Hooghuismagazine 2015

60
H-magazine 1 news Magazine TBL * MONDRIAAN * HEESCH * STADION * ZUIDWEST * RAVENSTEIN * DE SINGEL * DEN BONGERD * 2015 ALLE INFO OVER DE HOOGHUISSCHOLEN

description

In dit magazine lees je veel informatie over de Hooghuislocaties. We bieden praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo aan in de regio Oss. Leuke tip: check de prijsvraag op pagina 17!

Transcript of Hooghuismagazine 2015

Page 1: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 1

news

Magazine

TBL * mondriaan * HeescH * sTadion * ZuidWesT * ravensTein * de singeL * den Bongerd *

2015

AL

LE

IN

FO

OV

ER

DE

HO

OG

HU

ISS

CH

OL

EN

Page 2: Hooghuismagazine 2015

3

4

6

11

12

17

18

20

24

26

30

32

34

42

44

46

48

52

56

58

inho

udNieuw

bij Het Hooghuis!

Voorwoord

Onderwijsaanbod

Locatie Titus Brandsmalyceum

Talententijd

Locatie mondriaan college

Prijsvraag!

Achter de schermen

Locatie Heesch

Een dag uit het leven van twee brugklassers

Locatie stadion

What’s in my school bag?

Pluspunten op een rijtje

Locatie ZuidWest

Loopbaanoriëntatie & toekomst

Locatie ravenstein

Interview: Wat betekent een mentor voor je?

Locatie de singel

Locatie den Bongerd

Jaarkalender 2015

Meer info, strip, Schoolkompas

Page 3: Hooghuismagazine 2015

voorwoordBeste jongens en meisjes van groep 7 en 8, beste ouders/verzorgers,

Het Hooghuis is een scholengroep die bestaat uit acht scholen, met negen locaties voor voortgezet onderwijs. Samen hebben deze scholen alle typen voortgezet onderwijs in huis, van het praktijkonderwijs tot en met het gymnasium. Je vindt onze locaties in Oss, Heesch en Ravenstein. Sinds dit jaar behoort ook het Mondriaan College tot onze locaties. Omdat we onze locatie in Ravenstein langzaam afbouwen, kun je je daar niet meer inschrijven.

Als je dit magazine leest, ga jij of gaat je kind binnenkort naar het voortgezet onderwijs. Er komt veel informatie op je af. Hoe maak je nu de juiste keuze? Het helpt om je goed voor te bereiden. Daar is dit magazine voor. Kijk in de inhoudsopgave welke scholen passen bij jouw capaciteiten en interesses en lees er dan meer over in dit blad. Al onze locaties vind je ook op internet, op onze vernieuwde website: www.hethooghuis.nl. Kijk daar vooral naar het filmpje over het onderwijsaanbod op al onze locaties.

Alle locaties hebben een eigen karakter en overal kom je modern onderwijs tegen. Er is veel aandacht voor een goede, positieve sfeer. We helpen je prestaties te leveren waar je trots op kunt zijn. Wij nodigen je van harte uit bij onze scholen op bezoek te komen. In de jaarkalender op pagina 56 zie je wanneer de open dagen zijn.

Ik wens je heel veel succes met het uitzoeken van je nieuwe school. En één ding weet ik zeker: als je straks kiest voor een school van Het Hooghuis, dan kom je zeker goed terecht!

Met vriendelijke groet,Jan Rijkers,voorzitter centrale directie Het Hooghuis

Het Hooghuis maakt deel uit

van Stichting Carmelcollege.

H-magazine 3

Page 4: Hooghuismagazine 2015

4 H-magazine

Hoe zit het met het advies dat ik van mijn basisschool krijg ?

Advisering en plaatsingsmogelijkheden bij Het Hooghuis

1e 2e Hooghuis Plaatsing inEnkelvoudig Aanvullend locatie (dakpan) advies advies brugklas vwo geen aanvullend advies Titus Brandsmalyceum vwo: gymnasium masterclass of atheneum masterclassvwo havo/vwo Titus Brandsmalyceum havo/vwo masterclass of havo/vwo-Expeditiehavo havo/vwo Titus Brandsmalyceum havo/vwo masterclass of havo/vwo-Expeditie

havo geen aanvullend advies Mondriaan College havohavo tl/havo Mondriaan College tl/havomavo of tl tl/havo Mondriaan College tl/havo mavo of tl geen aanvullend advies Stadion, Heesch mavo of tl mavo of tl schakelklas Heesch mavo schakelklasmavo of tl tl/kbl Stadion tl/kblkbl tl/kbl Stadion tl/kbl kbl geen aanvullend advies ZuidWest kblkbl basis/kader ZuidWest basis/kaderbbl basis/kader ZuidWest basis/kaderbbl geen aanvullend advies ZuidWest bblbbl al/basis ZuidWest al/basisbbl al ZuidWest al

pro geen aanvullend advies De Singel pro

vwo voorbereidend wetenschappelijk onderwijshavo hoger algemeen voortgezet onderwijsmavo middelbaar algemeen voortgezet onderwijsvmbo voorbereidend middelbaar beroepsonderwijstl theoretische leerwegtl/kbl theoretische leerweg/kaderberoepsgerichte leerweg kbl kaderberoepsgerichte leerwegbbl basisberoepsgerichte leerwegal assistentenleerwegpro praktijkonderwijs De leerwegen tl, kl, bbl, al vallen onder het vmbo.

Page 5: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 5

Onderwijs op Het HooghuisHet onderwijs is op iedere school van Het Hooghuis opgebouwd uit de volgende onderdelen:• Basisprogramma: dit zijn de gewone vakken die je nodig hebt om je

diploma te halen. Dit programma is voor iedere leerling vrijwel gelijk.• Loopbaanoriëntatie: hiermee helpen we je een beeld te vormen van

wat je in de toekomst wilt gaan doen (studie en/of beroep). We zorgen voor een goede aansluiting op het vervolgonderwijs en de

arbeidsmarkt. Loopbaanoriëntatie is onderdeel van je basisprogramma.• Instapprogramma: als het nog niet duidelijk is welk onderwijsniveau

het beste bij je past, is wellicht de dakpanklas een mogelijkheid. Dit is een klas tussen twee niveaus in, bijvoorbeeld vmbo-t/havo. Je volgt een instapprogramma dat je helpt het voor jou juiste niveau te bereiken. • Extra programma: een pakket dat toegespitst is op jouw ontwikkeling en dat recht doet aan jouw talenten. Voorbeelden hiervan zijn Maatwerk, Talententijd, Masterclasses en XPlore.• Doorstroomprogramma: om je goed voor te bereiden op een mogelijke doorstroom naar een bovenliggende opleiding.

Hieronder lees je meer over de verschillende onderwijsvormen, inclusiefde dakpanklassen.

PraktijkonderwijsPraktijkonderwijs leidt toe naar werk. Je leert nieuwe dingen door ze in de praktijk te doen. Natuurlijk krijg je ook reken- en taalles, maar op je eigen niveau. Je leert de vaardigheden die je nodig hebt om zelfstandig te kunnen werken en leven. De theorielessen worden gekoppeld aan de praktijklessen en stages. Je krijgt extra begeleiding als dat nodig is. Na de 5-jarige opleiding in het praktijkonderwijs ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Als je het wilt en kunt, heb je ook de mogelijkheid om verder te leren op een ROC.

VmboHet vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) kent verschil-lende leerwegen en duurt vier jaar. Het is gericht op doorstroming naar het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) of havo. Hieronder zie je een algemene uitleg per leerweg en de daarbij behorende dakpanklassen.

Theoretische leerwegJe kiest voor de theoretische leerweg als je weinig moeite hebt met studeren. Met de theoretische leerweg bereid je je voor op de vak-opleidingen en de middenkaderopleidingen (niveau 3 en 4) op het mbo. Je kunt ook doorstromen naar het havo. We hebben de dakpanklassen vmbo-t/havo en vmbo-t/k, voor als je nog twijfelt over het niveau.

Gemengde leerwegDe gemengde leerweg lijkt op de theoretische leerweg, alleen volg je bij de gemengde leerweg ook altijd een praktijkvak en soms een theorievak minder. De gemengde leerweg wordt op sommige Hooghuislocaties aangeboden binnen de theoretische leerweg, dus met een extra praktijkvak. We spreken dan over vmbo-g/t.

Kaderberoepsgerichte leerwegDe kaderberoepsgerichte leerweg lijkt op de basisberoepsgerichte leerweg, maar het niveau is iets hoger dan dat van de basisberoeps-gerichte leerweg. Ook bieden we een dakpanklas vmbo-t/k aan, voor als nog niet duidelijk is welke leerweg het beste bij je past.

Basisberoepsgerichte leerwegDe basisberoepsgerichte leerweg bereidt je uitsluitend voor op de basisberoepsopleidingen op het mbo (niveau 2). Deze leerweg kies je als je heel praktisch ingesteld bent. Je volgt dan een leer-werktraject (leren en werken) en brengt veel tijd door buiten school bij een leerbedrijf. Ook bieden we een dakpanklas vmbo basis/kader aan.

AssistentenleerwegDe assistentenleerweg kies je als je vooral wilt leren in de praktijk. Je loopt in de bovenbouw twee of drie dagen stage en je hebt de mogelijkheid om door te stromen naar het ROC. Ook bieden we een dakpanklas vmbo assistentenleerweg/basis aan.

HavoHet havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) duurt vijf jaar. Het is een voorbereiding op het hbo (hoger beroepsonderwijs), zoals bijvoorbeeld de hotelschool, de Avans Hogeschool in Den Bosch of de HAN in Arnhem of Nijmegen. Tevens kun je met het havo-diploma doorstromen naar het vwo. We hebben ook de dakpanklassen havo/vwo en vmbo-t/havo.

VwoHet vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) duurt zes jaar. Het leidt op voor een vervolgstudie aan de universiteit. Met een vwo-diploma kun je ook naar het hbo. Bij het vwo heb je atheneum en gymnasium. Op het gymnasium krijg je ook les in de klassieke talen Latijn en Grieks. Ook hebben we een dakpanklas havo/vwo.

Hiernaast vind je een schema met de plaatsingsmogelijkheden binnen Het Hooghuis. Verderop in dit magazine lees je bij elke school van Het Hooghuis welk type onderwijs zij aanbieden en hoe ze hun onderwijs vormgeven.

Onderwijsaanbod

Page 6: Hooghuismagazine 2015

6 H-magazine

TBLEen school met oog voor traditie en de blik op de toekomst

Titus Brandsmalyceum

Een school voor wie?Het Titus Brandsmalyceum (TBL) is een school voor havo en vwo, met de focus op voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs (universiteit). Vwo moet genoemd worden in je basisschooladvies om bij ons op school te kunnen starten. Dit kan met de volgende adviezen:• een eenduidig advies vwo• een eerste advies vwo en een tweede, aanvullend advies havo/vwo• een eerste advies havo en een tweede, aanvullend advies havo/vwo In de laatste twee gevallen kom je in de dakpanklas havo/vwo. Je volgt dan ons vwo-instapprogramma en krijgt extra ondersteuning op per-soonlijk en cognitief (kennis) gebied. In het schema op pag. 9 zie je hoe ons onderwijs is opgebouwd. Als na een brugperiode van drie jaar havo/vwo blijkt dat havo het juiste niveau is voor jou, dan kun je bij ons op school je havo-diploma halen. Met dit diploma kun je naar het hbo of bij ons op school doorstromen naar het vwo. Daarvoor hebben we een speciaal doorstroomprogramma ontwikkeld.Het vwo bestaat uit atheneum en gymnasium en duurt zes jaar. Daarna kun je naar de universiteit of het hbo. Als je voor gymnasium kiest, krijg je ook les in de klassieke talen Latijn en Grieks.

Het TBL is een school waar je als leerling de ruimte krijgt om jezelf te ontplooien, op allerlei gebied. We vinden leren in de lessen, maar ook daarbuiten tijdens buitenschoolse activiteiten heel belangrijk. Daar zijn we dan ook actief mee bezig. We besteden veel aandacht aan kunst en cultuur. We zijn er trots op een CultuurProfielSchool te zijn.

Wat kun je bij ons leren?OnderbouwAls je vanaf de basisschool naar het Titus Brandsmalyceum gaat, kom je eerst in de brugklas. Op onze school hebben we vier typen brugklassen.

Het bijzondere karakter van het TBL wordt bepaald door alle mensen die de school samen gestalte geven, passend in de sfeer van pater Titus Brandsma. Titus Brandsma vond onderwijs belangrijk, maar hij vond ook dat mensen in alle vrijheid hun mening moeten kunnen geven, zonder daarvoor vervolgd te worden. Jij mag bij ons op school zijn wie je bent.Onze school is gesticht in 1923, maar we hebben een eigentijds karakter. We hebben moderne lokalen, een royale leerlingenruimte, een prachtige studiezaal, een mooi dramalokaal en twee zalen voor hoorcolleges. En meegaan met de tijd zit hem niet alleen in de ruimte, maar ook in eigentijds onderwijs. We zijn landelijk erkend als CultuurProfielSchool (extra aandacht voor kunst en cultuur) en ook als Universumschool (extra aandacht voor bètaonderwijs). We hebben jou heel veel te bieden! Naast ons reguliere onderwijs hebben we Expeditie voor havo/vwo en de masterclasses Art, Science, Business en Oriëntatie op Taal en Cultuur (OTC) voor gymnasium, atheneum en havo/vwo masterclass. Zo kun jij als leerling kiezen voor onderwijs waar jij je prettig bij voelt. En wat je ook kiest, wij zorgen voor goed onderwijs. We bieden jou als leerling zorg en ondersteuning waar jij dat nodig hebt. Het TBL heeft een jarenlange traditie op het gebied van kunst en cultuur. We vinden het belangrijk dat jij je naast je studie ook op andere terreinen kunt ontplooien, bijvoorbeeld op het gebied van zang en toneelspel.Zoek jij een school die jou onderwijs op een hoog niveau met voldoende uitdaging en variatie biedt? Dan heten wij je van harte welkom op het TBL!

Namens ons team,Tom Brocks,rector Titus Brandsmalyceum

Welkom op onze school!

Page 7: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 7

Locatie

TBL

Page 8: Hooghuismagazine 2015

8 H-magazine

We willen graag dat jij straks succes hebt in

je vervolgopleiding

Enrico Tan | klas 2aA | TBL

Het is vet om radio te maken bij sCOOLradio!

“Ik ben Enrico. Ik ben 13 jaar en zit in klas 2aA van het TBL. Je kunt hier op school allerlei dingen doen naast je gewone lessen en je huiswerk, zoals sCOOLradio. Het TBL is een CultuurProfielSchool. Mede daarom heb ik voor het TBL gekozen. Ik voelde me hier meteen thuis. De docenten zijn erg aardig en ook met mijn klasgenoten kan ik goed opschieten.Masterclass Science is mijn favoriete vak, omdat je dan bezig bent met proefjes en onderzoeken. Het verschilt per dag hoeveel huiswerk ik heb. Gemiddeld ben ik er anderhalf tot twee uur per dag mee bezig. Op het TBL leren ze je hoe je je huiswerk goed moet plannen. Dat is heel fijn. Het liefst ben ik op school in de studio van sCOOLradio. Het is vet om radio te maken! Ik ben in de eerste klas met sCOOlradio begonnen. Het heeft me ook geholpen om betere presentaties te geven op school. Je krijgt soms vrij als je dingen moet doen voor sCOOLradio, bijvoorbeeld een interview dat echt onder schooltijd moet of een workshop van 3FM. Je ontmoet echte 3FM-dj’s en Timo Kamst, de coördinator van de 3FM Radio dj-opleiding.Ik heb een eigen programma bij sCOOLradio. Je kunt me elke maandagmiddag tussen drie en vier uur horen en elke woensdag in de grote pauze van de onderbouw. Iedereen die dat wil, kan auditie doen voor sCOOLradio. Of ik in de toekomst dj word? Geen idee. Door dj te zijn bij sCOOLradio heb je wel veel kans om dit te worden. Je kunt in ieder geval sCOOLradio op je CV zetten!“

column

Je kunt je aanmelden voor de klas die het best bij jou en je capaciteiten en interesses past. 1. gymnasium masterclass: deze brugklas is te vergelijken met de atheneum masterclass (zie hieronder), met als verschil dat je in de

gymnasium masterclass ook les krijgt in de klassieke talen: Latijn en Grieks. Als je later bijvoorbeeld geneeskunde, rechten, filosofie, geschiedenis of een taal wilt gaan studeren, zal je kennis van klassieke talen je zeker voordeel opleveren.

2. atheneum masterclass: hier krijg je onderwijs op een hoog niveau, met de uitdaging en verdieping waar jij als vwo-leerling behoefte aan hebt. Je maakt in de eerste zes weken kennis met onze vier master-classes: Art, Science, Business en Oriëntatie op Taal en Cultuur (OTC). Je kiest daarna één masterclass en blijft die in ieder geval twee jaar volgen. Zo kun je je op dat gebied echt verdiepen.

3. havo/vwo masterclass: hier vind je de reguliere vorm van havo/ vwo-onderwijs. Je krijgt klassikaal les in verschillende vakken. Elk

vak heeft zijn eigen lesuren en een eigen docent. Er is veel structuur en begeleiding. Binnen de vakken besteden we aandacht aan hoe je gestructureerd kunt leren en hoe je je huiswerk kunt plannen.

4. havo/vwo-Expeditie: hier werk je in zogenaamde leergebieden, zoals bijvoorbeeld Mens & Maatschappij of Science. In een leer- gebied komen verschillende vakken samen. Expeditie past bij jou als

je onderzoekend bent en het leuk vindt om verbanden te ontdekken tussen verschillende vakken. Je houdt ervan zelfstandig, maar ook met andere leerlingen samen te werken. Bij Expeditie heb je een dagdelen-rooster in plaats van lesuren.

De havo/vwo-brugperiode telt op het TBL één, twee of drie jaar en is daarmee flexibel. Dat betekent dat we je drie jaar de tijd geven om te laten zien welk niveau het beste bij je past. Na een afgerond eerste schooljaar ga je verder in 2 havo of 2 vwo of, als dat nog niet duidelijk is, in 2 havo/vwo. We baseren ons advies hierover op onze overgangs-normen en op jouw motivatie en mogelijkheden. Zit je in 2 havo/vwo, dan bekijken we aan het eind van het schooljaar of je het beste naar 3 havo, 3 havo/vwo of 3 vwo kunt gaan. Ook hier hoef je dus nog niet definitief te kiezen. Als je bij ons op school begint, haal je hier ook je diploma: havo of vwo. Je volgt in de onderbouw een breed vakken-pakket, zodat je niet te snel in een bepaalde richting wordt gestuurd. We adviseren je zorgvuldig over welke onderwijssoort het best bij je past, zodat je een goede kans van slagen hebt.

BovenbouwNa de onderbouw kom je in de bovenbouw ofwel de tweede fase. Je volgt zowel verplichte vakken als keuzevakken. Je pakket bestaat uit de volgende drie onderdelen:1 Het algemene deel: dit zijn de vakken Nederlands, Engels, Frans of

Duits (atheneum), Latijn of Grieks (gymnasium), algemene natuur-wetenschappen (atheneum en gymnasium), culturele kunstzinnige vorming, klassieke culturele vorming (gymnasium), maatschappijleer, lichamelijke oefening en loopbaanoriëntatie/internationalisering.

Page 9: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 9

We stimuleren jou na te

denken over je leerstof,

daarover te argumenteren

en discussiëren.

2 Het profieldeel: dit is een bundeling van diverse vakken. De indeling is door de overheid vastgesteld. Je kunt kiezen uit vier profielen: Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek.3 Het vrije deel: levensbeschouwing is een verplicht vak in het vrije deel.

Verder kun je hier vakken uit andere profielen kiezen, ook Spaans.

Het is goed om te weten dat je bij ons op school gedifferentieerd examen kunt doen. Dat betekent dat je in meer vakken examen kunt doen, of op een hoger niveau (bijvoorbeeld een vak op vwo-niveau als je havo doet) of dat je eerder examen kunt doen, zodat je een vak versneld kunt afronden.

Waar zijn we goed in?Op het Titus Brandsmalyceum staan wij voor kwaliteitsonderwijs. Onze docenten bieden jou de structuur waarbinnen jij het beste uit jezelf kunt halen, in samenwerking met anderen. We stimuleren jou na te denken over je leerstof, daarover te argumenteren en discussiëren. Zo krijg je meer verdieping. Wat je leert, blijft beter hangen. Het Titus Brandsmalyceum is sinds 2011 een erkende Cultuur-ProfielSchool. Kunst en cultuur zijn terug te vinden in ons rooster. De kunstvakken sluiten zoveel mogelijk aan bij andere vakken, zoals talen en geschiedenis, en bij onze buitenschoolse activiteiten. Er is dus zowel in als buiten de lessen aandacht voor kunst en cultuur, zodat jij je hier optimaal in kunt ontplooien. >>

Klas 6 atheneum atheneum atheneum atheneum atheneum gymnasium

Klas 5 havo atheneum atheneum havo atheneum atheneum atheneum gymnasium

Klas 4 havo atheneum atheneum havo atheneum atheneum atheneum gymnasium

Klas 3 havo/vwo atheneum atheneum havo atheneum atheneum gymnasium

Klas 2 havo/vwo atheneum havo/vwo- atheneum gymnasium Expeditie

Klas 1 havo/vwo havo/vwo- atheneum gymnasium Expeditie

Page 10: Hooghuismagazine 2015

TiTuS BRAndSmALyCEum

molenstraat 30, 5341 Gd OssT 0412 - 224180e [email protected] www.hethooghuis.nl/tblTwitter @tbl_ossFacebook Titus Brandsmalyceum

Contact

We zijn voortdurend bezig ons onderwijs te verbeteren waar dat kan. Wij zijn een school met oog voor traditie, maar we houden onze blik op de toekomst gericht. We besteden veel aandacht aan het overbrengen van kennis, maar je leert bij ons ook je sociale vaardigheden ontwikkelen en je persoonlijke kwaliteiten ontdekken. We leren je vaardigheden die je later kunt gebruiken op de universiteit (academisch voorbereiden). We willen graag dat jij straks succes hebt in je vervolgstudie en in je latere beroepsleven. Daar bereiden we je zo goed mogelijk op voor.

We werken ook steeds meer met digitale les- en leermiddelen. Sinds 1 augustus 2013 hebben we It’s Learning als nieuwe Elektronische Leeromgeving (ELO). Je kunt hier met medeleerlingen en docenten communiceren en je vindt er roosters en lesmateriaal. Sommige vakken worden digitaal getoetst, enkele docenten staan met een tablet voor de klas en je kunt je eigen tablet of laptop meenemen om op te werken. We maken veel gebruik van digitale borden en overal is WIFI, zodat do-centen en leerlingen mobiel en flexibel kunnen werken en leren. We zijn dit jaar gestart met BYOD (Bring Your Own Device) in de brugklas Expe-ditie. We streven ernaar om in de toekomst alle leerlingen op het TBL te laten werken op een eigen tablet of laptop, binnen en buiten school.

Docenten van het TBL staan niet alleen voor de klas, maar ook tussen de leerlingen. Ze willen begrijpen wat jou bezighoudt en weten wat er bij jou speelt. Soms krijg je antwoord op vragen die niet direct met de les te maken hebben. Onze docenten zijn eraan gewend buiten de bestaande kaders te denken om jou je leerdoelen te helpen bereiken. En dat is typisch TBL. Onze docenten doen hun werk met passie en gedrevenheid. Ze geloven in jouw ambities.

Wat zijn onze resultaten?Onze slagingspercentages zijn voor: 2011-2012: havo 91% en vwo 92%2012-2013: havo 89% en vwo 90%2013-2014: havo 96% en vwo 95%

Sfeer op schoolKom je op onze school, dan valt één ding meteen op: iedereen is anders, doet anders, denkt anders. En dat maakt het Titus Brandsmalyceum tot wat het is. Een school waar niemand op elkaar lijkt, maar waar veel met elkaar wordt gedeeld.

Buiten schooltijd is er ook van alles te doen. We besteden veel aandacht aan kunst en cultuur, onder andere in onze Kunstklas. Onze leerlingen verzorgen musicals van hoog niveau in De Lievekamp. In oktober 2015 zullen ze ‘Foxtrot’ ten tonele brengen. Voor het 90-jarig jubileum van het TBL voerden ze in samenwerking met andere Hooghuislocaties en Stichting Oss Cultureel met veel succes ‘Titus, de musical’ op. De cast van deze musical bestond voor 65% uit (oud-)leerlingen en -docenten van Het Hooghuis. In juni is er een theatervoorstelling van de Theaterbrugklas in De Muzelinck. Dit jaar spelen de leerlingen uit de brugklas een bewerking van de musical ‘Aladdin’(Disney versie). We hebben een actieve leerlingen-vereniging en we doen regelmatig mee aan interscolaire sporttoernooien. Ook is er een speciale Sportklas. We hebben onder andere een debatclub en een computerclub: CompaTBL. Er zijn diverse schoolbandjes actief en we hebben sCOOLradio. Bij het TBL bouw je zowel in als buiten de lessen aan je toekomst!

 

Titus:‘Kleine dingen

groots doen!’

10 H-magazine

Page 11: Hooghuismagazine 2015

Talententijd - beroepsoriëntatie - wij helpen je kiezen - je kunt hier al-les worden - wij zorgen dat je in de goede richting terechtkomt - uitstapjes naar andere locaties - compleet vmbo-aanbod

Onze Osse Hooghuislocaties ZuidWest en Stadion hebben samen alle leerwegen en afdelingen van het vmbo in huis. Dit is het complete vmbo-aanbod! De drie locaties werken op een unieke manier samen. Je staat als leerling ingeschreven op één locatie. Dat is je thuisbasis. Maar je volgt ook vakken op een andere locatie. Zo kun jij gebruik maken van alles wat er mogelijk is binnen het vmbo, want dat vind je allemaal op deze drie locaties.

De onderlinge samenwerking tussen onze drie locaties gaat verder. Samen geven wij jou de best mogelijke begeleiding bij het ontdekken van jouw talenten en het kiezen van een beroepsrichting die bij jou past. Dit doen we op verschillende manieren vanaf het eerste leerjaar.

In de onderbouw (leerjaar 1 en 2) is er Talententijd: elke week besteed je twee uur aan het ontdekken van je talenten, op welke van de drie locaties je ook zit. Je pendelt heen en weer tussen de drie locaties. Je maakt kennis met verschillende talentklassen, zoals natuur, sport, theater, mens & gezondheid, creativiteit, wetenschap & techniek en - onze nieuwste talentklas - de jonge ondernemer. In je jaarprogramma hebben we beroepsoriëntatie verwerkt. Het hele jaar door heb je regelmatig gesprekken met je mentor over je mogelijkheden en je ervaringen met het bezoeken van afdelingen op school en de talentklassen. Dit helpt je nadenken over wat bij jou past. Wij begeleiden je daarbij.In de bovenbouw helpen wij je met het maken van je beroepskeuze. Als je intersectorale programma’s (ISP) volgt, maak je uitstapjes naar andere locaties en krijg je een brede kijk op wat er allemaal mogelijk is. Zo haal jij het beste voor jouw opleiding uit die verschillende locaties en dat helpt je bij de keuze voor een passende vervolgopleiding. Kortom: je hebt een boeiende en afwisselende schooltijd die je daarna meer mogelijkheden biedt.

Het vmbo is tussenonderwijs; het zit tussen het basisonderwijs en het mbo/havo in. Wij maken de overstap naar mbo of havo voor jou zo succesvol mogelijk. Tijdens je gehele schooltijd bij ons stimuleren wij jou je talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Je leert meer over jezelf, over wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Wij blijven daar onderling over in contact. Onze samenwerking helpt jou optimaal de juiste keuzes te maken tijdens je vmbo-tijd (studieprogramma en -richting) en voor daarna (vervolgopleiding). Je haalt je diploma op het niveau dat bij jouw leerontwikkeling past. Zo zorgen wij er samen voor dat je goed voorbereid de toekomst in gaat.Uit de cijfers blijkt dat wij hier heel succesvol in zijn! Onze leerlingen wisselen weinig van beroeps-richting op het mbo. Hierdoor is er weinig uitval en geen tijdsverlies.

Kies je voor vmbo?Dan kies je voor Het Hooghuis!

Weetje De onderwijsinspectie heeft de onderlinge samenwerking van de locaties ZuidWest en Stadion bestempeld als ‘goed voorbeeld’ voor het ontdekken en ontwikkelen van talenten van leerlingen.

TALENTENTIJDH-magazine 11

tipLees meer over beroepsoriëntatie op pagina 42! ZuidWest Stadion

Page 12: Hooghuismagazine 2015

We laten leerlingen ontdekken wie ze zijn

Locatie

mOndRiAAn

Een school voor wie? Het Mondriaan College is een school voor havo en vmbo-t, met de focus op voorbereiding op het hoger beroepsonderwijs (hbo). Havo moet genoemd worden in je basisschooladvies om bij ons op school te kunnen starten. Dit kan met de volgende adviezen:• een eenduidig advies havo • een eerste advies havo en een tweede, aanvullend advies vmbo-t• een eerste advies vmbo-t en een tweede,

aanvullend advies havo

Als je nog niet weet welk niveau het beste bij je past, havo of vmbo-t, start je bij ons in de dakpanklas vmbo-t/havo. Je volgt dan ook het havo-instapprogramma. Je krijgt extra bege-leiding in de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde en we leren je studievaardigheden. De brugperiode voor deze dakpanklas duurt twee jaar. Daarna ga je verder met havo of vmbo-t. In beide gevallen kun je bij ons op school je diploma halen.

Het Mondriaan College is een school die gelooft in jouw talenten, in de dingen waar jij goed in bent. Wij willen je graag helpen om je juist hierin verder te ontwikkelen. Dat doen wij door speciaal aandacht te hebben voor je kwaliteiten en ons te richten op de verschillen tussen onze leerlingen. Ook gaan we mee met de moderne ontwikkelingen in de samenleving. Zo werk je bij ons op school vaak met een laptop of tablet.

Als je bij ons op school komt, start je in de eerste klas havo of in de brugklas vmbo-t/havo. In deze tweejarige brugklas kun je laten zien wat je in huis hebt. Zo heb je ruim de tijd om te wennen aan de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.Het gaat op het Mondriaan College niet alleen maar om leren in de lessen. Wij helpen je ook graag bij jouw persoonlijke ontwikkeling. We willen dat je goed in je vel zit, want dat maakt de kans op goede resultaten een stuk groter. Bij dit alles is goed contact tussen school, ouders en jou belangrijk. Jouw mentor is hierbij het eerste aanspreek-punt.Jouw schooltijd moet een tijd zijn waar je met plezier naar uitkijkt en op terug kunt kijken.

Wij gaan uit van kansen. Jij ook?

Namens ons team,Erik Jan Bakker, directeur Mondriaan College

Welkom op onze school!

Page 13: Hooghuismagazine 2015

13

mOndRiAAnCOLLEGE

Met een vmbo-t diploma kun je naar het mbo of bij ons op school verder gaan met havo. Daarvoor hebben we een speciaal doorstroom-programma. Met je havo-diploma kun je naar het hbo of doorstromen naar het vwo binnen Het Hooghuis. Ook daarvoor is er een door-stroomprogramma. Jij staat bij ons op het Mondriaan College centraal! We doen er alles aan om het beste uit jou naar voren te halen, zodat jij onderwijs volgt op het best passende niveau.

Wat kun je bij ons leren?Het Mondriaan College biedt een reguliere havo-opleiding aan. Dat is uniek in Oss! We richten ons op voorbereiding op het hbo. Daarbij is loopbaanoriëntatie (LOB) belangrijk vanaf de eerste tot en met de vijfde klas.

In de onderbouw havo houden wij in ons onderwijs rekening met de volgende kenmerken van jou als havo-leerling:

• Je leert graag door denken en doen. • Je hebt een redelijk tot goed beeld van jezelf

en je eigen kunnen. • Je bent geïnteresseerd in de lesstof wanneer

de koppeling wordt gemaakt met je eigen leefomgeving.

• Je weegt het praktisch nut van huiswerk-taken en opdrachten.

• Je denkt in praktische toepassingen eerder dan in abstracte hypotheses.

• Je hebt behoefte aan afwisseling van soorten opdrachten en het maken van overzichtelijke kleine stappen.

• Je kunt zelfstandig werken aan een duide-lijke opdracht.

Deze kenmerken komen terug in onze lessen, in de manier van toetsen, in maatwerk, in loop-baanoriëntatie en in de mentorbegeleiding en reflectie op je eigen kunnen. In de onderbouw hebben we aandacht voor de overgang naar de bovenbouw havo. >>

Page 14: Hooghuismagazine 2015

Anne Knijneburg | klas HV1F

Ik voelde me meteen thuis!

“Na de proeflessen wist ik het zeker: ik wilde naar het Mondriaan College. We kregen leuke lessen en de docenten en leerlingen in mijn groep waren hartstikke aardig. Ook het gebouw vond ik mooi. Lekker ruim en kleurrijk, ik houd van kleuren. En nu weet ik dat ik goed heb gekozen. We heb-ben een leuke klas en een heel aardige mentor. Iedereen telt mee. Ik hoefde dan ook helemaal niet te wennen. Dat ging vanzelf. De mentor helpt je daar ook nog bij. Je kunt altijd bij hem of haar terecht. Ook de afwisseling tussen de verschillende lessen vind ik fijn. De tijd vliegt.Mijn eerste cijfers zijn goed. Ik houd alles goed bij en dan lukt dat wel. Het huiswerk maken valt me mee. Per dag ben ik één tot twee uur met mijn huiswerk bezig. We hebben altijd twee toetsen per week, maar daar kun je je een hele week op voor-bereiden. Ik neem de stof stap voor stap door en ik maak graag samenvattingen. Dat helpt heel erg.Biologie en science vind ik leuke vakken. Je kunt dan zelf veel proefjes doen. Gym is ook een fa-voriet vak van mij. Ik doe veel aan atletiek en krijg als dat nodig is voor mijn training of wedstrijden topsportbegeleiding. Verder is het werken met BYOD (Bring Your Own Device) heel prettig. We hebben allemaal een eigen laptop of tablet met toetsenbord. Ik kan mijn werk en bestanden steeds opslaan en thuis makke-lijk verder werken. Je hebt altijd alles bij de hand. In de pauzes zit ik het liefst met vrienden uit mijn klas in de tuin achter de school, op een bankje of op het gras. Op het Mondriaan College voel je je meteen thuis door het fijne gebouw en de aardige mensen.”

column In de bovenbouw havo:

• word je opgeleid om een regulier havo-diploma te behalen. In de profielen besteden we ook aandacht aan vaardigheden die je nodig

hebt om in de 21e eeuw succesvol te zijn.• zijn we bezig met beroepsgericht leren. Dit betekent dat je je gaat

oriënteren op een vervolgopleiding. En dat je in aanraking komt met ondernemend leren. We halen de buitenwereld naar binnen.

• word je optimaal voorbereid op doorstroming naar het hbo.

Als vmbo-t voor jou de juiste opleiding blijkt te zijn, bereiden we je grondig voor op het mbo. Bij ons volg je zeven examenvakken in plaats van de verplichte zes. Daardoor krijg je een bredere basis en houd je meer instroommogelijkheden open voor het mbo.

Je kunt bij ons ook kiezen voor T-Science ofwel de technologie route. Door een slimme afstemming van de programma’s behaal je tijdwinst en kun je in zeven jaar in plaats van acht je vmbo-t én mbo-opleiding (niveau 4) afronden. Er is op dit moment een fors tekort aan technisch opgeleide mensen vanuit het mbo. Omdat je al tijdens je opleiding kennismaakt met het bedrijfsleven, kun je bewust kiezen voor een passende baan. Bij T-Science haal je onderweg al diploma’s, waardoor je startgekwalificeerd bent. Dit betekent dat je met deze diploma’s terecht kunt op de arbeidsmarkt. Ook kun je na deze opleiding doorstromen naar het hbo. Steeds meer leerlingen stappen na het eindexamen vmbo-t over naar 4 havo hier op school. In de bovenbouw hebben we voor deze leerlingen een havo-doorstroomprogramma ontwikkeld. Door extra aandacht te besteden aan de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde maken we voor jou de overstap naar de havo gemakkelijker.

Voorbereiding op hbo:Ons havo-onderwijs richt zich sterk op de ontwikkeling van de leerling zelf. Als je je zelfkennis vergroot, je talenten leert herkennen en benoemen, dan kun je ontdekken wat je leuk en interessant vindt én waar je goed in bent. We helpen je bij het maken van de juiste studie-keuze door je in de bovenbouw ervaringsgerichte opdrachten te laten doen binnen het door jou gekozen profiel. Je komt in contact met het beroepsleven en bijbehorende studies. Daarvoor werken we nauw samen met hbo-scholen en bedrijven. Zo zorgen we voor een naadloze aan-sluiting op het hbo.

14 H-magazine

Page 15: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 15

Waar zijn we goed in?We zijn een school die jou klaarstoomt voor de 21e eeuw. Dat doen we op allerlei manieren. Hieronder lees je meer over hoe we dat doen en waar we goed in zijn.

Met maatwerk spelen we in op wat jij als leerling nodig hebt om goed te kunnen leren. Je hebt drie maatwerkuren per week (schoolbreed) in vier blokken van tien weken per jaar. Tijdens deze uren werk je aan een vak dat je zelf gekozen hebt. Dat kunnen ook drie verschillende vakken zijn. We hebben een hele lijst vakken om uit te kiezen. Je bepaalt zelf of je extra begeleiding wilt voor een vak dat je moeilijk vindt, of dat je juist meer wilt leren over een (nieuw) vak dat je interessant vindt, zoals Cambridge Engels. Je mentor helpt je eventueel bij je keuze. Als je onvoldoende staat voor een vak, kan je mentor je verplichten een maat-werkuur aan dat vak te besteden.

je eigen tablet met toetsenbord. Je neemt je tablet elke dag mee naar school om ermee te werken. Je kunt je tablet voor allerlei verschillende dingen gebruiken, zoals het typen van verslagen, skypen met scholen in het buitenland, oefeningen doen, mindmappen en toetsen maken. We werken ook met games, quizzen en spelvormen als hulpmiddel om te leren. SOmtoday is je digitale contactomgeving met school. Alle werkwijzers, je huiswerk, berichten van je mentor of docenten kun je hier vinden. Ouders kunnen hier ook op inloggen. Je kunt met je tablet leren waar en wanneer je wilt. Dit geeft je meer vrijheid en zelfstandig-heid. Het is niet zo dat boeken helemaal verdwijnen! We kijken per vak en per onderdeel wat we digitaal kunnen doen en we bewaken daarbij altijd de juiste balans.

We werken naar onderwijsbehoeften ofwel WnO. We bekijken per leerling op welke vlakken hij/zij extra aandacht nodig heeft. Dat kan zijn op het gebied van structuur, persoonlijke aandacht, extra begeleiding of faciliteiten, zoals ClaroRead bij dyslexie. Tijdens leerlingbesprekingen met het kernteam (docenten die aan een klas lesgeven) worden de resultaten en behoeften van leerlingen regelmatig besproken. De communicatie-lijnen tussen school, ouders en leerlingen zijn kort. Zo houden wij de vinger aan de pols. Jij wordt echt gezien. Jouw welzijn staat bij ons hoog in het vaandel. Je mentor speelt daarbij een belangrijke rol. Elke maand stuurt je mentor een mentormail naar alle ouders en leer-lingen van de mentorklas. Hierin staan weetjes, afspraken en nieuwtjes die met je klas te maken hebben. Zo blijven je ouders goed op de hoogte van wat er speelt. >>

We helpen je bij het maken van de juiste studiekeuze

Op het Mondriaan College werken we met ByOd (Bring Your Own Device). Aan het begin van de brugklas koop je via school (met korting)

Page 16: Hooghuismagazine 2015

16 H-magazine

mOndRiAAn COLLEGE

mondriaanlaan 15342 Cn OssT 0412 - 675 000e [email protected] W www.mondriaancollege.nl

Contact

Onze school is heel actief met communicatie via social media, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Omdat we werken met BYOD, sluit dit goed aan bij ons onderwijs. We zetten social media bijvoorbeeld in tijdens onze lessen Nederlands. Nieuwsberichten en wetenswaardigheden plaatsen we op onze website en op social media. Dringende berichten ontvangen je ouders en jij altijd via de administratie van onze school. Bovendien ontvang je elke maand van jouw mentor een persoonlijke mentormail.

Wat zijn onze resultaten?Onze gemiddelde slagingspercentages over de afgelopen vijf jaren zijn:havo: 89%vmbo-t: 94%

Sfeer op schoolBij ons op school is er een open, eerlijke en toegankelijke sfeer. Het contact tussen docenten en leerlingen verloopt heel gemoedelijk. Je kunt gewoon jezelf zijn. We zijn ook een moderne school. We gaan mee met de ontwikkelingen van deze tijd en we zijn altijd bezig met onderwijsver-nieuwing. We realiseren ons dat je middelbare schooltijd een bijzondere tijd is. Je maakt de verandering door van kind naar bijna-volwassene. Wij helpen je graag bij die ontdekkingstocht en we zorgen ervoor dat jij optimaal kunt leren. Met onderwijs op maat gemaakt voor jou.

Wij zien kansen.Jij ook?

Page 17: Hooghuismagazine 2015

Rebus!

Probeer deze rebus op te lossen en laat ons voor 20 februari 2015 weten wat de oplossing is. Mail je antwoord naar: [email protected] met als onderwerp: prijsvraag. Vermeld hierbij ook je naam, adres en e-mailadres.

De hoofdprijs die je kunt winnen, is een Ipad 2!We verloten daarnaast drie bioscoopbonnen en drie waardebonnen voor een etentje bij leerrestaurant Het Hoge Huis op Locatie ZuidWest van Het Hooghuis. Je mag dan met je gezin komen genieten van de lekkere gerechten die onze leerlingen en docenten voor je bereiden. Wie de winnaars zijn, wordt bepaald door middel van loting. Als je gewonnen hebt, krijg je vóór 27 februari bericht.

Prijsvraa

g

PRiJZEn

Speel de game ‘Book Hunt’Koen van Ras is oud-leerling van Het Hooghuis. Momenteel is Koen stagiair bij onze ICT-afdeling. Hij kreeg een uitdagende opdracht: ontwikkel een game. Koen heeft er met veel enthousiasme aan gewerkt en het resultaat mag er zijn. Niels Rovers, ook oud-leerling en nu stagiair van Het Hooghuis, heeft voor de vormgeving gezorgd. Het doel van de game is om zoveel mogelijk schoolboeken te verzamelen. Ben je nieuwsgierig geworden en heb je zin om een leuk spel te spelen? Ga dan snel naar onze website!

Niels Rovers (l) & Koen van Ras (r)

ex-clusief

aa=leu+h

+

p=h r=l & g=vp=j & -n

5 5

5 5

H-magazine 17

Page 18: Hooghuismagazine 2015

Achter de schermen

Titus Brandsmalyceum

Herkenningspunt voor de leerlingen

Ze zijn een soort huisvaders van het Titus Brandsmalyceum, de conciërges Wim, Jan, Rob en Corné. Dankzij hun werk is het TBL een veilige en schone school. De conciërges doen hun werk met veel plezier en kunnen daarbij altijd op elkaar rekenen. Ze voelen zich betrokken bij de leer-lingen. ‘We staan niet boven, maar naast hen, als gelijken. Dat is onze kracht, daar bereiken we heel veel mee’, vertelt Corné.Als de leerlingen vanaf acht uur op school arriveren, staat Jan samen met Rob en Corné bij de fietsenstalling om de leerlingen te helpen bij het stallen van de fietsen; in totaal ongeveer 1.600. Wim is vooral verantwoordelijk voor het kopiëren en printen van lesmateriaal en proefwerken. Ook begeleiden de conciërges de schoolstewards. Corné: ‘Als schoolsteward wijzen leerlingen andere leerlingen erop hun afval op te ruimen. Op deze manier houden we samen de school schoon.’ (Zie ook opijgenweize.nl/schoolsteward) Wat vinden de mannen nu eigenlijk het leukst aan hun werk op school? Rob: ‘Dat we samen zoveel lachen.’ Corné: ‘Werken met de jeugd; de leerlingen houden mij jong.’Jan: ‘In dit werk sta je letterlijk tussen de leerlingen. Daar geniet ik echt van! Ook ben ik graag bezig met de veiligheid en camerabewaking op school.’ Ze kunnen allemaal goed overweg met de leerlingen. Met sommigen hebben ze een speciale band en soms komen oud-leerlingen ook nog even langs. Wim: ‘Voor veel leerlingen zijn we een herkenningspunt.’Corné: ‘We kijken nu al uit naar de brugklasleerlingen van komend schooljaar. Ook voor hen staan we straks klaar!’

Onderwijsondersteunend Personeel van Het HooghuisOp school krijg je les van je docenten. misschien sta je er niet zo bij stil, maar zij zijn niet de enigen die jouw

onderwijs mogelijk maken. Er zijn nog veel meer mensen voor en achter de schermen actief om ervoor te zorgen dat

jij op school goed kunt leren en dat je het fijn hebt daar. denk aan de conciërges, de medewerkers van de receptie

en de administratie, het kantinepersoneel en de schoonmakers. We noemen dat Onderwijsondersteunend Personeel

(OOP). We willen deze mensen graag eens naar de voorgrond halen. Een aantal medewerkers van het

Titus Brandsmalyceum, den Bongerd en het mondriaan College vertelt hier over hun werk en belevenissen op de

middelbare school.

Wim van Griensven werkt 17 jaar op het TBL - favoriete vak vroeger: (praktijk)schilderenJan van doorn werkt 16 jaar op het TBL - favoriete vak vroeger: gymRob van den Berg werkt 2 jaar op het TBL - favoriete vak vroeger: geschiedenisCorné van den Hurk werkt 26 jaar op het TBL - favoriete vak vroeger: aardrijkskunde

Page 19: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 19Achter de schermen

mondriaan College

Het hart van de schoolWat zou een school zijn zonder kantine? Het is het hart van de school waar leerlingen in de pauze eten en hun ervaringen delen. Elly van Bergen en Ria van den Bosch werken met veel plezier in de kantine van het Mondriaan College. Ze maken het leerlingen graag naar de zin. Voor iets te eten of te drinken én een gezellig praatje kun je altijd bij deze vrolijke kantinedames terecht.Hoe ziet een werkdag in de kantine eruit? Elly vertelt: ‘We zetten ’s ochtends eerst de oven aan. Dan zetten we koffie en snijden we het broodbeleg. Daarna bereiden we de rest voor. De meeste kinderen brengen hun eigen lunchpakket mee, maar sommige leerlingen komen voor de variatie graag een broodje gezond, een kop soep, een pizzabroodje of wat anders bij ons halen.’‘De omgang met de leerlingen vinden we het mooiste van ons werk,’ zegt Ria. ‘Ze vertellen ons van alles, ook persoonlijke dingen. Soms zie je het al aan hun gezicht als er iets aan de hand is, maar gelukkig zijn onze leerlingen vaak blij. Ze komen graag een praatje maken en met een lach kun je heel veel bereiken.’ Ria en Elly hebben hart voor hun werk. Als leerlingen na een flinke regenbui kletsnat op school komen, helpen de dames hen bij het uithangen van de natte kleren. Ze plakken pleisters als dat nodig is. Soms is een schouder-klopje al genoeg. Ze zijn er echt voor de leerlingen. Dat wordt door Lizzy en Vera uit 4 havo, die net een beker thee komen halen, beaamd: ‘Elly en Ria zijn zó betrokken en gastvrij. Ze zijn altijd vrolijk en aardig! Echt, heel leuke en gezellige kletstantes.’En ook de nieuwe brugklasleerlingen zullen met open armen worden ontvangen. Ria: ‘Die helpen we graag hun weg te vinden op school en in de kantine.’ Nou, één ding is zeker: met deze twee vriendelijke dames gaat dat zeker lukken!

den Bongerd

De kleine dingen maken het verschil

Elly van Bergen werkt 22 jaar op het Mondriaan College

- favoriete vak vroeger: muziek

Ria van den Bosch werkt 17 jaar op het Mondriaan College

- favoriete vakken vroeger: aardrijkskunde en geschiedenis

Toen Wim Reijers op zijn 38e conciërge werd op Den Bongerd, vielen voor hem alle puzzelstukjes in elkaar. ‘Daarvoor was ik loodgieter, maar ik miste iets in mijn werk. Tijdens mijn vrijwilligerswerk bij de Kindervakantieweek Oss kwam ik erachter dat ik het erg leuk vind om met kinderen om te gaan. Toen ik op Den Bongerd begon, voelde ik me meteen kind aan huis.’ Wim is heel betrokken bij de leerlingen van Den Bongerd. Zelf heeft hij ook speciaal onder-wijs gevolgd. Hoe ziet zijn dag als conciërge er eigenlijk uit? Wim: ‘Ik woon in Oss, dus ik kan lekker op mijn fiets naar Den Bongerd. Zodra ik op mijn werk kom, zorg ik ervoor dat de leerlingen-ingang wordt opengemaakt. Daarna loop ik een rondje door de school. Ik maak alle lichten aan en controleer de toiletten. Ik loop dan ook even naar buiten om te kijken of er geen afval ligt en of alle fietsen nog netjes staan’. Verder bestaat zijn werk voornamelijk uit surveilleren, het coördineren van de corveediensten en het geven van tech-nische ondersteuning. Het mooist aan zijn werk vindt Wim de afwisseling. ‘Ik zou er niet aan moeten denken om elke dag achter de computer te zitten.’ Met zijn werk als conciërge draagt Wim bij aan de fijne sfeer op school. Hij geeft een voorbeeld: ‘Als leerlingen even in de put zitten, komen ze soms naar me toe. Ik maak dan een praatje met hen en bied een luisterend oor. Het zijn dit soort kleine dingen die het verschil maken.’

Wim Reijers werkt 21 jaar op Den Bongerd - favoriete vakken vroeger: techniek, metaal, bankwerken.

Onderwijsondersteunend Personeel van Het Hooghuis

Page 20: Hooghuismagazine 2015

20 H-magazine

Locatie

Heesch

HEESCH

Page 21: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 21

Een school voor wie? Het Hooghuis Heesch is een kleine school voor de theoretische en gemengde leerweg van het vmbo. Je kunt bij ons ook voor de diplomalijn mavo kiezen. Je hebt dan meer theoretische vakken en we bereiden je voor op de havo. Je kunt ook nog steeds naar het mbo.

Leren van deze tijd: thuis in je stamlokaal

Je leert bij ons op een manier die bij deze tijd past, in stamgroepen, zoals wij dat noemen. Je hebt je eigen, vaste werkplek met een boekenkluisje en een eigen computer. Dat is makkelijk en fijn. Met ons hele team werken wij enthousiast samen om het beste uit jou als leerling te halen. Daar doen we dan ook alles aan! Omdat iedereen anders is, passen we ons aan jou aan. Want je mag bij ons zijn wie je bent. We helpen je op weg zodat je straks zelfstandig kunt leren. En onderweg leer je van elkaar. We helpen je als er iets is, wat dat dan ook is.

Je mag bij ons zijnwie je bent!

Wat kun je bij ons leren?Op onze school bereiden we je zo voor dat je straks goed verder kunt naar havo 4 of mbo niveau 4. Je doet bij ons vmbo-t+ of mavo+. Bij vmbo-t+ volg je zes theorievakken en één praktijkvak. Pas vlak voor je eindexamen kies je of je je diploma theoretische of gemengde leerweg wilt halen. Ga je voor het theoretische diploma, dan verandert er niets. Kies je voor de gemengde leerweg, dan doe je examen in één theoretisch vak minder. Bij mavo+ heb je geen beroepsgericht vak, maar zeven of acht theorievakken. >>

Welkom op onze school!Het Hooghuis Heesch verwelkomt ieder jaar meer

nieuwe leerlingen op school. We hebben dit jaar

maar liefst 150 brugklassers! Dankzij onze nieuwe

vleugel kunnen we komend schooljaar (2015-2016)

ook weer net zoveel brugklassers plaatsen, mocht

dat nodig zijn.

We hebben geen aanmeldingsstop. Hier is voor

iedereen die ons type onderwijs wil en kan volgen

een plek. Onze leerlingen komen niet alleen uit

Heesch, Oss en Nistelrode, maar ze fietsen bijvoor-

beeld ook vanuit Uden, Boekel, Odiliapeel,

Geffen, Schaijk, Lith, Nuland en Vinkel naar onze

school. Kom samen met je ouders eens kijken op

onze school. Jullie zijn van harte welkom!

Namens ons team,

Francis Elkerbout,

directeur Het Hooghuis Heesch

HEESCH

Page 22: Hooghuismagazine 2015

22 H-magazine

HEESCHWe werken al jaren met stamgroepen. We hebben gemerkt dat dit heel goed gaat. In een stamlokaal zitten minimaal 50 en maximaal 56 leerlingen bij elkaar. Er zijn altijd twee leraren per vak aanwezig. Zij wisselen van werkplek, jij niet. Je krijgt bij ons maximaal vier vakken ofwel lesblokken op één dag. Elk lesblok duurt 90 minuten en daarna heb je een pauze. We proberen zelfstandig werken en uitleg door de leraar (instructie) altijd zo goed mogelijk af te wisselen. Je leert bij ons werken aan de hand van een planner. Hier heb je je hele schooltijd bij ons en ook daarna nog veel plezier van.

Je doet al veel werk op school, maar je zult thuis ook nog huiswerk moeten maken. Dan kun je alles wat je op school geleerd hebt goed verwerken. Wel krijg je bij ons in de eerste klas minder huiswerk dan in de vierde. We bouwen het stap voor stap op en we helpen je met het plannen van je huiswerk.

Naast stamlokalen hebben we ook praktijklokalen, bijvoorbeeld voor Kunst & Cultuur en Mens & Natuur. We hebben een aparte ruimte om even alleen te kunnen werken en een taaldorp voor Engels. In het taaldorp, een lokaal met onder andere een nagebootste bar, reisbureau en survivalhoek, oefen je in praktische situaties je spreekvaardigheid Engels met onze native speaker. Het is onze uitdaging jouw onderwijs zo afwisselend mogelijk te maken.

We werken dit jaar al weer voor het vierde jaar met speciale stam-groepen voor kinderen die extra aandacht en begeleiding nodig hebben: de schakelklassen. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met een indicatie leerwegondersteuning (LWO). Dankzij extra begeleiding en meer één op één aandacht tijdens de eerste twee jaar, kunnen zij daarna weer verder in de gewone derde klas. Ze kunnen dan worden geschakeld naar gewone stamlokalen. Inmiddels is gebleken dat dit werkt: de eerste twee lichtingen zitten nu succesvol in de bovenbouw. De eerste lichting doet dit jaar eindexamen. Dit jaar hebben we niet één, maar twee schakelbrugklassen en volgend schooljaar (2015-2016) starten we met twee schakelbrugklassen en hebben we twee tweedejaars schakelklassen.

Waar zijn we goed in?Wat ons bijzonder maakt, is onze speciale manier van werken: met stam-groepen. Je schooltijd bij ons ziet er zo uit: de eerste twee jaar werk je in dezelfde stamgroep op je vaste werkplek. In de derde klas ga je naar een ander stamlokaal. Je boekenkluisje is daar buiten het lokaal. Je werkt dan

Senne Vos | klas 1d

Op Het Hooghuis Heesch is het vooral heel erg gezellig!

“Mijn naam is Senne Vos. Ik heb voor Het Hooghuis Heesch gekozen, omdat het een niet al te grote school is. Daardoor ken je de leraren beter en ook de kinderen leer je zo snel kennen. Ik heb het echt naar mijn zin op school. Iedereen doet leuk tegen elkaar. De leraren doen hun best om ervoor te zorgen dat jij het naar je zin hebt. Ik moest wel echt wennen aan het huiswerk. Je moet goed leren plannen. Je kunt dus niet denken ‘dat doe ik later wel’, als het morgen af moet zijn. Het huiswerk verschilt per dag. Soms zit ik veel te kletsen en heb ik weinig af en veel huiswerk. Soms werk ik hard en dan heb ik bijna geen huiswerk. Ik heb al best veel leuke dingen meegemaakt op school. Het leukste vond ik het brugklaskamp, omdat je daar veel toffe dingen doet en de andere brugklassers goed leert kennen. De docenten zijn erg aardig en ze geven je veel aandacht. Het leukste vak op school vind ik gym, omdat ik het niet fijn vind om de hele tijd te zitten. Ik wil ook graag bewegen. Ik eet graag met vrienden. De fijnste plek op school vind ik buiten op de vensterbank, omdat wij daar altijd met veel mensen uit onze klas zitten. In de pauzes klets ik meestal en eet ik mijn brood. Je tas mag niet mee de klas in, maar je kunt de spullen die je nodig hebt meenemen en de rest in je kluisje leggen. Op onze school is het vooral heel erg gezellig! ”

column

Page 23: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 23

minder op een vaste plek. In de vierde klas zit je in onze nieuwe vleugel, die sinds januari 2015 in gebruik is genomen. Daar krijg je instructie in een collegezaal en werk je met je eigen laptop in een gewoon leslokaal. Ook zijn er studie-nissen gemaakt aan de zijkant van het gewone leslokaal. Daar kun je geconcentreerd werken, alleen of in kleine groepjes. Dit schooljaar krijgen alle leerlingen van de vierde klas een eigen laptop van school om op te werken. We bouwen dit uit naar alle leerjaren: van de vierde, naar de derde, de tweede en tenslotte de eerste klas. Zo werken straks alle leerlingen bij ons op school op hun eigen laptop.

Samen leer je ontdekken welke

manier van werken en leren bij je past

We vinden het belangrijk

dat jij ‘t naar je zin hebt

LOCATiE HEESCH

Schoonstraat 345384 AP HeeschT 0412 - 224130e [email protected] www.hethooghuis.nl/heesch

Contact

kunt toneellessen volgen en instrumenten leren bespelen. Tegen betaling kun je op school ook je typediploma halen of hiphop leren dansen.

Er zitten inmiddels bijna 500 leerlingen op onze school. We hebben 40 leraren en 10 mensen doen ondersteunend werk. Onze leraren hebben ieder hun eigen werkplek, maar als ze lesgeven, staan ze tussen de leerlingen. Ze helpen jou waar jij het nodig hebt. Je kunt altijd bij ze terecht. Of het nu over een vraag over je schoolwerk gaat of iets anders waar je op dat moment mee bezig bent. We vinden het belangrijk dat school en thuis samenwerken als een team. Je mentor en je ouders hebben regelmatig contact. Je ouders kunnen via hun computer thuis inloggen op het ouderportaal, om te zien hoe jij het doet op school. Ook krijg je vier keer per jaar een rapport.

Wat zijn onze resultaten?Van de kinderen die op onze school eindexamen doen, slaagt gemiddeld 98%. Je hebt een goede aansluiting op het mbo en havo, omdat je bij ons al geleerd hebt zelfstandig te studeren.

Sfeer op schoolWe zorgen ervoor dat je kunt leren op een plek waar je je veilig voelt. Pestgedrag pakken wij actief aan, want op een veilige school kunnen de dingen waar jij goed in bent, jouw kwaliteiten, het beste naar voren komen. We zijn een zorgzame school. We vinden het belangrijk dat jij het naar je zin hebt en daar doen we allemaal ons uiterste best voor. Ons hele team voelt zich verbonden met jou en alle andere leerlingen. We vinden het belangrijk dat je slaagt. We zorgen ervoor dat jij na vier jaar met je diploma op zak helemaal klaar bent om de volgende stap in je schoolloopbaan te zetten.

We hebben bewust gekozen voor stam-groepen. We maken een eigen plekje voor jou bij ons op school, zodat jij je thuis voelt. Samen met je medeleerlingen en leraren leer je ontdek-ken welke manier van werken en leren goed bij je past. Zodat de kwaliteiten die al in jou zitten, ook daadwerkelijk naar buiten kunnen komen.

Naast alle verplichte vakken, kies je in de onderbouw uit Xplore klassen. Zo kun je kijken waar jouw talent ligt en wat je leuk vindt. Vier keer per jaar volg je negen weken lang een vak naar keuze. We hebben dit jaar bijvoor-beeld elektronica, percussie, science en ICT. Je kunt ook kiezen voor fotografie en beeld-verwerking, Sketch up (tekenprogramma) of decoreren met marsepein en fondant. En je

HEESCH

Page 24: Hooghuismagazine 2015

24 H-magazine

21:00

13:35

Kijk, dit is onze mooie school!

Gelukkig hebben we een eigen kluisje, waar we soms wat boeken in kunnen leggen. Dat scheelt weer een paar kilo.

Tanden poetsen en naar bed. Morgen moeten we weer vroeg opstaan.24 H-Magazine

Een dag uit ‘t leven van...

’s Ochtends eerst even thuis ontbijten. Daar-naast zorgen we ervoor dat we een gevulde broodtrommel mee naar school nemen.

7:00 7:30

11:00 13:30

19:0016:00

Het is tijd om de fiets te pakken en naar school te gaan.

We zijn klaar om te gaan gymmen, maar eerst maken we even tijd voor een leuke groepsfoto.

Soms hebben we een erg volle boekentas.

Thuis maken we huiswerk. Soms is dat een beetje saai, maar het moet toch gebeuren.

Thuis op de bank na een leuke en leerzame dag.

Page 25: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 25

10:00

14:00

21:00

15:00

Vandaag start onze eerste les in het Open LeerCentrum (OLC). Onze school heeft een aantal van deze ruimtes. Hier kunnen we fijn op computers werken.

Dit is ons favoriete vak drama. Hier kunnen we onze fantasie in kwijt.

Bij biologie doen we een aantal onderzoekjes. Op de computer oefenen we woordjes voor Duits.

8:30

Klas: 1b

Leeftijd: 12 jaar

Favoriete vak: drama...ANNE & SANNE

13:35

Kijk, dit is onze mooie school!

Gelukkig hebben we een eigen kluisje, waar we soms wat boeken in kunnen leggen. Dat scheelt weer een paar kilo.

Tanden poetsen en naar bed. Morgen moeten we weer vroeg opstaan.

8:10

Page 26: Hooghuismagazine 2015

26 H-magazine

stadion

Locatie

Binnenkort maak je de overstap naar de middelbare

school. Dat is een spannende periode voor jou en

voor je ouders. Je zet de eerste stap in de richting

van een beroepstoekomst die bij jou past. In ons

prachtige gebouw op de Talentencampus zijn wij

erop voorbereid om jou te helpen je talenten te

ontdekken en te ontwikkelen.

Iedere leerling is welkom bij ons op school. We zijn

een gewone school met een bijzonder karakter. Als

enige school in Oss bieden wij de theoretische en

de gemengde leerweg aan. Ook hebben we een

dakplanklas vmbo-t/k met een instapprogramma,

voor als je nog twijfelt over je niveau. Tijdens je hele

schooltijd hier helpen wij je nadenken en ontdekken

welk beroep straks bij jou past. Dat doen we met

behulp van onze talentklassen en een uitgebreide

beroepsoriëntatie. Uiteraard blijft de basis van ons

onderwijs het behalen van een waardevol vmbo-t

diploma. Spreekt onze locatie je aan en wil je graag nog meer

over ons weten, dan ben je van harte welkom op

onze informatieavonden, bij onze proeflessen op

21 januari 2015 (meld je hiervoor via onze website

aan) en op de open dag op 25 februari 2015.

Wie weet ontmoeten we elkaar op Locatie Stadion!

Namens ons team,

Richard van Ommen,

directeur Het Hooghuis Stadion

Welkom op onze school!

Page 27: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 27

STAdiOnEen plek waar talenten van jongeren de kans krijgen te groeien

Een school voor wie? Locatie Stadion is dé school voor vmbo-t, maar gecombineerd met aandacht voor de praktijk. Je volgt bij ons namelijk tot en met je eindexamen zes theorievakken én een praktijkvak. We noemen dit de theoretische leerweg plus ofwel TL+. Dit betekent dat je bij ons zowel de theoretische als de gemengde leerweg kunt volgen. Wij zijn de enige school in Oss waar dat kan. We hebben ook een dakpanklas vmbo-t/k met een instapprogramma. Als het voor jou nog niet helemaal duidelijk is welk niveau bij je past, vmbo-t of k, dan kom je in deze klas. Op onze locatie kun je in de bovenbouw ook kiezen voor de opleiding Sport, Dienstverlening & Veiligheid (SDV), de Theateropleiding of de creatieve opleiding Vorm & Ambacht. Met ons uitgebreide programma bieden wij jou een brede slagingskans en een goede beroepsoriëntatie. We werken ook intensief samen met Locatie ZuidWest. Daar krijg je onder andere les in mooie en goed uitgeruste vaklokalen. We hechten veel belang aan het ontdekken van je talenten en leren in de praktijk. Als je bij ons je diploma haalt, kun je straks instromen in niveau 4 van het mbo of doorgaan naar het havo. We hebben een speciaal doorstroomprogramma binnen Het Hooghuis voor leerlingen die havo willen gaan doen. >>

Techniek, Zorg & Welzijn, Economie en Groen

stadion

Page 28: Hooghuismagazine 2015

28 H-magazine

Het zit hem in de juiste balans

isaï van dongen, daley Fassbender, Awar Rashkany & Luc nsengiyumva | klas 1E

In de klas is het fijn: we hebben respect voor elkaar en elkaars ‘anders zijn’“Hallo, wij zijn Isaï, Daley, Awar en Luc. We zitten in de eerste klas van Locatie Stadion en we hebben het erg naar ons zin. Wij hebben voor deze school gekozen, omdat het een leuke school is en er veel dingen te doen zijn. Aan het begin van het schooljaar hebben we een activiteitenweek gehad. Toen mochten we bijvoorbeeld voor het project Globaland een eigen land besturen (zie globaland.nl). En we hebben TAT, talententijd, om je te helpen naden-ken over welke vervolgstudie of beroep je straks wilt gaan doen. Waar we vooral aan moesten wennen toen we hier op school kwamen, is het wisselen van lokaal. Je moet goed opletten op welke verdieping je les hebt. Op Stadion hebben we er 4! De middelbare school is veel groter dan de basisschool. En je hebt een heleboel vakken. Dat zorgt voor afwisseling. Gym vinden Daley & Isaï het leukst. Bij Luc is Nederlands favoriet. Awar vindt beide vakken even leuk. Ieder vak heeft een eigen docent. Daarnaast hebben we nog een speciale docent: onze mentor. Die beantwoordt al onze vragen. We zijn heel erg blij met onze mentor. Wat ook anders is dan op de basisschool, is dat je tijdens de middagpauze niet naar huis mag. Je kunt op school wel lekker en gezond eten kopen. We eten in de aula, waar je gezellig bij elkaar zit in een kleurrijke omgeving. Als je tijdens de les goed je best doet, heb je niet veel huiswerk. Wij zijn er ’s avonds ongeveer een kwartier tot half uur mee bezig. Dat zal nog wel meer worden, maar tot nu toe gaat het heel vlot. We hebben mooie cijfers! Ook in de klas is het fijn: alle leerlingen gaan goed met elkaar om en er zijn weinig onderlinge ruzies. We hebben respect voor elkaar en elkaars ‘anders zijn’. Kortom: Stadion is een super leuke school! We hopen dat wij jullie volgend jaar zien.”

column

Wat kun je bij ons leren?De eerste twee jaar zit je in de onderbouw. Met een eenduidig basis-schooladvies vmbo-t start je in het eerste jaar meteen in een vmbo-t klas. Met één van onderstaande basisschooladviezen kom je in onze dakpanklas vmbo-t/k:• eerste advies vmbo-t en een tweede, aanvullend advies vmbo-k• eerste advies vmbo-k en een tweede, aanvullend advies vmbo-tIn de dakpanklas volg je het instapprogramma met extra begeleiding. Je hebt les op Locatie Stadion en op Locatie ZuidWest, zodat je beide locaties goed leert kennen. Aan het eind van deze eenjarige brugperiode bekijken we welk niveau het beste bij je past: vmbo-t of vmbo-k. Als vmbo-k het juiste niveau is voor jou, vervolg je je opleiding op Locatie ZuidWest. Daar hebben ze de geschikte praktijkomgeving voor kaderopleidingen.

In de onderbouw hebben alle leerlingen ongeveer hetzelfde programma en een breed vakkenpakket. Ook volgt iedereen één of meer talent-klassen. In je eerste jaar leer je met behulp van die talentklassen en je mentor meer over jezelf: over wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. In het tweede jaar denk je na over wat je binnen het werkgebied van jouw interesse kunt met jouw talent. Zo bereiden wij je voor op het kiezen van een bij jou passende sector. Dat doe je aan het eind van je tweede jaar.Vanaf leerjaar drie zit je in de bovenbouw. Je hebt een sector gekozen en je volgt naast je theorievakken een praktijkvak. Dit praktijkvak sluit aan op de talentklassen die je hebt gevolgd. Bij elke talentklas past een sector of opleiding. Je hebt de keuze uit vier sectoren: Techniek, Zorg & Welzijn, Economie en Groen.

Op Locatie Stadion volgen alle leerlingen een praktijkvak dat elementen bevat uit minimaal twee sectoren. Bijvoorbeeld ‘technologie en dienstver-lening’. Dit is het intersectorale programma of ISP. Het ISP wordt veelal gevolgd op Locatie ZuidWest. Door de combinatie van minimaal twee sectoren leer je meer over verschillende beroepsrichtingen. Dit zorgt er samen met de theorievakken voor dat je naar meer opleidingen in het vervolgonderwijs kunt doorstromen. De opleidingen SDV, Theater en Vorm & Ambacht zijn voorbeelden van het intersectorale programma ‘dienstverlening & commercie’.

Waar zijn we goed in?Wij bieden onderwijs in balans: we streven naar de juiste verhouding tussen theorie en praktijk. Onze leerlingen krijgen een deel van de lesstof aangeboden in een klaslokaal en een deel in een zogeheten Open Leer-Centrum (OLC). In de OLC’s wordt naast de verdieping van de leerstof ook aandacht besteed aan het leren zelfstandig te werken. Dat is belan-grijk voor het succesvol volgen van een vervolgopleiding (mbo of havo). Aan de basis van ons onderwijs ligt de relatie van de docent met zijn of haar klas. Wij vinden dat informatieoverdracht (instructie) en het zelf verwerken en verdiepen van de leerstof (zelfwerkzaamheid) niet zonder elkaar kunnen. Het zit hem in de juiste balans.We besteden veel aandacht aan kennis en vaardigheden en beroeps-oriëntatie. We maken tijd vrij voor de ontwikkeling van jouw talenten.

Page 29: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 29

Wij vinden dat je alle kansen

moet krijgen om je te ontwikkelen.

LOCATiE STAdiOn

mondriaanlaan 6, 5342 Cn OssT 0412 - 224140e [email protected] www.hethooghuis.nl/stadion

Contact

Daarom volg je in de onderbouw één middag in de week een keuze-programma in één van de talentklassen: de natuurklas, de sportklas, de theaterklas, de mens & gezondheidklas, de creativiteitsklas, de weten-schap & techniekklas en de jonge ondernemerklas. Er is voor ieder wat wils. Omdat we werken met vier blokken van negen weken, kun je in één leerjaar meerdere talentklassen kiezen om te ontdekken waar je talent ligt. Bij deze talentklassen werken we ook samen met Locatie ZuidWest.Beroepsoriëntatie loopt op Locatie Stadion als een rode draad door je hele opleiding. Je hebt dus de talentklassen, maar er is meer. Per week heb je twee mentorlessen. Tijdens één mentoruur, het zogenaamde werk- en begeleidingsuur, bespreek je hoe het met je gaat op school. Je krijgt dan extra begeleiding waar jij dat nodig hebt om bijvoorbeeld je schoolresultaten te verbeteren. Het andere mentoruur wordt besteed aan loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB). Je mentor praat met jou over je ervaringen en welke richting en vakken bij jou passen. Je bespreekt je toekomstperspectieven en kiest je sector en je praktijkvak. Je doet praktijkervaring op in het echte bedrijfsleven. Hiervoor werken we samen met ROC de Leijgraaf, tal van ondernemingen in en om Oss, met de gemeente Oss en sportorganisatie FC Oss. Dit alles geeft je een goed beroepsbeeld, want we willen graag dat jij straks in een bij jou passende vervolgopleiding terechtkomt.

Wat zijn onze resultaten?Locatie Stadion blijkt een aantrekkelijke school te zijn: 845 leerlingen hebben dit schooljaar een plek gevonden op onze locatie op de Talentencampus. Naast talentontwikkeling hechten wij veel belang aan het behalen van een waardevol vmbo-t diploma: de toegangsdeur naar jouw vervolgopleiding.Slagingspercentages:2011-2012: 95%2012-2013: 94%2013-2014: 94%

Sfeer op schoolLeerlingen en hun talenten staan op Locatie Stadion centraal. Wij vinden dat je alle kansen moet krijgen om je te ontwikkelen. We vinden het belangrijk goed met elkaar om te gaan. Iedereen is anders en heeft zijn eigen kwaliteiten. Iedereen heeft dingen waar hij goed en minder goed in is. Juist daarmee kun je elkaar helpen. Dan is er ruimte voor iedereen en voelt iedereen zich thuis.Ons onderwijsprogramma zit boordevol boeiende activiteiten, maar ook buiten schooltijd zijn er leuke dingen te doen. Ook hier streven we naar een goede balans! We hebben sporttoernooien, discoavonden, seizoens-feesten, musicals, binnen- en buitenlandse reizen en nog veel meer.Wil je de sfeer op Locatie Stadion zelf komen ervaren? Doe dan mee met onze proeflessen of kom naar de open dag.

We zien je graag op onze school!

Page 30: Hooghuismagazine 2015

What’s in my school bag?

Heesch

ZuidWest

Mondriaan CollegeLynn van den AkkerKlas HV1F‘Ik pak mijn tas zo in, dat alles er gemakkelijk in past.’

Mondriaan

ZuidWestJop VerreijtKlas 1BK1‘Ik vind het belangrijk om de avond ervoor te controleren of ik alles wel ingepakt heb.’

HeeschEef van der HeijdenKlas 1D‘Wij hebben kluisjes in de klas, dus ik neem niet veel mee van thuis.’

TBLMin Min JinKlas 1ah‘Als je zware boeken bij je hebt, stop er dan een paar in je kluisje.’

Page 31: Hooghuismagazine 2015

StadionBenno SluiterKlas 1TK‘Ik vind mijn etui het allerbelang-rijkst.’

De SingelHarun Abdullahi AbdiKlas 1a‘Ik probeer mijn tas zo licht mogelijk in te pakken.’

RavensteinRowan Kops, Klas 1B‘Je hoeft niet zoveel mee te nemen naar mijn school, soms zelfs nog minder dan vandaag.’

Den BongerdLotte van Schaijk Klas 1Bbk‘Ik pak altijd ’s avonds alvast mijn schooltas in.’

WAT ZIT ER BIJ WIE IN DE TAS?OPLOSSING OP PAGINA 58

Page 32: Hooghuismagazine 2015

Locatie De Singel biedt competentiegericht

eindonderwijs en leidt direct toe naar de arbeidsmarkt

Het onderwijsaanbod is voor 70% praktisch ingericht

Alle sectoren van de arbeidsmarkt zijn herkenbaar

De jongeren van De Singel leren het beste door te doen!

Er wordt veel buitenschools geleerd met begeleiding

van docenten, om daarna zelfstandig de intensieve

stage aan te kunnen

De Singel kent 2 uitstroomrichtingen:

de A-stroom, direct naar arbeid en

de E-stroom, via ENTREE naar arbeid

Locatie De Singel

6

5

4

3

2

1

6

5

4

3

2

1

VWO VWO VWO VWO

JARE

N

VWO VWO VWO

LEER

JARE

N

PRO

32 H-magazine

Locatie Den Bongerd

Excellente zorg voor alle leerwegen van vmbo en voor

de onderbouw van havo/vwo

Kleinschalige locatie voor alle VO scholen in

Oss-Uden-Veghel

Focus op de overstap naar een passend vervolg

binnen het reguliere onderwijs in de regio

Onderwijs afgestemd op de persoonlijke doelen

van leerlingen

Veel individuele begeleiding en ondersteuning op maat

Staringstraat 4, 5343 GH Oss, 0412-224120

Het Hooghuis

Het Hooghuis

in zicht

6

5

4

3

2

1

6

5

4

3

2

1

VWO VWO VWO VWO

JARE

N

VWO VWO VWO

LEER

JARE

N

Locatie Stadion

Sterke focus op de voorbereiding op het middelbaar

beroepsonderwijs

Enige school in Oss met Gemengde én Theoretische

leerweg

Altijd één beroepsgericht praktijkvak in de bovenbouw

T/K brugjaar met instapprogramma vmbo-t

Als enige in Nederland, een vmbo met in de bovenbouw

de opleiding Sport, Theater en Kunstopleiding

Mondriaanlaan 6, 5342 CN Oss, 0412-224140

Het Hooghuis

Het Hooghuis

in zicht

6

5

4

3

2

1

6

5

4

3

2

1

VWO VWO VWO VWO

JARE

N

VWO VWO VWO

VMBOTL/GL

T/K

LEER

JARE

N

PluspuntenWe hebben de pluspunten van onze locaties voor je op

een rijtje gezet!

Page 33: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 33

Tl/gl met goede aansluiting op het MBO

Aparte mavoklas in leerjaar 3 en 4 voor leerlingen die

naar de havo willen en kunnen doorstromen

Schakelklassen voor leerlingen die extra zorg nodig

hebben en zo geschakeld worden naar de bovenbouw

Het werken in stamgroepen is kleinschalig en veilig;

iedereen een eigen werkplek, kluisje en computer

In onder- en bovenbouw wordt gewerkt met X-Plore

(talentontwikkeling) en PIT (loopbaanoriëntatie) lessen

Locatie HeeschSchoonstraat 34, 5384 AP Heesch, 0412-224130

Het Hooghuis

Het Hooghuis

in zicht

6

5

4

3

2

1

6

5

4

3

2

1

VWO VWO VWO VWO

JARE

N

VWO VWO VWO

LEER

JARE

N

VMBOTL/GL

6

5

4

3

2

1

6

5

4

3

2

1

VWO VWO VWO VWO

JARE

N

VWO VWO VWO

LEER

JARE

N

HAVOT/H

Vmbo-TL

Locatie Mondriaan CollegeMondriaanlaan 1, 5342 CN Oss, 0412-675000

Het Hooghuis

Het Hooghuis

in zicht

Havo

Vmbo-t/havo met havo-instapprogramma

Maatwerk komt op de eerste plaats, o.a. door de inzet

van mobiel leren (bring your own device)

Sterke focus op de voorbereiding hoger beroeps-

onderwijs: extra les in Engels, Nederlands en wiskunde

T+ : doorstroom van vmbo TL naar havo wordt

aangemoedigd

Maatwerkuren: drie uur per week zelf beslissen aan

welk vak je gaat werken

Locatie Zuid: De Ruivert 5, 5342 CM Oss, 0412-224160Locatie West: Verdistraat 75, 5343 VC Oss, 0412-224150

Het Hooghuis

Het Hooghuis

in zicht

Assistenten-, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Sterke focus op de voorbereiding op het middelbaar

beroepsonderwijs

Vmbo sectoren zorg en welzijn, groen, techniek

en economie

Nauwe samenwerking met andere vmbo locaties van

Het Hooghuis, o.a. op het gebied van loopbaanoriëntatie

Wat kun je goed? In de onderbouw ‘Talententijd’

Lekker praktisch: in de bovenbouw brede beroeps-

gerichte programma’s

Locatie ZuidWest

6

5

4

3

2

1

LEER

JARE

N

6

5

4

3

2

1

VWO VWO VWO VWO

JARE

N

VWO VWO VWO

KBL BBL ALT/K B/K A/B

6

5

4

3

2

1

LEER

JARE

N

6

5

4

3

2

1

VWO VWO VWO VWO

JARE

N

VWO VWO VWO

VWO

HAVO

H/V

Locatie Titus BrandsmalyceumMolenstraat 30, 5341 GD Oss, 0412 - 224180

Het Hooghuis

Het Hooghuis

in zicht

Atheneum masterclass en gymnasium masterclass

Havo/vwo met vwo-instapprogramma

Havo/vwo-Expeditie met vwo-instapprogramma

Masterclasses Science, Art, Business en Oriëntatie

op Taal en Cultuur

CultuurProfielSchool

Universumschool

Page 34: Hooghuismagazine 2015

34 H-magazine

ZuidWESTWe laten leerlingen ontdekken wie ze zijn

Een school voor wie? Locatie ZuidWest van Het Hooghuis is een school voor vmbo met praktijkgerichte oplei-dingen, verdeeld over twee gebouwen: Zuid en West. Op ZuidWest kun je terecht voor de kaderberoepsgerichte, de basisberoepsgerichte en de assistenten leerweg. De assistenten leer-weg volg je in de onderbouw alleen op Zuid, in de bovenbouw is dat mogelijk op zowel Zuid als West.De assistenten leerweg is bedoeld voor leerlingen die vooral willen leren in de praktijk. Je loopt in de bovenbouw twee of drie dagen stage en je stroomt door naar AKA - niveau 1 op het ROC. Je zit met ongeveer vijftien leer-lingen in de klas en een klein aantal docenten geeft alle vakken. Door deze aanpak krijg je directe begeleiding en is je scholing optimaal.

De basisberoepsgerichte leerweg bestaat uit vier algemeen vormende vakken en twee beroepsgerichte vakken. Dit past bij leerlingen

Locatie

Page 35: Hooghuismagazine 2015

ZuidWEST

die praktisch zijn ingesteld en willen doorstromen naar het mbo. In de bovenbouw kun je ook het leerwerktraject volgen met praktijkles en stage. Met dit diploma kun je doorstromen naar niveau 2 van het mbo.

De kaderberoepsgerichte leerweg bestaat ook uit vier algemeen vormende vakken en twee beroepsgerichte vakken, alleen is het niveau iets hoger dan dat van de basisberoepsgerichte leerweg. Kader is voor jou geschikt als je naast leren in de praktijk ook graag met theorie bezig bent. Met dit diploma kun je instromen in niveau 3 & 4 (kaderniveau) van het mbo.

Je meldt je altijd aan op Zuid. Op grond van het advies van de basisschool, het leerlingvolg-systeem en het onderwijs-kundig rapport word je ingedeeld in een voor jou geschikte klas. Dat kan op Zuid of West zijn.

doorstroomSoms is niet duidelijk in welke leerweg je het best tot je recht komt. In dat geval kom je in de dakpanklas, een klas tussen twee leerwegen in. Zo is er een k/b-klas en een t/k-klas. In het geval van de t/k-klas volg je lessen op Zuid en Locatie Stadion. Aan het eind van leerjaar 1 van deze klas kijken we samen met jou en je ouders/verzorgers welke leerweg bij jou past.

In iedere leerweg kennen we doorstroomprogramma’s. Als blijkt dat je beter naar een andere leerweg kunt gaan, volg je eerst een apart programma dat jou op de overstap voorbereidt. >>

Wil je graag ontdekken wie je bent en waar je kwaliteiten liggen?

Houd je ervan al doende te leren en wil je graag werken op je eigen

niveau? Dan is ZuidWest dé school voor jou!

We zien je graag terug bij ons op school!

Namens ons team,

Frans-Joseph Claessens,

directeur Het Hooghuis ZuidWest

Welkom op onze school!

H-magazine 35

Page 36: Hooghuismagazine 2015

Onze leerlingen komen uit de hele regio, van Oss tot Appeltern, van Lith tot Ravenstein, van ’s-Hertogenbosch tot Uden en van Rosmalen tot Veghel.l.Wat kun je bij ons leren?Een vmbo-opleiding duurt vier jaar. De eerste twee jaar zit je in de onderbouw. Je volgt dan één van de drie hierboven genoemde leerwegen. We noemen de eerste twee jaar ook wel de brugperiode. Je hebt dan allemaal ongeveer hetzelfde programma met een breed vakkenpakket, zowel op Zuid als op West.

Vanaf het derde jaar begint de bovenbouw. Hiervoor kies je aan het eind van het tweede jaar ook een examenprogramma: Economie en Ondernemen; Horeca, Bakkerij en Recreatie; Zorg & Welzijn; Bouwen, Wonen en Interieur; Produceren, Installeren en Energie; Mobiliteit en Transport; Groen of Intersectoraal. De school helpt jou een keuze te maken voor een beroepsrichting die goed bij je past. Volgde je in de eerste twee jaar de assistenten leerweg, dan wordt er bekeken of je dat in de bovenbouw ook blijft doen of dat je overstapt naar een basisberoepsgerichte opleiding. Je kunt dan ook eventueel het leerwerk-traject gaan doen.

In ons onderwijs wordt een digitale leeromgeving steeds belangrijker. Je merkt dit goed in de klaslokalen en in de Open LeerCentra (OLC’s), waar je als leerling meer zelfstandig werkt. De computer en het digibord nemen het over van het klassieke schoolbord. Het werken uit boeken en aan de computer gaan samen. Je boekentas is steeds meer een digitaal bestand.

Op ZuidWest ligt de nadruk op leren in de praktijk. Hiervoor zijn er goed uitgeruste praktijklokalen aanwezig op beide locaties. Op West is er een cadeauwinkel. Die is open voor klanten van buiten de school. Met deze echte winkel haalt West een stukje van de buitenwereld naar binnen. Deze leerwerkplek wordt helemaal gedraaid door leerlingen van Economie en Ondernemen. Ook kunnen leerlingen praktijkervaring opdoen in het leerwerkhuis. In de schoolkantines op de locaties TBL, Stadion, ZuidWest en Heesch werken leerlingen van Zorg & Welzijn en Horeca, Bakkerij en Recreatie. Zowel de cadeauwinkel als het leerwerkhuis zijn stageplaatsen in echte situaties, maar binnen de school.

Ook loop je buiten de school stage om praktijkervaring op te doen. In het derde en vierde jaar van je opleiding leer je minstens één dag in de week in een bedrijf of instelling die bij jouw sector past.

ZuidWest werkt nauw samen met Locatie Stadion (zie pag.26 in dit magazine). Deze Osse locaties voor vmbo hebben samen alle leerwegen

Amy monteban | klas 1k4

Hier kan ik mijn talenten ontdekken door verschil-lende vakken uit te proberen

“Mijn naam is Amy. Ik heb voor Locatie ZuidWest gekozen omdat ik hier mijn talenten kan ontdekken door verschillende vakken uit te proberen. Ook zitten er veel vrienden van mij op deze school en er wordt bijna niet gepest. Dat maakt deze school zo leuk.

Ik vond de overstap van de basisschool naar West best groot. Je krijgt veel meer verschillende vakken en veel verschillende leraren. Wat me meeviel, was dat ik snel de weg kende in het gebouw. De school is niet zo groot. Het huiswerk valt ook wel mee. We krijgen niet zoveel huiswerk en je kunt tijdens de les je huiswerk maken. Als je dan goed je best doet, heb je thuis geen huiswerk meer.

Je ontdekt hier op school veel nieuwe dingen, zoals werken met een microscoop. Ik heb een heel leuke en gezellige klas met veel vrienden. Niemand wordt buitengesloten en iedereen kan zichzelf zijn. Onze school doet heel veel tegen pesten. De leraren zijn allemaal erg vriendelijk en ik heb een aardige mentor. Met mijn mentor kan ik alles bespreken. Mijn favoriete vak is beeldende vorming, omdat je daar tekent, knutselt, verft, enzovoort. De plek waar ik het liefst les heb, is het Open LeerCentrum (OLC). Daar werk je meestal met computers en dat vind ik leuk.

In de pauzes zit ik vaak bij kinderen uit mijn klas, binnen in de kantine of buiten. Dat hangt van het weer af. We kletsen wat en dat is altijd heel gezellig. Het is echt een aanrader om naar deze school te komen!”

column

Page 37: Hooghuismagazine 2015

en afdelingen van het vmbo in huis. Als het voor jouw programma nodig is, volg je soms vakken op Zuid, West of Stadion. Je komt wel steeds weer terug op je eigen locatie. Deze mobiliteit verrijkt je opleiding.

Waar zijn we goed in?We werken op ZuidWest met een teamstructuur. De school mag dan groot zijn, door het werken in kleine teams is de sfeer kleinschalig en geborgen. De mentoren zijn de spil in de organisatie en ze hebben verschillende functies in het geheel. Ze geven veel uren les aan hun mentorklas (tussen de 4 en 14 uur per week) en ze spelen een centrale rol in de begeleiding van ‘hun’ leerlingen.

We werken in teamgebonden onderwijsruimtes. Ieder team heeft zijn vaste ruimte met theorielokalen en Open LeerCentra, de zogenaamde OLC’s. Het Open LeerCentrum is een leerwerkplek met onder andere computers, waar je zelfstandig werkt, alleen of samen met je mede-leerlingen.

Op ZuidWest, en ook op Locatie Stadion, zijn we bezig met loopbaan-leren. Dit betekent dat wij je al heel vroeg stimuleren om na te denken over je toekomstige beroep. Daarbij staan drie vragen centraal: 1. Wie ben je? 2. Wat wil je worden en kunnen? en 3. Wat heb je daarvoor nodig? Je mentor vervult ook hierbij een centrale rol. We verzorgen een talentmiddag, zorgen voor beroepsoriëntatie en helpen je met het gericht samenstellen van je studieprogramma, waarin kennis en vaardigheden aan bod komen. Dit alles is gericht op een goede en bij jou passende doorstroom naar het mbo.

Als je in de onderbouw de leerweg basis of kader volgt, heb je op Zuid de mogelijkheid deel te nemen aan de sportklas. Je bent dan zeven uur in de week bezig met sport: je hebt vijf praktijkuren, zoals gymmen, zwemmen, tennissen en skiën en twee theorie-uren, waarbij je bijvoor-beeld aan projecten werkt over sport. Na de sportklas kun je in de boven-bouw eventueel doorstromen naar de afdeling Sport, Dienstverlening en Veiligheid (SDV) op Locatie Stadion (zie pag. 26). Ook biedt Zuid sporttalenten extra ondersteuning door middel van een aangepast programma, zodat zij zich naast hun opleiding ook op het gebied van sport kunnen blijven ontwikkelen.

Op ZuidWest stap je binnen in de wereld van kunst en cultuur. Er gebeurt heel veel op dit gebied, vooral op West. Je kunt projecten doen in samenwerking met het Museum Jan Cunen, De Groene Engel en de bibliotheek. Ook kun je een rol spelen in culturele activiteiten in Oss en omgeving, zoals Fantastival en Muze Misse. Je vindt op West de afdelingen Vorm & Ambacht en de Theateropleiding. Er is een heus theater, waar leerlingen theaterervaring kunnen opdoen en voorstel-lingen kunnen geven voor publiek van binnen en buiten de school.

De sector Techniek is ruimschoots vertegenwoordigd op Zuid. Je hebt er Bouwen, Wonen en Interieur; Produceren, Installeren en Energie en ook Mobiliteit en Transport.

Wat zijn onze resultaten?Ieder jaar slagen bijna al onze leerlingen. Je stroomt van onze school door naar het mbo in Oss, ‘s-Hertogenbosch of Nijmegen. Soms ga je naar een school wat verder weg, omdat dat beter bij jouw beroepsoriëntatie past. Een voorbeeld hiervan is het Sint Lucas in Boxtel, als je een opleiding voor een creatief beroep wilt gaan doen.

Sfeer op schoolWe zijn een grote school, maar omdat we werken in kleine teams voelt dat niet zo. Je werkt op een vaste plek binnen de school met leerlingen van dezelfde richting en hetzelfde niveau; dat is je ‘thuisbasis’. Ook heb je een mentor die je bij je opleiding en ontwikkeling begeleidt. Er is altijd iemand! Hierdoor voel jij je als leerling geborgen, maar geniet je toch mee van alle voordelen die een grote school te bieden heeft. De sfeer bij ons op school is open en veilig. Je mag zijn wie je bent en daar word je om gewaardeerd. >>

GEBOuW Zuid

de Ruivert 5 5342 Cm OssT 0412 - 224160e [email protected] www.hethooghuis.nl/zuidwest

Contact

GEBOuW WEST

Verdistraat 755343 VC OssT 0412 - 224150e [email protected] www.hethooghuis.nl/zuidwest

Contact

H-magazine 37

Page 38: Hooghuismagazine 2015

38 H-magazine

Locatie Zuid:

• Horeca,BakkerijenRecreatie

• Groen

• Bouwen,WonenenInterieur

• Produceren,InstallerenenEnergie

• MobiliteitenTransport

Locatie West:

• EconomieenOndernemen

• Zorg&Welzijn

• Vorm&Ambacht

• Theateropleiding

Over elk examenprogramma kun

je hierna iets lezen. Als je er nog

vragen over hebt, neem dan gerust

contact met ons op.

waar ligt jouw talent!?

‘Hier kan ik mijn talenten ontdekken door verschillende vakken uit te proberen’

Hieronder zie je welke examenrichtingen op welke locatie te vinden zijn voor de bovenbouw:

Page 39: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 39

Bouwen, Wonen en interieur:1 BouwenHou je van aanpakken en werk je graag met materialen als hout, steen en verf? Dan past deze module bij jou. Je wordt breed geschoold en in de loop van het derde leerjaar ga je je specialiseren in afwerkings-technieken, timmeren of metselen.

2 Wonen en interieurWonen en interieur is er voor jongens en meiden die technisch en ook nog creatief zijn. Heb je interesse in de klus-en woonprogramma’s die je op tv ziet? Vind je het leuk om een meubel te maken, een kamer in te richten en te decoreren? Dan is wonen en interieur iets voor jou. We bereiden je voor op mbo-opleidingen waar je leert voor stoffeerder, meubelmaker, signmaker, schilder of waar je andere afwerkings-technieken leert beheersen.

Produceren, installeren en Energie:3 Elektrotechniek Elektrotechniek is in de maatschappij niet meer weg te denken. Vertegenwoordigers verdwalen zonder hun tomtom en missen iedere afspraak zonder hun elektronische agenda. Als de stroom uitvalt, zit iedereen in de kou omdat de verwarming niet meer werkt. Fabrieken liggen stil zonder stroom. Elektriciteit speelt een onmisbare rol in ons leven en jij kunt er je specialiteit van maken!

4 metaaltechniekZonder metaal zou de wereld er heel anders uitzien. Er wordt heel veel met metaal gewerkt. Metaal wordt ook op heel veel manieren bewerkt. De metaalbewerker moet altijd heel precies werken. Hij geeft vorm aan ijzer, staal en kunststof.

De laatste jaren wordt er heel veel van metaal gemaakt. Werken met metaal is werken met je handen en met je hoofd. Je schetst op de

computer en met machines werk je het ontwerp uit. Als je metaal kiest, kun je veel richtingen op. Je kunt wel duizend dingen doen!

5 installatietechniek Installatietechniek is er voor leerlingen die het interessant vinden om met verschillende technieken te werken. Je krijgt te maken met de technische vakken: installatietechniek, metaaltechniek en elektrotechniek. Ook de commerciële, zakelijke kant van techniek komt aan bod. Het is de bedoeling dat je leert hoe je met je technische kennis een goede boter-ham kunt verdienen.

mobiliteit en Transport:6 VoertuigentechniekDeze opleiding is breed van opzet; je leert van alles over de techniek van fietsen, bromfietsen, auto’s en vrachtauto’s. De lessen zijn zo opgebouwd dat je veel zelfstandig kunt werken onder toezicht van de docenten. Je werkt aan motorblokken, elektrische onderdelen en voertuigonderstellen.

Wij vinden het belangrijk dat jij een goed en realistisch beeld krijgt van het beroep dat je straks wilt uitoefenen. Pas dan kun je een gefundeerde keuze maken als je straks naar het mbo gaat. Daarom besteden wij tijdens je vmbo-opleiding veel aandacht aan het ontdekken van jouw interesses en mogelijkheden. En om je horizon te verbreden leer je niet alleen binnen de school, maar doe je ook in de praktijk ervaring op. Zo krijg je een goed overzicht van wat er mogelijk is.Hier in de regio is van oudsher een sterke arbeidsmarkt voor techniek. Bedrijven hebben jonge, enthousiaste werknemers nodig om in de toe-komst te kunnen blijven bestaan. Als techniek is wat jij wilt en kunt, dan helpen wij je graag op weg naar een kansrijke toekomst in die richting! Titus Burgers, teamleider sector Techniek

Locatie Zuid

Techniek: Bouwen, Wonen en Interieur; Produceren, Installeren en Energie; Mobiliteit en Transport

Modern techniekonderwijs voor een kansrijke toekomst!

De wereld van de techniek heeft onbeperkte mogelijkheden, zowel nu als in de toekomst. Techniek is onmisbaar en overal aanwezig. Iedereen maakt dagelijks gebruik van dingen waar veel techniek aan te pas komt, denk maar aan de huizen waarin we wonen, een auto, een televisie, een computer of verlichting.

Techniek dichter bij jouw belevingswereld brengen is onze uitdaging. Het volgen van een techniekopleiding binnen Het Hooghuis biedt toekomstperspectief. Met modern techniek-

onderwijs prikkelen we jouw creativiteit en nieuwsgierigheid. Techniektalenten vinden, binden en boeien is onze missie!

Ons moderne techniekonderwijs is ingericht op basis van jouw interesses als leerling. De talent-middag Techniek geeft je in de eerste twee jaar van het vmbo de kans om al vroeg een passie voor techniek te ontwikkelen. Je kunt in leerjaar 1 en 2 eigen keuzes maken in vrije modules. We laten je op die manier breed kennismaken met techniek, zodat je optimaal voorbereid wordt op je latere beroepskeuze.

Het Hooghuis beschikt over rijk ingerichte praktijklokalen en heeft alle disciplines op het gebied van techniekonderwijs in huis. In leerjaar 3 kies je je richting. Je kunt kiezen uit 3 examenprogramma’s die opgebouwd zijn uit modules:

Examenprogramma’s voor Techniek:• Bouwen, Wonen en Interieur• Produceren, Installeren en Energie• Mobiliteit en Transport

waar ligt jouw talent!?

Page 40: Hooghuismagazine 2015

40 H-magazine

Sterk in mensenwerk

De talentklas mens en gezondheid helpt je in leerjaar 1 en 2 te ontdekken of Zorg & Welzijn bij jou past. Of je het leuk vindt om met mensen te werken en of je de goede eigenschappen hiervoor hebt. Als je met mensen werkt, is het namelijk belangrijk om geduldig te blijven, vriendelijk en zorg-zaam te zijn en goed te luisteren.

Er zijn allerlei mensen die hulp, zorg of be-geleiding nodig hebben. Denk aan kinderen, zieken, ouderen en mensen met een beperking. In leerjaar 3 en 4 leer je bij Zorg & Welzijn met welke groepen je het liefst werkt. Misschien ligt je talent wel bij het geduldig begeleiden van mensen met een beperking op de lange, moeilijke weg naar zelfstandigheid? Misschien ligt je interesse meer bij kinderen en vind je het leuk om kinderen voor te lezen, te helpen bij knutsel-activiteiten of gezonde traktaties voor hen te maken? Of vind je het een uitdaging om oudere mensen te helpen bij het aan- en uit-kleden, of om allerlei activiteiten voor hen te organiseren? Ook kun je ervoor kiezen om mensen mooi te maken. Het verzorgen van huid, haren en nagels vergt creativiteit, maar ook nauwkeurig werken en een vriendelijke, verzorgde en modebewuste uitstraling.

Andere vaardigheden die bij Zorg & Welzijn naar voren komen, zijn bijvoorbeeld: gerech-ten klaarmaken, was verzorgen, ruimtes schoonmaken, tafels feestelijk dekken, presentaties geven, verslagjes schrijven, (jeugd-)EHBO en het omgaan met cliënten.

Je loopt stage op een plek die bij je past of waar je graag een kijkje neemt om erachter te komen of je daar in de toekomst eventueel zou willen werken. Bijvoorbeeld in een beautysalon in de ouderenzorg, op een kinderdagverblijf, in de schoolkantine, op een basisschool of in een kapsalon.

Word je enthousiast? Ga dan in leerjaar 1 en 2 aan de slag met de talentklas mens en gezondheid!

Jacqueline Hubers, teamleider sector Zorg & Welzijn

Economie & Ondernemen: de klant is koning

De talentklas de jonge ondernemer helpt je in leerjaar 1 en 2 te ontdekken of Economie & Ondernemen bij je past, of je werken in een winkel leuk vindt en of je talent hebt klanten te helpen bij hun keuzes. Als je een verkoop-gesprek voert, is het belangrijk om de klant op een vriendelijke manier de juiste informatie over een product te geven. Daarbij moet je leren aanvoelen wat een klant wil weten.

In ‘de mix’, onze leerwinkel, help je echte klanten bij het kiezen van een passend artikel. Je leert hoe je goed moet afrekenen en hoe je een artikel netjes moet inpakken als de klant dat graag wil. Dat vraagt geduld en nauw-keurigheid! We besteden veel aandacht aan het presenteren en etaleren van onze artikelen. Hierbij kun je je creatieve talenten laten zien. Andere klanten vinden het gezellig om in onze lunchroom rustig een kopje koffie te drinken.Je leert daar koffie, thee en eenvoudige gerechtjes te serveren.

Uiteraard besteden we ook aandacht aan andere vaardigheden, bijvoorbeeld aan voor-raadbeheer, magazijnwerk, het onderhoud van de winkel, het maken van presentaties, ICT-vaardigheden en boekhouden.

Je loopt stage in allerlei soorten winkels. Van drogisterij tot warenhuis, van sportzaak tot supermarkt. Tijdens zo’n stage ontdek je welk type winkel het best bij jouw interesses past.

Spreekt dit je aan? Ga dan in leerjaar 1 en 2 aan de slag met de talentklas de jonge ondernemer.

Jacqueline Hubers, teamleider sector Economie

Creatieve opleidingen voor durvers en doeners

Vorm & Ambacht is een creatieve opleiding waarbij vormgeving en techniek hand in hand gaan. Je bedenkt niet alleen mooie dingen, maar gaat die ook zelf maken. Niet alleen plat (2D), maar ook ruimtelijk (3D). Je werkt daarbij met verschillende materialen. Ook leerlingen van Locatie Stadion kunnen bij ons de beroepsgerichte lessen volgen. Je krijgt vak-ken als tekenen, schilderen, fotografie, 3D- en grafische vormgeving. We werken ook intensief samen met de Theateropleiding en de afdeling Economie en Ondernemen, bijvoorbeeld bij het maken van ontwerpen voor posters, etalages en decors voor voorstellingen. Je kunt door-stromen naar allerlei vervolgopleidingen, zoals het SintLucas Boxtel en Eindhoven, het Koning Willem I College en De Rooi Pannen.

Enkele jaren geleden zijn we gestart met de Theateropleiding. Hier werken we ook veel samen met Locatie Stadion. Je krijgt les in acteren, muziek, dans, zang en theatertech-niek, zoals licht en geluid. Je houdt je bezig met theaterorganisatie, zoals reclame, projec-torganisatie en kostenberekening. We hebben op Locatie West een heuse theaterzaal waar je werkt en leert. Je maakt echte theaterproduc-ties en voert die uit. Met de Theateropleiding kun je doorstromen naar verschillende vervolg-opleidingen, zoals een creatieve mbo-opleiding, vormgeving, communicatie, organisatie of techniek en ook naar horeca en verzorging.

In de onderbouw sluiten de talentklassen theater en creatief goed aan bij deze boven-bouwafdelingen.

Bij beide afdelingen speelt het buitenschools leren/stage een belangrijke rol. Je doet inter-sectoraal examen. Wil jij je ontwikkelen op creatief gebied, dan zien we je graag op één van onze opleidingen!

Annemieke van der meer, teamleider Vorm & Ambacht en Theateropleiding

Zorg & Welzijn Economie & Ondernemen Vorm & Ambacht & Theateropleiding

Locatie West

Page 41: Hooghuismagazine 2015

Groen moet je doen!

de sector Groen is volop in ontwikkeling. Wij bieden het programma Landbouw Breed aan met de volgende onderdelen:• Groen: bijv. plantenteelt en tuinonderhoud;• Bloem: bijv. corsage maken, etalage inrichten en boeketten maken;• Verzorging: bijv. dieren, koken en bakken

met producten van het land;• Handel: bijv. verkoop, opzetten eigen

onderneming, levensmiddelentechnologie.

Je leert hoe je goed kunt samenwerken en overleggen, plannen en organiseren, for-muleren en rapporteren. Je leert ook hoe je met verschillende materialen moet omgaan.

In het derde en vierde jaar ga je met je klas stage lopen bij een aantal bedrijven in de regio. Zo leer je onder andere bij een melkveebedrijf hoe je de kalveren moet verzorgen en welk voer een melkkoe nodig heeft. In een kassen-bedrijf leer je waarom er hommels en geen bijen worden gebruikt voor de bestuiving en hoe lang een tomatenplant kan worden.Je leert wat paddenstoelen nodig hebben om te groeien en hoe je een ecologische verbindingszone moet onderhouden. Je gaat ook je eigen kaas maken. Kortom je leert met je handen werken en je bent lekker buiten in de natuur bezig.Past dit bij jou? Kom dan naar GROEN!

Pieter Eijkhout, teamleider sector Groen

Word een ster in de horeca!

Ben je graag met voeding bezig? Vind je het leuk om gasten en klanten te helpen? Werk je graag in een team? Ben je ook nog bereid om op onregelmatige tijden te werken? Dan is de Horeca, Bakkerij en Recreatie zeker iets voor jou!

In het derde en vierde jaar leer je de eerste beginselen op het gebied van bakken, koken, serveren, toerisme en recreatie. In de bakkerij leer je uit allerlei grondstoffen verschillende soorten deeg maken voor brood en banket. Je leert de producten ook netjes af te werken, garneren en presenteren.

In de keuken leer je menu’s samenstellen en bereiden. Je leert rekening te houden met de wensen van gasten, maar ook te letten op de voedingswaarde van wat je bereidt. De gerech-ten uit de keuken worden door de gastheren en -vrouwen in het restaurant geserveerd. In het restaurant komen echte gasten van buitenaf!

De lessen toerisme en recreatie worden in projectvorm gegeven. Voorbeelden hiervan zijn het verzorgen van een ouderverwenavond en het organiseren van activiteiten voor een groep buitenlandse docenten.

Stage lopen speelt ook bij ons een belangrijke rol. Overal in Oss en omgeving vind je leerlin-gen van ons in de horeca. Vaak werken ze daar samen met studenten van ROC de Leijgraaf. Zo zorgen we voor een goede doorstroom. Er zijn regelmatig activiteiten binnen en buiten school op het gebied van catering, waarbij onze leerlingen ingezet worden. We doen ook mee aan regionale en landelijke horecawedstrijden, in samenwer-king met ROC de Leijgraaf.

Is je interesse gewekt? Word jij graag een ster in de horeca? Dan ben je bij ons van harte welkom!

Pieter Eijkhout, teamleider sector Economie

Groen Horeca, Bakkerij en Recreatie

Locatie Zuid

Page 42: Hooghuismagazine 2015

42 H-magazine

Toekomstgericht!

Page 43: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 43

Alle locaties van Het Hooghuis geven ieder op hun eigen manier invulling aan de voorbereiding op een vervolgstudie en de arbeidsmarkt. Hier-onder lees je meer over hoe Locatie Stadion, het Mondriaan College en het TBL dat aanpakken. Richard van Ommen (directeur Locatie Stadion), Tom van den Brink (afdelingsdirecteur Locatie Mondriaan College) en Tom Brocks (rector Titus Brandsmalyceum) vertellen hierover.

Op het Mondriaan College worden leerlingen voorbereid op het hbo. Tom van den Brink: ‘Ons havo-onderwijs richt zich sterk op de ontwikke-ling van de leerlingen zelf. Als zij hun zelfkennis vergroten, hun talenten leren herkennen en benoemen, dan kunnen ze ontdekken wat ze leuk en interessant vinden én waar ze goed in zijn. We helpen onze havo-leer-lingen bij het maken van de juiste studiekeuze door ze in de bovenbouw ervaringsgerichte opdrachten te laten doen binnen het door hun gekozen profiel. Ze komen in contact met het beroepsleven en bijbehorende studies. Daarvoor werken we nauw samen met hbo-scholen en bedrijven. Zo zorgen we voor een naadloze aansluiting op het hbo.’

Havo is op het Mondriaan College niet de enige weg naar het hbo. Tom van den Brink vervolgt: ‘We bieden onze vmbo-t leerlingen die geïnteresseerd zijn in techniek ‘T-Science’ ofwel ‘de technologie route’ aan. Door een slimme afstemming van de programma’s behalen leerlin-gen tijdwinst en kunnen zij in zeven jaar in plaats van acht hun vmbo-t én mbo-opleiding (niveau 4) afronden. Bij T-Science halen leerlingen onderweg al diploma’s, waardoor ze startgekwalificeerd zijn. Dat bete-kent dat ze met deze diploma’s terecht kunnen op de arbeidsmarkt.’

Het Hooghuis maakt het dus voor leerlingen interessant om al in een vroeg stadium na te denken over een vervolgstudie of werk. Op Locatie Stadion hebben ze in samenwerking met Locatie ZuidWest zogenaamde ‘talentklassen’. Richard van Ommen: ‘Leerlingen van de onderbouw kiezen uit de natuurklas, sportklas, theaterklas, mens & gezondheidklas, creativiteitsklas en de wetenschap & techniekklas. Ze volgen die talent-klas één middag per week en ze kunnen vier keer per jaar wisselen om te ontdekken waar hun talent ligt.’

En natuurlijk is er de Talentencampus, die van grote invloed zal zijn op het onderwijs en het bedrijfsleven van Oss en omgeving. Richard van Ommen is verbonden aan de Talentencampus als projectleider onderwijs: ‘De Talentencampus zorgt voor verbindingen tussen overheid, onder-nemers, onderwijs én niet te vergeten de Ossenaren.

Ik noem dat ook wel de vier O’s. We richten ons op talenten van 6 tot 60 jaar! Dankzij de Talentencampus zullen het onderwijs en het bedrijfsleven straks beter op elkaar afgestemd zijn. Dat begint al met loopbaanoriën-tatie op school, gevolgd door stage bij een bedrijf en later een baan.’

Het Hooghuis is partner van de Talentencampus. Richard van Ommen: ‘Het onderwijs is de dragende kracht binnen de Talentencampus, de continue factor. Het bedrijfsleven is grilliger. Bedrijven groeien, krimpen of gaan soms failliet, maar onderwijs gaat altijd door. Met de Talenten-campus spelen we in op de vraag van de Osse samenleving en creëren daar op een duurzame manier een aanbod voor.’

Het Titus Brandsmalyceum richt zich vooral op het voorbereiden van leerlingen op het Wetenschappelijk Onderwijs. Tom Brocks: ‘Om te slagen in een vervolgstudie of toekomstig beroep is het belangrijk dat je verwachtingen van die studie of dat beroep aansluiten bij wie je bent. We stimuleren onze leerlingen daarom te ontdekken wat echt bij hen past, bij wie ze zijn. We bieden onze leerlingen bijvoorbeeld de moge-lijkheid om mee te lopen in een beroepsrichting die ze interessant vinden, zoals de medische sector of accountancy. Daarnaast helpen we onze leerlingen al vanaf de eerste klas vaardigheden te ontwikkelen die ze kunnen toepassen op de universiteit. Als universumschool stimuleert het TBL jongeren te kiezen voor een bètatechnische vervolgopleiding. In Oss is er genoeg te doen in deze richting.’

Het Hooghuis streeft ernaar om in de toekomst steeds meer jonge, goed opgeleide mensen bij bedrijven in Oss en omgeving aan het werk te krijgen. Richard van Ommen: ‘We willen met de Talentencampus de mogelijkheden creëren voor hbo’ers om een deel van hun opleiding hier te volgen, bijv. door samenwerking met Fontys en Avans Hogeschool. Voor havo en vwo willen we in de onderbouw de beroepswereld van het vmbo openstellen om leerlingen van havo en vwo te laten ervaren welke studie- en beroepsrichting bij hen past. Wat Het Hooghuis kan bieden is uniek! Er is geen opleiding denkbaar die we niet kunnen realiseren.’

Een beroep kies je tegenwoordig niet meer voor het leven. Het is daarom de kunst om vaardigheden te leren die je helpen mee te gaan met de ontwikkelingen in de samenleving. Flexibel zijn met oog voor je talenten, nooit stoppen met leren, voldoening (blijven) halen uit je werk. Leerlingen daarvoor klaarstomen, zodat zij succesvol zullen zijn in hun vervolgstudie en latere beroep, daar zet Het Hooghuis zich voor in.

Met loopbaanoriëntatie van Het Hooghuis gericht de toekomst inHet komt helaas vaak voor dat leerlingen kiezen voor een vervolgstudie of beroepsrichting die niet bij hen past.

Ze haken af of ze wisselen van opleiding. Eén op de vier studenten overkomt dat op het hbo, één op de drie op

de universiteit en ook nog eens één op de drie op het mbo. dat is te veel, vinden we. daarom wordt loopbaan-

oriëntatie vanaf het schooljaar 2015-2016 een vast onderdeel van het basisonderwijsprogramma op alle scholen

van Het Hooghuis. Zo bereiden we leerlingen al tijdens hun middelbare schooltijd voor op hun vervolgstudie of

latere beroep om een verkeerde studie- of beroepskeuze te voorkomen.

Page 44: Hooghuismagazine 2015

44 H-magazine

Bart Thomassen | klas 1b

Ik vind het super hier“Ik wil me graag even aan jullie voorstellen: ik ben Bart Thomassen. Ik ben twaalf jaar oud en zit in de brugklas op Locatie Ravenstein. Ik woon in Haren. Ik heb voor Ravenstein gekozen, omdat ik dit een leuke school vond tijdens de open dagen. Het is een gezellige school. Ik heb het naar mijn zin en ik heb al veel vrienden. Ik moest wel wennen toen ik naar deze school kwam, want er waren alle-maal onbekende mensen. Ik kende ze echter al snel en het leren valt me echt mee. Ik dacht juist dat ik super veel moest leren, maar als je je best doet in de klas, dan hoef je thuis niks meer te doen. Als ik toch huiswerk heb, is het maar een kwartiertje werk. Ik heb al heel veel leuke dingen meegemaakt. Er gebeurt hier van alles. De introductiedagen vond ik het leukst. Tijdens de lessen heb je soms ook grappige momenten. Mijn favoriete vakken zijn techniek en gym. Op school praat ik best vaak met mijn mentor en docenten. Ik heb veel contact met mijn vrienden, ook via de telefoon als ik niet op school ben. Je hebt bij ons op school speciale ‘hangplekken’, bijvoorbeeld de rode bank voor de studio ofwel het Open LeerCentrum (OLC). Daar zit ik graag. Voor de les is het daar heel gezellig. Het is leuk om dan te kijken naar anderen die grappige dingen doen, zoals bijvoorbeeld met elkaar stoeien.

Helaas kun je je niet meer inschrijven voor Locatie Ravenstein, maar ik vind het er super!”

column

Locatie

RAVENSTEIN

Page 45: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 45

Locatie Ravenstein gaat afbouwenOp deze locatie bieden we in de onderbouw zowel vmbo-t als havo-onderwijs aan. In de bovenbouw bereid je je voor op het mbo (met vmbo-t plus) of 4 havo (met mavo plus). In het nieuws zal het je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat wij ons onderwijsaanbod geleidelijk gaan afbouwen. Dit besluit is genomen, omdat er in de regio Ravenstein steeds minder leerlingen zijn die in aanmerking komen voor aanmelding op onze school. In de toekomst zal dit leerlingenaantal alleen maar verder afnemen. Dit betekent concreet dat we vanaf nu geen nieuwe brugklasleerlingen meer aannemen op Locatie Ravenstein. Je kunt je dus voor het schooljaar 2015-2016 niet meer bij ons aanmelden voor de brugklas.

nog steeds goed onderwijsOok al nemen we geen brugklasleerlingen meer aan, we blijven natuurlijk kwalitatief goed onderwijs bieden aan onze leerlingen. De leer-lingen die nu in de tweede, derde of vierde klas zitten, kunnen hun opleiding gewoon afmaken op onze school en het onderwijs volgen dat ze gewend zijn. Leerlingen die nu in de eerste klas zitten, kunnen tot en met het derde jaar in Ravenstein op school blijven. Het vierde jaar zullen zij met de hele klas verhuizen naar een andere Hooghuislocatie in Oss. Dit laatste jaar zullen zij zoveel mogelijk les blijven krijgen van hun eigen docenten van Ravenstein.

De leerlingen die ver weg wonen (over de Maas) bieden we een oplossing voor het vervoer naar Oss. Leerlingen die overstappen naar een ander onderwijsniveau, bijvoorbeeld van havo naar vmbo-t, en daardoor moeten wisselen van school, kunnen nog steeds terecht op Ravenstein. Ze stromen in het schooljaar 2015-2016 dan bij ons in de tweede of derde klas in.

Sfeer op schoolDe sfeer op school is onveranderd. Locatie Ravenstein is een kleine, gezellige school waar iedereen elkaar kent. De sfeer is veilig, betrokken, persoonlijk, uitdagend, sociaal en vernieuwend. Wij willen graag gemotiveerde, actieve, succesvolle, maar vooral gelukkige leerlingen en daar gaan we voor!

Vragen? Wat gebeurt er als een leerling nu blijft zitten op Locatie Ravenstein? In principe gebeurt dat niet. Het wordt tijdens de tweejarige brugperiode al duidelijk als een leerling het niveau niet aankan. Dan krijgt deze leerling het advies om naar een andere Hooghuis-locatie te gaan om daar vmbo kader of basis te volgen. En hoe zit het met onze docenten nu de school gaat afbouwen? Zij blijven zo lang het kan lesgeven op deze locatie, maar zodra dat niet meer mogelijk is, krijgen zij een baan aangeboden op een andere Hooghuislocatie.

Mocht je nog meer vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze school.

Geen nieuwe brugklassers meer, nog steeds goed onderwijs

RAVEnSTEin

LOCATiE RAVEnSTEin

middingstraat 15371 EJ RavensteinT 0412 224170e [email protected] www.hethooghuis.nl/ravenstein

Contact

Page 46: Hooghuismagazine 2015

46 H-magazine

Mevrouw Croonen is docent aardrijkskunde op het TBL en ze is dit schooljaar mentor van een tweede klas gymnasium. Wat is nu eigenlijk een mentor? Mevrouw Croonen: ‘Een mentor is een docent van wie je les hebt, maar bij wie je ook terecht kunt tijdens het mentoruur of buiten de lessen met alles wat je bezighoudt op school.’ Je kiest als mentor niet zelf je mentorklas uit, maar je kunt wel een voorkeur aangeven voor een leerjaar. Mevrouw Croonen: ‘ik vind het erg leuk om mentor te zijn. Als mentor help ik leerlingen om nog betere school-prestaties te leveren. Het belangrijkst vind ik dat leerlingen lekker in hun vel zitten.’ Mevrouw Croonen ziet haar mentorklas drie keer per week: twee keer tijdens een vakles (aardrijkskunde) en één keer tijdens een mentorles. Zo ziet zij leerlingen in een gewone lessituatie én daar-buiten. Er komt veel op je af als je naar de middelbare school gaat. Mevrouw Croonen vertelt hoe dat op het TBL gaat: ‘de eerste keer dat je je nieuwe klasgenoten en je mentor ontmoet, is tijdens de kennismakings-dag voor de zomervakantie. Op je eerste schooldag begin je met een blokuur met je mentor. die geeft je je rooster en legt uit hoe dat werkt; hoe het zit met de lokalen en de docenten. Je wordt wegwijs gemaakt in je nieuwe schoolgebouw.’ Jade zit nu in 2 gymnasium en ze weet nog goed hoe het was, toen ze net op het TBL kwam: ‘ik moest er vooral aan wennen dat ik elke dag huiswerk moest maken. Gemiddeld ben ik daar zo’n anderhalf uur mee bezig. Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te

Het is een grote verandering om van de basisschool naar de middelbare school te gaan.

En spannend is dat ook. Je hoort ineens niet meer bij de oudsten op school, maar bij de

jongsten. Veel van je klasgenoten ken je nog niet. Tussen de middag ga je niet meer naar

huis. Je hebt ineens veel meer vakken en verschillende leraren.Je moet wennen aan een

nieuw schoolgebouw en aan huiswerk maken. Maar je staat er niet alleen voor, naar welke

locatie van Het Hooghuis je ook gaat! Je krijgt altijd een mentor die je wegwijs maakt

op school en die je uitlegt hoe je je huiswerk moet maken. Met al je vragen kun je bij je

mentor terecht. Hieronder lees je de ervaringen van mentor Lindy Croonen & leerling

Jade van den Berg op het Titus Brandsmalyceum.

je staat er niet alleen voor!

Van de basisschool naar de middelbare school gaan is spannend, maarrr...

vinden. Je mentor legt uit hoe je je huiswerk goed kunt maken en hoe je je agenda in moet vullen. Je krijgt ook een individueel kennismakings-gesprekje met je mentor tijdens de eerste weken. Zo leer je elkaar beter kennen en dat maakt het makkelijker om naar je mentor toe te gaan als er iets is.’

Je hebt niet alleen een mentor in de brugklas, maar tijdens je hele mid-delbare schoolperiode, al wissel je wel van mentor. Jade: ‘ik heb nu een andere mentor dan in de eerste klas. ik ben inmiddels goed gewend aan hoe het op school gaat.’ Mevrouw Croonen: ‘Tijdens je eerste jaar duurt het ongeveer tot de herfstvakantie voor je gewend bent aan je nieuwe school. maar elk jaar heeft zijn uitdagingen.’ Jade: ‘Aan het begin van dit jaar was ik bang dat ik het niet zou redden. dankzij gesprekken met mevrouw Croonen heb ik dat gevoel nu niet meer. ik heb er vertrouwen in dat ik dit jaar goed kan halen.’ Mevrouw Croonen: ‘Elk nieuw school-jaar is spannend. Je hebt weer nieuwe vakken en andere leraren. door met leerlingen te praten over wat hen bezighoudt en hoe zij dit ervaren, groeit hun zelfvertrouwen.’

Tijdens het mentoruur gaat het niet alleen over studievaardigheden, zoals hoe je je huiswerk kunt maken. Mevrouw Croonen: ‘ik geef leerlingen ook adviezen over hoe zij goed met elkaar om kunnen gaan. We hebben het bijvoorbeeld over hoe je een vervelende boodschap vertelt aan een

Page 47: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 47

inte

rvie

w

interview met Jade van den Berg (leerling 2 gymnasium) & Lindy Croonen (mentor & docent aardrijkskunde)

klasgenoot zonder daarbij iemand te kwetsen. daar heb je niet alleen tijdens je schooltijd wat aan, maar ook in je verdere leven.’

Leerlingen en ouders kunnen altijd aankloppen bij de mentor voor een gesprek. Jade: ‘Als er iets is wat ik met mijn mentor wil bespreken, stuur ik haar een mailtje. dan schrijf ik het eerst op en praten we er later over. dat werkt voor mij het beste. met mijn mentor kan ik over alles praten. Zij is neutraal. Als ik met mijn vriendinnen praat, is dat toch anders.’ Mevrouw Croonen: ‘Als er vragen zijn of twijfels, bij een leerling of ouders, laat het weten! Wacht niet tot een ouderavond, maar trek meteen aan de bel. Zo kan er meteen iets gedaan worden. We hechten op alle locaties van Het Hooghuis aan een goed contact tussen ouders, leerling en mentor. Als we weten wat er speelt en jij je op je gemak voelt, kunnen we jou het beste helpen om zo goed mogelijk te presteren op school.’

Het leukste wat mevrouw Croonen als mentor ooit heeft meegemaakt was een lesmarathon van 24 uur voor het goede doel Serious Request van 3FM. ‘ik gaf toen les op locatie ZuidWest. met mijn mentor(brug)-klas van 19 leerlingen zijn we 24 uur aaneengesloten op school gebleven om geld in te zamelen. We hebben elkaar tijdens die 24 uur heel goed leren kennen en meer dan 2.000 euro opgehaald voor het goede doel!’

Naast leuk is het soms ook best lastig om mentor te zijn. Mevrouw Croonen: ‘Zeker als een leerling ergens heel hard voor gewerkt heeft en het toch niet haalbaar blijkt te zijn. dan voel ik echt met de leerling en de ouders mee.’

Wat mevrouw Croonen haar mentorleerlingen vooral mee wil geven, is dat je nooit bent uitgeleerd, ook al haal je nog zo’n goede cijfers. Je mag ook veel vaker trots zijn op jezelf! Het is niet niets wat je allemaal doet en beleeft tijdens je middelbare schooltijd. En misschien wel het belangrijk-ste: vergeet tussen het leren door vooral niet te genieten!

Kortom: dat je moet wennen als je naar de middelbare school gaat, is geen verrassing meer. Hopelijk weet je na het lezen van dit stukje ook dat je het niet alleen hoeft te doen. Mevrouw Croonen: ‘Gun jezelf echt de tijd om te wennen. Accepteer dat fouten maken niet slecht is, maar juist een goede manier om te leren. En wees open over hoe het met je gaat. dan kunnen wij je als mentor je op de best mogelijke manier helpen om jou succesvol te laten zijn op je nieuwe school. En niet alleen tijdens je eerste jaar, maar gedurende je hele schooltijd.’

Vergeet niet te genieten!

je staat er niet alleen voor!

Van de basisschool naar de middelbare school gaan is spannend, maarrr...

Page 48: Hooghuismagazine 2015

48 H-magazine

Locatie

DE SINGEL

dE SinGEL

Page 49: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 49

Een school voor wie? De Singel is een school voor praktijkonderwijs. Je kunt bij ons op school terecht als praktische vakken beter bij je passen. Theorielessen horen er natuurlijk ook bij. Als je extra ondersteuning nodig hebt om zelfstandig te worden, helpen wij je graag op weg. We begeleiden je bij het vinden van passend werk of vervolgonderwijs.

Maakt er werk van!

We bereiden je voor om straks volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Dat houdt in: zelfstandig wonen, werken en je vrije tijd besteden. Je leert vooral door zelf te doen. Bij ons op school bieden we jou veel praktijk aan in echte leersituaties. We gaan uit van wat jij als leerling kunt en we stimuleren je jouw talenten te ontwikkelen. Dit noemen we competentiegericht leren.

Vanaf het tweede jaar kun je al meedraaien in buitenschoolse leer-projecten. We werken daarvoor samen met een aantal bedrijven, zoals de EMTÉ in de stad en Kaal Masten voor metaaltechniek. We hebben ook een eigen garagebedrijf op het industrieterrein. En we werken samen met Brabant Zorg. Voor uiterlijke verzorging ga je bijvoorbeeld naar Loovelt. Om toegelaten te worden op De Singel moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je kunt deze voorwaarden vinden op onze website: www.hethooghuis.nl/de-singel. Kijk maar eens naar onze schoolgids online, pagina 16 en 17. Je gaat bij ons van school als je achttien jaar bent geworden of eerder met een ‘sluitende aanpak’. Daarmee bedoelen we dat het duidelijk moet zijn of je na het verlaten van de school gaat werken, verder leren of allebei.

Wat kun je bij ons leren?Je krijgt bij ons heel veel praktijkvakken. Kijk maar in het schema op pagina 51. Tijdens het praktijkonderwijs krijg je extra begeleiding om zelfstandig te worden. We passen de leerstof zo aan, dat jij er goed mee kunt werken en we herhalen het vaak. Zo geven wij je onderwijs en ondersteuning op maat. Iedereen is verschillend en daar houden wij rekening mee.

Je krijgt ook theorielessen, wij noemen dat leerlijnen. In het schema zie je welke vakken dat zijn. Bij alle vakken (praktijk en leerlijnen) besteden we aandacht aan sociale vaardigheden. Bij veel vakken gebruiken we computers. >>

Welkom op school!Wat veel leerlingen bij ons op school geweldig

vinden, is dat je nieuwe dingen leert door ze in de

praktijk te doen. Natuurlijk krijg je ook reken- en

taalles, maar op je eigen niveau. Niet te moeilijk,

maar ook zeker niet te gemakkelijk.

Omdat we een kleinere school zijn, kent bijna ieder-

een elkaar. Zo kunnen wij goed inspelen op jouw

ontwikkeling. Bij ons op school sta jij centraal.

We hechten veel waarde aan goed contact met je

ouders, want die kennen jou tenslotte het aller-

beste. We vinden het belangrijk om op een goede

manier met elkaar om te gaan. Daarom werken we

op De Singel met het programma Rots en Water.

We begeleiden je op je weg naar zelfstandigheid.

We bereiden je erop voor dat je na school kunt

gaan werken. Als je het wilt en kunt, heb je ook

de mogelijkheid om verder te leren op een ROC.

Als De Singel de school is die bij je past, dan

ben je van harte welkom!

Namens ons team,

Hans Terpstra,

directeur Locatie De Singel

dE SinGEL

Page 50: Hooghuismagazine 2015

50 H-magazine

Schooljaar Werk Werk+School School Geen werk Overig Totaal

2009-2010 23% 37% 30% 0% 10% 100%2010-2011 36% 20% 29% 0% 15% 100%2011-2012 41% 14% 38% 0% 7 % 100%2012-2013 40% 20% 32% 0% 8 % 100%2013-2014 49% 12% 21% 9% 9% 100%

De Singel leidt toe naar arbeid, want het praktijkonderwijs is voor veel leerlingen eindonderwijs. Dat betekent dat je hierna gaat werken. Als voorbereiding daarop leer je in de praktijk binnen en buiten de school en loop je stage.

Hoe ziet je schooltijd er bij ons uit?1. In het eerste jaar oriënteer je je op ons hele aanbod van theorie en

praktijk. In de theorielessen zit je met maximaal 16 leerlingen in de klas en in de praktijklessen met maximaal 8.

2. In het tweede jaar kies jij zelf uit ons praktijkaanbod. Iedere drie maanden kun je opnieuw kiezen. Je doet praktijkervaring op in onze leerlingwerkplaatsen. We ondersteunen de praktijklessen met theorie.

3. In het derde jaar kies je ook zelf je praktijkvakken. Die worden ook weer ondersteund met theorie. En als je eraan toe bent, ga je twee dagen per week stage lopen. Dat gebeurt in goed overleg met jou en je ouders.

4. In het vierde jaar ga je drie dagen per week stage lopen. Je komt dan nog één dag per week terug op school voor theorie en coaching.

5. In het vijfde jaar hebben wij een A-stroom en een E-stroom. De A-stroom leidt toe naar de arbeidsmarkt en de E-stroom leidt toe

naar de Entree-opleidingen op het ROC. Voor de E-stroom moet je voldoen aan strenge toelatingseisen.

In je derde jaar bereiden wij je voor op je stage met behulp van een speciale training: STAP (Stage en Arbeidstrainings Programma). Dat doen we in samenwerking met de gemeente Oss. Deze training helpt je beter toegerust naar je stage te gaan. Je krijgt training in een bedrijfsomgeving onder begeleiding van een leermeester van De Singel. Op onze website vind je hier meer informatie over op pag. 12 van onze schoolgids.

De stages kunnen worden ondersteund door onze branchegerichte cursussen (zie: www.hethooghuis.nl/de-singel bij ‘externe cursusaan-bod’). Je kunt in je eigen tijd ook extra les krijgen in taal en rekenen.

Stage lopen blijft ook in het vijfde jaar een belangrijk onderdeel. Als je zestien bent, kun je bij ons op school duaal leren en werken. Je hebt dan een arbeidsovereenkomst bij een bedrijf en je zit nog bij ons op school.

Er is ook tijd voor ontspanning. In het eerste en tweede jaar is er voor jou het Sport & Fun-programma. Buiten de school ga je dingen doen die jij leuk vindt, zoals bijvoorbeeld zwemmen, trampolinespringen, schilderen, toneelspelen, koken, waterskiën, streetdance en maatschappelijke stage. Zo ontdek je wat je leuk vindt om te doen in je vrije tijd.En er is meer: je gaat op schoolkamp, we hebben een introductiedag, een gezellige kerstviering en een goede doelenactie.

Vic Gerrits | klas 1c

Als je met je handen wilt werken, is De Singel de perfecte school!

“Mijn naam is Vic Gerrits. Ik zit op De Singel. We leren hier vooral door te doen. Je werkt veel met je handen en je hoeft hier niet zo veel theorie te leren. Dat vind ik fijn aan deze school. Er zijn hier veel klassen en alles is veel groter dan op de basisschool. Daar moest ik wel aan wennen. Je hebt ook veel meesters en juffen, én huiswerk!Wat me erg meevalt, is het naar school fietsen. Het huiswerk ook, want ik heb bijna geen huiswerk. Ik ben er nooit langer dan tien minuten mee bezig. Het leukst op school tot nu toe was de kennismakingsdag. Toen gingen we zwemmen en naar een museum over de prehistorie. Het is altijd gezellig op De Singel. We hebben twee grote speelpleinen en ik heb veel vrienden op school. De docenten geven leuk les. Ik kan goed met hen opschieten en ook met mijn mentor. Koken vind ik het leukste vak op school. Het snijden en voorbereiden van het eten doe ik graag. We hebben ook een leuke meester die dit vak geeft. Op school zit ik graag in de aula. Daar is het gezellig. Je mag er eten en je hoeft er niet te werken. In de pauzes praat ik met mijn klas-genootjes en soms gaan we een wedstrijdje rennen. Als je met je handen wilt werken, is De Singel de perfecte school. Wat je hier leert, komt later goed van pas!”

column

Wat zijn onze resultaten?

Page 51: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 51

Waar zijn we goed in?Bij De Singel ondersteunen wij je op je weg naar zelfstandigheid. We maken voor al onze leerlingen een individueel ontwikkelingsplan (IOP). We bespreken dit met jou en je ouders/verzorgers. Als leerling heb je bij ons ook zelf invloed op wat je leert. We zoeken een juiste balans tussen wat wij aanbieden en wat jij graag wilt leren. We maken ons onderwijs uitdagend en we stimuleren je om actief en zelfstandig te leren. We kijken vooral naar wat je goed kunt, naar jouw talenten.

Voor specialistische ondersteuning is er ons zorgadviesteam (ZAT). Dit team bestaat uit specialisten die ouders/verzorgers en mede-werkers kunnen helpen om het thuis of op school beter te laten lopen. In dit team zitten onder andere een zorgcoördinator, een psycholoog of een orthopedagoog. Zij geven advies op het gebied van gedrag, onderwijs en opvoeding en ze zijn op de hoogte van de begeleidings-mogelijkheden binnen en buiten de school. Als jij met een hulpvraag zit, kun je ook bij hen terecht.

De Singel is sterk in arbeidstoeleiding. We bereiden jou voor op de arbeidsmarkt. We maken je bewust van je eigen verantwoordelijk-heden, zodat je jezelf later goed kunt redden. We begeleiden je op een coachende manier, die recht doet aan jouw mogelijkheden en waar jij je goed bij voelt.

Een opleiding bij ons op school geeft je goede toekomstmogelijkheden. Je kunt hierna in heel veel bedrijven terecht. Je komt het best tot je recht in overzichtelijke werkzaamheden, zoals regelmatig werk, routinematige handelingen en assisterende werkzaamheden. We geven je een voor-beeld van enkele arbeidsrichtingen: metaalbewerking/lassen, houtbe-werking/meubelindustrie, bouw, garagewerkzaamheden, fabriekswerk/productie, magazijn, groenvoorziening, uiterlijke verzorging, schoon-maak-, keuken- en winkelwerkzaamheden.Als je bij ons van school gaat, houden wij nog twee jaar contact met jou. We geven je nazorg als je die nodig hebt. Elk jaar nodigen we je uit voor een terugkomavond. Je kunt je oude mentor vertellen hoe het met je

De leerlijnennederlandse taalRekenen/wiskundeEngelsinformatie- en communicatietechnologieCultuur en maatschappijPraktijk en loopbaanLichamelijke oefening

De praktijkinstalektroGroenKoken/catering/schoonmaakuiterlijke verzorgingBouwtechniek, banktimmerendetailVoertuigtechniekmechanische techniekTextiel, decoratieve techniekStageVCA en EHBOSport & Fun

CO

mP

ET

En

TiE

S

LOCATiE dE SinGEL

Kapelaan nausstraat 2, 5348 TH OssT 0412 - 224110e [email protected] www.hethooghuis.nl/de-singel

Contact

gaat en tegen welke problemen je eventueel aanloopt. We hebben een jobcoach die je ook na het verlaten van onze school nog kan begeleiden.

Buitenschools lerenJe leert het beste door het te doen. Daarom krijg je als leerling van De Singel ook les op locatie. Buitenschools leren noemen we dat.Leerlingen van De Singel werken aan verschillende goede doelen en projecten. Het tot nu toe grootste project is de aanleg van de binnentuin bij De Wellen in Oss.Daarnaast ga je leren bij bedrijven. De Singel heeft bijvoorbeeld een eigen garagebedrijf waar je leert hoe je auto’s moet repareren. Of je gaat leren in een echte supermarkt in de stad of je leert bij Brabant Zorg van alles over uiterlijke verzorging.

Sfeer op schoolWij werken op De Singel met het programma Rots en Water. Deze methode helpt het schoolteam en jou als leerling met het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van veiligheid, integriteit en verbonden-heid. We doen dit door te werken aan zelfbeheersing, zelfvertrouwen en zelfreflectie (nadenken over jezelf). Samen met de leerlingenraad wordt door ouders en personeel jaarlijks een intentieverklaring opgesteld en getekend. Daarin verklaren we tegen agressie, geweld, pesten en seksuele intimidatie te zijn en dat we daar ook daadwerkelijk iets aan doen.

Page 52: Hooghuismagazine 2015

52 H-magazine

Zorg voor de leerlingen centraal

Een school voor wie? Den Bongerd is een school waar je als leerling naartoe gaat, als je een extra duwtje in de rug nodig hebt om je vmbo- of havo/vwo-opleiding succesvol te kunnen volgen. Op Den Bongerd helpen we jou daarmee, zodat je na verloop van tijd weer in kunt stromen in het reguliere voort-gezet onderwijs.

Hoe kom je als leerling na groep acht terecht op Den Bongerd? Eerst word je via je basisschool in overleg met je ouders aangemeld op een gewone middelbare school. Dat is de regel. Als dan blijkt dat deze school jou niet de begeleiding kan geven die je nodig hebt, word je op Den Bongerd geplaatst. Je blijft echter op die andere school ingeschreven. Je wordt bij ons dus aangemeld door een ‘gewone’ middelbare school. Naar deze school ga je terug, zodra je daar klaar voor bent. Je zit bij ons in principe tijdelijk op school. Wij houden de ‘gewone’ school, die jou heeft aangemeld, op de hoogte van jouw vorderingen zolang je bij ons bent.

Ook kun je op Den Bongerd komen vanuit het voortgezet onderwijs. Als blijkt dat je daar niet goed kunt meekomen, kan die school je bij ons aanmelden. Je kunt in alle leerjaren op Den Bongerd instromen en ook op elk moment dat jij er klaar voor bent, weer teruggaan naar je ‘gewone’ middelbare school. Wanneer je later instroomt, bijvoorbeeld in het tweede of derde jaar, kun op Den Bongerd eindexamen doen.

De overheid heeft bepaalde criteria vastgesteld, waaraan je moet voldoen om op Den Bongerd toegelaten te worden. Je krijgt dan een lwoo-budget (leerweg ondersteunend onderwijs budget). Mocht je als leerling hier niet voor in aanmerking komen, maar mocht plaatsing op Den Bongerd wel het beste voor jou zijn, dan bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van extra ondersteuning vanuit het Samenwerkings-verband. Meer informatie hierover en ook over de plaatsingscriteria vind je op www.hethooghuis.nl en op www.svb-vo.nl. >>

dEn BOnGERd

Welkom op onze schoolDen Bongerd is een kleinschalige school, waar jij als

leerling extra begeleiding en ondersteuning krijgt.

Bijvoorbeeld als je om bepaalde redenen een achter-

stand in je leren hebt opgelopen. Misschien heb je

moeite met rekenen of taal, of misschien vind je

het moeilijk om je te concentreren. De mensen die

hier werken, kennen jou en ze weten hoe ze met je

om moeten gaan. Samen met je ouders helpen zij

je weer op weg, zodat je na een tijdje weer verder

kunt in het reguliere onderwijs.

Voordat je op Den Bongerd komt, heb je samen met

je ouders een gesprek gehad op de reguliere school

waar je ingeschreven staat. Jullie hebben het gehad

over de extra aandacht en begeleiding die jij nodig

hebt. Die school brengt ons op de hoogte en zo

weten wij wat jij nodig hebt. Wij overleggen tijdens

jouw tijd op Den Bongerd regelmatig met jou, met

je ouders en met de school waar je ingeschreven

staat. We houden in de gaten wanneer je er klaar

voor bent om terug te gaan.

In tegenstelling tot andere scholen heeft

Den Bongerd geen open dagen, maar tijdens

het gesprek met de school van inschrijving wordt

een afspraak gemaakt voor een rondleiding.

Je bent welkom!

Namens ons team,

Hans Terpstra, waarnemend locatiedirecteur

Page 53: Hooghuismagazine 2015

Locatie

DEN BONGERD

Page 54: Hooghuismagazine 2015

54 H-magazine

Jill van der Loop | klas 1Ab

Den Bongerd helpt je heel goed als je extra ondersteuning nodig hebt

“Mijn naam is Jill. Ik zit op Den Bongerd. Het is echt super gezellig op deze school. Den Bongerd is geen normale school. Hier zitten bijvoorbeeld kinderen met ADHD of ADD, dyslexie en nog veel meer. Ik zit hier op school omdat ik taai-slijmziekte heb, met een moeilijk woord heet dat cystic fibrosis. Door deze ziekte lig ik vaak in het ziekenhuis en dan kan ik niet op school zijn. Maar de school helpt me daar heel goed bij. Ik heb veel contact met mijn mentor en met de kinderen uit mijn klas. Mijn klasgenootjes zijn heel aardig, al zijn ze soms een beetje druk.

Ik moest er wel aan wennen dat je zoveel boeken mee moet nemen naar school. En dat ik op de fiets moet. Maar het huiswerk valt me reuze mee. Als ik veel huiswerk heb, ben ik er ongeveer een uur mee bezig. Anders ben ik zo klaar. Je begint niet meteen met veel huiswerk, hoor! In het begin doe je het rustig aan. De eerste week op school vond ik het leukst. Dan doe je spelletjes om elkaar beter te leren kennen. Dat is heel fijn, want dan heb je al meteen een paar vrienden.

Ik kan met iedereen op school goed opschieten. Met mijn klasgenootjes en met de meesters en juffen. Techniek en wiskunde zijn mijn lievelings-vakken. Het is altijd super gezellig in de klas!”

column

Wat kun je bij ons leren?Den Bongerd wil jou als leerling zo goed mogelijk voorbereiden op de overstap naar het reguliere voortgezet onderwijs. Dat is onze hoofdtaak. We geven daarom onderwijs op vmbo-niveau met zogenaamde leer-wegondersteuning. We hebben ook een speciale afdeling havo/vwo voor leerlingen die extra structuur nodig hebben: de structuurklas. In deze klas krijg je les op havo/vwo-niveau. Er is extra aandacht voor studievaardig-heden en sociaal-emotionele begeleiding. Je komt in de structuurklas via je reguliere havo/vwo-school. Zodra je er klaar voor bent, ga je terug naar de school van inschrijving.

De vmbo-opleiding duurt vier jaar. Op Den Bongerd streven we ernaar om jou zo te begeleiden, dat je na één of twee jaar in staat bent om je opleiding op een gewone middelbare school af te maken. We werken nauw samen met alle andere scholen in de regio. We willen de overstap naar die andere school zo gemakkelijk mogelijk maken.

Op Den Bongerd volg je alle lessen die horen bij een opleiding van het voortgezet onderwijs. Daarnaast krijg je speciale, meer individueel gerichte programma’s. Deze helpen je omgaan met je leer- en/of ge-dragsprobleem. We hebben op Den Bongerd twee soorten begeleiding: didactische en pedagogische. Bij didactische begeleiding, ook wel reken- en taalbegeleiding (RTB) genoemd, werken we op verschillende niveaus aan achterstanden bij rekenen, taal en lezen. Je krijgt extra hulp bij de lessen die jij nog moeilijk vindt. De pedagogische begeleiding krijg je in

We willen de overstap naar die andere school zo gemakkelijk

mogelijk maken

Page 55: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 55

LOCATiE dEn BOnGERd

Staringstraat 45343 GH OssT 0412 - 224120e [email protected] www.hethooghuis.nl/den-bongerd

Contact

Op Den Bongerd streven we ernaar om jou zo

te begeleiden, dat je na één of twee jaar in staat bent om je opleiding op een gewone middelbare

school af te maken We doen ons best ervoor

te zorgen dat je je lekker in je vel voelt

Sfeer op schoolWe doen ons best ervoor te zorgen dat je je lekker in je vel voelt, zodat jij je goed op je schoolwerk kunt richten. Je wordt gezien en gekend en daarbij zijn structuur en respect voor elkaar belangrijk. Zo zorgen we voor een veilig leerklimaat, waar jouw zelfvertrouwen de ruimte krijgt om te groeien.

Onze school telt zo’n 250 leerlingen, verdeeld over groepen van maximaal 16 leerlingen. Elke groep heeft één of twee mentoren. Onze leerlingen komen vooral uit de regio’s Oss, Maasdonk, Bernheze, Landerd, Uden, Veghel en Lith.

de vorm van ‘Rots en Water’. Dit is een sociaal-emotionele training die je leert hoe je goed moet reageren op en samenwerkt met anderen. Daar-naast hebben we extra trainingen voor leerlingen die dat nodig hebben. Bijvoorbeeld faalangsttraining, muziektherapie en dramatherapie.

Aan Den Bongerd is het Team Onderzoek & Expertise verbonden. In dit team zitten onder andere psychologen, orthopedagogen en gespeciali-seerde docenten. Zij helpen mee om jou als leerling zo goed mogelijk te begeleiden.

In het tweede leerjaar doen leerlingen van Den Bongerd ook mee met Talententijd. Voor deze lessen ga je naar Locatie ZuidWest of Locatie Stadion.

Waar zijn we goed in?Zorg voor de leerlingen staat op Den Bongerd centraal. Je hebt je eigen mentor. Hij of zij is je vaste aanspreekpunt en heeft niet alleen veel gesprekken met jou, maar ook met je ouders. We vinden de mening van je ouders heel belangrijk. Samen met jou en je ouders bespreken we wat goed gaat en waar nog aan gewerkt moet worden. Daarvoor maken we een ontwikkelingsperspectief (OPP).

Alle docenten van Den Bongerd kennen hun leerlingen goed en weten welke aanpak het beste bij jou past. Om goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, volgen onze docenten regelmatig bijscholingen, bijvoorbeeld op het gebied van dyslexie, dyscalculie, ASS en ADHD.

Wat zijn onze resultaten?Den Bongerd richt zich vooral op doorstroom naar het reguliere voort-gezet onderwijs. Bijna al onze leerlingen vervolgen daar succesvol hun opleiding. Van de leerlingen die bij ons op school examen doen, slaagt 98%.

Page 56: Hooghuismagazine 2015

Dag Datum Locatie tijDstip omschrijving

Wo 5 nov oss, De groene engel inloop 14.00 aanvang 14.30u informatiemiddag onderwijsaanbod voor basisschoolleerkrachten

Do 6 nov De singel 8.45 en 10.45u Kennismaken voor leerlingen van het Baken met hun leerkracht

ma 10 nov heesch 19.30-21.00u info-avond voor ouders en leerlingen groep 7 en 8

Di 11 nov De singel aanvang 20.00u info-avond schooljaar 2015-2016 voor ouders nieuwe leerlingen (speciaal) basisonderwijs

ma 17 nov tBL 19.30-21.00u informatieavond havo/vwo-expeditie

Wo 19 nov mondriaan college 14.00-17.00u 1e ronde proeflessen voor groep 8

ma 24 nov tBL 19.30-21.00u informatieavond havo/vwo-expeditie

ma 24 nov stadion 19.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen van groep 8

Di 25 nov stadion 19.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen van groep 8

Wo 26 nov ZuidWest 8.30-12.30u open morgen voor leerlingen groep 8

Do 27 nov ZuidWest 8.30-12.30u open morgen voor leerlingen groep 8

Do 27 nov ZuidWest 18.00-21.00u open avond voor ouders/verzorgers en leerlingen groep 8

Wo 3 dec tBL 14.00-16.00u proeflessen

ma 12 jan tBL 19.30-21.00u informatieavond atheneum en gymnasium masterclass

Wo 14 jan mondriaan college 18.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen van groep 8

Wo 14 jan tBL 14.00-16.00u meeloopmiddag

Wo 14 jan ZuidWest 13.30-16.00u Kennismakingsmiddag sportklas voor leerlingen groep 8

Do 15 jan De singel 13.00-14.00u rondleiding voor leerlingen met ouders/verzorgers. telefonisch aanmelden: 0412-224110

ma 19 jan tBL 19.30-21.00u info-avond gymnasium masterclass

Wo 21 jan stadion 14.00-16.15u proeflessen voor leerlingen groep 8

Do 22 jan De singel 13.00-14.00u rondleiding voor leerlingen met ouders/verzorgers. telefonisch aanmelden: 0412-224110

vr 23 jan mondriaan college 16.00-21.00u open dag voor ouders/verzorgers en leerlingen

vr 23 jan heesch 16.00-21.00u open dag voor ouders/verzorgers en leerlingen

Wo 28 jan tBL 14.00-16.00u proeflessen

Wo 4 feb mondriaan college 14.00-17.00u 2e ronde proeflessen voor groep 8

Do 5 feb De singel 13.00-14.00u rondleiding voor leerlingen met ouders/verzorgers. telefonisch aanmelden: 0412-224110

vr 6 feb tBL 16.00-21.00u open avond

vr 6 feb ZuidWest 18.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen

Wo 11 feb heesch 14.00-15.45u meemaakmiddag voor groep 8

Wo 25 feb heesch 19.30-21.00u voorlichtingsavond voor ouders en leerlingen groep 7 en 8

Wo 25 feb stadion 13.30-17.00 & 18.00-21.00u open middag & avond

Wo 25 feb ZuidWest 13.30-16.00u Kennismakingsmiddag sportklas voor leerlingen groep 8

ma 2 mrt De singel 9.00-14.15u proefdag voor alle nieuwe leerlingen van de singel

ma 2 mrt De singel aanvang 20.00u info-avond schooljaar 2015-2016 voor ouders nieuwe leerlingen (speciaal) basisonderwijs

Wo 4 mrt tBL, mondriaan collegestadion, heesch, ZuidWest

15.00-17.00 & 19.00-21.00u

Aanmelden nieuwe leerlingen!

Do 5 mrt tBL, mondriaan collegestadion, heesch, ZuidWest

19.00-21.00u

Aanmelden nieuwe leerlingen!

Wo 1 april De singel - uiterste datum inschrijvingen op Locatie de singel

Wo 3 juni stadion 14.00u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 3 juni tBL 15.00-17.00u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 3 juni ZuidWest 13.30-15.30u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 3 juni mondriaan college 14.00-16.30u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 1 juli De singel 13.30-14.30u Werkkleding passen voor nieuwe leerlingen

Wo 8 juli heesch 14.00-15.30u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 8 juli heesch 19.30-21.00u Kennismakingsavond voor ouders van nieuwe leerlingen

jaarKaLenDer 2014/2015 voor De Locaties tBL, monDriaan coLLege, staDion, heesch, ZuiDWest, De singeL

Belangrijke data voor groep 7 en 8

Het Hooghuis

Communicatie & PR

Jurriën van der Veer

E [email protected]

T 0412-224100

M 06-53752435

13007 AWA Hooghuis Jaarkalender.indd 1 08-10-14 10:25

JAARKALEndER 2015 VOOR dE LOCATiES TBL, mOndRiAAn COLLEGE, STAdiOn, HEESCH, ZuidWEST, dE SinGEL

Belangrijke data voor groep 7 en 8

Dag Datum Locatie tijDstip omschrijving

Wo 5 nov oss, De groene engel inloop 14.00 aanvang 14.30u informatiemiddag onderwijsaanbod voor basisschoolleerkrachten

Do 6 nov De singel 8.45 en 10.45u Kennismaken voor leerlingen van het Baken met hun leerkracht

ma 10 nov heesch 19.30-21.00u info-avond voor ouders en leerlingen groep 7 en 8

Di 11 nov De singel aanvang 20.00u info-avond schooljaar 2015-2016 voor ouders nieuwe leerlingen (speciaal) basisonderwijs

ma 17 nov tBL 19.30-21.00u informatieavond havo/vwo-expeditie

Wo 19 nov mondriaan college 14.00-17.00u 1e ronde proeflessen voor groep 8

ma 24 nov tBL 19.30-21.00u informatieavond havo/vwo-expeditie

ma 24 nov stadion 19.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen van groep 8

Di 25 nov stadion 19.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen van groep 8

Wo 26 nov ZuidWest 8.30-12.30u open morgen voor leerlingen groep 8

Do 27 nov ZuidWest 8.30-12.30u open morgen voor leerlingen groep 8

Do 27 nov ZuidWest 18.00-21.00u open avond voor ouders/verzorgers en leerlingen groep 8

Wo 3 dec tBL 14.00-16.00u proeflessen

ma 12 jan tBL 19.30-21.00u informatieavond atheneum en gymnasium masterclass

Wo 14 jan mondriaan college 18.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen van groep 8

Wo 14 jan tBL 14.00-16.00u meeloopmiddag

Wo 14 jan ZuidWest 13.30-16.00u Kennismakingsmiddag sportklas voor leerlingen groep 8

Do 15 jan De singel 13.00-14.00u rondleiding voor leerlingen met ouders/verzorgers. telefonisch aanmelden: 0412-224110

ma 19 jan tBL 19.30-21.00u info-avond gymnasium masterclass

Wo 21 jan stadion 14.00-16.15u proeflessen voor leerlingen groep 8

Do 22 jan De singel 13.00-14.00u rondleiding voor leerlingen met ouders/verzorgers. telefonisch aanmelden: 0412-224110

vr 23 jan mondriaan college 16.00-21.00u open dag voor ouders/verzorgers en leerlingen

vr 23 jan heesch 16.00-21.00u open dag voor ouders/verzorgers en leerlingen

Wo 28 jan tBL 14.00-16.00u proeflessen

Wo 4 feb mondriaan college 14.00-17.00u 2e ronde proeflessen voor groep 8

Do 5 feb De singel 13.00-14.00u rondleiding voor leerlingen met ouders/verzorgers. telefonisch aanmelden: 0412-224110

vr 6 feb tBL 16.00-21.00u open avond

vr 6 feb ZuidWest 18.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen

Wo 11 feb heesch 14.00-15.45u meemaakmiddag voor groep 8

Wo 25 feb heesch 19.30-21.00u voorlichtingsavond voor ouders en leerlingen groep 7 en 8

Wo 25 feb stadion 13.30-17.00 & 18.00-21.00u open middag & avond

Wo 25 feb ZuidWest 13.30-16.00u Kennismakingsmiddag sportklas voor leerlingen groep 8

ma 2 mrt De singel 9.00-14.15u proefdag voor alle nieuwe leerlingen van de singel

ma 2 mrt De singel aanvang 20.00u info-avond schooljaar 2015-2016 voor ouders nieuwe leerlingen (speciaal) basisonderwijs

Wo 4 mrt tBL, mondriaan collegestadion, heesch, ZuidWest

15.00-17.00 & 19.00-21.00u

Aanmelden nieuwe leerlingen!

Do 5 mrt tBL, mondriaan collegestadion, heesch, ZuidWest

19.00-21.00u

Aanmelden nieuwe leerlingen!

Wo 1 april De singel - uiterste datum inschrijvingen op Locatie de singel

Wo 3 juni stadion 14.00u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 3 juni tBL 15.00-17.00u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 3 juni ZuidWest 13.30-15.30u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 3 juni mondriaan college 14.00-16.30u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 1 juli De singel 13.30-14.30u Werkkleding passen voor nieuwe leerlingen

Wo 8 juli heesch 14.00-15.30u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 8 juli heesch 19.30-21.00u Kennismakingsavond voor ouders van nieuwe leerlingen

jaarKaLenDer 2014/2015 voor De Locaties tBL, monDriaan coLLege, staDion, heesch, ZuiDWest, De singeL

Belangrijke data voor groep 7 en 8

Het Hooghuis

Communicatie & PR

Jurriën van der Veer

E [email protected]

T 0412-224100

M 06-53752435

13007 AWA Hooghuis Jaarkalender.indd 1 08-10-14 10:25

56 H-magazine

Page 57: Hooghuismagazine 2015

Dag Datum Locatie tijDstip omschrijving

Wo 5 nov oss, De groene engel inloop 14.00 aanvang 14.30u informatiemiddag onderwijsaanbod voor basisschoolleerkrachten

Do 6 nov De singel 8.45 en 10.45u Kennismaken voor leerlingen van het Baken met hun leerkracht

ma 10 nov heesch 19.30-21.00u info-avond voor ouders en leerlingen groep 7 en 8

Di 11 nov De singel aanvang 20.00u info-avond schooljaar 2015-2016 voor ouders nieuwe leerlingen (speciaal) basisonderwijs

ma 17 nov tBL 19.30-21.00u informatieavond havo/vwo-expeditie

Wo 19 nov mondriaan college 14.00-17.00u 1e ronde proeflessen voor groep 8

ma 24 nov tBL 19.30-21.00u informatieavond havo/vwo-expeditie

ma 24 nov stadion 19.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen van groep 8

Di 25 nov stadion 19.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen van groep 8

Wo 26 nov ZuidWest 8.30-12.30u open morgen voor leerlingen groep 8

Do 27 nov ZuidWest 8.30-12.30u open morgen voor leerlingen groep 8

Do 27 nov ZuidWest 18.00-21.00u open avond voor ouders/verzorgers en leerlingen groep 8

Wo 3 dec tBL 14.00-16.00u proeflessen

ma 12 jan tBL 19.30-21.00u informatieavond atheneum en gymnasium masterclass

Wo 14 jan mondriaan college 18.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen van groep 8

Wo 14 jan tBL 14.00-16.00u meeloopmiddag

Wo 14 jan ZuidWest 13.30-16.00u Kennismakingsmiddag sportklas voor leerlingen groep 8

Do 15 jan De singel 13.00-14.00u rondleiding voor leerlingen met ouders/verzorgers. telefonisch aanmelden: 0412-224110

ma 19 jan tBL 19.30-21.00u info-avond gymnasium masterclass

Wo 21 jan stadion 14.00-16.15u proeflessen voor leerlingen groep 8

Do 22 jan De singel 13.00-14.00u rondleiding voor leerlingen met ouders/verzorgers. telefonisch aanmelden: 0412-224110

vr 23 jan mondriaan college 16.00-21.00u open dag voor ouders/verzorgers en leerlingen

vr 23 jan heesch 16.00-21.00u open dag voor ouders/verzorgers en leerlingen

Wo 28 jan tBL 14.00-16.00u proeflessen

Wo 4 feb mondriaan college 14.00-17.00u 2e ronde proeflessen voor groep 8

Do 5 feb De singel 13.00-14.00u rondleiding voor leerlingen met ouders/verzorgers. telefonisch aanmelden: 0412-224110

vr 6 feb tBL 16.00-21.00u open avond

vr 6 feb ZuidWest 18.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen

Wo 11 feb heesch 14.00-15.45u meemaakmiddag voor groep 8

Wo 25 feb heesch 19.30-21.00u voorlichtingsavond voor ouders en leerlingen groep 7 en 8

Wo 25 feb stadion 13.30-17.00 & 18.00-21.00u open middag & avond

Wo 25 feb ZuidWest 13.30-16.00u Kennismakingsmiddag sportklas voor leerlingen groep 8

ma 2 mrt De singel 9.00-14.15u proefdag voor alle nieuwe leerlingen van de singel

ma 2 mrt De singel aanvang 20.00u info-avond schooljaar 2015-2016 voor ouders nieuwe leerlingen (speciaal) basisonderwijs

Wo 4 mrt tBL, mondriaan collegestadion, heesch, ZuidWest

15.00-17.00 & 19.00-21.00u

Aanmelden nieuwe leerlingen!

Do 5 mrt tBL, mondriaan collegestadion, heesch, ZuidWest

19.00-21.00u

Aanmelden nieuwe leerlingen!

Wo 1 april De singel - uiterste datum inschrijvingen op Locatie de singel

Wo 3 juni stadion 14.00u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 3 juni tBL 15.00-17.00u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 3 juni ZuidWest 13.30-15.30u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 3 juni mondriaan college 14.00-16.30u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 1 juli De singel 13.30-14.30u Werkkleding passen voor nieuwe leerlingen

Wo 8 juli heesch 14.00-15.30u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 8 juli heesch 19.30-21.00u Kennismakingsavond voor ouders van nieuwe leerlingen

jaarKaLenDer 2014/2015 voor De Locaties tBL, monDriaan coLLege, staDion, heesch, ZuiDWest, De singeL

Belangrijke data voor groep 7 en 8

Het Hooghuis

Communicatie & PR

Jurriën van der Veer

E [email protected]

T 0412-224100

M 06-53752435

13007 AWA Hooghuis Jaarkalender.indd 1 08-10-14 10:25

Dag Datum Locatie tijDstip omschrijving

Wo 5 nov oss, De groene engel inloop 14.00 aanvang 14.30u informatiemiddag onderwijsaanbod voor basisschoolleerkrachten

Do 6 nov De singel 8.45 en 10.45u Kennismaken voor leerlingen van het Baken met hun leerkracht

ma 10 nov heesch 19.30-21.00u info-avond voor ouders en leerlingen groep 7 en 8

Di 11 nov De singel aanvang 20.00u info-avond schooljaar 2015-2016 voor ouders nieuwe leerlingen (speciaal) basisonderwijs

ma 17 nov tBL 19.30-21.00u informatieavond havo/vwo-expeditie

Wo 19 nov mondriaan college 14.00-17.00u 1e ronde proeflessen voor groep 8

ma 24 nov tBL 19.30-21.00u informatieavond havo/vwo-expeditie

ma 24 nov stadion 19.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen van groep 8

Di 25 nov stadion 19.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen van groep 8

Wo 26 nov ZuidWest 8.30-12.30u open morgen voor leerlingen groep 8

Do 27 nov ZuidWest 8.30-12.30u open morgen voor leerlingen groep 8

Do 27 nov ZuidWest 18.00-21.00u open avond voor ouders/verzorgers en leerlingen groep 8

Wo 3 dec tBL 14.00-16.00u proeflessen

ma 12 jan tBL 19.30-21.00u informatieavond atheneum en gymnasium masterclass

Wo 14 jan mondriaan college 18.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen van groep 8

Wo 14 jan tBL 14.00-16.00u meeloopmiddag

Wo 14 jan ZuidWest 13.30-16.00u Kennismakingsmiddag sportklas voor leerlingen groep 8

Do 15 jan De singel 13.00-14.00u rondleiding voor leerlingen met ouders/verzorgers. telefonisch aanmelden: 0412-224110

ma 19 jan tBL 19.30-21.00u info-avond gymnasium masterclass

Wo 21 jan stadion 14.00-16.15u proeflessen voor leerlingen groep 8

Do 22 jan De singel 13.00-14.00u rondleiding voor leerlingen met ouders/verzorgers. telefonisch aanmelden: 0412-224110

vr 23 jan mondriaan college 16.00-21.00u open dag voor ouders/verzorgers en leerlingen

vr 23 jan heesch 16.00-21.00u open dag voor ouders/verzorgers en leerlingen

Wo 28 jan tBL 14.00-16.00u proeflessen

Wo 4 feb mondriaan college 14.00-17.00u 2e ronde proeflessen voor groep 8

Do 5 feb De singel 13.00-14.00u rondleiding voor leerlingen met ouders/verzorgers. telefonisch aanmelden: 0412-224110

vr 6 feb tBL 16.00-21.00u open avond

vr 6 feb ZuidWest 18.00-21.00u info-avond voor ouders/verzorgers en leerlingen

Wo 11 feb heesch 14.00-15.45u meemaakmiddag voor groep 8

Wo 25 feb heesch 19.30-21.00u voorlichtingsavond voor ouders en leerlingen groep 7 en 8

Wo 25 feb stadion 13.30-17.00 & 18.00-21.00u open middag & avond

Wo 25 feb ZuidWest 13.30-16.00u Kennismakingsmiddag sportklas voor leerlingen groep 8

ma 2 mrt De singel 9.00-14.15u proefdag voor alle nieuwe leerlingen van de singel

ma 2 mrt De singel aanvang 20.00u info-avond schooljaar 2015-2016 voor ouders nieuwe leerlingen (speciaal) basisonderwijs

Wo 4 mrt tBL, mondriaan collegestadion, heesch, ZuidWest

15.00-17.00 & 19.00-21.00u

Aanmelden nieuwe leerlingen!

Do 5 mrt tBL, mondriaan collegestadion, heesch, ZuidWest

19.00-21.00u

Aanmelden nieuwe leerlingen!

Wo 1 april De singel - uiterste datum inschrijvingen op Locatie de singel

Wo 3 juni stadion 14.00u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 3 juni tBL 15.00-17.00u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 3 juni ZuidWest 13.30-15.30u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 3 juni mondriaan college 14.00-16.30u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 1 juli De singel 13.30-14.30u Werkkleding passen voor nieuwe leerlingen

Wo 8 juli heesch 14.00-15.30u Kennismakingsmiddag voor nieuwe brugklassers

Wo 8 juli heesch 19.30-21.00u Kennismakingsavond voor ouders van nieuwe leerlingen

jaarKaLenDer 2014/2015 voor De Locaties tBL, monDriaan coLLege, staDion, heesch, ZuiDWest, De singeL

Belangrijke data voor groep 7 en 8

Het Hooghuis

Communicatie & PR

Jurriën van der Veer

E [email protected]

T 0412-224100

M 06-53752435

13007 AWA Hooghuis Jaarkalender.indd 1 08-10-14 10:25

Page 58: Hooghuismagazine 2015

Meer infoHet kan natuurlijk zijn dat je nog vragen hebt na het lezen van dit magazine. Daarom adviseren we je de open dagen van onze scholen te bezoeken. De data van deze open dagen vind je in de jaarkalender op pagina 56. Je kunt een e-mail sturen naar [email protected] of een Tweet sturen naar onze Twitterpagina: @hethooghuis.

Strip gemaakt door Roald van Hoof Klas 4 Hooghuis West

HoofdredactieJurriën van der Veer

Coördinatie & eindredactieFloor van Amstel

TekstredactieSjannie van Tuijl - Oog voor uw tekst

Het Hooghuis

nieuwe Hescheweg 11

Postbus 384, 5340 AJ Oss

T 0412-224100

E [email protected]

FotografieRuud van de Wiel

Creatief concept & realisatieAward Communications & Creatief Planbureau, ’s-Hertogenbosch

uitgaveBureau Communicatie & PRJurriën van der Veer en Floor van Amstel

Januari 2015

COLOfON

Jurriën Floor

Sjannie

Ruud

tipCheck de vernieuwde site van

Het Hooghuis voor meer informatie. Daarop is ook een

filmpje te vinden, waarin twee leerlingen alles vertellen over de verschillende locaties vanHet Hooghuis en hoe je bij ons je eigen toekomst in kunt kleuren.

Strip gemaakt door Rick Goverde Klas 4 Hooghuis West

Oplossing pag.30: Kijk naar de gekleurde vlakken: Mondriaan ZuidWest Heesch TBL Stadion Ravenstein De Singel Den Bongerd

Page 59: Hooghuismagazine 2015

H-magazine 59

tip

Schoolkompas, online hulp bij het kiezen van een VO-school

Elk jaar stappen 200.000 basisschoolleerlingen over naar het voortgezet onderwijs. Schakel www.Schoolkompas.nl in als hulp bij het maken van die belangrijke keuze.

Schoolkompas is geen kieswijzer die één beste keus aanwijst. Schoolkompas helpt toekomstige brugklassers - en hun ouders - ontdekken welke scholen het beste aansluiten bij hun wensen.

Met Schoolkompas zoek je een VO-school in vier stappen:

Zoek scholen in je buurtVergelijk scholen op vijftien kenmerken(zoals aanbod, tevredenheid, veiligheid, groepsgrootte, leerwinst en examencijfers)

Bepaal je favoriete scholenBereid schoolbezoeken voor

Voor het eerst op deze uitgebreide manier: zoek en vergelijk de VO-scholen in jouw buurt.

12

34

Schoolkompas Advertentie JM voor Ouders.indd 1 20-12-12 10:34

21

34

Schoolkompas is ook

beschikbaar als app

Page 60: Hooghuismagazine 2015

60 H-magazine

Op 1 januari gaan Het Hooghuis en Het Mondriaan College samen verder.Het Mondriaan College wordt een locatie van Het Hooghuis. Samen zijn we nog beter in staat om een gevarieerd onderwijsaanbodte bieden voor de jeugd van deze regio. Via onze website www.hethooghuis.nl kunt u de ontwikkelingen volgen. We zijn blij om metde collega's van beide scholen een uitgebreid onderwijsaanbod te kunnen presenteren dat vanaf 1 augustus 2015 wordt ingevoerd.

Kleurt je leven

Nieuwe Hescheweg 11, Postbus 384, 5340 AJ Oss, 0412 - 224100, voor meer informatie [email protected]

Adv mondriaan-hooghuis-v2:Opmaak 1 03-10-2014 10:49 Pagina 1