Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

25
KCA 2009-2010 in een notendop Stichting weekendschool KIDS COLLEGE APELDOORN - Deventerstraat 54 7321CA Apeldoorn 055-5484950 Bankrekeningnummer 1473.86.896 Kamer van Koophandel nr. 08184392 [email protected] Website: www.kidscollegeapeldoorn.nl vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

description

boekje met geselecteerde lesverslagen KCA 2009-2010 bij de certificaatuitreiking overhandigd aan de leerlingen

Transcript of Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

Page 1: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

KCA 2009-2010in een notendop

Stichting weekendschool KIDS COLLEGE APELDOORN - Deventerstraat 54 7321CA Apeldoorn 055-5484950

Bankrekeningnummer 1473.86.896 Kamer van Koophandel nr. 08184392 [email protected] Website: www.kidscollegeapeldoorn.nl

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

Page 2: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

Voorwoord 2 1: Hoe is het om bij de politie te werken? 4 2: Waarom hebben we een koningin en geen president? 6 3: Hoe word je kunstenaar van beroep? En..wat is kunst? 8 4: De techniek van de architectuur 10 5: Wat komt er kijken bij het opzetten van een bedrijf? 12 6: Waar water is gaan mensen wonen 14 7: Hoe zorg je goed voor je gezondheid? 16 8: De invloed van religie op cultuur 18 9: Is plastische chirurgie alleen mooimakerij? 2010. Wat is de rol van een advocaat in een rechtszaak? 22

KCA 2009-2010in een notendop

Page 3: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

Voorwoord

Dit boekje is gemaakt om ‘later nog eens terug te kijken’ op KCA 2009/2010. Jij was erbij! Misschien sta je op één van de vele foto’s of is een foto bij die jij zelf gemaakt hebt. Ik hoop dat je het afgelopen jaar veel geleerd hebt en ook veel plezier hebt gehad op de zondagmiddagen.

Het lijkt misschien vanzelfsprekend: elke zondagmiddag was er ‘gewoon’ een gastdocent die iets kwam vertellen. Maar vergis je niet! Dat waren niet de eerste de besten. Ik noem er een paar: een wethouder van de gemeente Apeldoorn, een advocaat van een groot kantoor, een plastisch chirurg, de toneelmeester van Orpheus en de directeur van Omnisport.

En jullie zijn op plaatsen geweest waar je normaal gesproken bijna nooit komt: binnen in het hoofdbureau van politie, op het podium en achter de coulissen in Orpheus, op het middenter-rein van Omnisport, op het hoofdveld van AGOVV. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik denk ook dat je er niet bij stilstaat hoeveel mensen er bezig zijn om deze zondagmiddagen speciaal voor jou te organiseren:een projectcoördinator die de touwtjes in handen houdt, twee zondagscoördinatoren met alle begeleiders die bij alle lessen aanwezig zijn, alle gastdocenten die de lessen gegeven hebben.Maar ook de secretaresse, die doordeweeks alles regelt, de webmaster van www.kidscollegeapeldoorn.nl, het bestuur, dat zorgt voor sponsors, vrijwilligers, ruimte, spullen en nog veel meer en de sponsors die KCA mogelijk maken.Maar ook je ouders en de meester of juf van je groep die je ge-motiveerd hebben om je op te geven en iedere week te komen!

2

Page 4: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

Ik hoop dat al wat je het afgelopen jaar hebt gehoord en gezien, meeneemt in je verdere leven. Misschien geeft KCA je net dat zetje in je rug dat je nodig hebt om ‘wat van je leven te maken’. Dat kan een keus zijn op het gebied van je ver-volgonderwijs. Maar het kan ook op een meer persoonlijk vlak liggen.

Ik wens je veel succes in de komende jaren en hoop dat je la-ter (wanneer je dit boekje nog eens doorbladert) met veel ple-zier terugkijkt op deze toch wel bijzondere zondagmiddagen.

J. ReitsmaVoorzitter stichting weekendschool Kids College Apeldoorn

Onze belangrijkste sponsors:

3

Page 5: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

1: Hoe is het om bij de politie te werken?

Op 4 oktober brachten we een bezoek aan het hoofdbureau van politie aan de Europaweg te Apeldoorn. Eigenlijk wel spannend: het was de eerste van het jaar met en nieuwe groep en we kenden elkaar nauwelijks. We werden allervriendelijkst door de korpschef mevrouw Roelofs ontvangen.

FilmEerst zagen we twee korte filmpjes waarin de taken van de politie duidelijk werden gemaakt en wat je allemaal mee-maakt wanneer je bij de politie werkt.

RondleidingDaarna kregen we een uitgebreide rondlei-ding door het mooie en nieuwe hoofdge-bouw. We hebben twee meldkamers beke-ken, één voor 112 bekeken en één voor 0900-8844. Met op iedere werkplek wel zes beeldschermen om alle informatie te kunnen zien en door te geven aan andere instanties. En heel veel communicatietechniek om alle mel-dingen goed en snel te kunnen afhandelen. Gelukkig was het erg rustig op deze zondag en kwamen er niet veel meldingen binnen.

4

Page 6: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

Daarna ging de rondleiding verder in het arrestantenverblijf: een cellencomplex waar verdachten en arrestanten tijdelijk opgesloten kunnen worden. Ook de dronkemanscel waar het niet echt fris rook. Wij waren het er wel over eens: hier kun je beter niet opgesloten worden.

Vragen en antwoordenTer afsluiting hebben we in groepjes van vier een aantal vragen opgeschreven. Die werden uitgebreid en serieus door mevrouw Roelofs beantwoord.Wij kregen nog even de handboeien om en mochten voelen hoe het was om een kogelwerend vest te dragen. Gelukkig was het sleuteltje van de boeien binnen handbereik en konden we weer worden bevrijd.

AfsluitingZo hebben we een goede indruk gekregen over hoe het is om bij de politie te werken en wat de politie allemaal doet.Voor meer informatie kregen we een brochure mee hebben en de raad om op de site www.kombijdepolitie.nl te gaan kijken.

5

Page 7: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

2: Waarom hebben we een koningin en geen president?

Met de busEerst lopend naar het Marktplein waar we de bus naar de Naald hebben genomen. Een klein eindje lopen en het paleis kwam al gauw in zicht.

Koptelefoons op!En toen de koptelefoons op en in 3 groepjes door het grote paleis dwalen. Iedere kamer had een eigen functie en was in de oorspronkelijke staat gerestaureerd. Er was veel te zien en te beleven. Gelukkig konden we even uitrusten op een soort poef: er waren eigenlijk wel veel kamers.

We hebben ademloos naar de geschiedenis van paleis het Loo geluisterd. Ook de punaises in de kapel werden door ons speur-neuzen gemakkelijk gevonden. We hebben nu een beetje idee waarom wij een koningin en geen president hebben.

6

Page 8: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

De tuin inNa de rondleiding, die ruim een uur duurde, zijn we nog even snel de tuin in geweest. Lekker een frisse neus halen en de be-nen strekken. Even een appeltje eten en wat appelsap drinken. En daarna de Franse tuin bekijken met de fontein en de wereld-bol.

Foto’s maken

Helaas mogen er in het paleis geen foto’s worden gemaakt.Maar in de tuin waren er gelukkig genoeg mogelijkheden om een paar mooie plaatjes te schieten.

7

Page 9: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

3: Hoe word je kunstenaar van beroep? En ... wat is kunst?

Iemand die zijn brood verdient als kunstenaar... Meneer Hans-peter Nagtegaal was deze zondag onze gastdocent.

We gingen het hebben over kunst. We kregen een presentatie over wat hij allemaal gemaakt heeft. Schilderijen, olieverf en acryl. Stillevens. Een doos met flessen. Zelfportretten. Zowel van zichzelf als ook van zijn vader en moeder heeft hij kunst-werken laten zien. Zijn ouders waren beiden ook kunstenaar.

En we kregen naakten te zien. Een genre dat al twee- driedui-zend jaar bestaat, maar bij de dames in de groep, de 10-11 jarige meiden, wel een diepe frons in het voorhoofd gaf.Ook plastieken. Bronzen beelden. Overal in Apeldoorn kun je ze zien.Bij kunst gaat het om fantasie. Het hoeft niet ergens op te lijken of hetzelfde te zijn als in het echt. Het gaat erom uit te beelden wat je in je hoofd hebt. We hebben een beeldje gezien dat van brons was gemaakt en dat was best zwaar.

8

Page 10: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

Meneer Hanspeter zei dat één van de leuke dingen van beelden is dat je er aan kan komen. Met je handen kijken, eigenlijk.

Sommige kunst ontstaat op verzoek, andere kunst ontstaat om-dat meneer Hanspeter iets gezien heeft dat hij het wel moést uitbeelden. Een heel bijzonder werk dat hij gemaakt had, was een monument voor alle mensen die zo verdrietig waren dat ze niet meer verder wilden leven. Ook dan kan er kunst zijn.

Na de pauze hebben we zelf beeldjes gemaakt. Geen poppetje maken braaf zittend op je stoel. Nee, vertelde meneer Hans-peter ons, je kan beter gaan staan en laat de klei uit je handen komen. Knijp! Druk en trek!

Dat was wel even wennen. Gaandeweg durfden we meer. In plaats van brave poppetjes werden het meer intuitieve plastie-ken. Háást kunst ...

9

Page 11: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

4: De techniek van de architectuur

De architect de heer Ed Euser (deze middag kreeg hij als titel ‘meester Ed’) heeft ons wegwijs ge-maakt in de wereld van de architectuur. Hij werkt bij Artec Architecten: dit bureau is gevestigd te-genover het Marktplein.

Zoveel architecten, zoveel ontwerpen....Na een korte introductie liet hij ons allerlei verschillende ont-werpen van scholen zien:• Ronde scholen• Kleurige scholen• Hoge scholen• Scholen met veel glas• Een school met een ingang die op een pet leekEn iedere school was om een bepaalde reden zo ontworpen.

Ook ROC-Aventus is een bijzondere school qua ontwerp.

Ontwerp je eigen schoolDaarna was het de beurt aan de kinderen.Er lag een grote berg met karton die riep: ‘pak me, plak me en snij mij in stukken!’ Maar zo simpel was het niet: het ontwerp moest wel even aan een aantal eisen voldoen:

10

Page 12: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

• Twee klaslokalen van 70 m2.• Een leuke gemeenschapsruimte• Een lerarenkamer• En natuurlijk een toilet voor jongens en meisjes.

Petje op....Als je goed bezig was, kreeg je een bouwhelm (‘dat zeg ik’) op.Bijna iedereen heeft dan ook de pet wel even op gehad.

11

Page 13: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

5: Wat komt er kijken bij het opzetten van een bedrijf?

Drie lessen hebben we met elkaar gesproken over Economie en Ondernemen; best een moeilijk onderwerp. Eerst hebben we basisbegrippen over economie en ondernemen besproken. Daarna hebben we buiten diverse winkeletalages bekeken en in drie groepen een winkelformule bedacht. Er kwam zelfs een tekening met de winkelindeling en een heel goed idee om het geld voor het toiletbezoek te besteden aan een goed doel.

OndernemerDaarna heeft Theo Veeneman van de Rabobank ons een spoed-cursus gegeven hoe we ondernemer kunnen worden. Nou, daar komt heel wat bij kijken!

We hebben eerst nagedacht over wat er dan allemaal bij komt kijken. Inkoop, schoonmaken, personeel, opslag, vergunnin-gen, brandweer, gemeentelijke regels, A-locatie of juist ietsje verder van de Hoofdstraat, maar dan scherpere prijzen, acties en marketing zaken. Nadat we zo een tijdje gebrainstormd hadden, hebben we in groepjes een aantal plattegronden gemaakt. ´Pink Pearl´ and ´Pink Girls´ Mode voor meisjes van 10 tot 20 sprongen er uit. De middag vloog om!

12

Page 14: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

Voor de 2e les hebben we allemaal thuis een artikel meegeno-men over ondernemen of economie, uit de krant of vanaf internet. On-derwerpen als valuta € en $, de rol van de bank, wat komt er allemaal kijken bij het beginnen met een eigen bedrijf, de beurs en wat is rente, kwamen aan de orde. Ook de kredietcrisis werd besproken. Wat betekent dat voor een winkelier? En wat wordt er allemaal op Prinsjes-dag verteld door de koningin?

In de 3e les hebben we eerst even teruggekeken naar de 2e les. Ook hebben we stilgestaan bij de her-

eniging van de beide Duitslanden. Hoe liep de Berlijnse muur en hoe was Duitsland verdeeld? Op 9 november 1989 was het na 20 jaar weer mogelijk om vrij van Oost naar West te gaan, waar-door er een nieuwe economie in Duitsland ontstond.

Praktijk Dat begon met het bezoek van onze ‘mystery guest’. We moes-ten diverse vragen stellen om er achter te komen wat voor winkel deze mevrouw heeft, maar na twee vragenronden wisten we het. Zij kon veel vertellen over haar bloemenwinkel en liet ons dia’s zien over een rozenkwekerij, de veiling, de groothan-del en de winkel. Hoe gaat dat in het echt? In de winkel zelf zijn we rondgeleid en hebben we uitleg gehad. In een rollenspel was één van ons winkelier en een ander een klant: dat ging heel goed en het was leuk. We hebben nog een aantal vragen aan de winkelier gesteld en daarmee was het thema Economie en Ondernemen afgerond.

13

Page 15: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

6: Waar water is gaan mensen wonen

Deze middag waren er twee gastdocenten: meneer de Jong, beleidsmedewerker water en meneer Heijsman, coördinator beken, allebei van de gemeente Apeldoorn.

AlfabetAls warming up werd het alfabet even afgelopen.Welk wateronderwerp is er te bedenken met de letter ‘W’ (= warm water) en de letter ‘K’ (jaja: koud water)? Daarna een korte toelichting op de Grift en het Apeldoorns kanaal.

Laarzen aan!En toen de laarzen aan en op weg naar de Grift.Onderweg werd er stilgestaan bij het sluisje (hoe werkt dat nou?): daar waren jongelui bezig met een bijzondere hobby: met een magneet metalen voorwerpen uit het kanaal vissen. Een soort schatzoeken op de bodem van het kanaal.

Soms stroomt de Grift onder een weg door

14

Page 16: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

Aangekomen bij de Grift gingen we die uitgebreid onderzoeken:

1. Hoe ziet de bodem eruit? (kleiachtig).2. Hoe snel stroomt het water? (ongeveer 50 liter/seconde).3. Wat zijn vistrapjes? (rustplaats voor visjes)4. Wat voor visjes zwemmen er in de Grift? (stekelbaarsjes en andere kleine visjes)5. Hoe diep is de Grift? (ongeveer 10 cm, soms dieper)... en ga zo maar door.

Wij hebben de volgende one-liners opgeschreven:• Ik heb geleerd dat …de Grift lang is en dat je klei kan opgraven en hoeveel liter per seconde door de Grift stroomt.• De Grift is …een beek met water.• Het water in de Grift is …lang.• Het leukst vond ik …in het water lopen onder de brug door.• Ik vond het een leuke middag …omdat ik veel geleerd heb.• Het water in het Apeldoorns kanaal is vies.

Wij hebben zelf ervaren hoe de Grift eruit ziet en dat het leuk is om te ontdekken wat de betekenis van water is voor mensen.De gastdocenten ontvingen dan van de kinderen ook terecht een applaus voor hun leuke les.

15

Page 17: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

7: Hoe zorg je goed voor je gezondheid?

Een bloem. Een blikje. Een beregezellige middag. Dat was zondag 31 januari in drie woorden. Juf Inge had alles heel goed voorbereid. We zaten verspreid over een paar tafels en elke tafel kreeg een vel met iets over een afdeling van de GGD.Dat zijn er heel wat. Forensische artsen bijvoorbeeld. Die wer-ken heel veel samen met de politie. Als er een dokter nodig is bij arrestanten. Bij alcoholcontroles. Maar ook als er iemand vermoord is! Als je dat wil worden moet je wel weten dat er 7x24 uur gewerkt wordt!Maar ook controles bij kindercrèches en Tattoo Shops. Lesgeven op scholen in het Turks of Marokkaans of Chinees over gezond-heid.Alles wat te maken heeft met infectieziekten. Was best lastig, maar we hebben het aardig goed gedaan, dacht ik.

16

Page 18: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

Daarna een soort spelletjescarrousel. Elke meester of juf deed een spel, en alle kinderen gingen in groepjes van spelletje naar spelletje.

Als je de test zelf nog eens rustig wil doen, ga dan naar www.voedingscentrum.nl, dan ‘jeugd’, en dan ‘testen’.

Heel veel gastdocenten geven een klein cadeautje, maar van-daag kregen we er zelfs twee! Een bloem en een Blikje met een Beertje erin!Kortom, het was een echte B-Middag. Bloem+Blikje+Beertje gezellig!

17

Page 19: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

8: De invloed van religie op cultuur

Eén grote doos. Véél kleine dingen.Mevrouw Janneke Bonekamp kwam zondag met een enorme doos. Dat was gelijk wel spannend.

Wat zat er allemaal in? We zouden het gaan hebben over ons Nederlandse Erfgoed. Er waren er maar weinig die dat echt snapten aan het begin.Erfgoed heeft te maken met Cultuur. Ook al zo’n moeilijk woord. Gelukkig had mevrouw Janneke een woordenboek mee-genomen. Het had te maken hoe mensen leefden en wat ze belangrijk vonden. Nou, dat was heel wat natuurlijk.We hebben er maar een klein stukje van bekeken, alleen wat dingetjes over de verschillende religies. Christendom, Joden-dom, Boeddhisme en Islam. Wat wel apart was, dat de voorwer-pen die heel officieel uit de doos kwamen ook bij veel

18

Page 20: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

van ons gewoon thuis lagen. Een kettinkje met kralen om mee te bidden bijvoorbeeld.Als er geen 99 kralen aan zitten is het niet Islamitisch, vertelde iemand van ons aan mevrouw Janneke. Leert die gelijk ook weer wat!Veel kleine voorwerpen, allemaal belangrijk voor Nederlanders. Samen, de Nederlandse Cultuur. Samen, een deel van ons Ne-derlands Erf Goed. Was weer een hele leuke middag, én interes-sant! Precies wat de bedoeling is bij KCA!

19

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

Page 21: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

9: Is plastische chirurgie alleen mooimakerij?

Mevrouw Oostrom (de chirurg) en Lisette (de studente die dr. Oostrom hielp) hebben ons veel geleerd over het vak plastische chirurgie.

Naar het auditoriumDat is een ander woord voor de collegezaal waar o.a. lessen worden gegeven. In een powerpointpresentatie hebben we dui-delijk gezien wat het vak plastische chirurgie precies inhoudt. We kregen veel foto’s te zien van patienten vòòr en nà een operatie. Dat maakte veel indruk op ons. Sommige foto’s waren ‘best wel heftig’ om te bekijken: bv. wanneer er vuurwerk in het spel is. Het werd al snel duidelijk: plastische chirurgie is niet alleen mooimakerij! En als chirurg moet je soms ontzet-tend inventief zijn. Maar het resultaat is er dan ook naar.

Omkleden en hup naar de wasruimteNa de theorie was het tijd voor een stukje praktijk. Omkleden hoort daar bij: op deze manier krijgen bacteriën en virussen minder kans. ‘Echte’ chirurgen staan minutenlang hun handen te schrobben met borstels en zeep. Daarna worden de handen

20

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

Page 22: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

ontsmet met alcohol. Dat bleef ons gelukkig bespaard. Maar we moesten ons wel in zo’n blauw pak hijsen met een mutsje en sloffen over onze schoenen.En daarna op weg naar de kleine operatiekamer (ok), omdat de

grote in gebruik was voor een spoedoperatie; in een ziekenhuis wordt ook in de weekenden gewerkt. Het was een leuk gezicht om ons in blauwe outfits door de gang te zien lopen.

In de okWe moesten eerst door een sluis: de volgende deur ging dan pas open als de vorige deur gesloten was. Ook hier om bacteriën en andere ongewenste gasten buiten de deur te houden. In de kleine ok stond in het midden een bed waar de patiënt op komt te liggen met daarboven een lamp die heel veel licht geeft.Om te opereren heb je veel instrumenten nodig die natuurlijk ook weer steriel zijn verpakt.

21

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

Page 23: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

10. Wat is de rol van een advocaat in een rechtszaak?

Meester Cornelisse van B&C Melissen van Donselaar trad deze middag op als gastdocent. Geen meester omdat hij ‘voor de klas staat’, maar omdat hij afgestudeerd is in de rechten. Hij is al ruim 25 jaar werkzaam als advocaat nadat hij in 1983 was afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.Zijn vakgebieden zijn: arbeidsrecht, sociaal verzekeringsrecht en strafrecht. Deze middag hebben we het voornamelijk over het strafrecht gehad: dat spreekt het meest tot de verbeelding.

Even een paar vragen beantwoorden...Om een beetje in de stemming te komen heeft meester Lex een paar vragen op papier uitgedeeld. Nu weten we allemaal wie een advocaat betaalt en wat het verschil is tussen een toga en een bef. Daarna heeft meester Lex wat algemene wetenswaar-digheden verteld over het beroep advocaat en hoe je dat kunt worden. Best nog wel een hele studie!

De serie ‘Keyzer en De Boer’ naspelen.Wat is leuker dan jezelf in een echte toga te hijsen en een bef om je nek te binden en net doen alsof je advocaat bent? Of een echte officier van Justitie? We hebben met z’n allen ons even in een echte rechtszaak verplaatst en daarna gekeken hoe deze zaak in de serie Keyzer en De Boer afliep. De verdachte was niet altijd even tevreden over de verdediging, maar gelukkig kreeg het recht toch nog zijn beloop en werd de echte dader ontmaskerd.

22

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

Page 24: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

Meester Lex speelde de rol van rechter. Hij gaf de rechtszaak de nodige sturing en legde ondertussen nog even haarfijn uit hoe een rechtszaak in zijn werk gaat. Dames speelden vol over-gave de strenge rol van officier van Justitie.

Ten slotte heeft meester Lex nog een paar ‘echte’ zaken be-sproken (zonder zijn beroepsgeheim te schenden) en voor dat we het wisten was het tijd.

23

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

Page 25: Kids College Apeldoorn lesverslagen 2010

vOOR nieuwsgierige KIDS DIE MEER WILLEN wETEN

24