Kleine Meierij bewonersblad maart 2015

12
NLDOET IN ’ T KWEKKELTJE, VENTILEREN!, ONS ASBESTBELEID, WIN-WIN MET WITS ZUID, HUIFBEDRIJDEN IS GENIETEN, PLANNEN DE HOOGHE CLOCK, EN NOG VEEL MEER… AL 25 JAAR HONKVAST! NR.50 MRT 2015

description

 

Transcript of Kleine Meierij bewonersblad maart 2015

Page 1: Kleine Meierij bewonersblad maart 2015

nldoet in ’ t kwekkeltje, ventileren!, ons asbestbeleid, win-win met wits zuid,

huifbedrijden is genieten, plannen de hooghe clock, en nog veel meer…

Al 25 jA

Ar ho

nkvAst!

nr.50 mrt 2015

Page 2: Kleine Meierij bewonersblad maart 2015

Met vriendelijke groeten,

Simon Jansen, MRE MRICSdirecteur-bestuurder

het zonnetje breekt vaker door, langzaam stijgen de temperaturen. We kunnen weer naar buiten. vooral ook fijn voor de (klein)kinderen die zo graag buiten spelen.

Vanaf 1 april kunnen de kinderen uit deze omgeving daarvoor weer goed terecht bij speeltuin ’t Kwekkeltje. Ieder voorjaar vraagt deze speeltuin, die drijft op vrijwilligers, helpende handjes om de speeltuin zomerklaar te maken. Dit jaar waren daar ook helpende handjes van Kleine Meierij bij. Tijdens de landelijke vrijwilligersdag NLdoet op 21 maart ging circa de helft van onze medewerkers de speeltuin in met schoffels, schoonmaakdoekjes, maar vooral met veel goede zin!

Goede zin krijg ik ook van Stichting Huifbed De Meierij. Een organisatie die huifbedtochten verzorgt voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijk beperking. Een prachtig initiatief, dat ook voor 100% draait op vrijwilligers. Die werden begin dit jaar bedankt voor hun inzet met een gezellige nieuwjaarsbrunch, mede mogelijk gemaakt door Kleine Meierij. Met veel plezier!

Zelf bedankten wij dinsdag 10 maart de huurders die dit jaar 25 jaar op hetzelfde adres wonen. In de ontmoetingszaal van De Annenborch ontvingen wij hen met koffie en gebak en kregen zij een mooie bos bloemen als dank voor hun jarenlange vertrouwen in onze organisatie. Een van deze huurders vertelt in dit blad graag over toen en nu op de Julianastraat in Hintham.

Onderhoudsbedrijf Wits Zuid kan als geen ander meepraten over toen en nu. Deze firma werkt al sinds 1972 samen met ons, de toenmalige Stichting Woningbouw Rosmalen. En nog steeds zorgen de medewerkers van Wits ervoor dat de buitenzijde van onze woningen er netjes uit ziet. Hoe u goed voor de binnenkant kunt zorgen door op de juiste manier te ventileren, leest u elders in dit bewonersblad.

Tot slot informeren wij u graag over ons beleid op het gebied van asbest. Zodat u veilig woont in een goed onderhouden woning en wij ú wellicht over een tijdje kunnen interviewen over uw 25-jarig woonjubileum!

Veel leesplezier!

samenthuis

Page 3: Kleine Meierij bewonersblad maart 2015

de huur betalen door middel van een automati-sche incasso …snel en simpel, voor u en voor ons. elk kwartaal verloot kleine meierij vier vvv Cadeaubonnen t.w.v. € 25,00 onder huur-ders die hun huur automatisch laten afschrijven.Alle winnaars ontvangen schriftelijk bericht van ons.

de winnaars van dit kwartaal zijn:Mevrouw M.C. Damen-v.d. Hoven, Heliusstraat 4, RosmalenMevrouw R.E. van de Laak-Smith, Barbaradael 3A, Den DungenDe heer W.H.J. van Gaal, Bovenmeester 3, Heeswijk-DintherMevrouw E.S. Zuurman, Fort Prins Willem 43, Rosmalen

ook kans maken op een geschenkbon?U kunt de machtigingskaart voor automatische incasso per e-mail ([email protected]) of telefonisch bij ons aan-vragen.Of loop even binnen in onze woonwinkel. Dan regelen we het meteen.

in januari zijn de bewoners van de hertog janstraat 20 t/m 38 in dinther geïnformeerd over de verbetering van de seniorenwoningen. het plan omvat herstel van de gevels, vernieuwing van de installaties en verbetering van de woonomgeving.

Bij dit bewonersmagazine vindt u het blad ‘Dienstverlening in uitvoering’. Een korte weergave van ons jaarverslag over 2014, waarin een aantal van onze partners vertellen wat wij in 2014 deden om (de kwaliteit van) onze dienstverlening verder te optimaliseren. Nu en in de toekomst.

Jaarverslag 2014Ons reguliere jaarverslag en de jaarrekening over 2014 verschijnen eind april op www.kleinemeierij.nl > Over ons > Goed bestuur > Jaarverslag en jaarplan.

De 10 woningen behoorden tot het verzorgingscomplex Ter Weer. Na de sloop van het hoofdgebouw was de toekomst van de 10 aanleunwoningen enige tijd onzeker. Inmiddels is besloten de woningen duurzaam te blijven verhuren. Daarvoor zijn verbeteringen nodig. In 2013 is het dak geïsoleerd en de dakbedekking vernieuwd. Dit jaar gaan we aan de slag met het herstellen van de gevels, het reinigen en opnieuw voegen van het metselwerk en het vernieuwen van de entree. Elke woning krijgt een eigen meter voor elektra en gas en een individuele CV-ketel met warmwatervoorziening. De bewoners gaan dit waarschijnlijk merken in verhoogd comfort en mogelijk een verlaging in stookkosten.

Aansluitend gaan we de woonomgeving verbeteren. De bewoners van de seniorenwoningen in de buurt worden daar ook bij betrokken. Belangrijke aspecten hierbij zijn aansluiting bij het nieuwbouwplan Ter Weer, ontwikkeld door de Van Grunsven Groep, herstel van de oude tuin achter het woongebouw en de toekomst van de garages en carports.

GesCHenKBOn

dienstverleninG in uitvOerinG

samenactueel

Page 4: Kleine Meierij bewonersblad maart 2015

Begin februari nam Peter Vos na 15 jaar afscheid als beheerder van het Steunpunt Meeuwenhof. WeenerXL detacheerde de juiste persoon op de juiste plek. In de afgelopen jaren voorzag de heer Vos allerhande clubjes van koffie, thee en andere benodigdheden. Van de biljart- en kaartclub tot de handwerkworkshops en gym lessen. Maar de heer Vos bood ook regelmatig een luisterend oor voor de mensen die bij het Steunpunt komen. In zijn functie als beheerder sprak de heer Vos Kleine Meierij, de verhuurder van het Steun-punt, aan voor onderhouds werk zaamheden. Onze opzichters en huismeesters leerden de heer Vos daardoor kennen als een professioneel beheerder en betrokken ‘mensen-mens’. Hoewel Peter Vos de pensioengerechtigde leeftijd pas over drie jaar bereikt, is hij door gezondheidsproblemen gedwongen te stoppen met zijn werk als beheerder van het Steunpunt. WeenerXL is echter hard op zoek om passend werk voor hem te vinden. Wij wensen de heer Vos alle goeds toe voor de toekomst!

Dinsdag 10 maart jongstleden vierden wij met circa 30 huurders dat zij 25 jaar geleden de sleutels van hun woning ontvingen. Het was gezellig in de ontmoetingsruimte van De Annenborch in Rosmalen, waar de gasten koffie, thee en gebak van Jan de Groot geserveerd kregen. Simon Jansen bedankte de aanwezigen voor hun jarenlange vertrouwen in onze organisatie. Bij vertrek ontvingen de gasten nog een mooi boeket bloemen. De huurders die verhinderd waren deze ochtend, ontvingen een attentie per post.

Elders in dit blad vindt u een interview met een van onze jubileum bewoners.

Alleen bij bestelling van 1 broodje van de maand en 1 waardebon per persoonGeldig: t/m juni 2015

*

Peter vOs neemt afsCHeid meeuwenHOf

smaaKvOl

samenactueel

Page 5: Kleine Meierij bewonersblad maart 2015

asbesttoepassingenVan 1945 tot 1994 werd asbest veelvuldig gebruikt in de bouw. Het werd gezien als ideaal bouwmateriaal: sterk, slijtvast, isolerend en bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen. Asbest werd veel gebruikt bij de bouw van woningen tot 1980. Daarna werd het ook nog gebruikt, maar op veel kleinere schaal.Bij veel asbesttoepassingen gaat het om hecht-gebonden asbest; het is vermengd met ander bouw materiaal, zoals beton. Hechtgebonden asbest is niet schadelijk voor de gezondheid zolang het onbeschadigd is. Pas als de asbest vezels vrijkomen, bijvoorbeeld door in asbest houdend materiaal te boren of zagen, kunnen ze bij lang-durige inademing schadelijk zijn voor de gezond-heid en op lange termijn kanker veroorzaken.

informatieplichtWoningcorporaties zijn verplicht hun huurders te informeren over eventuele asbesthoudende materialen in hun woning. De wet verplicht woningeigenaren echter niet het asbest te verwijderen. Maar omdat wij streven naar een asbestveilig - en op termijn asbestvrij - bezit, onderzoeken wij, zodra we een woning renoveren, of asbest aanwezig is en zo ja hoe het asbest verwijderd kan worden.

asbest inventarisatieIn 2014 hebben we per type woning een zogenaamde bureau inventarisatie gedaan, waarbij is vastgesteld dat de kans groot is dat bij een gedeelte van ons woningbezit asbesthoudende materialen zijn toegepast. Bij de woningen waarvan we vermoeden dat asbesthoudende materialen gebruikt zijn, in en om de woning, informeren wij de bewoner in een persoonlijke brief. Daarin geven we ook aan op welke plekken mogelijk asbest gebruikt is. Onderdelen waar huurders eenvoudig zelf veranderingen in aanbrengen (vensterbanken), en onderdelen die onderhevig zijn aan weersinvloeden (bergingsdaken) laten we vervolgens als eerste onderzoeken door een gespecialiseerd asbest inventarisatiebureau. Aan de hand van de resultaten bepalen we of het asbest verwijderd moet worden of dat we het ongemoeid laten, omdat het geen gevaar oplevert voor de

gezondheid. Vanzelfsprekend houden wij de bewoners van de woningen in kwestie nauwkeurig op de hoogte van de voortgang van het onderzoek, het resultaat en het vervolg.

dit voorjaar informeren wij onze huurders in een persoonlijke brief over de mogelijke aanwezigheid van asbesthoudende materialen in hun woning. in de brief staat ook op welke plekken in en om de woning het asbest zich mogelijk bevindt. bij de brief ontvangen huurders een brochure met uitgebreide informatie over asbest, de toepassingen en het asbestbeleid van kleine meierij. huurders van een woning die na 1993 gebouwd is, ontvangen geen bericht.

meer informatieMeer informatie over ons asbestbeleid en de asbest brochure vindt u op www.kleinemeierij.nl > Ik ben huurder > Over wonen > Asbest. Heeft u vragen over ons asbestbeleid of over asbest en uw woning neemt u dan contact met ons op via [email protected] of telefonisch via 073 851 00 00.

Ons asBestBeleid

samenveilig

Page 6: Kleine Meierij bewonersblad maart 2015

sinds april 1990 woont tom van muilekom (58) op julianastraat 18 in hintham. ook als kind woonde hij al in deze straat. toen hij trouwde ging hij er weg, maar hij kwam terug met zijn gezin. ‘omdat ik hier zo graag woonde.’ nu is hij gescheiden, zijn kinderen zijn volwassen en tom zelf woont hier alweer 25 jaar.

Honkvast!Ieder jaar zetten wij onze huurders die al 25 jaar dezelfde woning bewonen in het zonnetje. We trakteerden hen op 10 maart van dit jaar op koffie met gebak in de ontmoetingsruimte van De Annenborch.Ontving u ook de sleutels van uw huidige woning in 1990 (25 jaar terug), maar heeft u onverhoopt geen uitnodiging voor de bijeenkomst op 10 maart gekregen? Laat het ons weten. Ondanks alle automatisering kan het gebeuren dat wij iemand over het hoofd hebben gezien. In dat geval ontvangt u alsnog een attentie van ons.

Met zijn toenmalige vrouw huurde Tom eerst een woning in de flat De Engstoep in Hintham. Later woonde hij met vrouw en kinderen in de Overlaet in Rosmalen. ‘Daar had ik niet goed de aard. Toen ik via via hoorde dat hier in de straat een huis vrij kwam, wilde ik terug.’

GelukDe eerste kennismaking met het huis waar hij nu woont, viel echter erg tegen. Tom: ‘We hadden in de Overlaet een nieuwe woning, dus we zagen er erg tegenop om in een oud huis te gaan wonen. Ik wilde zelfs de sleutel alweer inleveren, maar dat mocht toen pas aan het eind van de maand, omdat we de huur al hadden betaald. Dat is mijn geluk geweest!’ Ze besloten toch om het huis op te knappen.

viewTom deed bijna alles zelf. Hij zorgde voor een nieuwe badkamer en keuken. Hij heeft de oprit bestraat, een tuinmuur gemetseld, de kelder en de bijkeuken opgeknapt en een pracht van een tuinhuis gebouwd achterin de tuin. ‘Ik ben zelf metselaar en ik heb hulp gehad van kameraden. Anders is het niet te doen.’ Het resultaat is een prachtige en gezellige

twee-onder-een-kap-woning met veel extra ruimte. In het tuinhuis kun je muziek draaien en lekker gourmetten of barbecueën. De bijkeuken is net een extra kamer. In de woonkamer komt van drie kanten licht binnen. Tom: ‘Ik heb hier in mijn stoel een hele mooie view. Ik kijk uit op de tuin, door het keukenraam zie ik de Wilhelminastraat en door het andere raam de Julianastraat.’

eigen huisEr is in de loop der jaren wel het een en ander veranderd. ‘Toen ik hier als kind woonde, kende ik iedereen in de straat. Nu niet meer. De mensen hadden vroeger meer tijd voor elkaar. Nu werken ze allemaal met tweeën.’ Tom weet ook nog dat de eerste huur die hij hier betaalde ongeveer 280 gulden bedroeg, omgerekend zo’n 130 euro. Veel van de woningen in de straat zijn inmiddels verkocht. Tom heeft ook overwogen om te kopen, maar is daar naar eigen zeggen geen mens voor. ‘Dat zie ik als een last om mijn nek.’ Tom heeft het hier enorm naar zijn zin. Hij heeft de ziekte Gilles de la Tourette en maakt ongecontroleerde bewegingen en geluiden. Daarom brengt hij veel tijd in huis door. Zijn vriendin Anja ziet hij dagelijks. ‘Voor mij is dit mijn eigen huis. Ik blijf hier zitten zolang het kan.’

tOm wil nOG lanG niet weG

samenwonen

Page 7: Kleine Meierij bewonersblad maart 2015

Tom is met recht trots op zijn zelf opgeknapte gezellige twee-onder-een-kap woning aan de Julianastraat in Hintham.

samenwonen

Page 8: Kleine Meierij bewonersblad maart 2015

waarom is ventileren zo belangrijk?Ventileren is in de eerste plaats goed voor uw gezond-heid. Vervuilde, vochtige lucht kan klachten veroorzaken, zoals geïrriteerde luchtwegen, astma, allergische reacties en hoofd pijn. Kinderen die opgroeien in een vochtig huis hebben driemaal meer kans op bovengenoemde gezondheidsklachten.Daarnaast is een goed geventileerde woning goed voor uw energierekening. Vochtige lucht is moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Is het erg vochtig in uw woning, dan moet u meer stoken om het binnen aan-genaam warm te krijgen. Het hogere energieverbruik brengt hogere energiekosten met zich mee.Tot slot, maar niet minder belangrijk: goed ventileren draagt bij aan het behoud van uw woning. Bij slecht ventileren krijgt u schimmelplekken in huis en kan het schilderwerk in uw woning worden aangetast. Als er door slechte ventilatie condens op de ramen staat, sijpelt dit op de kozijnen, waar het vocht door het schilderwerk heen in het hout trekt. Dit kan op termijn leiden tot houtrot.

maar wat is goed ventileren?Er is verschil tussen tijdelijk (te) veel vocht in huis en lang-durige vochtproblemen. Soms komt er tijdelijk te veel vocht in huis bij het koken, binnen de was ophangen, of douchen, waardoor u beslagen ramen krijgt. In dat geval adviseren wij u het betreffende vertrek tijdelijk extra te ventileren en te verwarmen. Zo trekt het vocht het snelste weg. Dit is vooral nodig in vertrekken zoals het toilet, de badkamer, de keuken en de slaapkamers. Beslagen ramen zullen na een kwartiertje luchten of extra ventileren verdwenen zijn. Hardnekkige en langdurige vocht problemen worden onder andere zichtbaar in schimmel plekken. Na enkele dagen extra stoken en

ventileren moeten de grootste problemen verdwenen zijn. Is dat niet het geval, neemt u dan contact met ons op.

luchtenNaast ventileren is het verstandig om het huis elke dag ook even goed te luchten. Luchten doet u door een raam een kwartiertje helemaal open te zetten, nadat u de verwarming laag heeft gezet. Bij de slaapkamers kan dat bijvoorbeeld ’s ochtends en in de woonkamer ‘s avonds voordat u gaat slapen. Dit gaat het snelst als u de ramen aan twee kanten van het huis tegenover elkaar open zet. Vooral in het voor- en najaar, als het buiten vochtig is, maar u de verwarming nog niet veel aan hebt, is luchten heel belangrijk.

verschillende manieren van ventilatieEr zijn verschillende ventilatiesystemen, die ieder vragen om een andere manier van ventileren; mechanische afzuig systemen, gebalanceerde ventilatiesystemen of natuurlijke ventilatie. Een mechanisch ventilatiesysteem en natuurlijke ventilatie komen het meeste voor. Maar dat kan per woning in dezelfde straat verschillen. Op onze website www.kleinemeierij.nl > Ik ben huurder > Over wonen > Ventileren vindt uitgebreid ventilatie advies af-gestemd op uw persoonlijke situatie. Weet u niet welk ventilatie systeem u in uw woning heeft, neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 073 851 00 00.

dagelijkse activiteiten zoals koken, douchen, roken en stoken hebben invloed op het luchtklimaat in uw woning. daarom is het belangrijk om goed te ventileren en te luchten. Zo komt er voldoende verse buitenlucht binnen en voorkomt u vochtproblemen. het raam even een stukje openzetten is echter niet voldoende.

Heeft u recent een ventilatiekaart van ons in de bus gehad? Dan heeft onze opzichter in het voor bij gaan geconstateerd dat u last heeft van vocht problemen. Op de kaart vindt u een aantal belangrijke ventilatietips die in de meeste gevallen direct tot resultaat leiden.

samenfris

Page 9: Kleine Meierij bewonersblad maart 2015

nldoet‘In een speeltuin waar intensief wordt gespeeld, ben je nooit klaar’, zegt Frank Ligthart, vanaf de opening in juli 1993 voorzitter van ’t Kwekkeltje. De vrijwilligers doen altijd veel aan onderhoud. Daarnaast hielden ze voorheen een doe-dag in maart, want voordat de speeltuin op 1 april open gaat, moet er van alles gebeuren. Nu is deze doe-dag de landelijke vrijwilligersdag van NLdoet geworden. Dit jaar ook met een aantal vrijwilligers van Kleine Meierij. Frank: ‘Met 20 tot 25 vrijwilligers maken we het hele terrein schoon. We strooien houtsnippers en leggen nieuwe graszoden. We plaatsen de banken, de vlaggen en de prullenbakken en we maken alle speeltoestellen schoon. Zo gaan we door de hele speeltuin heen en is het aan het einde van de dag weer perfect. Dat geeft veel voldoening.’

speeltuinbende’t Kwekkeltje blijft steeds vernieuwen en verbeteren, dit jaar op maar liefst drie fronten. Het begon met de Speeltuinbende, een testteam van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. ‘Samen spelen van kinderen met en zonder handicap is al vanaf het begin ons uitgangspunt,’ vertelt Frank. ‘Daarom kwam Glenn onze speeltuin testen. Glenn zit in een rolstoel. Hij heeft nauwelijks armen en zijn handen zitten ter hoogte van zijn schouders.’ Glenn probeerde alles uit in ’t Kwekkeltje. De toegang, de paden, de speeltoestellen en de toiletten. Na het bezoek van Glenn kwam er een rapport en werd een aantal verbeteringen doorgevoerd, zodat samen spelen nu nog beter kan.

sprookjesbosOok is SAM de speeltuin in gekomen. SAM bestaat uit een aantal kleurige poppen, met spelletjes die kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen. De derde vernieuwing is het sprookjesbos voor de kleintjes. Met een kabouterhuis, een woudgeest, beestjes en padden-stoelen, een driekoppige draak en een lachspiegel. Frank: ‘Als het budget het toelaat komt er ook nog een rood-met-witte bol waaruit muziek komt als de kinderen eraan draaien.’ Voor alle vernieuwingen samen was een investering nodig van zestigduizend euro, bij elkaar gebracht met onder meer een maatschappelijke bijdrage van Kleine Meierij. ‘Die ons dit jaar dus ook onder-steuning in natura biedt tijdens NLdoet,’ sluit Frank af.

‘kinderen moeten bewegen.’ dat vinden bestuur en vrijwilligers van speeltuin ’t kwekkeltje in rosmalen, maar zelf zitten ze ook niet stil. voor het seizoen 2015 zijn er weer veel verbeteringen aangebracht, met hulp van sponsoren, waaronder kleine meierij. om de speeltuin zomerklaar te maken, krijgt de speeltuin ook elk jaar hulp tijdens nldoet, dit jaar op zaterdag 21 maart. de medewerkers van kleine meierij staken deze dag ook flink de handen uit de mouwen.

In ’t Kwekkeltje staan samen spelen en natuurlijk en veilig spelen hoog in het vaandel. De speel-tuin draait geheel op vrijwilligers. Er spelen ruim veertigduizend kinderen per seizoen. Ze komen uit een gebied met een straal van 25 kilometer rondom Rosmalen. In ’t Kwekkeltje is het motto: gratis spelen en alles zelf mee brengen. Een vrijwillige bijdrage is welkom en feestjes en schoolreisjes kosten 1,25 euro per kind. De speeltuin is van 1 april tot 1 november geopend van 10.00 tot 19.00 uur.

Ook onze medewerkers steken de handen uit de mouwen tijdens NLdoet.

JNLdoet iN ‘t KweKKeLtje

samenhelpen

Page 10: Kleine Meierij bewonersblad maart 2015

Wits Zuid en Kleine Meierij werken al samen sinds het eerste onderhoud aan het eerste woningcomplex van Kleine Meierij. Dat was de Hondsberg in Rosmalen, opgeleverd in 1972. Kleine Meierij heette toen nog Stichting Woningbouw Rosmalen en Wits Zuid was nog schildersbedrijf Verstegen en Van de Put.

Goede afsprakenHet schildersbedrijf verzorgde van oudsher ook het glas-zetten. Begin jaren tachtig kwamen daar de isolatie werk-zaamheden bij, zoals dubbel glas, dakisolatie, spouw-muur- en vloerisolatie. In 1999 werd het schilders bedrijf verkocht aan de Wits Groep. Nu is Wits Zuid een van de zeven bedrijven van Wits Vastgoedonderhoud Nederland. De samenwerking met Kleine Meierij is door de jaren heen altijd goed gebleven. ‘We kunnen goede afspraken met elkaar maken en komen die ook na,’ aldus Paul van Schaaijk. Ook het contact met bewoners vindt hij belangrijk. ‘Zij zijn de klanten van onze klant. We onderhouden hun woningen al zo lang dat het ook een beetje onze woningen zijn. We volgen cursussen klant gericht werken en we houden met enige regelmaat bewonersenquêtes.’

sociaal karakterWits Zuid voert vooral het planmatig onderhoud uit. Dat gaat per complex. Het komt echter ook voor dat er

bij een individuele woning iets aan de hand is. Paul: ‘Dan krijgen we daar een melding van en gaan het herstellen.’ Wits Zuid heeft veertig mensen vast in dienst, met daar omheen een schil van zo’n vijftien flexibele krachten. Kleine Meierij is de grootste opdrachtgever. Kleine Meierij en Wits Zuid vinden elkaar vooral in het sociale karakter dat ze beiden hebben. Kleine Meierij staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Wits Zuid is gecertificeerd voor de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dat wil zeggen dat er meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken dan gemiddeld. Die mensen doen ook echt mee en horen er in alle opzichten bij.

rooskleurigPaul: ‘Onze magazijnman is bijvoorbeeld afkomstig van maatschappelijke organisatie Weener XL. We hebben ook altijd leerlingen. Leuk om te vertellen is dat één van onze leermeesters onlangs is gekozen tot Beste Praktijkopleider 2014. Met Kleine Meierij hebben we een unieke samenwerking, een echte win-win situatie. Wij ontslaan bijvoorbeeld onze schilders in de winter niet. Kleine Meierij denkt dan echt met ons mee om te zorgen dat zij ’s winters goed afgeschermd kunnen doorwerken. Ik zie onze samenwerking dan ook voor de toekomst rooskleurig in.’

elk jaar krijgen vijf- tot zes honderd woningen van kleine meierij te maken met planmatig onder houd door Wits Zuid. dat betekent schilderwerk, herstel van houtrot, vervangen van deuren en ramen, isolatie en al wat er verder nog nodig is. directeur-eigenaar Paul van schaaijk: ‘Wits Zuid zorgt ervoor dat alle woningen aan de buiten kant netjes en functioneel zijn.’

Wits Zuid en Kleine Meierij: een unieke samenwerking met een sociaal karakter.

samenwerKinG als win-win situatie

samenwerken

Page 11: Kleine Meierij bewonersblad maart 2015

Huifbedrijden is genieten van de paarden en de natuur en is goed voor het lichaam.

‘Je ziet aan haar hele houding dat ze geniet,’ vertelt Joop Vis over zijn vrouw Jannie. Zij heeft ernstig hersenletsel, ontstaan door een mislukte hersenoperatie acht jaar geleden. Ze maakt wekelijks een ritje in het huifbed. rittenStichting Huifbed De Meierij is gevestigd op het terrein van zorg organisatie Cello, locatie De Binckhorst in Rosmalen. Marleen Boone: ‘Hier woont de groep voor wie we het willen doen. Mensen met een zodanige beperking dat ze niet meer zelf op een paard kunnen zitten. Deze groep is voor activiteiten erg afhankelijk van anderen.’ Marleen is initiatiefneemster en een van de oprichters van Stichting Huifbed De Meierij. Ze werkt zelf bij Cello en heeft als hobby paardrijden. De stichting, die in 1999 is begonnen, voert nu in Rosmalen drie dagen per week ritten uit met twee huifbedden en vier paarden. Gemiddeld twintig deelnemers per dag, jong en oud, genieten ervan.

BewegingDe stichting heeft op het terrein van De Binckhorst een vast opstapstation met een tillift. Hier worden de deelnemers in het huifbed getild voor een rondje door de prachtige omgeving. Huifbedrijden is niet alleen genieten van de paarden en de natuur, het is ook goed voor het lichaam. Mensen met een laag bewustzijn worden er alerter van, mensen met een hoge spierspanning ontspannen juist. Joop Vis: ‘Mijn vrouw Jannie valt door de beweging en de warmte vaak heerlijk in slaap.’ Marleen Boone: ‘De deelnemers

komen los uit hun rolstoel. Het is voor hen een totale beweging van het lichaam. Dat is goed voor hun stofwisseling en doorbloeding.’

vrijwilligersStichting Huifbed De Meierij is een zelfstandige stichting, die gebruik maakt van het terrein van Cello en in ruil daarvoor de dienst van het huifbedrijden aanbiedt. De meeste deelnemers zijn bewoners van De Binckhorst, maar ook anderen komen rijden, meestal op zaterdag. Een rit van een half uur kost 7 euro. Voorzitter van de stichting Alain Galiart vertelt: ‘We kunnen dit voor die lage prijs aanbieden, omdat we als stichting alleen met vrij willigers werken. Verder zijn we helemaal afhankelijk van giften en donaties. We zijn nu met zestien trouwe vrij willigers, maar we zouden er graag mensen bij krijgen.’ Het bestuur is op zoek naar handige vrijwilligers die graag elke eerste woensdag van de maand willen komen klussen. Ook nieuwe menners voor de huifbedden zijn welkom, net als vrijwilligers die de deelnemers willen halen en brengen.

Belangstelling om vrijwilliger te worden? Bel 073 503 41 82 of stuur een e-mail naar [email protected].

Om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet organi seerde Stichting Huifbed De Meierij begin januari een nieuwjaarsbrunch bij Boerderij – Terras het Venster in Vinkel. Mede mogelijk gemaakt door maatschappelijke onder steuning van Kleine Meierij.

stichting huifbed de meierij laat per week zo’n zestig mensen met een ernstige verstandelijke en/of lichamelijke beperking genieten van een ritje met paarden door het bos. de deelnemers liggen in het huifbed op een canvas doek, dat over de ruggen van twee pony’s of paarden is gespannen. Zij ervaren tijdens de rit de cadans van het bewegen, de buitenlucht en de warmte en geur van de paarden.

samenleven

Page 12: Kleine Meierij bewonersblad maart 2015

redactie: kleine meierij

teksten: kleine meierij marja havermans teksten, ’s-hertogenbosch

Ontwerp: studio ook, eindhoven

vormgeving: emmY, eindhoven

fotografie: fotografie sandra Peerenboom, ’s-hertogenbosch

drukwerk: dekkers van gerwen bv, ’s-hertogenbosch

verspreiding: Weener groep, ’s-hertogenbosch

kleine meierij , weidestraat 2, Postbus 212, 5240 ae rosmalen

t. 073 851 00 00l e. [email protected] i. www.kleinemeierij.nl

niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, of op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Kansen genoegDe Hooghe Clock ligt centraal ten opzichte van alle voor-zieningen. Het openbaar vervoer komt voor de deur en winkel centrum De Rompert en het Rompertpark liggen op loopafstand. Daarnaast ligt De Hooghe Clock op korte afstand van de binnenstad en de snelwegen A2 en A59.Het woonzorgcentrum zelf heeft ook veel voor-zieningen, zoals een restaurant, bibliotheek en winkel voor de dagelijkse boodschappen, maar ook een kapsalon, pedicure en schoonheidsspecialist. Daarnaast organiseert Vivent diverse activiteiten, zoals bridge, bingo, handwerken en dansmiddagen, maar ook activiteiten met de kinderen van het, in De Hooghe Clock gevestigde, kinderdagverblijf Tijd4Kids.

Kom binnen!Vivent en Kleine Meierij trekken nu samen op om het aanbod af te stemmen op de behoeftes van de (toekomstige) bewoners. We breiden het diensten-

aanbod uit, frissen de binnenruimte op en zorgen ervoor dat de buitenruimte aansluit bij de omgeving, zodat omwonenden zich uitgenodigd voelen om binnen te stappen. Bijvoorbeeld voor een bezoekje aan de kapper, om daarna lekker te gaan eten in het restaurant.Kleine Meierij richt zich ook op het aanbieden van betaal-bare woningen, die aantrekkelijk zijn voor een brede groep mensen.

we doen het samenOm in 2016 een zo compleet mogelijk totaal concept te kunnen aanbieden, gaan verschillende werk groepen met medewerkers van Vivent en Kleine Meierij, andere betrokken organisaties, bewoners en omwonen den aan de slag om de ideeën om te zetten naar concrete uitvoering, die gedurende 2015 in fases plaatsvindt.

we houden u op de hoogte!

de hooghe Clock, gelegen in ’s-hertogenbosch noord, is een woonzorgcentrum waar we samen met vivent een combinatie van wonen, zorg en welzijn bieden. door de scheiding van wonen en zorg en een gedeeltelijk verouderde uitstraling sluiten vraag en aanbod nu echter niet op elkaar aan. tijd voor vernieuwing! We gaan ervoor zorgen dat de hooghe Clock in 2016 dé ontmoetingsplek voor inwoners van noord is!