Hutspot meets Roti magazine

download Hutspot meets Roti magazine

of 28

 • date post

  23-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  213
 • download

  0

Embed Size (px)

description

tijdschrift over verschillende culturen

Transcript of Hutspot meets Roti magazine

 • 2

 • 3Deze maand;Deze maan

  d:

  Voorwoord 4Colofon 410 Grappige weetjes 6Mode in Nederland, Afrika en China 8Reisverhaal Iris en Hadelin emigreerden naar Spanje 10 Recepten hutspot en roti uit de show 13 Prikbord 14Column Milou integratie in Nederland 16Quiz test je kennis over Nederland en Mexico 18Feest betekent: dansen 21 Taalgebruik in Afrika 22 Nederland / Indonesi 24Column Yvon 26

  INHOUD

  8: MODE

 • 4ColofonHoofdredacteurYvon Verstappen

  Art directorEline Mathijssen

  Traffic managerMilou Terhaag

  EindredactieManon Sentjens

  VormgevingKim van den Boomen

  RedactieYvon VerstappenMilou Terhaag

  Manon SentjensEline Mathijssen

  Kim van den Boomen

  Mail ons:via de website

  Websitewww.wix.com/eline_mat/hutspotmeetsroti

  RedactieadresEgelantierstraat 65A1214 EB Hilversum

  Met dank aanKnorr

  Grand ItaliaLassieDove

  United Colors of BenettonPolitie

  UitgeverijSanoma Media

  DrukkerijLowie Kopie

  VoorwoordBeste lezers,

  Hier is hij dan, de eerste editie van het tijdschrift Hutspot meets Roti. Na maandenlang hard wer-ken, zweten en zwoegen ligt het eerste exemplaar nu voor uw neus! En we zijn er ongelooflijk trots op. In dit exemplaar vindt u allerlei informatieve, interes-sante, ontspannende en indrukwekkende artikelen over ons multiculturele land. U kunt van alles lezen over de verschillende culturen in Nederland. We wil-len graag deze culturen dichter bij elkaar brengen en mensen met elkaar verbinden. Ook vinden we het belangrijk om lichtpuntjes van andere culturen naar boven te brengen, zodat men elkaar beter respecteert. Bij het lezen van dit tijdschrift krijgt u een goede indruk van de verschillen die er zijn tussen culturen en we hopen u kennis bij te brengen. Zo vind u weetjes over allerlei verschillende cultu-ren, die erg grappig zijn om te lezen. Onze fashion reporter Milou Terhaag ging voor u op pad om verschillende modetrends uit Nederland, China en Zuid-Afrika voor u op een rijtje te zetten. Erg interessant om te lezen hoe mode in verschil-lende culturen kan verschillen! Onze reporter Ma-non Sentjens reisde met haar mee naar Afrika om een artikel over de Afrikaanse taal te schrijven. Ze kwam er achter dat de taal in Afrika afstamt van het Nederlands. Dit leidt ooit tot hilarische vertalingen, en dit delen we natuurlijk maar al te graag met u. Er zijn nog veel meer spannende en interessante artikelen in dit nummer te vinden dus blader snel verder.

  Tot volgende maand!

  Yvon Verstappen(Hoofdredactrice Hutspot meets Roti magazine)

  Lees alles over dansen in Afrika op bladzijde 19

 • 5

 • 610 GRAPPIGE WEETJES!In Suriname worden er maar liefst 20 talen gesproken.

  Als mannen in Turkije elkaar zoenen, geen paniek! Dit is niet meer dan een vriendelijke begroeting.

  In Marokko is het niet gebruikelijk om vrienden van het andere geslacht te hebben.

  ChinaIn China wordt alles wat kruipt gegeten. Ze zeggen daarom wel eens: In China eet men alles wat poten heeft behalve de tafel en eet men alles dat kan vlie-gen behalve een vliegtuig.

  HandenIn Indonesi wordt de linker-hand als onrein gezien. Pak dus ook altijd alles met de rechter-hand aan.

  over verschillende culturen

  #1

  #2

  #3

  #4

  #5

 • 7Italiaanse mannen vinden het veel erger als vrou-wen te veel eten, dan wanneer ze vreemdgaan.

  Spanjaarden eten twee warme maaltij-den per dag en zoe-tigheid als ontbijt?

  Afrika bestaat uit maar liefst 53 onafhankelijke staten?

  De Tulp komt van oorsprong helemaal niet uit Nederland maar uit Turkije?

  #6

  #7

  #8

  In Rusland wodka water betekent? Er wordt dus ook gerust een fles of meer tijdens het diner genuttigd.

  Wodka#9

  #10

 • 8Drie geheel verschillende landen, maar toch overeenkomst in mode. Nederland, ons eigen kikker-land, veranderd elk jaar weer van mode. Enkele jaren terug liep iedereen met wijde broeken. Te-genwoordig is de broek bijna een legging geworden. Hoe kan het toch dat de mode zo veranderdt? Als men kijkt naar fotos van vroeger, denken ze: Hoe heb ik er ooit zo bij kunnen lopen?. Het ant-woord is heel simpel, mode iconen bepalen de trend en uiteindelijk past iedereen zich hierop aan. Als Madonna, of een ander mode icoon, een bepaalde stijl draagt wordt dit al snel als mooi ervaren.

  NederlandDe mode in Nederland in 2011 is dan ook heel divers. Rokjes, lange jurken, hoge tail-lebroeken, spijker, kant en neonkleuren, alles kan! Men hoeft dus niet te denken dat iets te bizar is. Het is gewoon mode! Combineer het op een leuke manier en het is helemaal hip.

  Je hebt ultrakorte rokjes in hippe neon kleuren, of juist de lange rok in verschillende prints. De lange rok komt tot op de enkels en is helemaal modieus met een grote split. Als je kijkt naar de mode in Afrika, kun je zien dat deze mode daar vandaan komt. Juist de drukke bloemen, panter en andere prints zijn heel typerend voor Afrika.

  Naast de kleding, zijn er ook verschillen in accessoires. Geen grove en grote sieraden meer. Juist de chique en elegante armban-den en kettingen zijn weer in. Ook de grote mannenhoeden en de schoenen met lage hak of zelfs geen hak zijn in de mode.

  Voor de mannenmode verandert er niet zo veel. Zorg alleen dat het pak strak zit, want wijde jasjes kunnen niet meer in 2011. Broeken moeten slank zijn met eventueel een hoge taille. De broekspijpen zijn recht en het kan zijn dat ze vanaf de knie nauwer lopen. Zorg dus dat de pakken als gegoten zitten! Als tip: donker blauw samen met wit is een goede combinatie.

  Mode in Nederland, Afrika en China

  De mode in Nederland komt van Afrika af

  Neon kleuren zijn helemaal hot in Nederland

  Chinese mode is heel neutraal

  Door: Milou Terhaag

  NIEUWS

 • Mode in Nederland, Afrika en China

  MODE

  AfrikaDe mode in Afrika 2011 is ht voorbeeld voor verschillende landen. In bijna elke winkel hangen ze, de safari en exotische prints. Een paar jaar geleden misschien een lachertje geweest, maar nu toch echt een trend. Naast de prints ook nog mooie wijde tuniekjes. Allemaal lekker exotisch. Het hoeft dus al-lemaal niet meer zo strak, juist lekker luchtig. Zorg voor mini rokjes, romantische blousjes, bloemenprints en kniekousen.

  De warme Afrikaanse kleuren en wijde flad-derende volumes zorgen voor een fris en zomers gevoel.

  ChinaDe mode in China 2011 is heel neutraal. Het valt op dat de mode in China niet veel verschilt van de westerse landen. Er wordt al-leen meer gebruik gemaakt van accessoires, zonnebrillen en buttons.

  Wat ook opvalt is de liefde voor de lange laarzen. In China worden er in de zomer veel lange overknee en regenlaarzen gedragen, deze combineren ze met een korte rok.Naast de laarzen, draagt de jeugd veel kleding van middelbare scholieren. Dit doen ze onder andere door het dragen van brillen zonder glazen.

  9

 • 10

  Home away from home is het gevoel waar je naar op zoek gaat de dag dat je beslist te emigreren. Het gevoel waar je naar op zoek gaat de dag dat je hartje winter met volgeladen auto vanuit de besneeuwde Belgische Arden-nen vertrekt richting de zonnige Spaanse Costa del Sol. In een gebied waar toerisme en de bouw een van de enige inkomstenbronnen zijn leek het starten van een Bed & Breakfast ons een aantrekkelijke keuze.

  Het runnen van een B&B was niet een van onze meest gekoesterde dromen maar trok ons vooral door het idee dat we met zijn tween iets voor onszelf zouden kunnen beginnen in een warm klimaat. In Estepona aangekomen, na een lange en vooral vermoeiende reis (mede dankzij het supergezelschap van onze continu jammerende kat) konden we eindelijk genieten van de heerlijke Spaanse zon. En dat begin december! De verhuisauto zou iets later komen maar dat deerde niet want we begonnen vol enthousiasme aan een nieuw avontuur.

  De verhuisauto kwam 3 weken te laat aanIets te enthousiast misschienwant na zonneschijn kan blijkbaar ook regen komen, en veel! Twee weken na aankomst begon het enorm te gieten. Een soort Aziati-sche moesson die anderhalve maand heeft geduurd. Het regende zo hard dat zelfs de snelweg tussen Estepona en Marbella blank stond. De elektriciteit viel constant uit waar-door we niets konden ondernemen in en rondom het huis. Daarbij kwam dat de verhuisauto 3 weken later aan zou komen dan gepland waardoor we een kampeerervaring rijker zijn geworden. Achteraf bleek zon hevige

  hevige regenval uitzonderlijk te zijn. Bovendien was er in Estepona de meeste regen gevallen van de hele regio.

  Na een aantal tegenslagen konden de deuren van de B&B begin juni worden geopend. De eerste zomer verliep vrijwel vlekkeloos en de reacties van gasten waren zeer positief. Voor ons ging een gehele nieuwe wereld open. Plotseling ben je omringd door mensen die je niet kent en die een tijdje in je huis komen wonen. Je wilt je gasten een topvakantie bezorgen maar toch moet je zoveel mogelijk jezelf blijven en grenzen leren trekken. Als B&B uitbater heb je eigenlijk 6 maanden per j