Journaal januari 2012

16
Uitgave januari 2012 JOURNAAL Een uitgave van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

description

Journaal jan. 2012 Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Transcript of Journaal januari 2012

  • Uitgave januari 2012

    jOuRNAALEen uitgave van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

  • Journaal is een Nieuwsbulletin van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

    SAMENSTELLING EN EINDREDACTIEStichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Ineke Koning

    DRukwERkDrukkerij Mercator

    PRODuCTIEFreeLans BV, Eva Winkelman (opmaak)Nathalie Lans en Rene Hartog (tekst)

    FOTOGRAFIEFreeLans BV en gebruik beeldmateriaal met toestemming van de betrokken instanties

    CONTACTStichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.Schiedamseweg 533134 BB Vlaardingen

    Telefoon (010) 4754033Fax (010) 4754035E-mail [email protected] www.fondssv.nl

    DONATIEbELEIDHet donatiebeleid omvat specifieke doelen metde nadruk op financile steun aan projecten van algemeen maatschappelijk belang met een sociale of idele strekking. Trefwoorden zijn participatie, ontplooiing en integratie. In principe steunt het Fonds geen reguliere activiteiten van een organisatie, dat wil zeggen de activiteiten die tot de normale werkzaamheden behoren. Daarentegen is het Fonds met name genteres-seerd in projecten die van experimentele en/of innovatieve aard zijn en die in potentie een bepaalde voorbeeldfunctie kunnen vervullen. Zo richt het Fonds zich op de trajecten:

    - Maatschappelijk welzijn: de meeste vormen van welzijnswerk, jeugdzorg en sociaal-cultureel werk;- Gezondheidszorg: initiatieven die op directe en zichtbare wijze het welzijn van patinten en hulpbehoevenden bevorderen;- Natuur en milieu: in het bijzonder educatieve en voorlichtende projecten om het natuurbesef te stimuleren;- Educatie: initiatieven die de culturele vorming van scholieren bevorderen;- Sport en vrije tijd: projecten die actieve deelname aan amateursport en recreatieve activiteiten bevorderen;- Kunst en cultuur: de bevordering van cultuur- deelname. De voorkeur gaat uit naar voorbeeld- stellende en bijzondere publieksactiviteiten die de belangstelling voor kunst en cultuur stimuleren. Ook restauratieprojecten en initiatieven tot behoud van cultureel erfgoed komen in aanmerking;

    - Individu: bij uitzondering en mits degene met de realisatie van het initiatief een voorbeeld- functie vervult voor groepen uit de samenleving.

    RIChTLIjNEN EN CRITERIAHet Fonds verleent steun aan concrete enafgebakende projecten, die een raakvlak hebben met de samenleving in Schiedam, Vlaardingen of Maassluis. Ook wordt steun gegeven aan projecten met een looptijd van enkele (in de regel maximaal vier) jaren. De steun heeft nimmereen permanent karakter.

    Er wordt in principe geen steun gegeven aan:- instellingen en projecten met een uitgesproken commercieel, politiek of religieus karakter;- projecten die buiten de regio plaatsvinden;- projecten die reeds van start zijn gegaan of binnen een termijn van zes weken plaatsvinden;- instellingen die een aanvraag ter dekking van exploitatiekosten of overheadkosten indienen;- instellingen die een niet-projectgebonden aanvraag indienen;- instellingen die over voldoende eigen vermogen beschikken om een project zelf te kunnen financieren;

    Incidenteel steunt het Fonds ook projecten buiten haar werkgebied die bijdragen aan de leefbaarheid in de regio en passen binnen de doelstelling. Bij aanvragen van overheden, overheidsinstellingen of vrijwel geheel door de overheid gesubsidieerde instellingen, wordt in het bijzonder getoetst of en in welke mate het project behoort tot een normale overheidstaak.

    In alle gevallen is het oordeel van de directie enhet bestuur van Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.bindend bij het al dan niet honoreren van eenaanvraag. Hiertegen is geen beroep mogelijk.

    bEhANDELING AANvRAGENAanvragen voor een donatie moeten ruim van tevoren schriftelijk worden ingediend. Het Fondskent gestandaardiseerde aanvraagformulieren.Deze kan men ophalen, online invullen op dewebsite (www.fondssv.nl) of op verzoek per postlaten toesturen. Een volledige aanvraag omvat:- een aanvraagformulier;- gegevens van de aanvragende instelling (statuten en recent uittreksel inschrijving Kamer van Koophandel, niet ouder dan n jaar);- laatst verschenen jaarverslag incl. jaarrekening;- een uitgebreide projectbeschrijving;- een overzicht van instellingen waar eveneens een aanvraag voor een bijdrage is ingediend;- een gedetailleerde begroting en dekkingsplan;- de naam van n of meer contactpersonen met telefoonnummer (overdag);- een beknopte historie;- relevante informatie over uw organisatie en activiteiten;- indien van toepassing kopie van offerte.

    Bij verstrekte donaties van 20.000,- en hogervraagt het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. eenverklaring van een accountant (RA of AA), waarinbevestigd wordt dat het toegewezen bedrag ookdaadwerkelijk conform de afspraken is besteedaan het bedoelde project.

  • Inmiddels is het 2012. Een nieuw jaar, een nieuw begin. Zeker voor drs. John Massaar, sinds 1 januari de directeur van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Op bladzijde 6 en 7 kunt u nader kennismaken met de nieuwe directeur. In dit interview stelt hij zich voor en vertelt hij over zijn ambities en plannen betreffende het Fonds.

    Met zijn aantreden volgt hij drs. IJsbrand van der Velden op. De afgelopen vijf jaar heeft IJsbrand van der Velden enthousiast invulling gegeven aan het directeurschap. Per 1 januari 2012 heeft hij echter afscheid genomen van het Fonds, wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

    Het vertrek van de heer Luub Hafkamp betekent nog een interne verandering aan het begin van 2012. Hij is sinds 1994 aan het Fonds verbonden geweest en heeft in 2006 bijna een jaar lang als waarnemend directeur gefungeerd.

    Nog even terugblikkend op het vorige jaar, kunnen we concluderen dat de Bijeenkomst Duurzaamheid op dinsdag 8 november jl. een groot succes was. Meer hierover leest u op bladzijde 4 en 5.

    Rest ons u een prachtig en vooral gezond 2012 toe te wensen!

    Bestuur, directie en medewerkers van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

    jAAR bEGINT MET vERANDERINGEN vOOR hET FONDS

    8 MAATSChAPPELIjk wELzIjN

    6 NIEuwE DIRECTEuR

    11kuNST EN CuLTuuR

    4 bIjEENkOMST DuuRzAAMhEID

  • Na afloop was er gelegenheid om op informele wijze met collegas en vertegenwoordigers van het Fonds contacten te leggen. Wij kijken terug op een geslaagde avond in het Theater aan de Schie en we hopen dat we organisaties een aanzet hebben gegeven tot het bedenken van realistische c.q. haalbare mogelijkheden en veranderingen tot verduurzaming. U begrijpt dat dit jaar bij de toetsing van aanvragen de interesse naast vernieuwing zal liggen op duur-zame aanpassingen betreffende investeringen en handelen.

    De ruim driehonderd vertegenwoordigers werden door Victor Deconinck en Wubbo Ockels toe-gesproken en genspireerd tot het vinden van haalbare oplossingen voor meer duurzaamheid in hun accommodaties, activiteiten, getoond gedrag en technische aanpassingen. Ook was er een duurzaamheidsmarkt waaraan Zon & Zo, Synorga, Magneet Communicatie en anderen hun medewerking verleenden. Verder werd het advies van stichting Stimular, een organisatie die zich inzet voor het verspreiden van kennis over duurzaam ondernemen, besproken. Dit advies betrof verduurzaming van een aantal lokale instellingen, zoals Stichting Zomerterras, ANBO Schiedam en Ouderensociteit Sint Jozef, VDL Maassluis en Natuurcentrum De Boshoek.

    bIjEENkOMST4

    Op 8 november jl. heeft het Fonds een bijeenkomst georganiseerd met als thema Impuls aan duurzaamheid. Speciaal voor vertegenwoordigers van sociaal maatschappelijke instellingen uit de regio, varirend van sportverenigingen tot organisaties die evenementen organiseren.

    bIjEENkOMST DuuRzAAMhEID

  • DuuRzAAMhEID 5

  • NIEuwE DIRECTEuR6

    Per 1 januari 2012 is John Massaar de nieuwe directeur van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Massaar, van huis uit demograaf, is de afgelopen vijftien jaar werkzaam geweest op drie verschillende ministeries, te weten het ministerie van Onderwijs, waar hij zich onder andere bezighield met de bekostiging van basisonderwijs, het ministerie van Sociale Zaken, waar hij onder meer onderzoek deed naar arbeidsomstandigheden in bedrijven, en vervolgens op het ministerie van Volksgezondheid, toegespitst op de sector verpleging en verzorging. Aansluitend was John Massaar bestuurs-secretaris van GGZ Delfland. Daarnaast is hij gedurende acht jaar actief geweest in het bestuur van het bibliotheekwezen in Pijnacker Nootdorp.

    kENNISMAkING MET DE NIEuwE DIRECTEuR

  • jOhN MASSAAR 7

    Het is mede zijn omschreven carrireachtergrond die John Massaar d geschikte kandidaat voor deze functie maakt. Het interessante aan deze baan vind ik, dat ik met veel sectoren waarin ik zelf eerder werkzaam ben geweest, te maken zal krijgen, aldus de nieuwe directeur. Daarbij is het Fonds natuurlijk een heel mooie stichting, die veel goede initiatieven mogelijk maakt, die verschillende verenigingen en groepen steunt die er maatschappelijk toe doen en echt iets toevoegen aan de regio.

    Over zijn ambities is John Massaar duidelijk. Drastische wijzigingen zullen in eerste instantie niet plaatsvinden. De huidige werkwijze, betreffende goede initiatieven en projecten die nu kunnen rekenen op steun van het Fonds, zal natuurlijk worden voortgezet, zo zegt hij. Maar daarnaast zou hij ook wel graag wat veranderingen zien in de nabije toekomst.

    Het zou mooi zijn, als we het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. zouden kunnen neerzetten als een vanzelfsprekende partner voor stichtingen en verenigingen met vernieuwende projecten die iets extras toevoegen aan de samenleving, verduidelijkt John Massaar. Ik zou willen dat het Fonds ook aansprekend is voor allerlei partijen die de weg naar financile steun nog niet weten te vinden, maar die wl ontzettend goede ideen hebben. Meer aandacht en support voor innovatie dus.

    Hoe dan ook, John Massaar is een directeur die zeer gemotiveerd aan zijn nieuwe, verant-woordelijke taak begint. Ik heb er vooral heel veel zin in. Ik zie er naar uit om er, samen met het team van het Fonds en de mensen die aanvragen indienen, iets moois van te gaan maken!

  • Welzijn E25 verricht jongerenwerk in Westland, Maassluis, Midden-Delfland en Hoek van Holland en richt zich zo op de ondersteuning van jongeren bij hun ontwikkeling naar volwassenheid. Zodat zij voor zichzelf, hun omgeving en de maatschappij als geheel zo optimaal mogelijk kunnen functioneren. In iedere gemeente zijn er een aantal jongeren-centra en/of ontmoetingspunten waar diverse activiteiten plaatsvinden, van recreatie tot voorlichting en van een praatje voor gezellig-heid tot ondersteuning en advies op het gebied van onderwijs. Dankzij Route25 zijn wij als jongerenwerkers ng flexibeler, zo zegt directeur Andr de Vries. Omdat we mobiel zijn, kunnen we nog meer jongeren bereiken en wel op de plekken waar het juist hard nodig is. In plaats van dat we jongeren moeten overhalen naar onze locaties te komen, komen wij naar de jongeren toe.

    Route25 is een ouderwetse Amerikaanse schoolbus, van binnen volledig omgebouwd en aangepast. Er is een zithoek, waar jongeren

    kunnen hangen of samen televisie kijken, er zijn computers en met mooi weer kunnen we onder het luifel buiten een terrasje bouwen. De bus is tegelijk een JIP, ofwel Jongeren Informatie Punt. Er zijn altijd jongerenwerkers aanwezig voor de jongens en meisjes die advies willen of een vraag hebben, legt Andr de Vries uit. Door de gezellige uitstraling en de mobiliteit, is het een laagdrempelige manier om met jongeren in contact te komen, zo weet de directeur. Net als de bus in het Westland, krijgt ook Route25 in Maassluis en Midden-Delfland een vast rijschema, dat per twee weken op

    www.welzijne25.nl bekend wordt gemaakt. Wekelijks worden er, in overleg en samen met de veiligheidsdiensten in de gemeente, ook een aantal hotspots bezocht; plekken waar (mogelijke) problemen en/of overlast ervaren wordt. Zoals al in het Westland is gebleken, heeft het een gunstig effect op het beperken van overlast door jongeren en op een beter contact met buurtbewoners. Ook is het een goede manier om de samenwerking met verschillende zorg-, welzijns- en jeugdinstanties in de betreffende gemeente te bevorderen, besluit Andr de Vries.

    In de gemeente Westland rijdt hij al ruim twee jaar rond: Route25, de opvallende Amerikaanse schoolbus, die dienst doet als mobiel ontmoetingscentrum voor jongeren uit de buurt. Stichting Welzijn E25 zet de schoolbus in om jongeren in hun eigen omgeving op te zoeken, kennis met hen te maken en er achter te komen wat de wensen en behoeftes van de jongeren zijn. In het Westland is het project een succes. Jongeren zelf zijn enthousiast en bewoners ook; de politie bevestigt een verminderde overlast van hang-jongeren. Vandaar dat er eind 2011 een tweede soortgelijke bus bij is gekomen, die gaat rijden in Maassluis en Midden-Delfland.

    GEzONDhEID4

    ROuTE25 zOEkT MAASSLuISE jONGEREN OP

    MAATSChAPPELIjk wELzIjN8

    LAAGDREMPELIG

  • Door bezuinigingen heeft Seniorenwelzijn onlangs het kwartaalblad De Senior moeten opheffen. Toch blijkt dat ouderen veel waarde hechten aan voor hen gefilterde informatie. De iPad Senior, de nieuwe applicatie die Seniorenwelzijn in samen-werking met Argos Zorggroep en IT Preneurs ontwikkelt, biedt een eigentijdse manier van informatievoorziening, legt Muel van Bunge, beleidsmedewerker bij Seniorenwelzijn uit. Op een iPad Senior kan een basispakket aan informatie worden geladen, gepersonaliseerd per gebruiker. De informatie betreft zowel zorg, zoals een complete sociale kaart met contact-gegevens van zorginstanties in de buurt, als welzijn waaronder leuke activiteiten en evenementen in de eigen gemeente of zelfs

    in gebruik en niet onmogelijk duur. Als blijkt dat ouderen ermee kunnen werken en zij er het voordeel van inzien, dan gaan ze zeker overstag!

    In eerste instantie is de iPad Senior bedoeld voor senioren en mantelzorgers. In de loop van de tijd zouden ook zorgprofessionals er gebruik van kunnen gaan maken. En als het concept blijkt te werken, willen we licenties aan andere instanties aanbieden, vertelt Muel van Bunge. De komende maanden gaat Seniorenwelzijn, samen met IT Preneurs, de applicatie verder ontwikkelen. Bij iedere stap zullen wij ouderen, evenals een groep nieuwe jonge vrijwilligers, nauw betrekken om er zeker van te zijn dat de iPad Senior goed werkbaar wordt, benadrukt Marianne van Twist. In het eerste kwartaal van 2012 zullen we gaan testen met een stuk of vijf iPads in onze verschillende ontmoetingscentra in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Volgend jaar omstreeks deze tijd moet de iPad Senior in gebruik zijn in de centra, waarna deze ook particulier verkrijgbaar wordt, besluit zij.

    toegespitst per buurt, zo omschrijft hij de nieuwe applicatie.

    Ook de wereld van ouderen verandert. De iPad Senior haakt daarop in met het oog op de toekomst, aldus Marianne van Twist, directeur van de stichting. Aan de ene kant laten wij de huidige generatie kennismaken met nieuwe elektronica zodat de drempel om dit ook eens te proberen wellicht iets minder hoog wordt. Aan de andere kant bereiden we ons voor op een nieuwe generatie ouderen, die veel meer gebruik zal gaan maken van internet en e-mail. Daarbij is een iPad relatief makkelijk

    Seniorenwelzijn maakt zich sterk voor thuiswonende, met name kwetsbare senioren in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Het zijn ouderen die om verschillende redenen extra ondersteuning nodig hebben om de regie over hun eigen leven te kunnen behouden. De iPad Senior, een nieuw te ontwikkelen digitale applicatie, maakt het binnenkort mogelijk om ouderen op een moderne manier te voorzien van een basispakket van op maat gesneden informatie over zorg en welzijn.

    IPAD SENIOR vOOR DIGITALE zORG EN wELzIjN

    MAATSChAPPELIjk wELzIjN 9

    OOG OP DE TOEkOMST

    welzijn waaronder leuke activiteiten en evenementen in de eigen gemeente of zelfs

    veel meer gebruik zal gaan maken van internet en e-mail. Daarbij is een iPad relatief makkelijk

    MAATSChAPPELIjk wELzIjN

    welzijn waaronder leuke activiteiten en evenementen in de eigen gemeente of zelfs

    veel meer gebruik zal gaan maken van internet en e-mail. Daarbij is een iPad relatief makkelijk

    MAATSChAPPELIjk wELzIjN

    ONTwIkkELING

  • brunch, speurtochten, sport-, spel- en knutsel-middagen, het Sinterklaashuis voor kinderen, wekelijkse koffie-uurtjes en klaverjasavonden in het kleine buurthuis aan de Londenweg nummer 9. En natuurlijk Holy by Light, als afsluiter van het jaar. Ons doel is, om de bewoners van de Holy-wijk achter hun gesloten voordeuren vandaan te krijgen en ze uit de anonimiteit te halen en in contact te brengen met hun buren, legt Nel Gerritse, vrijwilliger van de stichting, uit. Dit, om de betrokkenheid bij de wijk te vergroten, waardoor mensen zich er ook verantwoordelijk voor gaan voelen met elkaar praten en elkaar op zaken aanspreken.

    Ook Holy by Light dient een sociaal doel, zo weet Angela van Peufflik van HBWP. Al jaren bestaat er een soort van scheiding tussen Holy-Noord en -Zuid. Het idee achter deze lichtjesoptocht is, om de eenheid in de wijk te bevorderen. Door de tocht vanuit de verschillende startpunten in de wijk samen te laten komen. Voor de deelnemende basisschoolleerlingen is het natuurlijk vooral hartstikke leuk. Daarom was

    hOLy by LIGhT bRENGT NOORD EN zuID SAMEN

    de teleurstelling ook groot toen 16 december jl. bleek dat de lichtjesoptocht echt niet kon door-gaan. Wat er uit had moeten zien als de licht-strengen in de kerstboom, maar dan door de wijk Holy, is jammerlijk in het water gevallen, aldus Gerritse. Na de aanblik van het terrein van de Bouwspeelplaats op de vrijdagochtend en afgaand op de weersvoorspellingen van zware storm en regen, konden wij helaas niet anders beslissen dan het gehele evenement te verplaatsen naar het voorjaar van 2012. Zeker is namelijk dat het alsnog doorgaat, zeer waarschijnlijk in de vorm van een lentefeest. We zijn dan ook enorm blij met de alvast toegezegde steun en medewerking van basisscholen in de buurt, in het bijzonder van OBS het Breinpaleis, de Klimop, de Singel en CBS het Kompas. De kinderen moeten hun zelfgemaakte lampionnen dus goed bewaren!

    In december 2010 liepen ruim 450 kinderen, honderden ouders, leerkrachten en opas en omas mee tijdens de tweede editie van Holy by Light, een lange lichtoptocht door de wijk Holy. Wegens groot succes stond de derde editie gepland op vrijdagavond 16 december jl. Wederom zou een lichtoptocht vanaf verschillende punten in Holy-Noord en Holy-Zuid vertrekken en samenkomen op de Bouwspeelplaats, voor de gelegenheid omgetoverd tot een schitterend winterlandschap. Maar het weer werkte niet mee. Door hevige regenval en voorspelde storm, heeft de organisatie helaas moeten besluiten om Holy by Light af te gelasten en te verplaatsen naar april 2012.

    Holy by Light is een initiatief van Stichting Activiteiten Hoofdstedenbuurt een groep vrijwilligers die zich, ondersteund door Het Bureau Welzijns Projecten (HBWP) inzet voor de Vlaardingse wijk Holy. Het is allemaal ooit begonnen met een spontane schoonmaak-actie hier in de hoofdstedenbuurt, omdat bewoners zich ergerden aan de troep en zelf iets goed wilden doen voor de wijk, zo verteltHans Gerritse van Stichting Activiteiten Hoofdstedenbuurt. Die actie zette zich voort en breidde zich uit, met behulp van HBWP. De stichting als zodanig bestaat nu sinds 2009. De uitvoering van het project Holy by Light, doet zij echter niet alleen. Deze is in handen van Vele buurten n wijk, Vlaardingen Holy, een soort van alliantie van buurt- en wijk- verenigingen die gezamenlijk grote activiteiten in de wijk Holy organiseren.

    Inmiddels wordt er jaarlijks een groot aantal evenementen georganiseerd voor de mensen uit de buurt. Denk aan barbecues, een jaarlijks multicultureel muziekfestival, een grote paas-

    MAATSChAPPELIjk wELzIjN10

    bETROkkENhEID

    uITGESTELD

  • interesses en hen de weg wijzen naar de verschillende culturele instanties in de eigen omgeving.

    De cultuurcoaches zijn de spin in het web van de groepen kinderen, jongeren en de ouders, vrijwilligers, toneelverenigingen, dansscholen en professionele technici, grimeurs, kunstenaars en decorbouwers die meewerken aan het Lost Boys-project en die door middel van workshops en masterclasses samen worden gebracht. Uiteindelijk zullen er meer dan tweehonderd mensen samenwerken aan de voorstellingen

    Het community art-project Lost Boys bevat een aantal losse sub-projecten. De deelnemers, van ongeveer 12 tot en met 21 jaar gaan onder professionele begeleiding aan de slag in verschillende groepen, die allemaal een eigen discipline hebben. Zoals het daadwerkelijke acteren of dansen in de voorstelling, maar ook techniek, kostuumontwerp, decorbouw of grime. Uiteindelijk worden alle groepjes jongeren samen-gevoegd, met als resultaat n grote mooie voorstelling. Deze voorstelling zal zon drie tot vier keer worden opgevoerd in onder meer Naaldwijk en Maassluis. Daarnaast wordt er door jongeren gewerkt aan een expositie, waar-voor zij zelf een schilderij maken met het thema Wat is de mooiste scene uit je lievelingsboek?. Deze expositie zal met de toneelvoorstelling meereizen en te zien zijn in verschillende bibliotheken in de vier gemeenten. Met dit project willen we jongeren uit Hoek van Holland, Midden-Delfland, Maassluis en de gemeente Westland kennis laten maken met alles wat kunst en cultuur te bieden heeft, aldus Annuska Zwaneveld, als cultuurcoach verbonden aan de stichting Welzijn E25. Ook willen we ze in contact brengen met andere jongeren, met dezelfde

    Welzijn E25 houdt zich bezig met jongerenwerk in de breedste zin van het woord. De stichting begeleidt jongeren in Hoek van Holland, Midden-Delfland, Maassluis en het Westland op weg naar het volwassen worden. Dit gebeurt op veel verschillende vlakken, waaronder cultuur. Met het community art-project Lost Boys wordt begin 2012 een dynamische toneelvoorstelling en expositie voor en door jongeren gecreerd. Vanuit diverse disciplines zal er gewerkt worden aan gezamenlijke presentaties gebaseerd op het bekende boek van J.M. Barrie, Peter Pan; de jongen die nooit volwassen wil worden.

    LOST bOyS LAAT jONGEREN kENNIS MAkEN MET CuLTuuR

    kuNST EN CuLTuuR 11

    PERSOONLIjk ONTwIkkELING

    en de exposities, die eind maart, begin april van het volgend jaar vertoond worden. Hoewel het eindresultaat mooi en leuk zal zijn, vind ik persoonlijk het proces zelf het meest waardevol, legt cultuurcoach Annuska uit. Jongeren die misschien zelden of nooit in aanraking komen met kunst en cultuur, krijgen nu die kans wel. Daarmee kan interesse gewekt en wellicht nog onbekend talent ontdekt worden. De jongens en meisjes verleggen hun grenzen door mee te werken aan zon grote toneelproductie en werken zo onbewust aan hun eigenwaarde en zelf- vertrouwen. Gedurende het project zie je echt dat de jongeren zich ontwikkelen, ze groeien. Dat is geweldig om te zien gebeuren!

  • de kinderen leren om mt elkaar te spelen. Ze moeten er samen moeite voor doen, er samen hard voor werken. Dat betekent, dat er soms een scne wordt geoefend waar jij niet in zit, waardoor je moet wachten. Sommige kinderen vinden dat lastig. Dan leg ik ze uit: op elkaar wachten is niet saai, dat hoort erbij. En naar elkaar kijken is juist leerzaam!

    Iedere twee jaar maakt het Musicalkoor een grote, eigen voorstelling. Na onder meer De Notenkraker, The Ragged Child en Annie, wordt ter ere van het twintigjarig jubileum in 2012 Peter Pan opgevoerd. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. De muziek van deze

    MuzIEkCENTRuM OPMAAT vIERT vERjAARDAG MET PETER PAN

    musical is gecomponeerd door Auke Pol, de liedteksten zijn van Kees de Dreu en het libretto is geschreven door Anja Brands, die ook de regie voor haar rekening neemt. We repeteren elke maandag een uur. Daarnaast is er n keer per twee weken in het weekend een extra repetitie, legt Anja uit. Hoewel we amateurs zijn en maar weinig middelen hebben, zien onze musicals er wel altijd heel professioneel uit. Dat is hard werken en soms ben ik streng, maar ik wil gewoon dat het uiteindelijk staat als een huis!, vertelt ze enthousiast. Het allermooiste is dan als de leerlingen op dat toneel staan in dat grote, chte theater, voor 500 600 mensen. Het is prachtig om kinderen die kick te kunnen laten beleven. Dan weten ze, waar ze al die tijd zo hard met elkaar voor hebben gewerkt!

    Het Jeugdmusicalkoor OpMaat, onderdeel van Muziekcentrum OpMaat Vlaardingen, maakt elke twee jaar een grote, eigen musicalproductie. Regie, script, muziek, decor en kostuums houdt men in eigen hand. In 2012 bestaat het musicalkoor twintig jaar. Dit jubileum wordt gevierd met de voorstelling Peter Pan: het verhaal van de jongen die altijd kind wil blijven. Komend voorjaar is er een kleine tournee langs verschillende theaters in de regio. Zo is Peter Pan op 14 april in Theater aan de Schie in Schiedam te bewonderen, op 15 april in Theater Zuidplein in Rotterdam en 21 & 22 april in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen.

    Het jeugdmusicalkoor bestaat uit ongeveer vijftig jongens en meisjes in de leeftijd van ongeveer zeven tot zeventien jaar, zo vertelt zangdocente Anja Brands, die het koor sinds de oprichting in 1992 leidt. Omdat wij willen werken met jongens en meisjes die het zelf echt graag willen, moet iedereen vooraf een kleine auditie doen. Leuk detail is, dat een aantal oud-leerlingen inmiddels is doorgestroomd naar conservatoria of musicalopleidingen. Denk aan Noortje Herlaar (Mary Poppins), Annemieke van Dam (musical Elisabeth in Duitsland) en Remko Harms (Les Miserables, LA: The Voices).

    Naast het feit dat het heel leuk is voor de kinderen, is het ook leerzaam, zo weet Anja Brands. De kinderen leren hier, dat je niet alleen voor jezelf speelt maar ook voor de mensen in de zaal. Goed kunnen zingen en spelen is niet voldoende; je moet iets kunnen overbrengen. Sommige mensen hebben dat van nature, anderen moeten daar hard aan werken. Daarnaast is het erg belangrijk, dat

    kuNST EN CuLTuuR12

    LEERzAAM EN LEuk

    PROFESSIONEEL

  • ideen voor ons festival zijn door Laura, van huis uit grafisch vormgeefster en tevens een doorgewinterde festivalganger, naar de beeld-taal vertaald. Wat je noemt een symbiotische samenwerking, aldus Renate.

    Ruim twee jaar zijn zij bezig geweest met organiseren en voorbereiden. Op 7 januari was het zover: de allereerste echte editie van Wolfstijd vond plaats in De Kroepoekfabriek, het nieuwe poppodium aan de Vlaardingse Wilhelminahaven. Waar die dag ruim 250 metalliefhebbers, en alle andere genteresseerden en nieuwsgierigen, hebben kunnen genieten van deze heavy metal subgenres. Het programma duurde de gehele dag, om precies te zijn van 12.00 tot 2.00 uur, en omvatte negen bands, zowel kleine(re) als

    Het festival Wolfstijd is de voornaamste activiteit van Stichting Wolfstijd, een initiatief van Laura van As en Renate van der Flier. Beiden zijn fan van metalmuziek, in het bijzonder van de genoemde drie subgenres. Power metal is vrolijke metal, omschrijft Laura. Pagan heeft invloeden uit folkmuziek en folklore, waarbij gebruik wordt gemaakt van oude, middeleeuwse instrumenten. Black metal is intenser. Met dit festival willen ze deze relatief niet heel bekende muziek naar de regio halen. Laura en Renate lieten zich hiervoor inspireren door de pagan- en andere metalfestivals die zij zelf regelmatig bezoeken. Waar er in onder meer Duitsland en Belgi genoeg gemoedelijke, kleinschalige metal- festivals zijn, kent Nederland deze nauwelijks, vertelt Laura. Zeker niet wat betreft de genres. Laura en Renate besloten het heft in eigen hand te nemen. Na vier jaar voor een groot evenement gewerkt te hebben, vond Renate het tijd om haar droom van een eigen festival waar te gaan maken. En muziek, met name heavy metal, is mijn grote passie, zo zegt zij. In Laura, die ze leerde kennen toen ze voor haar scriptie verschillende muziekliefhebbers interviewde, vond ze de perfecte partner. Alle

    grote namen. Drie regionale bands openden het festival en daarna volgden drie middelgrote bands. Drie bekende bands sloten het festival vervolgens af, legt Laura van As uit. De metalfestivals die er zijn in Nederland zijn vaak heel groot, commer-cieel en dus duur. Wij wilden, net als de kleine festivals bij onze zuider- en oosterburen, mensen voor een leuke schappelijke prijs, een volle dag verschillende bandjes en gezelligheid bieden. Wolfstijd is een klein en gemoedelijk festival, maar toch met zowel kleine regionale bands als nationale en internationale grotere namen. Als voorbeeld noemt ze Conorach, Baldrs Draumar, Encorion, Carach Angren, Slechtvalk en de Vlaardingse band Schraapstaal. Dit festival was een uniek festival voor Vlaardingen en waarschijn-lijk zelfs voor de gehele Randstad. De eerste editie was een succes en dat smaakt naar meer!, concludeert Renate.

    Op 7 januari 2012 vond de allereerste editie van Wolfstijd plaats in De Kroepoekfabriek in Vlaardingen. Genspireerd op kleine niet-commercile festivals in Duitsland, richt dit nieuwe Nederlandse festival zich specifiek op de genres pagan-, black- en powermetal. Dat maakt Wolfstijd, zeker in haar opzet, formaat en genre, uniek in de regio en misschien zelfs wel in Nederland.

    wOLFSTIjD bRENGT METAL SubGENRES NAAR DE REGIO

    kuNST EN CuLTuuR 13

    uNIEk FESTIvAL

  • ONDERSTAAND TREFT u EEN NAGENOEG vOLLEDIGE OPSOMMING vAN PROjECTEN AAN wAARAAN SINDS hET NAjAAR

    vAN 2011 EEN FINANCILE bIjDRAGE IS vERSTREkT OF TOEGEzEGD.

    MaatsChappelijK welzijnStichting Project 010Streetbeat Festival 2011Stichting Jeugdstad VlaardingenJeugdstad 2011Stichting Welzijn E25Project Route 25, mobiel jongerencentrumStichting Vele Vlaardingers En HuisDag van de DialoogStichting Activiteiten HoofdstedenbuurtHoly by light Stichting Maassluis Maritiem32ste FurieadeStichting Voedselbank VlaardingenSinterklaasviering 2011Stichting Myosotis Maassluis Project IT & EducatieStichting Voedselbank MaassluisProject Omgaan met geld bewaren en bijhoudenWereldwinkel MaassluisRestyling winkel en magazijnStichting Geuzenverzet 1940-1945Geuzenpenning 2012

    EuroSomaProject Nooit te laat voor veranderingVarend Corso WestlandVarend Corso 2012CJV VlaardingenIntocht Sinterklaas Gemeente SchiedamIntocht SinterklaasStichting De KarperhoeveBoeren Karperhoeve MarktStichting ElckerlycFeestdagen 2011VVV VlaardingenVVV agentschap in Maassluis

    gezondheidEHBO MaassluisAEDs Watersportvereniging De SchieAEDGemeente VlaardingenAEDs

    natuur en MilieuStichting MetamorphoseProject Nacht van de NachtMidden-Delfland Vereniging Wandelkaarten voor ommetjesMidden-Delfland Vereniging Evenementen 2012

    eduCatieOSG SchiedamAanpassing kantinekeuken Stichting voor Interconfessioneel en katholiek onderwijs,locatie basisschool t PaletInrichting schoolplein Stichting Rotterdams Philharmonisch OrkestRphO-show 2012-2013Stichting Primo SchiedamProject Klein nieuwsStichting Fondsenwerving Sint Jozefschool SchiedamMuziek- en dansprojectStichting Wijzer, locatie OBS Het BreinpaleisDiverse projecten

    14

    4 bIjEENkOMST DuuRzAAMhEID

    8 MAATSChAPPELIjk wELzIjN 11kuNST EN CuLTuuR

    6 NIEuwE DIRECTEuR

  • 15

    sport en vrije tijdStichting Vlaardingse Judo-VriendenJudotoernooi 2012 Senioren Schiedam VlaardingenMaterialenGemeente SchiedamSportgala 2011Schiedamse Vrijwillige Brigade tot het Redden van DrenkelingenNajaarswedstrijdenVoetbal Vereniging ZwaluwenOmroepinstallatieSchermvereniging Trefpunt VlaardingenVervanging elektrisch materiaalGymnastiek Vereniging MaassluisActiviteiten jubileumVoetbalvereniging Kethel1e Kethelloop Stichting Vrienden van FlexusjeugdpleinSportmateriaal gezinshuis De SingelStichting Indoor CupWereld Indoor Cup Softbal 2012Muziekvereniging Kunst na ArbeidScholenproject Music Kids en jeugdorkest Kunst na School

    Waterwegkoor MaassluisTechnische hulpmiddelenOnderwater-sport-vereniging DelphisMaterialen Christelijke Korfbal Club MaassluisHerinrichtingSmartlappenkoor De Vlaardingse SmartiesOutfitShantykoor Die Maeze SanghersApparatuur

    Kunst en CultuurStichting Exploitatie molen AeolusVernieuwen van het Engels kruiwerk en aanlichten van de korenmolenStichting Welzijn E25Community art project Lost boysMuziekcentrum OpMaatMusical Peter PanZwart Nazareth Tour TeamiPad applicatie Zwart Nazareth TourStichting Muzikaal OnthaalUitvoeringen Muzikaal onthaal Kamerkoor Ad LibitumKerstconcert 2011

    The New Life Singers3 x 3 concertChristelijke Muziekvereniging Harpe DavidsNajaarsconcertStichting Cultuur BorreltCultuur Borrelt 2011Stichting Westvest 90Concertserie 2011-2012Stichting WolfstijdWolfstijd festivalMuziekvereniging Sint RadboudJaarconcertStichting De TeerstoofPeuterfestival MonkieMuziekcentrum OpMaat53ste Maassluise MuziekweekStichting Concerten Basiliek SchiedamUitvoering Weihnachtsoratorium Johan Sebastian Bach 2011Stichting KronozKronoz verrijkt cultuur 2011-2012Stichting Mooi WerkWinterlicht 2011The MessengersJubileumconcert

    Midden-Delfland VerenigingEvenementen 2012Midden-Delfland Vereniging, evenementen 2012.

  • 16

    Foto links: Stichting Theatercollectief Zonder Mouwen.Foto rechts: Zappen met ZUS.

    Gemeente VlaardingenGala-avond uitreiking Waterweg Cultuurprijs 2011Stichting Waterweg CultuurprijsUitreiking Waterweg Cultuurprijs 2011Stichting Theatercollectief Zonder MouwenBeeldende voorstelling Op de tafel lag een briefje Muziekcentrum OpMaatCulture Candy 2012Stichting De Vrije AcademieGedichtenwedstrijdStichting Hoorspel NUBoek- en hoorspelproject De GeuzenNationaal Monument Kamp VughtHet stationskoffiehuis in Vught. Burgerhulp voor gevangenen en hun familiesZUSVoorstelling Zappen met ZUSStichting De KarperhoeveActiviteitStichting tot behoud van het bergingsvaartuig BruinvischDouche-toilet ruimteStichting De TeerstoofProductie Belle en het Beest

    Stichting Maassluise KunstenaarsKunst- en atelierroute 2012Stichting Zeekadetkorps VlaardingenPlaatsen boegschroef in korpsschip Assam IIChristelijk Kamerkoor MaassluisConcertuitvoering Geloof, Hoop en LiefdeLyceum SchravenlantOpen PodiumStichting Big BenRestauratie beiaard oefenklavierStichting Public GalleryNiilantis sprookjesboek met luister CDStichting MareadoActiviteiten 2012Muziekcentrum OpMaatPopprijs Waterweg Noord 2012Stichting Jeugdtheater Opslag voor CacaoVoorstelling GroenmanStichting Jazzpodium WaterwegConcertserie januari juni 2012Amnesty VlaardingenBoekje

    BinnenstadGemeente SchiedamHerinrichten plantsoen Spinhuispad / Noordvest