Kattenliefde uitgave 3 2013

50
KATTENL Voor en door katten EFDE Nummer 3 november 2013

description

Het Katten Life Style Magazine voor, door en over katten.

Transcript of Kattenliefde uitgave 3 2013

Page 1: Kattenliefde uitgave 3 2013

KATTENLVoor en door katten

EFDENummer 3 • november 2013

Page 2: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 2 -

23

Miauwkes

Waar is de tijd van Tom & Jerry De 2 deugnieten met al hun herrieWat hebben we toch gelachen Tot we liepen te zigzaggen

Kat en muis woonden in hetzelfde huisMaar daar liep het niet altijd even pluisZe probeerden elkaar te verschalkenEn zwierden meermaals langs de balken

Telkens wilde Tom Jerry vangenEn wist Jerry zich te verdedigen met de tuinslangen.In nood echter hielpen ze elkaarEn dan was de klus in een, twee, drie klaar.

In het echte leven verloopt het echter zo nietDan moeten wij poezen ook goed uitkijken in ons uitgaansgebiedDe wet van de sterkste telt ook voor onsDus niet iedere poes haalt goud, zilver of brons

Eigenlijk noemen wij Felis CatusDie naam alleen al bewijst onze statusWe bestaan dan al wel 9500 jaarMaar dat van die 9 levens, is dat wel waar?

Gelukkig staan wij daar niet bij stilEn leven we gewoon verder naargelang het getijdenverschil.

Ode aan Tom en Jerry

Jolanda schrijft:

“Dit is mijn gecastreerde kater Mellow en hij is 5 jaar.Hij is superlief en aanhankelijk want we zijn maar samen en hebben het reuze naar ons zin :-)Fijne dag en succes met kattenliefde.”

Nancy Cazaerck met haar lievelingskater

Page 3: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 3 - Kattenliefde

senioren Staart

lifestyle Piet Piraat

Kat in de keuken 5

Marguerite Vlielander 6

Koerilen bobtails 12

Dit is wat je kat ziet 15

Katveilige kerst 16

Puzzel 22

Francien’s katten 28

Albert Dubout 30

Kat en zijn man 32

Pol Goossen 35

Kattentattoos 36

Enge katten 40

Carpe diem 42

Nieuwe boeken 48

Zwart de buurman

Inhoud

Chaplin hoofdredacteur

Linneke fashion

de zwerver Zwieber

en verder

4

19

23

Page 4: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 4 -

VoorwoordMauw, mauw, mauw alles ziet zwart. Ja een volledig Zwarte Kat op de cover. Is hij niet grappig? We kunnen een heel tijdschrift bij elkaar schrijven over: De Zwarte Kat. En in deze 3de uitgave van Kattenliefde kom je wel een paar “zwartjes” tegen.

Maar we verwelkomen eerst Francien van Westering. Zij is denk ik de meest bekende kattentekenares van Nederland. Jaren lang schreef zij voor oa. Libelle en nu dus ook voor Kattenliefde. Haar assortiment agenda’s, kalenders en boeken worden wereldwijd verkocht. En misschien is het wel eens een idee om haar een interview te gaan afnemen in de nabije toekomst. Ik zie ook allerlei veranderingen op onze redactie, groen, glitter, kaarsen en allerlei versieringen. Maar pas op! Veel daarvan zijn voor ons gevaarlijk.Met wijsneus P.Piraat hier op kantoor is dat dus zeker oppassen geblazen, want dat “manneke” kruipt echt overal op,in of onder.Ik heb op het internet een heel stuk gevonden over de gevaren van Kerstmis voor ons. En eerder genoemde P.Piraat heeft enkele leuke kerstspulletjes gevonden. Om even terug te komen op de Zwarte Kat. In streken van Europa en Amerika bestaat het volksgeloof dat het ongeluk over je afroept, wanneer een zwarte kat je pad kruist en van je wegloopt. Als de kat naar je toeloopt brengt het dus juist geluk. Waar dat vandaan komt geen idee. Dus als jullie een verklaring hebben, stuur ons gerust een email. We wensen jullie veel leesplezier en niet vergeten, heb je iets leuks geschrevenof een leuke foto, stuur ze maar naar ons [email protected].

Met vriendelijke groetjes,Chaplin hoofdredacteur

“Als een zwarte kat naar je toeloopt brengt dat geluk.”

Kattenliefde is een uitgavevan Amerone®bvba.

Eindredacteur:Chaplin.

Kernredactie:Linneke, Staart en P.Piraat.

Medewerkers:ZwieberZwartje de Buurman

Secretariaat:Viviane

Vormgeving:DTP-Hulp.nlEmail: [email protected]

Website:http://www.kattenliefde.be

Webdesign:Ibuz / Frank DouliezMechelen

Reclame/sponsoringMike [email protected]

Ingezonden brieven:[email protected]

Verantwoordlijk uitgeverAmerone® bvbaAchterstraat 532520 OelegemTel: + 32 3 322 97 [email protected] De redactie van Kattenliefdestreeft naar de grootst mogelijke betrouwbaarheid van de gepubliceerde informatie en artikelen, waarvoor zij echter niet aansprakelijk gesteld kan worden.

Niets uit deze uitgave mag gedeeltelijk of in zijn geheelgecopieerd worden zonder schriftelijke toestemming van de uitgever/publicist

Page 5: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 5 - Kattenliefde

Ingrediënten•1 kg aardappelen• 200 gram spekblokjes• Een grote ui• 1 dl witte wijn• 2 dl room• 1 lookteentje• 300 gram Reblochon (raclette-kaas)• Boter

Hoe gaan we te werk?Schil de aardappelen en snij ze in redelijk dikke plakken. Kook ze gaar. Let wel eventjes op dat ze niet te gaar worden. De schijfjes gaan nog mee in de oven en je wil niet eindigen met een puree.Bak de fijngesnipperde ui en het spek samen aan. Beboter je ovenschotel. Doe de aardappelen, ui en spek in een ovenschotel. Start met een laagje

aardappelen, gevolgd door het spek/ui mengsel, en werk in die volgorde verder. Kruid dit af met peper en zout. Pers het teentje look en meng het onder de witte wijn en room. Giet het geheel over de schotel. Eindig het geheel met de plakjes Reblochon en zet een kwartiertje in een op 200°C voorverwarmde oven.

Serveertip: geef er een frisse, groene salade en een knapperig stukje stokbrood bij.

Tartiflette

Een kaastaart is meestal niet zo heel erg calorie-arm. Zeker met het toevoegen van chocolade, kan dit een stevig caloriebommetje worden. Door gebruik te maken van stevia en light producten, proberen we dit dessert toch nog wat lichter te houden.

Kunnen we eens een ovenschotel maken, vroeg Chaplin ons voor deze novembereditie van Kattenliefde. Daar kunnen we wel wat mee natuurlijk. Zeker in deze eerste koudere maanden van het seizoen kan er niets op tegen een hartverwarmende, stevige alles-in-één schotel.We kozen voor een tartiflette. Dit is een gerecht dat stamt uit de Haute-Savoie (een deel van de regio Rhône-Alpes in Frankrijk) bestaande uit een gratin van aardappelen en reblochon. Het grondgebied van de Haute-Savoie bevindt zich in het massief van de Mont Blanc, wat dan weer gelijk staat aan bergen, sneeuw, skivakanties en stevige maaltijden.Het gerecht kreeg zijn naam ter verwijzing naar het woord “aardappelen” in het savoyard “tartiflâ”.Reblochon-kaas heeft al sinds een decreet van 7 augustus 1958 een BOB-label gekregen (Beschermde Oorsprong Benaming) en wordt enkel in de Savoie geproduceerd. Voeg er nog wat andere typische ingrediënten aan toe en je hebt een volledige, goed vullende maaltijd. Zeer lekker op een koude winter-avond met een glaasje wijn!

Tineke’s Cucina suikervrije recepten, tips & weetjes, voordrachten

& workshopswww.tinekescucina.com

Kat in de keuken

Page 6: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 6 -

Ceasar in Zuid-Frankrijk

Poezenbel-74

Na een zeer koude lente hebben we nu een zalige warme periode. ‘Een beetje te warm’ verzuchten de pluisjes. Ja, met zulke bontjasjes is het niet leuk als het 36 graden is. Had zo met ze te doen. De hondjes en ik gingen regelmatig douchen. Nat haar verkoelt zo! Douchen is het enige wat echt helpt tegen oververhitting. Maar de poezen dachten er niet aan. Ze lagen de hele dag uit te rusten. Letterlijk, want ’s nachts waren ze buiten. Heerlijk dat dat kan zonder dat ze gevaar lopen overreden te worden. Het is een gegeven dat ’s nachts de meeste poezen verongelukken. Daarom waarschuwen Cat World en Your Cat ook altijd ze binnen te houden ’s nachts.

Marguerite Vlielander / Rietkat

Gek genoeg ligt Tommeke vaak in de hete zon. Niet lang maar toch. Blijkbaar houdt zijn dikke vacht de warmte tegen. Zouden mensen daarom in de warme landen met dikke zwarte kleren rondlopen? Ik moet er niet aan denken. Maar de vachtjes van Jurreke en Guuske zijn nog warmer lijkt me. Ongelooflijk hoe mooi dik die zijn! Heerlijk in de winter. Zou zo willen ruilen.

‘Mama’, vroeg Donsje. ‘Waarom noemen ze ons huis-, tuin- en keukenkatten rasloze katten? We hebben juist veel meer rassen dan een poes van één

bepaald ras! Moggies, zoals we in Engeland heten is een veel leukere naam. ‘Je hebt zo gelijk, lief Donsje’, zei ik ontroerd. Hoe komt ze daar nu bij? Zouden Jurre en Guuske hebben opgeschept? Dat geloof ik niet, daar zijn ze te veel gentlemen voor!

Voor mij zijn alle poezen prachtig. Het is natuurlijk wel zo dat je met een poes van een bepaald ras wel een beetje kan inschatten wat voor karakter ze zal hebben. Een Siameesje zal heel veel praten en aandacht vragen. Abessijntjes, aapjes noem ik ze, ook. Superlevendige poesjes zijn dat. Britjes zijn dan weer heel rustig. Echte Engelse Gentlemen en Gentlewomen zijn dat meestal. Al zijn er uitzonderingen.

Bij een opvangpoesje weet je dat niet. Je kent de ouders niet en weet niet of ze goed gesocialiseerd

zijn. Maar oh, wat een heerlijk gevoel als je een ‘Moggie’ een super thuis hebt kunnen geven. Ze zijn vaak zo bijzonder en hebben meestal veel meegemaakt. Niets maakt gelukkiger dan een ander wezentje te kunnen helpen. Haar heerlijk te kunnen verwennen. Ik denk dat je beiden moet doen. Het kan ook en…en… zijn. Hoeft toch niet of…of… te zijn?

Ik koos voor mijn lieve Britse broertjes omdat zowel Mickje, Donsje en Catje dames op leeftijd zijn en ik geen enkel risico wilde lopen dat ze niet gelukkig met een opvangpoesje zouden zijn. Bij Jurre en Guuske wist ik dat ze superlief en rustig zouden zijn. Er is geen betere poezenmama dan Maria. Ze zijn supergoed gesocialiseerd en hebben ook geweldige lieve rustige ouders. Socialisatie is zo belangrijk en de dames hebben echt recht op een gelukkige oude dag.

Voor het eerst zijn de poezen blij met elkaar. Ik vind nooit meer een ‘ongelukje’, Het teken van onrust en verdriet. Dat komt echt omdat Jurreke en Guuske zo lief en rustig zijn. Echt Britjes! Chummeke straalde ook zoveel rust uit.

Alle poezen zijn zo bijzonder, zo lief en mooi! Maar het is belangrijk dat ze gelukkig zijn in elkaars gezelschap. Ze kunnen niet beslissen of ze wel of niet een vriendje erbij willen hebben. Het is zo’n belangrijke stap.

Zou er ooit een dag komen dat asielen niet meer nodig zijn? Ik hoop het zo. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en zijn poezen laat castreren kan het.

‘Waarom noemen ze ons huis- tuin- en keukenkatten rasloze

katten?Maar d

an kan ze

de tekst ni

et lezen.

Hmmm.. even denk

en!

Hmmm. Niet echt

functioneel

.

Page 7: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 7 - Kattenliefde

’s Avonds mag mama zo graag nog wat lezen in bed. Uiteraard lezen wij dan mee. Nu eet ze ook een paar rijst of Quinea crackers. Het probleem is dat de bladzijden soms uit zichzelf omslaan.Ik dacht daar over na. Sommige mensen zeggen: ‘Oh wat zielig!’ als ze mijn pootje zien. Ik zeg dan niets. Mensen zijn soms zo dom. Dat pootje of ik zijn niet zielig. Dat pootje is dan misschien wat korter. Ik heb er een geweldig werktuigje aan en kan dingen doen die geen andere kater kan. B.v. in één veeg de tafel schoonvegen. Werkt zo goed! Ik moet toch mama kunnen helpen met die soms een eigen leven leidende bladzijden. Als ik nu eens mijn pootje erop leg. Kijk zo: maar dat is wel wat onhandig. Zo dan?

Het zou gratis moeten kunnen. Maar in deze tijd, dat regeringen als hoofdhobbies bezuinigen en mensen pesten hebben zal dat niet gauw gebeuren.

Ons Mickje is erg ziek geweest. Het gaat gelukkig wat beter maar haar nierwaarden zijn uitermate slecht. Met iedere morgen een infuus en wat medicatie lijkt het of we een evenwicht gevonden hebben. Ze heeft weer plezier in het leven en eet weer. Twee weken heb ik moeten dwangvoeren. Oh, wat is dat toch naar haar zo te moeten pesten. Cerenia is een geweldig middel tegen misselijkheid. Ze was constant misselijk. Maar nu eet ze weer om de paar uur een schoteltje naar eigen keuze. Ze mag alles. Het gaat erom dat ze geniet en eet. Nierfalen komt toch zoveel voor bij poezen op leeftijd en Mickje is zeker 17 jaar of meer. Ze is ongelooflijk dapper en iedereen heeft eerbied voor haar! Terecht. Ik hoop zo dat ze nog een hele tijd bij ons mag blijven. Het is zo fijn dat ik altijd bij dr. Liliane terecht kan. Ze is een geweldige

dierenarts met zoveel liefde voor haar patiënten.

Balouke heeft haar C examen gehaald. Ben zo trots op haar. Op zeven maandjes is dat echt heel vlug. We zitten nu in de Brevetklas. Heel spannend maar het examen zal pas voor maart zijn. Als het echt koud wordt gaan we niet meer. Ze weet alles nu al. In de lente zullen we

weer mee gaan doen.

Ze is een super schatje en veel meer poes dan hondje. Ze geeft zelfs kopjes. Echt waar! Leert ze van de jongens. Televisiekijken doet ze veel. Als er een wild cat of olifant of zo op het scherm

komt en als het ware de kamer in wil lopen gaat ze hard grommen. Geen vreemden mogen in haar huis komen! Ze kijkt echt graag TV net als ik. Guuske en zij spelen vaak. Dikke maatjes zijn ze.

Veel lieve spinnende groetjes van ons allemaal Pluisjes, Femke, Balouke and Marg

Zou er ooit een dag komen dat asielen niet

meer nodig zijn?

Maar dan ka

n ze

de tekst ni

et lezen.

Hmmm.. even denk

en!

Hmmm. Niet echt

functioneel

.

Nog eens brainstormen. YES!

Dat is het. Dit werkt!

Mama was zo trots. En mijn broertje en

ik kregen veel brokjes! Prrrr.

Maar na een tijdje:Een beetje vermoeiend is het wel. ‘Zullen we maar niet beter gaan slapen, lieve mama? Onze oogjes vallen dicht. ZZZZtttte. ZZZZttttt Prrrrrrr…. Al gauw lagen we heerlijk te dromen. Veel liefs van Jurreke en ons allemaal.

Page 8: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 8 -

Op 29, 30 november en 1 december wordt de LIMBURGHAL in GENK opnieuw omgetoverd tot een spectaculair ‘DIERENFEEST !’ Duizenden bekende en minder ‘gewone’ beestjes, tientallen activiteiten, shows, wedstrijden, workshops, rassenvoorstellingen... maken dit ‘Dierenfeest !’ tot ‘het grootste en leukste indoor dierenevent van de Benelux’.

Maak er kennis met een ongewoon bont gezelschap. Van populaire honden- en kattenrassen, tot en met minder alledaagse beestjes: schattige prairiehondjes, kleurige watervogels, supersnelle fretten, exotische lama’s en alpaca’s, indrukwekkende roofvogels, kleurrijke vissen, vervaarlijk uitziende spinnen en reptielen...

In het dierentheater en de paardenpiste kan je permanent genieten van wervelende shows (acrobatie op paarden, flyball en frisbee,

agility, uitgebreide Andalusische paardenshow enz.).

En verder: actie en animatie alom:

• rassenvoorstellingen,• dierencasting,• frettenrace, • rodeostieren,• wedstrijden en

spelletjes,• workshops, pony- en

kamelenritjes en nog veel meer.

Tientallen verenigingen en bedrijven zorgen voor een deskundig antwoord op al je vragen. En natuurlijk vind je op Dierenfeest ! alle nieuwe en leuke materialen en spulletjes voor je eigen huisdier.

Zo’n schattige puppy of kitten als nieuwe huisgenoot? Tijd voor een feestje! Op ‘Dierenfeest’ verneem je alles over het organiseren van een heuse ‘welkomstborrel’ voor de vrienden, dè rage van het moment.Koekjesenwoefjes i.s.m. dierenartsencentrum Eversbos zullen graag al je vragen beantwoorden. En je kan er meteen terecht voor gezonde, versgemaakte honden- en kattenkoekjes.

Geniet er van heel wat boeiende

activiteiten speciaal voor hondenvrienden:

o.m. voorstellingen dogdance, dog frisbee, breiten, canicross,... en nog leuker: je mag zelf best ook deelnemen en je eigen kunnen en dat van je beste vriend uitproberen.

Bij Fat Stem labo krijg je alle info over stamcelbehandelingen voor honden, paarden en andere huisdieren met arthritis en andere gezondheidsproblemen.

Page 9: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 9 - Kattenliefde

Dierenfeest praktischLimburghal, Jaarbeurslaan 6, 3600 Genk

OPEN:29 november van 9.30 u - 18 u30 november en 1 december van 10 - 18u

TOEGANG: volwassenen 10 euro, kinderen 6 eurogroepen: contacteer het secretariaat

INFO: www.dierenfeest.be / 0476 - 76 43 27

Enkele blikvangers op Dierenfeest !

Je huisdier een tv-vedette?Vermoed je een ware vedette in je huisdier? Niet aarzelen, neem deel aan een heuse tv-casting bij dé specialist op het vlak van dierencasting, met gratis fotoshoot!

Kunstjes door knappe koppenOp zondagmiddag organiseert Animal Star Maker een bijzonder boeiendewedstrijd: ‘toon je origineelste kunstje’. Alle dieren (en hun baasje) hartelijkwelkom, iedereen mag deelnemen (of toekijken). De winnaars komen mogelijk in aanmerking voor een ‘carrière’ op tv, film of in het theater!

Grootse paardenshowsDit grootse spektakel mag je niet missen: een wervelende show, uitgevoerd door een uitgebreid team met Andalusische paarden.

Acrobatie in galopJonge meisjes die als ware acrobaten kunsten vertonen op galopperende paarden: je zal zeker volop genieten van de voorstelling Voltige.

Insecten-snackbarInsecten zijn in grote delen van de wereld erg belangrijk als leverancier van de nodige essentiële voedingsstoffen voor de mensen daar. Een vreemde gewoonte? Probeer het zelf uit op Dierenfeest: gratis proeven, en daarbij krijg je de nodige deskundige uitleg van de specialist ter zake.

Fretten in volle vaartSpectaculair: de geanimeerde’ frettenrace’ bij ‘De Frettenark’, massale belangstelling verzekerd!En tussen 2 voorstellingen in kan je deze levendige beestjes aan de gang zien in een heuse ‘frettenspeeltuin’.

Natuurlijk valt er op Dierenfeest ! nog héél veel meer te beleven. Het programma wordt binnenkort systematisch aangevuld op de website www.dierenfeest.be ........

Page 10: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 10 -

Sarah Ellis:Dr Sarah Ellis heeft een ambi-tieuse interesse in kattengedrag en welzijn welke zijn gevormd door haar opleiding (BSc in Zoology and Psychology, Post Graduate Diploma in Compan-

ion Animal BehaviourCounselling en een PhD entitled ‘Sensory enrichment for cats housed in an animal rescue shelter’. De laatste zes jaar heeft Sarah als postdoctoraal onderzoeker gewerkt aan de Universiteit van Lincoln. Haar onderzoek heeft zich voornamelijk gefocussed op drie hoofdonderwerpen:1. Ontwikkelen van een groter begrip van het gedrag van

de gedomesticeerde kat2. Onderzoek doen naar manieren om het welzijn van de

kat te verhogen3. Kennisverbreding over de mens-katrelatieRecente onderzoeksonderwerpen waren feline vocalisa-ties, het hanteren van katten door mensen en psycholo-gische profielen van katteneigenaren. Ze gelooft dat het bevorderen van ons begrip van de mens-katrelatie van cruciaal belang is bij het waarborgen van onze interac-ties met de kat op de meest diervriendelijke manier.Dr Sarah Ellis nam onlangs deel aan de baanbrekende ‘live studie’, gefilmd en uitgezonden als ‘The secret live of cats’ speciaal voor BBC Two’s Horizon.Het begrijpen van de intenties van katachtigen, hun li-

chaamstaal, vocalisaties en signalen is van vitaal bel-ang om ons ervan te verzekeren dat onze interacties met katten op een zo diervriendelijke manier te laten plaats-vinden voor zowel de kat als de mens, met als doel het minimaliseren van stress, het verminderen van risico op letsel (krassen en/of bijten) en het maximaliseren van de menskat relatie. Hoewel veel kat/mens-gerichte com-municatie geëvolueerd is van kat-kat communicatie (bv. staart-omhoog-signaal), hebben katten ook communica-tieve signalen ontwikkeld specifiek voor mensen die niet worden gezien in volwassen kat-kat communicatie (bv. mauwen). Wetenschappelijk onderzoek naar dergelijke communicatieve signalen staat nog in de kinderschoenen met veel begrip van kattengedrag op basis van observa-tie en anekdotisch bewijs. Tijdens dit symposium wordenboeiend wetenschappelijk onderzoek en uitgebreide pro-fessionele ervaring bij elkaar gebracht enkrijgt u praktisch advies over de beste manieren om te communiceren met katten om de band tussenmens en kat te bevorderen.Deze dag wordt georganiseerd door Gedragsadviesbu-reau en Catcetera en is bedoeld voor iedereen die met katten werkt of zich verder wil verdiepen in het verbe-teren van welzijn van katten door verbeterd inzicht in kattengedrag. Ook geïnteresseerde katteneigenaren zijn uiteraard welkom!

Inschrijven via www.gedragsadviesbureau.nl

Symposium

Katten en hun relaties

Datum: 25 januari 2014Locatie: De Biltsche HoekSpreker: Sarah Ellis (Engelstalig)Prijs: €125,-

Voor de snelle beslissers is er een vroegboekkorting.Bij inschrijving en betaling vóór 30 november betaalt u €115,-.

Page 11: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 11 - Kattenliefde

Page 12: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 12 -

Deze verrassende Koerilen Bobtails …..“Moeder Natuur” vraagt niet naar menselijke wetten of grillen. Ze kent een echt “Wonder van de Wereld” – de Koerilen Bobtail - een kat met zijn specifieke staart, de houding van een haas en een vleugje karakter van een lieve hond.

De staart is een mutatie, ontstaan in het isolement van de Koerilen eilanden (RU), dat zeker zijn stempel heeft gedrukt op de vorming van de Koerilen Bobtail. Een uiterlijk met een krachtige lichaamsbouw als een bos jager, duidelijk anders dan de al eerder bekende kortstaart katten rassen. Schoonheid van de wilde natuur en de onbewoonde uithoek van het Russisch land ligt als een spiegel gevangen in dit ras. Het waren geologen en militairen die deze favoriete grappige katten naar het vasteland brachten, zodat ze bekend werden in Rusland. Omdat de eilanden weinig nederzettingen kennen, hebben de katten een heel vrij leven. In de zomer gaan ze jagen in het bos, en wanneer het vis paai tijd is, genieten ze alle voordelen van het wild leven. Deze katten zijn perfect ingericht voor de visserij: dankzij de lange achterpoten kunnen ze op de rug van paaiende vissen springen, de vetste en lekkerste uitkiezen, om dan terug te kaatsen en aan wal te springen. Lokale bewoners zeggen ook dat de katten een haak staart hebben om zich vast te houden aan het riet tijdens het vissen. De speciale wol textuur, met licht ontwikkelde ondervacht, beschermt de wilde katten tegen de kou en wind. Het hindert niet hun weg door struikgewas van bamboe en zal praktisch geen vuil absorberen. De vacht van deze kortharige katten is als wilde nerts bont, glimmend en glanzend.Koerilen Bobtails hebben zo’n mooie, wild natuurlijke schoonheid. Opvallend verschijnsel bij deze katten is een typisch “brutaal aanzien”. Echter, het belangrijkste

kenmerk van de Koerilen Bobtail zijn de karaktereigenschappen en hoge intelligentie. “Buiten – kat, binnen - hond” - is niet als geestige zin bedacht door fokkers. Over de Koerilen Bobtail kun je niet zeggen dat het “een kat is die zijn eigen weg gaat” of “kat gebonden aan het huis”. Deze kat heeft behoefte aan een meester, die met hem samen doet en zijn liefde zal winnen. Dat is precies hoe hij een volwaardig lid van het gezin zal worden. Als u wat huishoudelijk werk gaat doen, dan wil hij betrokken worden als in een spel en ervan genieten als zijn eigen spel. Of gewoon dicht bij u slapen bijna in een omhelzing. Koerilen Bobtail laten zich gemakkelijk meegaan in een hondentraining: ze brengen gaarne jouw slippers, of “apporteren” op de stem met een weggegooid iets. Ze vinden het leuk om door de straat te lopen met de eigenaar. Absoluut niet agressief. Ze zijn heel tam of goed te temmen, zoals de dieren die als een volwassene uit het wild komen, letterlijk “onder de boom gevonden.” Het is moeilijk om een zachter, vergevend dier te vinden, intelligent, bereid om alles van de geliefde eigenaar te verdragen, maar de eigenaar zal zich moeten voorbereiden op het feit dat het houden van hun kat een gedegen wederkerige liefde vergt. In zijn algemene uiterlijk, is de Koerilen Bobtail zoiets als de Noorse Boskat, hoewel zijn gezicht meer gelijkenis met de Siberische heeft. Hij is een beetje vierkant gebouwd met een gespierd (maar niet omvangrijk) lichaam in plaats van de slanke oosterse lichaamsbouw van de Japanse Bobtail. De benen zijn niet lang, echter het achterlichaam is iets verhoogd. Zijn kop is meer driehoekig gevormd dan de Siberische met lage jukbeenderen en een rechte, brede, middellange neus. De ogen zijn enigszins schuin en amandelvormig, maar met niet-oosterse kenmerken. Alle kleuren en vacht patronen zijn bekend, waaronder harlekijn, bi-color, gepatcht, tortie, solid, rook, cameo, zilver en gouden met uitzondering van color-points, chocolade, kaneel, fawn, lila en dezelfde gecombineerd met wit. In zijn inheemse gebieden is hij het meest gezien als de bicolor, tortie, tortie gepatcht of Calico.

Page 13: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 13 - Kattenliefde

Het meest opvallende is de natuurlijke bobtail staart van 5 tot 13 cm lang. Gemiddeld bestaat die uit 5 tot 10 wervels, stijf en stevig met elkaar verbonden, geknikt als spiraal, winkelhaak of kwast. Er zit meestal een pluimpje als van een konijn op het uiteinde. Zoals gezegd, het is een puur natuurlijke mutatie zonder enig menselijk ingrijpen.

De Koerilen Bobtail’s wilde blik wordt niet weerspiegeld in het temperament van het ras. Hij is bekend zowel als een slimme als zachte clown. Hij heeft een grote liefde voor menselijk gezelschap en andere soorten huisdieren. Hij is perfect gelukkig met een leven in een appartement in de stad. In feite, het ras is relatief klein in het wild, maar het is behoorlijk in omvang ontwikkeld door zijn domesticering. De Koerilen Bobtail’s vaardigheid als een visser mag verklaren waarom deze Bobtail een uitstekende zwemmer is die van niets beters houdt dan om te spelen in een badkuip met een druppelende kraan! In feite zullen velen van hen graag met hun eigenaars meegaan in het bad, indien toegestaan. Het ras heeft ook zijn rat jacht vaardigheden aan de grenzen van een appartement aangepast, en blijkt zowel een vreedzame en zachte metgezel van de mens, die houdt van het achtervolgen van vliegen.

Er zijn vele rassen die “hondachtig” genoemd worden, echter de Koerilen Bobtail is uitstekend in het natuurlijk aanvaarden van gezelschap en gedrag. Ze loopt naar de deur om hun thuiskomende eigenaar te begroeten en zijn net zo in het aanvaarden van vrienden en vreemden die het huis bezoeken. De Koerilen Bobtail is niet verlegen met vreemden of met wijzigingen in hun omgeving. In feite zijn ze opmerkelijk in het aanvaarden van veranderingen en ook met gemak van menselijke kameraadschap. Dit doet geen afbreuk aan de uitdrukking van interesse in menselijk gezelschap, maar het ras lijkt een ongelooflijk vertrouwen te hebben in mensen en wil gewoon in menselijk gezelschap zijn. Ze vinden het leuk om wild te spelen en zijn zeer zelf onderhoudend, maar kunnen ook genieten van lange perioden van rustig gezelschap. Een opmerkelijk eigenschap is dat ze niet een schootkat zijn, maar houden er van zich te leggen aan de voeten van hun eigenaar.

Koerilen Bobtails zijn ook opmerkelijk onder kattenrassen voor hun ‘stille’ natuur. Ze hebben de neiging niet-vocaal te zijn, behalve voor een paar

muzikale trillers die meer klinken als vogelgeluiden dan kat gesprekken. Het ras is niet destructief voor meubels of de woning, maar toch is het een kat met een kat-onafhankelijke natuur en de neiging om te doen wat ze zelf het beste wensen. Tot slot... in tegenstelling tot andere rassen, besteedt de vader van een nestje even veel tijd aan de kittens als hun moeder doet.

Mis uw kans niet om de gelukkige metgezel te worden van dit kort-staart “wonder van de wereld” met een werkelijk perfect karakter!

Bob van der FlierCattery “Caritates” Utrechthttp://www.caritates.eu(artikel eerder verschenen in het Felikat Magazine)

Page 14: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 14 -

SNAPCATWie zelf al genoeg foto’s van zijn dakhazen heeft gemaakt, en dan meestal te laat is om net mijn leuke uitdrukking te fotograferen, die kan die taak met Snapcat integraal overlaten aan ons zelf. Door de smartphone of tablet op de grond te leggen kunnen wij poezen reageren op de virtuele lasers of bewegende rode bolletjes. Wanneer ons pootje het scherm raakt, zorgt de “app” onmiddellijk voor een foto. Snapcat is gratis te downloaden uit de Play Store voor Android. Ook een variant voor iPhone en iPad is inmiddels beschikbaar, getiteld ‘Cat Selfie’. De app kost 89 cent in de Apple Store. De kiekjes belanden automatisch in je fotoalbum en kunnen in een handomdraai gedeeld worden op onder meer Facebook, Twitter en Instagram.

Page 15: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 15 - Kattenliefde

Catwoman droeg een nachtkijker om de visie van een kat te kunnen evenaren. Maar er zijn meer verschillen tussen katten- en mensenogen dan alleen een beter nachtzicht. Altijd al benieuwd geweest naar wat je kat ziet? Met een fotoreeks wordt in kaart gebracht hoe onze omgeving eruitziet voor ons en wat voor beeld zo’n pluizenbeest zich hiervan vormt.

Mens vs. KatHet meest opvallende is dat een kat een groter blikveld heeft. Waar dit bij de mens 180 graden is, heeft een kat een gezichtsveld van 200 graden. Ongeveer 20 graden aan de uiteinden van ons gezichtsveld behoren tot het zogeheten perifere zicht. Hiermee kunnen we dingen in onze ooghoeken waarnemen terwijl we ergens anders naar kijken. Ook zorgt het voor onze ruimtelijke oriëntatie. Zonder perifeer zicht zouden we namelijk last hebben van tunnelvisie. Een kat heeft aan beide zijden nog eens 10 graden extra zicht, waardoor hij sneller bewegingen om zich heen kan detecteren.

Dat het nachtdier beter in het donker kan kijken dan de mens, is niets nieuws. Zijn zicht bij slecht licht is zo’n zes tot acht keer beter dan dat van de mens. Dit komt doordat een kat over meer staafjes beschikt in zijn netvlies die zorgen voor nachtzicht. Hij heeft daarentegen minder kegeltjes dan mensen waardoor de kat niet goed kleur kan onderscheiden. De kegeltjes geven ons de mogelijkheid om overdag een scherp beeld te creëren met veel levendige kleuren. Waar de mens van een afstand van 30 tot 60 meter dingen prima scherp kan waarnemen, moet een kat zich op zo’n zes meter afstand bevinden van het object voor dezelfde scherpte.

Eigenlijk heeft Catwoman het dan toch goed bekeken. Het beste van beide visies zijn in haar geval gecombineerd: een scherp en levendig beeld overdag én goed kunnen zien in het donker. Die 20 graden minder perifeer zicht moeten we dan maar voor lief nemen.

Deze beelden van het kattenvisieproject van Nickolay Lamm zijn een nauwkeurige hypothese van wat een kat ziet. Hiervoor heeft Lamm samengewerkt met dierenarts Kerry Ketring van All Animal Eye Clinic, Dave Haeussler, oprichter van The Animal Eye Institute, en de afdeling Oogheelkunde van Penn Vet.

Bron : New Scientist van 17/10/2013

Dit is wat je kat ziet

Page 16: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 16 -

Als we er even bij stilstaan moeten we echter vaststellen dat juist deze gezellige kerstperiode niet zonder risico’s is voor onze katten. Hierna hebben we dan ook de gevaren waarmee de katten in aanraking kunnen komen tijdens deze kerstperiode kort uiteengezet, zodat ook je katten kunnen genieten van deze wonderbaarlijke periode.

DE kErSTBoom Wie geniet nu niet van een echte kerstboom die de geur van kerst verspreidt in je woonkamer? Wel, voor een kat kan een spar voor heel wat ellende zorgen. Het hout en de naalden van ondermeer de spar bevat namelijk terpentijn. Terpentijn wordt bij wijze van voorbeeld gebruikt in olieverf, in wormbestrijdingsmiddelen en medicinale zalfjes en is dus zeker niet geschikt voor consumptie. Je kat kan echter terpentijn binnenkrijgen door aan de takken van je boom te knagen, door bij wijze van ongeluk de naalden van de spar op te eten of nog van het water te drinken waar de stam instaat en waar veelal ook naalden in liggen. En zeg nu zelf, dat zijn echt geen volledig uit de lucht gegrepen scenario’s als je een kat in huis hebt.

De symptomen van een terpentijnvergiftiging bij een kat zijn braken, diarree, mond-en keelholteontstekingen, maag- en darmproblemen en een algehele malaise. De huid van de kat kan tevens gaan irriteren bij aanraking met terpentijn.

Op basis van voorgaande is het dus zeker aangeraden om te opteren voor een kunstboom. Ze zijn even mooi, verliezen geen naalden en zijn niet giftig voor katten. Tegenwoordig vindt zowaar ieder zijn zin in de kunstbomen. Mocht je toch aan een echte kerstboom houden, dan is het aangewezen je kat zo veel als mogelijk uit de boom en weg van de boom te houden.

Hierna een aantal tips in dit verband:• Dek de pot van de spar goed af met stenen of

zilverpapier zodat je kat niet van het water kan drinken.

• Meng water met enkele druppels citronella-extract en spuit dit met een waterspuit over je boom. Je kan ook een sinaasappel met kruidnagel onder de boom leggen. Katten houden namelijk niet van de geur van citrusvruchten. Best duw je de kruidnagel in de ongepelde appelsien zodat de kruidnagel het sap van de appelsien gaat absorberen en de geur ervan zich gemakkelijker en sneller gaat verspreiden.

• Nog een goede tip is dennenappels te besprenkelen met citronellaolie. Zoals gezegd houden katten niet van de geur van citrusvruchten maar bovendien lopen ze echt niet graag over dennenappels. Het gevoel aan hun pootjes zou bijster onaangenaam zijn.

• Maar of je nu opteert voor een echte boom of een kunstboom, vergeet de boom vooral niet met een nylondraad vast te maken aan de muur of aan het plafond en maak je boom zwaarder is aan de voet dan aan de top. Zo voorkom je dat de kat met de hele boom omver valt, met alle stress en brokken als gevolg.

DE VErSIErINgDe versiering van je kerstboom en je huis oefent een zeer grote aantrekkingskracht uit op je kat, ongeacht of deze nu jong of ouder is. De lichtjes, de zilverpracht, de ballen die zo’n heerlijk geluid maken als je ertegen tikt, de blinkende slingers, de lintjes rond de pakjes… het is een echt speelparadijs voor je kat, maar daar is die versiering natuurlijk niet voor bedoeld. Bovendien is deze versiering niet zonder gevaar voor de katten. De kerstballen in glas zijn een gevaar voor mens en dier als ze in scherven in de grond liggen en dat zullen ze hoogstwaarschijnlijk.

Een kat vindt het namelijk geweldig om kerstballen uit de boom te meppen en ermee rond te tollen, of nog zal proberen erin te bijten enz. Maar zowel de glasscherven van een kapotte kerstbal als de haakjes waarmee de ballen vasthangen in de boom, kunnen een ravage veroorzaken in de ingewanden en de mond van uw kat, maar zijn ook niet zonder gevaar voor de pootjes van je kat of zelfs je eigen voeten.

EEN KATVEILIGE KERSTMIS TOEGEWENST

Kerst, een heerlijke periode voor de kinderen en de volwassenen. Het huis is versierd met een kerstboom, slingers, lampjes, we maken lekkere maaltijden klaar, nodigen familie en vrienden uit, geven elkaar mooi ingepakte cadeautjes enz.

Page 17: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 17 - Kattenliefde

Opteer dus in de mate van het mogelijke voor sterke plastieken ballen of figuurtjes in stof (die tegenwoordig zelf “in” zijn) die vasthangen met sterke koordjes of metalen haakjes die stevig rond een tak klemmen. De meer breekbare versiering hang je best bovenaan in de boom zodat je katten er niet /moeilijker bij kunnen. Eventueel kan je onderaan in de boom versiering hangen met belletjes zodat je hoort wanneer ze in of onder de boom zitten.

Slingers en lintjes zijn bijzonder fijn en smakelijk voor een kat. Helaas kunnen ze de oorzaak zijn van een nakende maag- en/of darmobstructie, snijwonden en maag- en darmontstekingen en dat wens je je kat echt niet toe. Hou je kat ook weg van de kerstlichtjes en dek de elektrische bedrading goed af zodat je kat er niet bij kan. Pinkende lichtjes zijn een bron van fantasie voor je kat die er wel eens in zou kunnen trachten te bijten.De truc met de citronella en de sinaasappel met kruidnagel kunnen ook hier helpen.

Zoals je ziet zijn er heel wat gevaren verbonden aan de kerstboom en de versiering van de boom en het huis. Probeer de boom dus op een plaats te zetten waar de kat er niet bij kan zonder toezicht.

ANDErE DECorATIEVE kErSTPlANTENKerstroos, maretak, hulst, klimop en andere decoratieve kerstplanten die veelal het voorwerp zijn van kerstgeschenken en kerstversiering, zijn uitermate giftig voor katten. De kerstroos ziet er bijzonder smakelijk uit voor katten. Het opeten van het gebladerte kan echter leiden tot serieuze spijsverteringsproblemen en huidirritaties. Hulst; maretak en klimop zijn niet minder gevaarlijk en het eten van de bessen van deze plant kan eveneens resulteren in spijsverteringsproblemen maar kan ook aanleiding geven tot zenuwstoornissen. Al deze kerstplanten kunnen, indien ze opgenomen worden in grote hoeveelheden, zelfs leiden tot de dood van je kat. Hou deze planten dus buiten het bereik van katten.

DE fEESTElIjkE mAAlTIjDSamen met de familie geniet je van een heerlijke en uitgebreide maaltijd en zoals velen wens je misschien

daarbij je kat te betrekken. Ook voor je kat is het immers Kerstmis. Zowel jij als de andere familieleden gaan je kat dus overladen met hapjes bestemd voor menselijke consumptie. Kleine hoeveelheden denk je daarbij maar al die kleine beetjes van jezelf en de aanwezige familieleden gaan alvast een uitgebreide vette en zoute maaltijd betekenen voor je kat. Geen probleem want je kat heeft geen overgewicht?

Weet echter dat die grote toevloed van vetten en zout de lever en alvleesklier kan overbelasten.

En… onmisbaar tijdens de feesten is natuurlijk chocolade. Chocolade is een lekkernij voor mensen en er wordt zelf beweerd dat chocolade heilzaam zou zijn voor de gezondheid. Chocolade is echter helemaal niet heilzaam voor een kat, het is zelf giftig. Chocolade bevat namelijk theobromine dat de oorzaak kan zijn van braken, diarree en kan zelfs, indien opgenomen in grote hoeveelheden, tot de dood van je huisdier leiden. Verkies dus kattensnacks boven snacks bedoeld voor mensen en hou je aan de hoeveelheden die je je dier normaal voorschotelt.

BrANDENDE kAArSENRomantisch toch, ‘Dinner by candlelight’ en dan al die kaarsjes die je huiskamer omtoveren in een feeërieke kamer. Ook je kat is die mening toegedaan en wenst actief te participeren aan die sfeer door zich tegen de kaarsen aan te wrijven, er aan te ruiken, naar de vlam te slaan enz. en voor je het weet is je kat een levende toorts geworden.

Als je van kaarslicht houdt raden wij je dus de kaarsen in een groot glas of een vaas te zetten zodat je kat er zich niet aan kan branden. Of mooi, praktisch en bovendien ongevaarlijk inzake huisbranden zijn elektrische kaarsen of kaarsen met LEDverlichting.

Page 18: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 18 -

ANDErE rISICo’SJij geniet van je familie en je vrienden en die heerlijke drukke kerstsfeer maar weet dat ja kat zeer conservatief is en dus niet graag van zijn dagelijkse routine afwijkt. Al dat bezoek is aldus bijzonder stresserend is voor je huisdieren. Ook het ontkurken van een champagnefles, het feestgedruis en in het bijzonder het feestwerk kunnen je kat behoorlijk bang maken. Hou je poezenvriend aldus binnen op oudejaarsnacht, gun hem zijn privacy, zorg dat hij zich kan terugtrekken op een rustige plek en let erop dat de kattenbak, de voerbakjes en mogelijks de werpkist of het nest van je kat ver genoeg van je feestje zijn verwijderd. Alzo kan ook je kat rustig de feestdagen doorkomen.Verder zouden we nog je aandacht willen vestigen op het gebruik van antivries. Dit product wordt niet uitsluitend gebruikt in de kerstperiode maar rekening houdend met de giftigheidsgraad ervan, wensen we toch even op dit item in te gaan. Antivriesmiddel bevat ethyleenglycol. Na inname zal je kat binnen een periode van 1 à 4uur ademhalingsproblemen, uitdrogingsverschijnselen en evenwichtsproblemen krijgen, aan nierfalen gaan lijden en uiteindelijks mogelijks sterven. Houdt dit goedje dus uit de buurt van je kat en zorg ervoor dat er geen drupje op de garagevloer achterblijft.

Zo, hopelijk hebben we de kerstsfeer niet verpest, noch voor U noch voor uw poezel. We wensen jullie alvast heel fijne, aangename en katveilige feesten toe!

artikel van kattenforum.be

Page 19: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 19 - Kattenliefde

FashionLinneke’sKattentopMet deze kattentop van Lazy Oaf krijg je zeker de aandacht die je verdient. Lazy Oaf is in 2001 opgericht door Gemma Shiel. Zij haalt haar inspiratie uit pop art om bijzondere mode te ontwerpen.De grote, gele ogen steken opvallend af tegen het zachte, fluwelen zwart van de top. Samen met een mooie, hoogsluitende rok en laarzen geeft deze combinatie een katachtige look.

Kijk voor meer informatie op:http://www.modcloth.com/shop/blouses/here-s-looking-at-mew-top

Pluchen beest dragenKigurumi is een combinatie van twee Japanse woorden: kiru (“to wear”) en nuigurumi (“stuffed toy”). Kigurumi betekent dus letterlijk een pluchen beest dragen. Kigurumi zijn een echte rage in Japan, waar ze worden gedragen als pyjama en om te feesten. In Japan heeft elke zichzelf respecterende student een Kigurumi. Er zit een fuifbeest in ieder van ons! Kruip in je tijger, panda, kangeroe of het beest dat het best bij je past en

laat het beest in los! Natuurlijk zijn kigus niet alleen voor festivals en feestjes. ‘Kigurumi Animal Costumes’ zijn de perfecte vrijetijdskledij om te ‘chillen’. Zelfs je kat of hond zal het zalig vinden om op je schoot te kruipen en zich te nestelen in de superzachte fleece

van je Kigu.Kigurumi zijn de beste dieren kostumes op de markt. In tegenstelling met andere verkleedcostumes die na een paar keer dragen uiteenvallen, zijn Kigurumi onverwoestbaar. Onze Kigus zijn gemaakt van speciaal behandelde fleece die niet

pluist en in de wasmachine mag gewassen worden.Neem een kijkje in onze shop en ‘bring out your inner beast’!

http://www.kigurumi.be

Page 20: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 20 -

United Bamboo heeft onlangs hun veiling gepromoot op Facebook. Zou uw kat er uit willen zien als Mad Men’s Don Draper voor Halloween?

Het merk is bekend geworden door haar jaarlijkse kattenmode kalender, nu vier jaar op een rij. De modellen werden gecast uit een beroemde rij van kattenmodellen. Mocht uw kat niet uitgekozen zijn voor de runway, dan kunt u uw eigen runway creeren door op de veiling te bieden op uw meest favoriete outfit. Op het moment dat dit nummer van Kattenliefde uitkomt, kan er niet meer geboden worden op de collectie maar u kunt er natuurlijk volgend jaar als eerste weer bij zijn.

Page 21: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 21 - Kattenliefde

Page 22: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 22 -

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

17 18 19 20 21 22

23 24 25 26 27 28 29 30

31 32 33 34 35 36 37

38 39 40 41 42 43

44 45 46 47 48 49

50 51 52 53 54 55

56 57 58 59

60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

71 72 73 74 75

76 77 78 79 80 81 82

83 84 85 86 87 88 89 90

91 92 93 94 95 96 97

98 99 100 101 102 103 104

105 106 107 108

© De Puzzelaar

Puzzel mee en winOplossing gevonden ?Email uw oplossing naar [email protected]

De wedstrijd loopt van 1 november t/m 30 december 2013. De winnaar(s) worden getrokken uit de juiste inzendingen en persoonlijk verwittigd. Per gezin of adres wordt slechts een prijs per wedstrijd toegekend. De prijzen zijn niet inwisselbaar in specien of omruilbaar.

2 48 26 105 62 52 86 97 9

Van links naar rechts1 deftige vrouw - 5 vuilnisbelt - 9 vaart - 13 sneeuwhut - 17 geweldig - 19 strafwerktuig - 21 kroeg - 22 winter-sporter - 23 kunstwerk - 24 bloedvat - 26 cosmetisch middel - 28 hijstoestel - 30 Bijbelse vrouw - 31 Chinese maat - 32 getroffen - 33 braakliggende akker - 35 geslepen - 37 familielid - 38 loofboom - 39 voorgevel - 40 gemeen - 42 windrichting - 44 veelkleurig - 45 Franse kaas - 46 beginstreep - 48 deel v.e. gezicht - 50 staat - 51 schoeisel - 52 plaats in Frankrijk - 54 steenmassa - 56 slee - 57 loopvogel - 58 schouwburgrang - 59 on-derofficier - 60 rustig - 62 vlaskam - 66 deel v.e. plant - 69 gemalen graan - 71 maal - 73 gewicht - 74 melk-klier - 75 insnijding - 77 kluwen - 79 drinkgerei - 80 plaaggeest - 81 buitenste deel - 83 voorbij - 85 houtsoort - 87 roofdiertje - 89 inwendig orgaan - 90 onder andere - 91 rijtoer - 93 morsdoekje - 95 hert - 96 Griekse letter - 97 bergweide - 98 gelaatskleur - 100 wolvlokje - 102 vaartuig - 103 dun bladmetaal - 105 zwaard-walvis - 106 gevaarte - 107 betaalplaats - 108 hemellichaam.

Van boven naar beneden1 gedeeltelijk - 2 tegen - 3 sporenplant - 4 bijwoord - 6 eetlust - 7 handvat - 8 zangnoot - 10 getijde - 11 raar - 12 zeer jong - 13 persoonlijk vnw. - 14 schreeuw - 15 grondsoort - 16 mondeling - 18 maand - 20 grasland - 22 stut - 25 deel v.e. huis - 26 infectieziekte - 27 hulpstelling - 29 hoofddeksel - 32 opbrengst - 33 deel v.e. hand - 34 opschik - 36 straatorgel - 38 betalingsbewijs - 39 voor - 41 troefkaart - 43 tweetal - 44 houten ge-bouwtje - 45 pips - 47 kweker - 49 trottoir - 50 glanzende verf - 51 schrobnet - 53 rekenopgave - 55 zangnoot - 61 waterdoorlatend - 63 puntig staafje - 64 geestdrift - 65 schaakstuk - 66 borstbeeld - 67 brievensnoer - 68 ijzerhoudende grond - 70 plechtige belofte - 72 aanslag op ijzer - 75 sierfles - 76 briefvracht - 78 hoeveelheid - 81 knaagdier - 82 gereedschap - 84 insect - 86 vaartuig - 88 koordans - 89 woedend - 90 brandstof - 92 lichte klap - 94 rond voorwerp - 96 woud - 97 zangstem - 99 achter - 101 rivier in Italië - 102 bevestiging - 104 rund.

Page 23: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 23 - Kattenliefde

Piet Piraat in Kerstsfeer

Gelukkig hebben ze hier bij de Kattenliefde redactie een goede gaskachel, zodat we het niet koud zullen heb-ben. 1 van mijn grote favorieten is de Snuggie deken, niet alleen lek-ker warm, maar je kunt er helemaal inkruipen want die fleece deken heeft mouwen.

Een kerstboom is wat veel gevraagd ondanks dat er hier genoeg kerst-bomen staan, zelfs sneeuwende kerstbomen…prachtig om in te spelen,

vooral in die omgekeerde paraplu met allemaal namaak sneeuw erin. Een echte kerstboom schijnt gevaarlijk te zijn voor ons. Het hout

en de naalden van ondermeer de spar bevat namelijk terpentijn en dat is niet echt gezond voor ons. Zie ook het artikel een veilige

katten kerst. Misschien wil je liever geen echte kat in de kerst-boom, wat dacht je dan van deze kerstboomkatten:

Metalen katjes met een veer.

Page 24: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 24 -

FRIS!Mijn grootste sport is om overal mijn geurtje na te laten. Dior of Channel zijn er niets bij. Tegen de nieuwe dozen, stiekem in de mand van Staart, ook in het kantoor moet ik regelmatig eens langs om te laten merken dat ik daar ook thuis hoor en natuurlijk tegen de auto’s en het liefst nog in een auto.

Maar jullie vinden dat niet lekker ruiken, maar daar hebben ze wel een oplossing voor. Ecopets Urinegeur en Vlekverwijderaar is toepasbaar op alle soorten ondergronden en materialen: tapijt en vloerbedekking, vloeren/wanden van steen/hout/kunststof, alle meubilair en (reeds gewassen) textiel.

Een andere oplossing om een heerlijk geurtje in huis te krijgen, zijn de Yankee Candle Geurkaarsen. Misschien gelijk een leuk idee als Kerstgeschenk. Drieverschillende “windlichten” met een geurkaars. Laat het naar Lavendel of pas gewassen linnen ruiken in huis. gezien op www.amerone.be

“Al goed dat wij volgens jullie allemaal kleurenblind zijn. Want dit is wel een heel kleurig geschenkidee voor de kerstdagen van romero Britto. Beeldjes, theepotjes, bloemenvazen, grote en kleine mokken allemaal met “Cats”

Romero Britto werd geboren in Recife, Brazilië in 1963. Autodidact op jonge leeftijd, schilderde hij op oppervlakken zoals kranten. In 1983, reisde hij naar Parijs, waar hij werd voorgesteld aan het werk van Matisse en Picasso. Hij combineerde invloeden van kubisme met pop, tot een levendige, iconische stijl die wordt omschreven, als: ‘straalt warmte, optimisme en liefde uit. “ “Groot Kattenbeeld gezien in St Paul de Vence”

Page 25: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 25 - Kattenliefde

Kerstkaarten

Ondanks alle sociale media is het altijd leuk om nog eens een echte kerstkaart te krijgen.Die staan toch altijd leuk op je bureau of schoorsteenmantel.Francien van de Wetering ja die van Franciens Katten heeft een hele serie kerstkaarten met ons erop.

Page 26: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 26 -

Nu moeten we er echter nog harder tegenaan gaan want het wordt steeds kouder en de tijd dringt! We hebben nog twee weken alvorens de grote verhuis moet kunnen aanvangen. Dat is erg weinig voor het werk dat nog noodzakelijk dient voltooid te zijn. Vandaar deze nieuwsbrief in de hoop dat er wat extra hulp uit mag vloeien. Mits voldoende hulp is het immers wel haalbaar!

Wat moet er concreet gebeuren:• Het schuine stuk op de omheining kan nu aangebracht

worden alsook het laatste stuk omheining dat op de loods moet aansluiten kan geplaatst worden.

• De aanbouw moet volledig onder dak staan en de “snoezelruimte” moet gereed zijn, d.w.z. die plaats moet eveneens bezet zijn zodat de sociale poezen alleszins al een ruimte hebben waar ze zich kunnen nestellen. De metselwerken zouden eerstdaags af-gerond moeten geraken. Zodra dat gebeurd is kan het dak afgewerkt worden, de chape gegoten worden en de muren bezet worden.

• De loods moet onder dak staan. Dit is immers een belangrijke schuilplek voor de angstigere dieren. Momenteel werken we aan het aanleggen van de riolering en het voorbereiden van de grond voor het storten van de beton die maandag 4 november wordt gegoten. De dag erna wordt alles in gereed gebracht voor het opbouwen van de loods wat voltooid moet zijn voor 11 november.

• Zo snel mogelijk zouden ook alvast twee chalets moeten worden afgebroken in Brecht zodat we deze alvast in Geel kunnen opstellen. Dit moet ervoor zorgen dat de angstigere dieren toch iets herkenbaars terug vinden in de nieuwe omgeving. Bovendien kunnen we die goed verwarmen wat noodzakelijk zal zijn gezien de stress met zekerheid voor zieken zal zorgen.

Eens de poezen verhuisd worden, moeten dan de overige chalets zo snel mogelijk afgebroken worden en op de nieuwe plek opgetrokken worden.Donderdag aanstaande (31/10) gaan alvast twee mensen starten met de afbraak in Brecht maar zij hebben hierbij hulp nodig want met z’n tweeën schiet het niet op. Alles kan meteen op een trailer gelegd worden die ’s avonds naar Geel wordt gebracht. Als er donderdag nog wat versterking is dan zouden we die chalet(s) alvast in het weekend van 1 november in Geel terug in mekaar kunnen zetten.Het brengt allemaal veel werk en drukte mee maar het komt er echt op aan om dit allemaal zo snel en doordacht mogelijk te laten verlopen zodat de dieren zo weinig mogelijk stress ondervinden.Kan en wil je helpen bij om het even wat, geef dan aub een seintje per sms of telefoon. Het mailverkeer verloopt erg moeizaam in Geel gezien we hier nog geen abonnement hebben waardoor mails vaak niet tijdig gelezen worden.Zo’n veertigtal kippen werden eergisteren reeds over gebracht. De verhuis van de varkens en de konijnen is gepland voor volgende week. Maar voor de poezen is er nog veel werk. Help aub bij deze laatste –uiterst belangrijke- werken zodat alle dieren kunnen verhuizen!

het dierenthuisje: verhuis nadert!Als je dit leest, verblijven we te Geel om door te werken aan de nieuwe Thuis. Wat blijkbaar in de bouwsector geen uitzondering is, lopen we achter op de planning waarin voorzien was dat we eind oktober iedereen zouden verhuizen.

Help het dierenthuisje

Het dierenthuisje vzw Reg.: HK 30102117Klein Veerle 722960 BrechtTel.0476/951998www.hetdierenthuisje.be

Page 27: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 27 - Kattenliefde

De Poezenshop

GiftshopGiftshop

Amerone bvba De Poezen Shop

Achterstraat 53 2520 Oelegem

Openingsuren dinsdag t/m zaterdag van 13.30 – 19.00 uur. www.depoezenshop.be [email protected] Tel: 03 322 97 13

Speciale Kerstmarkt van

De Poezen Shop13, 14, 15 en 16

december van 12.00

tot 19.00 uurDesign kattenmeubels Design krabpalenSieradenBedelsArmbandenHalskettingen

HorlogesTextielHanddoekenSchortenKatoenen en flanel dekbedovetrekken

ParapluiesHandtassenServiezenKlokkenAgenda’sKalenders

Voor al uw cadeaus groot en klein, moet u bij De Poezen Shop zijn !

Honderden geschenkideeën, leuk om te geven leuk om te krijgen.

Kattenbeelden en beeldjes voor binnen, buiten, terras en balkon (O.a. Albert Dubout, Franciens Katten, Barcino de Barcelona, Romero

Britto, Wachtmeister)

De grootste kerstartikelen collectie van Belgie:

Kerstballen, kerstversieringen, kerstkaarten…. teveel om op te noemen. Kijk en bestel snel op:

www.depoezenshop.beof bezoek ons in de winkel in Oelegem !

Page 28: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 28 -

Katten en muizen, ze horen bij elkaar. In sprookjes, strips en tekenfilms zijn kat en muis onverbrekelijk met elkaar verbonden. In sommige sprookjes gaat het ook om kat en rat. Maar ratten kunnen heel wat beter van zich afbijten dan muizen, en dus is het contrast tussen een kat en een rat minder sterk dan tussen de grote, gevaarlijke kat, met zijn scherpe tanden en klauwen, en het kleine, kwetsbare muisje dat alleen door zijn slimheid kan ontsnappen.

Muizen vormen het hoofdmenu van wilde katten. Zij moeten er van leven, dus doden ze hun prooien vakkundig en snel. Sommige huiskatten zijn ook geweldige muizenjagers, maar hebben de (voor mensen) vervelende gewoonte om met hun prooi te ‘spelen’ voor ze hem doden. Dat lijkt wreed en ondoelmatig. Volgens de deskundigen doen huiskatten dat omdat ze geestelijk nooit volwassen worden. Bij ons blijven ze zich altijd als kittens gedragen. Jagen is geen noodzaak voor hen, want ze krijgen genoeg te eten. En daar hoeven ze niets voor te doen, net als vroeger bij mamma.

Een wilde moederpoes neemt een aantal weken na de geboorte een levende muis voor haar kittens mee. Het is van het grootste belang dat haar kinderen zo snel mogelijk leren om te jagen en hun prooi te doden – hun leven hangt er letterlijk van af. Bij de aanblik van hun eerste muis raken de kittens opgewonden en proberen ze hem op een onhandige manier te vangen. Dat gedrag lijkt erg op het gedrag van volwassen huiskatten die met een speelgoedmuis spelen. Je kat bespringt de muis vanuit een hinderlaag, geeft er tikjes tegen, zet zijn tanden in de muis en laat hem dan weer los om te kijken of hij nog ‘leeft’.

Page 29: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 29 - Kattenliefde

De wilde kattenmoeder zal, nadat haar kittens een tijdje met hun prooi ‘gespeeld’ hebben, de muis doden, waarmee ze haar kittens het voorbeeld geeft hoe je dat op de juiste manier doet. Het is een uiterst belangrijke les. Jonge katten die bij mensen op groeien hebben ook de instinctieve drang om te jagen. De een wat meer en de ander wat minder. Maar elke kat rent wel achter een hengel met een ‘prooi‘ aan. Ook balletjes of andere speeltjes waarmee je de jacht kunt imiteren zijn meestal een groot succes.

Ik heb één echte jager tussen mijn katten zitten; de Kleine Poes. Ze neemt elke week wel een paar muizen mee naar huis. Of ze eet ze met huid en haar op. Wij griezelen daar een beetje van, maar zij is een roofdier en kan alle onderdelen van een muis goed gebruiken als voedingsstof. De Kleine Poes is ook de ‘wildste’ van mijn katten. Ze leeft voornamelijk buiten in het bos, en is bepaald geen knuffelkat. Ze staat het dichtst bij haar wilde ooms en tantes.

Miepje is ook dol op muizen. Speelgoedmuizen welteverstaan, want aan een echte muis heeft ze zich nooit gewaagd. Ze vindt alle soorten speelgoedmuizen leuk, maar houdt het meest van muizen die gevuld zijn met kattenkruid. Daar wordt ze helemaal wild van. Zelfs met haar vijftien jaar holt ze nog jolig achter ze aan. Ze kauwt er op, likt er aan, gooit ze in de lucht, bespringt ze en rolt ermee over de grond. Bovendien apporteert ze de muizen. Het heeft niet veel meer met jagen te maken, maar ze amuseert zich er kostelijk mee. En ik ook, want het is een feest om naar te kijken. Dat is eigenlijk vreemd. Want er staat maar een flinterdun wandje tussen het bloedserieuze, dodelijke jagen om te overleven, en het speelse gedrag waar ik zo’n plezier in heb; Miepje achter een speelgoedmuis aan zien rennen. Ik denk dat katten mede daarom zo fascinerend zijn. Ze zijn zo geheimzinnige met hun prachtige vacht en peilloos diepe ogen. Je mag ze aaien en knuffelen, maar er is altijd de kans dat het roofdier in hen wakker wordt. Wat ze extra spannend maakt.

De kalenders van Francien zijn verkrijgbaar bijwww.depoezenshop.com

Page 30: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 30 -

DUBOUT ALBERT (1905-1976)

Albert Dubout, een al even populair als bescheiden humorist, heeft overal indruk gemaakt met zijn eigen grafische humor in een kleurrijke en groteske stijl. Hij werd in 1905 geboren in marseille en hij overleed in 1976 in Saint-Avnès, nabij montpellier.

© Dessin Albert DUBOUT

Op heel jonge leeftijd loopt hij school in de academie van schone kunsten van Montpellier. In 1923 verschijnen de eerste tekeningen van Dubout in een studenten-krant, weldra gevolgd door publicaties in de Parijse pers (Le Pêle-Mêle, Ric et Rac, Candide, Marianne, La Bataille, enz.). Naast deze activiteit die hij zijn hele leven lang blijft beoefenen, heeft hij ook nog een minder belangrijke loopbaan als illustrator opgebouwd. Voor de uitgeverij Kra, waarvan Philippe Soupault in die tijd de redactieadviseur was, illustreerde Dubout twee grote klassieke teksten: Les Embarras de Paris (Boileau) en Le Barbier de Séville (Beaumarchais) in

1929, Carmen (Mérimée) in 1930, Gargantua (Rabelais)

in 1931, gevolgd door tal van titels bij andere

u i t g e v e r s , w a a r o n d e r de beroemde

trilogie van P a g n o l

(Marius, Fanny, César) of de romans van San Antonio. Vanaf 1937 begint hij met Du bout de la lorgnette zijn tekeningenbundels te publiceren. Bundels waarvan Marcel Aymé een prachtige definitie geeft: “Een al-bum van Dubout is een Olympus van de tot zichzelf beperkte Onzin.” Zijn favoriete onderwerpen zijn mensenmenigten waarvan de onsamenhangende opeen-stapeling de aandacht trekt, dikke dames die meestal te lijden hebben van een kleine echtgenoot (het echtpaar Anatole), en het absurde detail, gaande van een slecht opgelapte kachelpijp tot ontembare bretels of weer-barstige gebroken kragen. In elke tekening explodeert er een eigenzinnige vitaliteit waarvan de omkadering – net zoals de kleding van de figuren – laat vermoeden dat ze aan deze stormloop niet zal kunnen weerstaan.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt Dubout in Montpellier gemobiliseerd. Omdat hij er instaat voor het klassement van de kaarten van de Generale Staf van het leger, houdt hij genoeg tijd over om twee stripverhalen te tekenen: Anatole à la Tour de Nesle en Anatole va camper. In de jaren vijftig schrijft Dubout het scenario van twee films La rue sans loi en Anatole chéri. Daarnaast heeft hij een groot aan-tal bioscoop- en reclameaffiches gecreëerd.

Minder gekend zijn de schilderijen die hij vanaf begin de jaren dertig schildert. Zijn werk David et Goliath, dat werd voorgesteld tijdens het Salon des humoristes in 1935, vormt een combinatie van komische overdaad en expressionisme die kenmerkend zijn voor de grafische stijl van zijn beste creaties, zoals in Marianne of Candide, met de reeks “Ceux de la Haute”, of in enorme fresco’s, zoals “La Guerre picrocholine”, dat hij realiseerde voor Gargantua of “Le Jugement dernier”, gepubliceerd door Le Rire. In 1992 werd in Palavas-les-Flots een aan Dubout gewijd museum in-gehuldigd waar zijn werken worden voorgesteld. Bij deze voor een humorist buitengewone bekendheid komt nog dat een aantal steden in Zuid-Frankrijk (Palavas, Lunel, Montpellier, Marseille) een straat naar hem hebben genoemd.

Page 31: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 31 - Kattenliefde

© J. Dubout. www.dubout.fr

Page 32: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 32 -

KAT& zijn man

Tinne: Papa Tutsi en zoon Fonske doen een dutje

Jaja, die zijn er ook! Het zijn niet alleen kinderen en vrouwen die van ons houden. Ook de mannen van het mensenras zijn dol op ons zoals je hier kunt zien. Heeft u ook een leuke foto van Man met Kat? Laat het ons weten via [email protected] van Prooijen met zijn kat

Dit is mijn oudste zoon Berrie met onze Gijs gezellig aan de knuffel buiten in de tuin. Gijs woont sinds 5 juli bij ons als herplaatser en weet zich nu al geliefd binnen het gezin. Hij is lekker eigenwijs daarom heet hij ook zo: eigenwijze Gijs.Gijs is een witte Maine Coon van bijna 8 maanden van fok-ker Leo Willemse. Zijn stamboomnaam is Wabanaki Blake Carrington. Geboren op 20 november 2012. Wij zijn dolblij met hem. Gijs woont bij ons samen met nog twee HTK tjes en twee andere Maine Coons.

DTPH grAfISCH oNTWErPGeeft vorm aan uw stijl. Bezoek de website voor meer informatie www.dtp-hulp.nl

ECoPETS Problemen met urinegeur van huisdieren? Of vlekken? kijk op onze site voor de producten. www.ecopets.nl

Linda: “Op deze foto staan mijn 2 grote liefde’s Bernard mijn man & onze Maine coon kater zorro toen hij nog klein was. Dit was de 1ste keer voor hem om een kitten uit te gaan zoeken en inmiddels zijn ze super gek op elkaar.”

Page 33: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 33 - Kattenliefde

Ook bekende Nederlanders zijn gek met hun kat. Maurice Steenbergen die in de 90ger jaren de hit ‘Poing’ scoorde is nu

dikke vriendjes met Mr Billings

Page 34: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 34 -

Hans van Renssen

Page 35: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 35 - Kattenliefde

Pol Goossen werkt al heel wat jaren in de media. Hij is groot voorstander van het verbeteren van levensomstandigheden van dieren.

Lees meer over Pol Goossen op http://www.polgoossen.be

Als beestenHet Laatste Nieuws van 4 juni – pag 8 kopt in verband met de strubbelingen in Turkije: Politie gaat tekeer als beesten. Waarom menselijk wangedrag dikwijls geassocieerd, vergeleken en gekoppeld wordt aan beesten is mij een raadsel. Beesten zijn niet in de weer met traangas en laten niet zomaar bloed vloeien over het asfalt. Beesten pakken niet zomaar iédereen op straat aan en slaan zeker geen winkelruiten kapot. Beesten gaan niet tekeer met wapenstok en waterkanonnen. Door beesten vliegen rubberkogels niet hier en daar in het rond. Beesten proberen met valse hulpberichten op sociale media geen betogers naar een plek te lokken om ze daar op te wachten, neer te slaan en af te voeren. Beesten doen zoiets niet. Je moet er verstand voor hebben om zoiets te doen.

Veldrijder Sven N. stapt van zijn fiets en roept een bier gooiende veldcrosshooligan tot de orde. Daar ben ik het volkomen mee eens. Dronkelappen die de boel verzieken dienen op hun plaats gezet te worden en dan nog liefst voor een televisiecamera. Wij zijn toch geen beesten, laat de veldrijder zich ontvallen. Met deze uitspraak ben ik het volkomen oneens. Ik ervaar deze woorden als een slag in mijn diervriendelijk gezicht, als een trap op mijn groot hart voor dieren. Alsof je naar een beest wél met bier zou mogen gooien. Zij zopen zich lazarus, sloegen alles aan diggelen en gedroegen zich werkelijk als varkens. Sorry, een varken doet zoiets niet. Een varken is lid van het dierenrijk en niet van het mensdom. Alleen het beest mens is tot zulke wandaden in staat. In die stilstaande trein werden we werkelijk behandeld als vee: zonder eten, zonder drinken, zonder lucht! Alsof deze omstandigheden voor vervoer van vee doodnormaal zouden mogen zijn. Een intense, niet te stelpen ergernis voel ik dan, langzaam verglijdend in frustratie en machteloze woede. Ik zou kunnen roepen dat mensen die zoiets zeggen zo dom zijn als een ezel of een geit maar ik vertik het wegens te veel respect voor die ezel en zeker voor die geit die uit een gigantisch aanbod wilde planten de eetbare van de giftige feilloos weet te onderscheiden.

Eén uitzondering: toen onlangs honderdveertig jagers en zestig drijvers in Mol-Postel slechts één everzwijn

konden vermoorden, kon ik me, ondanks dat ene slachtoffer, toch probleemloos aansluiten bij de enorme

massa mensen die zich wereldwijd bescheurden van het lachen omwille van dit domme vertoon waarin jagers zich weer eens onsterfelijk belachelijk hebben gemaakt. Wedden dat je geen

enkel dier kan verzinnen dat zo dom is als jagers? Everzwijn is in ieder geval niet

het juiste antwoord.

Zoals alle wereldzeeën en oceanen met mekaar in verbinding staan, zo komen alle dierenvrienden overal ter wereld stilaan met mekaar in contact. Zij vinden mekaar. Méér en méér. Er is blijkbaar nog veel werk aan de winkel, maar het aantal groeit gestaag. Wees ervan overtuigd en vooral.. blijf ervan overtuigd dat we met z’n allen geen druppels water zijn op een hete plaat, maar wel druppels olie in het ganse raderwerk.

Tijdens één van zijn legendarische speeches vroeg Nelson Mandela aan politici, aan de toehoorders, aan de massa : Are you so blind that you cannot see?Are you so deaf that you cannot hear?Are you so dumb that you cannot speak?

Beste dierenvrienden... ooit adopteer ik nog eens twee honden. Een reu en een teef. De reu noem ik Nelson, de teef Mandela.

Page 36: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 36 -

Hoe gek ben jij met jouw kat? Veel van onze lezers en lezeressen hebben de liefde voor hun huisdier willen ver-eeuwigen door een tatoeage te laten zetten. Bekijk hier de verschillende tatoeages.

Page 37: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 37 - Kattenliefde

Page 38: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 38 -

Page 39: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 39 - Kattenliefde

Page 40: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 40 -

Enge kattenVanaf de jaren dertig tot de jaren zestig van de vorige eeuw floreerden de B-films in de bioscoop en waren de animatiefilms zoals Tom & Jerry nog te zien in het voorprogramma. B-films waren goedkope, snel gemaakte films die de bezoeker naar de voorstelling lokten met prachtige kreten op de filmposters, zoals: ‘It’s a Cat-astrophe!’, ‘Deadly Cat and Mouse games ensues’ en ‘See: The lost city of love-starved-cat-women!’. Een belangrijk en toen zeer geliefd genre was de horrorfilm.Evenals in de tekenfilm is de kat in horrorfilms ‘makkelijker’ te gebruiken dan in de gewone speelfilm. Er zijn dan ook legio enge films gemaakt met de kat als onheilsdier in de hoofdrol. In dit genre kun je (of moet je juist?) veel suggereren en zo min mogelijk laten zien. Bovendien zijn veel scènes vaak in het donker, het domein van de kat, waar het voor de mens veel moeilijker is te onderscheiden wat er precies gebeurt op het witte doek. Zo heeft de schrijver Edgar Allen Poe (1809-1849), de meester van het nachtmerrie-achtige verhaal, met zijn korte verhaal ‘The Black Cat’ (1843) voor heel wat verfilmingen gezorgd. Het van oorsprong Middeleeuwse bijgeloof, dat als een zwarte kat je pad kruist en van je wegloopt dit ongeluk met zich meebrengt, is nog zeer hardnekkig.Elk decennia kent zijn eigen Black Cat verfilming. De eerste is al uit 1934 en het meest bijzondere aan deze ‘antieke’ horrorfilm is dat hierin voor het eerst

de genre iconen Boris Karloff (1887-1969) en Béla Lugosi (1882-1956) samenspelen. Na het zien van de film blijkt het noemen van de naam Poe en zijn verhaal The Black Cat meer een marketing truck te zijn, de (zwarte) kat speelt maar een hele kleine rol in deze interpretatie. Ook in de verfilming uit 1941 met al weer Bella Lugosi speelt het huis een griezeliger rol dan de geliefde groep katten (!) van de gelovige huishoudster. Ook midden in de roerige en swingende jaren zestig kwam een The Black Cat (1966, Harold Hoffman) uit. In deze film verdenkt een labiele man zijn kat ervan dat deze bezeten is van de duivel. Als hij het beestje martelt en doodt is hij bang dat de kat terugkeert uit de dood om hem te vermoorden. Maar de beste verfilming, die ook het dichtst bij het verhaal van Poe blijft is die van de ‘Master of horror’ de Italiaan Lucio Fulci (1927-1996): Il Gatto Nero uit 1981. In een Engels dorpje vindt een reeks moorden plaats die het werk lijkt van een mysterieuze zwarte kat.Voor tv werden in de jaren zeventig nog kattenhorrorfilms gemaakt uit een soort eerbetoon aan die hoogtijdagen van de B-film. Curtis Harrington (1926-2007) maakte in 1973 The Cat Creature. Een mix van het oude Egypte, mummies en een juwelenroof waarin de slachtoffers wonden hebben die van een kat afkomstig zijn.

Page 41: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 41 - Kattenliefde

CatwomeNIn de jaren vijftig en zestig was sciencefiction ook een belangrijk genre binnen de B-films om de bezoeker de stuipen op het lijf te jagen, te doen verbazen of met vrouwelijk schoon te verleiden. Met voor de kattenliefhebber het bizarre en toen nog 3D hoofdpijn verwekkende Cat Women of the Moon (1954) van Arthur Hilton (1897-1979). Een groep astronauten wordt voor een wetenschappelijke missie naar de achterkant van de maan gestuurd. Daar ontdekken ze een vrouwenbeschaving in een ondergronds rijk: katachtige, verleidelijk knappe vrouwen in strakke pakjes die hun schip willen inpikken. Een van de Cat Women vraagt uit een soort feministische solidariteit aan de vrouwelijke astronaut Helen: “Show us their weak points, we’ll take care of the rest.” De mens overwint en keert veilig terug naar de aarde.De combinatie van vrouw en kat als gevaarlijke verleiding keert in vele gedaantes terug in de film. De kat die haar prooi besluipt en bedreigend is voor de mens. De mooie en sexy Michelle Pfeifer (1958)

doet dit met verve als Catwoman in Batman Returns van Tim Burton (1958) uit 1992. Catwoman is een personage uit de Amerikaanse strips van DC Comics. In 2004 kreeg Hale Berry (1966) als Catwoman een hoofdrol in de gelijknamige film. Zij kreeg daarvoor een Razzie award voor ‘Slechtste actrice in een film’. Berry was zo dapper om de prijs persoonlijk af te halen en excuseerde zich tegenover de fans voor de (geflopte) film.In 1978 kwam de kat zelfs uit het heelal naar de aarde. Niet als Cat Woman maar ‘gewoon’ als kat in The Cat from Outer Space (1978) geregisseerd door Norman Tokar (1919-1979). Een ruimteschip met een kat als piloot landt op de aarde en wordt in beslag genomen door de Amerikaanse overheid. De kat wil terug maar wordt verliefd op de aardse kat Belle. Wint de liefde of de heimwee? Onschuldig vermaak voor kinderen uit de Disney Studio. Deze voorloper van E.T. the Extra-Terrestrial kreeg in de wandelgangen de naam ‘A Close Encounter of the Furred Kind’.

© Roy de Beunje

Page 42: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 42 -

Woorden die mijn baasje dikwijls herhaalt. Ik weet niet wat ze willen zeggen maar is het geen Latijn ofzo? Ik kom maar van de straat hoor. In ieder geval zal mijn baasje wel weten wat ze vertelt.

Toch moet ik toegeven dat ik wel enkele dagen nodig heb gehad om mijn emoties terug in de poot te krijgen na mijn verhaal over mijn overleden vrouwke Monkske. (Gepubliceerd op de Kattenliefde website)De herinneringen blijven maar ik heb ze nu toch terug in de kast geborgen.Na mijn rouwproces heeft mijn baasje me namelijk een taak gegeven en die probeer ik zo goed mogelijk te volbrengen: voor Zorca, mijn oudste stiefbroer zorgen als het baasje het te druk heeft met andere vrijwilligerstaken. Jaja, wij moeten werken voor onze kost en inwoon...hahaha!Door de schrijversmicrobe ben ik niet gebeten maar ik wilde toch nog even de pen ter poot nemen omdat Zorca zo’n speciale vriend is geworden. Van hem heb ik enorm veel geleerd nadat ik van de kelder naar het gelijkvloers ben gepromoveerd ten huyze Régine. Zorca is een kerel die iedere soortgenoot uitnodigde

om onder zijn poten te nemen en mee naar binnen wilde brengen. Ik kan moeilijk “vleugels” schrijven want die hebben we natuurlijk niet. Later misschien wel, als we naar de kattenhemel worden geroepen maar kom, daar ga ik het nu niet over hebben. Carpe Diem!

StiefbroerMijn oudste stiefbroer was dan ook de eerste welopgevoede kerel die’k tijdens mijn straatleven leerde kennen want hij kwam altijd met de, toen nog onbekende vrouw met de rode heksenharen mee. Desondanks zijn status vond hij “ons”, de daklozen, niet te min om telkens een praatje te doen. Hij vertelde ons dat hij zeer goed begreep hoe we ons moesten voelen omdat hij zelf ooit dakloos was geweest maar onder andere omstandigheden.

Mijn stoere uiterlijk had geen invloed op Zorca: hij bleef lief, verdraagzaam, begripvol...Hij wist dat er onder mijn gemaskerde pels een heel klein hartje school. Altijd de eerste om iemand te verdedigen bij een onenigheid of zich diplomatisch op te stellen. Onderhandelen kon hij als de beste.

NoVEmBEr 201302/03 NL Cats and Tulips Plaats: Hellevoetsluis02/03 DL NKV Plaats: D-46485Wesel, An de Tent 102/03 NL DPC Plaats: Hoogvliet09/10 DL 1.DEKZV Plaats: Karlsruhe10 NL Felikat Plaats: Nieuwegein10 BE HPC Plaats: TOURNAI10 NL Limbracat Plaats: Helden Panningen16/17 DL 1.BKC e.V. Plaats: München17 BE BCF Plaats: Antwerpen24 NL NRKV Plaats: Wassenaar

DECEmBEr 201301 BE Belgicat Plaats: Gent08 NL Mundikat Plaats: Groningen08 BE ABC Plaats: Luik14/15 DL 1.DEKZV Plaats: Rendsburg Osterrönfeld

KATTENKALENDER

Carpe diem!

Page 43: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 43 - Kattenliefde

Nu is Zorca oud aan het worden en zijn gezondheid gaat achteruit. Vorig jaar begon hij te manken aan zijn rechterachterpoot. Hij moest naar het ziekenhuis waardoor ik in paniek geraakte. Oh neen! Toch weer geen afscheid! Toch niet mijn soulmate! Laat het niet waar zijn! Enkele dagen later was mijn opluchting dus duidelijk merkbaar toen Zorca terug huiswaarts keerde.

Welcome home Zorca!Wat hebben ze allemaal gedaan Zorca? Je buik is niet geschoren zoals destijds bij mijn vrouwke Monkske?Ik hoorde het baasje telefoneren, telefoneren en nog ‘s telefoneren en haar stem klonk heel verward. Ze liep over en het weer. Wat is er toch baasje? Zorca is vroeg oud en lijdt aan zware artrose. Zijn rechterachterpoot begint het te begeven maar Zorca blijft goedgezind en al liggend speelt hij nog met zijn “stokske”.Ik blijf altijd aan zijn zijde: waar Zorca is, ben ik ook of het nu binnen, buiten, boven of in de kelder is...Met Zorca en het baasje samen naar de bakker gaan, doen we niet meer. ‘t Baasje heeft nu jonger gezelschap als bodyguards.

Ons baasje heeft het halve interieur aangepast aan Zorca, zorgvuldig de krabpalen gekozen en zelfs een speciale tuintrap voor hem gemaakt. Gezweet dat ze gedaan heeft! Zorca bekijkt nu alles vanop afstand of in lighouding en indien nodig geeft hij mijn baasje wel een seintje om te worden gedragen.Eigenlijk heeft hij zijn leidersfakkel overgedragen. En nu denken jullie aan mij? Is het niet? Neen, ik ben niet de nieuwe leider...Ik denk dat het Bartje zal worden maar kruis mijn pootjes dat het nog lang mag duren. Toch nog even met een foto van mijn beste vriend pronken in zijn jeugdjaren!

Carpe diem!

Page 44: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 44 -

Staart

StaartRicardo en zijn twee poezenRicardo Janssen heeft vanaf jongs af aan de poesjes in huis. Eva van vijf jaar kwam als eerste Ricardo gezelschap houden. En na een jaar kwam de wat rustigere Angel er ook bij. Angel was opgenomen in een ander gezin, van een vriend van Ricardo maar zij waren niet meer in de mogelijkheid om voor het poesje te zorgen. Ricardo hoefde er niet over na te denken en nam het één jarig poesje ook bij hem in huis. Dat was wel even wennen voor zowel Eva als Angel. Eva, ook wel terror Eva genoemd, maakte het leven van sommige andere dieren in de omgeving best wel moeilijk en had er nu een maatje bij. Angel die over het algemeen wat rustiger is heeft eerst de kat uit de boom gekeken. Hoewel Eva de boel soms goed op stelten kan zetten zijn de rollen omgedraaid als het tijd is voor de dierenarts. Gekke eigenschappen hebben de twee zeker weten, zo springen ze regelmatig in de nek van Ricardo als die zijn brood aan het smeren is. De poezen springen op de koelkast, wat een aardige sprong is, en vanaf daar springen ze in de nek van Ricardo. Voor Ricardo zijn de poezen erg belangrijk, ze geven hem gezelschap en zorgen ervoor dat hij zich niet zo alleen voelt. Ook zijn de poezen sociaal emotioneel erg belangrijk, bijna alle communicatie met bijvoorbeeld de begeleiding gaat via de katten. Ricardo is een echte kattenliefhebber die nog lang van deze twee schattige duiveltjes zal genieten.

Van terror poes naar aparte hond

Dierenvrienden op de karveelstraatRicardo Jansen woont samen met zijn twee poezen Eva en Angel op een woonvorm van Stichting Odion. Op de Karveelstraat, waar niet alleen Ricardo met zijn poezen maar ook Miranda de Ruiter met haar hond Dusty woont zochten we dit hele stel dierenliefhebbers op. Stichting Odion vindt dat mensen met een handicap – kinderen en volwassenen – als volwaardige burgers aan de samenleving moeten kunnen deelnemen. Omdat die visie ons aanspreekt gaan we langs verschillende locaties om op zoek te gaan naar mensen met een beperking die en een huisdier hebben en graag hun verhaal willen vertellen over de liefde tussen mens en dier.

Page 45: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 45 - Kattenliefde

Miranda en haar hond Miranda de Ruiter woont samen met haar hond Dusty sinds drie jaar op de Karveelstraat. Dusty is een echte knuffel hond, het valt gelijk op dat dit leuke beest een kruising is tussen een herdershond en een teckel. Wat toch wel een erg aparte combinatie is. Dusty is een lieve hond die erg geniet van de aanwezigheid van mensen. Het is een echte allermans vriend. Miranda is getrouwd geweest en had graag kinderen gewild. Maar zoals ze zelf heel mooi verwoorden is dat voor haar niet mogelijk vanwege de beperking die zij heeft. Een hele goede oplossing was het nemen van een hond. Dusty vond zij via internet, hij was vijf maanden oud en zat alleen in een bench. Miranda zag die foto en was gelijk verliefd. Bij de advertentie stond dat hij niet heel groot zou worden maar dat had de eigenaar toch echt verkeerd. Maar door deze actie van Miranda is Dusty in een warm en liefdevol huis terecht gekomen. De liefde tussen de man van Miranda en haar is vervaagd maar de liefde tussen mens en hond is altijd gebleven.

Huisdieren op de Karveelstraat Op de Karveelstraat wonen meer mensen met huisdieren. Het beleid is dan ook dat de mensen zelf voor de dieren moeten kunnen zorgen. Het word in de gate gehouden door de begeleiders, dus als er wat verkeerd dreigt te gaan dan komen zij in actie. Maar bij Miranda en Ricardo is dat niet nodig. Dit zijn twee mensen die oprecht houden van hun dieren, waar nog veel mensen wat van kunnen leren. Een bezoek die zeker de moeite waard was.

Nanja Kamps

PASPOORT EVA

Naam: Eva

Leeftijd: 5

Ras: Europese korthaar

Kleur: Zilver Cypres

PASPOORT ANGEL Naam: Angel

Leeftijd: 6Ras: Europese korthaarKleur: Cypres

PASPOORT DUSTY

Naam: DustyLeeftijd: 7 of 8 jaar Ras: Kruising tussen

verschillende rassenKleur: Bruin

Page 46: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 46 -

Goed voor álle dierenMensen gaan steeds bewuster eten: zo min mogelijk bewerkt, zo veel mogelijk vers, zonder kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. Biologisch dus. Maar hoe zit dat met de hond of kat?

In de natuur verslinden honden en katten hun prooi in zijn geheel: dus met huid en haar, en met botten en ingewanden. Hierop is het lichaam van een hond of kat ook ingesteld. Huisdieren krijgen meestal voer in natte of brokvorm. Maar de minimale kwaliteitsnormen voor diervoeding in Nederland zijn zo laag dat in veel diervoeding maar een klein percentage vlees, vitamine en mineralen zit. Te vergelijken met een bijstandsuitkering: net genoeg om van te leven.

Biologische diervoeding (te herkennen aan het EKO keurmerk) moet, naast de eerder genoemde kwaliteitsnormen, aan veel andere, strengere voorwaarden voldoen. Zo bevat het een veel hoger vleespercentage; vlees dat afkomstig is uit de biologische veeteelt; dus van dieren die een goed leven hebben gehad, met alle ruimte om te bewegen en te groeien. De ingrediënten zijn niet blootgesteld aan hormonen, herbiciden en pesticiden, het voer van de productiedieren is ook biologisch en vrij van genmodificatie. Biologische diervoeding wordt bovendien met de juiste zorg samengesteld en bevat geen kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen, of andere chemische toevoegingen, uiteraard wel met de juiste hoeveelheid vitaminen, mineralen en voedingsstoffen. Eigenlijk bijna zoals de dieren hun voeding ook in de natuur zouden aantreffen.

Biologische diervoeding is een heel verantwoorde keuze dus, voor kat en hond. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn veel biologische diervoedingsmerken, zoals Yarrah, Herrmans, Bosch Bio en Defu, absoluut niet duurder dan een regulier A-merk dat bij de dierenspeciaalzaak te koop is.

Dus, eigenlijk heel logisch: ook voeding voor dieren biologisch!

Wist u dat:

…uit een in 2013 onderzoek, gehouden door Yarrah Organic Petfood, blijkt dat 30% van de respondenten goede, biologisch geteelde diervoeding belangrijk vinden?

…een plofkip een A4tje ruimte tot haar beschikking heeft in de binnenren, terwijl een biologische kip buiten zo’n 36 vierkante meter tot haar beschikking heeft?

…Yarrah Organic Petfood geen dieren doodt om andere dieren te voeden, maar ‘restvlees’ gebruikt? En dat zijn juist de delen van het dier waar hoogwaardige voedingsstoffen in zitten, zoals lever (met veel vitamine A, goed voor het hart en de nieren), botten (een bron van calcium) en kraakbeen (dat chondroitine en glucosamine bevat, dat erg goed voor de gewrichten is).

…als er op de verpakking staat dat de diervoeding ‘natuurlijke ingrediënten’ bevat, dit alleen betekent dat de grondstoffen uit de natuur komen. Biologisch is iets anders: dit betekent dat het is geproduceerd met respect voor natuur en dier en zónder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en preventieve antibiotica.

…het woord ‘biologisch’ wettelijk beschermd is? Of een product daadwerkelijk biologisch is, wordt in Nederland streng gecontroleerd door het onafhankelijke instituut Skal. Zie voor meer informatie: www.skal.nl.

Page 47: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 47 - Kattenliefde

Op zaterdag 9 en zondag 10 november is het één grote beestenboel in de TT Hall Assen. Dan staat namelijk de eerste editie van De HuisdierDagen op het programma! Van hond tot hamster en van kat tot konijn; voor alle dierenliefhebbers is er wel wat te vinden voor hun favoriete huisdier.

Wil je meer weten over de verzorging, training en voeding van jouw huisdier? Dan mag je De HuisdierDagen echt niet missen. Er is van alles te zien en te doen. Zo kunnen jij en je hond meedoen aan een workshop dogdance, dogfrisbee of gehoorzaamheid. Maar je kunt ook kijken naar een behendigheidstraining voor konijnen, een wedstrijd ‘Treibbal’ of een sprookjestoneelstuk met honden. Verder zijn er lezingen over bijvoorbeeld sterilisatie en gedragstherapie voor katten. Natuurlijk zijn alle baasjes én hun beesten van harte welkom in de TT Hall. Lees voordat je samen met je huisdier van huis vertrekt wel even de HYPERLINK “http://www.huisdierdagen.nl/pagina/33/Huisregels.html” huisregels op de website.

De HuisdierDagen zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur . De entree is € 8,- voor volwassenen en € 6,- voor kinderen t/m 15 jaar. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis naar binnen en ook het parkeren bij de TT Hall is gratis. www.huisdierdagen.nl

gezellige beestenboel in de TT Hall Assen

Page 48: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 48 -

Op Dierendag verscheen de nieuwe editie van Kat in de Stad. Het inmiddels fameuze boek bundelt unieke verhalen en foto’s van de markantste winkelpoezen en kroegtijgers in Utrecht. De nieuwe editie bevat meer dan twintig nieuwe katten en biedt daarnaast een verrassende wandeling langs alle adressen.

In Utrechtse winkels en horeca loopt opvallend veel miauwend personeel rond. De katten en poezen brengen gezelligheid en houden de kelders en werven langs de grachten vrij van muizen en ander ongewenst gespuis.

Kat in de Stad tekent de verhalen van de markantste katten op. Geschreven met een knipoog en vanuit de kat zelf. Verhalen over kat Banjer die door een ventilatiebuis vanuit de Xenos naar de V&D liep om bonbons te eten. Over kat Guusje van café Olivier die een vast knuffelhalfuurtje heeft met een onbekende vrouw die haar wekelijks komt opzoeken. En over kat Coco van restaurant Asia de Cubu die graag stiekem op de stoel gaat zitten van een klant die net even naar het toilet gaat. De verhalen zijn voorzien van een treffende foto van de kroegtijgers en winkelpoezen in hun natuurlijke omgeving.

Na twee eerdere edities die lovend werden ontvangen en inmiddels zijn uitverkocht, komt Kat in de Stad in oktober met een derde editie. Deze geheel herziene versie in hardcover-uitgave bevat meer dan twintig nieuwe katten. Ook geeft het boek een update van de katten uit eerdere edities die nog steeds werkzaam zijn. Het boek bundelt niet alleen bijzondere verhalen en foto’s van de Utrechtse Kroegtijgers en Winkelpoezen, het bevat ook een unieke wandelroute langs alle adressen.

Kat in de StadUtrechtse kroegtijgers en winkelpoezenFotograaf: Robert van WilligenburgAuteur: Maartje KouwenUitvoering: 64 p, 15.5 x 21.5 cm, hardcover, genaaid gebondenISBN: 9789081711401Prijs: € 12,50Verkrijgbaar in de Utrechtse boekhandels en via www.katindestad.nl

Page 49: Kattenliefde uitgave 3 2013

- 49 - Kattenliefde

Neem voor meer informatie over adverteren in ons blad contact op met [email protected]

DE WErElD VolgENS BoBBob is geen gewone kat. Gezeten op de schouders van zijn baasje James, is hij een bekende verschijning in de straten van Londen. James is straatmuzikant en ze treden samen op. Overal worden ze herkend en Bob is simpelweg onweerstaanbaar. In Bob de straatkat beschreef voormalig zwerver en drugsverslaafde James hoe hij door de vriendschap met Bob een nieuwe invulling aan zijn leven kon geven. Sindsdien is Bob bezig de harten van mensen over de hele wereld te veroveren en misschien wel de beroemdste kat ter wereld te worden. Over hun belevenissen in de straten van Londen schreef James dit tweede boek.

koNDEN Er mAAr NIEuWE BATTErIjTjES INTijdens een vakantie op Ibiza vond Karo-lien drie hulpeloze pasgeboren katjes. Deze drie katjes, die ze Pepe, Loco en Witje noemde, veroverden direct een ple-kje in haar hart. Toen Witje overleed, ver-zuchtte Karolien: “Konden er maar nieuwe batterijtjes in …” Zij besloot een boek te schrijven over haar intense ervaringen met het jonge nestje kittens.Verkrijgbaar bij www.depoezenshop.com

Pernod en Chatblis, twee huiskat-ten, spelen de hoofdrol in de wekeli-jkse column ‘Miauwkes’ in het meest gelezen magazine van Vlaanderen. De columns zijn nu gebundeld door uitgeverij Manteau.Een feelgood boek vol columns, foto’s en tekeningen. Om zelf van te gaan spinnen!Prijs 19,95 + verzendkosten

Ook beschikbaarhttp://www.veroniqueputs.be

Een nestje jonge kitten wordt achterge-laten aan de rand van een bos.In een donkere kartonnen doos wordt eerst de Rosse wakker. Hij denkt dat hij de groot-ste en slimste is van het hele nestje. Hij probeert op zijn manier, iedereen weer thuis te krijgen. Dit gaat een beetje moeilijker dan hij had gedacht.Maar als je de grootste en de slimste bent van een heel nest, dan moet je wel een oplossing vinden. De kittens maken een groot avontuur mee, thuis geraken is de bedoeling wel maar lukt het hen ook?

http://chrystaltarro-boek.blogspot.be/

Page 50: Kattenliefde uitgave 3 2013

Kattenliefde - 50 -

Mis het volgende nummer niet!www.kattenliefde.nl

KATTENLVoor en door katten

EFDE