Herfstmerel 2011

29
De zomer van 2011 is voorbij. Het weer was niet veel zaaks, de activiteiten in onze gemeente waren des te talrijker. Op twee pagina’s blikken we met foto’s terug op de evenementen die de voorbije maanden plaatsvonden. We richten een speciaal dankwoord aan de organisatoren van ParkPop en Gipsy’s in het Park. Ook de huidige en vroegere monitoren van 25 jaar Speelpleinwerking worden in de bloemetjes gezet. Met de herfst start ook het nieuwe theaterseizoen. Er is voor elk wat wils. Naast theatervoorstellingen presenteert de bilbiotheek heel wat: o.a. tentoonstellingen, verwendag,... De jeugddienst pakt uit met films voor kinderen en jongeren. In de herfstvakantie lanceren ze Tiengels 2011. Door fan te worden van de nieuwe facebook- pagina van de jeugddienst wordt u op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes. Op de sportpagina leest u meer over de voorverkoop van kaarten voor de Superprestige in Ruddervoorde. Door de inspanningen van de gemeente en de organisatoren ontvangen Oostkampenaren een mooie korting. In het ABC van de gemeente geven we uitleg over de elektronische identiteitskaarten en bij verkeer krijgt u meer informatie over de nieuwe rijbewijzen. In deze editie lichten we toe hoe onze begraaf- plaatsen er in de toekomst kunnen uitzien. Op pagina 13 en 14 geven we tips om duurzaam om te springen met energie en info over de gezinshappening kringlooptuinieren. Veilig terug naar school. U leest er tips hoe u de kinderen op een veilige manier naar school kunt brengen. Ook de gemeente deed heel wat inspanningen om de schoolomgeving veiliger te maken: o.a. door de invoering van éénrichtings- verkeer in de Patersonstraat in Moerbrugge. Het succes van de schoolroutekaart voor de basis- school De Sprong te Waardamme wordt herhaald voor alle basisscholen van Oostkamp. Eerder werd de Marechalstraat al heringericht. Op sociaal vlak beweegt er heel wat. De actie 0- tolerantie tegen drugs gaat dit najaar van start. De opvoedingswinkel regio Brugge breidt zijn werking uit naar onze gemeente. Er worden meer middelen ingezet voor naschoolse kinderopvang. Het Woonzorgcentrum Ter Luchte stelt de uitbreidingsplannen voor. En voor de ouderen werd een uitgebreid en interessant programma opgesteld ter gelegenheid van de Ouderen-14- daagse in november. Veel leesplezier Luc Vanparys, burgemeester BESTE OOSTKAMPENAAR

description

herfstmerel 2011

Transcript of Herfstmerel 2011

Page 1: Herfstmerel 2011

De zomer van 2011 is voorbij. Het weer was

niet veel zaaks, de activiteiten in onze gemeente

waren des te talrijker. Op twee pagina’s blikken

we met foto’s terug op de evenementen die

de voorbije maanden plaatsvonden. We richten

een speciaal dankwoord aan de organisatoren

van ParkPop en Gipsy’s in het Park. Ook de

huidige en vroegere monitoren van 25 jaar

Speelpleinwerking worden in de bloemetjes

gezet.

Met de herfst start ook het nieuwe theaterseizoen.

Er is voor elk wat wils. Naast theatervoorstellingen

presenteert de bilbiotheek heel wat: o.a.

tentoonstellingen, verwendag,... De jeugddienst

pakt uit met films voor kinderen en jongeren. In

de herfstvakantie lanceren ze Tiengels 2011.

Door fan te worden van de nieuwe facebook-

pagina van de jeugddienst wordt u op de hoogte

gehouden van de laatste nieuwtjes.

Op de sportpagina leest u meer over de

voorverkoop van kaarten voor de Superprestige

in Ruddervoorde. Door de inspanningen van de

gemeente en de organisatoren ontvangen

Oostkampenaren een mooie korting.

In het ABC van de gemeente geven we uitleg

over de elektronische identiteitskaarten en bij

verkeer krijgt u meer informatie over de nieuwe

rijbewijzen.

In deze editie lichten we toe hoe onze begraaf-

plaatsen er in de toekomst kunnen uitzien. Op

pagina 13 en 14 geven we tips om duurzaam om

te springen met energie en info over de

gezinshappening kringlooptuinieren.

Veilig terug naar school. U leest er tips hoe u de

kinderen op een veilige manier naar school kunt

brengen. Ook de gemeente deed heel wat

inspanningen om de schoolomgeving veiliger te

maken: o.a. door de invoering van éénrichtings-

verkeer in de Patersonstraat in Moerbrugge. Het

succes van de schoolroutekaart voor de basis-

school De Sprong te Waardamme wordt herhaald

voor alle basisscholen van Oostkamp. Eerder

werd de Marechalstraat al heringericht.

Op sociaal vlak beweegt er heel wat. De actie 0-

tolerantie tegen drugs gaat dit najaar van start.

De opvoedingswinkel regio Brugge breidt zijn

werking uit naar onze gemeente. Er worden meer

middelen ingezet voor naschoolse kinderopvang.

Het Woonzorgcentrum Ter Luchte stelt de

uitbreidingsplannen voor. En voor de ouderen

werd een uitgebreid en interessant programma

opgesteld ter gelegenheid van de Ouderen-14-

daagse in november.

Veel leesplezier

Luc Vanparys, burgemeester

BESTE OOSTKAMPENAAR

Page 2: Herfstmerel 2011

nieuws uit Oostkamp

2

Nieuwe conciërge in Riderfort Na het vertrek van de vorige conciërge van Riderfort stelde de gemeentede vacature open. Het bestuur kon geen overeenkomst bereiken met debest geselecteerde kandidaat. De zoektocht naar een vervanger werdopnieuw gestart. Ingeborg Gilté, die reeds werkzaam is bij de gemeenteals poetsvrouw in Waardamme en Ruddervoorde, stelde zich kandidaat.Zij is op 1 augustus gestart als tijdelijke conciërge. Na evaluatie kandeze aanstelling overgaan in een permanente oplossing. Zij zorgt voorde algemene bewaking van en het toezicht op een aantal gebouwen ende omgeving van het domein: het sportcentrum, het gemeenschapshuis,De Gilde, De Oude Gemeenteschool en de lokalen Dominiek Savio.

Oorlogsmonument wordt hersteldHet beschermd oorlogsmonument in de Torhoutsestraat in Ruddervoordewordt opgefrist en behandeld tegen corrosie. Het is een gedenktekenvoor de militaire doden van de tweede Wereldoorlog.

Openbare verlichting TerluchtestraatDe publieke parking aan het WZC Ter Luchte wordt heraangelegd. Ook deopenbare verlichting wordt verplaatst en vernieuwd. De werken wordenuitgevoerd in opdracht van Imewo. De kosten worden geschat op18.000 euro (btw excl) waarvan 13.600 euro (btw excl) voor de gemeente.

Eerste bubbel OostCampus ingehuldigdOp zaterdag 11 juni werd de eerste bubbel in OostCampusingehuldigd in aanwezigheid van de Spaanse architect Carlos Aroyo.Deze inhuldiging is vergelijkbaar met een eerste steenlegging. Deaannemer CEI-De Meyer startte de verbouwingswerken in februari2011. Inmiddels werd beslist om de buitenaanleg van de site eveneenste laten uitvoeren door CEI-De Meyer. Deze werken starten inseptember en moeten klaar zijn tegen eind maart 2012. Midden 2012trekken zowel de gemeentelijke diensten als de diensten van het OCMWhet nieuwe bestuurs- en dienstencentrum OostCampus.

Fluxys legt nieuwe gasleidingenFluxys plant een nieuwe gasleiding tussen Alveringem en Maldegem.Deze leiding loopt over 13 km door Oostkamp. Op 28 septemberkrijgen de gemeenteraadsleden informatie over dit project. In hetnajaar volgt een informatievergadering voor de inwoners. Fluxyscontacteert ondertussen de eigenaars van de gronden waar ze deleidingen willen leggen.

Aankoop grond BrugsestraatDe gemeente koopt een stuk grond in de Brugsestraat om eenverbinding te maken tussen De Wieke en de dreef Van Ryckeghem. Dedreef is bestemd om voetgangers en fietsverkeer mogelijk te makentussen de Brugsestraat en de Rustoordstraat.

Het ABC van de gemeente E van elektronischeidentiteitskaarten

Elektronische identiteitskaart (EIK)De elektronische identiteitskaart is verplichtvoor Belgen vanaf 12 jaar en is 5 jaar geldig. Dekaart is zeer veilig en kan voor heel wat zakengebruikt worden: bvb. de aangifte van depersonenbelasting via www.taxonweb.be entoegang tot het containerpark.Om de elektronische identiteitskaart te activeren,krijgt men een pin- en pukcode. Bewaar dezecodes goed. U heeft ze o.a. nodig in geval vanadreswijziging of voor het online invullen vande belastingen.Wat staat er op de chip?•alle gegevens die zichtbaar zijn op de kaart•uw adres•digitale certificaten om documenten elek-tronisch te ondertekenen. Deze certificatenworden geactiveerd vanaf 18 jaar. Wie 18 jaarwordt, kan hiervoor langsgaan bij de dienstBurgerzaken.

Een defecte identiteitskaart (een losse chip ofeen ander technisch probleem) heeft geenenkele waarde meer. U moet zich zo snelmogelijk melden bij de dienst Burgerzaken.Identiteitskaarten raken soms defect dooronbeschermd in de achterzak of handtas testeken. Hou uw identiteitskaart dus altijd goedbeschermd bij.

De Kids-IDDe Kids-ID is een beveiligd elektronisch identi-teitsdocument voor kinderen tot 12 jaar en ver-vangt het vroegere kartonnen pasje. Het is nietverplicht om een Kids-ID te hebben, maar welnoodzakelijk van zodra het kind België verlaat. Wie een Kids-ID wil aanvragen, komt samenmet zijn kind naar de dienst Burgerzaken.Breng een recente pasfoto mee. De kaart ismaximum 3 jaar geldig en wordt in onzegemeente gratis afgeleverd (behalve bij verliesof diefstal). De persoon die het ouderlijk gezaguitoefent, ondertekent een aanvraagformulier.Is uw kind niet meer herkenbaar op de foto,dan moet u een nieuwe kaart aanvragen.De productietijd van de kaart is gemiddeld 15werkdagen. De Kids-ID vraagt men best ruimeen maand voor uw afreisdatum aan. Een aan-vraag via spoedprocedure is mogelijk, maar kantot 170 euro kosten.

Meer info: •dienst Burgerzaken | t 050 83 31 70 |[email protected]

•http://eid.belgium.be

Page 3: Herfstmerel 2011

Aanpassingen op kleinere schaalNaar aanleiding van de wateroverlast op de begraafplaats in Ruddervoorde werdenrecent werken uitgevoerd. Men plaatste een drainagesysteem en de paden werdennadien heraangelegd in gras. De gazonpaden passen in de nieuwe visie. Ze geven debegraafplaats een warmer aanzicht en zijn ook gemakkelijker te onderhouden. Ook inhet oude gedeelte zijn de paden en blote aarde met gras ingezaaid.De grafzerken van de Oud-Strijders liggen op het laagste gedeelte waardoor er snelwateroverlast optreedt. Deze zerken worden opgehoogd zodat de natuurlijke hellingvan het terrein doorloopt. Deze werken worden in een latere fase uitgevoerd.Op de begraafplaats van Hertsberge zijn de stukken naakte grond, waar mogelijk,reeds ingezaaid met gras. Ook op de Warande in Oostkamp zijn kleinerenivelleringswerken uitgevoerd rond de zerken van de Oud-Strijders om hetonderhoud te vergemakkelijken.

Zonder sproeien isgezonderDe gemeente wil een voorbeeldrolvervullen en de wetgeving “Zonder isGezonder” volgen.Het gebruik van pesticiden isvervangen door onkruid te branden engras in te zaaien.Dit zijn nieuwe methodes om onzebegraafplaatsen op een duurzamemanier te onderhouden.Het bestuur heeft samen, met debevolking, de bekommernis om debegraafplaatsen zo verzorgd mogelijkte houden en vraagt begrip voor hetgebruik van de nieuweonderhoudsmethoden.

3

begraafplaatsen

OproepDe gemeente doet een oproep aande nabestaanden om • hun eigen concessieruimte te

onderhouden. • verwelkte bloemen weg te

nemen. • afval in de juiste container te

gooien.

NieuwNaar aanleiding van Allerheiligenzal de gemeente metalen prikkerster beschikking stellen om debloempotten vast te zetten in degrond. Zo is het niet meer nodigom putten te maken in degraspaden.

Bedankt aan iedereen die actiefmeewerkt om de begraafplaatsenproper te houden.

Algemene filosofieDe gemeente wil in de toekomst op een doordachte manier omgaan met debegraafplaatsen. Een gespecialiseerd landschapsarchitect maakte een toekomstvisieop voor elke begraafplaats. Daarin zijn de veranderingen op het vlak van onderhouden uitbreiding opgenomen. De architect vindt dat begraafplaatsen ‘begraaf- en bezinningstuinen’ zijn waar denabestaanden zich dichter bij hun overleden kunnen voelen. Waar mogelijk wordt delink gelegd met het landschap. Zo ontstaat een plaats, een ruimte, die de rouwendeeen gevoel van rust kan bieden. De begraafplaatsen van Oostkamp worden beetjebij beetje omgevormd tot parkbegraafplaatsen. De overledenen zullen niet meeromringd zijn door steenslag en verharde paden. Ze worden begraven in het groen.Men gaat terug naar de natuur, terug naar de oorsprong. Zo krijgen we op debegraafplaatsen een veel warmer en groener gevoel.

Uitbreiding begraafplaatsen in Baliebrugge en WaardammeEind 2010 stelde de gemeente een studiebureau aan voor het technische ontwerpvan de uitbreiding van de begraafplaatsen van Baliebrugge en Waardamme. De noodaan uitbreiding is op deze begraafplaatsen het grootst. De eerste voorontwerpenwerden opgemaakt en worden nu verder bestudeerd en voorgelegd aan verschillendeinstanties en de bevolking. Beide begraafplaatsen worden volgens bovenvermeldeprincipes aangepakt. In het bestaande gedeelte worden aan-passingen gedaan diekaderen in de nieuwe visie. De hoofdpaden blijven en de zijpaden worden ingezaaidin gras. Er worden geen graven of zerken verlegd of weggenomen. Er wordt ruimtevoorzien waar bijkomende graven kunnen worden geplaatst.Er is uitbreiding voorzien voor zandgraven, grafkelders, urnenkelders en columbaria.De strooiweide krijgt een mooiere en centralere plaats op de begraafplaats metaansluiting op het open landschap.

Page 4: Herfstmerel 2011

vrije tijd

4

OOSTKAMP ZOMERDEZOMERDE

Felicitaties aan de organisatoren van ParkPopen bedankt voor de inzet gedurende 10 jaarParkPop

Dank aan de Stuurgroepvan Gipsy’s in het Park

Meer foto’s op de achterflap

De Speelpleinwerking vierde zijn 25-jarig bestaan

Ommetoertjes

ParkPop

ParkPop

T-rit

Kermis Oostkamp

Sportkriebels

Page 5: Herfstmerel 2011

vrije tijd

5

Cultuurseizoenherfst 2011La vita è bellaSEPTEMBER30 september | 20.15 uur |Met heel mijn hart | Pandemonia

OKTOBER8 oktober | 20.15 uur |Tien kleine negertjes | Loge 10

15 oktober | 18.30 uur |Afrikaanse avond

29 oktober | 20.15 uur |Gif - NTGent

NOVEMBER3 november | 14.30 uur |Net als toen | Lize Marke

5 november | 20.15 uur |Tom Helsen

16 november | 14 uur | Helden inde sport | Karl Vannieuwkerke enLes Supappes

19 november | 20.15 uur |De Mannen - Vernieuwd GentsVolkstoneel

DECEMBER10 december | 20.15 uur |Amatorski & (kort)film

11 december | 20.15 uur |t Is al wa beter | Pascale Platel

Meer info en kaartenverkoop:Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 |[email protected]

De provincie West-Vlaanderenorganiseert op 14, 15 en 16 oktober voorde achtste maal Buren bij kunstenaars.Op de bib-verwendag en op zondag 16oktober zijn er expo’s en workshops vanlokale kunstenaars Anna Soenen, RietVan Loocke, Geert Van Acker en SylviaMaenhoudt in Bibliotheek-infopunt.Vooraf inschrijven Wanneer: 9.30-12.30 uur (zaterdag enzondag) en 14 -17 uur (zaterdag)

Meer info: Bibliotheek-infopunt |t 050 83 31 30 |[email protected] |www.burenbijkunstenaars.be

Tentoonstellingen in de bibTot 12 oktober: Expo ‘De Oudheid in de strip’Een striptentoonstelling waarbij verschillende thema’s van de Oudheidworden aangekaart o.a. Sparta, De Kelten, Hellenistisch en Romeins Egypte,Gladiatoren en het Romeinse leger.

14 oktober-26 oktober: Tentoonstelling OverWinterenEen tentoonstelling met installatie van Evelyne Meersschaut en poëtischegeluidsbestanden van Sarah en Barbara Peel.

Meer info: Bibliotheek-infopunt | t 050 83 31 30 | [email protected]

Dankzij de bib… Waant u zich in Italië!

GRATIS

Italiaanse

attentie*

voor elk gezin

*Zolang de

voorraad strekt

RATISGItaliaanse

Italiaanse

attentie*

voor elk gezin

ektZo gtvoorraad str

*Zolang de

Bib-verwendag | zaterdag 15 oktober 2011■ Proef van Italië, door Brasserie ’t Boldershof | 11-12.30 uur en 14-17 uur

■ Workshop cupcakes, door Best Cakes | vooraf inschrijven | vanaf 16 uur

■ Workshop Italiaans Renaissancedansen, door instituut voor Historischen DansPraktijk | vooraf inschrijven | 14.15 uur, 15.15 uur, 16.15 uur

■ Race mee met Mario op de Wii | 14-17 uur

■ Muziek uit Italië | 14 uur, 15 uur, 16 uur

Meer info: Bibliotheek-infopunt | t 050 83 31 30 | [email protected]

Page 6: Herfstmerel 2011

vrije tijd

6

Jonge lezersvoor Kinder- enJeugdjury (KJV)Oostkampgezocht Heb je altijd grote leeshonger, benje jong (vanaf 3de leerjaar te.m. 4de

middelbaar) en heb je zin in eentoffe babbel met andere boeken-verslinders? Wil je 6 keer samen-komen met leeftijdsgenoten om tevertellen over de boeken die je ge-lezen hebt en om mee te stemmenvoor de beste jeugdboeken?

Inschrijven vóór 24 september:Bibliotheek-infopunt | t 050 83 3130|[email protected]. Zeker vermelden: je naam, adres,telefoonnummer, geboortedatum,school en klas.

Meer info over KJV: www.kjv.be.

Tiengels 2011:laat je prikkelenTijdens de herfstvakantie is er voorde eerste keer Tiengels! Een weekvol activiteiten, workshops en veelplezier voor kinderen en jongerentussen 3 en 26 jaar. Laat je prikkelendoor de wereld van muziek, koken,dans, graffiti, fotografie…. Noteeralvast de datum. Het programmavolgt.Wanneer: tijdens de herfstvakantievan 31 oktober tot 5 november Waar: op diverse plaatsen in degemeente

Kamishibai in Moerbrugge De Vrije Basisschool De Vaart uit Moerbrugge wil zijn kleuters op een leukemanier in contact brengen met boeken. Op 21 juni trokken de kleuters samenmet hun grootouders naar de bib. In het gemeenschapshuis Zuidleie werdenze verrast met een kamishibai voorstelling. Dit is een vorm van Japansverteltheater. Aan de hand van prenten en een mini-theater werd een verhaalverteld aan kinderen die nog niet kunnen lezen. Daarna werd een bezoekgebracht aan de bib waar ze terecht kunnen om prentenboeken en laterleesboeken te ontlenen. De middag werd afgesloten met een gezelligebabbel en knabbel.

Facebook-sensatie voor jong(eren)en oud(ers)De dienst Jeugd gaat mee met zijn tijd! Om de Oostkampse jongeren en hunouders nog beter te bereiken, openden we een plekje op de populairenetwerksite Facebook. Spectaculaire activiteiten, dringende oproepen,spannende nieuwtjes en maffe foto’s worden op de wereld losgelaten. Ookals je zelf geen profiel hebt, kan je toch een kijkje nemen.

We willen ook jullie mening te weten komen! Als je fan bent, kan je eenvraag stellen op ons prikbord.

Als je zoekt op ‘Jeugddienst Oostkamp’ en fan wordt, krijg je vanaf nu hetjeugdnieuws uit Oostkamp uit de eerste hand.

Geleid bezoek aan kasteelparkGruuthuyseHet park van Kasteel Gruuthuse is een unieke combinatie van een Franse tuinen een Engels park. U kunt de culturele waarde van het park leren kennenonder leiding van een ervaren gids. Inschrijven is verplicht. Deelnameprijs: 2 euro per persoon.Wanneer: zondag 9 oktober en 23 oktober | 14 uur. Inschrijven: Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 | [email protected]

Page 7: Herfstmerel 2011

Bib Moerbruggeen ZuidleieTijdens de werken aan de Oedelem-sestraat blijven de uitleenpost vande bib in Moerbrugge en zaalZuidleie bereikbaar.

Een zomertje vol JOCVoor de stoere boys & girls van het JOC geeft het niet als deze zomer de meestbelabberde was uit de recente geschiedenis. Wij zorgen zelf voor de fun.

Je kon komen ontspannen tijdens de blok op de Guitar-hero-contest, komenheadbangen en chillen tijdens dé zomerklassieker: JOC-Werchter. 10 Avonturiersnamen enkele weken later deel aan de tweede JOC-liftwedstrijd. In record-tempo en door weer en wind van Eupen terug naar het JOC terwijl je onder-weg zoveel mogelijk opdrachten vervult. Het is nóg leuker dan het klinkt. Devrouwelijke charmes van Soetkin en Annelies hielpen hen aan de overwinning.Check ook de foto’s op de facebookpagina van JOC den Artisjoc.Tijdens de kermis was er een zomers terras en voor de liefhebbers waren eroptredens van Call Security en drive up Device.

7

Omdatje geblaatook baatJeugdraad Oostkamp zoektnieuw bloed

Heb je een leuk idee voor het park injouw buurt, heb je vragen over fuivenof een spetterend idee om iets leukste organiseren van en voor de jeugd?Aarzel niet om naar de startvergade-ring van de Jeugdraad te komen.We zullen gezellig wat knabbelen bijhet babbelen over wat jullie belang-rijk vinden en willen veranderen.Wanneer: 7 oktober | 19.30 uurWaar: De Valkaart

Meer info: dienst Jeugd |t 050 83 31 92 | [email protected]

Verjaardagstip: Kinderbioscoopop woensdag Eén woensdag in de maand kan je in de pluchen zetels van De Valkaartploffen voor een van onze leuke kinderfilms op groot scherm. Vorig jaar wasdit al een groot succes, maar we willen het dit jaar nog beter doen.

Programma: 17 september Sjakie en de chocoladefabriek 15 oktober Casper 19 november De verschrikkelijke ikke 14 december Pettson & Findus 3: Pettson’s belofte

Een ticketje kost 1 euro en is te verkrijgen in het Vrijetijdsloket of gewoon dedag zelf (tot de zaal vol zit). De films beginnen telkens stipt om 14 uur.Je mag geen drank of eten mee naar binnen brengen. Laat je chips en coladus maar thuis of in je rugzak. Ouders mogen terug naar huis gaan, want wijzorgen voor begeleiders tijdens de film.

“12 Pluche”: films voor jongerenop woensdagavondJe hebt geen zin in de zoveelste herhaling van FC de Kampioenen, jehuiswerk is gemaakt en je wilt een film kijken, maar je ouders kijken lievernaar iets saais. Je hebt zin om naar de bioscoop te gaan, maar Brugge is tever fietsen en bovendien niet goedkoop…. Wij kennen het probleem.

Daarom starten we vanaf september met goedkope filmvoorstellingen voorjongeren uit het middelbaar onderwijs: “12 Pluche”. Eén woensdagavond permaand kan je in De Valkaart een film meepikken op groot scherm terwijl jewegzakt in de pluchen zetels.

Programma: 21 september The Social Network 5 oktober My name is Joe 9 november Twilight Saga: Eclipse 7 december Sweet sixteen

De films beginnen steeds om 19.30 uur. Laatkomers zullen voor een geslotendeur staan, want er is bij ons géén reclameblok voor de film. Heb je zelf een voorstel voor de volgende films: geef dit door aan de dienst Jeugd.

Page 8: Herfstmerel 2011

vrije tijd

8

Funkampenen Fundagen2011-2012Wat: Weekkampen in De Valkaart,

OostkampFundagen in Riderfort,Ruddervoorde

Wie: voor kinderen van het 1ste

kleuter tot het 6de leerjaar,van 3 tot 12 jaar.

Wat: KleuterkampenVoor kinderen vanaf 3 jaar, van1ste tot 3de kleuter. Per kampwerken de kleuters rond eenthema. Elke dag knutselen,spelen, turnen, zwemmen,…FunkampenVoor kinderen van het 1ste tot6de leerjaar. Verschillendesporten komen aan bodwaarin er telkens een zwem-uurtje is voorzien. Daarnaastmaakt u een keuze uit sportof crea.FundagenVoor kinderen van het 1ste tot6de leerjaar. De fundagen gaandoor op dinsdag en donderdag.

Inschrijven voor alle kampen • vanaf donderdag 29 september |

8.30 uur | Vrijetijdsloket• vanaf vrijdag 30 september |

www.oostkamp.be

Meer info:zie folder (Vrijetijdsloket enwww.oostkamp.be)

SportinitatiesNog een aantal plaatsen vrij.

Funky dancevoor kinderen(vanaf 3de kleuter)

Wat: dansen op toffe muziek opde laatste nieuwe hits Wanneer: wekelijks op woensdag,van 21 september tot 30 novemberWie: • 3de kleuter tot 2de leerjaar

van 13 tot 13.50 uur• 3de leerjaar tot 6de leerjaarvan 13.50 tot 14.40 uur• 1ste middelbaar tot 3de

middelbaar van 14.45 tot15.35 uur

Kostprijs: 20 euro / 10 lessen

Funky dancevoor volwassenenWat: een ideale mix van hippemoves, toffe muziek en leukechoreografieën zorgen voor eentoffe avondWanneer: wekelijks op dinsdag,van 20 september tot 29november | 19 tot 20 uurWie: 4de middelbaar tot …Kostprijs: 30 euro / 10 lessen

FiguurtrainingWat: een dynamische les opmuziek voor conditieverbetering,vetverbranding, spierverstevigingen lenigheid.Wanneer: wekelijks op dinsdag endonderdag• dinsdag van 20 september tot 29

november | 20 tot 21 uur• donderdag van 22 september tot

1 december | 20.30 tot 21.30 uurWie: voor iedereen vanaf 16 jaarKostprijs: 30 euro / 10 lessen

Waar: De ValkaartInschrijven voor funky dance enfiguurtraining: Vrijetijdsloket |t 050 83 31 80 | www.oostkamp.be(e-loket)

WorkshopsVanaf september is er 1 keer permaand een fantastischeworkshop in De Valkaart.Een ideale manier voor een leukewoensdagmiddag.

PercussieWat: Ontdek in deze muzikaleworkshop de rijkdom aan klankenvan kleine percussie-instrumentenen trommels. Wanneer: 28 september | 14 tot16 uur Waar: De Valkaart Wie: kleuters van 4 tot 6 jaarKostprijs: 5 euro ( 3 euro voorkinderen met een Grabbelpasje)

Snapshots:digitale fotografieWat: Met opdrachtjes en ver-schillende onderwerpen leren wekaderen en fotograferen. Doordatje onmiddellijk je resultaat ziet,kan je je technieken snelbijsturen. Wanneer: 2 november |14 -16.30 uurWaar: De ValkaartWie: jongeren van 12 tot 19 jaarKostprijs: 5 euro

Huppelpas en zwanen-gang, hedendaagsedans voor kinderenWat: Deze namiddag maken wekennis met de hedendaagse dans.Op vierkanten of cirkels kun je aldansend tonen wat je allemaal kan.Wanneer: 23 november |14 -16.30 uurWaar: De ValkaartWie: 6 tot 9 jaar Kostprijs: 5 euro ( 3 euro voorkinderen met een Grabbelpasje)

Inschrijven en meer info:Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 |[email protected].

Page 9: Herfstmerel 2011

Octopus voor zwembad De ValkaartSinds half juni kunnen de zwemliefhebbers kennis maken met de nieuwe attractievan het zwembad: de octopus. De gemeente investeerde in een opblaasbareoctopus om het recreatief zwemplezier voor de jeugd te verbeteren. De octopuswordt te water gelaten op woensdagnamiddag van 14 tot 15.30 uur. Tijdens hetschooljaar is dat telkens de eerste en tweede woensdag van de maand.

Dataom tenoteren•November zwemmaandIn november vinden voorjong en oud diverseactiviteiten plaats in en rondhet zwembad.

•SeniorensportdagOp vrijdag 18 novembervindt voor de 3de maal deseniorensportdag plaats.

Meer info: de Kleine Merelvan november of in hetVrijetijdsloket

9

IGOS-wandeltochtvoor senioren24 oktoberDe jaarlijkse wandeltocht voorsenioren is ongeveer 10 km langen verloopt onder begeleiding. Erwordt gewandeld aan een gezapigtempo zodat iedereen kandeelnemen. Op het einde van dewandeling krijgen de deelnemerseen koffie aangeboden. Dit jaarvindt de wandeltocht in Dammeplaats. De deelname is gratis.Vooraf inschrijven is noodzakelijken kan tot 18 oktober.

Inschrijven en info: Vrijetijdsloket |t 050 83 31 80 |[email protected]

RuddervoordeZondag 9 oktober 2011

Programma:11.45 uur: Nieuwelingen12.30 uur: Dameswedstrijd13.30 uur:Internationale Junioren14.50 uur: Beloften15.50 uur: optreden CaféFlamand (Miguel Wielsen Peter Van de Veire)17.15 uur: Elite18.30 uur: Afterparty

VOORVERKOOP22 september – 7 oktoberHet gemeentebestuur enhet wijkcomité slaanopnieuw de handen inelkaar om de inwoners vanOostkamp een korting tegeven. Mits voorleggingvan de identiteitskaarten enkel in voorverkoopkunnen Oostkampenarenkaarten kopen aan 6 euro(i.p.v. 10 euro). Kinderenonder de 14 jaar mogengratis binnen.

De voorverkoop start op donderdag 22 september en loopt t.e.m. vrijdag7 oktober 12 uur. De kaarten zijn verkrijgbaar in:Vrijetijdsloket | De Valkaart | A. Rodenbachstraat 42 | Oostkamp |maandag t.e.m. vrijdag van 8.30-12 uur, extra op woensdag van 15-19 uur |t 050 83 31 80 | [email protected] | Sportstraat 2 | Ruddervoorde | maandag 15-19 uur, dinsdag t.e.m.vrijdag 8.30-12 uur| t 050 27 73 98 | [email protected]

Page 10: Herfstmerel 2011

vrije tijd

10

Jeroen Adam bedwingt de hoogste berg in EuropaJeroen Adam, een Oostkampse alpinist, heeft injuli de Elbroes beklommen. Samen met zijnkompanen beklom hij de berg langs denoordzijde. Dat is de moeilijkste kant van de bergen een primeur voor België. De Elbroes is eenvulkanische berg op de grens tussen Rusland enGeorgië. Met zijn 5.642 meter hoogte is hij dehoogste berg van Europa. De expeditie duurde 3weken.

Viggo Van Neste behaalttop 10-plaats opWK UCI BMXViggo is 6 jaar en nam deze zomer deelaan het WK UCI BMX in Kopenhagen.Hij behaalde een verdienstelijke 9de

plaats. Eerder werd hij 3de in het BK inMassenhove. In Oostende dwong hijzijn selectie af voor deelname aan hetWK in Kopenhagen.

Jurgen Brinckmanvertegenwoordigt Oostkamp inJupiler LeageOp 29 december 2010 debuteerde Jurgen Brinckmanals scheidsrechter in de Jupiler League. Hij floot dewedstrijd GBA-AS Eupen. Jurgen is 37 jaar en woont inNieuwenhove. Bij Cercle schopte hij het als speler tot deprovinciale scholieren. Hij volgde de scheidsrechters-cursus en doorliep als arbiter alle jeugd- en provincialereeksen. Daarna maakte hij de overstap naar denationale afdelingen.

Hans Vandeweghe in Challenge RothSamen met zes West-Vlamingen ging Hans Vandeweghe in september 2010 deuitdaging aan om te trainen voor de challenge Triathlon in Roth (Duitsland). 10maanden trainden ze onder leiding van Luc Van Lierde. Op 10 juli stonden deatleten aan de start van de wedstrijd. WTV-Focus volgde de atleten gedurende detrainingsmaanden en de wedstrijden. Hans legde de triathlon af in 12:31:18 uur.

Verbroederingstentoonstelling Jaarlijks is er een tentoonstelling met één vanonze broedersteden. Dit jaar stellenkunstenaars uit Oostkamp en Bad Langensalzaeen reeks portretten tentoon: Fotoclub 85 uitBad Langensalza en Filip Musschoot en FrankDe Leger uit Oostkamp.

Wanneer: elke zaterdag en zondag van1 t.e.m. 16 oktober | 14-18 uur of op afspraakmet de kunstenaars

Waar: De WiekeVrije toegang

Org.: gemeente i.s.m. het Eurocomité

Meer info: Vrijetijdsloket | t 050 83 31 80 |[email protected]

Page 11: Herfstmerel 2011

vrije tijd

11

DOE MEE!De gemeente is nog steeds op zoek naar mooie foto’svan Oostkamp voor verschillende publicaties, zoalsDe Merel, de website, brochures, folders, uitnodi-gingen, .... Daarom organiseren we een fotowedstrijd.Het gaat zowel over landschaps- als natuurfoto’s ofdigitale afbeeldingen van een menigte, activiteiten,feestelijkheden, toerisme of gebouwen.

Elk seizoen worden drie winnaars bekend gemaakt.De mooiste van de wedstrijd van afgelopen zomervan de hand van:- Dirk Galle: station Oostkamp- Sylvie Rossel: rondpunt Moerbrugge- Aude Van Vijnckt: Ronde van Vlaanderen

foto

wed

strij

d

Deadline voor de herfstwedstrijd: foto’s indienen vóór 1 december. Publicatie van de winnaars in de Merel 21december2011. Alle details over hoe u kunt deelnemen en het wedstrijdreglement zijn te vinden op www.oostkamp.be. Foto’sindienen gebeurt via het digitale loket van de gemeente. Enkel digitale foto’s komen in aanmerking.

In het voorjaar was er een speciale editievoor de jeugd, waarbij ze hun vrije tijdin beeld brachten.

Winnaars Junior FotowedstrijdArthur Schatteman (8 jaar): Ronde van VlaanderenRenée Sap (15 jaar): lezend meisjeCindy Lowyck (22 jaar): loopster

Proficiat aan alle deelnemers.

Page 12: Herfstmerel 2011

12

lokale economie

AlgemeenwaterverkoopreglementSinds 1 juli 2011 is het nieuw Algemeen Water-verkoopreglement (AWVR) van kracht. Dit besluitbepaalt de rechten en plichten van alle Vlaamsedrinkwaterleveranciers, rioolbeheerders en hunklanten op het gebied van levering van drinkwater,sanering van afvalwater en afvoer van regenwater.Hier volgen enkele belangrijke elementen ervan.

SolidariteitsfondsWanneer een klant na een lek te maken krijgt meteen abnormaal hoog waterverbruik, kan hij onderbepaalde voorwaarden via een solidariteitsfondseen tussenkomst verkrijgen voor zijn waterfactuur.Dit fonds krijgt een wettelijke basis.

Onwaarschijnlijke meterstandDe klant moet geïnformeerd worden als het water-verbruik met minimum 50% en minstens 100 m3

toegenomen is tegenover de vorige verbruiks-periode.

Verplichte keuring drinkwater en afvoer vanafvalwaterElke binneninstallatie (drinkwater) moet gekeurdworden:• voor de eerste ingebruikname• bij belangrijke wijzigingen• bij heringebruikname na afsluiting• na vaststelling van inbreuk op gelijkvormigheid

Elke privéwaterafvoer (afvoer van afvalwater) moetgekeurd worden• voor de eerste ingebruikname• bij belangrijke wijzigingen• na vaststelling van inbreuk op gelijkvormigheid• bij aanleg van gescheiden riolering op het

openbaar domein met verplichting om af tekoppelen op privédomein

Overname van een contract drinkwaterleveringen/of saneringElke overname van een contract van drinkwater-levering en/of sanering moet schriftelijk gemeldworden.

Meer info: • Voor deelgemeente Oostkamp: TMVW/Water-link |

Stropkaai 14 | 9000 Gent | t 078 35 35 99 |[email protected] | www.water-link.be | t 078 35 35 99

• Voor deelgemeenten Hertsberge, Waardamme enRuddervoorde: VMW | Roggelaan 2 |8500 Kortrijk | t 056 23 17 03 |[email protected] | www.vmw.be

Na de doorlichting en optimalisering vanproductie en management voldeed Joris IdeNV aan de strenge eisen voor de ISO 9001norm. Het kwaliteitssysteem is vantoepassing op alle activiteiten van hetbedrijf. Joris Ide is een dochterondernemingvan de Joris Ide Group, één van debelangrijkste Europese fabrikanten vanmetalen profielen en sandwishpanelen voordak- en wandbekking.

Joris Ide nvbehaalt ISO 9001certificaat

Op zaterdag 24 september organiseren de 2UNIZO-afdelingen binnen de gemeente voorde 24ste keer de Dag van de Klant. Onderhet motto ‘Dag in dag uit leven in je buurt’brengt UNIZO het belang van deondernemers voor de buurt, de wijk, degemeente, de lokale gemeenschap,… onderde aandacht. De ondernemers willen op hunbeurt hun klanten bedanken.

De succesvolle horeca-actie van vorig jaarwordt herhaald. Er zijn terug 1.000 eurohorecabonnen te winnen. Laat u verwennendoor uw plaatselijke handelaars. Dedeelnemende handelaars herkent u door debanner: ‘IK DOE MEE”.

Dag van de klantzaterdag 24 september

Page 13: Herfstmerel 2011

milieu & duurzaamheid

Energie is de drijvende kracht in onsleven. Maar energie is niet oneindig.Binnen 50 jaar zullen bijna alle voorradenvan olie en gas opgebruikt zijn. Het isdus meer dan tijd om zuinig met energieom te springen.

De volgende tips zetten u op weg naareen energiezuinig leven. Hoe hoger demaatregel in het lijstje, hoe sneller menenergiewinst boekt. Voor verschillende ingrepen kan mensubsidies krijgen. Vraag ernaar bij dedienst Ruimtelijke Ordening of viawww.energiesparen.be.

Tips: 1. Zorg voor extra isolatie van uw dak.

Dit kan tot de helft besparen op deverwarmingskosten.

2. Isoleer uw vloer (nog wat meer) enwarmwaterleidingen.

3. Maak uw ramen en glas super-isolerend. Gewoon dubbel glas iseigenlijk al een verouderde techniek.

4. Plaats een nieuwe hoogrendements-ketel.

5. Isoleer uw buitenmuren extra.6. Gebruik energiezuinige toestellen.7. Installeer efficiënte verlichting.8. Kies voor milieuvriendelijke energie

(wind- of zonne-energie).En natuurlijk blijf letten op uwenergiezuinig gedrag.

Meer info: www.energiesparen.be

Winter voorde deurTips en infosessies omenergie te besparen

Gratis info-avondenduurzaam wonenDe provincie West-Vlaanderen en de gemeente Oostkamp organiseren gratisinfoavonden over duurzaam wonen.

IsolerenMaandag 3 oktober | 20 uur | De Valkaart

Een bestaande woning isoleren vereist een andere aanpak dan de isolatie vaneen nieuwbouw. In deze sessie bekijken we de prioriteiten, de mogelijkhedenen aandachtspunten bij het isoleren van bestaande woningen.

Energiezuinig verwarmenDonderdag 27 oktober | 20 uur | Riderfort

Door goede isolatie en gecontroleerde ventilatie beperkt men de warmte-behoefte in een woning. De volgende stap is een energiezuinigverwarmingssysteem. Wat zijn de mogelijke energiebronnen, hoe wordt dewarmtebehoefte correct bepaald en wat zijn de mogelijkheden van decentraleverwarming (hout-, speksteen en tegel-, pellet- en gasgevelkachels)?Deze zaken komen aan bod.

Inschrijven: [email protected] | t 050 83 31 25

Besparen op uw energiefactuurEnergie is duur. Het is dus goed om uw verbruik te doen dalen. Dit kan dooreenvoudige aanpassingen in huis. De energiesnoeiers komen graag bij u langsen bekijken GRATIS uw energiesituatie. Ze geven tips en plaatsen gratisradiatorfolies, spaarlampen, een spaardouchekop, tochtstrips en buisisolatie. Wie interesse heeft kan zich inschrijven voor een gratis energiescan door debriefkaart op te sturen.

Meer info: www.energiesnoeiers.be

Page 14: Herfstmerel 2011

Op 9 september startte het tweedeComeniusjaar tussen Estland (Viljandi)en België (Oostkamp) met als thema‘Water, bron van leven’. In Oostkamphebben leerlingen van het 5de leerjaarvan De Kiem, Malpertuis en de KoningBoudewijnschool water in beken enpoelen bestudeerd. Eind septemberkomt een delegatie uit Estland naarOostkamp voor plaatsbezoeken envoorbereiding van het tweede werkjaar.

Meer info: Jaak Van Hulle |[email protected]

Oostkamp kijkt over zijn grenzen

Gezinshappening kringlooptuinierenZaterdag 24 enwoensdag 28 septembervan 14 tot 17 uur

Containerpark Siemenslaan |GRATIS prijzenpot en drankje

Kinderen:- maak je eigen perspotje- omzetten van een compostbak- initiatie vlechtwerk in de tuin- met Jerom de compostworm in de wiglo!

Volwassenen:- grasmaaisel beperken + toepassingen- bodembedekkers- creatief verwerken van snoeihoutin je tuin

- leren composteren

Energiejacht: doe meeen (be)spaar Samen met wijkbewoners of Oost-kampenaren bespaart men gedurende4 maanden energie door meterstandente noteren, ervaringen uit te wisselen enenergietips toe te passen. Elke groepkrijgt hulp van een energiemeester.De energiejacht is gratis. Men krijgtnuttige tips en info over energie-besparing, subsidies en premies.De energiejacht start in de loop vannovember.

Interesse? Mail uw naam [email protected] |t 0497 42 54 36

Page 15: Herfstmerel 2011

veiligheid

Brandweer voorpost Ruddervoorde50 jaar

1961-201125 september 2011

Programma (domein Riderfort):

11 uur: • aankomst old-timers• aankomst motoren Harley Davidson met

brandweerverleden11-12 uur: • receptie* met muzikale omlijsting door

Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Ruddervoorde*1 gratis aperitief per aanwezige - aangeboden door degemeente

14 uur: demonstraties:• opsporingsteam B-Fast (Belgian First Aid and

Support Team) met reddingshonden• jeugdbrandweer West-Vlaanderen• demo’s blussen, redden en bevrijden• tentoonstelling eigen brandweermateriaal

van hoofd- en voorpost

doorlopend brandweertentoonstelling in de sporthaldoorlopend bar (11-19 uur)

Page 16: Herfstmerel 2011

16

veiligheid

Aan het begin van een schooljaar vertrekken veel kinderen voor de eerste keer metde fiets naar school. Dat is niet zonder risico. September is één van de meestverkeersonveilige maanden. De politiezone Het Houtsche zet aan het begin van het schooljaar zoveel mogelijkpolitie-inspecteurs in. Deze houden in de omgeving van de scholen toezicht op hetvlot verkeer, hebben oog voor het parkeergedrag van de ouders en zorgen voor deveiligheid van de schoolkinderen. Ook de gemeente draagt bij tot de veiligheid van de schoolgaande jeugd. De gemeenteinvesteert in gemachtigde opzichters die ingezet worden in de schoolomgeving. Methet plaatsen van terug naar schoolborden op de invalswegen wil de gemeente debestuurders alert maken op en verkeersveilige omgeving voor de jongeren. Hetgemeentebestuur ondersteunt de scholen financieel bij de aankoop van fluo-hesjes.

Wat wordt van de ouders verwacht?Van de ouders wordt verwacht dat ze samen met hun kinderen een veilige routeuitstippelen. Samen de route verkennen en concrete afspraken maken rondbijvoorbeeld oversteekplaatsen,… wordt sterk aangeraden. Deze route hoeft nietde kortste weg te zijn. De schoolverzekering slaat op de normale en dagelijkseroute. Iedereen kan zijn route dus bewust kiezen.

Het goede voorbeeld geven…Het juiste voorbeeld geven is zeer belangrijk. Een aantal tips:• Laat jonge kinderen in en uit de auto stappen aan de zijde van de huizenrij. • Kinderen, jonger dan 8 jaar, stappen niet alleen naar school, maar worden

begeleid door een volwassene.• Kinderen, jonger dan 10 jaar, fietsen niet alleen naar school. Ze worden het best

begeleid door een volwassene. Het kind fiets voorop of rechts van de begeleider,ofwel op het rechts gelegen voetpad (als het kind met een kinderfiets rijdt).

• Bij het brengen of afhalen van kinderen, stopt u bij voorkeur aan de kant van de school.

Wat moet uw kind zeker weten?Bestuurders (ook fietsers) moetenvoorrang verlenen aan de voetgangers dieoversteken op een zebrapad of op hetpunt staan om over te steken.Voetgangers moeten wel nagaan of zij dievoorrang krijgen. We leren kinderen datze, wanneer een bestuurder stopt aan deene kant van het zebrapad, zij ook naar deandere kant moeten kijken. Om over te steken, gaat een kind best alsvolgt te werk:• stop voor de boordsteen• kijk tweemaal na elkaar naar elke kant,

aan een kruispunt naar alle kanten• wacht tot de naderende bestuurders zijn

gestopt, of voorbijgereden• steek recht en rustig over en kijk af-

wisselend naar beide kanten.

HangjongerenRondhangende jongeren worden vaakbedreigend ervaren. Nochtans is daarmeestal geen reden toe. Politietussen-komsten tonen aan dat er in een aantalgevallen wel degelijk sprake is vanstorend gedrag voor de omgeving: rond-slingerend vuil, nachtlawaai, bescha-digingen,… Politie-inspecteurs proberende betrokkenen eerst bewust te makenvan de problemen die ze veroorzakenen van de gevoelens van de bewoners.Blijft de overlast aanhouden dan kan depolitie een geldboete opleggen.

Geluidsoverlast verboden: Muziek diede rust van de bewoners in het gedrangbrengt, is verboden, zelfs op privé-eigendommen wanneer het geluid opde openbare weg of buitenhuis uitgalmt.Voetzoekers laten ontploffen mag niet.

Openbare netheid en gezondheid: Hetis niet toegelaten om te spuwen of kauw-gom en sigaretten(peuken) achter te latenop de openbare weg. Urineren is enkeltoegelaten op plaatsen die daartoeingericht zijn.

Groene ruimten: Groene ruimten zoalsparken, bossen en speelterreinen,mogen niet betreden worden met motor-voertuigen, tenzij met toelating van hetCollege van Burgemeester en Schepenen.Skateboards, quads, steps en rolschaat-sen zijn enkel toegelaten op de daartoebestemde en aangeduide plaatsen.

Veilig terug naar school

De politiezone Het Houtsche heeft een nieuwe website.Deze is opgemaakt vanuit het standpunt van de gebruiker. De voorpagina is het vertrekpunt voor de navigatie.Verder is de site voorzien van duidelijke menu’s en strategischgeplaatste informatieblokken. U vindt de website op www.hethoutsche.be

Nieuwe websitevoor politiezonehet Houtsche

Page 17: Herfstmerel 2011

verkeer

17

Werken inOedelemsestraat

Eind augustus zijn de werken aan deOedelemsestraat gestart. De werkenzullen ongeveer 120 werkdagen in be-slag nemen. De rijweg wordt ver-nieuwd om trillingen en geluidshindertegen te gaan. Daarnaast worden devoetpaden aangelegd en komen erparkeerstroken. Het kruispunt van deOedelemsestraat met de Beernemse-straat wordt heraangelegd.

Tijdens de werken is de Oedelemse-straat volledig afgesloten voor door-gaand verkeer van en naar Oedelem.Er is een omleiding voorzien via de E 40.In de rest van de Oedelemsestraat, deRavenbosstraat, Beernemsestraat, Veld-straat, Lettenburgstraat en Pumphoek-straat werd uitgezonderd plaatselijkverkeer ingevoerd. In de Beverhout-straat en Van Cailliedreef geldt eensnelheidsbeperking van 50 km/uur eneen gewichtsbeperking van 3,5 ton(met uitzondering van plaatselijk zwaarverkeer).

Schoolroutekaart voor Basisschool De SprongDe Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) maakte een educatief programma opwaarmee kleuters leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen bewegen: Horen,zien en rijden. De Vrije Basisschool De Sprong in Waardamme kreeg als eersteschool het nieuwe verkeerspakket voor kleuters uit handen van minister Crevits.De school besteedt heel wat aandacht aan verkeersveiligheid en doet tal vaninspanningen om een verkeersveilige omgeving te creëren samen met de lokalepolitie, Mobiel 21 en de gemeente. Er is een schoolroutekaart, een nieuw zebrapad,de kinderen worden aangemaand een fluojasje te dragen. Er werd in dit kader ookeen nieuwe en veilige ingang gecreëerd. Deze ligt aan de verkeersvrije zone aan dekant van de school. De nieuwe ingang werd officieel geopend door de minister. De gemeente besliste om voor alle Oostkampse scholen een schoolroutekaart opte maken.

OproepVegen van voetpaden

Wist u dat elke inwoner zijn voetpaden straatgoot moet vegen en hetrioolrooster vrijhouden? Elk seizoenvraagt een specifiek onderhoud. In deherfst is het belangrijk om de bladerensamen te harken. Na een regenbuivormen deze een gladde laag en zijnze gevaarlijk voor voetgangers. Bijsneeuw maakt men het voetpad vrijen bij ijzel strooit men best as, zanden/of zout. Het bestuur dankt iedereenvoor zijn medewerking.

Tip: Het onkruid manueel verwijderenis de enige toegelaten en ecologischeoplossing. Zout en chemische produc-ten vervuilen het grondwater.

Ontwerp renovatie wegenDoor de strenge winter liepen heel wat wegen schade op. De gemeente stelde hetstudiebureau ir. Lobelle aan voor de renovatie van deze wegen. Het studiebureauheeft een eerste dossier ingediend voor de renovatie van o.a. de Veldegemsestraat,Kwagatstraat, een deel van de Hogestraat en Bergenstraat. De totale kost wordtgeraamd op 417.000 euro. Deze werken worden na de winter uitgevoerd.

3 extra parkeerplaatsenin Schooldreef

In de Schooldreef, ter hoogte vanparochiecentrum de RAAT, werdendrie extra parkeerplaatsen voorzien.Deze vallen onder de blauwe zone.

Eenrichtingsverkeer PatersonstraatSinds 12 september werd in de Paterson-straat éénrichtingsverkeer ingevoerd vanafde De Fruytstraat tot het rondpunt. Door de invoering van het éénrichtings-verkeerwil men de veiligheid in de buurt van de basisschool De Vaart aanpakken. Dezemaatregelen gaan in voor een proefperiode en worden op termijn geëvalueerd enbijgestuurd indien nodig.De Patersonstraat kan men inrijden via de Rivierstraat. Fietsers en bromfietsersklasse A zullen wel nog in 2 richtingen kunnen rijden. Parkeren kan aan beidekanten van de baan. Er wordt eveneens een kiss&ride zone ingevoerd ter hoogtevan de ingang van de basisschool. Meer info: dienst Mobiliteit | t 050 83 31 47 | [email protected]

Aanleg verharde zone op de hoekKraaiveldstraat-LemmensdreefOp vraag van de bewoners heeft de gemeente een verharde voetgangerszoneaangelegd op de hoek van de Kraaiveldstraat en de Lemmensdreef. Hier lagvoordien nog geen voetpad. Door de aanleg van een verharde zone kunnenkinderen op een veilige manier naar school stappen.

Page 18: Herfstmerel 2011

Nieuwe rijbewijzen inbankkaartmodel

Tegen januari 2013 moeten alleEuropese lidstaten rijbewijzen inbankkaartmodel afleveren. In detweede helft van 2010 werd deaflevering in België uitgetest in eenbeperkt aantal gemeenten.

In de loop van september 2011 gaatook de gemeente Oostkamp over totde uitreiking van deze rijbewijzen. Derijbewijzen zijn 10 jaar geldig. Hetnieuwe rijbewijs heeft het model vaneen bankkaart en heeft geen chip.De gegevens worden bewaard ineen centrale databank. Enkel erkendediensten zoals de dienst Burger-zaken en de politie kunnen dedatabank raadplegen.

Oostkamp start met de uitreiking vande nieuwe kaart aan de personen dieeen nieuw rijbewijs komen aanvragen.Vanaf 2013 start de omwisseling vande papieren rijbewijzen. De burgerontvangt hiervoor een uitnodiging. Inde mate van het mogelijke zal datgelijk lopen met de vernieuwing vande identiteitskaart. De voorlopigerijbewijzen en de internationalerijbewijzen blijven op papier.

Belangrijke wijzigingen:• De nieuwe rijbewijzen worden

centraal aangemaakt. Onmiddellijkeaflevering aan het loket isonmogelijk (dit duurt 1 week).

• Het rijbewijs kost 22 euro. Eenspoedprocedure kost 102 euro.

• Een rijbewijs is 10 jaar geldig.• Indien beschikbaar, worden de

pasfoto en de handtekening gebruiktvan de identiteitskaart.

• De aanvraag van de rijbewijzenin bankkaartmodel, kan enkel bijde dienst Burgerzaken op hetGemeentehuis.

Meer info: dienst Burgerzaken |t 050 83 31 70 |[email protected]

preventie

18

De gemeentesensibiliseert overorgaandonatieVeel patiënten wachten op een levens-noodzakelijke orgaantransplantatie. Hettekort aan donoren zorgt voor steedslangere wachtlijsten en patiënten dieoverlijden.

Organen kunnen weggenomen wordenbij iedereen die in België woont op hetmoment van overlijden. Een uitdrukkelijketoestemming is niet meer nodig. Ditnoemt men stilzwijgende toestemming.Dit betekent dat iedereen, die zich nietvooraf verzet, bereid is organen af testaan na zijn of haar dood. • U kunt uitdrukkelijke toestemming

geven. In dit geval kunnen familieledenzich na uw overlijden niet meer verzettentegen uw beslissing. Deze beslissingkan op elk moment herzien worden.Het formulier om de verklaring af teleggen vindt u op www.beldonor.be. Het kan ook eenvoudiger door eenkaartje met toestemming bij uw identi-teitskaart te bewaren. Deze kaartjes zijnte verkrijgen in het Sociaal Infopunt.

• Verzet aantekenen. Het verzet wordtvia het rijksregister doorgegeven aaneen centrale dienst van hetdepartement van Volksgezondheid.

‘Met heel mijn hart’ door PandemoniaTheatervoorstelling In dit theaterstuk wil men toeschouwersbewust maken van de donorproblematieken ze een zo volledig mogelijk beeldgeven van de praktische en ethischevragen die orgaandonatie oproept.

Na de voorstelling is er een publieks-discussie.Wanneer:vrijdag 30september|20.15uurWaar: De Valkaart Org.: gemeente i.s.m. de provincieWest-VlaanderenMeer info: Vrijetijdsloket|t 050 83 3180 |[email protected]

Actie“Modder op de weg”

Het transport van de oogst van develden naar landbouwbedrijven zorgtvaak voor modder op de weg.Deze maakt de wegen glad. Omongevallen te voorkomen is hetbelangrijk om slipgevaar door modderte signaleren en vuile wegen zo snelmogelijk schoon te maken.De signalisatie gebeurt onder meerdoor borden die speciaal voor deactie Modder op de weg werdenontworpen.

De actie Modder op de weg vraagtandere weggebruikers een aangepastrijgedrag en begrip voor de situatievan de landbouwers.

De gemeente Oostkamp stelt ook ditjaar vanaf 1 oktober gratis borden terbeschikking voor de landbouwers.De borden kan men reserveren enafhalen bij de dienst Verkeer.Deze actie loopt in samenwerkingmet het Belgisch Instituut voor deVerkeersveiligheid (BIVV) en deprovincie West-Vlaanderen.

Meer info: dienst Verkeer |Stationsstraat 15, 8020 Oostkamp |Luc Vanelslander | t 050 83 31 47 |[email protected].

Page 19: Herfstmerel 2011

preventie

Diploma voor rookvrije klassen Met de actie Rookvrije Klassen wil men jongeren ondersteunen om niet te roken.Middelbare scholen konden klassen inschrijven om deel te nemen aan deze uitdaging.118 leerlingen van de Middenschool Sint-Pieter deden mee. De klassen slaagden 100%in het opzet om zes maanden niet te roken of te beginnen roken. De gemeentesteunde met een ontvangst op het Gemeentehuis, een diploma en een receptie.

Witte lintjestegen huiselijkgeweld‘Thuis’ hoort een veilige plaats te zijn.Maar voor veel vrouwen, mannen enkinderen is dit niet zo…De provincie West-Vlaanderen lanceertvan 25 november tot 6 december deactie met de witte lintjes. Door een witlintje te dragen kan men zijn betrokken-heid bij de problematiek van geweldbinnen het gezin tonen. Zo toont u dat u streeft naar• nooit geweld te plegen• geweld nooit oogluikend toe te staan• geen excuses te zoeken voor

geweldplegers, • nooit te denken dat iemand erom

vraagt, • geweld niet te verzwijgen, het te

melden, erover te durven praten • anderen te willen overtuigen het

geweld te doen stoppenDe gratis kaartjes met witte lintjes kanmen afhalen in het Sociaal Infopunt.Meer info: Sociaal Infopunt |t 050 83 31 74 |[email protected]

Griepvaccinatie:H E T OV E R W E G E N WA A R D

Vorig jaar verliep het griepseizoen rustig.Toch kregen meer dan 200.000 Belgengriep. Vaccinatie blijft het beste middelom u tegen griep en de gevolgen ervante beschermen. Dat is vooral belangrijkvoor risicogroepen zoals mensen meteen chronische ziekte, diabetes, hart-en vaatziekten of longziekten enzwangere vrouwen die in oktober ofnovember drie maanden zwanger zijn.Oktober en november zijn de voorkeurs-maanden voor vaccinatie. Twijfelt u ofvaccinatie voor u nuttig is, vraag raadaan uw huisarts of apotheker. Meer info: www.griepvaccinatie.be

19

0-tolerantie drugsDe gemeente, de politie en de horecasector binden samende strijd aan tegen drugs. Vanaf oktober lanceren ze sameneen campagne onder de noemer 0-tolerantie drugs. Metverschillende boodschappen op affiches, stickers en bier-viltjes willen ze de bevolking motiveren om neen te zeggentegen drugs. Horecazaken die deelnemen aan de campagnemaken zich kenbaar door stickers, bierviltjes en affichesmet sprekende slogans. Deze horecazaken willen drugsen overmatig alcoholgebruik weren uit hun zaak. Op vraagvan deze horecazaken zal de politie regelmatig informelebezoeken brengen tijdens de openingsuren.De campagne 0-tolerantie drugs kadert in het gemeentelijkdrugsbeleidsplan. Het doel is mensen te leren verantwoordomgaan met de aanwezigheid van nicotine, alcohol, medi-cijnen en andere drugs. Reeds verschillende jaren levert degemeente inspanningen om het misbruik van legale enillegale middelen tegen te gaan. Zo werd een stuurgroepgevormd die voorstellen formuleert naar het beleid. In destuurgroep zetelen o.a. vertegenwoordigers van de ge-meente, het OCMW, de politie, de Jeugdraad, onderwijs, …

Page 20: Herfstmerel 2011

VerpleegkundigengezochtVoor de huidige werking en rekening-houdend met de geplande uitbreiding ishet WZC Ter Luchte op zoek naargebrevetteerde verpleegkundigen.Geïnteresseerden kunnen contactopnemen met de directeur van hetwoonzorgcentrum.Meer info: t 050 50 24 11

Nieuwe directeurDe OCMW-raad heeft na eengrondige selectieprocedure BertrandVandenbroucke aangesteld als nieuwedirecteur van WZC Ter Luchte. Bertrand is 53 jaar en woonachtig inSint-Michiels. Hij is vertrouwd met hetreilen en zeilen van een woonzorg-centrum. Bertrand was meerdere jarendirecteur van een OCMW-woonzorg-centrum o.a. in Staden. Hij heeft zijnnieuwe functie aangevat op 16 augustus.

20

De OCMW-raad heeft recent de opdracht gegeven voor de bouw van 30 zorgflatsen een polyvalente zaal voor een bedrag van 6 miljoen euro. De werken starten inseptember en het einde is voorzien voor het voorjaar van 2013.

De zorgflats zijn een verdere uitbreiding van het woonzorgcentrum zelf. De huidigeserviceflats zullen immers omgebouwd worden tot rusthuiskamers. Het WZC zaldan beschikken over 95 bedden. Hiermee biedt het OCMW een antwoord op eenspecifieke behoefte die zal toenemen als gevolg van de vergrijzing.

De zorgflats zijn bedoeld voor senioren met een lichte zorggraad met specialeaandacht voor koppels waarvan een van de partners lichte zorgen nodig heeft.Daarvoor kan men beroep doen op de diensten van het centrum. In het WZC zelfwordt nog steeds voorrang gegeven aan senioren met een hoge zorggraad.

Na het afronden van de werken zal de polyvalente zaal als cafetaria en ruimte vooractiviteiten dienst doen. Over de middag kunnen de meer valide senioren, die op desite verblijven, er terecht voor een maaltijd. Ook senioren uit de omgeving van hetwoonzorgcentrum kunnen er dan genieten van een middagmaal.

ocmwWoonzorgcentrum Ter Luchte in Ruddervoordebreidt verder uit

Wie zijn woning wenst te verhuren, kan samenwerken met het sociaal verhuurkan-toor Sovekans. Dit biedt de eigenaar een aantal voordelen.

Het SVK treedt op als hoofdhuurder en is bijgevolg verantwoordelijk voor alle huur-dersverplichtingen.• Sovekans vraagt geen commissieloon.• stipte betaling van de huur, ook bij leegstand of insolvabiliteit van de huurder• doorgedreven woonbegeleiding d.m.v. frequente huisbezoeken• opmaak plaatsbeschrijving• alle administratie (opmaak huurcontracten, registratie, …)• onderhoud van de woning – kleine onderhoudswerkzaamheden op kosten van

het SVK• geen risico op gerechtelijke procedures• sovekans verzekert de woning tegen brand• bij renovatie kan men genieten van een aantal renovatiepremies, o.a. de 100%

subsidiëring voor energiebesparende maatregelen – plaatsen van een condensatie-ketel, hoogrendementsglas en dakisolatie

Meer info: • Sovekans: Witteleertouwersstraat 15/1, Brugge | t 050 34 87 00 • OCMW Oostkamp | t 050 28 82 90

Sociaal verhuurkantoor Sovekans (SVK)

Page 21: Herfstmerel 2011

sociaal

21

De Opvoedingswinkelbreidt uit naar Oostkamp“Onze dochter luistert de laatste tijdniet meer. Ik weet echt geen raadmeer met haar. Wat kunnen wehiermee aanvangen? Wie kan onshelpen? Waar kunnen we terecht?”

De Opvoedingswinkel biedt steun bijkleine en grote opvoedingsvragen.Een gesprek in Oostkamp over uweigen opvoedingsituatie, het kan. Belof mail naar de Opvoedingswinkel. Zijmaken met u een afspraak in een ge-meentelijk lokaal in Groot Oostkamp. Ook een reactie via e-mail of telefoonis mogelijk.Advies bij de opvoeding van uwkinderen, waarvoor is dat nodig? Isopvoeden dan zo moeilijk? Onzeouders hadden dat toch ook nietnodig? Geen enkele generatie is gelijk.De maatschappelijke rollen van déman, dé vrouw, dé opa, dé oma zijnsterk in evolutie. Er zijn daarnaastnieuwe samenlevingsvormen ont-staan. Eenoudergezinnen, partners vanhetzelfde geslacht, nieuw samen-gestelde gezinnen, enz. Dit zorgtevenzeer voor veranderde relatiesbinnen de families. Iedereen heeft zijn redenen om eensradeloos te zijn in de opvoeding. Eenkort advies of een steunend gesprekis welkom. Dit kan steeds bij ons,gratis en anoniem.

Openingsuren: maandag en woens-dag van 9-12.30 uur | vrijdag van13.30-16 uurMeer info: Opvoedingswinkel regioBrugge | Kartuizerinnenstraat 6 |Brugge | t 050 32 77 68 |[email protected]

School- of studietoelage2011-2012Meer mensen dan u denkt hebbenrecht op een school- of studietoelagevan de Vlaamse overheid.Als een kleuter een schooltoelagekrijgt, is de kans groot dat hij later alsleerling en student ook een toelage zalontvangen. Een toelage aanvragen iseenvoudiger dan vroeger. U hoeftveel minder documenten op te sturen.Aanvragen indienen tot 1 juni 2012•via www.studietoelagen.be •opsturen (poststempel geldt alsbewijs) | Afdeling Studietoelagen,H. Conscience-gebouw, K. Albert II-laan 15, 1210 Brussel

Aanvragen die u na die datum indient,worden niet meer onderzocht.Meer info:•www.studietoelagen.be•t 1700, het gratis nummer van deVlaamse overheid; elke werkdagvan 9 tot 19 uur

•het secretariaat van uw school voorkleuter-, lager en secundair onderwijs

•de dienst Studentenvoorzieningenvan uw universiteit of hogeschool

•Sociaal Infopunt

Extra middelen voorkinderopvangHet gemeentebestuur besliste ommeer middelen vrij te maken voor debuitenschoolse kinderopvang Stekel-bees. Dit is nodig om aan de stijgendevraag naar opvangplaatsen in De Stekte kunnen voldoen. Voor de periodeseptember - december 2011 bedraagtde extra kost 5.000 euro. In 2012 kostde uitbreiding 15.000 euro meer.Er was reeds een overeenkomst metde Sint-Pietersschool om de refter tegebruiken voor de naschoolse opvangop maandag, dinsdag en donderdagvan 15.35 en 17.15 uur. Leerlingen vanhet vierde t.e.m. het zesde leerjaarmaken in de refter hun huiswerk.Vanaf september kan De Stek tijdensdezelfde dagen en uren een extralokaal in de school gebruiken. Hetlokaal biedt de leerlingen van het eerstet.e.m. het derde leerjaar een rustigeplaats om hun huiswerk te maken.De kleuters blijven in de lokalen vanDe Stek. Door deze regeling hebbende kleuters extra speelruimte.

RechtenverkennerOp welke voordelen en tegemoet-komingen heeft u recht?Via www.rechtenverkenner.be krijgt ueen overzicht van uw rechten op hetvlak van onderwijs, arbeid, inkomen,welzijn, cultuur … U kan zoeken per thema, doelgroep ofpersoonlijk profiel. Zowel de federale,Vlaamse, provinciale als gemeente-lijke voordelen en tegemoetkomingenzijn opgenomen.

Aangepaste toilettenDe toiletten in Riderfort en De Gildein Ruddervoorde werden aangepast voor personenin een rolwagen.

Jaar van de vrijwilliger2011 werd door de Europese Commis-sie uitgeroepen tot het jaar van de vrij-williger. Een ideale gelegenheid om devrijwilligers van de vele Oostkampseverenigingen te bedanken voor hunonmisbaar enthousiasme. 1 op 5 West-Vlamingen tussen 15 en75 jaar doet aan vrijwilligerswerk. Datzijn 230.139 West-Vlamingen diewekelijks paraat staan bij de jeugd-beweging, die ouderen gezelschaphouden, die op reis gaan met ziekenen gehandicapten, activiteiten voorhun seniorenvereniging organiseren,op bezoek gaan in het rusthuis, eencarnavalsfeest organiseren, het gras-veld maaien in een natuurgebied,volleybaltraining geven, de bar vanhet jeugdhuis verzorgen,…

Wilt u zich inzetten, maar weet u nietgoed waar en waarvoor? Surf dannaar www.vrijwilligerswerk.be. U vindter een vacaturedatabank met meerdan 1200 vrijwilligersvacatures, waar-onder 350 uit West-Vlaanderen.Er zijn wekelijks nieuweaanbiedingen.

Page 22: Herfstmerel 2011

22

noord-zuid

De Hoorn van Afrika wordt geteisterd door extremedroogte. Ruim 10 miljoen mensen zijn daar slachtoffervan, onder wie veel alleenstaande moeders, kinderen enouderen. Het gemeentebestuur biedt 1.000 euro noodhulpaan de slachtoffers.

Volgende organisaties bieden noodhulp:• Het Rode Kruis• Het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties

(Caritas International, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Dokters van de Wereld en Unicef België)

• Artsen Zonder Grenzen

Miljoenen armen in het Zuiden zijn de eerste slachtoffers van de klimaatopwarming. Nochtans is het niet hun levensstijldie slecht is voor het klimaat, maar onze CO2-uitstoot. Daarom organiseert 11.11.11 in 2011 en 2012 een klimaatcampagnewaarin het Zuiden centraal staat.In 2010 werd wereldwijd meer CO2 uitgestoten dan ooit. Voor velen in het Zuiden is de klimaatopwarming geentoekomstbeeld meer. Ze ondervinden nu al de gevolgen.De klimaatcampagne luidt de alarmklok. Partnerorganisaties, die strijden tegen de gevolgen van de klimaatopwarmingkomen aan het woord. Ze roepen ons op om onze verantwoordelijkheid op te nemen en de actie te steunen.

Meer info: www.klimaatakkoorden.be

11.11.11 Campagne

Indienen projecten voorontwikkelingswerking | Oproep De gemeente ondersteunt lokaal vrijwilligerswerk voor ontwikkelingssamenwerking met drie verschillende toelagen:

■ Toelage projecten in het Zuiden: jaarlijks indienen vóór 16 november Vrijwilligers die actief betrokken zijn bij een Vlaamse organisatie die een project in het Zuiden ondersteunen. De

gesteunde projecten vindt u op www.oostkamp.be.

■ Toelage vrijwilligerswerk in het Zuiden Vrijwilligers, die ter plaatse actief meehelpen aan ontwikkelingssamenwerking in het Zuiden, kunnen financiële

ondersteuning vragen voor hun reiskosten.

■ Toelage educatieve en sensibiliserende initiatieven i.v.m. de Noord-Zuid relatie Scholen, organisaties en verenigingen, die in Oostkamp een initiatief organiseren met als hoofddoel educatie of

sensibilisatie over de Noord-Zuid relatie.

Meer info en reglementen: Sociaal Infopunt | t 050 83 31 74 | [email protected] | www.oostkamp.be.

Honger inOost-Afrika

Page 23: Herfstmerel 2011

ouderen

23

Ouderen-14-daagse van 14 tot 27 november P R O G R A M M A :

Helden in de sport |Karl Vannieuwkerke & LesSupappesWat: Een humoristische, historische enmuzikale trip door de geschiedenis van desport met Karl Vannieuwkerke Wanneer: woensdag 16 november | 14 uurWaar: De ValkaartPrijs: 20 euro / 18 euro voor ouderenOrg.: gemeente i.s.m. de OuderenadviesraadKaartenverkoop: Vrijetijdsloket |t 050 83 31 80 | [email protected]

Sportdag 55+ | Sportdienst OostkampWat: Stel zelf uw programma samen. Keuze uit koersbal, badminton, BBB,seniorenturnen, lijndans, zumba, lachyoga, yoga, EHBO, Tai Chi, aquagym, vrijzwemmen en denksport.Wanneer: vrijdag 18 november | 13.30 uurWaar: De Valkaart | Aanmelden tussen 13 en13.30 uurPrijs: 3 euro, 1 consumptie + koffie en gebakinbegrepenOrg.: gemeente i.s.m. de Ouderenraad en deouderenverenigingenInschrijven: tot 15 november in hetVrijetijdsloket | t 050 83 31 80 |[email protected] | aantal plaatsen beperkt

Gelukkig en gezond ouder wordenWat: 14-15 uur: gratis voordracht door psycholoog Johan Vancoillie. Bij hetouder worden veranderen de relaties die men heeft met zichzelf, maar ook metde partner en de omgeving. Het vergt inspanning en aanpassing om nieuweideeën toe te laten.15.15-16 uur: praktische infosessie: De bibliotheek is veel meer dan eenplaats waar men boeken ontleent: een gezellige leeszaal, aanbod van luister- engrootletterboeken, mogelijkheid om aan stamboomonderzoek te doen ofinternet te raadplegen.Elke 60-plusser ontvangt een gratis bibliotheekabonnement. De middag wordtafgesloten met een kopje koffie.Wanneer: dinsdag 22 november Waar: Bibliotheek-infopunt Org.: gemeente i.s.m. LOGO West-Vlaanderen vzwGratisInschrijven: Bibliotheek-infopunt | t 050 83 31 33 | [email protected]

Gratis telefoneren met SkypeWat: demo gebruik en installatie Skype door Herman Van Haelemeesch enopendeur Seniornet Vlaanderen met info over de computerlessenWanneer: woensdag 23 november | 9–12 uurWaar: De Oude GemeenteschoolOrg.: Seniornet Vlaanderen vzw

Huisbezoeken85-plussersIn de periode van 14 tot 27 novemberbezoeken een aantal vrijwilligers een150-tal 85-plussers in de gemeente. Ditis een initiatief van de Ouderenraad.

Een vrijwilliger komt langs voor eenvriendschappelijk gesprek. De 85-plusser ontvangt de ouderengids eneen kleine attentie. Wie wil, kan ookmeer uitleg krijgen over hetpersonenalarmsysteem en hetverenigingsleven in Oostkamp.Contact: voorzitter Ward Demuyt |t 050 82 28 55 | [email protected]

Meer info: Sociaal Infopunt |t 050 83 31 74 |[email protected]

ValpreventieEén op de drie 65-plussers valt minstenséén keer per jaar. Zo’n valpartij heeftvaak nare gevolgen. Vermijd ze dus.De ouderenverenigingen verspreidende folder ‘Vallen, er even bij stilstaan’.Op vrijdag 18 november komt de valbusnaar De Valkaart. In de mobiele bus maakt men kennis met5 personages. Aan de hand van hunverhalen komt men alles te weten overvallen, valgevaar en valpreventie. Menkan bovendien zelf zijn valrisico testen.Kortom, men krijgt tips om valvrij doorhet leven te gaan.Tijdens de huisbezoeken van de 85-plussers wordt de werking van hetpersonenalarmsysteem persoonlijkuitgelegd.

Org.: LOGO vzw

Opleidingen SeniornetVlaanderenDit najaar organiseert de gemeente, insamenwerking met Seniornet Vlaanderen,opnieuw verschillende korte cursussengsm, computer en internet. De cursussenmaken beginners vertrouwd met digitaletoepassingen. Een overzicht van deverschillende cursussen vindt men opwww.oostkamp.be en in hetVrijetijdsloket.

Meer info en inschrijvingen:Vrijetijdsloket | [email protected] |t 050 83 31 80 | www.oostkamp.be

Page 24: Herfstmerel 2011

GilbertusenAntoinetteDeketelaere-HesselStokhovestraat 7, Waardamme22 september

Georges en GeorgetteGurdebeke- VannesteBreeweg 17, Hertsberge - 22 september

Roger en Gabriel Vanhove-StubbeZandstraat 11, Ruddervoorde18 oktober

Henri en Simonne Vandekerckhove- ClaeysWilgenlaan 7, Waardamme - 20 oktober

Noël en Annie Deroo-HaekTorhoutsestraat 241, Ruddervoorde26 oktober

Willy en Regina Harteel-HuysElf Julistraat 22, Oostkamp - 27 oktober

Cyriel en Maria Vlaeminck-HoensKuipenstraat 9, Oostkamp - 24 november

Gouden bruiloft

Octaaf en Jeannette Kinsabil-Van DaeleKwadeplasstraat 35, Oostkamp5 oktober

Eduard en Marietta Hoornaert-RoelensHogestraat 24, Ruddervoorde20 december

Diamanten bruiloft

jubilarissen

Het CollegevanBurgemeesteren Schepenenbrachteenbezoekjeaandezeechtparen diein deafgelopenzomerhunbriljantenjubileumvierden.

Andreas en Rachel Meeuws-Slabbinck

Cesar en Germana Lanckriet-Houtekier

Antoine en Julia Houtekier-Danneels

24

De jubilarissen die 50 jaar gehuwd waren in januari, februari, maart en aprilwerden gehuldigd in De Valkaart op 18 juni

Julia Vanrafelghem werd100 jaar op 1 septemberJulia is op 1 september 1911 geborenin Zedelgem in een gezin met vijfkinderen. Ze verloor haar moeder opjonge leeftijd. Julia trouwde in 1935met Alfons Rongé, die in 1981 over-leed. In 1986 ging ze samenwonenmet Prosper. Hij overleed in 2002.Julia woonde 35 jaar in de Molen-straat en daarna 20 jaar inMoerbrugge. In 2007 verhuisde zenaar WZC St.-Jozef. Julia heeft geenkinderen. Haar metekind Viviane VanHerp is haar oogappel.

Page 25: Herfstmerel 2011

beeldbank

25

foto 45Wie weet meer overdeze foto? Aan welke(kasteel)vijver werd hijgenomen?

foto 46Wie herkent dezelocatie?

foto 47Wie weet meer overdeze vissersclub uit caféBloemfontein in deKapellestraat? Wieherkent iemand?

foto 48Wie weet meer over devinkenzetters die actiefwaren in café In deWalbrug?

De HeemkundigeKring Oostkamp en deHeemkundige KringRuddervoorde zijngestart met hetaanleggen van eenbeeldbank.Ze verzamelen,digitaliseren enbeschrijvenbeeldmateriaal datover onze gemeentehandelt.Deze beelden wordenvoor iedereenbeschikbaar gesteldop www.beeldbank-westvlaanderen.be.Regelmatig stoten zeop foto’s waarvan nietonmiddellijk duidelijkis wie er op staat,wanneer en waar defoto genomen werden ter gelegenheidvan welke gebeurtenisde foto werdgenomen.Dankzij de reactie vanheel wat mensenslagen ze er vaak inom de foto’s tesitueren.De heemkringen zijnnog steeds op zoeknaar nieuwbeeldmateriaal (oververenigingsleven,festiviteiten, dagelijksleven, publiekegebeurtenissen,…).Heeft u zo’n foto’s?Verwittig dan deheemkundige kring.Zij scannen hetbeeldmateriaal in enbezorgen deoriginelen binnen deweek terug.

Contactpersonen:HKO: Sebastian Vande Ginste ([email protected] | t 050 84 13 16).HKR: Roland Vansteelant ([email protected] | t 050 27 97 86).

Weet u wie of wat afgebeeld is op volgende foto’s?

Page 26: Herfstmerel 2011

26

verenigingen440.000 eurotoelagen voorverenigingenIn juni keurde de Gemeenteraad de

toelagen goed voor de cultuur-,jeugd- en sportverenigingen. Deverdeling van de toelagen gebeurt opbasis van een puntenstelsel. In totaalwordt in 2011 440.000 euro verdeeld.

Basketbalterreinenopnieuw herlijndTen gevolge van nieuwe reglementenvan de Internationale Basketbalfede-ratie moeten de basketbalterreinenherlijnd worden. De drie velden inDe Valkaart werden eind juni herlijnd.De terreinen in Riderfort zullen in2012 afgewerkt worden. De kostprijsis 2.985 euro.

Twee extra terreinenvoor CV OrscampDoor een nieuwe erfpachtovereen-komst tussen de gemeente en C.V.Orscamp kan de tennisclub 2 extragravelterreinen aanleggen. In het parkDe Valkaart is een stuk grond van1.350 m2 beschikbaar dat hiervoorkan gebruikt worden. De uitbreidingvan de terreinen is nodig wegens hetsucces van de vereniging en de stij-gende groei van het aantal leden.

Geluidsinstallatievoor zaal De WaraSinds 1 juli heeft de zaal De Wara eeneigen geluidsinstallatie. De gemeenteinvesteerde in een nieuwmengpaneel en een cd-speler. Deversterker en de boxen werdengerecupereerd van De Valkaart.Voortaan moeten verenigingen die dezaal gebruiken niet langer hun eigenmateriaal meebrengen of huren.

Nieuw spel- en sportmateriaalDe gemeente investeerde in een tiental spelen voor de uitleendienst: eenreuze 4-op-een-rij, reuze omnikinbal, twee kangoeroeballen, een reuze twister,twee mini-doelen voor voetbal of hockey, een reuze mikado, een reuze Jenga,een waterbaan en het spel Boockie en Kubb.

Jeugd Ware Vreugd opgestartIn het voorjaar 2011 besloot de toneelvereniging Ware Vreugd een jeugd-werking op te starten onder de naam Jeugd Ware Vreugd. Via de school enjeugdverenigingen rekruteerde de vereniging 24 jongeren om aan het projectdeel te nemen. Een eerste stuk dat wordt herwerkt is “Armandus de Zoveelste”van Dimitri Leue. De repetities startten in juni. Iedereen kijkt reikhalzend uitnaar de voorstellingen die starten in het eerste weekend van december 2011.Met de opstart van de jeugdwerking wil de vereniging de jeugd een kans gevenom te laten zien wat ze in petto hebben. Naast toneelspelen is het sociaalcontact zeer belangrijk. Een groep vrienden overhouden aan het toneelspelenis voor Ware Vreugd even belangrijk.

PS Oostkamp viert 40ste verjaardagMinivoetbalclub PS Oostkamp vierde in juni zijn 40ste verjaardag. Tijdens eenfeestweekend organiseerde ze een tornooi, twee galawedstrijden en eenreünie voor oud-spelers.

Op de lijst stond reeds heel wat audio-visueelmateriaal: o.a. een muziek-installatie,microfoons, een dvd-speler en tv, eenfuifkoffer. Naast verenigingen kunnen sinds 1juli kunnen ook scholen, buurtcomités enorganisatoren van speelstraten gebruik makenvan het uitleenmateriaal.

Meer info: dienst Jeugd | t 050 83 31 92| [email protected]

Page 27: Herfstmerel 2011

27

Eerste hulp bij hetRode Kruisnieuwe cursus EHBORode Kruis Oostkamp is één van de260 plaatselijke afdelingen van RodeKruis Vlaanderen. De afdeling telt een20-tal vrijwilligers, die op lokaal vlak demissie van het Rode Kruis vervullen. Ze organiseren bloedinzamelacties,geven opleidingen EHBO, zetten hulp-posten op bij evenementen en biedenhulp bij rampen. Het Jeugd Rode Kruisis het Rode Kruis op kinder- enjongerenmaat. Aan de hand vanspelletjes, cursussen en activiteitenbrengen ze kinderen en het RodeKruis dichter bij elkaar.

Het Rode Kruis afdeling Oostkamporganiseert opnieuw een cursus EHBO.Het programma werd herwerkt engeactualiseerd met aandacht voor dereanimatie 2011 en de AED(Automatische Externe Defibrilator). Men leert op interactieve manier detheorie van de hulpverlening en debasistechnieken. Wanneer: zaterdag | 8 oktober - 10december | 9.30-12.30 uurWaar: Veiligheidsgebouw,Siemenslaan, OostkampKostprijs: gratisInschrijven en meer info:[email protected]

OPROEP Wenst u de activiteiten van uwvereniging voor de periode 21december 2011 tot 20 maart 2012 inde volgende editie van De Merel aante kondigen, geef dan vóór 10november uw kalender door.

Enkel activiteiten die per editieworden doorgegeven wordenopgenomen. Gelieve per activiteitduidelijk het uur, de locatie encontactgegevens te vermelden.

HuldeconcertJohan SchotteOp 29 maart 2006 overleed Johan Schotte (40jaar). Hij was toen dirigent van o.a. deKoninklijke Harmonie Deugd Baart Vreugd uitWaardamme. Hij was de drijvende kracht achterde harmonie en hij wist heel wat jongeren temotiveren om zich aan te sluiten. Oud-leerlingen,oud-collega’s, Deugd Baart Vreugd en JETSymphonic Band Tielt organiseren op zaterdag15 oktober om 20 uur in de Onze-Lieve-Vrouwe-kerk in Tielt een concert ter nagedachtenis vanJohan. Tijdens het concert wordt een werkuitgevoerd dat door Johan gecomponeerd werd.

Meer info: t 051 40 53 94 |[email protected]

Vereniging in de kijker: FLAC OostkampFLAC Oostkamp werd begin 2007 opgericht als onderdeel van de West-Vlaamse fusieclub FLAC. Aanvankelijk was het een club voor joggers, maarsnel kwamen er ook jeugdatleten bij. De club breidde zich verder uit naar kamp-en sprintnummers en is ondertussen een complete atletiekclub geworden. FLAC Oostkamp wil mensen warm maken voor de atletieksport, bijvoorbeelddoor start-to-run (volgende sessie 19 september). Verder wil FLAC eenvolwaardige jeugdstructuur uitbouwen. De trainingen vinden plaats op het sportpark De Valkaart, waar men beschiktover loopfaciliteiten. Samen met het gemeentebestuur worden installatiesvoor de springnummers en werpnummers uitgebouwd. De werking wordtondersteund door een vijftal gekwalificeerde atletiektrainers. Zowel beginnersals gevorderden kunnen bij FLAC Oostkamp terecht. Meer info: www.sportraadoostkamp.be/flac

Page 28: Herfstmerel 2011

activiteitenkalender

28

KOERSBAL

S.SportIedere dinsdag vanaf oktober |13.30 uur |zaal Tom Dooley | Info: 0474 24 93 11

PETANQUE

S.Sport i.s.m. Ware VriendenWaardammeIedere maandag (vrij spel) en woensdag |13.30 uur | in september: De Valkaart– in oktober, november, december:Oude Brandweerkazerne Oostkamp(Brugsestraat) | Info: 0474 24 93 11

Sportclub 50 Plus (RT)Iedere woensdag | 14 uur | mooi weer:De Valkaart, anders De Sportman | Info:050 82 24 82 | [email protected]

TURNEN / AEROBICS

Gemeente Oostkamp |Figuurtraining | Sport over dagIedere dinsdag om 10 uur| De Valkaart |Info: 050 83 31 80 |[email protected]

Gemeente Oostkamp |Step | Sport over dagIedere woensdag | 10 uur | De Valkaart |Info: 050 83 31 80 |[email protected]

Gemeente Oostkamp | BBB |Sport over dagIedere vrijdag | 10 uur | De Valkaart | Info:050 83 31 80 | [email protected]

Sportclub 50 Plus (RT)Iedere vrijdag | 15 uur | De Valkaart | Info:050 82 24 82 | [email protected]

KVLV RuddervoordeIedere dinsdag vanaf 4 oktober | 20uur | Vrije basisschool Ruddervoorde |Info: 050 27 67 31 |[email protected]

OKRA H.Hart SteenbruggeIedere dinsdag | 14 uur | ’t CentrumAssebroek | Info: 050 35 81 90 |[email protected]

Neos OostkampIedere donderdag | 9.45 uur |De Valkaart | Info: 050 82 46 93 |[email protected]

VOLLEYBAL

Volley Venus Oostkamp |Kennismakingsles Iedere zaterdag | 10.15 uur |3de kleuter, 1ste – 2de leerjaar | KoningBoudewijnschool | Info: 0479 76 22 19 |[email protected]

Terugkerende activiteitensport

AQUAGYM

Gemeente Oostkamp | Sport over dagIedere vrijdag | 8.40 uur | De Valkaart |Info: 050 83 31 80 |[email protected]

BADMINTON

Gemeente Oostkamp | Sport over dagIedere dinsdag | 8.30 uur | De Valkaart |Info: 050 83 31 80 |[email protected]

DANSEN

Dance PassionIedere dinsdag, woensdag, donderdagen zaterdag | 19.30 uur | Nisus,Zedelgemsestraat 3 | Info:0479 9105 34|[email protected]

Gemeente Oostkamp | Funky DanceKinderen: iedere woensdag om 13 uur,13. 50 uur of 14.45 uur | Volwassenen:iedere dinsdag om 19 uur | tot eindnovember | De Valkaart | Info:050 83 31 80 | [email protected]

I love to dance Iedere dinsdag in Riderfort | Iederewoensdag in de RAAT | Info:0473 99 24 24 | [email protected]

KAV Oostkamp | Oriëntaals dansen Iedere donderdag t.e.m. 17 november |20 uur | Fitnesscentrum K-Sports |Info: 0472 58 44 29 |[email protected]

FIETSEN

OKRA H. Hart SteenbruggeIedere maandag in september |13.30 uur | ’t Centrum Assebroek |Info: 050 35 81 90 |[email protected]

S.SportIedere donderdag in september |13.45 uur | Gemeentehuis |Info: 0474 24 93 11

Neos OostkampIedere dinsdag t.e.m. 4 oktober | 14 uur |Hogedreef | Info: 050 82 46 93 |[email protected]

GOLFIT

Neos OostkampIedere vrijdag t.e.m. 30 september |14 uur | Bad Nauheimplein | Info:050 82 46 93 |[email protected]

YOGA

KVLV Ruddervoorde Iedere dinsdag vanaf 4 oktober | 14 uur |Riderfort | Info: 050 27 86 59 |[email protected]

Frederic VanderschaegheIedere maandag om 20 uur | Iederewoensdag om 18.45 en 20.15 uur |Koning Boudewijnschool | Info:0484 42 93 41 | www.yogalessen.be

Pavitar Yoga StudioIedere donderdag t.e.m. 15 december |20 uur | CM | Info: 050 61 62 72 |[email protected]

ZWEMMEN

Sportclub 50 Plus Iedere vrijdag | 16 uur | De Valkaart |Info: 050 82 24 82 |[email protected]

Gemeente Oostkamp | Sport over dagIedere vrijdag | 9.40 uur | De Valkaart |Info: 050 83 31 80 |[email protected]

Terugkerende activiteitensociaal en gezellig

HOBBY - KAV Oostkamp

Tweewekelijks op maandag vanaf 10oktober | 13.30 uur |De Wieke | Info:050 82 59 77 |[email protected]

KOKEN - KAV Oostkamp

Woensdag 12 oktober, 30 november en21 december | 13.30 uur | CM |Info: 0473 41 65 89 |[email protected]

MODELSPOOR - Atelier Oostkamp

Iedere vrijdag | 20 uur | Riderfort |Info: 0486 62 30 61 |[email protected]

RUILBEURS - Champagneclub Orseamp

Maandagen 24 oktober, 21 novemberen 19 december | 13.30 uur |Oud Gemeentehuis Hertsberge |Info: 050 82 48 22

SPEL EN ONTMOETING

OKRA H. Hart SteenbruggeIedere donderdag | 14 uur | ’t CentrumAssebroek | Info: 050 35 81 90 |[email protected]

Page 29: Herfstmerel 2011

OOSTKAMP ZOMERDEZOMERDEMeer foto’s op pagina 4

ParkPop

Ommetoertjes

Grabbelpas

Film in het Park

Sportkriebels

Kermis Ruddervoorde

Gipsy’s in het Park

Ontbijt op het plein

Beeldig Hertsberge