HLB SHIFT #1 - najaar 2014

21
najaar 2014 “Internet is niet meer weg te denken uit ons leven„ Marco de Jong van theFactor.e over de toekomst van het internet / p. 32 De energiemarkt op met Huismerk Energie p. 6 Alles over: de wereld van transport p. 26 HLB Café: laat u inspireren p. 36

Transcript of HLB SHIFT #1 - najaar 2014

Page 1: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

najaar 2014

“Internet is niet meer weg te denken uit ons leven„Marco de Jong van theFactor.e over de toekomst van het internet / p. 32

De energiemarkt op met Huismerk Energiep. 6

Alles over: de wereld van transportp. 26

HLB Café: laat u inspirerenp. 36

Page 2: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

ol trots presenteren wij u het eerste HLB Nederland magazine: SHIFT. Shift staat voor verandering, beweging, groei… Als je niet in actie komt, bereik je niets. Stilstand is achteruitgang, dat weet iedere succesvolle

ondernemer. De wereld om ons heen is continu in bewe-ging en daar moet je telkens weer tijdig op anticiperen. Als fiscale en financiële sparringpartner gaat HLB mee met de ontwikkelingen. We willen onze klanten optimale oplos-singen en opties bieden en dat kan alleen door zelf ook in beweging te komen.

Weten wat de ontwikkelingen zijn, begrijpen waar een ondernemer behoefte aan heeft en proactief advies geven. HLB is geen standaard accountantsorganisatie; we overtref-fen graag de verwachtingen.

Aan de ene kant zijn we altijd vertrouwd dichtbij via onze drie organisaties met achttien regionale kantoren. Aan de andere kant heeft HLB door de hechte samenwerking het volume dat nodig is om verder te gaan. Door deze unieke combinatie kunnen we meer bieden tegen concurrerende tarieven.

Zo kunnen we kostenefficiënt investeren in ons kenniscen-trum, een heel goed opleidingssysteem, de digitalisering van diensten, een landelijk bureau vaktechniek, ontwikke-lingen voor de toekomst… en daar doen onze klanten direct hun voordeel mee.

Samen staan we sterker en door onze krachten te bundelen, zijn we in staat heel dichtbij de klant te blijven én mee te kijken bij groei, beweging en ontwikkeling. Ook als het om het buitenland gaat, want daar hebben we een uitstekend werkend internationaal netwerk voor: HLB International.

Ontdek zelf wat we allemaal doen, waar we voor staan, hoe we mee veranderen met de kansen en veranderingen voor ondernemers en wat ú daar aan heeft. Ons motto is niet voor niets “Ondernemend, net als u”.

V

“Samen maken we de shift”

Wij wensen u veel leesplezier en inspiratie!

“Als je niet beweegt, kom je nergens”

Erik van der HaarHLB Van Daal & Partners, Waalwijk

Johan BoddeHLB Nannen, Groningen

Rob MeijerHLB Den Hartog, Rotterdam

shift 1 / najaar 20142 3

Page 3: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

ColofonSHIFT is een uitgave van HLB

Nederland en wordt via controlled

circulation verspreid.

Concept & realisatie

david

Tekst & redactie

Djamila Santi, Madelon Thijs en Marrie Hoedelmans

Illustratie

davidAron Vellekoop León

Fotografie

Sicco van GriekenJeroen Appels, Van Assendelft Fotografie

©2014 HLB Nederland

www.hlb.nl

Disclaimer

Bij het samenstellen van dit magazine hebben

wij de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht.

Onze wetgeving is echter regelmatig aan

verandering onderhevig, terwijl het civiele en

fiscale recht enorm gecompliceerd zijn. Wij kun-

nen daarom geen enkele verantwoordelijkheid

aanvaarden voor de gevolgen van de acties die u

onderneemt naar aanleiding van in deze uitgave

opgenomen artikelen. Raadpleeg dus altijd eerst

even uw vaste contactpersoon.

“Wij zijn nietvoor niets het huismerk van deenergiemarkt” inhoud

6

De energiemarkt

op met Huismerk

Energie

Topics 10De gratis HLB app / Wijzigingen werkkostenregeling / Bitcoins

voor bedrijven / 24/7 online administratie / Bespaar door slimme

re-integratie / De nieuwe norm: digitaal contracteren

Kiezen & Delen 12De Belastingdienst en de digitale wereld: Leuker kunnen ze het

niet maken, wel digitaler / Jeroen Dijsselbloem: “Kleine bedrijven

zijn de spil van onze economie”

"Gewoon doorlopen, pijn of geen pijn"

14

De Roparun van

onze controleleider

Alon van Wanum

Innoveren met multinationalsTumag, innovatie uit Turnhout18

Wereldwijd geïnspireerd 20Spoedbezoek aan Kazachstan / De internationale connecties

van HLB / ‘Doing business in…’ / Allianties met Azië

FC Groningen VS Fortuna Sittard

24Bert Nannen (Groningen) en Ovide Nijsten (Sittard)

over clubliefde en de toekomst van 'hun' club

“We pakken alles aan wat op ons pad komt”

Jan & Tobias Kennis

over de wereld van

transport

26

"Internet is niet meer weg te denken uit ons leven"

32

Marco de Jong van

theFactor.e over

de toekomst van

het internet

HLB Café 36

Laat u inspireren

PS 38BTW Tips: Werkkamer verhuren aan de eigen bv / Nieuwe regels

elektronische diensten / DGA Tips / Belangrijke subsidiedata /

Eindejaarstips 2014 / Agrarische aandachtspunten 2015

shift 1 / najaar 20144 5

Page 4: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

ONDERWEG 1/1ONDERWEG

Huismerk Energie, Nijmegen

Loek Otters & Peter den BiesenInitiatiefnemers en ondernemers

www.huismerkenergie.nl

Met Huismerk Energie richten Loek en Peter zich op betaalbare, lokale en groene energie voor particulieren en bedrijven in heel Nederland. Ze bieden als zelfstandige energieleverancier een interessant alternatief voor bewuste klanten. Huismerk Energie le-vert duurzame energie uit milieuvriendelijke bronnen tegen een concurrerende prijs én met veel aandacht voor de gebruiker. Een bewuste en succesvolle keuze.

“Wij zijn niet voor niets het huismerk van de energiemarkt”

uismerk Energie is een jonge energieonderneming van onderne-mers die in de crisistijd een florerend bedrijf hebben gebouwd vanuit hun passie, ambitie en professionaliteit. Loek Otters en Peter den Biesen willen heel bewust en actief een bijdrage leveren aan werkgelegenheid, duurzaamheid en rendement. En dat lukt ze heel goed met hun snelgroeiende bedrijf dat met een nieuwe frisse kijk energielevering weer persoonlijk maakt voor zowel klanten als lokale, ondernemende energiepartners.

“Wij vinden het belangrijk te weten waar de energie vandaan komt. Bovendien willen we een bijdrage leveren aan een duurzame ener-gievoorziening. Zo willen we dat de lokale groene energieproductie flink toeneemt. Dankzij onze jarenlange ervaring in de energie-sector weten we ‘uit welke hoek de wind waait’. Ons doel is het realiseren van een betrouwbaar en klantvriendelijk energiebedrijf. Wij zijn ervan overtuigd dat met een onafhankelijke aanpak en een klein professioneel team, de energielevering groener, goedkoper én persoonlijker kan.”

Officieel energieleverancierLoek Otters: “Eigenlijk is het idee achter Huismerk Energie al zo’n tien jaar geleden ontstaan. We werkten toen alle twee voor een andere energieleverancier en zagen allerlei mogelijkheden door openbreken van de markt. Vervolgens kwamen we elkaar jaren later weer tegen en eigenlijk heeft het zo moeten zijn. Inmiddels zijn we alweer bijna twee jaar energieondernemers. De vergunning van het Ministerie van Economische Zaken hebben we destijds met vlag en wimpel gehaald, ook dankzij de inzet van HLB.”

Peter: “Vanaf de start hebben we HLB erbij betrokken. Loek had al eerder zaken gedaan met Eddy van Hugten, partner bij HLB Van Daal & Partners en er was gewoon een goede klik. HLB heeft echt als partner opgetreden; het is ook niet ‘zomaar’ een administratie-kantoor.”

Lokaal ondernemerschapPeter: “We zijn als een raket gestart met meerdere trappen. Hoe-veel weten we nog niet, want we gaan steeds harder vliegen. Zo is het Innovatie- en Investeringsfonds Gelderland al bij ons

H

shift 1 / najaar 20146 7

Page 5: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

grote bedrijven; als ondernemers geven we juist graag een injectie aan lokaal ondernemerschap. Klein is het nieuwe groot. Wij zijn groot in duurzame oplossingen, lokale initiatieven en persoonlijke aandacht. We noemen ons niet voor niets het ‘huismerk’. Dat staat voor een beter product voor minder geld. Dus én groen én goed-koop én goed.”

Groen uit de omgevingLoek: “De groene kant, dat zijn de leveranciers van groene energie uit de omgeving. We ondersteunen lokale energie-initiatieven met windmolens en zonnepanelen, we doen zaken met de biomassa energiecentrale in Sittard, we werken met een watermolen… Deze lokale aanpak is niet alleen duurzamer, maar ook voordeliger én het steunt de regionale werkgelegenheid.”

Peter: “Huismerk Energie levert energie die is opgewekt in Ne-derland. Met als ambitie dat heel Nederland wordt voorzien van groene energie uit de eigen omgeving. Onze klanten geven we duidelijke en heldere informatie over de herkomst van energie. Op onze website zie je bijvoorbeeld precies van welke windmolens wij energie betrekken.”

Ook voor het MKBPeter: “Als energieondernemers richten we ons ook op andere bewuste ondernemers. Dat zie je terug in onze service. Steeds meer bedrijven hebben meerdere locaties en dan is het fijn als ze daarvoor één factuur ontvangen. Bij ons kan dat en daarnaast

Ruim tien jaar geleden ging de energiemarkt open. Sinds die

tijd zijn er heel wat nieuwe energieleveranciers bijgekomen.

Op dit moment hebben zo’n 20 tot 25 leveranciers een ver-

gunning om aan heel Nederland te mogen leveren. De bekend-

ste hiervan zijn Nuon, Essent en Eneco. Huismerk Energie is

één van de nichespelers met een lokaal groen aanbod.

Jaarlijks stapt een groot aantal van de verbruikers over naar

een andere leverancier. Zo blijkt uit de cijfers van Energie

Data Service Nederland (EDSN). In totaal verwerkte EDSN in

2013 zo’n 1,9 miljoen overstapverzoeken. Dat is 4,5% meer

dan in 2012 en de verwachting is dat het aantal overstappers

verder toeneemt in 2014 en 2015.

Officieel energie- leverancier

Eddy van HugtenPartner / Accountant

HLB Van Daal & Partners, Schijndel

krijgen ze een eigen energiemanager. Via onze site kunnen MKB-ondernemers het verbruik van de verschillende locaties vergelijken én ze kunnen hun eigen energie inkopen.”

Loek: “Zelf energie inkopen voor je bedrijf kan heel interessant zijn. Het ene uur kan namelijk duurder uitvallen dan het andere uur en daar kun je dan heel slim op inspelen met je eigen behoefte. Een voorbeeld: de drukke tijden zijn duurder en ’s nachts is de energie goedkoper. Als je een bakkerij hebt en vooral in de vroege ochtend veel ovens en machines gebruikt, is het interessant om te ‘shoppen’. Maar denk ook eens aan het AZ-stadion, een klant van ons. Als ze een thuiswedstrijd spelen en de lampen gaan aan, ge-bruiken ze in één keer vijf keer zoveel energie als normaal. Voor dat piekgebruik kunnen we samen slimme oplossingen bedenken.”

Slimmer energieverbruikPeter: “Voor onze klanten zijn twee dingen belangrijk: weten hoe je energieverbruik in elkaar zit én weten wat dat betekent voor het vraag- & aanbodspel. De markt is heel beweeglijk. Door het wis-selend verbruik en door de variatie in het opwekken van de energie. Windmolens en zonnepanelen zijn nu eenmaal afhankelijk van de omstandigheden. Eigenlijk is het een heel dynamische markt.”

Loek: “Je kunt denken: stroom is stroom, gas is gas, maar je kunt er ook op een nieuwe manier naar kijken en nadenken over je eigen verbruik. Daar valt nog heel veel winst te behalen. Hoe willen we omgaan met onze omgeving, met de toekomst van ons bedrijf, onze kinderen… We willen de duurzaamheid voor Nederland stimuleren en onze energie niet in het buitenland inkopen. We zijn een nichespeler en juist daardoor minder kwetsbaar. Continuïteit is voor ons belangrijker dan snel scoren. Het doel is dat dit toekomst heeft. We willen daarom ook klanten die bewust voor ons kiezen.”

Zelf producent wordenHuismerk Energie levert niet alleen groene energie uit de directe omgeving, maar adviseert ook graag als een

klant eigen energie wil opwekken. Bijvoorbeeld via zonnepanelen. Voor zowel consumenten als bedrijven han-

teert Huismerk Energie gunstige tarieven voor het terug leveren van zonne-energie.

ingestapt als aandeelhouder en hebben we inmiddels zo’n 10.000 particuliere klanten. En daar komen de zakelijke klanten dan natuurlijk nog bij.”

Loek: “We vinden het belangrijk dat energie niet alleen voorbehouden blijft aan

“We geven een injectie aan lokaal ondernemerschap”

Er moest aardig wat worden

geregeld voor Huismerk Energie

officieel energieleverancier was

mét een eigen vergunning van de

Nederlandse Mededingingsautori-

teit, nu ACM.

Om die energievergunning te

krijgen moesten we heel veel

informatie aanleveren. We moes-

ten de AO/IB – de Administratieve

Organisatie en Interne Beheersing

beschrijven, de financiële admi-

nistratie klantspecifiek opzetten,

het automatisch incasseren van

verkoopfacturen regelen.

“Ondernemers kunnen zelf energie inkopen tegen groothandelsvoorwaarden”

9shift 1 / najaar 20148

Page 6: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

TOPICS

Frans van den Nieuwenhof, de directeur van VerzuimConsult, schreef een artikel over kansen om te besparen door slimme re-in-tegratie. Een interessant én actueel onderwerp voor ondernemers.

De media staan er vol van: verzuim, re-integratie en arbeidson-geschiktheid brengen serieuze bedrijfseconomische risico’s met zich mee. De modernisering van de Ziektewet zou daarbij een belangrijke katalysator zijn; volgens de media betalen werkgevers de uitkeringskosten voor de eigen zieken en arbeidsongeschikten nu feitelijk zelf.

Het Nederlandse bedrijfsleven kan miljarden euro’s besparen op arbeidsongeschikten, zo is de boodschap. Zo’n 16% van alle WIA gerechtigden heeft eigenlijk recht op een IVA uitkering. Dit staat voor een besparing van 300.000 euro per werknemer. Veel kanalen waarschuwen werkgevers dan ook dat ze een voorziening moeten treffen voor toekomsti-ge betaling van uitkeringskos-ten bij arbeidsongeschiktheid.

Bespaar door slimme re-integratie

De conclusie: verzuim kost geld en met de juiste aanpak

kunnen organisaties veel geld besparen. Een juiste inves-

tering kan een hoog rendement oplevert. Hoe u dit organi-

seert? Lees alvast eens het artikel ‘5 tips om te besparen

door slimme re-integratie’ op www.verzuimconsult.com.

ppWeet wat er speeltHLB Van Daal & Partners en HLB Den Hartog bieden nu gratis Apps aan voor iPhone, Android en tablet. Voordeel: met één druk op de knop weten gebruikers wat er speelt. Van dagelijks nieuws en nieuwe vacatures tot interessante pu-blicaties, maandelijkse whitepa-pers en evenementen.

Download de app in de

Google Play Store of

de App Store

Met de werkkostenregeling kunnen werkgevers hun personeelsle-

den tot een vooraf vastgesteld percentage van de totale loonsom

onbelast van vergoedingen en verstrekkingen laten profiteren.

Het gaat dan bijvoorbeeld om kerstpakketten, etentjes, een fiets

en personeelsfeesten. Binnen de werkkostenregeling is het niet

nodig om de verstrekkingen per werknemer bij te houden; het

kan in één keer bedrijfsbreed.

Wijzigingen in de werkkostenregeling per 1 januari 2015: Introductie van het noodzakelijkheidscriterium voor gereed-

schappen, computers, mobiele communicatiemiddelen e.d.

Dit betekent dat bijvoorbeeld een iPad belastingvrij is als

deze noodzakelijk is voor het werk.

Jaarlijkse afrekensystematiek: in het eerste loonaangiftetijd-

vak van het volgende kalenderjaar wordt de belasting over

de werkkosten aangegeven en afgedragen.

Concernregeling bij vrijwel volledig eigendom (95%-eis).

Vrijstelling voor branche-eigen producten. De personeelskor-

ting voor branche-eigen producten wordt onder voorwaarden

een gerichte vrijstelling en komt dus niet meer ten laste van

de vrije ruimte werkkostenregeling.

Een nieuwe, gerichte vrijstelling voor een aantal werkplek

gerelateerde voorzieningen waarvoor nu een nihil waardering

geldt. Voordeel is dat er geen onderscheid meer wordt ge-

maakt tussen vergoeden, verstrekken en ter beschikking stel-

len. Nadeel is dat er administratieve eisen aan gekoppeld zijn.

De vrije ruimte wordt per 1 januari 2015 verlaagd (naar ver-

wachting tot 1,2%).

Wijzigingen werkkostenregeling

Op het vlak van financiële dienstverlening ontstaan nieuwe producten. Eén daarvan is de Bitcoin, een nieuw soort geld dat alleen online bestaat.

Voordelen Geen tussenkomst van partijen zoals banken, dus de perio-

dieke kosten ontbreken.

Vrijwel gratis Bitcoins overmaken en ontvangen.

Geen dure betaalsystemen of diensten nodig.

Internationale transacties zijn interessant; binnen een paar

minuten geld overmaken tegen lage kosten naar een persoon

of bedrijf waar dan ook ter wereld.

Nadelen Adressen die verzameld moeten worden om de betaling te

voltooien, zijn lang en ingewikkeld en een fout is zo gemaakt.

Klanten die willen betalen moeten een software-portemonnee

hebben (Wallet-bestand).

De koersen wisselen sterk.

Een terugboeking is niet mogelijk.

Bitcoins voor bedrijven

24/7 online administratieBij HLB Van Daal & Partners kunnen ondernemers hun administratieve hande-lingen ook digitaal uitvoeren. Het online-dienstenpakket ‘HLB Online’ geeft 24/7 toegang via pc, smartphone en tablet. Uitstekend beveiligd, volledig afgeschermd voor derden, maar wel altijd en overal zelf inzicht in alle aspecten van de organisatie. Bovendien regelt de gebruiker online snel en flexibel allerlei zaken met de accountant, belastingdeskundige of financieel adviseur.

In de wereld van het recht is het leveren van onomstotelijk

bewijs belangrijk. In het contractenrecht geldt al heel lang dat

alles waar een handtekening onder staat, als waar wordt veron-

dersteld. Om vervalsingen uit te sluiten, plaatsen partijen in een

contract daarom ook op elke pagina een paraaf. In een digitale

wereld is dit lastig te verwezenlijken.

Gewoon via internetTegenwoordig gaat er nagenoeg niets meer per post. Het mailver-

keer is de norm, ook in de wereld van juristen. Alles moet immers

snel, sneller, snelst. Contracten sluit je vandaag de dag gewoon

achter je computer via internet. Het heeft even geduurd, maar nu

heeft de wetgever daarin voorzien. In het Burgerlijk Wetboek is

een hele reeks bepalingen opgenomen waaraan moet worden vol-

daan als contracten langs de 'elektronische weg' tot stand komen.

Vooral consumententransactiesIn de praktijk zien we dat het soort contracten waar deze regeling

voor geldt, vooral wordt toegepast bij consumententransacties.

Ten aanzien van deze categorie zijn rechters doorgaans mild.

Ze hebben de neiging de consument te beschermen ten opzichte

van de machtige wederpartij.

Ouderwets ondertekenenIn de zakelijke wereld vindt correspondentie over juridische

onderwerpen ook nagenoeg uitsluitend via email plaats. Als alle

items zijn besproken, worden er digitaal concepten uitgewisseld

en met 'track changes' bewerkt. Uiteindelijk leidt dit tot een de-

finitieve versie van het contract. Dit document ondertekenen de

partijen dan vervolgens nog wel heel ouderwets op papier.

Het is de vraag hoe lang het nog

duurt voordat de handtekening onder

dit soort contracten wordt vervangen

door een druk op een speciale toets.

Gelet op de snelheid van de digitale

ontwikkelingen kan dat wel eens

eerder zijn dan wij denken.

Frans WillemsJurist

HLB Van Daal & Partners, Waalwijk

De nieuwe norm:digitaal contracteren

shift 1 / najaar 201410 11

Page 7: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

KIEZEN & DELEN

nternet en email zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving en ook de Belastingdienst begeeft zich meer en meer op het digitale terrein. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Zo liet staatssecretaris Eric Wiebes nog be-gin dit jaar weten dat het ambitieuze project voor het in-nen van alle belastingen en uitbetalen van alle toeslagen,

voorschotten en verrekeningen (ETPM) was stopgezet. Pas over vijf jaar zouden de ICT-problemen de wereld uit zijn.De digitale aanwezigheid van de Belastingdienst is overigens niet zo logisch als het lijkt. Tot enige jaren geleden verliep de commu-nicatie met de Belastingdienst (op de digitale aangiften na) nog enkel via brieven. Zelfs faxberichten waren uit den boze, laat staan emailverkeer met de inspecteurs.

Bezwaarschriften mailen of faxenDe praktijk is tegenwoordig gelukkig minder weerbarstig. Nu kun-nen particulieren en bedrijven zelfs bezwaar maken per email. Al kunnen ze de bijlagen daarbij nog niet digitaal meesturen. En als het om grote belangen gaat, geniet een bezwaarschrift per aangetekende post nog steeds de voorkeur.

De fax biedt geen uitkomst. Zo staat op de douanepagina van de site van de Belastingdienst expliciet vermeld dat een fax-bericht technisch niet voldoet aan de vereisten van vertrouwelijkheid en ondertekening. Bezwaren die per fax worden ontvangen, worden dan ook geweigerd.

Elektronische wegversperringNiet elk bestuursorgaan heeft de digi-tale weg opengesteld voor het indie-nen van een bezwaar- of beroepschrift. En dat brengt rechtsonzekerheid met zich mee voor de belastingplichtige. Die moet dus eerst uitzoeken of het wel mogelijk is het bezwaar digitaal in te dienen. Als dat niet zo is, hoeft dat overi-gens niet direct te betekenen dat de email met bezwaarschrift niet ontvankelijk wordt verklaard.

De rechter heeft namelijk bepaald dat het bestuursorgaan de gelegenheid moet bieden alsnog schriftelijk (per reguliere post) te reageren. Voorwaarde is wel dat de adressering per email destijds zorgvuldig is gedaan en aan het juiste emailadres.

Tijdig ‘op de post’?Nog een lastige kwestie: wanneer is een aanslag of bericht van afwijking van de aangifte per email formeel juist opgelegd? De wet spreekt van een aanslagbiljet en de bezwaartermijn gaat pas lopen vanaf de dagtekening op dat biljet. Onlangs oordeelde de Hoge Raad dat een aanslag niet tijdig is opgelegd wanneer de belas-tingplichtige het biljet pas na de termijn ontvangt, ook al wist de

belastingplichtige dat er een aanslag was opgelegd. De inspecteur kon ook niet aannemelijk maken dat hij de aanslag tijdig naar het juiste adres ‘op de post had gedaan’. En wat als de aanslag via het digitale kanaal bij uw adviseur binnenkomt, maar de ‘papie-

ren’ aanslag

Wettelijke bepalingen zijn nog niet digiproof

"Grote, industriële bedrijven worden steeds zeldzamer in

ons land. De toekomst ligt veel meer bij kleine en middel-

grote ondernemers." Dat zegt minister Dijsselbloem van

Financiën in een interview met BN DeStem.

Klappen voor West-BrabantDijsselbloem verwijst naar de sluiting van grote onder-

nemingen waarmee West-Brabant momenteel te kampen

heeft. Zoals sigarettenfabrikant Philip Morris in Bergen op

Zoom, verpakkingsbedrijf Tetra Pak op Moerdijk en Philips

Lighting in Roosendaal.

Dijsselbloem ziet er niet snel bedrijven van eenzelfde

omvang voor terugkomen. Uiteraard onderkent hij dat

de massaontslagen hard aankomen en een klap zijn voor

de regio.

Fors inzetten op steun MKBDe minister voegt eraan toe: "Zulke grote bedrijven zijn

ook kwetsbaar. Zeker als de vraag naar producten plotse-

ling wegvalt of de fabricage wordt overgeheveld naar

andere landen."

Mede daarom wil het kabinet met steun van pensioen-

fondsen en verzekeraars fors inzetten op stimulering van

het midden- en kleinbedrijf. Zeker nu de banken na de

schuldencrisis met kredietverlening aan het MKB terug-

houdender zijn geworden.

Wordt vervolgd!

Bron: BN De Stem, 17-05-2014

“Kleine bedrijvenzijn de spil van onze economie”

onjuist is geadresseerd en daardoor niet bij u in de brievenbus valt?

Het blijft een ingewikkeld verhaal en het is dan ook te hopen dat staatssecretaris Wiebes niet alleen de ICT bij de Belasting-dienst op orde brengt, maar ook de wet-telijke bepalingen ‘digiproof’ maakt.

Marcel van HattumBelastingadviseur

HLB Van Daal & Partners, Dongen

I

Leuker kunnen ze het niet maken, wel digitaler

shift 1 / najaar 201412 13

Page 8: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

Avontuur voor het levenDe Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilome-ter van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Het team van Alon bestaat uit 25 enthousiaste en sportieve leden, waaronder acht lopers, vier fietsers, drie masseurs, drie cateringmedewerkers, vier chauffeurs, twee reservelopers en één teamcaptain. Alon is één van de lopers: “Ze noemen de Roparun ook wel een avontuur voor het leven.”

Betrokken collega’sDe Roparun is een echte uitdaging. Op sportief gebied, maar ook financieel gezien. Het succes valt of staat met de lopers, hun ondersteunende team, de aanmoedigingen van supporters en de bijdrage van allerlei betrokken sponsoren. Alon: “Zo is HLB Den Hartog naast mijn werkgever ook sponsor van mijn Roparun Team 82. HLB is maatschappe-lijk betrokken bij verschillende activiteiten en goede doelen en de directie heeft geen moment getwijfeld om ook haar steentje bij te dragen aan het Roparun team. Verder kon ik ook rekenen op privéstortingen van al mijn collega’s en op een bijdrage uit de pot voor personeelscadeaus.”

Stoppen is geen optieEn toen was het zover: de eerste Roparun van Alon van Wanum. Na maanden, weken, dagen, uren en minuten wachten, kon hij eindelijk zijn eerste kilometers maken.

GOED DOEN

Alon van WanumControleleiderHLB Den Hartog, Rotterdam

www.team82.nl

Alon is naast controleleider ook actief lid van Roparun Team 82. De uitdaging: zo’n 500 kilometer hardlopen en daarmee zoveel mogelijk geld inzamelen voor on-derzoek en genezing van kanker.

De Roparun van Alon van Wanum

"Gewoon doorlopen, pijn of geen pijn"

14 15shift 1 / najaar 2014

Page 9: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

euro opgehaald sinds 1992

57 mln.

km lopen of fietsen520

8 lopers per team

25 teamleden

22eeditie

euro opgehaald door Team 82

14.800

Ondanks de goede voorbereidingen en alle support bleek het behoorlijk pittig: “In de laatste kilometers van de tweede shift begon mijn achillespees op te spelen. De pijn was hevig en ik stond op het punt om te stoppen. Maar met de woorden van het thuisfront ‘when you feel like quitting, think about why you started’, wist ik weer waarom ik het deed. Met een dosis parace-tamol en de positieve energie van het team begonnen we aan de derde shift.”

Echt kippenvelVia Ossendrecht komen de teams Neder-land binnen en de sfeer daar maakt grote indruk op Alon: “Hier vieren de mensen feest vanaf het eerste tot en met het laatste team dat doorkomt. Echt heel bijzonder. Ik kreeg er echt kippenvel van plus weer veel energie om door te gaan. Vervolgens gaat het via Numansdorp, Oud-Beijerland, Heinenoord en Barendrecht richting de finish in Rotterdam. Overal stonden de mensen te juichen en te klappen en voor je gevoel allemaal voor jou. Zelfs m’n pees voelde ik niet meer.”

Bij kankerbehandelingscentrum Daniël den Hoed zaten, lagen en stonden patiënten met hun familie en vrienden in rolstoelen en bedden langs de kant om ons aan te moedigen. Alon: “Deze mensen willen zo graag lopen, maar kunnen het niet meer en met de laatste krachten in hun lichaam moedigen ze ieder team aan. Ik kan jullie vertellen, dat beeld draag ik altijd bij mij en heeft mij zoveel goeds gedaan, dat ik de pijn van de loop die dagen ervoor allang weer was vergeten.”

Volgend jaar weerUiteindelijk bereikt het hele team de finish en ondanks de pijn weet Alon al gelijk dat hij volgend jaar weer meedoet. Het was

“When you feel like quitting,think about why you started”

Maatschappelijk betrokkenDe betrokkenheid van HLB gaat verder dan het geven van goede

bedrijfseconomische adviezen; we voelen ons echt betrokken bij

de klant en zijn omgeving. Dat is cruciaal voor het invullen van

onze rol. We zijn daarom ook maatschappelijk actief. Bijvoor-

beeld als sponsor of partner van diverse lokale, carnavals- en

sportieve verenigingen, culturele instellingen en goede doelen.

Zo steunen we Villa Pardoes, Stichting Welzijn Gehandicapten,

Toon Hermans huis en medewerkers of teams die meedoen aan

de Alpe d'HuZes, Roparun etc.

“Overal stonden de mensen te juichen en te klappen en voor je gevoel allemaal voor jou”

een bijzondere ervaring met uitstekende resultaten: “Dankzij loterijen, sponsoring en collectes heeft mijn team zo’n € 14.800 binnengehaald voor stichting Roparun. Hier ben ik zeker trots op en ik hoop dat we dit bedrag volgend jaar kunnen evena-ren. En stiekem hoop ik zelfs dat we nog meer kunnen betekenen voor Roparun en de strijd tegen kanker.”

17shift 1 / najaar 201416

Page 10: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

OvER mORGEN Innoveren met multinationals

Tumag BVBA, Turnhout

Ruud Homburg & Wilko van den AbbeelenDirectie

www.tumag.be

Tumag BVBA is een specialist op het gebied van ontwikkeling, engineering en fabricage van 2K en Multi-cavity matrijzen. Het bedrijf van Ruud Homburg en Wilko van den Abbeelen geeft letterlijk vorm aan innovaties. Ruud: “In ons bedrijf werkenwij in opdracht van ontwikkelaars van nieuwe producten. Wij maken dan de spuitgietmatrijzen waarmee ze van hun innovatie een massaproductie kunnen maken.”

De klanten van Tumag zijn vooral grote multinationals die nieuwe producten op de markt brengen. Deze bedrijven in de pharma-, medical-, verpakkings-, papier-, automotive-, electronics- en kunst-stofindustrie vragen om specifieke, high-tech oplossingen. Wilko: “Omdat wij in het hoge segment zitten, moeten we ook zelf continu mee innoveren. We bewegen mee met de vraag om nieuwe oplossingen, nieuwe materialen en methoden die steeds efficiënter zijn. Tumag is inventief en kan de concurrentie zo voorblijven.”

Niet zomaar de grens overTumag is in 1978 opgericht in het Belgische Turnhout. Er werken nu 35 mensen. De twee aandeelhouders komen zelf uit Nederland. Om praktische redenen wonen ze inmiddels beiden in België. Ruud Homburg is recentelijk geëmigreerd en heeft toen Marc Lichtenberg ingeschakeld als adviseur. Marc is belastingadviseur bij HLB Van Daal & Partners in Tilburg en gespecialiseerd in internationaal belas-tingrecht. “Het is belangrijk dat zo’n emigratie goed wordt gestructureerd, omdat je anders tegen fiscale claims oploopt. Je kunt niet zomaar de leiding van een vennootschap verhuizen naar een ander land zónder acht te slaan op de fiscale consequenties.”

Nederland-België Desk HLBMarc heeft de nodige ervaring in het adviseren over de consequenties van een verhuizing naar een ander land: “Ik weet wat er bij komt kijken en ik schakel waar nodig de lokale buitenlandse HLB kanto-ren in om de hele transitie uit te kunnen voeren. Vanuit HLB werken we samen met bijvoorbeeld het HLB kantoor in Antwer-pen en via de gezamenlijke Nederland-België Desk concentreren we veel kennis.”

Ruud Homburg: “Die Nederland-België Desk was cruciaal voor mij. Van tevoren had ik geen idee wat de fiscale gevolgen zouden zijn. Je moet de juiste maatregelen

nemen om een eindafrekening te voorkomen. Dankzij de inschake-ling van ‘de Desk’ heeft HLB een aanslag op de liquiditeit kunnen voorkomen.”

Niet alleen bij een emigratie speelt de fiscus een rol; ook op het

gebied van innovatie is het goed te weten wat de fiscale conse-

quenties zijn. Marc Lichtenberg: “Elk land heeft een eigen fiscaal

systeem en eigen regelingen als het om innovaties gaat. Het is

dan ook goed om vooraf uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.

Wanneer kwalificeer je je voor een innovatiesubsidie? Heb je een

patent nodig? Hoe belast een land inkomsten uit een bepaalde

innovatie? Het kan de moeite waard zijn om te onderzoeken welk

land het meest voordelig is voor het werken met een specifieke

innovatie. Verhuizen is niet altijd dé optie. Het moet ook prak-

tisch uitvoerbaar zijn en bovendien

passen bij het bedrijf én de onder-

nemer. Maar daar houden wij als

adviseurs van HLB natuurlijk ook

altijd rekening mee.”

Marc LichtenbergBelastingadviseur

HLB Van Daal & Partners, Tilburg

Matrijs?Een matrijs of mal is een negatief model van het gewenste product. De producten die je met een matrijs maakt, kunnen van bijvoorbeeld kunststof, metaal, keramiek of glas zijn. Deze materialen worden in vloeibare toestand in de matrijs gespoten, gegoten of gezogen. Daarna wordt de matrijs verwijderd en dan houd je het voorwerp over. Het maken van een matrijs is specialistenwerk.

shift 1 / najaar 201418 19

Page 11: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

Chantal Hoornstra-HoogerwerfControleleider

HLB Van Daal & Partners, Waalwijk

nderhalve week voor de deadline weten we het definitief: de stukken van de controlerend accoun-tant van de dochteronderneming in Kazachstan

zijn niet op tijd in Nederland. Als accountant van de moeder-organisatie moeten we snel met een oplossing komen voor de controleverklaring bij de jaarrekening

De enige optie is een spoedbezoek aan Kazachstan voor een dossierreview. Als we op donderdag naar Kazachstan afreizen, zijn we op tijd terug om ons dossier af te ronden voor afgifte van de controleverklaring. Maar voor we kunnen vertrekken, moeten we nog een laatste hobbel nemen: een visumaanvraag neemt zeven dagen in beslag en die tijd hebben we niet.

Na het nodige geregel lukt het ons de procedure te versnellen en binnen twee dagen hebben we een spoedvisum op zak. Zo zitten we toch op donderdagmiddag in het vliegtuig richting Almaty, Kazachstan. Zeven uur vliegen, een kort nachtje en een autorit van anderhalf uur later zijn we op het kantoor van de andere accountant.

Daar valt ons op dat de medewerkers in Kazachstan zeer goed Engels spreken en uiterst behulpzaam zijn. Gelukkig is het dossier in het Engels opgesteld en zijn de uitgevoerde werk-zaamheden in overeenstemming met onze kwaliteitseisen vastgelegd. De accountant in Kazachstan pakt de controlewerk-zaamheden op dezelfde manier aan als wij dat in Nederland doen en daardoor kunnen we alles vlot regelen.

Het resultaat van dit grensverleggende spoedbezoek: op de dag van de deadline kunnen wij een goedgekeurde controleverkla-ring afgeven.

WERELDWIjD GEïNSPIREERD

A

Internationale connecties

Inspired around the world

> 110 landen

1.700 partners

16.000 totale staf

250 aangesloten organisaties

500 kantoren

Spoedbezoek aan Kazachstan

Met vliegende vaart een visum

HLB Nederland maakt deel uit van een internationaal netwerk van gerenommeerde accountants- en belasting-kantoren. Dankzij onze internationale connecties kunnen we onze klanten over de hele wereld op weg helpen.

HLB International member firms helpen ondernemers met zaken in 110 landen. Waar denken we dan aan? Onze HLB-adviseurs weten met welke belastingen u te maken krijgt in Frankrijk, hoe streng de milieueisen zijn in Amerika, welke instantie er in Spanje over subsidies gaat, hoeveel de btw bedraagt in Noorwegen en hoe u het salaris van uw mensen overzee regelt. Eén vertrouwd aanspreekpunt voor elke vraag, question, pregunta, Frage, domanda, spørgsmål etc.

Corney VerstedenPartner / Fiscalist

HLB Van Daal & Partners, Waalwijk

Key facts

21shift 1 / najaar 201420

Page 12: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

HLB Van Daal & Partners doet al meer dan 60 jaar zaken met Hong Kong. Onze adviseurs begeleiden Nederlandse klanten bij het opzetten van een nieuwe structuur in Azië. Via HLB International brengen we Nederlandse ondernemers in contact met kantoren in China en Hong Kong die alles voor hun kunnen regelen. Eén van de partijen waar we intensief mee samenwerken is HLB Hodgson Impey Cheng, één van de grootste accountantskantoren in Hong Kong. Het kantoor staat ook in de ‘top 5 accountancy’ bij het op-stellen van een prospectus voor bedrijven die naar de beurs gaan. We interviewden managing director Raymond Cheng voor de Whitepaper China & Hong Kong.

Regionaal hoofdkwartier in Hong KongOp de vraag wat HLB Hodgson Impey Cheng merkt van investerin-gen vanuit Europa, geeft Raymond Cheng aan dat een toenemend aantal Europese klanten goederen importeert uit China en ver-

Allianties met Azië

Voor ondernemers met internationale aspiraties of grensoverschrijdende zakelijke contacten is er een serie praktische brochures beschikbaar. In ‘Doing business in…’ staat per land omschreven met welke regels, wet-ten, bedrijfseconomische structuren, verplichtingen en organisatorische zaken een ondernemer rekening moet houden.

Download de brochures via www.hlb.nl

Grenzeloze ambities

koopt aan andere westerse landen. Daarnaast zijn er meer Europese klanten die in China hun eigen diensten verlenen als bijvoorbeeld architect, ontwerper of adviseur met Hong Kong als hun regionale hoofdkwartier.

Het volledige interview is na te lezen in de Whitepaper China & Hong Kong (juli 2014) op www.hlb-van-daal.nl

Aimée MounierBelastingadviseur

HLB Van Daal & Partners,

Waalwijk

De afgelopen jaren is de economie in de Aziatische landen sterk gegroeid. Veel ondernemers ontdekken met name China als interessante afzet-markt voor hun producten. Ook het recent door Nederland goedgekeurde belastingverdrag tussen Nederland en China stimuleert het zakendoen met dit Aziatische land. Voor ondernemers die kansen zien, is het nu het moment om connectie(s) te maken.

"Meer Europese klanten verlenen in China hun eigen diensten als bijvoorbeeld

architect, ontwerper of adviseur"

Raymond Cheng

Managing director

HLB Hodgson Impey

Cheng, Hong Kong

23shift 1 / najaar 201422

Page 13: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

JOUW EERSTE HERINNERING AAN EEN WEDSTRIJDBEZOEK?

Lang geleden in mijn studietijd (eind jaren tachtig) ging ik mee met een vriend. Ik denk dat het tegen Willem II is geweest, in ieder geval natuurlijk nog in het oude Oosterpark stadion. Helaas houdt de herinnering daar wel op; geen idee wat de uitslag was.

ONDERSTEUN JE DE CLUB OOK PROFESSIONEEL?

Ja, wij hebben als HLB Nannen stoelen bij FC Groningen en we zijn lid van de Business Club.

ZIE JE DAT ALS EEN VORM VAN

MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID?

Dat vind ik wat veel gezegd. Ik vind het geweldig leuk dat we een voetbalclub hebben die toch heel redelijk presteert en daar dragen we graag een steentje aan bij. De club is trouwens zelf zeer actief met groene energie en draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, past mooi bij de groene shirts én het is één van de kernwaarden van HLB.

WAT IS DE MAATSCHAPPELIJKE RELEVANTIE

VAN DE CLUB?

FC Groningen overstijgt de stad en de directe omgeving. Het trekt publiek uit een veel groter gebied. Ook uit Emmen of Assen komen mensen naar de stad. Geweldig om te zien wat voor impact het winnen van de play-offs had vorig seizoen. Daarmee wordt Groningen landelijk, maar ook internationaal op de kaart gezet.

HOE KIJK JIJ ALS ONDERNEMER NAAR JOUW CLUB ALS

ONDERNEMING? BEN JE DAN NOG STEEDS SUPPORTER?

Ja, ik ben supporter. Ik ga er in de eerste plaats naartoe voor het voetbal. Als dat niet leuk zou zijn, zouden we ook geen sponsor meer zijn. Het is daarnaast zeker prettig dat er via FC Groningen een groot zakelijk netwerk te bereiken is. Klanten vinden het ook fijn mee te gaan naar wedstrijden.

HOE ZIE JE DE TOEKOMST VAN DE CLUB OP LANGE TERMIJN?

Ik denk dat het een stabiele middenmoter blijft.

het vaandel van de club en wordt er, met de zeer beperkte midde-len, heel hard aan deze weg getimmerd. Het sponsoren van de clubzie ik als een maatschappelijke verantwoordelijkheid van het heleregionale bedrijfsleven.

WAT IS DE MAATSCHAPPELIJKE RELEVANTIE VAN DE CLUB?

Dat is moeilijk te meten, mede door de slechte resultaten van de laatste tien jaar. Het is een doelstelling van de club om in de regio een belangrijke maatschappelijk verbindende factor te worden. Als daar financiële ruimte voor komt, heb ik daar alle vertrouwen in.

HOE KIJK JIJ ALS ONDERNEMER NAAR JOUW CLUB ALS ONDER-

NEMING? BEN JE DAN NOG STEEDS SUPPORTER?

Het huidige bestuur heeft het voor elkaar gekregen om de club schuldenvrij te maken. Dat is een prestatie waar menig CEO in het bedrijfsleven niet in zou zijn geslaagd. Ik ben dus nog steeds supporter van de onderneming Fortuna Sittard als ik kijk naar het huidige bestuur.

HOE ZIE JE DE TOEKOMST VAN DE CLUB OP LANGE TERMIJN?

Financieel is de club voor het eerst sinds tien jaar weer gezond,maar het aantal toeschouwers en sponsoren staat op een diepte-punt. Gevolg is een zeer lage begroting met jonge, goedkope enonervaren spelers op het veld. Als er een financiële injectie in declub komt, kan de weg naar boven zeer snel worden ingeslagen. Als die financiële injectie echter uitblijft, kan het binnen een paar jaar helemaal afgelopen zijn met betaald voetbal in Sittard.

BERT NaNNEN / VENNOOT EN FISCALIST / HLB NANNEN / GRONINGEN

Fortuna SittardWAAROM VOLG JE DEZE CLUB HARTSTOCHTELIJK?

Als kind was ik met name geïnteresseerd in regionale profclubs. Toen ik in 1983 naar het Gymnasium in Sittard ging, hoorde Fortuna Sittard er voor mij al snel bij. Die liefde is altijd gebleven. Fortuna Sittard heeft het betaald voetbal in Nederland geïntrodu-ceerd en is een echte pioniersclub. De oprichter van ons kantoor, de heer Hub Kallen, is jarenlang voorzitter en penningmeester geweest. Het is toch geweldig dat mijn oude baas mede verant-woordelijk is geweest voor de geschiedenis van het betaalde voetbal in Sittard-Geleen en zelfs in Nederland.

WAT MAAKT DE CLUB ZO BIJZONDER?

Fortuna Sittard is de eerste betaald voetbalclub in Nederland met een groot verleden. De club heeft vele grote spelers en trainers voortgebracht en stond altijd bekend als een kweekvijver voor talenten. WAT IS DE BESTE SPELER UIT DE HISTORIE

VAN DE CLUB EN WAAROM?

Fortuna ’54 kende zoveel grote namen (Faas Wilkes, Cor van der Hart, Frans de Munck en later Willy Dullens), maar dit was ver voor mijn supportersjaren. De grootste speler van het huidige Fortuna Sittard is ongetwijfeld Mark van Bommel. Voor mij blijft de beste speler echter keeper Ruud Hesp. Hij leek haast niet te passeren en

stopte ooit in een seizoen álle penalty’s, met uitzondering van die op de laatste wedstrijddag.

JOUW EERSTE HERINNERING AAN EEN WEDSTRIJDBEZOEK?

Mijn eerste bezoek aan Fortuna was begin jaren ’80 tegen NEC. Het was een zeer saaie wedstrijd, die eindigde in 0-0. De liefde voor het voetbal en de sfeer in het stadion hebben er echter voor ge-zorgd dat ik jarenlang naar alle thuiswedstrijden ben gaan kijken.

ONDERSTEUN JE DE CLUB OOK PROFESSIONEEL?

Wij sponsoren Fortuna Sittard momenteel met HLB Van Daal & Partners. Daarnaast verzorgen wij de verloning van de club en treden wij regelmatig op als adviseur.

ZIE JE DAT ALS EEN VORM VAN

MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID?

Fortuna Sittard zit in zwaar financieel weer. Als het bedrijfslevenbereid is om in deze club te investeren, is de weg omhoog snelingeslagen en zullen velen de weg naar het stadion weer vinden.Overigens staat de maatschappelijke betrokkenheid zeer hoog in

OvIDE NIjSTEN / BELASTINGADVISEUR / HLB VAN DAAL & PARTNERS / GELEEN

FC Groningen

V SBert Nannen en Hans Nijland (directeur FC Groningen) Ovide Nijsten met zijn zoon

WAAROM VOLG JE DEZE CLUB HARTSTOCHTELIJK?

Hartstochtelijk is een groot woord, maar ik ga zeer geregeld naar FC Groningen en ik vermaak me daar bijna altijd goed. Ik zie ongeveer driekwart van de thuiswedstrijden van de ‘Trots van het Noorden’. FC Groningen speelt in een prachtig stadion voor een fijn en trouw publiek. Met een relatief beperkt budget is de club in staat goede voetballers naar Groningen te halen. Toppers die dan soms helaas wel weer worden weggehaald door topclubs. Denk aan Arjen Robben en Suarez. Ik vind het heel knap dat er elke keer weer een zeer behoorlijk team uit de bus komt. Vorig jaar was dit na het winnen van de play-offs goed voor een geweldig feest op de Grote Markt in Groningen én voor de voorrondes voor het Europees voetbal.

WAT MAAKT DE CLUB ZO BIJZONDER?

Een directeur (Hans Nijland) die er, ik geloof, al vanaf 1997 zit. Samen met de voormalige financiële directeur Erik Mulder heeft hij een goede organisatie neergezet die al jarenlang rust uitstraalt. En ze hebben ervoor gezorgd dat er in een heel mooi stadion kan worden gespeeld met een team dat toch elke keer in het linker rijtje staat.

WAT IS DE BESTE SPELER UIT DE HISTORIE VAN DE CLUB

EN WAAROM?

Tjonge, daar vraag je wat. Ik denk dan met name aan Arjen Robben. Maar ook de beide Koemannen moet je niet vergeten. Suarez was trouwens ook niet slecht.

shift 1 / najaar 201424 25

Page 14: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

aLLES OvER transport

Kennis Transport & Logistics BV, Breda

Jan Kennis & Tobias KennisEigenaren en ondernemers

www.kennistransport.com

Het bedrijf van Jan en Tobias Kennis ver-voert goederen door heel Europa, waarbij ze zich gespecialiseerd hebben in transport naar Frankrijk. Ze zorgen voor wegtransport, lucht- en zeevracht. Per jaar is Kennis Transport goed voor 100.000 verzendingen. Daarnaast bezit het bedrijf drie grote eigen warehouses voor de opslag van goederen. Door voorop te lopen in automatisering en andere vormen van professionalisering in de transportbran-che behoort het bedrijf inmiddels tot de grote spelers op de markt van Frankrijk-specialis-ten. Een bewuste en succesvolle keuze.

“We pakken alles aan wat op ons pad komt”

fficieel zijn Jan en Tobias alweer de derde en vierde generatie ondernemers binnen het bedrijf. Al begon het oorspronkelijk met aardappelen. Jan Kennis: “In 1926 begon mijn opa met een aardap-pelhandel. Toen hij in de oorlog overleed, ging die handel naar zijn twee zoons en zijn kruideniers-

winkel ging naar zijn twee dochters. Mijn oom stapte al snel uit de aardappelhandel en mijn vader zette het bedrijf alleen voort. Hij had één grote klant: het Belgische leger. Natuurlijk ben je heel kwetsbaar als je maar één grote klant hebt en dat bleek ook wel toen de Belgische minister vond dat de aardappelen voor het leger voortaan uit eigen land moesten komen. Mijn vader moest iets anders verzinnen en op dat moment kwam de veiling van Breda op z’n pad; ze vroegen hem om veilingproducten te gaan vervoeren. Mijn vader had twee vrachtwagens voor de aardappelhandel en die ging hij toen gebruiken voor groente- en fruittransport.”

“Het begon allemaalmet aardappelen”

OJan Kennis ging in 1973 in het bedrijf van zijn vader werken en in 1986 nam hij de aandelen over: “Mijn vader heeft de zaken altijd professioneel aangepakt, maar toen ik de baas werd heb ik het een en ander wel anders aangepakt. Ik vond dat we ons moesten specialiseren en vanaf dat moment richtten we ons op het weg-transport op Frankrijk. Het bleek een succes.” Alles kwam in een stroomversnelling terecht en in 1990 verhuisde Kennis Transport van Zundert naar Logistiek Centrum Hazeldonk in Breda.

Logistiek Centrum HazeldonkInmiddels is het bedrijf nog een keer verhuisd binnen Hazeldonk. De oude locatie is omgebouwd naar een warehouse én net over de grens bij Meer in België is er vorig jaar nog een warehouse bijgeko-men. Op dit moment werken er 130 mensen bij Kennis Transport en zij verzorgen zo’n 100.000 zendingen per jaar. Tobias Kennis: “We hebben nu zo’n 65 eigen vrachtwagens, maar binnen één à

twee jaar zullen dat zo’n 100 vrachtwagens zijn. Die omvang en groei is overigens geen doelstelling, maar we pakken alles aan wat op ons pad komt.” Tobias is in 1990 in het bedrijf van zijn vader komen werken en veertien jaar later nam hij de helft van de aandelen over.

Controleren op kauwgomTobias: “We proberen eigenlijk in alles voorop te kopen, ook als er nieuwe certi-ficeringen zijn. Zo zijn we ISO09000-2001 en HACCP gecertificeerd. Dat zegt echt iets. Als je in deze wereld zit, weet je dat je deze certificaten niet zomaar krijgt én houdt. We moeten ons elke dag weer aan ‣

shift 1 / najaar 201426 27

Page 15: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

Pascal Kosters, partner en accountant bij HLB Van Daal & Partners in Dongen: “Wij hebben Kennis Transport al twee keer begeleid bij de overdracht van aandelen. De vader van Jan was een relatie van ons en toen Jan het stokje overnam, hebben wij dat fiscaal en finan-cieel begeleid. Ook bij de gedeeltelijke overdracht naar Tobias traden we op als adviseur en sparringpartner. Als het om een familiebedrijf gaat, is het cruciaal oog te hebben voor alle verhoudingen. Wij hebben daar veel ervaring mee en als meedenkend accountant weten we wat er in de organisatie speelt.

Familiebedrijf & overdracht

strenge eisen houden. HACCP is een cer-tificaat voor de voedselveiligheid. Klanten uit de voedingsmiddelenindustrie eisen dus van ons dat wij dit certificaat hebben; het vertelt ze dat wij een goede, betrouw-bare partij zijn voor hun vervoer. Maar een voorbeeld van wat dit certificaat voor ons inhoudt… Gemiddeld krijgen we één keer per maand controle, ook onaangekondigd. We moeten dan al onze administratie

De sector voor transport en logis-

tiek vraagt om een specialistische

benadering. Er spelen immers

heel wat factoren mee bij het

ondernemen in deze branche… De

prijs van de diesel, internationale

btw-regels, aansprakelijkheid,

verzekeringen voor en veiligheid

van mens en materieel. Een stra-

tegische partner die op het juiste

niveau kan ‘sparren’ is dan heel

waardevol.

De adviseurs van HLB zijn zelf ook

ondernemers. Door een grote re-

gionale betrokkenheid en veel lo-

gistieke kennis weten we goed wat

ondernemers in de transport en

logistiek beweegt en wat gunstige

en minder gunstige ontwikkelingen

zijn. We gaan samen op weg naar

maximaal financieel voordeel. Of

het nu gaat om bedrijfsoverdracht,

btw, debiteurenbeheer, de brand-

stofprijs, kostprijsberekening, kwa-

liteitszorg, zakelijke overeenkom-

sten, personele aangelegenheden,

strategie of aansprakelijkheid.

Wij gaan samen op weg

Pascal Kosters Specialist in familiebedrijven

en transportondernemingen

HLB Van Daal & Partners, Dongen

De verschillende certificaten helpen ons dus ook om ons bedrijf op de kaart te zetten; ze zijn commercieel interessant. In 2012 kregen we een Lean & Green Award. Dit houdt in dat we in vijf jaar tijd gaan voor een reductie van minimaal 20% minder CO2-uitstoot. Dat is een aardige uitdaging, maar we willen zelf graag maatschap-pelijk bezig zijn. Het grote publiek ziet vrachtwagens als vervuilers en we gaan natuurlijk liever voor een positiever imago.”

Efficiënter vervoerenMaar wat vervoert Kennis Transport nu precies? Jan: “In onze drie warehouses in Meer en Breda worden vooral grondstoffen voor de voedingsmiddelenindustrie en consumentenartikelen opgeslagen. Bij het transport gaat het om eigenlijk alles wat in huifauto’s en kastenauto’s past. De huifauto’s met zeil zijn geschikt voor gemak-kelijk en snel laden en lossen via de zijkant en de stevige kasten-auto’s zijn geschikt voor het veilig vervoeren van diefstalgevoelige

goederen. Omdat we zo flexibel mogelijk willen werken en de capa-citeit van onze wagens zo optimaal mogelijk willen gebruiken, heb-ben we zelf nog een tussenvariant ontwikkeld: een huifwagen met aan de zijkanten deuren die op slot kunnen. Deze wagen is geschikt voor het vervoer van diefstalgevoelige artikelen én artikelen die via de grote zijden geladen en gelost worden. Ideaal voor ons groupage transport. We kunnen dus ladingen combineren, de wagen beter vullen én ook sneller een lading voor de reis terug inplannen. Dit zorgt dus voor een efficiënter vervoer en lagere kosten.”

Patent op Beaver TailNaast deze eigen ontwikkeling heeft Kennis nog een innovatie op vrachtwagengebied: “We hebben de Beaver Tail ontwikkeld voor objecten waar wielen onder zitten. Denk aan tractoren, landbouw-machines, auto’s, heftrucks en hoogwerkers. Voorheen werden deze voertuigen vooral vervoerd in diepladers. Het nadeel daarvan: diepladers zijn open, er kunnen geen andere goederen mee en je moet vaak zonder vracht weer terugrijden. De Beaver Tail is een gesloten vrachtwagen, dus je lading komt schoon en droog over. Naast de voertuigen kun je er ook andere ladingen mee vervoeren én dankzij de staart die uitschuift en naar beneden kantelt, rijd je de voertuigen gemakkelijk naar binnen en buiten. Het was een gat in de markt en ik ben blij dat we het patent goed hebben geregeld.”

Volle vrachtwagensSinds eind 2012 rijden de eerste Beaver Tails op de weg. Jan: “Omdat we zien dat deze oplossing zo succesvol is in Frankrijk, gaan we

“We moeten continu alert zijn op de voedselveiligheid”

Jan Kennis, Tobias Kennis, Pascal Kosters & Coen Bastiaansen

kunnen laten zien én ze bekijken werkelijk alles. Bij ons warehouse worden zelfs de prullenbakken gecontroleerd op kauwgom en snoeppapiertjes. We moeten dus continu alert zijn op de voedsel-veiligheid en inmiddels zit het ook helemaal in het DNA van onze mensen.”

Lean & green bezigDe certificeringen kosten aardig wat tijd en energie, maar Kennis Transport investeert er bewust in: “We willen een hoogwaardig transportbedrijf zijn en dat moet je je klanten kunnen laten zien.

shift 1 / najaar 201428 29

Page 16: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

ook samenwerkingsverbanden aan met andere gespecialiseerde vervoerders in Europa. In Engeland, Italië en Duitsland zijn er bijvoorbeeld al heel veel producten die geschikt zijn voor vervoer via deze vrachtwagen. Hoe voller de vrachtwagen, hoe beter. En hoe meer zendingen we hebben, hoe gemakkelijker we ze kunnen combineren en hoe voller onze wagens zijn.”

“Natuurlijk vraagt dit wel het nodige van onze planning. We heb-ben zes man op de planning zitten en die hebben met heel veel rekening te houden: gewichten, milieuzones, openingstijden klanten, wetgeving, het rijtuigenbesluit… Bij Kennis Transport ligt

“De marges zijn klein dus de kosten zijn cruciaal”

een goede automatisering onder de plannen. Dankzij ons geavan-ceerd systeem kunnen we allerlei selecties maken die de planning vergemakkelijken. Deze moderne mogelijkheden zijn cruciaal voor ons bedrijf; ze dragen direct bij aan onze efficiëntie. De marges zijn klein in de transportbranche, dus we moeten enorm op de kosten letten.”

Groei door overnamesKennis Transport loopt dus voorop, om zo efficiënt mogelijk te wer-ken en gebruik te maken van nieuwe kansen. Tobias: “Ik zei het al eerder… We groeien niet om alleen maar snel groot te worden. We zijn alert op kansen en als er iets interessants voorbij komt, pakken we het aan. Zelf zie ik bijvoorbeeld nog volop kansen in overnames en innovaties, maar het moet wel te managen zijn. Je moet de boel in de hand kunnen houden. We willen dus wel een groei, maar dan gefaseerd en gecontroleerd. Verder is het heel belangrijk dat de je als ondernemer goede mensen om je heen hebt, met de juiste capaciteiten.”

Jan: “We nemen onze mensen serieus. Zo vragen we ook actief aan onze chauffeurs om na te denken over betere oplossingen. We houden van mensen die meedenken en de koe bij de horens vatten. Paul de Ridder, onze nieuwe sales manager, is een goed voorbeeld van iemand die heel enthousiast meedenkt én die voor aardig wat Eureka-momenten zorgt.”

Financiële en fiscale vraagstukkenDit meedenken geldt niet alleen voor het personeel, Jan en Tobias verwachten dat ook van hun externe partners: “We hebben door onze groei en innovaties heel veel vraagstukken, ook op financieel en fiscaal gebied. HLB is voor ons dan ook erg belangrijk als leve-rancier van financiële oplossingen. HLB heeft de specialisten in huis die wij nodig hebben én kon telkens met ons meegroeien. Met alles wat we al hebben gedaan en met alle plannen die we nog hebben… dan is die jaarrekening nog het minst belangrijk. Dat kunnen andere kantoren ook, maar dat proactief meedenken niet.”

Jan Kennis: “Volgens de planning draag ik het bedrijf over drie jaar helemaal over, maar als ik zie wat we nu allemaal nog voor ogen heb-ben… Ik leef nog helemaal niet naar mijn pensioen toe. Ik ben nog steeds vol met de toekomst bezig en ik heb nog zo’n zin in allerlei uitdagingen. De wereld van de transport staat nog lang niet stil.”

“Medewerkers die meedenken met Eureka-momenten”

Dieven hebben het steeds vaker voorzien op de lading

van vrachtwagens. Transport en Logistiek Nederland

(TLN) en verladersorganisatie EVO lanceren daarom

preventieinzicht.nl. Op deze website staan allerlei

praktische tips om ladingsdiefstal tegen te gaan.

Tips om diefstal tegen te gaan

Coen Bastiaansen, accountant bij HLB

Van Daal & Partners in Dongen en één

van de vaste contactpersonen van Kennis

Transport: “Die hoge kwaliteit waar Tobias

en Jan voor gaan en de manier waarop

ze innovatief bezig zijn, dat spreekt ons

enorm aan. We zijn trots om hun accoun-

tant en sparringpartner te mogen zijn

én we zijn benieuwd wat de toekomst

allemaal nog in petto heeft.”

Coen BastiaansenAccountant

HLB Van Daal & Partners, Dongen

Benieuwd wat de toekomst in petto heeftNa jaren kwakkelen trekt de markt

voor de binnenlandse transport-

sector eindelijk aan. Transport- en

logistiekbedrijven kunnen in

2014 rekenen op een omzetgroei

van 2 procent en een toename in

volumes van 1,6 procent. Vooral

wegvervoerders profiteren van de

toenemende binnenlandse vraag.

Deze vraag neemt overigens toe

doordat de bestedingen in de

detailhandel aantrekken en

doordat de bouwproductie toe-

neemt. De bouwbranche is zelfs

goed voor 36 procent van het

wegvervoer in Nederland.

Binnenlandse vraag neemt toe

31shift 1 / najaar 201430

Page 17: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

ONDERWEG 1/1

ONDERWEG

theFactor.e, Groningen / Amsterdam

Marco de JongDGA van de onderneming

www.tfe.nl

theFactor.e is een full-service internetbureau. Marco de Jong heeft het bedrijf een paar jaar geleden overgenomen en timmert inmiddels nationaal hard aan de weg. Het is een succes-vol bedrijf met ambities in het buitenland. Bijna 75 medewerkers zijn actief in Groningen en sinds dit jaar ook in Amsterdam.

“Responsive websiteszijn de norm”ij zijn een internetbureau in de breedste zin van het woord. We bieden vooral internetoplossingen voor de bovenkant van de markt, denk aan websites, apps, intranet en mobiele applicaties. We bedienen daarbij het hele spectrum van advies en ontwerp tot de technische bouw en hosting. theFactor.e werkt voor veel vooraanstaande klanten in verschillende sectoren zoals banking, het zorg- en verzekeringswezen, de overheid, het onderwijs en voor merken zoals ABN-AMRO Markets, Zwitserleven, DAS, Delta Lloyd Life, Eneco en UMCG.

Grote speler in internetlandDirecteur Marco de Jong is ambitieus en werkt graag met serieuze partners: “Een aantal jaren geleden, in 2011, heb ik het bureau overgenomen en toen ben ik gelijk op zoek gegaan naar een andere accountant. We zaten bij een big four-kantoor, maar daar kregen we niet de aandacht die we nodig hadden. In omvang is theFactor.e weliswaar een MKB-bedrijf, in internetland zijn we een serieuze speler. Van de drie accountantskantoren waar we toen contact mee hadden, kwam HLB als beste uit de bus.”

“Het was en is voor mij doorslaggevend dat HLB Nannen ook een écht ondernemend accountantskantoor is. theFactor.e werkt voor landelijke klanten en we hebben internationale ambities, dus dat sluit mooi aan bij HLB. Op termijn kunnen we nog heel veel heb-ben aan de expertise van de verschillende specialisten landelijk én aan het netwerk op internationaal niveau. Duitsland en België zijn minder ver op internetgebied, dus die markt lonkt.”

Meer strategie achter inzet“Wat je op dit moment ziet, is dat klanten zich afvragen wat ze moeten met social media en de mobiele mogelijkheden. Hoe moeten ze erin mee? Wat is dan mogelijk? Wat is verstandig?

W

“Duitsland en België zijn minder ver op internetgebied, dus die markt lonkt”

shift 1 / najaar 201432 33

Page 18: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

Strategie wordt dan ook steeds belangrijker en wij worden daardoor ook meer en meer marketingpartner. We gaan al vroeg in dialoog over de behoeften en de bijbehorende aanpak en inzet.”

“Klanten hebben internet steeds meer in de vingers en daardoor komen ze met meer gerichte vragen en wensen. Content krijgt een belangrijkere rol en een aantal klanten van ons heeft ook al een eigen webcare-team dat actief deelneemt aan het social media-verkeer van haar doelgroepen . Ik geloof erin dat websites het uiteindelijk gaan winnen van de apps. Heel veel gebruikers en opdrachtgevers beginnen er ook wel een beetje genoeg van te krijgen dat je overal weer een aparte app voor nodig hebt en dat je die ook steeds weer moet updaten.”

Het wordt simpeler voor gebruikers“De klassieke website gaat zich op je mobiele telefoon ook steeds meer gedragen als app voor wat betreft de beleving. Het wordt simpeler en dus gebruiksvriendelijker. Denk bijvoorbeeld aan res-

“Ik heb grote verwachtingenvan internet op de tv”

“Web gaat het winnen van de app”

ponsive websites. Die herkennen zelf op welk apparaat ze worden bekeken én ze anticiperen daar ook op. Verder heb ik ook nog grote verwachtingen van internet op de tv.”

“Internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Er zijn maar weinig dingen die je niet online kunt doen. Sommige zaken kun je zelfs alleen nog maar online regelen. Ik vind dat we als internet-bureau een stuk verantwoordelijkheid hebben richting eindgebrui-ker. We adviseren onze klanten daarom ook over privacyregels en reputatieschade door verkeerd internetgebruik.”

Kracht vanuit de eigen expertiseBert Nannen, vennoot en fiscalist bij HLB Nannen in Groningen: “theFactor.e is meer dan zomaar een internetbureau. Ze voeren niet alleen uit; ze denken mee met de klant en geven proactief advies vanuit hun expertises. Dat is dé kracht en eigenlijk doen wij hetzelfde. Vanuit ons kantoor lopen er meerdere lijntjes naar het bureau van Marco en zijn financieel directeur Bert Hidding. Meerdere medewerkers hebben contact met theFactor.e – het ligt er maar net aan welke expertise op dat moment nodig is.”

Marco: “HLB Nannen helpt ons met allerlei fiscale adviezen. Zoals bijvoorbeeld aan het begin van dit jaar toen twee nieuwe directeu-

“Er zijn maar weinig zaken die je niet online kunt regelen”

Marco de Jong over de opkomst van E-healththeFactor.e heeft veel klanten

in de zorg. Dat is niet zo vreemd,

want ziekenhuizen, kraamzorg,

thuiszorg, de bloedbank en

andere zorginstellingen kunnen

online heel veel leren én delen.

In de gezondheidszorg komen steeds meer toepassingen

die gebruikt worden om mensen beter van dienst te zijn.

Patiënten gaan steeds meer de regie nemen over hun eigen

gezondheid. Deze tendens zien we al veel langer en zal ook

zeker doorzetten. E-health zorgt voor een kosten-efficiëntere

aanpak van de zorg.

Voorbeelden van e-toepassingen? Je bloeddruk zelf opnemen,

in je iPhone opslaan, de resultaten automatisch omzetten in

grafieken en die zonodig met één druk op de knop naar je

arts sturen. Of denk aan de stappen-sensoren van Nike.

Die werken ook al via je mobiel.

Het Healthy Aging project dat nu bij een klant van ons in Gro-

ningen loopt, maakt ook gebruik van online delen en analyse-

ren van data. En hier gaat het niet om individuele informatie,

maar om grote hoeveelheden data van tienduizenden mensen.

Deze mensen worden gevolgd om zo te ontdekken hoe we het

proces van gezond(er) ouder worden kunnen beïnvloeden.

ren mee zijn gaan participeren in het bedrijf. Daar komt dan ook fis-caal het nodige bij kijken en HLB wist ons prima te ondersteunen. Ik ervaar de dienstverlening en het contact als persoonlijk en laag-drempelig en daardoor weet ik ze gemakkelijk te vinden. Ook voor mijn privéholding waar op dit moment veel gebeurt. Daarmee zou ik niet zo snel naar een big four-kantoor stappen; het voelt dan toch niet zo vertrouwd. Het hielp trouwens ook dat de bank die mijn overname financierde liet merken dat HLB een prima club is.”

Accountant Marco Niebog, fiscalist Bert Nannen & Marco de Jong

Responsive web-

sites passen zich

aan aan het scherm

van je apparaat, bij-

voorbeeld je laptop

of smartphone.

shift 1 / najaar 201434 35

Page 19: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

Drie keer per jaar organiseert HLB Van Daal

& partners een enerverende netwerkavond.

Het geeft ons de gelegenheid om persoonlijk

contact te houden met klanten en relaties, om

kennis te delen én om te inspireren. De aanwe-

zigen kunnen elke keer rekenen op een spre-

ker van formaat, een goed verhaal én volop

mogelijkheid om nader met elkaar kennis te

maken. Met een opkomst van 300 tot 400

bezoekers per editie is HLB Café een groot

succes. We kijken even kort terug én we

blikken vooruit naar alweer de 19e editie.

HLB CaFÉ

Dit zei schrijver Kluun op het HLB Café van 17 maart 2014 in het Mandemakers Stadion in Waalwijk.

Jort KelderMet de etiquettebijbel in de hand presen-

teerde Jort Kelder op 18 november 2013

in Theater Markant in Uden de wereld van

de oude en nieuwe rijken. Onuitroeibare

tradities, loepzuivere etiquette, smaak en

wansmaak... Het kwam allemaal aan bod

in het heerlijk hilarische ‘Hoe heurt het

eigenlijk?’-soirée.

“Als schrijver ben ik mijn eigen merk, ik moet me dus zelf verkopen. In wezen geldt dat ook voor ondernemers.

Zoveel verschil is er dus niet tussen een ondernemer en een schrijver.”

HLB Café: een groot succes

Jan Kees de Jager‘Persoonlijke ervaringen van onderne-

mer naar minister van Financiën’. Onder

deze noemer hield Jan Kees de Jager een

lezing op 3 juni 2013 tijdens het HLB

Café in het Fortuna Stadion in Sittard. Het

motto van de oud-minister: ‘Erger je niet,

verwonder je slechts’.

“Als ondernemers zijn we op zoek naar verdieping in kennis of bijzondere ontmoetingen. Het waardevolle van het HLB Café is de gemoedelijke sfeer en de verrassende gastsprekers. Alle aandacht ging zonder voorbehoud uit naar schrijver Kluun en performer Andy Marcelissen, ieder met een totaal eigen kijk op de wereld. Voor en na het evenement hadden we alle gelegenheid om de vele aanwezige bekenden op te zoeken. Een geslaagde avond met inspiratie en een lach.”

Jessica Nordmeijer en Stefan Korthout

Hebbit strategische

marketingcommunicatie, Drunen

“Erger je niet, verwonder je slechts”

Graag nodigen wij u, uw partner en ook uw collega-ondernemer uit voor de 19e editie van HLB Café. In een informele sfeer ontmoet u, onder het genot van een hapje en een drankje, andere ondernemers.

Van der Valk Hotel Uden (A50, afrit 14)Nistelrodeseweg 105406 NK Uden

1e verdieping / zaal open: 19.30u

Aanmelden kan vóór 12 novembervia www.hlb-van-daal.nl of telefonisch via (0413) 70 01 22.

Gastsprekers

Harry Heinrichs 'Ondernemerschap Van der Valk'

Andy Marcelissen 'Met humor bereik je meer'

UitnodigingHLB Cafe #19Maandag 17 november 2014

20.00 uur - Uden

Twitter mee met #hlbcafe

shift 1 / najaar 201436 37

Page 20: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

Tips

Werkkamer verhuren aan de eigen bvDe Hoge Raad heeft in twee arresten geoordeeld dat een DGA een

werkkamer in de eigen woning met btw kan verhuren aan zijn bv.

Dit betekent dat er btw kan worden teruggevraagd als de DGA

een werkkamer in zijn nieuwbouwwoning aan de bv gaat verhu-

ren. Er is volledige aftrek van btw mogelijk op alles wat aan de

bouw van de werkkamer is toe te rekenen.

Maak bijvoorbeeld een splitsing aan de hand van vierkante

meters. Breng het liefst de btw in aftrek op het moment dat de

eerste facturen binnenkomen. Zorg wel dat er in de schriftelijke

huurovereenkomst met de btw geopteerd wordt voor de btw.

Belangrijke subsidiedataMaandelijks aanvragen stimuleringsregeling energieprestatie huursector

November 2014 HLB Van Daal & Partners subsidie nieuwsbrief

4 november 2014 sluitingsdatum tenderregeling Energie innovatie

November/december 2014 start OP Zuid 2014–2020 (met veel ondernemersmogelijkheden)

18 december 2014 sluitingsdatum SDE+

Eind 2014 start Interreg programma (grensoverschrijdende samenwerking)

PS

Jos PhilipsFiscaal specialist

HLB Van Daal &

Partners,

Den Bosch

BTWTips

Nieuwe regels elektronische dienstenBij elektronische diensten wordt nu een onderscheid gemaakt

tussen Business to Business (B2B) en Business to Consumer

(B2C). Per 1 januari 2015 komt hier verandering in. Alle elek-

tronische diensten worden straks belast in het land waar de

afnemer is gevestigd (tegen het daar geldende tarief).

Waar gaat het om bij elektronische diensten? Denk bijvoor-

beeld aan het via internet of e-mail leveren en aanpassen

van software, het bouwen van websites, het op afstand

onderhouden van programma’s en het ter beschikking stellen

van databestanden. Maar ook het leveren van muziek, films,

spellen en onderwijs via internet of e-mail wordt gezien als

een elektronische dienst.

Omdat het wel erg ingewikkeld wordt om een onderneming in

alle landen te registreren voor de btw, komt er een ‘one stop

shop-systeem’. Er komt één land van registratie en dat land

verdeelt de afdrachten over de verschillende landen.

Zijn er meerdere bestuurders via hun eigen holding werkzaam in uw bv op grond van een management-overeenkomst? Zorg er dan voor dat in die overeen-komst een bepaling wordt opgenomen dat bij ontslag van de bestuurder de managementovereenkomst eveneens eindigt.

Overweegt u uw onderneming te zijner tijd over te dragen? Zorg er dan voor dat u uw ondernemings-structuur daar tijdig op afstemt. Een termijn van ca. zes jaar is juridisch en fiscaal optimaal in de meeste gevallen.

Heeft u een vordering op uw bv? Dan is de rente die u hier op ontvangt bij u progressief belast in Box I. Om deze belastingheffing te voorkomen, kunt u overwegen uw vordering om te zetten in agio of aandelenkapitaal.

Bent u gehuwd op huwelijkse voorwaarden waarin een verrekeningsclausule is opgenomen? Dan dient u deze verrekening jaarlijks na te komen, anders is er sprake van een gemeenschap van goederen.

DGA Tips

1 2 3 4

Het loont zeker de moeite om tegen het einde van het jaar nog eens te kijken naar de (on)mogelijkheden op belastinggebied. De HLB Eindejaarstips zijn daarbij een praktisch hulpmiddel.

Medio november vindt u deze tips op www.hlb-van-daal.nl/eindejaarstips

Aanscherping percentages van de verplichting tot

mestverwerking (gebied gebonden).

Invoering van het stelsel van melkveefosfaatreferentie.

Aanscherping van de stikstofgebruiksnormen.

Aanpassing van de excretienormen voor rundvee.

Wijziging regels voor het vervoer van vaste mest.

Om in aanmerking te komen voor betalingsrechten dient

een (actieve) landbouwer te zijn ingeschreven bij de

Kamer van Koophandel.

Digitale afhandelingen bij RVO.nl alleen mogelijk via

E-herkenning.

Nadere invulling van het GLB beleid:

De vleeskalver- en vleesstierenhouders en de zetmeel

sector krijgen extra financiële middelen voor investerin-

gen in innovaties en verduurzaming.

Bedrijven met zoogkoeien en/of schapen kunnen in aan-

merking komen voor een graasdierenpremie.

Zie ook: www.hlb-agribusiness.nl

Agrarische aandachtspunten per 1 januari 2015

Op de agenda

Eindejaarstips 2014

Marcel van Hattum, Belastingadviseur, HLB Van Daal & Partners, Dongen

shift 1 / najaar 201438 39

Page 21: HLB SHIFT #1 - najaar 2014

HLB is thuis in uw regio en combineert dat met de juisteinternationale contacten. Natuurlijk, controleren en rapporteren is onze basis. Over uwtoekomst denken we vanzelfsprekend mee, ook die van uwonderneming. U kunt rekenen op onze persoonlijke aandacht,ondersteund door de expertise en slagvaardigheid van onslandelijk en internationale HLB-netwerk. Met alle voordelen van de aanwezigheid van specifieke kennis en ervaring op diverse vakgebieden, in verschillende branches. Wij denken alsondernemers, we handelen als ondernemers. www.hlb.nl

HLB is ondernemend,net als u