Idee mei 2015

28
Inspiratieblad voor bestuur en leiding in KLJ Jaargang 47 • Nummer 3 18 mei 2015 ID EE Verschijnt zeswekelijks, behalve in juli en augustus Afgiftekantoor Gent X P 702129 C A S A K L J OP BEZOEK BIJ KLJ OOSTKAMP

description

 

Transcript of Idee mei 2015

Page 1: Idee mei 2015

Inspiratieblad voor bestuur en leiding in KLJ

Jaargang 47 • Nummer 318 mei 2015

IDEE

Verschijnt zeswekelijks,behalve in juli en augustusAfgiftekantoor Gent XP 702129

CASAKLJ OP BEZOEK BIJ

KLJ OOSTKAMP

Page 2: Idee mei 2015

Karel BillietK-MOMENT

Illustratie Eva Mundorff

Supermerci voor jullie fantastische inzet en enthousiasme als leiding/bestuur! Er komt heel wat bij kijken en het is zeker niet vanzelfsprekend. Maar wat is dat eigenlijk leiding/bestuur zijn?

Leiding zijn/blijven, is…

… op tocht gaan en een eigen weg uitbouwen. … je gedragen weten door anderen, er niet alleen voor staan, want KLJ gebeurt samen!… mee werk willen maken van KLJ. … mee bouwen aan die sterke ploeg die probeert KLJ waar te maken, want KLJ, dat werkt aanstekelijk. … investeren in verbondenheid en samen­hang tussen leiding. … je verhaal durven vertellen en luisteren naar dat van anderen. … gezond discussiëren en samen kunnen ontspannen. … je taak serieus opnemen. … de groep open houden en altijd meer leider willen worden. … jezelf durven bevragen, maar ook samen antwoorden geven. … begeesterd worden en inspiratie zijn voor anderen. … iets betekenen voor de gasten, iemand waar men naar opkijkt. … het onderste uit de kan halen om samen met je gasten plezier te maken. … tijd en energie steken in je afdeling en allerhande vormingen volgen, omdat het altijd nog iets beter kan.

Methodiek

Lees dit tekstje op jullie volgende bestuurs­vergadering afwisselend voor met ver­schillende leid(st)ers en doe een rondje met de volgende vraag: wat betekent leiding zijn voor jou?

Page 3: Idee mei 2015

INSPIRATIE

20 Inspiratie +12 Raf Rafa Ontdek de gewoontes en rituelen

van de andere culturen.

22 Groepsinspiratie Minikampdag KLJ Nieuwrode laat zijn leden

en hun ouders proeven van het kampleven.

25 Groepsinspiratie Creatief koken Maak de hapjes voor de receptie.

20

22

25 WEGWIJS

6 Hoofdartikel Wat vinden de ouders

er eigenlijk van? Ook ouders hebben hun mening

over je afdeling en KLJ.

12 Over de leden Ledenwervingscampagne

Boost je ledenaantal met het beestige KLJ-ledenwervings-materiaal.

14 Organisatie van je afdeling Samen tegen pesten! De mening van de afdelingen

en tips en tricks voor een 100% pestvrije KLJ.

18 Post van het Nationaal Bestuur

Wat leeft er in KLJ-land?

INHOUD

TUSSENIN

4 Je was weer geweldig 5 Intro Bezint eer ge begint! 17 De eerste keer als… KLJ-ouder Marie-Claire Burm is de mama

van Elise, KLJ Lochristi-Hijfte meisjes.

18 Sportkalender 19 ’k vraag het aan… Kamp • Facebook

28 Casa KLJ Op bezoek bij KLJ Oostkamp Emmelie Himpens vertelt

over de rijke geschiedenis van haar KLJ-lokaal.

18 mei 20156

14

17

Colofon Silke Cools hoofdredacteur Jolien Kerkhofs eindredacteur Karel Billiet, Silke Cools, Isaak Dieleman, Verena Pynaert, Lies Schraepen, Matthias Vercauteren redactieraad

Eva Mundorff illustrator Studio Boeren bond grafische vormgeving Geers drukkerij je postbode Abonnementen Idee verschijnt om de zes weken, uitgezonderd in juli en augustus.

Elk bestuurs lid krijgt, met de betaling van het lidgeld, automatisch een abonnement op Idee. Andere geïnteresseerden kunnen een ja arabonnement bekomen door overschrijving van 25 euro

op het rekening nummer 734–3773490–05 van de vzw KLJ, Diestsevest 32, bus 3b, 3000 Leuven met de vermelding ‘Jaarabonnement Idee’ en de adresgegevens. Je kan ons contacteren op het

nummer 016 47 99 99 of via [email protected]. Verantwoordelijke uitgever Bart Hombrouckx, Boskouter 30, 3010 Kessel-Lo – KLJ & Groene Kring vzw, Diestsevest 32 bus 3b, 3000 Leuven

SAMEN TEGEN

PESTEN!

Page 4: Idee mei 2015

4 idee 18 mei 2015

Je was weer geweldig

Trainingsdagen Dilsen-StokkemIk spring uit een vliegmachine, alleen maar om jou te zien…

Trainingsdagen HerentalsWat een leuke bende op een rijtje.

Go with the flo Vlaams-BrabantWat een buitenaardse editie!

Trainingsdagen HerentalsAlle dagen feest, en dat op de dag van de onnozele kinderen.

Trainingsdagen Dworp7 #kljbuitengewoonbeestig toffe dagen.

Page 5: Idee mei 2015

5

Bezint eer ge begint!

Deze spreuk is dé reden bij uitstek om even stil te staan bij hetgeen deze Idee jou brengt. Als formidastische KLJ­vrijwilliger heb je er alleen maar baat bij om alle tips die je in dit spetterend nummer terugvindt onder de loep te nemen. Ben je nu lokaal actief als bestuurslid of bovenlokaal als gewestlid, RB’er, VKB’er, Werkgroep K’er, sportmonitor, nationaal vrijwilliger...? Ieder diertje vindt hier zijn pleziertje! Buitengewoon beestig, niet?Met de zomer voor de deur is het belangrijk om even vooruit te blikken naar de activi­teiten en evenementen die het seizoen ons brengt. Is de voorbereiding van het kamp al gestart? Een goede voorbereiding biedt de garantie voor alweer een topeditie! Heb je die wimpel­ en vendelvlaggen al even laten wapperen in de koele lentebries? Stil­staand stof kan nogal een onaangename geur verspreiden! Heb je die coole dans­moves en nodige spierkracht al uit de kast gehaald? Nam je het nieuwe sportreglement al even door? Naast de (inter)regionale sportfeesten krijg je deze zomer de kans om de sportieve kwaliteiten van jouw afde­ling te demonstreren op het 26e Landjuweel in Linkhout op 23 augustus. Controleer zeker even de inschrijving voor het Landjuweel­weekend bij jouw afdelingssecretaris, want het belooft een weekend vol knettergekke activiteiten te worden met het nationale sportfeest als hoogtepunt!Deze zomer belooft met andere woorden opnieuw een knaller te worden. Dank­ zij jou, die onbaatzuchtige vrij­ williger die bezint, eer hij of zij begint!

Nationaal ondervoorzitter

VOORWOORDINTRO

Steven KindtHoofdanimator/VKB RonseRe te te te te teeuuj, re te te te te teeeuuj.Al dansend het VKB-schap in.

Hoofdanimator/VKB RonseSuper-VKB in spé!

Go with the flo Vlaams-BrabantDe leukste sportmonitoren op deze aardbol.

Trainingsdagen Dworp7 #kljbuitengewoonbeestig toffe dagen.

Page 6: Idee mei 2015

6 idee 18 mei 2015

De ouders van jullie leden hebben zeker ideeën die erg interessant kunnen zijn voor jullie werking. Luisteren naar hen is dus de boodschap. Als leider ben je bovendien ook een partner van de ouders in het opvoeden van hun kinderen. Samen sta je sterk, wederzijds vertrouwen is nodig. Van mening verschillen mag, maar je moet dan ook aan ouders kunnen uitleggen waarom je als afdeling voor iets kiest. Daarnaast zijn ouders ook ambas-sadeurs voor je afdeling. Zij vertellen over de belevenissen van hun kids aan andere ouders en zorgen met positieve verhalen voor een goed imago van je afdeling. We geven dus graag wat tips mee om met ouders in gesprek te gaan.

Page 7: Idee mei 2015

7

1. Ouders stimuleren je tot een kritische houdingOuders – en volwassenen in het algemeen – kunnen vaak

ideeën en aandachtspunten aanbrengen waar jullie, als bestuur, niet meteen aan denken. Zij stimuleren jullie om over bepaalde zaken kritisch na te denken, zaken die jullie misschien als van-zelfsprekend beschouwen. Dit kan er uiteindelijk alleen maar voor zorgen dat jullie werking steeds beter wordt.

2. Ouders die gehoord worden, zijn tevreden oudersOuders die de kans krijgen om hun bezorgdheden,

opmerkingen en vragen mee te geven, zijn tevreden ouders. Zij zullen een vergissing of foute inschatting door het bestuur gemakkelijker achter zich kunnen laten, omdat ze het gevoel hebben dat ze gehoord worden en dat het bestuur openstaat voor feedback en suggesties. Dit komt omdat ze, door hun betrokkenheid, de afdelingswerking beter kennen en dus inzien dat het niet altijd even eenvoudig is.

3. Ouders zorgen voor ledenwerving én ledenbinding Tevreden ouders en ouders met vertrouwen in de leidings-

ploeg en de volledige werking willen natuurlijk heel graag dat hun kinderen naar KLJ blijven gaan (ledenbinding). Bij de jongste leden beslissen de ouders of hun kinderen lid blijven of niet. Ouders die negatieve ervaringen hebben met jullie afdeling en nergens gehoor kregen, zullen uiteindelijk beslissen om hun kinderen naar een andere jeugdbeweging te sturen. Maar ook bij oudere leden kan een ouder met een negatieve

Wat vinden de ouders er eigenlijk van? Ook zij hebben hun mening over KLJ

kijk op KLJ last bezorgen. Je elke week moeten verdedigen omdat je weer naar een KLJ-activiteit vertrekt, is echt geen pretje. Bovendien zullen tevreden ouders ongetwijfeld tegen hun vrienden, buren en familie vertellen hoe goed jullie wer-king is en hoe graag hun zoon/dochter erbij is. Deze mond-tot-mondreclame is de meest waardevolle promotie voor jullie afdeling en zorgt zeker voor nieuwe leden (ledenwerving).

4. Feedback van ouders kan zorgen voor nieuwe ideeënFeedback van ouders hoeft zeker niet altijd gelijk te

staan aan negatieve kritiek of opmerkingen. Het kan ook zijn dat ouders nieuwe ideeën aanbrengen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe manier om geld in te zamelen of een originele leden-activiteit. Zij kennen hun kinderen en het dorp erg goed en bieden zo eens een frisse kijk.

5. Ouders beschikken over een bruikbaar netwerkOuders kennen vaak veel mensen in het dorp. Misschien

kunnen zij jullie bijvoorbeeld helpen met het zoeken naar een betaalbare werkkracht om het dak van jullie lokaal te isoleren, of kunnen zij via kennissen een goedkope traiteur vinden voor jullie eetdag.

6. Ouders steken graag een handje toeTen slotte zullen de ouders vaker spontaan hun hulp

aanbieden bij het opzetten van grootse activiteiten of het ver-bouwen van jullie lokaal als ze zelf ook hun zegje mogen doen.

6 goede redenen om aan de band met de ouders te werken

Page 8: Idee mei 2015

1. Ga op huisbezoek bij je ledenBij elk lid op bezoek gaan, neemt

veel tijd in beslag, maar je bouwt er wel een goede relatie met de ouders mee op. Belangrijk om in het achterhoofd te houden: informeer ouders op tijd wan-neer je precies plant langs te komen. Bereid je goed voor en zorg voor infor-matie over het lidgeld, de verzekering, jullie bewegingskledij, de regelmaat van activiteiten en belangrijke data (bv. weekend, kamp, eetfestijn, sport-feesten…). Neem leuke foto’s van je leden mee om het ijs te breken.

2. Organiseer regelmatig een ouderavond

In plaats van elke ouder zelf te bezoeken, kan je ook op één avond alle ouders uit-nodigen in jullie lokaal. Op zo’n ouder-avond kan je alle informatie geven over de hele afdeling. Maar maak zeker ook tijd om even met de verschillende leef-tijdsgroepen samen te zitten en laat ruimte voor vragen. Ontvang de ouders met een hapje en een drankje in een net lokaal en heb oog voor nieuwe ouders.

3. Plaats een ideeënbus voor de ouders van je leden

Dit is een bus waarin ouders tips, ideeën en suggesties kwijt kunnen. Zet hem op een zichtbare plaats en spoor ouders aan om hem te gebruiken. Suggestie: je kan zelf een mooie bus knutselen of een bandrecorder gebruiken waarop ouders hun boodschap kunnen inspreken.

4. Draag naamkaartjes in het begin van het werkjaar

Naamkaartjes dragen in het begin van het jaar maakt het voor ouders makke-lijker om je aan te spreken. Kies voor een bepaalde kleur per leeftijdsgroep: zo vinden ouders nog sneller bij wie ze terechtkunnen.

5. Zet in jullie ledenblad altijd een leid(st)er in de kijker

8 tips en ideetjes om een sterke band met de ouders op te bouwen

Als ouders je beter leren kennen, spreken ze je sneller aan. Zet daarom in elke editie van jullie ledenblad een leid(st)er in de kijker. Geef een korte voorstelling van hem/haar en je staat alweer een stap dichter bij de ouders. Voeg een foto toe (eventueel ook eentje van vroeger). Hoelang ben je al bij KLJ? Hoelang ben je al leid(st)er? Wat doe je het liefst met KLJ? Wat studeer je of waar werk je? Welke taken doe je binnen het bestuur?

6. Zorg voor voldoende contact-momenten met de ouders

Soms hoef je het niet ver te zoeken. Voor en na de activiteit zie je ouders. Zorg er telkens voor dat de leiding aanspreek-baar is. Door ouders te groeten, verklein je de afstand en spreken ouders je mak-kelijker aan.

7. Plan eens een ouderactiviteitOm ouders kennis te laten maken

met je werking en je leiders, kan je ook eens een activiteit plannen met ouders en leden samen. Dit hoeft niet per se een hele activiteit te duren. Bijvoorbeeld het laatste uurtje samen met de ouders een groot smokkelspel spelen, zorgt voor een goede sfeer tussen leiding en ouders. Check zeker ook eens de ‘inspiratie’ verder in deze Idee (pagina 22), deze is getest én goedgekeurd.

8. Kies voor een volwassen begeleider of ouderraad

Ouders vinden het soms makkelijker om met een volwassene te praten. We ver-geten allemaal snel hoe het was om jong (of kind) te zijn. Kies daarom voor een volwassen begeleider of een ouderraad. Belangrijk is dat deze samenwerking langs twee kanten werkt. Jullie, als be -stuur, zijn nog steeds verantwoordelijk voor de werking van je afdeling. Kies daarom met heel het bestuur (volwassen) mensen om jullie hierin te steunen. Evalueer de samenwerking regelmatig en baken taken duidelijk af.

8 idee 18 mei 2015

Page 9: Idee mei 2015

9

–9 Geef af en toe een ‘heen-en-weerschriftje’ mee met vragen in voor de ouders

Dit kost tijd voor leiding en voor ouders, dus het is niet iets om elke week te doen, maar wel om af en toe eens te polsen.

IDEETJE Maak een boekje in KLJ-stijl, met op de linkerpagina een beschrijving door de leden zelf van wat ze de afgelopen

maand(en) gedaan hebben, en een vakje waarin de leiding iets schrijft over het lid. Bijvoorbeeld: dit heb ik allemaal gedaan en uitgestoken bij KLJ (door leden). Dit is de leiding opgevallen tijdens de activiteiten (door de leiding). Op de rechterpagina kunnen de ouders commen-taren en vragen plaatsen. Bijvoorbeeld: hierover heeft mijn zoon/dochter nog lang gepraat. Hierover waren we een beetje verbaasd als ouders. Hierover zou ik meer informatie willen. Dit heb ik altijd al eens willen vragen. Tip: gebruik als omslag voor het schriftje een leuke tekening of een zelfportret van de leden.

–12 Organiseer een tentoonstelling met knutsel-werken of bouwsels van je leden

Van paaseieren schilderen tot boomhutten bouwen, ouders zien graag wat hun kroost gemaakt heeft. Bouw met je leden een tentoonstelling en ontvang ouders met een rondleiding en een receptieruimte waar ze vragen kunnen stellen.

+12 Stel een enquête op en mail deze naar de ouders van je leden

De verzamelde informatie kan je gebruiken om op een ouder-avond thema’s te kiezen om te bespreken en eventueel verande-ringen toe te lichten. Als je voor een anonieme vragenlijst kiest, kunnen ouders makkelijk aangeven waar ze meer informatie over willen of wat ze anders zouden willen zien. Leg ook uit wat je met de resultaten van de enquête van plan bent.

IDEETJE Stel een enquête op voor de ouders met de volgende vragen:

• Heb jij nog een leuk idee voor een activiteit? Wij willen het graag weten. (open vraag)

• De leiding is makkelijk te bereiken. (aanduiden op een schaal van 1 tot 5, 1 is helemaal niet akkoord, 5 is helemaal akkoord)

• Het aanbod van de activiteiten is gevarieerd. (aanduiden op een schaal van 1 tot 5, 1 is helemaal niet akkoord, 5 is helemaal akkoord)

• Ik ben tijdig op de hoogte van de activiteit, waar en wanneer hij doorgaat en of ik iets speciaal moet voorzien. (aanduiden op een schaal van 1 tot 5, 1 is helemaal niet akkoord, 5 is helemaal akkoord)

• Is er nog een andere manier waarop wij je op de hoogte kunnen houden? Wij horen het graag. (open vraag)

• Heb je nog een andere vraag, opmerking of suggestie voor ons? Geef het ons hier dan zeker mee. (open vraag) ☛

Een leuke suggestie voor elke leeftijdsgroep

Page 10: Idee mei 2015

10 idee 18 mei 2015

Stel je voor dat je als vluchteling met je gezin in een dorp in Vlaanderen terecht-komt en je ziet plots een groep KLJ’ers al zingend langskomen en telkens als de leiding op z’n fluitje blaast, doet de vol-ledige groep iets anders. Wat zou je dan denken? Zou dat iets van de politie of van het leger zijn?

Daarnaast is het zo dat je veel sneller lid zal worden van een jeugd- of jongeren-beweging als je ouders hier ook in hebben gezeten. En het omgekeerde geldt natuur-lijk ook. Hierbij zien we dat gezinnen in kansarmoede niet vaak de weg vinden naar jeugd- en jongerenbewegingen net doordat ze deze vaak niet kennen.

Onbekend is onbemindOuders die jeugd- en jongerenbewegin-gen niet kennen, zien vaak het nut er niet van in. Wat kan helpen om hen te overtuigen? x Zet alle troeven van de jeugd - en jongerenbeweging in de verfVertel hen dat er door bedrijven en de maatschappij veel waarde wordt gehecht aan jeugd- en jongerenbewegingen en dat dit de kansen van hun kind op de arbeidsmarkt vergroot. Het staat dan ook zeer goed op hun cv aangezien ze hier onder andere leren samenwerken, creatief zijn, verantwoordelijkheid nemen… Indien het om gezinnen van buitenlandse afkomst gaat, kan je ook aanhalen dat hun kinderen via deze weg ook hun Nederlands, dat ze op school leren, spelenderwijs oefenen.

Nergens in de wereld zijn er zoveel jeugd- en jongeren-bewegingen als in Vlaanderen. Dit brengt heel veel gewoon-tes met zich mee die voor ons de normaalste zaak van de wereld zijn, maar voor anderen heel vreemd kunnen lijken.

+14 Maak samen met je leden enkele uitdagingen en daag dan hun ouders uit

Je kan ouders bijvoorbeeld uitdagen om een betere activiteit te verzinnen. Je kan ervoor kiezen om per twee maanden één uitdaging aan te gaan in het laatste uurtje van een activiteit of om op één activiteit de hele strijd te strijden. Zorg dat je goed de scores bijhoudt en zet je leden in als scheidsrechter.

+16 Organiseer een interactieve ouderavond waar je samen met ouders stellingen bespreekt

IDEETJE Voorstel om een evenwichtige avond te creëren.Materiaal: papiertjes in drie kleuren, een dobbelsteen met

dezelfde drie kleuren op de vlakken en schrijfgerief.Groepsindeling: maak groepjes van maximaal tien ouders per leider.Duur: neem zeker anderhalf uur de tijd om alle vragen te doorlopen.Voorbereiding: schrijf op één van de kleuren thema’s of stellingen waarover jullie het graag eens met de ouders zouden hebben (bv. drankgebruik, tweedaagse, kamp, leiding worden...). Schrijf op een andere kleur korte, plezierige opdrachtjes (bv. dingen uitbeelden, liedjes neuriën…). De laatste kleur laat je vrij, hierop mogen ouders hun vragen schrijven. Zorg dat elk groepje alle kleuren heeft.Verloop: ontvang de ouders en deel de derde kleur papiertjes uit, zodat ze hierop hun vragen kunnen schrijven. In elk groepje laat je nu om de beurt de ouders met de dobbelsteen rollen. Deze ouder mag een papiertje kiezen uit de stapel met de gerolde kleur. Als dit een stelling vanuit de leiding is, mag de ouder die aan de beurt is als eerste zijn mening hierover geven. Neem daarna nog vijf minuutjes de tijd om er verder over te praten. Als leider modereer je het gesprek. Als dit een opdracht is, mag de ouder die aan de beurt is deze uitvoeren.Als het een vraag vanuit de ouders is, antwoord je hier als leiding op, als je het antwoord weet. Als er geen antwoord is, laat dit dan eerlijk weten aan de ouders en neem het later op met je medeleiding. Even-tueel kan je dan ook de mening van de ouders hierover vragen.

+20 Organiseer een quiz met in elke ronde één bonusvraag voor ouders

Zo kan je in de ronde ‘aardrijkskunde’ een foto steken van jullie laatste weekend en vragen in welke streek jullie dan waren. Of kan je in de ‘cijferronde’ op zoek naar het oudste +20-lid.

Bestuur Kies als hoofdleiding voor huis-bezoeken of een ouderavond

waarop ouders (en hun kinderen) vragen kunnen stellen over leider/bestuurslid wordenOok ouders van bestuursleden kunnen met vragen zitten. Zeker ouders van nieuwe bestuursleden willen graag weten wat er van hun kind verwacht wordt. Als bestuurslid is het fijn om te weten dat je terug kan vallen op je eigen ouders als het nodig is.

Page 11: Idee mei 2015

11

x Neem een brugfiguur mee als je op huisbezoek gaatIndien het om gezinnen van een andere afkomst gaat, kunnen deze brugfiguren (iemand die de ouders al kennen) even-tueel ook dienen als tolk.

x Geef voldoende uitleg over de financiële kant van het lidmaatschapHou in je achterhoofd dat het niet altijd evident is om alles zomaar te kunnen betalen. Als je een fonds, bepaalde beta-lingsalternatieven, een tweedehands-winkel voor uniformen… hebt, dan is het goed om dit ter sprake te brengen. Maak hier zeker geen speciaal thema van, maar communiceer deze mogelijkheden aan alle ouders (bv. via huisbezoeken).

Een jeugd- en jongeren-beweging, KLJ… Wasda?

De meeste armoede is namelijk verbor-gen, want ja, wie loopt daar nu graag mee te koop? Leg goed uit wat jullie alle-maal met het lidgeld doen (bv. verzeke-ringen…).

x Vraag naar de verwachtingenOp deze manier toon je dat je de ouders betrekt en zorg je ervoor dat misver-standen vermeden worden.

Tips en tricksx Organiseer eens een open activiteit in een sociale woonwijkIedereen uit de wijk wordt uitgenodigd en kan deelnemen. Voorzie ook een paar tafels voor de ouders, zodat ook zij kun-nen kennismaken met KLJ.

x Word met je afdeling een ‘KLJ voor iedereen’ en licht het OCMW in Hierdoor krijg je een digitaal beeld waar-mee je in je communicatie (bv. foldertjes, affiches…) kan tonen aan de ouders dat jullie openstaan voor iedereen. Laat ook weten aan het OCMW dat jullie een ‘KLJ voor iedereen’ zijn en leg uit wat dit wil zeggen. Zo kunnen ze, eventueel via gesprekken met ouders, kinderen en jongeren met jullie in contact brengen.

x Communiceer regelmatig (tele fonisch) met de oudersDit doe je niet alleen als het moeilijk gaat.

Samenstelling: Lies Schraepen,

Karel Billiet en Silke Cools

Page 12: Idee mei 2015

Beestige buttonsPin ze overal vast, onze beestige buttons! Hangze zelf op je sjaaltje en/of gebruik ze als leden-wervingsitem en deel ze uit in scholen. Speld zeop de pennenzakken van de kinderen.

•  www.klj.be > shop

Beestige ballonnenZe zien er echt fantastisch uit. Hang ze overal in het dorp of aan iedere brievenbus. Je dorp zal stralen en iedereen heeft het gezien. Je kan er eventueel een kaartje aan hangen met de info over je startdag en wat contactgegevens. Ontzettend zichtbaar en supergoedkoop ledenwervingsmateriaal!

•  www.klj.be > shop

Boost jeleden aantalmet het beestigeledenwervings-materiaalWe hebben al heel wat enthousiaste reacties gekregen over de nieuwe ledenwervings-campagne. Er werd al heel wat beestig mate-riaal besteld en er kwamen ook al aanvragen binnen voor gepersonaliseerde affiches. Datis allemaal goed nieuws! Wil je zelf nog een affiche op maat laten maken of wil je nog wat materiaal aanschaffen om een fantastische ledenwervingsactie op poten te zetten?Kijk dan zeker wat we allemaal in de aan-bieding hebben. Bestellen maar!

Laat iedereenzien hoe beestig

jullie zijn!

buitengewoon beestig

buitengewoon beestig

buitengewoon beestig

buitengewoon beestig

buitengewoon beestig

12 idee 18 mei 2015

Page 13: Idee mei 2015

13

Beestig stickervelLeuke stickers om op alles en iedereen te plakken.

•  www.klj.be > shop

Meer dan 112.000 broden over heel Vlaanderen zullen binnenkort verpakt worden in beestige broodzakken van KLJ.

Er werden al meer dan 300 beestige buttons verkocht.

100 beestige ballonnen komen jouw richting uit!

Meer dan 20.000 beestige affiches hangen binnenkort verspreid over heel Vlaanderen!

Meer dan 20.000 KLJ’ers dragen binnenkort een beestig KLJ-bandje rond hun pols.

Reeds 5 afdelingen maakten een ge personaliseerde affiche via de KLJ-website. Zeker een aanrader!

Beestige bandjesSupertoffe bandjes tegen een spotprijsje! Doe je potentiële leden een bandje om en vraag hen om met dit bandje naar de startdag te komen. Het kan het toegangsbandje zijn voor deze leuke kennis-makingsdag waarop van alles te beleven valt. Wedden dat ze het bandje nooit meer uitdoen?

•  www.klj.be > shop

Personaliseer je afficheWe hebben ook vijf toffe affiches in onze shop. Iedere affiche heeft een bijpassende slogan, maar wil je toch liever zelf een slogan verzinnen? Of wil je er liever wat info op kwijt over je afdeling of je startdag? Dan kan je zelf je affiche personaliseren. Hop, naar het invulformulier!

•  www.klj.be > leiding en bestuur > thema’s > ledenwerving > ledenwervingsmateriaal >affiches personaliseren

Weetjes

buitengewoon beestig

buitengewoon beestig

buitengewoon beestig

buitengewoon beestigbuitengewoon beestig

buitengewoon beestig

buitengewoonbeestig

Op zoek naar een warm nestom je ei te leggen?

— Dan is KLJ iets voor jou! —

buitengewoonbeestig

Ben jij een enthousiast, schattig varkentjedat houdt van groepsknuffelen?

— Dan is KLJ iets voor jou! —

buitengewoonbeestig

Ben jij poesliefof haal je graag kattenkwaad uit?

— Dan is KLJ iets voor jou! —

buitengewoonbeestig

Vind jij de warmte van de wol belangrijkerdan de kleur van het schaap?— Dan is KLJ iets voor jou! —

buitengewoonbeestig

Weet jij hoe een bonte koeeen haas vangt?

— Dan is KLJ iets voor jou! —

buitengewoonbeestig

Don’t call mea pussy!

competitiebeest

fuifbeest

Jij bentpoeslief.

Jij bent buitengewoon beestig!

Jij bent beestig goed bezig!

Jij bentecht

kiplekker.

KLJ’erskomen altijd

to the

Wij willende Gouden

Knor!

Zwienevleesà volonté!

Jij bentbentlekkerzacht.

Vind jij de warmte van de wol belangrijkerdan de kleur van het schaap?— Dan is KLJ iets voor jou! —

buitengewoonbeestig

V.U

. Bar

t Hom

brou

ckx,

Bos

kout

er 3

0, 3

010

Kess

el-L

o

Ben jij een enthousiast, schattig varkentjedat houdt van groepsknuffelen?

— Dan is KLJ iets voor jou! —

buitengewoonbeestig

V.U

. Bar

t Hom

brou

ckx,

Bos

kout

er 3

0, 3

010

Kess

el-L

o

Ben jij poesliefof haal je graag kattenkwaad uit?

— Dan is KLJ iets voor jou! —

buitengewoonbeestig

V.U

. Bar

t Hom

brou

ckx,

Bos

kout

er 3

0, 3

010

Kess

el-L

o

Op zoek naar een warm nestom je ei te leggen?

— Dan is KLJ iets voor jou! —

buitengewoonbeestig

V.U

. Bar

t Hom

brou

ckx,

Bos

kout

er 3

0, 3

010

Kess

el-L

o

Ben jij iemand die graag de koebij de horens vat?

— Dan is KLJ iets voor jou! —

buitengewoonbeestig

V.U

. Bar

t Hom

brou

ckx,

Bos

kout

er 3

0, 3

010

Kess

el-L

o

Page 14: Idee mei 2015

14 idee 18 mei 2015

SAMEN TEGEN

PESTEN!We vroegen ons af hoe KLJ­afdelingen de strijd aangaan tegen pesten. Welke tips hebben ze

om het te voorkomen en hoe gaan ze ermee om als het dan toch voorvalt? Daarom stelden we

een reeks vragen aan 26 afdelingen. In dit artikel vind je, naast enkele opvallende resultaten, ook tips en tricks en links naar handige web­

sites en interessante infobundels.

Tessa, doen jullie concrete spelletjes rond het thema pesten?‘We hebben vorig jaar een Facebookspel gespeeld met onze –16-leden. Hierin kwamen meerdere negatieve aspecten van Facebook aan bod (bv. elkaar verkeerd begrijpen, pestgedrag via Facebook…). Het was een activiteit met stellingen (statussen op Facebook) en zo konden ze met de “like-button” of “een reactie geven” reageren. Daarnaast brengen we het thema pesten ieder jaar in de kijker via de bezinning op kamp. Dit jaar zal er weer een spel rond pesten zijn op kamp. Hierbij zitten de meisjes en jongens apart, en zit +16 en –16 ook apart. Op deze manier zijn de groepjes kleiner, zodat iedereen meer kan en durft zeggen.’

Tip Pesten via internet (cyberpesten) is een probleem dat toeneemt. Het zorgt ervoor dat het gepeste kind of de jongere constant blootgesteld blijft aan pestgedrag. Wil je meer weten over cyberpesten en hoe je ermee kan omgaan? Surf dan zeker eens naar www.cyberpesten.be.

Wat doe je in een pestsituatie om tot een oplossing te komen?*

Ik straf de pester(s) meteen.

Ik straf na waarschuwingen.

Ik spreek de hele groep toe of we bespreken het in grote groep.

Ik spreek met de ouders van de pester en het slachtoffer.

Ik neem de pester en het slachtoffer even apart voor een gesprek.

Ik betrek een groepje leden om samen met hen tot een oplossing te komen.

* Bij deze vraag konden de 26 afdelingen meerdere antwoorden aanduiden.

Tessa De StormehoofdleidsterKLJ Sleidinge

Page 15: Idee mei 2015

15

65%van de bevraagde afdelingen doet bewust zaken om pesten te vermijden in hun KLJ.

86%van de bevraagde afdelingen bespreekt pestgedrag tijdens het evaluatierondje met hun leiding en bekijken hoe ze het kunnen oplossen.

11,5%van de bevraagde afdelingen deed een spel rond pesten.

50%van de bevraagde afdelingen zou graag van KLJ concrete spelletjes willen rond het thema pesten.

81%van de bevraagde afdelingen doet spelle­tjes om dode momen­ten op te vangen.

Jolien, doen jullie bewust zaken om pesten te vermijden?‘Dit kamp stelden we samen met de kindjes op de eerste kampdag, binnen het kampthema ‘Op een onbewoond eiland’, de overlevingsregels (waaronder ook niet pesten) op. Die ondertekenden ze allemaal door hun duimafdruk met verf eronder te plaatsen. Elk –12-lid kreeg ook een isomoblokje met daarop vijf lucifers (één voor elke dag). Als een lid zich echt niet aan de regels hield, brandden we samen met hen een lucifer op. De bedoeling was dat ze zoveel mogelijk lucifers overhielden om op het einde van het kamp het kampvuur te kunnen aansteken. Iedereen kreeg ook een papiertje om zijn slechtste herinne-

ring op te schrijven. Die gooiden we dan in het vuur om ze te laten verdwijnen.’

Tip Geef je leden de mogelijkheid om lucifers bij te verdienen, zodat ze extra gemotiveerd worden om er samen een fantastisch kamp/jaar van te maken.

Doen jullie een evaluatierondje met de leden?‘Door de leden ook te betrekken in de evaluatie van de activiteiten en de werking via allerlei methodieken voelen ze zich beter en komt pestgedrag sneller aan het licht. We gebruiken evaluatiesystemen zoals rode en groene duimen op een blad zetten, een gezichtje op een ballon tekenen of het tofste moment op een vlaggetje schrijven.’

Jolien De Cocker hoofdleidster KLJ Nazareth

Page 16: Idee mei 2015

Omdat in alle KLJ­groepen wel eens gepest wordt, is het goed om op voorhand eens te bekijken hoe je met een pestsituatie omgaat als leiding. Om jullie hierbij te helpen, hebben we hieronder een reeks websites geplaatst die vol staan met adviezen voor het omgaan met pesten.

x www.klj.be > KLJ thema’s > moeilijke momenten in KLJ > pestenVia deze link kan je meer info vinden over wat pesten is, hoe je het kan voorkomen en wat je kan doen als het dan toch voorkomt.

x www.tumult.beOp de homepage van deze pagina staat een link naar een brochure vol met tips en tricks rond het omgaan met pesten. Hierin wordt ook de ‘no blame’­methodiek vol­ledig uit de doeken gedaan.

x www.cyberpesten.beDeze website is the place to be om meer te weten te komen over cyberpesten en hoe ermee om ­gaan.

x www.praatoverpesten.beHier vind je info en concrete methodieken om met pesten om te gaan. Deze informatie is steeds aangepast aan de rol die je speelt binnen de pestsituatie (bv. de pester, de gepeste, een jeugd­leider, een ouder…).

x www.kieskleurtegenpesten.beVia deze website kan je alle infor­matie, filmpjes, wedstrijden… vin­den rond ‘De week tegen pesten’.

Karel Billiet

Wil jij, onder andere aan de hand van de resultaten van deze bevraging, projecten, campagnes en materiaal helpen uitwerken om ervoor te zorgen dat KLJ 100% pestvrij wordt? Dan is de werkgroep ‘KLJ’ers pesten niet’ misschien iets voor jou! Interesse? Mail dan sneller dan je schaduw naar [email protected].

Dries en Nelle, wat doen jullie om ervoor te zorgen dat de sfeer top blijft?‘Om de sfeer tiptop te houden, probeert elke leeftijdsgroep één keer per jaar op weekend te gaan. De oudste groepen moeten vooraf samen geld inzamelen om hun weekend te bekostigen, dit is op zich al een hele teambuildingsactiviteit. We proberen doorheen het jaar ook enkele activiteiten te doen die een goede groepssfeer bevordert. Bij deze spelletjes is er dan geen winnaar of kunnen ze winnen als groep. Denk hierbij maar aan “Één tegen allen”, maar dan leden tegen leiding. Dan krijgen de leden een waslijst met opdrachten. Kunnen zij deze ver-vullen voor het einde van de activiteit, dan mogen ze een leuke tegenprestatie bedenken voor de leiding.’

Tip Pestgedrag komt vaak voor tijdens dode momenten. Daarom is het belangrijk om die zoveel mogelijk te vermijden door tussendoor korte spelen te voorzien.

Goele, wat doen jullie om ervoor te zorgen dat de sfeer top blijft?‘Wij doen aan het begin van de activiteit een groot spelletje met iedereen. Dat kan gaan van “Dikke Bertha” of “Schipper mag ik overvaren” tot een dansje of spel-letje met de parachute. Het is leuk om met de hele groep een spelletje te spelen, omdat je dan zowel de allerkleinstenals de stoere tieners samen plezier ziet hebben. Door met z’n allen samen te spelen, stimuleren we ook het groeps-gevoel en leren de leden ook vriendjes maken met leden van andere leeftijds-groepen. Dit vergemakkelijkt de overstap naar de volgende leeftijdsgroep. Na het spelletje kunnen er nog korte medede-lingen gedaan worden (bv. jarigen in de spotlight zetten) en doen we ook een sjaaltjescontrole. Op het einde van elke activiteit doen we ook een spelletje met de volledige groep. Een extra voordeel hierbij is dat als de ouders hun kinderen komen ophalen, ze allemaal samen aan het spelen zijn, wat toch wel leuk is om te zien.’

WAAR VIND IKTIPS ROND HET OMGAAN METPESTEN?

BOUW MEE AAN EEN PESTVRIJE KLJ

Goele DiddenhoofdleidsterKLJ Wolfsdonk

Dries Berghmansen Nelle Van Der Meiren hoofdleider en hoofdleidster KLJ Nieuwrode

16 idee 18 mei 2015

Page 17: Idee mei 2015

Het dochtertje van Marie­Claire, Elise (6), startte afgelopen sep­tember bij KLJ. Het was zowel voor haar als voor de mama de eerste kennismaking met KLJ. Na een dik halfjaar gaan we even pools­hoogte nemen. Hoe is het om voor het eerst KLJ­ouder te zijn?

Verena Pynaert

DE EERSTE KEER ALS…KLJ-OUDERLeid(st)ers, doe zo voort!

Marie­Claire Burm*KLJ Lochristi-Hijfte meisjes

*Burgerlijke status: verloofd met Peter • Jeugdbewegingservaring bij: scouts • Mama van: Elise en Mathieu • Hobby’s: mijn kinderen en koken • Lievelingsgerecht: alle desserts • Grootste droom: gelukkig zijn

Hoi Marie-Claire, om te beginnen bij het begin, vanwaar ken jij KLJ?‘Mijn man en zijn zussen zijn ook allemaal lid geweest van KLJ en zo heb ik het leren kennen. Zelf ben ik nooit lid geweest. Ik zat vroeger wel bij de scouts, dus ik ken het concept van een jeugdbeweging wel. Mijn man en zijn zussen waren, en zijn nog altijd, zeer enthousiast over KLJ.’

Waarom gaat Elise nu naar KLJ?‘We hebben voor KLJ gekozen omdat het dichtbij is, en omdat er al veel klasgenootjes van Elise lid waren. Toen Elise naar school begon te gaan, hoorde ze die klasgenootjes vertellen over KLJ. Ze wilde er dan ook heel graag naartoe. Ze heeft nog een heel jaar moeten wachten omdat ze nog te jong was. Dat jaar heeft ze heel vaak gevraagd: “Mama, mag ik naar de KLJ?” Toen ze eindelijk mocht proberen, was ze op slag verkocht! Ze vindt het er super en gaat heel graag. Het is echt leuk om te zien hoe ze er telkens weer naar uitkijkt. Zelf zijn we heel tevreden over de activiteiten en de leiding.’

Hoe verloopt het contact met de leiding?‘Elise is een verlegen kind en zegt niet zoveel, toch is het duidelijk dat ze zich amu-seert bij KLJ. Daar zit de leiding zeker voor iets tussen. Elise noemt de leidsters haar vriendinnen. Ook ons contact met de leiding verloopt vlot. We zien ze bij elke activi-teit wel even. En ze staan altijd klaar om vragen te beantwoorden, ook via telefoon of Facebook. Ik vind het belangrijk dat de leiding een goede band heeft met de kin-deren. Dat zorgt voor een goed verloop van de activiteiten. We krijgen ook maande-lijks een boekje met informatie over de activiteiten, leuke weetjes, een receptje… Da’s bijzonder handig en fijn!’

Hoe kan/wil jij als ouder een bijdrage leveren aan de afdeling? ‘Ze mogen me alles vragen! De ouders worden regelmatig gevraagd om het vervoer naar activiteiten te verzorgen. Bloemetjes kopen om het kamp te sponsoren of flapjes sparen voor producten op kamp, zo’n dingen doe je natuurlijk ook als ouder. En dat doen we met veel plezier! Maar ze zouden mij ook wel mogen vragen om het lokaal mee te helpen opruimen of om te helpen op het eetfestijn. Als ze het vragen, dan steken we graag een handje toe.’

Heb je nog een laatste gouden tip voor alle KLJ-leiding?‘Doe zo voort! Want jullie maken veel kinderen gelukkig en daar draait het toch om.’

17

Page 18: Idee mei 2015

Juli Sportkalender

5 juli t SportfeestGewest Gistel – KLJ Oudenburg

t SportfeestGewest Roeselare – KLJ Oostnieuwkerke

t SportfeestGewest Veurne – KLJ Beauvoorde

12 juli t SportfeestKLJ Nazareth

t SportfeestGewest Poperinge – KLJ Loker-De Klijte

t SportfeestGewest Kortrijk-Menen – KLJ Lauwe-Rekkem

26 juli t SportfeestKLJ Ertvelde

t SportfeestGewest Brugge – KLJ Oostende-Houthave

t SportfeestKLJ Sint-Niklaas

Augustus

2 augustus t SportfeestKLJ Zaffelare

t SportfeestKLJ Essen-Hoek

t SportfeestGewest Torhout – KLJ Lichtervelde

t SportfeestGewest Ieper – KLJ Langemark

9 augustus t SportfeestGewest Warav – KLJ Kruishoutem

t SportfeestKLJ Loenhout

t SportfeestKLJ Stekene

t SportfeestGewest Tielt – KLJ Kanegem

t SportfeestGewest Diksmuide – KLJ Koekelare

t Regionaal sportfeestOpitter

15 augustus t Interregionaal sportfeestLonderzeel

16 augustus t SportfeestKLJ Reet

t SportfeestKLJ Lovendegem

21-23 augustus t Landjuweel Linkhout

30 augustus t Regionaal sportfeestKLJ Temse-Velle

POST VAN HET NATIONAAL BESTUUR

In deze Idee geeft het Nationaal Bestuur je graag een overzicht van de belangrijkste thema’s waarover we de voorbije periode vergaderden. Er leeft weer heel wat in KLJ­land, en dus vinden we het belangrijk om jullie hierover zo goed mogelijk te informeren.

Wat leeft er in KLJ­land?

KADERVORMING De overheid legt ons nieuwe regels op voor het organiseren van Trainingsdagen, Hoofdanimator en de VKB­cursus. De voorbije Nationale Raad keurden we het nieuwe traject dat de vrijwilligers hiervoor uitdachten al goed. Nu hebben diezelfde vrijwilligers ook de inhoud van al die cursussen grondig bestudeerd en tegen de nieuwe competen­tielijsten van de overheid gelegd. Inhoudelijk zijn er een aan­tal verschuivingen en uitdagingen die ons nog resten, maar we kunnen wel stellen dat KLJ als allereerste jeugdorganisatie in heel Vlaanderen zijn trajecten heeft uitgedacht. Een pluim aan de vrijwilligers die hier vele dagen denkwerk aan gespen­deerd hebben! In de loop van de komende maanden zullen we de nieuwe formules voor Trainingsdagen, Hoofdanimator en de VKB­cursus grondig aan jullie voorstellen. Het is immers zo dat KLJ, net als alle andere jeugdorganisaties, zijn cursus­sen moet openstellen voor iedereen: zowel leiding als niet­leiding, en zelfs niet­KLJ’ers. We willen er dus voor zorgen dat al die mensen zo goed mogelijk op de hoogte zijn van ons vormingsaanbod.

SPORTWERKING Vanaf komende zomer geldt het ver­nieuwde sportreglement, dat de voorbije Nationale Raad goed­gekeurd werd, op de sportfeesten. De laatste punten en kom­ma’s werden juist gezet en ook het huiswerk dat de Nationale Raad nog meegaf aan de sportmonitoren is nu afgewerkt. Daarnaast zetten we ook in op sportverbreding: voor niet­sportende afdelingen is starten met de KLJ­sportwerking een grote uitdaging. Hier willen we aan tegemoet komen door de drempels om te starten te verlagen. Al die info komt in snel tempo jullie richting uit.

Blijf je nog op je honger zitten? Heb je vragen waarop je een antwoord wilt? Stuur dan als de bliksem een mailtje naar [email protected] en we zorgen zo snel mogelijk voor een antwoord.

Isaak

18 idee 18 mei 2015

Page 19: Idee mei 2015

19

Mail al je vragen naar [email protected]. Onze administratieve duizendpoot, Matthias Vercauteren, zorgt voor de antwoorden!

’k vraag het aan…

Alle antwoorden op je vragen over wetgeving, administratie, verzekering, lokalen, fuiven…

KAMPWe kregen een e­mail van een KLJ­afdeling dat ze geen kamphuis meer vinden. Ze willen graag in onze lokalen op kamp komen. Aan welke regels moeten wij voldoen om dit te kunnen toelaten?

Het wettelijk kader in Vlaanderen om een jeugdlokaal als verblijfplaats te ver-huren, is soepel. Het Logiesdecreet [art. 3, §2, 5°] stelt het volgende. Wanneer men minder dan 60 dagen per jaar een lokaal verhuurt, dan heeft men geen ver-gunning of erkenning in het kader van ‘Toerisme voor allen’ nodig om er een jeugdgroep te laten logeren. Let wel, deze regeling is er alleen voor erkend jeugdwerk. De uitbater is wel verplicht de burgemeester hiervan schriftelijk op de hoogte te brengen wanneer de locatie wordt verhuurd. Hierdoor mogen jeugd-lokalen, zonder al te veel rompslomp, ge bruikt worden als jeugdverblijf voor minder dan 60 dagen per jaar. Wettelijk gezien zijn er dus geen bepalingen, behalve de meldingsplicht bij de burge-meester. De burgemeester kan wel nog extra bepalingen opleggen of het ver-huur verbieden, maar in de meeste ge -meenten is dit niet het geval.Een ander aandachtspunt zijn de buurt-bewoners van je lokaal. Overleg zeker met hen of zij dit wel zien zitten. Maak goede afspraken met je bevriende afde-ling rond het verhuur, de kostprijs, het gebruik van de gebouwen/terreinen en de overlast naar de buurt.

•  Zie brochure Jeugdlokalen & verhuur.

KAMPMogen wij zomaar een kampvuur maken tijdens ons zomerkamp?

Neen. Het Veldwetboek regelt dat vuur aansteken op het veld op meer dan 100 meter afstand van huizen, heiden, boom-gaarden, hagen, graan of stro moet ge -beuren. Het Bosdecreet daarenboven bepaalt dat je minimaal 25 meter afstand van bossen of natuurgebieden moet hou-den. Daarnaast zijn er in veel ge meenten bepalingen rond kampvuren opgeno-men in het lokale politiereglement en heb je voor een kampvuur vaak toestem-ming nodig van het gemeentebestuur. Informeer je dus op voorhand bij de eige-naar van je kampplaats hoe de lokale wet-geving rond kampvuren in elkaar zit.

gemeentebestuur dient jullie te erken-nen voor dit attest. Ook het nationale KLJ-secretariaat kan jullie erkennen, maar op heden geven wij de voorkeur aan de lokale besturen. Neemt je gemeente hier zelf geen initiatief toe, vraag dan via de gemeente jullie erkenningsattest aan. Dit kan je zo vaak kopiëren als je wilt en invullen per kind.Deze belastingvermindering geldt niet voor al jullie leden en activiteiten. Enkel kinderen onder de 12 jaar en kinderen met een zware handicap onder de 18 jaar komen in aanmerking. Daarnaast kan ook jullie dagelijkse werking inbegrepen in het lidgeld niet ingebracht worden. Deze tegemoetkoming gaat alleen over kampen, weekends en ‘dure’ activiteiten waarvoor apart betaald wordt.

KAMPEen ouder van een –12’er vraagt naar een fiscaal attest van ons zomerkamp. Wat is dit?

Ouders kunnen een belastingverminde-ring krijgen voor de kosten die ze in 2014 maakten voor de opvang van hun kinde-ren. Om deze opvangkosten te kunnen inbrengen in hun belastingen, moeten ze over bewijzen beschikken, het zoge-naamde fiscaal attest. Dit attest bewijst dat zij het bedrag voor deelname van hun kind betaalden aan de KLJ-afdeling. Als afdeling zijn jullie verantwoordelijk voor het verspreiden van deze attesten. Gelukkig gebeurt de coördinatie hiervan normaal door de jeugddienst, want het

FACEBOOKVan enkele KLJ­afdelingen uit de buurt werd hun Facebookprofiel ver­wijderd door Facebook. Hoe kan ik dit voorkomen?

Voor Facebook is er een onderscheid tus-sen een persoonlijk profiel en een pagina. Persoonlijke profielen zijn exclusief voor personen en dus niet voor verenigingen zoals KLJ. Toch slaagden veel afdelingen erin om een persoonlijk profiel aan te maken, maar nu treedt Facebook hier tegen op. Zet je Facebookprofiel dus om in een pagina en al je vrienden worden omgezet in likes op je nieuwe pagina.

•  Hoe je dit doet, vind je, samen met info over Facebook, op mediahelpdesk.be.

Page 20: Idee mei 2015

20 idee 18 mei 2015

Rafa Rafa1, 2 of 3 kussen?!

Inspiratie Wanneer we mensen van een andere cultuur ontmoeten, is het niet altijd gemakkelijk om hun gewoontes in te schatten. Soms pro­beer je supervriendelijk te zijn, maar is dit een serieuze belediging in het andere land. Met het spel Rafa Rafa ondervind je aan den lijve hoe cultuur­verschillen iemands gedrag beïnvloeden en hoe sterk je eigen cultuur mee­speelt in de beoordeling van andere culturen. Ontdek jij de gewoontes en rituelen van de andere?

Page 21: Idee mei 2015

21

Spelvoorbereiding

Zorg voor een mysterieuze uitnodiging. Verspreid deze op een ongewone manier, bijvoorbeeld via Facebook, persoonlijk, met de post, met een sms’je…

Spelverloop

Start van het spelDe leden worden in het begin van het spel in twee groepen verdeeld: de Alfa’s en de Bèta’s. Elke groep verhuist naar een nabijgelegen lokaal en speelt een spel dat de cultuur van de groep voorstelt. In dit spel is het verboden te praten met elkaar. Beide groepen sturen telkens twee waarnemers naar de andere groep. De waarnemers mogen alleen observeren. Praten of deelnemen is ten strengste ver-boden. De waarnemers brengen nadien verslag uit in de eigen groep. Samen pro-beren ze de andere groep te doorgronden. Wat gebeurt er in de andere groep? Welke regels en rituelen beheersen ze? In de volgende fase proberen de twee waarnemers mee te spelen. Maar dit blijkt niet zo eenvoudig te zijn…

Enkele regelsDe Alfa­cultuurGeef elke speler een ‘Rafa Rafa’-schijf. De spelers dienen per twee tegenover elkaar te gaan staan en krijgen het vol-gende verteld door de spelleider: ‘We zijn nu in Alfa-land. We wonen al heel ons leven in het land van de Alfa’s. Bij onze geboorte kregen we een geluks-brenger (houten schijf ) die we houden tot onze dood. Alfa’s houden van plezier en zijn niet graag alleen. Alfa’s eren en waarderen ouderen en zijn het gewoon om elkaar veel aan te raken. Een Alfa gelooft dat het getal 3 geluk brengt. Stel, je ziet drie vogels in de lucht, als Alfa voel je je dan heel gelukkig en kan je dag niet meer stuk. Alfa’s zijn ook allemaal rechtshandig en vinden dat belangrijk. Alfa’s genieten graag en spelen graag hun lievelingsspel Rafa Rafa dat ‘geluk’ betekent.

PlaatsBinnen of buiten

Soort activiteitNamiddagactiviteit

DoelLeren omgaan met andere culturen

DuurOngeveer 2 uur (uitleg en nabespreking inbegrepen)

Aantal deelnemersMinimaal 12

Aantal begeleidersMinimaal 2(voor elke cultuur 1)

MateriaalSpel ‘Rafa Rafa’ • groot blad papier • stift

+12INSPIRATIE

De Bèta­cultuurElke speler van de Bèta-cultuur krijgt vijf kaarten met dieren op. Laat alle spe-lers per twee tegenover elkaar staan en vertel het volgende: ‘We leven in Bèta-land waar iedereen hard werkt en veel verdient. Bèta’s zijn prestatiegericht. Bèta’s verafschuwen lichamelijk contact. Bèta’s verdienen hun brood door op de markt dieren te verhandelen: schapen, koeien, eenden, varkens en honden. Bèta’s willen graag rijk worden, want dan word je gewaardeerd in Bèta-land. De Bèta’s drijven dan ook op hun eigen manier handel.

SpeleindeOp het einde is er een nabespreking, waarbij de spelleiders enkele vragen stel-len. De bedoeling is dat de leden leren om gedrag niet te beoordelen, maar wel te beschrijven. Opmerkingen zoals ‘wat doen die anderen raar’ delen slechts mee dat je iemand – om wat voor reden ook – niet graag mag. Op deze manier ontstaan vooroordelen.

Nele Peetermans

Informatief spel

Page 22: Idee mei 2015

22 idee 18 mei 2015

Minikampdag Geef ouders een voorsmaakje

Inspiratie Zijn jullie leden – en hun ouders – nog wat nerveus bij het vooruitzicht van op kamp te vertrekken? Doe dan zoals KLJ Nieuwrode en organiseer vooraf een minikampdag, zodat je leden kunnen ontdekken wat zo’n kamp juist inhoudt en alle vragen beantwoord kunnen worden.

Page 23: Idee mei 2015

23

Spelvoorbereiding

ConceptKLJ Nieuwrode is een erg jonge KLJ-afdeling. Ze zijn op 10 jaar tijd uitgegroeid tot een afdeling met meer dan 130 leden. Een van hun paradepaardjes is het jaarlijkse kamp. Ze zoeken elk jaar een sympathieke boer in de Ardennen waar ze hun tenten mogen opslaan. Als voorbereiding organiseert KLJ Nieuwrode elk jaar een minikampdag voor de jongere leden en hun ouders, zodat zij kunnen kennismaken met het kamp en ze meer info kunnen krijgen. Daarnaast is het ook de ideale gelegenheid om leden, ouders en leiding nog eens samen te brengen.

PlanningPlan een minikampdag op tijd in. April is een ideale maand zodat de ouders en leden nog even tijd hebben om te beslissen of ze mee op kamp willen of niet.

UitnodigingZorg voor een leuke uitnodiging voor de leden en hun ouders. Geef kort weer wat er die dag op het programma staat en wanneer de leden en ouders worden verwacht. Vermeld ook dat iedereen welkom is, dus ook alle oma’s, opa’s, vriendjes, broers, zussen... die iets willen komen drinken of een ham-burger of ijsje willen eten.

LocatieAls je de mogelijkheid hebt, is het leuk om de minikampdag aan de KLJ-lokalen te laten doorgaan. Maar je kan uiteraard ook op verplaatsing gaan. Zoek het wel niet te ver, zodat de ouders en leden zich niet te ver moeten verplaatsen.

WerkvolkSchakel oud-leiding in om te komen helpen, dan kan de leiding zich volledig bezighouden met de ouders en de leden.

PlaatsBinnen en buiten

Soort activiteitNamiddagactiviteit

Duur2 tot 5 uur

DoelKennismaken met het kamp

Aantal deelnemersZoveel mogelijk leden en hun ouders (of andere familieleden)

Aantal begeleidersAfhankelijk van de opkomst. Het is wel aangewezen om de hele leidingsploeg te laten meedoen, zo leren de ouders de leiding ook kennen.

MateriaalMacramétouw • sjormateriaal • spelmateriaal voor allerlei typische kampspelletjes • touw-trektouwen • materiaal om een parcours te bouwen • …

GroepsINSPIRATIE

Page 24: Idee mei 2015

24 idee 18 mei 2015

Spelverloop

13-16 uur x SpelnamiddagVan 13 tot 16 uur worden enkel de leden verwacht. Er worden allerlei spelletjes gespeeld die ook vaak op kamp worden gespeeld.

Enkele voorbeelden:• Laat de oudste leden een constructie

sjorren aan de hand van een plannetje.• Laat de oudste leden zelfstandig een

tent rechtzetten in een bepaalde tijd.• Leer de jongste leden de kampdans

van vorig jaar aan, zodat ze die bij het afsluiten van de dag kunnen dansen voor de ouders.

• Maak met een groep leden yoghurt met fruit voor de andere leden, leiding en ouders.

• Speel een spelletje baseball, of een andere sport die jullie op kamp spelen.

• Speel een groot spel met alle leden samen.

• Dikke Bertha en andere klassiekers zijn spelletjes die onmisbaar zijn op een

kamp. Je vindt heel wat voorbeelden in de KLJ-bib op www.klj.be.

• Laat de leden een macramébandje maken, zo hebben ze ook een mooi aandenken aan de minikampdag.

• Zowel voor de leden, als voor de ouders kan je een touwtrektornooi organiseren.

16 uur x Aankomst oudersOm 16 uur mogen de ouders komen. Er wordt een infomoment over het kamp ge -organiseerd. Leg uit hoe een gemiddelde kampdag verloopt. Hoe de leden kunnen worden ingeschreven. Toon eventueel wat foto’s van de kampplaats. Vertel iets meer over het programma.

16.30 uur x OudercompetitieOm 16.30 uur gaat de competitie voor ouders van start. Ze kunnen zich op voorhand of ter plaatse inschrijven met een ploegje van zes personen. Er wordt dan een touwtrektornooi, estafetteloop en/of parcours gedaan. Op het einde valt de beste ploeg in de prijzen. Ook voor de kinderen is het leuk om naar te kijken, omdat hun mama of papa dan de spelle-tjes doet die zij ook op kamp of door-heen het jaar doen.

18 uur x EindeOm 18 uur wordt de minikampdag afge-sloten en dansen alle leden de kampdans van het voorbije jaar. Wie wil blijft nog wat hangen voor een drankje of een ijsje.

Tip Laat iedereen zo goed mogelijk voelen hoe het er op een écht kamp aan toegaat. Dat is de beste garantie voor veel enthousiaste leden die mee op kamp willen en ouders die hun kinderen met een gerust hart laten meegaan.

Isabelle Myncke

Page 25: Idee mei 2015

25

Creatief kokenVoor echte smulbekken

Inspiratie Iedereen is wel een beetje Jeroen Meus, Sofie Dumont of Piet Huysentruyt. Grijp je keukenschort en zet je koksmuts op, want vandaag maken wij heerlijke hapjes voor de receptie van de KLJ­ouders!

PlaatsBinnen

Soort activiteitKoken en receptie met foto’s

DoelKinderen werken een leuke receptie uit voor hun ouders, zodat zij kennis kunnen maken met de KLJ-leiding, het lokaal en de andere leden

DuurOngeveer 2 uur koken en 1 uur receptie met de ouders

Aantal deelnemersOnbeperkt

Aantal begeleidersMinimaal 1 per kookeiland

MateriaalPapier (genoeg, zodat alle deelnemers zeker 2 papieren hebben) • stevig karton • stiften • nietjesmachine en nietjes • voorbeeld koksmuts • tafel en doek • blinddoek • donkere ruimte • foto’s hapjes • 4 kookeilanden (tafels) • kookpotten • keukenmesjes • lepels • soepkommetjes • borden • snijplanken • keuken-handdoeken • ovenplaat • winkelkarretje • parcours in bos • radio en muziek (liedjes over eten) • bloempot met piepschuim (om iets in te prikken) • projectiescherm • laptop • diapresentatie met foto’s van de afgelopen activiteiten

GroepsINSPIRATIE

Page 26: Idee mei 2015

26 idee 18 mei 2015

Spelvoorbereiding

UitnodigingEen paar weken op voorhand geef je alle leden en ouders een uitnodiging voor jullie KLJ-receptie. Zo is iedereen tijdig op de hoogte. Je vermeldt dat je hulp nodig hebt van enkele masterchefs voor het voorbereiden van de receptie, dus dat de leden zeker aanwezig moeten zijn. Onze gasten, de ouders, zijn welkom één uur voor het einde van de activiteit.

InkledingOp de dag van de activiteit zorg je ervoor dat er vier kookeilanden zijn, waar er telkens een ander gerecht wordt gemaakt. Verder kan je het lokaal feestelijk ver-sieren voor de receptie achteraf. Voorzie ook een projectiescherm en een laptop met een fotopresentatie van de afgelopen activiteiten/kamp. Ouders vinden het altijd fijn om te zien wat jullie zoal ge daan hebben bij KLJ. ‘Casa KLJ’­tip Zorg dat je lokaal er netjes bijligt.

Spelverloop

Alle mama’s, papa’s, oma’s en opa’s zijn welkom op onze KLJ-masterchefreceptie. Hier kunnen ze van heerlijke hapjes

genieten, op een groot scherm naar de KLJ-foto’s van afgelopen activiteiten kijken en een babbeltje slaan met alle leiders en leden. Maar eerst moeten die masterchefs natuurlijk de nodige voor-bereidingen treffen.

KoksmutsEen chef voelt zicht naakt zonder koks-muts! En zonder hoofddeksel mag je de keuken niet binnen, dus moet je je eigen muts maken. Dat doe je zo: • Neem een strook stevig papier die

rond je hoofd past.• Schrijf op deze strook je naam en ver-

sier deze zoals je wenst.• Neem een ander blad papier (niet zo

stevig en langer dan de strook die rond je hoofd past) en plooi de onderste helft van dit blad (dwars) in waaier-plooi. Dit blad niet je vast aan de strook papier.

IngrediëntenZonder ingrediënten kunnen we natuur-lijk niet koken. Door spelletjes te spelen of opdrachten uit te voeren, kunnen de deelnemers de ingrediënten verzamelen voor hun hapjes. Het is wel zo dat ze nu nog niet alle ingrediënten verzamelen, maar dat weten de deelnemers nog niet. Voor de spelletjes kan de groep in drie gedeeld worden (hangt van het aantal deelnemers af ).

SpelletjesTafelWe zetten een tafel klaar met enkele ingrediënten erop en daarover een doek. De deelnemers mogen 15 seconden kijken naar wat er onder de doek ligt. Daarna moeten ze zeggen welke ingrediëntenze gezien hebben. Wat geraden wordt, krijgen ze. Als ze één fout maken is de kans voorbij.Ingrediënten: zwarte olijven, bloempot, kruidenkaas, mayonaise, tandenstokers, spaghetti, verschillende soorten fruit, witte chocolade, soezen en salami.

VoelenDe deelnemers moeten geblinddoekt voe-len aan een ingrediënt. Als ze raden wat het is, mogen ze het ingrediënt houden. Er mag maar één keer geraden worden.Ingrediënten: komkommer, ketchup, Zwan-worstjes, bladerdeeg, uitsteek-

Ingrediënten en benodigdhedenom te kokenDruiven • verschillende soorten fruit (groot en klein) • uitsteekvormpjes koek-jes • bananen (1 halve per deelnemer) • komkommer • wortels (5-tal) • zwarte olijven (2 per deelnemer) • blok kaas • blok salami • Zwan-worstjes (1,5 per deel-nemer) • spaghetti • bladerdeeg • kruiden-kaas • mayonaise/ketchup • Boudoirs (koekjes) • soezen (1 per deelnemer) • chocolade (wit en bruin) • hagelslag • discobolletjes • satéstokjes • tanden-stokers

Page 27: Idee mei 2015

27

vormpjes, bruine chocolade, discobolle-tjes en kaas.

Donkere kamerEen deelnemer gaat binnen in een don-kere kamer waar ingrediënten verstopt zijn. De deelnemer krijgt 10 seconden om iets te vinden. Ingrediënten: druiven, satéstokjes, wor-tels, Boudoirs, hagelslag en bananen.

De ingrediënten die ze niet verdiend heb-ben, gaan mee naar het volgende deel.

KokenIndeling kookeilandenDe deelnemers gaan nu aan de slag en krijgen te zien welke hapjes ze gaan maken. Hiervoor worden ze in kleinere groepjes verdeeld. De indeling van de groepjes gebeurt als volgt: elke deel-nemer krijgt een groente toegezegd (komkommer, tomaat, wortel en cour-gette), diegenen met dezelfde groente gaan bij elkaar staan. Elk groepje krijgt een kookeiland met

een foto erop en moet het afgebeelde hapje maken voor onze gasten, de mama’s en papa’s. Ze moeten zelf bedenken hoe ze dit best aanpakken, maar ze zullen ontdekken dat ze nog niet alle nodige ingrediënten hebben.

Verdeling kookeilanden:• kookeiland 1: pinguins en bananen;• kookeiland 2: tulpen, egels en lange

vingers;• kookeiland 3: worstenbroodjes en

fruitsaté’s;• kookeiland 4: pastaworstjes en

rupsen.

Ontbrekende ingrediëntenDe ingrediënten die ze niet verzameld hebben door de opdrachten uit te voeren, kunnen de deelnemers alsnog verdienen door een rodedraadspelletje te spelen. Er is buiten het lokaal een hindernissen-parcours opgesteld dat door de deel-nemers moet afgelegd worden met een winkelkarretje, terwijl er een liedje over eten wordt afgespeeld (de leiding kiest

wanneer en hoelang ze het liedje afspe-len). Per ronde die de deelnemer (één kandidaat per groepje) aflegt, mogen ze een ingrediënt kiezen dat ze nog nodig hebben. Het parcours mag zo lang afgelegd worden als het liedje gespeeld wordt. Er mogen ook liedjes afgespeeld worden die niets met eten te maken hebben. Als de deelnemers dan naar het parcours gaan, moeten ze een ingrediënt afgeven.

SpeleindeAls alle gerechten klaar zijn, zorgen we dat ons lokaal mooi en feestelijk aan-gekleed is en kunnen we alle mama’s en papa’s verwelkomen. De fotoreportage wordt gestart en… genieten maar! Als leiding zorg je dat je met alle leden en hun ouders een praatje kan doen. Dit is het ideale moment om kennis te maken met de ouders van jouw leden.

Met dank aan VKB Antwerpen

en KLJ Putte

Page 28: Idee mei 2015

Hey Emmelie! We leerden jullie lokaal al wat kennen via de filmpjeswedstrijd van Casa KLJ. Vertel eens als beste ‘All-rounder’-winnaar waarom jullie deze prijs verdienen.Emmelie Himpens: ‘Wij hebben een groot en leuk lokaal. Iedereen vindt er wel een plek waar hij/zij zich goed voelt. Je kan er gezellig iets drinken aan de toog als we verzame-len voor de activiteit. Tussendoor of na een activiteit kan je biljarten of in de zetels hangen. We hebben ook een groot materiaalkot en een open zolder waar we ons groot mate-riaal kwijt kunnen (en verstoppertje kunnen spelen!). De keuken is dan weer ideaal om lekkere hapjes te maken voor de leden. Het lokaal is echt onze thuis!’

Jullie lokaal is niet meer van de jongste.Was KLJ hier altijd al thuis?Emmelie: ‘Neen, het is een gebouw met wat geschiedenis. Het is gebouwd als kerkje in 1903. Daarna heeft men er een school van gemaakt. Maar heel wat jaren geleden kwam KLJ hier “wonen”. Door de rijke geschiedenis is het gebouw beschermd erfgoed. Dat zorgt er wel voor dat wij bij de kleinste verandering altijd toestemming moeten vragen bij de gemeente.’

Stel dat het brandt, wat red je als eerste?Emmelie: ‘Onze leden natuurlijk! (lacht) Maar als het iets materieels moet zijn, onze bekers. Ze staan mooi tentoon-gesteld op een kast. Aan ieder beeldje hangt er wel een verhaal, een herinnering. Het doet je toch altijd iets om die bekers te zien, zeker als je erbij was om je afdeling naar de overwinning te helpen. Indien ik nog tijd over zou hebben, zou ik het archief redden. Het is wel eens leuk om die oude handgemaakte uitnodigingen terug te zien. Ook de activi-teiten die ze toen soms deden, zijn hilarisch.’

Wat maakt jullie lokaal uniek?Emmelie: ‘De rode ramen aan de buitenkant. Ons lokaal heeft een buurman, vriendelijke mens, en die is met ons huisnummer gaan lopen. Dus beschrijven we ons lokaal altijd als het lokaal met de rode ramen. Zeer handig.’

Interview: Daisy Declerq

CASAKLJ OP BEZOEKBIJ KLJ OOSTKAMP

Bouwjaar: 1903

Eigenaar: gemeente Oostkamp

Huurovereenkomst: gratis gebruiken van de gemeente

Speelterrein: 400 m²

Oppervlakte lokaal: 160 m²

Aantal ruimtes: 6

Keuken: ja

Sanitair: 2 toiletten

Aantal zetels in het lokaal: 7

Verhuren: neen

LOKAAL-ID-KIT KLJ OOSTKAMP

CC