Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

40
kaz info 2013-’14 koninklijk atheneum

description

Infobrochure KA Zottegem

Transcript of Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

Page 1: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

1

kaz.be

kazinfo 2013-’14

koninklijk atheneum

Page 2: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)
Page 3: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

Geachte ouders

Beste leerling

Als ouder bent u bezorgd om uw kinderen en om hun toekomst. U wilt immers dat ze slagen in het verdere leven en daar is duidelijk meer voor nodig dan enkel een diploma. Kennis ver-garen, vaardigheden ontwikkelen en een eigen persoonlijkheid vormen, dat zijn de uitdagin-gen waar ze voor staan.

U hebt als ouders, dan ook de moeilijke taak om voor hen een gepaste school te vinden.

Het Koninklijk Atheneum Zottegem, school van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, wil graag een antwoord bieden op al uw vragen en uw zoon of dochter alle kansen geven voor een goede start.

In onze schoolgemeenschap komt uw kind terecht in een moderne school, aangepast aan de opvoedings- en vormingsbehoeften van deze tijd. We hebben aandacht voor sport en cultuur, voor wederzijds respect en een duurzame aanpak. Daarnaast zijn zelfwerkzaamheid, verdraagzaamheid en een open blik op de wereld begrippen waar onze school voor tekent.

Als jongere ben je op zoek naar een toffe school waar je, samen met je vrienden, je persoonlijkheid kan ontwikkelen binnen de afgesproken krijtlijnen. Wij willen graag die school voor je zijn!

Als eerste kennismaking met onze school en ons studieaanbod kan deze brochure een nuttig instrument zijn. Samen met een tachtigtal personeelsleden en ruim 850 leerlingen heet ik al onze toekomstige leerlingen van harte welkom.

Isabelle Truyen, directeur

Page 4: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

1 welke school had u voor ogen?

4 keuze van studierichting

6 wat kost een schooljaar studeren aan het kaz?

8 de kaz-klas

9 schoolorganisatie

16 structuur van de school

17 lessentabellen

inhoudstafel

Page 5: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

1

* 60 jaar traditieMeer dan 60 jaar geleden behaalden de eerste leerlingen hun diploma op de nieuwe campus aan de Meerlaan. Sindsdien zijn er meer dan 5.000 leerlingen afgestudeerd. Velen onder hen hebben een schitterende carrière uitgebouwd.

* een dynamische en groeiende schoolOnze school groeit. Steeds meer ouders stellen hun vertrouwen in het Zottegemse Atheneum. In het schooljaar 2012-2013 liepen 850 leerlingen school aan het KAZ, opnieuw een historisch cijfer.

We zijn een grote school geworden, maar één van onze hoofdbekommernissen blijft dat directie en personeel elke leerling bij naam kent en dus ook gericht kan begeleiden.

* dé aso- en handelsschool, dé school voor personenzorg én de sportieve schoolAan onze zesjarige secundaire school worden de leerlingen vooral voorbereid op ver- dere studies aan hogeschool en universiteit. Onze oud-leerlingen zetten dan ook puike prestaties neer in het voortgezet onderwijs. Regelmatig zien wij oud-leerlingen bekroond met een doctoraat of bouwen ze een succesvolle professionele carrière uit.

In 2004 werd het studiegebied personenzorg op technisch niveau aan onze school ingericht. Voor de richting sociaal-technische wetenschappen werd op school nieuwe en dus up-to-date accommodatie voorzien. In september 2008 zijn we in het derde jaar succesvol gestart met de richting L.O.-sport. In juni 2012 studeerde onze eerste lichting “sporters” af.

* een groene campusDe campus van het Koninklijk Atheneum bevindt zich op wandelafstand van de markt en het station. De campus zelf is erg ruim (5 Ha), met veel open groene ruimte, een Finse piste en een didactisch bos.

Twee schoolingangen - Meerlaan en Wurmendries - maken de school gemakkelijk toegan-kelijk. De heraanleg van de Meerlaan heeft de schoolomgeving verkeersveiliger gemaakt onder meer door 2 “kus&rij”- zones en de verbreding van het voetpad voor de school.

* vrijheid en eigen verantwoordelijkheidBinnen de krijtlijnen van duidelijke afspraken en via wederzijds respect en overleg werken wij, leerlingen en leerkrachten, samen aan de realisatie van ons pedagogisch project. Naast het verstrekken van een goede opleiding, willen wij onze leerlingen ook voorberei-den op de grote school die het leven is.

welke school had u voor ogen?

welke school had u voor ogen?

Page 6: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

2

kaz.be

Bij de begeleiding van de leerlingen spelen we kort op de bal en streven we een duidelijke en open communicatie met ouders en leerlingen na.

* ontwikkel je talent ook buiten de klasmurenIn de derde graad aso doorbreken we minstens eens per maand de klas- en vakmuren. In partnership met hogescholen, universiteiten en culturele organisaties brengen we onze leerlingen in contact met de laatste wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikke-lingen.

* speciale opvang voor de leerlingen van de eerste graadDe overstap van lager naar secundair onderwijs is vaak niet eenvoudig. Veelal gaat de leerling over van een kleine geborgen school in de thuisbuurt naar een grote school in het stadscentrum. Daarom worden de leerlingen van de eerste twee jaren - of de eerste graad secundair onderwijs - afzonderlijk opgevangen:

• afzonderlijke klasgebouwen, gesitueerd aan de Wurmendries• gerichte pedagogische en didactische opvang door eigen leerkrachten• een eigen speelplaats en refter

Op die manier groeien ze geleidelijk mee in het Atheneum.

Vanaf september 2013 komt het KAZ ook naar je toe! Vanuit het K.A. Zottegem richten we vanaf volgend schooljaar in basisschool De Trampoline te Herzele de KAZ-klas in. Uw kinderen kunnen er kiezen voor het eerste jaar Latijn of Moderne. Meer informatie hierover vindt u op pagina 8.

* nog enkele extra troeven • Het middagmaal wordt dagelijks vers en in eigen keuken bereid.

• We hebben een zeer functionele en goed uitgeruste sporthal op onze campus, uniek in de regio. Bovendien wordt die nog aangevuld met sportvelden in open lucht.

• Elke maandag, dinsdag en donderdag bieden we van 15.15 uur tot 16.45 uur huiswerk-begeleiding aan op school. Zo kunnen de leerlingen onder begeleiding van vakleer-krachten hun taken maken en hun toetsen voorbereiden.

• De leerlingen van het laatste jaar Secretariaat-talen, Boekhouden-informatica, Sociaal-technische wetenschappen en L.O.-Sport krijgen binnen hun lessenpakket de gelegen-heid om stage te lopen in Zottegemse bedrijven en openbare instellingen.

Page 7: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

3

• Via het project “Onderzoekscompetenties” leren de leerlingen van de tweede en de derde graad aso zelfstandig een onderzoek uit te voeren, als voorbereiding op het hoger onderwijs.

• De school begeleidt actief het keuzeproces van de zesdejaars “Wat na het KAZ ?” o.m. met bezoeken aan hogescholen en universiteiten en via directe contacten met oud-leerlingen in het hoger onderwijs.

welke school had u voor ogen?

Page 8: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

4

kaz.be

Elke studierichting bevat:

• een deel gemeenschappelijke vorming voor de verschillende studierichtingen dezelfde.

• een deel opties vakken die het typische van een studierichting bepalen.

• en soms complementaire activiteiten vakken die aanvullend of uitdiepend zijn en vooral inspelen op de persoonlijke ontwikkeling en interesse van de individuele leerling.

In de eerste graad (12 tot 14 jaar) is het vooral de bedoeling de leerlingen via een gemeen-schappelijk vakkenpakket van 28 uur in het eerste jaar en 26 uur in het tweede jaar verder te laten groeien en op die manier de overstap van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs eenvoudiger te maken. Dit vakkenpakket is voor alle scholen hetzelfde. Van een onderscheid tussen algemeen, technisch en beroepsonderwijs is in de eerste graad dus nog geen sprake.

Daarnaast kunnen de leerlingen op basis van hun interesses een keuze maken uit een reeks aanvullende vakken (o.a. Latijn, techniek, wetenschappelijk werk, sport, ...). Dit moet de keuze van een richting in de tweede graad vergemakkelijken. Het aanbod in de eerste graad is voornamelijk gericht op de verdere studies aan het K.A.: aso (algemeen secundair onderwijs) en de richtingen Handel, Sociaal-technische wetenschappen en Lichamelijke Opvoeding & Sport van het tso (technisch secundair onderwijs).

In de eerste graad is er speciale begeleiding voor de leerlingen, met lessen rond “leren leren” en vaste ondersteuningslessen voor wiskunde en Nederlands. Ook wat de ligging van de lokalen betreft, vormt de eerste graad als het ware een afzonderlijke eenheid. Via deze extra zorg willen we de overgang naar het secundair onderwijs vlot laten verlopen.

In de tweede graad (van 14 tot 16 jaar) kiezen de leerlingen vooral volgens hun eigen be-kwaamheid en belangstelling. In het derde en vierde jaar kan de leerling nog vlot van richting veranderen. Voortgaande op de resultaten en interesses kan elke leerling de richting kiezen die zijn of haar voorkeur geniet.

In de derde graad (van 16 tot 18 jaar) is de keuze van studierichting belangrijk voor de verdere studies. De leerlingen kiezen in functie van wat ze aankunnen of de studies die ze nadien willen aanvatten. Veranderen van studierichting na het 5de jaar is niet zo vanzelfspre-kend, omdat het verschil tussen de studierichtingen groter is. Bovendien wordt overstappen in de derde graad ook wettelijk beperkt.

keuze van studierichting Hoe kiest u het best voor uw zoon of dochter?

Page 9: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

5

Enkele voorbeelden:

• wie goed is in wetenschappen, opteert voor de studierichting Wetenschappen; iemand die bvb. ingenieur wil worden, moet de studierichting Wetenschappen- wiskunde of Latijn-wiskunde volgen, aangezien bij deze richtingen 5 of 7 uur wiskunde in het studiepakket zit.

• wie later talen wil studeren, volgt het best één van onze “talen-richtingen”

• voor wie (kleuter)onderwijzer(es) wil worden, een kunstrichting wil uitgaan of later psychologisch of sociaal gerichte studies wenst te doen, is de richting Humane Wetenschappen of Sociaal-technische wetenschappen een goede keuze.

Uiteraard zijn dit slechts enkele voorbeelden en staat de school steeds ter beschikking voor een persoonlijk advies. Vaak wordt ook op het rapport een studieadvies vermeld.

* Moeilijkheden of vragen bij het kiezen van een studierichting?U kunt steeds terecht bij

• de directie

• de leerkrachten

• de begeleiders van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). U vindt het CLB op onze campus, ingang Wurmendries - tel. 09 360 14 15.

keuze van studierichting

Page 10: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

6

kaz.be

De toegang tot het secundair onderwijs is gratis. Een deel van de onderwijskosten is echter ten laste van de ouders en/of de leerlingen. De vzw Vrienden van het K.A. stelt zich daarom tot doel schoolmiddelen ter beschikking te stellen van onze leerlingen aan democratische prijzen.

* Wat betalen de ouders zelf?Boekengeld

Dit omvat de huur van de handboeken aan 25% van de aankoopprijs, de werkboeken die ingevuld worden (aan 100%), de schoolagenda, fotokopieën, het rapport, één toetsen-blok,...

Afhankelijk van het leerjaar en de studierichting (veel of weinig werkboeken en huur-boeken) varieert het boekengeld. In de lagere jaren worden bijvoorbeeld meer boeken gebruikt en verscheidene werkboeken.

Excursies, schoolreizen, G.W.P.

Het geld voor schoolexcursies, extra film- en toneelvoorstellingen, schoolreizen en geïntegreerde werkweken wordt niet centraal opgehaald. De organiserende leerkracht verzamelt de betalingen al naar gelang van de activiteit.

De kost van de G.W.P. varieert naargelang de bestemming tussen € 120 en € 450.

Voor de richting L.O.-Sport vindt er jaarlijks een verplichte sport-didactische week plaats. De prijs hiervan varieert tussen € 150 en € 350.

* Hoe gebeurt de betaling ?Een eerste schijf wordt betaald als een vast voorschot van € 130 medio september. Daar-toe wordt met de leerlingen een overschrijvingsformulier meegegeven. De eindafrekening gebeurt dan midden april als saldo of terugstorting.

wat kost een schooljaar studeren aan het kaz?

Page 11: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

7

Om u een idee te geven van de te betalen bedragen, geven wij u in onderstaande tabel een schatting van de jaarlijkse kosten, op basis van de schoolrekeningen van 2011-2012:

leerjaar boekengeld GWP uitstappen totaal

a-stroom 1ste jaar € 230 € 120 € 60 € 410

2de jaar € 220 € 90 € 310

aso 3de jaar € 220 € 90 € 310

4de jaar € 200 € 220 € 50 € 470

5de jaar € 170 € 100 € 270

6de jaar € 160 € 450 € 80 € 690

tso 3de jaar € 170 € 90 € 260

4de jaar € 170 € 220 € 40 € 430

5de jaar € 180 € 100 € 280

6de jaar € 170 € 450 € 80 € 700

wat kost een schooljaar aan het kaz?

Page 12: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

8

kaz.be

* wat is de ?Vanuit het K.A. Zottegem richten we vanaf volgend schooljaar in basisschool De Trampo-line de KAZ-klas in. Uw kinderen kunnen er kiezen voor het eerste jaar Latijn of Moderne.Ze zullen er les krijgen van leerkrachten van het KAZ en meedoen met alle activiteiten en uitstappen van hun medeleerlingen in Zottegem.

Door de inbedding in de basisschool staat onze KAZ-klas volledig los van het “grote” atheneum Herzele. De kinderen hebben hun eigen schoolpoort en een aparte speelplaats. De lestijden lopen mee met de basisschool.

We kiezen er ook voor om de lessen projectmatig aan te pakken, en schakelen daarom een beperkt aantal leerkrachten in die verschillende vakken geven. Hierdoor laten we de overgang van lager naar secundair onderwijs voor uw kind ook vlotter verlopen.

Vanaf september 2014 wordt dan uiteraard het tweede jaar ingericht, daarna kunnen de leerlingen, afhankelijk van hun studiekeuze voor het derde jaar, verder schoollopen op het KAZ (aso - tso) of in atheneum Herzele (tso - bso - aso).

* kiezen voor de ?Voor leerlingen uit de regio Herzele biedt onze KAZ-klas niets dan voordelen:

• kwaliteitsvol onderwijs zoals u dat gewend bent, maar nu vlak bij u in de buurt• een afzonderlijke vestiging met een eigen ingang, eigen lesuren, eigen lokalen en een

eigen speelplaats, gekoppeld aan de basisschool• extra zorg en begeleid leren leren zoals in het KAZ, maar daarbovenop alle voordelen

van kleine klasgroepen, zoals extra differentiatie en meer aandacht voor de eigen inbreng van de leerlingen

• een kleine kern van vertrouwde KAZ-gezichten met een vernieuwende en projectma-tige aanpak:• de opsplitsing in vakken wordt doorbroken om zo het actief leren te stimuleren

(talen en muziek, crea en techniek, wetenschappen en maatschappij)• de afwisseling van doe- en praatmomenten vervangt de klassieke ex-cathedra

lessen en zet zo de leerlingen aan tot meer zelfstandigheid en zelfstudie.

* meer weten?• De Tramzate 9, 9550 Herzele - ingang BS De Trampoline

tel. 09 326 78 40 - e-mail [email protected]

• coördinator kaz-klas: Bert Schietse - tel. 0496 64 18 33

de kaz-klas

Page 13: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

9

* aanvang en einde van de lessenDagindeling:

uur 1 08.20u - 09.10 uur middagpauze 11.55u - 12.45 uur uur 2 09.10u - 10.00 uur of uur 5 (1) 12.45u - 13.35 uur uur 3 10.00u - 10.50 uur uur 6 13.35u - 14.25 uur recreatie 10.50u - 11.05 uur uur 7 14.25u - 15.15 uur uur 4 11.05u - 11.55 uur uur 8 15.15u - 16.05 uur

(1) de middagpauze van de eerste graad duurt van 11.55 tot 12.45 uur, de tweede en derde graad pauzeren van 12.45 tot 13.35 uur

• Niet in alle studierichtingen hebben de leerlingen 8 uur les per dag. De ouders raadple-gen het best het lessenrooster. Op woensdag lopen de lessen tot 11.55 of tot 12.45 uur.

• ‘s Morgens is er studie voor de leerlingen voorzien vanaf 7.30u. Na de lessen kunnen de leerlingen op school blijven tot 17.00u, behalve op woensdag.

• Op maandag dinsdag en donderdag bieden we van 14.25 uur tot 17 uur huiswerk-begeleiding aan. Hier kunnen de leerlingen onder begeleiding van vakleerkrachten hun taken maken en hun toetsen voorbereiden.

• Alle leerlingen van het eerste jaar krijgen extra lesuren “leren leren”, om een goede studiemethode te verwerven.

* schoolboeken en -benodigdhedenDe leerboeken worden tegen een gedeelte van de kostprijs uitgeleend door v.z.w. Vrienden van het K.A. Om het nodige geld bijeen te krijgen organiseert deze v.z.w. in de loop van het schooljaar verschillende activiteiten. De schoolagenda en de toetsenbladen, evenals een t-shirt met het schoollogo voor de lessen L.O. worden op school aangekocht.

* maaltijden op schoolTijdens de middagpauze kan je tegen de prijs van 4 euro een degelijke warme maaltijd uit eigen keuken gebruiken in het schoolrestaurant. Je kan er ook je boterhammen (eventu-eel met soep) eten.

De laatstejaars beschikken onder de middag over een vrije ruimte in de cafetaria van onze sporthal, waar zij hun boterhammen kunnen eten.

• Alleen als je ‘s middags effectief naar huis kan en gaat eten, mag je de school verlaten. In dit geval geven de ouders hiervoor schriftelijke toestemming bij het begin van het schooljaar.

schoolorganisatie

schoolorganisatie

Page 14: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

10

kaz.be

• Wie onder de middag niet naar huis kan, dient op school te blijven. Enkel voor de laat-stejaars en de meerderjarigen kan op die regel een uitzondering worden gemaakt, mits ook de ouders hun toestemming geven.

* afwezigheden op school• Een afwezigheid moet steeds vóór 9 uur gemeld worden door de gezinsverantwoorde-

lijke, hetzij telefonisch [ 09 326 78 40 ] of via mail [ [email protected] ] . Los van deze melding via telefoon of via mail hoort de leerling nog steeds een afwezig-heidsbriefje in te dienen op school bij zijn of haar terugkeer.

• Afwezigheden wegens ziekte van meer dan drie dagen worden gewettigd door een doktersattest, dat op het secretariaat wordt afgegeven direct na de afwezigheid.

• Kortere afwezigheden kunnen door de gezinsverantwoordelijke schriftelijk worden gerechtvaardigd, met een maximum van vier per jaar.

• Afwezigheden bij excursies, bij aangekondigde herhalingstoetsen en tijdens de exa-mens worden steeds gewettigd door een doktersattest.

• Tenslotte kan ook het instellingshoofd afwezigheden wettigen naar aanleiding van bijv. culturele of sportieve manifestaties of specifieke familiale aangelegenheden.

* mededelingen aan de oudersMededelingen van algemene aard worden op geregelde tijdstippen (meestal per rapport-periode) of bij noodzaak via een schrijven aan elke leerling meegegeven. Ook op onze website kaz.be kunt u steeds alle mededelingen raadplegen.

Ook kunt u intekenen op onze tweemaandelijkse nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van de voorbije en geplande activiteiten op het KAZ.

* de elektronische schoolagenda en online puntenboekSedert 1 september 2010 gebruiken wij de online schoolagenda en puntenboek via Smart-school. Alle leerlingen dienen hun digitale agenda dagelijks na te kijken.

• De leerkrachten brengen de behandelde lesonderwerpen voor elk uur in en geven de tijdstippen voor taken en toetsen op.

• Via smartschool hebt u inzicht in de behaalde resultaten van uw zoon/dochter.

Vermits de schoolagenda het communicatiemiddel bij uitstek tussen de leerling, de school en de ouders blijft, wordt deze digitale agenda aangevuld met een papieren versie.

Page 15: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

11

• De leerlingen noteren er de geplande taken en toetsen in. • In de schoolagenda blijft u ook per maand een rapportblad vinden. Zo kan u de

resultaten per vak opvolgen.

* rapporten - beoordeling van de leerlingen: dagelijks werk en eindproevenHet dagelijks werk is een globale beoordeling van het werk en de lessen over een bepaalde periode. Naast de vakbeoordelingen voorzien we ook voor elke leerling een attituderapport. Dit is een beoordeling van de school- en studie-attitude van de leerling. De rapportering gebeurt viermaal per jaar, omstreeks 15 oktober, 5 december, 5 maart en 5 juni.

De eindproeven worden tweemaal per jaar georganiseerd en hebben dus betrekking op de leerstof van een langere periode. De resultaten hiervan worden meegedeeld via het rapport omstreeks 23 december en 30 juni. In het eerste jaar worden voor de paas-vakantie weliswaar ook nog extra deelexamens voor wiskunde en Latijn ingericht.

Op het eindrapport in juni volgt dan na de deliberatie de beslissing van de klassenraad: een A-attest, een B-attest, een C-attest of een uitgestelde beslissing, beter bekend als “herexamens”.

* begeleiding van de leerlingen• Regelmatig worden er begeleidende klassenraden gehouden over de resultaten en

attitudes van de leerlingen. Indien nodig wordt er remediëring opgestart en worden er inhaallessen georganiseerd.

• De ouders en de leerlingen kunnen het advies inwinnen van het centrum voor leerlin-gen-begeleiding (CLB) van het atheneum. Het centrum is ondergebracht in een lokaal in de nabijheid van de sporthal en te bereiken via de Wurmendries - tel. 09 360 14 15.

• Op regelmatige tijdstippen komt een speciale cel leerlingenbegeleiding samen. Zij is samengesteld uit de adjunct-directeur, de leerlingenbegeleider en de verantwoorde-lijken van het centrum voor leerlingenbegeleiding.

• Er zijn verschillende contactmomenten met de ouders voorzien:

> eind oktober (na het eerste rapport dagelijks werk) > eind december, bij het overhandigen van het rapport van examenperiode 1 > begin januari, als evaluatie van de eerste examenperiode > begin mei, als begeleiding voor de studiekeuze van het volgende schooljaar > op het einde van het schooljaar, na de tweede examenperiode.

schoolorganisatie

Page 16: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

12

kaz.be

Bovendien kan elke ouder steeds een onderhoud vragen met de directie, de leerlingen-begeleider en de leerkrachten.

* keuze van levensbeschouwelijke vakkenHet pedagogisch project van het gemeenschapsonderwijs onderscheidt zich onder andere door de zorg die besteed wordt aan de ontwikkeling van de identiteit van elke leerling. Meer dan ooit daagt onze samenleving jongeren uit om te groeien in respect en verdraag-zaamheid met anderen. De levensbeschouwelijke vakken bieden de leerlingen op onze school een noodzakelijke oefenplaats voor humanisme, pluralisme en zingeving. Concreet betekent dit dat bij elke nieuwe inschrijving onze school de keuzemogelijkheid aanbiedt tussen de verschillende vakken godsdienst en niet-confessionele zedenleer. Eerder inge-schreven leerlingen kunnen bij de aanvang van een nieuw schooljaar hun keuze wijzigen.

Wenst u zich verder te informeren vooraleer het keuzeformulier “levensbeschouwelijke vakken” in te vullen, dan verwijzen wij u graag naar de website van het departement onderwijs. Daar kunt u de “brochure levensbeschouwelijke vakken” raadplegen.

[ http://www.onderwijsinspectie.be/lbv/indexlbv.htm ]

* de school bereiken via het openbaar vervoerHet Koninklijk Atheneum “Graaf van Egmont” ligt op een zevental minuten te voet van het station en van de markt. Er is een regelmatige spoor- en busverbinding met de omlig-gende steden en gemeenten.

treinverbindingen• Oudenaarde > Zottegem• Geraardsbergen > Zottegem

• Gent-St.-Pieters > Zottegem• Denderleeuw > Zottegem

busverbindingen• Ronse > Zottegem• Oudenaarde > Zottegem• Geraardsbergen > Zottegem > Woubrechtegem• Wetteren > Zottegem• Gent > Gavere > Zottegem• Neigem > Ninove > Zottegem• Dikkelvenne > Zottegem

Page 17: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

13

Wil je je meteen inschrijven?

Geen probleem, gebruik het inschrijvingsformulier in deze brochure!

Page 18: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

14

kaz.be

Page 19: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

15

Page 20: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

16

kaz.be

Page 21: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

17

Page 22: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

18

kaz.be

Page 23: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

19

Page 24: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

20

kaz.be

Wil je je meteen inschrijven?

Geen probleem, gebruik het inschrijvingsformulier in deze brochure!

Page 25: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

13

schoolorganisatie

* vakantie, vrije dagen en examens

vakantieperiodes

• herfstvakantie maandag 28 oktober ’13 t.e.m. zondag 3 november ’13

• kerstvakantie maandag 23 december ’13 t.e.m. zondag 5 januari ’14

• krokusvakantie maandag 3 maart ’14 t.e.m. zondag 9 maart ’14

• paasvakantie maandag 7 april ’14 t.e.m. maandag 21 april ’14

• zomervakantie dinsdag 1 juli ’14 t.e.m. zondag 31 augustus ’14

vrije dagen en dagen waarop er geen lessen zijn

• woensdag 16 oktober ’13 pedagogische studiedag

• maandag 11 november ’13 wapenstilstand

• woensdag 19 maart ’14 pedagogische studiedag

• donderdag 1 mei ‘14 feest van de Arbeid

• vrijdag 2 mei ‘14 facultatieve vrije dag

• donderdag 29 en vrijdag 30 mei ’14 hemelvaartdag met aansluitende brugdag

• maandag 9 juni ’14 pinkstermaandag

enkele te onthouden data

• zaterdag 5 en zondag 6 oktober ’13 mosselfestijn

• zondag 27 april ’14 opendeurdag

examenregeling

• examenperiode 1 van woensdag 4 december t.e.m. dinsdag 17 december ’13

• examenperiode 2 van donderdag 5 juni t.e.m. maandag 23 juni ’14

Page 26: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

14

kaz.be

* het schoolbeleid

de directeur: Isabelle Truyen

• algemene leiding• eindverantwoordelijkheid naar het departement

en de inrichtende macht, SGR 20• personeelsbeleid• orde en tuchtbeleid

adjunct-directeur: Krista Pieters

• algemene beleidsondersteuning• leerlingenbegeleiding• orde en tuchtbeleid

adjunct-directeur: Dirk Fostier

• algemene beleidsondersteuning• nascholingsbeleid • mentor voor jonge leerkrachten & stagebegeleiding • extra muros

leerlingenbegeleider: Annelies Detemmerman

• leerlingenbegeleiding• ondersteuning orde en tuchtbeleid

Page 27: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

15

* inlichtingen en inschrijvingen

tijdens het schooljaar

• dagelijks tot 16.30 uur

tijdens de opendeurdag

• in de te Herzele op zondag 21 april 2013, van 14 tot 18 uur• in het K.A. Zottegem op zondag 28 april 2013, van 14 tot 18 uur op zondag 28 april 2013,

van 14 uur tot 18 uur

op onze info-avonden

• voor 12-jarigen: op dinsdag 14 mei om 19.30 uur in onze sporthal • voor 14- en 16-jarigen: op woensdag 15 mei om 19.30 uur, in het hoofdgebouw

tijdens de schoolvakanties

• de weekdagen t.e.m. 5 juli van 9 tot 12 uur en van 16 tot 19 uur• vanaf 16 augustus elke weekdag van 9 tot 19 uur• ook op zaterdag: op 29 juni en op 17 en 24 augustus, telkens van 9 tot 12 uur• de stelt haar deuren open op zaterdag 17 en 24 augustus, van 9 tot 12 uur

wanneer het je het best past, een telefoontje voor een afspraak volstaat

• tijdens de schooluren: 09 326 78 40• buiten de schooluren: 0475 95 97 94

Je kan ook steeds terecht bij volgende verantwoordelijken van de school:

• Isabelle Truyen, directeur - 0475 95 97 94 • Krista Pieters, adjunct-directeur - 0494 67 62 02• Dirk Fostier, adjunct-directeur - 0473 59 98 73

of schrijf je online in op onze website kaz.be

* hervatting van de lessenDe lessen worden hervat op maandag 2 september 2013. De eerstejaars en alle nieuwe leerlingen beginnen om 8.20 uur, de overige jaren om 9.10 uur.

De lessen eindigen om 11.55 uur.

schoolorganisatie

Page 28: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

16

kaz.be

basisonderwijskleuteronderwijslager onderwijs

van 2,5 tot 6 jaar

van 6 tot 12 jaar

secundair onderwijs

eerste graad a-stroom van 12 tot 14 jaar

* 1ste jaar

LatijnModerne-kunstModerne-sportModerne-techniek

tweede graad van 14 tot 16 jaar

* algemeen secundair onderwijs

WetenschappenLatijnHumane wetenschappenEconomie

* technisch secundair onderwijs

HandelSociaal-technische wetenschappenLichamelijke opvoeding-sport

derde graad van 16 tot 18 jaar

* algemeen secundair onderwijs

Wetenschappen-wiskundeLatijn-wetenschappenLatijn-wiskundeEconomie-wiskundeEconomie-wetenschappenLatijn-moderne talenEconomie-moderne talenHumane wetenschappen

* technisch secundair onderwijs

Boekhouden-informaticaSecretariaat-talenSociaal-technische wetenschappenLichamelijke opvoeding-sport

structuur van de school

in de :LatijnModerne

* 2de jaar

LatijnModerne wetenschappenModerne wetenschn-sportHandelSociaal-technische vorming

Page 29: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

17

lessentabellen18 eerste graad a-stroom

20 tweede graad aso

22 derde graad aso

24 tweede graad tso

25 derde graad tso

Page 30: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

18

kaz.be

gemeenschappelijke vorming

28 uur

Aardrijkskunde

Engels

Frans

Geschiedenis

Godsdienst of

Niet-confessionele zedenleer

Lichamelijke opvoeding

Muzikale opvoeding

Natuurwetenschappen

Nederlands

Plastische opvoeding

Techniek

Wiskunde

2

2

4

1

2

2

1

1

5

1

2

5

Taalondersteuning Nederlands (1)

Ondersteuning wiskunde (1)

1

1

aanvullend keuzegedeelte

4 uur

Latijn

Latijn 4

Moderne-kunst

Muzikale opvoeding

Plastische opvoeding

Wetenschappelijk werk

1

1

2

Moderne-sport

Lichamelijke opvoeding

Wetenschappelijk werk

2

2

Moderne-techniek (2)

Techniek - keuze 4

Latijn

Latijn 4

Moderne

Creatief, wetenschappelijk & technisch project

4

eerste jaarvan de eerste graada-stroom

aanbod in de :

(1) Taalondersteuning Nederlands en de ondersteuning wiskunde bieden aan de leerlingen de mogelijkheid om de in de klas geziene leerstof onder begeleiding te hernemen. Dit gebeurt in overleg met de vakleerkrachten.

(2) Moderne-techniek kent als mogelijke vervolgstudierichtingen in het tweede jaar de opties Moderne wetenschappen, Sociaal-technische wetenschappen en Handel

Page 31: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

19

gemeenschappelijke vorming

26 uur

Aardrijkskunde

Engels

Frans

Geschiedenis

Godsdienst of

Niet-confessionele zedenleer

Lichamelijke opvoeding

Natuurwetenschappen

Nederlands

Plastische opvoeding

Techniek

Wiskunde

1

2

3

2

2

2

2

5

1

2

4

aanvullend keuzegedeelte

6 of 8 uur

Latijn

Latijn

Wetenschappelijk werk

4

2

Moderne wetenschappen

Aardrijkskunde

Dactylografie

Economie

Wetenschappelijk werk

1

1

2

2

Moderne wetenschappen-sport

Economie

Lichamelijke opvoeding

Wetenschappelijk werk

2

2

2

Sociaal-technische vorming (1)

Gezinstechnieken

Muzikale opvoeding

Plastische opvoeding

Prakt. oef. Gezinstechnieken

2

1

1

4

Handel

Aardrijkskunde

Dactylografie

Handel

1

1

4

tweede jaarvan de eerste graada-stroom

(1) De richting Sociaal-technische vorming heeft 34 uur.

lessentabellen eerste graad

Page 32: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

20

kaz.be

Aardrijkskunde

Biologie

Chemie

Chemie - wetenschappelijk werk

Cultuurwetenschappen

Duits

Economie

Engels

Frans

Fysica

Gedragswetenschappen

Geschiedenis

Godsdienst / Zedenleer

Informatica

Latijn

Lichamelijke opvoeding

Muzikale opvoeding

Nederlands

Plastische opvoeding

Sport

Wiskunde

Totaal aantal lesuren per week

1

2

2

1

3

3

2

2

2

1

2

4

2

5

32

1

2

2

1

4

4

2

2

2

1

2

4

5

32

1

1

2

3

3

2

2

2

1

4

2

4

5

32

1

1

2

4

3

3

2

2

2

1

2

4

5

32

1

1

1

1

4

4

1

2

2

1

4

2

4

4

32

1

1

1

1

4

4

4

1

2

2

1

2

4

4

32

1

1

1

1

4

3

3

1

2

2

1

2

4

2

4

32

1

1

1

2

3

3

1

2

2

2

1

2

1

4

1

1

4

32

Wet

ensc

happ

en e

xtra

taal

Wet

ensc

happ

en e

xtra

spor

tLa

tijn

extra

wet

ensc

happ

en

Econ

omie

ext

ra w

eten

scha

ppen

Latij

n ex

tra ta

alEc

onom

ie ex

tra ta

al

Human

e wet

ensc

happ

en

Econ

omie

ext

ra sp

ort

eerste jaarvan de tweede graadaso

Page 33: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

21

Aardrijkskunde

Biologie

Chemie

Chemie - wetenschappelijk werk

Cultuurwetenschappen

Duits

Economie

Engels

Frans

Fysica

Gedragswetenschappen

Geschiedenis

Godsdienst / Zedenleer

Informatica

Latijn

Lichamelijke opvoeding

Muzikale opvoeding

Nederlands

Plastische opvoeding

Sport

Wiskunde

Totaal aantal lesuren per week

1

2

2

1

3

3

2

2

2

1

2

4

2

5

32

1

2

2

1

4

4

2

2

2

1

2

4

5

32

1

1

2

3

3

2

2

2

1

4

2

4

5

32

1

1

2

4

3

3

2

2

2

1

2

4

5

32

1

1

1

1

4

4

1

2

2

1

4

2

4

4

32

1

1

1

1

4

4

4

1

2

2

1

2

4

4

32

1

1

1

1

4

3

3

1

2

2

1

2

4

2

4

32

1

1

1

2

3

3

1

2

2

2

1

2

1

4

1

1

4

32

Wet

ensc

happ

en e

xtra

taal

Wet

ensc

happ

en e

xtra

spor

tLa

tijn

extra

wet

ensc

happ

en

Econ

omie

ext

ra w

eten

scha

ppen

Latij

n ex

tra ta

alEc

onom

ie ex

tra ta

al

Human

e wet

ensc

happ

en

Econ

omie

ext

ra sp

ort

tweede jaarvan de tweede graadaso

lessentabellen tweede graad aso

Page 34: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

22

kaz.be

Aardrijkskunde

Biologie

Chemie

Cultuurwetenschappen

Duits

Economie

Engels

Frans

Fysica

Gedragswetenschappen

Geschiedenis

Godsdienst/Zedenleer

Latijn

Lichamelijke opvoeding

Muzikale opvoeding

Natuurwetenschappen

Nederlands

Plastische opvoeding

Spaans

Toegepaste informatica

Wiskunde

CA wiskunde / toeg. informatica

Seminarie Economie

Seminarie Latijn

Seminarie Wetenschappen

Totaal aantal lesuren per week

2

2

2

1

2

3

2

2

2

2

4

7

1

32

1

1

2

2

3

2

2

2

4

2

4

7

1

33

1

1

1

1

4

2

3

1

2

2

2

4

7

1

32

2

1

2

2

3

2

2

2

4

2

4

5

1

32

2

1

2

4

3

3

2

2

2

2

4

5

1

32

1

2

3

4

2

2

4

2

2

4

1

3

1

1

32

1

2

4

3

4

2

2

2

2

4

1

3

1

1

32

1

3

1

2

3

4

2

2

2

1

2

4

1

1

3

32

Wet

ensc

happ

en-w

iskun

de

Latij

n-wisk

unde

Ec

onom

ie-w

iskun

deLa

tijn-

weten

scha

ppen

Econ

omie

-wet

ensc

happ

en

Latij

n-m

oder

ne ta

len

Econ

omie

-mod

erne

tale

n

Human

e wet

ensc

happ

eneerste jaarvan de derde graadaso

Page 35: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

23

Aardrijkskunde

Biologie

Chemie

Cultuurwetenschappen

Duits

Economie

Engels

Frans

Fysica

Gedragswetenschappen

Geschiedenis

Godsdienst/Zedenleer

Informatica

Latijn

Lichamelijke opvoeding

Muzikale opvoeding

Natuurwetenschappen

Nederlands

Plastische opvoeding

Spaans

Toegepaste informatica

Wiskunde

CA wiskunde / toeg. informatica

Seminarie Talen

Seminarie Wetenschappen

Totaal aantal lesuren per week

2

2

2

1

2

3

2

2

2

1

2

4

7

32

1

1

2

2

3

2

2

2

4

2

4

7

32

1

1

1

1

4

2

3

1

2

2

2

4

1

7

32

1

2

2

2

3

2

2

2

4

2

4

5

1

32

1

2

2

4

2

3

2

2

2

2

4

5

1

32

1

2

3

4

2

2

4

2

2

4

1

3

1

1

32

1

2

4

3

4

2

2

2

2

4

1

3

1

1

32

1

4

1

2

3

3

2

2

2

1

2

4

1

1

3

32

Wet

ensc

happ

en-w

iskun

de

Latij

n-wisk

unde

Ec

onom

ie-w

iskun

deLa

tijn-

weten

scha

ppen

Econ

omie

-wet

ensc

happ

en

Latij

n-m

oder

ne ta

len

Econ

omie

-mod

erne

tale

n

Human

e wet

ensc

happ

entweede jaarvan de derde graadaso

lessentabellen derde graad aso

Page 36: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

24

kaz.be

Aardrijkskunde

Biologie

Toegepaste Biologie

Chemie

Toegepaste Chemie

Dactylografie / Toegepaste informatica

Economie

Engels

Frans

Fysica

Toegepaste Fysica

Geschiedenis

Godsdienst/Zedenleer

Huishoudkunde

Opvoedkunde / Huishoudkunde

Praktijk Huishoudkunde

Kantoortechnieken

Lichamelijke opvoeding

Muzikale opvoeding

Natuurwetenschappen

Nederlands

Plastische opvoeding

Sport

Toegepaste economie

Toegepaste informatica

Verkoop

Wiskunde

Totaal aantal lesuren per week

1

1

1

1

1

2

3

1

1

1

2

2

2

3

2

1

4

1

1

3

34

1

2

3

3

1

2

1

2

1

4

7

1

1

3

32

1

1

1

1

2

2

2

1

1

2

2

4

10

1

3

34

1

1

1

1

1

2

3

1

1

1

2

2

2

3

2

1

4

1

1

3

34

1

2

3

3

1

2

1

2

1

4

7

1

1

3

32

1

1

1

1

2

2

2

1

1

2

2

4

10

1

3

34

Socia

al-te

chni

sche

wet

ensc

h.

Hande

lLic

ham

elijk

e opv

.-spo

rtSo

ciaal

-tech

nisc

he w

eten

sch.

Lic

ham

elijk

e opv

.-spo

rt

Hande

l

tweede graad[ derde en vierde jaar ]tso

Page 37: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

25

AardrijkskundeBedrijfseconomieBoekhoudenDactylografie / Toeg. informaticaDuitsEconomieEngelsFransFysiologieGeschiedenisGodsdienst/ZedenleerHuishoudkundePraktijk huishoudkundeKantoortechniekenLichamelijke opvoedingMuzikale opvoedingNederlandsOpvoedkundeOefenfirmaPlastische opvoedingRechtSportStage Theorie van de sportToegepaste biologieToegepaste chemieToegepaste economie Toegepaste fysicaToegepaste informaticaWiskunde

Totaal aantal lesuren per week

1

22

1234

2232

2321

2

34

125

22

12

2

3

4

44

32

1

33

44

12

12

3

4

22

32

1

22212

3

13

2

3

12

34

1

22

1232

2

32

2

2

2321

2

34

134

233

12

2

3

2

44

34

12

23

44

12

22

3

2

2

22

34

1

22212

3

1122

3

12

34

Socia

al-te

chni

sche

wet

ensc

h.

Boek

houd

en-in

form

atica

Secr

etar

iaat

-tale

nLic

ham

elijk

e opv

.-spo

rtSo

ciaal

-tech

nisc

he w

eten

sch.

Boek

houd

en-in

form

atica

Secr

etar

iaat

-tale

nLic

ham

elijk

e opv

.-spo

rt

derde graad[ vijfde en zesde jaar ]tso

lessentabellen tweede en derde graad tso

Page 38: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

26

kaz.be

koninklijk atheneum Meerlaan 25, 9620 Zottegem | tel. 09 326 78 40 | e-mail [email protected]

Page 39: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

kaz.be

27

Page 40: Infobrochure KA Zottegem (2013-2014)

28

kaz.be

kaz bekoninklijk atheneum Meerlaan 25, 9620 Zottegem | tel. 09 326 78 40 | e-mail [email protected]