MOOOV - films: mei / juni 2014

12
TURNHOUT-GENK MEI-JUNI 2014 f ilms met zicht op de wereld

description

 

Transcript of MOOOV - films: mei / juni 2014

Page 1: MOOOV - films: mei / juni 2014

TURNHOUT-GENKM E I - J U N I 2 014

f ilms met zicht op de wereld

Page 2: MOOOV - films: mei / juni 2014

MOOOV20142

FILMFESTIVALSin Brugge, Turnhout, Genk, Sint-Niklaas, Lier, Koersel-Beringen, Roeselare, Lommel en Dilbeek

FILMVERTONINGEN DOORHEEN HET JAARwekelijks o.a. Turnhout en Genk

FILMEDUCATIEmet schoolvoorstellingen, achtergronddossiers bij de films, visiedagen voor leerkrachten en educatieve projecten

CINÉBIBeen aanbod voor bibliotheken van de provincies Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen met wisselcollecties, aankoopadvies, een MOOOV-approved-label en e-learning trajecten

MOOOV-LABELmet DVD- en andere releases

COVER:DEUX JOURS, UNE NUIT, Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, België, 2014

Page 3: MOOOV - films: mei / juni 2014

3WWW.MOOOV.BE

THE GRAND BUDAPEST HOTEL

Deze bijzondere film speelt zich af in een gerenommeerd Europees hotel tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De film vertelt de avonturen van de legendarische conciërge M. Gustave en Zero Moustafa, de piccolo die zijn beste vriend wordt. Het verhaal gaat over de diefstal en opsporing van een schilderij van onschatbare waarde uit de renaissance en de strijd om een aanzienlijk familiefortuin, dit alles tegen de achtergrond van een dramatisch veranderend Europa. En zo duikt deze film steeds dieper in de verzonnen geschiedenis van een hotel dat raakt aan een duistere realiteit van opkomende intolerantie en fascisme.

Gefilmd in strakke en kleurrijke kaders in een opzettelijk oubollig ogende stijl met heel veel ruimte voor speelse en cartooneske situaties, is dit in de eerste plaats een heerlijke komedie vol met maffe personages en kluchtige taferelen. Maar de film is meer dan alleen geestig en virtuoos geënsceneerd, want aan de basis van al die uitzinnigheid ligt een fijngevoelig drama dat melancholie en nostalgie ademt. Een weemoedig verhaal over vriendschap en loyaliteit in tijden waarin verraad overheerste.

Wes AndersonVS, 2014101 minuten

Utopolis TurnhoutDI 13/05 - 20u00

Euroscoop GenkDO 15/05 - 20u15ZO 18/05 - 11u00

Page 4: MOOOV - films: mei / juni 2014

MOOOV20144

DEUX JOURS, UNE NUIT

Sandra, de dertig voorbij, getrouwd, twee kinderen, kan na een depressie niet terug aan het werk. Veertien van de zestien collega’s stemden tegen haar terugkeer; ze moesten kiezen tussen de terugkeer van Sandra of elk een premie ontvangen. Op aandringen van Juliette, een collega die achter Sandra staat en die de ploegbaas ervan verdenkt de stemming te hebben vervalst, zal maandagochtend een nieuwe stemronde gehouden worden. Tijdens het weekend vóór die maandag zoekt Sandra met de hulp van haar man haar collega’s op om hen te overtuigen hun premie te weigeren, zodat zij haar werk kan behouden. Opnieuw een bijzonder actuele film van de twee broers rond werkloosheid. De film zoemt in op een zeer menselijk verhaal, helemaal passend in het gekende universum van de Dardennes, maar op een zeer universele manier: hoeveel solidariteit en menselijkheid kun je je veroorloven, als je zelf het water aan de lippen voelt? Rondom dit thema weven de makers een verhaal van een vrouw die ophoudt bang te zijn voor het leven, het verhaal van een liefde tussen een vrouw en haar man. Een film met interessante en gelaagde personages, met heel veel oog voor gebaren, blikken, woorden en stiltes.

Jean-Pierre DardenneLuc Dardenne België, 2014

90 minuten

Utopolis TurnhoutDI 20/05 - 20u00

Euroscoop GenkDO 22/05 - 20u15ZO 25/05 - 11u00

Page 5: MOOOV - films: mei / juni 2014

5WWW.MOOOV.BE

NIGHT MOVES

Josh werkt op een biologische boerderij in Oregon. Door zijn contact met een aantal milieuactivisten wordt zijn ecologische overtuiging radicaler. Hij wil actie en zoekt nauwere banden met de jonge activiste Dena en met Harmon, een ex-marinier met een nogal troebel verleden. Samen ondernemen ze een nachtelijke riviertocht om een grootse daad te stellen. Onder druk van keuzes die gemaakt moeten worden en onvoorziene ontwikkelingen verschuiven en verdraaien hun levenshoudingen en onderlinge verhoudingen. Cineaste Kelly Reichardt is reeds 20 jaar actief als auteur, regisseur en editor. MOOOV toonde van haar reeds ‘Wendy and Lucy’ en ‘Meek’s Cutoff’. In deze film brengt ze een sterke cast samen om een verhaal te vertellen over engagement en verantwoordelijkheid. Steven Tuffin, hoofdredacteur van Vertigo, ziet terecht dat de cineaste kiest voor een iets toegankelijker film, maar dat betekent niet dat het een hapklare brok is geworden. Deze thriller neemt zijn tijd, laakt overbodige dialogen en weet tot op het laatste moment te boeien.

Kelly Reichardt VS, 2013120 minuten

Utopolis TurnhoutDI 27/05 - 20u00

Euroscoop GenkDO 29/05 - 20u15ZO 01/06 - 11u00

Page 6: MOOOV - films: mei / juni 2014

MOOOV20146

VIVA LA LIBERTÀ

De Italiaanse verkiezingen naderen. Partijleider Enrico Oliveri kan de druk niet aan en verdwijnt spoorloos. Om een schandaal te voorkomen benadert partijlid Andrea Bottini op advies van zijn vrouw Enrico’s tweelingbroer Giovanni, een briljant filosoof met een bipolaire stoornis. Andrea is zo door hem gefascineerd dat hij een risicovol plan bedenkt. Zo keert de partijleider plotseling terug. Zijn speeches zijn poëtisch, verrassend en meeslepend. Al snel is hij ongekend populair in de media en bij de kiezers. Maar vanaf een geheime plaats wacht iemand alle ontwikkelingen belangstellend af...

Tragikomedie waarin de leider van een Italiaanse oppositiepartij spoorloos verdwijnt en vervangen wordt door zijn briljante, maar enigszins gestoorde tweelingbroer. Zowel Enrico als Giovanni worden gespeeld door Toni Servillo, de beste Italiaanse acteur van dit moment die floreerde in de beste Italiaanse film van de afgelopen tien jaar: ‘La Grande Bellezza’. Hier speelt hij een magistrale dubbelrol. Zijn vertolkingen van de twee totaal verschillende broers tonen zijn meesterschap: met de juiste houding of een andere oogopslag weet hij overtuigend de eigen persoonlijkheid van iedere broer neer te zetten. Door de grappige en slimme dialogen is het kijken naar deze film een waar genot.

Roberto Andò Italië, 201394 minuten

Utopolis TurnhoutDI 03/06 - 20u00

Euroscoop GenkDO 05/06 - 20u15ZO 08/06 - 11u00

Page 7: MOOOV - films: mei / juni 2014

7WWW.MOOOV.BE

TOM À LA FERME

Tom, een jonge reclameontwerper, reist met de wagen naar het Canadese platteland voor de begrafenis van zijn minnaar. Daar aangekomen blijkt niemand te weten wie hij is, of wat zijn relatie met de overledene was. Op de boerderij van zijn overleden minnaar raakt Tom in de ban van Francis, de broer, een dreigende homofobe eenzaat met wie om de een of andere duistere reden niemand in het dorp iets te maken wil hebben. Tom wordt meegesleurd in een sadistisch spelletje waarvan de broer de regels bepaalt.

Regisseur en hoofdacteur Xavier Dolan, nog net geen vijfentwintig, is reeds aan zijn vierde langspeelfilm toe. Deze toneeladaptatie is volgens filmjournalist Ivo De Kock een sfeervolle psychologische thriller die thema’s zoals verlangen, verlies en verbondenheid aansnijdt en daarbij (onderdrukte) seksualiteit en (onderhuids) geweld, sensualiteit en dreiging verstrengelt. Een ode aan Alfred Hitchcock: heerlijk ambigu, intrigerend en meeslepend.

Xavier Dolan Canada, 2013 95 minuten

Utopolis TurnhoutDI 10/06 - 20u00

Euroscoop GenkDO 12/06 - 20u15ZO 15/06 - 11u00

Page 8: MOOOV - films: mei / juni 2014

MOOOV20148

DALLAS BUYERS CLUB

Losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal rond Ron Woodroof, een drugsgebruiker, vrouwenversierder en homofoob die in 1986 de diagnose hiv en aids gesteld kreeg en nog slechts dertig dagen te leven zou hebben. Hij begon het medicijn Retrovir AZT in te nemen, de enige legale drug die op dat moment in Amerika verkrijgbaar was, maar dit bracht hem oog in oog met de dood. Om te overleven smokkelde hij allerlei alternatieve medicijnen vanuit de hele wereld de Verenigde Staten in. Ook lotgenoten kwamen bij hem terecht, en samen met zijn dokter Eve Saks en een andere patiënt genaamd Rayon vormde hij onbedoeld de ‘Dallas Buyers Club’: zij waren de eersten die betalende patiënten voorzagen van deze in Amerika illegale medicatie. De FDA (Food and Drugs Administration) en de grote farmaceuten gingen al snel de strijd met hen aan. Scenarist Craig Borten interviewde Woodroof een maand voor zijn dood, in september 1992. Ruim twintig jaar later is het script eindelijk verfilmd geraakt. Tijdens die twee decennia werd de hoofdrol aangeboden aan Dennis Hopper, Woody Harrelson, Brad Pitt en Ryan Gosling. Uiteindelijk kwam de regisseur bij Matthew McConaughey terecht. Deze was niet alleen bereid om ruim 20 kilo te vermageren, waardoor hij er waarachtig doodziek en uitgemergeld uitziet, hij slaagt er ook in diep te graven in de psyche van Ron Woodroof.

Jean-Marc Vallée VS, 2013

117 minuten

Utopolis TurnhoutDI 17/06 - 20u00

Euroscoop GenkDO 19/06 - 20u15ZO 22/06 - 11u00

Page 9: MOOOV - films: mei / juni 2014

9WWW.MOOOV.BE

Regisseur John Curran - in Amerika geboren maar opgegroeid in Australië – vertelt in dit klassieke woestijnavontuur het waargebeurde verhaal van Robyn Davidson die in de zeventiger jaren in het gezelschap van haar hond en vier kamelen solo voor een tocht van bijna 3000 kilometer door de Australische woestijn van Alice Springs naar de westkust. Om de financiële middelen en de kamelen bij elkaar te krijgen, werkt ze eerst een tijd op een kamelenranch, waar ze leert hoe ze met de dieren moet omgaan. Als ze aan deze bijzondere reis begint, wordt ze bekend als de ‘camel lady’ en al snel wordt ze 1 van de meest fascinerende reizigers van haar tijd. De zoektocht naar haarzelf wordt herhaaldelijk verstoord door toeristen en journalisten. Het enige contact dat ze toelaat is met fotograaf Rick Smolan, die vanuit New York invliegt om haar ongelofelijke reis vast te leggen op camera voor de National Geographic. Er ontstaat een bijzondere band tussen hen. Het is twee uur zeer aangenaam toeven met prachtige, cinemascoopbrede plaatjes van het Australische binnenland en de beeldschone, immer overtuigende Mia Wasikowska als Robyn Davidson.

John Curran Australië, 2013113 minuten

Utopolis TurnhoutDI 24/06 - 20u00

Euroscoop GenkDO 26/06 - 20u15ZO 29/06 - 11u00

TRACKS

Page 10: MOOOV - films: mei / juni 2014

MOOOV201410

THE HUMAN SCALE

SACRO GRA

50% van de wereldbevolking leeft in stedelijke gebieden. In 2050 zal dit percentage gestegen zijn naar 80%. Het leven in een megastad is zowel intrigerend als problematisch. In grootsteden kampen we op dit moment al met zaken als brandstofschaarste, klimaatverandering, eenzaamheid en ernstige gezondheidsproblemen. De vraag is: willen we dat, en waarom? De Deense architect en hoogleraar Jan Gehl bestudeerde 40 jaar lang het menselijke gedrag in steden. Hij documenteerde hoe moderne steden menselijke interactie afstoten en is van mening dat we bij het bouwen van steden rekening moeten houden met begrip, interactie en intimiteit. Gehls ideeën inspireerden de ontwikkeling van wandelstraten, het aanleggen en verbeteren van fietspaden en het herorganiseren van parken, pleinen en andere publieke gebieden, zowel in Kopenhagen als in vele andere steden in het noorden. Wereldsteden als Melbourne, Dhaka, New York, Chongqing en Christchurch worden nu geïnspireerd door Gehls werk en de ontwikkelingen in Kopenhagen.

De GRA (Grande Raccordo Anulare) is de ringweg van Rome, waar regisseur Gianfranco Rosi gedurende twee jaar onzichtbare werelden en mogelijke toekomstbeelden die zich in dit gebied van constante onrust herbergen, heeft vastgelegd. Een rivier van auto’s stroomt gestaag langs grazende schapen. De laatste palingvisser aan de Tiber doet gelaten zijn werk. Een ambulancebroeder doorkruist het nachtelijke verkeer op weg naar hartinfarcten en ongelukken. Een verarmde edelman rookt een sigaar in bad. Op een parkeerplaats wachten oude Romeinse hoeren op klanten. En terwijl de bewoners van een sociaal flatgebouw zich verwonderen over hun uitzicht, gaat een bomendokter de strijd aan met een vraatzuchtig kevertje. Het zijn stilstaande stukjes leven aan de rand van een voortrazende maatschappij.

Winnaar Gouden Leeuw Venetië 2013

Andreas Dalsgaard Denemarken, 2012

83 minuten

Utopolis TurnhoutZO 18/05 - 11u00

Gianfranco Rosi Italië, 201393 minuten

Utopolis TurnhoutZO 15/06 - 11u00

Page 11: MOOOV - films: mei / juni 2014

11WWW.MOOOV.BE

Page 12: MOOOV - films: mei / juni 2014

KALENDERTURNHOUTDI 13/05 om 20u00THE GRAND BUDAPEST HOTEL

ZO 18/05 om 11u00THE HUMAN SCALE

DI 20/05 om 20u00DEUX JOURS, UNE NUIT

DI 27/05 om 20u00NIGHT MOVES

DI 03/06 om 20u00VIVA LA LIBERTÀ

DI 10/06 om 20u00TOM À LA FERME

ZO 15/06 om 11u00SACRO GRA

DI 17/06 om 20u00DALLAS BUYERS CLUB

DI 24/06 om 20u00TRACKS

Alle voorstellingen vinden plaats in Utopolis, Graatakker 99, Turnhout. Tickets zijn te verkrijgen aan de kassa van MOOOV in Utopolis vanaf één uur voor de start van de film (om 19u op dinsdag en om 10u op zondag). Tickets kosten 8 €. Rittenkaarten: 70 € voor een tienrittenkaart, 37 € voor een vijfrittenkaart.

www.mooov.be – www.utopolis.be

GENKDO 15/05 om 20u15 + ZO 18/05 om 11u00THE GRAND BUDAPEST HOTEL

DO 22/05 om 20u15 + ZO 25/05 om 11u00DEUX JOURS, UNE NUIT

DO 29/05 om 20u15 + ZO 01/06 om 11u00NIGHT MOVES

DO 05/06 om 20u15 + ZO 08/06 om 11u00VIVA LA LIBERTÀ

DO 12/06 om 20u15 + ZO 15/06 om 11u00TOM À LA FERME

DO 19/06 om 20u15 + ZO 22/06 om 11u00DALLAS BUYERS CLUB

DO 26/06 om 20u15 + ZO 29/06 om 11u00TRACKS

Alle voorstellingen vinden plaats in Euroscoop Genk, C-mine 1, Winterslag-Genk. Tickets kosten 7 € – 6,5 € (65+ en studenten),met de Euroscoop Voordeelkaart: 6€.

www.mooov.bewww.euroscoop.bewww.c-minecultuurcentrumgenk.be

MOOOV vzwWarandestraat 422300 Turnhout014 47 23 30

Sint-Jakobsstraat 368000 Brugge050 34 83 54

V.U. Jos Geysels,Warandestraat 42, 2300 Turnhout

MOOOV woont en werkt in Turnhout in de Warande, net als Kunst in Zicht, Storm op Komst, Stripgids, Dinamo en Ar-Tur.MOOOV woont en werkt in Brugge in De Republiek, net als Cinema Lumière, Lessen in het Donker en Tapis Plein.

Met de steun van

op www.mooov.be

vind je van de meeste films

ook een link naar de officiële

trailer