Journaal dec. 2009

16
Uitgave december 2009 JOURNAAL Een uitgave van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

description

Journaal dec. 2009 Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Transcript of Journaal dec. 2009

Page 1: Journaal dec. 2009

Uitgave december 2009

JournaalEen uitgave van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Page 2: Journaal dec. 2009

Journaal is een Nieuwsbulletin van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

SaMEnSTEllInG En EInDrEDaCTIEStichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Ineke Koning

DrukwErkDrukkerij Wilskracht

ProDuCTIEFreeLans BV, Eva Winkelman (opmaak)Nathalie Lans en Edo Winkelman (tekst)

FoToGraFIEFreeLans BV en gebruik beeldmateriaal met toestemming van de betrokken instanties

ConTaCTStichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.Schiedamseweg 533134 BB Vlaardingen

Telefoon (010) 4754033Fax (010) 4754035E-mail [email protected] www.fondssv.nl

DonaTIEbElEIDHet donatiebeleid omvat specifieke doelen metde nadruk op financiële steun aan projecten van algemeen maatschappelijk belang met een sociale of ideële strekking. Trefwoorden zijn participatie, ontplooiing en integratie. In principe steunt het Fonds geen reguliere activiteiten van een organisatie, dat wil zeggen de activiteiten die tot de normale werkzaamheden behoren. Daaren-tegen is het Fonds met name geïnteresseerd in projecten die van experimentele en/of innovatieve aard zijn en die in potentie een bepaalde voorbeeld- functie kunnen vervullen. Zo richt het Fonds zich op de trajecten:

- Maatschappelijk welzijn, de meeste vormen van welzijnswerk, jeugdzorg en sociaal-cultureel werk;- Gezondheidszorg, initiatieven die op directe en zichtbare wijze het welzijn van patiënten en hulpbehoevenden bevorderen;- Natuur en milieu, in het bijzonder educatieve en voorlichtende projecten om het natuurbesef te stimuleren;- Educatie, initiatieven die de culturele vorming van scholieren bevorderen;- Sport en vrije tijd, projecten die actieve deelname aan amateursport en recreatieve activiteiten bevorderen;- Kunst en cultuur, de bevordering van cultuur- deelname. De voorkeur gaat uit naar voorbeeld- stellende en bijzondere publieksactiviteiten die de belangstelling voor kunst en cultuur stimuleren. Ook restauratieprojecten en initiatieven tot behoud van cultureel erfgoed komen in aanmerking;

- Individu, bij uitzondering en mits degene met de realisatie van het initiatief een voorbeeld- functie vervult voor groepen uit de samenleving.

rIChTlIJnEn En CrITErIaHet Fonds verleent steun aan concrete enafgebakende projecten, die een raakvlak hebben met de samenleving in Schiedam, Vlaardingen of Maassluis. Ook wordt steun gegeven aan projecten met een looptijd van enkele (in de regel maximaal 4) jaren. De steun heeft nimmereen permanent karakter.

Er wordt in principe geen steun gegeven aan:- instellingen en projecten met een uitgesproken commerciële, politieke of religieus karakter;- projecten die buiten de regio plaatsvinden;- projecten die reeds van start zijn gegaan of binnen een termijn van zes weken plaatsvinden;- instellingen die een aanvraag ter dekking van exploitatiekosten of overheadkosten indienen;- instellingen die een niet-projectgebonden aanvraag indienen;- instellingen die over voldoende eigen vermogen beschikken om een project zelf te kunnen financieren.

Incidenteel steunt het Fonds ook projecten buiten haar werkgebied die bijdragen aan de leefbaarheid in de regio en passen binnen de doelstelling. Bij aanvragen van overheden, overheidsinstellingen of vrijwel geheel door de overheid gesubsidieerde instellingen, wordt in het bijzonder getoetst of en in welke mate het project behoord tot een normale overheidstaak.

In alle gevallen is het oordeel van de directie enhet bestuur van Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.bindend bij het al dan niet honoreren van eenaanvraag. Hiertegen is geen beroep mogelijk.

bEhanDElInG aanvraGEnAanvragen voor een donatie moeten ruim van tevoren schriftelijk worden ingediend. Het Fondskent gestandaardiseerde aanvraagformulieren.Deze kan men ophalen, online invullen op dewebsite (www.fondssv.nl) of op verzoek per postlaten toesturen.Een volledige aanvraag omvat:- een aanvraagformulier;- gegevens van de aanvragende instelling (statuten en recent uittreksel inschrijving Kamer van Koophandel, niet ouder dan één jaar);- laatst verschenen jaarverslag incl. jaarrekening;- een uitgebreide projectbeschrijving;- een overzicht van instellingen waar eveneens een aanvraag voor een bijdrage is ingediend;- een gedetailleerde begroting en dekkingsplan;- de naam van één of meer contactpersonen met telefoonnummer (overdag);- een beknopte historie;- relevante informatie over uw organisatie en activiteiten;- indien van toepassing kopie van offerte.

Bij verstrekte donaties van € 20.000,- en hogervraagt het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. eenverklaring van een accountant (RA of AA), waarinbevestigd wordt dat het toegewezen bedrag ookdaadwerkelijk conform de afspraken is besteedaan het bedoelde project.

Page 3: Journaal dec. 2009

In 2009 heeft het bestuur de aandachtsgebieden uit het donatiebeleid onder de loep genomen en is het accent verschoven naar de trajecten Maatschappelijk welzijn, Educatie, Sport en vrije tijd en Kunst en cultuur. Vooral het traject Maatschappelijk welzijn wordt gezien als de bakermat van de organisatie. Stichting Spaarbank Anno 1820 te Schiedam en Spaarbank Anno 1823 te Vlaardingen komen immers beiden voort uit De Maatschappij tot Nut van het Algemeen. Met deze ‘back to basic’-benadering zal het traject Maatschappelijk welzijn in 2010 nader worden gedefinieerd en uitgewerkt. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan activiteiten voor jongeren.

Ondanks de economische crisis bereikten ons dit jaar voldoende inspirerende en vernieuwende initiatieven. Een kritische blik en een taakstellend budget van maximaal E 4 miljoen blijkt gelukkig geen belemmering te zijn om aansprekende aanvragen in te dienen. De projecten in dit Journaal zijn daar mooie voorbeelden van.

Om onze organisatie laagdrempelig te houden en het contact met onze doelgroepen te onderstrepen, zal het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. ook in 2010 deelnemen aan de workshops Fondsenwerving en Sponsoring dat de vrijwilligerssteunpunten van de drie gemeenten waarmee we samen-werken, organiseren. Het in gesprek gaan met de verschillende organisaties en de uitwisseling van informatie onderling leidt tot creatieve oplossingen en een voortschrijdend inzicht.

Op bladzijden 10 tot en met 12 leest u de vorderingen binnen het ’traject Revitalisering Binnensteden’, waarvoor in 2008 een totaalbedrag van E 25 miljoen is toegezegd aan de drie Waterweggemeenten in het werkgebied.

Bestuur, directie en medewerkers van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. wensen u een feestelijke decembermaand toe en een in alle opzichten voorspoedig 2010.

aanDaChTSPunTEn

6 MaaTSChaPPElIJk wEl zIJn

10 bInnEnSTaD9 kunST En CulTuur

7 SPorT En vrIJE TIJD

Page 4: Journaal dec. 2009

Voor het vierde achtereenvolgende jaar zal de Schiedamse binnenstad worden gehuld in romantische winterbeelden. Engeline van Collenburg die voorzitter is van stichting Schiedams Winterhart is blij dat het evenement ook in deze tijden van economische crisis kan worden georganiseerd. “Juist nu is het heel belangrijk je in je eigen stad te kunnen onder-dompelen in winterse sferen. De prijzen van de schaatsbaan houden we bewust laag. Het moet voor iedereen mogelijk zijn om deel te kunnen nemen aan de winterpret”, vertelt zij.

De overdekte schaatsbaan op het Stadserf zal tegelijkertijd met het ontsteken van de kerstboom-lichtjes op de Grote Markt donderdag 10 december worden geopend. “Vanaf dat moment kunnen kinderen, ouders en grootouders tot het einde van de kerstvakantie terecht op de mooie ijsbaan. Basisscholen zijn er voor de vakantie tijdens schooluren welkom en op één zondagochtend is er schaatsen voor gehandicapten”, vertelt Engeline van Collenburg over de schaatsbaan waar schaatsen te huur zijn en regelmatig entertainment is.

Ook de kerstmarkt belooft veel wintermoois. “De ambities zijn groot” aldus de voorzitter. “We boffen dat we nu ook het middendeel van de kerk kunnen gebruiken. Binnen kunnen daardoor nog meer -vooral lokale- ondernemers zich presenteren. De kerstmarkt buiten wordt uitgebreid met kraampjes waar bijvoorbeeld erwtensoep, olie-bollen en andere lekkernijen te koop zijn”, vat Engeline de kerstmarkt samen die zal starten met een spectaculaire Mooiedingenshow.

Een overdekte ijsbaan, een feeëriek verlichte kerstmarkt in de Grote of Sint-Janskerk en kraampjes rond de kerstboom op de Grote Markt. Winterhart Schiedam geeft jong en oud de warme gevoelens die vooral zo onmisbaar zijn in de decembermaand. Met de historische Schiedamse binnenstad als decor is Winterhart een evenement dat doet denken aan het wereldberoemde kerstverhaal van Charles Dickens.

MaaTSChaPPElIJk wElzIJn4

SChaaTSEn voor JonG En ouD

wInTErharT SChIEDaM

wInTErMooIS

Page 5: Journaal dec. 2009

Nintendo Wii. “Naarmate we verder komen in het project, delen we de groepen in met mensen die elkaar niet kennen of niet dulden vanwege onwetendheid. Op die manier kunnen ze kiezen: niet meedoen en een hele leuke activiteit missen, of meedoen en ontdekken dat de andere persoon helemaal niet zo erg is.”

De kloof tussen de verschillende jongerengroepen in Vlaardingen moet worden gedicht door de onderlinge verdraagzaamheid te vergroten.

Met Hotshot is er naast de activiteiten ruimte om te praten over geweld, discriminatie en andere maatschappelijke problemen in de eigen stad. “Dankzij Hotshot communiceren jongeren beter met elkaar”, vertelt Jamal. “Zij zeggen elkaar nu op straat gedag en zijn onderling minder vijandig. Het project is dankzij veel mond tot mond reclame bekend onder de jongeren. Daarnaast helpt het dat Stichting A-Mal een goede naam heeft bij scholen. Tot slot geven ook organisaties als de GGD en COC voorlichting over Hotshot.”

“In 2008 was het plan ons vooral te richten op het laten integreren van autochtone en allochto-ne jongeren. Zelf vind ik dat we ons veel meer moeten richten op het laten integreren van de subgroepen onder jongeren.” Hiermee doelt Jamal Challiui van de Stichting A-Mal op het onderscheid dat jongeren maken tussen stro-mingen als gothics, emo’s, kakkers, hipsters en skaters. Deze subgroepen kennen elk een eigen levens- en kledingswijze, muzieksmaak en omgangsvorm en kunnen daardoor niet altijd goed met elkaar opschieten. Jamal: “Vaak kennen de groepen elkaar gewoon niet goed genoeg. Als je dan als outsider op een hangplek komt, loop je aardig wat gevaar. Het ligt niet zozeer aan een gebrek aan respect, maar aan een gebrek aan verdraagzaamheid”, licht Jamal het belang voor het project Hotshot toe.

“Volgens de wet is iedereen tot zijn 33ste een jongere. Die omschrijving behelst dan ook onze doelgroep”, aldus Jamal. De jongeren gaan tijdens Hotshot met elkaar lasergamen, pijl en boog-schieten, sumovoetballen en spelen op de

Vorig jaar startte de stichting A-Mal in samenwerking met de gemeente Vlaardingen het project Hotshot 2008. Het doel was om zo’n 32 jongeren te bereiken en de aanwezige spanning tussen hen te verkleinen. Het project kwam echter onder de aandacht van meer dan 450 jongeren. Dit grote succes was de aanleiding om Hotshot in 2009 een vervolg te geven.

hoTShoT wErkT vErDraaGzaaMhEID In DE hanD

MaaTSChaPPElIJk wElzIJn 5

IEDErEEn DIE JonG IS

MonD ToT MonD rEClaME

Page 6: Journaal dec. 2009

Je vindt er een pepernotenfabriek, inpakkamer, schatkamer en natuurlijk de werkkamer van Sinterklaas. Het Sinterklaaspaleis in Schiedam is een Walhalla voor kinderen. Verschillende ruimtes in het Stedelijk Museum Schiedam zijn van 14 november tot 5 december omgetoverd tot de woon- en werkruimte van de Sint. “We verwachten 10.000 tot 15.000 personen”, vertelt Chris Coppens die namens de Stichting Centrum Management Schiedam in de Stichting Sint in Schiedam i.o. zit en zich sterk heeft gemaakt voor het Sinterklaaspaleis.

In de Giuduci Kapel van het museum zullen de jonge, maar ook oudere bezoekers Sinterklaas in zijn werkruimte aantreffen. “Tijdens zijn verblijf in Nederland is daar zijn werkkamer, maar kan men ook de slaapkamer en badkamer van Sinterklaas bewonderen. Voordat bezoekers die ruimte betreden, worden zij ontvangen in de garderobe van het paleis waar ook een inpak-kamer is gerealiseerd. Onder begeleiding van zwartepieten, bezoeken geïnteresseerden eerst

de keuken en de pepernotenfabriek. Terwijl je de geur van vers gebakken pepernoten opsnuift, kunnen kinderen in de knutsel- en oefenruim-te voor de zwartepieten, oefenen hoe zij zo handig mogelijk pakjes in schoorstenen kun-nen gooien. Uiteraard is daar ook ruimte om een mooie tekening te maken. Daarbij worden zij begeleid door de creatieve zwartepieten”, legt Chris Coppens uit. “Dagelijks is Sinterklaas aanwezig en lopen er 25 tot 50 pieten rond in het Sinterklaaspaleis. Fotopieten, gidspieten en veiligheidspieten. Zwartepieten die de rest van het jaar leerlingen van het Albeda- college en het Lentiz Life College zijn.”

“Op de woensdagmiddagen, zaterdagen en op koopzondag is het Sinterklaaspaleis gratis toegankelijk voor iedereen die Sinterklaas in zijn Schiedamse paleis wil ontmoeten. Op de donderdagen en vrijdagen ontvangt Sinterklaas leerlingen van scholen, cliënten uit zorginstellingen en jeugd uit kinderdagverblijven. Daarmee hopen we duizenden grote en kleine kinderen een onvergetelijke Sinterklaastijd in Schiedam te schenken”, besluit Chris Coppens.

De grootste weldoener allertijden, Sinterklaas, zal tijdens zijn verblijf in Nederland zijn paleis in Sintstad Schiedam betrekken. Het monumentale pand waarin het Stedelijk Museum Schiedam is gehuisvest, is van 14 november tot 5 december de residentie van de goedheiligman.

GEzonDhEID4

DuIzEnDEn kInDErEn oP bEzoEk In hET SChIEDaMSE PalEIS van SInTErklaaS

MaaTSChaPPElIJk wElzIJn6

GrooT En klEIn

GEur van PEPErnoTEn

Page 7: Journaal dec. 2009

Stichting Multicultureel Schiedam organiseert sinds enige tijd sportactiviteiten voor ouderen. Met een eigen trouwe achterban speelt men volleybal en wordt er aerobics gegeven. “Op dit moment hebben wij vier volleybalteams, waarmee we tweemaal per week trainen. Aerobics geven we op maandag, dinsdag en woensdag”, schetst Serap Onal, voorzitter van de Stichting Multicultureel Schiedam. “In het Midden-Oosten wordt sport niet gezien als een belangrijk onderdeel van het leven, laat staan als onderdeel van de opvoeding. Door sport aan oudere mensen in de samenleving aan te bieden, hopen we dat het aangepaste leefpatroon overgebracht wordt op jongere generaties. In het begin waren vooral de vrouwen enthousiast, zij wilden graag een beetje afvallen. Echter, we zien dat de ‘beweegredenen’ anders worden; ze zien in dat het vooral gaat om de conditie, het lekker bewegen en de sociale cohesie van de groep. Mannen worden ook steeds enthousiaster!”

cultuurverschillen. “De activiteiten zijn vooral gericht op de eigen achterban, een groep mensen die elkaar al kent, een gesloten gemeenschap waarbinnen een groot eenheidsgevoel heerst. De groepen kunnen het wel met elkaar vinden, maar de contacten binnen de groep zijn gewoon makkelijker”, aldus Serap die blijft werken aan het enthousiasmeren van de verschillende culturele groepen binnen de Schiedamse samenleving.

“In Nederland is iemand ‘oud’ als 65-plusser, maar in Oosterse landen ben je boven de 40 al oud. En heb je de leeftijdsgrens van 45 jaar bereikt, moet je opa of oma zijn. Dan ben je echt oud. Het is natuurlijk gek, maar wel een cultuurverschil waarmee we te maken hebben”, vertelt Serap Onal lachend. Ook binnen de allochtone gemeenschap bestaan er grote

In het Midden-Oosten is sport geen onderdeel van de cultuur. Als men zich er al mee bezighoudt, dan zijn het de mannen die een potje voetballen. Sporten ziet men niet als een belangrijk onderdeel van het leven; niet als een middel om het lichaam gezond en in vorm te houden. Promotie van sport blijft daarom in Nederland een belangrijk integratieonderdeel. Met het project ‘Sportactiviteiten voor ouderen’ maakt Stichting Multicultureel Schiedam zich sterk voor een cultuuromslag.

SPorT alS CulTurEEl onDErDEEl

SPorT En vrIJE TIJD 7

CulTuurvErSChIl

Page 8: Journaal dec. 2009

rondom de schrijver worden georganiseerd. “Met deze opzet slaan wij een totaal andere koers in dan het Letterkundig Museum, waar men bijvoorbeeld ook persoonlijke zaken als de stofzuiger van Simon Vestdijk tentoon stelt”, legt Wouter van Heiningen uit. “Het moet een nationaal documentatiecentrum worden dat in woord en beeld informatie geeft over het leven en het werk van Maarten ‘t Hart. Overigens vindt de schrijver zelf dat hem teveel eer wordt aan-gedaan en dat we ook best aandacht zouden mogen schenken aan zijn collega schrijvers uit Maassluis.”

MaarTEn ‘T harT DoCuMEnTaTIECEnTruM

Speciale edities van zijn werken en andere unieke documenten zijn afkomstig van mensen uit het hele land vertelt de bibliotheekdirecteur. “En niet alleen vanuit Nederland kwam positieve feedback, maar ook vanuit Duitsland. We zijn al benaderd door de ZDF en WDR voor informatie. Het documentatiecentrum start in december van dit jaar met een basis, die in de loop van de tijd verder kan worden uitgewerkt”, besluit Wouter van Heiningen.

Stichting Openbare Bibliotheek Maassluis, Midden-Delfland maakt een documentatie-centrum over het leven en het werk van Maarten ’t Hart, de schrijver die de bekendste Maassluizenaar van Nederland is. Liefhebbers van zijn werk kunnen zich in het documentatiecentrum verlekkeren aan allerhande artikelen. Daarnaast brengt het Maarten ’t Hart documentatiecentrum mogelijkheden met zich mee om Maassluis op een andere manier te profileren en daarmee (inter)nationaal publiek te trekken.

“Het idee voor het documentatiecentrum werd in Maassluis zeer enthousiast ontvangen, zowel door de burgemeester als door de rest van het gemeentelijk orgaan”, vertelt bibliotheekdirecteur Wouter van Heiningen. “Drie jaar geleden was er al een tentoonstelling over de schrijver in het gemeentemuseum, maar zo’n tentoonstelling is tijdelijk. Met het documentatiecentrum willen we Maarten ’t Hart op een definitievere wijze eren.” De werkgroep van het documentatiecentrum krijgt hulp van de eveneens in Maassluis geboren schrijver prof. dr. Maarten van Buuren. Ook Lenie de Haan - ‘t Hart, de zus van Maarten, en prof. dr. Frans Willem Korsten, voorzitter van de Comissie Letteren en verbonden aan de Universiteit van Leiden en aan de Erasmus Universiteit, dragen hun steentje bij.

Het plan is om een centraal punt te maken in de bibliotheek waar boeken, films, interviews en andere Maarten ’t Hart-artikelen bij elkaar zijn verzameld. Een deel van de boeken is te leen en de website kan natuurlijk ook thuis worden bezocht. Jaarlijks zal er een activiteit

kunST En CulTuur8

anDErE koErS

unIEkE DoCuMEnTEn

Page 9: Journaal dec. 2009

onderwerpen als ‘Wonen aan het water’, ‘Verenigingen en optochten’ en ‘Trouwen’ tot de verbeelding spreken. Het zijn stuk voor stuk situaties die een duidelijk tijdsbeeld geven. Zo laten de beelden zien hoe de huwelijks-plechtigheid werd voltrokken in 1935, 1950 en 2000 in Maassluis.

Het was een hele klus om de privé-filmpjes te bewerken en te verwerken in de dvd ‘Maassluis in heden en verleden’, maar de leden van de

Henk van de Meeberg is voorzitter van de 24 leden tellende filmclub en verzamelt zelf al meer dan een halve eeuw filmbeelden. Privé-opnamen die hij heeft weten te behoeden voor de prullenbak. “Want, vaak belanden deze particuliere opnamen bij het vuil als er geen interesse in of kennis van de inhoud van de filmpjes bij latere generaties is”, vertelt de verzamelaar. De losse fragmenten die hij en anderen wisten te redden van de vergetelheid zijn in eerste instantie groten-deels als losse fragmenten gedigitaliseerd. Henk van de Meeberg: “Toen vier jaar geleden bleek dat er veel belangstelling bestond voor de dvd ‘Maassluis in de twintigste eeuw’, waren we ervan overtuigd dat ook veel van de beelden die niet in de toen uitgebrachte dvd gebruikt zijn, toegankelijk moesten worden gemaakt voor de Maassluizenaren en andere geïnteresseerden.”

Om de losse fragmenten samen te smeden tot één geheel zijn oude beelden gekoppeld aan hedendaagse beelden van Maasssluis. Het resultaat is een dvd met daarop tien filmpjes van zo’n zeven minuten. Filmpjes die met

Video- en smalfilmclub Maassluis heeft zich sterk gemaakt voor het toegankelijk maken van een bijzondere verzameling filmpjes. Het gaat om niet eerder uitgebrachte historische- en hedendaagse filmpjes van gebeurtenissen, belevingen en omstandigheden in en over Maassluis en haar inwoners. Het resultaat is een dvd die een beeld geeft over het verleden en heden van Maassluis.

DvD MET vErzaMElInG MaaSSluISE bEElDEn

kunST En CulTuur 9

bElanG

DuIDElIJk TIJDSbEElD

Video- en smalfilmclub Maassluis hebben dat met veel plezier gedaan. “Deze dvd is voor ons drieledig”, legt Henk van de Meeberg uit. “Allereerst hebben we de beelden weten te behouden voor de toekomst. In de tweede plaats zijn de filmpjes toegankelijk gemaakt voor geïnteresseerden. Tot slot willen we met deze productie nog eens benadrukken hoe belangrijk het is om filmbeelden te bewaren; het besef van het overdragen van beeldmateriaal aan volgende generaties onderstrepen!” besluit de voorzitter van de filmclub.

Page 10: Journaal dec. 2009

vervullen en drempelverlagend zijn voor de Schiedammer die nu nog weinig tot niet in aanraking met kunst en cultuur is geweest. Wie de toekomstige bewoners worden is geen open boek. Cultuur en kunstgerelateerde instellingen zullen er onder het dak van de voormalig distilleerderij samen voor een gevarieerd aanbod gaan zorgen. Zo zullen het Centrum voor Beeldende Kunst, Jeugdtheater en het Filmhuis het Wennekerpand nieuw leven in gaan blazen. Naast deze bewoners komen er ateliers, multifunctionele projectruimten en horeca.

kunST En CulTuur In voorMalIGE SChIEDaMSE DISTIllEErDErIJ

Wanneer alles volgens planning verloopt, wordt binnenkort aan de werkzaamheden van het Wennekerpand begonnen. Het pand ondergaat niet alleen een grote verbouwing, maar krijgt een volledig nieuwe bestemming. Burgemeester Verver-Aartsen: “Na de grondige aanpak zal het Wennekerpand een belangrijke bijdrage leveren aan de revitalisering van de Schiedamse binnen-stad, waar hard aan gewerkt wordt mede dank-zij de financiële steun van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o..”

Iedere Schiedammer kent het Wennekerpand, een voormalige distilleerderij aan de rand van de historische binnenstad. Jeneverstoken wordt er al lang niet meer gedaan. De afgelopen jaren deed het pand onder meer dienst als moskee en garage. De gemeente Schiedam wil het markante industriële gebouw en het aangrenzende gebied een nieuwe bestemming geven door er een cultuurverzamelgebouw van te maken. Het is daarmee één van de concrete ontwikkelingen die in de visie van de gemeente Schiedam is verwoord op de besteding van de 10 miljoen euro die het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. beschikbaar heeft gesteld voor de revitalisering van de Schiedamse binnenstad.

“Het Wennekerpand staat zowel letterlijk als figuurlijke op een cruciale plek in de ontwikkeling van Schiedam. Enerzijds is het omvormen van een fabriekspand tot een hoogwaardige culturele voorziening een logische stap voor de Schiedamse kunst- en cultuursector. Anderzijds ligt het pand op een locatie die nauw verbonden is met een achtergestelde wijk. De wijk kan met deze en andere ontwikkelingen uitgroeien tot een nieuw cultureel en innovatief voorzieningengebied”, vat burgemeester Verver-Aartsen de visie samen. Het gebied in het centrum van Schiedam moet een plek worden waar creativiteit en cultuur elkaar versterken. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan de vestiging van nieuwe mediabureaus, designers, maar ook hippe ontwikkelingen zoals virtual whizzkids passen in het beeld. Eenmanszaken, winkeltjes en horeca moeten daar gaan zorgen voor de gewenste aanvulling voor de ontwikkeling van de binnenstad.

Het Wennekerpand moet een centrumfunctie voor de in kunst en cultuur geïnteresseerde Schiedammer of bezoeker van Schiedam

bInnEnSTaD10

onDEr één Dak

rEvITalISErInG bInnEnSTaD

Ont

wer

p: R

oyal

Has

koni

ng A

rchi

tect

en

Page 11: Journaal dec. 2009

Het regenwater dat door de groeven tussen de straatstenen sijpelt, zal worden gezuiverd en opgevangen. Een deel van het regenwater wordt gebruikt voor de bomen en een deel via de waterbuffer voor het waterspel. Wim Pinkse: “Dit aquaflow systeem zorgt er voor, dat er een mooi en strak plein kan worden gemaakt. Dankzij de aanleg van boomgroeiplaatsen kunnen acht bestaande grote platanen uitgroeien tot monumentale bomen. Naast de natuurlijke bomen komen er ook nog vier stalen planten te staan; enorme lichtmasten die de suggestie van rietstengels moeten gaan oproepen.”

Het oude Veerplein was toe aan vervanging. “De gemeente vond het tijd voor een nieuwer en eigentijdser plein in de Vlaardingse binnen-stad”, zegt projectleider Wim Pinkse. “De grote hoeveelheid reacties die we ontvingen op de uitgeschreven prijsvraag heeft laten zien dat velen de gemeente ondersteunen in haar mening.” Uit alle inzendingen is een selectie gemaakt van drie ontwerpen. Deze drie beste inzendingen zijn vervolgens voorgelegd aan de burgers van Vlaardingen. Wim Pinkse: “Er bestond weinig twijfel over het winnende ontwerp. De overgrote meerder-heid koos voor het ‘Nieuw Vlaardings Tapijt’.”

Het nieuwe plein zal uit een aantal onderdelen bestaan, met in het hart een ‘terrazzo’ ruit van achttien meter. Op die ruit verschijnen historische afbeeldingen die activiteiten uitbeelden die voor Vlaardingen van betekenis zijn. “Zo beeldt één van de vlakken een school haringen uit”, aldus de projectleider. Het plein bevat ook andere elementen met water. Er komt namelijk een computergestuurde fontein die bestaat uit zes spuiters die in hoogte op en neer gaan.

In 2008 schreef de gemeente Vlaardingen een prijsvraag uit voor een herinrichtingsplan van het in het oude centrum gelegen Veerplein. Er is gekozen voor het ontwerp van Geluk Treurniet architecten. De aanleg van hun ‘Nieuw Vlaardings Tapijt’ is in oktober 2009 gestart.

‘nIEuw vlaarDInGS TaPIJT’ oP hET vEErPlEIn

bInnEnSTaD 11

rEalISaTIE

vErlEDEn En waTEr

“Het tijdframe is pittig! Vanaf het eerste moment gingen mensen er dan ook al vanuit dat het niet te doen zou zijn om het ontwerp in het voorjaar van 2010 op te leveren. We liggen echter volledig op schema. Aan alle kanten wordt coöperatief gewerkt. Het plein zal, een extreme winter daar-gelaten, begin maart 2010 klaar zijn voor gebruik”, sluit Wim trots af.

Page 12: Journaal dec. 2009

een kijkje nemen in de Maassluise museum-haven. Edward Endlich vertelt dat het niet zomaar een brug is. Zowel in technisch opzicht als qua vormgeving zijn er de nodige eisen gesteld aan de fietsvoetbrug. “De gemeente heeft gekozen voor een zogenoemde bascule-brug, waarbij een contragewicht aan één kant voor de brug zorgt dat de ‘kelder’ klein en de hydraulica licht kan worden gehouden. Het is de minst kostbare variant van de klepbrug. De brug zal volledig automatisch en op afstand worden bestuurd. De commissie Beschermd Stadsgezicht zal er bovendien op toezien dat de

FIETSvoETbruG MaakT MaaSSluIS EEn STukJE ToEGankElIJkEr

brug ook esthetisch in het havenbeeld past.” Het definitieve ontwerp is in 2010 klaar en in 2011 zal de fietsvoetbrug gereed zijn voor gebruik.

Steeds meer mensen pakken tegenwoordig weer de fiets. Maar wanneer je kiest voor het milieuvriendelijke vervoermiddel, is het wel zo gemakkelijk als er een goede verbinding is tussen het begin- en het eindpunt. In Maassluis is dat echter niet het geval; de regio-nale fietsroute langs de Waterweg wordt onderbroken omdat er geen goede verbinding is over de Buitenhaven. Daar komt verandering in. De gemeente Maassluis heeft namelijk het initiatief genomen om in samenwerking met de stadsregio Rotterdam een zogenoemde langzaamverkeer-verbinding te realiseren. Daarvoor komt er een fietsvoetbrug over de keersluis in de buitenhaven.

“Rotterdam wil al enige tijd het knooppunt Maassluis ontknopen. Daarmee doelt men op het minder tijdrovend en ingewikkeld maken van het vinden van de goede weg binnen Maassluis. Tegenwoordig moet je namelijk door heel Maassluis fietsen om van het ene deel van de fietsroute op het andere te komen. Bij deze enigszins vervelende actie moet je ook het spoor tweemaal kruisen. Op dit moment is de kans om voor een dichte spoorboom te staan niet heel groot, aangezien de trein gemiddeld één keer per kwartier langs rijdt. Dit gaat binnenkort echter veranderen; dan krijgt de Hoekse Lijn een nieuw soort trein: Lightrail. Deze heeft een veel hogere frequentie. Dan zal er frequenter een trein rijden en is het spoor dus ook veel vaker gesloten”, schetst Edward Endlich van de gemeente Maassluis de situatie.

De fietsvoetbrug over de Buitenhaven komt bij de keersluis te liggen. Een strategische plek, want bij de Buitenhaven start een boeiende culturele stadsroute. Bovendien kunnen wandelaars als de nieuwe brug is gerealiseerd,

bInnEnSTaD12

In allE oPzIChTEn GoED

Page 13: Journaal dec. 2009

10 bInnEnSTaD8 kunST En CulTuur

onDErSTaanD TrEFT u EEn naGEnoEG vollEDIGE oPSoMMInG van ProJECTEn aan waaraan DE aFGEloPEn

MaanDEn EEn FInanCIëlE bIJDraGE IS vErSTrEkT oF ToEGEzEGD.

13

Maatschappelijk welzijnGemeente Vlaardingen & Elly DijkshoornBoekje gerenoveerde aula begraafplaats Emaus Stichting AzharDialoog in de wijkHumanitas Nieuwe Waterweg-NoordThuisadministratie 2009Bewonersvereniging TramontaProject ‘Onbekend maakt onbemind’Stichting Jeugdstad VlaardingenJeugdstad 2009VVV Nieuwe Waterweg, WestlandSnelverbinding tijdens WereldhavendagenStichting Centrum Management SchiedamSinterklaaspaleis Zorgcombinatie Nieuwe MaasApparatuurStichting Schiedams WaterSceydam Vaert reünie Stichting A-MalVlaardingen Hotshot 2009Stichting Voedselbank MaassluisDecember activiteitenWijkvereniging De FlatInrichting

Stichting Myosotis MaassluisApparatuurStichting Elkerlyc December activiteiten

gezondheidGemeente SchiedamRegionale fittest

natuur en MilieuStichting MetamorphoseProject ‘De Nacht van de Nacht Vlaardingen 2009’VlinderstichtingDocumentaire natuur en natuurontwikkeling in Schiedam, Vlaardingen en omgevingDierenhoek ’t SparretjeApparatuur voor educatieve voorlichting

educatieSint Jozef MavoFlexibele werkplekken voor leerlingenVereniging PCPO, locaties De Wieken I en De Wieken IISmartboards

Stichting Rauher EngelProject ‘Oost, West Thuis Best’Stichting Meervoud, locatie CBS Het MozaïekDigitale schoolbordenStichting Jeugdtheaterhuis Zuid-HollandProject ‘Meespelen in de Jan Steenstraat 1’Stichting KunstwerktEducatief programma voor scholen in SchiedamVereniging tot het verstrekken van school-onderwijs op Reformatorische grondslag, locatie Johannes CalvijnschoolActiviteiten 50 jarig jubileum Stichting MusisSinterklaasboek groepen 1 t/m 6 basisonderwijs in SchiedamStichting Primair Openbaar Onderwijs, locatie Het StartblokDigitale schoolborden

sport en vrije tijdStichting Multicultureel SchiedamSportactiviteiten voor ouderenStichting VioolgroepOutfit

6 MaaTSChaPPElIJk wEl zIJn

10 bInnEnSTaD9 kunST En CulTuur

7 SPorT En vrIJE TIJD

Page 14: Journaal dec. 2009

14

Schiedamse Voetbalvereniging PPSCOnderhoud accommodatieMulticultureel Vrouwenkoor De ColoresJubileumactiviteiten Gemeente SchiedamSportdag groep 7Schiedamse Lawntennis VerenigingVervanging tennisparkCreatief en Educatief Centrum Kleur en KleiPromotieBiljartvereniging Emma Outfit Schiedamse Vrijwillige Brigade tot het Redden van DrenkelingenNajaarswedstrijden zwemmend reddenTwirl-, Majorette & Muziek Vereniging AdenciaVervoer trainingsweekeinde 12-14 maart 2010Zanggroep Simply SixApparatuurStichting Indoor CupIndoor dames softbaltoernooiMaassluise Tennisclub BequickAanpassing accommodatieHandbalvereniging Unitas ‘63Aanpassing accommodatie

Kickboksvereniging Fighting 4allOefenring

kunst en cultuurToneelgroep De FakkelVlaardings Eenakter festivalChristelijke Muziekvereniging Maassluise HarmonieNajaarsconcert ‘1001 Nachten’ op 31 oktober 2009Stichting ‘t Huis te PoortConcertprogramma 2009 - 2010Stichting Cultureel Forum SchiedamKorenproject ‘In de ban van de opera II’Theater aan de SchieUitmarkt Schiedam NoordStichting KunstalliantieKunstproject in de Gorzen: deel 1 PortfolioComité Open Monumentendag Open Monumentendag Schiedam 2009Stichting Openbare Bibliotheek Maassluis, Midden-DelflandDocumentatiecentrum Maarten ’t HartStichting KunstalliantieSuikerZoetFilmFestival 2009

Stichting Het Vlaardings MuseumPublicatie over (inter)nationale visserij-tentoonstellingen 1861-1907Stadsbibliotheek Gemeente VlaardingenKinderBoekenfeest 2009Koor the BalanceDubbelconcert op 21 en 22 november 2009Stichting Welzijn SchiedamMondiale Muziek Manifestatie 2009Stichting MusisUitgave ‘vitalisering Vlaardingse binnenstad’Video- en smalfilmclub MaassluisRealisatie DVD ‘Maassluis in heden en verleden’Stichting Wijnconcerten VlaardingenConcert 25 oktober 2009Stichting Cantates Grote Kerk VlaardingenViertal Bach cantatedienstenStichting KunstalliantieBoekpublicatie PoëziepleinMuziekcentrum OpMaat51ste Maassluise MuziekweekHervormde Gemeente Kethel en SpalandMuziekuitvoeringen avondmuziek en gospelsound

Foto links: Creatief en Educatief Centrum Kleur en Klei, Maassluis.Foto’s midden en rechts: KinderBoekenfeest 2009 in Stadsbibliotheek Gemeente Vlaardingen. (Fotograaf: Ruud Ham)

Page 15: Journaal dec. 2009

15

Stichting Maassluis Maritiem30ste FurieadeVlaardings Mannenkoor OrpheusKerstconcert op 15 december 2009Stichting Bibliotheek WaterwegGlossy ‘Sterke vrouwen in Schiedam’De ZwartWitte VlaardingersUitgave Burgemeesters in Vlaardingen en Vlaardinger AmbachtStichting Jenevermuseum SchiedamRestauratie van drie glas-in-lood panelenStichting KronozKronoz ontmoet cultuur 2009 - 2010Smartlappenkoor MaassluisJubileumconcert op 29 januari 2010Christelijk Kamerkoor MaassluisVoorjaarsconcert op 23 januari 2010Kamerkoor Cantabile MaassluisConcert op 25 april 2010Stichting De Vrije AcademieGedichtenwedstrijdOrgel Commissie Immanuëlkerk MaassluisConcert op 3 februari 2010Gospelkoor SpiritConcert op 6 maart 2010

BinnenstadGemeente VlaardingenHerinrichting VeerpleinStedelijk Museum SchiedamTentoonstelling Mexico: Expected / UnexpectedGemeente MaassluisFietsvoetbrugGemeente SchiedamWennekerpand

Foto’s: Tentoonstelling ‘Mexico: Expected / Unexpected in het Stedelijk Museum Schiedam

Page 16: Journaal dec. 2009

Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.oSchiedamseweg 53 | 3134 BB Vlaardingen

T 010 475 40 33 | F 010 475 40 35E [email protected]

I www.fondssv.nl