Jaarverslag anbi 2013

19
1 Jaarverslag 2013

description

http://www.psz-steenwijkerland.nl/images/stories/docs/jaarverslag-ANBI-2013.doc

Transcript of Jaarverslag anbi 2013

1

Jaarverslag 2013

1

Inleiding

In 2013 vallen onder de Stichting Peuterspeelzalen Steenwijkerland (SPS) de peuterspeelzalen in Blokzijl , Eesveen, Giethoorn, Kuinre, Oldemarkt, Sint Jansklooster, Steenwijk, Steenwijkerwold, Tuk, Vollenhove, Wanneperveen en Willemsoord.

Het peuterspeelzaalwerk valt onder de portefeuille van wethouder P. van der Terp (Welzijn). De visie op de doorgaande ontwikkelingslijn van 0-6 jaren leidt ook tot een samenwerking met Onderwijs dat in de portefeuille van wethouder L. Greven valt.

Organisatie

Eind 2013 telt de SPS 16 peuterspeelzalen. Deze worden op dit moment bezocht door 430 peuters in 31 basisgroepen van maximaal zestien kinderen. Dit betekent een stijging van de bezetting ten opzichte van 2012 van 42 peuters. 161 (145 in 2012) peuters zijn aangemeld en nog niet geplaatst. Een klein gedeelte hiervan staat op een wachtlijst, het ander deel heeft de door de ouders gewenste startleeftijd nog niet bereikt.

Er zijn 23 peuterleidsters en 5 invalleidsters in dienst en 5 interieurverzorgers. De peuterleidsters worden ondersteund door ca. 65 vrijwilligers op de groepen.

De organisatie wordt geleid door twee managers en wordt bestuurd door een bestuur, deze bestaat uit vier personen. Er is één administratieve kracht voor de peuteradministratie.

Eind 2012 is het stichtingsbestuur samengesteld uit voorzitter de heer J. H. Vinckers, penningmeester de heer J.W. van Veen, secretaris mevrouw L. Niekoop en contactpersoon Cliëntenraad(CR) en vertegenwoordiger van de Personeelsvereniging (PVT) mevrouw H. Jonkers.

Speelzalen en accommodaties

Peuterspeelzaal De Bezige Bijtjes in Steenwijk-West, gevestigd in het activiteitencentrum De Korf, is het jaar gestart met twee groepen en twee extra dagdelen voor driejarige peuters. Per 1 mei is door krimpende peuteraantallen een groep gesloten en sindsdien werkt de speelzaal met verlengde dagdelen zodat een peuter die de basisgroep en het extra dagdeel bezoekt op een aanbod van 10 uur per week komt.In november wordt de speelzaal “De Bezige Bijtjes” getroffen door de brand in het wijkgebouw De Korf. Er is vervangende huisvesting

1

gevonden in het naast gelegen voormalige pand van de Burg. Voetelinkschool.

Peuterspeelzaal De Boschkabouters in Willemsoord, gevestigd in het dorpshuis ’t Kloniehuus, heeft één groep.

Peuterspeelzaal De Grutterij in Vollenhove, gevestigd in een voormalig schoolgebouw van de gemeente, heeft vier groepen en twee 3+ groepen met ieder twee extra dagdelen voor 2,5 en 3 jarige peuters.

Peuterspeelzaal Hakkepuf in de Oostermeenthe te Steenwijk, gevestigd in de Beatrixschool heeft vier groepen. Hier zijn zij samen met het kinderdagverblijf BeaZo van de Speelwerkgroep ondergebracht. Eind augustus heeft de speelzaal haar 25 jarig jubileum met peuters en ouders gevierd.

Peuterspeelzaal ‘t Hummeltje in Eesveen, gevestigd in het speellokaal van basisschool de Driesprong, heeft één groep.

Peuterspeelzaal Ieniemienie in de Gagels te Steenwijk heeft twee groepen en twee extra dagdelen voor driejarige peuters. Ieniemienie is gevestigd in ruimte van het kinderdagverblijf Dierenrijk van Speelwerk. Peuterspeelzaal De Kletskoppies in Blokzijl, gehuisvest in de basisschool De Rolpaal in de Groenestraat, heeft 1 groep.

Peuterspeelzaal Kiekeboe in Oldemarkt, gevestigd in het Zalencentrum Dalzicht, heeft twee groepen en twee extra dagdelen voor driejarige peuters.De beschikbare ruimte moet voor en na gebruik in- en uitgeruimd worden. De ruimte voldoet niet aan de kwaliteitsregels. Er is sprake van huisvestingsproblematiek. Er zijn verbouwingsplannen, die gedeeltelijk al uitgevoerd zijn.

Peuterspeelzaal De Mannegies in St. Jansklooster, gevestigd in een voormalige kleuterschool van de gemeente, heeft twee groepen en twee extra dagdelen voor driejarige peuters.

Peuterspeelzaal ’t Molentje in het centrum van Steenwijk, gevestigd in een voormalige kleuterschool van de gemeente, heeft drie groepen en twee extra dagdelen voor 2,5 jarige peuters.

Peuterspeelzaal Peuterleut in Wanneperveen, gevestigd in het dorpshuis, heeft één groep. De beschikbare ruimte moet voor en na gebruik in- en uitgeruimd worden.

Peuterspeelzaal Peuterstation in het centrum van Steenwijk heeft twee groepen. De speelzaal is gehuisvest in een lokaal van de openbare basisschool B aan de Mr. Z. ter Steghestraat.

1

Peuterspeelzaal Tukkepukje in Tuk is gevestigd in een ruimte van het kinderdagverblijf Woldkasteel dat in villa Oostwold in Tuk zit en heeft één groep. In november 2012 is er een brand in het pand geweest. Gedurende de tijd, dat het pand hersteld moest worden, kon Tukkepukje gebruik maken van de ruimte van peuterspeelzaal Peuterstation in school B in Steenwijk. Sinds april 2013 draait de speelzaal weer in villa Oostwold. In mei vierde de speelzaal haar 25-jarig jubileum met een open dag en een spelletjescircuit voor de peuters.

Peuterspeelzaal Tweeplus in Kuinre, gevestigd in de openbare Burg. De Ruiterschool te Kuinre, heeft één groep en een tijdelijke tweede groep. Die was noodzakelijk omdat er in 2011 en hogere geboortecijfer in het dorp was.

Peuterspeelzaal ‘t Wielewaaltje in Scheerwolde, gevestigd in dorpshuis De Wielewaal, heeft één groep. Hier is sprake van huisvestingsproblematiek. Per 31.12.2012 is de speelzaal door dalende peuteraantallen tijdelijk gesloten. Na verbouwing van het dorpshuis wordt een doorstart van deze locatie onderzocht.

Peuterspeelzaal De Wipwap in Giethoorn is samen met kinderdagverblijf Spettervilla van Speelwerk gevestigd in het Kulturhus De Eendracht. De Wipwap heeft twee groepen en twee extra dagdelen voor driejarige peuters.

Peuterspeelzaal De Woelwatertjes in Steenwijkerwold is samen met het kinderdagverblijf Woldkasteel gehuisvest in het Multi Functioneel Centrum Hoogthij. De speelzaal heeft twee groepen en een extra dagdeel voor driejarige peuters. Hier wordt met verlengde dagdelen gewerkt zodat een peuter die een basisgroep en het extra dagdeel bezoekt op een aanbod van 10 uren komt. De speelzaal werkt samen met Woldkasteel. Op een dagdeel sluiten 6-7 peuters van Woldkasteel met hun pedagogische medewerker bij de peuterspeelzaalgroep aan. Zo komen zij tot een intensieve inhoudelijke samenwerking en afstemming van het aanbod. Door dalende peuteraantallen in het kinderdagverblijf moest deze vorm van samenwerking met Woldkasteel gestaakt worden.

Het centrale kantoor van de Stichting is gevestigd aan de Gasthuislaan 24 te Steenwijk.

Verantwoordelijkheid en functie

1

De Stichting Peuterspeelzalen Steenwijkerland stelt peuterspeelzaalbeleid vast en voert dit uit volgens de wet Ontwikkelkansen door Kwaliteit en Educatie (wet OKE), de kadernota Harmonisatie voorschoolse voorzieningen Steenwijkerland en de notitie Groeiscenario’s voor voor- en vroegschoolse educatie. De kernopdracht is ‘het creëren van optimale ontwikkelingskansen voor alle kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar door het aanbieden van veelzijdige en passende speelmogelijkheden.’

Voor- en vroegschoolse Educatie (VVE)

Deze opdracht heeft tot volgende structuur en aanbod van het peuterspeelzaalwerk in Steenwijkerland geleid. Peuterspeelzaalwerk wordt in drie verschillende uitvoeringsniveaus aangeboden:

VVE Basis speelzaal De peuterspeelzaal zoals we die van oudsher kennen biedt per groep twee dagdelen peuterspeelzaal onder begeleiding van één gekwalificeerde leidster. Dit zijn de zo genoemde VVE Basis speelzalen. Hier wordt volgens het Piramide programma thematisch gewerkt, waarbij het aantal thema’s per jaar beperkt is. Deze groepen zijn op 8 speelzalen te vinden in Willemsoord, Steenwijk, Eesveen, Blokzijl, Wanneperveen, Tuk en Kuinre.

VVE Plus speelzalenDrie peuterspeelzalen hebben naast hun Basis Groepen een 3+ Groep waar 3 jarige peuters twee extra dagdelen per week mogen komen. Op de 3+ Groep staan twee gekwalificeerde leidsters die volgens het Piramide programma werken. Dat zijn de zo genoemde VVE Plus speelzalen. Het gaat hierbij om de speelzalen in Oldemarkt, St. Jansklooster en Giethoorn.

VVE Extra speelzalenVijf peuterspeelzalen hebben naast de Basis Groep(en) ieder één basisgroep met twee gekwalificeerde leidsters, de Basis Plus Groep. Ook deze speelzalen hebben een 3+ groep met twee gekwalificeerde leidsters. Deze speelzalen zijn de VVE Extra speelzalen. De uitvoering van VVE is op deze locaties zoals aangegeven in de Wet OKE; het VVE programma wordt

1

aan kinderen die dat nodig hebben aangeboden op 3-4 dagdelen, minimaal 10 uur per week, onder begeleiding van twee gecertificeerde leidsters. Deze speelzalen zijn te vinden in Steenwijk West en Steenwijk- De Gagels, in Vollenhove, in Steenwijkerwold en in Steenwijk Centrum. Hiermee hebben wij een aanbod van 80 wet OKE bestendige VVE plaatsen voor doelgroepkinderen gerealiseerd. Het daadwerkelijk opgevangen aantal doelgroepkinderen is per 1 oktober 2012 geteld en is door de gemeente verwerkt in de VVE monitor.Het aantal geplaatste peuters per groep per maand is te zien in de bijlage van dit jaarverslag.

VVE-doelgroepkinderen

VVE-doelgroepkinderen zijn alle kinderen in de leeftijd van 2,5 en 3 jaar die een leerling-gewicht hebben volgens de gewichtenregeling basisonderwijs.Daarnaast kan het consultatiebureau op basis van criteria bepalen of er sprake is van (risico’s op) achterstand:

Urgentieverklaring van het CB OVP score of Cito score Onvoldoend taalaanbod, taalstoornis Risicoprofiel (aan de hand van schema’s)

VVE scholing

Door het aanbod van VVE speelzalen op de boven beschreven manier te realiseren ontstond er behoefte aan meer VVE gekwalificeerd personeel. Hiervoor is SPS in maart 2011 met een Piramide training gestart die medio 2012 was afgerond. Van onze organisatie volgden 9 leidsters met succes de training.Om alle medewerkers deze kwalificatie te geven is in het najaar van 2012 weer een cursus opgestart die tot het voorjaar van 2014 zal lopen. Hier nemen 6 leidsters en invalleidsters aan deel. Zo kan SPS de ambitie, dat SPS dé aanbieder voor VVE in Steenwijkerland is, garanderen en vormgeven.

Harmonisatie

Om de vele ontwikkelingen en veranderingen die het peuterspeelzaalwerk in de afgelopen jaren heeft ondergaan recht te doen en het beleid te voeren volgens de wet OKE, de kadernota Harmonisatie voorschoolse voorzieningen en de notitie groeiscenario’s voor- en vroegschoolse educatie van de gemeente Steenwijkerland heeft het bestuur en management van de Stichting Peuterspeelzalen Steenwijkerland een strategisch beleid in 2011 uitgewerkt. Waaruit volgende missie en visie zijn geformuleerd:

1

MissieSPS ontwikkelt zich als dé expert op gebied van voorschoolse educatie voor alle peuters die dat nodig hebben in alle kernen van Steenwijkerland. SPS voert dit uit in nauwe samenwerking met ouders, zorginstellingen, kinderopvang, onderwijs en de lokale overheid.

Visie SPS vindt het belangrijk dat kinderen van 2 tot 4 jaar alle kansen

krijgen zich te ontwikkelen. SPS ziet zichzelf daarin een rol toebedeeld op gebied van educatie, zorg en opvang.

SPS ziet een duidelijke meerwaarde als deze ontwikkelingsstimulering samen met ouders en dicht bij ouders in de kernen van Steenwijkerland wordt gerealiseerd. Zodoende kun je een hoog bereik realiseren van deelname van kinderen (en ouders) aan deze ontwikkelingsstimulering.

SPS vindt het belangrijk samen te werken met kinderopvang en onderwijsorganisaties om de ontwikkelingsstimulering bij zoveel mogelijk kinderen te realiseren die dat nodig hebben.

SPS streeft ernaar de effecten van ontwikkelingsstimulering ook zichtbaar te maken voor ouders, partners en gemeente. SPS vindt dat door samenwerking op huisvestingsgebied met kinderopvang en onderwijs er een efficiënter huisvestingsbeleid gerealiseerd kan worden, onder andere in de multifunctionele accommodaties. Dit is noodzakelijk om de voorziening in de kernen ook toekomstbestendig te maken.

Volgende vormen van samenwerking en afstemming in het kader van harmonisatie zijn gerealiseerd of opgestart in 2013:

Peuterspeelzaal Ieniemienie is in de zomer 2012 binnen de wijk Steenwijk De Gagels verhuisd naar ruimtes in het kinderdagverblijf Dierenrijk van Speelwerk. Dat moet leiden tot nog intensievere inhoudelijke samenwerking. Zo zijn er gezamenlijke thema’s uitgewerkt en gezamenlijke activiteiten zoals voorleesontbijt en ouderavond georganiseerd. Na het faillissement van Speelwerk wordt de samenwerking voortgezet met de opvolger SpeelThuis.

Peuterspeelzaal De Kletskoppies in Blokzijl is in de zomer 2012 verhuisd naar de openbare basisschool De Rolpaal. Hier wordt gewerkt aan afstemming en een goede doorgaande lijn met de basisschool. Dit heeft zich tot nu aan toe vooral vertaald door gezamenlijke voorleesprojecten op beide basisscholen in Blokzijl. De warme overdracht van peuters en het informeren van elkaar is een vast en vanzelfsprekend gegeven.

Peuterspeelzaal Tukkepukje heeft zijn ruimte binnen het kinderdagverblijf Woldkasteel in Tuk. Hier zijn de thema’s en de jaarplanning op elkaar afgestemd en de ouderbrieven en werkschema’s worden samen uitgewerkt. Dat leidt tot gezamenlijk uitgevoerde activiteiten. Na de brand in november 2012 is de draad in mei 2013 weer opnieuw opgepakt.

1

Peuterspeelzaal De Woelwatertjes in Steenwijkerwold is naast het kinderdagverblijf Woldkasteel gehuisvest. Door een dagdeel in de week 7 peuters van Woldkasteel met hun leidster samen te voegen met 8-9 peuters van De Woelwatertjes en hun leidster is hier de intensiefste vorm van samenwerking bereikt. Het kinderdagverblijf en de speelzaal werken tegelijk aan het zelfde thema, zodat ook b.v. een gezamenlijke ouderbrief m.b.t. het Piramideprogramma wordt gemaakt. Vanzelfsprekend worden zo ook gezamenlijke activiteiten met alle peuters en ouders georganiseerd. Door dalend peuteraantallen bij het kinderdagverblijf moest deze vorm van samenwerking na de zomervakantie 2013 worden stopgezet.

Peuterspeelzaal Hakkepuf in Steenwijk Oostermeenthe is eind 2012 verhuisd naar de naastliggende basisschool Beatrix waar zij, naast de ruimtes van het kinderdagverblijf Beazo, van Speelwerk ruimtes aangeboden kregen. Ook hier zal een samenwerking met de basisschool en het kinderdagverblijf opgestart worden. Door het faillissement van Speelwerk eind 2013 moeten SPS nu samen met de opvolger SpeelThuis naar de verdere invulling kijken.

Peuterspeelzaal WipWap in Giethoorn is naast het kinderdagverblijf Spettervilla van Speelwerk gehuisvest. Hier zijn binnen het Piramideprogramma thema’s op elkaar afgestemd en worden op deze basis gezamenlijke activiteiten georganiseerd. Ook hier moeten wij samen met de opvolger van Speelwerk, namelijk SpeelThuis, opnieuw vorm geven aan samenwerking.

Peuterspeelzaal De Grutterij in Vollenhove en peuterspeelzaal De Bezige Bijtjes in Steenwijk West hebben een intensieve samenwerking in het kader van de bestaande samenwerkingsverbanden Brede School. Hier worden gezamenlijke activiteiten met basisscholen, kinderdagverblijven, welzijnsorganisatie Timpaan, Zorggroep Oude en Nieuwe Land en het CJG georganiseerd.

Peuterspeelzaal Peuterstation heeft haar ruimte in school B in Steenwijk. Hier wordt samen met de onderbouwcoördinator en de peuterleidsters regelmatig over gezamenlijke activiteiten en beleid overlegd. Zo zijn de ouders van peuters welkom op ouderavonden van school en de warme overdracht van de peuters ontwikkelt zich tot een vanzelfsprekendheid.

Peuterspeelzaal Tweeplus in Kuinre heeft ruimtes in de basisschool Burgemeester de Ruiter. Er zijn op jaarbasis gezamenlijke activiteiten. Kleuter- en peuterleidster hebben regelmatig contact.

Peuterspeelzaal ’t Hummeltje maakt gebruik van een ruimte in de basisschool De Driesprong. Hier worden regelmatig gezamenlijke speelmomenten van peuters en kleuters georganiseerd. 3-4 thema’s per jaar worden samen voorbereid en gezamenlijke activiteiten uitgevoerd. Peuters worden altijd warm overgedragen.

Dalende peuteraantallen zijn ook de redenen dat de peuterspeelzaal ’t Wielewaaltje tijdelijk haar activiteiten in Scheerwolde stop moet zetten. Na de verbouwing van het dorpshuis willen wij proberen hier een doorstart te realiseren.

1

Samen met de externe adviseur Ernst Radius heeft SPS en de koepelorganisatie van het christelijke basisonderwijs Accrete onderzocht in hoeverre er afstemming en samenwerking gerealiseerd kan worden met de kindcentra van Accrete waar ook kinderdagverblijven ondergebracht zijn. Het aanbod van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk is erg gevoelig gebleken voor conjuncturele veranderingen in de samenleving. Krimp door demografie, de economische crisis en bezuinigingen in de sector kinderopvang en peuterspeelzalen hebben in Steenwijkerland ook zijn effecten gehad. In Steenwijkerland is het aanbod van peuteropvang in de afgelopen drie jaar ook veranderd in omvang en vorm van aanbod. Dit is reden om na te denken over de wijze waarop men voor de toekomst invulling wil geven aan de voorschoolse voorzieningen voor peuters. SPS en Accrete hebben hier het voortouw in genomen. Wij hebben in een aantal kernen samen onderzocht welke mogelijkheden er zijn om de continuïteit en kwaliteit voor opvang van peuters te realiseren. De organisaties hebben hier niet geschroomd om over hun eigen schutting te kijken in het belang van het behoud van voorzieningen voor jonge kinderen. Uit dit onderzoek zijn aanbevelingen voortgekomen, Deze aanbevelingen zijn met de gemeente ook op ambtelijk niveau verkend. SPS en Accrete willen deze aanbevelingen graag met andere partijen in de sector kinderopvang delen en zijn van harte bereid om samen met gemeente en partijen hier in 2014 verder over na te denken en invulling te geven aan de kabinetsplannen van de opvang van peuters in Steenwijkerland.

Programma’s / activiteiten per peuterspeelzaal

Behalve de VVE programma’s worden er nog volgende ontwikkelingsstimulerende programma’s en activiteiten in de peuterspeelzalen aangeboden:

- Spel- en boekenplan: uitleensysteem ter bevordering van taalstimulering. Uitgevoerd bij De Bezige Bijtjes, De Boschkabouters, De Grutterij, ‘t Hummeltje, Ieniemienie, Peuterstation, Tukkepukje en WipWap.

- Speeltaal: methode voor woordenschat en begripsontwikkeling. Uitgevoerd bij De Kletskoppies, s, De Boschkabouters, De Grutterij, Woelwatertjes, Tukkepukje en Hakkepuf.

- Deelname aan Brede School: een samenwerkingsverband van scholen, peuterspeelzaal, maatschappelijk werk enzovoort, dat ontwikkelingskansen van kinderen wil bevorderen. De Grutterij in Vollenhove en De Bezige Bijtjes in Steenwijk West maken deel uit van een Brede School samenwerkingsverband.

1

- Verkeersproject Jongleren: het project bestaat uit een themakist met materialen en spelsuggesties, informatiefolders en een ouderavond over het jonge kind in het verkeer. Uitgevoerd bij Ieniemienie, Kletskoppies, Molentje, Tweeplus en Boschkabouters.

Alle peuterspeelzalen hebben voor het schooljaar 2012/2013 en 2013/2014 een jaarplanning gemaakt, waarin zij naast de activiteiten op de speelzaal ook overleggen, ouderactiviteiten en de themaplanning hebben verwerkt.

Kind in de KernZeven peuterspeelzaalleidsters hebben de training ‘Zorgcoördinator voor dagverblijven en peuterspeelzalen’ afgerond. Begin 2013 hebben zij hun werkzaamheden in het kader van de nieuwe zorgstructuur Kind In de Kern (KIK) in de gehele gemeente Steenwijkerland uitgevoerd. Deze werkwijze van KIK werd doorontwikkeld omdat bleek dat er kortere lijnen zijn als de peuterleidster zelf samen met de jeugdverpleegkundige en de ouder tot een KiK bijeenkomst komt. De functie zorgcoördinator is daardoor sinds september 2013 vervallen.Ter ondersteuning van leidsters was er in 2013 gelegenheid een orthopedagoog van de IJsselgroep te consulteren. Ouders konden gebruik maken van het logopedisch spreekuur bij een van de logopedisten van de GGD IJsselland.

Het Zorgprotocol beschrijft de interne zorgstructuur van de Stichting. Wanneer een leidster zorg heeft over de ontwikkeling, het gedrag of de thuissituatie gaat zij het zorgtraject starten. Het is belangrijk dat de leidster de juiste stappen neemt, dat zij voortdurend met ouders communiceert, de juiste samenwerkingspartners weet in te schakelen en ouders kan verwijzen wanneer dat nodig is. Dit zorgprotocol en het observatiesysteem OVP (Ontluikings-Volgsysteem Peuters) is de basis waarmee leidsters in het kader van vroegsignalering opvallend gedrag en ontwikkelingsachterstanden kunnen signaleren. Bij Stichting Peuterspeelzalen Steenwijkerland staat de leidster er niet alleen voor. Er is een heel netwerk opgebouwd van ondersteuningsmogelijkheden. Het zorgprotocol biedt helderheid in de taakverdeling en wie welke verantwoordelijkheden heeft. Vastgesteld is hoe wordt omgegaan met ouders en samenwerkingspartners.

Peuter- kleuteroverlegOm de doorgaande lijn van de peuterspeelzaal naar de basisschool te waarborgen nemen alle speelzalen deel aan een overleg van kleuteronderwijzers, pedagogische medewerkers van de kinderopvang en peuterleidsters. Dit overleg is per kern en wijk georganiseerd. De werkwijze en organisatie zijn beschreven in de notitie ‘Borging peuter- kleuteroverleg’ van juli 2011.

1

Veiligheid en gezondheidGedurende het jaar bezocht de preventiemedewerker alle speelzalen, waarbij zij met de leidster bekeek of er punten van het brandveiligheidsonderzoek, de laatst uitgevoerde GGD rapportage van 2012 en RI - controlelijsten op het gebied van veiligheid en hygiëne aandacht vroegen. De jaarlijks verplichte herhaling BHV is gevolgd en is met succes afgerond. In het voorjaar van 2013 zijn alle binnen en buiten speeltoestellen van de locaties geïnspecteerd.

GGD-inspectiesIn de eerste helft van 2013 zijn alle locaties door de GGD inspectie bezocht. Het was een GGD inspectie nieuwe stijl omdat de peuterspeelzalen nu ook onder de wet Kinderopvang vallen. Om hieraan te kunnen voldoen zijn er van tevoren op alle locaties aanpassingen en wijzigingen in het beleidsplan, het werkplan en de infoboeken doorgevoerd. De inspectie heeft voor alle locaties van onze organisatie de aanbeveling gedaan ze op te nemen in het landelijke register peuterspeelzalen. Alle GGD rapporten zijn op de website van onze organisatie te vinden.

Personeel

LeidstersPer 1 september 2013 heeft Patricia Koelewijn de vervanging van de pedagogische medewerker op de 3+ groep bij De Woelwatertjes in Steenwijkerwold op zich genomen.

Per 1.10.2013 is Robin Schepel als invalkracht begonnen.

Per 31.12.2013 zijn Evie Dijkstra, Marja Dassen en Cobie Aalderink met hun invalwerkzaamheden gestopt.

AlgemeenOp 28 juni is de jaarlijkse, afsluitende informele bijeenkomst van het schooljaar voor alle leidsters, schoonmakers, management en bestuur gehouden. De personeelsvertegenwoordiging (PVT) telde op 1 januari 2013 zes leden. Op 8 februari heeft de PVT een feestelijke personeelsbijeenkomst georganiseerd.

In oktober vonden de jaarlijkse functioneringsgesprekken plaats.

Het ziekteverzuimpercentage is in 2013 gestegen en komt uit op 3,55% (dit was 1,19% in 2012).

1

Algemene zaken

De boekhouding en de salarisadministratie werden in 2013 verzorgd door accountantskantoor Doornbos, die ook de accountantscontrole voor het VVE gedeelte verzorgd hebben.

Elke speelzaal heeft zijn eigen oudercommissie. De leden van de oudercommissie helpen de leidsters bij het opzetten van activiteiten en steunen hun bij werkzaamheden op de speelzaal.

KlachtenregelingEr zijn in 2013 geen schriftelijke klachten ingediend. Een kopie van de Stichting Klachtencommissie Kinderopvang is als bijlage toegevoegd.

Interne klachtenregelingEen interne klacht kan worden afgehandeld door de leidster van de betreffende peuterspeelzaal locatie of door iemand van het bestuur, management of administratie. Afhankelijk van de aard van de klacht worden ouders uitgenodigd voor een gesprek om een oplossing te zoeken. Ouders worden zoveel mogelijk gestimuleerd om de klacht daar neer te leggen waar het zich heeft voorgedaan.Op een schriftelijke klacht krijgen ouders per omgaande een ontvangstbevestiging waarin wordt omschreven op welke termijn zij antwoord kunnen verwachten.

Externe klachtenregelingZijn ouders niet tevreden dan kunnen zij gebruik maken van de externe klachtenregeling. Ouders kunnen zich ook te allen tijde rechtstreeks, zonder tussenkomst van de leidster, manager of kantoormedewerker, richten tot de externe klachtencommissie. Wij geven er de voorkeur aan dat ouders hun klacht eerst bij de verantwoordelijke binnen de Stichting neerleggen.

Stichting Peuterspeelzalen is aangesloten bij de Stichting Klachtencommissie Kinderopvang. Dit is een onafhankelijke landelijke stichting die vragen en klachten aanhoort, advies geeft en duidelijk maakt welke stappen genomen kunnen worden. Een klacht van ouders wordt behandeld door een klachtencommissie van minimaal 3 deskundigen met ondersteuning van een ambtelijk secretaris. De voorzitter van de klachtencommissie mag niet in dienst zijn van de betreffende organisatie. De persoon waarover geklaagd wordt mag niet in de commissie zitten. Afhankelijk van de herkomst van de klacht en de inhoud wordt een commissie samengesteld.

1

 Bij Stichting Peuterspeelzalen worden ouders op de hoogte gebracht van deze interne en externe klachtenregeling in de informatieboekjes. Ook hangt er op het centrale kantoor een poster van de Stichting Landelijke Klachtencommissie Kinderopvang.

Klachtencommissie oudercommissieDe oudercommissies en cliëntenraad zijn vanaf 2011 aangesloten bij de Klachtenkamer Oudercommissie Kinderopvang. De oudercommissie en cliëntenraad kan klachten t.a.v. Stichting Peuterspeelzalen Steenwijkerland zonder medeweten van de organisatie neerleggen bij deze klachtenkamer. Ieder kalenderjaar wordt er in het jaarverslag melding gemaakt of er klachten zijn geweest, de aard van de klachten, het aantal en hoe die afgehandeld zijn. Ook wordt hier in de toekomst melding van gedaan op de website. Voor 1 juni stuurt SPS dit jaarverslag aan de toezichthouder.

Ontwikkeling van de ouderbijdragen

De ouderbijdrage is in 2013 niet verhoogd en blijft € 45,00 per maand. De ouderbijdrage voor de 3+ groep is nog steeds € 5,00 per maand.

De ouderbijdragen worden eenmaal per maand voor een periode van twaalf maanden in rekening gebracht. Wanneer geen machtiging voor automatisch incasso is afgegeven, wordt, in verband met administratiekosten, de ouderbijdrage met € 2,00 verhoogd Bij plaatsing wordt eenmalig € 10,00 aan inschrijfgeld in rekening gebracht.Indien twee of meer kinderen uit eenzelfde gezin tegelijkertijd een peuterspeelzaal bezoeken, geldt een korting van € 5,00 op de ouderbijdrage voor het tweede en volgende kind uit dat gezin.

Deskundigheidsbevordering leidsters en management

Elke peuterspeelzaal is wettelijk verplicht altijd één BHV-er op de locatie present te hebben. Om hieraan te kunnen voldoen hebben alle leidsters de verplichte herhalingscursus in januari 2013 gevolgd.

In oktober 2012 is opnieuw een cursus voor de certificering als Piramideleidster voor 6 leidsters en invalleidsters van start gegaan. Deze loopt door tot het voorjaar van 2014.

Er zijn themabijeenkomsten voor alle leidsters gehouden. In januari heeft de orthopedagoog Mariëlle Seinen een lezing gehouden over het gedrag bij peuters. In april en mei hebben de leidsters op twee avonden onder de leiding van Hetty Hanekamp van Factor H een training gevolgd over klantgerichtheid. Eind mei is er een Piramidebijeenkomst met workshops geweest met de onderwerpen: groepssamenstelling,

1

promoten en profileren van de Piramidespeelzalen, ouderbetrokkenheid en de inzet van de tutor. In september zijn de leidsters door de projectcoördinator Mariëlle Perik geïnformeerd over het werken volgens de KiK methodiek. Hierover hebben zij in oktober een trainingsbijeenkomst gehad.

In het kader van de uitkomsten van de VVE inspectie zijn de leidster van de VVE extra en plus speelzalen in augustus bijeen geweest voor het ontwikkelen van ouderbetrokkenheid.

In december nam de preventiemedewerker Miranda Keijl deel aan een cursus over Arbo beleid van het FCB.

In juni heeft manager Rita Vos een netwerkbijeenkomst van SLO over het jonge kind gevolgd.

In november en december heeft zij aan een training aanpak kindermishandeling deelgenomen en heeft een certificaat als aandachtsfunctionaris kindermishandeling ontvangen.

In april bezochten beide managers een inspiratie dag VVE van Sardes.

In juni namen beide manager deel aan een kenniscafé van het CJG Steenwijkerland over de werkwijze van bureau Jeugdzorg.

Overleggen en vergaderingen

Het algemeen bestuur vergaderde 8 maal. Tijdens de bestuursvergaderingen was manager S. Pflüger-Pengel aanwezig en waar nodig woonde manager R. Vos de vergaderingen bij

De Cliëntenraad, onder voorzitterschap van H. Jonkers, vergaderde 3 maal. Hiervoor werden oudercommissieleden van alle peuterspeelzalen uitgenodigd.

De Personeelsvertegenwoordiging vergaderde 3 keer in 2013.

De eindverantwoordelijk manager S. Pflüger-Pengel maakt deel uit van diverse werkgroepen:

o Provinciale netwerkbijeenkomsten voor managers binnen het peuterspeelzaalwerk ( 2x).

o Als vertegenwoordiger van het netwerk Kleine Kernen Overijssel deelname aan Landelijk Overleg Peuterspeelzalen onder leiding van de MO-groep (3x).

o Beleidsgroep (5 x) Brede School in Steenwijk West.

1

o Projectgroep Brede School Vollenhove (4x) o Werkgroep zorgstructuur KIK (4x).o Projectgroep MFC Gasthuislaan (6x).o Voorschools Overleg (4x)o Huurderbijeenkomst Multi Functioneel Centrum in Steenwijkerwold

(2x).o In het kader van het kennisnetwerk Steenwijkerland is aan de

werkgroep P & O deelgenomen (3 x).o Werkgroep OAB in het kader van ouderbetrokkenheid (3x).