Infobulletin 03 2015

12
- 1 - ANBI-regels voor Kerk gaan veranderen [1] Tienerweekeinde [2] Wereldjongerendag over Reis naar Polen [3] Vormelingendag [3] Academie Rolduc over Midden-Oosten [4] Boekenmarkt Rolduc [4] Chrismamis: alle parochies verzameld in de bisschopskerk [5] Cursussen voor kerkbestuursleden [5] Korting parochies bij Passiespelen [6] Contactdag Kruisen en Kapellen [6] Open Dag Kairos [7] Impulsdag catechese [7] Misdienaarsdag op 13 juni in Houthem [7] Noveen voor gezinssynode [8] Nieuws van de SGV-Roermond [9] Overleden [10] Vraag en aanbod [10] Bisdomagenda [11] Benoemingen [12] IN DIT NUMMER JAARGANG 14 / NR. 3 MAART 2015 ANBI-REGELS VOOR KERK GAAN VERANDEREN De gezamenlijke regeling voor de ANBI-status van kerkelijke instellin- gen gaat vanaf 1 januari 2016 veran- deren. Daarvoor moet de komende maanden een register worden sa- mengesteld. Alleen kerkelijk rechts- personen en ‘annexe’ instellingen en stichtingen die in dat register zijn opgenomen, worden als ANBI geac- cepteerd. Tot nu toe was de R.-K. Kerk als geheel door de Belastingdienst als ANBI (Algemeen Nut Be- ogende Instelling) erkend. Door deze zogeheten groepsbeschikking hadden alle parochies, kloosters, kerkelijke stichtingen en andere tot de Kerk behorende rechtspersonen automatisch de ANBI-status. Dit gaat vanaf 1 januari 2016 veranderen. De wetgever wil dat expliciet be- noemd wordt welke rechtspersonen onder verantwoordelijkheid van de Kerk vallen. In de praktijk betekent dit dat de bisdommen een inventarisatie gaan maken van alle officiële kerkelijke instellingen. Daartoe behoren op de eerste plaats alle parochies. Maar ook stichtin- gen die binnen een parochie functioneren, zoals bijvoorbeeld een caritasinstelling of ‘armenbe- stuur’, een broederschap of een kerkkoor. De nieuwe regeling is ook van toepassing op kerke- lijke instellingen die buiten de parochiestructuur om min of meer zelfstandig functioneren. Lees verder op pagina 2

Transcript of Infobulletin 03 2015

Page 1: Infobulletin 03 2015

- 1 -

ANBI-regels voor Kerk gaan veranderen [1] Tienerweekeinde [2] Wereldjongerendag over Reis naar Polen [3] Vormelingendag [3] Academie Rolduc over Midden-Oosten [4] Boekenmarkt Rolduc [4] Chrismamis: alle parochies verzameld in de bisschopskerk [5] Cursussen voor kerkbestuursleden [5] Korting parochies bij Passiespelen [6] Contactdag Kruisen en Kapellen [6] Open Dag Kairos [7] Impulsdag catechese [7] Misdienaarsdag op 13 juni in Houthem [7] Noveen voor gezinssynode [8] Nieuws van de SGV-Roermond [9] Overleden [10] Vraag en aanbod [10] Bisdomagenda [11] Benoemingen [12]

IN DIT NUMMER

JAARGANG 14 / NR. 3 MAART 2015

ANBI-REGELS VOOR KERK GAAN VERANDEREN

De gezamenlijke regeling voor de ANBI-status van kerkelijke instellin-gen gaat vanaf 1 januari 2016 veran-deren. Daarvoor moet de komende maanden een register worden sa-mengesteld. Alleen kerkelijk rechts-personen en ‘annexe’ instellingen en stichtingen die in dat register zijn opgenomen, worden als ANBI geac-cepteerd.

Tot nu toe was de R.-K. Kerk als geheel door de Belastingdienst als ANBI (Algemeen Nut Be-ogende Instelling) erkend. Door deze zogeheten groepsbeschikking hadden alle parochies, kloosters, kerkelijke stichtingen en andere tot de Kerk behorende rechtspersonen automatisch de ANBI-status. Dit gaat vanaf 1 januari 2016 veranderen. De wetgever wil dat expliciet be-noemd wordt welke rechtspersonen onder verantwoordelijkheid van de Kerk vallen.

In de praktijk betekent dit dat de bisdommen een inventarisatie gaan maken van alle officiële kerkelijke instellingen. Daartoe behoren op de eerste plaats alle parochies. Maar ook stichtin-gen die binnen een parochie functioneren, zoals bijvoorbeeld een caritasinstelling of ‘armenbe-stuur’, een broederschap of een kerkkoor. De nieuwe regeling is ook van toepassing op kerke-lijke instellingen die buiten de parochiestructuur om min of meer zelfstandig functioneren.

Lees verder op pagina 2

Page 2: Infobulletin 03 2015

- 2 -

Vervolg van pag. 1

Onder de nieuwe regeling vallen eveneens alle zogeheten ‘annexe’ instellingen. Dit zijn de ka-tholieke burgerlijke instellingen of gewone stichtingen en verenigingen naar Nederlands recht, die binnen de invloedssfeer van de Kerk vallen. Of een stichting hiertoe behoort, is afhankelijk van wat daarover in de eigen statuten is geregeld. Het gaat dan over zaken als de voordracht van bestuursleden, financiële verantwoording, etc.

Buiten de min of meer officiële kerkelijke instellingen zoals parochies, is nooit exact bijge-houden hoeveel kerkelijke rechtspersonen of annexe instellingen er bestaan. Dit moet nu wel gebeuren. Binnenkort zullen alle parochies en bij het bisdom bekende stichtingen een verzoek krijgen om alle hun bekende instellingen aan te melden voor inschrijving in het gezamenlijke register.

Daarnaast moeten deze rechtspersonen zelf ook aan een aantal voorwaarden gaan voldoen, om als ANBI-erkend te worden of te blijven. Zo moeten van iedere instelling onder meer de contactgegevens, de bestuurssamenstelling, een beleidsplan en de financiële gegevens op internet worden gepubliceerd.

De wetgever wil met deze nieuwe regels de transparantie vergroten, het vertrouwen in de filan-tropische sector versterken en donaties stimuleren. De ANBI-erkenning is hiervoor van belang, omdat deze fiscale voordelen biedt aan mensen die een gift aan een kerkelijke instelling willen doen. Bovendien is de ontvangende organisatie vrijgesteld van schenk- en erfrecht, mits deze ANBI-erkend is. Dit betekent dat het vooral voor alle betreffende instellingen zelf van groot be-lang is om zich in te schrijven in het nieuwe register.

Binnenkort volgt meer informatie over de wijze waarop in het bisdom Roermond de betreffende gegevens zullen worden verzameld.

TIENERWEEKEINDE

Onder de titel ‘Manna’ organiseert de jongerenafde-ling van het bisdom een weekeinde voor tieners tus-sen 12 en 18 jaar. Het vindt plaats van vrijdagavond 10 tot en met zondagmiddag 12 april in een kam-peerboerderij in Herkenbosch. Naast bezinnende liturgische en catechetische momenten, bevat het weekeinde ook veel sport- en spelevenementen. De deelnamekosten bedragen € 45,-. Aanmelden en info: [email protected]

Page 3: Infobulletin 03 2015

- 3 -

WERELDJONGERENDAGOVER REIS NAAR POLEN

De jongerenafdeling van het bis-dom organiseert in de zomer van 2016 een reis naar de katholieke Wereldjongerendagen die dan in Polen plaatsvinden. Het wordt een reis waarbij geloofsverdieping, gemeenschapsvorming en diaco-nie centraal staan, met bovendien ruimte voor ontspanning en be-zichtiging van Polen en de buur-landen. De reis staat open voor jongeren vanaf 16 jaar. Aan de reis gaat een periode van voorberei-ding vooraf. De aftrap daarvoor is op Palmzondag, 29 maart aanstaande.

Tijdens die middag wordt onder meer de boodschap van paus Franciscus aan de jongeren van de wereld besproken, wordt teruggeblikt op eerdere Wereldjongerendagen en wordt een eerste toelichting gegeven op de reisplannen van volgend jaar. De dag vindt plaats in de bisdomge-bouwen te Roermond, begint om 14.00 uur en eindigt rond 19.00 uur met een warme maaltijd. Voor meer info en opgave: [email protected]

VORMELINGENDAG

Een keer per jaar wordt in de bisschopsstad

Roermond de Christoffeldag gehouden, een

ontmoetingsdag voor alle vormelingen van

dat schooljaar. Dit jaar op zaterdag 18 april.

Inschrijven is nu nog net mogelijk en kan via

www.christoffeldag.nl.

Page 4: Infobulletin 03 2015

- 4 -

ACADEMIE ROLDUC OVERMIDDEN-OOSTEN

De onrust in het Midden-Oosten beheerst al vele jaren de nieuwsrubrieken. De al decen-nia durende conflicten roepen de vraag op of er wel oplossingen mogelijk zijn? Hoe kijken mensen in het Midden-Oosten en het Westen tegen deze conflicten en mogelijke oplossingen aan? Welke verschillende mens- en godsbeelden spelen hierin een rol? Over die vragen gaat op vrijdag 17 april de eerstvolgende bijeenkomst in het kader van de lezingencyclus Academie Rolduc. In een reeks open avonden worden brede thema’s op het gebied van kerk, politiek en cultuur vanuit allerlei oogpunten belicht. Tijdens de bijeenkomst over het Midden-Oosten belicht dr. Detlef Rohling de problematiek vanuit een filosofisch oogpunt. De avond is een vervolg op de lezing van 20 maart door drs. Helene Etminan, die vanuit godsdienstwetenschappelijk perspec-tief naar hetzelfde thema kijkt.

De lezingen van Academie Rolduc zijn voor iedereen toegankelijk. Deelname kost € 5,- per avond. De bijeenkomsten beginnen steeds om 19.00 uur en worden gehouden in Abdij Rolduc, Heyendallaan 82 in Kerkrade. Kijk voor het volledige programma van de lezingencyclus op www.bisdom-roermond.nl/nieuwe-academie-rolduc

BOEKENMARKT ROLDUCOok dit jaar organiseert de bibliotheek van Grootseminarie Rolduc een boeken-markt. Deze wordt gehouden op zaterdag 21 maart van 09.00 uur tot 14.00 uur.

In het seminariegebouw te Kerkrade worden tweedehands boeken voor een gering bedrag te koop aangeboden. Daarbij gaat het om doubletten uit het filosofische en theologische bestand, als ook om boeken uit verschillende andere vakgebieden, o.a. (kerkelijke) kunst en architec-tuur, (kerk-)geschiedenis, en niet op de laatste plaats ook weer de zogenaamde ‘Limburgen-sia’. Het zijn merendeels Nederlandse, Duitse en Engelstalige boeken. Tevens is op de boe-kenmarkt zowel specifiek wetenschappelijke alsook breed toegankelijke literatuur te vinden.

De opbrengst van de boekenmarkt komt voor de helft ten goede aan de vastenactie van het grootseminarie en voor de andere helft aan de bibliotheek van de priesteropleiding. Kijk voor meer info ook op www.rolduc.nl.

Page 5: Infobulletin 03 2015

- 5 -

CHRISMAMIS: ALLE PAROCHIESVERZAMELD IN DE BISSCHOPSKERK

Een van de meest bijzondere vieringen in de Goede Week is elk jaar de zogehe-ten Chrismamis. Dat is een viering die in elk bisdom maar één keer jaar en op één plaats wordt gehouden. In principe is dit op Witte Donderdag of op de voor-avond daarvan.

Tijdens die mis gebeuren twee belangrijke dingen. Zoveel mogelijk priesters van het bisdom zijn samen met de bisschop verenigd en zij hernieuwen dan de beloftes die zij bij hun priester-wijding hebben gedaan. Tijdens deze viering wijdt de bisschop ook de heilige oliën (chrisma) die in parochies worden gebruikt voor dopen, vormen en ziekenzalving. Dit verklaart ook met-een de naam van de viering.

In het bisdom Roermond is het gebruik dat de chrismamis op de woensdagavond in de Goede Week wordt gehouden, dit jaar dus op 1 april. De viering vindt plaats in de Sint-Christoffelka-thedraal aan de Markt in Roermond. Niet alleen priesters, maar ook vertegenwoordigers van een groot aantal parochies - vaak leden van kerkbesturen of andere vrijwilligers - zijn daar dan bij aanwezig. Het is elk jaar een heel sfeervolle viering, waarbij een groot saamhorigheidsge-voel leeft dat de parochies in Limburg nauw met elkaar en met de bisschop verbonden zijn.

CURSUSSEN VOOR KERKBESTUURSLEDEN

Komend voorjaar wordt weer een aantal cursussen aangeboden, speciaal voor kerkbestuursleden en parochievrijwilligers die zich bezig houden met de mo-dules kerkbijdrage of financiële administratie binnen het computerprogramma Navision.

De cursussen worden gehouden bij het bisdom in Roermond en beslaan een hele ochtend en middag. Op de woensdagen 15 en 29 april wordt de cursus Financiële Administratie gegeven, op de vrijdagen 29 mei en 12 juni de cursus Ledenadministratie en op vrijdag 26 juni de cursus Kerkbijdrage.

Parochies hebben na aansluiting op Navision recht op één gratis cursus per module. Ver-volgaanmeldingen per module kosten 125 euro per cursusdag. Meer informatie en aanmelding: [email protected]

Page 6: Infobulletin 03 2015

- 6 -

KORTING PAROCHIES BIJ PASSIESPELENOnder de titel ‘Lente in Galilea’ gaat op zondag 10 mei in de Doolhof in Tegelen de 20ste editie van de Passiespelen in première. Het is de eerste van een reeks van 25 voorstellingen. Tot en met 13 september is de voorstelling elke weekeinde te zien. Parochies die met groepen vanaf 20 per-sonen de Passiespelen willen bezoeken, kunnen 15% korting krijgen op entreekaartjes. Bij de kas-sa van de Passiespelen is hiervoor een speciaal formulier aan te vragen.

Het vijfjaarlijks evenement – ontstaan in 1931 – is uitgegroeid tot een theatergebeurtenis van internationale allure. Tijdens een drie uur durende openluchtvoorstelling worden de laatste dagen uit het leven van Jezus nagespeeld. De Vlaamse schrijver Patrick Lateur schreef deze keer de tekst vanuit het perspectief van de Emmaüsgangers. De regie is net als de vorige keer in handen van Cees Rullens. De muziek is van componist Nard Reijnders.

Tussen 10 mei en 13 september wordt het spel elke zondag om 14.30 uur opgevoerd. En ver-der op Hemelvaartsdag 14 mei en Tweede Pinksterdag 25 mei. Van 18 juli tot en met 8 augus-tus zijn er bovendien op zaterdagavond voorstellingen om 18.00 uur.

Vraag voor de groepskorting het aanvraagformulier aan via [email protected]. Individuele kaarten zijn onder meer te koop via www.passiespelen.nl en via (077) 3263100, bij de kassa in en diverse verkooplocaties in Noord- en Zuid-Limburg.

CONTACTDAG KRUISEN EN KAPELLEN Iedereen die zich in Limburg bezighoudt met het behoud en beheer van kruisen en kapellen is zaterdag 11 april van harte welkom in Abdij Rolduc voor de jaar-lijkse contactdag. Deze dag is een initiatief van de Stichting Kruisen en Kapel-len in Limburg.

Vrijwilligers en vertegenwoordigers van lokale werkgroepen ontmoeten elkaar die dag om bij te praten. De stichting zal die middag een aantal nieuwe initiatieven presenteren. Verder zal een vertegenwoordiger van de Monumentenwacht Limburg een toelichting geven op haar betrok-kenheid bij het onderhoud van klein religieus erfgoed. De middag wordt afgesloten met een rondleiding door Abdij Rolduc.

Geïnteresseerden in kruisen en kapellen zijn van harte welkom bij de contact dag. Deelname kost € 7,50 per persoon. Aanmelden kan via [email protected].

Page 7: Infobulletin 03 2015

- 7 -

IMPULSDAG CATECHESE

De afdeling Catechese en Vorming van het bisdom nodigt alle belangstellenden uit voor een impulsmiddag over parochiecatechese. Deze wordt gehouden op woens-dag 22 april. Tijdens deze bijeenkomst worden drie relatief nieuwe catechesepro-jecten nader voorgesteld. Het gaat om de nieuwste delen uit de reeks ’Het licht op ons pad’, het pas verschenen magazine uit de serie ‘Leven, wat er echt toe doet’ en de afronding van het WeG-project (Wegen naar volwassen Geloof). ‘Het Licht op ons pad’ is een zeer uitvoerige doorlopende catechesemethode voor kinderen en jongeren van 4 tot en met 16 jaar en ouder. Recentelijk is de derde en laatste jaargang uit deze reeks verschenen. De hele methode is nu compleet en volledig te gebruiken voor allerlei leef-tijdsgroepen in onder meer parochies. ‘Verbonden, de kunst van goed samenleven’ is de titel van een magazine over de betekenis van de eucharistie, die vorig jaar verscheen in een reeks van catechetische magazines. Min of meer gelijktijdig verscheen het boekje ‘Kleine voeten op grote wegen’ ten behoeve van ouder-avonden voor de eerste communie. Van de laagdrempelige geloofscursus voor WeGproject is nu het afsluitende deel ‘Kom en zie’ gereed. Tijdens de impulsmiddag worden alle projecten in workshops toegelicht. De bijeenkomst vindt plaats in de bisdomgebouwen te Roermond. De middag begint om 13.30 uur en duurt tot circa 17.00 uur. Aanmelden en info: [email protected]

MISDIENAARSDAG OP 13 JUNI IN HOUTHEMHouthem-Sint Gerlach is dit jaar de plaats waar tientallen misdienaars uit heel Limburg zich verzamelen. Op zaterdag 13 juni vindt daar de jaarlijkse misdienaars- en acolietendag plaats.

Er is een leuk programma samengesteld rond de bedevaartkerk van Sint Gerlachus. Hulp-bisschop De Jong komt er naartoe. En er valt nog wat te winnen ook. Meer informatie is te vinden op www.bisdom-roermond.nl/jongeren

OPEN DAG KAIROSOp zaterdag 11 april houdt de catechistenopleiding Kairos een Open Dag in Roermond. Deze dag is bedoeld voor mensen die er over denken om als vrijwilliger een taak in een parochie te gaan vervullen of die van uit een persoonlijke interesse losse cursussen willen volgen. Kijk voor meer info op www.catechistenopleiding.nl.

Page 8: Infobulletin 03 2015

- 8 -

NOVEEN VOOR GEZINSSYNODEIn Rome is een noveen van Eucharistische Aanbidding gelanceerd ter voorbereiding op de gezinssynode in oktober. Het idee is dat negen maanden lang, steeds op de eerste donderdag van de maand, zoveel mogelijk mensen deze Aanbidding houden.

De twee initiatiefnemers, Christine McCarthy en Diane Montagna, hebben de ‘Vereniging van Eucharistische Aanbidding voor de Synode over het Gezin 2015’ opgericht omdat, in hun ogen, er zelden zo’n belangrijke bijeenkomst van synodevaders is geweest rond dit onderwerp. Juist die zaken die van cruciaal belang zijn voor het leven van de Kerk en voor de maatschappij zul-len aan de orde komen, met name die over het huwelijk. En omdat de paus ook de lekengelovi-gen uitdrukkelijk heeft opgeroepen te bidden voor deze synode, hebben de dames dit initiatief gelanceerd. De eerste twee noveendagen hebben reeds plaatsgevonden of 5 februari en 5 maart. De laat-ste keer valt op 1 oktober, het feest van de H. Theresia van Lisieux. Drie dagen later start dan de synode. Iedereen die wil deelnemen kan op de site http://adorationforsynod2015.blogspot.it meer informatie vinden. Er is ook een facebookpagina aan het initiatief gelinkt. Op de site wordt men aangespoord op de aangewezen dagen aanbidding te organiseren / houden al naar ge-lang ieders eigen mogelijkheden en omstandigheden. De dagen dat de noveen nog plaatsvindt zijn de donderdagen 2 april (Witte Donderdag), 7 mei (Vijfde donderdag van Pasen), 4 juni (Sacramentsdag), 2 juli (13de donderdag door het jaar), 6 augustus (Transfiguratie), 3 september (St. Gregorius de Grote) en 1 oktober.

HUWELIJKSZONDAGIn samenwerking met het Centrum voor Huwelijk en Gezin wordt op zondag 13 september Huwelijkszondag gevierd. Die dag is er in bezinningshuis Regina Carmeli in Sittard een ontmoetingsdag voor kerkelijk gehuwde echtparen van alle leeftijden.

Gastsprekers zijn diaken R. Klinkenberg en bisschop H. van den Hende van Rotterdam. Op het programma staan verder een eu-charistieviering, een gezamenlijke maaltijd, een apart kinder- en tienerprogramma en een viering met hernieuwing van de trouwbeloften. Deelname kost € 20,- voor echtparen zonder kinderen en € 25,- voor echtparen met kinderen. Aanmelden kan via [email protected]

Page 9: Infobulletin 03 2015

- 9 -

Presentatie studiemappenOok dít jaar presenteert de Sint-Gregorius-vereniging twee nieuwe studiemappen met liturgisch zangmateriaal voor koordirigenten, organisten, zangers, koorbesturen, priesters, diakens en alle andere geïnteresseerden. Het betreft ditmaal de map ‘Haec dies’ met gezangen voor de Paastijd en de map ‘Kyrie eleison’ met vaste misgezangen van Lim-burgse componisten. De presentatie van de mappen vindt in verschillende regio’s plaats. Op 26 april in de H. Stefanuskerk te Heel, op 17 mei in de H. Drievuldigheidskerk te Rimburg, op 5 juli in de Paterskerk te Venray en op 12 juli in de H. Johannes de Doper-kerk te Nieuwstadt, telkens van 15.00 uur tot 17.00 uur. Het Venrayse kamerkoor Contrast verleent medewerking aan de presentaties. Meer info via het SGV-secretariaat.

Requiem van Hans LachmanHet Van Limburg Requiem is een concert-voorstelling in een multimedia uitvoering. Rode draad in het programma is het Re-quiem van Hans Lachman, een herontdekt werk voor koor, orkest, orgel en tenorsolo. De Nederlands Joodse componist heeft dit werk gecomponeerd ter nagedachtenis aan pastoor Henri Vullinghs.

Deze pastoor van Grubbenvorst hielp het gezin Lachman onder te duiken tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor het gezin de oorlog overleefde. De pastoor werd op 1 mei 1944 voor zijn kerk gearresteerd en na zware mishandeling op transport gesteld naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Hij overleed op 9 april 1945 in het concen-tratiekamp Bergen-Belsen. De uitvoering van dit bijzondere werk is op 9 en 10 april in de parochiekerk van Grubbenvorst. Meer info: [email protected]

VacatureDe Leeuwer Cantorij is op zoek naar een organist/pianist om het vierstemmige koor te begeleiden. Het koor zingt elke eerste zater-dag van de maand in de H. Lambertuskerk te Swalmen om 19.00 uur. Repetitieavond op dinsdag. Meer info: [email protected]

NIEUWS VAN DE SGV-ROERMOND

Meer informatie: Secretariaat van de Sint-Gregorius-vereniging in het bisdom Roermond: Swalmerstraat 100, 6041 CZ RoermondT: 0475-386725 (14.00 -17.00 uur)F: 0475-386797E: [email protected]: www.sgv-bisdom-roermond.nl

VAN POSTAAL NAAR DIGITAALReeds meer dan de helft van de abonnees van het Infobulletin is overgestapt van een postaal naar een digitaal abonnement en ontvangt het maandblad nu in de mailbox in plaats van in de brievenbus. Niet alleen kostenbesparender en milieuvriendelijker, maar ook gebruiksvriende-lijker. Kortom: stap ook over! Stuur een mail met vermelding van uw overstap, naam en adres naar [email protected] en u ontvangt het eerstvolgende nummer digitaal.

Page 10: Infobulletin 03 2015

- 10 -

OVERLEDENOp 6 februari overleed in Heythuysen oud-pastoor Rody Schreinemacher. Hij werd op 4 juni 1931 in Maastricht geboren en op 2 april 1960 tot priester gewijd. Daarna was hij kape-laan van de H. Lambertusparochie te Oirsbeek, vervolgens vanaf 1969 van de H. Martinus-parochie te Weert en vanaf 1974 van de H. Willibrordusparochie te Stramproy. In 1979 werd hij pastoor van de H. Lambertusparochie te Blerick. In 1992 kreeg hij eervol ontslag en ging hij met emeritaat, maar hij bleef zijn priesterlijke diensten aanbieden binnen, met name, het pastoraal team van het Sint Jansgasthuis te Weert en in de H. Barbaraparochie Tungelroy. Pastoor Schreinemacher werd op 12 februari op het kerkhof van Tungelroy begraven.

Op 19 februari overleed in Maastricht diaken Peter Moonen. Hij werd op 27 februari 1941 in Heerlen geboren en trad in 1969 in Hoensbroek in het huwelijk met Annie Förster. Op 21 november 1998 ontving hij in Roermond de diakenwijding. Hierna werd hij benoemd tot di-aken-assistent in de parochie HH. Monulphus en Gondulphus te Berg en Terblijt en in 2006 tevens in de H. Jozefparochie te Broekhem en de H. Gerlachusparochie te Houthem-Sint Gerlach. In 2008 kreeg hij om gezondheidsredenen eervol ontslag uit deze functies, maar werd in 2011 benoemd tot diaken-assistent van de parochies H. Martinus en O.L.V. van de Wonderdadige Medaille te Beek, hetgeen hij bleef tot aan zijn overlijden. Diaken Moonen werd op 25 februari gecremeerd.

Op 26 februari overleed in Sittard diaken Seph Daniëls. Hij werd op 3 juni 1932 in Schin-veld geboren en trad in 1958 in Brunssum in het huwelijk met Mia Braam. Op 15 november 1986 ontving hij in Roermond de diakenwijding en werd hij benoemd tot diaken-assistent in de parochie HH. Petrus en Michael in Sittard. In 1993 volgde zijn benoeming in de parochie O.L.V. van de H. Rozenkrans in Treebeek en in de H. Geestparochie te Brunssum. In 1994 kreeg hij ontslag als diaken van Treebeek en werd hij benoemd tot diaken van de parochie Onbevlekt Hart van Maria te Brunssum. In 1997 kreeg hij eervol ontslag uit deze functies en ging hij met emeritaat. Zijn diensten heeft hij vervolgens nog lange tijd aangeboden bij de zusters Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus te Sittard. Diaken Daniëls werd op 2 maart op de algemene begraafplaats Lahrhof te Sittard begraven.

Het processiecomité van Gronsveld zoekt voor de versiering van de straten voor de jaar-lijkse processie vlaggen of wimpels die met een kabel over de straat gespannen kunnen worden. Reacties: [email protected]

Parochies, kloosters of kerkelijke instellingen die een oproep in deze rubriek willen plaat-sen, kunnen dit doorgeven aan de redactie van het INFO-bulletin: Postbus 980, 6040 AZ Roermond. T: (0475) 386852; E: [email protected]

VRAAG EN AANBOD

Page 11: Infobulletin 03 2015

- 11 -

B I S D O M A G E N D A

Meer info:

www.bisdom-roermond.nl

4 april

Stille zaterdag

Paaswake met bisschop in kathedraal,

Roermond

5 april

Pasen

Pontificale mis met bisschop in

kathedraal, Roermond

6 april

Tweede Paasdag

10 t/m 12 april

Tienerweekeinde

11 april

Open Dag Kairos

Contactdag Stichting Kruisen en

Kapellen

12 april

Beloken Pasen

Zondag Goddelijke Barmhartigheid

16 april

Priesterraadvergadering

Nightfever in kathedraal, Roermond

17 april

Lezing Academie Rolduc

17 t/m 19 april

KISI-kids-musicaltour

18 april

Vormelingendag

T/m 4 april

Veertigdagentijd

Vastenaktie

21 maart

Boekenmarkt Grootseminarie Rolduc

Lighttime in kathedraal, Roermond

22 maart

Landelijke pelgrimsmis in kathedraal,

Roermond

25 maart

Hoogfeest Maria Boodschap

26 maart

Dekensvergadering

Nightfever in kathedraal, Roermond

29 maart

Palmzondag

Wereldjongerendag

Uitzending RKK-mis vanuit Meerssen

1 april

Chrismamis in kathedraal, Roermond

2 april

Witte Donderdag

3 april

Goede Vrijdag

Bisdomkantoren gesloten

Kruisweg met hulpbisschop in kathedraal,

Roermond

Goede Vrijdagviering met bisschop in

Munsterkerk, Roermond

Page 12: Infobulletin 03 2015

- 12 -

C O L O F O NHet Info-bulletin is een nieuws- en informatieblad voor leden van pastorale teams, kerkbestuursleden en vrijwilligers in het bisdom Roermond.

R E D A C T I EDienst Pers en Communicatie bisdom Roermond Postbus 980 - 6040 AZ RoermondT: (0475) 386 852 F: (0475) 386 847E: [email protected] W: www.bisdom-roermond.nlISSN: 1569-78431

Dekenaat VenloDe zeereerwaarde heer Carl Müller is met ingang van 1 maart benoemd tot pastoor van de parochies H. Andreas te Velden, HH. Pe-trus en Paulus te Arcen en H. Antonius Abt te Lomm. Hij was tot die datum pastoor respec-tievelijk rector van Leunen, Veulen en Heide (zie dekenaat Venray). De zeereerwaarde heer Theo Miedema is met ingang van 1 maart eervol ontslagen als administrator (= waarnemend pastoor) van de parochies H. Antonius van Padua, H. Huber-tus, H. Maximiliaan Kolbe, H. Jozef, H. Lam-bertus, H. Johannes de Doper en Onbevlekt Hart van Maria, allen te Blerick (Venlo). Hij wordt pastoor respectievelijk rector van Leu-nen, Veulen en Heide (zie dekenaat Venray).

Dekenaat VenrayDe zeereerwaarde heer Carl Müller is met in-gang van 1 maart eervol ontslagen als pastoor van de parochie H. Catharina te Leunen, rector van het rectoraat H. Antonius van Padua te Veulen en rector van het rectoraat O.L.V. Onbe-vlekt Ontvangen te Heide. Hij wordt pastoor in Velden, Arcen en Lomm (zie dekenaat Venlo). De zeereerwaarde heer Theo Miedema is met ingang van 1 maart benoemd tot pastoor van de bovengenoemde parochie te Leunen en rector van de bovengenoemde parochies te Veulen en Heide. Tevens is hij benoemd tot priester-assistent van de parochies H. Pe-trus’ Banden, O.L.V. van Zeven Smarten, H. Franciscus van Assisië en Christus Koning, allen te Venray en van het rectoraat H. Jozef te Smakt. Hij was tot nu toe administrator in Blerick (zie dekenaat Venlo).

De zeereerwaarde heer Jos Boon is met in-gang van 1 januari benoemd tot administrator (= waarnemend pastoor) van de parochie O.L.V. Geboorte te Oostrum. Hij behoudt zijn overige taken, onder meer als pastoor respectievelijk rector van Ysselsteyn, Merselo en Vredepeel. Daarmee is de hoogeerwaarde heer Har-rie Smeets per genoemde datum eervol ontslagen als administrator van Oostrum. Hij behoudt zijn overige taken, onder meer als pastoor-deken van Venray.

Dekenaat GulpenDe eerwaarde heer Wil Houben is met ingang van 1 maart eervol ontslagen als diaken-assistent van de parochie Maria Ten-hemelopneming te Mariadorp (Eijsden). Hij behoudt zijn overige taken, onder meer bin-nen het woonwagenpastoraat.

BENOEMINGEN