Jaarverslag SMK 2013

44
JAARVERSLAG 2013

Transcript of Jaarverslag SMK 2013

Page 1: Jaarverslag SMK 2013

JAARVERSLAG 2013

SMK_voorpagina_JaarVerslag2014.indd 1 13-03-14 11:28

Page 2: Jaarverslag SMK 2013

JAARVERSLAG 2013

Page 3: Jaarverslag SMK 2013

Inhoudsopgave

1. SMK algemeen 4

2. Milieukeur 4

3. EU Ecolabel 6

4. Groen Label Kas 6

5. Maatlat Duurzame Veehouderij en Aquacultuur 7

6. TPAC 9

7. Colleges en commissie in 2014 9

8. Statuten en bestuurlijke zaken 10

9. Personeelszaken 11

10. Communicatie 12

11. Resultaten 13

Bijlagen

Scope van acceptatie van een Schemabeheerder 15

Keurmerkhouders Milieukeur 21

Keurmerkhouders EU Ecolabel 33

3

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Page 4: Jaarverslag SMK 2013

4

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

1. SMK ALGEMEEN

Voor bedrijven, branches, ketens, overheden en organisaties ontwikkelt, beheert en toetst SMK transparante duurzaamheidscriteria. Ook maakt SMK aan deze criteria gerelateerde benchmark-systemen en geeft op projectbasis advies bij het verduurzamen van producten, diensten en processen.

SMK beschikt over een unieke kennisbank van onder accreditatie te gebruiken criteriasets. Samen met de onderliggende systematiek van modules en een groot extern netwerk van deskun-digen biedt dit de kans om een positie in te nemen als dè ontwikkelaar en beheerder van betrouwbare duurzaamheidscriteria voor bedrijven, brancheorganisaties, maatschappelijke organisaties en overheden.

SMK ontwikkelt en beheert de certificatieschema’s van Milieukeur agro/food en non-food (inclu-sief Barometers), Groen Label Kas (GLK) en de Maatlat Duurzame Veehouderij & Aquacultuur (MDVA).

Voor het EU Ecolabel certificeert SMK (overwegend) Nederlandse producten en diensten. Samen met de andere Europese Competent Bodies en de Europese Commissie werkt SMK mee aan de ontwikkeling van de certificatieschema’s van dit keurmerk.

SMK toetst met de commissie TPAC of nationale en internationale certificatiesystemen voor hout voldoen aan de Nederlandse Inkoopcriteria voor duurzaam hout.

Binnen de programma’s Milieukeur, GLK en MDVA staat het proces om te komen tot criteria centraal. Om inhoudelijke en procesmatige redenen wordt veel zorg en tijd besteed om stake-holders vanuit markt, overheid, maatschappelijke organisaties en wetenschap bij dit proces te betrekken:• de leden van de colleges/commissie van deskundigen worden gerekruteerd uit de geledingen

van alle stakeholders. De leden zijn onafhankelijk en ze zijn verantwoordelijk voor het vaststellen, dan wel toetsen van de criteria;

• inbreng uit sectoren bij ontwikkeling vindt plaats via begeleidingscommissies waarin vooral marktpartijen zitting hebben;

• voor specialistische kennis worden onderzoeksbureaus ingehuurd;• voor de openbare hoorzittingen (bij TPAC een Engelstalig internetforum) wordt een actief

uitnodigingsbeleid gevoerd;• de SMK projectleiders zijn vaardig in het omgaan met de veelheid aan stakeholders, hebben

begrip voor de verschillende standpunten en belangen, werken met gevoel voor integriteit aan dossiers waar zij de (basis)kennis voor hebben, en koppelen waar nodig en op geëigende momenten terug met de overheid.

2. MILIEUKEUR

Het doel van Milieukeur is het ontwikkelen en beheren van criteria voor producten, diensten en bedrijfsprocessen op basis van onderscheid in milieueffecten om markttransparantie en daarmee duurzaamheid te bevorderen. De Milieukeurcriteria hebben betrekking op de hele levenscyclus van het product of de dienst. Van grondstoffen, energie- en watergebruik, tot schadelijke stoffen, verpakking en afval.

AGRO/FOOD

Bij voedingsmiddelen hebben de Milieukeurcriteria daarbij ook nog betrekking op arbeidsom-standigheden, biodiversiteit, diervoeders, dierenwelzijn, emissie broeikasgassen, gewasbe-scherming, mineralen/meststoffen.De weg van de boerderij naar de consument is lang en kent veel schakels: van primaire bedrijven via ondernemingen die zich toeleggen op aankoop, verwerking, verpakking, verkoop en distri-butie tot supermarkten. Ketentransparantie en –aanpak spelen steeds meer een rol in de criteria:

Page 5: Jaarverslag SMK 2013

5

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

van grondstof- tot afvalfase. Dit brengt vervolgens nieuwe mogelijkheden in beeld voor afstem-ming en communicatie door de keten, bijvoorbeeld op het gebied van kwaliteitszorg en kosten-beheersing.

Begin 2014 verbouwen 178 akkerbouwbedrijven (openteelt en glastuinbouw) op bijna 5.100 hectare plantaardige Milieukeurproducten, overwegend in Nederland, maar ook in Italië, Spanje en Zuid Afrika. In vergelijking met het areaal van 4.000 hectare begin 2013 is dit een toename van 27%.

In 2013 waren er:• 459.000 dierplaatsen met Milieukeur bij 156 varkenshouderijen die 700.000 geslachte

varkens met Milieukeur opleverden • 90.000 legplaatsen met Milieukeur bij 3 pluimveebedrijven die 27 miljoen eieren met

Milieukeur opleverden• 30.000 dierplaatsen met Milieukeur bij 1 pluimveebedrijf dat circa 210.000 vleeskuikens

met Milieukeur opleverde• 266 be- en verwerkers die gecertificeerd zijn voor Milieukeurproducten, waarvan 247 super-

markten.

De Monitor Duurzaam Voedsel 2012 (die medio 2013 publiceerde) geeft aan dat consumenten-bestedingen aan voedselproducten voorzien van een Milieukeur logo met 62% zijn gestegen van €24.3 miljoen in 2011 naar €39.4 miljoen in 2012. De gemeten groei was vooral zichtbaar bij groenten en vlees. Een aanzienlijk deel van de Milieukeur gecertificeerde voedselproducten wordt zonder Milieukeur logo aangeboden in het schap of in producten verwerkt (in totaal geschat op 75%). Dit betekent dat het aandeel Milieukeur producten in werkelijkheid vele malen groter is dan gemeten in de Monitor en geeft aan dat Milieukeur veel in de business-to-business markt wordt gebruikt als borging dat voedsel op een duurzamere manier is geproduceerd.

NON-FOOD

Tot het Milieukeurprogramma non-food behoren producten en diensten die niet te maken hebben met voeding. Milieukeur non-food stelt uitsluitend criteria op voor:• productgroepen waarvoor nog geen EU Ecolabel is;• productgroepen waarvan de criteria voor het EU Ecolabel niet toereikend worden geacht in

relatie tot het Nederlandse milieubeleid;• producten met alleen een nationale betekenis.

Voor productgroepen waar EU Ecolabel op latere datum dan Milieukeur criteria ontwikkelt, brengt SMK de ervaring met Milieukeur in. Bij een herziening van de Milieukeurcriteria wordt getracht deze zoveel mogelijk op één lijn te brengen met de EU Ecolabelcriteria.

In 2013 zijn er ruim 80 bedrijven die Milieukeur non-food producten produceren. De criteria voor Milieukeur non-food zijn richtinggevend zowel in Nederland als internationaal met name voor brandblusmiddelen, groene elektriciteit en klimaatbeheersing bij datacenters. Datzelfde geldt ook voor de Milieuthermometercriteria voor ziekenhuizen en zorginstellingen.

ALGEMEEN

Per 1 januari 2014 zijn er 20 certificatieschema’s voor productgroepen, inclusief Barometers. Deze worden jaarlijks herzien en verbreed. Alle certificatieschema’s zijn geaccepteerd door de Raad voor Accreditatie (zie Bijlage 1).

Agro/food schema’s omvatten meerdere producten. Zo bevat het certificatieschema Plantaardige Producten criteria voor ruim 10 groenten/vruchten uit de bedekte teelt en 30 groenten/vruchten/planten uit open teelt. Vanwege de vraag van retailers naar belevering door het hele jaar verbreden de schema’s ook naar Zuid-Europa en Afrikaanse landen.

Page 6: Jaarverslag SMK 2013

6

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Per 1 maart 2014 zijn er 891 bedrijven met Milieukeur gecertificeerde producten en diensten, inclusief Barometerhouders Duurzaam Terreinbeheer en Toepassers glyfosaat, en Barometerhou-ders Duurzame Bloemist (zie Bijlage 2)

POSITIONERING VAN MILIEUKEUR EN DE OVERHEID

In 2012 is de financiering van het programma Milieukeur veranderd van een programmagerichte financiering naar een zakelijke transactie, gebaseerd op voordelen voor de overheid in ruil voor een beperkte financiële deelname. Daarnaast neemt de financiële deelname van de overheid jaarlijks af. Als tegenwicht nemen de bijdragen van bedrijven gestaag toe door het steeds groter aantal keurmerkhouders. Ontving Milieukeur in 2011 nog €562.200 van de overheid, in 2012 was dat €230.000, in 2013 nog maar €150.000 en in 2014 is dat slechts €100.000. Deze beperkte financiering van de overheid blijft nodig om de onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transpa-rantie van Milieukeur te waarborgen. Het Ministerie van IenM erkent de belangrijke rol van de organisatie en heeft aangegeven zich te blijven verbinden aan SMK.

3. EU ECOLABEL

Het EU Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Unie voor non-foodproducten en diensten. De criteria hebben betrekking op de hele levenscyclus van een product of dienst. Van grondstoffen, energiegebruik tot schadelijke stoffen en afval. EU Ecolabel is het enige Europese milieukeurmerk en onderscheidt zich daarin van de nationale milieukeurmerken (zoals het Nederlandse Milieukeur, en de Duitse Blaue Engel).

In haar rol als bevoegde instantie heeft SMK vier belangrijke taken:• ontwikkeling en herziening van criteria: SMK draagt bij aan de ontwikkeling en herziening

van EU Ecolabelcriteria door het organiseren van de input vanuit het Nederlandse veld in de Europese discussie.

• certificering van aanvragen: SMK beoordeelt aanvragen en kent het EU Ecolabelcertificaat toe aan kandidaat-producten die aan de criteria voldoen. In 2013 waren 1024 producten gecertificeerd van in totaal 52 bedrijven (zie Bijlage 3). Dit is een wederom een zeer positief resultaat, net als in 2012, toen 98 producten waren gecertificeerd van in totaal 49 bedrijven.

• advies aan IenM en zitting in het Regelgevend Comité namens IenM: SMK adviseert het Ministerie over haar stempositie op voorstellen van de EUEB en de Commissie voor nieuwe en herziene criteria. Daarin wordt SMK ondersteund door het Centraal College van Deskun-digen (CCvD) non-food van SMK. Daarnaast vertegenwoordigt SMK IenM in het Regelgevend Comité van het EU Ecolabel. SMK heeft in 2013 concreet:

• deelgenomen aan en inbreng geleverd voor enkele bijeenkomsten van het dossierteam SC waaraan IenM en andere betrokken Ministeries deelnemen;

• advies schriftelijke stemming aan IenM over ongewijzigde verlenging van criteria voor diverse productgroepen (indoor en outdoor paints and varnishes, footwear, tourist accom-modation service, campsite services, tissue paper, hard coverings, textile floor coverings, wooden floor coverings, soaps, shampoos and hair conditioners, soil improvers, growing media, televisions, wooden furniture, notebook computers, personal computers, light sources, );

• stemadvies aan IenM uitgebracht voor de herziening van de EU Ecolabelcriteria voor rinse-off cosmetics (soaps, shampoos and hair conditioners), textiles, bed matresses, indoor en outdoor paints and varnishes;

• IenM geïnformeerd en met IenM afgestemd over mogelijke aanpassing (d.w.z. verhoging) van de Fees voor EU Ecolabel, waarover in het voorjaar van 2013 schriftelijk is gestemd;

• helpdesk en actief informeren van belanghebbenden: SMK biedt eerstelijns ondersteuning bij de verwerving van het EU Ecolabel. Daarnaast informeert SMK belanghebbenden over de ontwikkeling en herziening van criteria.

Page 7: Jaarverslag SMK 2013

7

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

De interesse voor mogelijke EU Ecolabelcertificering bleef in 2013 toenemen. Wekelijks wordt SMK benaderd door diverse bedrijven die overwegen het EU Ecolabel aan te vragen. Deze belang-stelling komt uit de hele wereld, onder andere Pakistan (textiel) en de Verenigde Staten (alles-reiniger).Hierdoor krijgt de helpdeskfunctie een steeds belangrijkere positie binnen het werk van SMK als Competent Body, en is de certificeringinspanning ten opzichte van 2012 nog weer toegenomen. De belangrijkste interesse, ook van de groothandel, betreft de certificering van reinigingsmid-delen. Deze zijn veelal bestemd voor Europese en binnenlandse professionele toepassing, mede gerelateerd aan de Duurzaam Inkopencriteria van de overheid.

4. GROEN LABEL KAS

Een Groen Label Kas is een tuinbouwkas voor het bedrijfsmatig telen van tuinbouwgewassen met een lagere milieubelasting. Een Groen Label Kas draagt daarom bij aan verduurzaming van de glastuinbouw en voldoet aan strenge milieueisen op onder meer de thema’s:• Energie• Gewasbeschermingsmiddelen• Nutriënten• Lichthinder• Water

In 2011 waren Duitsland en de rest van Europa in de ban van een dodelijke voedselvergiftiging die veroorzaakt werd door de EHEC-bacterie. Aanvankelijk werden de Duitse, Nederlandse en Spaanse glastelers van komkommers aangewezen als de schuldigen. In Nederland leden glaste-lers grote schade doordat de export naar Duitsland vrijwel volledig stil kwam te liggen. Grote hoeveelheden komkommers, tomaten, sla, paprika’s en courgettes waren onverkoopbaar en moesten worden vernietigd. De gevolgen van de crisis waren in 2012 en 2013 nog voelbaar voor de telers. Voor het tot dan toe succesvolle programma GLK betekende dit een scherpe daling van investeringen in nieuwbouw van kassen en dientengevolge in afdrachten aan SMK.

Met ontwikkelingen in koeling, klimaattechniek, kunstlicht, energie en watertechniek zoeken Nederlandse kassenbouwers naar verdere verduurzaming van de sector. Voor het certificatie-schema GLK 10. 2013 droegen stakeholders innovatieve ideeën aan zoals het effectief meten van duurzame energie, bepaling van emissienormen van stikstof bij substraten, Het Nieuwe Telen en de toepassing van een lysimeter.

Tuinbouwkassen die het certificaat Groen Label Kas behalen, kunnen deelnemen aan de overheidsregelingen MIA en Vamil, de Regeling groenprojecten en het Borgstellingfonds.

Aangevraagd investeringsbedrag GLK-kassen 1999 t/m 2012 (conform opgave medio 2013):• 8.7 miljard euro voor MIA\Vamil• 4.8 miljard euro voor Regeling groenprojecten

Aantal GLK-certificaten 1999 t/m 2012:• Kassen in aanbouw of reeds gebouwd: 1.746

In 2013 zijn 41 GLK-kasontwerpcertificaten afgegeven.

5. MAATLAT DUURZAME VEEHOUDERIJ EN AQUACULTUUR

Een Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV)-stal is een veestal met een lagere milieubelasting, met maatregelen voor diergezondheid en dierenwelzijn en draagt daardoor bij aan verduurza-ming van de veehouderij.

Page 8: Jaarverslag SMK 2013

8

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Criteria zijn ontwikkeld voor stallen van diverse diersoorten:• Konijnenstallen (2 diercategorieën)• Melkgeitenstallen• Melkveestallen• Pluimveestallen (eenden, kalkoenen, leghennen, vleeskuikens – 7 diercategorieën)• Varkensstallen (5 diercategorieën)• Vleeskalverstallen (2 diercategorieën)• Vleesveestallen

Een MDV-stal voldoet aan strenge duurzaamheidseisen op de thema’s:• Ammoniakemissie • Bedrijf & omgeving• Brandveiligheid – in 2013 ontwikkeld • Diergezondheid• Dierenwelzijn• Energie• Fijn stof

Bij de herziening van de MDV-criteria in 2013 zijn een aantal specifieke onderwerpen onder de loep genomen. De criteria voor brandveiligheid van veestallen zijn uitgewerkt tot een nieuwe maatlat binnen de MDV. WUR Lifestock Research heeft hiervoor voorstellen gedaan. De criteria zijn o. a. gepresenteerd en besproken in de landelijke Werkgroep Stalbranden. De criteria zijn bovenwettelijk en sluiten aan op de nieuwe eisen in het Bouwbesluit voor nieuwe stallen.

Er is een nieuwe praktische invulling van de criteria voor licht in de MDV ontwikkeld door WUR Lifestock Research. Het gaat om kunstlicht en daglicht in de stal. Bij de bepaling van de waardering van de inval van daglicht wordt nu bijvoorbeeld gewerkt met de transmissiewaarde van lichtdoorlatende oppervlakten.

Er is een uitgebreide analyse gemaakt van de gekozen maatregelen en puntenresultaten voor de stallen 2012 en gedeeltelijk voor 2013. In aansluiting daarop is er ook een beperkte steekproef uitgevoerd door WUR Lifestock Research van de extra kosten die door de veehouders uit de steekproef worden gemaakt om het ambitieniveau van de verschillende deelmaatlatten te halen. Daarnaast zijn ook de verwachte opbrengsten/meerkosten van de stal onderzocht als de inves-teringen operationeel zijn. Tevens is gevraagd naar de motieven die een rol speelden bij het kiezen/realiseren van de duurzamere investeringen. Op basis van de uitkomsten van deze analyses is een gerichte aanscherping gedaan van de ambitieniveaus van de MDV voor varkens-, melkvee- en pluimveestallen.

De overheid geeft voor MDV het kader aan waarbinnen het College van Deskundigen de inhoud en het ambitieniveau van de MDV kan invullen. Zo heeft de overheid, in het verlengde van het niet meer toestaan van grupstallen met aanbindsystemen bij runderen en kooisystemen bij pluimvee, in 2013 aangegeven het systeem van voerligboxen met uitloop voor guste en dragende zeugen niet meer als substantieel bovenwettelijk te zien. Dit systeem is daarom vanaf 1 januari 2014 niet meer mogelijk voor nieuwe aanmeldingen voor MDV.

In 2013 is het eerste ontwerp van een viskwekerij gecertificeerd voor MDA. Een Maatlat Duurzame Aquacultuur (MDA)-kwekerij is een viskwekerij met een lagere milieubelasting, met maatregelen voor diergezondheid en dierenwelzijn en draagt daardoor bij aan verduurzaming van viskwekerij.

Veestallen en viskwekerijen die het certificaat MDVA behalen, kunnen deelnemen aan de fiscale regelingen MIA en Vamil. Voor melkveestallen is tevens een koppeling met de Regeling groen-projecten.

Aangevraagd investeringsbedrag MDV-stallen 2007 t/m 2012 (conform opgave medio 2013):• 2.8 Miljard euro voor MIA\Vamil• Nog geen investeringsaanvragen voor Regeling groenprojecten

Page 9: Jaarverslag SMK 2013

9

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

MDV-certificaten 2007 t/m 2012:• Reeds gebouwde stallen: 1.517• Stallen nog in aanbouw: 1.250

In 2013 zijn 753 MDVA-stalontwerpcertificaten afgegeven, waarvan 1 viskwekerij.

6. TPAC

De Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) toetst nationale en internationale houtcertificatie-systemen aan de Nederlandse Inkoopcriteria en brengt hierover advies uit aan het Ministerie van I&M. Deze commissie is in het leven geroepen omdat de Rijksoverheid zichzelf heeft verplicht om alleen nog duurzaam in te kopen. Naast de Inkoopcriteria, ontwikkeld met Neder-landse stakeholders, beschikt TPAC over duidelijke procedures die ervoor zorgen dat de beoorde-ling van certificatieschema’s transparant, betrouwbaar en controleerbaar verloopt.

Conform beoordeeld zijn:• FSC Internationaal• PEFC Internationaal voor de Nederlandse markt, met uitzondering van MTCS

Niet-conform beoordeeld is:• MTCS (PEFC Maleisië)

In 2013 is TPAC gestart met de periodieke hertoetsing van FSC International. Hiervoor is onder meer een stakeholder forum gehouden waarop de Commissie vijf bijdragen van stakeholders heeft ontvangen. Deze bijdragen vormen een belangrijk onderdeel van de toetsing. Het eindoor-deel over FSC wordt medio 2014 verwacht. Verder heeft TPAC zich op verzoek van de Staatsse-cretaris opnieuw over het Maleisische certificatiesysteem MTCS gebogen. Na een eerder negatief oordeel van TPAC in 2010 maakte toenmalig staatssecretaris Atsma afspraken met MTCS over verbeteringen. In augustus 2013 concludeerde TPAC dat MTCS helaas nog niet aan alle afspraken ten aanzien van conversie, rechten van inheemse volken en openbaarheid van kaarten heeft voldaan. Advies hierover is uitgebracht aan staatssecretaris Mansveld.

7. COLLEGES EN COMMISSIE IN 2014

COLLEGE VAN DESKUNDIGEN NON-FOOD

G.G.M. van Wesemael voorzittermw. ir. A. Dommering Milieu Centraaldrs. F.A. Goudswaard energiesectoring. H. Heijsters uit kringen van het georganiseerde bedrijfslevendrs. C.J.H. Manniën namens de rijksoverheiddrs. W. Verhoog milieudeskundige (werkzaam bij Maurits Groen mgmc)

Eind 2013, begin 2014 heeft er een reorganisatie plaatsgevonden onder de Colleges van deskun-digen agro/food, GLK en MDVA.CvD-agro/food is opgesplitst in een dierlijke en plantaardige tak, waarbij: • CvD-GLK opgenomen is in CvD-agro/food plantaardig en • CvD-MDVA opgenomen is in CvD-agro/food dierlijk.

Page 10: Jaarverslag SMK 2013

10

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

COLLEGE VAN DESKUNDIGEN AGRO/FOOD-PLANTAARDIG

ir. C.A.C.J. Oomen voorzittermw. ing. M. van Beem-Vullings DPA (Dutch Produce Association)M.M. van Giessen LTO-NoordJ.P. Harting AVAG - Platform Toeleveranciers Glastuinbouwing. F.L.K. Kempkes WUR Glastuinbouw - Greenhouse TechnologyE.H. Marsman Unie van Waterschappenmw. ir. J.C. Pluimers Deskundige landbouw en milieu - Milieudefensieing. J.J.M. Staps Louis Bolk InstituutJ.J. Vooijs Harvest Housevacature LTO Nederland

COLLEGE VAN DESKUNDIGEN AGRO/FOOD-DIERLIJK

ir. C.A.C.J. Oomen voorzittering. K.H.J. Bolscher NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt)ir. J.van Diepen/ir.F.Mandersloot LTO Nederlandmw. ir. Eva Fransen Natuur & Milieuprof. dr.P.W.G. Groot Koerkamp WUR - Lifestock Researching. R. Hoste WUR - Landbouw Economisch InstituutJ.D. Lycklama á Nijheholt Federatie AgrotechniekE.H. Marsman Unie van Waterschappenmw. T. Martens Ministerie van EZA.C.M. van Straaten Plv. voor mw. T. Martens - Ministerie van EZ

TOETSINGSCOMMISSIE INKOOP HOUT (TPAC)

Mr. G. Borchardt voorzitterDr. C.P.J. Burger WUR Development EconomicsIr. E.M. Lammerts van Bueren ISAFORProf. Dr. G.A. Persoon Universiteit Leiden, Sociale WetenschappenIr. T.H.V. Wanders FORM International

COLLEGE VAN BEROEP

Prof. Mr. G.M.F. Snijders Wijn en Stael AdvocatenProf. Mr. E.H. Hondius Molengraaff Instituut voor PrivaatrechtMr. C.J.G.M. van der Weide Rechter bij Rechtbank BredaMw. dr. M. van Driel plv. lid, Public Affairs

8. STATUTEN EN BESTUURLIJKE ZAKEN

In 2009 zijn de statuten gewijzigd bij notaris Oranje van notariskantoor Pels Rijcken & Droog-leever Fortuijn. Enkele uitgangspunten bij de huidige bestuurlijke structuur zijn:• De stichting wordt bestuurd door de directeur• De leden van de Raad van Toezicht worden op persoonlijke titel benoemd en brengen

ervaring en deskundigheid mee die van belang zijn voor het functioneren van SMK• Er is jaarlijks afstemming over strategische uitgangspunten tussen directie en Raad van

Toezicht• De Raad van Toezicht houdt toezicht op uitvoering van beleid en bestuur van de organisatie

en is klankbord voor directie.

André Veneman is in 2010 benoemd als voorzitter van de Raad van Toezicht. Hij is werkzaam als Corporate Director Sustainability/HSE bij AkzoNobel en onder meer voorzitter van IDH en True Price.

Page 11: Jaarverslag SMK 2013

11

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Marcel Schuttelaar is in 2010 benoemd als lid van de Raad van Toezicht. Hij is oprichter van Schuttelaar en Partners – een adviesbureau werkzaam op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.

Roland Waardenburg is in 2012 benoemd als lid van de Raad van Toezicht. Hij was directeur sustainable trade development bij Ahold en is nu zelfstandig marketing expert.

Het Handboek SMK is in maart 2010 opnieuw verstrekt aan de handboekhouders. In 2013 zijn een aantal reglementen bijgesteld.

Voor de behandeling van klachten is er een klachtenprocedure waar een gecontroleerd klachten-register deel van uitmaakt. In 2013 zijn 16 klachten in behandeling genomen. Met betrekking tot het onjuist communiceren met een keurmerk Milieukeur: 10 klachten; EU Ecolabel: 4 klachten; en de Maatlat Duurzame Veehouderij en Aquacultuur: 1 klacht. Eén klacht betrof een certificatie-instelling die niet tijdig geaccrediteerd was voor de Maatlat Duurzame Veehouderij en Aquacultuur. Alle klachten zijn afgehandeld.

9. PERSONEELSZAKEN

Begin 2013 telde het personeelsbestand 14 stafleden, 1 minder dan in 2012 en zij waren allen in vaste dienst. Van de 9 vrouwen en 5 mannen werkten 2 fulltime en 12 parttime, samen goed voor 11.2 fte. Qua leeftijd waren 3 stafleden tussen de 25 en 40 jaar, 7 tussen de 41 en 55 jaar, en 4 ouder dan 55 jaar.

In de loop van 2013 hebben 3 projectleiders en 1 bureau medewerkster afscheid genomen van SMK en zijn er 3 nieuwe projectleiders aangetrokken.

Begin 2014 werken er 13 stafleden, weer 1 minder dan in 2013. Daarvan zijn 10 in vaste dienst en hebben 3 een jaarcontract. Van de 8 vrouwen en 5 mannen werken 2 fulltime en 11 parttime, samen goed voor 10.5 fte. Qua leeftijd zijn 3 stafleden tussen de 25 en 40 jaar, 6 tussen de 41 en 55 jaar, en 4 ouder dan 55 jaar.

SMK hecht veel waarde aan een goed en transparant personeelsbeleid. De SMK-formatie kent functie- en taakbeschrijvingen en specifieke competenties per functie. Het arbeidsvoorwaarden-reglement is medio 2012 herzien - de rechten en verantwoordelijkheden van werkgever en werknemer zijn hierin uitgebreid omschreven. Door het jaar heen wordt er gesproken over de functie en het eigen functioneren. Het volgen van coaching en cursussen wordt waar nodig aangemoedigd. Daarnaast is het zorg- en gezondheidsmanagement goed geregeld.

In 2013 was het verzuimpercentage hoog door één langdurig zieke: 11%. Exclusief de langdurig zieke was het verzuimpercentage: 3,76% en indien het verzuim over de gewerkte uren wordt berekend (contractuele- en overwerkuren) bedroeg deze 2,8%; nog altijd hoger dan het histori-sche lage verzuim in 2012 van 1,2%.

Elektronisch agenderen en uren-schrijven zijn algemeen ingevoerd. Het ICT-systeem is betrouw-baar en actueel en sluit aan bij de gebruikerswensen. Beide systemen stellen personeelsleden in staat van huis uit of op afstand van kantoor in te loggen en te werken. In het moderne kantoorpand hebben werknemers een eigen werkplek; daarmee krijgt effectieve samenwerking in teamverband prioriteit boven het efficiënt gebruikmaken van werkruimte.

Page 12: Jaarverslag SMK 2013

12

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

10. COMMUNICATIE

SMK richt haar communicatie op professionele doelgroepen (business-to-business) met onder-steuning van diverse communicatiemiddelen. Het gaat dan om het magazine SMK-Nieuws, de SMK-websites, factsheets, persberichten, het meewerken aan redactionele publicaties, beurs-deelname, e-mailings, Twitterberichten, het (mede) organiseren van specifieke bijeenkomsten en het houden van presentaties tijdens seminars en andere zakelijke bijeenkomsten.

MAGAZINE SMK-NIEUWS

Het magazine SMK-Nieuws verscheen in 2013 twee maal in een oplage van circa 8.000 exemplaren. Abonnees ontvangen het blad gratis per post. Ook vond distributie plaats op allerlei beurzen en bijeenkomsten. De lezersdoelgroep van SMK-Nieuws is zeer divers: naast de keurmerkhouders ook overige midden- en kleinbedrijven, retailorganisaties, brancheorganisaties, Kamer van Koophan-dels, ministeries, provincies, waterschappen, gemeenten en milieuorganisaties. Een lezersenquête gaf aan dat respondenten tevreden zijn over het magazine; zij gaven gemiddeld een 7,2 als rapportcijfer. Een gemiddeld nummer wordt door 3 personen gelezen, waardoor het lezerspubliek uit circa 20.000 personen bestaat.

WEBSITE(S)

Om aan te sluiten op de specifieke informatiebehoeften van de verschillende business-to-business doelgroepen, besloot SMK om zelfstandige websites per keurmerk/ programma te (laten) ontwikkelen en de achterliggende databases van keurmerkhouders en gecertificeerde producten te optimaliseren. In 2013 gingen negen nieuwe digitale platforms online voor:• SMK • Milieukeur• Groen Label Kas• Maatlat Duurzame Veehouderij & Aquacultuur• Barometer Duurzame Bloemist• Barometer Duurzame Groenten & Fruit• Barometer Duurzaam Terreinbeheer• EU Ecolabel• TPAC

Na jaren van sterke groei, stabiliseert het aantal bezoekers van de website(s): circa 50.000 per jaar. In 2013 trokken de negen SMK-websites totaal 50.233 unieke bezoekers. In januari werd het hoogste aantal bezoekers gemeten: 6.055; het 2013 maandgemiddelde bedraagt 4.186 bezoekers.

E-MAILINGS

Via de websites hebben ruim 1.800 personen aangegeven nieuws van SMK en/of de SMK-program-ma’s in hun e-mailbox te willen ontvangen. In 2013 werden circa 60 e-mailings verzonden. Abonnees bevinden zich voornamelijk in de business-to-business doelgroep.

TWITTER - LINKEDIN

In januari 2011 startte SMK een Twitter account. Per maart 2014 zijn er 365 volgers, voorname-lijk business-to-business. Sinds 2011 werden er via dit account 510 Tweets verzonden. In 2013 werden tevens Twitter accounts geregistreerd voor de individuele keurmerken, met per maart 2014 totaal 180 volgers.

De Tweets refereren vaak aan de nieuwsberichten op de SMK-websites, geven aandacht aan nieuwe certificaathouders of betreffen retweets van publiciteit door derden (bijvoorbeeld van onze keurmerkhouders). Dergelijke berichten worden tevens via de SMK-bedrijfspagina op LinkedIn verspreid.

Page 13: Jaarverslag SMK 2013

13

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

FREE PUBLICITY

De diverse publicitaire inspanningen van SMK, van keurmerkhouders en anderen zorgden ervoor dat in er 2013 in de schrijvende pers (vak- en consumentenmedia) 495 publicaties waren waarin de SMK keurmerken en programma’s werden genoemd. Ten opzichte van 2012 betekent dit een lichte daling van 5%. Gerelateerde bedragen en oplages zijn bijna 30% lager dan in 2012: €1.214.550 bij 12.479.480 exemplaren.

Mogelijke verklaring voor de daling is een hogere performance in media met relatief geringe oplages (zoals vakbladen) en de toename van free publicity in online nieuws. Het meten van mediawaardes van dergelijke online publiciteit is echter zeer complex, kostbaar en moeilijk toe te rekenen aan een ingezet middel.

11. RESULTATEN

RESULTAAT IN 2013

SMK heeft het programma Milieukeur in 2013 uitgevoerd voor €471.500. De baten uit afdrachten van keurmerkhouders bedragen €294.000. Het Ministerie van IenM stelde een exploitatiefinan-ciering beschikbaar van €150.000. Op dit bedrag is volledig beroep gedaan; de overbesteding van €27.600 komt ten laste van de exploitatie SMK 2013.

SMK heeft als ‘Competent Body’ het programma EU Ecolabel uitgevoerd voor €300.900. De baten afkomstig van de afdrachten van keurmerkhouders bedragen €53.900. Het Ministerie van IenM stelt een exploitatiefinanciering beschikbaar van maximaal €250.000 waarop voor €247.000 beroep wordt gedaan.

SMK voert het programma Groen Label Kas, in 1999 aan haar overgedragen door het toenmalige Ministerie van VROM, uit in eigen beheer. De kosten ad €101.500 worden gedekt door de afdrachten van de certificaathouders.

SMK voerde in opdracht van het toenmalige Ministerie van VROM het programma Maatlat Duurzame Veehouderij uit. De kosten van het beheer van het programma MDVA ad €294.300 worden gedekt door de afdrachten van certificaathouders.

SMK voert het programma Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) uit overeenkomstig de toege-zegde financiering van het Ministerie van IenM van €124.000 excl. BTW.

De omzet van de overige projecten bedraagt in 2013 in totaal € 185.000 en is uitgevoerd met een winst van €3.400.

Het positieve resultaat van €188.200 is toegevoegd aan het eigen vermogen dat hiermee €710.500 bedraagt.

De jaarrekening 2013 is opgesteld door GBA Accountants & Adviseurs en gecontroleerd en voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring door Mazars. In maart 2014 is het Jaarrapport 2013 (bestaande uit het Jaarverslag 2013 en de Jaarrekening 2013) goedgekeurd door de Raad van Toezicht en vastgesteld door de directeur/bestuurder. De staat van baten en lasten 2013 is onderdeel van de jaarrekening 2013.

PROGNOSE 2014

Voor het programma Milieukeur (non-food, agro/food en de barometers) stelt het Ministerie van IenM een exploitatiefinanciering beschikbaar van €100.000. De afdrachten van de keurmerkhou-ders worden begroot op €305.000.

Om haar functie van ‘Competent Body’ van het EU Ecolabel te vervullen ontvangt SMK een exploitatiefinanciering van €250.000 van het Ministerie van IenM. De afdrachten van de keurmerkhouders worden begroot op €55.000.

Page 14: Jaarverslag SMK 2013

14

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Voor het programma Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) stelt het Ministerie van IenM een financiering beschikbaar van €124.000 (excl. BTW).

De kosten van het programma Groen Label Kas, begroot op €130.500, worden nagenoeg gedekt door de afdrachten van de certificaathouders.

De kosten van het beheer van het programma Maatlat Duurzame Veehouderij en Aquacultuur, begroot op €385.000, worden gedekt door de afdrachten van de certificaathouders.

In 2014 neemt SMK deel aan een aantal projecten, zoals: ‘Internationale verbreding van duurzame glasgroenten’, ‘Biodiversiteit +’, het beheer van de Barometer Duurzame Bakkerij en Zoetwaren’ en de ontwikkeling van Milieukeurcriteria voor groenten en fruit in Spanje, Zuid en Oost Afrika. SMK verwacht een batig saldo van €30.000 te behalen in 2014.

Page 15: Jaarverslag SMK 2013

SCOPE VAN ACCEPTATIE VAN EEN SCHEMABEHEERDER VOOR

REGISTRATIENUMMER: S 088VAN STICHTING MILIEUKEUR DEN HAAG

DEZE SCOPE IS GELDIG VAN: 15-10-2013 TOT 01-11-2016

VERVANGT SCOPE D.D.: 06-06-2013

15

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Page 16: Jaarverslag SMK 2013

16

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Page 17: Jaarverslag SMK 2013

17

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Page 18: Jaarverslag SMK 2013

18

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Page 19: Jaarverslag SMK 2013

19

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Page 20: Jaarverslag SMK 2013

20

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Page 21: Jaarverslag SMK 2013

21

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

OVERZICHT KEURMERKHOUDERS

MILIEUKEURPER 01.03.2014

Page 22: Jaarverslag SMK 2013

22

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

MILIEUKEUR AGRO/FOOD

AKKERBOUWGEWASSEN EN VOLLEGRONDSGROENTEN

ZON Holding B.V. (Handel) 077-3239999 Handel in Milieukeur akkerbouwgewassen en Vollegrondsgroenten

PLANTAARDIGE PRODUCTEN OPEN TEELTAardappelenBijl Aardappelen B.V. 0166 612 850 Groothandel consumptieaardappelenBuijck A.J. 0167 572 720 Consumptie-aardappelenBurgers D. en M.J. 06 515 50 575 Consumptie-aardappelen (Melody, Alexia, Nicola, Eigenheimer, Gourmandine, Annabelle, Rosagold)Burgers Mts. 0166 612 576 Consumptie-aardappelen (Melody)Gaakeer J.A.C. 0166 692 478 Consumptieaardappelen (Santé)Guiljam, Gebr en Zn 0166 652 951 Consumptieaardappelen (Frieslander, Anaïs, Eigenheimer) en PeenHanse, Mts 0527 652 260 PootaardappelenHeijbeek - Van Heijbeek H.G.P. 0166 677 266 Consumptie-aardappelen (Anaïs, Inova, Ingrid)Jong - VOF De Jong- Elenbaas 0166 612925 Consumptieaardappelen (Nicola, Anaïs, Doré, Frieslander, Bildtstar en Actrice)Lucas, N-N 0168 484 240 Consumptie-aardappelen (Bildtstar - Melody)M.T.S. Keller Consumptieaardappelen (Nicola)Oord - Jac van den Oord B.V. 0735 999 191 Groothandel consumptieaardappelenWilde, de 0166 652 360 Consumptie-aardappelen Cupido, Melody, Nicola, Challenger, Santé

ANDIJVIE

Dijck, van Groenteproducties B.V. 077 398 25 46 Boerenkool, andijvie, spinazie, Chinese koolHop - Mts. Hop 076 593 8272 Andijvie, bleekselderij, preiKooijman - V.o.f. G.H. Kooijman & Zn. 0180-426363 Logt - A.M. van de Logt 0161-434153 Osch Groentenproducties, Van 06 46 07 46 71 Andijvie, bloemkool, friseesla, ijsbergsla, salanovo/lolo, winterpeen

ASPERGES

Martens Asperges VOF 06 55 745 172 Verpakte aspergesMartens, Aspergebedrijf B.V. 0478 691 957 Asperges

BLADSELDERIJ

Eijck Van 0161 23 00 18 Bladselderij

BOOMKWEKERIJPRODUCTEN

Bardoel, Boomkwekerij B.V. 0478 631 224 Laan- en parkbomenBatterijen - Boomkwekerij de Batterijen 0344 641 271 Vruchtbomen en -onderstammen, sierconiferen, sierheesters en

klimplantenBerk - Boomkwekerij Gebr. Vd Berk b.v. 0413 480 480 Sierconiferen, sierheesters en klimplanten, Laan- en parkbomenBerk - Van den Berk B.V. St.Michelsgestel 0735 941 651 Sierconiferen, sierheesters, klimplanten en laan- en parkbomenBie - Boomkwekerij Richard de Bie B.V. 0765 974 051 Bos- en haagplantsoen, laan- en parkbomen, sierconiferen,

sierheesters en klimplantenBoot & Co Boomkwekerijen B.V. - Schuinesloot 0523 683 502 Sierconiferen, sierheesters en klimplantenBoot & Co Boomkwekerijen B.V. - Boskoop 0172 235 235 Sierconiferen, sierheesters en klimplanten, rozen en overige

boomteeltBoot & Co Boomkwekerijen B.V. - Oudenbosch 0172 235 235 Laan- en parkbomenBoot & Co Boomkwekerijen B.V. - Zundert 0765 978 230 Sierconiferen, sierheesters, klimplanten, laan- en parkbomen, bos- en

haagplantsoenBruijn, Boomkwekerij William de Bruijn 0172 212 648 Sierconiferen, sierheesters en klimplantenDarthuizer B.V. 0343 473 777 Sierconiferen, sierheesters, klimplanten, vaste planten, rozenDiamant-groep Groen Xtra 0134 641 700 Sierconiferen, sierheesters en klimplantenDijk - Mart van Dijk boomkwekerij 0478 691 281 Sierconiferen, sierheesters, klimplanten, rozen en overige boomteeltDrielanden Bomen B.V. 0341 437 090 Handel in Milieukeur boomkwekerijproductenEbben (André Ebben Boomteelt B.V.) 0485 312 021 Laan- en parkbomen, sierheesters, sierconiferen en klimplantenEbben (Boomkwekerij Ebben B.V.) 0485 312 021 Handel in Milieukeur boomkwekerijproducten

BEDRIJVEN TELEFOON AANVULLENDE INFORMATIE

Page 23: Jaarverslag SMK 2013

23

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Elsen - Boomkwekerij ten Elsen 0545 293 065 Vruchtbomen en -onderstammenEsch B.V. J. van 0411 647 060 Laan- en parkbomenFaassen - Bart Faassen Tegelen B.V. 0773 737 000 Laan- en parkbomen, bos- en haagplantsoen, sierconiferen en

-heesters, klimplantenFlora Nova Handelskwekerij B.V. 0344 651 324 Sierconiferen, sierheesters, klimplanten en vaste plantenFrijns - Jos Frijns en Zn. B.V. 0434 581 246 Laan- en parkbomen, sierconiferen, sierheesters en klimplanten,

vruchtbomen en -onderstammenFrijnts - Boomkwekerij Sjef Frijnts en Zoon 0434 581 317 Laan- en parkbomen, sierconiferen, sierheesters en klimplanten,

vruchtbomen en -onderstammenHanekamp - Boomkwekerij P. Hanekamp B.V. 0521 371 000 Rozen, Sierconiferen, sierheesters, klimplanten, laan- en parkbomen

en vaste plantenHassel, Boomkwekerij Isidoor van Hassel B.V. 076 597 40 27 Laan- en parkbomen, sierconiferen, sierheesters en klimplanten en

boomteelt overigHees - Rozenkwekerij Geert van Hees 0485 385 028 RozenstruikenHeidelust B.V. 0735 513 565 Laan- en parkbomenHooghout - Boomkwekerij ‘t Hooghout V.O.F. 0411 610 576 Vaste plantenJong - Boomkwekerij P.M. de Jong 0135 217 044 Laan- en parkbomenJong - De Jong van Laarhoven B.V. - Boomkwekerij 0411 684 476 Laan- en parkbomenJurrius - Monique Jurrius Laanbomen 0492 352 533 Laan- en parkbomenKempen - M.F. van Kempen & Zn B.V. 0411 621 533 Sierconiferen, sierheesters en klimplantenKlanderman - Boomkwekerij Klanderman VOF 0573 461 254 Laan- en parkbomenKnol - Boomkwekerij H. Knol B.V. 0575 540 279 Sierconiferen, sierheesters en klimplantenKuppens - Boomkwekerij Kuppens 0413 478 201 Laan- en parkbomen, sierconiferen, sierheesters en klimplantenLabie - P. de Labie en Zn. B.V. 0765 974 785 Laan- en parkbomen, Bos- en haagplantsoen, Sierconiferen,

sierheesters en klimplantenLaerhoven - MTS van Laerhoven - Michielsen 076-5985613 Bos- en haagplantsoenLageschaar Vaste Planten 0543 451 084 Vaste plantenMaarse en Zn. B.V., J.D. 0297 324 683 RozenstruikenMaasplant B.V. 0765 978 223 Handel in Milieukeur boomkwekerijproductenMeerstraat - Boomkwekerij Meerstraat 0413 229 268 Sierconiferen, sierheesters en klimplantenNijenkamp, Olaf Nijenkamp Groothandel Tuinplanten 0572 352 131 Handel in Milieukeur boomkwekerijproductenNoordhoek - De Noordhoek VOF 0165 551 666 Vaste plantenOever - M. van den Oever & Zonen B.V. 0411 621 964 Laan- en parkbomen, sierconiferen, sierheesters en klimplanten,

vruchtbomenOverbeek - Boomkwekerij Johan van Overbeek 0499 577 454 Laan- en parkbomenPelgrum Vink Materialen B.V. 0316 248 099 Handel in Milieukeur boomkwekerijproductenPlantaz B.V. 0478 690 802 Laan- en parkbomen en Sierconiferen, sierheester en klimplantenRendering - Boomkwekerij Rendering B.V. 0543 451 151 Laan- en parkbomen, sierconiferen, sierheesters en klimplantenSpankert - De Spankert - Boomkwekerij 0411 610 245 Laan- en parkbomen, boomteelt overigTeurlincx - Boomkwekerij Teurlincx 0493 380 729 Laan- en parkbomenTonsel Boomkwekerijen 0321 313 221 Laan- en parkbomenUdenhout - Boomkwekers Udenhout B.V. 0135 117 500 Laan- en parkbomenVenhorstplant 0315 377 280 Sierconiferen, sierheesters en klimplantenVerschuren - Jac Verschuren-Pechtold B.V. 0485 316 258 RozenstruikenWesterveld - Boomkwekerij Theo Westerveld 0315 298 657 Laan en parkbomenWout - Handelskwekerij Piet van ‘t Wout B.V. 0172 214 347 Sierheesters en -coniferen, klimplanten

FRUIT

Bormans Zachtfruit B.V. 0475 452 847 FrambozenBunt F.W. 0622 260 070 Pruimen, Kruisbes, BraamCrystal View Vineyards Druiven uit Zuid-AfrikaDijk - Van Dijk, Firma J. en C.H. 0306 567 433 Appels en perenDouven Blauwe Bessen B.V. 0612 635 427 Blauwe bessenGosun Fruit B.V. 0167 563 578 AardbeienJanssen, Yvonne en Rob 0487 512 282 KersenKG Fruit B.V. 0653 296 688 KiwibesLem - Van der Lem 0251 362 345 Handel in Milieukeur FruitMeerlust Plase Druiven uit Zuid-AfrikaNieuw Slagmaat 0306 371 539 Appels en peren

BEDRIJVEN TELEFOON AANVULLENDE INFORMATIE

Page 24: Jaarverslag SMK 2013

24

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Ruis, Gebroeders 0412 - 48 15 78 Appels en perenSanddrif Boerdery Druiven uit Zuid-AfrikaUijttewaal, C.A. 0306 012 178 Appels en perenVernooij, Fruitbedrijf 0343 56 24 81 Appels en perenWijk Mts. A.W.J. en C. en H. van 0306 012676 Appels en perenWK Beukes Boerdery Druiven uit Zuid-Afrika

GERST / BROUWGERST

Backbier G.A.C. 0454 051 215 Gerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenDassen Agrikultuur B.V. 0433 641 271 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenDiederen H.J.M. 0464 749 480 Rogge, spelt, zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenDohmen J. 0464 494 097 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenEggen R. 0464 512 039 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenHoedemakers 0433 642 254 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenHove - van den Hove Mts. 0434 581 230 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenKeijbets - Huijnen 0455 750 073 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenKnops Maatschap 0434 511 370 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenLenssen 0434 573 238 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenLumens J.H. 0464 525 486 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenMaatschap Huls 0434 082 125 Gerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenNeven Mts. 0434 091 665 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenPenders Gebr. 0464 494 054 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenPeters Hub 0475 582 239 Gerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenPetit Crijns Mts 0455 751 202 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenPeurteners L. 0032-(0)89-702719 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenPuthof - De Puthof VOF 0434 571 326 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenRoebroeck C. 0436 040 621 Tarwe en zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenRoebroek Landbouw B.V. 0464 571 708 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenSimons 0464 491 109 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenTriligran 0493 348 989 Handel in zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenWagemans J.H.M. 0464 854 296 Gerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenWillems K.M.P. 0454 041 206 Gerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenWouters Mts. F.E.R. 0434 571 724 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bieren

KOOL

Appelman, Fa. 0228 592 806 BroccoliBakker, maatschap Bloemkool, groene koolBolhuis, M.W. 0227 555 305 Sluitkool, boerenkoolDijck, van Groenteproducties B.V. 077 398 25 46 Boerenkool, andijvie, spinazie, Chinese koolGoris-Goorden, Mts. 06 532 64 031 BoerenkoolHerbert, R & J V.O.F 036 531 24 57 Bloemkool, boerenkoolHoogendoorn, N.A. 0227 581 373 Broccoli, sluitkoolKlazinga, Maatschap 0227 577339 Peen, sla, sluitkool, uienKos, Gebr. Expl. B.V. 0226 340 307 SpitskoolLuijkx groenteteelt B.V. 076 52 17 898 Spinazie, paksoiOers, van United 0180 644 844 Verpakte spruitenOers, van United 0180 644 844 Spruiten teeltOsch Groentenproducties, Van 06 46 07 46 71 Andijvie, bloemkool, friseesla, ijsbergsla, salanovo/lolo, winterpeenSchaak, de IJsbergsla, broccoliWithagen, L.L.F. 0164 673 524 Boerenkool

KRUIDEN (DIVERS)

De Kruidenaer B.V. 076 501 87 17 Aromatische kruiden: basilicum – bieslook – bonenkruid - Chinese bieslook –citroenbasilicum – citroenmelisse - citroentijm – dille - dragon – kervel - koriander – krulpeterselie – laurier – maggi/lavas - majoraan – munt – oregano - platte peterselie - rode basilicum - rode zuring – rozemarijn – rucola – salie - snijselderij - Thaise basilicum – tijm – zeekraal - zuring

BEDRIJVEN TELEFOON AANVULLENDE INFORMATIE

Page 25: Jaarverslag SMK 2013

25

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

PEEN

Burgt - VOF van der Burgt 0493 599 317 PeenDerikx Mts. 0478 541 796 PeenGuiljam, Gebr en Zn 0166 652 951 Consumptieaardappelen (Frieslander, Anaïs, Eigenheimer) en PeenKlazinga, Maatschap 0227 577339 Peen, sla, sluitkool, uienKox - Georg Kox +4928 337 670 PeenLeyen-Nesselrode Gebr. PeenOoms - Piet Ooms 0466 672 461 PeenOorschot - Van Oorschot A.J.P. 0167 502 482 WinterpeenOsch Groentenproducties, Van 06 46 07 46 71 Andijvie, bloemkool, friseesla, ijsbergsla, salanovo/lolo, winterpeenSchakel - De Schakel Coöperatieve Telersvereniging 0492 530 450 Handel in winterpeenTop Fresh B.V. 0527 250 007 peen

PREI

Gennip, van 06 531 25 400 PreiHop - Mts. Hop 076 593 8272 Andijvie, bleekselderij, preiRooij, van Excellence 0416 376 182 PreiSwinkels, Mts. 077 39 88 246 PreiWolters, MTs. 04955 61 363 Prei

SLA

Alphacom Italia SRL, Mobi soc. Agri. +39 035 683702 babyleaves, rucolaEinden - Van den Einden, A. Groentenkwekerij B.V. 0492 331 999 Babyleaves, rucola, spinazieKlazinga, Maatschap 0227 577339 Peen, sla, sluitkool, uienKole - Kwekerij Kole 0113-504454 Radicchio rossoKooijman - V.o.f. G.H. Kooijman & Zn. 0180-426363 Logt - A.M. van de Logt 0161-434153 Osch Groentenproducties, Van 06 46 07 46 71 Andijvie, bloemkool, friseesla, ijsbergsla, salanovo/lolo, winterpeenRoyalveg S.L - Spanje Rucola, baby leaf, slaSchaak, de IJsbergsla, broccoliVissers, J.A.W. 076 596 40 25

SPINAZIE

Broersen Mts. 0228 513 945 SpinazieDijck, van Groenteproducties B.V. 077 398 25 46 Boerenkool, andijvie, spinazie, Chinese koolEinden - Van den Einden, A. Groentenkwekerij B.V. 0492 331 999 Babyleaves, rucola, spinazieLogt - A.M. van de Logt 0161-434153 Luijkx groenteteelt B.V. 076 52 17 898 Spinazie, paksoiRoyalveg S.L - Spanje Rucola, baby leaf, sla

TARWE (WINTER EN ZOMER) (INCL. SPELT)

Roebroeck C. 0436 040 621 Tarwe en zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bierenRoebroek Landbouw B.V. 0464 571 708 Zomergerst, verwerkt in diverse Gulpener bieren

UIEN

Klazinga, Maatschap 0227 577339 Peen, sla, sluitkool, uien

WITLOF PENNEN

Vries, De Vries Witlof B.V. 0527 271 375 Witlof pennen (wortelteelt)

PLANTAARDIGE PRODUCTEN BEDEKTE TEELT

GLASGROENTEN

ZON Holding B.V. (Handel) 077-3239999 Handel in Milieukeur glasgroenten

BEDRIJVEN TELEFOON AANVULLENDE INFORMATIE

Page 26: Jaarverslag SMK 2013

26

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

AUBERGINE

Duijn - Gebr. Van Duijn B.V. 0115 477 985 Osdorp - Kwekerij 0611 380 587 Aubergine, courgette, paprika, peper en tomaat

COURGETTE

Osdorp - Kwekerij 0611 380 587 Aubergine, courgette, paprika, peper en tomaat

KOMKOMMER

Hartman, A.C.B.V. 0517 593 100 Paprika, komkommer, peperSnack Products B.V. (aangesloten bij Harvest House) 0493 560 405 Snackkomkommers en Q&Me komkommersTielemans Groentekwekerij 0492 - 326304 Tomaten, komkommers

PAPRIKA

Hartman, A.C.B.V. 0517 593 100 Paprika, komkommer, peperOsdorp - Kwekerij 0611 380 587 Aubergine, courgette, paprika, peper en tomaatWesterschelde, kwekerij 0115 477 990 PaprikaZuidgeest Growers B.V. (aangesloten bij Harvest House) 0174 510 070 Mini paprika, paprika geel

PEPER

Hartman, A.C.B.V. 0517 593 100 Paprika, komkommer, peperOsdorp - Kwekerij 0611 380 587 Aubergine, courgette, paprika, peper en tomaat

TOMAAT

Empatec N.V./Kwekerij ‘It Wiid’ 0518 462 316 TomatenFresh Valley Van den Brand B.V. 077 - 323 0302 TomatenFudinto B.V. 0174-531000 TomatenKester - Van Kester Weijs (aangesloten bij Harvest House) 0174-521615 Tomaten (Tombons)Osdorp - Kwekerij 0611 380 587 Aubergine, courgette, paprika, peper en tomaatOussoren, firma 0180 633 271 TomatenRoyal Pride (aangesloten bij Harvest House) 0227 577 400 Tros-cherry tomaat, grove trostomaatTielemans Groentekwekerij 0492 - 326304 Tomaten, komkommersVitensa (aangesloten bij Harvest House) 0181-472773 Tombons (Snacktomaatjes)

CELLENTEELT

PADDENSTOELEN

ChampiBerg B.V. 0492 -32 40 69 ChampignonsDollevoet - van Uden VOF 0412 483 167 Shii-takesGlobal Mushrooms 0413 211 893 OesterzwammenHEME Sales B.V. 0413 368 672 Kastanje champignonsKanters Champignonkwekerij 0413 229 006 ChampignonsKanters Paddenstoelen B.V. 0413 229 006 Handel in Milieukeur paddenstoelenKoolen champignons B.V. 0227 603 054 Champignons, kastanjechampignonsLekkamp Champ B.V. 0418 632 179 KastanjechampignonsVerbruggen Paddestoelen B.V. 0413 211 893 OesterzwammenVoske - Champignonkwekerij ‘t Voske B.V. 0651 338 283 Kastanje champignons

SPROUTS

Heuschen & Schrouff Fresh Foods B.V. 0455 338 200 Taugé

WITLOF

LOF, Witlofkwekerij LOF 0527 271 375 Witlof trek

BEDRIJVEN TELEFOON AANVULLENDE INFORMATIE

Page 27: Jaarverslag SMK 2013

27

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

BEWERKTE EN VERWERKTE PRODUCTEN

BAKKERIJ PRODUCTEN

Bakkerij De Gouden Korenaar 030 657 06 10 Vers brood, afbakbrood, gebak, koekjes

BIER

Gulpener Bierbrouwerij B.V. 0434 507 575 Gulpener Pilsner, Gulpener Korenwolf, Gulpener Dort,Gulpener Oud Bruin,Gulpener Lentebock,Gulpener Herfstbock, Sjoes,Chateau Neubourg, Gerardus Wittems Klooster-bier Dubbel, Gerardus Wittems Kloosterbier Blond, Witte Kerst

VARKENSVLEES

Dutch Grill Specialities b.v. 013-8505920 Farm Fresh B.V. 046 485 86 12 Vleeswaren bereid uit Milieukeur en Bio varkensvleesGeertsen Vlees 0773 730 349 Grossier/uitbenerGroothedde Welzijn & Milieu 0543 533 012 Ketenregisseur Hijdeporc met 7 varkenshouderijen, 1 slachterij en 1

grossier/be- en verwerkerJUMBO Supermarkten 0413 380 200 Jumbo Supermarkten met 246 filialen en 1 centrale slagerijKippersluis - Supermarkt Kippersluis Rooi - Van Rooi Meat B.V. 0492 779 900 Ketenregisseur met 123 varkenshouderijen, 1 slachterij en 7 grossiers/

be- en verwerkersRuiten - Van Ruiten Food 0582 885 757 Varkensvlees - Grossiers/UitbenersVion Food Nederland b.v. Ketenregisseur met 26 varkenshouders, 1 slachterij en 1 grossier/

be- en verwerkerVleeswarenfabriek Pauli B.V. 0475 - 460 500 Vleeswaren in grootverpakkingen

DIERLIJKE PRODUCTEN

EI (LEGHENNEN)

Berkhoeve 0650 610 487Brandsen Rondeel 0342 490 345Derks Rondeel Beuningen B.V. 024-6771412

VARKENS

Groothedde Welzijn & Milieu 0543 533 012 Ketenregisseur Hijdeporc met 7 varkenshouderijen, 1 slachterij en 1 grossier/be- en verwerker

Rooi - Van Rooi Meat B.V. 0492 779 900 Ketenregisseur met 123 varkenshouderijen, 1 slachterij en 7 grossiers/be- en verwerkers

Vion Food Nederland b.v. Ketenregisseur met 26 varkenshouderijen, 1 slachterij en 1 grossier/be- en verwerker

VLEESKUIKENS

Kempenkip 0497 519 470 Vleeskuikens

BAROMETERS

BAROMETER DUURZAME BLOEMIST NIVEAU GOUD (MILIEUKEUR)

Distel en Mirt 0183 649 980Flower-Art 0174 247 713Impact 023 527 00 55NatuurlijkBloemen.nl 010 281 07 41Nieuwenburg Sfeer en evenementendecoraties V.O.F. 071 512 08 29Roos - De Roos Geschenken B.V. 020-6160509Tulp - Bloemenatelier De Tulp 0164 235 520

BEDRIJVEN TELEFOON AANVULLENDE INFORMATIE

Page 28: Jaarverslag SMK 2013

28

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

BAROMETER DUURZAME BLOEMIST NIVEAU ZILVER (GEEN MILIEUKEUR)

Boeketcadeau Store 023 525 89 15Fleur, V.O.F. Fleur ‘89 0174 296 690Fleurtiek 020 659 21 01Florapro Alkmaar 072 511 60 22Florapro Oosthuizen 0229 404 723Nobel - Bloembinderij de Nobel Zoetermeer 079 31 693 11

BAROMETER DUURZAME BLOEMIST NIVEAU BRONS (GEEN MILIEUKEUR)

Ameide Bloemen 040 256 69 38ArtiFleur Stylisten v.o.f. 055 542 90 90Hortus Flora 010-5917669Scheepstra - Bloemsierkunst 020 662 62 48

BAROMETER DUURZAAM TERREINBEHEER NIVEAU GOUD (MILIEUKEUR)

Brabant Water B.V. 0736 837 406Dunea 0793 471 515Evides 0102 935 000Gemeente Bladel 0497 361 636Gemeente Dalfsen 0529 488 388Gemeente Westerveld 0521 349 349PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland N.V. 0235 413 161Vitens 0900 0650Waterbedrijf Groningen 0503 688 688Waterleiding Maatschappij Limburg NV 043 880 80 88Waterleidingsmaatschappij Drenthe 0592 854 500

BAROMETER DUURZAAM TERREINBEHEER NIVEAU ZILVER (GEEN MILIEUKEUR)

Gemeente Geldrop-Mierlo 0402 893 893Gemeente Oss 0412 629911Hoogheemraadschap van Delfland, Sector Zuiveringsbeheer 0104 452 544Provincie Drenthe 0592 336 960Waterschap Aa en Maas 0736 156 930Waterschap Brabantse Delta 0765 641 000Waterschap De Dommel 0411 618 618Waterschap Hollandse Delta 0889 730 000Waterschap Reest en Wieden 0522 276 767Waterschap Regge en Dinkel 0546 83 25 25Waterschap Rijn en IJssel 0314 369 369Waterschap Rivierenland 0344 649 090Waterschap Roer en Overmaas 046-4205700Waterschap Vallei en Eem 0334 346 000

BAROMETER DUURZAAM TERREINBEHEER NIVEAU BRONS (GEEN MILIEUKEUR)

Betawater B.V. 0592 854 445Gemeente Amsterdam - Stadsdeel Nieuw-West, deelgebied Slotervaart 0207 989 537Gemeente Asten 0493 671 212Gemeente Barendrecht 0180 698 798Gemeente Best 0499 360 369Gemeente Bronckhorst 0575 750 258Gemeente Coevorden 140524Gemeente Dordrecht Sector Stadsbeheer 14 078Gemeente Heerlen 0455 605 040Gemeente Huizen 0355 281 911Gemeente Korendijk 0186 697 777Gemeente Leudal 0475 859 000Gemeente Maasdriel 0418 638 888

BEDRIJVEN TELEFOON AANVULLENDE INFORMATIE

Page 29: Jaarverslag SMK 2013

29

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Gemeente Midden Drenthe 0593 539 222Gemeente Oud-Beijerland 0186 646 566Gemeente Stede Broec 0228 - 510 111Gemeente Strijen 0786 748 200Gemeente Veere 0118 555 469Gemeente Veghel 0413 386644Gemeente Westvoorne 0181 408 058HaskoningDHV Asset Management B.V. 088 348 78 48

BAROMETER DUURZAAM TERREINBEHEER NIVEAU TOEPASSING GLYFOSAAT OP VERHARDINGEN (GEEN MILIEUKEUR)

Asch, van Loon- en Verhuurbedrijf B.V. 0343 51 01 37Berdi B.V. 0527-653363Biesot en Zn. Groenvoorziening 0235 583 152Blokker & Zoon Firma A. - Slootdorp 0653 553 184Bootflora 0615 057 569Braber Groenvoorziening V.O.F. 0111 461 820Bras Fijnaart Groenvoorziening en cultuurtechniek 0168 462 856Broekman Groen Onderhoudsbedrijf 0650 437 042Bron Gebr. M. en W. 0345 651 644Brouwers B.V., Gebr. 0135 159 427Bruin Groenvoorziening 0226 381 215BTL Holland B.V. - Haaren (Hoofdvestiging) 0411 622 036Circulus B.V. 0900 9552Claessens Agri-Service 0478 541 283Cymac B.V. 0598 491 846Dethon Groen 0115 675 200Dolmans Landscaping Group 0433 646 060Donkergroen B.V. - Sneek (Hoofdvestiging) 0515 417 325Doorn - Van Doorn Groep 0348 688445Ecoplan Groen Hoveniers 0104 511 222Eemsdelta, Parkdiensten 0596 647 790Eemsfors B.V. 033 489 24 00Eku-Tubbergen 0630 057 343Engelen Groen Uden B.V. 0413 264 941Esch - Holding Gebr. van Esch B.V. 0411 647 020Gemeente Borsele 0113 238 383Gemeente Castricum 0251 661 122Gemeente Ferwerderadiel 0518 418 888Gemeente Hulst 0114 389 000Gemeente Neder-Betuwe 0488 44 99 54Gemeente Ommen 0529 459 100Gemeente Schinnen 0464 439 292Gooswilligen Groenvoorzieningen M. van 0153 808 152Griekspoor - Gebr. Griekspoor B.V. 0252 672 614Groen OZL B.V. 045 - 566 6600Groot - De Groot Achterveld 0342 452 040Habo Hoveniers B.V. 0111 461 248Hennik - Van Hennik, Loon- en verhuurbedrijf 0181 451 763Henssen B.V. 0464 434 430HTO Heijden Tuin Ontwikkelaar 0167 850 399IJzerman B.V. 0344 578 417Jonge: A. de Jonge Maaiwerk en Groenonderhoud 0527 246 533Kessel - Van Kessel B.V., Gebr. - Rayon West 0786 441 283Kessel - Van Kessel Sport & Cultuurtechniek B.V. 0344 578 578Klever, Theo, Loon- en aannemingsbedrijf 0348-44 45 29Kramer Beemster B.V. 0299 681 420Krinkels B.V. (Hoofdvestiging Wouw) 0165 301851Kromwijk Woerden 0348 412 598Kroon - Loonbedrijf Gijs Kroon V.O.F. 0294 231 997

BEDRIJVEN TELEFOON AANVULLENDE INFORMATIE

Page 30: Jaarverslag SMK 2013

30

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Larcom Groentechniek 0529 408 080Licom Groen 0455 666 400Loef Groenvoorziening B.V. 0316-248618Luijendijk Hoveniersbedrijf 0575 431 693Nieland, Hoveniersbedrijf Nieland B.V. 0597-453666Nooijen A., gewasbeschermingsbedrijf 0492 343 291Nooijen Terreininrichting 0412 451 677Noorderkwartier NV 0224 215 444Ossenblok V.O.F. 0165 511 404Panhuijzen Outdoor Care & Cleaning B.V., M. 0493 315 176PI Vught 088 074 4000Riele - Ter Riele Groenvoorziening 0553 011 743Rooden Landscape Solutions B.V. 0433 644 238Roodenburg - Loonbedrijf Roodenburg B.V. 071 - 3312361RVR Hoofddorp B.V. 0206 533 683Sabben - Van Sabben B.V. Aannemingsbedrijf 0113 563 551Sandee Vastgoed B.V. 0113 - 372738Scholman B.V., Jos 0306 044 282SIGHT Landscaping b.v., vestiging Diepenveen 0570 591 521SIGHT Landscaping, vestiging Harderwijk 0341 436 436SIGHT Landscaping, vestiging Nieuwerkerk a/d IJssel 0341 436 436Sinke onkruidbeheersing en groenzorg Stoop Groenvoorziening 0226 422 844Svensk Gardning Synergon Dienstverlening 0597 453 666Twente Milieu 0900 8520 111Unicom Oost B.V. Colmschate 570503800UW Groen B.V. 030-2808600Vaessen - Hoveniersbedrijf Herman Vaessen B.V. 0774 651 708Velde - Van de Velde Groenverzorging 0111 402 173Veluwenkamp Bedrijven 0384 442 462Verboon Groen 0703 073 060Verheij Integrale groenzorg 0184 430 777Vertisol 0596 541 474Verwijmeren Groen B.V. 0765 412 347Visschedijk Hoveniers 0534 807 490Volkerink Heino 0572 391 901Vossebeld Milieudiensten 0541 515188Wallaard Groen 0183 581 490Wedeka Bedrijven 0599 692 000Werf - Groenvoorziening A.J. van der Werf b.v. 0599 612 852Wieringen Prins Hoveniers B.V. 0203 013 010WVS-groep 0165 596 500Zuid - Landschapverzorging Zuid B.V. 0475 581 961

MILIEUKEUR NON - FOOD

AUTOREINIGINGSMIDDELEN

Autex B.V. 0348 471 968 D2 Was-Glans Autoshampoo

AUTOWASINSTALLATIES

iClean Carwash Brunssum 045-5255544 IPIC Nederland B.V. 0180 411 444 Ketenregisseur van 29 IMO-autowasstraten

BETONPRODUCTEN

Bosch - v.d. - Beton b.v. Almelo 0546-488555 Betonstraatstenen - BetonbandenBosch - v.d. - Beton b.v. Vriezenveen 0546 488 555 BetontegelsDiamant Beton B.V. 0523 262 444 Betonstraatstenen

BEDRIJVEN TELEFOON AANVULLENDE INFORMATIE

Page 31: Jaarverslag SMK 2013

31

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Higa B.V. 0413 349 400 BetonstraatstenenLanghout - Betonfabriek v/h Gebr. Langhout 0297 324 210 BetontegelsMBI Beton B.V. - Kampen 0383 994 200 BetonstraatstenenMBI Beton B.V. - Veghel 0413 349 400 BetonstraatstenenMonshouwer B.V. Betonindustrie 0416 311 965 BetontegelsMorssinkhof Groep Hengelo B.V. 0742 426 000 Betonbanden - BetontegelsMorssinkhof Groep Malden B.V. 0243 580 877 BetonstraatstenenNijmeegse Betonindustrie De Hamer B.V. - Heumen 0243 441 244 Betonstraatstenen - BetonbandenNijmeegse Betonindustrie De Hamer B.V. - Malden 0243 441 244 BetontegelsStruijk Verwo Infra B.V. - Amsterdam 020 5854 080 Betonstraatstenen - BetontegelsStruyk Verwo Infra B.V. - Oosterhout 0162 456 655 Betontegels - BetonbandenStruyk Verwo Infra B.V. - Tiel 0344 624 488 Betonbanden - betonstraatstenenZoontjens Beton B.V. 0135 379 379 Betontegels

BRANDBLUSMIDDELEN

Ajax-Chubb Varel 0205 909 500 Schuimblussers ES6, ES9, ES6N, ES9N, S6E-c, SgE-c en Schuimblus-wagen ES50

Ansul Brandbeveiliging B.V. 0320 240864 Ansul brandblussers MasterEF506, Master EF509, Protek-U6-EC1095-C, Protek-U9-EC1095-C

Ansul NV/SA 0032 246 772 11 Master NM6L-AB, Master NM9L-AB, CO6L-AB-S2 N, CO9L-AB-S2 NBerki Brandbeveiliging 0246 411 066 BerkiCold brandblusmiddel, brandblussers Berki EcoCold 2-3-6-9 literFeuerschutz Jockel GmbH & Co. KG 0049 219 196 670 Brandblusmiddelen S6LJ Bio plus 34 en S9LJ Bio plus43Fire Control 0703 177 822 Fire Control EcoCold 2, 3, 6 en 9 literFLN Feuerlöschgeräte Neuruppin Vetriebs GmbH 0049 339 168 90 Neuruppin S 6/9 DN eco classic, S 6/9 SK eco, S 6/9 DN eco premium,

S 6/9 AKP eco, S 6/9 SKP eco, S 6/9 DN eco-HR, S 6/9 DN ecoGloria GmbH 0049 252 377 6149 S6D Eco, S9D Eco, SDE6 en SDE9Mobiak S.A. + 30 2821063222 MBK07-060AF-P1E en MBK07-090AF-P1DMoyne Roberts (Smeba Brandbeveiliging) 0243 775458 Moyne Roberts MC-2A , MC2E, MC-2AE, MC-5A, MC5E, MF-20, MF-30,

MF-60, MF-60E, MF-60GS, MF-90, MF-90E, MF-90GS, MWF-20, MWF-30, MWF-60 S, XF-20, XF-60, XF-60GS, XF-90GS, XW-30, XW-60

Nu-Swift Brandbeveiliging B.V. 0263 630 330 Ecosafe ES6, Ecosafe ES9, Premier NSE6p, Premier NSE9p, Harland HS6sp N

Presto Brandsäkerhet AB +46 (0)150 760 30 Presto S6 Eco - S6 Eco Plus - S6 Eco Green - S6 Eco Ultra - S9 Eco - S9 Eco Plus - S9 Eco Green - S9 Eco Ultra

Saval B.V. 0765 487 000 Bioclass schuimblussers: B6C, B9C, B6P, B9P, F6C, B6P-SC HR, B9P-SC HR, Bioclass schuimbluswagen FT 45-B-1 en II

Somati FIE NV 0032 538 522 22 Topline F6, Topline F9Velco brandblusmateriaal B.V. 0541 513 953 Velco FB6 Schuimblusser

GFT-AFVALZAKKEN

Ambtman - van Ambtman Jr. B.V. 0180 691444 Ökopack 140 en 240 liter, Composto 140 en 240 literSPHERE Nederland B.V. 0523 288 776 Propsac Bio-bags 20-140-240 liter

GROENE ELEKTRICITEIT

Eneco 0900 0201 Groene elektriciteit (windenergie uit Nederland)Greenchoice 0104 782 326 Groene elektriciteit (windenergie uit Nederland)Raedthuys Groep B.V. 0800 22 88 85 Groene elektriciteit (wind- en zonenergie uit Nederland)Scholt Energy Control B.V. 040 368 12 23 Groene elektriciteit (windenergie uit Nederland)Windunie 0307 533 100 Groene elektriciteit (windenergie uit Nederland)

KLIMAATBEHEERSING BIJ DATACENTERS

Colocenter 079 711 3500E-Quest 0492 392 626 ITB-Kwadraat B.V. 088 4822 055

LINOLEUM

Forbo Flooring B.V. 0302 479 611 Marmoleum, Artoleum, Walton

BEDRIJVEN TELEFOON AANVULLENDE INFORMATIE

Page 32: Jaarverslag SMK 2013

32

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

MEUBELEN

Bruynzeel Keukens B.V. 0164 285 000 Atlas-keukenRoyal Stone Nederland B.V. 0314 675 226 Kwartztop keukenwerkbladen

TOILETVLOEISTOFFEN

Thetford B.V. 0765 042 200 Aqua Kem Green, Campa Green

VEILIGHEIDSTEGELS, IN-SITU VLOEREN EN INFILL

Granuband B.V. 0204 978 201 Granuflex rubberen veiligheids- en daktegels, Granuflex infill Sportsfill Eco+ 0,8-2,5 mm

ZORG (MILIEUTHERMOMETER NIVEAU GOUD)

Amstelland Ziekenhuis 020 755 7000 Medisch Centrum Leeuwarden 058 286 66 66

Page 33: Jaarverslag SMK 2013

33

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

OVERZICHT KEURMERKHOUDERS

EU ECOLABELPER 01.03.2013

Page 34: Jaarverslag SMK 2013

34

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

ALLESREINIGERSAlpheios B.V. Alpheios Vive Sanitairreiniger (OP-C 131/1) Triple-T Sanitairy Alpheios Vive Interieurreiniger (OP-C 131/4) Alpheios Vive Interieurreiniger Extra (OP-C 131/4a) Triple-T Interior blue Triple-T Interior green Alpheios Vive Vloerreiniger (OP-C 131/4b) Triple-T Floor Alpheios Vive Vloerreiniger Extra (OP-C 131/6) Alpheios Vive Sproeireiniger (OP-C 131/7)Blue Wonder Blue Wonder! Allesreiniger Blue Wonder! Badkamerreiniger Blue Wonder! VloerreinigerCBP Europe SaniClean Eco SaniCal Eco FloorClean Eco InterClean Eco Degreaser EcoChemMate Ecoclean 10 Ecoclean Forte Dalli De Klok B.V. Jumbo Zuiver Allesreiniger 1l Klok Eco WC-Reiniger 750 ml Denkmit nature Glasreiniger 750ml Klok Eco Allesreiniger 1l W5 Eco Allzweckreiniger 1l Denkmit nature Schmierseife W5 Eco WC-Reiniger 1l W5 Eco Essig-Reiniger 1l Auchan Gel WC Detartrant ecologique 750ml Jumbo Zuiver Toiletreiniger 750ml W5 Eco Glasreiniger 1lDreumex B.V. Dreumex Eco CleanerEwepo Reinigingssystemen B.V. ECO Kleen-D ECO San-D ECO Vloermop ECO Sanfix ECO OntvetterHilco Chemie B.V. Hako Cleanol-SE ECO Sanetol Extra-Eco Hako Sanetol Extra-Eco SVS Sanitairreiniger-Eco Overtoom-Eco Sanitairreiniger / Nettoyant Sanitaire Polyclean-Eco Hako Polyclean-Eco SVS Polyclean-Eco Overtoom-Eco Vloerreiniger / Nettoyant Sols Allclean-Eco Hako Allclean-Eco SVS Interieurreiniger-Eco Overtoom-Eco Interieurreiniger / Nettoyant InterieurInterflon B.V. Interflon Eco Clean AllMilitex B.V. Mikro 840 (L, F. OB, MF, P, O, AF, A, OL, RM, MS, MI) Mikro 816 (CL, AV, TB) Mikro 831 (CM, AV, B) Mikro 853 (CS, L) Robson Blink Glasreiniger Robson Eco Top Vloerreiniger 1l Robson Eco Fris Mikro Allesreiniger 1l

BEDRIJVEN MERK

Page 35: Jaarverslag SMK 2013

35

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Robson Eco San Mikro Sanitairreinger 1l K&B Schoonmaakcentrum VIKS Dagelijkse Sanitairreiniger 5l K&B Schoonmaakcentrum VIKS Dagelijkse Vloerreiniger 5lOrienza B.V. Orphisch Qura All Purpose Cleaner Comtesse Future Multischoon Orphisch Qura Bathroomcleaner Comtesse Future Sanidag Orphisch Qura Bathroomcleaner-descaler Comtesse Future Saniperio Orphisch Qura Floorcleaner Orphisch Qura Glasscleaner Comtesse Future Proglas Orphisch Qura Kitchencleaner Comtesse Future Multiprof Orphisch Qura Toilet CleanerQlean-tec B.V. (Quaron Cleaning Systems B.V.) Q-paQ Green1 Interieurreiniger Q-paQ Green 2 Sanitair Q-paQ Green 3 Vloerreiniger Q-paQ Keukenreiniger Rela Green 1 (5l) Rela Green 2 (5l) Rela Green 3 (5l) Rela Green 4 (5l)Rowi Tiel B.V. Kamsan PLUS-5 Reiniger Reiniger-BSpectro B.V. Ecodos Sanitairreiniger Zuur Ecodos Vloerreiniger Ultra Ecodos Interieurreiniger Ecodos Keukenreiniger Ecodos Ontvetter (2011/383/EG) Interieurreiniger Eco Sanitairreiniger Eco Vloerreiniger Eco WC Reiniger Eco Sanitairreiniger Eco + Ontvetter Eco (2011/383/EG) VAT Interieur Eco VAT Sanitair Eco VAT Vloer EcoTriStar Industries B.V. Eco Sani Daily Eco Sani Periodic Eco Floor Plus Eco Interior Eco Calrust Eco Multipurpose Eco Neutral Eco Alkaline HDZEP Industries Europa B.V. INOVSOL INOVNET ZEP Superklean W5 Eco Allzweckreiniger 1l Denkmit nature Schmierseife Auchan Gel WC Detartrant ecologique 750ml Jumbo Zuiver Toiletreiniger 750ml W5 Eco Glasreiniger 1l

BEDRIJVEN MERK

Page 36: Jaarverslag SMK 2013

36

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

BEDRUKT PAPIERRoto Smeets Fotrx, Kvickly, Bilka, Bauhaus (Retail Drukwerk)

GRAFISCH EN KOPIEERPAPIERCrown Van Gelder N.V. 200074 080 – Crown Naturel PP   200074 085 – Crown Naturel PP   200074 090 – Crown Naturel PP   200074 100 – Crown Naturel PP   200074 115 – Crown Naturel PP   200074 120 – Crown Naturel PP   114150 080 – Crown Naturel ENV 114150 085 – Crown Naturel ENV 114150 090 – Crown Naturel ENV 114150 100 – Crown Naturel ENV 114150 115 – Crown Naturel ENV 114150 120 – Crown Naturel ENV  118100 080 – Crown Premium PP 118100 085 – Crown Premium PP 118100 090 – Crown Premium PP 118100 100 – Crown Premium PP 118100 115 – Crown Premium PP 118100 120 – Crown Premium PP 118400 080 – Crown Premium OCR-V  118400 085 – Crown Premium OCR-V 118400 090 – Crown Premium OCR-V 118400 100 – Crown Premium OCR-V 118400 115 – Crown Premium OCR-V 118400 120 – Crown Premium OCR-V  116100 080 – Crown Supérieur PP 116100 085 – Crown Supérieur PP 116100 090 – Crown Supérieur PP 116100 100 – Crown Supérieur PP 116100 115 – Crown Supérieur PP 116100 120 – Crown Supérieur PP 146100 080 – Crown Supérieur ENV 146100 085 – Crown Supérieur ENV 146100 090 – Crown Supérieur ENV 146100 100 – Crown Supérieur ENV 146100 115 – Crown Supérieur ENV 146100 120 – Crown Supérieur ENV 118200 080 – Crown Premium OCR  118200 085 – Crown Premium OCR 118200 090 – Crown Premium OCR 118200 100 – Crown Premium OCR 118200 115 – Crown Premium OCR 118200 120 – Crown Premium OCR  143100 080 – Crown Premium ENV 143100 085 – Crown Premium ENV 143100 090 – Crown Premium ENV 143100 095 – Crown Premium ENV 143100 100 – Crown Premium ENV 143100 115 – Crown Premium ENV 143100 120 – Crown Premium ENV 119100 070 – Crown Digital PP 119100 080 – Crown Digital PP

GROEIMEDIACocos-Lanka Holland b.v. Coco-Potgrond – Enkele briket Coco-Potgrond – Dubbele briket

BEDRIJVEN MERK

Page 37: Jaarverslag SMK 2013

37

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Coco-Potgrond – Triple pack briket Coco-Potgrond – Block 5kg Coco-Potgrond – Big block 25kg Isoleermaterialenindustrie Pull B.V. Substraat-perliteRockwool B.V. Grodan Delta Blokken Grodan Vitagreen Blokken Grodan Matten

HANDAFWASMIDDELENDalli de Klok B.V. Klok Eco Afwasmiddel/Liquide Vaissaille 500ml Klok Eco Afwasmiddel/Liquide Vaissaille 1l Denkmit Spülmittel Nature 500ml W5 eco Geschirr-SpülmittelHelichem B.V. (Vipack B.V.) Plus Afwasmiddel Ecologisch 500ml Markant Afwasmiddel Ecologisch 500ml Perfekt Afwasmiddel Ecologisch 500ml ICA Handdisk Basic Lime 1 L ICA Handdisk Basic Citrus 1L Jumbo Ecologisch Handafwasmiddel 500mlOrienza B.V. Orphisch Qura HanddishwashSpectro Ecodos Afwasmiddel

MACHINEAFWASMIDDELENDalli de Klok B.V. X-tra Maskindisktabletter / Maskinopvask tabletter / Maskinoppvasktabletter / Konetiskita-

bletteja 40 st/stk/kpl Denkmit Nature Geschirr-Reiniger-Tabs Klok Eco Vaatwas Alles in 1 / Lave-vaisselle Tout en 1 Tablettes lave-vaisselle Multi Actions Tout en 1 CARREFOUR ECO PLANET

SMEERMIDDELENDe Oliebron Bio Hydrasynth Eco 32 / Bulk 01140.00000.000 Bio Hydrasynth Eco 32 / IBC 01140.00811.000 Bio Hydrasynth Eco 32 / Drum 01140.00007.00 Bio Hydrasynth Eco 46 / Bulk 01138.00000.000 Bio Hydrasynth Eco 46 / IBC 01138.00811.000 Bio Hydrasynth Eco 46 / Drum 01138.00007.000 Bio Hydrasynth Eco 68 / Bulk 01143.00000.000 Bio Hydrasynth Eco 68 / IBC 01143.00811.000 Bio Hydrasynth Eco 68 / Drum 01143.00007.000 Bio Hydrasynth Eco 100 / Bulk 01139.00000.000 Bio Hydrasynth Eco 100 / IBC 01139.00811.000 Bio Hydrasynth Eco 100 / Drum 01139.00007.000 Bio Tack Eco 68 / Bulk 01141.00000.000 Bio Tack Eco 68 / IBC 01141.00811.000 Bio Tack Eco 68 / Drum 01141.00007.000GVG Oliehandel B.V. Agialube Bio Hydrasin SE 32 Agialube Bio Hydrasin SE 46 Agialube Bio Hydrasin SE 68 Agialube Bio Hydrasin SE 100KROON-OIL B.V. Perlus Biosynth 46 Bio-ChainlubeLubrizol Lubrizol ® 74220Matrix Speciality Lubricants B.V. Ecomax SE 15 Ecomax SE 32 Ecomax SE 46 Ecomax SE 68Natoil AG Biotech Chain Lube Noviol B.V. Kendall Synthetic Natura 32 HV Kendall Synthetic Natura 46 HV

BEDRIJVEN MERK

Page 38: Jaarverslag SMK 2013

38

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Kendall Synthetic Natura 68 HV Kendall Bio Chain 68OKS Spezialschmierstoffe GmbH OKS 8600 OKS 8601: 200 mL Spray OKS 8601: 400 mL Spray Total Lubrifiants Total Biomultis EP 2

TELEVISIESTP Vision Belgium N.V. (Philips Consumer Lifestyle B.V.) Econova 42PFL6805H Econova 46PFL6806 32HFL5573D 32PFL9606 40PFL9606 40PFL8606 46PFL8606 46PFL9706 52PFL9606 58PFL9956 32PFL5007 32PFL5507 40PFL5007 40PFL5507 40PFL5527 40PFL5537 46PFL5007 46PFL5507 46PFL5527 46PFL5537 55PFL5507 55PFL5527 55PFL5537 32PFL6007 32PFL6087 37PFL6007 37PFL6777 42PFL6007 42PFL6057 42PFL6067 42PFL6097 42PFL6687 42PFL6877 47PFL6007 47PFL6057 47PFL6067 47PFL6097 47PFL6687 47PFL6877 55PFL6007 55PFL6097 42PDL6907 47PDL6907 42PFL6907 47PFL6907 42HFL7007 47HFL7007 32HFL4007 42HFL4007 32HFL5007

BEDRIJVEN MERK

Page 39: Jaarverslag SMK 2013

39

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

42HFL5007 47HFL5007 55HFL5007 42PFL6008 42PFL6158 42PFL6188 42PFL6198 42PFL6678 47PFL6008 47PFL6158 47PFL6188 47PFL6198 47PFL6678 55PFL6008 55PFL6158 55PFL6188 55PFL6198 55PFL6678 42PFL7008 42PFL7108 47PFL7008 47PFL7108 55PFL7008 55PFL7108 60PFL6008 40PFL8008 46PFL8008 46PDL8908 55PFL8008 55PDL8908 42HFL7008 47HFL7008

TEXTIELRoki Tex AB RN-1001 Bed sheets RN-1002 Fitted Sheets RN-1003 Pillow Covers RN-1004 Duvet Covers RN-1005 Sofa Covers RN-1006 Sofa Throw RN-1007 Table Cloth RN-1008 Napkins RN-1009 Placemat RN-1010 Bread Basket RN-1011 Curtain RN-1012 Table Runner RN-1013 Baby Bumper RN-1014 Nursing Pillow RN-1015 Baby Matress and Cover RN-1016 Cushion Cover RN-1017 Bed Spread RN-1018 Institutional Bed Sheets RN-1019 Institutional Fitted Sheets RN-1020 Institutional Pillow Covers RN-1021 Institutional Duvet Covers RN-1022 Institutional Sofa Covers RN-1023 Institutional Sofa Throw RN-1024 Institutional Table Cloth RN-1025 Institutional Piece Goods RN-1026 Gloves RN-1027 Bolster RN-1028 Pillow Sham RN-1029 Chair Cover RN-1030 Envelope Sheet RN-1031 Valance Sheet RN-1032 Rod Pocket Panel RN-1033 Decorative Valance RN-1034 Tier Set RN-1035 Narrow Panel RN-1036 Palmett RN-1037 Bed sheets Sets RN-1038 Duvet Cover Sets

TISSUE PAPIERMTS Euro Products B.V. Euro Poetsrol 1 lgs rec Tissue 300 mtr Euro Handdoekjes 1 lgs eco ZZ 25x23 cm Euro Handdoekjes 1 lgs eco Cz 25x33 cm Euro Handdoekjes 2 lgs rec Tissue ZZ 25x23 cm Euro Toiletpapier 1 lgs Crêpe naturel 4x400 vel Euro Toiletpapier 2 lgs rec Tissue wit 4x400 vel Euro Toiletpapier met dop 1 lgs Luxe crêpe 150 mtr Euro Toiletpapier met dop 2 lgs rec Tissue wit 100 mtr Euro Toiletpapier Jumbo 2 lgs rec Tissue wit 380 mtr Euro Toiletpapier Jumbo 2 lgs rec Tissue wit 180 mtr

BEDRIJVEN MERK

Page 40: Jaarverslag SMK 2013

40

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Euro Toiletpapier compactrol 1 lgs Luxe crepe 24x150 mtr Euro Toiletpapier compactrol 2 lgs rec Tissue wit 24x100 mtr Initial Neutraal Handdoekjes 2 lgs rec Tissue wit ZZ 25x23 cm Comtesse Handdoekjes 1 lgs eco ZZ 25x23 cm Comtesse Handdoekjes 2 lgs rec Tissue wit ZZ 25x23 cm Comtesse Toiletpapier 2 lgs rec Tissue wit 4x200 vel Comtesse Toiletpapier 2 lgs rec Tissue wit 4x400 vel Euro Handdoekjes 1 lgs rec. crepe ZZ 25x23 cm Boma systeemrl. Met dop 2-lgs rec. Tissue wit 100mtr - 36x1 rolSCA Nederland B.V. Kitchenroll (kitchentowels) Toiletroll (Toiletpaper) EnMotion (enmotion wipes) Towels (c-folded towels) Napkins (33/1 4-fold 9x500 napkins) Napkins (plain nova napkins) Napkins (md napkins) Napkins (md napkins) Placemats (placemats) Napkins (printed nova napkins) Napkins (33/1 4-fold print napkins) Napkins (plain nova napkins) Napkins (masterfold/fullfold napkins) Napkins (33/2 print napkins) Napkins (39/m-ply plain napkins) Napkins (JustOne plain & JustOne printed napkins) Toiletroll (Toiletpaper) Poets (wipes/reflex 1-ply) Towels (zz-folded towels (v-fold)) Napkins (33/1 4-fold 16x100 napkins) Napkins (compact napkins plain) Napkins (33/1 4-fold/8-fold 9x500 plain napkins) Napkins (JustOne plain napkins) Coasters (coasters) Napkins (printed nova napkins) Napkins (33/1 4-fold print napkins) Napkins (printed nova napkins) Napkins (masterfold/fullfold napkins) Napkins (33/m-ply 4-fold/8-fold napkins, plain & printed) Napkins (33/m-ply 4-fold plain napkins)Van Houtum Papier B.V. 498 products (Satino) + 26 private labels: see product specification attached to standard

contract Handtowels 22x32 20x160 2 ply Handtowels 22x42 20x120 2 ply Handtowels 22x32 20x125 3 ply Handtowels 22x42 20x100 3 ply Medical paper 6x150 400mm Medical paper 6x150 460mm Medical paper 4x150 590mm Handtowel roll 6x116 205mm Handtowel 22x27 18x170 2 ply Medical paper 6x150 500mm Medical paper 6x150 400mm Medical paper 6x150 460mm Medical paper 4x150 590mm

TOERISTISCHE ACCOMMODATIESCourt Garden Hotel Court GardenDoeksen Accomodaties Doeksen AccomodatiesMennorode Conferentiecentrum Mennorode conferentiecentrum

BEDRIJVEN MERK

Page 41: Jaarverslag SMK 2013

41

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Scandic Sanadome Nijmegen Sanadome NijmegenStayokay Hostels Stayokay Ameland Stayokay Amsterdam Stadsdoelen Stayokay Amsterdam Vondelpark Stayokay Amsterdam Zeeburg Stayokay Apeldoorn Stayokay Arnhem Stayokay Bakkum Stayokay Bergen op Zoom Stayokay Bunnik Stayokay Domburg Stayokay Doorwerth Stayokay Dordrecht Stayokay Egmond Stayokay Gorssel Stayokay Grou Stayokay Den Haag Stayokay Haarlem Stayokay Heeg Stayokay Heemskerk Stayokay Maastricht Stayokay Noordwijk Stayokay Rotterdam Stayokay Scheemda Stayokay Sneek Stayokay Soest Stayokay Terschelling Stayokay Texel Stayokay Valkenswaard

VERF EN VERNIS VOOR TOEPASSINGEN BUITENSHUISAkzo Nobel Decorative Coatings B.V. Sikkens Alpha Duraclean muurverfPPG Coatings Nederland B.V. Sigma Façade Ecoplus Soft Satin Sigma Façade Ecoplus Soft Satin Base NL Sigma Façade Ecoplus Soft Satin ZN

VERF EN VERNIS VOOR TOEPASSINGEN BINNENSHUISPPG Coatings Nederland B.V. SIGMA ENVIRA Primer SIGMA ENVIRA Primer Base Zn SIGMA ENVIRA Satin White SIGMA ENVIRA Satin Base Ln SIGMA ENVIRA Satin Base Zn SIGMA Acrylfinish 40 White SIGMA Acrylfinish 40 Base Ln SIGMA Acrylfinish 40 Base ZnSPS B.V. SPS Muurverf LAT298 SPS Muurverf LAT299 SPS Lakverf ACR002 SPS Lakverf ACR003

WASMIDDELENDalli de Klok B.V. Klok Eco wit Klok Eco kleurSenzora B.V. Tricel Eco Wit Tricel Eco Kleur

ZEPEN, SHAMPOOS EN HAARCONDITIONERSColgate Palmolive Sanex Zero% Normal Skin Sanex Zero% Dry Skin

BEDRIJVEN MERK

Page 42: Jaarverslag SMK 2013

42

| j

aarv

ersl

ag •

201

3SM

K |

Sanex Zero% Sensitive Skin Sanex Zero% NutritiveDreumex B.V. Dreumex Eco Hand Cleaner Würth Hand CleanerEco Nederland B.V. Blue Yel Handcleaner Eco Gel Tifon Eco Performance Gel Nettoyant D’AtelierKing Nederland B.V. PrimeSource Refresh PrimeSource SensitiveMTS Europroducts Euro Lotion Handzeep (52809, 400002, 40003, 52807, 406000, 52801, 401005, 52815)NWL Netherlands Production B.V. TC Free’n Clean Foam Soap (Fragrance&Dye Free) 1100ml Boxless Refill TC Free’n Clean Foam Soap (Fragrance&Dye Free) 800ml Boxless Refill Berendsen Mild Foam Soap Fragrance&Dye Free 500ml Boxless Refill Flex Free’n Clean Foam Soap (Fragrance&Dye Free) 1300ml Boxless Refill Tork Premium Soap Foam Not Perfumed 1100ml Boxless Refill Tork Spray Soap Universal S36, 400 ml Bag-in-box Tork Spray Soap Universal S35, 800 ml Bag-in-box Tork Non-perfumed Foam Soap, Premium S34, 800 ml Bag-in-box Orienza Sapo 63 Green MTS Euro Handzeep Satino Black Handzeep Satino Black Foamzeep Boma Handzeep Mild Comtesse Dura Soft Frag HandzeepOrienza B.V. (Van Houtum B.V.) Satino Black Handsoap Satino Black FoamsoapSpectro B.V. Spectro Handzeep Eco Spectro Handzeep Eco Mild Foamzeep EcoVendor B.V. Silk Créme Soap Silk Créme Soap Ocean Créme Soap Ocean Créme Soap Basic Créme Soap Basic Créme Soap Foam Soap Foam Soap

BEDRIJVEN MERK

Page 43: Jaarverslag SMK 2013
Page 44: Jaarverslag SMK 2013

Maatlat Duurzame Veehouderij

SMK. KOMPAS VOOR DUURZAMER ONDERNEMEN

SMK_achterpagina_07.indd 1 21-11-13 15:58