Kerkblad Okt-Dec 2015

download Kerkblad Okt-Dec 2015

of 9

description

Het najaarsnummer van het Kerkblad van Onze Roeping Getrouw

Transcript of Kerkblad Okt-Dec 2015

  • 1Kerkgebouw:

    Kerkbuurt 157

    3361 BG Sliedrecht

    Tel. 0184-418270

    Postadres:

    Postbus 127

    3360 AC Sliedrecht

    Kerkdiensten:

    Als regel alle

    zondagochtenden,

    10.00 uur

    KerkbladVrijzinnige Geloofsgemeenschap

    Onze Roeping GetrouwOktober / november / december 2015

    PREEKBEURTEN

    Zo. 4 okt. - 10.00 uur - Dr. A.P.B. van Meeteren (Sliedrecht)

    Zo. 11 okt. - 10.00 uur - Ds. M. Walburg (Alphen a/d Rijn)

    Zo. 18 okt. - 10.00 uur - Ds. H. Hartogsveld Extra collecte

    Zo. 25 okt. - 10.00 uur - Ds. M. Kwant (Alphen a/d Rijn)

    Zo. 1 nov. - 10.00 uur - Ds. J. de Waard (Papendrecht)

    Zo. 8 nov. - 10.00 uur - Ds. H. Hartogsveld extra collecte OOGSTDIENST

    Zo. 15 nov. - 10.00 uur - Ds. M. Ottens (Alphen)

    Zo. 22 nov. - 10.00 uur - Ds. Z. Albada (Gorinchem)

    Zo. 29 nov. - 10.00 uur - Ds. H. Hartogsveld HERDENKING DER OVERLEDENEN

  • 2 3

    AUTODIENST

    Oktober November December 4 Yvonne 1 Teun 6 Anton11 Anton 8 Fija 13 Yvonne18 Teun 15 Anton 20 Fija25 Fija 22 Yvonne 24 Yvonne 29 Teun 27 Teun

    Telefoonnummers van de chauffeurs:

    Teun Tromp - tel. 41 36 58Anton van der Graaf - tel. 41 36 04Yvonne van der Waal - tel. 41 28 89Fija de Pater - tel. 078 - 616 55 37

    BLOEMENDIENST

    Oktober November December 4 Nel v.d. G. 1 Adry 6 Nel v.d. G.11 Nel. H. 8 Nel H. 13 Adry18 Adry 15 Adry 20 Nel v.d. G.25 Nel v.d. G. 22 Nel v.d.G. 27 Nel H. 29 Nel H.

    Zo. 6 dec. - 10.00 uur - Ds. H. Hartogsveld Extra collecte EERSTE ADVENT EN AVONDMAAL

    Zo. 13 dec. - 10.00 uur - Ds. Z. Albada (Gorinchem)

    Zo. 20 dec. - 10.00 uur - Ds. M. Ottens KERSTZANGDIENST

    Telefoonnummers van de bloemendames:

    Adry Boer - tel. 078 - 616 55 37Rien van de Wiel - tel. 41 30 30Nel Hendriks - tel. 41 60 31Nel van der Graaf - tel. 41 36 04

    LECTOREN

    Oktober November December 4 Nel 1 Yvonne 6 Marl11 Aries 8 Aries 13 Yvonne18 Marl 15 Fija 20 Fija25 Fija 22 Anton 24 Aaldert 29 Nel 27 Anton

    Telefoonnummers van de lectoren:

    Aaldert Damming 0184 - 41 33 89Marl van Gelder 078 - 880 45 59Nel en Anton van der Graaf 0184 - 41 36 04Aries van Meeteren 0184 - 41 97 34Fija de Pater 078 - 616 55 37Yvonne van der Waal 0184 - 41 28 89

    VAN UW PREDIKANT

    Beste mensen,De zomervakantie is weer voorbij en we gaan ons opmaken voor een nieuw winterseizoen. We kunnen natuurlijk alle nieuws dat ons deze zomer veelvuldig in alle media werd aangeboden niet zomaar naast ons neerleggen, denk ik.Natuurrampen, vliegtuigen die verdwijnen, voortdurend en grof ge-weld in de Centraal Afrikaanse Republiek en in Syrie, maar ook pro-blemen in ons eigen land. Je kunt er moedeloos van worden of ang-stig. Daarbij natuurlijk de vluchtelingenproblematiek die onze wereld parten speelt.

  • 4 5

    In ons persoonlijk leven is het soms al niet veel anders: je verliest je werk, of vreest daarvoor, je bent bezorgd over je gezondheid, het gaat niet goed met je kind, je kleinkind, met iemand van wie je houdt, een geliefde sterft. Soms lijkt het wel of onze Schepper ons iets wil duidelijk maken, of is het een straf?

    Is onze God, daadwerkelijk een straffende God?

    De manier van denken in het Oude Testament is duidelijk en simpel: zodra het volk Isral niet naar de wet van God leefden, volgde straf van God. Jeruzalem werd geplunderd, de tempel werd in brand ge-stoken, de muren van de stad werden afgebroken. Het volk werd in ballingschap gevoerd. De moraal achter het verhaal: wie niet luisteren wil moet maar voelen. Beste mensen, op deze manier lijkt God maar al te dikwijls in de loop van de geschiedenis erbij gehaald te zijn, zelfs nu nog, als een God die straft en rampspoed brengt om de mens een lesje te leren. Hoe moeten we deze ideen over God beoordelen: als ouderwets? Als niet meer van deze tijd? Als achterhaald?

    Ons Godsbeeld is anders, zeggen we dan. Hoe anders is dat dan? Een vraag die de puzzel van het leven nog moelijker maakt. Maar voor een ieder wellicht zelf in te vullen.

    Ik hoop dat als we er samen over durven en kunnen praten, we een deel van de puzzel kunnen maken. En dit kan letterlijk en figuurlijk in onze kerk worden uitgevoerd. Dit kan tijdens de gespreksgroep die binnenkort weer gaat beginnen en dit kan ook tijdens de komende wintermaanden als we de puzzel of Life gaan proberen te leggen. Daarover zal nog meer informatie tot u komen via de website, de krant en berichten op ons mededelingenbord.Maar ook onze variatie in de overdenkingen tijdens onze zondags-diensten zullen u wellicht kunnen helpen uw persoonlijke puzzel te leggen. U bent ook deze winter weer van harte welkom in onze kerk-diensten. En als u moeilijk ter been bent, bel gerust de autodienst en wij komen u ophalen en brengen u weer na de dienst naar huis. De informatie vindt u elders in dit Kerkblad.U ziet: onze kerk bruist van de initiatieven en activiteiten, ook deze winter weer. Het winterprogramma is weer beschikbaar en ik doe graag een beroep op u om te komen, ook voor u zijn deze activiteiten georganiseerd.Voor nu wens ik u een goede herfstperiode toe en ik zie ernaar uit om u weer te ontmoeten in de kerk, bij de diensten en bij onze andere activiteiten. Ik reken op uw deelname.

    Met een hartelijke groet,

    Uw predikantDs. Henk Hartogsveld

  • 6 7

    Ter overdenking hierbij een stukje van Moeder Theresa voor U. Ik kwam dit tegen in een stiltetuin bij een Kerk in Zevenhoven, vlakbij Breukelen (prov. Utrecht).

    Het leven is een kans, profiteer ervan.Het leven is mooi, bewonder het.Het leven is een zegen, beproef het.Het leven is een droom, verwezenlijk die.Het leven is een uitdaging, neem die aan.Het leven is een plicht, vervul die.Het leven is een spel, speel het.Het leven is duur, koester het.Het leven is rijkdom, bewaar die.Het leven is liefde, geniet ervan.Het leven is een belofte, kom die na.Het leven is droefheid, overwin die.Het leven is een lied, zing het.Het leven is een strijd, aanvaard die.Het leven is een tragedie, zie die onder ogenHet leven is geluk, maak het.Het leven is kostbaar, verwoest het niet.Het leven is leven, vecht ervoor.

    Moeder Theresa

    VAN DE BESTUURSTAFEL

    De zomer lijkt op haar einde te lopen en we kunnen terugzien op een mooie zomertijd met veel zon en mooi weer. Maar het was ook een periode met veel nattigheid. We kunnen nu gaan genieten van de mooie kleuren van de herfst. Voor ons kerkblad betekent deze tijd een tussenperiode als opmaat voor de drukke weken van december. In dit kerkblad vindt u niet veel nieuws. Des te meer activiteiten treft u aan in ons Winterprogramma 2015-2016.

    WinterprogrammaHet is altijd lastig om een programma samen te stellen dat aan de behoeften van iedereen voldoet. Volgens mij zijn we er in ieder geval in geslaagd om weer wat mooie evenementen vast te leggen. Hoofd-thema voor de komende tijd is The Puzzle of Life. Het zal u nog verschillende keren duidelijk worden gemaakt. maar we gaan geza-menlijk een puzzel leggen van in totaal 24.000 stukjes! Dat doen we in vier segmenten van elk 6.000 puzzelstukjes. De komende tijd krijgt u

    daar meer informatie over wat betreft plaats en tijd, maar het is natuurlijk heel fijn als we met velen aan de slag gaan! Hou in ieder geval de website in de gaten. Bovendien is het winterpro-gramma in een nieuw jasje gestoken en dat werkt ook verfrissend. Lees het goed en bewaar het programma zorg-vuldig, want het is een leidraad voor de komende maanden.

    BloemengeldZoals elk jaar krijgt u bij dit kerkblad een zakje voor het bloemengeld. De bloemen gaan naar zieken en mensen die een steuntje in de rug verdienen. Bovendien geven we een bos aan hen die 75 of 80 jaar zijn geworden. Na je tachtigste verjaardag krijg je elk jaar een boeket. Daarnaast gaan er bloemen naar huwelijksjubilea. Omdat we vinden dat een bos er mooi moet uitzien is het belangrijk dat de bloemenkas, beheerd door de penningmeesteresse, goed gevuld blijft. Van harte aanbevolen dus!

  • 8 9

    Naar wie gingen de bloemen?

    20 september Mevr. Pot Lakerveld Waerthove

    Uw voorzitter, Anton van der Graaf

    GELEZEN BIJBELGEDEELTEN

    VAN DE DAMESKRING

    We nemen afscheid van een warme zomer met van tijd tot tijd storm en regen! Het wordt weer herfst. Velen zullen dit jammer vinden. Het begint s avonds al weer vroeg donker te worden en over enige weken gaat de klok een uur terug.

    Gelukkig kunnen we er niets aan doen, want dan was er nog veel meer ellende in deze toch al moeilijke tijden. Denk hierbij aan alle vluchtelingen die Europa en met name ook ons land momenteel over-spoelen. Menigeen vraagt zich af waar het heen gaat! Niemand kan er nog iets over zeggen!

    Heel toevallig las ik vanmorgen in Het Liedboek het volgende gedicht van Ida Gerhardt:

    ONDER VREEMDEN

    Het speelt het liefste ver weg op het strand,Het kind dat nooit zijn eigen vader ziet,Die overzee is in dat andere land.

    Het woont bij vreemden en het went er niet.Zij fluisteren erover met elkaar.Heimwee huist in zijn kleren en zijn haar.

    En altijd denkt het dat hij komen zal:Vandaag niet meer; maar morgen, onverwacht-En droomt van hem en roept hem in de nacht.

    Ik wacht u, Vader van de overwal.

    Het sprak me aan en wil het graag met u delen!

    Wel en weeAfgelopen zomer zijn er ook bij leden van de Dameskring nare din-gen gebeurd. Zo is Anneke Groenewegen voorgoed gaan wonen in verpleeghuis De Waalburg in Papendrecht. Adrie Pot had haar heup gebroken en kan ook niet meer alleen zijn. Zij woont nu in Waerthove. En ook ons bestuurslid Rien van der Wiel is gevallen en ongelukkig terecht gekomen. Gelukkig kan zij nog in haar huis blijven wonen.

    We zullen zulke trouwe leden node missen, zowel in de kerk als bij onze maandelijkse bijeenkomsten. Stuurt u hen eens een kaartje of brengt u hen misschien een bezoekje?

    5 juli 2015:- Marcus 5: 22-34- Marcus 5: 35-43

    19 juli 2015:- Genesis 3:5-6- Jesaja 40:25-31 - Marcus 7:1-13

    2 augustus 2015:- Exodus 16:2-4 en 12-15- Johannes 6:24-35

    16 augustus 2015:- Mattheus 3:4-15 - Mattheus 16: 21-28

    30 augustus 2015:- Jesaja 29: 13-21- Marcus 7:14-23

    6 september 2015:- Lied van de schepping (Baukje Offringa)- Gedicht n.a.v. Psalm 79 en Jesaja 35 (Karel Eykman)

    13 september 2015:- Prediker 1- Lucas 15: 1-10

    20 september 2015:- Jakobus 3: 16-4: 6- Marcus 9:30-37

  • 10 11

    Anneke, Adrie en Rien, vanaf deze plaats wens ik jullie heel veel sterk-te namens alle leden van onze kring en jullie mogen er vanuit gaan dat we allemaal met jullie meeleven!

    Winterprogramma van de Dameskring:

    29septemberJaarvergaderingWe starten op 29 september met onze traditionele jaarvergadering. Na de pauze hebben we een spel en lezen we gedichten.

    27oktoberSurinaamseavondHelen Soeters, u kent haar vast nog wel van vorig jaar van onze bruidsavond, neemt ons mee naar Suriname! Dat belooft weer een leuke avond te worden!

    24novemberSinterklaasWe willen toch weer een Sinterklaasavond houden. Hoe we de avond invullen, hoort u nog!

    17decemberKerstmaaltijdOp 17 december gaan we weer kerst vieren. Zoals altijd doen we dit met de leden van onze geloofsgemeenschap.

    26januari2016GezamenlijkemiddagDie middag zijn we te gast bij de dames van de Kerk met de Beelden in Hardinxveld. Rianna van Houwelingen gaat ons vertellen over kle-ding en kleur in de bijbel. Deze middag begint om 14.30 uur.

    23februari2016Verrassing!

    22maart2016PaasmaaltijdOnze traditionele Paasmaaltijd begint om 18.00 uur.

    19april2016SlotavondWe sluiten de avonden in de kerk af met het bekende ouderentoneel AMATO. Wordt een avondje lachen! En volgens ons bestuurslid Titia worden er weer leuke stukken ingestudeerd.

    En in mei 2016 hebben we natuurlijk weer ons jaarlijkse uitje, maar daar later meer over.

    Ik hoop dat het programma andere mensen nieuwsgierig maakt naar onze avonden. Ze vinden plaats in de tuinzaal van onze kerk en be-ginnen steeds om 19.30 uur!

    Rest mij nog alle dames een fijn winterseizoen toe te wensen!

    Mede namens het bestuur,Riet van den Heuvel

    PRIKBORD

    De rubriek Prikbord biedt ruimte aan aankondigingen en eigen bij-dragen van gemeenteleden, buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

    Financieel Caf

    Steeds meer mensen dreigen de grip op hun financin kwijt te raken en financieel in de knel te komen. De administratie is niet meer op orde en men is het over-zicht soms volledig kwijt. Ook zijn bur-gers vaak niet goed op de hoogte van

    de voorzieningen die er zijn. Bovendien wordt de samenleving steeds ingewikkelder. Veel gegevens moeten digitaal opgegeven of verwerkt worden, wat voor veel mensen een probleem vormt. Het financieel caf wil hier met een maandelijks inloopspreekuur op inspringen. De opzet is om alle Sliedrechters die vragen hebben of financile pro- blemen hebben vroegtijdig te ondersteunen en te adviseren, om zo de financile zelfredzaamheid te vergroten. Het inloopspreekuur is laagdrempelig en vindt plaats in een informele sfeer. Het spreek-uur vindt plaats op elke eerste donderdagavond van de maand (19.00 uur-21.00 uur) in gebouw De Reling, Industrieweg 13, Slie-drecht.

  • 12 13

    CDs opnemen

    Sinds 2007 bestaat de mogelijkheid om onze kerkdiensten op CD te bestellen. Daar wordt met enige regelmaat gebruik van ge-maakt. De laatste tijd zijn er zelfs enkele vaste afnemers van de CD-opnamen. Ook zijn de overdenkingen steeds terug te luis-teren via onze website.

    Ik heb de opnamen al die jaren met veel plezier verzorgd. Nu is het moment aangebroken om het stokje over te dragen.

    Wie biedt zich aan om het branden van de CDs over te nemen? Ik werk u graag in. Is het ingewikkeld? Dat valt wel mee. U kunt het zo gek maken als u zelf wilt. Misschien is het een goed idee om een klein groepje te formeren dat de opnames bij toerbeurt verzorgt?

    Ik hoor graag van u!

    Met vriendelijke groet,Aries van Meeteren

    [email protected]

    Natte boel!

    In de nacht van 30 op 31 augustus heeft het gestortregend boven Sliedrecht. Op allerlei plekken zijn kelders, aanbouwtjes en scho-len ondergelopen. Het noodweer is ook aan onze kerk niet voorbij gegaan. We ontdekten het toevallig, omdat we een aannemer had-den uitgenodigd voor een andere klus. Direct hebben allerlei mensen met vereende krachten de kerk weer droog gemaakt. Hier een foto-impressie.

  • 1514

    KOPIJ INLEVEREN

    Kopij voor het volgende kerkblad dient uiterlijk zondag 22 novem-ber 2015 te worden ingeleverd op het e-mailadres: onzeroeping- [email protected] of bij een van de redactieleden. Let op: dit be-treft het kerstnummer.

    BLAADJES HALEN

    Het kerkblad kan worden afgehaald op 3 december 2015 bij mw. Kooijman.

    ADRESLIJST

    Kerkgebouw : Sliedrecht, Kerkbuurt 157,

    3361 BG Sliedrecht tel. 0184-418270

    Kerkdiensten : s Zondags 10.00 uur,

    overigens zie preekbeurtrooster

    Voorganger : Ds. H. Hartogsveld, Singel 41,

    3295 GJ s-Gravendeel tel. 078-6734175

    [email protected]

    BESTUUR

    Voorzitter : Dhr. C.A. van der Graaf, Weresteyn 28,

    3363 BN Sliedrecht tel. 0184-413604

    Secretaresse : Mevr. Y.J. van der Waal-Stuij, Hopper 24,

    3362 JP Sliedrecht tel. 0184-412889

    Penningmeester : Mevr. C.S. Tromp-Leeuwestein,

    Gruttostraat 7, 3362 PA Sliedrecht tel. 0184-413658

    Lid : Dhr. J.J. van Leeuwen, Baanhoek 253,

    3361 GD Sliedrecht tel. 0184-412309

    Postadres : Vrijzinnige Geloofsgemeenschap

    Onze Roeping Getrouw

    V.V.P. Sliedrecht

    Postbus 127

    3360 AC Sliedrecht

    BANK EN GIRO : ABN-AMRO NL23 ABNA 0482 0858 78

    Rabobank NL10 RABO 0359 3018 43

    ING bank NL55 INGB 0000 5391 26

    Alle t.n.v. Penn. Ver. v. Vrijz. Herv. O.R.G.,

    Gruttostraat 7, 3362 PA Sliedrecht

  • 16

    BESTUUR VAN DE DAMESKRING

    Voorzitter : Mevr. M.C. van den Heuvel-Visser,

    Molshoefweer 49,

    3363 JH Sliedrecht tel. 0184-410179

    Penningmeester : Mevr. H. den Boer,

    Reinenweer 15,

    3363 XR Sliedrecht tel. 0184-417312

    Lid : Mevr. T. Damming-Lieuwen,

    Merwestraat 18,

    3361 HL Sliedrecht tel. 0184-413389

    : Mevr. N. Hendriks-Lerentsveld,

    Groenenweer 26,

    3363 XP Sliedrecht tel. 0184-416031

    : Mevr. A.J. van der Wiel,

    Oosterbrugstraat 37,

    3361 BR Sliedrecht tel. 0184-413030

    Bijeenkomsten : Vierde dinsdag van de maand:

    19.30 uur in het kerkgebouw

    REDACTIE : Dhr. C.A. van der Graaf tel. 0184-413604

    : Dhr. A.P.B. van Meeteren tel. 0184-419734

    E-mailadres : [email protected]

    Website : www.onzeroepinggetrouw.nl