HISWA Nautisch Centrum, Amsterdam...Het project omvat 100 appartementen, 4.055 m2 bvo commercieel/...

7
HISWA Nautisch Centrum, Amsterdam M.J. de Nijs en Zonen BV Jaargang 22, najaar 2013 Personeelsblad van bouwbedrijf www.mjdenijs.nl 3 Nr.

Transcript of HISWA Nautisch Centrum, Amsterdam...Het project omvat 100 appartementen, 4.055 m2 bvo commercieel/...

Page 1: HISWA Nautisch Centrum, Amsterdam...Het project omvat 100 appartementen, 4.055 m2 bvo commercieel/ horeca/maatschappelijk, 206 gebouwde parkeerplaatsen en een ki-osk. Start bouw is

HISWA Nautisch Centrum, Amsterdam

M.J. de Nijs en Zonen BV

Jaargang 22, najaar 2013

Personeelsblad van bouwbedrijf

www.mjdenijs.nl

3Nr.

Page 2: HISWA Nautisch Centrum, Amsterdam...Het project omvat 100 appartementen, 4.055 m2 bvo commercieel/ horeca/maatschappelijk, 206 gebouwde parkeerplaatsen en een ki-osk. Start bouw is

D i r e c t i e p r a a tDe lezers van Bijspijkeren informeren is op zich geen moeilijke opgave, maar er zijn momenten dat je je afvraagt hoe je dit keer de editie zal gaan openen. We openen maar met slecht nieuws, menselijk leed.

Op 13 augustus jongstleden is op het werk Brede-school Houthaven in Amsterdam een vreselijk on-geluk gebeurd. Tijdens het stellen van de tafelbe-kisting ten behoeve van de randbekisting voor de breedplaatvloer is de heer Marc van de Ven vanaf de eerste verdieping naar beneden gevallen. De val was dermate ongelukkig dat de heer Marc van de Ven, ten gevolge van deze val, aan zijn verwondingen op de bouwplaats is overleden.Op de eerste plaats gaat ons medeleven uit naar zijn vrouw en kinderen, daarnaast naar overige familie-leden, vrienden en collega’s.

Wij hebben op 21 augustus jongstleden op een waar-dige wijze afscheid mogen nemen van Marc van de Ven, een vakman maar ook een aimabele persoon-lijkheid. Een collega die met hart en ziel aan het werk was voor zijn gezin, ontzettend veel met zijn zonen ondernam en elke dag behoorlijke afstanden reed om op de bouwplaats te zijn. Wij hebben daar nooit een onvertogen woord over gehoord, kortom een goede vakbekwame collega is niet meer.Op dit moment wordt nog steeds onderzocht hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, hierover is nog geen duidelijkheid.Bouwen is en blijft een gevaarlijk beroep en wij zullen erop moeten blijven hameren dat ons motto “werk veilig” is.

Op 16 november 2013 kwam abrupt een einde aan het leven van onze collega en trouwe medewerkster Edith Jong. In een speciaal hiervoor opgemaakt ‘In Memoriam’ staan wij stil bij deze zeer ingrijpende en emotionele gebeurtenis.

Op 18 november 2013 overleed op 90 jarige leeftijd mevrouw G.M. de Nijs – Nannes, weduwe van onze oud directeur Jaap de Nijs. Zij was altijd zeer betrok-ken bij het wel en wee van het bedrijf. In een even eens bijgevoegd ‘In Memoriam’ staan wij hierbij stil.

Interne organisatieDe aansturing binnen het bedrijf krijgt al meer vorm naar de toekomst toe.Daniëlle’s rol binnen het directieteam wordt steeds duidelijker in de organisatie en in de structuur. Haar bijdrage aan de organisatie vult vraagstellingen van deze tijd goed in. Contractvorming, financierings-constructies, beheersing liquiditeiten, voortgangsbe-waking in het Lean proces en in aansluiting hierop,

het BIM proces, is bij haar in goede handen. Daarnaast wordt op het gebied van personeel een aantal onderwerpen mede door inbreng van Daniëlle op een moderne leest geschoeid.De rol van Thijs in het bedrijf is een rol die iets meer op de achtergrond wordt ingevuld en waarbij wij zijn ervaring en kennis nog elk moment goed kunnen gebruiken.Oplossen van moeilijke vraagstellingen is bij Thijs in vertrouwde han-den en hiermee ontlast hij ons in de directie en krijgen wij meer tijd om ons op de dagelijkse gang van zaken te concentreren. Uiteraard is de inbreng van Thijs in selectie procedures van grote waarde. Evenals zijn inbreng bij bouwteams en tijdens het voorbereidingsproces van vooral de grote opgaves. Zijn dagelijkse coaching van het bouwbureau en van De Nijs Castricum geeft een geruststellend gevoel.

Voortgang Lean Op een aantal projecten wordt op dit moment enthousiast aan Lean bouwen gewerkt. Bij de M1 kavel in Amsterdam Noord is een achter-stand van 12 weken op de planning inmiddels omgebogen naar een voorsprong. Ook bij De Punt is het uitvoeringsteam Lean aan het plan-nen met goede resultaten. Bij De Loet is begin december de plakdag voor de afbouw gehouden. Daarnaast zullen wij de komende periode een aantal werken in Lean opstarten, waaronder Katharina, Bernardus en Stadionplein. Al met al horen wij positieve verhalen over hoe op de bouw beter samengewerkt wordt. Mensen hebben meer voor elkaar over en helpen elkaar om de gezamenlijk vastgestelde planning te ha-len. Ook op kantoor en in onze timmerfabriek zijn al goede resultaten behaald met het Lean uitvoeren van onze processen.

Voortgang BIMSinds halverwege 2013 is Lex Ransijn onze BIM-coördinator. Lex heeft een road map opgesteld waar wij over drie jaar willen staan met BIM. In 2013 is een deel van onze werkvoorbereiders en medewerkers van het bouwbureau op BIM cursus geweest. Begin 2014 gaat een volgende groep op BIM-training. Ook het aantal projecten dat in BIM wordt uit-gewerkt groeit gestaag. Zo worden al onze projecten van de project-ontwikkeling in 3D/BIM uitgewerkt en tevens de projecten die wij op VO-niveau uit aanbestedingen verkrijgen, worden door ons in BIM uit-gewerkt. Voorbeelden van projecten in BIM zijn onder andere Bernar-dus, Katharina en Louis Davids Carré.

EconomieWe zijn uit de recessie, een mooi gegeven waarvan wij echter in de productie van de bouw voorlopig nog niet de gevolgen gaan zien. De bouw is later in de crisis terecht gekomen. Het echte herstel in de bouw zal ook later zijn. We zullen zeker nog tot in 2014 de gevolgen van de slechte economische omstandigheden ondervinden. De gemeentelijke verkiezingen in maart en de extra bezuinigingen in 2014 zullen niet bijdragen tot de gewenste rust.

De Nijs CastricumEen echte aannemingsplek in een nieuw jasje. Het is goed voor onze uitstraling dat we aan de Heereweg 38 in Bakkum terecht zijn gekomen, op de oude locatie van C.G. de Nijs. Het kantoor is totaal gemoderni-seerd en er zijn voldoende werkplekken met vergaderruimte gecreëerd voor onze medewerkers aldaar. Op 9 december jongstleden hebben wij

C o l o f o nBijspijkeren verschijnt 3x per jaar. In het voorjaar, voor de bouwvak en voor de kerst. Voor inleveren van kopij of reacties kunt u rechtstreeks con-tact opnemen met een van de redactieleden of e-mailen naar: [email protected] redactie:- Monique van Dijk - Annemarie van den Bergh- Bas van Velzen- Camiel Honselaar- Jochem Rentenaar

De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden kopij te herschrijven, in te korten of niet te plaatsen.

I n h o u dJaargang 22, najaar 2013

VO

OR

WO

OR

D Voorwoord

Deze kersteditie is in een slanke vorm gegoten. Naast Bijspijkeren kersteditie ontvangt u een extra uitgave namelijk het MVO katern. Dit MVO katern is een special met interviews die zijn afgenomen bij personeelsleden en relaties van De Nijs. Zij hebben hun visie op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gegeven.

In deze “dunne” editie geen opgeleverde projecten maar wel de binnenkort te starten projecten en een tijdslijn met bijzondere gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden vanaf de bouwvakantie tot de kerstvakantie.

U kunt in deze editie lezen over een aantal sportieve activiteiten, de opening van het Hiswa gebouw en Theater de Vest, de Open Monumentendag bij De Hallen, het Sinterklaasfeest en de hoogste punten van CZAN/M1 en ‘De Ontmoeting’.

Veel leesplezier, prettige feestdagen en een goed gezond 2014.

RedactieAnnemarie, Camiel, Jochem, Bas en Monique

4 Directiepraat

5 In dienst - Uit dienst - Geboren

Werkwijzer

6 Koning Willem-Alexander opent HISWA

Hoogste punt M1-toren Amsterdam Noord!

Ride for the Roses 2013

7 ‘De Ontmoeting‘ bereikt hoogste punt!

Geslaagde open dag Tramremise de Hallen

3 teams De Nijs in Businessloop Dam tot Dam

8 Opening Theater de Vest

Westfriesgasthuis Loop(t)

Laan van Spartaan in gebruik

9 Sinterklaasfeest 2013

10 Start diverse werken

12 Nog even dit.....

Foto voorpagina:HISWA Nautisch Centrum, Amsterdam(foto: fotostudio Fedde de Weert)

2 3

Page 3: HISWA Nautisch Centrum, Amsterdam...Het project omvat 100 appartementen, 4.055 m2 bvo commercieel/ horeca/maatschappelijk, 206 gebouwde parkeerplaatsen en een ki-osk. Start bouw is

daar onze middenkadervergadering gehouden. Het is goed om te zien dat deze nieuwe medewerkers succesvol zijn geïntegreerd in de onder-neming.

Nieuwe opdrachten Oosterdokseiland te Amsterdam;In opdracht van Oosterdokseiland Ontwikkeling Amsterdam voeren wij diverse betonwerkzaamheden aan de bestaande parkeergarage uit.Albeton;Dit project bestaat uit de nieuwbouw en infra inrichting van een com-pleet nieuwe betoncentrale in het westelijk havengebied van Amster-dam. De nieuwbouw bestaat uit een kantoor met betoncentrale en be-nodigde terreininrichting met opstallen als loodsen/garages, weegbrug, overkappingen, blokkenopslag en zand- en grind opslagvlakken.Elsevier gebouw;Het Elseviergebouw in Amsterdam, een voormalig kantoorgebouw groot 11.800 m2, gelegen aan de Sara Burghartstraat 25, wordt door Woningstichting Rochdale en DUWO getransformeerd naar studen-tenhuisvesting, bestaande uit 227 studentenkamers, gecombineerd met commerciële ruimten.Delflandplein te Amsterdam;Het werk bestaat uit twee te renoveren woongebouwen groot 11.700 m2, bestaande uit 138 appartementen. De appartementen worden samen met de kelders met individuele bergingen en collectieve stookinstal-latie gerenoveerd. Middels trappenhuizen en liften worden de woonge-bouwen verbonden met het maaiveld/kelder en ondergelegen winkels en kantoorruimten.Villa Tulpenburgh te Amstelveen;Uit te voeren werkzaamheden betreffen de nieuwbouw van een huis met garage, veranda, terrassen, zwembad en diverse terreininrichting.Uitbreiding Bomij te Hoorn;Het bouwwerk bestaat uit 6.000 m2 grote uitbreiding van een bestaand bedrijfspand in opdracht van de Bomij.Katharina te Amsterdam;Het werk betreft 18.500 m2 nieuwbouw van 2 appartementen gebou-wen, bestaande uit 132 appartementen, met een ondergrondse parkeer-garage, commerciële ruimten en een supermarkt in Amsterdam.Schouwburg De Kampanje te Den Helder;Het ontwerp van de schouwburg betreft een herbestemming van 7.850 m2 gebouwencomplex op Willemsoord dat bestaat uit voormalige ma-rine gebouwen. De hallen van deze gebouwen worden herontwikkeld zodat deze onderdak kunnen bieden aan de schouwburg. De herontwik-keling omvat een functieverandering, een ingrijpende verbouwing en restauratie van de hallen. De gebouwen zijn een Rijksmonument.Stadionplein te Amsterdam;Het project omvat 100 appartementen, 4.055 m2 bvo commercieel/horeca/maatschappelijk, 206 gebouwde parkeerplaatsen en een ki-osk. Start bouw is beoogd 1 mei 2014. Belangrijke voorwaarde voor gemeente Amsterdam is dat het Noordgebouw is opgeleverd voor de aanvang van het EK Atletiek (start begin juli 2016).Gravenstraat/Nieuwendijk te Amsterdam;Aan de Nieuwendijk 196 in Amsterdam is gestart met de bouw van 5.100 m2 nieuwe winkelruimte. Het huidige gebouw verdwijnt groten-deels. Enkel de vloer van de begane grond en zijgevels blijven behou-den. Het aantal vierkante meters vloeroppervlak neemt af. In plaats van de vier lagen die er nu in het pand aanwezig zijn blijven er drie lagen over. De bouwcombinatie Dura Vermeer - De Nijs voert de werkzaam-heden uit in opdracht van Bouwinvest en Top Vastgoed. Het gebouw is een ontwerp van Frederik Vermeesch van Rijnboutt Architecten. De verwachte oplevering is begin 2015.

2014Waar gaat De Nijs naar toe in 2014?Wij zijn ervan overtuigd dat we klaar zijn om een blik naar de toe-komst te werpen. De eigendomsstructuur staat op poten, maar dit is geen gemakkelijke opgave geweest de afgelopen jaren. Wij hebben nu een ‘protocol’ in de topholding vastgesteld waarbij de continuïteit van de onderneming als eerste doelstelling voorop staat. De vorm waarin dit gegoten is, is van alle kanten bekeken, besproken en geëvalueerd. Diverse adviseurs zijn in de afgelopen jaren bij het proces betrokken geweest, waardoor er nu een evenwichtig plan ligt waar wij de komende jaren mee verder kunnen.

Het nieuwe beleidsplan is klaar.Onder de term “Slagkracht” ligt er een compact stuk waarin de doelstel-lingen en aandachtspunten voor de komende jaren zijn geformuleerd.Op basis van de missie en visie van De Nijs, rekening houdend met de externe omstandigheden, zijn door het management team per be-drijfsonderdeel/afdeling doelstellingen geformuleerd. Veel van deze doelstellingen zijn gericht op het blijven verbeteren van onze interne bedrijfsprocessen. Veel aandacht wordt daarbij geschonken aan Lean werken en BIM. Uiteraard ook veel aandacht voor maatschappelijk ver-antwoord ondernemen. Denk hierbij aan onze social return verplichting in Amsterdam en onze MVO beleidsdoelstellingen.

Het omzetniveau voor 2014 ziet er goed uit. Zoals reeds gemeld gaan wij met een aantal eervolle opdrachten aan de slag. De doelstelling zal zijn dat wij de komende jaren dit omzetniveau blijven evenaren. Met name een goede procesbeheersing zal mee moeten helpen om tot een gezond rendement te blijven komen.

Maatschappelijk Verantwoord OndernemenIn een extra editie van Bijspijkeren nemen wij u mee naar wat het cer-tificaat MVO prestatieladder 3 voor De Nijs betekent. We gaan nu het niveau handhaven en verbreden en zien het als een uitdaging om nog een trede hoger te komen op de ladder om in 2016 op MVO niveau 4 uit te komen.Dit zal veel discipline en volharding vragen, maar wij zien dat dit vraagstuk, dat bestaat uit ‘people’, ‘planet’ en ‘business’, een al grotere rol gaat spelen bij onze opdrachtgevers, maar ook op het maatschap-pelijke front al meer gaat tellen.

TenslotteDe wintervakantie staat weer voor de deur met Kerst, Nieuwjaar, (ho-pelijk) sneeuw en oliebollen. De afgelopen maand is het jaarlijkse Sin-terklaasfeest gevierd binnen De Nijs, een mooie traditie die de homo-geniteit binnen het bedrijf bevestigt. Mede door de grote opkomst in het Dorpshuis was het weer een geslaagde happening met speculaas, chocolademelk en pepernoten. Een speciaal woord van dank voor An-nemarie van den Bergh, Monique van Dijk, Irene de Nijs, Marjolein Broersen en alle andere mensen die ook dit jaar weer hebben meege-holpen.

Vier Kerst op een goede wijze, denk eens terug aan het afgelopen jaar en vraagt u eens af “wat waren mijn 10 topmomenten van dit jaar?”.Voor mij persoonlijk zit daarin een mooi evenwicht van de momenten tussen privé en zakelijk. Wij wensen u goede feestdagen en een gezond 2014 toe.

Winfred de Nijs

WerkwijzerWerken opgeleverd:- Robert Koch plantsoen - Amsterdam- De Punt Toren 2 - Amsterdam - Nieuw Amsterdam fase NUON - Amsterdam - Laan van Spartaan - Amsterdam- HISWA Nautisch Centrum - Amsterdam

De Nijs Castricum- De Vest fase 2 - Alkmaar

Werken in uitvoering:- Oostpoort, Blok 1, 2, 3, 7, 8, 9, 11 en 12a - Amsterdam - Eendrachtsparkbuurt blok A, blok B1 en B2 - Amsterdam- OLVG Anna Paviljoen - Amsterdam- OLVG Apotheek - Amsterdam- CZAN/M1 kavel - Amsterdam - De Hallen - Amsterdam - Brede school Houthavens - Amsterdam - Betonwerk Oosterdokseiland - Amsterdam- De Ontmoeting - Amstelveen- De Loet - Heiloo- Westfries Gasthuis fase 2 - Hoorn- Waterschapsbuurt - Amsterdam- Villa van Veggel - Wassenaar

De Nijs Castricum - Brinkman Passage - Haarlem- Brayé Metz - Amsterdam - Stadsarchief de Bazel - Amsterdam - Keyzer en Mackay Leidsegracht - Amsterdam - Villa - Bloemendaal

Werken in opdracht welke recent zijn gestart of binnenkort starten: - Bomij - Hoorn- Katharina - Amsterdam - Elseviergebouw - Amsterdam - De Kampanje - Den Helder- Delflandplein - Amsterdam - Damrak Gravensteeg - Amsterdam - Villa Tulpenburg - Amstelveen- Uitbreiding Albeton - Amsterdam - Bernardus - Amsterdam

In dienst B.J.B. Dekker - timmermanJ. Kaandorp - timmermanR.C. Knijn - metselaarB.H. Homan - timmermanN. Mirck - assistent werkvoorbereiderM.M.C. Goudsblom - bedrijfsleiderS. Steltenpool - assistent uitvoerderW. Renes - timmerman

Uit dienst J. Braas - uitvoerder - VUTF. Stoop - metselaar - VUTM. Lolkema - materieelbeheerK. Timmerman - uitvoerderD. Morsch - timmerman - VUTM. Berkel - werkvoorbereiderM. Zuidweg - timmerman VUT

Geboren1 augustus 2013Robin - dochter van Tom Stoop en Esther Voet

10 augustus 2013 Willem Sijt - zoon van Lex Ransijn en Bregje Schermerhorn

4 oktober 2013Boyd - zoon van Randy en Marieke Wijnker

7 oktober 2013Naomi - dochter van Marvin Schouten en Natasja Bédorf

21 oktober 2013Laura Clara – dochter van Shiva en Iraaj Soltani

24 oktober 2013Vinn Luca – zoon van Sander en Masha Groot

26 oktober 2013Féline - dochter van Martin en Ellen van Dijk

B.J.B. Dekker

N. Mirck

J. Kaandorp

M.M.C. Goudsblom

R.C. Knijn

S. Steltenpool

B.H. Homan

W. Renes

4 5

Page 4: HISWA Nautisch Centrum, Amsterdam...Het project omvat 100 appartementen, 4.055 m2 bvo commercieel/ horeca/maatschappelijk, 206 gebouwde parkeerplaatsen en een ki-osk. Start bouw is

Koning Willem-Alexander opent HISWA te waterZijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende dinsdagochtend 3 september de 30ste editie van HISWA te water en de nieuwe jachthaven Amsterdam Marina aan het IJ. Hij arriveerde per boot, maar had de loopplank niet nodig, hij sprong aan wal. De Koning luidde de scheepsbel en opende daarmee dinsdag de 30e editie van HISWA te water. Op de steigers van de Amsterdam Marina werd hij welkom geheten door de Commissaris van de Koning de heer Rem-kes, Locoburgemeester Van Ossel en de beursorganisatie. Neder-landse en internationale jachtbouwers presenteerden hun schepen in de jachthaven en op de kade toonden exposan-ten een breed scala aan watersportartikelen en diensten.

In het gebouw zijn in-middels de kantoren van HISWA Vereni-ging en HISWA Multi-media en het havenkan-toor van Amsterdam Marina gevestigd. Op de begane grond heeft restaurant Loetje haar intrek genomen.

Hoogste punt M1-toren Amsterdam Noord! Woensdag 4 september is het hoog-ste punt van de M1-toren bereikt! Het markante gebouw heeft een hoogte van wel 60 meter! De toren staat in het Stationsgebied van Cen-trum Amsterdam Noord en heeft 19 verdiepingen met 115 woningen en een commerciële plint. De ko-mende maanden wordt de laatste hand gelegd aan de buitengevel en de binnenafwerking. De oplevering wordt verwacht in het 2e kwartaal van 2014. Op 26 april 2012 werd het startschot gegeven. De bouw verloopt voorspoedig en nu is het hoogste punt bereikt. Om deze mijlpaal te vieren is er op de bouwplaats voor de bouwvakkers en genodigden een feestelijke handeling georganiseerd. Ook kregen de aanwezigen de gelegenheid om naar de 19e verdieping te gaan om van het prach-tige uitzicht over Amsterdam Noord te genieten. De M1-kavel bestaat uit 90 vrije sector huurwoningen die in op-dracht van het Pensioenfonds Wonen worden afgenomen door Syntrus Achmea Real Estate & Finance, 25 sociale huurwoningen worden afgenomen door Ymere, ca. 680 m² commerciële plintruim-te wordt te huur/te koop aangeboden door De Nijs.

M.J. de Nijs Projectontwikkeling B.V.

Ride for the Roses 2013Aan mij de eer om dit jaar voor Bijspijkeren een kort verslag te doen van de Ride for the Roses die wij hebben gereden op zaterdag 7 sep-tember jl. Dit keer was er een fietstocht uitgezet in het gebied van de Ooipolder en een stuk in Duitsland richting Kranenburg-Frasselt.

OntvangstNa de ontvangst in Van der Valk in Cuijk, een geslaagd ontbijt, een peptalk van Thijs de Nijs en de nodige geestelijke en lichamelijke voorbereidingen zijn we om 10 uur gestart met de fietstocht. Weers-omstandigheden waren voor het fietsen goed. Een beetje grauw, weinig wind en een goede temperatuur.

25 kilometerMet een bescheiden snelheid door de Ooipolder kwamen we na 25 kilometer bij de eerste proeve van bekwaamheid aan. Na een lichte aanloop begon het toch echt serieus te stijgen en kwam er een venij-

‘De Ontmoeting‘ bereikt hoogste punt!Op vrijdag 13 september heeft het nieuwbouwpro-ject De Ontmoeting in Amstelveen haar hoogste punt bereikt! Dit omvang-rijke project is gelegen op een uitstekende locatie tegenover het Amstelland ziekenhuis en dichtbij het Stadshart van Amstelveen. Het project bestaat uit 257 ruime, lichte huurapparte-menten verdeeld over 5 gebouwen. Op de begane grond van de gebouwen is ca. 5.500 m² beschikbaar voor diverse voorzienin-gen. De ondergrondse parkeergarage heeft een capaciteit van 395 parkeerplaatsen. Om dit heugelijke feit te vieren gaf ontwikkelaar M.J. de Nijs een klein feestje op de bouwlocatie. Na al het harde werken werden de medewerkers in het zonnetje gezet en bedankt voor hun inzet.Met het vieren van het hoogste punt is de ruwbouwfase afgerond en worden de huurappartementen de komende periode afge-bouwd. De Ontmoeting zal naar verwachting worden opgeleverd in het voorjaar van 2014. M.J. de Nijs Projectontwikkeling B.V.

nig klimmetje te voorschijn. De echte mannen konden het niet laten om de spierballen te laten zien wat resulteerde in een wedstrijdje bergop.

50 kilometerNa ongeveer 50 km kwamen we bij het keerpunt aan, kregen we heerlijke koffie met gebak en beek dat we al geruime tijd in Duits-land zaten. Met een klein uurtje rust en de nodige koffie en gebak in het lijf stapten we weer op om richting Cuijk te koersen. Op een goed moment was iemand zo slim om de koprijders te wijzen op een bord met ‘Berlijn’ erop en bleek dat we verkeerd zaten. Met vereende krachten vonden we de juiste route.

Nog 20 kilometerEenmaal in Nederland staken we de Rijn over met de pont en moes-ten we nog een kleine 20 kilometer. Dat ging goed gemoedelijk en na een paar lekke banden kwamen we uiteindelijk rond 4 uur weer aan in Cuijk. We konden daar gebruik maken van het fitnesscen-trum om om te kleden en op te frissen. Alleen begreep niet iedereen dat de dames apart wilden douchen. De dag werd afgesloten met een borrel, stoere praat en een koud en warm buffet. Als afslui-ting werd aangekondigd dat we volgend jaar richting Lauwersoog gaan. Ik vond het in ieder geval een geslaagde dag en voor herha-ling vatbaar. Tijdens de fietstocht zijn filmopnames gemaakt die op Youtube terug te vinden zijn. Zoek op ‘Fietsen met de Nijs & Zn’ en aanschouw de prestaties.

Rik Bakker

Geslaagde open dag Tramremise de HallenTijdens het Open Monu-menten weekend opende op zaterdag 14 september de Tramremise haar deuren voor publiek. Toekomstige huurders presenteerden hun plannen en in de passage konden bezoekers kennis met hen maken door diverse interactieve workshops te volgen. Zo kon men banden plakken bij Roads Recycle, kinderen konden meedoen aan een speurtocht georganiseerd door de OBA en oud Hol-landse spelletjes spelen bij Wereldkids. Naast de activiteiten van de huurders was er een cultureel programma samengesteld. Artiesten uit de buurt traden op met zang, dans en theater. Ook de techniek promotiebus van Espeq was aanwezig. De kinderen konden in Hal 5 timmeren en een brug in elkaar zetten. Toen de Leonardo da Vinci brug in elkaar was gezet konden de kinderen er overheen lopen.

De Rollende Keukens en Uit de Keuken zorgden voor eten en drinken.

3 teams De Nijs in Busi-nessloop Dam tot Dam

Dit jaar liepen op zondag 22 september maar liefst 3 teams van De Nijs mee met de Dam tot Dam Businessloop. De busi-nessloop werd voor de 26ste keer georganiseerd. Hardlopers waren dit jaar Erik Tesselaar, Rick Houtenbos, Ad Vriend, Koen Vervoort, Ewoud Witte, Pascal Sanou, Bob Hary, Kees Lighthart, Kees de Nijs, Sandor Hollaar, Emiel Tesselaar, Cheryl Lont, Sander Goudsblom, Monique van Dijk, Sharon Hotmans, Hesdy Hoekstra, Marjan Kalverboer, Erik Kalverboer, Edwin Swart, Guido Tuin, Remco Wieringa, Bas Schipper, Rob Dignum, Raymond Korsman, Dirk Vet, Rhoman Hillen en René Moormann. 2 Teams startte ‘s morgens om 11.10, voor het 3e team werd het startschot om 12.45 uur gelost.

Het was een warme dag. Het eerste gedeelte van de run door de tunnel was erg warm en benauwd. Mensen langs de route hadden zelfs tuinsproeiers neergezet om enigszins verkoeling te bieden. Langs de route waren genoeg waterpunten en aan het einde wer-den er sponsen uitgedeeld.Tijdens en na de run hoorden (en zagen) we dat er behoorlijk wat lopers onwel waren geworden, ziekenauto’s kwamen af en aan het parcours oprijden.

Na afloop waren de lopers uitgenodigd om in de busi-nesstent van Hakron een broodje en drankje te nutti-gen. Op het Dam tot Dampark konden we vanuit de busi-nesstent het podiumprogram-ma bekijken met optredens van Rigby, Shary-An en Belle Perez. Het was een gezellige sportieve dag, met dank aan René Moormann die de in-schrijving + organisatie dit jaar weer op zich had geno-men. En natuurlijk Hakron bedankt voor de gastvrijheid!!

Monique van Dijk

3 Se

ptem

ber

7 Se

ptem

ber

4 September 22 September

13 S

epte

mbe

r14

Sep

tem

ber

6 7

Page 5: HISWA Nautisch Centrum, Amsterdam...Het project omvat 100 appartementen, 4.055 m2 bvo commercieel/ horeca/maatschappelijk, 206 gebouwde parkeerplaatsen en een ki-osk. Start bouw is

Opening Theater de VestOp vrijdag 4 oktober werden de deuren geopend van het verbouwde theater te Alkmaar. Het theater heeft een ingrij-pende verbouwing van vijf maanden ondergaan. Het theater werd voor genodigden en trouwe bezoekers met een bijzon-dere openingsperformance van danschoreografe Krisztina de Châtel geopend. Onderdeel van de feestelijke heropening was de onthulling van de nieuwe naam: TAQA Theater De Vest.Het theaterseizoen is dit jaar begonnen met een gloednieuw theatergebouw met modern ingerichte foyers en een prach-tige Grote Zaal met 700 comfortabele stoelen.

Westfriesgasthuis Loop(t) Zondag 6 oktober deden 5 lopers van De Nijs mee met de West-friesgasthuis Loop(t) in Hoorn. Twee weken geleden liepen we nog in Amsterdam mee met de Dam tot Dam en nu in Hoorn. Dit keer geen 10 Engelse mijl maar 10 kilometer. Bij de aanmelding kregen we een mooi loopshirt en een lootje voor de loterij. Het was een gezellige sfeer en na een work out van een fitnessdocente waren alle spieren opgewarmd om aan de loop te beginnen. De 5 kilometer startte rond 11.00 en daarna ging het startshot voor de 10 kilometer. Het parcours ging door Hoorn richting Berkhout. We liepen een heel stuk over fietspaden en pas-seerden twee treinovergangen. Het was behoorlijk warm om te lopen in het herfstzonnetje. Nadat alle lopers binnen waren gekomen werden lootjes getrokken en kon men mooie prij-zen winnen. Lopers die meededen waren René Moormann, Bastiaan de Geus, Ivo Veenstra en Chris van Bleisem (beide vrienden van Bastiaan) en Monique van Dijk. Bastiaan ging de 5 kilometer doen want hij was enigszins geblesseerd.In totaal deden er ruim 40 kinderen en 300 volwassenen mee met de loop. De opbrengst van de Westfriesgasthuis Loop(t) komt ten goede aan Team Boaz en de stichting Stofwissel-kracht.

Monique van Dijk

Voorzieningencluster Laan van Spartaan in gebruik

Begin november is het voorzieningencluster Laan van Spar-taan in gebruik genomen. Het cluster maakt onderdeel uit van het gevarieerde programma van de gelijknamige nieu-we Amsterdamse wijk. Het huisvest een volgens NOC*NSF richtlijnen ontworpen sportaccommodatie, commerciële en maatschappelijke voorzieningen en 84 ruime huurapparte-menten. De verschillende functies zijn op compacte wijze, in, op en om elkaar gesitueerd en hebben een vriendelijke, groene binnenwereld.

Op 22 november was er een open middag georganiseerd. Het vond plaats in het voorzieningencluster. Er werden rondlei-dingen gehouden en presentaties gegeven door de opdracht-gever, het ontwerpteam en de bouwpartners. Aansluitend werd er een borrel georganiseerd in het sportcafé.

ToewijdingIk heb er alles voor over om een goed cij-fer voor dit tentamen te halen” verklaarde een studente tegen haar professor. Ze boog zich naar hem toe en staarde hem aan. “Ik wil er werkelijk alles voor doen.”“Alles?” vroeg de professor met lichte ironie in zijn stem. “Alles,” bevestigde ze.“Zelfs studeren?” fluisterde hij.

4 Oktober 22 November 30 November6

Okt

ober

Dit jaar liep de aankomst van de Sint iets anders omdat het Sintfeest een weekje was verschoven. Het feest werd op 30 november gevierd in het Dorps-huis te Warmenhuizen.Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten hadden de datum gewijzigd in hun agenda en stonden voor de deur te trappelen om na het op-treden van Clown Pagetti de kinderen van De Nijs medewerkers te bezoeken.

Clown PagettiBij binnenkomst stond de koffie en limonade klaar. Alle kinde-ren hadden met de post een mooie zwarte pietenmuts ontvangen en het zag er erg vrolijk uit om alle kinderen met de gekleurde mutsen te zien. Alle kinderen hadden ook een kleurplaat ontvan-gen, deze werden allemaal aan een waslijn gehangen. Irene de Nijs heette iedereen van hartelijk welkom en kondigde Clown Pagetti aan.

Sinterklaasfeest 2013SinterklaasNa het optreden van Clown Pagetti kwamen de Sint en zijn Zwar-te Pieten binnen. De kinderen zongen uit volle borst de Sintlied-jes en er mochten een aantal kinderen bij Sinterklaas komen.

CadeautjesVoor ieder kind had Sinterklaas weer een prachtig cadeau mee-gebracht. Bij het verlaten van het Dorpshuis mochten de kinde-ren nog een snoepje draaien bij de Zwarte Pieten. Het was weer een geslaagd feest. Foto’s van het feest, gemaakt door Piet Kos-ter, kunt u bekijken op de personeelssite.Bedankt Sinterklaas, Zwarte Pieten en alle mensen die ook dit jaar weer enthousiast meegeholpen hebben.

Tot volgend jaar.

Sinterklaascommissie Irene, Marjolein, Annemarie en Monique

8 9

Page 6: HISWA Nautisch Centrum, Amsterdam...Het project omvat 100 appartementen, 4.055 m2 bvo commercieel/ horeca/maatschappelijk, 206 gebouwde parkeerplaatsen en een ki-osk. Start bouw is

BernardusEveneens van de projectontwikkeling van De Nijs is

het woonzorggebouw Bernardus. De eerste paal is ge-slagen begin december en daarop komen de volgende

lagen: • Enkellaags parkeerkelder voor 179 parkeerplaatsen.• De begane grond met commerciële ruimten, een

restaurant en zorgfuncties.• De 1e verdieping met 24-uurs zorg, zorghotel en groepswoningen. • De verdiepingen daarboven (2e t/m 5e) zullen plaats

bieden aan appartementen. In totaal worden 172 woningen gemaakt voor seni-oren. Opdrachtgevers zijn Amstelring en Syntrus

Achmea, de architecten Cie heeft het complex ont-worpen en het uitvoeringsteam is druk bezig de bouw

in een 3d model voor te bereiden. De afstemming van

de verschillende bouwdiscipline’s zal volgens de Lean

methodiek zijn. Het nieuwe Bernardus is gevestigd op de plaats van

het oude Bernardus tussen de Marnixstraat, de Nieu-we Passeerderstraat en de Singelgracht. Tijdens de

sloop van het oude Bernardus werden de restanten

van het bolwerk ”Osdorp” gevonden, het laatste van

11 bolwerken dat de stad Amsterdam moest bescher-men. Deze verdediging werd gebouwd in 1613, het

jaar waarin tevens het eerste deel van de grachtengor-del is aangelegd.

Damrak en Graven-

straatAls u van centraal

station Amsterdam

over de Nieuwen-

dijk richting de

Dam loopt passeert

u aan uw linker-

hand de onder-

doorgang naar het

Damrak ter hoogte

van de C&A. Kort

daarna passeert

u aan uw rechter-

hand de Graven-

straat. Het voor-

malig pand van het

Openbaar Ministe-

rie gaat schuil achter de gevels gelegen aan de Graven-

straat. Het pand loopt door tot de Nieuwendijk en heeft

zijn functie als kantoorpand verloren. De bouwcombi-

natie Dura Vermeer- de Nijs gaat dit pand tussen de be-

staande bebouwing wegslopen en in de ontstane opening

een casco winkelruimte met aansprekende gevel aan de

zijde van de Nieuwendijk maken. De sloop is gestart in

de 3e week van november en de oplevering staat gepland

voor februari 2015. De grootste uitdaging is de logistiek

op deze locatie. De winkelstraat is 7 dagen in de week

open en de omliggende horeca zorgen voor drukte in

de avonduren. In overleg met de buurt, de plaatselijke

overheid en onze leveranciers/onderaannemers wordt er

gezocht naar momenten en mogelijkheden om deze uit-

daging te realiseren. Tevens zal de bouwcombinatie in

de komende maanden een plan met bijbehorende kosten

onderbouwing maken voor het pand dat u als eerste pas-

seerde: het C&A pand dat van de Nieuwendijk tot het

Damrak loopt. Hier is de logistiek meest nog moeilijker

omdat de C&A tijdens de verbouwing niet dicht gaat.

De Kampanje

Het theater in Den Helder gaat verhuizen van het cen-trum naar een nieuwe locatie op Willemsoord, het ma-rine terrein waarvan een deel publiek toegankelijk is. Na de aanbesteding is bouwbedrijf De Nijs uit de bus gekomen als de meest waarschijnlijke aanbieder, zoals dat zo mooi heet. Het theater wordt gevestigd in een oude hal van defensie die een grondige verbouwing moet on-dergaan om als theater dienst te gaan doen. De grootste ingreep is het bouwen van de 28 meter hoge toneelto-ren die van uit het bestaande gebouw opgebouwd dient te worden. De Nijs is voor deze klus een samenwerking aangegaan met Kropman voor het installatiewerk. Op dit moment worden de laatste bezuinigingen vorm gegeven en is Michel Goudsblom bezig met de eerste voorberei-dingen.Architect: van Dongen-KoschuchPlanning: start 1e kwartaal 2014, oplevering mei 2015

KatharinaIn de Csaar Peterbuurt realiseert Bouwbedrijf de Nijs

2 gebouwen genaamd Katharina I en II. Dit woning-

bouwcomplex is ontwikkeld door projectontwikkeling

De Nijs. Gelegen in de driehoek Csaar Peterstraat,

Cruqiuskade, en de Blankenstraat tegenover de molen

genaamd de Gooyer. Het ontwerp van Hans Kolhoff

geeft de gebouwen een robuuste, klassieke uitstraling.

De gebouwen krijgen een enkel laags parkeerkelder

en winkelruimtes in de kelder en op de begane grond.

Daar boven komen verschillende types studio’s en ap-

partementen. Totaal worden er 132 woningen gereali-

seerd. De uitvoering is in handen van Patrick Turfboer

en Peter de Nijs. Start van het project is in februari

2014 en de geplande oplevering in februari 2016.AlbetonOnze vaste betonleverancier Albeton krijgt een nieu-we betoncentrale. Albeton verhuist van de huidige lo-catie op de Cruquiusweg naar de de Ankerweg in de havens. De ligging aan het water en de korte afstand naar de ring A10 zijn voor Albeton van groot belang. Het terrein van 200 x 50 meter wordt op dit moment gesaneerd en zal, nadat we klaar zijn, plaats bieden aan de centrale, een weegbrug, een blokkenmakerij, een kraanbaan, bulkopslag, kantoor, wasplaats en ga-rage. Uiteraard vormen de terreininrichting met hek-ken, verhardingen enz. een groot deel van de klus. De uiteindelijke start is voorafgegaan door een lang voortraject. Als de eerste beton uit de nieuwe centrale komt zal de vreugde dan ook groot zijn. Dit moment staat gepland voor bouwvak 2014. Uiteraard wordt het project gerealiseerd met beton uit de oude centrale, ook de in de grond gevormde heipalen. De uitvoering is in handen van Edwin Swart, Erik Bruin en Johan Nijenhuis.

BMG te HoornOp het industrieterrein Hoorn 80 is BMG gevestigd.

Op het eerste gezicht een onbekende naam totdat je

Bomij zegt. Bomij maakt deel uit van BMG en zo

geredeneerd wordt onze vaste leverancier van beves-

tigingsmiddelen onze klant. Naast de Bomij beheert

BMG onder andere de Bo-rent, hotel/restaurant Jules

in Heerhugowaard, een aantal Lifestyle winkels en

sauna’s. Aan de Diodeweg maakt De Nijs het nieuwe

pand voor BMG dat deels kantoor en deels opslag-

loods wordt. De eerste paal is geslagen op 20 no-

vember en de opdracht is verkregen uit aanbesteding.

Dagelijkse leiding op de bouwplaats is in handen van

Jan van Eig met Yvonne Honing als bedrijfsleider. De

geplande bouwtijd is 10 maanden.

TulpenburghAan de Amstel tussen de A9 en de A10 in de ge-

meente Amstelveen maakt De Nijs Tulpenburgh. Dit

luxe woonhuis met paardenstal en kapschuur is uit

aanbesteding verworven. Ed van Roon is reeds met

het eerste betonwerk begonnen en de wens van de op-

drachtgever is om snel over de paardenstal te kunnen

beschikken. Het ontwerp is van Harmonische archi-

tectuur uit Brummen. De website van deze architect

geeft een goede indruk van de stijl en afwerkingsni-

veau van deze fraaie buitenplaats. De naam komt van

het voormalig buitenhuis Tulpenburg dat op hetzelfde

terrein was gesitueerd maar gesloopt werd in 1784. De

totale uitvoeringsduur staat gepland op 13 maanden.

10 11

Page 7: HISWA Nautisch Centrum, Amsterdam...Het project omvat 100 appartementen, 4.055 m2 bvo commercieel/ horeca/maatschappelijk, 206 gebouwde parkeerplaatsen en een ki-osk. Start bouw is

No

g e

ven

dit

....

.N

og

eve

n d

it..

...

No

g e

ven

dit

....

.

No

g e

ven

dit

....

.N

og

eve

n d

it..

...

No

g e

ven

dit

....

.va

nuit

de P

roje

cton

twik

kelin

g Daarnaast zijn er nog diverse projecten in voorbereiding. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met een vervolg op ‘de Ontmoeting’. Het betreft twee – direct naastgelegen – woongebouwen met totaal 84 appartementen en parkeerplaatsen. Het streven is om eind 2014 te starten met de realisatie van dit project. In het centrum van Aalsmeer zijn we een plan aan het ontwikkelen voor 33 appar-tementen met parkeerplaatsen. Voor onze locatie in Amstelveen aan de Zetterij hebben we het plan aangepast en maken we het nu mogelijk om 3 bedrijfsgebouwen te realiseren voor het MKB in Amstelveen. Wij bieden bedrijven hier de mogelijkheid om zelf actief deel te nemen aan het ontwerp- en ontwikkelproces.

Naast alle projecten blijven wij structureel bezig om onze pro-cessen te verbeteren. Hierbij implementeren wij binnen onze projecten de LEAN-systematiek om doorlooptijden te verkorten en faalkosten te reduceren. Niet alleen de uitvoering, maar ook het ontwerpproces en de voorbereiding werkt volgens deze me-thode. Het werken met Revit/BIM en het werken in Doc-stream is bij de Projectontwikkeling standaard geworden. Vanuit de Kopersbegeleiding is er in samenwerking met het bouwbedrijf een pilot gestart met digitaal opleveren via Doc-stream. Dit moet er toe leiden dat we van de traditionele “op-leverlijsten” (die toch al korter werden) digitaal up-to-date beschikbaar zijn en er geen lijstjes van lijstjes meer worden ge-maakt. Minder papier en veel efficiënter. Tot slot werken wij nu aan een concept voor energie neutrale grondgebonden woningen en appartementen.

Kortom, we zitten niet stil en er is genoeg te doen in 2014. We kijken ernaar uit om met onze collega’s van het bouwbedrijf in 2014 aan de slag te gaan en onze projecten te laten starten. Rest mij niets dan iedereen fijne feestdagen en een gezond 2014 toe te wensen.

Dennis van Eeken

Het einde van 2013 staat weer voor de deur. Bij de projectontwikke-ling werken we momenteel aan de jaarsluiting en bereiden wij ons voor op 2014. Een jaar waar we vanuit de projectontwikkeling naar uitkijken.

We merken dat de woningmarkt voorzichtig her-steld en dat zien wij al op terug op onze eigen pro-jecten. Zowel bij ‘M1’ in Amsterdam Noord als op ‘de Ontmoeting’ in Amstelveen zijn de verhuuracti-viteiten opgestart door de beleggers. Achmea (M1) en Altera (de Ontmoeting) hebben in korte tijd veel opties op hun huurwoningen vergeven. Het lijkt er op dat er meer mensen willen huren dan dat er wo-ningen binnen deze projecten beschikbaar zijn. Het is fijn te zien dat men enthousiast is over de ontwor-pen gebouwen en woningen, maar het geeft ook aan dat er bereidheid is om te gaan verhuizen.

We merken dat het van essentieel belang blijft om steeds de doelgroep goed in beeld te houden. We moeten er voor zorgen dat er voldoende variatie is in woninggrootte, aandacht is voor kwaliteit en ruimtelijke beleving. Maar bovenal is het belangrijk dat de woning betaalbaar blijft. We geven daarom niet alleen inzicht in koop- of huurprijs, maar ook in onderhoudskosten en energiekosten. De totale woonlasten zijn doorslaggevend voor kopers en huurders bij hun beslissing om te verhuizen. Niet alleen voor bewoners zelf is het belangrijk, maar in het geval van een koopwoning is deze informatie noodzakelijk voor de hypotheekaanvraag.

Wat gaat er in 2014 gebeuren? 2014 wordt een druk jaar voor wat betreft de (pro-jecten van de) afdeling Projectontwikkeling. Dat begint al in het eerste kwartaal:• nog eind december 2013 zullen we starten met de

uitvoering van het project Bernardus;• voor de kerst zullen nagenoeg alle verbouwde

winkels van het Delflandplein zijn opgeleverd;• week 8 van 2014 zullen we starten met de realisa-

tie van Katharina;• in maart van volgend jaar starten we met de ople-

vering van de woningen in de Ontmoeting;• het eerste kwartaal 2014 zal gestart worden met

de renovatie van de eerste 66 woningen aan het Delflandplein;

• eind april wordt woontoren M1 opgeleverd;• begin mei zullen naar verwachting de eerste

bouwactiviteiten bij het LDC in Zandvoort; star-ten (nadat er vanaf medio maart gestart is met slopen en bouwrijp maken). Louis Davids Carré in Zandvoort