JACOT Journaal zomer 2004

9
jaargang 14 - nr.32 - 2004 juni Highlights in deze editie: - Digitale vergaderinstallatie Gemeente Schagen. - Betere weergave Gemeente Arnhem. - Eindcongres Studiecentrum Kerkcebosch. - Nieuwe audiovisuele installatie Friesland Bank. - Nieuwe installatie Dorint Sofitel Amsterdam. - Gemeente Haarlemmermeer; inrichting raadzaal. - Congres OSCE in De Doelen Rotterdam. Audiovisuele vestigingen Rabobank installatie Congres AgriVision Huis ter Duin ‘’ ’’ Statenzaal . yslân audiovisuele installatie Prov Fr

description

JACOT Journaal zomer 2004

Transcript of JACOT Journaal zomer 2004

jaargang 14 - nr.32 - 2004juni

Highlights in deze editie:

- Digitale vergaderinstallatie Gemeente Schagen.

- Betere weergave Gemeente Arnhem.

- Eindcongres Studiecentrum Kerkcebosch.

- Nieuwe audiovisuele installatie Friesland Bank.

- Nieuwe installatie Dorint Sofitel Amsterdam.- Gemeente Haarlemmermeer; inrichting raadzaal.

- Congres OSCE in De Doelen Rotterdam.

Audiovisuele vestigingen Rabobankinstallatie

Congres AgriVision Huis ter Duin‘’ ’’

Statenzaal . yslân audiovisuele installatieProv Fr

2 Jacot Journaal

Voorwoord

Gemeente SchagenGemeente Schagen

In opdracht van BAM techniek heeft JACOT de Gemeente Schagenvoorzien van een digitale vergaderinstallatie. De raadzaal moest capa-citeit bieden voor de 22 raadsleden. Naast het leveren van de vergader-installatie werd JACOT tevens gevraagd een spraakvoorziening te treffenvoor de trouwambtenaar en een luistervoorziening voor de notulist.

Voor JACOT lijkt de tweede helftvan 2004 een interessante enspannende tijd te worden: vanafjuni is Nederland voorzitter van deEuropese Commissie en zullen erveel extra bijeenkomsten wordengeorganiseerd.

Daar de Europese gemeenschapvanaf 2004 is uitgebreid tot 25leden worden er bij sommige ver-gaderingen eveneens 22 talengesproken. Dat zijn zeer ingewik-kelde simultaanvertaalinstallatiesmet minimaal 22 tolkencabines ende verdere bijbehorende geluids-en video apparatuur.

JACORENT, de verhuurafdeling vanJACOT staat zich al warm tedraaien....

Ook van de afdeling verkoop enprojecten valt het nodige nieuws temelden.

Vanaf 1 januari 2004 is account-management sterk ingevoerd,waardoor u als klant of potentieleklant wordt toegewezen aan ééncontactpersoon, waardoor delijnen tussen U en ons zo kortmogelijk worden gehouden. Voor uen ons een zaak van efficiëntie enbetere communicatie.

Wij verwachten hiermee nog beterop uw wensen en verwachtingen inte kunnen spelen en ik hoop ook inde loop van 2004 weer op eengoede samenwerking met u.

Henk Kooiker, directeur

Jacot Journaal 3

De vergaderposten zijn geheel inde tafelbladen verzonken. De doorJACOT geconstrueerde geïnte-greerde panelen bieden devolledige functies van een opbouwvergaderpost en zijn voorzien vanindicatieknoppen die oplichtenindien de microfoon actief is.Doordat ook de microfoons los-gekoppeld kunnen worden vandeze panelen, ontstaat op de tafelseen volkomen vlak geheel,waardoor het gehele systeemnagenoeg geheel aan het oogonttrokken wordt. Dit maakt hetmogelijk de zaal multifunctioneel tegebruiken.

Uiteraard is er ook gedacht aan eeninspraakmogelijkheid ten behoevevan het publiek. Hiervoor is eeninterruptie microfoon op vloer-statief geïnstalleerd, die als eennormale vergaderpost fungeert enslechts door de voorzitter kanworden onderbroken. Voor eenflexibele plaatsing van dezemicrofoon is gebruik gemaakt vaneen vloeraansluiting waar demicrofoon eenvoudig op aan-gesloten kan worden.

De raadzaal wordt naast ver-gaderruimte ook gebruikt voor hetvoltrekken van de huwelijks-ceremonies. Hiertoe is een micro-foonpost geïntegreerd in deopzetlessenaar van de trouw-beambte. Hierdoor heeft de gehelegeluidsinstallatie een identiek

karakter en vormt het een esthe-tisch geheel met de zaal.

Naast de vergaderfaciliteiten hadde Gemeente Schagen ookbehoefte aan een geluidsver-sterking voor zowel de raadzaal alsde foyer. Als geluidsbronnen zijnhiervoor een cassettedeck en eenCD-speler ingezet. Ook kannatuurlijk het geluid van hetdiscussiesysteem door de plafond-luidsprekers ten gehore gebrachtworden. Hiervoor is een voorver-sterker ingezet die tevens als zone-mixer dienst doet. Zo wordt hetmogelijk om in de raadzaal eenvergadering te houden, terwijl inde foyer een ontspannend achter-grondmuziekje speelt.

Om ook de slechthorenden te kun-nen laten participeren aan raads-vergaderingen, is er gebruik ge-maakt van de zogenaamd slecht-horendenlus. Dit systeem maakthet mogelijk om een audiosignaalom te zetten in een elektromag-netisch signaal dat door een ge-hoorapparaat opgevangen kanworden en in de gehoorgang weeromgezet kan worden in een audio-signaal. De slechthorende is hier-door in staat om het volumeniveaunaar eigen wens aan te passen.

Zoals u heeft kunnen lezen be-schikt de Gemeente Schagen overeen zeer moderne en gebruiks-vriendelijke geluidsinstallatie,waarbij aan alle partijen die hier-van gebruik moeten maken is ge-dacht. JACOT wenst de GemeenteSchagen veel gebruikersgemaken jarenlang plezier van deze pro-fessionele installatie.

4 Jacot Journaal

De Commissaris en de gedepu-teerden moesten worden voorzienvan een microfoon. Daar in debankjes geen microfoons zijn op-genomen, heeft JACOT voor deleden van provinciale staten in dezaal vier interruptiemicrofoonsopgenomen. Deze interruptie-microfoons zijn in de microfoonringvan het vergadersysteem opgeno-men, zodat deze microfoons opieder moment door de Commissariskunnen worden onderbroken.

Het was niet te voorkomen dat dezaal moest worden voorzien vanluidsprekers, maar liefst zo weinigmogelijk. We hebben daarom ge-kozen voor de MA12 array luid-sprekers van het fabrikaat Bose. Dittype luidspreker heeft een specifiekafstraalgedrag en minder geluids-drukverlies per meter. Er zijn dusminder luidsprekers nodig voor

een ruimte van deze afmetingendan met conventionele zuilluid-sprekers.

Boven de publieke tribunes zijneen aantal plafond inbouwluid-sprekers geplaatst zodat ook daarde vergaderingen duidelijk gevolgdkunnen worden.

De luidsprekers in de zaal, in com-binatie met de interruptiemicro-foons in de zaal, kunnen een hin-derlijk rondzingeffect produceren.Om dit te voorkomen hebben wij inde installatie een Profecta van hetfabrikaat Bosch opgenomen. Incombinatie met de Digital SoundProcessor van het fabrikaat Allen&Heath maakt dit de installatiemakkelijk te bedienen en aan tepassen aan de wisselende samen-stelling van de vergaderingen enbijeenkomsten.

Diverse kamers binnen het pro-vinciehuis zijn voorzien van eeneigen luidspreker met een volume-regelaar zodat ook in deze ruimtende vergaderingen kunnen wordengevolgd.

Historische statenzaal van deProvincie Fryslân wordt voorzienvan geavanceerde audiovisueleinstallatie.

De statenzaal van de provincieFryslân heeft een monumentaleuitstraling. Bij binnenkomst waantmen zich in een volledig anderetijd, de typische bankjes demonumentale versieringen, allesademt historie uit.

JACOT werd uitgenodigd eenoplossing te verzinnen voorinvulling van de behoefte naar deintegratie van een audiovisueleinstallatie in deze statenzaal.

Provinsje Fryslân / Provincie FrieslandProvinsje Fryslân / Provincie Friesland

Jacot Journaal 5

Nieuwe audiovisuele installatie voor deFriesland Bank

Nieuwe audiovisuele installatie voor deFriesland Bank

Het nieuwe hoofdkantoor van deFriesland Bank is gesitueerd aan hetBeursplein. De vier kantoorge-bouwen worden met elkaar ver-bonden door een ronde glazenkoepel. Dit geheel maakt hethoofdkantoor van de FrieslandBank tot één van de markantste ge-bouwen binnen het historische

centrum van de Friese hoofdstad.De probleemstelling van de Fries-land Bank was opgedeeld in tweedelen, te weten:

1. de instructieruimtes op de vijfdeverdieping voorzien van een audio-visuele installatie voor het gevenvan instructies;

2. de glazen koepel op de negendeverdieping voorzien van eenaudiovisuele installatie die ook inde hal op de begane grond kanworden gebruikt.

De instructieruimtes worden doorveel verschillende personen ge-bruikt en moeten dus doelmatig engebruiksvriendelijk zijn. In tegen-stelling tot de opdracht hebben wijgeadviseerd om in alle vier instruc-tieruimtes de mogelijkheid te bie-den om een audiovisuele voorzie-ning te bieden die gelijktijdig kanworden gebruikt. Geadviseerd isom in elke ruimte naar verhoudingvan de afmeting van de ruimte vierof twee inbouw luidsprekers teplaatsen. In de centrale systeemkastis een viervoudige versterker vanhet fabrikaat Cloud opgenomen diede ruimtes separaat kan aansturen.

Instructieruimtes

De beelden van de commissiever-gaderingen dienen te kunnen wor-den gedistribueerd naar een aantalspecifieke plaatsen in het provin-ciehuis. Om de beelden op tenemen en te distribueren hebbenwe in de zaal een camerainstallatievan het fabrikaat Bosch gemon-teerd. De installatie bestaat uit eenaantal zogenaamde domecamera's,kleine plafondcamera's die zichdoor middel van presets razendsnelop de spreker gericht kunnenworden, en een overzichtscamera,die de vooraf geprogrammeerdepresets verwerken zodra de spreek-toets van de microfoon wordt inge-drukt. Deze beelden worden opge-nomen door een in het rack ge-plaatste harddiscrecorder. De re-corder distribueert het opgenomengeluid en beeld naar de monitorenin het provinciehuis.

Het versterkersysteem voor deslechthorende, maakt het voor deslechthorende mogelijk om heeldiscreet aan de vergaderingen deelte nemen zonder dat extra voor-zieningen moeten worden ver-strekt.

In het installatierack is een kleinevideomonitor gemonteerd, zodatde technicus precies kan zien water in de statenzaal gebeurt. Hij kandan snel inspelen op de situatiesdie zich voordoen in de zaal.

JACOT heeft een balans kunnenvinden in het voorzien van eenhypermoderne audiovisuele instal-latie, zonder afbreuk te doen aanhet historische karakter van destatenzaal.

6 Jacot Journaal

Friesland Bank

Ook is in het rack een DVD speleropgenomen die is aangesloten opeen connector in de ruimtes, zodatin de ruimte naar keuze de moge-lijkheid wordt gehouden een DVDfilm af te spelen. In iedere ruimte iseen inbouwpaneel opgenomenvoorzien van een volumeregelaar,een connector om een microfoonte kunnen aansluiten en een con-nector om de DVD speler op deprojector te kunnen aansluiten.

De grootste uitdaging was de gla-zen koepel te voorzien van geluid.Zonder extra voorzieningen is hetonmogelijk het natuurkundigefenomeem, het rondzingen, hethinderlijke gefluit als de microfoonte dicht bij de luidspreker staat, tevoorkomen. Tevens moet de instal-latie mobiel zijn om ook de hal tevoorzien van geluid bij een grotetoespraak.

Voor de glazen koepel en de hal zijnandere instellingen nodig om hetgeluid optimaal aan te passen aanakoestische omstandigheden vande ruimte. Om niet bij iedere sessieeen geluidstechnicus te moeten in-huren moeten de benodigde aan-passingen eenvoudig kunnen wor-den gewijzigd. Om dit te kunnenrealiseren hebben wij als hart vande installatie gekozen voor eenDigital Sound Processor van hetfabrikaat Allen&Heath. De DSPunit is voorzien van vijf presettoetsen, onder iedere preset zijn

een aantal instellingen gecombi-neerd, zoals vertraging in de ver-schillende luidsprekers, het ja ofnee inschakelen van een sub-woofer, instelling van volume entoon etc.

Heel eenvoudig hebben we dus deideale instellingen voor de glazenkoepel geprogrammeerd onder eenpreset en de ideale instellingen voorde hal geprogrammeerd onder eenandere preset. De installatie bestaatnaast het hart, de DSP, uit tweeseparate audiokanalen. In elk au-diokanaal zijn twee MA12 array-luidsprekers opgenomen van hetfabrikaat Bose. In ieder audiokanaalis een subwoofer opgenomen, hier-door zal de geluidsinstallatie extralage tonen goed weergeven zodater een warm geluid zal ontstaan bijhet vertonen van film en het tengehore brengen van muziek. Bij eentoespraak is het juist zeer onge-wenst om lage tonen weer te geven.Zoals reeds vermeld wordt de sub-woofer, zeer eenvoudig door hetindrukken van de preset toets, uit-geschakeld.

Het grootste probleem was echter,de akoestisch omstandigheid in deglazenkoepel. Het geluid wordtenorm gedragen door de glazenkoepel. De reflectie van het glaszorgt ervoor dat indirect geluidhoorbaar is op plaatsen waar datongewenst is. Door in ieder audio-kanaal een Profecta rondzingbe-grenzer van Bosch op te nemen,wordt rondzingen tot een absoluutminimum beperkt.

Het was voor JACOT een uitdagingdit probleem voor de FrieslandBank op te lossen, we zijn enormblij weer een tevreden relatie aanons bestand toe te mogen voegen.

Glazen koepel

Jacot Journaal 7

Gemeente ArnhemGemeente ArnhemDoor JACOT is in het verleden deraadzaal voorzien van discussieapparatuur met opname moge-lijkheden. Wanneer er tijdens raads-of commissievergaderingen eenopkomst van ruim 500 toehoordersverwacht wordt, worden de toe-hoorders in de centrale hal en bur-gerzaal ontvangen. Beide ruimtenzijn door een brede trap met elkaarverbonden. De trap wordt voordergelijke gelegenheden omge-bouwd tot tribune voor circa 320personen.

De gemeente Arnhem kampte alenige tijd met een slechte ver-staanbaarheid in deze ruimten,wanneer er vergaderingen of bij-eenkomsten in deze ruimten ge-houden werden. Om deze reden isde centrale hal uitgebreid met BosePanaray 402 en Panaray 302luidsprekers.

De burgerzaal is akoestisch gezien geen gunstige ruimte voortoespraken, presentaties en bij-eenkomsten, maar wordt daar welgeregeld voor gebruikt. Voor ditdoel zijn Bose MA-12 line arrayluidsprekers toegepast. De slankeMA-12 luidsprekerzuil is ookuitstekend toe te passen voorweergave van achtergrond-muziek. Door de cilindrische ka-rakteristiek van deze luidspreker isop een grote oppervlakte despraakverstaanbaarheid goed tegaranderen. Om tevens rond-zingen van de microfoons tevoorkomen is een Profecta, ac-tieve 'rondzing begrenzer' toe-gepast. De Profecta is gebaseerdop een revolutionaire ont-wikkeling in Digitale SignaalProcessing techniek (DSP). Opiedere frequentie waar rond-zingen plaats dreigt te vinden zal

dit direct onderdrukt worden.Er zijn draadloze microfoon sys-temen geleverd die gezamenlijkmaar ook apart van elkaar in deBurgerzaal en centrale hal ruisvrijgebruikt kunnen worden. Dit ismogelijk doordat speciale an-tenneversterkers geplaatst werden.

Verder is het bedieningsgemakvereenvoudigd door de appara-tuur van het bedrijfsrestaurant enbovenstaande ruimten centraal teplaatsen.

Door middel van volume- enbronselectiepanelen kan voor dediverse ruimten gekozen worden omhet cassettedeck, de CD-speler, deraadsvergadering of een microfoonweer te geven.

Al met al heeft de GemeenteArnhem met de nieuwe geluids-installatie de bijeenkomsten omtrentde politieke vraagstukken kristal-helder aan haar inwoners en belang-hebbenden weten uit te leggen.

In ons service centre zijn de zessysteemkasten door onze technicisamengebouwd. Door het enormegewicht van deze racken, met daarinalle benodigde apparatuur, moestener maatregelen genomen wordenom de veiligheid van onze werk-nemers te kunnen garanderen.

Door het zeer consequent labellenvan alle benodigde bekabeling in deracken kon JACOT op locatie ge-makkelijk afmonteren, aansluiten entesten. Na uitvoerig testen zijn deracken naar Dorint Sofitel vervoerden vervolgens opgesteld in de IT-ruimte.

De betrokken brandweer speeltaltijd een grote rol in een projectwaar de alarm- en ontruimings-installatie conform NEN 2575 moetworden vastgelegd en goedge-keurd.

8 Jacot Journaal

Dorint Sofitel Amsterdam Airport:In opdracht van SDR Elektro-techniek heeft JACOT de muziek-,omroep- en ontruimingsinstallatievan het fabrikaat Bose geleverd engeïnstalleerd voor Dorint SofitelAmsterdam Airport. Het 4-sterrenconferentiehotel in Schiphol-Oostbestaat uit twee torens waar zich442 luxueuze hotelkamers bevin-den met een modern interieur endiverse communicatiemiddelen. Inhet overige bouwdeel vindt men de15 conferentiezalen, het Patio res-taurant alsmede het à la carte res-taurant Nadar, de Sports & Mediabar en de sauna- en zwembad-faciliteiten.

Dit omvangrijke project omvateen alarm- en ontruimingsinstal-latie (FeVac) conform NEN 2575voor het gehele hotel. Tevens isdeze installatie gecombineerd meteen omroepsysteem (Digicall)zodat men bij de receptie doormiddel van het op maat gemaakteomroeppaneel in diverse zones inhet hotel kan omroepen.

Ten slotte wordt het systeem gebruikt voor het weergeven van achtergrondmuziek.

--

Het unieke aan degehele installatie is dat de diversefunctionaliteiten zoals ontruiming,omroep en muziekweergave in éénsysteem terug te vinden zijn. Debijna achthonderd inbouwluid-sprekers zijn dan ook geschikt voorspraak en muziek en tevens voor-zien van alle specificaties die geldenvoor NEN 2575.

Voor de diverse vergaderruimtenheeft Dorint Sofitel gebruik gemaaktvan wandregelaars en inputmodu-les van het Bose systeem. Door ditwandpaneel krijgen de vergader-ruimten een multifunctioneel kara-kter doordat de gebruiker op hetpaneel zelf diverse bronnen kankiezen en het volume kan regelen.De inputmodule maakt het mogelijkeen additionele bron aan te sluiten,bijvoorbeeld een microfoon.

Jacot Journaal 9

Muziek-, omroep- & ontruiminsinstallatieDe brandweer is de bevoegde autoriteitvoor het formuleren van de uitgangs-punten waar het systeem aan moetvoldoen om zodoende na installatie ookeen goedkeuring te kunnen krijgen. Debrandweer Haarlemmermeer is zeernauw betrokken geweest bij het op-stellen van het Plan van Eisen voor hetDorint Sofitel.

Gezamenlijk met onder andere deadviseur, SDR en JACOT heeft debrandweer de uitgangspunten en pre-statie-eisen van de gehele installatievastgelegd in een Programma van Eisen,waar vervolgens alle betrokkenen zichaan moeten houden.

Na oplevering is de installatie dan ookdoor de brandweer goedgekeurd voorNEN 2575!

Gemeente HaarlemmermeerGemeente HaarlemmermeerRecentelijk heeft JACOT zich opeigen grond mogen bewijzen.JACOT is sinds 1990 in de Ge-meente Haarlemmermeer gesitu-eerd. Mede hierom was het inrich-ten van de raadzaal van de thuis-gemeente van JACOT een erg leukeuitdaging. De raadzaal te Hoofd-

dorp moest voorzien worden vaneen nieuwe vergader- en geluids-installatie. De installatie moest ca-paciteit bieden voor de voorzitteren 46 deelnemers. Naast deze ap-paratuur moest er tevens luister-verbindingen worden gemaakt tenbehoeve van notulist en de griffier.

Alle posten zijn uitgevoerd als in-bouwmodel en opgebouwd uit ver-schillende componenten en wor-den afgewerkt door middel van eenaluminium afdekplaatje.