

Een ogenschijnlijk verlaten katheder midden in een drukke winkelstraat met daarop een mega-foon en een bordje met de vriendelijke uitnodiging iets aardigs te zeggen. Dat trof winkelend publiek in New York, Brussel en andere steden op een dag in het hartje van hun stad aan. Velen namen de uitnodiging aan om “Love you”, “Wat een geweldige mensen hier” of iets anders po-sitiefs te roepen in de megafoon. De Kloosterkerk gaat dit internationale Say something nice project (te vinden op www.youtube.com) op het plein voor de kerk uitvoeren. Kom kijken wat er gebeurt tussen 11.00 en 13.00 uur en doe mee! Opmerkingen en vragen over deze activiteit kunt u richten aan [email protected]

Page 30: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

28

Preek van de leek

In november hopen we op een viertal zondagmiddagen (om en nabij 17.00 uur) de ‘Preek van de Leek’ te kunnen presenteren. Het initiatief ‘De preek van de leek’ komt uit Amsterdam, maar in het verleden gingen in de Kloosterkerk, bijv. bij oogstdienst, ook wel leken voor. Het idee achter de preek van de leek is om in de kerk te luisteren naar wat opiniemakers (mensen uit de wereld van de media, politiek, bedrijfsleven, kunst), bekend en minder bekend, te zeggen hebben in gesprek met de oude bijbelverhalen. Het gaat daarbij om een kerkdienst, niet om een lezing of voorstelling. Een Haagse achtergrond van de leek is geen ‘must’, wel een ‘pré’.Contactpersoon: Veronica de LangeData: zondagmiddag 2, 9, 16 en 23 novemberPlaats: Kloosterkerk

Noye’s Fludde van Benjamin Britten in de Kloosterkerk

Sinds 2000 is er twee keer een musical uitgevoerd in de Kloosterkerk: Esther en Jozef. Beide ke-ren bleek dit een verbindende activiteit. Jong en oud, zangers en spelers, kostuumnaaiers en po-diumbouwers werkten samen en leerden elkaar intussen goed kennen. Niet alleen werd er een prachtige, inspirerende en soms ontroerende voorstelling gegeven, ook werd de Kloosterkerk nog eens te meer een ruimte waar ontmoetingen kunnen plaatsvinden tussen uiteenlopende mensen. Nu is het idee opgekomen om in 2015 de opera uit te voeren van Benjamin Britten ‘Noye’s Flud-de’ (1957). Britten schreef dit stuk voor amateurs, met de bedoeling dat het zou worden uitge-voerd in een kerk en niet in een theater. Er is een klein ensemble nodig van professionals, dat de kwaliteit van de uitvoering kan waarborgen. Daaromheen kan een grote groep amateurs plaatsnemen, die minder kwetsbare partijen voor z’n rekening neemt. Er zijn ook zangers nodig, solo en in koor. De toeschouwers (door Britten ‘the congregation’ genoemd) hebben eveneens een partij: drie hymnen zijn aan hen toebedeeld. Er spelen 49 diersoorten mee in het stuk. Dit zijn geknipte rollen voor kinderen. Het is dan ook de bedoeling dat het een soort ‘zwaan-kleef-aan’ wordt. Het ene kind kan het andere meenemen. Er worden niet veel repetities gehouden, en voornamelijk kort van tevoren. Je kunt het dus een ‘scratch-opera’ noemen. Het is de bedoe-ling dat er mensen meedoen vanuit alle koren en ensembles die in de Kloosterkerk repeteren. En natuurlijk zoveel mogelijk kinderen!Algehele leiding: John Goede, Harry Kragt en de predikantenMuzikale leiding: Marc TempelaarsData: zondagmiddag 7 juni 2015, repetities in de periode voorafgaand aan de

uitvoering.Bijzonderheden: het is mogelijk je op te geven voor de uitvoering, maar ook voor het de-

cor-bouwen of het kostuumnaaien.

klo

os

te

rk

er

k à

lA

cA

rt

e

Page 31: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

29

Kerstmaaltijd

Op zaterdag 20 december vindt de jaarlijkse kerstmaaltijd plaats in de wandelruimte van de Kloosterkerk. Er wordt gemusiceerd en heerlijk gegeten. Ook jongeren zijn heel hartelijk wel-kom. Opgave kan vanaf begin december. Nadere aankondiging volgt in de Kloosterkerkbode en op de website.

Verkoping

De Werkgroep houdt zich bezig met het organiseren van een verkoopdag in het voor- en najaar. Op de verkoopdagen zijn er een kledingbeurs, een boekenmarkt, verkoop van curiosa en een pannenkoekencafé. De opbrengst komt ten bate van de Kloosterkerk.Data: 25 oktober 2014, 11 april 2015Tijd: 10.00 - 14.00 uur

Vrijwilligersdag

De jaarlijkse bijeenkomst voor alle vrijwilligers zal op zondag 30 november na de kerkdienst plaatsvinden. Meer informatie volgt via de website en de Kerkbode.

The Hague Spiritual Forum

De Kloosterkerk staat dichtbij het Binnenhof, net als de RK Jacobusparochie en RK Spiritueel Centrum De Boskant. Deze drie hebben zich daarom verenigd in The Hague Spiritual Forum, “een netwerkorganisatie die als doelstelling heeft de politieke en bestuurlijke arena te verbin-den met de wereld van de levensbeschouwing en religie door het organiseren/stimuleren van debat en dialoog tussen leden afkomstig uit het gehele politieke spectrum” (zie de website www.thehaguespiritualforum.nl). Zij doet dat door het organiseren van debatavonden met po-litici. De avonden worden via de website van THSF en de gebruikelijke media aangekondigd.

Kerk en cultuur

Bezichtiging kerkIn de maanden mei t/m september staan de deuren van de kerk uitnodigend open voor bezoe-kers, van dinsdag t/m zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur.

klo

os

te

rk

er

k à

lA

cA

rt

e

Page 32: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

30

Er is een kerkwacht die tekst en uitleg kan geven en optreedt als gastvrouw of gastheer namens de Kloosterkerkgemeente. Tevens kan men een film bekijken die in 10 minuten informatie geeft over de geschiedenis en de huidige levendige Kloosterkerkgemeente.Daarnaast biedt de Kloosterkerk te midden van de bedrijvigheid en het rumoer van de stad een plaats voor rust en bezinning. Mocht u buiten bovengenoemde tijden de Kloosterkerk willen bezichtigen, neem dan contact op met het kerkelijk bureauVanaf half juni is er op zaterdagmiddag om 14.00 uur de mogelijkheid een gecombineerde rond-leiding door de Kloosterkerk en de Sint Jacobskerk in de Parkstraat te volgen, elk van een half uur. Deze start in de Kloosterkerk. Kosten: € 5,- (kinderen gratis).Contactpersoon: Ellie Oosterrink

Exposities in de kloosterkerk

De Kunstcommissie van de Kloosterkerk heeft als doel om naast de muziek ook de beeldende kunst in de ruime zin van het woord binnen de kerk en de liturgie een plaats te geven. Daar-mee probeert zij via tijdelijke exposities de traditie voort te zetten die er in de Kloosterkerk/Duinoordkerk van oudsher bestaat. Op deze manier wordt de eeuwenoude relatie tussen kerk en kunst in stand gehouden. De commissie hoopt dat de kunst in allerlei vormen de aansluiting tussen de kerk en jonge en oudere generaties levendig houdt.

Foto aggravure DHS.

ke

rk

en

cu

ltu

ur

Page 33: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

31

Ook neemt de Kloosterkerk deel aan de jaarlijkse tentoonstelling Den Haag Sculptuur, waarvoor de kunstcommissie de contacten onderhoudt. Deze bijdrage aan dit Haagse kunstfestijn biedt jaarlijks een extra gelegenheid om de kerk te betrekken bij het Haagse maatschappelijke en cul-turele leven. De extra openstelling van de kerk in de zomermaanden is een goede gelegenheid voor bezoekers uit binnen- en buitenland om de kerk te bezoeken.

MonumentendagIn 2014 is het thema van de Open Monumentendag “Op reis” en speelt in op reizen, vervoer en transport en de invloed daarvan op de stad Den Haag. Ook de Kloosterkerk hoopt grote aantal-len “reizigers” gastvrijheid te kunnen bieden en doet dat door gedurende beide dagen muziek te laten horen o.a. gregoriaanse koormuziek, orgelspel en vioolmuziek. Op deze dagen neemt Paul Gerretsen ons mee op een reis door de geschiedenis van de Kloosterkerk, en zal Wim Goris enkele liturgische wandelingen door de kerkruimte leiden. Alle reden om vrienden en familiele-den van buiten Den Haag uit te nodigen om langs te komen. Contactpersoon: Timo CorporaalData/tijd: zaterdag 13 september van 10.00 -- 17.00 uur, zondag 14 september 12.00 – 17.00 uur

Organist en cantorAan de Kloosterkerk zijn als organist Geerten van de Wetering en als cantor Hans Jansen ver-bonden.

KloosterkerkkoorHet Kloosterkerkkoor werkt maandelijks mee aan de kerkdiensten in de Kloosterkerk. Op de hoogtijdagen wordt regelmatig kerkmuziek met grotere instrumentale bezetting uitge-voerd. Daarnaast treedt het koor de laatste jaren ook regelmatig buiten de Kloosterkerk op. Het koor repeteert op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur o.l.v. cantor Hans Jansen. De huidige koorbezetting is zodanig dat teno-ren en bassen kunnen toetreden.

Contactpersoon: Hans Jansen

CantatedienstenIedere laatste zondag van de maand, met uitzondering van de maand juli, heeft de eredienst in

ke

rk

en

cu

ltu

ur

Page 34: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

32

de Kloosterkerk een bijzonder karakter. Dan wordt een cantate van Johann Sebastian Bach uitge-voerd door het Residentie Bachkoor of het Residentie Kamerkoor en het Residentie Bachorkest. Het Residentie Kamerkoor en het Residentie Bachkoor wisselen elkaar maandelijks af, zodat ieder koor in principe eens per twee maanden aan de dienst medewerking verleent. Voor de recitatie-ven en aria’s worden professionele vocalisten aangetrokken. Solisten, koor en orkest staan onder leiding van Jos Vermunt.

De cantate vormt een wezenlijk onderdeel van de dienst en vindt hiermee zijn plaats zoals die door Bach bedoeld is. De uitvoeringen zijn van hoog niveau en deze unieke kerkdiensten wor-den mede daarom door velen bezocht. Contactpersoon: Karin VogelaarBijzonderheden: op 29 maart 2015 (Palmzondag) is een uitvoering van de Johannes

Passion van J.S. Bach

PauzeconcertenGedurende het hele jaar worden in de Kloosterkerk pauzeconcerten gehouden. De organisatie van de concerten berust bij de Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk.Traditiegetrouw staan er in de maanden juli en augustus orgel-pauzeconcerten op het program-ma.Contactpersoon: Edward KuijperData: elke eerste en derde woensdag van de maandTijd: 12.45 - 13.15 uurKosten: vrijwillige bijdrageVoor meer informatie: www.kunstcentrum-kloosterkerk.nl

ke

rk

en

cu

ltu

ur

Page 35: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

33

Maand van de KerkmuziekSeptember is de maand van de kerkmuziek. Zie voor het programma het hoofdstuk kerkdien-sten.

OrgelconcertenEnkele keren per jaar organiseert de Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk in samenwerking met het Haags Orgel Kontakt orgelconcerten in de Kloosterkerk op de zaterdagmiddag.Contactpersoon: Edward KuijperData: zie www.kunstcentrum-kloosterkerk.nl en www.haagsorgelkontakt.nlTijd: 16.00 uurKosten: € 10,-

Koormuziek in de KloosterkerkVoor de data, aanvangstijden en het definitieve programma verwijzen wij naar de Kloosterkerk-bode en de website www.kloosterkerk.nl/kerkmuziek.

BibliotheekDe bibliotheek van de Kloosterkerk heeft een ruime collectie boeken, waaraan elk jaar nieuwe worden toegevoegd. De boeken zijn (gratis) te leen via de boekentafel in de wandelruimte van de kerk. Iedere zondag ligt op die tafel een selectie van boeken. U kunt er voor en na de dienst terecht. Ook is daar de catalogus te raadplegen.Contactpersoon: Truus de Vries

Kerk en samenleven

Pastoraat

ke

rk

en

sA

me

nl

ev

en

Page 36: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

34

De predikanten hebben de pastorale zorg voor de mensen die zich bij de Kloosterkerk betrokken voelen onderling verdeeld. Bij wie u hoort, is afhankelijk van de wijk waarin u woont. Het kerkelijk bureau kan u hierover informeren. Aanleidingen voor een gesprek kunnen onder andere zijn:

• de behoefte aan een nadere kennismaking

• een vraag over de eventuele doop van een kind

• de wens om een relatie of huwelijk te laten inzegenen

• de behoefte aan geestelijke begeleiding bij het omgaan met verlies (van werk, gezondheid of een levenspartner)

• de wens zich (opnieuw) te oriënteren op de christelijke traditie.De predikanten houden over het algemeen telefonisch spreekuur tussen 9.00 en 9.30 uur. U kunt hen dan bellen om een afspraak te maken. Een e-mail sturen is ook mogelijk. De contactgege-vens vindt u elders in dit boekje. Daarnaast vindt u veel pastorale informatie in de folders ‘Begin’, ’Zin’, ‘Trouw’ en ‘Rouw’, die u aantreft in de kerk en op de website van de Kloosterkerk.

ContactpersonenDe Kloosterkerk heeft een groot aantal leden en een groot spreidingsgebied. Daarom verlenen ongeveer 40 vrijwilligers, die contactpersonen genoemd worden, bijstand in het pastoraat. Zij bezoeken - in het algemeen in de wijk waarin zij wonen - oudere leden rond hun verjaardag en jonge ouders bij de geboorte van hun kind, verwelkomen nieuwe leden, bezorgen het zondagse bloemetje en treden op als gastheer/-vrouw bij een rouwdienst. Van hun bevindingen stellen zij de predikanten op de hoogte.Coördinator: Tiny Hielema

DiaconaatHet diaconaat is een dienst vanuit de kerkelijke gemeente die tot doel heeft barmhartigheid (goed doen) en gerechtigheid (recht doen) te bevorderen. De diaconie probeert hier onder meer invulling aan te geven door mensen materieel te helpen. Soms is die steun eenmalig, soms wordt hij gedu-rende een langere periode gegeven. Iedereen kan voor deze ondersteuning in aanmerking komen, lid van de Kloosterkerkgemeente of niet. Het kan gaan om hulp aan personen (bijvoorbeeld de aanschaf van een huishoudelijk apparaat, de leniging van een schuld), maar ook om bijdragen aan projecten. Ook kan deze steun het doel hebben om sociale contacten en het tonen van interesse en medeleven te bevorderen.De wekelijkse Open Tafel en het maandelijkse Open Huis, activiteiten die eveneens onder de ver-antwoordelijkheid van de diaconie vallen, worden mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwil-ligers. Zonder hen - en zonder al die andere vrijwilligers, die zich verdienstelijk maken in de ruim 40 commissies en werkgroepen binnen de Kloosterkerk - zou het diaconale werk niet mogelijk zijn. In de eredienst draagt de diaconie zorg voor de voorbereiding en uitvoering van het Heilig Avond-maal. Meer informatie treft u aan op de website www.kloosterkerk.nl/diaconie.

ke

rk

en

sA

me

nle

ve

n

Page 37: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

35

Kloosterkerk wereldwijdDe commissie ‘Kloosterkerk Wereldwijd’ draagt zorg voor de contacten met langlopende pro-jecten in de derde wereld. In geval van acute nood bij rampen worden specifieke inzamelingen gehouden en wordt aansluiting gezocht bij bijvoorbeeld Kerk in Actie.Dichterbij, in Den Haag en Nederland, steunt de diaconie met de opbrengst van de collecten (kerkelijke) organisaties die zich inzetten om deelname van zwakkere groepen aan de samenle-ving te waarborgen of om onrecht te bestrijden.

Praktische informatie

Website en sociale mediaDe Kloosterkerk heeft een uitgebreide website, waarop alle informatie te vinden is die u nodig hebt wanneer u betrokken bent bij de kerk: www.kloosterkerk.nl. Op de website treft u boven-dien informatie over de Kloosterkerk als monument, kunt u zich aanmelden voor activiteiten en is het mogelijk de kerkdiensten te beluisteren. Op de website treft u tevens een actuele agenda en een overzicht van de nieuwsberichten aan.Nieuws over de Kloosterkerk is ook te volgen via Facebook en LinkedIn via de links op www.kloosterkerk.nl en daarnaast via Twitter van de predikanten.

Media/KloosterkerkbodeDe Kloosterkerkbode verschijnt om de vier weken. In dit blad vindt u informatie over de kerkdien-sten, de activiteiten van die periode en actuele berichten van het bestuur, de predikanten en de jongerenpastor. Een abonnement voor niet-leden van de Kloosterkerk kost € 32,50 per jaar.De Kloosterkerkbode is ook digitaal verkrijgbaar in de vorm van een e-mail. Op termijn zal de Kloosterkerkbode vervangen worden door een digitale nieuwsbrief. Aanmelden bij [email protected]

Lid worden en/of wijzigingen doorgevenWilt u lid worden van de Kloosterkerk, dan kunt u gebruik maken van de formulieren op de in-formatietafel, die u voor en na de kerkdienst kunt vinden in de wandelruimte. U kunt ook bellen met het kerkelijk bureau tel: 070-3461576 of een mail sturen naar [email protected]. Dat is tevens het adres om verhuizing of andere wijzigingen van uw persoonlijke gegevens door te geven.

Stichting Vrienden van de KloosterkerkDe Vrienden van de Kloosterkerk dragen bij aan de instandhouding van de monumentale Kloos-terkerk. Regelmatig moet er onderhoud gepleegd worden en vinden restauraties plaats aan

Pr

Ak

tis

ch

e in

fo

rm

At

ie

Page 38: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

36

het middeleeuwse gebouw. Naast het kerkelijke gebruik wordt de kerk ook veel gebruikt voor concerten, lezingen en andere evenementen. De kerkelijke gemeente kan de financiële lasten van het monument niet alleen dragen. De steun van de Vrienden is hierbij onontbeerlijk. Vrien-den ontvangen uitnodigingen voor de diverse activiteiten die in de Kloosterkerk plaatsvinden, zoals lezingen en concerten. Minimaal een keer per jaar vindt er een speciale ‘vriendenactivi-teit’ plaats. Wilt u ook een bijdrage leveren aan het behoud van dit unieke monument? Voor een minimaal bedrag van € 25 per jaar per persoon bent u al Vriend(in). Per adres geldt, als het meerdere personen betreft, een minimale bijdrage van € 40 per jaar. Voor minimaal € 300 kunt u Vriend(in) voor het leven worden. Wilt u zich aanmelden of heeft u vragen over het lidmaat-schap? Stuur een mail aan: [email protected]. Meldt u zich liever schriftelijk aan, stuur dan een kaart of brief onder vermelding van ‘Aanmelding Vrienden van de Kloosterkerk’ naar: Vrienden van de Kloosterkerk, Lange Voorhout 4, 2514 ED Den Haag. Voor meer informatie, zie de folder op de informatietafel in de kerk.

Verhuur gebouwDe instandhouding van de Kloosterkerk kost veel geld. Daarom is de kerk tegen een billijke vergoeding voor instellingen en particulieren beschikbaar voor culturele evenementen zoals concerten. Ook worden in de Kloosterkerk vaak activiteiten zoals recepties, conferenties en vergaderingen georganiseerd. De kerk heeft een grote zaal met een ruim wandelgedeelte. Voor evenementen zoals symposia of concerten is er in de kerkbanken plaats voor ongeveer 750 toehoorders. Naast diverse orgels is er een professionele concertvleugel te huur. Het wan-delgedeelte is geschikt voor recepties tot 400 personen. U kunt daarnaast gebruik maken van diverse kleinere ruimtes, zoals de Crypt, Apostelkapel en eventueel kerk- of jeugdzaal. In de Crypt bevinden zich moderne audiovisuele faciliteiten voor bijvoorbeeld presentaties. Voor koffie en broodjes kan worden gezorgd. Voor catering bij grotere evenementen, zoals recep-ties en diners, kunnen wij bemiddelen. Zelf regelen kan ook. De kerk is goed toegankelijk voor invaliden en beschikt voor hen over een beperkt aantal eigen parkeerplaatsen. Voor meer in-formatie en reserveringen kunt u contact opnemen met het Kerkelijk Bureau.

BereikbaarheidDe Kloosterkerk is per openbaar vervoer onder meer te bereiken met tram 1 en 10 en bus 24, halte Kneuterdijk.Er zijn enkele parkeerplaatsen op het plein voor de kerk. Deze zijn in principe bestemd voor invaliden, reserveren bij de kosterij.Parkeren op de openbare weg is zondagmorgen tot 13.00 kosteloos.De dichtstbijzijnde parkeergarage is in de Heulstraat . Na werktijd en op zaterdag en zondag kunt u ook terecht in de parkeergarage van de Raad van Staten, ingang Oranjestraat.Voor een plattegrond zie www.denhaag.nl/bureau-binnenstad/to/Plattegrond-Haagse-binnen-stad.htm

Pr

Ak

tis

ch

e in

fo

rm

At

ie

Page 39: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

37

Rekening nummersStichting Kloosterkerk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .NL29INGB0000058571Stichting Kloosterkerk (kerkbode). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .NL90INGB0005736435Penn. Kloosterkerk Wereldwijd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . NL37INGB0000195100Werkgroepen Kloosterkerk (Verkoping) . . . . . . . . . . . . . . . . .NL92INGB0000618000Penn. Bloemenfonds Kloosterkerk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .NL83ÎNGB0000534300Diaconie Kloosterkerk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . NL89INGB0002847114Contact- en informatiekring . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . NL71INGB0009436357Stichting Cantatediensten Kloosterkerk Den Haag . . . . NL60INGB0001991320Diaconie PGG (o.v.v. “collectebonnen” en adres) . . . . . . .NL46INGB0000076792Stichting Onderhoudsfonds . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . NL41ABNA0519873068

Pr

Ak

tis

ch

e in

fo

rm

At

ie

Page 40: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

38

AA

nm

eld

en

Aanmeldformulier activiteiten Kloosterkerk Op het formulier kunt u aankruisen aan welke activiteiten u wenst deel te nemen. Komt u met

meerdere personen, vermeld dan ook het aantal personen. In geval u over een internetverbinding

beschikt, verzoeken wij u vriendelijk om gebruik te maken van het aanmeldformulier op de

website van de Kloosterkerk: www.kloosterkerk.nl/activiteiten. Aanmelden voor de activiteiten

van het jeugd- en jongerenwerk kan uitsluitend via de website.

Ondergetekende meldt zich hierbij aan voor de volgende activiteiten:

Jeugdwerk• Kinderkamp ❑ 13 en 14 september 2014;

• Cantate met kinderen ❑ 28 september 2014;

• Grote verhalen voor kleine oren:

Serie 1 - Gelijkenissen van Jezus: ❑ 2 en ❑ 8 september; ❑ 5 en ❑ 12 oktober 2014

Serie 2 - Verhalen over het water: ❑ 1, ❑ 8 en ❑ 15 februari 2015

• Over de rivier: overstap groep 8 ❑ 7 september 2014;

• Sirkelslag 2015 ❑ 6 februari 2015;

• Filosoferen over de bijbel ❑ 14 en ❑ 28 september; ❑ 12 oktober 2014;

Cursussen en groepen• ABC van de christelijke traditie: ❑ 17 september; ❑ 1 en ❑ 22 oktober; ❑ 5 en ❑ 19 november;

❑ 3 en ❑ 17 december; ❑ 14 en ❑ 28 januari; ❑ 4 en ❑ 25 februari; ❑ 4 en ❑ 18 maart;

❑ 1, ❑ 15 en 29 april; ❑ 6 mei.

• Kind en traditie ❑ 24 maart 2015;

• Zinnige kost: ❑ 7 oktober, ❑ 2 december, ❑ 3 februari, ❑ 7 april en ❑ 2 juni.

• Theologie in poëzie: ❑ 9 en ❑ 16 oktober, ❑ 15 en ❑ 22 januari,

• Meditatie: ❑ 14, ❑ 11 en ❑ 18 december;

• Vastengroep: ❑ 18 februari, ❑ 4 en ❑ 18 maart; ❑ 1 april

• Meer geluk dan grijsheid: ❑ 8, ❑ 15 en ❑ 22 oktober

• Rouw op je dak: ❑ 14, ❑ 21 en ❑ 28 januari; ❑ 4 februari

• Kloosterweekend: ❑ 24 maart;

• ‘Op de vleugels van Icarus’: ❑ 16 en ❑ 30 september en ❑ 14 oktober

• Gesprekken over verlies en kwetsbaarheid: ❑ 13, ❑ 27 januari en ❑ 10 februari

• Gewoon bijbellezen: Gesprekken over Markus: ❑ 14 en ❑ 28 april en ❑ 12 mei

• Bijbelavonden ‘Dicht bij Bonhoeffer’: ❑ 29 september, ❑ 27 oktober, ❑ 24 november,

❑ 26 januari en ❑ 23 februari

• Ochtendbijbelgroep: ❑ 1 en ❑ 29 oktober, ❑ 26 november, ❑ 7 januari, ❑ 4 februari en ❑ 4 maart

• Contact- en informatiekring: ❑ 23 september, ❑ 28 oktober, ❑ 9 december, ❑ 20 januari,

❑ 24 februari, ❑ 24 maart, ❑ 28 april en ❑ 2 juni. Dagtocht op ❑ 14 juli

Page 41: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

39

AA

nm

eld

en

Kloosterkerk à la carte• Verhalen van licht: ❑ 14 december

• prof. dr. H.C. Stoffels: Goden in de stad: Op zoek naar religie in de urbane context: ❑ 5 maart

• prof. dr. P.J.J. van Geest: Nederigheid en de moed om de waarheid te spreken als tegennatuurlijke

eigenschappen: de kerkvader Augustinus (354 – 430) over het ware leiderschap: ❑ 10 maart

• prof. dr. L.J. Lietaert Peerbolte: De opstanding van Jezus in het vroege christendom: ❑ 19

maart dr. M.C.M. Klomp: De Passie leeft: ❑ 26 maart

• ‘Preek van de Leek’: ❑ 2, ❑ 9, ❑ 16 en ❑ 23 november

• Noye’s Fludde van Benjamin Britten in de Kloosterkerk: ❑ 7 juni

• Verkoping: ❑ 5 oktober en ❑ 11 april

• Monumentendag: ❑ 13 en ❑ 14 september

• Cantatediensten: uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach: ❑ 29 maart

Naam ...................................................................................................................................................................................................................

Adres ...................................................................................................................................................................................................................

PC en woonplaats ....................................................................................................................................................................................

Telefoon ............................................................................................................................................................................................................

E-mailadres.....................................................................................................................................................................................................

SVP inleveren bij: Kloosterkerk, Lange Voorhout 4, 2514 ED Den Haag.

Page 42: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

40

www.casuquovocaal.nl

Page 43: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

www.aveq.nl

Gericht naar uw persoonlijke wensen

Verzorgen en hulp bij verzekeringen en deposito’s

Diverse uitvaartcentra beschikbaar, o.a. ‘Sorghvliet’, Groot Hertoginnelaan, ’s-Gravenhage

KantoorJan van Nassaustraat 110 , ’s-Gravenhage

Tel. (070) 350 7000 (dag en nacht)

[email protected] www.engelenenspoor.nl

Page 44: Kloosterkerk informatiefolder 2014 / 2015

4

www.kloosterkerk.nl

[email protected]

www.kloosterkerk.nl