Amore 07 | mei 2015

28
Magazine over Thomas More EN MEER 10 (On)gehoord? 16 Prijsbeesten 18 Jong geweld 07 JUNI 2015 We can be HERO’S ZORGEN VOOR MORGEN

description

Communitymagazine van Thomas More Hogeschool

Transcript of Amore 07 | mei 2015

Page 1: Amore 07 | mei 2015

Magazine over Thomas More EN MEER

10 (On)gehoord?

16 Prijsbeesten18 Jong geweld

07 JUNI 2015

We can be HERO’S

ZORGENVOOR

MORGEN

Page 2: Amore 07 | mei 2015

2 AMORE

IN MIJN CARAVANNa de zomer start Thomas More met twee nieuwe bacheloropleidingen – Sport en Bewegen en Media & Entertainment Business – en om dat in de verf te zetten, trok ons promoteam de voorbije maanden de boer op met een mobiele greenkeystudio. Tijdens TMF Stress Factor konden scholieren van twaalf middelbare scholen in onze gepimpte camper terecht om hun media- en/of sportskills op een ludieke manier te testen in een virtueel decor.

www.thomasmore.be/media-entertainment-business www.thomasmore.be/sport-bewegen

Page 3: Amore 07 | mei 2015

IN DITNUMMER

AMORE is het communi-tymagazine van Thomas

More. Verschijnt drie keer per jaar. HOOFDREDACTIE Nadine De Peuter REDACTIERAAD Luc Damen, Nadine De Peuter, Walter Machielsen, Martine Taeymans, Machteld Verbruggen CONCEPT EN REALISATIE Stapel Magazinemakers www.stapel.be FOTOGRAFIE Koen Bauters, Dries Luyten V.U. Machteld Verbruggen, Zand-poortvest 60, 2800 Mechelen MET DANK AAN alle studen-ten, docenten en mede werkers van Thomas More. INFO www.thomasmore.be CONTACT [email protected]

DENKEN

HOE WORD JE

EEN HELD?– 06 –

DINGEN

WIE VALT ER IN DE PRIJZEN?

– 17 –

DOEN

WAAR START JE MET

VOORSPRONG?– 22 –

?

IN MIJN CARAVAN

Page 4: Amore 07 | mei 2015

4 AMORE

THOMAS MORE ON

4 AMORE

WE ARE FAMOUS! #SOLIDDESIGN #DESIGNOSOURCE

#WEAREIMD CHECK DE SITE OP FLANDERSWEEKGDANSK.EU@WEARIMD OP TWITTER OVER DE VLAAMSE WEEK IN GDANSK. EEN TEAM VAN ACHT THOMAS MORE- STUDENTEN VERZORGDE ER DE COMMUNICATIE.

DEELTJESVERSNELLER, MEETKUNDESELFIES, GETALLENDOOLHOF, MINUUTMACHINE…

600 LEERLINGEN NAMEN OP 2 APRIL DEEL AAN DE WISKUNDEDAG VAN THOMAS MORE

DE MUZIEK OP DE AGORA ZOU SOMS ECHT NOG

HARDER MOGEN! FEEST OP DE #CAMPUS

#THOMASMORE@PETERSVINCENTT GAAT VOOR HARDER

taart!PROFESSIONELE BACHELOR TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE

BLAAST 60 KAARSJES UIT

NIEUW KASSASYSTEEM IN HET STUDENTENRESTAURANT,

EINDELIJK TERUG

filevrij broodjes

halen #THOMASMORE #ENTHOUSIAST

HET GAAT VOORUIT VOLGENS @ANN_HANNES

Page 5: Amore 07 | mei 2015

55

CAMPUSVORSELAAR

KRIJGT NIEUWEFAÇADE

BIT.LY/CAMPUSVORSELAAR

STUDENTEN UIT DE LERAREN-OPLEIDING OP CAMPUS

TURNHOUT LEREN LAGERE-SCHOOLKINDEREN SPORTEN, BEWEGEN EN CREATIEF BEZIG ZIJN OP WOENSDAGMIDDAG.

WWW.THOMASMORE.BE/HIPPIE-HEPPIE

INGESCHREVEN! NU MIJN DIPLOMA

NOG ZIEN TE BEHALEN

#THOMASMORE@JULVANHOVE ZIET

HET HELEMAAL ZITTEN …

BENT GE IS NE KEER OP TIJD OP

SCHOOL, IS ER EEN STROOMPANNE #THOMASMORE

HET ZIT NIET MEE VOOR @SHELSEYP

Jetlagfeeling

#BERLIN #THOMASMORE

#BACKHOME@DJPETIDIS IS TERUG

VAN SCHOOLREIS

HIPPIEHEPPIE

Facelif

t!

Page 6: Amore 07 | mei 2015

6 AMORE

WIE ZIJN DE HELDEN VAN DE ZORG?

WOUTER VAN RIEEERSTE JAAR HERO-TRAJECTCAMPUS LIER STAFMEDEWERKER AZ HERENTALS

?DENKEN

6 AMORE

Page 7: Amore 07 | mei 2015

7

Neen, het HERO-traject is niet de kortste weg naar heldenstatus, wel een heroriënterings-

programma op Campus Lier voor werkende mensen die zich willen omscholen tot verpleeg-kundige. Eveline Hoefkens studeerde vorig jaar

af en ging aan de slag in het AZ Imelda in Bonheiden. Wouter Van Rie zit nu in z’n eerste jaar

en kan niet wachten om zelf op de werkvloer te staan. Pure ambitie? Of gewoon heldenmoed?

7

EVELINE HOEFKENSHERO-TRAJECT BEËINDIGD, CAMPUS LIER

VERPLEEGKUNDIGE AZ IMELDA IN BONHEIDEN

Page 8: Amore 07 | mei 2015

8 AMORE8 AMORE

WOUTER “Je moet voldoende gemotiveerd zijn, maar ook goed kunnen plannen. Ik heb twee kinderen en probeer de last voor mijn partner zoveel mogelijk te beperken. Vooral tijdens de examen periode is dat niet altijd eenvoudig. Daarnaast moet je er gewoon voor blijven gaan, on-danks de reacties uit je omgeving. Ik krijg vaak te horen dat ver-pleegkundigen minder verdienen dan bankiers, of dat er ook minder leuke kanten aan de job verbon-den zijn. Maar dat wist ik allemaal al voor ik aan de opleiding begon.”EVELINE “Het beroep wordt in-derdaad soms ondergewaardeerd, terwijl het net heel waardevol is wat je op de werkvloer presteert. Motivatie vind ik ook een belang-rijke eigenschap. Als je er echt voor wil gaan, lukt het ook wel. Voorkennis is niet echt noodza-kelijk. De groep studenten was bij ons heel gevarieerd. De opleiding is vooral gericht op mensen met werkervaring, die hun carrière een andere wending willen geven.”

HERO staat voor heroriën-tering en laat mensen toe om de bachelor Ver-pleegkunde te combineren met hun werk en gezin. Hoe lukt dat in de praktijk?EVELINE “Het is niet te onder-schatten. Tijdens de examenperi-ode, maar ook wanneer je taken mee naar huis krijgt, moet je echt keuzes maken. Je sociale leven brandt op dat moment op een lager pitje.”WOUTER “Het is inderdaad kiezen en bepaalde zaken opoffe-ren. Vroeger sportte ik veel, maar

Die vond ik drie jaar geleden, als stafmedewerker in het AZ Herentals. Maar de drang om zelf de handen uit de mouwen te steken, liet me niet los. Ik wou op de werkvloer staan, en niet langer op beleidsniveau actief zijn. Het HERO-traject bleek mij op het lijf geschreven. Ik ben in september gestart, en heb nog geen moment spijt gehad van die beslissing.”

Wat houdt zo’n HERO- traject precies in?EVELINE “De lessen gaan door op donderdagavond en zaterdag-voormiddag, zodat de opleiding makkelijk te combineren is met een voltijdse job. Het eerste jaar krijg je hoofdzakelijk theorie. Het jaar daarop loop je een aantal uren stage in de thuisverpleging. Pas in het derde jaar krijg je te maken met een echte stage van drie weken. Dat is best wel lang wachten. Uiteraard wil je zo snel mogelijk de theorie in de praktijk brengen. Sommige medestuden-ten haakten tijdens hun stage af, omdat ze merkten dat het beroep van verpleegkundige toch niets voor hen was. Dat is jammer, want intussen heb je er veel voor opge-offerd. Ik zou ervoor pleiten om de stage vroeger in de opleiding te plannen.”WOUTER “Ik zit in het eerste jaar van het HERO-traject en krijg dus vooral veel theorie te verwer-ken. Natuurlijk kijk ik uit naar de stages om ook op de werkvloer te staan.”

Uit welk hout moet je gesneden zijn om het HERO-traject te volgen?

EVELINE “Na mijn secun-daire opleiding heb ik zes jaar Diergeneeskunde gestudeerd. Daarna werkte ik twee jaar lang als interim-dierenarts, maar na verloop van tijd was ik die inte-rimjobs moe. Ik besloot het roer om te gooien en koos voor een een vaste job als wetenschappelijk onderzoekster aan de KU Leuven. Het onderzoek op zich was leuk, maar het computerwerk was er te veel aan. Bovendien miste ik het sociale contact. Ik trok mijn stoute schoenen aan en schreef me in voor het HERO-traject, in combinatie met een halftijdse job als studiecoördinator.WOUTER “Ik wou altijd al Ver-pleegkunde studeren, maar mijn ouders zagen dat niet zitten. Ze werken zelf als verpleegkundigen en dachten dat ik wel iets beters zou vinden. Uiteindelijk werd het Economie, en zo kwam ik als bediende bij de bank terecht. Daar heb ik vijf jaar gewerkt, maar het klikte niet. Ik bleef dromen van een job met een sociale dimensie.

Page 9: Amore 07 | mei 2015

9

dat heb ik nu even aan de kant geschoven. Nadat de kinderen in bed liggen, studeer ik nog. Je moet dus veel discipline hebben. Als je ervan uitgaat dat je wel zal zien wat er op je afkomt, dan ben je verkeerd bezig.”

Eveline werkt nu als verpleegkundige in het AZ Imelda in Bonheiden. Heb je het gevoel dat je goed voorbereid aan die job bent begonnen?EVELINE “Toch wel, alleen al door de praktijkervaring. Tijdens de stages kregen we de kans om ervaring op te doen in reële situ-aties. Toekomstige collega’s en er-varen verpleegkundigen brachten ons de knepen van het vak bij.”

Hoe bevalt de job? EVELINE “De job valt goed mee, maar ik wil me nog verder specia-liseren. Voor sommige diensten is dat ook nodig. Momenteel volg ik de banaba (nvdr. bachelor-na- bacheloropleiding) Oncologie.”

Wat zijn jullie ambities? EVELINE “Op termijn wil ik op een oncologische afdeling terechtkomen. Op iets langere termijn zou ik als referentiever-pleegkundige willen werken. Dat is iemand die zich verdiept in bepaalde deelaspecten van het beroep, bijvoorbeeld wondzorg of oncologie. Misschien combi-neer ik het met wetenschappelijk onderzoek, want dat heb ik altijd graag gedaan. Maar eerst wil ik ervaring opdoen op de werkvloer. Het contact met de patiënten geeft me veel voldoening. Daar haal ik meer energie uit dan toen ik als wetenschappelijk onderzoekster een artikel publiceerde.” WOUTER “Ik wil geen acht uur per dag meer achter de computer zitten, maar op de werkvloer staan als verpleegkundige. Onderzoek interesseert me ook wel, maar dan in combinatie met mijn job. Ik wil de voeling met de vloer houden.”

Hoe kijken jullie terug op jullie keuze?

WOUTER “Ik ben blij dat ik de stap heb gezet. Je moet veel stude-ren, maar ik zie het als mijn hob-by. Ik zit niet met tegenzin met de neus in de boeken. De theorie zou gerust wat sneller mogen gaan, maar de combinatie met je werk moet uiteraard haalbaar blijven. Ik zou het zelf ook fijn vinden mocht de stage iets vroeger komen, maar zolang je de theorie niet beheerst, heeft dat geen zin.”EVELINE “Ik ben blij dat ik het traject heb gevolgd. Mijn diploma van verpleegkundige geeft me meer werkzekerheid. Ik heb er veel voor moeten opgeven, maar het is een haalbare kaart gebleken.”

HERO-trajectDoor de beperkte lestijden en een grote mate van zelfstudie is het HERO-traject bedoeld voor werkende studenten die een bachelor in de Verpleegkunde willen behalen. De sterk uit-gebouwde trajectbegeleiding is een extra troef die de slaagkansen aanzienlijk verhoogt.

www.thomasmore.be/verpleegkunde/ verpleegkunde-hero

Page 10: Amore 07 | mei 2015

10 AMORE

“Ik ben er zeker van dat meer jongeren oordopjes zouden dragen als organi-satoren die zouden aanbieden. Jonge-ren kopen niet snel zelf oordopjes,

ze vergeten ze of raken ze kwijt. Tijdens de zomer werk ik voor een cateringbedrijf op festivals. Daar word ik vaak aan lawaai blootgesteld en draag ik altijd oordopjes, ook al hoor ik zo de bestellingen minder goed. Desnoods steek ik een propje ser-vetten in mijn oor. Niet ideaal, maar het geeft toch een veiliger gevoel. Eigenlijk zou iedereen oordopjes op maat met de juiste filter moeten bezitten. Helaas hangt daar ook een prijskaartje aan vast.”

EVELIEN CLAESSENSBACHELOR AUDIOLOGIE CAMPUS ANTWERPEN

“Als preses van studentenvereniging Reprobatum zorg ik altijd voor oordopjes op onze activiteiten. De studenten kunnen die vragen aan de kassa of aan de bonnenstand. Zelf gebruik ik ook altijd oordopjes. In het verleden heb ik al gemerkt dat mijn oren na een fuif

suizen of gonzen. Ik zit ook vaak naast de geluidsinstallatie, omdat onze bonnen-stand zich daar bevindt. Wanneer je daar een hele avond aan het werk bent, is oor-bescherming geen overbodige luxe. Aan de gevolgen van gehoorschade wordt volgens mij nog te weinig aandacht be-steed. Bij STIP (studenteninformatiepunt) kun je gelukkig wel oordopjes aanvragen.”

VALERIE MEGYERIBACHELOR LERARENOPLEIDING SECUNDAIRONDERWIJS NEDERLANDS EN TECHNIEK CAMPUS VORSELAAR

OORDOPJES BIJ DE

BONNETJES

10 AMORE

EEN PROPJE SERVETTEN

(ON)GEHOORD? ?

Page 11: Amore 07 | mei 2015

11

“Ik heb een constante pieptoon in mijn oren. Hoe ik die heb opgelopen, weet ik niet. Opeens viel het me op dat ik er last van had. Ik draag

dus altijd oordopjes. Ben ik ze toevallig vergeten, dan probeer ik er toch te vinden. Ik zit in de studentenvereniging en organiseer veel fui-ven. Op grote events voorzien we oordopjes. Bij kleinere fuiven hebben we een decibel-meter, zodat we de norm niet overschrij-den. Ik merk dat het bewustzijn toeneemt. Toch is er nog werk aan de winkel. Volgend jaar wil ik ijveren om op ieder evenement oordopjes aan te bieden. Ik weet immers wat het is om met gehoorschade te leven.”

JEF JACOBSBACHELOR ELEKTROMECHANICA CAMPUS GEEL

“Sinds mijn zestiende heb ik een piep-toon in beide oren, wellicht het gevolg van te luide muziek op festivals en fuiven. Ik ondervind er niet zoveel last van, je leert ermee leven. Als freelancer ben ik op festivals ver-antwoordelijk voor de elektriciteit,

het geluid en het licht. Meestal draag ik geen oordopjes, omdat het lawaai wel meevalt. Wanneer het evenement niet in openlucht plaatsvindt, heb ik wel oorbescherming mee. Onlangs heb ik oordopjes op maat laten maken. Ze zijn duurder, maar passen wel beter in mijn oren. Alleen doe ik ze niet altijd in.”

NICK SERNEELSBACHELOR ELEKTRONICA/ICTCAMPUS GEEL

OP INTERNATIONAL EAR CARE DAY VOERDEN

DE BACHELORS AUDIOLOGIE GEHOORTESTEN UIT

BIJ STUDENTEN EN DOCENTEN. MAAR HOE IS

HET MET JOUW TROMMELVLIEZEN GESTELD?

ALTIJD BESCHERMD

11

Pieptoon in mijn oren

(ON)GEHOORD?

Page 12: Amore 07 | mei 2015

12 AMORE

MOENE VAN WERVENMAXINE RITZENNINA CHERMINGABY KILLAARSPROFESSIONELE BACHELORSINTERIEURVORMGEVING

DRIES RENDERS MAXIM GYSEN LAURENS BORREYNIELS DE SCHAETZEN NILS WOLLANTS GILLES LAGRILLIÈRE LENNERD JOCHEMS PROFESSIONELE BACHELORS BOUW

12 AMORE

Page 13: Amore 07 | mei 2015

13

DINGEN

Een foorwagen volledig strippen en ombouwen tot een logeerplaats: die kans kregen de bachelors Bouw

van Campus Geel. Daarbij baseerden ze zich op het ontwerp van de

bachelors Interieurvormgeving van Campus Mechelen. Het resultaat

van die samenwerking is vanaf eind mei op recreatiedomein

De Lilse Bergen te bewonderen.

WIE TREKT DE FOOR

OP GANG?

Page 14: Amore 07 | mei 2015

14 AMORE

SAMEN STERKHet is de eerste keer dat de twee bacheloropleidingen de handen in elkaar slaan. Het bleek een win-winsituatie. De bachelors Inte-rieurvormgeving lieten zich van hun creatiefste kant zien, terwijl de studenten Bouw voor de praktische uitvoering zorgden.

RECYCLAGEIn principe was de foorwagen rijp voor de sloop. Door gebruik te maken van gerecycleerde mate-rialen, gaven de studenten hem een nieuw leven en een nieuwe functie.

MATERIAALDe foorwagen werd volledig gestript en op-nieuw opgebouwd. De studenten gebruikten vooral lokale materialen, zoals Europese den of eik, die de tand des tijds goed weerstaan.

BUDGETDe middelen waren beperkt, dus zochten de bachelors naar budgetvriendelijke oplossingen. Ze vertaalden het ontwerp naar eenvoudige constructies met alternatieve materialen, zodat het project rendabel uitvoerbaar werd.

SAMENHOKKENA lternatief kamperen zit in de lift, en recreatiedomein De Lilse

Bergen springt mee op de kar. Een oude foorwagen kreeg een nieuw kleedje aangemeten door de bachelors Bouw van Cam-

pus Geel. Ze stripten de foorwagen volledig, staken er nieuwe ramen in en werkten de wagen af aan de buitenkant. Aan de binnenkant lieten de bachelors Interieurvormgeving van Campus Mechelen hun fantasie de vrije loop. De eerste kampeerders nemen deze zomer hun intrek.

NIEUW LEVEN VOOR OUDE FOORWAGEN

Page 15: Amore 07 | mei 2015

1515

INTERPRETERENDe bachelors Bouw moesten het concept zelf interpreteren. Zo hield het ontwerp geen rekening met de isolatie van de foor-wagen. De uitdaging bestond erin om te onderzoeken hoe ze in de beperkte ruimte toch de juiste isolatiewaarden konden behalen.

LEERPROCESDe bachelors Bouw werden geconfronteerd met een echte werf en leerden een project plannen, materialen bestellen en lastenboeken sturen: stuk voor stuk competenties die op de werkvloer onmisbaar zijn. De bachelors Interieurvormgeving maakten kennis met een echte opdrachtgever. Hoewel de bouwheer een Boheems interieur voor ogen had, slaagden de bachelors erin om hem voor een heldere inrichting te winnen.

SAMENHOKKEN

VOOR WIE HOUDT VAN HOUTHout is veelzijdig, het heeft natuurlijke charme en warmte, het is hernieuwbaar en het heeft een ecologische en edele uitstraling. De bacheloropleiding Bouw op Campus Geel biedt sinds kort ook een keuzetraject Houtconstructie aan. Bouwprofessionals in spe leren er experimenteren met de eindeloze mogelijkheden die hout als bouwmateriaal biedt, maar ook meedenken in een bouwteam om innovaties in houtskeletbouw en duurzaam bouwen concreet toe te passen en leiding te geven aan medewerkers, arbeiders en onder-aannemers. Houtbouw is een sector in beweging waar een uitdagende baan op je wacht. Timmer je mee?

www.thomasmore.be/ houtconstructies

Page 16: Amore 07 | mei 2015

16 AMORE

PrijsHACK THE FUTURE WAT? Een ‘hackathon’ van Cronos IT-groep. WANNEER? 11 december 2014. UITDAGING? Teams van twee ICT-stu-denten ontwerpen oplossingen voor maatschappelijke problemen in tien disciplines tijdens een programmeer-sessie van één dag. DEELNEMERS? 80 teams, waaronder 14 van Thomas More. WINNAARS? Nogal wat. Joël Van Eynde en Dieter Eyckmans wonnen in de categorie Testing, Robin Verstrepen en Kevin De Poorter in de categorie Big Data, maar Ivo Haagen en Jordy Maes schoten met de Future Technology Prize de hoofdvogel af. HOEZO? “In de categorie Netwerk Infrastructuur waren we tweede geëindigd”, zegt Ivo. “Nadien moesten we onze visie op de toekomst van IT toelichten, en de jury was meteen mee met ons verhaal. Ze waren ook gecharmeerd door de manier waarop Jordy en ik hadden samengewerkt, terwijl we elkaar eigenlijk niet kenden.” TROFEE? Ivo en Jordy mochten in april deelnemen aan de Next Web Convention in Amsterdam. De andere winnaars gingen met een iPad naar huis.

PIMP JE SPEELPLAATS WAT? Een wedstrijd van het magazine Klasse en ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera. WANNEER? Januari 2015.  UITDAGING? Bedenk een plan om de speelplaats van je school boeiender en natuurrijker te maken. DEEL-

NEMERS? Meer dan 500 scholen. WINNAARS? Zestien in totaal, waaronder basisschool De Ham uit Mechelen, die samen met de lerarenopleiding van Thomas More een ont-werp indiende. HOEZO? “We stelden voor om een verwaar-loosd stuk groen op Campus Kruidtuin om te bouwen tot een natuurspeeltuin”, zegt docente Els Teunissen. “De kin-deren van de basisschool kunnen er leren en spelen in het groen, terwijl onze studenten de tuin kunnen gebruiken als didactische ruimte. Zowel kinderen, studenten als ouders waren bij het ontwerp betrokken.” TROFEE? Een budget van 2.500 euro om het plan in de praktijk te brengen.

1 2

Prijs

16 AMORE

Page 17: Amore 07 | mei 2015

17

BELGODYSSEE WAT? Een reportagewedstrijd van Radio 2 en Vivacité voor studenten Journalistiek uit Vlaanderen en Wallonië.  WAN-

NEER? Najaar 2014. UITDAGING? Vlaams-Waalse duo’s maken samen een reportage over gemengde huwelijken in België. DEELNEMERS? Zestien journalisten in spe, waaron-der drie van Thomas More. WINNAARS? Tiffany Mestdagh kaapte de prijs voor Beste Printreportage weg, Eline Van-denbroucke en haar Waalse partner werden bekroond voor de Beste Samenwerking, en Nikeli De Ceuninck stak de prijs voor het Beste Radiostuk op zak. HOEZO? “Ik had helemaal niet door dat ik gewonnen had”, zegt Nikeli. “Tot ik mijn ei-gen reportage hoorde en de andere studenten me aanporden om naar het podium te gaan. De uitbaters van restaurant Comme Chez Soi, over wie ik mijn reportage had gemaakt, zaten ook in het publiek. Zij waren bijzonder trots, en ik ben hen nog altijd dankbaar.” TROFEE? Nikeli won een stage van zes maanden bij Radio 2, Tiffany een auteursverblijf van twee weken in Parijs, en Eline een vliegtuigticket.

De trofeeënkast bij Thomas More barst uit haar voegen. De voorbije maanden staken onze studenten zowat elke prijs die er te winnen valt op zak, zoals daar zijn …

BEESTEN

3 4KLASSEPRIJS WAT? Een onderdeel van de Vlaamse Scriptieprijs voor eindwerken van laatstejaarsstudenten. De Klasseprijs richt zich op onderwijsgerelateerde thema’s.  WANNEER? Okto-ber 2014. UITDAGING? Maak een eindwerk dat bijdraagt tot nieuwe inzichten en/of betere praktijken inzake onder-wijs en opvoeding in een taal die toegankelijk is voor een breed publiek. DEELNEMERS? 73 inzendingen.  WINNAARS?

Jolien De Cuyper, die vorig jaar afstudeerde bij Thomas More als kleuteronderwijzeres, kwam met haar scriptie over talensensibilisering in het kleuteronderwijs als over-winnaar uit de bus. HOEZO? “Talensensibilisering betekent niet zozeer dat je kinderen andere talen leert, maar dat je hen met een open geest andere talen en culturen laat ontdekken”, zegt Jolien. “Kinderen die hun cultuur en taal op school mogen tonen en spreken, zijn meer betrokken, net als hun ouders.”  TROFEE? Jolien won een reischeque van 500 euro en mocht haar eindwerk verspreiden via de Klasse-kanalen.

17

Page 18: Amore 07 | mei 2015

18 AMORE

WAT HEBBEN RUBEN EN MANON IN ’T VIZIER?

18 AMORE

Page 19: Amore 07 | mei 2015

19

DOEN

Manon en Ruben volgen een banaba Toegepaste Audiovisuele Communicatie. In maart trokken ze samen naar Kameroen om er een minireportage in te blikken over een onderwijsproject voor jonge boeren. Van een avontuur gesproken …

MANON DUERINCKRUBEN TROOST

BANABA TOEGEPASTE AUDIOVISUELE COMMUNICATIE

Page 20: Amore 07 | mei 2015

20 AMORE

01LAATSTE CHECK-UP“Alleen al door het vele materiaal was de reis een hele onderneming. Onze opnameapparatuur moest mee in de handbagage op het vliegtuig. In de luchthaven begon het plots te dagen dat we voor duizenden euro’s aan spullen bij hadden. De eerste twee nachten logeerden we in Yaoundé, een stad met bijna twee miljoen inwoners, waar de mensen heel wantrouwig reageerden. We moesten er zakken vol ananassen en maniok kopen om iemand voor de camera te krijgen.”

KAMEROEN

21 29MAART 2015

04 FISHEYE EFFECT“Aan het eten hebben we heel hard moeten wennen. Niet alleen omdat we onze handen moesten gebruiken, maar vooral om wat we voorgeschoteld kregen. Afrikanen eten echt wel alles op, ook de hersenen en de in-gewanden van een vis. Verder dan de ogen zijn wij niet geraakt. Maar tegelijk voelden we ons best wel schuldig, omdat de helft op ons bord bleef liggen.”

DE WEEK VANRUBENEN MANON

Page 21: Amore 07 | mei 2015

21

02 AAN DE SLAG“Op het platteland was de ontvangst een stuk hartelijker. De mensen van DISOP, voor wie we de reportage maakten, hadden op voorhand alle contacten gelegd. Toch beschouw-de de lokale bevolking ons als een curiosum. Overal waar we kwamen, moesten we eerst een hele ceremonie door-lopen, met zang, dans, gedichten en een speech. Meestal stond er ook een berg eten op ons te wachten. Snel even iets filmen zat er daardoor niet in.”

06 MONTEREN“Terug in Mechelen zijn we meteen in de montagekamer gedoken. We hadden een week de tijd om onze reportage af te werken. De ngo wil het filmpje gebrui-ken om fondsen voor nieuwe projecten te werven. Hopelijk kunnen we daar ons steentje toe bijdragen.”

05 PLONS!“Aan ontspanning zijn we niet veel toegekomen. Alleen de laatste dag konden we niet weerstaan aan een duik in het zwembad van het chicste hotel in de hoofdstad. Al was het maar om het zweet en het stof van ons af te spoelen. Het is de enige luxe die we ons die week hebben gepermitteerd.”

03 LIGHTS, CAMERA, ACTION!“Het verhaal van Alfred, een jonge boer die net van school kwam, was de rode draad in onze reportage. Daarnaast moesten we een tiental mensen intervie-wen. Het grootste deel van de tijd waren we onder-weg. Zo konden we ook een beetje van het landschap genieten. ’s Avonds waren we beiden uitgeput van alle prikkels die we overdag te verwerken kregen. Afrika is echt wel een totaal andere wereld.”

DISOPDe vzw DISOP ijvert wereldwijd voor de reële ontwikkeling van minder bedeelde volkeren. In Kameroen ondersteunt de ngo een onderwijs-project dat jonge boeren klaarstoomt om een eigen landbouwbedrijf op te richten en adequaat te runnen. De reportage die Manon en Ruben maakten, is meteen ook een testcase voor een structurele samenwerking met Thomas More. DISOP betaalt de reis- en verblijfkosten van de studen-ten, in ruil voor de video. Bedoeling is om het project volgend jaar uit te breiden naar de bacheloropleiding Journalistiek van Thomas More.

www.disop.be

Page 22: Amore 07 | mei 2015

22 AMORE22 AMORE

Laatstejaars uit het secundair onderwijs die willen proeven van de hogeschool, kunnen dankzij Junior Univer- sity College enkele vakken van onze bacheloropleidingen meevolgen. Voor de

COLLEGE

Junior

één een intellectuele uitdaging, voor de ander een handige manier om een vrij-stelling te behalen. Amore luisterde een middag mee in de aula van Toegepaste Psychologie.

Page 23: Amore 07 | mei 2015

23

STARTEN MET EEN STAPJE VOOR

Iedere week offeren veertien leerlingen van het secundair onderwijs hun woensdagna-middag op. Samen met 260

‘gewone’ studenten volgen ze het vak “Psychologie van organisatie en samenleving” op Campus Sanderus in Antwerpen. Een uur voordien verzamelen de leerlingen in een van de lokalen voor een begeleidingssessie. Lotte Portael, instroomcoördinator aan Thomas More, bereidt hen voor op de les. “Elke week leg ik uit wat ze in de cursus zullen zien, geef ik feedback op opdrachten of overloop ik praktische tips. In de sessie van vandaag zullen we het bijvoorbeeld hebben over hoe de leerlingen hun cursus moeten samenvatten. Het verwerken van de leerstof is hier wezenlijk anders dan in het secundair onderwijs.” BuddyHet Junior University College van Thomas More omvat tien bacheloropleidingen, waarbij de leerlingen uit vijftien vakken kunnen kiezen. De bachelor Toegepaste Psychologie werd dit academiejaar mee in het pakket opgenomen. Tijdens het eerste

23

Page 24: Amore 07 | mei 2015

24 AMORE

semester volgde één leerling uit het secundair het vak Sociale Psychologie. Eerstejaars Nick Van Raemdonck was haar buddy. Hij maakte haar wegwijs en beantwoordde vragen over de leerkracht of de lessen. “Ik had me via de Studentenraad opgegeven als vrijwilliger en zorgde ervoor dat ze op de juiste manier notities nam. Af en toe bezorgde ik haar mijn notities wanneer ze niet naar de les kon komen. Voor haar was het ook fijn om in de aula naast iemand te zitten die ze kent.” In het tweede semester kregen de leerlingen geen buddy toegewe-zen. “De groep zesdejaars is dit semester veel groter”, legt Lotte uit. “De leerlingen hebben ook veel contact met elkaar, dus een buddy is niet echt nodig.” Extra uitdagingHet programma is in de eerste plaats bedoeld voor leerlingen die hun algemene kennis willen ver-breden of die zich in een bepaald domein willen verdiepen. “We merken dat ons initiatief vooral wordt gesmaakt door jongeren die een extra intellectuele uitdaging

Wetenschappen zit, was op zoek naar een uitdaging. “Ik wilde nagaan of psychologie iets voor mij is. Tijdens een SID-in beurs in Antwerpen kreeg ik een brochure over de opleiding Toegepaste Psy-chologie en daarin las ik meer over Junior University College. Ik heb me onmiddellijk ingeschreven. Ik wou ook weten welk niveau de opleiding heeft.” Niet alleen de les-sen, maar ook de begeleidingsses-sies vindt ze interessant. “Je krijgt

24 AMORE

PROEVEN VAN DE

WERKVLOER

Ook buiten het Junior University College kunnen leerlingen uit het secundair onderwijs bij Thomas More terecht om een stukje ervaring op te doen. Loïc Dillen studeert Publiciteit en Illustratie

aan het kOsh in Herentals. Bij wijze van stage draaide hij twee weken mee op de communicatiedienst van onze hogeschool. “Ik mocht er logo’s en posters ontwerpen, en dat is me goed bevallen”, blikt Loïc

kunnen gebruiken”, zegt Griet Van Vaerenbergh, docente Sociale Psychologie.

Voor Arno Van Dingenen was het alvast een belangrijke reden om zich in te schrijven. Momen-teel volgt hij Gezondheids- en Welzijnswetenschappen aan het Sint-Aloysiusinstituut in Lier. “Het woordgebruik van de cursus is helemaal anders dan in het secundair onderwijs. Sommige delen van de leerstof moet ik twee keer lezen, of ik vraag een mede-student om raad. Dankzij Junior University College weet ik nu wel wat er van mij wordt verwacht en hoe ik moet studeren.”

Jany Janssen volgt Elektrome-chanica maar wil volgend jaar liever een andere richting uit. Toen hij informatie over Junior University College onder ogen kreeg, wou hij zien of het hem lag. “De lessen bevallen me wel”, zegt hij. “Ook de begeleidingssessies helpen echt. Nu is het duidelijk hoeveel je voor een vak moet studeren. Het volstaat niet om de leerstof één keer te lezen.”

Ook Lena Roelandt, die in het zesde jaar Sociaal-Technische

‘EEN UNIEKE OPSTAP NAAR HET HOGER ONDERWIJS’

Page 25: Amore 07 | mei 2015

25

handige tips over hoe je de leerstof moet aanpakken. Dat is toch een wezenlijk verschil met wat we nu zien in het secundair.”

Alternatief voor eindwerkOok secundaire scholen weten het aanbod van Junior University College te waarderen. “Sommige scholen bieden dit aan in een ge-integreerd project of als alternatief traject voor een eindwerk”, legt

Griet Van Vaerenbergh uit. Dat is onder meer het geval voor Evelien Cammaert, die Humane Weten-schappen volgt. “Mijn school heeft dit vak voorgesteld als alternatief voor een vakoverschrijdend pro-ject, een soort eindwerk. Tegelijk vind ik het een goede kans om te zien hoe het eraan toegaat in het hoger onderwijs. Ik weet nog niet wat ik volgend jaar wil studeren. Dit geeft me de mogelijkheid om te zien of Toegepaste Psycholo-

25

gie me wel ligt.” Daarnaast leert Evelien Cammaert ook hoe ze de leerstof moet noteren. “Ik vind het een goede voorbereiding op volgend jaar. Tijdens de bege-leidingssessies krijgen we veel informatie en praktische tips om zelf mee aan de slag te gaan.”

Proef op de somOm de studenten in spe een goed beeld te geven van wat de bacheloropleiding inhoudt, biedt Junior University College enkel vakken aan die representatief zijn voor het totaalpakket. “Het is fijn dat zoveel studenten vooraf over hun studiekeuze nadenken. Het is mooi om te zien hoe gemoti-veerd en beredeneerd ze zijn”, zegt Griet Van Vaerenbergh. “Als ze slagen voor het examen, hebben ze een vrijstelling op zak voor dat vak wanneer ze volgend jaar aan Thomas More komen studeren.” Zowel Arno, Lena als Jany zijn nu al zeker dat ze volgend jaar Toegepaste Psychologie zullen studeren…

www.thomasmore.be/ junior-university-college- bij-thomas-more

terug. “Anders dan op school moest ik werken binnen de huisstijl. Daar had ik een beetje schrik voor, maar uiteindelijk bleek het vooral leerrijk. Het was ook tof om het eindresultaat gedrukt te zien: een groot verschil

met de fictieve schoolopdrachten die ik gewoon ben. Helaas kon ik maar twee weken blijven. Eigenlijk is dat te kort om echt van de werkvloer te proeven.” Loïc zit nu in zijn zevende jaar en wil na de zomer

Audiovisuele Kunsten en Regie studeren aan het KASK in Gent. “Ik heb ook Thomas More over-wogen”, zegt hij. “Maar daar ligt de klemtoon meer op journalistiek, terwijl mijn ambities elders liggen.”

‘EEN UNIEKE OPSTAP NAAR HET HOGER ONDERWIJS’

ARNO VAN DINGENEN, LENA ROELANDT, JANY JANSSEN, EVELIEN CAMMAERT

Page 26: Amore 07 | mei 2015

26 AMORE

bram.driesen

Job fair.

#jobfair #thomasmore #tec-group #contest #winwinwin #tecit

rafvp

Weer een geslaagde sportnamiddag @ campus Turnhout!#ThomasMore #sportnamiddag #voor #kinderen #coordinator

_.lobke

Just created a detailed scale model!

#laser-cut #thomasmore #bachelorproef

kevindheer

Werken op school.

#woile #thomasmore #autotechnologie #project

bodebudt

Met die chicks.

#coffee #thomasmore #school

kellydevries95

Student Trophy 2015 throwback to a great day.#friends #thomasmore #erasmus #fun

bijgebrekaanbeter

Radio maken!

#21bis #radio #thomasmoremechelen #thomasmore

miekedooocx

Buiten les!

#zonnetje #thomasmore #zalig #journalistiek

#TAG

#thomasmore

Page 27: Amore 07 | mei 2015

27

arneuh

Stage bij darw!n, van project naar project getrokken worden!#Darw!nBBDO #intern #account #thomasmore #communicatie

liesbethdelclef

Maatekes!

#ThomasMore #vriendschappen #picknick #genieten

mrassion

Opt dak vant school because, that's why.

#ThomasMore #fun #afterfive

brecht_i

Da zal wel ni zijn zeker!

#EM #denayer #Automatisering #ThomasMore

sanderheyns

#tgif #thomasmore #pen #best #writing

themindofanexchange

Een bende gezelligheid.

#berlin #thomasmore

charlottedekoninck

Yes. We. Can.

#thomasmore

deltaworx

21Bis interview!

#deltaworx #deltagent #joinus #interview #thomasmore

renaterijnberg

You can find my design 'Arne's bike' at the Design Museum Gent! :)#designmuseumgent #arnejacobsen #thomasmore #owndesign

Page 28: Amore 07 | mei 2015

www.thomasmore.be

facebook.com/ThomasMoreBE

#ThomasMore

AXEL SCHOTSPROFESSIONELE BACHELOR INFORMATIEMANAGEMENT EN MULTIMEDIACAMPUS MECHELEN

DROMEN

“Ik heb een paar jaar gewerkt als leraar en ICT-coördinator in het lager onderwijs. Daar experimenteerde ik graag met nieuwe lesvor-men en technologieën, maar ik botste ook op een aantal grenzen. De maatschappij evolueert razendsnel, en het onderwijs heeft niet altijd de middelen om die evoluties bij te benen. Daarom besloot ik opnieuw te gaan studeren. De professionele bachelor Informatie-management en Multimedia sluit helemaal aan bij wat ik zocht. Het is mijn droom om kinderen te wapenen en voor te bereiden op een digitale wereld, die volgens mij heel wat voordelen en kansen biedt. Digitale geletterdheid is steeds meer een basisrecht, net als lezen en schrijven. Daar wil ik graag mijn steentje toe bijdragen.”

KINDERENDIGITAAL

WAPENEN