Jaarverslag Kennispark Twente 2010

23
1 Entrepreneurship

description

Het jaarverslag van Kennispark Twente heeft als thema 'de Winnaarsmentaliteit' meegekregen. In het boekje komt een aantal hoogtepunten van 2010 aan bod. Veel leesplezier!

Transcript of Jaarverslag Kennispark Twente 2010

Page 1: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

1En

trep

rene

ursh

ip

Page 2: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

2

Page 3: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

4

Voorwoord Kees Eijkel Directeur Kennispark Twente De winnaarsmentaliteit

Voorwoord Stuurgroep Kennispark Twente Gevoel van trots

Voorwoord Ineke van Oldeniel Stuurgroep Kennispark TwenteBelangrijke stap

EntrepreneurshipGoede ideeënTraining, coaching en supportGeld om van idee tot succesvolle onderneming te komenTOP plaatsen 2010Nominaties en prijzen 2010

InnovationToegang tot kennis en nieuwe inzichtenKennisdelenEvents voor ontmoeting en inspiratie

AreaVestigingen op Kennispark TwenteHoogwaardige voorzieningen delenGebiedsontwikkeling

ResultatenPartnersColofon

5

1213181618

242526

303334

Inhoudsopgave

Page 4: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

6 7

Voorwoord De winnaarsmentaliteit

Kennispark Twente is de innovatiecampus in Enschede waar kennisintensieve bedrijven zich succesvol kunnen ontwik-kelen. Het gaat er om een fysieke locatie, én een economisch programma. Bedrijven hebben er toegang tot drie belangrijke elementen voor groei: kennis en informa-tie, talentvolle mensen en geld. De Stichting Kennispark Twente helpt in samenwerking met haar partners een omgeving te creeëen waarin deze elementen aanwezig zijn en toegankelijk zijn voor bedrijven. Die omgeving moet ervoor zorgen dat ondernemerschap floreert en nieuwe banen ontstaan. Een visualisatie van het ecosysteem Kennispark vindt u terug aan het einde van dit boekje.

Samen met de Provincie Overijssel, de gemeente Enschede (namens de Netwerk-stad Twente), de Universiteit Twente en sinds kort ook met Saxion, hebben we weer heel wat belangrijke stappen gezet in 2010. Daarnaast zijn we ook erg trots op onze ondernemers en partners die in 2010 diverse successen hebben geboekt.

Ik deel er graag nu vast een paar met u waar we bijzonder trots op zijn:• In 2010 is er voor bijna 50 miljoen euro

aan private en publieke investeringen gedaan die bijdragen aan de ontwikke-ling van deze ondernemende omgeving.

• Service2Media en SmartSigns hebben belangrijke (inter)nationale prijzen in de wacht gesleept met hun bedrijven.

• De technologie van Xsens wordt gebruikt in de Hollywood kaskraker Alice in Wonderland.

• We hebben samen met BTC Twente en Kondor Wessels The Corridor geopend als tijdelijke locatie tijdens de heront-wikkeling van The Gallery. In een jaar hebben we 80% gevuld.

• Venturelab Twente verwelkomt haar 100ste deelnemer in het business development programma.

In dit boekje leest u uiteraard over nog meer hoogtepunten. Nieuw in het boekje van dit jaar zijn zogenaamde QR codes: een soort streepjescode die u met uw smartphone kunt scannen (hiervoor heeft u wel een QR-code applicatie nodig). U komt dan uit bij meer informatie over het desbetre!ende onderwerp, meer foto’s of bijvoorbeeld een filmpje. Ook wij blijven innoveren.

Ik wens u veel lees en kijkplezier.

Kees Eijkel Directeur Kennispark Twente

Young Technology Award 2010. Carry Abbenhues (Provincie Overijssel), Arjen Janssens (Solmates)

Page 5: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

8 9

Voorwoord Gevoel van trots

Kennispark Twente is een belangrijke motor geworden voor de Twentse economie en daar is de stuurgroep trots op. Meer studentondernemers, meer banen bij de bedrijven op Kennispark Twente en meer startende ondernemers.

Het afgelopen jaar is er voor bijna 50 miljoen geïnvesteerd door private en publieke partijen in de ontwikkeling van de ondernemende omgeving. ‘Een prachtig voorbeeld vind ik de start van het Twente Technology Fund. Meer dan 15 miljoen is er door private partijen bij elkaar gebracht voor een nieuw seed-fonds voor technologiebedrijven,’ vertelt Carry Abbenhues van de Provincie Overijssel. ‘Zo’n nieuw fonds laat zien dat we samen met bedrijven optrekken om deze regio structureel te kunnen versterken,’ vult Kees van Ast namens de Universiteit Twente aan.

Ook fysiek heeft Kennispark Twente steeds meer aantrekkingskracht. Marijke van Hees van de gemeente Enschede licht toe ‘Het afgelopen jaar hebben we met elkaar The Corridor als locatie geopend voor innovatieve ondernemers. In korte tijd is 80% van het gebouw verhuurd. Ook buiten The Corridor merken we een vergrote interesse in Kennispark als locatie voor kennisintensieve ondernemingen.’

Ineke van Oldeniel van Saxion is vooral blij met de gebundelde krachten, nu ook Saxion ook is aangesloten bij Kennispark Twente. ‘Saxion heeft toegevoegde waarde voor Kennispark Twente, samen vormen we een economische motor voor de regio.’

Stuurgroep Kennispark Twente

Achterste rij van links naar rechts: Kees van Ast (Universiteit Twente), Carry Abbenhues (Provincie Overijssel), Ineke van Oldeniel (Saxion) Voorste rij: Marijke van Hees (Gemeente Enschede), Kees Eijkel (Kennispark Twente)

Page 6: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

10

‘Kennisvalorisatie wordt voor het hoger beroepsonderwijs in toenemende mate een belangrijke opdracht. Dat heeft tijd nodig. We treden nu toe tot Kennispark Twente omdat we er vanuit Saxion echt werk van willen maken. Zeker nu we samen met de Universiteit Twente en Kennispark een grote subsidie hebben aangevraagd én gekregen uit het valorisatieprogramma van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW). We hebben verder onze SPEED-regeling om ondernemerschap te stimuleren, geïntegreerd in de TOP-regeling. We hebben onze krachten dus gebundeld. Daarmee geven we een impuls aan de regionale economie en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken.’

Ineke van Oldeniel Lid stuurgroep Kennispark Twente

11

Voorwoord Belangrijke stap

Prins Willem Alexander in gesprek met Jeroen Wissink van Medspray.5 november 2010, opening Nanolab.

Page 7: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

12 13

Entrepreneurship

Een ondernemend karakter, een goed idee, kennis en vaardigheden

met betrekking tot ondernemerschap, het juiste team en geld.

De gouden combinatie voor succesvol ondernemen.

Op Kennispark Twente zijn al deze elementen te vinden.

Page 8: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

14 15

Entr

epre

neur

ship

Goede ideeën

‘Het is onze taak innovatieve business-kansen te zien, te ontwikkelen en over te dragen aan een spin-o! of een al bestaand bedrijf. Dat versterkt de groei van de regionale economie. Met UT en Saxion onderzoekers bekijken we welke ideeën zich lenen voor bescherming en, later, verkoop. We zijn een breed team, van business developers, juristen en specialisten in intellectueel eigendom. Voor de belangrijkste technologie- marktcombinaties hebben we iemand die daarbij past. In 2010 hebben we negen overdrachten begeleid, vier spin-o!s gerealiseerd en de eerste inkomsten gegenereerd. Verder hebben we de kans op toekomstige inkomsten vergroot door royalty- en aandelen- afspraken. We gaan nu verder professionaliseren en sturen op groei van onze resultaten.’

Martijn Enter Coördinator Kennispark Business Development Team

Onderwijs- en onderzoeksplein Universiteit Twente

Page 9: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

16 17

Entr

epre

neur

ship

De TOP regeling geeft startende onderne-mers een duw in de rug en ondersteunt ze financieel en met begeleiding. ‘Sinds dit jaar is TOP volledig geintegreerd met de vergelijkbare SPEED-regeling van Saxion. De TOP-regeling heeft ons enorm geholpen. Mede daaraan danken we een EOS-subsidie van een miljoen voor de ontwikkeling van ons thermische en duurzame airco-systeem en andere toepassingen. Hier zie je het belang van de TOP-regeling. Ook in een ander opzicht. De Universiteit Twente en Saxion hebben innovatieve starters nodig om kennis te valoriseren en de braindrain tegen te gaan. Cooll blijft in Twente en creëert hoogwaardige arbeidsplaatsen. En dat kan meer, want Oost-Nederland heeft veel te bieden op het gebied van power- en installatietechniek. Daarom zetten we ons met anderen ook in om hier een Silicon Valley voor deze sector te creëren.’

Stefan van U!elen Mede-initiatiefnemer Cooll Sustainable Energy Solutions B.V.

Training, coaching en support

Marloes Tuk, CP/NL en Rinke Zonneveld, directeur afdeling Ondernemerschap van het Ministerie van EL&I

Op 19 november 2010 vierde VentureLab Twente haar 100ste deelnemer. Venture-Lab biedt business development support aan high-tech starters en versnelt de groei van bestaande bedrijven. Sinds februari 2009 zijn er vijf groepen kennis-intensieve ondernemers begonnen aan het programma. De 100ste deelnemer is Marloes Tuk, medeoprichter en commer-cieel directeur van Cable Protection Nederland BV (CP/NL) dat innovatieve zeekabels en pijpbeschermers verkoopt.

Ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis overhandigde Rinke Zonneveld, directeur van de afdeling Ondernemerschap van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Marloes een voucher voor het opnemen van een promotievideo.

Page 10: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

18 19

Entr

epre

neur

ship

TOP plaatsen 2010In 2010 ontvingen 51 personen een TOP-plaats.

AniformR. ten Thije

DistimoT. Jansen

BibixS. Gerez

The Beautea Company BV io

C. Kroese

Aerotech Development

J. Duvigneau

CurasoftT. Bleeker

L. Heyke

D. Vis

VIPSNETR. Esschendal

Boedeltje Participatie onderzoek en -adviesM. Boedeltje

PenWeldI. van Wieringen

ANDforceA.G.H.T. Dohmen

Mobile2Connect Technologies

R. Schiphorst

CyclodeoS. Bendida

Tingle VisualsJ. Bennink

InnoDoctorsM. Habets

Cooll BVS. van U!elen

Converge F. Broens

Bongo (Electrische

Bakfiets)R. Welberg Rasterworks

H. van der Lied

C. Blokker

S. Pen

OpenOppasH. Voltman

A. van Opstall

SecurityMattersD. Bolzoni

E. Zambon

S. Etalle

Both SolutionsM. Both

Next Scan Technology

L. Penning

iServiceITW. Sprakel

S. Lukaszcyk

M. Karnebeek

J. Karnebeek

G. Druva

A. Kroese

CP/NLM. Tuk

T. Tuk

CombicardJ. Delfsma

Meatco BVP. Koehorst

Systematic Software

M. Sytema SchotborghConsultingW. Schotborgh

J. WitteJ. Witte

Clean Tech Development

CenterB. Cappelle

B. Zijlstra

M. Valster

MyLife Technologies

M. Verhoeven

LightmotifR. Sipkema

Inertia Technology

P. Havinga

M. Marin-Perianu

Het Interventie Bedrijf

P. Lulof

AntaresE. de Jong

Page 11: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

20

Kennisintensieve bedrijven, starters en doorstarters hebben vaak behoefte aan extra risicokapitaal. Daarom is op 23 juni 2010 Meesters van de Toekomst Twente gelanceerd, een netwerk van private investeerders dat bedrijven helpt dit te vinden. Het verzorgt de dealflow tussen investeerders en ondernemers.

Meesters van de Toekomst-Twente is een initiatief van Oost NV en Kennispark Twente en bestaat uit ca. 200 investeer-ders. In Gelderland is dit netwerk al jaren actief. Voor Twente is dit betrekkelijk nieuw. ‘In een omgeving waarin veel kennisintensieve bedrijven ontstaan, mag een informal investment-netwerk voor financiering niet ontbreken’ vertelt directeur Kees Eijkel van Kennispark Twente. ‘Ons doel is om de vraag naar en het aanbod aan informeel kapitaal bij elkaar te brengen’, aldus Radboud Dood, projectmanager van Meesters van de Toekomst.

‘Niet veel spin-o!s van de Universiteit Twente groeien tot grote ondernemingen. Vaak heeft dat te maken met geldgebrek. Het Twente Technology Fund, opgericht in juni, investeert daarom in kansrijke hightech bedrijven. Daartoe hebben UT, PPM-Oost én een groep Twentse onder-nemers een kapitaal van ! 15 miljoen bijeengebracht. De betrokkenheid van andere ondernemers is echt uniek. Dit fonds is van de regio, voor de regio. We hebben nu twee investeringen lopen, in Recore en een bedrijf dat ik nog niet noem. Het fonds onderscheidt zich doordat het de bedrijven actief begeleidt, een fonds ‘aan huis’ is en privaat is gefinancierd.’

Nard Sintenie Partner Twente Technology Fund

Geld om van idee tot succesvolle onderneming te komen

Entr

epre

neur

ship

21

Kees Eijkel (Kennispark Twente) en Radboud Dood (Oost NV)

Page 12: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

22 23

Entr

epre

neur

ship

Nominaties enprijzen 2010

Genomineerden ODS2 Tsi Solutions Xsens Verzuimreductie

SPROUT CHALLENGER Genomineerd Moneybird

FD GAZELLEN AWARDS Genomineerd Trent

Smart Signs

ACCENTURE INNOVATION AWARD

Recore Systems

UT VAN DEN KROONENBERGPRIJS

KONING WILLEM I Genomineerd Mecal

Solmates

YOUNG TECHNOLOGY AWARD

Genomineerden Moneybird Key Codes Amitek Kryoz Mobile2Connect Technologies CP/NL

Service2Media

FAST 50

ir. Miriam Luizink

TWENTSE ZAKENVROUW 2010

Martijn van Dueren den Hollander

SAXION SUMMERSCHOOL ONDERNEMERSCHAP

Page 13: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

24 25

Innovatie ontstaat in een omgeving waar je geprikkeld wordt,

waar je toegang hebt tot nieuwe kennis en creativiteit, waar ideeën

gedeeld worden met mensen van buiten de eigen discipline.

Innovation

Page 14: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

26 27

Kennisdelen

Inno

vatio

n

In november 2010 presenteerden de provincie Overijssel en de Universiteit Twente 7 projecten die deel gaan uit-maken van de toekomstige High-Tech Health Farm (HTHF). Deze Farm gaat over enkele jaren de patiënt op maat bedienen met nieuwe innovaties van MIRA, het instituut voor biomedische technologie en technische geneeskunde van de Universiteit Twente. MIRA werkt in de HTHF intensief samen met regionale ziekenhuizen -waaronder het Medisch Spectrum Twente en ISALA- en met het bedrijfsleven. De eerste projecten betre!en een apparaat dat borstkanker pijnloos en zonder gevaar diagnosticeert (PAM), een gel tegen knie-artrose (Hy2Care), een methode om pijn te bestrijden door de pijngrens te meten (NociTRACK), een robot die helpt bij dikke darm kanker screening, technologie voor het thuis “EEG monitoren” van epilepsie patiënten, een draagbaar systeem voor continue bloeddrukmeting van dialyse patiënten en Lab-on-a-chip technologie.

Cloud Computing is een volwassen techniek die het mogelijk maakt om via het internet computerkracht of -ruimte en applicaties snel en veilig te gebruiken, zonder dat de gebruikers deze zelf op de computer hebben staan of onderhouden. Cloud Computing wordt gezien als dé revolutie in de IT industrie. De start van het Centre4Cloud, kenniscentrum op het gebied van Cloud Computing, werd donderdag 17 juni 2010 gevierd met een persconferentie en een seminar. De oprichters van het centrum zijn de Universiteit Twente, Kennispark Twente en Caase.com. Google, IBM en KPN zijn partner en ondersteunen het centrum.

Het Centre4Cloud richt zich op de overdracht van toepasbare kennis, onderzoek en de commerciële ontwik-keling van nieuwe diensten en producten op gebied van Cloud Computing.

Wie de Universiteit Twente of Saxion op haar expertise wil aanspreken, kan dat sinds 2010 doen via één centrale portal:

Bedrijven, parti-culieren en maatschappelijke organisaties kunnen daar eenvoudig hun kennisvraag stellen. De Studentenkennisportal (voor commer-ciële klanten) en de Wetenschapswinkel UT (voor stichtingen en verenigingen) werken nauw samen en gaan voor de klant op zoek naar geschikte partners: om een kenniskoppeling tot stand te brengen, een advies uit te brengen of te komen tot een passend onderzoeks-project. ‘Op deze manier zijn UT en Saxion gemakkelijk en gelijkwaardig bereikbaar voor alle ondernemers en maatschap-pelijk actieve organisaties in onze regio,’ vertelt Egbert van Hattem van de Wetenschapswinkel. ‘Iedereen kan op hetzelfde punt, centraal beroep doen op onze expertise. Wij zoeken de kennis-partner die het best kan voldoen aan de kennisbehoefte van de klant.’ In 2010 kwamen 137 vragen binnen bij de Studenten-kennisportal en 91 bij de Wetenschapswinkel van de Universiteit Twente.

Toegang tot kennis en nieuwe inzichten

Eddy Veldhuizen, Google

Egbert van Hattem,Wetenschapswinkel UT

Page 15: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

28 29

Entr

epre

neur

ship

Events voor ontmoeting en inspiratie

In 2010 hebben zo’n 65 grote en kleinere evenementen plaatsgevonden, met in totaal zo’n 2000 bezoekers. Deze evenementen zijn vaak in samenwerking met partners als Innovatieplatform Twente, VNO NCW, TKT en anderen georganiseerd. Hier vindt u een selectie van de foto’s van enkele events.

Workshop Ondernemerschap voor studenten, 8 november

AIO Workshop,28 septemberen 7 december Young Technology Award, 2 december

Opening Corridor, 25 maartJazzlunch, 3 juni

Young Technology Award, 2 december

Opening Saxion Ondernemerspunt, 16 november Innoversum, 28 april

Opening Corridor, 25 maart

Innoversum, 28 april

Page 16: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

30 31

Area

Een aantrekkelijke omgeving om te ondernemen. Waar de ruimte is

om ideeën te delen met mensen die je toevallig tegenkomt en waar

ruimte is om te groeien. Het fysieke gebied van Kennispark Twente

beslaat 180 hectare. Die ruimte wordt gedeeld met ruim 300

bedrijven, 8000 studenten, 3000 wetenschappelijk onderzoekers

en 5900 werknemers bij de bedrijven.

Page 17: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

32 33

‘We waren UT-studenten met tijd over. Zo is het begonnen. Sigmax noemden we ons en we deden aan systeembeheer. Later kwamen daar de PDA’s bij en de mobiele pakketten. Inmiddels hebben we 105 medewerkers. Daardoor zitten we te krap en is een nieuw pand nodig. In Enschede, want veel van onze mede-werkers komen per fiets. Op Kennispark Twente, op een goede plek, is de nieuw-bouw in november 2010 begonnen. Het wordt een prachtig en duurzaam pand.

Overwegend uit glas, want we zijn transparant. Eind 2011 hopen we erin te trekken. We zien ernaar uit, het is de kroon op ons werk.’

Walter Rijk Directeur-oprichter Sigmax

‘De opening van The Corridor, op 25 maart 2010, was een groot feest. Toch was het gebouw al sinds oktober 2009 in gebruik. Er was dringend ruimte nodig voor de potentiële huurders van The Gallery, het vroegere Langezijds. Dat stelt ons in staat in deze omgeving ervaring op te doen met de BTC-formule van flexibele contracten, services en ondersteuning. Die formule slaat aan. The Corridor is voor 80% bezet en bruist, onder meer door activiteiten van Kennispark en VentureLab. Dat smaakt naar meer. Als in 2012 de eerste fase van The Gallery wordt opgeleverd, gaan in principe zoveel mogelijk huurders van The Corridor mee.’

Rob de Koning Directeur BTC -Twente

Are

a

Vestiging op Kennispark Twente

Walter RijkLeo van den Ende

Page 18: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

34 35

Het (inter-)nationaal werven en bege-leiden van bedrijven die een vestiging op Kennispark Twente willen openen, gebeurt door Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV. ‘In 2010 hebben 7 bedrijven, die een directe link hebben met de Universiteit Twente of andere Twentse kennisinstelling, gekozen voor een vestiging in Twente,’ vertelt Henk Ligtenberg, manager internationale investeringen van Oost NV. Drie hiervan waren afkomstig uit het buitenland. Vier bedrijven, die reeds gevestigd waren in de regio, breidden hun vestiging uit en er waren 2 strategische samenwerkingen te melden. Het totaal aantal projecten dat gerealiseerd is binnen Kennispark Twente komt daarmee op 13, waarvan 8 betrek-king hebben op R&D.

Samen brengen deze projecten ruim 3,5 miljoen aan investeringen en 100 arbeids-plaatsen naar Twente. Kennispark Twente blijft een belangrijke trekker voor Oost Nederland; ondanks een dalend aantal projecten in Oost Nelderland, is het aantal projecten voor Kennispark Twente gestegen met 3.

‘Prins Willem-Alexander heeft op 5 november ons nieuwe NanoLab geopend. Het was nodig, wetenschappers en bedrijven willen steeds nauwkeuriger werken aan nieuwe structuren, materialen en toepassingen. Ze dragen bij aan nieuwe bedrijvigheid en groei. Het unieke hier is het gemengde gebruik door wetenschappers en onderzoekers uit bedrijven. Uniek is verder dat die laatste categorie goed is voor veertig procent van alle gebruikers. Jaarlijks hebben we dan ook nog eens tachtig nieuwe gebruikers. Vandaar de dynami-sche sfeer, die leidt tot kruisbestuiving en hoogwaardige innovatie. Niet voor niets was premier Rutte hier voorjaar 2011. Zeer onder de indruk, net als de kroonprins.’

Miriam Luizink Technisch-commercieel directeur MESA+

Are

a

Hoogwaardige voorzieningen delen

Page 19: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

36 37

Are

a

Gebiedsontwikkeling

Op dinsdag 2 november 2010 is gestart met de aanpassing van de Hengelose-straat als onderdeel van het Masterplan Gebiedsontwikkeling. Een meerderheid van de gemeenteraad van Enschede stemde eerder in met het beschikbaar stellen van zo`n 15 miljoen euro voor de reconstructie. De beoogde aanpassing is volgens Wethouder Marijke van Hees beslist nodig voor de verdere ontwikke-ling van Kennispark. Belangrijk onderdeel van de herontwikkeling van de Hengelo-sestraat is de sloop van het viaduct.

Uiteindelijk gaat deze plaatsmaken voor een gelijkvloerse kruising die de Univer-siteit Twente meer betrekt bij Kennispark Twente. De verwachting is dat de Hengelosestraat in 2011 weer open gaat.

Kennispark Twente heeft duurzaamheid als kernkwaliteit. Dat betekent een verduurzamingproces dat substantieel bijdraagt aan de uitbouw en het succes van Kennispark Twente. In 2010 is gestart met een initiatief om individuele bedrij-ven en instellingen ertoe te bewegen zelf meer aan duurzaamheid te doen, naar aanleiding van een inventarisatie onder bewoners. Grote boegbeeldprojecten zoals The Gallery maar ook kleinere projecten zoals een laadpaal voor elektrische auto’s en de bikedispenser op het station Drienerlo geven een duurzaam Kennispark Twente vorm.

Page 20: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

38 39

Are

a

Kennispark Twente in cijfersResultaten

Aantal actieve studentbedrijven UT Niet bekend 55 82 76 91Aantal studenten in FAME-regeling 2 1Verstrekte TOP-plaatsen 10 21 21 27 51 486*Aantal TOP-bedrijven 13 17 16 19 37 359*Aantal arbeidsplaatsen TOP bedrijven 1984-2008 2254Deelnemers Venturelab Twente (gestart in 2009) 42 76

Arbeidsplaatsen in het gebied (excl. UT) 4669 5332 5549 5611 5905 Aantal bedrijven gevestigd in gebied 302 324 355 323 324

Aangevraagde octrooien 24 20 14 16 12 Aantal MKB vragen Kennisportal (start 2007) 114 121 115 137Aantal vragen Wetenschapswinkel 72 69 73 89 91

* Totaal aantal TOP-plaats/TOP-bedrijven sinds de start van de TOP regeling in 1984. Het totaal aantal spin-o! bedrijven van de UT (inclusief de TOP-bedrijven) is meer dan 700.

Het afgelopen jaar hebben we gezien dat de interesse in ondernemerschap als carriereoptie onverminderd hoog blijft. Het aantal starters dat gebruik heeft gemaakt van een TOP-plaats is gegroeid naar 51. Het aantal deelnemers in het business developmentprogramma Venturelab Twente groeide naar 76 voor het jaar 2010, met in totaal meer dan 100 deelnemers.

Het aantal bedrijven op het Business & Sciencepark-deel van Kennispark is nagenoeg gelijk gebleven. De gevestigde bedrijven zijn op het B&S Park zijn wel gegroeid met 300 arbeidsplaatsen en verwachten te blijven groeien.

De starters vanuit de Universiteit Twente vestigen zich grotendeels in een bredere omgeving dan die van het B&S Park. Veel nieuwe bedrijvigheid in Twente concentreert zich rondom nanotechno-logie, materialentechniek, revalidatie, mechatronica en ICT.

Het aantal aangevraagde octrooien voor de Universiteit Twente is iets gedaald, wat te maken heeft met de nieuwe strategie van het Business Development team. Strategie is nu om alleen patenten aan te vragen indien er een kansrijke business case voor het idee is. Het aantal vragen voor de Wetenschapswinkel en de Kennisportal is licht gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Page 21: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

40 41

Kennispark Twente en Axis Media-ontwerpers

Aleksandra BerezowskaHans MorssinkhofJaninka Feenstra

Axis Media-ontwerpers

Jan Schartman Fotografie Eric Brinkhorst FotografieFrank Visschedijk

Drukkerij Te Sligte

Stichting Kennispark TwentePostbus 2177500 AE Enschede

BezoekadresThe CorridorHengelosestraat 5257521 AG EnschedeT +31 53 489 4118E [email protected]

Kennispark Twente is een gezamenlijk initiatief van:

Kennispark Twente wordt mede mogelijk gemaakt door:

ColofonPartners

Page 22: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

43

Entr

epre

neur

ship

Page 23: Jaarverslag Kennispark Twente 2010

44