HORLINGS Nieuwsbrief nr. 2-2012

6
HORLINGS nieuwsbRief nieuwsbRief IN DIT NUMMER Van de redactie Fiscale■gevolgen■van■ een■echtscheiding■■ Voorjaarsnota■■ Nieuwe■btw- factureringsregels■ vanaf■2013■ Gebruikelijk loon afromen bij zelfstandige beroepsbeoefenaars? Wijzigen■van■uw■ beleggingsverzekering.■ Verstandig■of■niet?■ Tips/actualiteiten■ Meer weten over business booster‘Ondernemen met actuele en betrouwbare cijfers’. Mail dan naar [email protected] De in de Voorjaarsnota aangekondigde maatregelen laten ons nog maar eens zien dat wij nog altijd in een herfstdepressie zitten, waar het ons economische klimaat betreft. Gelukkig biedt de - voor de meesten - rustigere zomerperiode veelal een goed moment om een en ander te laten bezinken en te overdenken. Sommige maatregelen vragen immers om een tijdig ingrijpen of anticiperen. Een maatregel die géén onderdeel uitmaakt van de Voorjaarsnota, maar die belangrijke fiscale en financiële gevolgen kan hebben voor een ondernemer, is de nieuwe regelgeving voor de ‘flex-bv’. Deze treedt per 1 oktober a.s. in werking. Het is echter raadzaam om nog vóór de inwerkingtreding hiervan u te laten adviseren over dit gewijzigde bv-recht. Naast kansen en mogelijkheden, zijn er ook aandachtspunten en risico’s. Horlings is u graag van dienst om de mogelijkheden en risico’s van het gewijzigde bv-recht in kaart te brengen en bij het opstellen van een liquiditeitsprognose ter voorkoming van bestuurders- of aandeelhoudersaansprakelijkheid. Wij wensen u een mooie zomer!” 2012 NR.2 - Zomerperiode veelal een goed moment om een en ander te laten bezinken en te overdenken. Van de redactie NR. 2-2012 1

description

Zomerperiode veelal een goed moment om een en ander te laten bezinken en te overdenken

Transcript of HORLINGS Nieuwsbrief nr. 2-2012

Page 1: HORLINGS Nieuwsbrief nr. 2-2012

Horlingsn i e u w s b R i e fn i e u w s b R i e f

indiTnummEr

■ Vanderedactie

■■ Fiscale■gevolgen■van■een■echtscheiding■■

■■ Voorjaarsnota■■

■■ Nieuwe■btw-factureringsregels■vanaf■2013■

■ Gebruikelijkloonafromenbijzelfstandigeberoepsbeoefenaars?

■■ Wijzigen■van■uw■beleggingsverzekering.■Verstandig■of■niet?■

■■ Tips/actualiteiten■

Meer weten overbusinessbooster™ ‘Ondernemen met actuele

en betrouwbare cijfers’.Mail dan naar

[email protected]

De in de Voorjaarsnota aangekondigde maatregelen laten ons

nog maar eens zien dat wij nog altijd in een herfstdepressie

zitten, waar het ons economische klimaat betreft. Gelukkig biedt

de - voor de meesten - rustigere zomerperiode veelal een goed

moment om een en ander te laten bezinken en te overdenken.

Sommige maatregelen vragen immers om een tijdig ingrijpen

of anticiperen. Een maatregel die géén onderdeel uitmaakt van

de Voorjaarsnota, maar die belangrijke fiscale en financiële

gevolgen kan hebben voor een ondernemer, is de nieuwe

regelgeving voor de

‘flex-bv’. Deze treedt

per 1 oktober a.s. in

werking. Het is echter

raadzaam om nog vóór

de inwerkingtreding

hiervan u te laten

adviseren over dit

gewijzigde bv-recht.

Naast kansen en

mogelijkheden, zijn

er ook aandachtspunten en risico’s. Horlings is u graag van

dienst om de mogelijkheden en risico’s van het gewijzigde

bv-recht in kaart te brengen en bij het opstellen van een

liquiditeitsprognose ter voorkoming van bestuurders- of

aandeelhoudersaansprakelijkheid.

Wij wensen u een mooie zomer!”

2012nr.2-

Zomerperiodeveelaleengoedmomentomeenenandertelatenbezinkenenteoverdenken.

Van de redactie

nr

.2-2012

1

Page 2: HORLINGS Nieuwsbrief nr. 2-2012

fiscalegevolgenvaneenechtscheidingmaarliefstéénopdedriehuwelijkeneindigtineenechtscheiding.vaakzijnnietalleendeemotionelemaarookfinanciëleenfiscalegevolgengroot.inditartikelleestumeeroverenkelefiscaleconsequenties.

EindefiscaalpartnerschapBij een echtscheiding eindigt het fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting op het moment dat u niet meer samen op hetzelfde woonadres staat ingeschreven en het verzoek tot echtscheiding of scheiding van tafel en bed is ingediend bij de Rechtbank. Zolang u niet voldoet aan beide voorwaarden, blijft u fiscaal partner. Dit betekent onder meer dat in deze periode gezamenlijk aangifte moet worden gedaan, waarbij overeenstemming bestaat over de toerekening van de gezamenlijke inkomensbestanddelen, zoals de renteaftrek eigen woning en de verdeling van het box 3 vermogen.

AlimentatieMoet u partneralimentatie betalen, dan is deze bij u aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Uw ex-echtgeno(o)t(e) betaalt belasting over de ontvangen bedragen aan alimentatie. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar bij de betalende ouder en niet belast bij de ontvangende ouder. Mogelijk heeft u als betalende ouder wel recht op een forfaitaire aftrek voor kosten van levensonderhoud van kinderen. Dat kan alleen als u voor het kind geen kinderbijslag krijgt en het kind zelf geen recht heeft op studiefinanciering.

EigenwoningregelingZodra u of uw partner de eigen woning verlaat, heeft dit gevolgen voor de eigenwoningregeling. Fiscaal gezien wordt de woning voor de vertrekkende partner vanaf dat moment nog maximaal twee jaar lang als eigen woning aangemerkt (scheidingsregeling). Wie van beiden in die periode het eigenwoningforfait en de aftrekbare hypotheekrente moet aangeven, hangt af van de juridische eigendoms- en schuldverhouding. Na twee jaar stopt de eigenwoningregeling voor de vertrekkende partner. Zijn/haar aandeel in de eigen woning en in de schuld verhuist naar box 3. De hypotheekrente is dan niet langer aftrekbaar. Indien de woning echter leeg te koop wordt gezet kan onder voorwaarden de eigenwoningregeling nog worden voortgezet.

slotNaast voormelde aspecten kunnen diverse andere fiscale punten een rol spelen. De fiscale aspecten rond de verdeling van pensioen en lijfrenten komt veelal aan de orde. Verder zal bij de waardering van de aandelen van de DGA aandacht besteed moeten worden aan de hoogte van latente aanmerkelijk belang claim.<

verhogingbtw-tariefWellicht het meest opvallend is de verhoging van het btw-tarief van 19% naar 21%. Het lage tarief voor bijvoorbeeld de meeste levensmiddelen blijft 6%. Deze maatregel gaat in per 1 oktober 2012. Daarbij zal een uitgebreide overgangsregeling gaan gelden. Een deel van de opbrengst van de verhoging zal in 2013 worden teruggesluisd naar werkenden met een laag inkomen via met name de arbeidskorting en de zorgtoeslag. In 2014 en 2015 zal het restant van de opbrengst worden aangewend ter verlaging van de eerste en tweede schijf in de inkomstenbelasting. Daarnaast vallen podiumkunsten en kunstvoorwerpen vanaf 1 juli 2012 weer onder het lage tarief. Of dit ook gevolgen heeft voor de extra aftrek in de inkomsten- en vennootschapsbelasting, de zogenaamde ‘multiplier’ voor culturele giften, is op dit moment nog niet bekend. Deze sinds dit jaar bestaande, extra aftrek is immers mede in het leven geroepen vanwege de verhoging van de btw op podiumkunsten in 2011.

HypotheekrenteaftrekDe hypotheekrenteaftrek wordt vermoedelijk verder beperkt. Voor nieuwe hypotheken geldt dat deze bij aanvang niet hoger mogen zijn dan de waarde van de woning. Bovendien moet de hypotheek gedurende de looptijd worden afgelost. Deze inperking geldt niet voor bestaande hypotheken, ook niet bij het oversluiten daarvan. Daar staat tegenover dat het 2%-tarief in de overdrachtsbelasting voor woningen ook na 1 juli 2012 blijft gelden.

woon-werkverkeerwordtbelastOp dit moment kunnen werkgevers aan hun werknemers een onbelaste vergoeding van € 0,19 per kilometer verstrekken voor woon-werkverkeer. Vanaf 2013 zal naar verwachting woon-werkverkeer als privé worden aangemerkt en zal een onbelaste vergoeding niet meer mogelijk zijn. Voor echte zakelijke kilometers blijft de vergoeding tot € 0,19 in 2013 wel in stand. Onder de (vanaf 2014 verplichte) werkkostenregeling vervalt in 2014 de

voorjaarsnotadaagsnadevalvanhetkabinetwerdindeTweedekameralsnogeenakkoordbereiktoverdeterealiserenbezuinigingen.degemaakteafsprakenzijnfiscaalnaderuitgewerktinhetwetsvoorstelwetuitwerkingfiscalemaatregelenbegrotingsakkoord2013datop10julidoordeeerstekamerisaangenomen.Hetbetrefteenveelheidaanmaatregelen,individueelbezienveelalmeteenbeperkteimpact.Hierondergevenwijkortdebelangrijkste,wijzigingenweer.

nr

.2-2012

2 Letop!Het■kabinet■wil■de■aftrek■levensonderhoud■kinderen■op■termijn■afschaffen.■Ook■zijn■er■plannen■om■de■partneralimentatie■te■defiscaliseren.■De■verplichting■valt■dan■buiten■de■inkomstenbelasting.■Alimentatie■is■dan■niet■langer■aftrekbaar■bij■de■betaler■en■niet■langer■belast■bij■de■ontvanger.■Het■is■verstandig■om■bij■het■opstellen■van■het■echtscheidingsconvenant■hiermee■rekening■houden.

Letop!Na■het■verstrijken■van■de■tweejaarsperiode■krijgt■de■vertrekkende■partner■mogelijk■te■maken■met■de■bijleenregeling.■Datzelfde■geldt■als■de■echtscheiding■binnen■twee■jaar■is■afgerond■en■de■woning■wordt■toebedeeld■aan■een■van■beiden.■De■partner■die■de■woning■niet■overneemt,■realiseert■dan■een■eigenwoningreserve.

Page 3: HORLINGS Nieuwsbrief nr. 2-2012

nieuwebtw-factureringsregelsvanaf2013defactureringsregelsindewetopdeomzetbelastingwordeneenvoudiger,modernerenharmonieuzer.vanaf1januari2013gaannieuweregelsgeldenvoordeheleEuropeseunie.Hetgoedenieuwsisdatualsnederlandseondernemerderegelsal(deels)toepast.debelangrijksteveranderingenhebbenwevooruopeenrijgezet.

ElektronischfacturerennogmakkelijkerMet ingang van volgend jaar wordt het elektronisch factureren makkelijker voor alle ondernemers in de Europese lidstaten. Als ondernemer verstuurt u misschien nu al voor binnenlandse transacties een e-factuur. Straks zijn alle ondernemers in de EU vrij in de keuze van de (digitale) technologie. Wel moeten zij bij deze keuze garanderen dat de factuur origineel, betrouwbaar, leesbaar en niet te vervalsen is.

EenvoudigefacturenVanaf 2013 mag u een eenvoudige factuur uitschrijven voor bedragen tot en met € 100 of als het gaat om een aanvullend document op een oorspronkelijke factuur, zoals creditnota’s. De vereenvoudiging betekent dat er minder gegevens op de factuur hoeven te staan. Dit kan echter niet in alle situaties. Bij grensoverschrijdende afstandsverkopen, bij intracommunautaire leveringen tegen het nultarief en als uw diensten belast zijn in een andere lidstaat dan waar uzelf bent gevestigd, moet u altijd een volledige factuur uitreiken. U moet ook een volledige fac-tuur uitreiken voor bedragen boven € 100. Een volledige factuur bevat, net als nu, alle standaardgegevens, zoals datum, naam van de onderneming, btw-identificatienummer, vergoeding en btw-bedrag.

ExtragegevensopdefactuurIn sommige gevallen bent u verplicht om extra gegevens op de factuur te vermelden. Wanneer u als afnemer de factuur zelf uitschrijft, het zogeheten self-billing, dan bent u verplicht om de tekst ‘factuur uitgereikt door afnemer’ te vermelden. Hetzelfde geldt als de btw is verlegd, maar dan met de tekst ‘btw verlegd’. Ook bijzondere btw-regelingen, zoals de marge- en reisbureauregeling, moeten verplicht vermeld worden op de factuur.

overdegrensDoet u als ondernemer zaken over de grens, dan moet u in principe een factuur uitreiken die voldoet aan de eisen van de lidstaat waar uw goederenlevering of uw dienst belast is. Als de btw-schuld is verlegd naar de afnemer, dan mag u straks de factureringsregels van Nederland toepassen. Hetzelfde geldt als de levering of dienst volgens de Europese btw-regels is belast buiten de EU. Meer informatie over deze wijzigingen kunt u vinden op de officiële website van de EU (Engelstalig), en wel:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/vat/ traders/invoicing_rules/index_en.htm <

gerichte vrijstelling voor zakelijke reiskosten. Deze kunnen dan alleen vanuit de vrije ruimte worden vergoed. Daartoe gaat deze vrije ruimte wel omhoog van nu 1,4% van de loonsom via 1,6% in 2013 naar 2,1% in 2014. Voor lease-rijders die nu minder dan 500 km per jaar privé rijden, heeft deze herkwalificatie van woon-werkverkeer van zakelijk naar privé als gevolg dat zij voortaan veelal ook te maken krijgen met een bijtelling voor privégebruik. Wel geldt voor leasecontracten die vóór 25 mei 2012 zijn aan-gegaan een overgangsregeling. Er wordt nog gewerkt aan een oplossing voor de bestelautoproblematiek en werknemers in de ambulante sector zoals de thuiszorg en de bouw. Naar verwachting zal deze aanpassing ook voor ondernemers gaan gelden.

ExtraheffinghogeinkomensEr komt een tijdelijke, extra heffing van 16% over salarissen boven € 150.000, die door de werkgever is verschuldigd. Daarnaast moet over vertrekbonussen boven € 531.000 in de toekomst 75% belasting worden betaald.

bankenbelastingAls onderdeel van de maatregelen wordt de bankenbelasting ingevoerd. Het wetsvoorstel is inmiddels door de Eerste Kamer aangenomen. Banken gaan een heffing betalen over het risico-

dragende vreemd vermogen dat zij aanhouden. Tevens bevat de regeling een maatregel ter voorkoming van hoge bonussen voor de bankdirectie. Wanneer een bestuurder van de bank een bonus krijgt die meer bedraagt dan 100% (vanaf 2 jaar na inwerkingtreding van de wet: 25%) van zijn vaste jaarsalaris wordt de te betalen bankenbelasting met 10% verhoogd.

socialezekerheidDe hypotheekrenteaftrek wordt vermoedelijk verder beperkt. Voor Naast fiscale maatregelen wordt ook de pensioenleeftijd versneld verhoogd. In plaats van in 2020 gaat vanaf 2013 de AOW-leeftijd al daadwerkelijk omhoog met een maand per jaar en vanaf 2016 met twee maanden per jaar. In 2019 is de AOW-leeftijd dan 66 jaar, in 2023 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar. Vanaf 2024 wordt de AOW gekoppeld aan de levensverwachting.

Werkgevers gaan voortaan de eerste zes maanden van de WW betalen, terwijl de ww-premie voor werkgevers in 2013 ook tijdelijk wordt verhoogd. Ontslagvergoedingen gaan daarentegen omlaag, naar een kwart maandsalaris per gewerkt jaar.<

nr

.2-2012

3

Letop!Heeft■u■vóór■2007■gebruikgemaakt■van■de■willekeurige■afschrijving■op■bijvoorbeeld■milieu-investeringen,■dan■kunt■u■onder■bepaalde■voorwaarden■dit■bedrijfsmiddel■herwaarderen.■Dat■komt■omdat■in■het■verleden■verliezen■nog■onbeperkt■voorwaarts■verrekenbaar■waren■en■door■willekeurig■af■te■schrijven,■verdampt■het■verlies■in■uw■geval■mogelijk■eerder.■Wilt■u■meer■hierover■weten?■Neem■dan■contact■met■ons■op.

Page 4: HORLINGS Nieuwsbrief nr. 2-2012

In de Wet op de loonbelasting 1964 is een bepaling opgenomen die er in hoofdlijnen op neerkomt dat het gebruikelijk loon van een werknemer die minimaal 5% van de aandelen in een vennootschap houdt ten minste € 42.000 per jaar is. Nu (de top van) het salaris de zwaarst belaste inkomensvorm is, streeft de DGA doorgaans naar een salaris waarbij de top niet in het hoogste belastingtarief valt, terwijl de belastingdienst juist een hoger salaris in aanmerking wil nemen. Het loon van de DGA dient uiteindelijk echter te worden aangepast aan de omstandigheden van het geval en kan daardoor ook (veel) hoger of juist lager uitvallen dan de genoemde € 42.000. Bij de vaststelling van het gebruikelijk loon mag ook worden uitgegaan van het loon dat een vergelijkbare werkgever betaalt voor vergelijkbare arbeid die een werknemer zonder aanmerkelijk belang houdt. Bij zelf-standige beroepsbeoefenaars moet dan in beginsel worden uitgegaan van de meest seniore werknemer die dezelfde opleiding en beroepskwalificaties heeft en een team van professionals in loondienst bezig kan houden, maar die geen aandelen houdt in de werkgever (comparable). Daarnaast zijn echter ook andere methoden mogelijk om het gebruikelijk loon vast te stellen.

AfroommethodeIn de praktijk gaat de Belastingdienst vaak uit van de zogenoemde ‘afroommethode’ om het salaris van (onder meer) de vrije beroeps-

beoefenaar vast te stellen. Deze methode komt er op neer dat als de opbrengsten van de vennootschap voor ten minste 90% worden gegenereerd door inspanningen van de DGA het ge-bruikelijk loon kan worden berekend door de opbrengsten van de vennootschap te verminderen met de kosten en afschrijvingen. De uitkomst van deze formule is vaak (veel) hoger dan bij andere methoden. De advocaat-generaal heeft de Hoge Raad onlangs geadviseerd dat de afroommethode niet geschikt is voor de vaststelling van het gebruikelijk loon bij beroepsbeoefenaars zoals advocatenkantoren en dergelijke. Een (zelfstandig) advo- caat is ondernemer en de omzet die hij genereert is dan ook niet vergelijkbaar met een arbeidsbeloning, zodat, aldus de advocaat-generaal, de afroommethode niet kan worden toegepast.

slotIndien de Hoge Raad de conclusie van de advocaat-generaal volgt, wat meestal het geval is, betekent dit dat voor de vaststelling van het gebruikelijk loon moet worden aangesloten bij een comparable in de markt van ongelieerde dienstverleners in loondienst. Een optimalisering van het gebruikelijk loon kan een forse belastingbesparing c.q. verbetering van de liquiditeitspositie opleveren. Neem voor meer informatie contact op met uw adviseur.<

gebruikelijkloonafromenbijzelfstandige beroepsbeoefenaars?

delaatstejarenbestaatersteedsmeerdiscussiemetdebelastingdienstoverdehoogtevanhetloonvaneenvrijeberoepsbeoefenaarzoalsaccountants,advocatenenartsen.bijdeHogeraadiseenprocedureaanhangigwaarindevraagvoorligtopwelkewijzeditgebruikelijkloonmoetwordenvastgesteld.

waarombiedenverzekeraarsomzettingaan?In de praktijk zijn beleggingsverzekeringen vaak gemengde verzekeringen: een combinatie van een waardeopbouw door middel van beleggingen en een overlijdensrisicoverzekering. Als de beleggingsresultaten tegenvallen, neemt de waarde van de verzekering af, terwijl de risicodekking stijgt en de risicopremie hoger wordt.Dit is ook de reden dat verzekeraars niet alleen de kosten en tarie-ven verlagen, maar ook aanbieden om de beleggingsverzekering om te zetten.

watzijndefiscalegevolgen?Heeft u een dergelijke verzekering en wilt u deze omzetten in een ander verzekeringsproduct, dan kan dit fiscaal geruisloos. U hoeft dus op dit moment niet af te rekenen met de fiscus. Voorwaarde is wel dat de verzekering fiscaal geen andere status krijgt en er bij de omzetting geen geld aan u ter beschikking komt. Dit is ook zo als uw beleggingsverzekering wordt omgezet in een verzekering die is gesplitst in een leven- en een overlijdensdeel.

Verzekeraars kunnen ook aanbieden om de dekking van de beleggingsverzekering bij overlijden, en dus ook de overlijdens-premie, te verlagen. Ook dit kan zonder fiscale problemen, mits de totaalpremie van de verzekering door de omzetting niet wordt verhoogd. Bovendien geldt een aantal aanvullende voorwaarden: 1. De premiebetalende periode mag niet worden verlengd.2. De looptijd van de verzekering mag niet worden verlengd.3. Het ‘verzekerd lijf’ mag niet worden gewijzigd.4. De overlijdensrisicoverzekering mag niet komen te vervallen. De verzekerde uitkering bij overlijden moet qua hoogte normaal en gebruikelijk zijn. TotslotHet is niet altijd verstandig om uw verzekering aan te passen of om te zetten. Een extra waarschuwing is op zijn plaats als u een kapitaalverzekering heeft afgesloten vóór 1992 of vóór 15 septem-ber 1999. Ga nooit zomaar akkoord met een omzetting, maar laat u altijd goed informeren.<

delaatstejarenzijnbeleggingsverzekeringenregelmatiginopspraakgeraaktvanwegedehogeenondoorzichtigekosten.denkaandewoekerpolisaffaire.opditmomentbiedenveelverzekeraarshunklantenaanombestaandebeleggingsverzekeringen(kapitaalverzekeringenenlijfrenten)omtezettenineennieuweproductvormmeteenandereproductstructuur.misschienbentuinmiddelsookbenaderd.omzettenkanzonderfiscalegevolgen,maardanmoetenweldespelregelswordennageleefd.

wijzigenvanuwbeleggingsverzekering.verstandig ofniet?

nr

.2-2012

4

Page 5: HORLINGS Nieuwsbrief nr. 2-2012

■ AAnbEsTEdEnmAkkElijkErvoorklEinEondErnEmErs

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met een nieuwe aan-bestedingswet waarmee kleine ondernemers straks meer kans maken bij overheidsaanbestedingen. Ook zorgen nieuwe regels voor minder administratieve lasten. Opdrachten mogen niet meer dusdanig worden geclusterd dat kleinere bedrijven geen kans meer maken. Grote opdrachten moeten waar mogelijk worden opgedeeld. Een overheidsinstelling met bijvoorbeeld 120 vesti-gingen mag niet de schoonmaak van al deze vestigingen bundelen in één aanbesteding, waardoor een klein schoonmaakbedrijf bij voorbaat al geen kans meer zou maken.

Ook mogen er geen onredelijke contractvoorwaarden aan onder-nemers worden gesteld. Hiermee wordt bijvoorbeeld voorkomen dat een kleine ondernemer alle risico’s van een bouwproject moet dragen terwijl deze ondernemer zich onmogelijk kan verzekeren tegen deze risico’s. De nieuwe aanbestedingswet is nu bij de Eerste Kamer in behandeling en zal naar verwachting in 2013 in werking treden.

■ TocHondErnEmErscHApondAnkséénopdrAcHTgEvEr

Een grote afhankelijkheid van één opdrachtgever hoeft geen beletsel te vormen voor het ondernemerschap in de inkomstenbelasting. Dat bewijst een uitspraak van een Bredase rechter die oordeelde over een beginnende ondernemer in de ruwbouw. De aard van de werkzaamheden, zo stelde de rechter, leidt bij deze man tot langdurige contracten. Dat kan met name in het begin van een startende onderneming betekenen dat iemand maar één opdrachtgever heeft. Voor de rechter was het ook van belang dat de man het jaar daarop wel verschillende opdrachtgevers kreeg. In de beoordeling moet met name worden meegenomen in hoeverre de omvang en duur van de overeengekomen opdrachten gebruikelijk zijn in de branche.

Voor het ondernemerschap in de inkomstenbelasting kijkt de Belastingdienst naar een aantal zaken zoals winstverwachting, ondernemersrisico en het aantal opdrachtgevers. Bent u onder-nemer en voldoet u aan het urencriterium van 1.225 uur, dan kunt u een beroep doen op onder meer de zelfstandigenaftrek en andere fiscale faciliteiten.

■ rEgElsvoordEbvEEnvoudigErEnflExibElErSneller en eenvoudiger een bv oprichten en meer vrijheid om uw bedrijf naar eigen wensen in te richten. Het behoort straks allemaal tot de mogelijkheden. Om ervoor te zorgen dat de bv-vorm aantrekkelijk blijft voor ondernemers, wordt het BV recht eenvoudiger en flexibeler. Deze nieuwe wetgeving wordt van kracht met ingang van 1 oktober 2012. Voor het oprichten van een bv heeft u dan geen minimumkapitaal meer nodig van € 18.000. Ook worden er minder wettelijke verplichtingen gesteld aan de inhoud van de statuten en krijgt u de mogelijkheid om bijvoorbeeld stemrecht- en winstrechtloze aandelen uit te geven. Om schuldeisers voldoende te beschermen, wordt in het aangepaste bv-recht wel de aansprakelijkheid van het bestuur en de aandeelhouders vergroot.

■ EindEAAnTEHogEincAssokosTEnOndernemers en consumenten worden vanaf 1 juli 2012 beter beschermd tegen onredelijk hoge incassokosten. Voortaan geldt een maximum aan de kosten die boven op een vordering in rekening mogen worden gebracht. De vergoeding voor incassokosten wordt berekend als percentage van het verschuldigde bedrag. Dit percentage wordt trapsgewijs lager naarmate de vordering hoger wordt. Zo bedragen de incassokosten over de eerste € 2.500 van de vordering maximaal 15% en over de volgende € 2.500 maximaal 10%. Over het bedrag tussen € 5.000 en € 10.000 mag maximaal 5% als vergoeding voor incassokosten worden berekend, tussen € 10.000 en € 200.000 maximaal 1% en daarboven maximaal 0,5%. Bij een vordering van € 25.000 kunnen de incassokosten zo bijvoorbeeld niet meer bedragen dan € 1.025.

■ vErplicHTsupplETiEformuliErvoorbTw-corrEcTiEs

Wanneer blijkt dat teveel of juist te weinig omzetbelasting is afgedragen, moet daarvoor een suppletie worden ingediend. Voorheen was deze suppletie niet gebonden aan bepaalde voorschriften, maar vanaf 1 april 2012 moet de suppletie worden ingediend door middel van een voorgeschreven formulier. Dit formulier is te vinden op de website van de belastingdienst (www.belastingdienst.nl). Daarbij is onderscheid gemaakt tussen de suppletie omzetbelasting vanaf 2010 en de suppletie omzetbelasting tot en met 2009. Een uitzondering geldt voor kleine correcties tot € 1.000. Deze mogen vanaf 1 april in de eerstvolgende aangifte worden verwerkt. >>>

TiP!Er■geldt■een■minimumbedrag■voor■de■vergoeding■van■incassokosten■van■€■40.■Voor■vorderingen■van■€■1■mln■en■meer■bedragen■de■incassokosten■maximaal■€■6.775.

nr

.2-2012

5

Tips/AcTuAliTEiTEn

TiP!Met■ingang■van■dit■jaar■is■het■verplicht■om■de■belastingdienst■actief■te■informeren■als■onder■meer■te■weinig■omzetbelasting■is■afgedragen.■Wanneer■niet■(tijdig)■wordt■voldaan■aan■deze■informatieplicht,■kan■een■boete■van■100%■van■de■te■weinig■afgedragen■omzetbelasting■worden■opgelegd.■Deze■maatregel■is■een■uitbreiding■van■de■bestaande■mogelijkheden■tot■het■opleggen■van■boete■vanwege■het■te■weinig■of■niet■(tijdig)■betalen■van■de■omzetbelasting.

Page 6: HORLINGS Nieuwsbrief nr. 2-2012

Horlings is lid van Nexia International, een wereldwijd netwerk van onafhankelijke accountants- en advieskantoren.

DisclaimerDe inhoud van deze publicatie is bedoeld als algemene informatie en vormt geen advies en is ook niet bedoeld om enig recht of enige verplichting te creëren. Raadpleeg voor het nemen van beslissingen altijd uw adviseur. Ondanks dat deze publicatie met uiterste zorg is samengesteld aanvaarden uitgever, redactie, auteurs, noch het accountants- en belastingadvieskantoor of Nexia Nederland BV waar deze auteurs werkzaam zijn enige aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden, drukfouten, onvolledigheden of gevolgen (door handelen of nalaten) daarvan.

Redactie : drs. Nikolajev Ligthart en mr. Wouter Antonisse Redactiesecretariaat: Mona Smit, Postbus 53045, 1007 RA Amsterdam

HORLINGS streeft ernaar het verbruik van papier zoveel mogelijk te reduceren. Onze nieuwsbrief willen wij in de toekomst dan ook alleen digitaal uitgeven. Mocht u onze nieuwsbrief voortaan digitaal willen ontvangen dan kunt u een e-mail sturen naar [email protected] o.v.v. Nieuwsbrief.Mocht u naar aanleiding van de inhoud vragen hebben neemt u dan contact op met één van onze kantoren.

horlings nlHorlings maakt deel uit van Nexia Nederland, een samenwerkingsverband vanonafhankelijke accountants- en advieskantoren met meerdere vestigingen verspreidover Nederland. Voor meer informatie: www.nexia.nl

AmsterdamJozef Israëlskade 46NL-1072 SB AmsterdamT +31 (0)20 570 02 00

Heemstede Bronsteeweg 10 NL-2101 AC Heemstede T +31 (0)23 516 06 20

crownfundingCrowdfunding is een relatief nieuwe manier om online start- en groeikapitaal op te halen. Investeerders en belangstellenden kunnen ondernemingsplannen ondersteunen met financiering van diverse bedragen. Crowdfunding, funding by the crowd, betekent fondsen werven bij heel veel kleine partijen en is bij uitstek een financieringsmethode die via internet loopt. De contracten die ondernemers met hun financierders afspreken, verschillen: het kan bijvoorbeeld gaan om een simpele lening, maar ook om aandelenuitgiften en deling in de winst, levering van producten of een bij de ondernemer in de toekomst besteedbaar tegoed.

■ HETbElAngvAnEEnsAmEnlEvingsconTrAcTvoordEErfbElAsTing

Woont u samen, dan bent u niet altijd automatisch elkaars partner voor de erfbelasting. Sinds 1 januari 2012 is, als u nog niet aantoonbaar tenminste vijf jaar samenwoont, een notarieel samenlevingscontract met wederzijdse zorgplicht een van de voorwaarden om als partner te worden gezien. Het belang om een dergelijk contract af te sluiten bij de notaris is groot als u en uw partner nog geen vijf jaar samenwonen. In dat geval wordt u voor de erfbelasting pas als partners gezien als het notarieel samenlevingscontract met wederzijdse zorgplicht minimaal zes maanden oud is, voordat een van beiden komt te overlijden. De langstlevende partner profiteert dan van een hoge vrijstelling en zit in de laagste tariefgroep voor de erfbelasting.

■ foldErsEnErgiE-invEsTEringsAfTrEkpErsEcTor

Agentschap NL heeft voor zeven sectoren de bedrijfsmiddelen en technieken waarmee Energie-Investeringsaftrek (EIA) kan worden verkregen, overzichtelijk gemaakt in handige folders. De sectoren die worden behandeld zijn: Bedrijfsgebouwen, Horeca en recreatie, ICT, Industrie, Land- en tuinbouw, Supermarkten en Transport. De folders zijn te downloaden op de website van Agentschap NL: http://www.agentschapnl.nl/programmas-regelingen/publicaties-eia/. Zie het onderdeel Folders per sector.

■ niEuwbElAsTingvErdrAgmETduiTslAndOp 12 april heeft de Staatssecretaris het nieuwe belastingverdrag met Duitsland getekend. Na behandeling in respectievelijk de Tweede en Eerste Kamer zal het verdrag naar verwachting met ingang van 2014 in werking treden. Ten opzichte van het huidige verdrag vallen met name de bepalingen over grensarbeiders en pensioenen op. Voor grensarbeiders komt er een compensatieregeling, waar-mee Nederland een extra vermindering geeft aan inwoners die in Duitsland werken en daardoor aftrekposten zoals de hypotheek-rente niet volledig kunnen benutten. Voor pensioenen geldt dat de woonstaat volledig mag heffen als het totale pensioen niet meer bedraagt dan € 15.000. Bij hogere pensioenen mag, in tegenstelling tot nu, het land heffen waaruit de pensioenuitkering afkomstig is.<

nr

.2-2012

6