Infobulletin 02 2015

16
- 1 - Vragenlijst Gezinssynode uitgezet in parochies [1] Vastenbrief [2] Bisdom verspreidt brochure over religieuze gemeenschappen [3] Speciale Lourdesbedevaart voor religieuzen [4] EvaVita-vieringen in vier Limburgse kerken [5] Gebedsdag Biddende Moeders [6] Open Dag Kairos [6] Vormelingendag[7] Zomerkampen [7] Bezinningsdag Kairos [7] Rozenkransestafette communicanten [8] Nieuwe beleidsmedewerker jeugd [8] Hilde Kieboom hoofdspreekster bij ontmoetingsdag voor vrouwen [9] Priester- en diakenjubilea 2015 [10] Benoemingen [11] Rectificatie Kerkbalans [12] Bisdomretraite [12] Nieuws van de SGV-Roermond [13] Overleden [14] Bisdomagenda [15] Vraag en aanbod [15] Bisdom op internet [16] IN DIT NUMMER JAARGANG 14 / NR. 1 JANUARI 2015 VRAGENLIJST GEZINSSYNODE UITGEZET IN PAROCHIES Van 4 tot en met 25 oktober wordt in Rome een Gewone Bisschoppensy- node gehouden met als thema ‘De roeping en de missie van het gezin in de Kerk en de moderne wereld’. Ter voorbereiding hebben de bis- schoppenconferenties wereldwijd een vragenlijst ontvangen over dit onderwerp. Deze vragenlijst is voor beantwoording via de bisdommen naar alle dekenaten, vicariaten en parochies in Nederland gestuurd. De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft in haar plenaire vergadering van maandag 19 januari besloten de vragenlijst vanuit Rome via de gebruikelijke weg, dat wil zeggen via de bis- dommen aan de pastorale teams toe te sturen met het verzoek de vragen te beantwoorden. Van de pastorale teams wordt onder druk van een deadline een belangrijke inspanning ge- vraagd. Er zijn in totaal 46 diepgaande vragen te beantwoorden, waarvoor kennis, ervaring en visie van en voor de pastoraal zijn vereist. Gevraagd wordt de lijst zo volledig mogelijk in te vul- len en dit bij voorkeur in groepsverband te doen. Dat kan het pastorale team in de eigen team- vergadering doen, maar ook in samenspraak met parochiebesturen en groepen vrijwilligers die meewerken in het pastoraat op het gebied van huwelijk en gezin. Vervolg pag. 2

Transcript of Infobulletin 02 2015

  • - 1 -

    Vragenlijst Gezinssynode uitgezet in parochies [1] Vastenbrief [2] Bisdom verspreidt brochure over religieuze gemeenschappen [3] Speciale Lourdesbedevaart voor religieuzen [4] EvaVita-vieringen in vier Limburgse kerken [5] Gebedsdag Biddende Moeders [6] Open Dag Kairos [6] Vormelingendag[7] Zomerkampen [7] Bezinningsdag Kairos [7] Rozenkransestafette communicanten [8] Nieuwe beleidsmedewerker jeugd [8] Hilde Kieboom hoofdspreekster bij ontmoetingsdag voor vrouwen [9] Priester- en diakenjubilea 2015 [10] Benoemingen [11] Rectificatie Kerkbalans [12] Bisdomretraite [12] Nieuws van de SGV-Roermond [13] Overleden [14] Bisdomagenda [15] Vraag en aanbod [15] Bisdom op internet [16]

    IN DIT NUMMER

    JAARGANG 14 / NR. 1 JANUARI 2015

    VRAGENLIJST GEZINSSYNODEUITGEZET IN PAROCHIES

    Van 4 tot en met 25 oktober wordt in Rome een Gewone Bisschoppensy-node gehouden met als thema De roeping en de missie van het gezin in de Kerk en de moderne wereld. Ter voorbereiding hebben de bis-schoppenconferenties wereldwijd een vragenlijst ontvangen over dit onderwerp. Deze vragenlijst is voor beantwoording via de bisdommen naar alle dekenaten, vicariaten en parochies in Nederland gestuurd.

    De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft in haar plenaire vergadering van maandag 19 januari besloten de vragenlijst vanuit Rome via de gebruikelijke weg, dat wil zeggen via de bis-dommen aan de pastorale teams toe te sturen met het verzoek de vragen te beantwoorden.

    Van de pastorale teams wordt onder druk van een deadline een belangrijke inspanning ge-vraagd. Er zijn in totaal 46 diepgaande vragen te beantwoorden, waarvoor kennis, ervaring en visie van en voor de pastoraal zijn vereist. Gevraagd wordt de lijst zo volledig mogelijk in te vul-len en dit bij voorkeur in groepsverband te doen. Dat kan het pastorale team in de eigen team-vergadering doen, maar ook in samenspraak met parochiebesturen en groepen vrijwilligers die meewerken in het pastoraat op het gebied van huwelijk en gezin.

    Vervolg pag. 2

  • - 2 -

    Vervolg van pag. 1

    Met deze benadering beoogt de bisschoppenconferentie binnen de parochies tot in de haarvaten mensen te consulteren die met de pas-torale zorg rond huwelijk en gezin vertrouwd zijn. Naast de antwoorden vanuit de pa-rochies zal de bisschoppen-conferentie enkele beschou-wingen vanuit academisch perspectief, gerelateerd aan het thema van de synode, aan het generaal-secretariaat van de Bisschoppensynode doen toekomen. In het bis-dom Roermond zullen de onderwerpen ook uitgebreid besproken worden in de Di-ocesane Pastorale Raad, de Priesterraad en de Dekenver-gadering.

    Op basis van alle bijdragen, de antwoorden op de vra-genlijsten en de Lineamenta, bestaande uit het slotdocu-ment van de buitengewone Bisschoppensynode die in 2014 is gehouden, wordt door het generaal secretariaat van de Bisschoppensynode in Rome het Instrumentum La-boris (werkdocument) voor de synode opgesteld.

    Kijk voor meer berichten over de synodes over het gezin: http://www.rkkerk.nl/info.php?id=2775

    VASTENBRIEF

    Traditiegetrouw is ook dt jaar weer een bisschop-pelijke voorleesbrief bij gelegenheid van de Veer-tigdagentijd verschenen. Het is de bedoeling dat deze brief op de eerste zondag van de Veertigda-gentijd (21/22 februari ) wordt voorgelezen en/of gepubliceerd in de Limburgse parochies.

    De brief is afgelopen week toegezonden aan de Limburgse geestelijkheid en aan de kerkbesturen. De tekst van de brief is ook te downloaden via www.bisdom-roermond.nl.

    Het Grootseminarie Rolducblijft trouw werken aan de boodschap

    van de Rooms-Katholieke Kerk.

    Om deze boodschap uit te kunnen dragenzijn goed opgeleide priesters nodig.

    Met uw steun maakt de Paredis Stichtingnu en in de toekomst

    de opleiding van priesters en diakens in Rolduc mogelijk.

    Geef om de boodschapsteun de Paredis Stichting

    GEEF OM DE TOEKOMST

    De Paredis Stichting is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

    Vorming van priesters,kandidaten voor het priesterschap

    en permanent diaconaat

    CorrespondentieadresHoogstraat 7, 5954 AA BeeselTelefoon: 077 - 4742012E-mail: [email protected]: www.paredis.nl

    BankrelatieING: NL77INGB 0002818327ABNAMRO: NL95ABNA0481960228t.n.v.: Paredis Stichting

    http://www.rkkerk.nl/info.php?id=2775http://www.rkkerk.nl/info.php?id=2775http://www.bisdom-roermond.nl

  • - 3 -

    BISDOM VERSPREIDT BROCHURE OVER RELIGIEUZE GEMEENSCHAPPEN

    In het kader van het Jaar van het Godgewijde leven heeft het bisdom Roermond een brochure over religieuze gemeenschappen uitgegeven. De brochure wil jongeren aansporen om eens na te denken over een leven in een kloos-tergemeenschap. In de brochure Religieuze gemeenschappen in Limburg presenteren ver-schillende congregaties en bewegingen zich.

    Je zult vast wel eens een zuster of pater zijn tegenge-komen. Je herkent ze aan hun kleding, en als het goed is ook aan hun blijdschap en dienstbaarheid, zo schrijft hulpbisschop Everard de Jong in het voorwoord van de brochure tot de jongeren. Het Jaar van het Religieuze leven, dat nog tot februari volgend jaar duurt, is uitgeroepen door paus Franciscus. Hij wil dat we dit soort radi-cale levenswijze beter leren kennen. Niet slechts door er over te lezen, maar ook door het mee te maken. Vandaar dat we verschillende religieuze gemeenschappen in het bisdom gevraagd hebben, iets over zichzelf te vertellen, maar vooral ook jullie, jongeren, uit te dagen om eens aan iets mee te doen.

    Onlangs zijn vertegenwoordigers van meer dan 20 ordes en congregaties in Limburg bij elkaar geweest om te bespreken op welke wijze het themajaar onder de aandacht kan worden gebracht. Recentelijk zijn er al wat publicaties over geweest. Op 14 juni wordt er landelijk een Open Kloos-terdag gehouden. In september vindt een bedevaart voor religieuzen naar Lourdes plaats. Verder organiseren de religieuze instellingen ook lokaal diverse activiteiten. Op de website van het bis-dom is een speciale themapagina ingericht over het jaar van het religieuze of Godgewijde leven.

    De brochure Religieuze gemeenschappen in Limburg is te bestellen via de afdeling Roeping en Levensorintatie van het bisdom, [email protected] of telefoon (0475) 386892.Ook kan een digitale versie gedownload worden via www.bisdom-roermond.nl.

    VAN POSTAAL NAAR DIGITAALReeds meer dan de helft van de abonnees van het Infobulletin is overgestapt van een postaal naar een digitaal abonnement en ontvangt het maandblad nu in de mailbox in plaats van in de brievenbus. Niet alleen kostenbesparender en milieuvriendelijker, maar ook gebruiksvriende-lijker. Kortom: stap ook over! Stuur een mail met vermelding van uw overstap, naam en adres naar [email protected] en u ontvangt het eerstvolgende nummer digitaal.

    mailto:m.rademaker%40bisdom-roermond.nl?subject=http://www.bisdom-roermond.nl

  • - 4 -

    In september vindt een speciale bedevaart naar Lourdes voor religieuzen plaats. De reis wordt begeleid door mgr. Jan van Burgsteden s.s.s., bisschopreferent voor religieuzen van de Nederlandse bisschop-penconferentie. Voor de bedevaart van 6 tot en met 11 september worden zusters, broeders en paters uit heel Nederland uit-genodigd.

    Paus Franciscus heeft 2015 uitgeroepen tot Jaar van het Godgewijde leven. In dat kader worden er tal van initiatieven genomen om het leven van religieuzen onder de aandacht te brengen. Een daarvan is de speciale bedevaart naar Lourdes voor religieuzen. De reis wordt aangeboden door de Organisatie Limburgse Bedevaarten in Maas-tricht, maar is bedoeld voor religieuzen en andere belangstellenden uit heel Nederland.

    Bijzonder is dat aan deze reis ook oudere en mindervalide religieuzen kunnen deelnemen, zegt directeur Olivier Dols van de Limburgse Bedevaarten, omdat onze organisatie over voldoende vrijwilligers beschikt om hen te begeleiden. In Lourdes krijgen de deelnemers een volledig verzorgd programma aangeboden met vieringen, processies, ontmoetingen met andere religieuzen en stil gebed aan de grot van de verschijningen.

    Deze bedevaart naar Lourdes wordt begeleid door emeritus-hulpbisschop Van Burgsteden van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Hij is zelf religieus (lid van de paters van het Heilig Sacrament) en binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie verantwoordelijk voor het contact met de religieuzen.

    De Stichting Organisatie Limburgse Bedevaarten is een erkende bedevaartorganisatie, die al bijna 95 jaar bedevaarten naar Lourdes en andere katholieke bedevaartsoorden organi-seert. Aan de reizen nemen jaarlijks enkele duizenden pelgrims uit heel Nederland deel.

    Meer informatie: www.bedevaarten.com

    SPECIALE LOURDESBEDEVAARTVOOR RELIGIEUZEN

    http://www.bedevaarten.com

  • - 5 -

    EVAVITA-VIERINGENIN VIER LIMBURGSE KERKEN

    Een kaars aansteken, de liturgische muziek horen, tot rust komen, aanbidden, vergeving ontvangen, vragen stellen, je laten zegenen, een intentie opschrijven, een Bijbelcitaat ont-vangen, er eenvoudig zijn, er zijn voor God. Dat is allemaal mogelijk tijdens de maandelijkse EvaVita-vieringen die de afdeling Evangelisatie en Vitalisering van het bisdom in vier Limburgse kerken organiseert. In Maastricht gebeurt dit on-der de noemer Servaaslofprijzing, in Sittard als Open Kerk, in Tegelen als Light-Time en in Roermond als Nightfever en Light-Time. De bijeenkomsten worden gedragen door mensen die biddend aanwezig zijn en op deze wijze ook de deuren van de kerk openen. Bovendien zijn er mensen op straat, die eenvoudig en vriendelijk uitnodigen om even de kerk binnen te lopen. De ervaring leert dat mensen graag even van het aanbod gebruik ma-ken, want met gemiddeld ruim tweehonderd bezoekers per keer, hebben de evenementen aan belangstelling geen gebrek.

    RoermondIn de kathedraal van Roermond vindt Night-fever plaats op de donderdagavonden 26 maart, 16 april, 7 mei, 11 juni, 9 juli, 13 augus-tus, 10 september, 8 oktober, 12 november en 10 december, telkens van 18.00 uur tot 21.00 uur. En onder de titel Light-time vinden ze eveneens in de kathedraal plaats op de zater-dagmiddagen 28 februari, 21 maart, 14 mei, 19 september, 17 oktober en 21 november, alsmede op Sacramentsdag (donderdag 4 juni), telkens van 14.00 uur tot 16.30 uur.

    MaastrichtDe Servaaslofprijzing in Maastricht vindt plaats in de Sint-Servaasbasiliek op de zater-dagen 21 februari, 28 maart, 25 april, 16 mei, 13 juni, 11 juli, 8 augustus, 26 september, 24 oktober, 28 november en 19 december, tel-kens van 14.00 uur tot 15.30 uur.

    SittardDe Open Kerk in Sittard wordt gehouden in de Sint-Michielskerk op de donderdagen 26 maart, 16 april, 7 mei, 11 juni, 9 juli, 13 augus-tus, 10 september, 8 oktober, 12 november en 10 december, telkens van 10.30 uur tot 12.30 uur, alsmede op donderdag 19 maart tijdens de Sint-Joepmarkt van 14.30 uur tot 16.30 uur.

    Tegelen Light-time in Tegelen vindt plaats in de Sint-Martinuskerk op de zaterdagen 14 maart, 18 april, 9 mei, 20 juni, 29 augustus, 12 septem-ber, 10 oktober, 14 november en 12 decem-ber, telkens van 13.30 uur tot 15.30 uur.

    Meer info: [email protected]

    mailto:evavita%40bisdom-roermond.nl?subject=

  • - 6 -

    GEBEDSDAG BIDDENDE MOEDERS In het bisdom Roermond zijn tientallen groepen actief waar biddende moeders regelmatig samenkomen om te bidden voor elkaars (klein)kinderen. Om iedereen te laten kennis maken met deze methode zijn alle (groot)moeders welkom tijdens een gebedsdag die het Centrum voor Huwelijk en Ge-zin met Mothers Prayers Nederland op dinsdag 17 maart in Tegelen organiseert.

    De gebedsdag is bedoeld voor alle vrouwen met een hart voor kinderen (of ze nu daadwerkelijk moeder of grootmoeder zijn of niet). De dag vindt plaats in priorij Nazareth van de zusters Be-nedictinessen in Tegelen van 9.30 uur tot 15.15 uur. Het programma bestaat uit een gebedsuur, lunch (voor koffie/thee wordt gezorgd, zelf lunchpakket meenemen), lezing en afsluitende eu-charistieviering. Voor meer info en/of aanmelding: [email protected] of (0475) 386892.

    OPEN DAG KAIROS Op zaterdag 11 april organiseert Kairos, de catechistenopleiding van het bisdom, een Open Dag in Roermond. Deze dag is bedoeld voor mensen die er over denken om als vrijwilliger een taak in een parochie te gaan vervullen of die van uit een persoonlijke in-teresse losse cursussen willen volgen.

    Kairos biedt diverse mogelijkheden. Genteresseerden kunnen korte modules volgen als ont-dekkingstocht door het geloof. Daarnaast is het mogelijk losse cursussen te volgen, of om n of twee cursusjaren mee maken. Uiteraard is het ook mogelijk om de volledige vierjarige week-endopleiding af te ronden. Wie voor deze laatste optie kiest, wordt opgeleid tot catechist met een kerkelijke zending.

    De open dag is bedoeld voor mensen die meer informatie willen over de bovengenoemde mo-gelijkheden van de Kairosopleiding en graag een proefles willen meemaken. Deelnemers kun-nen op deze dag kennis maken met de opleiding. Ook is tijd ingeruimd voor bezinning. De dag vindt plaats bij het bisdom aan de Swalmerstraat in Roermond van 9.00 uur tot 14.30 uur. Tijdens de pauzes is er volop gelegenheid om met de cursisten en de aanwezige docenten te spreken. Ook een persoonlijk gesprek met directeur Johan van der Vloet behoort tot de mo-gelijkheden.

    Aanmelden voor deze open dag is mogelijk via [email protected] of (045) 5466930. Kijk voor meer informatie op www.catechistenopleiding.nl.

    mailto:chg%40bisdom-roermond.nl%20?subject=mailto:g.lux%40bisdom-roermond.nl?subject=http://www.catechistenopleiding.nl

  • - 7 -

    VORMELINGENDAG Kom aan boord. Dat is het thema van de Chris-toffeldag die dit jaar op zaterdag 18 april in Roermond wordt gehouden. De dag is speciaal bedoeld voor alle kinderen die dit schooljaar in Limburg het sacrament van het H. Vormsel ontvangen. De naar verwachting honderden vormelingen worden ontvangen in de Sint-Christoffelkathedraal en brengen een bezoek aan de bisschop. Ook zijn er verschillende sport- en spelactiviteiten. Het bisdom hoopt dat veel parochies hun vormelingen weten te enthousiasmeren om aan deze dag deel te nemen. Kijk voor meer info op www.christoffeldag.nl

    ZOMERKAMPENOok komende zomer organiseert het bisdom Roer-mond weer verschillende jeugdkampen voor kinderen en tieners.

    In totaal worden vijf midweekkampen op verschillende locaties gehouden. Ze zijn bedoeld voor jongens en meisjes in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar en 12 tot en met 16 jaar.

    Kijk voor meer informatie over al deze activiteiten opwww.bisdom-roermond.nl/jongeren.

    BEZINNINGSDAG KAIROS De catechistenopleiding Kairos van het bis-dom organiseert op zaterdag 28 februari een bezinningsdag voor cursisten en afgestu-deerden. De dag vindt plaats in het klooster van de paters Camillianen in Roermond.

    De bezinningsdag staat onder leiding van de spirituaal van Kairos, pater Paul Schreur. Hij gaat in op moeilijke uitspraken van Jezus in het evangelie. De dag begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Naast de inleidingen zijn er ook bezinningsmomenten en is er een geza-menlijke lunch. Aanmelden is mogelijk via [email protected] of (045) 5466930.

    http://www.christoffeldag.nlhttp://www.bisdom-roermond.nl/jongerenmailto:g.lux%40bisdom-roermond.nl?subject=

  • - 8 -

    ROZENKRANSESTAFETTE COMMUNICANTEN

    Vorig jaar deden ruim duizend communicanten mee aan de actie Communicanten bidden voor Communicanten. Reden voor de jongerenafdeling van het bisdom om ook dit jaar weer Limburgse communicanten op te roepen om samen een ge-bedsketting te vormen. Volgens de initiatiefnemers is deelname heel eenvoudig, bijvoorbeeld door het Weesgegroet tijdens het traject van de communievoorbereiding of na de zegen in de communiemis te bidden en de datum van die viering door te geven op een landelijk mailadres. Zo ontstaat een heuse rozenkransesta-fette.

    Doel van de estafette is kinderen door gebed met elkaar te verbinden tot n grote rozenkrans en hen op eenvoudige wijze bij Maria te brengen. Voor alle communicanten en hun gezinnen zullen bovendien enkele kloosters bidden.

    Parochies mailen het aantal communicanten, de datum of data van de communieviering(en) en de adresgegevens van de parochie naar [email protected]. Zij ontvangen dan voor elke communicant gratis een kaartje en een Mariamedaille.

    Op www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl is een korte voor-beeldtekst ten behoeve van het misboekje te vinden. Hierop wordt ook bijgehouden welke communiegroepen meedoen aan deze estafette.

    NIEUWE BELEIDSMEDEWERKER JEUGDSinds 1 januari is Veroniek Christ bij het bisdom werkzaam als nieuwe beleidsmedewerker

    Jeugd en Jongeren binnen de Diocesane Pastorale Dienst (DPD). Zij is in die functie Marie-

    Jos Degens opgevolgd. De nieuwe medewerkster is bereikbaar via telefoonnummer

    (0475) 386835 of 06-20980556. Haar mailadres is [email protected].

    mailto:m.rademaker%40bisdom-roermond.nl?subject=http://www.kinderenbiddenvoorkinderen.nlmailto:v.christ%40bisdom-roermond.n?subject=

  • - 9 -

    HILDE KIEBOOM HOOFDSPREEKSTERBIJ ONTMOETINGSDAG VOOR VROUWEN

    Vrede is de toekomst, maar wat doen wij?' Dat is het thema van de twee ontmoetings-dagen die de stichting Mgr. Schrijnen-Huis op donderdag 12 en zaterdag 14 maart organiseert. Hoofdspreeksters zijn dan respectievelijk Hilde Kieboom en Paula Bemelmans van de SantEgidiobeweging. De dagen zijn bedoeld voor alle katholieke vrouwen uit Limburg die zich samen in de Veertigdagentijd willen voorbereiden op Pasen. De SantEgidiobeweging is een wereldwijde bewe-ging van christenen, die zich vanuit het evangelie inzetten voor de armen en de vrede. Momenteel telt de beweging zon 60.000 mannen en vrouwen die actief zijn in meer dan zeventig landen van alle continenten. De gemeenschap speelt geregeld een bemiddelende rol in gewapende conflicten.

    De tussenkomsten van SantEgidio bestaan uit een mix van vriendschap, discretie en diploma-tie. Noodzakelijke eigenschappen om tot wereldvrede te kunnen komen, maar ook voor ieder persoonlijk belangrijke eigenschappen. In het klein, in onze gezinnen, op het werk en in onze vriendschappen, zo zegt Hilde Kieboom, oprichtster van deze gemeenschap in Antwerpen.

    Tijdens de ontmoetingsdag in Roermond op donderdag 12 maart vertelt zij over haar inspiratie en over wat SantEgidio in Antwerpen heeft bereikt en met name doet voor daklozen en de vre-de. Op zaterdag 14 maart wordt die rol overgenomen door Paula Bemelmans, thuisverpleeg-kundige en verantwoordelijke voor het vrijwilligerswerk van het daklozenrestaurant Kamiano dat twintig jaar geleden door SantEgidio werd opgestart.

    Beide dagen vinden plaats bij het bisdom, Swalmerstraat 100 in Roermond. Beide keren duurt het programma van 10.00 uur tot 15.30 uur. Tijdens de bijeenkomsten is er ook een gezamen-lijke lunch en gebedsviering en zijn er diverse informatiestands. Opgave voor n van de twee dagen is mogelijk via [email protected] of (0475) 386820. De toegang is vrij (inclusief lunch).

    mailto:m.rademaker%40bisdom-roermond.nl?subject=

  • - 10 -

    60 jaar priester

    op 26 maart:ZEH dr. F.J. Heggen,

    Vlonderstraat 5 te 6118 CZ Nieuwstadt (emeritus)

    ZEH W.H. Janssen, Gaatstraat 2 te 6454 AN Jabeek (emeritus)

    ZEH Th.J.H. Meijs, Hoogstraat 11 te 6017 AP Thorn (emeritus-assistent)

    ZEH dr. P.G.A.J. Veugelers, Graaf van Waldeckstraat 4 te 6212 AP Maas-tricht (aalmoezenier)

    50 jaar priester

    op 3 april:ZEH P.H.J. Cp,

    Hoogakker 4 te 5802 MA Venray (emeritus)ZEH C.M.H.E. Crolla,

    Griend 1 te 6852 GW Huissen (emeritus)HEH mgr.drs. A.G.M. Franssen,

    Kapelweg 37 te 6267 BT Cadier en Keer (vicaris)ZEH drs. H.J.L. Knubben,

    Kerkstraat 13 te 6466 HS Kerkrade (assistent)ZEH Th.H.M. Peters,

    De Roskam 141 te 5912 JR Venlo (emeritus)ZEH J.M. Poell,

    Papenweg 65 te 6241 BS Bunde (emeritus)ZEH J.M.W. Thijssen,

    De Koningstraat 38 te 5984 NJ Koningslust (emeritus)

    ZEP S.J.H. de Hilster Ofm.Conv., Schildstraat 42 te 6444 XM Brunssum (assistent)

    40 jaar priester

    op 29 juni: ZEH F.H.M. Bronneberg,

    Prins Mauritslaan 55 te 6191 ED Beek (emeritus)

    op 18 oktober: HEH drs. J.A.E. Storcken s.m.a.,

    Klompenstraat 16 te 6251 NE Eckelrade (vicaris/pastoor)

    op 13 december: ZEH P.J.H. Kerkhofs,

    Leyenbroekerweg 107 te 6132 CD Sittard (assistent)

    HEH mgr. W.A. van der Valk, Belgi (emeritus)

    25 jaar priester

    op 9 juni:ZEH J.W. te Boekhorst,

    Pepinusbrug 6-B te 6102 RJ EchtHEH lic. R.A. de Graaf Woutering,

    Hoofdstraat 7 te 5961 EX Horst (pastoor-deken)HEH drs. G.A.M.L. Lauvenberg,

    Relindisstraat 1 te 6114 HB Susteren (pastoor-deken)

    op 30 december:ZEH R.M. Mathew Vayalumkal,

    Meezenbroekerweg 114 te 6412 VM Heerlen (pastoor)

    PRIESTER- EN DIAKENJUBILEA 2015 De volgende priesters en diakens van het bisdom Roermond gedenken dit jaar een bepaald wijdingsjubileum.

  • - 11 -

    25 jaar diaken

    op 17 november:EH N.J. Brauwers,

    Kruisveldstraat 6 te 6343 AM Klimmen(emeritus)

    EH W.G. Hendrix, Antoniuslaan 91 te 5921 KB Venlo (diaken-assistent)

    EH J.F. van Horsen, Berenhofstraat 11-B te B-3620 Veltwezelt (emeritus)

    BENOEMINGEN

    Dekenaat HorstVanwege de uitvoering van de ingezette her-structurering in het dekenaat Horst zijn door de bisschop van Roermond met ingang van 1 januari de volgende benoemingen gedaan:

    De zeereerwaarde heer Will Verbong is eervol ontslagen als pastoor van de H. Aldegundispa-rochie te Maasbree. Tegelijkertijd is hij benoemd tot priester-assistent van deze parochie.De zeereerwaarde pater Louis Verhaag c.s.s.p. is eervol ontslagen als pastoor van de parochies O.L.V. Geboorte te Kessel en Maria Onbevlekt Ontvangen te Kessel-Eik. Tege-lijkertijd is hij benoemd tot priester-assistent van deze parochies. De zeereerwaarde heer Hub Horstman is benoemd tot pastoor van de bovengenoemde parochies te Maasbree, Kessel en Kessel-Eik. Hij blijft daarnaast pastoor van Baarlo.

    De zeereerwaarde heer Hans van Tulder is eervol ontslagen als pastoor van de parochies H. Jozef te Beringe en Onbevlekt Hart van Ma-ria te Koningslust. Tegelijkertijd is hij benoemd tot priester-assistent van deze parochies. De hoogeerwaarde heer Peter van der Horst is benoemd tot pastoor van de bovengenoem-de parochies te Beringe en Koningslust. Ook is hij benoemd tot pastoor van de H. Nicolaas-

    parochie te Meijel, van welke laatste parochie hij tot nu toe administrator (= waarnemend pastoor) was. Bovendien is hij benoemd tot pastoor van de H. Hartparochie te Grashoek, waarvan pastoor-deken De Graaf Woutering tot nu toe administrator was. Van der Horst behoudt zijn overige taken, onder meer als pastoor van Helden, Panningen en Eghel.

    De zeereerwaarde heer Jan Peeters is eervol ontslagen als pastoor van de parochie O.L.V. Tenhemelopneming te Grubbenvorst en als administrator van de H. Nicolaasparochie te Broekhuizen. Tegelijkertijd is hij benoemd tot priester-assistent van deze parochies. De zeereerwaarde heer Ruud Verheggen is benoemd tot pastoor van de bovengenoemde parochies te Broekhuizen en Grubbenvorst. Ook is hij benoemd tot pastoor van de paro-chies H. Naam van Jezus te Broekhuizenvorst en H. Gertrudis te Lottum, waarvan pastoor-deken De Graaf Woutering tot nu toe adminis-trator was. Verheggen blijft daarnaast pastoor van Meerlo, Swolgen en Tienray.

    De zeereerwaarde pater Ben Faas is eervol ontslagen als pastoor van de H. Barbarapa-rochie te Griendtsveen. Tegelijkertijd is hij be-noemd tot priester-assistent van deze parochie.

  • - 12 -

    De hoogeerwaarde heer Alexander de Graaf Woutering is benoemd tot pastoor van bo-vengenoemde parochie te Griendtsveen. Hij behoudt daarnaast zijn overige taken, onder meer als pastoor-deken van Horst.

    Dekenaat SchinnenDe zeereerwaarde pater Jacques Hoedema-kers s.m.m. is met ingang van 1 januari be-noemd tot priester-assistent van de parochie H. Petrus Canisius te Puth. Hij was tot nu toe priester-assistent van de parochies H. Lam-bertus te Oirsbeek en H.Jozef te Doenrade.

    Dekenaat VenloDe zeereerwaarde heer Jos van der Ven is met ingang van 15 januari eervol ontslagen als pastoor van de parochies H. Andreas te Velden, HH. Petrus en Paulus te Arcen en H.

    Antonius Abt te Lomm. Hij is met ingang van die datum benoemd tot pastoor van de paro-chies H. Antonius van Padua, H. Hubertus, H. Maximiliaan Kolbe, H. Jozef, H. Lambertus, H. Johannes de Doper en Onbevlekt Hart van Maria, allen te Blerick (Venlo). De hoogeer-waarde heer Jos Spee is met ingang van 23 januari benoemd tot administrator (= waarne-mend pastoor) van de bovengenoemde paro-chies te Velden, Arcen en Lomm. Hij behoudt zijn overige taken, onder meer als pastoor-deken van Venlo.

    Dekenaat VenrayDe zeereerwaarde pater Koen Wauben o.c.d. is met ingang van 11 januari benoemd tot pastoor van de parochie H. Willibrordus te Geysteren. Hij was voorheen onder meer rec-tor te Smakt en priester-assistent in Venray.

    RECTIFICATIE KERKBALANSUit de landelijke persinformatie van de Actie Kerkbalans, die vorige maand gepubliceerd werd, kon de conclusie getrokken worden dat de vergoedingen voor kerkdiensten in het bisdom Roermond met ruim 360.000 euro zouden zijn toegenomen. Zo stond het ook in het Info-Bulletin van januari vermeld. Dat is echter niet correct. De inkomsten uit vergoedingen voor kerkdiensten zijn in 2013 met zon vier procent afgenomen.

    Meer info: www.kerkbalans.nl

    BISDOMRETRAITETraditiegetrouw vindt in de eerste week van de veertigdagentijd een retraite plaats voor alle priesters en diakens van het bisdom Roermond, maar ook voor alle andere priesters en diakens in Nederland. De inleidingen worden ditmaal verzorgd door Joachim kardinaal Meisner, de emeritus-aartsbisschop van Keulen.

    De retraite vindt plaats in Grootseminarie Rolduc van maandag 23 tot en met woensdag 25 februari. Priesters en diakens kunnen zich nu nog net aanmelden via (0475) 386740 of [email protected]

    http://www.kerkbalans.nlmailto:g.smulders%40bisdom-roermond.nl%20?subject=

  • - 13 -

    OPLEIDINGSTRAJECT KERKMUSICUS III De Sint-Gregroriusvereniging in het bisdom Roermond biedt een opleidingstraject aan voor het behalen van het diploma Kerk-musicus III, het hoogst haalbare erkende amateurdiploma kerkmusicus. Het traject omvat een tweejarige flexibele individuele opleiding. Samen met een trajectcoach zal de student door intensieve zelfstudie en met een goede begeleiding de mogelijk-heid geboden worden tot het behalen van dit waardevolle diploma. Meer informatie: [email protected].

    WORKSHOP ROND HET PASSIEVERHAALIn de laatste twee weken van de veertigda-gentijd staat het Passieverhaal Christus lijden en sterven centraal. Het is een oude traditie dat drie zangers het verhaal voordra-gen. Rond dit gezongen Passieverhaal biedt de Gregoriusvereniging een workshop aan, waarbij de gregoriaanse gezangen die het Passieverhaal illustreren en becommentari-ren worden bestudeerd en gezongen. Deze workshop vindt plaats op zondag 8 maart in de Sint Jozefkerk te Waubach (Kerkstraat 31, Landgraaf) en op zondag 22 maart in de Grote Kerk van Venray, beide keren van 14.00 tot 16.00 uur. De middagen worden om 16.30 uur besloten met een uit-voering van de Passie en de gezangen (tot uiterlijk 17.00 uur).

    Zowel beginners als gevorderde gregori-aans-zangers zijn welkom bij de workshops, de uitvoering is voor iedereen toegankelijk. Inleiders zijn respectievelijk Steven van Kempen in Waubach en Ad Voesten in Ven-ray, alsmede pastoor Ed Smeets. In Venray vindt de middag plaats in samenwerking met het Kamerkoor Contrast. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Deelnamekosten 5,- per persoon. Info en opgave: (0475) 386725 of [email protected].

    PASSIECONCERTEN Op woensdag 1 april om 20.00 uur voeren kamerkoor en -orkest van merendeels stu-denten van het Conservatorium Maastricht in de H. Martinuskerk te Gronsveld de Missa pro defunctis uit van de Maastrichtse priester-componist Marcus Teller (1682-1728). Het concert wordt afgewisseld met orgelwerken door Steven van Kempen. En-tree vrije gave.Het Gemengd Koor Crescendo Doenrade zingt op zondag 22 maart om 15.30 uur in de Christus Hemelvaart en H. Jozefkerk te Sittard een passieconcert. Dit benefietcon-cert wordt gegeven voor het behoud van het Franse Klooster te Sittard. Beide concerten worden door de Gregorius-vereniging van harte aanbevolen.

    NIEUWS VAN DE SGV-ROERMOND

    mailto:ed.smeets%40hetnet.nl?subject=mailto:sgv%40bisdom-roermond.nl?subject=

  • - 14 -

    DE SPIRITUALITEIT VAN DE KERKZANGERDe reeds eerder aangekondigde lezing van Jos Bielen (Norbertijn van abdij Averbode en docent kerkmuziek in Vlaanderen) rond het thema Zingen in de kerk, waarom dan toch? vindt plaats op maandag 9 maart om 19.30 uur (tot 21.30 uur) in de Caroluskapel, Swalmerstraat 100 te Roermond. Aanmelden via (0475) 386725 [email protected].

    VACATUREGediplomeerd pianiste/organiste zoekt koor in de regio Midden-Limburg. Is beschikbaar voor de H. Mis op zondag en zaterdag-avond, daarnaast ook voor uitvaarten en huwelijksmissen. Tevens is het mogelijk te repeteren op dinsdag- woensdag- of donder-dagavond. Info: 06-12783370 of [email protected].

    Meer informatie: Secretariaat van de Sint-Gregorius-vereniging in het bisdom Roermond: Swalmerstraat 100, 6041 CZ Roermond

    T: 0475-386725 (14.00 -17.00 uur)F: 0475-386797E: [email protected]: www.sgv-bisdom-roermond.nl

    OVERLEDENOp 8 januari overleed in Kerkrade oud-pastoor Sjef Scheepers. Hij werd op 6 mei 1926 te

    Nieuwenhagen geboren en op 21 maart 1953 tot priester gewijd. Vervolgens was hij kape-

    laan van de parochie H. Joannes Bosco te Venlo en in 1971 werd hij pastoor van de H. Mar-

    tinusparochie te Stein. In 1992 kreeg hij eervol ontslag en ging hij met emeritaat. Daarna

    heeft hij nog geruime tijd zijn priesterlijke diensten aangeboden, met name in Zorgcentrum

    De Dormig in Landgraaf. Pastoor Scheepers werd op 14 januari gecremeerd.

    Op 10 januari overleed in Schimmert pater Thei Hustin s.m.m. Hij werd op 27 oktober

    1923 te Heerlen geboren. In 1945 werd hij montfortaan en ontving op 4 maart 1951 de

    priesterwijding. Zijn eerste benoeming was leraar op de Missievakschool in Bunde. Na tien

    jaar werd hij, tot aan de sluiting, overste van deze school. Daarna was hij directeur van

    Huize St. Jozef in Bunde, vervolgens districtscatecheet en van 1974 tot 1981 kapelaan van

    de H. Bartholomeusparochie te Meerssen. Van 1983 tot 1993 was hij provinciaal en in 1994

    werd hij overste van de communiteit in Vroenhof en rector van het zorgcentrum. Vanaf 2010

    verbleef hij bij de communiteit in Schimmert. Pater Hustin werd op 16 januari op het kloos-

    terkerkhof te Schimmert begraven.

    mailto:sgv%40bisdom-roermond.nl?subject=mailto:louisesavelkoul%40hotmail.com?subject=mailto:sgv%40bisdom-roermond.nl?subject=http://www.sgv-bisdom-roermond.nl

  • - 15 -

    B I S D O M A G E N D A16 en 17 februari

    CarnavalBisdom en kathedraal dicht

    18 februariAswoensdagBegin van de VeertigdagentijdStart Vastenactie

    21 februariServaaslofprijzing, Maastricht

    21/22 februariPublicatie Vastenboodschap bisschop

    23 t/m 25 februariBisdomretraite, Kerkrade

    28 februariBezinningsdag Kairos, RoermondLight-time, Roermond

    1 maartRKK-televisiemis, Meerssen

    8 maartWorkshop Passieverhaal, Landgraaf

    9 maartLezing spiritualiteit kerkzanger, Roermond

    12 en 14 maartLezing SantEgidio, Roermond

    13 /m 15 maartGezinsweekeinde, Steyl

    14 maartLight-time, Tegelen

    15 maartZondag Laetare / halfvasten

    19 maartHoogfeest Sint Jozef

    Meer info:

    www.bisdom-roermond.nl

    C O L O F O NHet Info-bulletin is een nieuws- en informatieblad voor leden van pastorale teams, kerkbestuursleden en vrijwilligers in het bisdom Roermond.

    R E D A C T I EDienst Pers en Communicatie bisdom Roermond Postbus 980 - 6040 AZ RoermondT: (0475) 386 852 F: (0475) 386 847E: [email protected] W: www.bisdom-roermond.nlISSN: 1569-78431

    Vanwege onttrekking aan de eredienst van de H. Gulilmuskerk te Maastricht biedt het kerk-bestuur de volgende attributen aan: diverse kerkbanken met bijbehorende kussentjes en knielbanken, n groot en drie kleinere marmeren altaren, een ambo met gipsen ver-rezen Christus, een groot elektronisch orgel met twee manualen, diverse kazuifels en gebedsmantels in de liturgische kleuren wit, groen en paars. Tevens veertien kruisweg-staties uit het voormalige Klevarieziekenhuis. Reacties: (043) 3634348 of [email protected]

    Parochies, kloosters of kerkelijke instellingen die een oproep in deze rubriek willen plaatsen, kunnen dit doorgeven aan de redactie van het INFO-bulletin: Postbus 980, 6040 AZ Roermond. T: (0475) 386852; E: [email protected]

    VRAAG EN AANBOD

    http://www.bisdom-roermond.nlmailto:persdienst%40bisdom-roermond.nl?subject=http://www.bisdom-roermond.nlmailto:jmpp.jeukens%40planet.nl%20?subject=mailto:persdienst%40bisdom-roermond.nl?subject=

  • - 16 -

    www.bisdom-roermond.nl

    www. kathedraal-roermond.nl

    www.missieburo.nl

    www.carolushuis.nl

    www.de-sleutel.nl

    www.rolduc.nl

    www.catechistenopleiding.nl

    www.huwelijkengezin.nl

    www.pausfranciscusgroepen.nl

    www.sgv-roermond.nl

    www.catechesesite.nl

    www.schrijnenhuis.nl

    www.paredisstichting.nl

    www.kruisenenkapellenlimburg.nl

    BISDOM OP INTERNET

    http://http://http://www.missieburo.nlhttp://http://http://http://http://http://www.pausfranciscusgroepen.nlhttp://www.sgv-roermond.nlhttp://http://http://http://http://www.bisdom-roermond.nlhttp://www.paredisstichting.nlhttp://www.catechesesite.nlhttp://www.kruisenenkapellenlimburg.nl

    _GoBack

    Button 2: Page 2: Page 3: Page 4: Page 5: Page 6: Page 7: Page 8: Page 9: Page 10: Page 11: Page 12: Page 13: Page 14: Page 15: Page 16:

    Button 3: Page 2: Page 3: Page 4: Page 5: Page 6: Page 7: Page 8: Page 9: Page 10: Page 11: Page 12: Page 13: Page 14: Page 15: Page 16:

    Button 1: Page 2: Page 3: Page 4: Page 5: Page 6: Page 7: Page 8: Page 9: Page 10: Page 11: Page 12: Page 13: Page 14: Page 15: Page 16: