Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

22

description

Zo ziet u, genoeg activiteiten en belangrijke voordelen voor de bewoners in de waterbuurt.

Transcript of Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

Page 1: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007
Page 2: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

Van de voorzitter Voor u ligt weer een nieuw spraakwater met interessante informatie over uw buurt. Het spraakwater wordt met veel zorg samen gesteld en verspreid, dus zeker de moeite waard om te lezen. Er staan belangrijke data in die u weer op uw kalender kunt noteren. Mede door de inzet van het bestuur maar ook van een aantal vrijwilligers is het ieder jaar weer mogelijk om bijvoorbeeld Koninginnedag te organiseren. Ik kan u melden, dat wij dit jaar hebben getracht om dit feest in een nieuw jasje te steken. Er gaat meer gebeuren in de waterbuurt, wat dacht u van een Waterbuurtsale! Maar ook een enquête in dit spraakwater, betreffende uw wensen, wat wilt u veranderen, aanvullen of vernieuwen? U vindt in deze editie een uitbreiding op onze aantrekkelijke contracten die de vereniging tot stand heeft gebracht. De bewonerscommissie Laagbouw heeft ook een stukje geplaatst in dit spraakwater met informatie voor de huurders en andere geïnteresseerde. Zo ziet u, genoeg activiteiten en belangrijke voordelen voor de bewoners in de waterbuurt. Blijf vooral op de hoogte van de ontwikkelingen en schroom niet om de bestuursleden te benaderen voor informatie die u niet kunt vinden in het spraakwater. Ik wens u veel leesplezier, en spreek de hoop uit dat wij veel van onze leden weer mogen ontvangen op de aankomende ledenvergadering op 10 april, in de Amalia school, aanvang 20.00 uur. Misschien leuk te vermelden dat Kick de Wolff de gastspreker is en het thema zal zijn “waarom zou je verhuizen op oudere leeftijd uit de waterbuurt”. Met vriendelijke groet, Yvonne Schols-Meijer

Page 3: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

WATERBUURT TUINPRIJSWEDSTRIJD 2006

Ook dit jaar mag een bewoner van de wijk Meerzicht één jaar zeggen dat ze de mooiste voortuin hebben van de waterbuurt (wijk 15). Dit jaar valt de 1e prijs ten deel aan de familie de Ruiter aan het Kooienswater 74. De prijs wordt overhandigd in samenwerking met Intratuin, de waterbuurtvereniging en de bewonerscommissie laagbouw van de wijk. Deze verenigingen beogen op deze manier een prettig leefklimaat in de wijk te creëren en mensen te stimuleren aandacht te besteden aan hun eigen tuin. Ieder jaar blijkt het weer een lastige opgave te zijn om maar liefst uit bijna 500 woningen een winnaar te kiezen. Daarbij wordt gelet op keuze beplanting, aanleg van de tuin en onderhoud. Tevens wordt er gekeken naar de keuze van bloeitijd en groenblijvende beplanting zodat ook in de winter de tuin nog een aantrekkelijk aanzicht heeft voor de buurt. Iedere buurtbewoner doet automatisch mee met zijn voortuin. Naast een hoofdprijs worden er een tiental aanmoedigingsprijzen uitgereikt. “Vaak blijkt dat het reguliere onderhoud nog wel eens te wensen overlaat. Onkruid tussen de tegels is een vaak genoemd probleem bij het bekijken van de diverse tuinen. Heel opvallend was dit jaar dat steeds meer mensen last hebben van slakken. Dit heeft zelfs geleid bij een potentiële winnaar dat hij zijn hele voortuin heeft ontdaan van maar liefst 8 prachtige hosta’s. Nou zo’n iemand verdient dan echt een aanmoediging”, aldus Dave van Luijken van Intratuin. De familie De Ruiter was dit jaar een verdiende winnaar. Bij de aanleg van de tuin is er gekozen om gebruik te maken van een wat speelse steen waarmee de verschillende muurtjes van de tuin zijn opgebouwd. Hierdoor is er sprake van een verhoogde border wat een speels maar toch strak uiterlijk geeft. Bij het bekijken van de tuin in juli als in oktober

was duidelijk zichtbaar dat er goed onderhoud werd gepleegd. Er was nauwelijks onkruid zichtbaar tussen de beplanting danwel tussen de tegels. De keuze van de beplanting is bijzonde fraai te noemen. Er is bewust gekeken naar de verschillende tijden van bloeitijd, waardoor er ieder moment van het seizoen wat in bloei staat.

Daarnaast is er gekozen voor een groot aantal groenblijvende beplanting. Dit geeft de tuin ook in de winter een fraai gezicht. De keuze van de diverse heesters en vaste planten werd door de jury zeer gewaardeerd. Ook aan de randen van de tuin is gekozen om met hangplanten te werken. Dit geeft de border een mooi en verzorg uiterlijk. Door met verschillende hoogtes van beplanting te werken heeft de tuin een mooi diepte effect. Dit alles heeft geresulteerd dat de tuinprijs voor de mooiste voortuin van 2006 gaat naar de Familie de Ruiter uit de Waterbuurt. “We waren ook blij verrast toen ik we hoorden dat we de hoofdprijs hadden gewonnen. “Alle eer aan mijn vrouw hoor, zij steekt het meeste werk erin. We gaan verhuizen maar hopen dat de toekomstige bewoners met dezelfde zorg deze tuin zullen onderhouden”, aldus Meneer de Ruiter.

Page 4: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

De derde prijs ging dit jaar naar Zwanewater 52. De jury vond het een zeer mooie strakke aangelegde tuin. Dit zie je met name terug in de keuze van een pergola en moderne tegels. Ook is zeer opvallend de leuke speelse stapstenen die aangelegd zijn als een pad dwars door de tuin dat leidt tot een bankje in de zon. De beplanting is nog vrij jong waardoor er veel ruimte is voor onkruid. Echter was deze bijna niet zichtbaar tijdens ons bezoek. De volgende tuinen hebben alleen een aanmoedigingsprijs gekregen met adviezen van Intratuin om wellicht in de komende jaren mee te dingen naar een hoofdprijs. Kooienswater 89, Groenewater 78, Groenewater 42, Groenewater 8, Leiwater 40, Rozenwater 9, Schuitwater 1, Kooienswater 19, Zwanenwater 3, en Zwanenwater 37. Namens de jury: Annie Hogerwaard, Vincent Montanus, Hans Schiermeier en Dave van Luijken van Intratuin. Ook de komende jaren zal de Waterbuurtvereniging en de bewonerscommissie laagbouw in samenwerking met Intratuin deze traditie voorzetten. Het belooft wederom een spannende strijd te worden!

Bladzijde 4

Page 5: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

Verslag Waterbuurtkersttuinprijs 2006 Eind 2006 was het zover, de introductie van een nieuwe activiteit voor de waterbuurtvereniging. De kersttuinprijs. Welke tuin is het mooist in kerstsferen gebracht, en wint de kersttuinprijs 2006? 14 en 29 december zijn er rondes door de wijk gelopen, om bij beginnende duisternis te kijken naar mooie verlichtingen en versieringen. 14 december werd deze ronde gelopen door Vincent Montanus en Dave van Luijken van Intratuin. Dave, die ook meewerkt aan de zomertuinprijs, geeft deskundig advies aan de mensen die mogen jureren. Ook de tweede ronde is Dave erbij, ditmaal met Hans Schiermeier en Erik van Boheemen. Van alle tuinen die mooi verlicht en strak in de versiering zitten worden foto’s gemaakt, zodat later teruggekeken kan worden welke tuin nu echt het mooist was. Tot grote verbazing van de rondlopende jury blijkt het aantal versierde tuinen echter vrij klein, en is er maar in een klein aantal gevallen sprake van een echt fraaie kersttuin. Dit heeft de jury doen besluiten de vier mooiste tuinen een aanmoedigingsprijs te geven in de vorm van een cadeaubon voor Intratuin Zoetermeer, zodat er weer van alles gekocht kan worden om de tuin nog verder te verfraaien. Foto’s van de betreffende tuinen vindt u bij dit artikel. Rest mij nog om de genoemde juryleden hartelijk te bedanken en de winnaars te feliciteren. Erik van Boheemen.

Ganzewater 41 (fam. Schaeben) Kooienswater 42 (fam. Colpa/vd Oever)

Kromwater 34 (fam. Kusters) Rozenwater 9 ( fam. Godthelp) Sorry, voor de slechte foto’s maar in het donker is het slecht fotograferen, op de website staan zijn iets beter.

Bladzijde 5

Page 6: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

Verslag Nieuwjaarsreceptie, 13 januari 2007 . Als relatief nieuw bestuur waren wij aangenaam verrast met de grote opkomst waarmee de nieuwjaarsreceptie is bezocht. Kick liet klassenfoto’s van vroeger en nu de revue passeren, velen zagen hun kinderen, nog heel jong op de foto staan. Het grappige is dat veel van die kinderen nu zelf vaders en moeders zijn. Zij zagen hun kinderen op diezelfde fotoreportage op diezelfde school als waar zij ooit zaten. Dit zegt toch wel iets over het algemene gevoel van de waterbuurt. Het bestuur heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om zich voor te stellen aan u en onze doelstellingen aan u te presenteren. Ook mochten wij Elsje van Dijk introduceren, de wijkmanager, zij heeft in het kort weergegeven wat de WMO kan betekenen voor de waterbuurt en dus voor u. Maar ook wat de wijkpost nog meer kan betekenen voor ons. De catering werd wederom op een uitstekende wijze verzorgd door onze medebestuursleden Annie, Cristina en Erik. Mede dankzij hun inzet en natuurlijk de rest van het bestuur en een aantal vrijwilligers is het een zeer geslaagde nieuwjaarsreceptie geworden. Ontzettend bedankt daarvoor! Er zijn ook foto’s gemaakt, voor een sfeerimpressie verwijs ik u naar onze website www.waterbuurtvereniging .nl Rest mij nog om de directeur Dhr. B. Mulder van de Prinses Amaliaschool hartelijk te bedanken, het is erg fijn en zeer gewaardeerd dat wij van zijn school gebruik mogen maken. Namens het bestuur, Yvonne Schols-Meijer voorzitter. Denk om de,

Dinsdag 10 April in de Amalia School

Bladzijde 6

Page 7: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

AGENDA ALGEMENE LEDENVERGADERING WATERBUURTVERENIGING

PRINSES AMALIASCHOOL OVERWATER 3 DINSDAG 10 APRIL 2007 AANVANG 20.00 UUR

1 WELKOM (20.00 uur) 2 LEZING DOOR KICK DE WOLFF

“waarom zou je verhuizen op oudere leeftijd uit de waterbuurt”.

3 PAUZE 4 HEROPENING (~21.00 uur)

a. Vaststelling statutair vereist quorum (min.25 leden ) b. Eventueel sluiting en heropening van de vergadering

5 VASTSTELLING AGENDA

6 MEDEDELINGEN EN INGEKOMEN STUKKEN

7 VERSLAG ALV 11 APRIL 2006

8 JAARVERSLAG 2006 WATERBUURTVERENIGING

9 FINANCIEEL VERSLAG 2006

10 VERSLAG VAN DE KASCOMMISSIE

a. Leden kascommissie boekjaar 2006 i. Rudolf Heijnk (3x gecontroleerd ii. Ronald van Hulst (2x gecontroleerd) iii. Yvonne Huisman (1x gecontroleerd) iv. Nico Smit, reserve lid (0x gecontroleerd)

11 BENOEMING NIEUWE KASCOMMISSIE

12 JAARPLAN 2007 WATERBUURTVERENIGING

13 BEGROTING 2007

14 VERKIEZING NIEUWE BESTUURSLEDEN

a. Het bestuur bestaat uit i. Yvonne Schols Meijer, voorzitter(2009) ii. Hans van der Nol, secretaris (2009) iii. Kick de Wolf, penningmeester, aftredend lid, herkiesbaar iv. Annie Hogerwaard, aftredend lid, herkiesbaar v. Vincent Montanus, tussentijds aftredend vi. Cristina Vrijkorte, tussentijds toegetreden, verkiesbaar vii. Erik van Boheemen, tussentijds toegetreden, verkiesbaar

15 AFSCHEID AFGETREDEN EN AFTREDENDE BESTUURSLEDEN

i. Ria Bakker ii. Vincent Montanus

16 RONDVRAAG

17 SLUITING

Na afloop van de vergadering bestaat de mogelijkheid om onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar in informele sfeer (na/bij) te praten.

Bladzijde 7

Page 8: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

Lezing

Waarom zou je verhuizen op oudere leeftijd uit de waterbuurt

Door omstandigheden hebben wij (mijn vrouw en ik) al twee keer de oefening gedaan ergens anders te gaan wonen. Een keer om van buren af te komen (zij zijn nu weg) en een keer omdat om medische redenen die rot trap een hindernis ging vormen. In beide gevallen hebben wij er het een en ander van opgestoken. Eerst zeg je zo makkelijk “ik ga weg”, maar dan waar naar toe. Aangezien onze de kinderen met intussen partners en twee kleinkinderen en een (schoon-)moeder in Zoetermeer en omstreken wonen was verhuizen naar verweggiestan voor ons geen optie, maar dichterbij kwamen wij toch tot de ontdekking dat verhuizen betekende behoorlijk meer betalen en minder huis terug te krijgen voornamelijk v.w.b. omvang en aantal kamers. Ik heb vorig jaar al eens wat geschreven over de oplossing voor het trap lopen. Wij en ook diverse buurtgenoten hebben een traplift. Dit houdt in dat je nooit meer de trap hoeft te nemen, maar lekker zittend van beneden naar boven en omgekeerd komt. Van deze verhuis oefeningen en ook van de net ingestelde WMO wet heb ik e.e.a. opgestoken wat ik graag met u wil delen. Kom dus naar mijn persoonlijke verhaal luisteren. Dit is niet alleen voor de ouderen onder ons, maar ook voor de jongeren die nog ouders hebben en vandaag of morgen hun ouders moeten adviseren wat te doen. Alle buurtgenoten zijn welkom, wel of geen lid. Alleen worden de niet leden verzocht na de pauze naar huis te gaan.

ENQUÉTE Naast behoeftes van onze buurtgenoten n.a.v. bovenstaande lezing hebben de buurtgenoten ook vast wensen op andere terreinen. Hiervoor hebben wij een enquête gemaakt die u los in dit blad zult aantreffen. Vult u hem a.u.b. in en bezorg het aan Erik van Boheemen die het voor het bestuur gaat verwerken. U mag ook het formulier meenemen naar de Algemene Leden vergadering of het per email verzenden. Hiervoor ontvangt u na het verschijnen van het Spraakwater de lijst ook nog eens per email. Wij doen er alles aan om het u makkelijk te maken (wij lijken de belastingen wel). Maar als wij van u niets bruikbaars horen kunnen wij ook niets doen. Dus invullen aub. Neemt u dit Spraakwater mee naar de vergadering a.u.b. Alle stukken die behandeld worden staan hierin. Kick de Wolff

Bladzijde 8

Page 9: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

Verslag ALV d.d. 11/04/2006 Door het onverwacht wegvallen van onze secretaris is vergeten af te spreken in het bestuur wie er ging notuleren. Hierdoor is later uit losse opmerking een verslag gemaakt wat waarschijnlijk niet alles dekt. Aanwezig waren:

1. Paul Vogelaar 2. Dhr. Passier 3. Annie Hogerwaard (bestuurslid) 4. Fred Holleman 5. Ria Bakker (voorzitter) 6. Yvonne Schols - Meijer (aankomend bestuurslid) 7. Kick de Wolff (Penningmeester) 8. Hans van der Nol 9. Jacques Verreijdt 10. Hans Haring (kascommissie) 11. Kees van Luijpen 12. Joep en Marion Verweij 13. Wim Schook 14. Nico Smit 15. C. van Leeuwen 16. Eric Runia 17. Rudolf Heijink (kascommissie) en echtgenote 18. Vincent Montanus (aankomend bestuurslid) 19. Leo en Ria Van Dijk 20. Ronald van der Hulst (kascommissie) 21. Hans Schiermeier (bestuurslid)

1. De vergadering werd om 20:05 uur geopend door de voorzitter die na iedereen welkom geheten te hebben het woord gaf aan de heer Peter Nieuwenbroek van de Brandweer Zoetermeer. 2. De lezing Brandveiligheid in en om het huis was een zeer uigebreide lezing over de brandweer Zoetermeer: de organisatie, materieel, locaties en hun samenwerking met de omliggende korpsen. De brandveiligheid in en om de eigen woning is ook aan de orde geweest maar duidelijk was al snel dat de aanwezige leden meer vragen hadden dan er in de tijd paste. Afgesproken werd dat Kees van Luijpen en de webmaster Kick de Wolff zich verder zullen verdiepen in directe adviezen aan de buurtbewoners, dit met de brandweer bespreken en dan het resultaat op de website van de vereniging plaatsen 3. Na een korte pauze opende de voorzitter de vergadering weer en concludeerde dat er te weinig stemgerechtigde bewoners (21) waren om besluiten te nemen conform de statuten en dus werd de vergadering gesloten en gelijk weer geopend. 4. Bij de mededelingen en ingekomen stukken werd medegedeeld dat onze secretaris de heer Gerard Hacquebard eind januari ons heeft verlaten. Er waren afmeldingen van G. Hacquebard, Tom en Gerrie Brugman, Yvonne Huisman en niet genoemd maar wel per email afgezegd de familie Duijvelaar. (Wegens het ver uitlopen van het deel vóór de pauze van de ALV wordt binnen het bestuur besloten om een aantal schriftelijke vragen van één lid nu niet in behandeling te nemen maar deze schriftelijk te beantwoorden, mede ook omdat de vragensteller persoonlijk niet aanwezig is en daardoor dan ook beter in de gelegenheid wordt gesteld om, indien alsnog gewenst, te reageren.) 5. De agenda werd ongewijzigd vastgesteld. 6. De voorzitter gaf een kort overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in 2005.

Bladzijde 9

Page 10: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

Wij hebben een uitgebreide WOZ inventarisatie gedaan, deze op onze website gezet en daarna is er overleg met de gemeente, afdeling belastingen, geweest. Velen hebben op basis van de website gegevens een verzoek tot vermindering aan kunnen vragen en diverse verzoeken zijn gehonoreerd.

I.v.m. de aanvankelijke eis van de wetgever dat ook bij vrijwilligers organisaties zoals de Waterbuurtvereniging de ARBO wet van toepassing was verklaard is door Kees van Luijpen en Gerard Hacquebard een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opgesteld. (hetgeen zeer veel respect heeft verdient van het bestuur) Deze zijn ook bij het onlangs gehouden lustrum van toepassing verklaard geweest. Onlangs (6 maart 2006) is echter deze regel door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Directie Communicatie Nr 06/037) m.i.v. 15 maart 2006 weer versoepeld en zijn organisaties waar vrijwilligers werken weer gedeeltelijk vrijgesteld van een aantal verplichtingen van de Arbo-wet waaronder het opstellen van een RI&E.

Er is een website gemaakt waarop van alles over de vereniging en de waterbuurt is te vinden. Het 6e Lustrum (30 jarig bestaan) is georganiseerd en een groot succes geweest.

7. Het verslag van de ALV van 12 april 2005 werd na bespreking goedgekeurd. 8. Het financieel verslag werd na het ophelderen van enkele vragen uit de zaal geaccepteerd. 9. Het verslag van de kascommissie werd voorgelezen en op basis van de aanbeveling van de kascommissie decharge verleend aan het bestuur en werd de penningmeester bedankt voor het vele werk hieraan. 10. De heer Hans Haring werd als diegene die nu de meeste controles uitgevoerd heeft bedankt voor zijn werk in de kascommissie. Yvonne Huisman is van reserve lid nu gepromoveerd tot vast lid en Nico Smit heeft zich bereid verklaard om de reserve plaats in te nemen. 11. De begroting voor 2006 werd besproken en na beantwoording van enkele vragen goedgekeurd door de leden. Door de penningmeester werd gevraagd of de leden het er mee eens waren als wij de kosten voor het klein materiaal welke jaarlijks aan de vereniging worden gefactureerd door RRS m.i.v. 2007 gaan afkopen bij RRS tegen verhoging van het jaarbedrag van enkele dubbeltjes per RRS deelnemer. Dit aangezien de stijgende kosten voor klein materiaal niet meer door de vereniging behoeven te worden betaald en de doorberekening aan de betreffende leden erg veel werk met zich mee brengt. De leden verleenden toestemming hiervoor. 12. Het voorstel voor het overgaan op Incasso Machtiging werd door iedereen akkoord bevonden onder voorwaarde dat bestaande leden die geen incasso machtiging willen afgeven zelf voor 15 december hun contributie en bijdrage voor de service contracten bij RRS en Ouwens aan de vereniging betalen. Wie op 15 december niet betaald heeft en geen incasso machtiging heeft afgegeven valt dus buiten deze service contracten! 13. Hans Schiermeier, die het bestuur zal verlaten, werd bedankt voor zijn grote inzet in de voorgaande jaren zowel in werkgroepen als in het bestuur. Yvonne Schols - Meijer en Vincent Montanus die al enkele maanden meelopen met het bestuur werden officieel benoemd en Hans van der Nol die gereageerd heeft op de oproep in het laatste Spraakwater voor een secretaris werd ook tot bestuurslid benoemd. Ook werd medegedeeld dat de heer Duijvelaar zich beschikbaar heeft gesteld om de redactie van het Spraakwater op zich te nemen. 14. Bij de rondvraag kwamen diverse zaken aan de orde die jammer genoeg niet vastgelegd zijn. 15. Wel intussen erg laat (>23:00 uur) werd de vergadering gesloten door de voorzitter. Na afloop hiervan werd nog even nagepraat onder het genot van een drankje en hapje. Wij gingen pas na 24:00 naar huis.

Bladzijde 10

Page 11: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

JAARVERSLAG 2006 WATERBUURTVERENIGING

ACTIVITEITEN De gebruikelijke activiteiten nieuwjaarsreceptie, jaarvergadering, Koninginnedag en zomertuinprijs zijn dankzij vele medewerkers weer succesvol verlopen. Met name de Koninginnedagviering was met nieuwe spellen vernieuwd hetgeen enthousiaste reacties van de deelnemers opriep. Al deze activiteiten worden momenteel nog steeds door het bestuur beschouwd als het belangrijkste bindmiddel om de cohesie in de wijk te bevorderen. Voor een uitgebreid verslag van al deze evenementen wordt verwezen naar website en Spraakwater. Nieuw dit jaar waren de Waterbuurtsale en kerst-tuinprijs. Ook van deze activiteiten is verslag gedaan. BESTUUR In het bestuur van de vereniging hebben er veel functiewijzigingen plaatsgevonden. Aan het begin van het jaar heeft de toenmalige secretaris Gerard Hacquebard om persoonlijke redenen zijn functie tussentijds per direct neergelegd. In de ledenvergadering van april werden de kandidaat-bestuursleden Yvonne Schols, Vincent Montanus en Hans van der Nol definitief in het bestuur gekozen. In de eerstvolgende bestuursvergadering dd 8 mei jl. werden de plaatsen onderling verdeeld waardoor alle functies weer bezet waren. Helaas heeft de voorzitter Ria Bakker na de vergadering van 26 sept jl. te kennen gegeven het bestuur met onmiddellijke ingang te willen verlaten. Yvonne Schols werd bereid gevonden deze nieuwe vacature de rest van het verenigingsjaar te gaan vervullen. Omdat Vincent Montanus wegens drukke werkzaamheden op korte termijn zal terugtreden waren wederom aanvullingen noodzakelijk en zijn oproepen geplaatst. Christina Vrijkorte en Erik van Boheemen hebben zich als kandidaat bestuurslid beschikbaar gesteld. Het bestuur is in voltalligheid in 2006 vijfmaal bijeengekomen. (31/1, 7/3, 8/5, 26/9 en 24/11) Tevens is er buitengewone vergadering geweest op 26/9 waarbij door wethouder Speel persoonlijk zijn functie van wijkwethouder is geïntroduceerd. De doelstelling van het instellen van het wijkwethouderschap is om het gemeentebestuur voor de burger beter aanspreekbaar te maken. Voor een uitgebreid verslag van deze bijeenkomst wordt verwezen naar de website en het Spraakwater. INCASSOMACHTINGEN Gedwongen door het wegvallen van de mogelijkheid van het gebruik van acceptgiro’s hebben wij gezocht naar een hanteerbaar alternatief. Na uitgebreid vooroverleg en informatie naar de leden is eind 2006 door de penningmeester voor het innen van contributie en servicecontracten de automatische incasso ingevoerd. Na diverse herinneringen hebben pas 86,5% van de leden een machtiging afgegeven. Van ca 10 leden hebben wij niets meer vernomen en de rest betaalde op de oude wijze. Hopelijk geven de rechtstreeks betalende leden eind van dit jaar alsnog een incasso machtiging af. COMMUNICATIE Dank zij de vele lopers en de nieuwe redacteur is in april en november weer “Het Spraakwater” met uitgebreide informatie bij alle Waterbuurtbewoners van de laagbouw thuis bezorgd. Door de webmaster is de website van de vereniging ( www.waterbuurtvereniging.nl) in het afgelopen jaar enorm uitgebreid met zowel actuele informatie alsook beelden uit het verleden van de wijk. Getracht is zoveel mogelijk nieuwe bewoners in onze buurt actief te benaderen en hun te wijzen op het bestaan van onze vereniging en de servicecontracten. Het blijft een poging omdat geen centrale informatie beschikbaar is over nieuwkomers. OVERIGE ACTIVITEITEN * Invoering WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) Door vertegenwoordigers van het bestuur zijn een aantal, o.a. door de gemeente georganiseerde, bijeenkomsten bijgewoond waarbij voorlichting werd gegeven over de WMO welke per 1 januari 2007 werd ingevoerd. Daarbij is de rol van de wijken(vereniging) een onderwerp van discussie geweest. Om de gewenste samenhang binnen de wijken te bevorderen worden door de gemeente gelden ter beschikking gesteld.

Bladzijde 11

Page 12: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

* Overlast werkzaamheden Randstadrail Tgv de noodzakelijke werkzaamheden voor het invoeren van Randstadrail werd door een aantal bewoners grote overlast gevreesd van zowel het tijdelijke busvervoer over het Bredewater alsook de parkeeroverlast rond het NS station. Gezien de beperkte mogelijkheden en de gevolgde inspraakprocedure was aanpassing van het busvervoer onmogelijk.Voor het zoveel mogelijk voorkomen van de parkeeroverlast is overleg geweest met de gemeente. Dit heeft wel geleid tot meer aanwijsborden maar helaas is ons voorstel om meer parkeerplaatsen in te huren niet gevolgd. * Vervuiling Waterbuurt Aan het begin van het schooljaar zijn diverse klachten ontvangen van rommel rond de school aan het Bredewater. Naar aanleiding hiervan heeft overleg plaats gevonden met de leiding van de school welk heeft geresulteerd in een aantal maatregelen vanuit de school. Aan het einde van het jaar is rond het Overwater een begin van graffitioverlast geconstateerd hetgeen de aandacht van het bestuur heeft. Uw secretaris

Wat cijfers over 2007 en 2006 en verder Het totaal aantal laagbouw woningen in onze buurt is 520

Waarvan 466 z.g.n. Philips woningen Huur (252-71) 181 Koop (ex. Huur) >= 71 Koop 214

En 54 eigen c.q. kleinschalige bouw Floriant(Korfw) 24 (koop) Anderen(Leiw) 30 (koop)

Het aantal huurwoningen zal in de loop van de tijd gestaag afnemen, aangezien elke vrijkomende huurwoning in de verkoop gaat. 2007 2006 2005 2004 Leden 384 Leden 378 Leden 385 Leden 378 RRS 343 RRS 340 RRS 339 RRS 317 CV onderh 189 CV Onderh 180 CV Onderh 163 CV Onderh 104 Alleen lid 34 Alleen lid 30 Betalingen Betalingen Incasso’s 332 Incasso’s 12 Betalingen 52 Betalingen 366

Uw penningmeester

WOZ waarde van uw huis.

Wij hebben op onze website weer een lijstje met de waarde in 2007 (per 1/1/2005) van onze waterbuurthuizen. Staat u er nog niet bij geef ons dan uw waarde van de vorige keer en van deze keer. Heeft u een bezwaar schrift ingediend op de vorige waarde en is dit toegewezen vertel ons dit, dan kunnen uw buren er hun voordeel mee doen. Uw webmaster

Bladzijde 12

Page 13: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

Financieel verslag 2006 Hier wordt het financieel verslag ingeplakt.

Bladzijde 13

Page 14: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

Verslag van de kascommissie 2006 van de Waterbuurtvereniging De controle door de kascommissie voor het jaar 2006 is uitgevoerd door de heer R. Heijink en mevrouw Y. Huisman. De kascommissie heeft op 15 maart 2007 zijn controle verricht ten huize van de penningmeester, de heer C.P. de Wolff. Gecontroleerd werden de balans van de Waterbuurtvereniging per 31 december 2006 en de staat van baten en lasten over 2006. De gegevens in de balans en de staat van baten en lasten zijn gecontroleerd uitgaande van de balans van het voorafgaande jaar, en met een systematische controle van de door de penningmeester gevoerde geautomatiseerde administratie van inkomsten en uitgaven, van de afschriften van de bankrekeningen van de Waterbuurtvereniging en de onderliggende facturen. Het positieve saldo is € 130,06 en het nieuwe kapitaal van de vereniging bedraagt aan het eind van 2006 € 8.267,54. De kascommissie heeft geconstateerd dat de inkomsten en uitgaven van de Waterbuurtvereniging toereikend zijn verantwoord. De kascommissie adviseert de vergadering het bestuur over het jaar 2006 décharge te verlenen onder dankzegging aan de penningmeester voor de verrichte werkzaamheden. Zoetermeer, 15 maart 2007 Namens de kascommissie R.J. Heijink Y.A. Huisman Het origineel voorzien van handtekeningen ligt in het archief van de vereniging.

U kijkt toch ook regelmatig naar onze website!!!!! Wij staan open voor alle op- en aanmerking. Mist u iets! Wilt u zelf iets kwijt. Heeft u nog foto’s van school of andere evenementen in de buurt. Mail naar de [email protected]

Bladzijde 14

Page 15: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

JAARPLAN 2007 WATERBUURTVERENIGING Uitgangspunt van het bestuur blijft dat de activiteiten een positieve invloed moeten hebben op het verbeteren van de leefbaarheid van de wijk. Alle activiteiten welke in 2006 waren georganiseerd zijn dan ook op deze bijdrage beoordeeld.

Nieuwjaarsreceptie 13 januari Op het moment dat dit jaarplan wordt gepubliceerd heeft de Nieuwjaarsreceptie reeds plaats gevonden. Verwacht mag worden dat deze belangrijke en succesvolle activiteit nog vele jaren op het activiteitenplan van de vereniging zal blijven bestaan.

ALV 10 april Uiteraard staat ook de algemene ledenvergadering op het programma. Voor de pauze zal er een lezing worden gegeven met een actueel onderwerp. Na de pauze zal verantwoording worden afgelegd over het gevoerde beleid in het afgelopen jaar en de plannen van het bestuur voor het huidige jaar. Daarnaast zal veel ruimte worden gegeven voor een discussie over nieuwe activiteiten welke naar wij hopen door leden zullen worden voorgesteld.

Koninginnedagviering 30 april Ook de Koninginnedagviering zal dit jaar worden georganiseerd. Vorig jaar is een begin gemaakt met het moderniseren van het speelaanbod. Gezien de positieve reacties hierover zal deze verandering dit jaar worden voortgezet.

Zomertuinprijs juni/september In de afgelopen jaren hebben vele bewoners van de Waterbuurt kosten noch moeite gespaard om het aanzicht van hun tuin te verfraaien. Indirect wordt daarmee ook het aanzicht van de buurt verfraaid. Het bestuur waardeert deze inspanningen zeer en tracht met de zomertuinprijs deze activiteit nog verder te stimuleren.

Waterbuurtsale begin september In het afgelopen jaar is met een redelijk succes voor het eerst de Waterbuurtsale gehouden. Het ligt in de bedoeling dit evenement te herhalen alleen de vorm waarin dit wordt uitgevoerd is nog een punt van discussie.

Sint Maarten 11 november Dit is een activiteit geheel door en voor kinderen. De vereniging zal in haar Spraakwater weer een oproep doen om een ieder zoveel mogelijk mee te laten doen.

Schoon Waterbuurt ?? Naar aanleiding van een aantal klachten uit de buurt beraadt het bestuur zich nog op eventueel te houden schoonhoudacties. De gemeente Zoetermeer doet mee aan de landelijke Opschoondag. Het bestuur zal onderzoeken in hoeverre de Waterbuurt zich daarbij eventueel kan aansluiten.

Enquête maart/april In het kader van de gemeentelijke actie “wijk aan zet” zal het bestuur bij de ALV een enquête houden om te inventariseren o welke wensen en ideeën er leven binnen de Waterbuurt en o welk eventueel voor subsidie in aanmerking kunnen komen . o wie deze activiteiten (mede)wil organiseren

Bladzijde 15

Page 16: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

Begroting 2007 B E G R O T I N G 2 0 0 7 Baten Lasten Contributies € 2.880,00 Nieuwjaarsreceptie € 500,00 Rente € 240,00 Koninginnedag € 350,00 Spraakwater € 775,00 Ledenvergadering € 75,00 Tuinprijs bijdrage € 125,00 Tuinprijs € 250,00 Reservering lustrum € 450,00 Bestuurskosten € 250,00 Administratiekosten € 165,00 Vaste lasten € 130,00 Waterbuurt sale € 250,00 Projecten (schoon Zmeer) € 50,00

€ 3.245,00 € 3.245,00 Toelichting Bestuurskosten zijn representatie kosten/kado’tjes etc. Administratie zijn papier/enveloppen/postzegels/inkt/ordners Vaste lasten zijn:

Website € 28,56 KvK € 21,62

Postbank (12*5.77) € 69,24 diversen € 10,58

€ 130,00

VOORDELEN!!! U weet toch dat u als lid van de Waterbuurtvereniging kunt deelnemen aan het collectieve contract voor Riool Reinigings Service en het collectieve contract voor het onderhoud aan uw CV? Ook kunt u als lid gebruik maken van de kortingsregeling die de Waterbuurtvereniging heeft met de Bouwhof en sinds zeer kort met ASCOB. Voor informatie hierover zie onze website www.waterbuurtvereniging.nl en voor het nieuwe

contract met ASCOB zie verderop in dit blad of bel met de penningmeester.

Bladzijde 16

Page 17: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

Interview met Ria Bakker Vraag 1 Hoelang woon je in waterbuurt? Ria In november 34 jaar. Vraag 2 Vanaf wanneer zit jij in het bestuur van de Waterbuurtvereniging? Ria Ik ben in 1977 gaan volleyballen bij C.S.M. en badminton gedaan. Vervolgens ben ik in het bestuur, in de werkgroep “Wonen” terecht gekomen Vraag 3 Wat zijn jou functies geweest in het bestuur? Ria Eerst de werkgroep wonen, daarna was ik heel wat jaartjes secretaris, ook nog even uit de vereniging, tot slot voorzitter van de vereniging. Vraag 4 Wat is het hoogtepunt geweest binnen jou tijd in de waterbuurt en vereniging? Ria De toenmalige werkgroep wonen heeft zich hard gemaakt voor de hellingbrug bij het oude winkelcentrum. Je kon alleen maar bij sportschool Mulder (later Denkers) komen. Als je aan de overkant was kon je alleen maar met trappen naar beneden. En het bewerkstelligen van het houten huisje dat op het grasveld staat bij de Amaliaschool, er was toen niets voor de z.g. hangjongeren van toen, daar hebben met name Gerard en ik ons hard voor gemaakt en niet onverdienstelijk want het huisje staat er nog steeds en er wordt nog steeds dankbaar gebruik van gemaakt. Vraag 5 Wat was het leukste wat je hebt mee mogen maken in de vereniging? Ria Één van de leukste dingen was toch wel het cabaret met o.a. Helga en André, Rob, Sanny en Hans. Hoogtepunt was wel het optreden van het Cabaret tijdens – ik meen - het lustrum in 1980. Daar heb ik mooie herinneringen aan. Vraag 6 Wat is jou gevoel als je terugkijkt naar de waterbuurt en de vereniging? Ria Ik vind het jammer dat de activiteiten die zijn ontstaan bij de opstart van een nieuwe wijk voorbij gaan. Vraag 7 Woon je nog steeds met evenveel plezier in de waterbuurt? Ria Ja zeker, ik blijf hier wonen tot het echt niet meer kan. Vraag 8 Wat zou jij als ervaren Waterbuurtkenner/bestuurder graag nog willen meemaken in de buurt? Ria Graag zou ik nog willen zien een goede buurthulpverlening. Ook een beter afgestemde samenwerking met de Albrandswaard, b.v. veel ouderen weten niet dat je van maaltijden gebruik kunt maken wanneer je dat zelf niet meer kan of wil. Vraag 9 Heb jij nog aanvullende ideeën betreffende de WMO? Ria Een deel van de WMO vergoeding zou mijn inziens gebruikt kunnen worden voor de voorzieningen bij vraag 8 Vraag 10 Tot slot, wil jij nog iets toevoegen aan dit interview wat niet ter sprake is gekomen? Ria Ik zou graag zien dat nieuwe bewoners zich aanmelden bij de Waterbuurtvereniging. Wat mij leuk lijkt, een waterbuurtklok op het palenveldje. Of een dagje uit voor de jeugd van de waterbuurt. Ria hartelijk bedankt voor alles wat jij voor de waterbuurt gedaan hebt. Namens het huidige bestuur, Yvonne Schols-Meijer. 14/03/2007

Bladzijde 17

Page 18: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

AANKONDIGINGEN Koninginnedag 30 april HALLO KINDEREN. 30 april gaan we weer koninginnedag vieren bij de prinses Amaliaschool. Zoals ieder jaar zullen we weer ons uiterste best doen om het een leuk en gezellig feest te laten zijn. Vorig jaar zijn we begonnen om het wat te veranderen. De spelletjes zijn vernieuwd en er was een groot luchtkussen. Dit jaar hebben we weer andere spelletjes, maar we hebben ook een verrassing voor jullie bedacht. Het feest begint om 13.00 uur en is om 15.00 afgelopen. De geplande verrassing is tussen 14.00 en 15.00 uur. De limonade en de chips hebben we natuurlijk wel weer, ook zijn we de ouders en opa's en oma's niet vergeten. De oranjebitter en de jus d’orange en stukjes kaas staan ook weer klaar. Jullie kunnen ook je speelgoed o.i.d. verkopen, dan kun je om 12.30 een kleedje komen neerleggen. We hopen op heel mooi weer, maar mocht het regenen gaat het feest toch door, dan kunnen we gebruik maken van de gymzaal op het kruiswater. Dus KOM ALLEMAAL 30 APRIL naar de prinses Amaliaschool om 13.00 uur. We kunnen uiteraard ook nog wel vrijwilligers gebruiken, meldt je hiervoor aan bij onze voorzitter Yvonne Schols of bij Cristina Vrijkorte of Annie Hogerwaard. Adressen en telefoonnummers staan op de achterkant van het spraakwater. Tot ziens. Annie Hogerwaard. Zomertuinprijs Ook dit jaar wordt er een prijs uitgereikt voor de mooiste tuin van de waterbuurt. Hiervoor wordt er door de deskundige jury een tweetal rondes door de wijk gemaakt, één in juni en één in september. Alle van de stoep zichtbare tuinen worden beoordeeld op de volgende criteria:

Hoe netjes wordt de tuin onderhouden? Staat er elk seizoen iets in bloei? Hoe origineel is de inrichting van de tuin? Hoe mooi is het geheel?

De winnaars kunnen een leuke prijzen winnen, om de tuin nog verder te verfraaien. De grote prijzen worden beschikbaar gesteld door de Waterbuurtvereniging en de Bewoners commissie laagbouw. Tuincentrum Intratuin Zoetermeer levert de aanmoedigingsprijzen en tevens een deskundige bijdrage aan de jurering. Wij wensen iedereen veel plezier met het verfraaien van de tuin, en een hele mooi zomer! Erik van Boheemen

Bladzijde 18

Page 19: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

N I E U W N I E U W N I E U W N I E U W N I E U W N I E U W N I E U W

Roggeakker 194 2723 VR Zoetermeer Tel. 079 – 342 90 79 Fax 079 – 342 59 13 email : [email protected] web : www.ascob.nl

Kortingcontract met Ascob Ascob is een gerenommeerde Computer leverancier in Zoetermeer. Zij zitten in Seghwaart. Zij zijn gespecialiseerd in o.a. het leveren van Computer systemen met een stukje extra service. Wilt u uw nieuwe PC thuis geïnstalleerd hebben dan is dit bij Ascob geen probleem. ASCOB komt bij problemen ook bij u thuis. Ascob is bereid om aan leden van onze waterbuurtvereniging korting te verlenen. Dit houdt in dat Ascob aan leden van onze vereniging standaard 5% op componenten en supplies (bv. cartridges) biedt en 20% korting op werkzaamheden bij op locatie en 25% korting op werkzaamheden op hun Technische Dienst.

ASCOB heeft van ons een ledenlijst zodat zij kunnen zien of u lid bent.

Ga er eens kijken, het is vast de moeite waard.

Kick de Wolff

Bladzijde 19

Page 20: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

Bewonerscommissie Waterbuurt laagbouw 1. Samenwerking Bewonerscommissie en Waterbuurtvereniging De Bewonerscommissie Waterbuurt laagbouw en het bestuur van de Waterbuurtvereniging hebben eind 2006 een afspraak gemaakt om een gesprek te laten plaatsvinden over de samenwerking. Dat gesprek is op 30 januari 2007 gehouden. Het was een goed gesprek. De revue is gepasseerd wat de bewonerscommissie en de vereniging voor elkaar kunnen betekenen. Afgesproken is dat de nieuwsbrieven van de bewonerscommissie weer in het Spraakwater zullen worden geplaatst. Een uitzondering zal worden gemaakt voor urgente berichten voor de huurders. Bijeenkomsten van de bewonerscommissie met de huurders zullen echter vanwege de statuten van de Waterbuurtvereniging niet tegelijkertijd met de vergaderingen van de vereniging kunnen worden gehouden. De bewonerscommissie en de Waterbuurtvereniging zullen in het vervolg in het voorjaar en het najaar bijeenkomen. 2. Huurbeleid De Modernisering Huurbeleid is van de baan. In het Coalitieakkoord tussen de Tweede Kamerfracties van CDA, PvdA en ChristenUnie van 7 februari 2007 staat dat het wetsvoorstel Huurliberalisatie wordt ingetrokken. De stijging van de huren zal worden gekoppeld aan de inflatie. De inflatie bedroeg in 2006 1,1%. Ons inziens kunnen de huren dan ook niet verder stijgen dan met ten hoogste 1,1%. 3. Bijeenkomst van de bewonerscommissie op 23 april 2007 In navolging van de bijeenkomst in 2006 zal de bewonerscommissie ook in 2007 een bijeenkomst voor de huurders organiseren. Deze bijeenkomst, die op 23 april 2007 om 20.00 uur in het Praathuis zal worden gehouden, zal een informeel karakter hebben. Het Praathuis is gelegen in de gemeenschappelijke ruimte in het flatgebouw aan het Kruiswater. Tijdens de bijeenkomst willen de leden van de bewonerscommissie onder het genot van een drankje en een hapje met de huurders van gedachten wisselen over het onderhoud en de verbeteringen van de woningen, alsmede over de leefbaarheid van de Waterbuurt. Noteer daarom 23 april 2007 in uw agenda. De bewonerscommissie ziet u graag op die datum in het Praathuis. De bewonerscommissie wil er nog eens met nadruk op wijzen dat zij er voor de huurders is. 4. Lijst huurprijzen seniorenwoningen Bij ons nieuwsbulletin van december 2006 hebben wij een lijst van de huurprijzen van de seniorenwoningen gevoegd. De lijst van de gemiddelde huurprijzen van de 12 seniorencomplexen van Vidomes per 1 juli 2006 treft u hierna aan. De Bewonerscommissie Waterbuurt laagbouw, H.J.A. Steijger J. Ples C. Huisman Ganzewater 5 Groenewater 2 Zwanewater 9

Bladzijde 20

Page 21: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

Vidomes Zoetermeer

Vidomes bezit 12 seniorencomplexen Gemiddelde huurprijzen per woningtype:

01-07-2005 01-07-2006

5180 Schoutenhoek 2 kamer woningen € 371 € 371 3 kamer woningen € 432 € 432 4 kamer woningen € 448 € 448

5160 Petuniatuin 2 kamer woningen € 402 € 408 3 kamer woningen € 463 € 469

5145 Fregatwerf 2 kamer woningen € 575 (*) 3 kamer woningen € 616 (*) 4 kamer woningen € 676 (*)

5140 Gondelkade 2 kamer woningen € 427 € 436 3 kamer woningen € 558 € 566

5120 Albrandswaard(reno) 2 kamer woningen € 374 € 380

5053 Albrandswaard(nw) 3 kamer woningen € 498 € 506 4 kamer woningen € 583 € 592

5056 Tigrisstroom 3 kamer woningen € 569 € 577

5054 Sarabande 3 kamer woningen € 548 € 555 4 kamer woningen € 735 € 746

5049 t Seghe Waert Gemiddelde huurprijs € 443 € 443

5048 Buytenhaghe Gemiddelde huurprijs € 360 € 366

5041 Juweellaan en 3 kamer woningen € 394 € 406 Nathaliegang 4 kamer woningen € 426 € 438

5040 Morgenster Gemiddelde huurprijs € 430 € 435

5036 Donkergroen Gemiddelde huurprijs € 375 € 384 (*) nog niet aangepast ivm gesprek Dit is een opgave van Vidomes (via de Bewonerscommissie Laagbouw)

Bladzijde 21

Page 22: Informatiebulletin waterbuurt: april 2007

Bladzijde 22

ADRESSEN Bestuur: Yvonne Schols - Meijer(interim) Voorzitter Kooienswater 55 3517290 e-mail: [email protected] Hans van der Nol secretaris Kromwater 24 3512182 e-mail: [email protected] Kick de Wolff Penningmeester Kromwater 47 3212332 e-mail: [email protected] Fax: 079 - 7399944 Annie Hogerwaard lid Kaaskenswater 6 3210649 e-mail: [email protected] Vincent Montanus lid Nieuwewater 8 3217010 e-mail: [email protected]

website

www.waterbuurtvereniging.nl

[email protected] CV onderhoudsdienst Firma Ouwens Landelijk servicenummer 078-6818166 Riool Reinigings-Service RRS RRS servicenummer 0800-0991313 Redactieadres Spraakwater: Kromwater 47 (tijdelijk), [email protected]