Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de...

18
Inspirerende praktijken AZ Damiaan Gouwelozestraat 100 8400 Oostende

Transcript of Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de...

Page 1: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Inspirerende praktijken

AZ Damiaan

Gouwelozestraat 100

8400 Oostende

Page 2: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Dementievriendelijk ziekenhuis

AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ‘dementievriendelijk ziekenhuis’.

met als doel

de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Page 3: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Op de SOFA van het AZ Damiaan

Page 4: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Op de SOFA van het AZ Damiaan

• Niet pluis gevoel

• Geheugencentrum

• Ambulante zorgverlening

• Infonamiddag dementie

• Educatiepakket dementie en nu

• Ambulante consultaties

• Opname op de diensten geriatrie en psychogeriatrie

• Multidisciplinaire werking

• Projecten

Page 5: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Niet pluis gevoel

Het geheugencentrum

Beroep op deskundig

heid

Begin van ondersteuning

en samenwerking

Page 6: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Ongeveer 4 jaar geleden merkte ik al karakter en persoonlijkheids-veranderingen op bij mijn partner. Hij vergat de meest normale zaken,

was prikkelbaar, lusteloos, en onverschillig.Het duurde maanden voor hij de dokter wou consulteren , want er was

immers niets aan de hand.Bij een doorverwijzing naar de neuroloog werd na opname in de

dagkliniek (geheugencentrum) via allerlei testen het vermoeden van de startfase van Alzheimer bevestigd. Dit nieuws was een harde realiteit voor hem en voor mij de bevestiging van een vermoeden en de start

van een nieuwe levensfase.(Jaklien, mantelzorgster)

Page 7: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Ik kwam wekelijks bij mijn tante als mantelzorger om de boodschappen te doen terwijl mijn echtgenoot alle administratie op zich nam. Tot ik geleidelijk aan constateerde dat niet alles meer liep zoals vroeger. Meer bepaald nam tante die altijd een nette en verzorgde dame was, het niet meer nauw met haar verzorging en kledij, die ze soms 14 dagen aanhield. Ook kon ze de wasmachine niet meer bedienen.

Mijn tante was/is mijn tante niet meer.

Info van de huisarts kreeg ik niet. Dus besloot ik zelf een afspraak met de geriater te maken om haar eens te laten testen. Met de diagnose van dementie als gevolg.

(Christine, mantelzorger)

Page 8: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Ambulante zorgverlening

• .

Ervaringen uitwisselen

Informeren - Wat?

-Hoe omgaan met

dementie?

doorverwijzing

Erkenning

Page 9: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Ondersteunen

Samenwerken Afstemmen

Faciliteren

Page 10: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

• Samenwerking tussen CM Oostende, WZC Ponton in Oostende en het AZ Damiaan. • 10 bijeenkomsten (80euro).• Inzichten

(beleving van persoon met dementie)

• Kennis (financiën, veiligheid, waar kanje terecht voor hulp en ondersteuning)

• Vaardigheden(omgaan met dementie, zelfzorg)

• Lotgenotencontact

Volgende traject start september 2019.

Voor meer informatie kann je terecht bij Heldenbergh Heidi, WZC 't Ponton,Tel. 059 55 10 30,Email: [email protected]

Page 11: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Drie jaar na de diagnose, toen ik er al kon over spreken maar compleet " vastgereden" was en zo de hoge nood voelde naar meer info heb ik mij ingeschreven. Ik had niet gedacht dat het mij zoveel deugd zou doen. Spreken met mensen in dezelfde situatie die met een half woord begrijpen wat je bedoelt. Die weten welke gevoelens je leven compleet overhoop gooien....Die gesprekken maken je weerbaarder en doen je veel begrijpen.Ik zou het iedereen aanraden (die er klaar voor is.)

(Brigitte, mantelzorgster)

Page 12: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Hoe blij ben ik vandaag de sessies gevolgd te hebben! met een open ingesteldheid nam ik deel en kon ik eindelijk mijn beleving en gevoelens

vertellen in een sfeer van begrip. Met respect denk ik terug aan de luisterbereidheid van de lesgevers, de goede tips, info en adressen

voor hulp.

Maar vooral mijn dank voor de kans die ik kreeg inzicht te verwerven, en op zoek te gaan naar de juiste houding als mantelzorger.

(Jaklien, mantelzorgster)

Page 13: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

• Ambulante consultaties

• Zes maanden na opstart medicatie

• Jaarlijks

Gepeild naar noden en beleving

Doorverwijzing

Psycho-educatie

Page 14: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Opname op de diensten geriatrie en psychogeriatrie

Multidisciplinaire aanpakArtsVerpleegkundigenKinesitherapeutErgotherapeutLogopedistDiëtistSociaal assistentPsycholoog

Page 15: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.
Page 16: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Op de afdeling psychogeriatrie is het vandaag dansnamiddag … Een man en een vrouw blijven dicht bij elkaar aan tafel zitten en kijken naar de dansende mensen die ritmisch voorbijtrekt. Hij heeft zijn hand op haar knie gelegd. Ze zijn een koppel horen we even later, en zijn hier samen op de afdeling. Zij lijdt steeds meer aan dementie, hij kan de zorg voor haar niet meer aan. Over enkele dagen zullen ze samen naar een woon en zorgcentrum gaan. Of fotograaf Ilias een portret van hen wil maken, vraagt de vrouw plots. De man begint te huilen. Om wat is, om wat was, om wat nog komen moet misschien. Maar dan lacht hij naar de camera. En naar zijn vrouw. ‘Mooi, mooi, mooi zijn alle vrouwen’, zingt Luc Steeno.

(uit het artikel ‘Tenderness, love and care: dat is het beste medicijn,

De Morgen, zaterdag 9/03/2019)

Page 17: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Projecten

• Deelname aan kerngroep ‘Oostende, dementievriendelijke gemeente’.

• In het kader van de Week van Dementie 2019 sensibiliseringsactie voor alle personeelsleden van het AZ Damiaan via e –learningtoolen stand waar mensen terecht kunnen voor meer informatie.

• Mantelzorghub

Page 18: Inspirerende praktijken - Howest, de Hogeschool West ... · AZ Damiaan tekende in 2014 de engagementsverklaring ... met als doel de mens achter dementie terug zichtbaar te maken.

Bedankt iedereen! Bedankt iedereen