Keukengids 2014

40
Aangeboden door 2014 KEUKENGIDS

description

Actuele tendensen in de keuken.

Transcript of Keukengids 2014

Page 1: Keukengids 2014

Aangeboden door

2014

KEUKENGIDS

Page 2: Keukengids 2014

ONTDEK EEN KEUKEN MET EEN EXTRA ZINTUIG VOOR PERFECTIE.Het Whirlpool 6TH SENSE inbouwgamma betekent een heuse revolutie voor het koken, want alles is ontworpen om u het leven gemakkelijker te maken. Terwijl de oven automatisch de ideale temperatuur en kooktijd voor uw gerecht bepaalt, stuurt de kookplaat u een akoestisch signaal wanneer uw water kookt. De dampkap past zijn zuigkracht aan op basis van wat aan het koken is. Wat nog? De microgolfoven zorgt voor een heerlijk krokante maaltijd in een oogwenk dankzij de 6TH SENSE CrispTM functie. Tenslotte is de koelkast met voorsprong de beste om voedsel heerlijk vers te houden en de temperatuur sneller te herstellen* dan een gewone koelkast. Niet slecht om een 6TH SENSE keuken in huis te hebben, toch?

* 5 keer sneller dan Whirlpool apparaten zonder de 6TH SENSE technologie.www.whirlpool.be

Page 3: Keukengids 2014

ONTDEK EEN KEUKEN MET EEN EXTRA ZINTUIG VOOR PERFECTIE.Het Whirlpool 6TH SENSE inbouwgamma betekent een heuse revolutie voor het koken, want alles is ontworpen om u het leven gemakkelijker te maken. Terwijl de oven automatisch de ideale temperatuur en kooktijd voor uw gerecht bepaalt, stuurt de kookplaat u een akoestisch signaal wanneer uw water kookt. De dampkap past zijn zuigkracht aan op basis van wat aan het koken is. Wat nog? De microgolfoven zorgt voor een heerlijk krokante maaltijd in een oogwenk dankzij de 6TH SENSE CrispTM functie. Tenslotte is de koelkast met voorsprong de beste om voedsel heerlijk vers te houden en de temperatuur sneller te herstellen* dan een gewone koelkast. Niet slecht om een 6TH SENSE keuken in huis te hebben, toch?

* 5 keer sneller dan Whirlpool apparaten zonder de 6TH SENSE technologie.www.whirlpool.be

De keukengidsis een publicatie van

Uitgeverij Vision Graphique

© Vision Graphique sprl

Theodore Rooseveltstraat 131030 Brussel

Tel.: +32 2 732 33 97

e-mail:[email protected]

De artikels in deze brochure mogen in geen geval worden gere-produceerd zonder voorafgaande

uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van de uitgever.

Redactie:Marie-Claire [email protected]

Lay-out:Patrick Anthonis

[email protected]

Sales Manager:Patrick Anthonis

[email protected]

Editie 201411.545 • D/2014/11.545/1

InhoudGeschiedenis van de keuken 4

Hoofdstuk 1 6Een keuken ontwerpen1. Beheer van de ruimte 62. Het werkvlak, een belangrijke keuze 113. Gemakkelijk te onderhouden vloeren en wanden 13

Hoofdstuk 2 Trends 2013 181. Keuken en woonruimte in elkaar laten overvloeien 182. Natuurlijke materialen gebruiken 183. Gedestructureerde elementen en kleur durven gebruiken 194.Nieuwe,superperformantetoestellen 195. Verzorgde kasteninrichting 206. Ecologisch verantwoorde keuzes 207. Kiezen voor een charmekeuken 21

Hoofdstuk 3 Uitrusting van de keuken 221. Spoeltafels 222. Kraanwerk 25

Hoofdstuk 4 Elektrische huishoudapparaten 271. Lees goed wat er op het label staat 272.Koelkasten en diepvriezers 283. Kookplaten 294. Dampkappen 325. Ovens 336. Vaatwassers 367. Om extra van te genieten… 38

3

Page 4: Keukengids 2014

Geschiedenis van De keuken als specifieke ruimte voor het berei-den van maaltijden heeft niet altijd bestaan. In de loop van de eeuwen werd deze ruimte, die in oude culturen in open lucht was ingericht, in het huis opgenomen, maar in een zone die van het leefgedeelte gescheiden was. Dat blijft zo in de burgershuizen van de 19de eeuw, waar de keuken vaak in de kelder is ondergebracht en er een keukenlift is geïnstalleerd. Maar op het platteland worden de maaltijden nog steeds in de keuken bereid én gegeten.

De keuken, ingericht met een gootsteen, een fornuis en een buffet zoals in het ontwerp van Lucien François uit 1915 (foto 1), verandert in de jaren 30 met de komst van de elektrische huishoudapparaten en de 'ingerichte keuken'. In België treffen we de Cubex-keuken van archi-tect Dekoninck (1930) nog in veel huizen aan (foto 2). Sinds april 2013 is ze opnieuw verkrijg-baar in een hedendaagse vorm. De buffetten maken plaats voor elementen die met elkaar verbonden zijn door een werkvlak. Dertig jaar later verdelen formicameubelen met moderne aspiraties en modellen in massief hout de markt

onder elkaar. In de jaren 80 wordt de eetkamer steeds vaker in de 'Amerikaanse keuken' geïn-tegreerd. Door die sociologische evolutie, ge-steund door de ontwikkeling van de elektrische huishoudapparaten, gaat de keuken voortaan over in de leefruimte! In honderd jaar tijd is de keuken het sterkst geëvolueerd van alle kamers in het huis (foto 3). Dat is uiteraard vooral het resultaat van de technologische ontwikkelingen.

De huishoudapparaten die we vandaag niet meer kunnen missen, zijn precies een eeuw ge-leden ontstaan. De elektrische koelkast werd in 1913 uitgevonden. Tot in de jaren 50 sleutelen de producenten aan hun uitvindingen tot ze uit-eindelijk algemeen ingang vinden. De 'vintage' look uit die tijd is vandaag weer helemaal in (foto 4). Onze huidige apparaten vinden hun oor-sprong in de jaren 80, toen de eerste combina-ties op de markt kwamen. In 1925 veroorzaakt de ronde oven met kookplaat een omwenteling in de culinaire wereld. In 1953 komen de eerste microgolfovens op de markt. Ze zijn bijna twee meter hoog en wegen 350 kg. In de jaren 70 komen er meer modellen uit en doen ze hun

1. Lucien François 2. Cubex

4 Keukengids

Page 5: Keukengids 2014

Geschiedenis van de keuken

3. Sheer

intrede bij de Amerikaanse ge-zinnen. De moderne vaatwasser is een nazaat van het halfauto-matische model dat Joséphine Cochrane in 1886 heeft ontwor-pen, maar het apparaat zoals we het nu kennen, werd in 1960 op punt gesteld en raakte in de jaren 80 ingeburgerd.

Maar het centrale element in de keuken is sinds onheuglijke tijden de haard, die later wordt ver-vangen door de 'potager', een gemetst fornuis met roosters van gietijzer boven een stookplaats gevuld met gloeiende houtskool . Dankzij de uitvinding van het fornuis - eerst gestookt met hout, daarna met steenkool en vervol-gens met gas, dat ook als ver-warmingstoestel diende - kon de warmte in een beperkte ruimte worden gehouden. De fabrikan-ten zijn trots op hun lange ge-schiedenis en kijken uit naar de toekomst terwijl ze hun produc-ten voortdurend vernieuwen en verbeteren. Vandaag beschikken we over intelligente huishoudap-paraten. De mooie hedendaagse keukens zoeken een evenwicht tussen technisch raffinement en een terugkeer naar de bron. De cirkel is rond. De gezellige keu-ken is weer terug... met een maxi-mum aan comfort.

4. Smeg

5

Page 6: Keukengids 2014

Hoofdstuk 1Een keuken ontwerpen

1. Beheer van de ruimteBij de inrichting van de keuken wordt vandaag meer dan ooit rekening gehouden met de ruimte en haar specifieke kenmerken. Maar de keuken is geen ruimte zoals de andere, waar we het meubilair van plaats kunnen veranderen

als we dat willen. De inrichting moet immers aangepast zijn aan de beschikbare oppervlak-te, de plaats van de ramen en de deuren en de technische beperkingen (water-, elektriciteits- en gasaansluiting). Deze opstelling, lineair, in een hoek of opgebouwd rond een eiland, past zich aan open of gesloten ruimten aan. Want de trends evolueren, de woonomgeving veran-dert.

• Lineaire opstellingWe zien deze lineaire opstelling in 'I-vorm' vaak in appartementen, in lange, smalle keukens. Alle functies bevinden zich langs één muur om-dat er geen andere oplossing mogelijk is. Door deze inrichting is het niet mogelijk om er een werk-driehoek te organiseren.

De uitdagingen van een ergonomische plan-ningBij het uittekenen van een gezellige inrichting moeten we rekening houden met een aan-tal basisregels die noodzakelijk zijn om een functionele en ergonomische ruimte te cre-eren. Gemakkelijk kunnen bewegen tussen de verschillende activiteitszones en bijgevolg

nutteloze verplaatsingen vermijden, is een es-sentiële voorwaarde voor een keuken waar het plezierig werken is. Er zijn uiteraard verschil-lende scenario's mogelijk. Vandaag krijgt het specifieke aanbod van de keukenspecialisten een nieuwe dynamiek dankzij nieuwe software-programma's. De resultaten van plannen en tekeningen in 3D zijn bijzonder aantrekkelijk.

1. Desiron Lizen

2. Arclinea

Tip van de vakman Plaats de koelkast en de spoeltafel aan de ene kant, de kookplaten aan de andere kant.

6 Keukengids

Page 7: Keukengids 2014

3. Dekeyzer

Oplossing: een comfortabele bereidingszone vrijhouden tussen de spoelbak en de kookplaat. En om deze strakke inrichting gezelliger te maken, kunnen we met diepteverschillen spelen (foto 1).

De parallelopstelling of dubbele I-vorm is een variant op de lineaire keuken. Als de breedte het toelaat (vanaf 210 cm), kunnen we de keu-ken langs twee tegenoverliggende wanden op-stellen om optimaal gebruik te maken van de ruimte (foto 2). Maar voor een perfecte bewe-gingsvrijheid hebben we 120 cm ruimte nodig tussen de twee kastenwanden. Dan kunnen we de deuren van kasten en huishoudtoestellen probleemloos openen. Alles bevindt zich op de juiste afstand. De werkdriehoek wordt ge-respecteerd. In dat geval kunnen we een maxi-mum aan apparaten en kasten opstellen.

• HoekopstellingL- en U-vormige opstellingen zijn klassieke inrichtingen voor een oppervlakte van 12 tot 20 m2. Ze zijn ideaal voor ruimten met bijna vierkante afmetingen.

De L-vorm biedt ruimte voor een eettafel, maar de werkdriehoek is uitgerekt en de derde zone is vaak ver verwijderd van de twee andere (foto 3).

De U-vorm is opgesteld tegen drie muren die met twee hoeken verbonden zijn. Ze benut de ruimte optimaal en beperkt de verplaatsingen tot een minimum (foto 4). Alles bevindt zich binnen handbereik. De werkdriehoek wordt perfect gerespecteerd. In de hoeken worden slimme opbergruimten geplaatst om deze moeilijk bereikbare plaatsen optimaal te benut-ten. Als de oppervlakte voldoende groot is, kan er een eettafel in het midden van de keuken worden geplaatst. Het is ook mogelijk om aan een zijde een toog te plaatsen die geschikt is om aan te eten en gerechten te bereiden.

• Opstelling met centraal eiland – dé actuele trend

Deze trend sluit aan bij de evolutie van onze le-vensstijl: de keuken als open leefruimte waar je veel meer doet dan alleen maaltijden bereiden. In grote ruimten voorkomt een centraal eiland te grote verplaatsingen tussen de voorbereidings-, kook- en

Tip van de vakman Beperk de afstand tussen wassen, koken en bewaren zoveel mogelijk

4. Eggo

7

Page 8: Keukengids 2014

waszone en je kunt er een erg praktische eethoek inrichten (foto 5). In kleinere ruimten die volledig uit-geven op de leefruimte, is de keuken geen aparte ka-mer meer en wordt ze in de leefruimte geïntegreerd. De woning lijkt groter hoewel de totale oppervlakte niet is veranderd.

Het inrichtingsplan is meestal gebaseerd op een li-neaire of L-vormige opstelling met een rechthoekig of vierkant losstaand werkvlak tegenover de kasten-wand. Het eiland bevindt zich in het midden van de keuken en kan diverse functies vervullen:• Een ruimte met bijkomende schappen en laden en

een extra werkvlak.• Een kookeiland met een kookplaat, een grill, een

frituurpan.• Ingericht met een spoeltafel en vaatwasser.

De eerste functie vereist geen speciale inrichting, maar voor de twee andere zijn elektrische aansluitin-gen en/of een watertoevoer en -afvoer noodzakelijk. Het eiland mag hoe dan ook een vlotte doorgang niet in de weg staan. We moeten dus 1 tot 1,20 m ruimte rondom het eiland voorzien. Een opmerkelijk opstelling is een half eiland. In dit geval is het eiland verbonden met de meubelen die tegen een van de wanden zijn opgesteld (foto 6).

Om een lineair eiland ook voor andere functies dan opbergruimte te gebruiken, moet het minimum 180 cm lang zijn, met een vrije zone van 90 tot 120 cm rondom. Het kan echter een vierkante, of zelfs ronde vorm hebben. Als het uit verschillende tegen elkaar geplaatste meubels bestaat, kunnen meubels van verschillende hoogte afwisseling creëren. In het hoogste gedeelte kunnen we een barhoek inrichten en het gedeelte waar het oppervlak breder wordt, kan als tafel dienst doen.

5. Sylvain Liégeois

6. Binova

7. Eggo

8. Varenna

9.Eggo

8 Keukengids

Page 9: Keukengids 2014

Meestal is het eiland ongeveer 90 cm hoog, de hoogte van een werkvlak (foto 7), maar de niveaus kunnen verschillen, onder meer wanneer we een tafel of vrijstaande toog toevoegen (foto 8). In alle voorbeeldgevallen stelt een eiland dat een waszone (spoeltafel of spoeltafel + vaatwasser) of een kookzone (kookplaten, dampkap en eventueel oven) bevat, hoge technische eisen en moeten er afvoerleidingen voor het afvalwater, leidingen voor de toevoer van water en elektrische bekabeling worden geïnstalleerd. Bij een renovatie moeten we bijna altijd alle aansluitingen verplaatsen om ze naar het midden van de ruimte te brengen.

Het opbergeiland In dit geval is het eiland enkel een bijkomend werkvlak en doet het tegelijk dienst als opbergruimte. Er kunnen schappen, laden en handige opbergvakken in worden aangebracht, kruidenrekken, een uittrekblad of een snijplank (foto 9).

Een andere optie: een breed blad, op hetzelfde niveau, lager of hoger geplaatst, vervangt de traditionele keukentafel.

De perfecte oplossing voor een vlekkeloze keuken

Bref lost het wel op

In de keuken word je met alle soorten vuil geconfronteerd. Vet is daarbij één van de grootste boosdoe-ners. Tegen al die soorten vuil is er Bref Keuken. Met de formule op basis van alcohol verwijdert het grondig alle vuil en vetsporen, en je keuken glanst als nooit tevoren. Bref Keuken is het ideale product voor het dagelijkse onderhoud van je keuken.

Page 10: Keukengids 2014

10. Eggo 11. Dovy

12. Eggo

Het waseilandAls we voor een waseiland kiezen, moeten we (vooral bij een renovatie) rekening houden met het probleem van de leidingen, dat gemakkelij-ker op te lossen is in een woning met een kel-derverdieping. Om praktische redenen bevat deze module meestal ook de vaatwasser. Het noodzakelijke werkoppervlak moet vrij groot zijn om plaats te bieden voor de voorbereiding van de maaltijden rond de spoelbak (foto 10). Omdat er op dit type eiland vaak keukengerei ligt, onttrekt een verhoogde muurplaat die als maaltijdvlak kan dienen, het aan het oog.

Het kookeiland Dankzij dit eiland is er meer ruimte voor kasten langs de wanden van de keuken. Met uitzonde-ring van de ovens, die zich op ooghoogte moe-ten bevinden, kunnen alle kookapparaten in het eiland worden ondergebracht: kookplaten of domino's, gril, teppanyakiplaat, stoommodule of geïntegreerde frituurpan, wat je maar wilt. Op het vlak van afmetingen blijft een diepte van 90 cm aangewezen om de functionaliteit te ga-randeren en over een voldoende breed werk-vlak te beschikken om de voedingsmiddelen te bereiden (foto 11). De elektrische bekabeling is

10 Keukengids

Page 11: Keukengids 2014

meestal geen probleem. Alleen voor de gas-toevoer moet er een ruimte aanwezig zijn om de leidingen in onder te brengen.

Het multifunctionele eilandEen multifunctioneel eiland is meestal vrij groot omdat de meeste functies erin worden onder-gebracht: koken, voorbereiding, wassen (foto 12) en eventueel een eethoek (foto 13). Om het gestroomlijnde concept te behouden, worden de kookplaat en de spoelbak soms zonder ka-der in het werkvlak geïntegreerd. Bij een ronde vorm is alles binnen handbereik in een ergono-misch concept (foto 13). Dankzij dit compacte satellietelement kunnen verschillende perso-nen tegelijk aan het werkvlak werken met alles binnen handbereik.

2. Het werkvlak, een belangrijke keuzeEen keuken kies je pas na grondig overleg, maar ook het werkvlak, dat intensief wordt gebruikt, verdient de nodige aandacht. We gebruiken het om maaltijden te bereiden, het accentueert het meubilair en we kunnen de spoeltafel of kookplaat erin onderbrengen. Er is een uitgebreide keuze aan materialen. Verschillende materialen kunnen geschikt zijn, afhankelijk van de functie van het centrale eiland - opbergruimte, kookeiland, waszone of multifunctioneel eiland - maar elk materiaal heeft voor- en nadelen. Kies bij voorkeur een werkblad uit één stuk om delicate naden te vermijden. Om die reden hebben we de betegelde werkbladen, die je nog in oude keukens vindt, hier niet be-sproken, want de vele voegen (die gemakkelijk vuil worden) maken ze ongeschikt op het vlak van hygiëne en onderhoudsgemak. Het werkblad moet in de eerste plaats bestand zijn tegen dagelijks intensief gebruik. Het mag dus niet worden aangetast door vloeistoffen, vetten, zuren, schokken, snijden, krassen en het moet perfect schoon blijven, dag na dag.

Tip van de vakman • Concentreer de was- en kookzone in een eiland om de voedingsmiddelen gemakkelijk

te kunnen bereiden en plaats de oven(s), de koelkast/diepvries en de opbergmeubelen tegen een grote functionele muur.

• Speel met gezellige accenten en contrasterende materialen (bijvoorbeeld hout en inox).

13. Scavolini.

11

Page 12: Keukengids 2014

• Roestvrij staal Roestvrij staal geniet de voorkeur in profes-sionele keukens, het is perfect hygiënisch, niet poreus, bestand tegen hitte, water, schok-ken, bleekwater en geschikt voor contact met voedingswaren (foto 1). Het werkblad wordt meestal op maat gemaakt en bestaat uit ge-plooid staal op spaanderplaat en kan dus naad-loos worden geplaatst. Maar het krast gemak-kelijk en vraagt specifiek onderhoud.

• Synthetisch materiaalDeze materialen, met merknamen zoals Cori-an®, LG Hi Macs® of Silestone® by Cosenti-no, worden gefabriceerd op basis van natuurlijke mineralen (tot 95%) en acrylhars (foto 2). Ze zijn massief, niet-poreus, hygiënisch, voelen aan-genaam aan en zijn erg gemakkelijk te onder-houden. Ze worden geplaatst zonder zichtbare naden en zijn geschikt voor alle werkvlakken, van het eenvoudigste tot het meest complexe, waarin zelfs spoeltafels worden geïntegreerd.

• GranietGraniet is extreem goed bestand tegen krassen, hitte, vlekken en zure producten en daardoor een ideaal materiaal (foto 3). Je kunt zelfs voedings-middelen snijden op het werkblad. Graniet is ver-

krijgbaar in diverse kleuren en tekeningen (effen, geaderd of gevlekt, met sterke of matte glans).

• NatuursteenKalksteen is minder hard dan graniet, maar zeer goed bestand tegen schokken en hitte. Kalksteen is erg aantrekkelijk door de grote variëteit aan kleuren, tekeningen en afwerkingen en is bijzon-der gemakkelijk te verwerken (afgeronde ran-den, uitsnijdingen voor spoeltafels, enz.). Blauwe steen blijft een grote favoriet in België en past bij elke keukenstijl (foto 4). Het werkblad moet met een vlekwerend producten worden behandeld dat de steen beschermt en voedt.

• Betonstuc of betonpleisterDit materiaal is momenteel erg in trek bij lief-hebbers van een sobere, hedendaagse stijl. Er zijn twee soorten producten op de markt, die worden aangebracht op spaanderplaat: enerzijds speciaal beton, beschermd met een behandeling die het een glanzend uitzicht geeft en anderzijds waterdichte betonpleister van het type Mortex®, op basis van cement en kalk, gekleurd met natuurlijke kleurstoffen en behandeld met een beschermende olie die het een glad uitzicht geeft (foto 5). Om dit product perfect te plaatsen is vakkennis vereist.

1. Bulthaup

4. Carrieres du Hainaut

2. Corian

5. Beal

3. Beltrami

12 Keukengids

Page 13: Keukengids 2014

• NatuursteenNatuursteen is een van de duurzaamste mate-rialen, maar het gebruik ervan is onderworpen aan bepaalde voorwaarden om aantasting door zuren en chemische producten te voorkomen. Let dus op het type product, de hardheid en vooral de kwaliteit (de herkomst is belangrijk!). Er bestaan verschillende steensoorten die in categorieën zijn ondergebracht: graniet, mar-mer, leisteen, zandsteen, kalksteen... Blauwe steen, die afkomstig is uit onze streken, kan ook als werkblad en/of achterwand worden gebruikt voor een totale look. Het is echter aan te raden natuursteen goed te impregneren om

hem beter bestand te maken tegen olie en vet (foto 1). Natuurstenen tegels zijn meestal eer-der dun en gekalibreerd, zodat ze even gemak-kelijk te plaatsen zijn als keramische tegels.

• GlasGlas, doorzichtig, mat of gekleurd, wordt gebruikt in dikten van 10 tot 40 mm en al of niet op een onderlaag aangebracht. Glas is hygiënisch, duurzaam en voelt aangenaam aan, het is goed bestand tegen krassen en gemakkelijk te onderhouden (foto 6). Thermisch gelaagd glas is robuust, maar niet onbreekbaar. Bij overbelasting kunnen er spontane breuken ontstaan. Het moet dus met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. Het kan ook gevoelig zijn voor grote thermische schokken.

• HoutHout is een tijdloos en natuurlijk materiaal bij uitstek, dat verkrijgbaar is in verschillende dikten en in een grote variëteit aan soorten en tinten (foto 7). Mas-sief hout vereist zorgvuldig onderhoud om al zijn eigenschappen te behouden, want het is bijzonder gevoelig voor vloeistoffen (opletten dus met een waszone in de buurt!). Er moet regelmatig een be-schermingslaag worden aangebracht en het hout moet een keer per jaar worden geschuurd.

6. S

naid

ero

7. Effeti

1. Carrieres du Hainaut

3. Gemakkelijk te onderhouden vloeren en wandenA. VloerbekledingDe keuken stelt minder hoge eisen op het vlak van waterbestendigheid dan de badkamer, maar het blijft niettemin een moeilijke zone door de intensieve betreding en het spatten. Een solide, duur-zame en gemakkelijk schoon te maken vloerbekleding is bijgevolg de beste keuze.

13

Page 14: Keukengids 2014

• TegelsBij de keuze van tegels moeten we eveneens rekening houden met bestendigheid tegen slijtage, perforatie en chemische producten. Poreuze producten van het type 'terracotta' gebruiken we beter niet omdat ze niet water-dicht zijn en gevoelig voor krassen. Keramische tegels zijn een betere keuze, want ze blijven onveranderlijk mooi en zijn tegen alles bestand. Tegelvloeren volgen modetrends, met sobere en hedendaagse tinten of gesofistikeerde kleuren, langwerpige formaten en een gesofistikeerd lijnenspel. Door hun textuur en kleuren kunnen keramische tegels andere materialen perfect nabootsen. In de massa gestructureerde en gekleurde keramische tegels zijn vrijwel niet te onderscheiden van natuursteen, hout, (Silvis Humus Country, foto 2), ver-roest metaal of beton (Concrete Graphite, foto 2b).

• BetonIndustriële vloeren zijn vandaag erg in trek en gepo-lierd beton doet nu ook zijn intrede in de keuken. Deze betonvloeren worden gegoten op een vlak en stabiel oppervlak (om scheuren te vermijden) en vervolgens gepolierd tot een gladde en glanzende vloer (foto 3). Om scheuren te vermijden en de vloer schokbestendig te maken, is een dikte van 10 cm aanbevolen, maar er bestaat ook een procedé met een dunnere laag (6 mm) als men een bestaande deklaag wil behouden. Bepaal-de fabrikanten hebben ondoordringbare, betonstuc-tegels van groot formaat ontwikkeld met hetzelfde uitzicht als gegoten beton, die worden geplaatst zoals een tegelvloer. Een andere mogelijkheid is een vloer van epoxyhars die in 3 mm dikte op de vloer wordt aan-gebracht en die licht- en perforatiebestendig is (foto 3).

• ParketEr bestaan veel misverstanden over houten vloeren in de keuken. Hout kan erg duurzaam zijn als we een

2. Cotto d’Este

2b. Cotto d’Este

3. Beton Flame

14 Keukengids

Page 15: Keukengids 2014

zeer dichte houtsoort kiezen - eik, beuk, ahorn, es - of een houtsoort die goed bestand is tegen vocht, zoals teak, afzelia of merbau. Aan te raden is massief parket waarvan de elementen (brede planken, smalle stroken, kopse blokjes) uit eenzelfde dikte massief hout bestaan. Meerlagenparket bestaat uit plaatmateriaal met een massief houten slijtlaag (niet te verwarren met laminaatvloeren die geen hout bevatten). Een correcte plaatsing, verlijmd of met spijkers, en een goede afwerking met olie zorgen voor een lange levensduur. Deze doorzichtige of gekleurde afwerkingslaag be-schermt het parket tegen aantasting door water en chemische producten (foto 4).

• LaminaatvloerenAlleen producten van gerenommeerde merken zijn gegarandeerd vochtbestendig, duurzaam en hebben optimale akoestische eigenschappen en een solide oppervlak (foto 5). Belangrijk om te weten is dat krassen onherstelbaar zijn en dat de vloer niet kan worden geschuurd als de toplaag beschadigd is. De meeste producten worden zwevend geplaatst, wat handig is bij renovatie.

• Soepele vloerenLinoleum en vinyl waren jarenlang uit de gratie, maar zijn dankzij ingenieuze ideeën van de fabri-kanten weer in opmars. Het zijn geen saaie vloeren of eindeloze imitaties van tegeltjes meer. Die hebben plaatsgemaakt voor kleurige ontwerpen met originele motieven. Met deze drie materialen met hun vele gezichten kun je de keuken zonder grote werken snel een trendy en verjongd uitzicht geven. Het is wel belangrijk om een vloer van goede kwaliteit te kiezen. Een voorwaarde voor een lange levensduur van elk van deze materialen is een vlakke, schone en droge vloer bij het plaatsen. Marmoleum® bestaat uit een mengeling van lijnzaadolie, houtmeel, kalk en jute (foto 6). Dit lino-leumproduct is antistatisch, bacteriostatisch en 100 % natuurlijk.

• Kurk

4. Brems

5. Pergo

6. Forbo

15

Page 16: Keukengids 2014

Kurk is een natuurlijk en 100 % eco-logisch product waarop verschillende beschermingslagen worden aange-bracht. Het is afkomstig van de schors van de kurkeik die tal van positieve eigenschappen heeft: thermisch isole-rend, voelt zacht en warm aan, geluid-dempend, gemakkelijk te onderhou-den, aangename elasticiteit, bestand tegen vocht, slijtage en krassen. Er be-staan diverse innovatieve collecties die het design van kurk tot zijn recht laten komen (foto 7).

1. Apavisa 2. Roca 3. Eiken Project

7. Santana

Het gebeurt zelden dat keukenwanden niet be-tegeld zijn. De tegels kunnen met de vloertegels harmoniëren of een totaal andere kleur hebben, ze kunnen optische illusies creëren en zijn ver-krijgbaar in subtiele matte of glanzende tinten, gecombineerd met ingelegde stukjes metaal of friezen. 3D-effecten (foto 1) en rechthoekige for-maten in effen kleuren om de continuïteit tussen de vloer en de muren te garanderen (foto 2) zijn

vandaag de trend. Voor zelliges, handgemaakte tegels in terracotta, bedekt met een laagje email, worden meestal donkere tinten gekozen (foto 3). Gelakt glas met een hoge slijtweerstand is een geschikt materiaal, want het is gemakkelijk schoon te maken, geschikt voor grote opper-vlakten (foto 4) en combineert de esthetische kwaliteit van lak met de glans van glas. De kleur wordt verkregen door een laag lak aan te bren-

B. MuurbekledingDe keuken stelt minder hoge eisen op het vlak van waterbestendigheid dan de badkamer, maar het blijft niettemin een moeilijke zone door de intensieve betreding en het spatten. Een solide, duur-zame en gemakkelijk schoon te maken muurbekleding is bijgevolg de beste keuze.

16 Keukengids

Page 17: Keukengids 2014

4. Saint Gobain Glass

5. Santana

gen op de achterzijde van het glas. Kurk is een creatieve nieuwkomer, het is hygiënisch en draagt bij tot een gezon-dere atmosfeer in de woning (foto 5).

Wanden verven, meestal met acrylverf, is een van de snelste en gemakkelijkste manieren om de keuken een levendige toets te geven (foto 6). De fabrikanten bieden een vrijwel onuitputtelijk assortiment verven en in de ca-talogussen vinden we tal van stijlen, ideeën en bronnen van inspiratie. Een met zorg gekozen kleur kan de ruimte lichter maken en de waarneming van de verhoudingen wijzigen. Met een fris, natuurlijk groen kunnen we de bui-tenruimte zelfs naar binnen laten doorlopen. Dat is posi-tief voor onze moraal, zelfs in kamers die op het noorden uitgeven. Probeer eens gedurfde en karaktervolle kleu-ren. Opmerking: Een extra matte bordverf verandert een muurvlak in een gemakkelijk aan te brengen geheugen-steuntje in de vorm van een zwart bord (foto 7).

De achterwandDe ruimte tussen de lage kasten en de hangkasten wordt inten-sief gebruikt. Gezien de frequente waterspatten in de buurt van de spoelbak en de vetspatten rond de kookplaat, moeten we de bekleding van deze wand dus met zorg kiezen. Naast de klassieke tegels zijn er tegenwoordig nog tal van bekledingen mogelijk (metaal, laminaat, natuursteen, glas of composietma-teriaal), die dikwijls worden afgestemd op het werkblad (foto 8).

6. Levis

7. Arclinea 8. Xavie-Z

17

Page 18: Keukengids 2014

Hoofdstuk 2Trends 2013

1. Keuken en woonruimte in elkaar laten overvloeien De keuken wordt steeds meer de ontmoe-tingsruimte voor het gezin en vrienden, op elk moment van de dag. Concepten zoals 'Floa-tingSpaces' laten keuken en woonruimte in el-kaar overvloeien, zonder wanden of grenzen (foto 1). Moduleerbare schappen verlengen de klassieke opbergruimten voor voorraden en de bereiding van maaltijden. Het greeploze meubilair versmelt met de architectuur om één sobere ruimte te vormen. De gebruiks-voorwerpen zijn handig verborgen achter wanden. De keuken biedt ook plaats voor een grote, gezellige tafel om met de hele familie samen te zijn (foto 2).

2. Natuurlijke materialen gebruikenEr wordt veel aandacht besteed aan de mate-rialen. In hedendaagse keukens wordt vooral houten meubilair gebruikt met sobere lijnen, waarin de traditionele waarden tot uitdrukking komen dankzij verschillende oude artisanale technieken (foto 3). Donkere geborstelde eik met sobere, elegante accenten, massief hout van verschillende breedte en dikte om een driedimensionaal effect te creëren, de heden-daagse ontwerpen maken graag gebruik van hout. Combineer lichte eik met warme tinten (foto 4).

3. Team 7

4. Mape2. Schiffini

1. Eggo

18 Keukengids

Page 19: Keukengids 2014

3. Gedestructureerde elementen en kleur durven gebruikenTegenover de trend van glad, minimalistisch meubilair met verborgen schappen en huishoudtoe-stellen, creëert gedestructureerd meubilair een lossere of totaal nieuwe sfeer, zonder terug te keren naar het verleden (foto 5). Kleine, pittige kleurtoetsen accentueren de klassieke witheid van het meubilair (foto 6). Rekken met gekleurde achterzijde geven een aangename frisse toets, koelkas-ten zijn verkrijgbaar in fruitige kleuren.

4. Nieuwe, superperformante toestellen De huishoudtoestellen, geïnspireerd op de wereld van de high-tech – vooral inductie-kookplaten en stoomovens – worden intelli-gent, energiezuinig en hun design kan perfect geïntegreerd worden in de woninginrichting. Binnenkort kunnen we alle keukenapparaten sturen via onze smartphone…• Inductiekookplaten detecteren de plaats, de

grootte en vorm van elke pan, zodat we ze waar ook op het oppervlak kunnen plaatsen (foto 7).

• Combinatieovens beschikken over een draadloze warmtesonde die de kooktijd au-

tomatisch aanpast; met stoomovens kun je ook 'vacuümkoken' (foto 8).

• De compacte dampkappen worden geïn-tegreerd in een wandkast van 35 cm hoog of worden naast het kookvlak geïntegreerd (foto 9).

• Vaatwassers zijn veel stiller geworden. Dankzij een goede isolatie en een geop-timaliseerd watercircuit produceren ze gemiddeld 49 dB(A). Sommige modellen blijven onder de 44 of zelfs 37 dB.

• De koelkasten verbruiken veel minder ener-gie maar optimaliseren tegelijk de bewaring van de voedingsmiddelen (foto 10).

5. Diesel 6. Eggo

7. Siemens 8. AEG 9. Novy 10. Electrolux

19

Page 20: Keukengids 2014

11. Dada

12. Santos

13. Bulthaup

5. Verzorgde kasteninrichting Alle elektrische huishoudapparaten in de keuken kun-nen worden opgeborgen in mooie, slim ingerichte kas-ten met schuifdeuren (foto 11). De inrichting vergemak-kelijkt de toegang tot dagelijkse gebruiksvoorwerpen en de diepe kasten bieden extra ruimte. De deuren bevatten tal van accessoires en XXL-laden, volgens een 'super georganiseerd' concept. Alles is goed geor-dend, gemakkelijk te gebruiken en weer op te bergen. Sommige laden zijn 120 cm breed, meer dan 70 cm diep en kunnen tot 80 kg gewicht dragen (foto 12). Een remsysteem zorgt voor de stabiliteit van de inhoud. U kunt de mooie en functionele laden indelen zoals u wenst door een inox blokje te verplaatsen (foto 13).

6. Ecologisch verantwoorde keuzesDé grote uitdaging voor de fabrikanten is het energieverbruik van de appara-ten. Vandaag kunnen we een keuken inrichten zonder het milieu te schaden door ecologische materialen te gebruiken en huishoudtoestellen, kranen en verlichtingssystemen te kiezen waarmee we veel water en energie besparen.

• Waterbesparende kranenDe keukenkraan wordt het meest gebruikt in huis en de hulp van de elektro-nica werd ingeroepen om het milieu een handje te helpen. Met een simpele klik of draaibeweging bijvoorbeeld, kiest de gebruiker de temperatuur en

het waterdebiet op de PuraVida elektronische keukenmengkraan. De temperatuur en het debiet kunnen vooraf worden ingesteld op basis van de persoonlijke behoeften en de instellingen kunnen worden bewaard. De ring met leds verandert van kleur - blauw, rood - en geeft zo een optische indicatie van de temperatuur (foto 14).

• Het energielabel geeft de prestaties aan van energie- en waterbesparende toestellen. Kies in elk geval een van de modellen van klasse A+, A++ en A+++, die steeds talrijker worden. De meest recente vaatwassers verbruiken slechts 10 tot 15 liter water, of zelfs maar 7 liter per cyclus

14. Hansgrohe

20 Keukengids

Page 21: Keukengids 2014

15. Bosch 16. Whirlpool 17. ECO 18. Team 7

19. Carrières du Hainaut

20. Aga

21

(foto 15). Hun AAA-label (energie-efficiëntie, was- en droogprestaties) zijn het bewijs van hun energiezuinigheid. In kookplaten levert inductie tot 40% energiebesparing op ten opzichte van andere methoden. De energie-efficiëntie van de dampkappen wordt geoptimaliseerd dankzij een energiezuinige motor. Bepaalde koelkastmodellen beschikken over een compressor waarvan de warmte wordt gebruikt om het water van de vaatwasser te verwarmen (foto 16).

• Ecologisch verantwoord keukenmeubilair Let op de lakken (op basis van neutrale solventen) en de spaanderplaat waaruit de meubelen zijn samengesteld (gering gehalte aan formaldehyden, vluchtige organische stoffen die de luchtkwali-teit aantasten). Bent u een fan van hout, het ecologische materiaal bij uitstek, controleer dan of het om FSC-gelabeld hout gaat, dat gegarandeerd afkomstig is van duurzaam beheerde bossen (foto 17). Nieuwe decoratieve oppervlakken (werkblad) bestaan voor 75% uit gerecycleerd materiaal zoals glas, porselein of gekristalliseerde as (foto 18).

7. Kiezen voor een charmekeuken In charmekeukens staat echte gezelligheid voorop dankzij het gebruik van authentieke materialen - zelliges in terra-cotta met zuiderse kleuren, blauwe steen van de vloer tot de spoelbak oude stijl - uitgerust met hypermoderne ap-paratuur (foto 19). Het fornuis, een essentieel onderdeel, geeft de landelijke keuken een authentiek karakter. De ba-sismodellen zijn in de voorbije honderd jaar geëvolueerd, maar worden nog steeds met de hand gemaakt (foto 20).

Page 22: Keukengids 2014

Hoofdstuk 3Uitrusting van de keuken

1. Spoeltafels Rond de spoeltafel vinden de meest uiteenlo-pende dagelijkse activiteiten plaats: groenten snijden, schoonmaken, de vaat doen. Omdat spoeltafels frequent in contact komen met voe-dingsmiddelen, moeten ze absoluut schoon zijn, bestand tegen thermische schokken, snij-werktuigen, vetten en zuren.

Naast roestvrij staal (foto 1) – het favoriete materiaal vanwege de prijs, de schokbesten-digheid en de eenvoudige plaatsing - zijn keramiek (foto 2) en synthetische materialen (foto 3) steeds meer in trek. Materialen zoals natuursteen (foto 4), glas, beton en waterdichte mortel (foto 5) passen bij bepaalde esthetische keuzes en specifieke inrichtingen.

Moeten we een of twee spoelbakken kiezen, met of zonder vergiet, met of zonder resten-bak? Dat hangt vooral af van de gewoonten en de beschikbare plaats. Een brede, diepe spoel-bak (foto 6) is handig voor groot keukengerei en kan vaak worden uitgerust met accessoires zoals een verwijderbaar vergiet, een snijplank... (foto 7 & 8). Alle Vero-spoelbakken van Dura-vit zijn bijvoorbeeld 445 mm diep. Bij dit model vormen de perfect gladde en licht aflopende afdruiprekken een extra werkvlak (foto 9). De spoelbak kan

1. Franke

2. duravit

3. Blanco

22 Keukengids

Page 23: Keukengids 2014

precies een hoek van het werkvlak innemen, zodat er meer werk-ruimte vrijkomt (foto 10).

• Roestvrij staal Voordelen Hygiënisch en solide, verkrijgbaar in verschillende modellen, afme-tingen en prijzen.

Nadelen Het onderhoud en de gevoeligheid voor krassen. Spoelbakken met een gerasterd oppervlak gaan langer mee.

Keramiek

Voordelen Geëmailleerd keramiek is een natuurproduct met een glad opper-vlak dat aangenaam aanvoelt en gemakkelijk te onderhouden is. We kunnen zonder enig probleem voedingsmiddelen wassen, plaatsen en bereiden in de spoelbak. Dit materiaal is immers goed bestand tegen snijden en slijtage.

Nadelen Het gewicht en de geringe schokbestendigheid.

3. Blanco

4. Carrières du Hainaut

5. Beal International

6. Duravit Vero

7. Duravit Kiora

8. Blanco Andano

9. Franke

10. Villeroy & Boch Monumentum

Dankzij innovatieve oppervlaktebe-handelingen blijft het keramiek langer schoon en is het perfect hygiënisch (DuraCeram® van Duravit of Cera-micplus® van Villeroy & Boch bijvoor-beeld). Vuildeeltjes kunnen zich bijna niet meer vasthechten en vloei-stoffen stromen sneller weg.

23

Page 24: Keukengids 2014

Composietmateriaal

Voordelen Licht, hitte- en zuurbestendig, weinig gevoelig voor krassen en gemakkelijk te onderhouden, verkrijgbaar in tal van vormen, afmetingen en kleuren. Composietmateriaal van hars en kwarts- of granietpoeder is duurzamer.

Nadelen De hoge prijs van kwaliteitsproducten.

De fijne graniet- of kwartsdeeltjes die bij de fabricage worden samengevoegd, zorgen voor een super-glad oppervlak dat gemakkelijker te reinigen is.

Soorten spoeltafels • Spoeltafel die op een gootsteenkast of een gemetste

steun moet worden geplaatst. Omdat hij de volledige breedte en diepte van dit meubel bedekt, is het werkvlak onderbroken (foto 11).

• Spoeltafel die in een uitsnijding in het werkblad wordt ge-plaatst, de rand bedekt de uitsnijding (foto 12). Wordt het

meest toegepast. Een integratie zonder kader in het werkvlak is delicater en is voorbehouden voor specifieke modellen.

• Een onderbouwspoeltafel is erg ge-makkelijk te onderhouden. De vloei-stoffen of voedselresten vallen direct in de spoelbak, zodat het werkvlak schoon blijft (foto 13).

• Gegoten spoeltafel in synthetisch mate-riaal (foto 14) die volledig in het werkblad overgaat zonder zichtbare naad. Sommige van deze spoeltafels zijn speciaal ontworpen om volledig in het werkblad te worden geïnte-greerd met een perfecte afwerking (foto 15).

11. Villeroy & Boch

12. Franke

13. AL-AL

14. Boffi & Corian®

15. Cosentino

24 Keukengids

Page 25: Keukengids 2014

2. KraanwerkGroenten schoonmaken, de vaat doen, kommen of potten vullen of de handen wassen, tot 90 keer per dag maken we gebruik van de keukenkraan. Het is een van de meest gebruikte keukenwerktuigen. Of het nu om een een-voudig model gaat, een kraan met een uittrekbare douche met twee soorten stralen of een professioneel model met veer, alle kookplezier begint met een goede kraan.

• MengkraanOok bij de basisversie vergemakkelijkt de hoge en draaibare uitloop het vullen of schoonmaken van grote pannen of kommen, zoals bij de Focus van Hansgrohe (foto 1). Het SoftCube design sluit perfect aan bij de rechthoekige vorm van veel spoelbakken. Dit model is ook verkrijgbaar met een uittrekbare vuistdouche. Ook het model Metris is uitgerust met deze vuistdouche met twee types stralen, die bijna niet te onderscheiden is van de uitloop van de kraan en erg ergonomisch in de hand ligt. Met één klik kies je tussen een gewone en een douchestraal die ideaal is om groenten te spoelen (foto 2 & 3). Met de Axor Starck-kranen kun je de greep links of rechts van de uitloop van de kraan installeren (foto 4).

2. Hansgrohe Focus-keukenmengkraan 3. Hansgrohe Metris-keukenmengkraan 4. Axor Starck-keukenmengkraan

1. Hansgrohe Focus-keukenmengkraan

25

Page 26: Keukengids 2014

• 2-gats mengkraanU kunt de greep van de 2-gatsmengkraan Axor Citterio M installeren waar u wilt (foto 5). Bijvoorbeeld vooraan op het werkblad, zodat hij gemakkelijk bereikbaar is, of ergonomisch aan de 'juiste' kant voor links-handigen. PuraVida-kranen hebben een ronde body van geborsteld rvs en een glanzend verchroomd oppervlak aan de bovenzijde (foto 6). Van dit model is ook een volledig verchroomde versie verkrijgbaar.

• WandmengkraanDe nieuwe Axor Uno2 mengkraan voor wandmontage is de oplos-sing om meer plaats te maken aan de spoelbak (foto 7). En ze heeft nog een voordeel: er kan zich geen water of kalk ophopen aan de basis van de kraan. De aparte handgreep wordt links of rechts van de geïntegreerde telescopische uitloop geplaatst, die uittrekbaar en draaibaar is om de actieradius van de kraan ter hoogte van de goot-steen te vergroten (bijvoorbeeld om twee spoelbakken te vullen).

• 'Semi-professionele' mengkraan Deze modellen werden ontworpen voor ambitieuze hobbykoks. Met hun draaibare uitloop, slang met veer en functioneel design zijn ze ideaal voor spoelbakken die in een keukeneiland zijn gemon-teerd. De 'joystick' handgreep kenmerkt de Axor Starck-collectie (foto 8). Axor Citterio heeft een ergonomische handgreep die ook met vuile of ingezeepte handen eenvoudig te bedienen is (foto 9). Deze kranen beschikken over een 360° draaibare uitloop, een mo-biele vuistdouche met twee straaltypes (normaal en douche), een QuickClean antikalkfunctie, een systeem, een terugslagklep en een debiet van ongeveer 9,5 l/min.

5. Axor Citterio M met uittrekbare vuistdouche

6. Hansgrohe PuraVida keukenmengkraan

7. Axor Uno2 wandinbouw

8. Axor Starck 9. Axor Citterio

26 Keukengids

Page 27: Keukengids 2014

Hoofdstuk 4Elektrische huishoudapparaten

1. Lees goed wat er op het label staatIn de 27 lidstaten van de EU moet elk apparaat een 'Europees energielabel' dragen. De vroe-gere energieclassificatie met een schaal van A tot G is nu beperkt tot de klassen A tot D en boven de klasse A staan de klassen A+, A++ en A+++. Pictogrammen op het label geven de milieu- en technische prestaties van het appa-raat aan.

Bijvoorbeeld voor koelkasten en diepvriezers (foto 1):1. Naam van de fabrikant, aanduiding van het

type product 2. Energie-efficiëntieklasse 3. Energieverbruik in kWh/jaar 4. Totale nuttige inhoud van het koelgedeelte5. Totale nuttige inhoud van het vriesgedeelte 6. Geluidsniveau in decibel van het product 7. Aanduiding van de reglementering

No frost koelkasten en diepvriezers bespa-ren ons de lastige klus van het ontdooien, in-ductiekookplaten zijn betaalbaar geworden, er komen steeds meer stoomovens op de markt (ook al blijft dit een aanzienlijke inves-

tering), dampkappen worden weggeborgen in het werkblad, fluisterstille vaatwassers die zich aanpassen aan uw behoeften en budget combineren design en gebruiksplezier met uitstekende prestaties.

1. Voorbeeld van een label voor koelkasten en diepvriezers 9. Axor Citterio

27

Page 28: Keukengids 2014

2. Koelkasten en diepvriezers Veel apparaten van goede kwaliteit voldoen op het vlak van de-sign, materialen en afwerking, maar de functionaliteit kan sterk verschillen. Ze werken de klok rond, we moeten ze dus aan een grondig onderzoek onderwerpen

Dankzij zuinige compressoren, een uitstekende isolatie en een optimaal koudecircuit verbruiken sommige apparaten weinig energie: de meeste vallen onder de energie-efficiëntieklasse A++ of A+++. Vrijstaande modellen in inox, in kleur (foto 2) of met een nieuwe bekleding in duurzaam glas (foto 2b) zijn erg in trek omdat ze over een grotere nuttige inhoud beschikken. De inbouwmodellen beantwoorden echter aan een behoefte aan esthetische kwaliteit en soberheid omdat ze perfect in het meu-bilair zijn geïntegreerd en dus onzichtbaar zijn (foto 3).

Naast de modellen met standaardbreedte (60 cm), bestaan er ook apparaten van 70 cm of 90 cm breed met een hogere opslagca-paciteit voor dezelfde hoogte (foto 4). Een koelkast en diepvriezer van dezelfde afmeting (60 cm breed) in een 'side-by-side' systeem is ook een oplossing voor de toenemende vraag naar bewaarca-paciteit. En om een echt koudecentrum te creëren, kunnen we drie apparaten naast elkaar opstellen: een koelkast, een wijnbewaarkast en een diepvriezer, inbouw of vrijstaand (foto 5).

3. Bosch 4. General Electric 5. Atag

2. Whirlpool

28 Keukengids

Page 29: Keukengids 2014

Enkele voordelen van de nieuwste generatie apparaten• Dankzij de no frost techniek wordt de vochtig-

heid afgevoerd. Omdat de lucht droog blijft, is er geen ijsvorming op de binnenwanden van het apparaat of op de voedingsmiddelen.

• Hermetisch gesloten hygrometrieregelsyste-men. Fruit en groenten blijven twee keer lan-ger vers.

• Een 0°C compartiment: in dit compartiment blijven groenten en fruit tot drie keer langer vers.

• De nieuwe ledlampen met lange levensduur verlichten de binnenkant gelijkmatig zonder te verblinden.

• De snelvriestoets om snel een grote hoeveel-heid voedingsmiddelen in te vriezen.

• Een metalen flessenrek om dozen en flessen veilig op te bergen.

• Diepvrieslade(n) met grote inhoud voor om-vangrijke voedingsmiddelen.

• Verdeler van gekoeld water en ijsblokjes of IceTwister-systeem om ijsblokjes binnen te bewaren.

3. Kookplaten

GaskookplatenVeel professionele koks koken het liefst op gas vanwege het gebruiksgemak en de prestaties. Kookplaten op gas zijn steeds vaker uitgerust met een geïntegreerde ontsteking en met een automatisch systeem dat de gastoevoer afsluit als de vlam dooft (deze veiligheid, of thermokoppel, is wettelijk ver-plicht voor alle gaskookplaten). Enkele nieuwigheden zijn mo-dules gecombineerd met een grill, een teppanyakiplaat (foto 6) of wokbranders (foto 7) die de warmte in het midden van de wokpan concentreren zonder dat er energie verloren gaat.

6. Gaggenau

7. Atag

29

Page 30: Keukengids 2014

Elektrische kookplatenElektrische kookplaten zijn goedkoop en eenvoudig te bedie-nen, maar weinig performant (vrij lange opwarmings-/afkoe-lingstijd) en moeilijk te onderhouden.

Vitrokeramische kookplatenVitrokeramische kookplaten bevatten twee soorten branders (straalbranders verwarmd door warmtestraling en halogeen-branders die door opeenvolgende impulsen worden ver-warmd), ze moeten goed worden onderhouden, warmen snel op, maar koelen traag af (foto 8).

InductiekookplatenDe elektromagnetische systemen die in de kookplaat zijn geïnte-greerd, verwarmen de bodem van de pannen (speciale inductie-modellen) via inductie en de warmte wordt direct overgebracht naar de voedingsmiddelen (foto 9). De voedingsmiddelen zijn sneller gaar en de warmte verdwijnt onmiddellijk wanneer u de kookplaat uitschakelt of de pan van de kookplaat neemt.

Inductie nader bekekenKoken via inductie is een energiezuinige me-thode want in tegenstelling tot de andere sy-stemen, verwarmt de inductiekookzone niet, de warmte wordt direct in de bodem van de pan geproduceerd en verspreid naar de in-houd. Van zodra je de pan van de inductie-zone neemt, stopt de energietoevoer onmid-dellijk. Zo verbruik je nooit meer energie dan nodig. De elektronische herkenning van de pannen draagt ook bij tot de energiebespa-ring. Inductiekookplaten verbruiken tot 50% minder energie dan keramische kookplaten. Veel inductiekookplaten beschikken over een boosterfunctie om een grote hoeveelheid wa-ter aan de kook te brengen of vlees te bakken. Nieuw: een draadloze intelligente sensor die

8. Gaggenau

9. Siemens

10. Gorenje

11. Siemens

30 Keukengids

Page 31: Keukengids 2014

op het deksel wordt aangebracht, past de bereiding op elk moment aan en voorkomt overkoken (foto 10).

Met de moduleerbare zones van de nieuwe inductiekookplaten kun je de zones zelf indelen volgens de grootte en de vorm van de pan-nen (Freeinduction foto 11 & PowerFlex 12). Andere functies zijn de automatische inschakeling van de verlichting en de ventilatie van de dampkap, automatische start van de kooktijd, een tijdschakelaar die de uitschakeling van de kookzone bestuurt, een veiligheidsscha-kelaar voor langdurige en delicate bereidingen en vergrendeling.

Domino'sMet het gamma domino's kan iedereen het kookvlak aanpassen aan zijn behoeften. Deze domino's kunnen een stoomkookmodule bevatten (foto 13) of een wok op inductie met een speciale pan (foto 14).

12. Whirlpool

13. Gaggenau

14. Novy

De perfecte oplossing voor een vlekkeloze keuken

Bref lost het wel op

Bref heeft het geheim in han-den die van poetsen een plezier maakt. Als vuil en vet zich ops-tapelen op de dampkap of op de bodem van een braadpan, is er geen snellere oplossing dan Bref Power Ontvetter om uw keuken opnieuw te doen stralen.

Verstuif en overwin het vuil in een vingerknip.

Page 32: Keukengids 2014

4. DampkappenVentilatie is vandaag belangrijker dan ooit, want de keuken is een centrale leefruimte geworden waar we graag aangename momenten door-brengen. Een efficiënte en stille verwijdering van kookdampen is dus primordiaal. Ook de keuze van het model is belangrijk: hangend, tegen een muur geplaatst (foto 15) of geïntegreerd in het werkblad.

In een keuken met een kookeiland moeten we meer aandacht besteden aan de esthetische vormgeving van de dampkap, want ze springt in het oog en kan zelfs een volwaardig decoratief object worden. Bij de keuze van de dampkap, enkelvoudig, dubbel, in inox of in inox en glas, moeten we er vooral op letten dat het vermo-gen voldoende groot is voor de omvang van de keuken. Vet, geuren en damp worden niet meer door een wand tegengehouden, zoals in de tra-ditionele keukens. Een uitstekend afzuigsysteem is van essentieel belang, met een groot formaat dat het eiland gedeeltelijk bedekt (foto 16) of een afzuigkap met lamellen, ontworpen als een zwevende lichtbalk, die verleidt door haar ae-rodynamische vorm, haar compacte formaat en haar design. Wie liever geen dampkap aan het plafond bevestigt, kan kiezen voor een damp-kap die volledig in het werkblad verdwijnt. Dit telescopische systeem speelt in op de huidige trend om alle elektrische keukentoestellen in te bouwen (foto 17). We moeten wel controleren of de dampkap op een buitenafvoer kan worden aangesloten. Soms is het onmogelijk of zelfs ver-boden om de dampen naar buiten af te voeren en dan biedt een geïntegreerde filter met actieve kool een oplossing om de lucht te recycleren.

15. AEG

16. Novy

17. De Dietrich

32 Keukengids

Page 33: Keukengids 2014

5. OvensWe bespreken hier uitsluitend elektrische ovens. Modellen op gas (aardgas of butaan) worden im-mers steeds zeldzamer, hoewel ze nog in de handel verkrijgbaar zijn. Elektrische ovens zijn gemak-kelijk in te stellen op zeer lage temperatuur, kunnen bijna overal worden geïnstalleerd en zijn ideaal voor het bereiden van knapperige gerechten. Bij een oven die onder het werkblad wordt ingebouwd, moeten we aandacht besteden aan de afmetingen. In principe moet dit type oven iets minder dan 60 cm hoog, breed en diep zijn. We kunnen kiezen tussen een oven met een klassieke deur en een oven met lade waarbij de gerechten gemakkelijker bereikbaar zijn. Ovens van 90 cm breed worden meestal onder het werkblad geplaatst. Er zijn ook ovens van 45 cm hoog die in een ko-lomkast worden ingebouwd. Bij deze positie op ooghoogte kunnen we de bereidingen gemakkelijk controleren zonder ons te bukken. Dé trend is een combinatie van drie ovens (stoom, multifunctionele oven, microgolfoven), zodat we verschillende gerechten tegelijk kunnen bereiden op verschillende temperaturen en met verschillende kooktijden (foto 18). Dat is echt koken op maat en we kunnen er een warmhoudlade aan toevoegen om de borden of schotels te verwarmen en gerechten warm te houden. Nieuwkomers: een inbouwoven (13 verschillende functies) die in het werkblad verdwijnt om de beschikbare oppervlakte te vergroten (foto 19) en een toestel waarmee we snel warme gerechten en wijn kunnen koelen, gerechten kunnen ontdooien en langzaam gerechten kunnen bereiden op lage temperatuur (foto 20).

ReinigingOvens zijn gemakkelijk of minder gemakkelijk te reinigen, manueel of via katalyse of pyro-lyse. De wanden van een katalyseoven zijn van poreus email gemaakt, dat de vetten opslorpt vanaf 200°C. Het volstaat om de roosters en het glas af en toe met een spons te reinigen, want katalyse ontvet alleen de wanden. Bij pyrolyse wordt de oven gedurende een tot twee uur leeg verwarmd tot 500°C om de etensresten tot as te verbranden. Pyrolyse verbruikt veel energie (ongeveer 3 kWh).

18. Gaggenau

20. Adek Irinox 19. Boretti

33

Page 34: Keukengids 2014

1. Traditionele ovens Dit zijn ovens met natuurlijke convectie waarin de lucht wordt verwarmd door twee elektrische weer-standen, een in het bovenste gedeelte en een in het onderste gedeelte van de oven. Ze zijn eenvoudig te bedienen en geschikt om te bakken, te gratineren en te braden, maar hebben een vrij lange opwarmings-tijd. Het is niet mogelijk om verschillende gerechten tegelijk te bereiden.

2. Heteluchtovens In dit type oven laat een ventilator die achteraan is gemonteerd de hete lucht circuleren (foto 21). Dat garandeert een homogene bereiding en maakt het mogelijk om twee gerechten tegelijk te bereiden zonder dat de geuren zich met elkaar vermengen. De warmte kan door de oven worden geblazen (de warmte van de weerstanden boven en onder in de oven wordt verspreid via een ventilator) of worden gepulst (ronde weerstand aan de achterwand). De opwarmingstijd is veel korter dan bij een oven met natuurlijke convectie. Bijna al deze ovens beschikken ook over een functie 'traditionele oven'.

3. StoomovensEen stoomoven bevat een waterreservoir en een stoomgenerator en bewaart de vitamines en minera-len in de voedingsmiddelen zonder toevoeging van vet. Een stoomoven kookt, verwarmt zonder uit te drogen, ontdooit en steriliseert zuigflessen. We kun-nen ook verschillende gerechten tegelijk bereiden want de oven heeft verschillende verdiepingen. Hij kan de traditionele oven echter niet vervangen, want in een stoomoven kunnen we niet gratineren en geen gebak bereiden.

• De stoomoven met lage druk (40 tot 100°C) met waterreservoir (foto 22) is het meest gebruikte model.

21. Smeg

22. Miele

23. Miele

34 Keukengids

Page 35: Keukengids 2014

• De stoomoven met hoge druk (tempera-tuur > 100°C) verkort de bereidingstijd met ongeveer 50%, maar moet worden aangesloten op een vaste watertoevoer en -afvoer (foto 23).

4. MicrogolfovensElektromagnetische golven creëren een elektrisch veld dat de watermoleculen in beweging zet tot ze warm worden (foto 24). De microgolfoven wordt gebruikt voor snelle bereidingen en om gerechten op te warmen. Soms heeft hij ook een grill-functie om gerechten een krokant korstje te geven. De nieuwe generatie apparaten is nauwkeuriger, sneller en zuiniger.

5. CombinatieovensVoor nog meer flexibiliteit zijn de functies in één apparaat samengebracht. Bijvoor-beeld, een ‘3 in 1’ microgolfoven bevat een microgolfoven, een grill en een hetelucht-oven die apart of samen kunnen worden gebruikt; een combinatie-stoomoven werkt met hete lucht en met stoom (foto 25 & 26). Dit laatste model kan alles: koken op stoom, traditionele bereidingen met gepulste lucht of een combinatie van beide voor een krokant resultaat. U kunt ook gerechten opwarmen, ontdooien... met stoom, en de combinatiefuncties ge-bruiken om brood te bakken, voor blader-deeg, gegratineerde gerechten, pizza's en gebak. In combinatie met de vacuümlade onder de combinatie-stoomoven kunt u voedingsmiddelen luchtdicht verpakken en optimaal vacuümkoken (foto 27).

24. Whirlpool

25. Electrolux

26. Neff

27. AEG

35

Page 36: Keukengids 2014

6. Vaatwassers De vaat doen met een vaatwasser is veel efficiënter en ver-bruikt minder water en afwasmiddel dan met de hand af-wassen. Als je met de hand afwast, verbruik je 40 liter wa-ter, terwijl een vaatwasser slechts 10 liter of minder nodig heeft voor dezelfde hoeveelheid vaat. Er werden ook drie bijkomende energie-efficiëntieklassen toegevoegd voor vaatwassers (A+, A++, A+++). Apparaten met een A++ label verbruiken tot 21% minder elektriciteit dan apparaten van klasse A; apparaten met een A+++ label verbruiken tot 30% minder.

Het meest verkochte model, de vaatwasser voor 12 couverts, is geschikt voor een gemiddeld ge-zin, maar er bestaan ook kleinere vaatwassers (45 cm) voor 4 tot 6 couverts, die interessant zijn als je weinig plaats hebt, maar die duurder zijn in aankoop. Let erop dat de vaatwasser over een veiligheidssysteem beschikt dat de watertoevoer afsluit. De nieuwe apparaten van 60 cm leveren puike prestaties en verbruiken nauwelijks 7 liter water per cyclus (foto 31). Sommige apparaten beschikken over een systeem dat de vervuilingsgraad van het water detecteert en de hoeveelheid water en de wastemperatuur hieraan aanpast.

Kookpiano's zijn geïnspireerd op professionele fornuizen en zijn het neusje van de zalm op culinair gebied. Ze worden gefabriceerd door gespecialiseerde Franse bedrijven (foto 28) of hebben typisch Britse of Amerikaanse kenmerken, met traditionele branders (foto 29) of in-ductiekookplaten (foto 30). Kookpiano's zijn verkrijgbaar in bescheiden modellen van 70 cm tot imposante fornuizen van 180 cm en maken verschillende bereidingswijzen mogelijk. Van felle vuren met hoog verwarmingspotentieel om snel dicht te schroeien tot de befaamde ‘coup de feu’-plaat die onmisbaar is om de aroma's van stoofpotten tot hun recht te laten komen.

28. La Cornue 29. Wolf 30. Falcon

31. Siemens

36 Keukengids

Page 37: Keukengids 2014

Momenteel zijn er drie types courant verkrijgbaar:• Vrijstaande vaatwassersU kunt deze vaatwasser met bekleding gemakkelijk tussen twee kasten (foto 32) of onder het werkblad plaatsen. De bovenkant is meestal verwijderbaar en u kunt hem verwij-deren als het werkblad 85 cm hoog is.

• Inbouwvaatwassers Worden geleverd met bekleding maar zonder boven-kant om ze aan de naastliggende meubels aan te passen en zonder plint, zodat u de plint van uw keuken onder uw vaatwasser kunt laten doorlopen (foto 33).

• Integreerbare vaatwassers U kunt het voorpaneel vervangen door een paneel dat bij de keukenkasten past. Alleen het bedieningspaneel blijft zichtbaar (foto 34).

• Volledig integreerbare vaatwassers Werden ontworpen om er een meubelpaneel op te plaat-sen. Het bedieningspaneel bevindt zich op de rand van de deur en is onzichtbaar. De deur van het meubel schuift omhoog als u de vaatwasser opent om wrijving tussen de voorzijde van de vaatwasser en de plint van de keuken te vermijden (foto 35). Dit is niet standaard voor alle volledige integreerbare apparaten, er bestaan een of twee van deze modellen in geval dit nodig is.

31. Siemens

32. Smeg

33. Bosch

35 AEG 36. Whirlpool

37

Page 38: Keukengids 2014

7. Om extra van te genieten…WijnbewaarkastenWijn neemt een uitgelezen plaats in aan tafel. Om hem op de juiste temperatuur te bewaren, vooral in appartementsgebouwen die niet over een goede wijnkelder beschikken, is een wijnbewaarkast ideaal. Zo kunt u zowel rode als witte wijn op de geschikte temperatuur bewaren en serveren. Wijnbewaarkasten bevatten meestal in hoogte verstelbare houten rekken en een glazen deur met uv-filter. Sommige duurdere modellen zijn echte pareltjes van technologie met verschillende tem-peratuurzones die u tot op een graad nauwkeurig apart kunt instellen van 4°C tot 21°C (foto 36). U kunt de wijnbewaarkast ook naast de diepvriezer plaatsen (foto 37).

Ingebouwde espressomachinesDeze machines van 45 cm hoog be-schikken over een koffiemolen en zijn be-stemd voor de individuele automatische bereiding van koffie, espresso en cappuc-cino (foto 38). U kunt ze instellen volgens uw persoonlijke voorkeuren, zoals sterkte en hoeveelheid en dit voor elk type koffie of melkdrank.

36.Gaggenau 36.Kitchenaid

38. Whirlpool

38 Keukengids

Page 39: Keukengids 2014

38. Whirlpool

PERFECT IN DE HAND. PERFECT QUA DESIGN. DE NIEUWE METRIS® MENGKRANEN.

Ontdek Metris® op www.pro.hansgrohe.be/newkeuken

Wat zou koken zijn zonder het belangrijkste element in de keuken – het water? Niets! En precies daarom hebben de ontwikkelaars van Hansgrohe de nieuwe Metris mengkranen ontworpen met uittrekbare vuistdouche en bijzonder ergonomische greep. Een echt design-highlight voor elke keuken – ook dankzij de heldere, waterstraal. Zowel verkrijgbaar in chroom als in roestvrijstaal-look.

Page 40: Keukengids 2014

40 Keukengids

PERFECT IN DE HAND. PERFECT QUA DESIGN. DE NIEUWE METRIS® MENGKRANEN.

Ontdek Metris® op www.pro.hansgrohe.be/newkeuken

Wat zou koken zijn zonder het belangrijkste element in de keuken – het water? Niets! En precies daarom hebben de ontwikkelaars van Hansgrohe de nieuwe Metris mengkranen ontworpen met uittrekbare vuistdouche en bijzonder ergonomische greep. Een echt design-highlight voor elke keuken – ook dankzij de heldere, waterstraal. Zowel verkrijgbaar in chroom als in roestvrijstaal-look.