JACOT Journaal voorjaar 2006

16
Jaargang 16 - voorjaar 2006 - Veranderen in plaats van aanpassen - International Criminal Court: een gecompliceerde uitdaging - Katwijk: integratie leidt tot integraal project O.a. in dit nummer:

description

JACOT Journaal voorjaar 2006

Transcript of JACOT Journaal voorjaar 2006

Page 1: JACOT Journaal voorjaar 2006

Jaargang 16 - voor jaar 2006

- Veranderen in plaats van aanpassen

- International Criminal Court: een gecompliceerde uitdaging

- Katwijk: integratie leidt tot integraal project

O.a. in dit nummer:

Page 2: JACOT Journaal voorjaar 2006

2

Remmert Kool

Zoals in het afgelopen JacotJournaal reeds is gemeld is Jacotper 1 oktober 2005 verrijkt met deaanwezigheid van een nieuwedirecteur.Zoals de directeur (Hans) toenbeloofde zal hij zijn visie en doel-stelling meer toelichten. Voor dezegelegenheid heeft Peter Everts,communicatiedeskundige, een in-terview afgenomen dat in de vol-gende pagina’s is uitgewerkt.

Een klein onderdeel van de visie dieHans heeft wil ik echter al graagverklappen. Jacot heeft een marke-ting manager aangenomen, ziefoto, om onder andere meer aan-dacht te schenken aan het commu-niceren met de diverse partijenwaar Jacot mee te maken heeft.

Persoonlijk vindt ik, en gelukkigJacot met mij, dat het belangrijk isdat wij een vaste stijl krijgen dieherkenbaar wordt voor iedereen diemet Jacot te maken heeft. Zoals umisschien is opgevallen heeft hetJacot Journaal dan ook een verfris-sende metamorfose ondergaan.Naast het Journaal staan de ande-re communicatiemiddelen, zoalseen website, ook op het punt omeen wedergeboorte te ondergaan.

Graag houd ik U vanaf dit momentop de hoogte van ontwikkelingenbij Jacot. Omdat communicatiemeestal twee kanten opgaat zou iku willen vragen om ons up to datete houden van uw bevindingen.Vragen zijn zeer zeker welkom en

als u een onderwerp denkt te heb-ben dat interessant kan zijn voorhet Jacot Journaal dan hoor ik ditgraag van u.

Als afsluiting zou ik het even kortwillen hebben over elan. Van alleskan elan hebben; zo ook een pro-ject of een zaal. Een zaal met elandie we allemaal kennen is ‘De rid-derzaal’. In de oude stijl maar ookin de nieuwe stijl houdt de zaalelan, het verschil is de tijd... Jacotkan hier goed mee vergeleken wor-den: zij had elan maar gaat eencompleet nieuw en modern elantegemoet.

Ik ben iemand die graag alles ‘visu-aliseert’; wat ik bedoel is dan ooksamen te vatten in de volgendefoto’s:

U kunt mij bereiken op het volgen-de e-mail adres: [email protected]

JACOT en nieuw elan

I N H O U D

JACOT en nieuw elan 2

Veranderen in plaats van aanpassen 3Interview met Hans van Gastel

International Criminal Court: een gecompliceerde uitdaging 5

Reed’s nieuwe generatiePADS/Narrowcasting systeem 7

TIO: een ambitieus project vooreen ambitieuze school 8

Wetenschappelijke Raad voor hetRegeringsbeleid vergadert in stijl 9

ING: de bank met stijl 9

Katwijk: integratie leidt tot integraal project 10

VOA van verkiezing ondernemingvan het jaar tot JACOT 12

Jacorent stalmeester van eendags-schouwburg 13

De Ridderzaal, onderhoud met een luisterend oor 14

Solectron en JACOT een samenwerking o.b.v. expertise 15

De Inkoop van JACOT uitgelicht 15

Nieuws items 16

pagina

Colofon:Het JACOT Journaal is een uitgave vanJACOT AUDIOVISUEEL Westerdreef 7,Postbus 139, 2150 AC Nieuw-VennepTel.: 0252-676004 / Fax: 0252-676114E-mail: [email protected] / Internet: www.jacot.nlRedactie: Remmert KoolFrequentie: 3x per jaarOplage: 3000 exemplarenVormgeving/druk: Vis Offset, Alphen a/d Rijn

Page 3: JACOT Journaal voorjaar 2006

3

Veranderen in plaats van aanpassen

Marketeer Hans van Gastel leidt technisch JACOT AUDIOVISUEEL

Jacot’s nieuwe eigenaar/directeur Hans van Gastel: “Je moet het in daden zoeken.”

“Ik ben geboren in Nijmegen op 26februari ’55. Mijn vader Huub wasdirecteur van een aantal Hema-filia-len in de regio. Een echte zaken-man, veel van geleerd. Aanvankelijkkoos ik zelf overigens niet voor eencarrière in de zakenwereld. Na eenopleiding tot chemisch analistkwam ik terecht bij Organon enlater bij Ciba-Geigy, het huidigeNovartis. In de farmaceutischeindustrie kwam ik in aanraking methet marketingvak en trok de con-clusie dat ik die kant op wilde.Paste gewoon veel beter bij me. Ikheb snel Nima A en B gedaan enkon vervolgens starten als Producten Marktmanager bij Multipharma,een nieuwe divisie van Ciba-Geigy.Denk je daarbij in dat het in die tijdnog heel normaal was dat deindustrie alle pillen in grote pottenafleverden bij de apothekers. Vanproductenrange, verpakkingen enproduct-communicatie had nogniemand gehoord in die wereld. Ikwas een eindje in de twintig toen.Je kunt je voorstellen dat ik hetgeweldig vond om mee te bouwenaan de introductie van allerlei nieu-we ontwikkelingen.

Naast die job heb ik in die periodeeen studie Bedrijfskunde gevolgd.Bovendien was ik een jaar coördi-nator van een internal audit, uitge-voerd door McKinsey. Behalve datje daarvan veel leert over hoe orga-nisaties werken, kwam uit ditonderzoek voort dat het bedrijfmoest starten met strategischemarktbewerking. Ik werd HoofdStrategische Marketing en ben datgaan ontwikkelen. Die kennis hebik later steeds kunnen inzetten.Eerst als Marketing ManagerHokatex (nu Rentokil). Mijn marke-ting en organisatie-inzichten heb ikdaarna een periode ingezet alsinterim manager, onder andere bijWegener en de Telegraaf. Tot hetmoment dat ik mede-aandeelhou-der en Algemeen Directeur werdvan kantoorgroothandel All Office in

Leiden, dat ik verder heb uitge-bouwd binnen de franchiseketen.Mijn aandeel heb ik in 2004 ver-kocht en ik ben daarna gaansamenwerken met Anthea Partici-paties, een participatie-maaschap-pij uit Den Haag dat zich met groei-financieringen richt op het mkb. ViaAnthea kwam ik in contact met devorige eigenaar van Jacot, de heerKooiker. Jacot is eenvoudig te defi-niëren: een súpergezond bedrijfmet groeipotentie. Leverancier vande meest prestigieuze projecten inNederland. Na wat gesprekken hebik mijzelf de vraag gesteld of ik hetbedrijf zou willen en kunnen over-nemen. Zodoende.”

En wat heeft u mettechniek?

“Niet zo heel erg veel! Het enige iseen link met mijn passie voormuziek. Ik werk nogal veel met hetprogramma Cubase op mijn com-puter. Dat is een soort digitale stu-dio, waarin ik in mijn vrije tijd com-posities vastleg die ik schrijf op

mijn vleugel. Als ik denk dat heteen beetje klinkt, loop ik naar decomputer en speel het in op eenkeyboard. Ik vind het leuk om detechniek van zo’n programma tedoorgronden en er een mooi eind-product mee te maken. Dat ik verder niets met techniekheb, is echt onbelangrijk voor detoekomst van dit bedrijf. Kooikerhad dat erg goed gezien. Met detechniek zit het bij Jacot wel goed.Er is nu iemand nodig met eenandere kijk op zaken dan gebruike-lijk is in de AV-markt. Met techniekalleen kan Jacot zich namelijk nietlanger onderscheiden van andereaanbieders. Wel met een gerichtemarktaanpak en het creëren vanonderscheidend vermogen. Daarben ik hier mee begonnen. Hoe?Anderen zouden in mijn positie eer-der kijken naar waar kan wordengesneden. Dat is niet de aanpakdie ik prefereer. Het eerste wat ikheb gedaan is me juist de vraag testellen wat ik nodig had om Jacotverder te laten groeien. Ik kijk daar-bij naar uitbreiding en ik durf daar in

Page 4: JACOT Journaal voorjaar 2006

4

De verhuur-takvan Jacot heeftgroeipotentie.

te investeren. Het is bijvoorbeeldredelijk uniek binnen de AV-branchedat we een Marketing Manager heb-ben benoemd. Ook kies ik voor pro-actief verkopen. Dat is een behoor-lijke verandering. Onze verkoopbin-nendienst is uitgebreid met tweeaccountmanagers. Daarnaast is erop automatiseringsgebied nog veelwinst te behalen.

Veranderen voor klant

Mijn credo is dat je het in dadenmoet zoeken. Veranderen in plaatsvan aanpassen. Want om als bedrijfrustig verder te kunnen groeien,moet je steeds op zoek naar waarin de markt je onderscheidend ver-mogen ligt. Je denkt dan kortomsteeds na over wat productief is. Indie denktrant maken we als organi-satie nu een slag. We voeren nogdit jaar een nieuw projectregistra-tie-systeem in waarin de klant cen-traal staat. Het verhoogt onze effi-ciency en helpt ons aan omzet- endoelgroepinformatie. Daarop kun-

nen de bedrijfsprocessen marktge-richt worden gestuurd. Alles wordtop die manier vanuit de solidebasis van ons bedrijf opnieuwgedefinieerd, waarbij marketing encommunicatie een grote extra toe-gevoegde waarde hebben. Onzeklanten merken dat in elk geval aaneen verbeterde service en noghogere productkwaliteit. Innovatieen product-ontwikkeling gaan we

veel minder doen van binnenuit. Wijgeloven veel meer in het samenmet leveranciers gericht ontwikke-len van nieuwe technische AV-toe-passingen. Onze klanten kunnenzodoende rekenen op een brederaanbod aan producten. Daarbij zieik sterke groeikansen in onze ver-huur-tak, bijvoorbeeld bij grote eve-nementen.”

Page 5: JACOT Journaal voorjaar 2006

5

Het International Criminal Court(ICC) is de eerste vaste internatio-nale rechtbank die zijn oorsprongkent in een internationaal verdrag,die de regels van de wet nastreefden die verzekerd dat de ernstigsteinternationale misdaden niet onge-straft blijven. Het ICC is gevestigdin Den Haag in Nederland.

Vanwege het ernstige karakter vande zaken die worden behandeld bijhet ICC is het van het grootstebelang dat alles wat gezegd engedaan wordt op een goede manierwordt vastgelegd. De enige manierom dit op een efficiënte manier tedoen is om een audiovisuele regi-stratie te maken.

Een audiovisueel systeem dat vol-doet aan de hoogste eisen is der-mate complex dat alleen eenbeperkt aantal bedrijven in staat isom een dergelijk project te imple-menteren. Jacot met haar 70 jaarervaring heeft vol trots het hele sys-teem ontworpen en geïnstalleerd.

Het complete en geïntegreerde sys-teem kent zijn oorsprong in de

vraag naar een videosysteem éneen audiosysteem. Bij de integratievan de twee systemen werd eenregiekamer ook noodzakelijk

In het navolgende worden in hetkort de systemen beschreven vande zalen, met hun officiële naam:‘Courtroom I+II’, ‘The Pre-TrialRoom’, van de ‘Hot Desk Area’(faciliteiten voor de pers) en de‘Press Briefing Room’.

Het Videosysteem

Om de gewenste beeld kwaliteit tebereiken is er een verschil in typemonitor dat gebruikt wordt voor deverschillende distributiekanalen. Debelangrijkste video systemen zijndigitaal in het SDI formaat. Er zijntwee types: Type A: Hoge resolutieverspreiding. Fotokwaliteit van beel-den met een perfecte weergave, eneen optimale weergave van compu-

International Criminal Court: een gecompliceerde uitdaging

Page 6: JACOT Journaal voorjaar 2006

6

terbeelden. Type B: Gemiddelderesolutie. Verspreiding van beeldenmet een perfecte video weergavemaar een iets mindere kwaliteit vancomputerbeelden. Type A wordt

gebruikt voor de aanwezigen in de‘Courtrooms’, voor de tolken, voorde verslaggevers, voor alle ruimtesrondom de courtrooms, het publie-ke gedeelte en de ‘briefing’ ruimtes.Alle andere schermen zijn van hettype B.

De camera’s in de courtrooms zijnvolledig op afstand bestuurbaar. Devaste camera’s hebben alleen eenCCU (camera control unit) voorlens-besturing, zoom en focus. Opde werkplek van de rechts-clerk ende getuigenbank was een docu-mentatiecamera noodzakelijk zodatdocumenten, overhead sheets endriedimensionale objecten gerepro-duceerd kunnen worden.

Het Audiosyteem

Elke official in de courtroom heefteen microfoon nodig, het vertaal-systeem is geïntegreerd met ditsysteem. Dit betekent dat je eenadditionele hoofdset nodig hebtmet een keuzepaneel voor taal eneen volume bediening. Er zijn stan-daard zes vertaalcabines, elk mettwee plaatsen, headsets voor de

tolken en zogenaamde listen-inluidsprekers. Per taal is een digitalerecorder met backup recorder ver-eist, terwijl in de courtroom eenapart opnamesysteem gebruikt. Decourtroom is uitgerust met eencluster aan reproductie luidsprekersom op een juiste manier muziek tereproduceren van videobronnen.

De Regiekamer

De aansturing van alle audio/ videomaar ook de aansturing van licht,bronkeuze en randvoorwaardenvoor de audio reproductie wordenin de regiekamer geregeld.

De systemen moeten met ‘één klik’te bedienen zijn in de volgende situ-aties:- lichtaanpassing bij voortgang- lichtaanpassing bij video repro-

ductie - starten van de recorders- controle van het gewenste geluid-

niveau, behorende bij de video-presentatie

- richten van de camera’s in devoorgeprogrammeerde positie

- gesloten/ privé sessies

Omdat er geen cameramensen zijnworden alle camera’s op afstandbediend. Dit betekent dat automati-sering van de camera’s een top ver-eiste is. De manuele aansturing vande camera’s is mogelijk met tweespeciale joysticks.

Een professionele digitale video/-datamixer met verschillende forma-ten maakt het mogelijk voor devoorzitter om de definitieve beeld-keuze te bepalen en te regelen. Devideomixer heeft simpele effectmo-gelijkheden zoals beeld in beeld enverschillende overgangen.

Mocht u meer informatie willen heb-ben over dit onderwerp dan kunt ucontact opnemen via het volgendeadres: [email protected]

Page 7: JACOT Journaal voorjaar 2006

7

Reed Business Information bv(voorheen Elsevier bedrijfsinforma-tie) is de Nederlandse tak van ReedElsevier’s uitgeefdivisie op hetgebied van vakinformatie. Dé ver-trouwde partner in business-to-businesscommunicatie. Met beken-de uitgaven en diensten voor velemarkten en doelgroepen.

Reed Business information heeft dedoelstellingen wat betreft het uit-breiden van de activiteiten via inter-net, duidelijk bepaald. Hiervoor zijnop de vestigingen Doetinchem, DenHaag en Maarssen, LCD monitorengeplaatst waar een uitgebreideinformatievoorziening kan wordenweergegeven over nieuwe enbestaande ontwikkelingen. In eenlater stadium zullen meerdere loca-ties volgen. De gasten zullen duide-lijk door dit medium worden geïn-formeerd. Om dit te kunnen berei-ken zullen de monitoren een promi-nente plaats in de entree moetenkrijgen, zodat deze als blikvangerzullen fungeren. De informatievoor-ziening zal worden verzorgd doorhet zogenaamd PADS systeem(public area display system). De

PADS systemen zijn geïnstalleerdop vier verschillende locaties vanREED.

Narrowcasting

De nieuwste generatie PADS syste-men van Jacot wordt steeds meertoegepast om Narrowcasting oplos-singen te genereren, omdat metdeze nieuwe generatie het mogelijkwordt op verschillende plekken een

display aan te sturen vanuit éénlocatie. En zijn voor legio toepassin-gen bruikbaar. Te denken valt aan:informatievoorziening in een winkel,in de wachtruimte van een dokter ofals extra steun bij de aanprijzingvan een product.

Bovenstaande geeft impliciet aanwat de voordelen van narrowcas-ting zijn voor bedrijven, voor klantenen voor adverteerders.

Reed’s nieuwe generatie PADS/Narrowcasting systeem

Een bedrijf wordt in staat gesteld oméén op één te communiceren naareen klant waardoor een aankoopim-puls kan worden bereikt terwijl tege-lijkertijd de klant wordt ‘vermaakt’.

De klant zelf ervaart de nieuwemanier van communicatie als plezie-rig doordat geen verveling optreedten men kan door het meer doelge-richte karakter van de boodschapmakkelijker een keuze maken.

Voor de adverteerder biedt narrow-casting het grote voordeel dat detraditionele promotiemiddelen dooreen overkill minder effectief aan hetworden zijn. Een tweede voordeel isdat audio en video altijd een groteaandacht zullen blijven genieten.

Page 8: JACOT Journaal voorjaar 2006

8

Veel studenten kiezen TIO (Hoge-school voor toerisme en hospitality)omdat ze kort en krachtig willenstuderen. TIO-opleidingen durennamelijk niet langer dan een jaar;maar bij een eenjarige opleidinghoeft het niet te blijven. De verschil-lende eenjarige opleidingen vormensamen een afgeronde hbo-bache-lor-opleiding. Elke opleiding is eengedegen en afgerond geheel.

Met een uitstroom van meer dan1.400 studenten per jaar is Tio degrootste aanbieder van nieuw per-soneel voor het toeristischebedrijfsleven. TIO is een particuliereopleiding met een hoger college-geld dan gesubsidieerd onderwijs.Eén op de drie Tio-studenten be-kostigt de studie helemaal zelf.Mede daardoor zijn ze zeer gemoti-

veerd om hun opleiding met succesaf te ronden. Die extra motivatie vanmedestudenten zorgt voor beterestudieresultaten en nòg enthousias-tere docenten.

Doordat het TIO een opleiding biedtaan gemotiveerde studenten die ineen korte tijd veel willen leren is demanier van lesgeven hierop aange-past. Bij het TIO maakt men gebruikvan een moderne manier van lesge-ven waarbij het mogelijk is om inter-net te projecteren, het lesmateriaalvia de computer te laten zien en alshet moet kan er ook snel overge-schakeld worden op het conventio-nele systeem waarbij een white-board wordt gebruikt.

Omdat het niet de bedoeling is datbij het overschakelen van internetnaar het netwerk of van de projectienaar het aloude white-board te veeltijd verloren gaat is het mogelijk ommet een druk op de knop het lichtweer aan te laten gaan het projec-tiescherm te laten verdwijnen en hetgeluid van de luidsprekers te latenverstommen. Dit bedienpaneel, datin de collegezaal aangebracht

wordt in het tafelblad voor de tribu-ne, is zowel in als op de wand temonteren en voorziet ook in de stu-ring van de basis functies van deaangeboden projector.

De projectoren zijn door middel vaneen montagebeugel boven het (sys-teem) plafond gemonteerd. Dedaadwerkelijke projectie naar hetprojectiescherm geschiedt doormiddel van een kleine spiegel dieonder het systeemplafond is aange-bracht. Op deze manier heeft Jacotop 12 verschillende locaties colle-gezalen ingericht in Nederland.

Mocht u geïnteresseerd zijn in eenprofessionele en efficiënte maniervan moderne presentatie dan kuntu contact opnemen met de afdelingverkoop: [email protected]

TIO: een ambitieus project voor een ambitieuze school

Page 9: JACOT Journaal voorjaar 2006

9

De Wetenschappelijk Raad voor hetRegeringsbeleid (WRR) houdt zichvooral bezig met ontwikkelingen dieop langere termijn de samenlevingkunnen beïnvloeden. Veel beleids-terreinen zoals bijvoorbeeld ge-zondheidszorg, verkeer en vervoeren onderwijs vragen om beslissin-gen die het beeld van de samenle-ving tientallen jaren lang zullenbepalen. De vergaderzaal van de WRR is deplaats die, zo vertelt een anecdote,

Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vergadert in stijl

Om de lokale zichtbaarheid van deING private banking te vergroten isbesloten een aantal “PrivateBanking Specialty-kantoren” teopenen. Wat de invulling van deaudiovisuele componenten voor dePrivate Banking kantoren betrefthandelt het zich om de werkplekvan de Adviseur Private Banking(APB) en de spreek/ werkkamer vande Directeur Private Banking (DPB). De ING Facilty Management heeftdit project begeleid.

Voor deze werkkamers is gekozenvoor een 42 inch LCD TV zonder

ING: de bank met stijl

de regeringstafel herbergt waarDrees ooit aan heeft gezeteld. Indeze klassieke vergaderzaal wasechter behoefte aan een gedistin-geerd presentatiemiddel.

Doordat de vergaderzaal van groteramen is voorzien was het plaatsenvan een plasmascherm geen optiedoordat het buitenlicht gereflecteerdkon worden in het scherm. Hetophangen van een projector was ookeen moeilijke opgave vanwege demooie hangende verlichtingsarmatu-ren. Gekozen is uiteindelijk voor een‘Wall display’, deze biedt tevens hetvoordeel dat er in het nog meest toe-gepaste beeldformaat 4:3 geprojec-teerd wordt. Camera, computer pre-sentaties en de meeste televisiebeelden worden voorlopig nog in ditformaat aangeboden.

Voor het bijbehorende audiosyteemgeldt dat de luidsprekers in het pla-fond zijn aangebracht zodat dezezo veel mogelijk uit het zicht ont-trokken worden. Het resultaat iseen compleet systeem dat perfectaan de omstandigheden van deruimte is aangepast.

geïntegreerde luidsprekers. De luid-sprekers en versterker zijn vrij in deruimte aangebracht. De luidspre-kers zullen als ondersteuning die-nen bij een filmpresentatie of eenpowerpoint presentatie. Naast hetvideo gedeelte zal een muziekin-stallatie worden geplaatst in dedaarvoor bedoelde kast behorendebij de standaard voor het PrivateBanking concept bedachte inrich-ting. De muziekinstallatie is bedoeldom achtergrondmuziek ten gehorete brengen en een gemoedelijkesfeer te creëren. Gezien de afme-ting van de ruimte zal de installatie

van goede kwaliteit dienen te zijnmaar absoluut niet overdadig in ter-men van vermogen.

Page 10: JACOT Journaal voorjaar 2006

10

Per 1 januari 2006 werden de dor-pen Katwijk, Rijnsburg en Valken-burg samen tot een bloeiendegemeente geïntegreerd met ruim60.000 inwoners. Er is gekozenvoor de naam Katwijk vanwege debestaande naamsbekendheid voordeze plaatsnaam. Een belangrijkedoelstelling van de fusie is geweestom de eigen cultuur, tradities enkarakter te behouden. Ook na defusie wordt hiernaar gestreefd.

Door het samengaan van dezegemeentes werd een uitbreidingvan de capaciteit in de Raadzaalnoodzakelijk. De Raadzaal vanKatwijk is een statige zaal die in eenmonumentaal pand zijn plaats kent.Vanwege deze reden is er veel over-leg geweest met monumentenzorg.

Omdat een grotere capaciteit vande Raadzaal een ingrijpende ver-bouwing met zich mee zou brengenis er voor gekozen om het hele pro-ject te laten begeleiden door éénverantwoordelijke partij. De ge-meente Katwijk heeft hierop eenaantal architecten uitgenodigd vooreen ‘prijsvraag’, waarbij de archi-tecten in staat werden gesteld omhun visie en hun ideeën toe te lich-ten. Centrale vraag in dit stadium

was: Hoe vergroten we de capaci-teit van de zaal en wat is de visievan de architect. De architect diehier het succesvolst antwoord opgaf, I’M te Deventer, deed dit metbehulp van een aantal ontwerpteke-ningen en een focus op haalbaar-heid en esthetiek.Op dit moment begon het projectvoor I’M werkelijk. Een aantal kern-vragen passeerden de revue zoalshet feit van de beperkte zaal afme-tingen en het feit dat het om eenmonumentaal pand ging waarin weleen nieuwe invulling van de zaalgevonden moest worden. Het wastevens belangrijk om een nieuweinvulling te vinden waarbij sprakewas van een optimale ‘beleving vande ruimte’. Verder is het bij eennieuwe invulling belangrijk dat nieteen ‘oude sfeer’ wordt nagebouwd;omdat je dan ‘Disney-achtige’ situ-aties zou kunnen krijgen. Na eentiental mogelijke ontwerp-opstellin-gen is uiteindelijk een keuzegemaakt waarbij de kleuren houtdie reeds in de zaal aanwezig warenwerden gebruikt voor het ontwerpvan de nieuwe meubelen. De meu-belen werden aan de voorkant rond

Katwijk: integratie leidt tot integraal project

3D ontwerp van de raadszaal.

Page 11: JACOT Journaal voorjaar 2006

11

ontworpen om de dynamiek van dezaal te benadrukken. Het resultaatis een harmonieus geheel.Bij het maken van de uiteindelijkekeuze heeft de burgemeester nogeen wezenlijke rol gespeeld door teopperen dat de voorzittersstoel nietop de korte kant maar op de langekant geplaatst kon worden. Deervaring van de burgemeester is uit-eindelijk gebruikt bij het definitieveontwerp.

Na de keuze van de opstelling zijndoor de architect de andere partijenbij het project betrokken: de E-installateur, de meubelmaker en deverantwoordelijke partij voor deaudiovisuele apparatuur: JacotAudiovisueel. De architect is bij hetkiezen van de overige partijen gron-dig te werk gegaan bij het selecte-ren d.m.v. een screening, eengesprek en een test.

Nadat de keuze van de architect opJacot was gevallen is het procesbegonnen waarbij de behoeftes opaudiovisueel gebied in kaart moes-ten worden gebracht. In eersteinstantie was het de bedoeling omeen uitgebreid vergadersysteemmet een projectiescherm te plaat-sen in de zaal. Voor het behoud vande architectonische details van dezaal is er voor gekozen dit niet te

doen. Omdat er wel behoefte wasaan het visueel kunnen registrerenvan de gebeurtenissen in de zaal iser voor gekozen om het nieuwstevergadersysteem van BOSCH, deDCN NG, te installeren gekoppeldaan een viertal dome-camera’s(onopvallende camera’s). Dit is deeerste keer dat een dergelijk inno-vatief systeem is geïnstalleerd inNederland. De gebruikte technie-ken maken het mogelijk om alles in

beeld met geluid vast te leggen enom, indien nodig, een uitzending tedoen op internet of Televisie.Voorafgaand aan de keuze voor ditsysteem is door Jacot en de archi-tect echter intensief samengewerktom de wensen van de architect, detechnische mogelijkheden, hetuiterlijk, en de afmetingen van deapparatuur op elkaar af te stemmenZo is een 1:1 maquette vervaardigdwaarbij gekeken is naar de afmetin-gen en het uiterlijk van de meubelsen de apparatuur. Uiteindelijk bleekde BOSCH DCN NG installatie metde vier dome camera’s een uitste-kende keuze waarbij de modernstetechnieken samen zijn gegaan metde grandeur van een raadzaal. Dearchitect legde het uit als volgt: ‘alsje je ogen samenknijpt en door jeoogharen heenkijkt wat is dan het

eerste dat afleid?’ het antwoordwas in ieder geval niet de appara-tuur.

Na de eerste Raadsvergaderingbleek dat men zeer tevreden wasover het hele project; dat de archi-tect een stijlvol geheel had weten tecreëren en dat de audiovisuele bij-drage in het hele project ook goedis bevallen.

Voor meer informatie over dit pro-ject: [email protected]

Page 12: JACOT Journaal voorjaar 2006

12

In Alphen aan den Rijn is de VOAgevestigd, de Vereniging van On-dernemingen in Alphen aan den Rijne.o. De VOA heeft als doel debelangen van de leden te beharti-gen. De VOA is geen werkgeversor-ganistatie maar vooral een netwerk-organisatie met een duidelijke mis-sie. De missie is om een sterkebelangenbehartiger te hebben voorhet zakenleven in Alphen maar ookom het onderlinge zakendoen tebevorderen door bijvoorbeeld infor-matie- en kennisuitwisseling. Alsbelangenbehartiger is het tevensbelangrijk om dienst te doen alsgesprekspartner voor de lokale enregionale overheid.

De vier speerpunten bij de VOA zijnde volgende aandachtsgebieden: - bedrijvigheid in Alphen aan den

Rijn e.o. (economische ontwikke-lingen-parkmanagement e.a.)

- infrastructuur (ontsluiting-open-baar vervoer)

- onderwijs en werkgelegenheid- wonen, werken, recreëren.

VOA van verkiezing onderneming van het jaar tot JACOT

Snel en foutloosstemmen

“Petra Burgmeijer, secretaris bij deVOA, vertelt hoe de VOA bij Jacotuitkwam”.Zoals ieder jaar organiseert de VOAaan de ondernemingen in Alphenwie ze zouden willen nominerenvoor de titel ‘onderneming van hetjaar’. 150 ondernemingen hebbennaar aanleiding van de nominatieeen uitgebreide vragenlijst gekre-gen met onderwerpen variërend vanISO-normeringen tot HRM beleid enomzetcijfers. Met de ingevulde for-mulieren gaat vervolgens een 7-koppige jury aan de slag waarnaeen tiental bedrijven doorgaan naarde volgende ronde. Uiteindelijk krij-gen de beste drie bedrijven eenpubliciteitscampagne aangeboden

waarna op 9 januari jl. de onderne-ming van het jaar gekozen moestworden.Om een objectieve en eerlijke stem-ming te bewerkstelligen was hetnoodzaak dat de stemming aan eentweetal eisen moest voldoen: destemmers moesten geen directebanden hebben met de drie geno-mineerde bedrijven en de uitslagvan de stemming moest directbekend zijn.

“Jacot was hier na enig onderzoekin het voorgaande jaar de meestaangewezen partij voor”.Bij de stemming is gebruik gemaaktvan het draadloze IVS-basic stem-systeem van Jacot. Dit stem-systeem is een draadloos stemsy-steem waarvan de stemcomputeraangesloten kan worden op eenwillekeurige vorm van audiovisuelehulpapparatuur. In het geval van deVOA is gekozen voor een datapro-jector; waarop de resultaten perdirect konden worden geprojec-teerd nadat hierop eerst een pre-sentatie van de bedrijven isgeweest.

Page 13: JACOT Journaal voorjaar 2006

13

De afdeling Verhuur van Jacot isregelmatig betrokken bij projectendie hun oorsprong kennen in veelsoorten aanleidingen. De projectenvariëren van het verzorgen van ver-taalcabines, met bijbehorendeapparatuur, tot stemmingen voortelevisieprogramma’s, zoals hetprogramma 16 miljoen rechters. De aanleiding voor een verhuurpro-ject kan weleens een heel somberezijn, zoals de recente herdenkings-dienst op Schiphol voor de slacht-

offers van de brand in het cellen-complex. Een enkele keer is deaanleiding echter van vrolijke aardzoals in het navolgende geval waarJacot de voorzieningen kon verzor-gen voor een zogenaamd nieuw-jaarscabaret.

...en hier, waar gezelligheid en tech-niek elkaar ontmoetten, was Jacotnatuurlijk aanwezig om haar exper-tise te verlenen. Om de cabaret-voorstelling voor het personeel

mogelijk te maken heeft Jacotervoor gezorgd dat de voorstellingop een professionele manier werdondersteund met licht, geluid ènbeeld.

Omdat het natuurlijk niet alleen omeen cabaretvoorstelling ging maarook om een serieus gedeelte heeftJacot ervoor gezorgd dat er eencomplete installatie werd neergezetvoor de duur van één dag. Deinstallatie moest aan een aantaleisen voldoen hij moest geschiktzijn voor het geven van een presen-tatie; maar ook voor het versterkenvan een combo en een koor. Omdatdeze verschillende soorten audio,danwel visuele uitingen, elk huneigen karakteristieke eisen hebbenen een nieuwjaarstoespraak van depresident niet hetzelfde is als eenstuk muziek of een voordracht vaneen koor is de hulp van Jacot inge-roepen. Deze heeft een installatieneergezet die aan alle eisen konvoldoen.

Voor Jacot was het een leuke prik-kel om hier een welluidend geheelvan te maken. Natuurlijk is dit gelukten kan men bij De NederlandscheBank (DNB) spreken van eengeslaagde nieuwjaarsreceptie.

Jacorent stalmeester van eendags-schouwburg

Page 14: JACOT Journaal voorjaar 2006

14

Vanaf 1 februari tot en met eindmaart is de Ridderzaal geslotenvanwege renovatiewerkzaamheden.De binnenwanden worden opnieuwgeschilderd. Daarnaast vindt er eenonderzoek plaats naar nieuwe ver-lichting. Deze werkzaamhedenmaken onderdeel uit van een groot-scheepse renovatie en herinrichtingvan de van oorsprong dertieneeuwse Ridderzaal en worden uit-gevoerd in opdracht van deRijksgebouwendienst. Op Prinsjes-dag 2006 is de gehele renovatieklaar en zal de inrichting van deRidderzaal er grotendeels weer uit-zien zoals architect Cuypers het in1904 bedoeld had.

De belangrijkste gebeurtenis in deRidderzaal is Prinsjesdag. In aan-loop naar Prinsjesdag vindt aan degeluidsinstallatie een jaarlijks onder-houd plaats en wordt de installatieuitvoerig gecontroleerd, zodat deinstallatie geen gebreken vertoontop Prinsjesdag.

Door de renovatie van de Rid-derzaal is dit jaar sprake van een

bijzonder onderhoud aan degeluidsinstallatie. De huidige ge-luidsinstallatie, waarbij de luidspre-kers o.a. zijn opgehangen op plaat-

sen waar straks authentieke wand-kleden moeten komen, zal nietmeer voldoen. De luidsprekers kun-nen niet allemaal op hun origineleplaats worden teruggezet.

Omdat kleden aan de muur eendempende werking hebben zalJacot een complete geluidsmetingdoen in de Ridderzaal. Aan de handvan de uitkomsten van dit onder-zoek kan met speciale simulatie-software een voorspelling wordengedaan hoe de akoestiek zal zijnmet wandkleden aan de muur; enwat er aan de geluidsinstallatiemoet veranderen.Het primaire doel is namelijk omeen ideale spraakverstaanbaarheidte verkrijgen. Voordat de troonrededoor onze majesteit wordt uitge-sproken heeft Jacot dus al erg goedgeluisterd...Voor meer informatie over ditonderwerp: [email protected]

De Ridderzaal, onderhoud met een luisterend oor

Impressie nieuwe inrichting Ridderzaal.

Page 15: JACOT Journaal voorjaar 2006

15

“Solectron”, afgeleid van de woor-den “solar” en “electronica” is eenorganisatie die o.a. reparaties doetaan elektronische apparatuur. Eenklant voor wie Solectron de repara-ties doet is het multinationale bedrijfBOSCH.

De audiovisuele BOSCH apparatuurwaar wereldwijd iets aan mankeertwordt naar het logistieke centrumvan Solectron te Wales gestuurd. InWales wordt de apparatuur gearchi-veerd en wordt vastgesteld wat deexacte klachten zijn.

Omdat de apparatuur in verschei-dene taalgebieden zijn herkomstkent is het standaard dat de klach-ten naar het Engels worden vertaaldals deze niet reeds in het Engels zijnvermeld. In Wales zijn de faciliteitenintern aanwezig om het vertalendirect te kunnen volbrengen. Nadatalles is ingevoerd in de computerkomt de fase dat de apparatuur

wordt voorbereid op het transportnaar Jacot Audiovisueel. Het pro-ces van de aankomst in Wales, hetinvoeren in de computer, het verta-len en het doorsturen naar JacotAudiovisueel neemt 1-2 dagen inbeslag indien dit nodig is zoals bijspoedzendingen.Onder normale omstandighedenwordt de apparatuur echter verza-meld zodat er een gecombineerdezending kan plaatsvinden.

Na ontvangst van de apparatuurheeft Jacot 10 werkdagen om deapparatuur te repareren; tenzij eronderdelen of componenten nodigzijn die niet op voorraad zijn.Componenten worden bij BOSCHin Breda besteld.Jacot heeft direct toegang tot hetextranet van BOSCH zodat levertij-den en voorraden online kunnenworden bekeken. Na de reparatiegaat de apparatuur terug naar hetlogistieke centrum in Wales.

Solectron en JACOT een samenwerking o.b.v. expertise

De Inkoop van JACOT uitgelicht

Sinds de oprichting van Jacot, injuni 2006 zeventig jaar geleden,heeft een ontwikkeling plaatsgevon-den waarbij de complexiteit vanprojecten en opdrachten meer enmeer is toegenomen. Dit is dereden dat er een groeiende behoef-te ontstond aan een inkoopafdelingdie over de benodigde technischekennis beschikt. Het gevolg wasuiteindelijk dat de inkoopafdelingonder de technische dienst vanJacot geplaatst werd.

De voordelen die een dergelijkeinkoopafdeling met zich meebrengtzijn divers. Zo is er het feit dat er tij-dens het inkoopproces een auto-matische technische controle wordtuitgevoerd omdat de inkoop onderde technische dienst valt. Tevens

wordt er vanwege de expertise vande inkoopafdeling automatisch eencontrole uitgevoerd op de in tekopen onderdelen. Een voorbeeldhiervan is dat bij het plannen vaneen project bekende apparatuurwordt gebruikt terwijl het goedmogelijk is dat er recentere versiesvan apparatuur, of alternatieveapparatuur met de zelfde werking,voorhanden zijn. In het geval dat de inkoop een hiaatdenkt te zien kan hier naar gekekenworden en kan hier in een zeervroeg stadium adequaat op gerea-geerd worden. Dit is beter dan hetmoeten reageren tijdens de uitvoe-ring van een project.Ook directe leveringen aan klantenlopen grotendeels via de inkoopwaardoor de logistieke keten kort

gehouden kan worden.Andere voordelen van een tech-nisch onderlegde inkoopafdelingzijn de zeer goede relatie die metleveranciers opgebouwd wordenomdat de inkoopafdeling in staat isom op een ander niveau dan opstrikt inkoopnivau te praten overeen product. Zo heeft de goederelatie met BOSCH er toe geleid datJacot uitgenodigd is bij de ontwik-keling van hun nieuwe ordersys-teem.

Al met al kan gezegd worden dat deinkoopafdeling binnen Jacot eenbijzondere plaats inneemt en eenvan de vele schakels vormt die ervoor zorgt dat Jacot een kwalitatiefzeer hoogstaand product kan aan-bieden.

Page 16: JACOT Journaal voorjaar 2006

16

Dynamic Digital Signage‘dynamic point-of-sale’, ‘narrowcasting’, ‘custom tvsolutions’, instore display….

Digitale communicatie is de termdie alle bovengenoemde onderwer-pen met elkaar gemeen hebben. Devraag is of de traditionele maniervan promotie zal worden vervangendoor de nieuwe digitale manier vancommuniceren. De voordelen zijnons inmiddels bekend maar wordendeze voordelen ook bekrachtigddoor cijfers? Het zogenaamdeSMART report geeft meer antwoordop deze en andere vragen. De uit-komsten van het onderzoek zijn tedownloaden op de volgende loca-tie: http://www.cleverdis.com

Nieuws van deIntegrated SystemsEurope (ISE 2006)

te Brussel

Grootste plasmascherm ter wereld

Panasonic stond met het nieuwegrootste plasmascherm ter wereld:103 inch.Het prototype van het grootsteplasmascherm van dit moment waste bewonderen bij Panasonic gedu-rende de ISE. Het scherm bestaatuit meer dan twee miljoen pixels(1,920 x 1,080). Meer informatie: http://www.panaso-nic.com/industrial/flash.html

Teleportatie

Echte communicatie met de per-soon, die zich mogelijkerwijs aan deandere kant van de wereld bevindt,alsof hij/zij aan uw tafel zit. Face-to-face, met direct en écht oogcon-tact. Met de TELEPORTER wordtniet alleen beeld overgebracht,maar ook uw persoonlijkheid, en uwcharisma. Dit laat een volledignatuurlijke communicatie overafstand toe; met inbegrip van allenuances die zo belangrijk zijn bijmenselijke interactie. Deze manier

van communicatie wordt o.a.bereikt door: levensecht beeld, 3Dweergave, echt oogcontact, geenmerkbaar tijdsverschil tussen lipbe-weging en geluid, mimiek die duide-lijk te zien is, geen zichtbare came-ra’s of schermen.Voor meer informatie: [email protected]

Nieuws items

Sony introduceert thuistheater projector

De nieuwe HD SXRD thuis bios-coop projector, de VPL-VW100,heeft een extreem hoge contrastverhouding van 15.000:1 en eenbeeld kwaliteit die vergelijkbaar isaan een 35mm film. Sony maaktgebruik van de door hen zelf ont-wikkelde SXRD technologie waar-door geen pixels of lijnen meerzichtbaar zijn.Voor meer informatie: [email protected]

Crestron biedt simpelpresentatiesyteem aan

Crestron introduceert het UPX-2+systeem. Met dit systeem is hetmogelijk om alle conventionele AVen complementaire apparatuur tebeheersen met digitale mediamogelijkheden. Voor meer informatie: [email protected]