HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6:...

13
HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN VOOR DE BEGINNENDE VASTGOEDINVESTEERDER 1 2 4 6 5 3 7

Transcript of HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6:...

Page 1: HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6: • Jouw exit strategie op lange termijn ... geld te laten renderen zoals aandelen,

HET ULTIEME 7-STAPPENPLANVOOR DE BEGINNENDE VASTGOEDINVESTEERDER

12

4

6

5

3

7

Page 2: HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6: • Jouw exit strategie op lange termijn ... geld te laten renderen zoals aandelen,

Stap 1: • Introductie tot de vastgoed- investerings-wereld• Leer de basics• Kom te weten of vastgoed in het algemeen wel een goede oplossing is

Stap 2: • Een snelcursus vastgoedbeleggingen• Waar haal je de nodige informatie en expertise vandaan• Leer hoe je rendement berekent

Stap 3: • Jouw vastgoedinvesteringsstrategie• Bekijk jouw persoonlijke mogelijk-

heden• Wat zijn de drie algemene strategieën

Stap 4: • De zoektocht naar rendabel vastgoed• Hoe herken je rendabel vastgoed

Stap 5: • Het financieel plan• Hoeveel kan je lenen zonder problemen

Stap 6: • Jouw exit strategie op lange termijn• Hoe verkoop ik vastgoed met extra

winst?

Stap 7: • Overloop het stappenplan

Hoewel sommigen je doen geloven dat er één simpel antwoord op deze vraag bestaat, is dit duidelijk niet het geval. Er zijn verschillende wegen die naar een succesvolle investering leiden, maar dat hangt af van allerlei factoren zoals waarin je investeert, jouw beschikbaar kapitaal en hoeveel tijd je er zelf wilt insteken. Één duidelijke regel bestaat er dus niet!

Met dit ultieme 7-stappenplan gidsen we je door de belangrijkste fases naar je eerste succesvolle vastgoedinvestering en geven we je de basistools om iedere hindernis te overwinnen.

Vader Bob (51 jaar) en zoon Thomas (26 jaar) genieten van de kleine dingen des levens. Op restaurant gaan, een uitstap maken met het gezin, een extra reis maken, … Maar er is één probleem: het maandelijks budget leent er zich niet vaak toe. Om dit op te lossen willen ze beiden hun spaargeld extra laten opbrengen door middel van een investering.

Er zijn echter verschillende manieren om hun spaar-geld te laten renderen zoals aandelen, obligaties, kas-bonnen, fondsen, vast-goed,.. en elk heeft zijn voor- en nadelen. Thomas

is nog jong, heeft nog niet zoveel bijeen- gespaard en durft het risico te nemen om te beleggen in aandelen. Indien het de fou-te kant op gaat, zal hij vlug stoppen en is hij een deel van zijn spaarcenten kwijt. Vader Bob daarentegen heeft echter een mooi bedrag bijeen gespaard en wil het niet riskeren om een flink deel te verliezen op de beurs. Daarom overweegt hij een vastgoedinvestering om zijn spaargeld veilig te laten renderen en een extra maandelijks inkomen te creëren voor de restaurantbezoekers en plezierreisjes.

Vastgoedinvesteringen zijn zeker een goede optie en veel beleggers nemen dan ook deze beslissing. De eerste stap is dan ook het her-kennen van de plus- en minpunten van een vastgoedbelegging.

Introductie tot de wereld van vastgoedinvesteringen

STAP 1:

Page 3: HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6: • Jouw exit strategie op lange termijn ... geld te laten renderen zoals aandelen,

De 3 kenmerken van vastgoed- beleggingen

1. Lange termijnZonder twijfel fantaseren mensen vaak dat op het einde van hun vastgoedinvestering ze met een snelle auto rijden en in een veel groter huis wonen. Hoewel veel vastgoedbeleggers over de jaren heen een mooi bedrag bijeen verzamelen, is het geen manier om snel rijk te worden. Snelle winsten zijn uitzonderlijk, zelfs onbestaande. Beleggen in vastgoed doe je op lange termijn om een mooie meerwaarde te creëren en vergt kennis, planning en geduld!

2. RisicoloosTraditioneel doet vastgoed het heel goed in België en wordt het algemeen beschouwd als een veilige belegging. Vastgoedprijzen stijgen enkel maar in waarde en ook de huurprijzen lopen constant op. Zo bent u verzekerd dat uw geld ook degelijk wat opbrengt.

3. MaterieelIn tegenstelling tot andere beleggingsvormen heb je nu iets tastbaars in handen waarvan je volop kan genieten. Zo hoef je niet meer troos-teloos naar je spaarrekening te kijken, maar kan je nu bijvoorbeeld naar je tweede verblijf in Spanje trekken of vertoeven in je vakantie-huisje in de Ardennen.

De voor- en nadelen van een vastgoedinvestering:

Voordelen:• Brengt op lange termijn meer op dan een

spaarboekje• Stijgt in meerwaarde• U geniet van fiscale voordelen • U ziet uw spaargeld om in iets tastbaars• Veilige investering

Nadelen:• Lange termijn• Niet de mogelijkheid om kleine bedragen

te beleggen• Mogelijke problemen met huurders (indien

er geen beroep gedaan wordt op een ex-ploitatiepartner)

Dit hoofdstuk is heel erg belangrijk in jouw vastgoedinvesteringsavontuur. Zonder basis-kennis van de vastgoedprincipes is de kans op mislukking veel groter en daarom is het over-slaan van deze stap absoluut uit den boze. We hopen dus als u één hoofdstuk onthoudt, dat het deze is.

Een snelcursus vastgoed-beleggingen

STAP 2:

Page 4: HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6: • Jouw exit strategie op lange termijn ... geld te laten renderen zoals aandelen,

Jouw lesmateriaal

Net als bij vastgoed vergt een vastgoed- investering een goede fundering en heb je bouwstenen in de vorm van lesmateriaal nodig om je op weg te helpen.

Boeken: Het gezegde ‘Those who lead, read’ geldt ook zeker voor de investeringsector. Ieder jaar worden er duizenden boeken, ebooks en whitepapers geschreven in verband met vastgoedbeleggingen waarin telkens een ander topic wordt behandeld. Ben je geen boekenwurm en/of heb je er geen tijd voor? Geen probleem, want je kan een beroep doen op een adviseur die een mooie oplossing zoekt voor jouw specifieke situatie (zie Adviseurs).

Blogs: Google ‘real estate blog’ en je krijgt honderden resultaten. Blogs behandelen specifieke vragen en topics tot in detail zodat je beter op de hoogte bent van wetgeving, tips & tricks en de laatste opportuniteiten om te investeren in vastgoed. Bekijk zeker eens onze tips op onze Bricks & Leisure website waar we dieper ingaan op vastgoedinvesteringen en de gevolgen voor uw portemonnee.

Adviseurs: Alles zelf opzoeken en toetsen aan jouw situatie, neemt ontzettend veel tijd in beslag. Bovendien kan je verschillende zaken door elkaar halen waardoor je toch voor verrassingen kan komen te staan. Daarom is het misschien beter om een beroep te doen op een leraar. Laat je omringen door mensen die enige ervaring hebben of specialist zijn met vastgoedinvesteringen. Zij laten je al de val-kuilen zien, stellen mogelijke opportuniteiten voor en leren je de kneepjes van het vak. Hier-door bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld doordat zij de geknipte vastgoedinvestering voor jou weten uit te kiezen.

Wiskunde voor de vastgoed-investeerder: 1 +1 = 3

Je moet absoluut geen wiskundig genie zijn om een juiste financiële inschatting te maken van jouw investering. Hieronder geven wij je alvast enkele formules mee die je nodig zal hebben om het rendement van jouw investering te bepalen:

Inkomen:

Het inkomen is simpelweg de huur en alle an-dere nevenvergoedingen die je verkrijgt dank-zij vastgoed. Dit bereken je door simpelweg alles op te tellen.

bv: Als je een huis verhuurt aan 800 euro per maand en daarbij nog eens een garage aan 80 euro, dan bedraagt jouw inkomen 880 euro.

Uitgaven:

Vastgoed moet natuurlijk ook onderhouden worden opdat het een meerwaarde zou opleveren. Hierdoor moet men operationele kosten aanrekenen voor onderhoud, elektri-citeit, water, ... Hou echter ook rekening met andere financiële kosten waarbij sommige investeerders vaak geen rekening mee houden zoals belastingen, verzekeringen, management en andere.

Inkomen = Huur + Nevenvergoedingen

Uitgaven = Operationele kosten + financiële kosten

Page 5: HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6: • Jouw exit strategie op lange termijn ... geld te laten renderen zoals aandelen,

Cash flow:

Cash flow is een handig instrument om de financiële situatie van uw investering op de voet te volgen. Dit berekent het verschil tussen de inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode en bepaald de gezondheid van jouw investering. Een positieve cashflow verkrijg je als de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven, terwijl een negatieve cashflow juist het omgekeerde inhoudt. Let op dat je cashflow niet te lang negatief is, want anders kom je in een negatieve spiraal terecht. Bekijk dus tijdig je cashflow en check of de balans wel positief is.

Bv: Het totale inkomen bedraagt 880 euro in de maand februari en de totale uitgaven telt 660 euro in dezelfde maand. Dan bedraagt de cashflow 220 euro voor de maand februari.

Return on investment (ROI):

“Wij bieden je een hoog rendement aan”. Je hoort deze zin vaak, maar wat is nu eigenlijk het rendement en hoe bereken je het?

Rendement is simpelweg de opbrengst van jouw investering. Return on investment (ROI) wordt uitgedrukt in een percentage, die de to-tale opbrengsten afweegt tegenover de totale kosten. Hiermee kan je een inschatting maken hoeveel jouw belegging zal opleveren en ver-schillende opportuniteiten met elkaar afwegen om zo een kwantitatief verschil te berekenen. De werking van ROI leggen we uit aan de hand van onderstaand voorbeeld en onderstaande formule:

Laat je ook geen rendement wijsmaken! Vaak doen adviseurs je dromen van gigantische rendementen, maar in de realiteit kom je be-drogen uit. Vastgoed brengt op lange termijn wel degelijk veel meer geld op dan je spaarre-kening, maar dergelijke winsten tussen de 5% en 7% aan rendement enkel aan huur zijn toch overdreven.

Vergeet niet dat je aan dit rendement ook de meerwaarde moet toevoegen waar je de grootste winsten op maakt. Als je een appar-tement opkoopt aan 234.000 euro en het na 15 jaar verkoopt aan 255.000 dan heb je een mooi bedrag verdient aan jouw investering.

Cashflow = Inkomen - Uitgaven

ROI= (Alle huur over de hele periode - Alle kosten over de hele periode)/ (Alle kos-ten over de hele periode) x 100

bv: Je verhuurt een appartement aan 600 euro per maand gedurende 15 jaar. Maar vanzelfsprekend maak je ook kosten zoals het onderhoud, energie, belastingen,... waardoor je in totaal 570 euro per maand moet betalen. Als we de volgende bedra-gen invullen in onze formule dan bekomen we dit:

ROI= (600*12*15 jaar) – 570*12*15 jaar

+ 240.000) / (570*12*15 jaar) x 100 =

ROI= (108.000 – 102.600) / 102.600 x

100 = 5,26%

Page 6: HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6: • Jouw exit strategie op lange termijn ... geld te laten renderen zoals aandelen,

Herinner je nog de aankoop van je eerste auto? Je zal waarschijnlijk vaak getwijfeld hebben en rekening gehouden hebben met een aantal factoren. Wat is mijn budget? Hoelang zal de auto meegaan? Zijn er veel kosten aan? Wat vind ik een mooie auto?

Het aanbod aan soorten vastgoedinvesteringen mag dan wel kleiner zijn dan het wagenassor-timent, maar het zal je nog altijd voor een moeilijke keuze stellen. Pas dus dezelfde denkwijze toe als in de garage en hou rekening met de volgende zaken.

Jouw vastgoedinvesterings-strategie

STAP 3:

1. Budget:

De voornaamste factor die zal bepalen in wat je investeert is natuurlijk geld. Toch hoef je helemaal geen oom Dagobert of Donald Trump te zijn om te investeren in vastgoed. Ook kleine vermogens kunnen al beleggen. Momenteel is het absoluut het moment om te investeren aangezien de rente-voeten op leningen een historisch dieptepunt bereikt hebben. De zeer lage rentevoeten en stabiele markt maken het mogelijk om te inves-teren in vastgoed met weinig geld. Een goede strategie en een sterk onderhandelde rente-voet bij de bank zullen grotendeels bepalen of je succes boekt. Lees meer over leningen in ons hoofdstuk 5 “Mijn financieel budget”.

Hou echter de slogan “Lenen kost ook geld” zeker in het achterhoofd, want wie roekeloos omspringt met geldbronnen, kan het schudden. Overleg dus daarom met je vastgoedexpert wat jouw mogelijkheden zijn.

2. Tijd

“Verhuren” is een werkwoord. Beleggen in vastgoed hoeft geen fulltime job te zijn, maar het vergt toch wat tijd en zeker als je het zelf exploiteert. Administratie in orde brengen, facturen betalen, huurders vinden en laten betalen, onderhouden van het vastgoed,... Er zijn heel veel zaken die hierbij aan te pas komen. Verhuren brengt trouwens vaak stress met zich mee, want als er zondag een kraan lekt bij je huurder kan je ervan op aan dat hij je belt. Mocht de huur nog niet betaald zijn, dan zal de huurder hoogstwaarschijnlijk niet van zich laten horen, maar zit je opgezadeld met een ander probleem.

Er zijn echter bedrijven die de exploitatie voor jou verzorgen zodat jij meer tijd hebt voor jezelf of voor je gezin. Zij beschikken over de expertise, brengen alle administratie in orde en beschermen je tegen wanbetalers en andere valkuilen. Meer weten over exploitatiepartners kan je lezen bij exploitatiepartners.

Page 7: HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6: • Jouw exit strategie op lange termijn ... geld te laten renderen zoals aandelen,

Strategiën

De tijd van lukraak een vastgoedinvestering uitpikken, aanhouden en snel geld verdienen is al een tijd voorbij. Op basis van de vorige factoren waarin je rekening houdt met jezelf en je mogelijkheden, kan je nu je strategie gaan bepalen:

Buy & Hold:

De oudste strategie die er is. De investeerder koopt vast-goed op en verhuurt die voor een vastgelegde vergoeding aan een andere partij. Eén van de grootste voordelen van

deze strategie is dat je het vastgoed altijd in je bezit hebt en de leningen gewoonweg worden afbetaald door de huur. Het grootste nadeel is echter dat verhuurders enorm veel zorgen hebben zoals de administratie, het onderhoud, zoeken naar huurders en maken dat ze betalen,... Zoals we al zeiden is ver-huren een werkwoord die velen kan overbe-lasten. Daarnaast maken velen ook de fout door prijs van vastgoed verkeerd in te schat-ten. Zowel bij de aankoop en de verkoop zijn al vele verhalen bekend van investeerders die hun rendement in rook zagen opgaan door een foute inschatting.

House flipping:

De inspiratie voor verschillende tv-programma’s en een winst-gevend model als je veel tijd hebt. Hierbij koop je een stuk vastgoed op en renoveer je het tot een mooi pand. Net zoals Buy & hold is de aankoopprijs hier een belangrijk gegeven waarbij men heel hard moet opletten. De duimregel is dat je dan het vastgoed aankoopt aan 70% van zijn waarde min het aantal kosten dat je zou heb-ben. Een moeilijke, maar niet onmogelijke op-dracht. Na de renovatiewerken verkoop je het dan aan de volle 100%.

De term tijd heeft hier een dubbelzijdig effect. Enerzijds speelt het in je voordeel doordat het sneller doorverkocht kan worden aan mooie winsten, anderzijds kruipt er ook massaal veel tijd in en moet je het zien als een tweede fulltime job. Ten slotte moet je ook een handige harry zijn, want alles laat doen door professionals kost het een fortuin en zie je het rendement heel snel krimpen of zelfs verdwijnen.

Exploitatiepartner

Velen hebben wel zin om te investeren in vastgoed, maar zien op tegen het ‘land-heer’-gegeven om alles te onderhouden. Dan kan een exploitatiepartner een uitweg bieden.

Organisaties laten investeerders toe om een onderdeel van een project op te kopen en zo te delen in de winsten. Daarnaast zorgen ze voor het aantrekken van huurders, onderhouden ze het vastgoed en zijn ze een verzekering op een correcte uitbetaling van de huur. In ruil voor deze service vraagt men een bepaald percentage van de huur of een vaste jaarlijkse bijdrage.

Iedere strategie heeft duidelijk zijn voor- en nadelen, maar welke juist doorweegt, hangt in grote mate af van de mogelijkheden van de in-vesteerder. Een goede inschatting maken van je capaciteiten en je beperkingen is een ideaal beginpunt om de juiste afweging te maken.

Page 8: HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6: • Jouw exit strategie op lange termijn ... geld te laten renderen zoals aandelen,

Als jezelf op zoek gaat naar een goede vastgoedinvestering, ga je niet over één nacht ijs. Hoe-wel dit met een betrouwbare partner sneller zal verlopen, ben je wel graag op de hoogte van de factoren die een rol spelen in jouw succesverhaal. Hierbij hou je rekening met je mogelijk-heden en je vastgelegde strategie om te zoeken naar de ideale investering. Ieder type heeft zijn eigen karakteristieken, maar toch is dit te herleiden naar vijf zaken die het succes zullen bepalen: locatie, kwaliteit, risico, toekomstmogelijkheden en stakeholders.

De vijf kenmerken van rendabel vastgoed

STAP 4:

1. Locatie is key (althans de verhouding met de prijs)

Het is een cliché als een huis, maar de loca-tie bij vastgoedinvesteringen is de sleutel tot succes. Dichtbij alle voorzieningen (winkels en ontspanningsmogelijkheden), makkelijk be-reikbaar, goede parkeermogelijkheden en het liefst nog in een rustige omgeving, is meestal de wens van huurders.

Die wens vertaalt zich echter naar een grotere vraag van vastgoed op toplocaties, waardoor de prijzen vaak de pan uit swingen. Het is daarom de uitdaging om goedkoop vastgoed te vinden op nieuwe locaties met een enorm potentieel. De groei van de omgeving is hier dan ook heel erg belangrijk. Steden die voor-uitgaan in economie, cultuur en architectuur zijn de nieuwe hotshots!

Verder hangt het succes van de locatie grotendeels af van het type vastgoedinveste-ring. Vakantiewoningen worden bijvoorbeeld

meer verhuurd als ze op wandelafstand van het strand liggen of hotels krijgen meer bezoekers over de vloer als ze in het midden van de stad liggen. Dit lijkt alleszins vanzelfsprekend, maar is toch één van de belangrijkste zaken waar je rekening moet meehouden.

2. Kwaliteit zorgt voor meer financiële zekerheid

In hoofdstuk drie spraken we van een vergelij-king tussen de aankoop van een auto en een vastgoedinvestering. Een factor die toen niet aan bod kwam, was kwaliteit. Je koopt geen auto die na 2000 km al binnen moet in de garage omdat hij schade heeft. Voor vast-goed geldt dezelfde regel. Goede vastgoed- investeringen zijn kwaliteitsvol, voldoen aan de hedendaagse stijl en zijn opgebouwd uit kwaliteitsvol materiaal waardoor je kan verhu-ren op lange termijn en je geen renovatiekosten in rekening moet brengen.

Page 9: HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6: • Jouw exit strategie op lange termijn ... geld te laten renderen zoals aandelen,

Ten slotte betaalt een huurder ook liever een mooie prijs voor een mooi onderhouden appartement dan voor een krakkemikkig pand. Zeg nu zelf, meer inkomsten en minder uitga-ven op lange termijn, waarom zou je dan in godsnaam kiezen voor een woning waarin je nog veel geld, tijd en werk moet insteken.

3. Risicobeperking

Vastgoedinvesteringen worden algemeen be-schouwd als een veilige investering. Dit is ook zo, al is er een verschil tussen de allerhande vastgoedbeleggingen. In totaal zijn er vier za-ken die je wil vermijden.

• Nefaste marktwijzigingen: Het klassieke verhaal van vraag en aanbod is ook van toepassing op deze markt. Leegstand ontstaat als het aanbod hoger is dan de vraag waardoor je geen inkomsten ontvangt. Zo is er een opkomst van het aantal ser-viceflats, maar die zijn ontzettend uur en velen kunnen het gewoonweg niet betalen of willen gewoonweg niet verhuizen.

• Wegvallen van huurinkomsten:Er zijn tal van verhalen waarin een huurder niet meer de nodige financiële middelen heeft om de huur te betalen. Dit risico wordt

deels bepaald door het type vastgoed waar-in je investeert. Een voorbeeld waarin je wel gegarandeerd inkomsten hebt, is hotelvast-goed. Hierin wordt al een deel van het bedrag op voorhand overgemaakt en deel je in de in-komsten van het hele hotel (kamer, bar, par-king, restaurant,...) waardoor het risico op het wegvallen van huurinkomsten beperkt wordt.

• Schade en slijtage:Het potje-breken-is-potje-betalen-principe wordt niet altijd toegepast bij huurders. Zo verbergen velen mankementen die ze zelf aanrichten en moeten ze ook niet opdraaien voor de achteruitgang van het pand. Studentenkoten zijn bijvoorbeeld meer dan andere studio’s on-derhevig aan slijtage wat vooral een invloed zal hebben op de meerwaarde bij doorverkoop.

• Foute inschatting aan- en verkoop: Om een mooie meerwaarde te verkrijgen, is het belangrijk dat je twee bepaalde fases in het proces perfect uitvoert. Ten eerste heb je de aankoopfase waarin je het vastgoed zo goed mogelijk naar waarde moet schatten. Ten tweede heb je de verkoopfase waarin je het vastgoed aan de grootste mogelijke winst van de hand wil doen. Om in beide fases een goede deal te bekomen, kan je beter een beroep doen op experts of adviseurs die voor

Page 10: HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6: • Jouw exit strategie op lange termijn ... geld te laten renderen zoals aandelen,

jou het vastgoed schatten en doorverkopen aan de hoogste meerwaarde.

4. Toekomstig rendement

Eerder zagen we al hoe je je rendement kan berekenen en zal je misschien tot de constatatie komen dat om elke m² optimaal te laten renderen, je geen groot oppervlakte moet aankopen. Grote gezinnen zijn de dag van vandaag eerder een uitzondering geworden waardoor grote oppervlaktes en huizen aan interesse hebben ingeboet. Studentenkoten, serviceflats, hotels en parkings zijn daarom populaire beleggingen onder vastgoed- investeerders. Veel meer mensen zijn alleen-staanden, gaan vaker op zakenreis en trekken naar grotere steden en dit zal ook niet snel veranderen in de toekomst.

Zoals eerder gezegd hangt het begrip toe-komst ook nauw samen met de locatie. Een hotel of vakantiepark kunnen bijvoorbeeld nog maar juist gebouwd zijn waardoor bezoe-kers het nog moeten leren kennen. Maar als de locatie er zich toe leent en de er zijn plan-nen in de toekomst in de omgeving dan opent dit perspectieven.

5. Betrouwbare stakeholders

Tijd is zoals eerder beschreven een belangrijke factor en daarom begrijpen we het volkomen als je kiest voor een partner die je helpt met de exploitatie van het vastgoed. Naast het regelen van de administratieve rompslomp en het geven van advies, zorgen zij ook voor meer stabiliteit en zekerheid door wanbetalers en onderhoud op zich te nemen. Op die manier haal je het maximale uit elke baksteen, zonder zelf moeite te doen.

Indien je niet met de juiste partner in zee gaat,kan dit echter ook een valkuil vormen. Kijk daarom of de financiële partner wel ‘erkend’ wordt als betrouwbaar door getuigenissen te lezen of eens na te vragen bij andere investeerders. Belangrijk hierbij zijn ook de servicediensten die men verleent. Een inves-tering stopt niet bij de aankoop, want dan

begint het partnership pas. Het beheer en de mogelijkheid tot de doorverkoop zijn even cruciale fases waarbij enkele garanties worden aangeboden. Zo stelde Bricks and Leisure al een servicepro-gramma op poten ‘Bricks4Life’ waarin we onze partners zo optimaal mogelijk van dienst zijn.

Een andere stakeholder die doorslaggevend zal zijn in het verhaal, zijn huurders. Wanbe-talers en huurders die schade toebrengen, wil je zoveel mogelijk vermijden. Onderhoud daarom niet alleen je vastgoed, maar ook het contact met je huurder. Zie het als een huwelijk waarin beide partijen elkaar steunen in goe-de en slechte dagen. Wanneer je een beroep doet op een exploitatiepartner heb je deze problemen echter niet aangezien zij alles voor jou regelen.

Page 11: HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6: • Jouw exit strategie op lange termijn ... geld te laten renderen zoals aandelen,

Je strategie is bepaald en je hebt al een inves-tering op het oog. Maar waar haal je het geld vandaan om te beleggen?

5 manieren hoe je een investering financiert

1. Spaarboekje:De meest gebruikte methode als het aankomt op vastgoed- investeringen van twee-de verblijven. Het nut van spaarboekjes is tegenwoordig verloren aan het gaan, want de rente staat bijzonder laag. Ze brengen met andere woorden niets meer op. Daarom dat velen hun spaargeld omzetten in vastgoed om een beter rendement te verkrijgen en een ex-tra maandelijks inkomen creëren.

2. Lening:Ongetwijfeld is dit de bekendste methode om het investeringsbedrag op tafel te leggen. Zo-als eerder gezegd, is het de ideale moment om te lenen want intrestvoeten liggen bij-zonder laag. De overheid stimuleert de vast-goedsector enorm en banken zien het ook nog volledig zitten aangezien dat je meer dan 80% op het aankoopbedrag kan lenen. Het ideale moment dus om te investeren in vastgoed met behulp van een lening. Onthou ook echter dat lenen ook geld kost en dat je dit beter eens bespreekt met jouw vastgoedadviseur.

3. Pensioen:Veel Vlamingen weten dit niet maar je kan al een pensioen-voorschot verkrijgen nog voor je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Je pensioen wordt opgebouwd uit verschillende

pijlers gedurende je loopbaan zodat je een mooie spaarreserve hebt aangelegd. Een deel van deze reserve kan aangewend worden voor de financiering van onroerend goed, wat een uitstekende zaak is om uw pensioen verder aan te dikken.

4. Bulletkrediet: Het verschil tussen een gewone lening en bulletkrediet ligt in de manier van betaling. Bij een bulletkrediet betaal je tijdens de looptijd van de lening enkel de intresten, wat de maan-delijkse bijdrage natuurlijk drastisch verlaagt. Pas op het einde van de lening moet je het geleende kapitaal teruggeven. In de praktijk is het vooral een lening die wordt gebruikt voor een tweede verblijf.

5. Huur: Ten slotte kan ook de huur dienen als financie-ring van het vastgoed. Zorg ervoor dat de huur hoog genoeg ligt om alle kosten te dekken en hou ook rekening met alle renovatiekosten. Uiteindelijk kan je dan je winst maken op de meerwaarde bij doorverkoop. Let hier wel op dat je belastingen moet betalen op meerwaar-de bij een doorverkoop van minder dan vijf jaar.

Mijn financieel budget

STAP 5:

Page 12: HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6: • Jouw exit strategie op lange termijn ... geld te laten renderen zoals aandelen,

Vastgoedinvesteringen hebben als ultieme doel het creëren van extra vermogen. Dit doen ze op lange termijn dankzij de huur, maar na jaren zie je dat je vastgoed een mooi bedrag kan op-leveren bij doorverkoop. De verkoopstrategie is bijna even belangrijk als de aankoopstrategie daarom is het beter dat je die al op voorhand vastlegt. In deze laatste stap willen we je dan ook enkele opties geven die zowel financieel als fiscaal voordelig kunnen zijn.

Jouw exit strategie op lange termijn

STAP 6:

5 manieren om vastgoed te verkopen

1. Traditioneel via vastgoedmakelaar:Velen schakelen een vastgoedmakelaar in als men het huis wil verkopen, simpelweg omdat het makkelijker verloopt en hij/zij meer op de hoogte is van de vastgoedmarkt wat belang-rijk is voor de prijsbepaling. Je wil niet dat de vraagprijs te hoog is (geen koper) of te laag (je laat veel geld op tafel liggen) en daarin speelt de makelaar een belangrijke rol.

In ruil voor deze expertise vraagt de makelaar natuurlijk een commissie waardoor je een deel van je meerwaarde ziet verdwijnen. Daarnaast kan men ook een exclusiviteitsrecht claimen waardoor je gebonden bent aan de makelaar.

2. Eigen verkoop:Je bent niet verplicht om een specialist in te huren, maar je kan zelf ook op zoek gaan naar een koper. Nadeel is misschien wel dat je het vastgoed zal onderschatten en er te weinig geld voor zal krijgen. Anderzijds hoef je niets uit te betalen aan een tussenpersoon.

Een ander nadeel is dat het heel wat tijd van je vergt en je de nodige kennis nodig hebt om het papierwerk helemaal in orde te maken. Een verkoop kan daarom heel wat kopzorgen met zich meebrengen.

3. Schenking:Een ouder ziet het graag gebeuren dat zijn ouderlijk huis of tweede verblijf in handen komt van zoon of dochter. Meestal gebeurt dit door middel van een schenking via notariële

akte waarbij men notariskosten en schenkings-rechten moet uitbetalen. Dit tarief is afhankelijk van een aantal aspecten zoals de staat van het vastgoed, de verwantschap met de persoon aan wie het nagelaten wordt en of de schenking in schijven verloopt.

Omdat successierechten en schenkingsrechten een grote hap kan nemen uit het bedrag, helpt Bricks and Leisure zijn partners om deze kost zo laag mogelijk te houden, bijvoorbeeld aan de hand van een gesplitste aankoop.

4. Huurkoop:Een andere exitstrategie is het toepassen van huurkoop waarin de bewoner een deel van de huur gebruikt als termijnbetaling. Vooraf spreken de vastgoedinvesteerder en de huurder dan een bepaald bedrag af en een bepaalde betalingstermijn.

Dit biedt enkele garanties voor de investeer-der en is het fiscaal ook voordeliger als het gaat om een nieuwbouw en belasting aftrek-baar is. In de praktijk wordt deze optie wel niet vaak toegepast.

5. Via je professionele partner:Indien je een partnership aangaat met een exploitatiepartner kan je jouw exitstrategie op voorhand met hen bespreken. Zij zullen je helpen met de juiste beslissing te maken en er bestaat misschien de mogelijkheid dat ze de doorverkoop voor jou realiseren. Dit maakt het bijzonder interessant als je geen zin hebt in de administratieve rondslomp en niet op zoek wil gaan naar kopers.

Page 13: HET ULTIEME 7-STAPPENPLAN - Bricks & Leisure · • Hoeveel kan je lenen zonder problemen Stap 6: • Jouw exit strategie op lange termijn ... geld te laten renderen zoals aandelen,

CONTACTEER ONS

[email protected]: 09 394 39 90

MAATSCHAPELIJKE ZETELBricks & Leisure Vastgoed Louizalaan 279, 1050 Brussel

COMMERCIËLE ZETELBricks & Leisure Projectontwikkeling Pieter Brueghellaan 1, 9051 Gent

HOLDINGEuropean Land Company Louizalaan 279, 1050 Brussel

Nu je de stappen naar een succesvolle vastgoedinvestering onder de knie hebt, is het belangrijk dat je ze in de praktijk kan toepassen. Daarom hebben we kort nog eens de stappen omgezet in een aantal kernvragen die je iedere keer moet afvragen bij een vastgoedbeleggings- opportuniteit:

1. Ik vind een vastgoedinvestering een goede belegging en ken de voordelen en nadelen.

2. Ik ken de kenmerken van een vastgoedinvestering en weet hoe ik een rendement moet berekenen

3. Ik heb een vastgoedinsvesteringsstrategie

4. Ik heb een interessante opportuniteit gevonden die beantwoord aan de factoren.

5. Ik weet hoe ik het ga financiëren

6. Ik heb een exitstrategie

7. Ik investeer in een succesvolle vastgoedbelegging en creëer een mooi aanvullend inkomen.

Vooraf een exitstrategie inplannen is dus van bijzonder belang want je wil al op voorhand weten hoe je je vastgoedinves-tering van de hand kan doen.

Panikeer echter niet te snel, want zoals je ondertussen al weet brengen vastgoed- investeringen vooral op lange termijn geld op.

Overloop het stappenplan

STAP 7: