Introgids Wartburg College 2015/2016

20
Welkom op het Wartburg Introgids 2015 - 2016

description

Wij laten u in deze brochure in vogelvlucht iets zien van de eigenheid van locatie Guido de Brès, Marnix, Revius en De Swaef. Maar… uit een brochure kunt u nooit ervaren hoe een school nu echt is. Daarom: Welkom op het Wartburg!

Transcript of Introgids Wartburg College 2015/2016

Page 1: Introgids Wartburg College 2015/2016

Welkom op het Wartburg

Introgids 2015 - 2016

Page 2: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

In onze missie proberen wij onder woorden te brengen wat christelijk-reformatorisch onder-wijs op het Wartburg College betekent:

Het Wartburg College werkt op betrokken wijze aan de doelen die de overheid stelt voor de verschillende onderwijsprogramma’s. We willen bereiken dat onze leerlingen waarde-volle burgers worden van onze samenleving. Toch is dit niet de diepste reden van ons bestaan. Die is gelegen in de ruime aandacht die we geven aan de vorming en toerusting van onze leerlingen vanuit de Bijbel en de belijdenisgeschriften.Het gaat er ons vóór alles om dat jongeren ook burgers worden van het Koninkrijk van de Heere Jezus Christus. Op christenjongeren rust de dure plicht om burgers van twee rijken te zijn, met als inhoud: “Gij zult de Heere, uw God, liefhebben uit geheel uw hart, en uit geheel uw ziel, en uit geheel uw verstand, en uit geheel uw kracht. Dit is het eerste gebod. En het tweede aan dit gelijk is dit: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. Er is geen ander gebod, groter dan deze.” (Markus 12: 30- 31)

De school wil een bijdrage leveren aan hetgestalte geven aan en beleven van de identiteit als ‘zaak van het hart’.

Christelijke identiteit krijgt handen en voeten door de momenten van gezamenlijk bidden, Bijbellezen en zingen tijdens elke schooldag en op bijzondere momenten in het schooljaar. Aan het begin van het jaar en op de christelijke feestdagen beleggen wij bijeenkomsten rond het Woord. Ook krijgen vrijwel alle leerlingen twee uur per week godsdienstonderwijs.In het pedagogisch klimaat staan begrippen centraal als gezag, liefde en verantwoordelijk-heid. Als opvoeders en leerlingen belijden we dat we allen moeten leven uit genade. Er is daarom binnen onze school plaats voor het maken van fouten en voor vergeving.

Leefregels ‘temperen’ de gevolgen van de zonde in de omgang tussen de mensen. We proberen te laten zien wat de dagelijkse relevantie en heilzame uitwerking van de Tien Geboden is.

Onze missie en visie

02

Het is onze roeping dit te praktiseren vanuit de grondhouding zoals Jezus die heeft gegeven in de samenvatting van de Wet, die ook is opgeno-men in onze missie.

Hoe relevanter de lesstof voor leerlingen is, hoe gemotiveerder zij leren. Wij beperken ons niet tot het verwerven van kennis over bepaalde vak-ken, of het oefenen van bepaalde vaardigheden voor die vakken. Onze leerlingen maken zich cognitieve en sociale aspecten eigen waarmee zij moeten kunnen functioneren in de maat-schappij. De weging van de aanleg van hoofd, hart en handen is bepalend voor de te volgen leerweg.

Verder zijn, om invulling te geven aan de iden-titeit, methoden gemaakt voor onder andere de vakken Nederlands, geschiedenis en maatschap-pijleer. In de onderbouw zijn de lessen mediao-riëntatie gericht op vaardigheid van informatie zoeken en op het verantwoord omgaan met sociale media en internetgebruik. De inhoud van de methoden past bij de christelijk-reformatori-sche identiteit van de school.

Page 3: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

Het Wartburg College biedt alle schoolsoorten in het voorgezet onderwijs aan, zoveel mogelijk verspreid over vier locaties. Uitgangspunt bij de verdeling van de onderwijstypen over de ge-bouwen is dat jonge leerlingen zo lang mogelijk dicht bij huis onderwijs kunnen volgen. Soms moeten leerlingen voor de overstap naar de bovenbouw van locatie wisselen. Het Wartburg College zorgt voor een goede doorstroom van deze leerlingen.

Voor alle toekomstige data in deze gids geldt: Deo volente.

Alle typen voortgezet onderwijs

De locaties zijn:• Guido de Brès in Rotterdam-IJsselmonde• Marnix in Dordrecht• Revius in Rotterdam-Prins Alexander• Beroepencollege De Swaef in Rotterdam-Zuid

In onderstaand schema wordt zichtbaar welke onderwijs-typen een bepaalde locatie biedt en wanneer de eventuele doorstroom naar een andere locatie plaatsvindt. Daarnaast heeft het Wartburg College een plaatsingswijzer opgesteld (gebaseerd op de Rotterdamse plaatsingswijzer). Deze wijzer maakt duidelijk welk onderwijstype past bijde leerling. Kijk voor de plaatsingswijzer op:www.wartburg.nl/plaatsingswijzer.

We vragen aandacht voor het feit dat in Rotterdam binnen het vmbo een specialisatie plaatsvindt van enerzijds een meer theoretische opleiding (mavo - op locaties Guido de Brès en Revius) en anderzijds een meer praktisch-beroeps-gerichte opleiding (Beroepencollege De Swaef).

03

6

Locatie Guido de Brès

5

4

3

2

1

0MAVO(+lwoo)

HAVO ATH. GYMN.

6Locatie Revius

5

4

3

2

1

0MAVO(+lwoo)

HAVO ATH. GYMN.

cluster4

6

Locatie Marnix

5

4

3

2

1

0VMBObk (+lwoo)

VMBOgt(+lwoo)

HAVO ATH. GYMN.PrO

Beroepen-college De Swaef

locatie Guido de Brès

6Beroepencollege De Swaef

5

4

3

2

1

0VMBO b (+lwoo)

VMBO bk (+lwoo)

VMBO gt (+lwoo)

Page 4: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

Het vmbo bereidt voor op doorstroom naar het middelbaar beroepsonderwijs en havo. Aan het eind van de vmbo-opleiding zijn de meeste leerlingen niet meer leerplichtig, maar wel kwalificatieplichtig. Een leerling die op niveau 2 van het mbo een opleiding afsluit, is gekwa-lificeerd en heeft daarmee een goede startpo-sitie voor de arbeidsmarkt. Omdat het vmbo beroepsvoorbereidend is (en nog niet beroeps-opleidend), is er sprake van brede vorming en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.Het vmbo is één schoolsoort met daarin vier on-derscheiden leerwegen. Deze worden hieronder verder uitgewerkt.

Specifiek vmbo-aanbod per locatieOm goed aan te sluiten bij de mogelijkheden (intellectueel, leerstijl en motivatie) van de leerling, is het vmbo-aanbod op onze locaties gespecialiseerd. Zo bieden locaties Guido de Brès en Revius een meer theoretische opleiding aan die mavo genoemd wordt. Beroepencollege De Swaef heeft een praktisch-beroepsgerichte opleiding voor leerlingen die er naar uitzien om direct in de praktijk aan de slag te gaan en ook op die manier leren (voor basis, kader en gemengd). Voor deze leerlingen hebben we de mogelijkheid om op het Beroepencollege vanaf klas 1 onderwijs te volgen. Op locatie Marnix is een brede instroom van alle leerwegen van het vmbo mogelijk.Hieronder wordt uitgelegd hoe de vier vmbo-leerwegen onder bovenstaande specialisaties vallen. Evenals het aanbod van leerwegen per locatie. Verderop in deze gids lichten de locaties hun invulling van het vmbo-aanbod ook toe op hun locatiepagina. Basisberoepsgerichte leerwegDe basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo wordt aangeboden op locatie Marnix en locatie De Swaef. Deze leerweg is gericht op leerlingen die met hun handen aan de slag zullen gaan. Locatie Marnix biedt in het eerste leerjaar al doe-vakken zoals: tekenen/handvaardigheid, techniek, informatiekunde, verzorging, muziek en lichamelijke opvoeding. Dezelfde vakken krijgen ze ook in het tweede leerjaar, aangevuld met het vak Praktische Sectororiëntatie (PSO).

De leerlingen maken kennis met de praktijk in de sectoren Techniek, Zorg & Welzijn en Economie. Zo nemen ze een kijkje bij een scheepswerf, bouwbedrijf, autobedrijf of zorginstelling om te ontdekken waar ze misschien later willen werken. In leerjaar drie stromen de leerlingen door naar De Swaef.Beroepencollege De Swaef biedt een bk-pro-gramma specifiek gericht op leren door doen in de praktijk. Daarom kunnen leerlingen uit heel het voedingsgebied direct aangemeld worden bij De Swaef. Leerlingen komen vanaf het begin van leerjaar 1 in aanraking met de ‘echte’ praktijk in onze vijf afdelingen en starten zo daadwerkelijk met de oriëntatie en voorbereiding op hun toekomstige beroep. De krachtige leeromge-ving van leerjaar 3 en 4 is beschikbaar voor de leerlingen van leerjaar 1 en 2. Door intensievere samenwerking met het Hoornbeeck College hopen we in de toekomst leerlingen van het Beroepencollege een verkorte leerloopbaan te kunnen aanbieden, zodat zij eerder hun start-kwalificatie niveau 2 behalen.

Kaderberoepsgerichte leerwegIn de onderbouw wordt op locatie Marnix en locatie De Swaef gewerkt in combinatieklassen van basis en kader (bk). In het eerste leerjaar krijgen deze leerlingen dezelfde vakken als de leerlingen in de basisberoepsgerichte leerweg. Er is wel sprake van een wat hoger niveau. Op locatie Marnix komt in het tweede leerjaar Praktische Sectororiëntatie erbij en stromen de leerlingen in leerjaar drie door naar De Swaef. Beroepencollege De Swaef heeft een specifiek bk-programma, zie ook de informatie onder de basisberoepsgerichte leerweg. De kaderberoepsgerichte leerweg is uitstekend geschikt voor kinderen die echte ‘doeners’ zijn, maar op een iets ander niveau leren t.o.v. de basisberoepsgerichte leerweg. Deze kinderen kunnen na het behalen van hun diploma verder leren in het mbo op niveau 2 of 3.

Vmbo en mavo

04

Page 5: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

Gemengde leerwegDe gemengde leerweg richt zich op leerlingen die overwegend meer met hun hoofd dan met hun handen werken. Ze kunnen wat langer (dan in basis en kader) hun boeken open houden. In de onderbouw op locatie Marnix wordt gewerkt in combinatieklassen van gemengd en theoretisch (gt). Locatie Marnix heeft een brede oriëntatie met behulp van het vak technologie gericht op alle sectoren. Locatie Revius biedt de g-leerweg aan als mavo met technologie als zevende vak. De g-leerweg op Beroepencollege De Swaef betekent extra veel praktijkervaring.

Daarnaast bieden zij G-PLUS: een variant op de g-leerweg met een breder en inhoudelijk dieper beroepsgericht programma. Voor de G-PLUS zijn toelatingscriteria opgesteld.

Theoretische leerwegDe naam van de leerweg zegt het al: via een meer theoretische route naar het middelbaar beroepsonderwijs. Een aantal leerlingen heeft mogelijkheden om het havodiploma te behalen. Dat zijn de ‘denkers’ van het vmbo. In alle leer-jaren ligt het accent op theoretische en alge-meen vormende vakken. Er is ook aandacht voor oriëntatie op studie en beroep. Locatie Marnix biedt de t-leerweg aan in gt-klassen. Locaties Guido de Brès en Revius bieden de t-leerweg aan als mavo. Guido de Brès heeft voor de mavo toelatingscriteria opgesteld.

Bekijk ook de plaatsingswijzerdie te vinden is op onze website:www.wartburg.nl/plaatsingswijzer.

05

Het vmbo en zijn afkortingen

De basisberoepsgerichte leerweg: De kaderberoepsgerichte leerweg:De gemengde leerweg:De theoretische leerweg:

vmbo-bvmbo-kvmbo-gvmbo-t

Page 6: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

Praktijkonderwijs (PrO)Deze vorm van onderwijs, aangeboden op loca-tie Marnix, is voor leerlingen die ook met extra ondersteuning geen vmbo-diploma kunnen halen. Er is veel aandacht voor sociale vaar-digheden, voor het verkrijgen van een goede werkhouding en vanaf het tweede jaar wordt tijd ingeruimd voor uitgebreide stages.

De uitstroommogelijkheden zijn:• direct naar betaalde arbeid• vormen van beschermde arbeid• combinatie werken/leren, beroepsbegeleidende leerweg (BBL)• doorleren, beroepsopleidende leerweg (ROC-BOL)

Vanuit de opleiding wordt de leerling begeleid naar de arbeidsmarkt of een vervolgopleiding. Na het verlaten van de school wordt nazorg ge-boden. Kinderen komen voor dit type onderwijs in aanmerking als ze een (nauw omschreven) leerachterstand hebben, gecombineerd met een IQ-score tussen 55 en 80.Praktijkonderwijs is onderwijs op maat. We houden terdege rekening met de individuele mogelijkheden van de leerlingen. In overleg met hen én met hun ouder(s)/verzorger(s) bespre-ken we de toekomstmogelijkheden en geven daar inhoud aan.Voor sommige leerlingen is het mogelijk een opleiding op mbo-niveau 1 te volgen.

PrO, lwoo en cluster 4

Leerwegondersteunendonderwijs (lwoo) in het vmboLeerwegondersteuning is bedoeld voor leerlingen die een orthopedagogische en orthodidactische benadering nodig hebben om een diploma te kunnen halen binnen één van de vier leerwegen van het vmbo. Lwoo is dus géén aparte leerroute, maar een extra ondersteuning, meestal bij leerlingen in de basisberoepsge-richte leerweg. Een onderzoek moet uitwijzen of een leerling een lwoo-indicatie krijgt.Op alle locaties kunnen leerlingen met een lwoo-indicatie worden geplaatst. In aanmerking komen leerlingen die voldoen aan één van de volgende criteria:• minimaal acht jaren basisonderwijs gehad en in elk geval groep 7 doorlopen;• afkomstig uit groep 8 en een extra steuntje in de rug nodig;• afkomstig uit het speciaal onderwijs (basis- of voortgezet).

Cluster 4Met de invoering van Passend Onderwijs vervallen de clusteraanduidingen. Voorlopig houden wij het nog bij het begrip cluster 4, omdat er nog geen eenduidig begrip is om deze groep leerlingen aan te duiden. Leerlingen met een ondersteunings-vraag op het gebied van gedrag of persoonlijk-heid kunnen al vanaf klas 1 instromen in speciale groepen, die zijn opgezet om hen een passende onderwijsomgeving aan te bieden. Deze voor-ziening is verbonden aan locatie Guido de Brès. Lees meer op www.wartburg.nl/cluster4.

Aparte aanmeldingsprocedureVoor kinderen voor het Praktijkonderwijs,met een lwoo-indicatie of een cluster 4-indicatie geldt een uitgebreide aanmeldingsprocedure. Vraag de directeur van de basisschool vanuw kind of kijk op www.wartburg.nl > wartburg college > aanmelden.

06

Page 7: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

HavoEen havoleerling heeft naast zijn intellectuele aanleg ook vaak een praktische inslag. Het onderwijs kenmerkt zich door leerstof van hoogniveau met toepassingsgerichte opdrachten. Deze vijfjarige opleiding is een goede voorbe-reiding op het hoger beroepsonderwijs (hbo). Ook is overstappen naar vwo-6 een mogelijk-heid. Uiteraard zijn motivatie en inzet ook opde havo van belang.

VwoDe zesjarige vwo-opleiding bereidt leerlingen voor op een studie op een universiteit. Uiter-aard kun je met een vwo-diploma ook verder in het hbo. Een vwo-leerling is leergierig en op zoek naar diepere achtergronden van allerlei vraagstukken. Er wordt naast de gebruikelijke inzet ook een duidelijk beroep gedaan op het inzicht van leerlingen. In de onderbouw van het vwo kunnen leerlingen klassieke talen kiezen. Latijn en Grieks zijn vakken die meer inhouden dan je van een ‘dode taal’ zou verwachten. De verbanden met andere moderne vreemde talen worden door het volgen van deze vakken een stuk duidelijker. Ook dragen de klassieke talen bij aan een goed inzicht in de ontwikkelingsge-schiedenis van onze cultuur. Door hiervoor te kiezen, ontvang je een gymnasiumdiploma in plaats van een atheneumdiploma.

Bovenbouw havo en vwoAan het eind van het derde leerjaar moeten zowel havo- als vwo-leerlingen kiezen uit vier profielen:• Cultuur en maatschappij• Economie en maatschappij• Natuur en gezondheid• Natuur en techniek

Per profiel is een naast een aantal vaste vakken ook een aantal vakken naar keuze mogelijk. Daarnaast heeft de school een module apologe-tiek ingevoerd, die de leerlingen voorbereidt op de maatschappij. Alle bovenbouwjaren zijn examenjaren. Dit betekent dat vanaf het vierde leerjaar alle cijfers meetellen voor het school-examen. Samen met het Centraal Examen moet dit het gewenste diploma opleveren.

Tweetalig Onderwijs (TTO)Leerlingen met een vwo-advies kunnen bij hun aanmelding aangeven dat zij in aanmerking willen komen voor plaatsing in een TTO-groep. TTO is een aparte ‘stream’ binnen het vwo en wordt alleen geboden op locatie Guido de Brès. De helft van de lesuren in een TTO-klas wordt in het Engels gegeven. Het gaat in de brugklas om de vakken aardrijkskunde, biologie, Engels, geschiedenis, godsdienst, lichamelijke opvoeding en wiskunde.

Een speciale toetsingscommissie beoordeelt de aanmeldingen. De criteria zijn:• een citoscore van 546 of hoger;• een positief advies vanuit de basisschool;• een sterke motivatie van leerling en ouders.

Op donderdag 5 februari 2015 is er voor ouders en leerlingen een speciale TTO-voorlichtings-avond met enkele korte lessen in het Engels. Omdat een goede motivatie voor TTO erg belangrijk is, hebben we met alle toekomstige TTO-leerlingen en hun ouders een intake-gesprek op woensdagmiddag 20 april 2015. Daarna besluit een toelatingscommissie over de toelating. Voor TTO geldt geen regiobeperking, omdat alleen op de locatie Guido de Brès TTO volgens de Europese standaard wordt gegeven.

Gymnasium-TTOLocatie Guido de Brès is in 2013 gestart met een gecombineerde gymnasium-TTO-brugklas. Naast Latijn en Grieks wordt er in een apart curriculum aandacht besteed aan de klassieke oudheid en de betekenis voor onze cultuurgeschiedenis.De vakken, in een aparte lessentabel, worden zodanig gevuld dat er voor leerlingen die meer kunnen én willen een uitdagende leeromge-ving ontstaat, die aansluit bij hun ‘intelligente uitdaging’.

Versterkend Talen Onderwijs (VéTO) In de onderbouw wordt op locaties Guido de Brès, Marnix en Revius een extra impuls gege-ven aan het vak Engels. We noemen dit VéTO. Hier worden twee tot zes vakken in het Engels gegeven. In feite heeft de leerling dan geen drie uur Engels per week, maar vindt er een ‘onder-dompeling’ plaats van zo’n zeven tot negen uur per week.

Verdere informatie kunt u bij de locaties vinden.

Havo en vwo

07

Page 8: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

08

‘Leerlingen uit groep 8, ik wil jullie adviseren om naarde Guido te gaan, want je voelt je hier erg snel thuis.’Marnix Trouwborst

Locatie Guido de Brès

GUIDO DE BRÈS

• Cluster 4

• Mavo

• Havo

• Atheneum (met of zonder TTO)

• Gymnasium-TTO

Op locatie Guido de Brès kunnen leerlingen de volgende onderwijstypen volgen: mavo, havo, atheneum en gymnasium. Ook de cluster 4 voorziening van het Wartburg College valt onder deze locatie. Guido de Brès telt rond de 1.700 leerlingen.

Smeetslandseweg 127, 3079 CRRotterdam-IJsselmonde

Inlichtingen:Telefoonnummer locatie Guido de Brès(010) 292 39 00

mavo: mevr. S. [email protected]

havo: dhr. J. [email protected]

vwo/gymnasium/TTO: dhr. A. [email protected]

cluster 4: dhr. H. den Ouden(010) 493 35 [email protected]

maandag 26 januari 2015voorlichtingsbijeenkomst voor ouders van nieuwe brugklasleerlingen, 19.45 uurvrijdag 30 januari 2015open avond voor nieuwe leerlingen en hun ouders, 18.30 - 21.30 uurdonderdag 5 februari 2015speciale TTO-avond voor nieuwe leerlingen en hun ouders, ook voor docenten basisonderwijs, 19.30 uurwoensdag 10 juni 2015kennismakingsmiddag nieuwe leerlingen,13.30 uur

Page 9: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

Aan de samenhang van de vakken wordt zodanig vorm gegeven, dat er voor leerlingen die meer kun-nen én willen in de breedte en diepte een leerom-geving ontstaat, die een ‘intelligente uitdaging’ is.

Onze juniormentorenOm de brugklasleerlingen in hun nieuwe omge-ving te laten wennen, schakelen we juniormento-ren in. Deze bovenbouwleerlingen helpen onder verantwoordelijkheid van de mentor de bruggers om hun weg te vinden op de Guido.

De BreswekenDe Bresweken zijn typerend voor locatie Guido de Brès. Het cursusjaar bestaat uit vier aaneenge-sloten perioden waarin zo veel mogelijk volgens het lesrooster wordt gewerkt. In deze perioden krijgen de leerlingen gewoon les, overhoringen en repetities. Na elke periode volgt één lesvrije week: de Bresweek. Daarin organiseren wij allerlei activiteiten om de leerstof nog dichter bij de leerling te brengen. Het gaat dan bijvoorbeeld om excursies, projecten en grotere vakopdrachten. Ook kunnen er in zo’n Bresweek repetities worden afgenomen. De laatste Bresweek benutten we om de eindtoetsen af te nemen.De onderbouwklassen zijn niet alleen op school bezig, maar gaan ook buiten de school op zoek naar informatie. Zij bezoeken bijvoorbeeld diverse musea in Leiden, de Dom van Keulen, de havens van Rotterdam, gastgezinnen van allochtone Nederlanders, enz.In klas 3 is er in de tweede Bresweek veel aandacht voor loopbaanoriëntatie. Havo-3 en vwo-4 heb-ben een beroepskeuzeprogramma. In mavo, havo en vwo organiseren we naast beroepsstages ook maatschappelijke stages. Ten slotte noemen we de meerdaagse excursies van de voor-examenklassen mavo, havo en vwo. Vaak staan deze weken in het kader van het gekozen profiel of de gekozen sector. Deze reizen gaan naar binnenlandse en een aantal buitenlandse bestemmingen.

Maatschappelijke stageDe maatschappelijke stage heeft tot doel om leer-lingen verantwoordelijkheid voor de maatschap-pij bij te brengen. We beseffen heel goed dat dit niet zomaar in een korte stage vorm te geven is. Daarom geven wij onder andere ook binnen de vakken en tijdens de Bresweken aandacht aan ‘goed burgerschap’. Hulp en dienst aan de ander zijn belangrijke noties in het christelijk geloof.

09

Ons gebouwDe locatie Guido de Brès is gevestigd in een modern gebouw vlak bij het station Lombardijen. Het schoolplein geeft zoveel ruimte aan de leerlingen dat de behoefte om de wijk in te gaan nauwelijks aanwezig is. In het gebouw hebben de drie sectoren een eigen ingang met een eigen conciërge. School en plein zijn volledig rookvrij.

Verbredend, verdiepend, veelzijdigDeze kernwoorden willen we toepassen ineen voor de leerling uitdagende leeromgeving. Zowel het mavo als het gymnasium hebben vanafaugustus 2013 een gewijzigd profiel, dat nog beter past bij de trefwoorden verbredend, verdiepend en veelzijdig.

MavoMavo is de nieuwe naam voor de theoretische leerweg van het vmbo. Maar het is meer dan een nieuwe naam. Met deze stevige theoretische opleiding mikken we op leerlingen die belang-stelling hebben om alsnog door te stromen naar de havo of naar niveau 4 van het mbo. Hun advies in groep 8 is theoretische leerweg (t) of theoretische leerweg/havo (th), zij willen leren en hebben geen hekel aan huiswerk.Tot 2012 hadden we op onze locatie gemengd/theoretisch (gt), nu gaat een leerling met advies g naar het Beroepencollege De Swaef en een leerling met advies t naar Guido de Brès.

TTO en VéTOTweetalig Onderwijs (TTO) is een aparte ‘stream’ binnen het atheneum. Ruim de helft van de les-uren wordt in het Engels gegeven. Aan het eind van de derde klas leggen alle TTO-leerlingen het Cambridge FCE examen af.Vanwege het succes met TTO geven we nu het Versterkend Talen Onderwijs (VéTO) in alle tweede en derde klassen van het atheneum en (facultatief) in één tweede en derde klas van de havo en de mavo.

Gymnasium-TTOBinnen het TTO-gebied hebben we vanaf de brugklas in 2013-2014 een echt gymnasium. Naast Latijn en Grieks wordt er in een apart curriculum aandacht besteed aan de klassieke oudheid en de betekenis voor onze cultuurgeschiedenis.

Page 10: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

10

LeerlingenzorgAls het op school niet goed gaat, zal de mentor daar aandacht aan besteden. Hij kan daarvoor naast het juniormentoraat ook de hulp inroepen van het zorgadviesteam dat begeleiding kan bie-den bij o.a. leerproblemen, dyslexie, faalangst, SOVA en dergelijke. Ook zijn een schoolmaat-schappelijk werker en een orthopedagoog aan het zorgteam verbonden.Daarnaast bieden we de mogelijkheid om op school huiswerkbegeleiding te krijgen en geven we steunlessen voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.

Locatie Guido de Brès

Culturele activiteitenOp maandagmiddagen tussen de herfst- en de kerstvakantie worden in onze aula pauzecon-certen gegeven. We hebben een enthousiast schoolorkest, ‘La Réjouissance’ genaamd.Soms is er een schoolkoor dat medewerking verleent aan de Kerst- en Paasbijeenkomsten.Er worden regelmatig thematische schoolavonden georganiseerd.

MediatheekDe mediatheek neemt een centrale plaats in op onze school. Behalve veel boeken zijn er in de mediatheek ook andere informatiebron-nen: cd-roms, dvd’s, tijdschriften, kranten en het internet. De mediatheek is niet alleen een informatiecentrum, maar ook een leercentrum. Er is een ruim aantal studieplekken, waarvan een aantal met computer. Verder staan in de mediatheek zitjes opgesteld waar de leerlingen bijvoorbeeld in groepen kunnen werken of een tijdschrift kunnen lezen.

Page 11: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

Locatie Marnix

MARNIX

• Praktijkonderwijs

• Vmbo basis- en kaderberoepsgerichte

leerweg t/m klas 2 (leerjaar 3 en 4 wor-

den vervolgd op locatie De Swaef)

• Vmbo gemengde en theoretische leerweg

• Havo t/m klas 3 (leerjaar 4 en 5 worden

vervolgd op locatie Guido de Brès)

• Atheneum en gymnasium t/m klas 3

(leerjaar 4 t/m 6 worden vervolgd op

locatie Guido de Brès)

Peer leaders luisteren ècht naar je enbegrijpen je beter dan grote mensen.Een brugklasser

11

Locatie Marnix heeft een brede onderbouw: leer-lingen van alle schooltypen kunnen instromen.Na het doorlopen van de eerste twee leerjaren kunnen vmbo-leerlingen bij ons onderwijs blijven volgen voor het behalen van een diploma in de gemengde en de theoretische leerweg. Voor een vmbo-diploma binnen de beroepsgerichte leerwegen moeten de leer-lingen hun schoolloopbaan voortzetten op locatie De Swaef. Voor een havo-, atheneum- en gymnasiumdiploma vervolgen de leerlingen hun schoolloopbaan op locatie Guido de Brès. Locatie Marnix telt 810 leerlingen.

Prof. Waterinklaan 41, 3312 KM Dordrecht

Inlichtingen:Vmbo: drs. A. van der Wulp(078) 639 28 [email protected] Havo/vwo: drs. J. den Besten(078) 639 28 [email protected]

PrO: dhr. M. Goedegebuur(078) 639 28 [email protected]

dinsdag 27 januari 2015voorlichtingsbijeenkomst voor ouders van nieuwe brugklasleerlingen, 19.45 uurzaterdag 31 januari 2015open dag voor nieuwe leerlingen en hun ouders, 9.30-12.30 uurwoensdag 17 juni 2015kennismakingsmiddag nieuwe leerlingen, 14.00 uur

Page 12: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

12

HuiswerkbegeleidingHet eerste halfjaar hebben alle leerlingen van het vmbo onder leiding van hun mentor elke week een uur huiswerkbegeleiding.Om brugklasleerlingen te laten wennen aan de hoeveelheid huiswerk, zal er tijdens de eerste schoolweken aandacht gegeven worden aan een geleidelijke opbouw ervan. Ook zal er aandacht besteed worden aan de juiste manier van leren bij de diverse vakken.

Extra begeleidingOok al is de mentor spil van de begeleiding, er zijn toch leerlingen die extra begeleiding nodig hebben. Op onze locatie zijn docenten die zich hebben gespecialiseerd in de begeleiding van dyslectische leerlingen. Andere docenten ver-zorgen trainingen met betrekking tot faalangst, examenvrees of sociale vaardigheden.

OpstroomMet name voor leerlingen die instromen op vmbo-bk en vmbo-gt en dan in de brugklas bijzonder goed presteren, bestaat in bepaalde gevallen de mogelijkheid om over te stappen naar een hoger niveau, respectievelijk vmbo-gt en havo. De voorwaarden die hiervoor gelden, staan in de schoolgids vermeld op pagina 46. Tijdens de brug-klasperiode is er voor deze leerlingen een speciaal programma: zij worden extra begeleid voor opstroom, zodra de resultaten daartoe aanleiding geven en de motivatie en de wens daartoe blijken!

MeerbegaafdheidOp onze locatie bestaat er binnen het project ‘meerbegaafdheid’ aandacht voor de (meer-) begaafde leerling. Er vindt een groepsscreening

Locatie Marnix

PraktijkonderwijsUitsluitend op onze locatie binnen het Wartburg College is er een afdeling Praktijkonderwijs. Voor deze afdeling geldt een speciale toelatings-procedure. Zie hiervoor pagina 6.

Peer supportOm de overstap naar het voortgezet onderwijs nog beter te laten verlopen, werken we op onze school met ‘peer support’. Geselecteerde leer-lingen van onze school, die nu in de derde klas zitten, zijn opgeleid tot ‘peer leader’. Een peer leader functioneert als een vraagbaak voor een groep van ongeveer acht brugklasleerlingen.Hij of zij beantwoordt vragen over schoolzaken en huiswerk. De peer leaders helpen zo brug-klasleerlingen zich snel thuis te voelen in onze school. Leerlingen die in de brugklas moeite blijken te hebben met een bepaald vak, kunnen daarin bijles krijgen van een ‘tutor’, dat is een leerling uit de derde klas, die daarvoor een speciale training heeft gevolgd.

Vmbo+Op het vmbo op de Marnix besteden we extra zorg aan ons onderwijs: onmisbaar voor het overdragen van kennis is juist daar de pedagogi-sche relatie met de leraar. Onderwijs op niveau, contextrijk, waarde(n)vol en betekenisvol, in een doorlopende leerlijn naar het mbo en de havo. Een uitgebalanceerde persoonlijke en keuzebegeleiding zijn voor vmbo’ers evenzeer onmisbare ingrediënten als de kleinschaligheid en korte lijnen op de Marnix.Speciaal voor vmbo-bk is er zowel in leerjaar 1 als 2 een schakelklas, met extra zorg voor lgf/lwoo-leerlingen.

Page 13: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

13

plaats door middel van een intelligentietest van het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek. Te-vens wordt er een test afgenomen die ‘leergie-righeid’ toetst. Indien de uitslag van deze toet-sen een meer dan gemiddelde score aangeeft, komen deze leerlingen in aanmerking voor een speciaal verrijkingstraject. In overleg en onder deskundige begeleiding kunnen ze dan binnen de reguliere lessen aan dit traject, dat gericht is op hun interessegebied(en), deelnemen.

Versterkend Talen Onderwijs (VéTO)en internationaliseringAl enkele jaren krijgt op onze locatie het vak Engels een extra impuls via het VéTO. Het hoger onderwijs en de internationalisering vragen om versterking van het Engels. Alle havo- en vwo-brugklasleerlingen worden hierop binnen de les voorbereid. In het tweede leerjaar hebben zij een extra uur Engels. De tweede en derde klassen volgen minimaal drie (havo) of vier (vwo) vakken in het Engels (VéTO). Het gaat om de vakken godsdienst, wiskunde, scheikunde, economie, biologie, tekenen en lichamelijke op-voeding. Er wordt hierbij voornamelijk gebruik gemaakt van Engelstalige boeken.Leerlingen die het derde leerjaar willen afsluiten met een First Certificate of English (FCE) examen kunnen zich aan het einde van leerjaar 2 hier-voor opgeven. Aan dit programma zijn kosten verbonden voor het extra lesuur en het examen. In klas 3 krijgt het VéTO daarnaast vorm in het ‘World Citizenship Project’, een meerdaags project in het Engels waarin met elkaar gewerkt wordt aan de thema’s ‘Respect and Responsi-bility’. Het afgelopen jaar volgden leerlingen in groepen opnieuw een studieweek aan The Christian English Language Centre in Engeland.In het kader van internationalisering heeft onze school een uitwisselingsrelatie met het Benkö István Református Álalános Iskola és Gimnázium in Boedapest (Hongarije).

Maatschappelijke stageVanaf klas 2 hebben onze leerlingen hun maat-schappelijke stage. Zij stellen zich dienstbaar op ten behoeve van de naaste en leren zo iets te betekenen voor de samenleving. Gedurende een aantal dagen tijdens de activiteitenweken zijn ze actief bezig met bijvoorbeeld bejaarden, gehan-dicapten of ten bate van een milieuorganisatie.

ProjectonderwijsBinnen onze activiteitenweken hebben alle klassen op onze school projectdagen, die onder andere bijdragen aan de bewustwording van jongeren, dat zij een taak hebben in de gemeen-schap waarvan zij deel uitmaken. In veel geval-len gaan leerlingen ook op bezoek bij andere scholen, bedrijven en instellingen. Voorbeelden van projecten zijn ‘The Africa Project’ (Engels-talig, klas 3 vmbo-gt), ‘No Apologies’ (klas 2) en ‘Doe even gezond’ (klas 1).

Culturele activiteitenOp onze locatie worden jaarlijks diverse culturele activiteiten georganiseerd, zoals het Groot Marnix Dictee, een week met educatieve excursies, sporttoernooien en uitvoeringen van het Marnix ensemble.

Contact met de buurtLocatie Marnix wil leerlingen meegeven dat ze iets kunnen betekenen voor de maatschappij. Om ze hiervan bewust te maken, laten we de leerlingen regelmatig buurtactiviteiten onder-nemen. Zo doen ze aan tuinonderhoud; ook repareren ze fietsen en verrichten karweitjes bij buurtbewoners thuis. De bewoners kunnen cursussen volgen op onze school. Wij nodigen ze uit bij lunchpauzeconcerten en voor een herfstdiner of kerstmaaltijd. Ook nemen ze enthousiast deel aan het Groot Marnix Dictee of het Groot Leerpark Dictee.

Page 14: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

Locatie Revius‘Het is hier supergezellig en dat ik hulp krijg met mijn huiswerk is erg fijn!’Een brugklasleerling

REVIUS

• Mavo

• Havo

• Atheneum

• Gymnasium

Op Revius kunnen leerlingen mavo, havo, athe-neum en gymnasium volgen. Revius telt ongeveer 900 leerlingen.

Piccolo 50, 3068 HR Rotterdam-Zevenkamp

Inlichtingen:Vmbo: dhr. W.A.A. Mol(010) 286 60 [email protected]

Havo/vwo: dhr. W.M. van der Wilt(010) 286 60 [email protected]

Havo/vwo Tweede Fase: dhr. A. Heijboer(010) 286 60 [email protected]

Vragen over de zorg? Dhr. W. Offermans(010) 286 60 [email protected] [email protected]

dinsdag 27 januari 2015voorlichtingsbijeenkomst voor ouders van nieuwe brugklasleerlingen, vanaf 19.45 uur vrijdag 30 januari 2015open avond voor nieuwe leerlingen en hun ouders,18.30- 21.30 uurwoensdag 10 juni 2015kennismakingsmiddag nieuwe leerlingen,14.30-15.45 uur

14

Page 15: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

Leerlingen die de mavo op Revius met goed gevolg doorlopen, krijgen een diploma voor het volgen van de theoretische leerweg. Naast deze leerweg zullen we vanwege het maatschappelijk belang en met het oog op onze goede aanslui-ting op het mbo, het vak technologie blijven aanbieden. In dat geval heeft uw kind het di-ploma van de theoretische leerweg met als extra zevende vak het vak technologie. Technologie is een vak in een ICT-leeromgeving. Leerlingen voeren binnen de sectoren opdrachten uit en bekwamen zich ondertussen in vaardigheden, zoals het hanteren van Office modules en zaken als presenteren en vergaderen. Kortom: mavo op Revius is hiermee de ideale voorbereiding op de vervolgstudie, of het nu het mbo is of havo.

Begaafde leerlingen Leerlingen die meer aan kunnen, stimuleren wij om ook meer te doen. Zo kunnen de leerlingen uit klas 1 havo/vwo en leerlingen uit 2 en 3 atheneum intekenen op extra modules waar ze zelfstandig aan werken. Op dit moment hebben we voor hen per jaar twee modules beschikbaar. Aan elke module werken ze tien weken lang, we-kelijks drie lesuren. Eventueel werken ze er ook thuis nog aan. Ze sluiten elke module af met een presentatie naar de ouders. Aan het einde van het jaar krijgen ze een certificaat. De uren dat ze aan de opdracht werken wisselen wekelijks zodat het niet steeds ten koste gaat van dezelfde reguliere lessen. Ook in de bovenbouw kunnen leerlingen extra modules volgen waaronder Spaans, Hebreeuws, praktijkdiploma boekhouden en natuurweten-schappen.

Duidelijke identiteitWe hebben duidelijke regels. Vanuit de refor-matorische identiteit rusten we leerlingen toe tot burgers van twee werelden, van kerk en maat-schappij.

Rendement door goede roostersOmdat we het belangrijk vinden dat leerlingen maximaal rendement halen uit hun schooltijd, werken wij met uitgekiende roosters, met heel weinig tussenuren voor de leerlingen. Valt er een les uit, dan worden die tussenuren zoveel mogelijk opgevuld.

15

Voor elkaar! Op locatie Revius staat het thema‘Voor elkaar!’ centraal. Dit betekent voor ons dat:• we de dingen samen doen, niet alleen;• individuele talenten tot hun recht komen;• de band met de samenleving versterkt wordt;• ouders samenwerken met de school in de opvoeding van hun kinderen;• de docent het verschil maakt;• we goede resultaten nastreven;• de studiezin optimaal is.Dit doen we met de leerlingen en hun ouders!

Welke brugklassen?Locatie Revius heeft vanaf schooljaar 2015-2016 twee soorten brugklassen: mavo- en havo/vwo-brugklassen. Leerlingen met een advies voor de gemengde of theoretische leerweg van het vmbo komen in een mavo-klas. In deze klas wordt op theoretisch niveau lesgegeven. In sommige gevallen biedt een mavo/havo-klas de juiste oplossing voor ouders en/of school.

MavoMavo is de naam die gebruikt wordt voor de theoretische leerweg van het vmbo. Vmbo-bk leerlingen konden tot vorig jaar tot en met de tweede klas onderwijs volgen op Revius. Momenteel zijn er voor hen goede opleidings-mogelijkheden op het Beroepencollege van De Swaef.

Waarom mavo op Revius? Wij ervaren dat we door een andere aanpak meer uit onze leerlingen kunnen halen. Die uitdaging gaan we aan met ons nieuwe concept: mavo.Mavo op Revius staat voor: • een mentaliteit waarbij ‘voor elkaar!’ centraal staat; • nadruk op verantwoordelijkheidsgevoel; • een cultuur waarin het normaal is dat je op een ontspannen wijze toe werkt naar goede resultaten en waarbij de zogenaamde `zesjes-cultuur̀ taboe is; • andere lesmethoden waarin leerlingen vooral uitgedaagd en geprikkeld worden tot leren, zelf dingen onderzoeken en oplossen; • individuele ondersteuning waar dat nodig is; • talenten optimaal inzetten.

Page 16: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

Locatie Revius

Klassen met studie-uurIn de brugklas van de mavo wordt gewerkt met studie-uren. Tijdens deze uren krijgen leerlin-gen de gelegenheid om onder toezicht huiswerk te maken. Daarnaast wordt extra ondersteuning geboden als blijkt dat een verkeerde huis-werkaanpak wordt gehanteerd.

iPad-klasDe iPad wordt voornamelijk ingezet als ‘boek achter glas’. De boeken waarover de leerlingen nu beschikken gaan naar huis zodat ze thuis, als zij dat willen, de stof nog eens na te kunnen lezen. De iPads blijven op school. Omdat de studieboeken thuis liggen kan er altijd geleerd worden. De tweede klas neemt wel de iPad naar huis en gebruikt naast de iPad nog werkboeken.

Versterkend Talen OnderwijsDe exameneisen zijn voor het vak Engels aangescherpt. Om uw kind zo goed mogelijk voor te bereiden, besteden we veel aandacht aan dit vak. De leerlingen in de tweede en derde klas van havo en atheneum krijgen naast Engels nog minimaal zeven lesuren van andere vakken in het Engels aangeboden. Door deze aanpak worden de leerlingen ondergedompeld in de Engelse taal en verbetert hun spreek- en leesvaardigheid aanzienlijk.

Anglia-projectNaast het Versterkend Talen Onderwijs hebben we het Anglia-project in alle schooltypen. De leerlingen in de onderbouw beginnen met een test waarmee hun niveau voor het vak Engels wordt vastgesteld. Daarna oefenen ze gedu-rende het schooljaar op hun eigen niveau voor een internationaal examen. Het examen wordt gemaakt op de computer en in Engeland nage-keken. Na het behalen van elk internationaal erkend certificaat kan weer ingetekend worden voor een hoger niveau. Zo kunnen de leerlingen zich steeds verder bekwamen in het Engels en hun kansen op een goed examencijfer vergroten.

Z-urenIn de bovenbouw hebben de havo- en athe-neumleerlingen zogenaamde z-uren. Dit zijn uren waarin de leerlingen zelfstandig werken aan opdrachten of aan hun huiswerk. De leer-

16

lingen kunnen tijdens de z-uren ook intekenen voor bijles, als ze voor een bepaald vak extra hulp willen. Tijdens de z-uren wordt er ook veel aan opdrachten gewerkt of wordt groepswerk gedaan.

Juniormentoren Binnen Revius hebben de brugklassers naast de mentor ook een juniormentor. Juniormentoren zijn leerlingen die zelf in klas 4 of 5 zitten en het leuk vinden om de brugklassers te helpen hun plaats in de school te vinden. De brugklassers ontmoeten bij hun kennismakingsbezoek aan Revius hun juniormentor al. Samen met de men-tor stellen zij de brugklassers op hun gemak.

Goede sfeerWe vinden het belangrijk dat er een ontspan-nen omgeving is op school, waarin tijd is voor gezellige of leerzame activiteiten. Zo is er bijvoorbeeld elk jaar een rozenactie voor en door leerlingen. Begin maart is de jaarlijkse schaatsdag een hoogtepunt. Ook worden acti-viteiten georganiseerd naast de lessen met een leerzaam en vrijwillig karakter. De debatclub is er een voorbeeld van. Veel leerlingen genieten daarvan en leren er vaardigheden die hen later goed van pas komen.

Page 17: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

Locatie De Swaef

DE SWAEF

• Basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo

• Kaderberoepsgerichte leerweg van het vmbo

• Gemengde leerweg van het vmbo

• Gemengde leerweg Plus (G-PLUS)

“Op het Beroepencollege krijg je veel praktijk en dat is fijn. Want ik wil kraamverzorgster worden.”Eline Stijnen, 1gp1

Op Beroepencollege De Swaef kunnen leerlingen onderwijs volgen in drie leerwegen van het vmbo: de basisberoepsgerichte leerweg, de kaderbe-roepsgerichte leerweg en de gemengde leerweg. Voor de gemengde leerweg is er een speciale variant G-PLUS. De Swaef telt 700 leerlingen.

Carnissesingel 20, 3084 NA Rotterdam-Carnisse

Inlichtingen:dhr. C.J. Hoekman [email protected] (010) 480 14 22

dinsdag 20 januari 2015voorlichtingsbijeenkomst voor ouders van nieuwe brugklasleerlingen, vanaf 20.00 uurzaterdag 24 januari 2015open dag voor nieuwe leerlingen en hun ouders, 9.30-12.15 uurwoensdag 10 juni 2015kennismakingsmiddag nieuwe brugklasleerlingen, 13.30 uur

Het BeroepencollegeLEREN

WERKT!

17

Page 18: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

structuur. Het bestrijden van lesuitval is een speerpunt op locatie De Swaef. Diverse ouders hebben aangegeven dat zij dit als positief ervaren.

StagesIn leerjaar 3 en 4 zijn er arbeidsoriënterende en beroepsoriënterende stages. Voor leerjaar 3 zijn dit twee weken voor de meivakantie. Voor leerjaar 4 gaat het om twee weken in september. Per afdeling kan een uitgebreidere stage aangeboden worden.Kijk voor het complete stageprogramma op www.beroepencollege.nl.

Leerjaar 1: kampweekIn het eerste leerjaar gaan de leerlingen in de tweede schoolweek drie dagen op kamp. Doel van deze driedaagse is om het proces van groepsvorming positief te beïnvloeden. Tijdens deze dagen staan de sociale processen centraal.

Leerjaar 3: kampdagenOok het derde leerjaar gaat in de tweede schoolweek een paar dagen op kamp. Door de afdelingskeuze in leerjaar 2 en de instroom van andere locaties en scholen ontstaan geheel nieuwe groepen. Het groepsproces staat tijdens deze kampdagen centraal. BBL2 en BBL3 bouwtechnieken voertuigentechniekDoor een intensieve samenwerking met het Hoornbeeck College is het mogelijk dat onze leerlingen van bouwtechniek de opleiding timmerman en metselaar niveau 2 en 3 van het mbo volgen op onze school. Dat geldt eveneens voor de leerlingen van voertuigentechniek die de opleiding autotechnicus kunnen volgen.De voordelen hiervan zijn dat onze jongeren binnen de eigen identiteit hun opleiding voor bouwkunde of voertuigentechniek kunnen vervolgen op mbo-niveau, dat ze de leerkrach-ten en medeleerlingen kennen en dat er geen overlap in de lesstof is. In de komende jaren wordt onderzocht of het aanbod van BBL2 en BBL3 opleidingen ook voor andere afdelingen mogelijk is.

Locatie De Swaef

BeroepencollegeMet het Beroepencollege onderscheiden we ons van andere reguliere vmbo-scholen. Leer-lingen komen vanaf het begin van leerjaar 1 in aanraking met de ‘echte’ praktijk in onze vijf afdelingen en starten zo daadwerkelijk met de oriëntatie en voorbereiding op hun toekom-stige beroep. De krachtige leeromgeving van leerjaar 3 en 4 is beschikbaar voor de leerlingen van leerjaar 1 en 2. Leerlingen volgen echte praktijklessen, oriënteren zich door middel van excursies naar of gastlessen door bedrijven en instellingen. Ze kiezen zo op basis van ervaring in plaats van op beelden. Door intensievere samenwerking met het Hoornbeeck College hopen we in de toekomst leerlingen van het Beroepencollege een verkorte leerloopbaan te kunnen aanbieden, zodat zij eerder hun startkwalificatie niveau 2 behalen.

Op De Swaef bieden wij de volgendeafdelingen aan:• Bouwen, Wonen & Interieur;• Produceren, Installeren & Energie;• Mobiliteit & Transport;• Economie & Ondernemen;• Zorg & Welzijn.

ProfielenVoor de verschillende leerwegen op het Beroe-pencollege is een plaatsingswijzer opgesteld. Deze wijzer geeft aan voor welke leerlingen de betreffende leerweg met name geschikt is. De plaatsingswijzer kunt u raadplegen op www.beroepencollege.nl.

BegeleidingHet Beroepencollege heeft veel te bieden in het kader van zorg en begeleiding. In toenemende mate hebben we te maken met leerlingen die beperkingen hebben zoals ADHD, dyslexie en autisme. Om te voorkomen dat deze beperkin-gen het leerproces (teveel) belemmeren, bieden we verschillende vormen van begeleiding aan.

LesuitvalIedere school heeft in meer of mindere mate te maken met lesuitval. Dit kan komen door onder andere vergaderingen of ziekte van een leerkracht. Leerlingen zijn echter gehecht aan

18

Page 19: Introgids Wartburg College 2015/2016

Wartburg College | Introgids

Gemengde leerwegOp Beroepencollege De Swaef kan naast de reguliere gemengde leerweg ook de G-PLUS gevolgd worden. De gemengde leerweg wordt, zoals van het Beroepencollege verwacht mag worden, opgezet met een praktijkgerichte invul-ling van het beroepsgerichte programma.

Uniek op De Swaef: G-PLUSG-PLUS staat voor gemengde leerweg met een plus. Wanneer leerlingen de G-PLUS volgen, krijgen ze alle theorievakken op het niveau van de gemengde leerweg. Daarnaast krijgen ze in leerjaar 1 ook acht uur praktijkvakken per week in de vijf afdelingen die het Beroepencollege te bieden heeft, bijvoorbeeld Mobiliteit & Trans-port of Zorg & Welzijn. De G-PLUS is geschikt voor leerlingen die naast de theorie ook graagpraktisch en concreet bezig zijn. Wanneer leer-lingen nu al weten welk beroep ze later willen gaan doen, gaan ze daar vanaf begin leerjaar 2 al mee aan de slag. Met een diploma van de gemengde leerweg en veel praktijkkennis en ervaring zijn de leerlingen beter opgeleid voor een vervolgopleiding op het mbo en vervolgens het hbo. Daarnaast hebben de leerlingen niet alleen theoretische kennis opgedaan vanuit een boek, maar hebben zij deze ook getoetst aan de praktijk.

Kijk voor meer informatie over het Beroepen-college op www.beroepencollege.nl.

Het BeroepencollegeLEREN

WERKT!

19

Page 20: Introgids Wartburg College 2015/2016

Introgids Wartburg College

Welkom op het Wartburg!Natuurlijk kunnen wij lange verhalen over het Wartburg College houden. Over alle vier locaties zijn wij namelijk even enthousiast! Wij laten u in deze brochure in vogel-vlucht iets zien van de eigenheid van locatie Guidode Brès, Marnix, Revius en De Swaef. Maar… uit een brochure kunt u nooit ervaren hoe een school nu echt is. Daarom: Welkom op het Wartburg!

U bent van harte welkom om een kijkje te nemen op één (of alle) Wartburglocaties. Dan weet u als ouder/ verzorger zeker dat u uw kind daar met een gerust hart heen kunt gaan.

Dit zijn de open dagen/avondenen voorlichtingsbijeenkomsten:

Guido de Brès:maandag 26 januari 2015 voorlichtingsbijeenkomst, 19.45 uur vrijdag 30 januari 2015open avond, 18.30-21.30 uur(inclusief bezoekers voor cluster 4)donderdag 5 februari 2015speciale TTO-avond, 19.30 uur woensdag 10 juni 2015kennismakingsmiddag, 13.30 uur

Marnixdinsdag 27 januari 2015voorlichtingsbijeenkomst, 19.45 uur zaterdag 31 januari 2015open dag, 9.30-12.30 uur woensdag 17 juni 2015 kennismakingsmiddag, 14.00 uur

Reviusdinsdag 27 januari 2015 voorlichtingsbijeenkomst, vanaf 19.45 uur vrijdag 30 januari 2015open avond, 18.30-21.30 uur woensdag 10 juni 2015 kennismakingsmiddag, 14.30-15.45 uur

De Swaefdinsdag 20 januari 2015voorlichtingsbijeenkomst, vanaf 20.00 uur zaterdag 24 januari 2015open dag, 9.30-12.15 uur woensdag 10 juni 2015 kennismakingsmiddag, 13.30 uur

Wij zien ernaar uit u en uw kind(eren) te ontmoeten! Met vriendelijke groet,

W. Büdgenvoorzitter College van Bestuur

Meer weten?Kijk voor meer informatie over het Wartburg College en de vier schoollocaties op www.wartburg.nl. U kunt ook de schoolgids van het lopende schooljaar opvragen bij de betreffende locatie.

Hoe meldt u uw kind aan?Meestal verzorgen de basisscholen de aanmelding van uw kind. Als dat niet zo is, kunt u een aan-meldingsformulier aanvragen bij de administratie van de locatie waar u uw kind graag geplaatst wilt zien of dit downloaden van www.wartburg.nl > wartburg college > aanmelden.

Voor ouders: www.wartburg.nlVoor leerlingen van groep 8: surf naar www.welkomophetwartburg.nl

Vormgeving: Sprékend communicatie & creatie, www.sprekend.comDrukwerk: Drukkerij De Groot, GoudriaanNovember 2014