Kleine Meierij bewonersblad september 2014

12
EEN PLEK BIJ SMART-COACH, ONZE SPELREGELS, KLANT IS KONING BIJ KROHAMER, START MISSIE X-MAS, 77 JAAR AAN DE VEEDIJK, en nog veel meer… STICHTING HUURDERSBELANGEN VERNIEUWD! NR.31 SEPTEMBER 2010 NR.48 SEPTEMBER 2014

description

Kwartaaluitgave voor huurders, partners en andere relaties van woningcorporatie Kleine Meierij te Rosmalen.

Transcript of Kleine Meierij bewonersblad september 2014

Page 1: Kleine Meierij bewonersblad september 2014

een plek bij Smart-CoaCh, onze spelregels, klant iS koning bij krohamer,

start Missie X-Mas, 77 jaar aan de Veedijk, en nog veel meer…

StiChtin

g huurderSbelangen V

ernieuw

d!nr.31 September 2010nr.48 September 2014

Page 2: Kleine Meierij bewonersblad september 2014

Naast gezamenlijke acties om de woonlasten voor onze klanten in de hand te houden, zoals de campagne Je woonlasten de baas, doen we ook afzonderlijk van elkaar ons best op dat gebied. Zo organiseren we in oktober twee informatie­bijeenkomsten over slimmer omgaan met inkomen. We hebben Eef van Opdorp, bekend van diverse RTL tv­programma’s, weten te strikken voor een presentatie. Zij geeft u handige tips om geld te besparen en waarschuwt u voor valkuilen bij uw uitgaven. U leest er alles over op de achterzijde, ook hoe u zich kunt aanmelden. DOEN, want in deze tijd zijn alle tips om geld te besparen welkom!

Hoe nijpend de persoonlijke (financiële) situatie voor sommigen onder ons is, leest u in het interview met Angelique de Rouw, drijvende kracht achter de Stichting Voor Elkaar aan de Slag, kortweg VEADS. Zij is, samen met vele vrijwilligers, alweer druk aan de slag met alle voorbereidingen voor Missie X­mas. Een actie om geld in te zamelen voor surprisepakketten voor mensen in ’s­Hertogenbosch en omgeving die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken tijdens de feestdagen. Een prachtig initiatief dat vorig jaar al een groot succes was met 400 van deze pakketten.

Verder komt in dit nummer een relatief nieuwe maatschappelijke huurder aan het woord, Smart­Coach. Een organisatie die begeleiding biedt aan mensen met een verstandelijke beperking of psychische stoornis. Sinds september vorig jaar heeft Smart­Coach een vestiging aan de Amundsenstraat in ’s­Hertogenbosch. Vier woonhuizen, die geschikt zijn gemaakt voor beschermd wonen met 24 uurs­zorg voor vijftien tot twintig bewoners. We zijn blij dat het hen op deze locatie bevalt.

Tot slot laten wij onze partner KroHamer installatietechniek (loodgieterswerkzaamheden) aan het woord over onze samenwerking, wijzen wij u graag een keer op onze spelregels, die een plezierig contact met u garanderen, en hebben wij recent nieuws met betrekking tot onze dienstverlening in dit nummer opgenomen.

Veel leesplezier!

Met vriendelijke groeten,

Simon Jansen, MRE MRICSdirecteur­bestuurder

in de vorige uitgave van dit be woners - magazine infor meerden wij u over de woon lasten aan pak van de gemeente ’s-hertogen bosch, de bossche woning corporaties en het Stedelijk huur ders platform, dat wij als kleine meierij uiteraard ook uitrollen naar onze huurders in omliggende gemeenten.

saMenthuis

Page 3: Kleine Meierij bewonersblad september 2014

de huur betalen door middel van een automati-sche incasso …snel en simpel, voor u en voor ons. elk kwartaal verloot kleine meierij vier VVV Cadeaubonnen t.w.v. € 25,00 onder huur-ders die hun huur automatisch laten afschrijven.alle winnaars ontvangen schriftelijk bericht van ons.

de winnaars van dit kwartaal zijn:De heer en mevrouw Van der Velde, Lochtenburg 43, SchijndelMevrouw J. v.d. Pol ­ van de Braak, Donkeren Dijk 53, Heeswijk­Dinther De heer P. B. I. Sikking, Herculesstraat 63, Rosmalen De heer D. Kleinjan, Klokkenlaan 81 C, ‘s­Hertogenbosch

ook kans maken op een geschenkbon?U kunt de machtigingskaart voor automatische incasso per e­mail ([email protected]) of telefonisch bij ons aan­vragen.Of loop even binnen in onze woonwinkel. Dan regelen we het meteen.

Na afronding van de renovatiewerkzaamheden aan de buitenkant van de woningen aan De Josselin De Jongstraat/Hendrik Chabotstraat is het geheel afgemaakt met nieuwe bestrating en groenvoorzieningen.De bewoners konden kiezen uit twee ontwerpen van de Weenergroep. Het ontwerp met de meeste stemmen is vervolgens in juni uitgevoerd. Het resultaat mag er zijn! De uitstraling van De Josselin De Jongstraat/Hendrik Chabotstraat is compleet vernieuwd en de bewoners kunnen genieten van hun uitzicht op de nieuwe bestrating en het nog jonge groen.

de herfst is weer aangebroken en de verwarming gaat een graadje hoger. dan is het prettig om te weten hoe u tijdens het herfst- en winterseizoen energie (en geld!) kunt besparen!

Meldt u daarom nu aan voor een huiskamerbijeenkomst energie. U treedt die avond op als gastheer/­vrouw en nodigt zelf buren of bekenden bij u thuis uit. Erik Pennings, zelfstandig energieadviseur, licht in het kort toe hoe u energie (en geld!) kunt besparen. Vervolgens kijkt hij samen met u naar uw persoonlijke situatie voor wat betreft uw energieverbruik en geeft besparingstips op maat. Erik Pennings kan u eventueel ook helpen over te stappen naar een goedkopere energieleverancier.

Als gastheer/­vrouw ontvangt u in ieder geval een pakket met energiebesparende artikelen, dus meldt u snel aan! Stuur een e­mail naar [email protected] of bel ons op 073 851 00 00.

Het nieuwe straatbeeld.

gesCHenKBon

nieuwe Bestrating en groen

JHuisKaMerBiJeenKoMst energie Besparen

saMenACtuEEL

Page 4: Kleine Meierij bewonersblad september 2014

speelzolder & verrassende menukaart & pannenkoeken &zois hét ouder- & kindvriendelijke restau-rant van ‘s-Hertogenbosch & omstreken. Dankzij het heerlijke eten&ZO, een ei-gentijds & modern interieur en natuurlijk onze unieke speelzolder, is het zowel met als zonder (kleine) kinderen echt genieten bij STROOP&ZO.We zien je graag een keer voor lunch, borrel, diner, feestje of een kopje koffie of vers schepijsje op ons zonnige terras.

meer info? www.stroopenzo.nl

samen genieten&zo voor jong&ouder

tegen inleveringvan deze bon ontvangt u

15% kortingop de rekening bij stroop&zo

we zijn open:

dinsdag vanaf

16 uur

woensdag t/m

zondag vanaf

12 uur

max. 1 bon p.p. geldig t/m 12-2014 niet in combinatie met andere acties

!

Wij bieden regelmatig maatschappelijke (financiële) ondersteuning aan lokale maatschappelijke instelling­en en activiteiten. Recente voorbeelden daar van zijn de BBQ bij De Annenborch op 15 augustus, voor een gezelschap ouderen uit Rosmalen en omgeving, en onze bijdrage aan de renovatie van speeltuin ’t Lijsterbosje in Maliskamp, die 30 augustus jongstleden feestelijk heropend werd.

Een bijzondere manier om onze betrokkenheid bij het wonen en leven van onze huurders en de andere inwoners van de gemeenten waarin wij werkzaam zijn te uiten.

De circa 30 genodigden werden ontvangen in het multi functionele woonzorgcomplex De Heere Hintham met een rondleiding. Vervolgens ging de groep op pad langs verschillende wijken en buurten in de directe omgeving. Doel was om ter plekke te laten zien wat wij doen aan bijvoorbeeld leef­baar heid (een hele, schone, verzorgde en veilige woon omgeving) en hoe wij onze bewoners daarbij betrekken. Door het uitwisselen van ervaringen en kennis kunnen de vakmensen van de diverse corporaties hun eigen dienstverlening waar nodig verfijnen en/of verbeteren.

Een succesvolle middag!

op 11 september jongstleden organiseer-den onze huismeesters henri en gerard de jaarlijkse regionale netwerkbijeenkomst voor huismeesters en wijkbeheerders van woningcorporaties.Heeft u een verzoek voor maatschap-

pelijke ondersteuning? U kunt uw verzoek schriftelijk richten aan Kleine Meierij, pr en communicatie, Postbus 212, 5240 AE te Rosmalen of uw aanvraag e­mailen naar [email protected].

Heropening speeltuin ’t Lijsterbosje

leKKer uit eten!

wonen en leven

saMenACtuEEL

Page 5: Kleine Meierij bewonersblad september 2014

Smart-Coach is een organisatie die begeleiding biedt aan mensen met een verstandelijke beperking of psychische stoornis. Sinds september 2013 zit Smart-Coach in een pand van kleine meierij aan de amundsenstraat in ’s-hertogenbosch. nou ja, pand… het zijn eigenlijk vier woonhuizen, die geschikt zijn gemaakt voor beschermd wonen met 24 uurs-zorg voor vijftien tot twintig bewoners.

‘We zitten hier met een heel gemêleerd gezelschap,’ vertelt Erik van Buren, mede­directeur van Smart­Coach. De leeftijd van de bewoners loopt uiteen van 19 tot 58 jaar. De meesten zijn alleenstaand, maar er woont ook een stelletje. De redenen om hier te wonen, zijn heel divers. Erik: ‘Een psychiatrische achtergrond, een laag IQ of een combinatie daarvan met allerlei problemen als gevolg. Allemaal hebben deze mensen begeleiding nodig.’

tussen wal en schipBernard Lovrinovic (41) is een van de bewoners. Hij is verslaafd geweest en heeft een uitgebreide geschiedenis in de hulpverlening. Bernard: ‘Nu ben ik clean. Daarom was teruggaan naar de verslavingszorg geen goed idee. Hier kan ik naar buiten lopen wanneer ik dat wil, maar ik kan ook terugvallen op de begeleiders. Zij staan dicht bij me. Het is nog nooit zo goed met me gegaan als hier.’ Ook veel andere bewoners hebben eerder in andere instellingen gewoond. Erik: ‘Reinier van Arkel is er voor de psychiatrie, Cello voor mensen met verstandelijke beperking en Novadic/Kentron voor verslavingszorg. Bij ons vinden juist de mensen die ergens tussen wal en schip raken een plek.’

Juiste zorgSmart­Coach is een kleine organisatie. Behalve de locatie aan de Amundsenstraat is er een dagbestedingslocatie

aan de Parallelweg. Er is ook ambulante hulp en er zijn nog twee locaties in Tilburg. Erik: ‘Omdat we een kleine zorg aanbieder zijn, kunnen we onszelf wat flexibel opstellen. We zeggen tegen aankomende cliënten niet: dit is de zorg die je bij ons kunt krijgen. Wij vragen: waar heb jij behoefte aan?’ Erik voert zelf de kennis makings­gesprekken met nieuwe bewoners, om te zien of Smart­Coach de juiste zorg kan bieden en of een bewoner past binnen de groep. Erik: ‘We hebben een prima contact met het sociale wijkteam van de gemeente ‘s­Hertogenbosch.’ Ook de buren weten hen te vinden. Die bellen gewoon als bijvoorbeeld de muziek te hard staat.

op maatSmart­Coach begeleidt het wonen, helpt bewoners bij contact met instanties of behandelaars, leert hen met geld omgaan en helpt bij de aanpak van schulden. Samen met elke bewoner wordt er een zorgplan op maat gemaakt, zodat ieder krijgt wat nodig is. Ook Bernard voelt zich in de Amundsenstraat helemaal thuis. Toch ziet hij zijn toekomst niet bij Smart­Coach. Hij heeft twee zonen van 8 en 12 en wil weer zelfstandig gaan wonen. ‘Nu heb ik nog een taakstraf, dus ik ga elke ochtend werken bij de reclassering. Verder doe ik veel hier in huis: boodschappen, koken en onderhoud. Ik ontwikkel me vooral in de keuken, want daar wil ik straks mijn werk van maken.’

Erik (l) en Bernard in de ruime tuin achter het woongebouw aan de Amundsenstraat.

J JBiJ sMart-CoaCH valt alles op ziJn pleK

saMenLEvEn

Page 6: Kleine Meierij bewonersblad september 2014

De woning stamt uit de jaren twintig van de vorige eeuw en behoort tot een rijtje woningen dat is gebouwd in Amsterdamse stijl. De huizen hadden oorspronkelijk een enorme achtertuin van wel 75 meter diep.

tuinhuizen ‘Deze huizen werden tuinhuizen genoemd,’ vertelt de heer Van Doorn. ‘De bedoeling van die grote tuinen was dat de bewoners zelfvoorzienend konden zijn. Ze hadden er een moestuin, hielden kippen voor de eitjes en konijnen voor de slacht. Zo ging dat vroeger.’ Ook zijn ouders hadden een grote moes tuin, zijn vader teelde zelfs zijn eigen tabak. De heer Van Doorn kan zich nog herinneren dat er een groot stuk van de tuin afging toen hij 27 jaar was. ‘De nieuwe huurder kon op dat stuk grond een paardje laten lopen.’

renovatie 1978Marinus van Doorn bleef lang bij zijn moeder wonen. Ook toen zij overleden was, verkaste hij niet. Hij trouwde en bleef ook met zijn vrouw in het huis wonen. In 1978 kregen de woningen, die toen nog van de gemeente Berlicum waren, een volledige renovatie. ‘Het huis werd helemaal uitgekleed, alleen het karkas stond er nog.’ De meeste buurtbewoners waren blij met alle vernieuwingen, maar de heer Van Doorn behield een aantal oude dingen. ‘Dat vind ik

mooi,’ zegt hij, terwijl hij de originele binnendeuren laat zien en de antieke gemetselde schouw.

atelier 1979 De heer Van Doorn verdiende de kost als potten­bakker en wilde graag zijn atelier aan huis. Daar voor was ruimte genoeg in de achtertuin. Hij aarzelde alleen of het wel verstandig was, met een huur­woning. ‘Maar als je er blijft wonen, is het geen probleem.’ Zo bouwde hij in 1979 zelf een atelier, met een garage erachter. Hij komt nu nog steeds graag in zijn atelier om er te schilderen.

verbouwing 1989 - 1990 In 1989 begon de heer Van Doorn aan een grote verbouwing. Hij bouwde de pui aan de achterkant anderhalve meter uit en zette een nieuwe keuken aan het huis. Hij deed alles zelf, behalve het werk waarvoor een technische vakman nodig is, zoals een loodgieter of elektricien. ‘Het was heel hard werken, zeker naast mijn gewone werk,’ vertelt hij. ‘Ik zou het nu nooit meer doen, maar ik vind het wel fijn om meer leefruimte te hebben.’ Ook de binnenplaats is mooi opgeknapt en sfeervol ingericht. ‘Dat noem ik mijn buitenkamer. Ik zit hier vaak ’s morgens al buiten met mijn brood en de koffie. Ik ben echt heel blij met mijn huis. Ik wil het hier zo lang mogelijk volhouden.’ ’

de heer marinus van doorn is 77 jaar. dat is op zichzelf niet zo bijzonder, maar hij woont ook al 77 jaar in hetzelfde huis aan de Veedijk 13 in berlicum. dat is wel bijzonder! in de loop der jaren heeft de heer Van doorn zijn huis aangepast aan zijn veranderende woonwensen. mede daardoor is het, net als zijn bewoner, een bijzonder huis geworden.

De heer Van Doorn heeft het na 77 jaar nog altijd naar zijn zin op de Veedijk.

saMenwonEn

Page 7: Kleine Meierij bewonersblad september 2014

saMenwonEn

Page 8: Kleine Meierij bewonersblad september 2014

wat mag u van ons verwachten? • De medewerkers waar u contact mee heeft en die

uw aanvraag behandelen, zijn professioneel. • Wij behandelen u met respect.• Wij staan u op correcte wijze te woord en houden

u op de hoogte over de stand van zaken.• Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens.• Wij houden ons aan de afspraken die wij met u maken. • Wij behandelen uw verzoek zo snel mogelijk: ­ telefoon binnen 1 werkdag ­ e­mailbericht binnen 2 werkdagen ­ brief binnen 5 werkdagen• Eventuele problemen bespreken wij samen met u

en we doen onze uiterste best om op korte termijn gezamenlijk een oplossing te vinden.

wat verwachten wij van u?• U behandelt onze medewerkers met respect. • U houdt zich aan de afspraken die wij met u maken.

wat accepteren wij niet? • schreeuwen, schelden, beledigende of discriminerende

taal • intimidatie • gooien met of vernielen van spullen • handtastelijkheden en/of lichamelijk geweld • het onmogelijk maken of bemoeilijken van het werk • bedreigen van medewerkers en/of directie

• lastigvallen van andere aanwezigen • roken in ons gebouw en het onder invloed van alcohol

of drugs betreden van onze locatie(s) • elke andere vorm van agressie en geweld

Bovenstaande geldt voor alle klant­ en bezoekers­contacten en communicatiemogelijkheden, bijvoor beeld: telefonisch, via e­mail, social media, bij bewoners bij een­komsten , tijdens een bezoek aan onze woon winkel of als wij bij u op huisbezoek zijn.De spelregels gelden uiteraard ook voor de gezins­ en familieleden van onze klanten en bezoekers. Gaat het om kinderen die begeleid worden door een volwassene, dan is de begeleider aanspreekbaar op hun gedrag.

wat zijn de gevolgen? Wij spreken u aan als we ongewenst gedrag bemerken. Ongewenst gedrag heeft daarnaast gevolgen. Voor­beelden hiervan zijn dat wij u niet verder helpen of u de toegang tot het gebouw ontzeggen. Richt u schade aan, dan verhalen wij dat op u. Wij registreren alle incidenten en eventueel schakelen wij de politie in en/of doen aangifte.

tenslotte Gelukkig verlopen de contacten met onze klanten en bezoekers bijna altijd heel positief en plezierig. Dat houden we graag zo!

of u nou langs komt in onze woonwinkel, ons belt of een e-mailbericht stuurt, wij helpen u, onze andere klanten en bezoekers graag. in een rustige en prettige sfeer. een sfeer waarin u zich thuis voelt. om dat te bereiken, hebben wij enkele spelregels opgesteld, voor u en voor ons.

• Uw hUUrdersbelangen

saMenrEspECtErEn

Page 9: Kleine Meierij bewonersblad september 2014

De Stichting Huurdersbelangen Kleine Meierij is op­gericht in 2013 en verenigt de voormalige Huurders­belangen verenigingen (HBV’s). Het vernieuwde bestuur stelt zich hier graag aan u voor.

dichtbij het vuurPeter van Keulen is de voorzitter. Hij is samen met Ifna Francisca afkomstig van de voormalige HBV Sparrenburg in Rosmalen. ‘Huurderswerk interesseert mij,’ zegt Peter. Hij doet dit werk al lang en is ­ net als Ifna ­ ook lid van het Stedelijk Huurdersplatform ’s­Hertogenbosch. Ifna wilde na de opheffing van de HBV’s graag dichter bij het vuur zitten en in de Stichting Huurdersbelangen kijken wat ze voor bewoners kan betekenen.

wat er leeftSecretaris en penningmeester van het bestuur is Maarten van Opdorp. Hij woont in de Voshage in Berlicum. Maarten is enorm gemotiveerd om te bekijken of en hoe de stichting samen met Kleine Meierij iets kan doen aan de jaarlijkse huurverhogingen. Jo Geerts is voorzitter van de bewonerscommissie van een seniorencomplex in de Tulpstraat in Rosmalen. ‘In een wooncomplex hoor je goed wat er bij de mensen leeft,’ zegt hij. John van Eijndhoven beaamt dat. Hij woont in de flat Hoogveld in Hintham en was daar penningmeester van de HBV. ‘Nu hoor ik bijvoorbeeld veel over hoge stookkosten en ben ik met enkele bewoners aan het uitzoeken hoe het zit met de grote verschillen in betaling.’

HuurverhogingHoe gaat het nieuwe bestuur de belangen van de huurders behartigen? Voorlopig op twee manieren. ‘We willen ons echt verdiepen in de totstandkoming van de

jaarlijkse huurverhogingen. Hoe dit door het kabinet is geregeld, hoe het samenhangt met alle heffingen die corporaties aan de overheid moeten afdragen, en of er mogelijkheden zijn om er landelijk, met andere huurders belangenverenigingen, iets aan te doen,’ zegt Maarten vol vuur. Hij is al bezig contacten te leggen. ‘Als de huurstijging zich op de huidige manier voortzet, zullen er steeds meer huurders in de problemen komen.’ Peter is het met hem eens. Over dit en andere onderwerpen heeft het bestuur regelmatig contact met Kleine Meierij en met leden van de Raad van Toezicht.

sterk makenHet tweede spoor dat het bestuur wil volgen, is ingaan op wat speelt bij de bewoners. Vandaar de oproep om rechtstreeks bij hen zaken te melden. ‘Als we daar lijn in zien, kunnen we iets gaan aanpakken. Bijvoorbeeld onduidelijkheid over de toewijzing van woningen, of vragen over bepaalde kosten.’ Het bestuur staat op het standpunt dat iedereen die bij Kleine Meierij een woning huurt recht heeft op prettig, comfortabel en betaalbaar wonen. ‘Daarvoor willen we ons sterk maken. Daar zitten we voor.’

De Stichting Huurdersbelangen Kleine Meierij roept u op om al uw vragen, klachten en problemen rondom het wonen rechtstreeks bij hen te melden. Dat kan via een email naar [email protected]. Het gaat dan om vragen, klachten of problemen van collectieve aard. Met individuele vraagstukken kunt u direct terecht bij de medewerkers van Kleine Meierij.

V.l.n.r. Peter van Keulen, Jo Geerts, John van Eijndhoven en Maarten van Opdorp (Ifna Francisca is niet afgebeeld).

de Stichting huurdersbelangen kleine meierij is deze zomer van start gegaan met een enthousiast (ver)nieuw(d) bestuur. dit vijftal wil echt iets betekenen voor de bewoners. peter van keulen, ifna Francisca, maarten van opdorp, jo geerts en john van eijndhoven maken zich sterk voor betaalbaar wonen en oplossingen voor alle huurders problemen. hun eerste daad is een oproep: meld alstublieft alles wat u niet zint!

• Uw hUUrdersbelangen

saMenhurEn

Page 10: Kleine Meierij bewonersblad september 2014

Sinds maart 2013 werkt krohamer installatietechniek als partner van kleine meierij. krohamer komt voorrijden bij alles wat te maken heeft met gas, water en sanitair. ook dakbedekking zit in het pakket. ‘werken bij de mensen thuis, dat vinden wij het mooiste wat er is,’ zegt mede-directeur Frank kroon.

Samen met zijn collega Eef Hamerslag startte Frank Kroon in 2007 installatiebedrijf KroHamer. ‘Wij zijn allebei 38 jaar en we zijn al 36 jaar beste vrienden,’ vertelt Frank. ‘Het klikt geweldig tussen ons. In het bedrijf doen we allebei waar we goed in zijn.’

particulierenKroHamer installatietechniek is een bedrijf in opbouw. In totaal werken er nu zes mensen en KroHamer wil door groeien tot tien. Frank: ‘Eef en ik hebben vroeger in de nieuwbouw gewerkt, maar dat beviel ons helemaal niet. Daarom zijn we met ons eigen bedrijf de particuliere kant op gegaan.’ KroHamer werkt niet alleen voor particulieren, maar ook voor organisaties zoals Kleine Meierij, de gemeente ’s­Hertogenbosch, een aantal verzekerings maat schappijen in de regio en vast goed ondernemers met panden in de binnenstad van ’s­Hertogenbosch.

samenwerkingEef is gespecialiseerd in luxe badkamers. Hij installeert deze van begin tot eind helemaal zelf. Het is een sterk punt van KroHamer, want Eef is altijd ver vooruit volgeboekt. Frank is de man die al het werk opneemt, de offertes maakt en de werknemers aanstuurt. Frank: ‘Onze samenwerking met Kleine Meierij is goed. Het komt weleens voor dat we bijvoorbeeld een woning

aantreffen die heel erg vervuild is. Of we zien dat het niet goed gaat met een bewoner. Dat melden we dan gewoon. We kennen alle opzichters en woonconsulenten, we weten voor elke wijk wie we moeten bellen.

afwisselingEen werkdag begint voor de mensen van KroHamer ’s ochtends om 7.15 uur. Frank: ‘We komen bij elkaar met een bakje koffie en ik deel de opdrachten uit. Dat kunnen er tien op een dag zijn, maar ook één of twee. Het leuke van werken voor particulieren is de afwisseling. Mezelf plan ik niet helemaal vol, voor als er ergens een storing of calamiteit is’. Als er iets mis gaat; een waterleiding die springt of een fikse regenbui waardoor kelders onderlopen, is KroHamer 24 uur per dag bereikbaar.

KoningAls onderneming is KroHamer gericht op een tevreden klant. Frank durft hardop te zeggen dat hij sinds de oprichting van hun bedrijf nog geen ontevreden klant heeft gehad. Waar dat aan ligt? ‘Afspraken nakomen, altijd eerlijk zijn en kwaliteit blijven leveren. Ik zeg bijvoorbeeld tegen mijn mensen dat ze altijd even moeten schoonmaken voordat ze vertrekken. Mensen waarderen het enorm als je het netjes achterlaat. De klant is koning, daar hamer ik altijd op.’

Krohamer komt voorrijden bij alles wat te maken heeft met gas, water, sanitair en dakbedekking.

de klant is koning

saMenwErkEn

Page 11: Kleine Meierij bewonersblad september 2014

‘Het enige dat wij doen is bemiddelen,’ vertelt Angelique. Ze begon een Missie toen ze bij omroep Boschtion werkte en met haar collega’s iets voor arme gezinnen wilde doen met Kerst. Ze gingen ‘lullen voor spullen’ en Angelique zocht uit bij wie ze die spullen konden weg­geven. Het was meteen een succes.

duizend huishoudensOok dit jaar gaat Missie X­mas weer ‘on tour’. De bedoeling is duizend kansarme huishoudens blij maken met een surprisepakket. Ook krijgen honderd senioren die het niet breed hebben een kerstbrunch aangeboden. Hoe krijgt stichting VEADS dat allemaal voor elkaar? ‘Met heel veel bedrijven en mensen die iets aanbieden. Met vele partners, zoals scholen en maatschappelijke organisaties. En met zo’n honderdvijftig vrijwilligers,’ lacht Angelique.

stille armoeDe wijktoer van Missie X­mas komt in december naar verschillende wijken in ’s­Hertogenbosch en Rosmalen. Er is een podium voor optredens. Mensen worden opge­roepen om levensmiddelen te komen brengen. Leerlingen van scholen staan bij supermarkten. Zij vragen de mensen een extra boodschap te halen om te doneren. Stichting VEADS staat ook op de kerstmarkt in de Brabanthallen van 21 tot en met 24 november en komt in diverse winkel centra. ‘Mensen die armoede lijden, houden dat vaak stil,’ vertelt Angelique. ‘We houden dan ook rekening met hun privacy. Het mooie van onze stichting is, dat mensen niet aan regels hoeven te voldoen. Iemand of een instantie meldt hen aan, we merken in een gesprek of ze in de doelgroep vallen en ze krijgen een pakket, dat is alles.’

Mogelijk makenStichting VEADS bruist van de activiteit. Angelique: ‘Mijn houding is: alles is mogelijk, ik geloof niet in: nee.’

Ze organiseerde afgelopen voorjaar ook surprisedagen tijdens NL­Doet. Tachtig kinderen uit minder bedeelde gezinnen werden die dag in het zonnetje gezet. Daarnaast zijn er ook vele ‘losse’ acties, is er een kerst­cd in de maak en komt er zelfs een glossy magazine. Angelique is vooral blij met alle mensen om haar heen: een goed bestuur, een ploeg van 25 vaste vrijwilligers en vele partners die met VEADS samenwerken en de stichting ondersteunen. Maar het belangrijkste zijn voor haar de mensen voor wie ze het doet: ‘Ik hoop dat zij ook die houding oppikken: alles is mogelijk, als je er zelf maar in gelooft!’

‘Voor elkaar aan de Slag’. daarvoor staan de letters van Stichting VeadS, in 2012 opgericht door angelique de rouw en toenmalig wethouder bart eigeman. de stichting is er om iets extra’s te doen voor de minder bedeelden. bijvoorbeeld met missie X-mas, dat nu voor de vierde keer van start gaat.

Angelique is nu al druk in de weer voor Missie X-mas.

Eind vorig jaar organiseerde Jongerencentrum Number One in samenwerking met het Rodenborch College ‘Missie X­mas Rosmalen’: op het schoolplein bij het Rodenborch College zamelde men geld in voor Missie X­mas met uiteenlopende (kinder­)activiteiten, een markt en een afsluitend feest. Dit evenement kwam tot stand dankzij de inzet en bijdragen van lokale ondernemers en (vrijwilligers­)organisaties, waaronder Kleine Meierij.

Ook dit jaar is weer veel behoefte aan hulp om een grote steen te kunnen bijdragen aan Missie X­mas. Wellicht heeft u zelf een goed idee of zijn er al activiteiten rond die periode gepland waar Missie X­mas bij aan kan sluiten. Laat het de organisatie van Missie X­mas weten!

Meer informatie over Stichting VEADS en Missie X­mas vindt u op de website www.veads.nl. Kijk ook op Facebook ‘Missie X­mas’.

J

saMenLEvEn

Page 12: Kleine Meierij bewonersblad september 2014

J

redactie: kleine meierij

teksten: kleine meierij marja havermans teksten, ’s-hertogenbosch

ontwerp: Studio ook, eindhoven

vormgeving: emmY, eindhoven

Fotografie: Fotografie Sandra peerenboom, ’s-hertogenbosch Fotoburo olaf Smit, ’s-hertogenbosch drukwerk: dekkers van gerwen bV, ’s-hertogenbosch

verspreiding: weener groep, ’s-hertogenbosch

kleine meierij , weidestraat 2, postbus 212, 5240 ae rosmalen

t. 073 851 00 00 F. 073 851 00 10 e. [email protected] i. www.kleinemeierij.nl

niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, of op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Begin september ontving u van ons een uitnodiging voor de informatiebijeenkomst ‘samenslimmer met geld’. Tijdens de bijeenkomst lichten wij allerlei zaken toe rondom het onderwerp ‘huren’, bijvoorbeeld met betrekking tot huurprijzen en huurverhoging.Vervolgens neemt financieel deskundige Eef van Opdorp het van ons over. Zij geeft u op een leuke en luchtige manier veel financiele tips, laat u zien hoe u geld overhoudt bij het winkelen en attendeert u op inkomensonder steunende regelingen, zoals huur­ en zorgtoeslag.

waar?Er zijn twee bijeenkomsten:

maandag 6 oktober oF maandag 13 oktoberDe Moerkoal, Driezeeg 20 Perron­3, Hoff van Hollantlaan 1 Van 19.30 tot 21.30 uur

Berlicum/Middelrode Rosmalen (ontvangst om 19.15 uur)

Eef van Opdorp verloot per bijeenkomst één exemplaar van haar boek ‘Geld, Gezin en Geluk’. Daarnaast ontvangen alle aanwezigen een leuke attentie.

i. www.kleinemeierij.nl > Mijn Kleine Meierij e. [email protected] t. 073 851 00 00 (bij spoed ook buiten kantoortijden)

Rechtstreeks melden bij onderhoudsbedrijven:

soort reparatie Firma telefoonnummerGlasschade Midglas NV 0800 020 50 50

C.V.­storing Kemkens bv 0412 63 05 55

Rioolverstopping van Amersfort Rioleringen B.V. 0416 53 04 90

Loodgieterwerkzaamheden KroHamer 073 851 00 00 (nummer Kleine Meierij)

nog niet aangemeld? doe dat dan nu!Ga naar www.kleinemeierij.nl > Nieuws > samenslimmer met geld. Klik op de link ‘aanmelden’, vul het formulier in en druk op ‘verstuur’. Aanmelden via [email protected] of telefonisch via 073 851 00 00 kan natuurlijk ook. Dan houden wij rekening met uw komst.

reparatieverzoeKen

saMensLimmEr met geld