Jaargids 2013

41
2013

description

Hervormde Gemeente (PKN) te Meerkerk; jaargids 2013

Transcript of Jaargids 2013

Page 1: Jaargids 2013

2013

Page 2: Jaargids 2013

WOORD VOORAF

Het is ons een genoegen u deze 32e jaargangvan de gemeentegids te overhandigen.U vindt in deze gids de gebruikelijke gegevensinzake het werk en de activiteiten in de plaatselijkegemeente.Wij raden u aan deze gids ook de rest van dit jaarbinnen handbereik te houden. Het boekje kan teallen tijde van pas komen. Bovendien helpt het u,die pas sinds kort in ons midden woont, eenglobaal overzicht te hebben over de verschillendefacetten van de gemeente.De Heere werke door Zijn Geest en Woord in rijkemate in ons midden tot uitbreiding van ZijnKoninkrijk en tot eer van Zijn Naam.

De gezamenlijke colleges van Kerkrentmeestersen Kerkenraad van de Hervormde GemeenteMeerkerk.

Meerkerk, maart 2013 - 32e jaargang

Page 3: Jaargids 2013

INHOUD

1. Woord vooraf

3. Meditatie door kand. A.J. Hagedoorn

5. Samenstelling van de kerkenraad

8. Pastoraal medewerker

9. Kosters, organisten

9. Kerkdiensten

12. Zondagsschool, catechese, clubs verenigingen en kringen,

commissies, evenementen

20. Wijkindeling pastoraat

21. Diaconie, Woord en Melodie, MeHoRo, HVD

28. College van kerkrentmeesters, beheer, inkomsten, ledenadministratie

32. Kerk, orgel, Het Anker

34. Kerkzegel, De Zaaier, Meer-Kerk-Nieuws, Open Vensters,

Bibliotheek, adressen div.

38. Dopelingen, kerkelijke huwelijksinzegeningen, belijdenis van het

geloof,

40. In memoriam

SAMENSTELLING EN REDACTIE: ADAM VAN BERGEIJK, [email protected]

2

Page 4: Jaargids 2013

3

MEDITATIE

Wijs elkaar terecht

Laat het woord van Christus in rijke mate in u wonen, in alle wijsheid;onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht. (Kolossenzen 3:16)

Kolossenzen 3:12-17 staat vol met aanwijzingen voor een gezondgemeenteleven. Je zou die aanwijzingen kunnen vergelijken metmuziekinstrumenten van een orkest. De instrumenten dragen mooie namenzoals: vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld,verdraagzaamheid, liefde en vrede. Het is wel de bedoeling dat ze samenspelen en rekening houden met elkaar. Dan pas klinkt het goed.

Ook het instrument van terechtwijzen hoort bij dit orkest. Erg populair is hetinstrument niet, maar dat is ten onrechte. Wel is ook bij dit instrument vanbelang dat het nooit in zijn eentje speelt. Dat blijkt al in vers 16. Daarin lezenwe dat het woord van Christus rijk in ons hoort te wonen en dán pas kunnenwe terechtwijzen. In de oude Statenvertaling staat het heel duidelijk: “Hetwoord van Christus wone rijkelijk in U, zodat gij in alle wijsheid elkaar leerten terechtwijst.”Als je dus iemand wilt terechtwijzen, doe dat dan alleen als het woord vanChristus rijk in u woont. En pas nadat je innerlijke ontferming, goedheid,nederigheid, zachtmoedigheid en geduld heb aangedaan (vers 12). En de liefdenatuurlijk, niet te vergeten.Er zal voor de gemeente van Meerkerk veel zegen in liggen als we in hetkomende jaar op die manier met elkaar om zullen gaan.

Intussen zou het erop kunnen lijken dat het scherpe woord ‘terechtwijzen’verzacht wordt door allerlei andere woorden uit deze tekst. Maar terechtwijzenis eigenlijk een heel mooi woord. Het komt bij ons westerse mensen gauwvervelend over. Wij wijzen elkaar níet meer terecht maar laten de ander lievervrij en willen zelf ook graag vrijgelaten worden. Dat lijkt misschien mooi envoelt misschien even goed, maar intussen zitten we daardoor wel met debrokken. Want wat komt er uiteindelijk terecht van mensen die nooit meerterecht gewezen worden? Dat bevordert in ieder geval asociaal gedrag enagressie en dat echt niet alleen in de sportwereld.

Page 5: Jaargids 2013

4

Dus: wat is er mis met terechtwijzen? Als je goed over nadenkt, is het woordheel mooi: je wijst iemand op de rechte plaats. Je wijst iemand op zijnbestemming. Dat is toch iets goeds? Het Griekse woord betekent eigenlijk:iemand begrip voor iets bijbrengen. Dat is dus niet altijd een tik op de vingers,maar een appèl op het verstand, of op het geweten met het doel om de anderop een betere plaats te brengen. Voor christenen is dat aan de voeten van deHeere Jezus.

Zullen we dat als gemeente proberen? Elkaar bij de Heere Jezus brengen?Elkaar terechtwijzen terwijl het woord van de Heere Jezus rijk in ons woont.Dus door veel energie te steken in de bestudering van Gods woord.Elkaar terechtwijzen terwijl we dat doen in nederigheid.Dus in het besef dat we zelf geen haar beter zijn.Elkaar terechtwijzen vanuit innerlijke ontferming, goedheid en liefde,zodat de ander merkt dat we echt het beste met hem of haar voor hebben.

Dat zal voorkomen dat we als gemeente langs elkaar heen leven en intusseneen fel oordeel hebben over deze of gene. Of juist in eigen groepjes opgaan engeen oog meer voor elkaar hebben.Veel bijbelser is het om als gemeente te mogen leven op de manier die inKolossenzen 3 beschreven staat. Dan zijn we een gemeente waar muziek in ziten waar veel gezongen mag worden, met dank in het hart. Daar eindigt vers 16mee. Laat ons gemeenteleven voor het komende jaar ermee beginnen!

Aart-Jan Hagedoorn

Page 6: Jaargids 2013

Samenstelling van de kerkenraadPredikant:

vacant

De adressen van uw kerkenraad luiden als volgt:

Ouderlingen:

H.T. (Theo) HakkesteegtRijskadeveld 144231 DZ Meerkerktel. [email protected]

C. (Kees) Hijkoop,Leerbroekseweg 394245 KS Leerbroektel. [email protected]

J. (Jan) de JongHet Bos 124231 BN Meerkerktel. [email protected]

T. (Teus) de JongRijskadeveld 84231 DZ Meerkerktel. [email protected]

C. (Cees) MaliepaardZederikkade 24231 GZ Meerkerktel. [email protected]

5

Page 7: Jaargids 2013

H.G. (Huib) SlingerlandKastanjehof 144231 ED Meerkerktel. [email protected]

A. (Alfred) ten CaatKon. Wilhelminastr. 144231 AG Meerkerktel. [email protected]

R.C. (Robert) VersluisGorinchemsestraat 604231 BJ Meerkerktel. [email protected]

C. (Kees)VersteegBazeldijk 2a4231 ZD Meerkerktel. [email protected]

J. (Hans) van EsRijskade 24231AK Meerkerktel. [email protected]

Diakenen:

C. (Chris) BaarsZederikkade 34231 GZ Meerkerktel. [email protected]

6

Page 8: Jaargids 2013

G. (Govert) de BruijnBroekseweg 694231 VD Meerkerktel. [email protected]

T. (Teus) van DierenWeverwijk 304245 KX Leerbroektel. [email protected]

G. (Gijsbert) de LangenBurggraaf 144231 ZJ Meerkerktel. [email protected]

W.E. (Wim) van OoyenLeerbroekseweg 9B4245 KR Leerbroektel. [email protected]

Ouderlingen-kerkrentmeester:

A. (Adam) van BergeijkGorinchemsestr. 584231 BJ [email protected]

T. (Teus) den OtterSlingerlandstraat 164231 AE [email protected]

7

Page 9: Jaargids 2013

Kerkrentmeester:

C.J. (Kees) van KoevordenBroekseweg 1004231 VH [email protected]

Moderamen (dagelijks bestuur van de kerkenraad):voorzitter: H.G. (Huib) Slingerlandscriba: R.C. (Robert) Versluis2e voorzitter: A. (Adam) van Bergeijk3e voorzitter: C. (Chris) Baars

Pastoraal medewerker:

Kand. A.J. (Aart-Jan) HagedoornKerkplein 84231 BK Meerkerktel. [email protected]

W. (Walter) BorBazeldijk 714231 ZC [email protected]

M. (Marcel) van LeeuwenBurg. Sloblaan 394231 AA [email protected]

8

Page 10: Jaargids 2013

9

Kosters (bij toerbeurt):Mw. G.(Greet) Baars-Heikoop tel. 351870 (maanden febr, juni en

oktober)H.K. (Klaas) Boot tel. 351760 (maanden januari, mei en

september)G.J. (Jan) Doeland tel. 351814 (maanden maart, april, juli,

augustus, november en december)Beheer Het Anker:

nog niet bekend, zie www.hervormdmeerkerk.nl

Organisten:J. (Hans) van Es Rijskade 2 tel. 359031C. (Cees) Maliepaard Zederikkade tel. 629981L. (Leen) Timmer Grote Kanaaldijk 18c tel. 351353A.(Adam) van Bergeijk Gorinchemsestraat 58 tel. 06-14786402

Kerkelijke gebouwen:Kerkgebouw, Kerkstraat 3 tel. 351237Het Anker, Ankerstraat 1 tel. 352777

ORGANISATIE

Onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad worden de kerkdienstengeorganiseerd, vindt er vorming en toerusting plaats en wordt hetpastoraat gerealiseerd. De diaconie en het college van kerkrentmeestershebben afgeleide verantwoordelijkheden.

KERKDIENSTEN

Zondagse eredienst

De kerkdiensten worden iedere zondag en op christelijke feestdagengehouden in het kerkgebouw aan de Kerkstraat. Tenzij anders wordtaangegeven via ‘De Zaaier’, telkens om 9.30 uur en om 18.30 uur.De voorzang is de psalm, die de kinderen op de zondagsschool en op dechristelijke basisschool De Rank in die week hebben te leren.De zitplaatsen in de kerk zijn vrij.

Page 11: Jaargids 2013

10

Crêche

Tijdens de morgendienst is het mogelijk kinderen die nog te kleinzijn om naar de kerk te gaan onder te brengen bij de oppasdienst.De mogelijkheid hiertoe wordt wekelijks in ‘De Zaaier’ en op de websitewww.hervormdmeerkerk.nl bekendgemaakt. De oppasdienst wordtgehouden in het Vooronder van Het Anker. Voor baby’s diewillen/moeten slapen is daartoe gelegenheid in de kleine zaal (mettoezicht). De coördinatie berust bij Ingeborg de Zeeuw-'t Lam,tel. 354457, [email protected]

Kerkauto

Wilt u graag 's zondags naar de kerk gebracht worden, maar u weetniemand die u kan meenemen, neemt u dan contact op met één van dediakenen.

Kerkradio / kerkdiensten via internet

Voor de aanvraag van een ontvanger voor het thuis beluisteren vankerkdiensten, kunt contact opnemen met de diaconie. Het onderhoud enhet beheer van de ontvangers berust bij diaken G. de Langen. Deluisteraars thuis offeren mee als er tijdens de kerkdienst gecollecteerdwordt. De opbrengst is bestemd voor het fonds van de kerkradio. Wanneeru uw gave voor een speciaal doel wilt bestemmen, dan kunt u ditaangeven. Ook via de website www.hervormdmeerkerk.nl kan de dienstgevolgd worden of op een later tijdstip worden beluisterd. Degenen die(langdurig) zijn verhinderd om de eredienst te bezoeken waarin eenliturgie wordt gebruikt, kunnen deze van tevoren opvragen via diakenG. de Langen

Aanvraag DVD's

Alle 's zondagse kerkdiensten worden op DVD opgenomen, en zijn opaanvraag verkrijgbaar bij diaken G. de Bruijn of kerkrentmeester C.J. vanKoevorden.

De Heilige Doop

De bediening van de Doop vindt in het algemeen plaats in eenmorgendienst, zo mogelijk op iedere eerste zondag van de maand.Ouders die hun kind ten doop willen houden, kunnen dit kenbaar makendoor contact op te nemen met de predikant of de scriba. Ouders die hun

Page 12: Jaargids 2013

11

kind voor de doop hebben aangegeven, worden voor de bediening van dedoop bezocht door twee kerkenraadsleden. In dit gesprek komt debetekenis van de Heilige Doop aan de orde. De doop is niet een goedegewoonte, maar een zaak van het geloof! Dat vraagt ons eigen voorbeeld,wat uitkomt in onder andere een trouwe kerkgang. Want anders brekenwe met onze daad het verbond dat wij met onze mond belijden.

Het Heilig Avondmaal

Het Heilig Avondmaal, door Christus Zelf ingesteld, wordt in onzegemeente vier keer per jaar gevierd. Op de zondag voorafgaande aan deviering wordt de voorbereidingsdienst gehouden. De dankzegginggeschiedt in de avonddienst van de avondmaalszondag.Deze drie diensten vormen een zekere eenheid, waaraan we ons nietonnodig onttrekken. Bovendien stelt de kerkenraad het op prijs, dat dedeelnemers en deelneemsters stijlvol aan de viering deelnemen.In de week ter voorbereiding is er gelegenheid voor de lidmaten ombij de kerkenraad bezwaren in te brengen tegen belijdenis en leven vanlidmaten, die aan het Avondmaal zullen gaan deelnemen. Dit wordtaangekondigd als ‘censura morum’. Het Avondmaal is voor diegenen, diezichzelf vanwege hun zonden mishagen, maar die ook geloven dat hun alhun zonden vergeven zijn, alleen om het lijden en sterven van JezusChristus, en met dankbaarheid verlangen te wandelen voor Zijnaangezicht samen met degenen die God op hun weg plaatst als naaste.Wanneer u eventueel gasten hebt die graag aan de Avondmaalsvieringenwensen deel te nemen, dan is het een goede zaak, voor de dienstwaarin de viering zal plaats vinden, de kerkenraad ervan in kennis testellen. In 2013 zullen de Avondmaalsvieringen gehouden worden op DVde zondagen 3 maart, 23 juni, 15 september en 1 december.

Avondmaalsviering aan huis

Voor hen die ziek zijn, hulpbehoevend of aan huis gebonden, is ergelegenheid thuis aan de viering van het Heilig Avondmaal deel tenemen. Graag vooraf een berichtje aan de predikant of de wijkouderling.

Huwelijksbevestiging

Bruidsparen die hun huwelijk kerkelijk willen laten bevestigen, wordenverzocht ruim van tevoren contact op te nemen met de predikant, met hetoog op het vaststellen van de datum.

Page 13: Jaargids 2013

12

Meestal vindt de huwelijksplechtigheid in de middag plaats. Graagwillen we hierbij aan toekomstige bruidsparen in overweging geveneens te denken aan de avond, met als gevolg meer betrokkenheid vanfamilie en gemeente en een positievere invulling van de avond.

Begrafenis

Bij een overlijden worden de nabestaanden vriendelijk verzocht contactop te nemen met de predikant over dag en uur van de begrafenis.Voor het vertrek naar de begraafplaats komt de predikant, om, hetzijin het sterfhuis, hetzij in Het Anker, hetzij in de kerk, hetzij elders,woorden van troost te spreken vanuit het Woord van de levende God.Hierna gaat hij mee naar het kerkhof en sluit aan het graf debegrafenisplechtigheid af. Bij een begrafenis sluit in de regel de ouderlingvan dienst af in het gebouw waarheen men terugkeert.

Voorbede

Wanneer u de voorbede of dankzegging van de gemeente in de kerkdienstwenst, is het te allen tijde mogelijk dit aan de predikant of scriba kenbaarte maken.

Biddag en dankdag

Op biddag en dankdag wordt gewoonlijk ’s morgens een kinderdienstgehouden in samenwerking de de c.b.s. De Rank en de Gereformeerdekerk, en ’s avonds om 19.30 uur een dienst voor de gemeente als geheel.In 2013 is dat op respectievelijk D.V. 13 maart en 6 november.

VORMING EN TOERUSTING

Zondagsschool "Menorah"

Ook het werk van de zondagsschool ‘Menorah’ wordt gerekend tot hetjeugdwerk binnen onze gemeente. Elke zondagmiddag van 14.00 - 15.00uur wordt er zondagsschool gehouden. Er zijn vier groepen diebijeenkomen in ‘Het Anker’. Alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar zijn vanharte welkom. De oudste kinderen zullen op DV zondag 17 maart 2013afscheid nemen van de zondagsschool tijdens de morgendienst, die in hetteken staat van afsluiting van het winterwerk. Deze groep gebruikt deHGJB-methode ‘Leer ons kennen’ als voorbereiding op de catechese.

Page 14: Jaargids 2013

13

Contactpersoon is Arnold Stuy, Elzensingel 19 (tel. 353885).Alice Visser, M.J. Veder van Hobokenstraat 8 (tel.510699) verricht desecretariële werkzaamheden.

Groep 1 (Basisschool groep 0, 1 en 2): Ardina van Vulpen, Elise Blok enBrenda Korevaar.Groep 2 (Basisschool 3, 4 en 5): Petra de Bruijn, Marleen de Groot enIna van MiddelkoopGroep 3 (Basisschool 6 en 7): Alice Visser en Annelieke van KoevordenGroep 4 (Basisschool 8): Dico Baars en Arnold StuyBij de jongste kinderen helpen er drie 'hulpjuffen': Marit, Cinda enBettina.

.Catechese

Alle jongeren van 12 t/m 15 jaar komen samen in Het Anker op maandagvan 19.00-20.00 uur of op dinsdag ook van 19.00-20.00 uur. Naast depredikant en de pastoraal medewerker zijn een aantal ouders als‘mentoren’ aanwezig. Zowel jongeren als de mentoren ervaren deze opzetals heel positief. De bedoeling van de catechese is de jongeren van degemeente aan de hand van de HGJB-catechesemethode ‘Follow Me’bekend te maken met de betekenis van de Bijbel en de leer van de kerk.Verder:- tweewekelijks op maandag of dinsdag is er van 20.30 - 21.45 uur in

Het Anker catechisatie voor de 16+-jongeren. Aan de hand van demethode ‘Follow Me Next’ wordt dieper op geloofsvragen ingegaan.

- de wekelijkse avond van de belijdeniscatechisatie vindt in onderlingoverleg plaats.

Jeugdraad

In onze gemeente is een jeugdraad actief. Zij is het uitvoeringsorgaan vande kerkenraad voor het jeugdwerk. Een kleine greep uit het takenpakket:- database aanleggen van bestaand jeugdwerk met bezoekers;- coördineren en begeleiden van jongeren en leidinggevenden;- contacten bevorderen tussen leiding van clubs, zondagsschool en

ander jeugdwerk;- toerusting van leidinggevenden door het stimuleren tot deelname aan

cursussen;- knelpunten bespreekbaar maken en oplossingen zoeken;- werven en begeleiden van vrijwilligers in het jeugdwerk; regelmatig

Page 15: Jaargids 2013

14

gesprekken voeren met leidinggevenden;- de zorg voor goed werkmateriaal en een goede accommodatie;- beleid ontwikkelen én werken aan een grote betrokkenheid van de

gemeente.Het jeugdwerk is tenslotte een onmisbaar onderdeel van hetgemeentewerk. Het is de ‘oefenplaats’ van de jeugd om te leren gemeentete zijn. De jeugdraad bestaat uit afgevaardigden namens alle geledingen inhet Jeugdwerk. Contactpersonen voor de jeugdraad zijn jeugddiaken Wimvan Ooyen en jeugdouderling Alfred ten Caat.

Clubs

Op de verschillende clubs komen kinderen en jongeren in de leeftijd van8 tot 16 jaar bij elkaar. Bij de clubs staat de samenkomst centraal. Peravond wordt er een bijbelverhaal of thema besproken en aan de handhiervan opdrachten gemaakt of nagepraat. Na de pauze is er tijd voor eenspel of een creatieve invulling.Meisjesclub Benjamin (groep 5+6 basisschool),maandagmiddag 15.30-17.00 uur Coby Bruynes (tel. 352659)

Tineke Damsteegt (tel. 359027)Alice Rijneveld (tel. 06-45530069)

Meisjes- en jongensclub Esther (groep 7 basisschool),maandagavond 19.00-20.30 uur Ardjan Haag (tel. 06-22389254)

Theo van Eck (tel. 06-13662244)Carola Timmer (tel. 351732)

Meisjes- en jongensclub Regenboog (groep 8 basisschool),dinsdagavond 19.00-20.30 uur Christien Rijneveld (tel. 06-45736330)

Geurt de Vries (tel. 354933)Martin de Gans (tel. 840107)

Meisjes- en jongensclub De Cirkel (klas 1+2 voorgezet onderwijs),woensdagavond 19.00-20.30 uur Jan den Hartog (tel. 511388)

Govert van Leeuwen (tel. 351535)Marrij Nobel (tel. 512677)

Meisjes- en jongensclub ’t Visnet (klas 3+4 voorgezet onderwijs),donderdagavond 19.30-21.00 uur Ton Slagboom (tel. 351944)

Vacature

Page 16: Jaargids 2013

15

Kinderkoor Joy for all

Houd je van zingen? En zit je op de basisschool?Iedere woensdagavond van 18.30 tot 19.30 ben je van harte welkom om tekomen zingen in Het Anker. Met elkaar zingen we leuke liedjes en lerenwe steeds meer nieuwe dingen. We zouden het leuk vinden als JIJ ook bijons je stem laat horen! Tot ziens!! Dini, Annelies, Eveliene, Kees,Maartje en Mariëlla.

VakantieBijbelWeek (VBW)

Elk jaar vindt in de laatste week van de zomervakantie deVakantieBijbelWeek plaats in de tent op het Lindeplein. Het doel is omop een ontspannen wijze de kinderen en jongeren het evangelie tebrengen. ‘s Morgens is er een programma voor de kinderen tot 10 jaar.Voor de tieners zijn er ‘s avonds activiteiten. De VakantieBijbelWeekwordt zondags afgesloten met een tentdienst voor jong en oud. DeVakantieBijbelWeek valt onder de verantwoordelijkheid van deZendings- en Evangelisatiecommissie. De ‘VBW’ wordt gecoördineerddoor Deliana Versluis (tel. 354525)

Bijbelgesprekskring

Ongeveer 10 keer per seizoen komt de Bijbelgesprekskring bijeen in ‘HetAnker’ op een woensdagavond van 19.45 – 21.45 uur. De data worden inde wintergids vermeld en in ‘De Zaaier’.

Lidmatenkringen

Eenmaal per drie weken, komen de lidmatenkringen bijeen bijgemeenteleden thuis. De data worden aangegeven in de wintergids en in‘De Zaaier’.Lidmatenkring 1 op woensdag, leeftijd tot ongeveer 30 jaar,Lidmatenkring 2 op donderdag, leeftijd 30-40 jaar,Lidmatenkring 3 op donderdag, leeftijd 40 jaar en ouder.Voor alle kringen geldt: aanvang 20.00 uur, inloop met koffie vanaf19.45 uur.

JongerenPlus-kring

Voor de jongvolwassenen vanaf 19 jaar is er de JongerenPluskring. Dezekring bedoelt een combinatie te zijn van de eerdere vervolgcatechese en

Page 17: Jaargids 2013

16

de jongerengesprekskring. De gespreksthema’s worden door dedeelnemers zelf aangedragen. Deze kring komt één keer in de drie wekenbijeen in ‘Het Anker’. Data worden in ‘De Zaaier’ vermeld.Contactpersonen: Rien van Wijngaarden ([email protected])en Aart Bor.

Ontmoetings-Vrouwen-Ochtend

Er worden in de gemeente O.V.O.'s (Ontmoetings-Vrouwen-Ochtenden)gehouden. Een groot aantal vrouwen komt eenmaal per drie weken in‘Het Anker’ bijeen voor Bijbelstudie, ontmoeting en samenzang. Er isgelegenheid tot kinderoppas. Steeds is er vanaf kwart voor tien koffie.Het begint om tien uur en eindigt om ongeveer half twaalf. De data voorde eerste helft van 2013 zijn: 21 maart (Pasen), 11 april (afsluiting). Detweede helft van 2013 beginnen we weer in september. Voor vragen kuntu terecht bij Louiza de Groot, (tel. 351517), Marjo de Leeuw (tel.352353)en Johanna de Langen (tel. 351773).

Zending- en Evangelisatie-commissie

Deze commissie heeft ten doel het zendingsbewustzijn in de gemeentelevend te houden. Een kerk mag namelijk nooit alleen maar bestaan methet oog op zichzelf, maar met het oog op de doorwerking van hetEvangelie in alle lagen van ons volk en in deze wereld. Kortom: zendingis de opdracht van de zendende God aan een gezonden gemeente. Die dezendingsopdracht buiten onze landsgrenzen ter harte neemt en de I.Z.B.(Inwendige Zendings Bond), die de zendingsopdracht binnen Nederlandvoor haar verantwoording neemt. De G.Z.B. (GereformeerdeZendingsbond) geeft ieder jaar het dagboekje ‘Een handvol koren’ uit, datu bij de penningmeester van de zendingscommissie kunt bestellen. DeIZB en de GZB geven een blad uit dat u op de hoogte houdt van het werkin zending en evangelisatie. Wanneer u lid bent of wordt, krijgt u dezebladen regelmatig thuisgestuurd. In 2011 gingen we van start met eenmissionaire week en heeft een vervolg hehad in 2012. Ook in 2013 wordter weer diverse activiteiten gepland. Houdt hierover de berichtgevinggoed in de gaten, uw hulp als gemeentelid is hierbij hard nodig! Ideeën enopmerkingen zijn welkom op [email protected] Reiny Kloek 0183-510328Secretaris Jenny Fijnekam [email protected]. Dick van Vuren

Page 18: Jaargids 2013

17

Leden: Cees Maliepaard, Govert de Bruijn, Theo Treuren, Gert-JanKortlever, Peter van Leeuwen en Annie Oskam.Voor meer info: www.hervormdmeerkerk.nlBankrekening ZEC 34.13.08.021 (IBAN NL71RABO0341308021)

Israël producten

Graag wil ik jullie iets vertellen over de producten uit Israël.Het IPC importeert producten uit Israël, die in Nederland wordenverkocht. De producten worden vrijwel allemaal in kleine kibboetsen enfabriekjes gemaakt. Door hiervoor te kiezen, ondersteunt het IPC ‘dekleine man’ in zijn onderhoud. En voor ons christenen heeft dat eenextra dimensie: wij kiezen ervoor Gods volk te ondersteunen.Samen staan wij als consulenten op de bres voor Israël.Druppel op de gloeiende plaat? Nee, vele handen maken licht werk.Wij verkopen vele goede wijnen, sieraden, aardewerk, handdoeken,handcrème en vele andere producten.Lia Hijkoop, Leerbroekseweg 39, Leerbroek, tel. 0345-599711

Overige activiteitenJeugdweekendJaarlijks gaan we in de herfstvakantie met de jeugd van de 1e t/m 4e klasvoortgezet onderwijs een weekend weg. Het succes van deze dagen is dater in een ontspannen omgeving volop ruimte is om elkaar beter te lerenkennen, lekker actief bezig te zijn met allerlei buitenactiviteiten en serieusbezig te zijn rondom een thema. Meer weten? Bel Ronald Manschot,0183-352112 of mail naar [email protected] of kijk ophttp://jeugdmeerkerk.hyves.nl/

JeugdsoosVanaf oktober 2012 is er een nieuwe lokatie voor de jeugdsoos bij fam.De Bruijn aan de Broekseweg 69 (aanrijroute via de ingang aan de anderekant). Hier komen we elke laatste zaterdag van de maand bij elkaar om techillen met leeftijdsgenoten, een potje dart of pool en soms een gezelligavondje uit. Het is voor iedereen van 12 jaar en ouder en is van 20:30 tot23:00 uur. We verzamelen bij Het Anker om 20.15 u en fietsen samennaar de Broekseweg 69. Be There! Marjan Bor [email protected](tel. 353573) en Lenneke Manschot [email protected] (tel. 352112)

Page 19: Jaargids 2013

18

Youth AlphaIn samenwerking met de Gereformeerde Kerk in Meerkerk wordteenmaal per twee jaar een Youth Alpha-cursus georganiseerd.Doelstelling van deze cursus is om buiten- en randkerkelijke jongeren,tussen de leeftijd van ca. 15 en 25 jaar, op een laagdrempelige wijze inaanraking te brengen met het evangelie. Praktijk is dat vele jongeren uitde kerken in Meerkerk en omgeving op deze wijze, samen met vriendenvan buiten de kerk, verdieping in hun jonge geloof zoeken. Voor nadereinfo kun je contact opnemen met jeugdouderling Alfred ten Caat of kijkop de site www.hervormdmeerkerk.nl

Alpha OneJeugdvereniging Alpha One is een groep enthousiaste jonge mensen vanaf18 jaar die iedere eerste en derde donderdag van de maand (19.00 uur in‘Het Anker’) bij elkaar komen en gezellig met elkaar eten en aan de handvan de methode Denkstof een bijbelstudie houden, om daar vervolgensmet elkaar in kleine groepjes over verder na te denken.Alpha One neemt Johannes 17 vers 21 als centrale tekst en benadruktsterk de openheid naar elkaar, maar bovenal de eenheid met elkaar.Eenheid van kerken binnen Meerkerk en openheid naar gelovigen, maarzeker ook niet-gelovigen. Alpha One probeert invulling te geven aan hetgemeente-zijn door onderwijs, aanbidding en het gemeenschap-zijn eenplek te geven. Alpha One wordt aangestuurd door een bestuur en een raadvoor Advisie. Het dagelijks bestuur wordt gevormd door:Dico Baars (voorzitter, financiën) – [email protected] (tel. 06-48467062), Heleen Verkerk – van den Berg (secretaris) –[email protected] en Marjolein Hakkesteegt (bestuurslid) –[email protected]. De raad van Advisie bestaat uit devolgende personen: Pieter Kloek – [email protected], JanineKortlever – [email protected], John Visser –[email protected] Heeft u, heb jij vragen met betrekking tot deorganisatie? Neem dan contact op met de voorzitter van het bestuur. Weesaltijd welkom op een van onze avonden! Houd daarvoor ook de websitewww.alphaone.nl en onze Facebookpagina voor in de gaten!

GemeentedagOok in het jaar 2013 willen we deze middag weer in septemberhouden en wel op D.V. 21 september. Een ontspannen en samenbindendbegin bij de opening van het winterwerk.

Page 20: Jaargids 2013

19

PASTORAAT

De kerkenraad heeft 10 ouderlingen. Op twee na (de jeugdouderling en describa) hebben de ouderlingen een gedeelte van de gemeente (een wijk)waar zij onder andere huisbezoeken doen. Ook buiten deze kerkelijk-pastorale ontmoetingen is het mogelijk uw ouderling uit te nodigen vooreen bezoek. Geef hem daartoe een bericht als u ziek bent of als u uwverdriet of blijdschap wilt delen. Ook kunt u ook aangeven of u uwbericht wilt delen met de gemeente door middel van een afkondiging ofvoorbede in de zondagse eredienst.

JeugdouderlingIn de kerkenraad is jeugdouderling Alfred ten Caat aangesteld met eenbijzondere zorgopdracht voor de jeugd van onze gemeente. Hij overlegtmet de leidinggevenden van de diverse jeugdclubs en overige activiteitenin het jeugdwerk, waarin hij wordt bijgestaan door een Jeugdraad. Ookhet jongerenpastoraat wordt door hem gecoördineerd, waarbij alsdoelstelling geldt: het hebben van persoonlijke aandacht voor en hetonderhouden van een relatie met kinderen en jongeren binnen degemeente, zodat zij van jongs af aan bij de kerk betrokken worden enbetrokken blijven. De jeugdouderling is op deze manier de link tussenjeugd en kerkenraad.

De kern van de taak van ouderling is:-het bijeenbrengen en bijeenhouden van de gemeente tot de opbouw vande gemeente als het Lichaam des Heeren.

Taken:-Ervoor zorgen dat alles in de gemeente met orde plaatsvindt. Hij is ookopziener die toeziet en waakt over alles wat er in de gemeente gebeurt.-Hij is medeverantwoordelijk voor de bediening van het Woord en hetgoed gebruik van de sacramenten.-Het samenbrengen van de gemeente rondom het Woord en sacrament.-De ambtelijke tegenwoordigheid bij een kerkdienst. Zonder ouderling iser normaal gesproken geen kerkdienst.-Het opzicht over de gemeente door onder andere de huisbezoeken en dezorg bij moeilijkheden in het gezinsleven. Een grote taak hierin vervult depredikant.

Page 21: Jaargids 2013

20

-Medeverantwoordelijkheid dragen voor de catechese. Dit kan ookinhouden: het onderwijs op zich zelf.-Evangelisatie aan buitenkerkelijken.-In noodgevallen het leiden van een kerkdienst.

Consistorie:Een vergadering met de ouderlingen, predikant en pastoraal medewerkerwordt ‘het consistorie’ genoemd. Minimaal vier maal per jaar vindt er eenconsistorievergadering plaats. Hierin worden zaken besproken die in dehuisbezoeken naar voren zijn gekomen. De moeilijkheden, de verdrietigemaar ook de vreugdevolle zaken.

Indeling van de wijken:Wijk 1: H.G. (Huib) Slingerland, 0183-351054,[email protected] Zouwendijk en BakkershofWijk 2: J. (Jan) de Jong, 0183-352284, [email protected], Twaalfhoevenseweg, Lakerveld, Meerkern, Weverwijk,Zederikkade, Open Vensters en gemeenteleden buiten MeerkerkWijk 3: C. (Cees) Maliepaard, 0183-629981, [email protected], Bazeldijk, Burggraaf, Het Bos, ‘t Laantje, Nijverheidsstraat,Oranjeplein, Rijskadeveld, Vijverhof en WagenmakerijWijk 4: H.T. (Theo) Hakkesteegt, 0183-354663,[email protected] Blommendaal, Dorpsplein, Kastanjehof,Kon. Wilhelminastraat, Lindenstraat, Populierenstraat en Pr. BeatrixstraatWijk 5: J. (Hans) van Es, 0183-359031, [email protected], Hazelaarsingel, Iepenhof, Mw. Veder van Hobokenstraat, Pr.Bernhardstraat, Pr. Marijkeweg, Rijskade en SlingerlandstraatWijk 6: T. (Teus) de Jong, 0183-351853, [email protected], Burg. Sloblaan, Dr. L.J. Bastiaansweg, Eikenhof, GroteKanaaldijk, Kerkplein, Kerkstraat, Kleine Kanaaldijk, Kon. Julianastraat,Noordseweg, Parallelweg, Pr. Irenestraat, Tolstraat en WatertorenWijk 7: C. (Kees) Versteeg, 0183-352279, [email protected], De Bakkerij, Gorinchemsestraat, Oude Schoolplein enPr. MargrietstraatWijk 8: C. (Kees) Hijkoop, 0345-599711, [email protected], Kievit, Leeuwerik, Patrijs, Ooievaar en RaadhuispleinJeugdouderling: A. (Alfred) ten Caat, 0183-353239,[email protected]: R.C. (Robert) Versluis, 0183-354525,[email protected]

Page 22: Jaargids 2013

21

Bezoekbroeders:Naast de wijkouderlingen heeft de kerkenraad de volgende gemeenteledenals bezoekbroeders aangesteld.

A. (Arjan) Blokland, Broekseweg 104a, 4231 VH Meerkerk, 351019K. ( Klaas) Timmer, Grote Kanaaldijk 18b, 4231 ZA Meerkerk, 351732D.G. (Dik) van Vuren, Zouwendijk 127, 4231 CD Meerkerk, 351571Th. (Thomas) Bassa, Twaalfhoevenseweg 1, 4231 VB Meerkerk, 351372G. (Gert) Boogert, Broekseweg 59a, 4231 VD Meerkerk, 351667

DIACONIE

De gemeente, in al haar geledingen, is geroepen tot de dienst derbarmhartigheid en beantwoordt, onder de leiding of door arbeid van dediakenen, aan deze roeping in het diaconaat.(citaat uit de kerkorde Ord. 15.1.)

Gegevens van de Diaconie

Het dagelijks bestuur van de diaconie is als volgt samengesteld:voorzitter: C. (Chris) Baars, Zederikkade 3, tel. 359908secr./admin. diaken: T. (Teus) van Dieren, Weverwijk 30, tel. 3515782e voorzitter: W.E. (Wim) van Ooyen, Leerbroekseweg 9b, Leerbroek,tel. 0345-599035

Rekeningnummer van de diaconie:

Rabobank Meerkerk 3413.02.090 (IBAN: NL61RABO0341302090)ten name van de Diaconie Hervormde Gemeente te Meerkerk.

TakenDe vele en velerlei taken, waarvoor de diaconie zich geplaatst ziet,bevestigen dat de diakenen in de huidige situatie een belangrijke functiehebben. Met geestelijk behoud van oude taken, zijn er nieuwebijgekomen. De taken, die door de diakenen vervuld worden, zijn:

Inzameling van gelden ter ondersteuning van personen eninstanties op plaatselijk, landelijk en wereldwijd niveau.Het opnemen van kerkdiensten op DVD. Op verzoek worden dezebezorgd bij zieke of bejaarde gemeenteleden.

Page 23: Jaargids 2013

22

Het per vier maanden bezoeken van dekerkradioluisteraars en inontvangst nemen van hun gaven.Het beheer van de diaconale goederen, zoals landbouwgronden envolkstuinen.Jeugddiaconaat.

Diaconaat . . . . "Eén die dient"

Om een inzicht te geven in de opdracht en doelstelling van het werkvan de Diaconie, vindt u onderstaand enkele passages uit het DiaconaleBeleidsplan genaamd "Eén die dient". Dit beleidsplan is als het ware eenstuk gereedschap om als zodanig te gebruiken in het diaconale werkbinnen onze gemeente en daarbuiten, getoetst aan de bijbelse opdracht,zoals beschreven in het bevestigingsformulier voor diakenen.Waarom nu een diaconaal beleidsplan? Het belangrijkste antwoord dathier op gegeven kan worden is, dat wij als totale Christelijke gemeentegeroepen zijn om te dienen. Niet alleenplaatselijk, maar ook landelijk en wereldwijd. Deze vraag heeft ook alleste maken met het feit dat het diaconale werk in de gemeente voortdurendvraagt om het maken van keuzen. Vaak in de meest uiteenlopende zakenen betreffende niet altijd eenvoudige vraagstukken. En steeds moet er bijhet maken van keuzen terug gegrepen worden naar onze bijbelseopdracht, zoals verwoord in o.a. Filipp. 2:5, waarin wij zien dat iedergemeentelid dat het gevoelen van Christus Jezus in zich heeft, een diaken,‘één die dient’ is. Met andere woorden: de meeste zijn door de minste teworden. Zo was Hij, zo heeft Hij het voorgedaan. Aan de hand van ditbeleidsplan willen wij de komende jaren gericht gaan werken om onzediaconale opdracht nog beter en zinvoller uit te voeren.

Wat is diaconaat?

Oorsprong: het woord diaconaat stamt af van het Grieks Nieuw-Testamentische woord diakoneo, hetgeen dienen betekent. Hiermeehangen woorden samen als diakonia (dienst) en diakonos (dienaar).Dienen is een grondwoord in de Bijbel. De Here Jezus hecht veel belangaan de betekenis van het dienen. (Matth. 20:26, Lukas 22:27 en Markus10:45). Het leven van christenen, m.a.w. de gehele christelijke gemeenteen des te meer van ambtsdragers moet een leven zijn van dienstbetoon inde ruimste zin van het woord. Diakonia is dus een wijd begrip. Het heeftop veel meer betrekking dan op "armenverzorging" alleen. Het heil en dezaligheid van de gemeente staat centraal.

Page 24: Jaargids 2013

23

Het ambt van diaken

In Handelingen 6 wordt de diaken als ambtsdrager geïntroduceerd. Detaak bevat elementen die verband houden met de stoffelijke gemeenschapin het leven van de gemeente. Meer schriftgedeelten bevatten lessen voorhet functioneren van diakenen. Met name 1 Timoth. 3:8-10 wordtconcreet ingegaan op de eisen die aan gekozen diakenen gesteld worden.Ook in het bevestigingsformulier voor diakenen wordt er op gewezen hoeer gehandeld dient te worden. Laat al het diaconale werk dat binnen onzegemeente gedaan wordt een ‘lieve lust’ en een ‘lichte last’ zijn voor dediakenen, wetende dat zij dit niet alleen in eigen kracht kunnen.

Woord en Melodie

Maandelijks is er een uitzending via de kerkradio. Verzoeken kunnenworden ingediend bij mw. J. Bassa, tel. 351372, Twaalfhoevenseweg 1,mw. A. de Blaauw-van der El, tel. 352764, of mw. B.F. Rietveld-Sterk,tel. 352850. Medewerking wordt eveneens verleend door Jan den Braven.

Stichting "MeHoRo"

De interkerkelijke Stichting "MeHoRo" te Meerkerk verzorgt jaarlijkskledingtransporten naar Hongarije en Roemenië en onderhoudt ookanderszins de contacten met een aantal plaatselijke gemeenten aldaar. Deinzameling van de kleding vindt steeds plaats op de eerste zaterdagvan de maand in de bedrijfshal van de gebrs. A. en M. van Leeuwen,Ambachtstraat 4. De precieze data worden via de plaatselijke kerkbladenaangegeven. Vervolgens wordt de kleding regelmatig door vrijwilligersgesorteerd en ingepakt, waarna de dozen in magazijnstellingenopgestapeld worden in afwachting van transport. Naast de gereformeerdeen de christelijk-gereformeerde afgevaardigden is de hervormde gemeentevan Meerkerk in "MeHoro" in het bestuur vertegenwoordigd door: G. deBruijn, tel. 353750 als afgevaardigde van de diaconie, door P. vanLeeuwen en H.G. Slingerland (secr.), tel. 351054. www.mehoro.nl

Adressen Hongarije en Roemenië

Fam. Ds. Czanik PeterDozsa György üt 13H-1146 Budapest - Hongarije

Mevr. Szucs M SandorneSzéchényi út 38H-5241 Abádszalók

Page 25: Jaargids 2013

24

Kinderziekenhuis,1126 BUDAPEST,Füzespatak utca 3H-2071 PATY- Hongarije

Bethesda KinderziekenhuisBethesda utca nr.3H 1146 BudapestHongarije

Ds. Molnar KalmanStr.Libestatii 81RO-455100 Cehu-Silvaniei

Ds Tóth , Lazlo & EmeseNagytemplomi ReformatusP-ta Trandafirilor 20RO-455100 Cehu-Silvaniei

Valeria BarraStr. Crasnei 176RO-447005 Acas. Jude: SatuMare

Ds. Bencze János BethesdaDari JanosSecherese nr.2Supur de JosJud. Satu Mare

Ds. Olah MihalyReformatus EgyhazkozsegZilah-LigetiStr. Simion Barnutiu 40/ARO-450123 Zalau

Fam. Ds BarocParohia Reformata UnireaStr.Simion Bãrnutizi 576RO-517785 Com. Unirea.Jud. Alba. / Felvinc

Ds Dobai ZoltanMihaienilor, nr. 253RO-447005 Acas,jud. Satu Mare

Ds. Mészáros Mihálystr Petofi nr 80RO-447125 Dobajud. Satu Mare

Hervormde Vrouwen-Dienst

Onder verantwoordelijkheid van de diaconie is een HervormdeVrouwendienst (HVD) in de gemeente werkzaam.Als overkoepelend orgaan hiervan heeft de diaconie een HVD.-commissie ingesteld. De HVD-commissie bestaat uit de volgendepersonen:Voorzitter: C. M. de Jong-Burggraaf, [email protected],tel:351853Secretaris: W. A. van Es-de Haan, [email protected], tel: 359031Leden:J. A. Bassa-Wassink, [email protected], tel:351372

Page 26: Jaargids 2013

25

B. Hagedoorn-van der Lingen, [email protected], tel:701091J. de Langen-van Wijnen, [email protected] tel: 351773

Het doel van de HVD is:Bezoek oudere gemeenteleden (indien gewenst) vanaf 75 jaarbezoek aan alleenstaanden en ziekenbezoek aan gezinnen in verband met geboortebezoek aan nieuw-ingekomen, ter verwelkoming en ter oriëntatie(o.a. aanbieding van de jaargids)bezoek bij condoléances en huwelijksjubileawat verder naar het oordeel der commissie nuttig en noodzakelijkkan zijn: o.a. de organisatie van de ouderenmiddagen, de jaarlijkseKerst- en Paasmiddagen voor oudere gemeenteleden vanaf 65 jaar(in samenwerking met de diaconie)

Een aantal dames is bereid zich hiervoor in te zetten en zo mee te werkenaan het meer ‘gemeente-zijn’. Daar zij echter niet alles kunnen weten,verzoeken wij u, indien u iets hoort of weet, dit aan hen door te geven.Ter informatie hieronder de namen van de bezoekdames en dewijkindeling.

Wijkindeling H.V.D.-dames

Wijknr.

Naam bezoekdames Telefoon

Bakkershof 101 A. Roest-Breedveld 351418

Bazeldijk, Achterkade 102 A.van Toor-v. BezooyenC. Treuren-Mourik

351310352044

Blommendaal,Iepenhof, Eikenhof

103 H. v.d. Hagen-VersluisJ. Verkerk-v. Merkerk

351506351204

Het Bos, 't Laantje,Kerkplein, Burg.Sloblaan, BurggraafNijverheidsstraat,Meerkern,

104 M. van Leeuwen-VuurensH. Doeland-Grootendorst

351663351814

Page 27: Jaargids 2013

26

Broekseweg(tot brug),Noordseweg,Twaalfhoevenseweg

105 M.E. van der Wal-van VlietL.B. Vink-van Mastrigt

601660351186

Broekseweg(voorbijbrug), Paralellweg

106 N. Blokland-v.d. HeuvelA. Boogert-Uittenbogaard

351496351667

GorinchemsestraatWagenmakerij, OudeSchoolplein, DeBakkerij

107 R. C. de Jong-KoolG.A. Weeda-Brouwer

351957352925

Grote Kanaaldijk,Middelkoop enKanaaldijk LeerbroekScheepjesbrug

108 M. Versluis- Dil

J. Bos-Bot

0345-599985353575

Hazelaarsingel,Berkenhof, Elzensingel

109 J. Hakkesteegt-de VreugdJ. A. den Otter- den Hartog

352646352573

Kon. Julianastraat 110 C. M. de Jong-Burggraaf 351853Lindenstraat,Kastanjehof,Populierenstraat,Dr. L.J.Bastiaansweg

111 D. de Jong-van DijkJ. Visser-d.Bruin

352970352754

Prinses Beatrixstraat,Oranjeplein

112 D.J. Rietveld- GolverdingenJ. Zwijnenburg- Vuurens

352371352084

Bernhardstr., Tolstr. Pr.Marijkeweg, Kon.Wilhelminastr., Pr.Margrietstr., KleineKanaaldijk, DorpspleinRaadhuisplein,Zederikkade

113 A.de Blaauw-v.d. ElM.J. van Bezooyen-Bogaard

352764352256

Pr. Irenestr.,Veder v. Hobokenstr.

114 G. Aaftink- v. Leeuwen 351260

Rijskade,Rijskadeveld,SlingelandstraatWatertoren

115 J. Trappenburg-den HartogP. v. Wijngaarden-

Westerveld

351582351720

Vijverhof 116 C den Otter-de WithC. Treuren-Mourik

352517352044

Page 28: Jaargids 2013

27

Kerkstraat, Zouwendijk(tot aan de tunnel)

117 M. den Bruin-den BravenM. Borgstijn-Bor

351877351329

Zouwendijk(vanaf detunnel), Bordenweg

118 H. Boer-BogersJ den Otter-van der Ham

352758352503

Dorpsweg, Kerkweg,Leerbroekseweg,Weverwijk,

119 J. A. van Dieren-Harthoorn 351578

Leden buiten Meerkerken Leerbroek

120 J. A. Bassa-WassinkA. J. van Vuren-Vuurens

351372351571

Grutto, Kievit,Leeuwerik, Patrijs,Ooievaar, Kwartel

121 W. van Es-de HaanI. Maliepaard-de Jonge

359031629981

Identiteitsadviescommissie Open Vensters

Bij gelegenheid van de bestuurlijke fusie van Open Vensters(Ameide) met Graafzicht (Bleskensgraaf) is de contactgroepvan de kerken verdwenen en is voor beide zorgcentra een reglementaireidentiteitsadviescommissie in het leven geroepen.Deze commissie heeft als doel de christelijke identiteit van Open Venstersin te vullen en te behouden. Dat betekent het scheppen van ruimte enmogelijkheden tot invulling van levensbeschouwelijke achtergrond van debewoners met respect voor ieders individuele beleving.Vanuit onze gemeente is door de kerkenraad mw. M. Borgstijn-Bor (tel.351329) afgevaardigd.

Page 29: Jaargids 2013

28

COLLEGE VAN KERKRENTMEESTERS

De samenstelling en de globale taakverdeling van het collegeis als volgt:

Ouderlingen-kerkrentmeester:- A. (Adam) van Bergeijk,(voorzitter) tel. 06-14786402(algemene zaken, pastorie, orgelzaken, jaargids)- M. (Marcel) van Leeuwen, (secretaris)- T. den Otter, tel. 352517 (boekhouding, vrijwillige bijdrage, kerkelijkeledenadministratie, beheer Het Anker, verjaringsfonds)

- W. Bor, tel 353573 (onderhoud gebouwen, vrijwilligerswerk)

Kerkrentmeester- C.J. van Koevorden, tel. 351009(landerijen, onderhoud gebouwen en installaties)

Rekeningnummer: 63.58.15.257 (IBAN: NL20FVLB0635815257) t.n.v.CvK Herv. Gem. Meerkerk

Ambtelijke positie van het college van kerkrentmeesters

In Meerkerk bestaat het college uit vier ouderlingen-kerkrentmeesters enéén kerkrentmeester. Zij worden op dezelfde wijze verkozen als deouderlingen en de diakenen. Ouderlingen-kerkrentmeester zijn vrijgesteldvan het gewone huisbezoek, van zijn aandeel in het toerustingswerk, hetjeugdwerk en in het apostolaat. Maar de kerkenraad kan hem ook metdeze taken belasten, zodra hij daarom vraagt. Hij is dus nergens vanbuitengesloten.

Taken:

De taak van de kerkrentmeesters is de zorg voor de stoffelijkeaangelegenheden van de gemeente, voor zover niet van diaconale aard.Deze taak omvat het beheer over alle goederen waarvan de gemeente alsrechtspersoon eigenares of bezitster is: haar vermogen (beleggingen enliquide middelen), alle niet-diaconale fondsen, en met name die gebouwenen terreinen die voor het gemeenteleven nodig zijn: kerk, les- envergaderruimten, pastorie, woning van pastoraal medewerker, enz.Zij moet voorzien in het onderhoud en eventueel de vernieuwing van degebouwen en hun inventaris. Ook heeft zij het beheer over de

Page 30: Jaargids 2013

29

kerkenraadsarchieven en de taak de doop-, lidmaten- en trouwboeken,alsmede het kerkelijk bevolkingsregister bij te houden.

De gelden moeten zo beheerd worden dat de gemeente in staat is om tevoldoen aan de genoemde verplichtingen en aan die welke zij heeft jegensde predikantsplaats(en), de aangestelde werkkrachten en de protestantsekerk in Nederland in haar geheel.De basis van een financieel gezonde gemeente is in toenemende mate het"levend geld" en de kerkrentmeesters vinden in de werving daarvan eenuiterst belangrijk deel van hun arbeid. De gemeente moet steeds weerherinnerd worden aan haar financiële verantwoordelijkheid en de ledenmoeten gewezen worden op hun verplichtingen. Al met al hebben dekerkrentmeesters en hun college een omvangrijke taak, die voor het oogvolkomen materieel is, maar in wezen alleen kan worden volbrachtkrachtens een diepgeworteld geestelijk beginsel. Al deze stoffelijkevoorzieningen dienen slechts opdat de Heilige Geest een woonstede zalhebben in de gemeente. Niet zonder reden heeft de kerkorde deze arbeidgetrokken binnen de sfeer van de ambtelijke roeping. Het is van wezenlijkbelang dat de kerkrentmeester zijn taak ziet in geestelijk licht, als dienstaan de gemeente die is: "het lichaam van de Heer".

Inkomsten

Het college van kerkrentmeesters is in haar taak afhankelijk van debijdragen van haar gemeenteleden en derhalve mag van elk doop- ofbelijdend lid worden verwacht, dat hij of zij naar vermogen bijdraagtin de geldelijke lasten van de gemeente. Hieronder volgen debelangrijkste onderdelen van inkomsten van het college:

A. Vrijwillige Bijdrage/actie KerkbalansIeder jaar wordt in het eerste kwartaal aan de gemeenteleden degelegenheid gegeven om naar vermogen bij te dragen om het plaatselijkkerkenwerk in stand te houden en uit te breiden. Van een ieder wordtverwacht, dat hij of zij hierin vrijwillig naar draagkracht en met groteverantwoordelijkheid bijdraagt. Wij hebben alles wat wij bezitten inbruikleen ontvangen van onze Heere en eens zullen wij verantwoordingmoeten afleggen hoe wij met het aan ons door de Heere ter beschikkinggestelde hebben omgegaan!

Page 31: Jaargids 2013

30

B. Vaste Kerkelijke BijdrageIn het tweede kwartaal ontvangen alle belijdende leden en alle doopledeneen acceptgiro van € 12,50 om daarmee hun bijdrage, verbondenaan het kerklid zijn van de Hervormde Gemeente Meerkerk te betalen.

C. De wekelijkse collecte voor de kerkDe wekelijkse collecte voor de kerk is de tweede collecte in de kerkdienst,na de diaconiecollecte.

D. De uitgangscollecteBij de uitgang wordt meestal gecollecteerd voor speciale bestemmingen,te weten: "Onderhoud gebouwen", "Bijstand pastoraat" en "Plaatselijkkerkenwerk"

E. De offerblokkenDe inhoud van de offerblokken bij de uitgang van de kerk komt ten goedeaan de instandhouding van ons kerkelijk centrum ‘Het Anker’.

F. GiftenHet college van kerkrentmeesters ontvangt regelmatig giften viapredikant, kerkenraadsleden, bezoekbroeders en andere gemeenteleden.

Verjaringsfonds

Elk gemeentelid ontvangt op zijn of haar verjaardag een felicitatie vande kerk. Bij deze felicitatie zit een envelopje ingesloten, dat door een vande vrijwilligers graag gevuld met een bijdrage weer wordt opgehaald.De opbrengst van dit fonds is bestemd voor het goed onderhouden enfunctioneren van het orgel. De organisatie van dit verjaringsfonds berustbij: P. van Wijngaarden-Westerveld, Slingerlandstraat 29, tel. 351720

Solidariteitskas

Ingevolge een besluit van de Generale Synode wordt van de belijdendeleden der gemeente een verplichte jaarlijkse bijdrage gevraagd voor deGenerale Kas van de Protestantse Kerk in Nederland. Uit de bijdragen aandit solidariteitsfonds worden gemeenten gesteund, die problemen hebbenmet het zelfstandig voortbestaan. Aan elk belijdend lid wordt in het derdekwartaal een acceptgiro ad € 10,- uitgereikt.

Page 32: Jaargids 2013

31

Boelmarkt

Reeds enkele jaren wordt de jaarlijkse Boelmarkt rondom het kerkgebouwen Het Anker gehouden. In 2013 zal deze op D.V. zaterdag1 juni 2012 plaatsvinden. We hopen daar weer vele ontmoetingen metgemeenteleden en anderen te hebben. Nelis de Groot, Zouwendijk 151(tel.351517) is contactpersoon voor het ophalen van de goederen van deboelmarkt zelf. Mocht u tussendoor grote stukken voor de Boelmarkt(winkel) hebben, dan kunt u contact opnemen met Richard van Leeuwen,Burg Sloblaan 39 (tel. 351663).

Boelmarktwinkel

Op elke eerste zaterdag van de maand, met uitzondering van de maandenjuli en augustus, is de Boelmarktwinkel open. U bent ook in 2013 weervan harte welkom om lekker te snuffelen in de boeken, decoratieartikelen,electronica en meubeltjes of natuurlijk zomaar een bezoekje te brengenaan de Boelmarktwinkel. Uiteraard kunt dan weer uw boelmarktspulleninleveren op het bekende adres aan de Zouwendijk, ter hoogte vannummer 51B. Kom eens kijken! De bestemming van de opbrengst van deBoelmarkt en de Boelmarktwinkel is dit jaar voor het fonds UitbreidingKerkgebouw.

Collectebonnen

Er is mogelijkheid tot het gebruiken van collectebonnen in de diversecollecten tijdens de erediensten, catechisaties en kringen. Decollectebonnen kunt u verkrijgen iedere vrijdagavond tussen 19.00 en20.00 uur in de consistorie. Ze zijn verkrijgbaar in waarden van € 0,75, €1,00 en € 1,50 (20 bonnen per vel). De kwitantie van elk vel of uwbankafschrift kunt u gebruiken als fiscaal bewijsstuk van uw kerkelijkegiften voor eventuele belastingaftrek. Of u van deze mogelijkheid gebruikwilt maken is uiteraard aan uzelf ter beslissing. Deze collectebonnen zijnalleen geldig in de hervormde gemeente van Meerkerk.

Kerkelijke Ledenadministratie

Vanaf 2011 wordt er gebruik gemaakt van het systeem 'LedenregistratieProtestantse Kerk' (LRP). Dit systeem wordt o.a. gevoed door deGemeentelijke Basisadministratie (GBA), waardoor mutaties kunnenworden verwerkt. De PKN heeft het LRP ontworpen om de gemeentenbehorend tot de PKN te ondersteunen in administratieve verwerking van

Page 33: Jaargids 2013

32

persoonsgegevens. Door de kerkenraad zijn Dhr. C. den Otter en Dhr. N.Weeda aangesteld die onder verantwoordelijkheid van de kerkenraadtoegang hebben tot de gegevens van de Hervormde gemeente vanMeerkerk. Een ieder wordt verzocht de administrateur (Dhr. C. den Otter,tel. 352573, e-mail [email protected] ) te informeren bij wijzigingen(adres, huwelijk, scheiding, geboorte en overlijden). Naast de landelijkeleden registratie worden op dit moment een doop-, lidmaten-, entrouwboek bijgehouden. Dit wordt beheerd door de predikant. De (LRP)gegevens over de kerkelijke stand van zaken per 31-12-2012:

Belijdende leden: 440

Doopleden: 930

Geboorteleden: 174

Totaal:1544

Overschrijving vanuit verpleeg- en verzorgingstehuizen

Leden van onze gemeente die verhuizen naar een verzorgings- ofverpleegtehuis, worden automatisch overgeschreven naar de kerkelijkegemeente waar deze instelling is gevestigd. De betrokkenheid op deHervormde gemeente Meerkerk wordt echter veelal van bijzonderewaarde geacht. Om die reden heeft de kerkenraad besloten dat ingestemdwordt met een zogeheten perforatie, waardoor betrokkenen lid blijven vanonze gemeente en van daaruit ook pastorale hulp en bijstand mogenverwachten. In voorkomende gevallen kan contact worden opgenomenmet de (wijk)ouderling of scriba.

DIVERSE INFORMATIE

Kerkgebouw

Van oorsprong was ons kerkgebouw, een laat-middeleeuws bouwwerkvan omstreeks 1400 na Chr., aanmerkelijk groter. Dit gebouw heeft deafgelopen eeuwen in velerlei opzichten veranderingen ondergaan.Hoewel dit jarenlang zo is aangegeven, is er echter in 1832 geen brandgeweest in de kerk. De kerk moest evenwel voor het grootste gedeeltewegens bouwvalligheid worden gesloopt. Slechts het koor, waarin nuhet orgel staat, bleef bewaard. Het schip met zijbeuken, de ingebouwde

Page 34: Jaargids 2013

33

toren en de consistorie dateren van 1832.Tijdens restauratiewerkzaamheden in 1953 zijn ondermeer de ramenin gotische stijl, met glas in lood, aangebracht. De zij-ingang werdverplaatst van de zuidelijke dwarsbeuk naar het koor, waarvoor eenapart portaal werd gebouwd op de plaats waar zich voorheen het turfhokbevond. De banken in de kerk zijn vervaardigd van slavonisch eiken.In de kerk zelf vallen op: de kansel of preekstoel, de koperen kronen, hetfraaie orgelfront en de tekstborden.Verder treft u voor de kansel, waaraan in 1988 een nieuwe trap isbevestigd, een fraai gebeeldhouwde avondmaalstafel aan, met daarop eenkoperen lezenaar met een geopende statenbijbel, twee koperen kandelaarsen een avondmaalsstel. Voorts het doopvont waarop een neerdalende duif.In twee fases, in 1983 en in 2002, zijn de leien van het kerkdak en degoten vernieuwd. Van 1991 tot 1993 heeft opnieuw een restauratieplaatsgevonden. Eerst in 1991 het exterieur van kerkgebouw enconsistorie en in 1992/1993 het interieur van kerkgebouw en consistorie.In 2008 zijn de binnendeuren vervangen door massief eiken deuren enis de ruimte onder het kerkorgel geheel vernieuwd.Het kerkgebouw heeft officieel 365 zitplaatsen. In verband met de afgiftevan een gebruikersvergunning zijn er beperkende voorwaarden gesteldvoor het gebruik van losse stoelen. Daardoor zal er, naar wij hopen steedsmeer, gebruik gemaakt moeten worden van de faciliteiten in Het Anker.Er zijn daar voorzieningen om de kerkdiensten met beeld en geluid inoptimale vorm te kunnen volgen.Het kerkgebouw wordt wekelijks bij toerbeurt schoongemaakt door 12dames. Per week zijn er 2 dames aan de beurt. De buitenkant wordtonderhouden door Jan en Jozien Bos. Op maandag 18 en dinsdag 19maart a.s. wordt de jaarlijkse schoonmaak gehouden. De wekelijkseschoonmaak en onderhoudswerk wordt gecoördineerd door mevr. Marjavan Leeuwen (tel. 351663).

Het orgel

Voor het eerst werd in het jaar 1876 een orgel (tweedehands) in de kerkgeplaatst. Een orgel, gemaakt uit twee delen:a) een reeds bestaand orgel uit Beesd, van een zekere heer Snethlage.b) een aantal toevoegingen van de orgelbouwer K.M. van Puffelen teZaltbommel (schoonzoon van de bekende orgelbouwer Naber uitDeventer).In het tijdschrift "Kerknieuws" uit die tijd lezen we, dat het orgel op

Page 35: Jaargids 2013

34

1 oktober 1876 in de namiddag-godsdienstoefening door de predikant (datwas ds. Anthonius van de Water) aan zijn bestemming werd gewijd. Ditorgel werd in de jaren 1969/1970 gerestaureerd door de Fa. Pels & VanLeeuwen. Dertig jaar later bleek een volgende restauratie noodzakelijk tezijn. Zodoende mochten we als gemeente het orgel op 24 oktober 2003weer in gebruik nemen. Ook ditmaal werd de restauratie uitvoerd door Fa.Pels & Van Leeuwen, wederom onder adviseurschap van Jan Bonefaas.Het orgel wordt nu gekenmerkt door eigenschappen die het bijzondergeschikt maken voor de begeleiding van de gemeentezang. Een belangrijkonderdeel daarvan is de toevoeging van een register Bourdon 16’ op hethoofdwerk en een evenwichtigere intonatie van de verschillende registers.

Kerkelijk Centrum Het Anker

Het Anker, dat in 2000 werd gerenoveerd en uitgebreid, blijkt in een grotebehoefte te voorzien. Dankzij de bijdragen van de leden van onzegemeente kon dit worden gerealiseerd. De inzet van vele vrijwilligersvoor schoonmaak en onderhoud, alsmede bediening, maakt het mogelijkdat dit gebouw kan worden geëxploiteerd.De gegevens van de beheersters staan voorin deze Jaargids.

Het Kerkzegel

Sinds juli 1984 is onze kerkelijke gemeente eenkerkzegel rijk. Het doet ons enigszins denken aaneeuwen terug, toen een bepaald kenteken van eenburgerlijke of van een kerkelijke gemeente in lakof was werd gedrukt. Op de voorzijde van ditboekje vindt u er een afbeelding van. Hetrondschrift staat in het Latijn: "Sigillum ecclesiaeMeerkerck". Dat wil zeggen: "Zegel van de kerkte Meerkerk". Binnen de cirkel staat een tekening

van de kerk met daarboven een meerpaal met aangebonden lus. Op demeerpaal zelf staat het teken van het kruis. Heel lang geleden bestond zouhier een meer met aanlegplaats, waar schepen konden afmeren, zijngeweest. "Merren" noemde men dat. Later is op die plaats een kerkgebouwd: "De kerk aan het meer". De figuurlijke betekenis van dezesymbolen is deze: Vastheid en steun zijn te vinden bij het kruis vanChristus. Met Hem dienen we verbonden te zijn. Zonder Christus geenkerk, geen gemeente, geen christén. Omwille van dit stukje symboliek énvanwege de spitse toren is de meerpaal wat in de hoogte geplaatst. Dit is

Page 36: Jaargids 2013

35

geen bezwaar, want het werk van Christus is hoger dan een kerkgebouw.Door Geest en Woord is Hij ook vandaag nog bezig om Zijn gemeente tebouwen, te vergaderen en te beschermen als de Verhoogde Middelaar.

‘De Zaaier’

Samen met een aantal andere gemeenten uit onze omgeving wordt eenkerkbode uitgegeven onder de naam ‘De Zaaier’. De coördinatie van deverspreiding is in handen van Mw. Arina Zijderveld, tel. 352489.Bij haar kunt u terecht van wijzigingen, nieuwe abonnementen, etc. In ‘DeZaaier’ vindt u naast een meditatie en preekbeurten, mededelingen van dekerkenraad, gemeenteberichten en verenigingsnieuws. ‘De Zaaier’ is danook onmisbaar! De kopij voor ‘De Zaaier’ kan worden aangeleverd bij depredikant of scriba.

Meer-Kerk-Nieuws

In het voorjaar en najaar wordt er een uitgave van Meer-Kerk-Nieuwsverzorgd. De bedoeling van deze uitgave is de gemeenteleden extrainformatie te geven, die te uitgebreid is om in ‘De Zaaier’ op te nemen. Indie zin is sprake van een aanvulling. Deze uitgave wordt door een groepvrijwilligers rondgebracht bij de gemeenteleden. Geeft u gerust eens eensuggestie door. De redactie bestaat uit Mariëtte van Koevorden, ChrisBaars, Wim van Ooijen en Robert Versluis. Het redactieadres is:Broekseweg 100, 4231 VH Meerkerk, tel. 0183-351009, e-mail:[email protected].

website www.hervormdmeerkerk.nl

Deze website biedt veel informatie over onze gemeente. Ook kunt u viade website contact opnemen met de kerkenraad. Heeft u vragen ofopmerkingen over de website, neemt u dan contact op [email protected]

Page 37: Jaargids 2013

36

Adressen Ziekenhuizen

Gorinchem:BeatrixziekenhuisBanneweg 574204 AA Gorinchemtel. 0183-644 444.

Nieuwegein:St. Antonius ZiekenhuisKoekoekslaan 13435 CM Nieuwegeintel. 088-320 3000.

Utrecht:Universitair Medisch CentrumHeidelberglaan 1003584 CX Utrechttel. 088-7555 555.

DiakonessenhuisBosboomstraat 13582 KE Utrechttel. 088-250 5000.

DordrechtAPZ de Grote Rivierenpolikliniek De GantelVan der Steenhovenplein 13317 NM Dordrechttel. 088-4050 600

Woonzorgcentrum "Open Vensters"

Woonzorgcentrum Open Vensters is in juni 2012 weer terug verhuisd naar eenprachtig nieuw gebouw in Ameide. Dit na 2 jaar tijdelijk huisvesting inLeerdam. Het nieuwe gebouw heeft nog steeds een aantal verdiepingen metruime verzorgingsappartementen die allen beschikken over een balkon. Op debegane grond is de afdeling kleinschalige verpleeghuiszorg gevestigd, hierwonen 32 cliënten verdeeld over vier groepen. Alles is er ook hier op gerichtom bewoners de aandacht en zorg te geven die hen goed doet. Veel van henwoonden hun leven lang in de landelijke dorpen van de Alblasserwaard ofVijfheerenlanden. Rust, natuur, gemoedelijkheid en een christelijke identiteitkenmerken dit leven. In Open Vensters houdt dit niet op, integendeel.

Open Vensters werkt vanuit een christelijke identiteit. Kernwaarden alsnaastenliefde, respect, verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid zijn deuitgangspunten voor zorg en begeleiding aan onze bewoners. Vanuit liefdevoor onze naasten leveren we kwalitatief hoogwaardige zorg. Daarnaast

Page 38: Jaargids 2013

37

creëren we een woon- en leefklimaat dat aansluit bij de bewoners. Vanuit onzechristelijke identiteit hebben we oog voor het geestelijk welzijn van onzebewoners. Is er behoefte aan een pastoraal gesprek of pastorale begeleiding,dan is er een geestelijk verzorger beschikbaar.

Contactgegevens:

AV Zorggroep, Postbus 33, 4233 ZG Ameide, T 088 – 40 80 000, F 088 – 4080 001, www.avzorggroep.nl

AV Zorggroep, locatie Open Vensters, Pr. Marijkeweg 34, 4233 HM Ameide,T 088 – 40 80 100, F 088 – 40 80 101, www.avzorggroep.nl

Bibliotheek

Vanwege de Stichting Christelijke Bibliotheek Meerkerk wordt eenbibliotheek geëxploiteerd die oorspronkelijk is ontstaan vanuit deHervormde Jeugdraad.

Adres: Burg. Sloblaan 12, tel. 359340, www.bibliotheeknetwerkzhzo.nl/ [email protected]

De openingstijden zijn:

ma. geslotendi. 10:00 - 12:00wo. 14:30 - 17:00do. geslotenvr. 14:30 - 17:00 | 18:00 - 19:30za. 10:00 - 12:00

Page 39: Jaargids 2013

38

KERKELIJKE STAND

In het jaar 2012 ontvingen de volgende kinderen in deheilige doop het teken en zegel van Gods verbond:

Op 5 februari: Aron Huibert Klaas Boot (geb. 19-12-2011)Op 1 april Sem Dirk Willem den Otter (geb. 27-02-2012)Op 3 juni Silke Doeland (geb. 20-04-2012)Op 15 juli Janne van Leeuwen (geb. 12-05-2012)

Liu Mi Shuang den Otter (geb. 16-11-2011)Op 19 augustus Djuléan van Vulpen (geb. 09-06-2012)

Bram Kloek (geb. 25-06-2012)Op 7 oktober Silas Ringelesteijn (geb. 15-07-2012)

Guido Martin de Gans (geb. 27-07-2012)Op 4 november Mats de Gans (geb. 22-08-2012)

Loïs Martina Kortlever (geb. 28-08-2012)Lucas Antonie van den Heuvel (geb. 03-09-2012)

In het jaar 2012 werden in het midden van onzegemeente de volgende huwelijken bevestigd eningezegend:

Op 14 januari: Aart de Jong en Wilhelmina Mirella BoerOp 15 juni: Aart Johannes Haag en Cornelia van Leeuwen

: Jan Willem Versluis en Christine Hubertine den OtterOp 2 november: Joost Mans en Catharina Gerritje Budding

Page 40: Jaargids 2013

39

Openbare belijdenis van het geloof in 2012

In de morgendienst op zondag 13 mei 2012 hebben negen personen in hetmidden van onze gemeente openbare belijdenis van het geloof afgelegd(tussen haakjes de tekst, die zij na hun ja-woord hebben meegekregen):

Willie Florentina Bergshoeff (Psalm 86: 12, 13)Teunis Hermanus van Eck (Job 22: 21,22)Maaike van Es-van Wijk (Galaten 5: 1, 5)Jannigje Henrieke Claudine Hakkesteegt (Psalm 139: 1-3)Arie Johannes Hijkoop (I Tim. 6: 12)Christina Martine Debora Hijkoop-Oskam (Mattheus 10: 32)Jan Willem Versluis (I Korinthe 1: 9)Willem Visser (II Tim. 2: 1)Aaltje Arigje Visser-Boogert (Kolossenzen 3: 17)

In de dienst, die geleid werd door ds. H.J. Donken, was de prediking naaraanleiding van Hebreeën 12 vers 1-3:”Welnu dan, laten ook wij, nu wij doorzo'n menigte van getuigen omringd worden, afleggen alle last en de zonde,die ons zo gemakkelijk verstrikt. En laten wij met volharding de wedlooplopen die voor ons ligt, terwijl wij het oog gericht houden op Jezus, deLeidsman en Voleinder van het geloof. Hij heeft om de vreugde die Hem inhet vooruitzicht was gesteld, het kruis verdragen en de schande veracht en zitnu aan de rechterhand van de troon van God. Want let toch scherp op HemDie zo'n tegenspraak van de zondaars tegen Zich heeft verdragen, opdat u nietverzwakt en bezwijkt in uw zielen”.

Het thema van de preek was: “De marathon van het geloof”

Page 41: Jaargids 2013

10

IN MEMORIAM

Vanuit onze gemeente mochten woorden van troostgesproken worden vanuit

het Woord des levens na iemands overlijdenen bij de begrafenis.

In het afgelopen jaar 2012 zijn de volgende gemeenteleden overleden:

6 januari Aart ’t Lam 81 jaar

8 januari Koenraad Slagboom 89 jaar

28 februari Roelof Ermstrang 92 jaar

18 maart Gerrit Jan Versluis 93 jaar

19 mei Jan Cornelis Vink 86 jaar

30 juli Maagje de Jong – Plieger 86 jaar

27 november Bastiana van Brouwershaven – Pellikaan 94 jaar

"Gelijk het gras is ons kortstondig leven . . .Maar 's Heren gunst zal over die Hem vrezen,in eeuwigheid altoos dezelfde wezen . . . "