Holebi boeken en films

Click here to load reader

 • date post

  11-Jan-2017
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Holebi boeken en films

 • Beste directeur, directrice, leerkracht, schoolmedewerk(st)er, lezer(es),

  Holebiseksualiteit is steeds meer zichtbaar en bespreek-baar geworden in onze maatschappij. Toch is het aan-vaarden van de eigen seksualiteit voor veel holebi-jonge-ren nog lang geen vanzelfsprekendheid.

  Deze brochure is opgesteld vanuit de overtuiging dat de schoolomgeving een belangrijke ondersteunende rol kan spelen in de zoektocht naar ons seksueel zelfbeeld. Jon-geren hebben in eerste instantie behoefte aan goede in-formatie en vinden deze hoofdzakelijk via internet. Men is niet zozeer op zoek naar oorzaken, wetenschappelijke verklaringen en cijfers, maar eerder naar goede verha-len. Verhalen die vertellen over de complexiteit en ver-warring, maar eveneens aantonen hoe verwarmend het kan zijn als de ene van de andere houdt. Naast talloze weblogs met persoonlijke verhalen op het internet, ma-gazines en (holebi-)jongerenbewegingen, kunnen ze zich via jeugdliteratuur en films inleven in het levensverhaal van holebis.

  De lijst is zowel gericht naar jongere kinderen (die in hun leefwereld met holebiseksualiteit te maken krijgen) als naar jongeren uit het secundair onderwijs (die op zoek zijn naar hun eigen seksuele identiteit en geaardheid).

 • Deze lijst past perfect in de schoolbibliotheek. Het is meteen een duidelijk signaal: Holebiseksualiteit is op onze school bespreekbaar. Dit signaal is niet alleen erg belangrijk voor de holebi-jongeren zelf, maar ook voor alle andere leerlingen. Want hier geldt : onbekend maakt onbemind.

  Deze brochure is ook beschikbaar voor verenigingen en bibliotheken. Wellicht vindt u in deze brochure de in-spiratie om zelf een aantal van de vermelde boeken en films voor de bibliotheek of de mediatheek aan te kopen. Wij hopen dat deze brochure een toegankelijke plaats krijgt.

  Met vriendelijke groeten,

  Andr Nytemans namens de werkgroep holebis i.s.m. de diversiteitsdienst

  Werkgroep Holebis van de Diversiteitsdienst Stad Brugge, in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Brugge en Stad Brugge.

 • kiNDerBOekeN

  De boeken en films kunt u vinden in de Openbare Bibliotheek Brugge ( www.brugge.be/bibliotheek ) of de betere boekhandel.

  Wij hebben slechts een selectie opgenomen, in de bibliotheekcatalogus kunt u nog meer titels raadplegen.

  Jongeren met vragen over hun gevoelens kunnen te-recht bij de adressen achterin deze brochure of anoniem bellen naar de Holebifoon op het gratis telefoonnum-mer 0800 / 99 533 (ma en do 18u tot 22u en woe 14u tot 22u).

 • Peppino

  Rindert Kromhout Querido, 1990 (vanaf 9 jaar)

  Peppino is een cir-cusjongen in een berenpak die er genoeg van heeft. Als hij in de vrije natuur koud krijgt trekt hij zijn berenpak aan, maar wanneer hij wakker wordt ligt er een echte zwarte beer naast hem, althans dat denkt hij.

  El is zo blij van Els van Gode-Liva Ule-ners brengt het verhaal van twee hamsters, terwijl Jacques Brooijmans in Spinsels van een kater een poezenverhaal beschrijft.

  De jurk van Jan

  Katrien Vandewoude. Clavis, 2003 (vanaf 7 jaar)

  in de winkel ziet Fien haar nieuwe buurman

  Jan. Hij koopt een jurk. Voor wie? Fien hoort dat hij geen vrouw, vriendin of dochter heeft. Ze piekert zich suf. kocht Jan de jurk dan voor zich zelf?

  Ook leuk is Ik wil een jurk van Pauline Michgelsen. (Querido, 2001)

  Durf voor drie

  Bart Moeyaert. Querido, 2007 (vanaf 6 jaar)

  Drie verhalen die heruitgegeven zijn;

  De brief die rosie vond. rosie die zo nieuwsgierig is naar de inhoud van de brief die ze vindt, dat ze hem uiteindelijk durft open te stomen. een kuil om in te wonen schildert de ontmoetingen van een doe-jongetje met een lees-jongetje. in het beest heet Mona worden drie kinderen geterroriseerd door een verve-lend beest.

  Koning en Koning

  Linda De Haan en Stern Nijland. Gottmer, 2000 (vanaf 6 jaar)

  er was eens een kroonprins die geen zin had om te trouwen. Maar dat kan natuur-lijk niet. Als een kroonprins ooit koning wil worden, dan moet hij getrouwd zijn. Dus ging de oude koningin, die eindelijk wel eens op pensioen wilde, op zoek naar een geschikte partner voor haar zoon.

 • Hannah en het raadsel van de stilte

  Kaat Vrancken Querido, 2000 (vanaf 8 jaar)

  Mamma heeft een reis gewonnen en neemt Hannah mee. Pappa blijft liever thuis, waar het stil is. Als de knappe Tony voortdurend op alle uitstapjes meegaat, verdenkt Hannah dat haar moeder stie-kem een liefdesvriend heeft. Pas wanneer Yaron ten tonele verschijnt, beseft Han-nah dat ze geen twee papas zal krijgen.

  Twee meisjes

  Siska Goeminne en Anne Westerduin Afijn, 2006 (vanaf 9 jaar)

  De twee meisjes Ot en Toke vinden elkaar op de eerste dag van een nieuw schooljaar: het begin van een hechte vriendschap. Maar als Ot verhuist, verliezen ze elkaar uit het oog. Jaren later komen de twee elkaar op-nieuw tegen. Ze zijn oud en grijs nu, maar het weerzien doet hun harten dansen. Vriendschap laat je vanbinnen jong voelen tot men zachtjes uit het leven verdwijnt.

  Wie o wie?

  Erik van Os. Gottmer 2001 (vanaf 6 jaar)

  Dit is het verhaal van koningin Marie, die graag wilde trouwen, maar niet wist met wie. Wat had ze het toch moeilijk, arme koningin Marie, want ze kon niet kiezen tussen Leo en Louis.

  Andere prentenboeken zijn Bij Mij Thuis van Sara Kroos, Wil je met me trouwen? van Bette Westra, Twee pappas voor Tango (Edith Schreiber-Wicke), Mam en mama gaan trouwen! (Ken Setterington), The Sissy Duckling van Harvey Fierstein. Niet alle vertalingen zijn even geslaagd.

  Halewijntje en de struikrovers

  Jaap De Vries Querido, 1998 (vanaf 7 jaar)

  een aandoenlijk nar-ratief verhaal over een ridder Jorick die liever bij Halewijntjes broer slaapt dan bij haar. Wanneer hun paard door rovers is gestolen en Halewijntje door een heks is vastgezet, zoeken de twee geliefden naar de daders. Gelukkig krijgt Halewijntje op het einde een man, en daar komen maar liefst 66 kinderen van!

 • Brieven van mijn broertje

  Chris Donner en Sylvia Weve. Querido 1995 (vanaf 10 jaar)

  Matti schrijft va-kantiebrieven aan

  zijn grote broer Chris. Die broer is niet mee op reis omdat hij de fami-lie onrecht aangedaan heeft, volgens zijn moeder. Wat dat onrecht wel is, komen we pas helemaal op het einde van het verhaal te weten: Chris is homo en stond zn vriendje te zoenen in het bijzijn van zn zusje!

  Confetti conflict

  Carry Slee, Van Hol-kema en Warendorf, 2002 (vanaf 11 jaar)

  Mark en Jasmijn zijn het krenterige gedrag van Johan in hun klas zat! Hij verpatst de grote zak confetti die hij had gekregen voor een feestje, en draagt maar een kwartje bij aan een ca-deau voor een zieke klasgenoot. Ze be-denken een plannetje. Johan loopt erin. Maar de triomf is van korte duur

  Spinnertje

  Olivier Van Gierde-ghom, Frederik De Schepper, Jong & HiB, 2008 (vanaf 6 jaar)

  Jonas logeert bij Tante Tien en bij het eten van groene soep komt er iets vreemds uit zijn neus. Het is zijn Spinnertje die zorgt dat hij verliefd kan worden. Alleen is Jonas niet verliefd op een meisje.

  Educatieve uitgave verscheen bij de Provincie West-Vlaanderen met begeleidende dvd en acht kant-en-klare lessen voor het basison-derwijs. Het verhaal is vertaald naar het En-gels, Russisch en Italiaans.

  Majlent

  Ted van Lieshout Van Goor, 1991 (Vanaf 11 jaar)

  Joeri wil een won-der. Hij denkt dat hij beter in de wereld

  zou passen als meisje en is bereid om of-wel een been af te staan of een oog, of nee doe toch maar doof. Want Joeri is al kwartdoof. Wanneer zijn moeder in het ziekenhuis belandt, vermoedt hij dat ze haar ene zwakke been zal verliezen en dat dit de prijs is voor zijn wonder. Misschien is jongen zijn toch nog niet zo slecht.

 • Gewoon Wouter

  Marieke Otten Van Tricht, 2004 Makkelijk Lezen AVI 6

  Wouter is vijftien en doet mee met het schooltoneel. Hij kaapt een hoofdrol weg en langzamer-hand voelt hij iets voor Thijs. Hij heeft een vriendin. Wouter wil niet anders zijn dan de andere leerlingen en is bang gepest te worden. Dus probeert hij zijn beste vriendin Janna te versieren. Als zijn klasgenoten een liefdesgesdicht van hem vinden, neemt Janna het voor hem op.

  De dansmeester

  Peter Vervloed Zwijsen, 1997 Makkelijk Lezen AVI 7

  eddie is de nieuwe meester van groep 8. De

  klas ontdekt dat dansen zijn grote passie is. Wessel en remco treiteren hem da-gelijks, Ayoena vindt hem leuk. Als eddie in elkaar geslagen wordt, nemen Ayoena samen met de directeur en enkele andere leerlingen het voor hem op.

  Schuilen in een jas

  Benny Lindelauf Van Goor, 1999 Makkelijk Lezen AVI 8

  Johannes heeft leuke-mie gehad. Na maan-

  den in het ziekenhuis is hij beter en kan hij naar huis, naar zijn vaders Herman en Pie-ter. Toch is Johannes nog erg bang, dat de ziekte weer terugkomt. Gewoon verder gaan als vroeger is niet makkelijk, maar met twee overbezorgde vaders komt het wel goed.

  Lekker wakker

  Lydia Rood Leopold, 2000 Makkelijk Lezen AVI 7

  Charley haar twee moeders zijn allebei politieagent. Met de

  verhalen over nachtdienst, wil ze zelf aan de lijve ervaren hoe het is om rond te zwerven in de stad en te slapen in een kartonnen doos.

 • JeuGDLiTerATuur

 • Jongensdroom

  Lorna Minkman Lannoo, 2007

  David is een ze-ventienjarige trans-jongen die nog het lichaam heeft van

  een meisje (hij spuit al wel hormonen). Op een nieuwe school komt hij Tess en Menno tegen. er ontstaat een hechte vriendschap waarbij David er niet meer onderuit komt om zijn geheim te vertel-len.

  Ons derde lichaam

  Edward van de Vendel, Querido, 2006

  Nadat Tycho Zeling de brutaalste zomer van zijn leven heeft

  meegemaakt gaat hij naar de Nationale Schrijfac