Homepage | Montessori - Nieuwsbrief september 2019...Nieuwsbrief september 2019 Bibliotheek op...

11
Nieuwsbrief september 2019 Bibliotheek op school Vanaf dit schooljaar is de Montessori officieel een ‘dBoS’ school, oftewel we hebben de nieuwe Bibliotheek op School! Een echte bibliotheek vol met de nieuwste, leukste en mooiste bibliotheekboeken waar leerlingen met een pasje elke week boeken komen lenen. Bij deze bibliotheek, die op de zolder van de school zit, hoort ook een leesconsulent, Sanneke van den Boom, die elke dinsdagmiddag aanwezig is. Zij helpt de leerkrachten en leerlingen optimaal gebruik te maken van alles wat de bibliotheek te bieden heeft. En dat is een hoop, want als uw kind graag en goed leest, is dit zeer bevorderlijk voor de leerprestaties op school. En daarbij is lezen in een boek wat bij je past ook gewoon keileuk! De leerlingen mogen straks weer boeken lenen voor thuis en op school. Heeft de schoolbibliotheek niet het boek wat u of uw kind zoekt? Ga dan langs op een van de vestigingen van Bibliotheek Het Markiezaat, bijvoorbeeld in het centrum van Bergen op Zoom of Halsteren, en maak uw kind geheel gratis lid. Tot zijn/haar 18 e verjaardag mogen ze alle (luister)boeken en e-boeken gratis lenen. Ook u kunt met uw vragen omtrent lezen, boeken, boeken voor kinderen met leesproblemen terecht bij onze leesconsulent Sanneke. Vrijwilligers gezocht Wilt u graag helpen op school maar weet u niet precies hoe? Misschien is de schoolbibliotheek dan iets voor u! Voor de Bibliotheek op School op de Montessori zijn we nog op zoek naar vrijwilligers voor de uitleen van de boeken. Leuk en veelzijdig werk, zeker als u van kinderen en boeken houdt. Wat houdt het in? Op een ochtend of middag verzorgt u samen met een andere vrijwilliger de uitleen van de boeken. De kinderen haalt u in groepjes naar de bibliotheek en zij leveren hun boeken in en nemen nieuwe boeken mee. Dat gaat via een eenvoudig uitleensysteem op de computer dat heel makkelijk te gebruiken is. De teruggebrachte boeken zet u weer in de kast en dan komt de volgende groep. Is dit wat voor u, uw partner, ouders, buurman of buurvrouw? Geef u dan op bij juf Petra of Maud

Transcript of Homepage | Montessori - Nieuwsbrief september 2019...Nieuwsbrief september 2019 Bibliotheek op...

Page 1: Homepage | Montessori - Nieuwsbrief september 2019...Nieuwsbrief september 2019 Bibliotheek op school Vanaf dit schooljaar is de Montessori officieel een ZdBoS school, oftewel we hebben

Nieuwsbrief september 2019

Bibliotheek op school

Vanaf dit schooljaar is de Montessori officieel een ‘dBoS’ school, oftewel we hebben de nieuwe Bibliotheek op School! Een echte bibliotheek vol met de nieuwste, leukste en mooiste bibliotheekboeken waar leerlingen met een pasje elke week boeken komen lenen. Bij deze bibliotheek, die op de zolder van de school zit, hoort ook een leesconsulent, Sanneke van den Boom, die elke dinsdagmiddag aanwezig is. Zij helpt de leerkrachten en leerlingen optimaal gebruik te maken van alles wat de bibliotheek te bieden heeft. En dat is een hoop, want als uw kind graag en goed leest, is dit zeer bevorderlijk voor de leerprestaties op school. En daarbij is lezen in een boek wat bij je past ook gewoon keileuk!

De leerlingen mogen straks weer boeken lenen voor thuis en op school. Heeft de schoolbibliotheek niet het boek wat u of uw kind zoekt? Ga dan langs op een van de vestigingen van Bibliotheek Het Markiezaat, bijvoorbeeld in het centrum van Bergen op Zoom of Halsteren, en maak uw kind geheel gratis lid. Tot zijn/haar 18e verjaardag mogen ze alle (luister)boeken en e-boeken gratis lenen. Ook u kunt met uw vragen omtrent lezen, boeken, boeken voor kinderen met leesproblemen terecht bij onze leesconsulent Sanneke.

Vrijwilligers gezocht

Wilt u graag helpen op school maar weet u niet precies hoe? Misschien is de schoolbibliotheek dan iets voor u! Voor de Bibliotheek op School op de Montessori zijn we nog op zoek naar vrijwilligers voor de uitleen van de boeken. Leuk en veelzijdig werk, zeker als u van kinderen en boeken houdt.

Wat houdt het in? Op een ochtend of middag verzorgt u samen met een andere vrijwilliger de uitleen van de boeken. De kinderen haalt u in groepjes naar de bibliotheek en zij leveren hun boeken in en nemen nieuwe boeken mee. Dat gaat via een eenvoudig uitleensysteem op de computer dat heel makkelijk te gebruiken is. De teruggebrachte boeken zet u weer in de kast en dan komt de volgende groep.

Is dit wat voor u, uw partner, ouders, buurman of buurvrouw?

Geef u dan op bij juf Petra of Maud

Page 2: Homepage | Montessori - Nieuwsbrief september 2019...Nieuwsbrief september 2019 Bibliotheek op school Vanaf dit schooljaar is de Montessori officieel een ZdBoS school, oftewel we hebben

Kamp

Bovenbouwkamp “HAPPY CAMPING”

Van 4 t/m 6 september zijn we met de groepen 7 en 8 op schoolkamp geweest.

We logeerden in de “Luchtballon” midden in de bossen van Ossendrecht waar we allerlei

activiteiten rondom het thema “HAPPY CAMPING” gedaan hebben onder leiding van ons

eigen Montessori animatieteam! We hebben o.a. gezwommen en een activiteitencircuit

gedaan. Ook een quiz en een puzzelspel waren onderdeel van het programma.

Natuurlijk mochten een bonte avond en een kampvuur niet ontbreken en hebben de

kinderen ook lekker veel in het bos kunnen spelen.

Het was een geslaagd en gezellig kamp!

MQ scan F!tFabriek

Alle kinderen hebben vorige week een toestemmingsformulier meegekregen voor de MQ scan van de F!tFabriek…deze scan bepaalt het motorisch niveau van de kinderen. Mocht u meerdere kinderen op onze school hebben, dan graag per kind een toestemmingsformulier invullen. U dient dit formulier altijd terug in te leveren bij de leerkracht, of u nu wel of geen toestemming geeft.

Graag alle formulieren vóór 1 oktober inleveren bij de leerkracht!

(Mocht u geen formulier meer hebben, dan kunt u uiteraard een nieuw formulier vragen)

Page 3: Homepage | Montessori - Nieuwsbrief september 2019...Nieuwsbrief september 2019 Bibliotheek op school Vanaf dit schooljaar is de Montessori officieel een ZdBoS school, oftewel we hebben

Even voorstellen:

Hallo allemaal,

Mijn naam is Joshua Broeders , 27 jaar en ik kom uit Zevenbergen. Velen hebben mij wellicht al een keer zien lopen in en rond de school. Sinds mei ben ik de vakdocent bewegingsonderwijs binnen de Stichting ABBO. Dit betekent dat ik veel bewegingslessen mag gaan geven binnen de verschillende scholen. Hiervoor heb ik 4 jaar gewerkt bij de Fitfabriek in de gemeente Bergen op Zoom en in die jaren was ik ook altijd al aanwezig op de verschillende scholen binnen de stichting.

Ik ben een energiek persoon die graag anderen helpt om beter te worden. Mijn doel is om de kinderen voor te bereiden op een leven lang met plezier bewegen. Dit laat ik ook terug komen tijdens de lessen bewegingsonderwijs. Iedereen moet op zijn of haar niveau mee kunnen doen aan een gymles. En het maakt mij niet uit of iets wel of niet lukt, ik vind het mooi als er nieuwe onderdelen geprobeerd worden.

Plezier in bewegen staat voorop. Mijn eigen sport is voetbal. Naast zelf voetballen ben ik ook trainer van de allerkleinste jongens en meisjes van de vereniging in Zevenbergen. Op het moment dat ik nog tijd over heb, ben ik te vinden in de sportschool.

Ik heb heel veel zin om als vakdocent de kinderen deel te laten nemen aan de bewegingslessen. Mocht u vragen hebben over het bewegen of over andere zaken, stel ze dan gerust.

We zien en spreken elkaar!

Sportieve groetjes

Hoera, gewonnen! Kick off Fitfabriek

Joehoe!!! Afgelopen schooljaar hebben (van alle scholen in Bergen op Zoom) onze kinderen van de Montessori zich het vaakst ingeschreven voor Sjors Sportief…wat een sportieve kanjers hebben wij hier op school!

Page 4: Homepage | Montessori - Nieuwsbrief september 2019...Nieuwsbrief september 2019 Bibliotheek op school Vanaf dit schooljaar is de Montessori officieel een ZdBoS school, oftewel we hebben

Daarom hebben we een leuke kick-off door Sjors Sportief gewonnen Onze zevende groepers hebben zich daarnaast ook nog eens als meesten ingeschreven, zij verdienen daardoor nog een extra prijsje…spannend! Woensdag 9 oktober tussen 9:00 en 10:00uur komt de Fitfabriek de kick-off verzorgen. We beginnen met een gezamenlijke dans op het liedje ‘bewegen is gezond’! Daarna is er nog een praatje door de Rabobank (hoofdsponsor) en door wethouder Weiss. Ook wordt de wisselbeker uitgedeeld. Als afsluiting is er nog een kinderpersconferentie. Elke klas mag 1 vraag stellen aan wethouder Weiss die gaat over sport en bewegen. Dat zal dus een hele gezellige ochtend worden!

Nieuwe naschoolse rooster van de Fitfabriek

Het nieuwe naschoolse rooster van de Fitfabriek is bekend, zie linkje. Mocht het linkje niet direct werken, dan even de link kopiëren en plakken in de adresbalk. file:///C:/Users/administratie/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/IE/VJFQQOAU/Rooster%20%20naschoolse%20voor%20scholen%20schooljaar%202019-2020%20(1).pdf#page=1

In het rooster ziet u de locatie , datum en tijd van de naschoolse activiteiten. Als het goed is heeft u via uw leerkracht ook al de flyer van de F!TFabriek ontvangen…hierin staan de activiteiten die er de komende periode tot aan de herfstvakantie aan komen.

Bij vragen kunt u gerust even een mailtje sturen naar:

[email protected]

Page 5: Homepage | Montessori - Nieuwsbrief september 2019...Nieuwsbrief september 2019 Bibliotheek op school Vanaf dit schooljaar is de Montessori officieel een ZdBoS school, oftewel we hebben

Golf & Fun RaboKidz dag

Hartsikke leuk…

…wie doet er mee?!

Verrijking

“Bienvenue en France!”

Dat ziet er interessant uit. Franstalige boeken:

‘De letters zijn hetzelfde, maar we begrijpen er niet veel van!’ Een nieuwe taal leren is echt een uitdaging en dat is leuk.

Sommige kinderen hebben die extra uitdaging op school nodig en genieten er ook nog van.

Het is duidelijk: de verrijkingslessen zijn weer begonnen!

Page 6: Homepage | Montessori - Nieuwsbrief september 2019...Nieuwsbrief september 2019 Bibliotheek op school Vanaf dit schooljaar is de Montessori officieel een ZdBoS school, oftewel we hebben

Dit jaar is Tamar gestart met het geven van Franse les aan verschillende groepen. Vooral het spreken staat centraal. Door middel van liedjes, verhaaltjes en kleine rollenspelen zullen zij kennis gaan maken met de taal van onze zuiderburen. Zij kunnen straks al een praatje maken in België of Frankrijk en wie weet bestellen zij tijdens de volgende vakantie wel jullie drankje en hapje!

Wie helpt er mee?

HOE FRIS IS JOUW STRAND?! – opschoonactie van de Binnenschelde, het strand en de boulevard.

Help mee de Binnenschelde schoon te maken tijdens Hoe Fris is jouw strand?! op zondag 29 september. Pak een prikstok om zwerfafval van het strand en de boulevard te halen, of spring op een sup board om het water plasticvrij te maken. De opschoonactie van de Binnenschelde wordt georganiseerd door Marlies van Lier van FRIS Presentaties en Ron Geertse van Sup Surfari.

Een opschoonactie op en om het water was er nog niet geweest. Ron was meteen enthousiast toen Marlies hem vroeg hier aan mee te werken. Op een sup board paddle je langs de waterkant en zo haal je alles uit het water wat er niet in thuis hoort. Daarnaast kan je natuurlijk ook het strand en de boulevard op om al het zwerfafval op te ruimen.

Een extra World Clean-up Day

Marlies en Ron haken aan bij de World Clean-up Day van 21 september maar dan een weekje later. Zij vinden dat je vaker dan 1 dag per jaar de handen uit de mouwen kunt steken. Dus iedereen die het leuk vindt kan op zondag 29 september het water op gaan en de natuur een handje helpen.

Er is ook plek voor duurzame ondernemers die op hun eigen manier een steentje bijdragen aan een betere en schonere leefomgeving. Mocht je zo’n ondernemer zijn of wil je ook met een prikstok het water, strand en boulevard opruimen, dan kan je je aanmelden via de website: www.bozbeach.nl.

Hoe Fris is jouw buurt?!

Hoe Fris is jouw buurt?! van 23 mei 2018 was het eerste opschoon-initiatief van Marlies van Lier. Haar bedrijf FRIS Presentaties staat niet alleen voor een frisse presentaties, maar ook voor een frisse omgeving. Samen met een veertigtal vrijwilligers en het Rangers team van het buurtpreventieteam Muziekbuurt haalde zij op die dag maar liefst 92 kilo zwerfafval op.

Naast een tweede opschoonactie in de binnenstad van Bergen op Zoom was er afgelopen Moederdag een mooie samenwerking met Stadsboerderij de Kleine Kievit en Boswachter Wout Romijnders. Onder begeleiding van Wout trokken de vrijwilligers door het bos van

Page 7: Homepage | Montessori - Nieuwsbrief september 2019...Nieuwsbrief september 2019 Bibliotheek op school Vanaf dit schooljaar is de Montessori officieel een ZdBoS school, oftewel we hebben

Zoomland en daarna was er een lunch op de boerderij. Zo trekt de opschoonkaravaan van de wijk naar de stad en van het bos nu naar het strand.

Hoe FRIS is jouw strand?!

Wanneer: Zondag 29 september

Tijd: 14:00 uur verzamelen bij het

Strandhuys - De Boulevard 55, 4617 HB,

Bergen op Zoom

Na een kop koffie gaan we iedereen

voorzien van materiaal zoals

handschoenen, prikstokken en

vuilniszakken. De dag duurt ongeveer tot

17:00uur.

Aanmelden (ivm materiaal) op

www.bozbeach.nl

Ter herinnering:

- vóór 1 oktober inleveren

toestemmingsformulier MQ scan FitFabriek

- 9 oktober: Kick off Sjors Sportief op school

- 9 oktober: Golf & Fun RaboKidzdag

- 2 t/m 11 oktober: Kinderboekenweek

- 12 t/m 20 oktober: Herfstvakantie!

- Ben je iets kwijt? Kijk eens in de gevonden voorwerpen kist in de gang van het

hoofdgebouw…

Page 8: Homepage | Montessori - Nieuwsbrief september 2019...Nieuwsbrief september 2019 Bibliotheek op school Vanaf dit schooljaar is de Montessori officieel een ZdBoS school, oftewel we hebben

Belangrijke data schooljaar 2019/2020:

12 t/m 20 oktober Herfstvakantie

6 december Studiedag (alle kinderen vrij)

21 december t/m 5 januari Kerstvakantie (20 december om 12.30u vrij)

6 – 7 februari Studiedagen (alle kinderen vrij)

22 februari t/m 1 maart Voorjaarsvakantie (21 februari om 14u vrij)

9 maart Studiedag (alle kinderen vrij)

10 april Goede Vrijdag (alle kinderen vrij)

13 april Tweede Paasdag

25 april t/m 10 mei Meivakantie

21 - 22 mei Hemelvaart

1 juni Tweede Pinksterdag

23 – 24 juni Studiedagen (alle kinderen vrij)

10 juli Studiedag (alle kinderen vrij)

11 juli t/m 23 augustus Zomervakantie!

Vertrouwenspersonen Montessorischool

Interne vertrouwens personen en pestcoördinatoren: Maud Koopman, bereikbaar op: email: [email protected], telefoonnummer 0164-251607

Monique Verbiest, bereikbaar op: email: [email protected], telefoonnummer: 0164-251607

Extern vertrouwenspersoon (op bestuursniveau): Annette de Koning-Meeùs, bereikbaar op: email: [email protected] , telefoonnummer 06-1058536

Page 9: Homepage | Montessori - Nieuwsbrief september 2019...Nieuwsbrief september 2019 Bibliotheek op school Vanaf dit schooljaar is de Montessori officieel een ZdBoS school, oftewel we hebben

Plom

Verkeer bij Plom Broem broem.. de komende weken staan in het teken van verkeer bij Plom. In de groep is een kijktafel waarop allemaal materialen staan die te maken hebben met verkeer. Een echt stoplicht die op rood, oranje en groen kan springen! Auto’s, een zebrapad en verkeerborden en verschillende boekjes die over verkeer gaan staan ook op de kijk tafel. Ook staan alle knutsels in het teken van verkeer. Zo hebben we een stoplicht geknutseld en een grote trein waarin alle kindjes een eigen wagonnetje hebben. Het wagonnetje mochten de kinderen eerst verven en daarna kwam er een fotootje op. En als het lekker weer is dan gaan we naar buiten en maken de kinderen een parcours en rijden ze met de fietsjes over het parcours. Broem broem…

Page 10: Homepage | Montessori - Nieuwsbrief september 2019...Nieuwsbrief september 2019 Bibliotheek op school Vanaf dit schooljaar is de Montessori officieel een ZdBoS school, oftewel we hebben

Peuterspeelzaal Ons Marieke

Welkom bij Ons Marieke:

Peutergroep Ons Marieke heeft ook vakantie gehad, maar is weer fijn gestart. We beginnen dan altijd weer met het thema welkom om te kijken hoe ons dagritme is en wat er allemaal te doen is op de peutergroep.

We zijn ook weer blij met de nieuwe kindjes die gestart zijn en wensen de kindjes die eind van het schooljaar afscheid hebben genomen veel plezier op de basisschool.

Page 11: Homepage | Montessori - Nieuwsbrief september 2019...Nieuwsbrief september 2019 Bibliotheek op school Vanaf dit schooljaar is de Montessori officieel een ZdBoS school, oftewel we hebben

BSO Parelridders

Booeehh! Schrokken jullie? Wij bij de Parelridders zijn al in echte ‘griezel’ sferen. In de herfstvakantie is ons thema: Halloween. In die week besteden wij aandacht aan verschillende, griezelige activiteiten zoals : spinnenweb maken van zout, bananenspookjes, skelet van wattenstaafjes, mummie van papier en nog veel meer…

Om het thema wat extra aandacht te geven, toveren wij ons lokaal dan ook al vroeg om in een griezelige sfeer. Zo hebben we al een Halloween thema deur gemaakt, met windowmakers (stiften voor op de ramen) mochten de kinderen op de ramen iets kleuren wat te maken heeft met Halloween en zo toveren wij heel onze lokaal om in HALLOWEEN!