Vorming Tax Shift (maart 2015)

download Vorming Tax Shift (maart 2015)

If you can't read please download the document

Transcript of Vorming Tax Shift (maart 2015)

Fiscale verschuivingInterne vorming Groen maart 2015

Doel van deze vormingGeven van een overzichtNadruk op inzicht, niet op kennisBeantwoorden van vragen

Bouwstenen Huidige fiscale visieKadernota fiscaliteitImpulscongresVerkiezingsprogrammaZuurstofbegroting (Vlaams) + TIGA Begroting (federaal)

Wat is fiscaliteit?WelRetributies Belastingen & SubsidiesNietAlle andere overheidsinkomsten en -uitgaven

impact van belastingenBelangrijk concept => deadweight lossGedragssturingHerverdelingOverheidsfinanciering

Principes voor Rechtvaardige Fiscaliteit DraagkrachtprincipeNettoprincipeVoorspelbaarheidEen euro is een euro (neutraliteit naar oorsprong)

Draagkrachtprincipe, reikt veel verder dan inkomen. Ook schulden belangrijk, en te verwachten uitgaven/inkomsten in de toekomst, bv. vanwege een slepende ziekte of handicap. traditioneel obv inkomens. Recent steeds meer op basis van vermogen. Hoog inkomen maar veel schulden geeft vaak minder draagkracht dan laag inkomen en groot vermogen.

Nettoprincipe, bijvoorbeeld kosten woon-werk-verkeer of bij vermogensbelasting ook rekening houden met uitstaande schulden

Neutraliteit naar oorsprong: Een euro is een euro. Daarom is de verschillende behandelingen van inkomsten uit arbeid en vermogen moeilijk verdedigbaar. Vroeger was het dan ook anders. Voor vermogensfiscaliteit betekent dat elk vermogensbestanddeel het zelfde behandeld wordt, en bij milieufiscaliteit betekent dat de reden voor jouw vervuiling er niet toe doet, enkel de mate waarin je vervuild hebt.

Principes voor doelmatig fiscaal beleid (1)1 belasting, 1 doel1 doel, 1 steunmaatregelCorrecte volgorde: 1. gedragssturende2. herverdelende3. zuiver inkomstenzoekende

Principes voor doelmatige fiscaliteit (2)Vermijd het Mattes-effectVerleg de focus: weg van inkomsten richting transacties (gedragssturend) en vermogens (herverdelend)Inkomsten en uitgaven enkel koppelen bij retributies

Huidig systeemBelgi tweede hoogste belasting op arbeidMaar hoe zit het met milieufiscaliteit en vermogensfiscaliteit?

Milieufiscaliteit (waar staat Belgi?)

Waar denken jullie dat Belgi staat in de EU-rangschikking van milieufiscaliteit?

Belasting op kapitaal (waar staat Belgi?)Waarom vragen we het niet eens aan de sympathieke Fact Checker?

Video onderaan pagina http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/factcheck/1.2149208 vanaf seconde 47 tot einde

Tijd dus voor een lastenverschuiving!Waarom minder lasten op arbeid?Waarom meer milieufiscaliteit?Waarom meer vermogensfiscaliteit?Wat zal het resultaat zijn van deze verschuiving? en wat dan met BTW?

1. Een gelijkere, groenere en gezondere samenleving, waar gezinnen vlugger een vermogen kunnen opbouwen.2. Een overheid die minder geld moet uitgeven aan de gevolgen van vervuiling, verspilling en overdaad (denk maar aan de files die ons land elk jaar miljarden kosten, niet alleen door economische verliezen, maar vooral door gestegen gezondheidskosten).3. Een samenleving met meer jobs, en minder grondstoffen.

LastenverlagingWerkgeverszijde: Progressieve werkgeversbijdrageWerknemerszijde: Loonbonus

LoonbonusAls jouw voltijds loon onder het mediaan voltijds loon ligt, dan krijg je maandelijks 22,5 euro per procentpunt dat je loon onder dat mediaanloon ligt.Voor mensen die werken aan een minimumloon betekent dat een extra maandloon per jaar.Je ontvangt het dadelijk bij je loon en niet anderhalf jaar later.

Resultaat LoonbonusBruto loon (voltijds, alleenstaande)Huidig netto loonNetto na loonbonusEffect loonbonus1.1001.041,381.208,0816%1.2101.117,171.273,5414%1.4301.242,531.378,2311%1.6501.332,351.447,399%1.8701.399,461.493,847%2.0901.448,051.521,775%2.3101.514,731.567,794%2.5601.616,031.645,612%3.0001.807,301.807,300%

Progressieve WerkgeversbijdrageVoor werknemers die in aanmerking komen voor de loonbonus, betaalt de werkgever een lagere patronale bijdrageHoe verder het loon onder de mediaan ligt, hoe meer de bijdrage verlaagd wordtVoor mensen die werken aan een minimumloon valt de patronale bijdrage altijd terug tot 0 euro

Resultaat Progressieve Werkgeversbijdrage

enkele hardnekkige misverstanden rond MilieuheffingenZe zijn slecht voor de economieHun opbrengsten doven langzaam uitZe werken nietZe zijn asociaal

Porter Hypothese + voorbeeld vuilniszakken als kostendaling voor de overheid, dus efficintieverhoging bij priv en overheid. Colruyt is daar het levend bewijs van (15% kostenvoordeel via verduurzaming). Voorbeeld van visbestand,Wel wijzen op het risico van zwarte markten en vrijbuiters (bv sluikstorten)Flankerend beleid is efficinter dan sociale correcties in de belasting

Groene fiscaliteit (wat stellen we VLAAMS voor?)Slimme kilometerheffing (vrachtwagens 2016, personenwagens 2018)Schrappen andere verkeersbelastingen vanaf 2018Verhoging bestaande milieubelastingen voor bedrijven(bv. hergebruik materialen - voorkomen afval)Belasting op grote verharde oppervlakten

Groen ook enkele verhogingen voor van Vlaamse milieubelastingen voor bedrijven. Opbrengst : 38 miljoen .

Om de problematiek van de overstromingen aan te pakken komt er een belasting op grote verharde oppervlakten : opbrengst 50 miljoen in 2015, klimmend naar 100 miljoen in 2019.

Groene fiscaliteit (wat stellen we federaal voor?)MobiliteitsbudgetSchrappen milieuschadende subsidies zoals die op vliegtuigtickets, professionele diesel, vaste fossiele brandstoffen, accijnsvrijstelling voor bijmenging biobrandstof, Accijnsverhoging tabakHogere nucleaire rente

Het VBO schat dat de verkeersdrukte op onze wegen een economisch verlies van 8 miljard euro per jaar met zich meebrengt.

fiscaliteit Financile Sector(wat stellen we voor)Verstrengen gunstregime vennootschappen voor onbelast laten van aandelenmeerwaardes Anti-speculatie-taksen (SCG-tax, Tobin-tax, )Vereenvoudigde vennootschapsbelasting

Belgi is het meest vrijgevige land van Europa voor wat betreft bedrijfswagens, die, gezien de hoge loonlasten, in veel gevallen eigenlijk "salariswagens" zijn geworden. De voordelen die toegekend worden aan bedrijfswagens hebben een hoge economische en milieukost door de verhoging van de verkeersdrukte en de daardoor ontstane files. Het VBO schat dat de verkeersdrukte op onze wegen een economisch verlies van 8 miljard euro per jaar met zich meebrengt.

Wij stellen voor om het systeem van bedrijfswagens radicaal om te gooien en de kosten ervan op het niveau van Duitsland te brengen. De implementering van deze maatregel houdt uiteraard rekening met de werknemers die de bedrijfswagen effectief als werkinstrument gebruiken.

Vijf vuistregels voor een betere vermogensfiscaliteit Harmoniseer de behandeling van alle vermogensbestanddelen. Schaf de wirwar aan uitzonderingsregels afGebruik progressieve tarieven Werk steeds met netto-cijfers Stem de tariefstructuur af op werkelijk haalbare rendementen met veilige beleggingen.

Vijf vuistregels voor een betere vermogensfiscaliteit 1. Als er twee identiek samengestelde gezinnen zijn, met een even groot netto vermogen, is er geen enkele reden om het ene gezin meer te belasten dan het ander, enkel en alleen omdat hun vermogen anders is samen gesteld. Bovendien sluit een uniforme behandeling van alle vermogenbestanddelen ook het overgrote deel van de achterpoortjes voor fiscale optimalisatie binnen de huidige vermogensfiscaliteit.

2. Uitzonderingsregels ondermijnen het draagkrachtprincipe en het principe dat een euro, een euro is, waardoor men fiscaal kan gaan optimaliseren.

3. Dit doen we om rekening te houden met het feit dat grotere vermogens gemiddeld hogere rendementen halen (zie onder meer Piketty) en om te garanderen dat iedereen steeds bijdraagt naar draagkracht.

4. Winsten en verliezen, vermogen en schulden boeken we af tegen elkaar zodat de gevraagde fiscale bijdrage steeds berekend wordt op een economische realiteit, en niet op een boekhoudkundige fictie.

5. Ten eerste zorg je er zo voor dat de gevraagde bijdrage steeds billijk is, dat wil zeggen niet te hoog bij een kwakkelende markt, niet te laag bij een boomende markt. Ten tweede is dat ook een garantie dat durfkapitaal niet ten onrechte benadeeld wordt ten aanzien van gewoon kapitaal. Durfkapitaal speelt namelijk een belangrijke rol in het ontwikkelingspad van een samenleving. Maar aangezien de gemiddeld iets hogere opbrengst daarvan voortvloeit uit vele verliezen en enkele spectaculaire winsten, is er eigenlijk maar n praktisch haalbare manier om durfkapitaal billijk te behandelen in vergelijking met andere beleggingen, en dat is door voor alle vermogensbestanddelen te werken met een notioneel (verondersteld) rendement, gelijk aan wat je met een veilige belegging kan halen.

Vermogensfiscaliteit(soorten systemen)Vermogenswinstbelasting (2/5)Vermogensaanwasbelasting (3/5)Vermogensbelasting (4/5)Vermogensrendementsheffing (5/5)

Vermogenswinstbelasting (2/5) (geen netto cijfers, niet afgestemd op veilige marktrente, geen progressieve schijven)Vermogensaanwasbelasting (3/5) (niet afgestemd op veilige marktrente, geen progressieve schijven)Vermogensbelasting (4/5) (niet afgestemd op veilige marktrente)Vermogensrendementsheffing (5/5)

Systeem Groen

Verschil met voorstellen van andere partijenBij ons: volledige hervorming met afschaffing van heel wat belastingenBij anderen: extra belasting, bovenop de bestaande krakkemikkige systemen

Heeft U nog vragen?

Schiet ze gerust mijn richting uit