GROEPSUITSTAPPEN 2017

of 25 /25
TIJD OM TE GENIETEN VISITHASSELT.BE GROEPSUITSTAPPEN 2017 NEDER LANDS

Embed Size (px)

Transcript of GROEPSUITSTAPPEN 2017

 • TIJD OM TE GENIETENVISITHASSELT.BE

  GROEPSUITSTAPPEN 2017

  NEDER LANDS

 • | 3

  ALLEEN IN 2017

  2 |

  2017: EEN FEESTELIJK JAAR MET TIJD OM TE GENIETENWelkom in Hasselt, de Hoofdstad van de Smaak. Modestad, jeneverstad, shoppingparadijs, allereerste Stad van het Geluk, en volgens hotelvergelijkingssite Trivago de vierde beste stad van Belgi om te overnachten.

  2017 wordt een uitzonderlijk jaar. De Japanse tuin, de grootste van Europa, bestaat 25 jaar. Dat vieren we met het YOKOSO-festival: Japans getinte festiviteiten en activiteiten die ook de binnenstad inpalmen. Zo pakt Modemuseum Hasselt uit met een intrigerende expo over modieus Japan. Een nieuwe topper in een internationaal geroemd museum dat vandaag een plaats bekleedt in de top-5 van toeristische bestemmingen in Vlaanderen.

  In augustus trekt de Virga Jesseommegang door de stad. Feestelijk uitgedoste straten, bewoners die samenkomen en verbroederen met de bezoekers: een unieke ervaring. Mis ze niet, de volgende editie is pas in 2024. Je merkt het, 2017 is een uitgelezen jaar voor een groepsuitstap of -verblijf in onze mooie hoofdstad. Kom zeker eens langs. De Hoofdstad van de Smaak kijkt ernaar uit om jullie te verwennen.

  Laat je dus gerust inspireren door deze brochure. Onze toeristische medewerkers helpen je met plezier om je ideale groepsuitstap samen te stellen. Van daguitstap tot 48 uur: want de Hoofdstad van de Smaak heeft ook heel wat comfortabele, stijlvolle en gastvrije hotels en logies.

  Laat jullie verleiden tot samen ontdekken, feesten, teambuilden, tot rust komen of gewoonweg genieten. Wij ontvangen jullie met open armen.

  Karolien Mondelaers Schepen Toerisme Hasselt

  25 JAAR JAPANSE TUIN

  De grootste Japanse tuin van Europa blaast 25 kaarsjes uit in 2017. Een jubileumjaar dat een heel feestelijk programma verdient. Vier jij mee?

  HET YOKOSO-FESTIVAL 3 MAART T.E.M. 20 NOVEMBER 2017 Het YOKOSO-festival zet in 2017 de Japanse cultuur en tradities centraal. Mode, dans, theater, kunst, literatuur de feeststemming deint uit van de Japanse tuin tot in de binnenstad. Een Japans ge-orinteerde expo in het Mode-museum, Japanse artiesten in het cultuurcentrum Hasselt, extra groepsactiviteiten in de Japanse tuin Neem contact op met www.visithasselt.be voor een dag- of meerdaags-programma op maat.

  Meer info: www.yokosofestival.be

  Zie ook de expos van:Modemuseum: Across Japan pag. 5

  Literair museum: Kraanvogels en kersenbloesems pag. 11

  Japanse tuin: pag. 15

  VIRGA JESSEFEESTENAls je ze dit jaar mist, moet je er opnieuw zeven jaar op wachten. Inderdaad: de Virga Jesse-feesten luisteren in 2017 Hasselt op. Van 5 tot 20 augustus 2017 trekt de kleurrijke ommegang door de straten. Zingende koren, met bloe-men versierde huizen en tribunes van waarop jouw groep alles overzichtelijk volgt. Geprik-keld? Vanaf juni is het vol ledige programma beschikbaar. Kijk op www.virgajessefeesten.be of vraag een programmaboek aan via www.visithasselt.be.

  GELEIDE ROTTEN-BEZOEKENBreng een bezoek aan de versierde straten of rotten van de binnenstad. Een gids geeft kleurrijk uitleg.

  Stadswandeling door de rotten

  Startlocatie: Toerisme Hasselt

  Van 5 tot 20 augustus, overdag n s avonds

  Prijs gids: 60 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  Rondrit door de rotten

  Ontdek Hasselt tijdens de Virga Jessefeesten met een comfortabele rondrit door de stad. Meer info: Toerisme Hasselt of www.visithasselt.be

  Duur: 1 u.

  OMMEGANG VANOP DE TRIBUNEDe Virga Jesseommegang start op het Kolonel Dusartplein en trekt dan door de versierde straten van Hasselt. Bekijk deze kleurrijke en sfeervolle stoet in alle comfort. Onvergetelijk mooi. Reserveer je tickets tijdig!

  Duur: 2 u.

  Tribuneplaatsen ommegang Zondag 6, 13 en 20 augustus om 15 u., dinsdag 15 augustus om 19.30 u. (avondommegang)

  Prijs voorverkoop: 12 p.p.

  Administratie- en verzendings kosten: 3 (eenmalig)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Tijdens de Virga Jessefeesten bruist Hasselt van de expos en concerten. Leuk om te combineren met een rotten-rondleiding, een bezoek aan de Virga Jessebasiliek, Sint-Quintinuskathedraal en/of beiaardtoren. Een dagprogramma of meerdaags programma uitwerken? Toerisme Hasselt doet het graag voor jou.

  TENTOONSTELLINGEN IN 2017

  In 2017 vinden er in Hasselt uitzonder lijke tijdelijke expo-sities plaats. Van mode over literatuur tot kunst. Kijk in de brochure uit naar dit icoon:

  3 | ALLEEN IN 2017 YOKOSO FESTIVAL VIRGA JESSEFEESTEN TENTOONSTELLINGEN

  4 | BELEVEN MUSEA VERKEN ZEN KIJKEN AVONTUUR

  27 | SHOPPEN STYLE JUWEEL

  30 | PROEVEN VIP FOODIES JENEVER BIEREN RESTO

  40 | OMGEVING VERKENNEN FIETS AUTOCAR AUTO

  42 | LOGEREN LOGIES

  44 | PRAKTISCH INFO

  INHOUD

  2017

  LEGENDE SYMBOLEN

  Alleen in 2017

  Rolstoeltoegankelijk

  Ook 's avonds mogelijk

  Handig: tijdens de Virga

  Jessefeesten heeft Toerisme Hasselt

  uitgebreide openingsuren.

 • BELEVEN

  | 5

  ACROSS JAPAN 11 MAART T.E.M. 3 SEPTEMBER 2017Japanse mode zet vandaag de dag de toon voor mode-trends wereldwijd, in streetwear en high-end mode. Met deze tentoonstelling zoomt Modemuseum Hasselt in op de betekenis van Japanse ontwerpers en ideen voor de ontwikkeling van de Westerse mode. Van de jaren 80 tot de dag van vandaag.

  Deze expo is in het kader van het YOKOSO-festival ter gelegenheid van 25 jaar Japanse tuin. Zie ook pag. 3.

  MODEMUSEUM HASSELT

  LABEL IT. TRADEMARKS IN FASHION 1 OKTOBER 2016 T.E.M. 12 FEBRUARI 2017Hoe ontstonden in de mode trademarks en licentiesyste-men? Hoe gebruiken modehuizen labels voor hun imago? Wat zijn logomania en logo-hijacking en hoe zit het met de kopieerindustrie? Een boeiende expo in het kader van de Trinnale Hasselt-Genk met o.a. Alexander McQueen, Gucci, Louis Vuitton en Christian Dior.

  MODEMUSEUM HASSELTDit modemuseum is een must voor elke rechtgeaarde modeliefhebber. In de sfeer-volle ruimtes van een voormalig 17de-eeuws klooster brengen tijdelijke tentoonstellingen je helemaal in de ban van hedendaagse n vroegere modefenomenen. Ook de archi-tectuur is stijlvol: van de opvallende glazen overkapping tot de sfeervolle zolderruimte met zijn houten balken.

  Groepsbezoeken mt gids Hele jaar door, ook buiten openingsuren (op aanvraag)

  Groepstarief: 6 p.p. (min. 15 pers.)

  Gids: 60 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 1,5 u.

  Alle toppers van Hasselt combineren in n dagarrangement?

  Toerisme Hasselt stelt graag een programma

  op maat samen. Vraag ernaar via

  www.visithasselt.be

  4 |

  MU SEA

  Modemuseum Hasselt Gasthuisstraat 11 3500 Hasselt +32 11 23 96 21 www.modemuseumhasselt.be

  IN FO

 • | 7

  BELEVEN

  | 7

  BELEVEN

  MU SEA

  HET VERHAAL ACHTER DE FLESALGEMENE RONDLEIDING

  Een kenner/gids schenkt klaarheid in het productieproces en de geschie-denis van jenever. Je luistert, kijkt, ruikt, voelt en proeft.

  DRANK IS DES DUIVELSLUDIEKE THEMARONDLEIDING

  Mijnheer pastoor of tante begijn preken tijdens de rondleiding ludiek over deze duivelse drank. Maar kunnen ze er zelf wel aan weerstaan? Een reis terug naar de jeneverzeden van weleer.

  DAGELIJKSE DORSTLUDIEKE THEMARONDLEIDING

  Je gids kruipt in de huid van een chef-kok. En gaat met je op zoek naar het ultieme ingredint voor zijn/haar topgerecht. Een ludieke rondleiding zonder koken of proeven, maar boor-devol inspiratie.

  Alle groepsbezoeken mt gids Hele jaar, ook buiten de openingsuren (op aanvraag)

  Groepstarief incl. consumptie: 5 p.p. (min. 15 pers.)

  Prijs na 16.15 u.: 10 p.p. (min. 150)

  Prijs gids: 60 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk

  Duur: 1,5 u.

  BOOZE IN HOLLYWOOD23 SEPTEMBER 2017 T.E.M. 7 JANUARI 2018Humphrey Bogart, Marilyn Monroe, Grard Depardieu, Alice Cooper, Johnny Rotten, Keith Richards : ze hielden/houden van hun booze. Verhalenzoekster Birgit Krols verzamelde iconische fotos van deze celebrities met een glas in de hand. Een selectie toont ze in het Jenevermuseum n in een aantal horecazaken in het centrum.

  Gentegreerd in rondleiding Jenevermuseum. Info en prijzen van een groepsbezoek vind je bovenaan deze pagina.

  JENEVERMUSEUM

  Jenevermuseum Witte Nonnenstraat 19 3500 Hasselt +32 11 23 98 60 www.jenevermuseum.be

  6 |

  In het midden van de 19de eeuw telde Hasselt tientallen jeneverstokerijen.

  Ook vandaag is Hasselt nog altijd d jeneverstad bij uitstek. Hoe schenk en bewaar je deze lekkere drank?

  Wie vond hem uit? Waarom heet jenever jenever? Dit museum maakt je jeneverwijs.

  In het proeflokaal ontdek je jouw favoriete jeneversmaak.

  IN FO

 • | 9

  BELEVENBELEVEN

  BELEVINGSCENTRUM600 JAAR VROUWENDe intrigerende geschiedenis van 600 jaar vrouwen in dit klooster: in dit Belevingscentrum komt ze helemaal tot leven. Een gids vertelt boeiend over de invloed van de abdij op de groei van Hasselt.

  Groepsbezoeken mt gids

  Hele jaar tijdens de openingsuren

  Groepstarief: 4 p.p. (min. 15 pers.)

  Prijs gids: 60 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 1,5 - 2 u.

  Ook de Kruiden- en Inspiratietuin bezoeken? Kijk bij zen op pag. 16 en ontdek het combiticket.

  Abdijsite Herkenrode Herkenrodeabdij 4 3511 Hasselt (Kuringen) +32 11 23 96 70 www.abdijsiteherkenrode.be

  Ooit was Herkenrode de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden. Vandaag zijn de historische gebouwen prachtig gerestaureerd. Een belevingscentrum n een boeiende expositie dompelen je helemaal onder in de historiek van deze unieke site.

  EXPO KLOOSTERSITE HERKENRODEIn de 16de-eeuwse kelders van het klooster maak je kennis met de geschiedenis van 900 jaar Orde van het Heilig Graf: Van Jeruzalem tot Herkenrode. Beklijvend en verrassend.

  Groepsbezoeken mt gids

  Elke dag tussen 10 - 17 u. behalve maandag. Januari gesloten.

  Groepstarief: 1 p.p. (min. 15 pers.)

  Prijs gids: 60 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 1,5 u.

  MU SEA

  ABDIJSITE HERKENRODE

  Smakelijke tip! Abdijsite Herkenrode

  en het omliggende natuurgebied ontdekken

  mt proevertjes onderweg? Zet snel je tanden in de proevertjeswandeling

  op pag. 32.

  WANDELEN EN FIETSEN

  Abdijsite Herkenrode ligt in De Wijers, een prachtig natuurgebied met meer

  dan 1000 vijvers. Verken het via een van de vele wandelroutes die hier

  starten. Of huur hier een fiets voor een tocht op het fietsroutenetwerk.

  Meer info fietsverhuur: zie pag. 44.

  8 | | 9

  IN FO

 • | 11

  BELEVEN

  10 |

  BELEVEN

  RETTEKETET LETTERPRETT.E.M. 11 FEBRUARI 2017 Letters vormen woorden n nemen aller-lei vormen aan. Een speelse doetentoon-stelling voor alle leeftijden met letters van Tom Schamp, Joke van Leeuwen, Wim Hofman en Harriet van Reek.

  KRAANVOGELS EN KERSEN BLOESEMS HET VERRE OOSTEN IN PRENTENBOEKEN 1 MAART T.E.M. 14 OKTOBER 2017Hoe inspireerden prentenboekenmakers zich op Japan, China en het Verre Oos-ten? Deze expo kadert in het YOKOSO-festival in het kader van 25 jaar Japanse tuin. Zie ook pag. 3.

  SPROOKJESZOLDER2 APRIL T.E.M. 19 AUGUSTUS 2017De reus van Klein Duimpje, de kamer van Roodkapje Laat je op zolder betoveren door het mooiste uit de sprookjestentoon-stellingen van 20 jaar Literair Museum.

  VUIL VEL. SPROOKJES EN TABOE3 SEPTEMBER 2017 T.E.M. 20 JANUARI 2018Antropologe en jeugdauteur Marita de Sterck toont de oude, rauwe versies van sprookjes aan de hand van zeldzame oude sprookjesboeken en hedendaagse bewerkingen. In samenwerking met Museum Dr. Guislain.

  HET STADSMUSDe oudst gekende monstrans ter wereld, een geheimzinnige reus, de pozie van Hendrik van Veldeke: dit museum vertelt de geschiedenis van Hasselt n de couleur locale van van-daag. Het gezellige Tuincaf is een perfecte plek voor een groepspicknick. Mt speculaas of streekbiertje natuurlijk! Je helemaal verliezen in de anekdotes en pittige verhalen van de Hasselaars? Boek een groepsbezoek mt gids!

  Groepsbezoeken mt gids Hele jaar, ook buiten de openingsuren (op aanvraag)

  Groepstarief: gratis

  Prijs gids: 60 (max. 25 pers. per gids)

  Groepstarief expo: 3 p.p. (min. 15 pers.)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 1,5 u.

  MUSEUM HEILIG PATERKEPaus Johannes Paulus II verklaarde Pater Valentinus Paquay zalig in 2003. Hier hoor je zijn levensverhaal. Bezoek in groep de Sint-Rochuskerk mt grafkapel. Ontdek in het museum authentieke gebruiksvoorwerpen en kledingstukken. Vraag ook naar de film: 24 boeiende minuten over het leven en werk van het Heilig Paterke.

  Groepsbezoeken mt gids

  Het hele jaar tijdens de openingsuren

  Groepstarief: gratis

  Prijs gids: 60 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  Museum Heilig Paterke Minderbroedersstraat 19 3500 Hasselt +32 11 24 10 63 www.heiligpaterke.com

  MIRAKEL EN MONSTRANS. 700 JAAR BLOEDENDE HOSTIE20 MEI T.E.M. 27 AUGUSTUS 2017

  700 jaar geleden in Viversel. Een priester heeft een bloedende hostie

  in de hand. Wanneer hij hem naar Herkenrode brengt, doen er zich mirakelen voor.

  700 jaar later belicht deze expositie het fenomeen sacramentsdevotie.

  Je ontdekt de oudste monstrans ter wereld n hoe de hostie Hasselt

  op de kaart heeft gezet.

  Het Stadsmus Guido Gezellestraat 2 3500 Hasselt +32 11 23 98 90 www.hetstadsmus.be

  Kies voor een algemene rondleiding of focus op een specifieke expositie. Wij zorgen voor een interactieve rondleiding op maat mt of zonder workshop.

  Groepsbezoeken mt gids

  Het hele jaar tijdens de openingsuren

  Groepstarief: 3 p.p. (min. 10 pers.)

  Klassen: 2 p.p.

  Prijs gids: 35

  Reserveren: + 32 11 22 26 24, [email protected]

  Duur: 1,5 u.

  LITERAIR MUSEUM

  Een oud herenhuis, sfeervolle kamers en alles in het teken van schrijvers, lezers en boeken: dit museum is een verhaal op zich. Daal af in de donkere wereld van de steenkoolmijnen of volg de weg die een boek aflegt. De Wonderkamer pakt uit met prachtige kastjes over jeugdauteurs en -illustratoren. En hoe zit dat eigenlijk met die giftige appels op gouden bordjes?

  HET GELUKSPARCOURS

  Door het museum loopt een geluksparcours voor kinderen, gezinnen en kleine groepen. Vraag ernaar aan de balie. Het Geluksparcours samen met een gelukscoach volgen? Hij geeft je kleine opdrachten die je gelukkiger maken.

  Geluksparcours met coach

  Prijs gelukscoach: 60 (max. 15 pers. per coach)

  Reserveren: www.literairmuseum.be

  Duur: 2 u.

  IN FO

  MU SEA

  MU SEA

  Literair Museum Bampslaan 35

  3500 Hasselt +32 11 22 26 24 www.literairmuseum.be

  IN FO

 • | 13

  BELEVEN

  12 |

  BELEVEN

  MADAMMENROUTE Herbeleef de stadsgeschiedenis met straffe verhalen van en over tempe-ramentvolle madammen.

  JENEVERWANDELING HISTORISCH Maak een borrelende stadswande-ling met gids langs gebouwen, mo-numenten en locaties met een rijke jenevergeschiedenis. Standaard zijn er geen proeverijen of bezoeken inbegrepen.

  HISTORISCHE STADSWANDELING Een wandeling in het verleden voert je langs de voornaamste historische bezienswaardigheden van de stad.

  Een gids neemt je op sleeptouw en leert je nieuwe aspecten van Hasselt kennen. Kies zelf de invalshoek.

  HISTORISCHE STADS WANDELING IN HET DIALECT Dezelfde leerrijke historische stads-wandeling maar dan met uitleg in het sappige Hasseltse dialect.

  HASSELT MET EEN KNIPOOG Wist je dat deze hele stadswande-ling uit leuke weetjes bestaat? De gids brengt ze met verve n inhoud.

  ARCHITECTUURWANDELING Een gids voert je langs de meest markante architecturale hoekjes van Hasselt.

  Stadswandelingen mt gids

  Startlocatie: zelf te kiezen

  Het hele jaar door

  Prijs gids: 60 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  BEGELEIDE STADSRONDRITRij in groep door het stadscentrum. De gids aan boord vertelt fascinerend over de stad.

  Stadsrondrit mt gids

  Startlocatie: Grote Markt, Kolonel Dusartplein, Cultuurcentrum Hasselt, station of plek naar keuze

  Het hele jaar door

  Groepstarief: op aanvraag

  Prijs gids: 60

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 50

  MIRAKEL EN MONSTRANS: DE BLOEDENDE HOSTIEHet jaar 1802. Fons van Dikkel gaat op zoek naar de bloedende hostie. Jouw groep stapt in zijn voetsporen. De gids helpt je om het verhaal van Fons en zijn zoektocht te reconstrueren. Slagen jullie erin om de verdwenen hostie op te sporen?

  Startlocatie: Toerisme Hasselt

  Van 20 mei t.e.m. 27 augustus 2017

  Groepstarief: 3 p.p. (min. 15 pers.)

  Prijs gids: 60 (max. 20 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  BEELDIG. LUDIEKE WANDELING VOOR KINDERENWaarom deelt de Hasseltse reus de Langeman erwtensoep uit? Waar vinden we een paard op het dak? Waarvoor diende een perron? Kan de Batopillo echt vliegen? Met te gekke verkleedkleren en accessoires bren-gen de kinderen de verhalen tot leven die schuilgaan achter een aantal Hasseltse monumenten.

  Startlocatie: Toerisme Hasselt

  Prijs gids: 60 (max. 25 kinderen per gids)

  Reserveren: Kristel Renckens, + 32 496 10 27 65, [email protected]

  Duur: 2 u.

  VER KEN

  STADSWANDELINGEN RONDRITTEN DOOR DE STAD

  IN GROEP PENDELENSpaar je benen en laat je sfeervol vervoeren naar de Japanse tuin of Abdijsite Herkenrode.

  Pendelrit zonder gids

  Startlocatie: plek naar keuze

  Het hele jaar door

  Groepstarief: op aanvraag

  Reserveren: www.visithasselt.be

  www.visithasselt.beIN FO

  VER KEN

  Tip!Meer zin in

  een hedendaagse wandeling langs

  exclusieve adresjes? Of een stadswandeling met onderweg heel wat

  lokale lekkernijen? Kijk snel op pag. 27

  en pag. 31.

 • | 15

  BELEVEN

  GELEIDE WANDELING MET FOCUS OP GROENEcht iets voor natuurlief-hebbers. Naast het Japanse verhaal kom je meer te we-ten over de bomen, bloemen en planten van de Japanse tuin.

  Flora van de Japanse tuin

  Tijdens openingsuren van 3 maart t.e.m. 31 oktober 2017

  Groepstarief: 4 p.p. (min. 15 pers.)

  Prijs gids: 60 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 1,5 u.

  KENNISMAKING BOEDDHISME EN MEDITATIELeer hoe je rust vindt in je eigen geest. Shaku Jin-sen, boeddhistische pries-ter en leraar uit de Japanse Shingon-traditie, zet je op weg met inspiraties uit de boeddhistische leer en een inleiding tot meditatie.

  Workshop boeddhisme en meditatie

  Tijdens openingsuren van 3 maart t.e.m. 31 oktober 2017

  Groepstarief inkom: 4 p.p. (min. 15 pers.)

  Groepstarief workshop: 100 (10 pers.)

  Extra deelnemers: 5 p.p. (max. 25 pers. per groep)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 1 u.

  ZEN

  THEE DEMONSTRATIEWoon in de theetuin een authentieke Japanse thee-demonstratie bij. Verwon-der je over elke uitgekiende handeling: esthetisch, sym-bolisch n rustgevend.

  Demonstratie

  Tijdens openingsuren Japanse tuin

  Groepstarief inkom: 4 p.p. (min. 15 pers.)

  Groepstarief demonstratie: 235 (tot 15 pers.)

  Vanaf 16 deelnemers: 11 per extra deelnemer

  Info en reserveren: [email protected], + 32 3 482 14 40

  Duur: 1 u.

  JAPANSE TUIN

  JAPANSE SYMBOLIEK EN CULTUURHasselt heeft de grootste authentieke Japanse tuin van Europa. Kerselaars, koi-vissen, bruggetjes, bonsais, kronkelpaadjes ... hier kom je tot bezinning en kun je heerlijk mediteren. Of ga lek-ker zitten en luister gewoon naar het stromende water. Elk seizoen tooit de tuin zich in een ander gewaad: heerlijk om te ervaren.

  Tuinbezoek in groep

  Tijdens openingsuren van 3 maart t.e.m. 31 oktober 2017

  Groepstarief: 4 p.p. (min. 15 pers.)

  Prijs gids: 60 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 1,5 u.

  Comfortabel in groep vanuit

  het stadscentrum naar de Japanse

  tuin? Kijk op pag. 13.

  Japanse tuin Gouverneur Verwilghensingel 23 3500 Hasselt + 32 11 23 52 00 www.japansetuin.be

  IN FO

  14 |

 • | 17

  BELEVEN

  16 |

  BELEVEN

  KRUIDEN- EN INSPIRATIETUINEen herborist leidt je rond in dit hedendaagse kruidenpark: 2 hectare groot en met meer dan 500 verschillende planten in een bijzondere architectuur. Je ontdekt boeiende kruiden-weetjes en komt heerlijk tot rust.

  Groepsbezoek mt herborist

  Van 1 april t.e.m. 31 oktober

  Groepstarief: 3 p.p. (min. 15 pers.)

  Herborist: 60 (max. 25 pers. per herborist)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 1,5 u.

  De geschiedenis van Herkenrode beleven? Kijk op pag. 9.

  Groepsbezoek Belevingscentrum + Kruiden- en Inspiratietuin

  Van 1 april t.e.m. 31 oktober

  Groepstarief: 5 p.p. (min. 15 pers.)

  Gids/herborist: 120 (max. 25 pers. per gids/herborist)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 3 - 4 u.

  De omgeving van Hasselt verkennen met de fiets? Je bent z vanuit het centrum op het Fietsroutenetwerk Limburg. Huur je fiets bij de Fietspunten van Abdijsite Herkenrode of het station van Hasselt. Zie pag. 44.

  TRAPPEN LANGS DE HASSELTSE RANDHasselt is omringd door landelijke dorpen, beekvalleien en kastelen. D manier om deze groene rand tot je te nemen? Zet je tanden in de roze fiets lus van de Smaakfietsroute. Een gids geeft uitleg onderweg. Je start op Abdijsite Herkenrode mt een welkomstkoffie. Onderweg hou je halt voor een vieruurtje of een lunch.

  FIETSROUTE MET VIERUURTJE Startlocatie: Abdijsite Herkenrode mt kopje koffie

  Van april t.e.m. oktober tussen 10 en 14 uur

  Groepstarief: 8,50 p.p. incl. koffie en vieruurtje

  Vieruurtje: Limburgse taart en drankje

  Prijs gids: 90 (max. 15 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 3 u.

  FIETSROUTE MET LUNCHStartlocatie: Abdijsite Herkenrode mt kopje koffie

  Van april t.e.m. oktober tussen 10 en 14 uur

  Groepstarief: 15,50 p.p. incl. koffie en lunch

  Lunch: twee belegde broodjes, stuk fruit, koek, drankje

  Prijs gids: 90 (max. 15 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 3 u.

  Abdijsite Herkenrode is meer dan een monumentaal stuk erfgoed. Het is ook een 100 ha grote oase van rust in een prachtig natuurdomein. Rond de gerestaureerde abdijgebouwen voeren wandelpaden je naar De Wijers met zijn 1001 vijvers. Ook in de Kruiden- en Inspiratietuin word je n met de natuur.

  ZEN

  FIETSEN IN GROEP

  ZEN

  ABDIJSITE HERKENRODE

  Tip! Een andere fietstocht

  rond Hasselt, door het water of langs de Haspengouwse boomgaarden? Wij regelen

  het graag voor jou. Laat iets weten op

  www.visithasselt.be.

  Tip!Comfortabel in

  groep vanuit het stadscentrum

  naar Abdijsite Herkenrode?

  Kijk op pag. 13.

  SMAKELIJKE TIP!

  Het natuurdomein rond Abdijsite Herkenrode ontdekken mt hapjes onderweg? Maak kennis met de gloed nieuwe proevertjeswandeling op pag. 32.

  Abdijsite Herkenrode Herkenrodeabdij 4 3511 Hasselt-Kuringen + 32 11 23 96 70 www.abdijsiteherkenrode.be

  IN FO

 • | 19 18 |

  BELEVENBELEVEN BELEVENBELEVEN

  PARK NATUUR & CULTUURStruin langs honderd buxussoorten, ontdek tientallen snoeivormen en krijg een eigentijdse kijk op oude ambachten zoals wissen, rotan vlechten en glasmozaek.

  Groepsbezoek Tijdens openingsuren

  Groepstarief: 4 p.p. (min. 10 pers.)

  Prijs gids: 50 (max. 50 pers. per gids)

  Reserveren: [email protected]

  Duur: 2 u.

  DOMEIN KIEWITDit natuurdomein is een groene long in de rand van Hasselt. Elk seizoen wandel je hier door een nieuw decor. Maak een natuurwandeling met gids of boek een rondleiding in de afvalarme kringlooptuin of bijenhal. Brasserie Koe-Vert verwent je met koffie, vlaai of lunch. Je kunt hier ook prachtig picknicken aan de vijvers.

  Natuurwandeling

  Hele jaar behalve december, januari en februari.

  Prijs gids: 40 (min. 20, max. 30 pers. per gids)

  Koffie en taart: 5 p.p. (optioneel)

  Reserveren: [email protected]

  Duur: 1,5 - 2 u.

  Rondleiding bijenhal of kringlooptuin

  Bijen van 1 mei t.e.m. 30 september; kringlooptuin (Ambertuin) van 1 april t.e.m. 31 oktober

  Prijs gids: 40 (max. 25 pers. per gids)

  Koffie en taart: 5 p.p. (optioneel)

  Reserveren: [email protected]

  Duur: 1 - 1,5 u.

  Rit huifkar

  Op zondag tussen 10 - 14 u.; hele jaar behalve december, januari, februari en augustus

  Prijs: 20 (max. 20 pers. per rit; met kinderen erbij: max. 30 pers.)

  Reserveren: [email protected] (min. 2 weken op voorhand)

  Duur: 20

  Dina Deferme Beuzestraat 64 3511 Hasselt (Stokrooie) + 32 11 25 64 58 www.deferme.be

  Limburg Lavendel Olmenbosstraat 25 3511 Hasselt (Stokrooie) + 32 475 71 58 25 www.limburglavendel.be

  OUD KERKHOFEen verrassend rustgevende plek net buiten de Groene Boulevard. Samen met een gids maak je een ingetogen tijdreis naar de 19de eeuw. Je wandelt tussen imposante grafmonumenten en krijgt uitleg over het verleden van Hasselt en de gewoontes van de begraafplaats.

  Groepsbezoek Dagelijks tussen 10 en 16 u.

  Groepstarief: gratis toegang

  Prijs gids: 60 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  DE TUIN VAN DINA DEFERMETuinarchitecte Dina Deferme stelt haar privtuin open voor groepen. Verwacht je aan 4 hectare pure tuinpassie, gentegreerd in een prachtig landschap. Oogstrelende borders veranderen elke drie weken van kleur. Deze tuin straalt pure rust uit en is een bron van inspiratie voor iedere bezoeker.

  Groepsbezoek

  Dagelijks van mei tot half september op aanvraag

  Groepstarief incl. frisdrank of koffie: 8,50 p.p. (min. 18 pers.)

  Reserveren: [email protected]

  Duur: 2 u.

  Tip! Combineer alles

  inclusief lunch, koffie of taart in een kleurrijk

  dagarrangement. Op aanvraag.

  LIMBURG LAVENDEL Een stukje Franse Provence nabij Abdijsite Herken-rode. Wandel tussen de lavendelvelden, bezoek de dierenweide en verwonder je over de amfibien poel en vleermuizengrot. Tijdens de oogst ontdek je hoe lavendelolie gedistilleerd wordt. Nagenieten doe je in de gezellige ontvangstruimte met overdekt terras.

  Groepsbezoek Alleen na afspraak

  Groepstarief: 5 p.p. (min. 12 pers.)

  Reserveren: [email protected]

  Duur: 1,5 - 2 u.

  IN FO Domein Kiewit

  Putvennestraat 108 3500 Hasselt (Kiewit) + 32 11 21 08 49 www.domeinkiewit.be

  ZENZEN

  Oud Kerkhof Kempische Steenweg (naast nr. 89) 3500 Hasselt + 32 11 23 95 40 www.visithasselt.be

  Park Natuur & Cultuur Hasselt Runksterkiezel 113 3500 Hasselt + 32 11 76 66 61 + 32 475 37 73 63 www.parknatuurcultuur.be

  IN FO

 • | 21

  BELEVENBELEVEN

  KRUIDIG HERKENRODEEen heerlijk kruidige dag in het Kruiden-kenniscentrum van Abdijsite Herkenro-de. Een herborist verwelkomt je groep met kruidenthee en een kruidenkoekje. Daarna volgt je groep twee workshops die het gebruik van kruiden in het dagelijkse leven belichten. Kies zelf het onderwerp: gezichtsmaskers, gezichts-lotion, honingcrme, mille-fleurs lotion, siropen, badolin, kruidensnoepjes of kruidenpannenkoeken maken.

  Halve dag kruidenworkshops Locatie: Tuiltermolen, Abdijsite Herkenrode

  Op dinsdag of donderdag van 1 april t.e.m. 31 oktober 2017

  Groepstarief: 25 of 30 p.p. (afhankelijk van aantal deelnemers)

  Reserveren (4 weken op voorhand): www.visithasselt.be

  Duur: 9.30 - 12.15 u of 14.00 - 16.45 u.

  WORKSHOP CREATIEF OP ZIJN JAPANSGa creatief aan de slag in de Japanse tuin. Leer de kneepjes van origami, kirigami (plooien n knippen) en kumihimo waarbij je touwtjes vlecht tot een ontwerp. Na de workshop krijgt iedereen zijn eigen kumihimo-schijf mee naar huis.

  Workshop Locatie: Japanse tuin

  Groepstarief inkom: 4 p.p. (min. 15 pers.)

  Groepstarief workshop voor 10 pers.: 180 (min. 10 per groep)

  Extra personen: 12 p.p. (max. 25 pers. in totaal)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 1,5 u.

  WORKSHOPS MAAKBAAR GELUKHasselt heeft 25 geluksplekken. Een gelukscoach neemt je mee naar zon plek en geeft je groep concrete opdrachten. Zo ontdek je de kracht van positieve interventies die jouw geluk en dat van anderen versterken.

  Workshop stadscentrum Het hele jaar door

  Prijs gelukscoach: 60 (max. 15 pers. per coach)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  WORKSHOPSWORKSHOPS

  WORKSHOP ART GALLERY COLLINE VERTEHaal de kunstenaars in je groep naar boven. Leer schilderen op een canvas van 30 x 30 x 4 cm of maak juwelen in zilverdraad.

  Workshop

  Locatie: Art Gallery Colline Verte

  Groepstarief schilderen: 25 p.p. (min. 4 pers.)

  Groepstarief juwelen: 45 p.p. (vanaf 1 pers.)

  Reserveren: www.artteameventhasselt.be

  Duur: 2 u.

  Workshop Kruiden- en Inspiratietuin Herkenrode Het hele jaar door behalve januari

  Groepstarief toegang tuinen: 3 p.p. (min. 15 pers.)

  Prijs gelukscoach: 60 (max. 15 per coach)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  ZENZEN

  20 |

  Art Gallery Colline Verte

  Witte Nonnenstraat 16 3500 Hasselt + 32 498 83 24 20 www.colline-verte.be

  IN FO

  Herkenrode vzw, Tuiltermolen Zolderse Kiezel 220 3511 Hasselt (Kuringen) www.herkenrode.be

  Japanse tuin Gouverneur Verwilghensingel 23 3500 Hasselt + 32 11 23 52 00 www.japansetuin.be

  IN FO

  Meer over de Japanse tuin?

  Zie pag. 15.

  Workshop Sushi? Kijk bij Proeven op pag. 32.

  Workshop meditatie? Kijk bij Zen op pag. 15.

 • | 23

  BELEVEN

  22 |

  BELEVEN

  GERECHTSGEBOUW HASSELTHet Hasseltse gerechtsgebouw ver-rast niet alleen architecturaal. In deze Hasseltse landmark werken dagelijks zon 400 justitiemedewerkers. Een gids leidt je rond, geeft uitleg over de diverse diensten, wijst op de speci-ale architectuur en verklaart boeiende justitiebegrippen. Rechttoe rechtaan interessant.

  Groepsbezoek

  Woensdag of vrijdag tussen 14 en 16 u.

  Startlocatie: receptie gerechts-gebouw, Parklaan 25, 3500 Hasselt

  Prijs gids: 60 (max. 15 pers. per gids; max. 2 groepen tegelijk)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 1,5 u.

  Op de vroegere Philips-site verrees Corda Campus: een innovatief

  bedrijvencentrum. Neem een kijk achter de schermen. Een gids

  leert je meer over de rijke geschiedenis van de site.

  Je ontdekt ook vernieuwende vormen van ondernemen n

  je ervaart de aanwezige sfeer, energie en dynamiek.

  OUDE GEVANGENIS HASSELTEen gids voert je groep door de Oude Gevangenis van Hasselt. Die huisvest vandaag de faculteit Rechten van UHasselt. Ondanks de transforma-tie verwijzen nog heel wat symbolen naar de oude functie. Een intrigerende inkijk in een plek waar je vroeger liefst niet binnenkwam.

  Groepsbezoek

  Rondleiding op aanvraag

  Startlocatie: receptie Oude Gevangenis, Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt

  Prijs gids: 60 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 1,5 u.

  BEIAARDTOREN168 trappen brengen je tot in de nok van de Sint-Quintinuskathedraal. Je beloning? Een adembenemend uit-zicht over Hasselt. Op weg naar boven toont de gids waar de klepel hangt. Je leert meer over beieren op kleine klok-jes, het bespelen van een oude beiaard n het luiden van de luiklok.

  Groepsbezoek

  Elke dag tussen 10 en 17 u.

  Startlocatie: Beiaardtoren, Sint-Quintinuskathedraal, Vismarkt, 3500 Hasselt

  Groepstarief: 1,50 p.p. (min. 15 pers.)

  Kinderen tot 12 j.: gratis

  Prijs gids: 60 (max. 15 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 1,5 u.

  CORDA EXPERIENCE

  KIJ KEN

  EXCLUSIEF BINNENKIJKEN

  AUTHENTIEKE JENEVERSTOKERIJEN

  Een smakelijke kijk achter de schermen van een ambachtelijke graanstokerij?

  Kijk snel bij Proeven op pag. 36.

  Groepsbezoek mt Corda guide Alle dagen. Let wel: er is meer sfeer tijdens de werkuren op de campus.

  Startlocatie: receptie Corda 1, Kempische Steenweg 293, 3500 Hasselt

  Prijs gids: 60 (max. 20 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  KIJ KEN

  EXCLUSIEF BINNENKIJKEN

 • BELEVENBELEVEN

  | 25 24 |

  STADSAVONTUREN

  LOCKED-IN HASSELTDe eerste live escape room van Lim-burg. Laat je in groep opsluiten in een kamer. Ontcijfer de aanwijzingen, los de puzzels op en ontsnap voordat jul-lie tijd op is. Een spannend avontuur in een typisch Hasseltse setting: een kamer waar alles rond jenever draait.

  Escape room Dagelijks behalve op maandag

  Groepstarief richtprijs: 24 p.p. (2 tot 6 pers.)

  Reserveren: [email protected]

  Duur: 1 u.

  ACTION PARKAdrenaline pompen, dat doe je volop in Action Park Kiewit. Een touwen-piste, waterparcours, deathride, klim-muur, bmx-piste, orintatieloop: kans genoeg om je kracht en conditie te to-nen. Kies met je groep vier activiteiten uit. Een begeleider houdt continu een oogje in het zeil.

  Volop actie

  Alle dagen

  Groepstarief: 9 p.p. (min. 10 pers.)

  Reserveren: [email protected]

  Duur: 3 u.

  ZOEK DE HASSELTSE MOLHasselt heeft oorlogen en rampen ge-kend. Bij n van deze dramatische gebeurtenissen was er een mol in het spel. Wie? En bij welke gebeurtenis? Tijdens een wandeling door de stad voedt de gids je groep met historische informatie en tips. Aan jullie om de ver-rader te ontmaskeren.

  Stadsavontuur mt gids Startlocatie: standbeeld Van Veldeke, hoek Minderbroederstraat/Dorpsstraat en Thonissenlaan

  Prijs gids: 60 (max. 20 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  AVON TUUR

  Locked-in Hasselt Leopoldplein 31 3500 Hasselt + 32 11 96 37 76 www.lockedinhasselt.be

  IN FO

  Sportcentrum Kiewit Tulpinstraat 42 3500 Hasselt + 32 11 23 94 50

  TEAMBUILDING ACTIVITEITENDe banden aanhalen:

  familiaal of tussen collegas, ploeg- of klasgenoten: nergens

  is het leuker dan in Hasselt. Van adrenalinestuwende activiteiten

  tot rustgevende uitstappen of fietsroutes: het kan allemaal. Toerisme Hasselt werkt graag een volledig programma uit. Mt lekker eten en drinken.

  Want de vriendschap voor elkaar gaat door de maag.

  IN FO

  Handig! De toppers van Hasselt

  combineren in n dagarrangement?

  Wij doen het voor jou. Vraag ernaar bij

  Toerisme Hasselt of via www.visithasselt.be

 • SHOPPENBELEVEN

  | 27 26 |

  STADSAVONTUREN

  CITY GOLF HASSELTVerander Hasselt in n grote golf-baan. Kies zelf voor 6 of 9 holes. Volg het traject en sla onderweg je balletje naar standbeelden, zitbanken en an-dere vooraf bepaalde doelen. Noteer het aantal slagen. Het resultaat? Een ludieke wandeling door de binnenstad.

  Golfwandeling 6 of 9 holes

  Startlocatie: naar keuze

  Richtprijs 6 holes: 20 p.p. (min. 4, max. 250 pers.)

  Reserveren: www.city-golf.be

  Duur: 2 of 3 u.

  MODIEUZE STADSWANDELINGEN

  QUIZWANDELINGMaak spelenderwijs kennis met het Hasseltse verleden, heden n de toekomst. Op elke stopplaats schotelt de gids je quizvragen voor. Speel in duos of ieder voor zich. Ook de moei-lijkheidsgraad kies je vooraf. De win-naar of het winnende duo gaat aan de haal met een streekgebonden prijs. Voorkennis is niet nodig!

  Stadsavontuur mt gids

  Startlocatie: Toerisme Hasselt

  Prijs gids: 60 (max. 16 pers. per gids)

  Pauze halfweg: 2 extra p.p.

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2,5 u.

  NUMERI MONUMENTUM HASSELETUMEen oud boek met aantekeningen, een mysterieuze tekst en een geheimzin-nig kistje nodigen uit tot een boeiende zoektocht naar het ontstaan van Has-selt. De gids verhaalt onderweg over het verleden van de stad en lekt nut-tige aanwijzingen. Die leiden tot ge-tallen waarmee jullie het mysterieuze kistje openen. Pas dan volgt de echte ontknoping. Een spannend avontuur.

  Stadsavontuur mt gids

  Startlocatie: Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, 3500 Hasselt

  Prijs gids: 60 (max. 20 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 3 u.

  CITYGAME: GPS ZOEKTOCHTNeem het op tegen n of meerdere teams. Je uitrusting? Een gps en een topografische kaart. Je missie? De verschillende waypoints opsporen en ter plekke vragen beantwoorden. Het team dat als eerste alle correcte antwoorden vindt wint!

  Stadsspel voor groepen

  Startlocatie: naar keuze

  Groepstarief (incl. 1 opdracht): 150 per team van 5 tot 10 pers. (min. 2 teams)

  Per extra teamopdracht: 150

  Reserveren: www.kokima.be

  Duur: 3 u.

  WANDELING SMAAKROUTE Op deze stijlvolle route voert een gids je langs authentieke Hasseltse adresjes. Stuk voor stuk speciaal-zaken die aantonen waarom Hasselt de Hoofdstad van de Smaak is.

  Smaakroute

  Startlocatie: naar keuze

  Alle dagen

  Prijs gids: 60 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  MODEWANDELINGFlaneer met een gids langs etalages, snuffel in exclusieve boetieks en ontdek de nieuwste mode op deze trendy wandelroute.

  Modewandeling

  Startlocatie: naar keuze

  Alle dagen

  Prijs gids: 60 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  MODEROUTECombineer een wandeling langs de mooiste boetieks met een stijlvolle expositie in Modemuseum Hasselt. De gids heeft aandacht voor mode, design en verrassende accessoires. Onderweg relax je met een kop koffie bij Bistro Bottega.

  Moderoute

  Startlocatie: Modemuseum Hasselt

  Het hele jaar, tijdens de openings-uren van Modemuseum Hasselt

  Groepstarief: 9,50 p.p. (inclusief museumtoegang en koffie)

  Prijs gids: 120 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 4 u.

  STYLE

  VRIJGEZELLENAVONDENEen huwelijk gepland?

  Neem in stijl afscheid van je vrijgezellenbestaan.

  Van een groepsdiner met Versuz-bezoek tot een uniek creatief programma:

  in Hasselt zijn de mogelijkheden oneindig. Extra inspiratie nodig? Wij stippelen graag

  samen met je een smaakvolle en feestelijke avond uit om nooit meer te vergeten.

  Info en samenstellen op maat: www.visithasselt.be.

  Een belevingsvol programma op maat

  samenstellen? Wij helpen je graag. Mail naar

  [email protected] en we nemen contact

  met je op.

  AVON TUUR

  IN FO

  KOKIMA corporate events + 32 495 73 17 93 www.kokima.be

  City Golf + 32 498 39 56 94 www.city-golf.be

  IN FO

 • SHOPPENSHOPPEN

  | 29 28 |

  STYLE

  STYLE AND THE CITY

  KLEURANALYSE EN SHOPADVIESWelke kleuren staan je het best? Je ontdekt het op deze workshop. Een styliste ontrafelt welk seizoenstype je bent. Na de analyse mt glaasje cava neemt ze je mee langs enkele unieke Hasseltse winkels. Daar geeft ze tips over welke accessoires ideaal bij jou passen.

  Workshop

  Startlocatie: Toerisme Hasselt

  Alle dagen behalve zondag

  Groepstarief: 32 p.p. (max. 5 pers. per groep)

  Incl. Modemuseum: 6 extra p.p.

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2,5 u.

  HET GOUDEN STRAATJE

  Tip!combineer deze

  workshop met een personal shopper om

  je ideale outfit te vinden. Mail naar

  [email protected] hasselt.be

  JUWEEL

  ZILVEREN RING MAKENDe juweelontwerper maakt ter plekke een zilveren ring. Iemand uit de groep krijgt die na de demonstratie cadeau. Leuk als je iemand in je groep wilt verrassen

  Demonstraties

  Tijdens openingsuren of na afspraak

  Groepstarief ring: 100 per groep (max. 15 pers. per groep)

  Groepstarief edelstenen: 100 per groep (max. 25 pers. per groep)

  Groepstarief ontwerp: 50 per groep (max. 25 pers. per groep)

  Bubbels: 20 per fles

  Reserveren: www.pauwelsspaenjers.eu

  Duur: 0,5 - 1 u.

  Het Gouden Straatje van Hasselt: das een waar juweeltje. Hier etaleren talentvolle ontwerpers een staaltje van hun kunnen. Zo maak je bij Huis Pauwels Spaenjers kennis met de kunst van het juweelontwerp mt of zonder bubbels.

  INFOSESSIE ONTWERPHoe ontstaat een ontwerp voor een sieraad? Hoe wordt een juweel gemaakt? Je ontdekt het tijdens een geanimeerde sessie vol praktische voorbeelden.

  INFOSESSIE EDELSTENENHoe staan edelstenen in relatie tot sieraden? Deze infosessie focust op de diverse edelstenen en hun symbiose met het juweel.

  Een stijlvol programma op maat samenstellen?

  Wij helpen je graag. Mail naar groepsbezoeken

  @hasselt.be en we nemen contact

  met je op.

  Huis Pauwels Spaenjers Maastrichterstraat 64-66 3500 Hasselt + 32 11 23 28 51 www.pauwelsspaenjers.eu

  IN FO

 • 30 | | 31

  STADSWANDELING SMAAKROUTE MET PROEVERTJESEen gids neemt je mee naar de meest unieke en smaak-volle adresjes van Hasselt. Winkels, maar ook cultuurhuizen en culinaire adresjes. Je wisselt de bezoekjes af met lokale specialiteiten zoals speculaas, een borreltje, een Hoofd-stad van de Smaak-praline, Herkenrode-biertje of koffie met een Hasselt-macaron.

  Volop proeven

  Startlocatie: naar keuze

  Elke dag

  Groepstarief: 8,50 p.p.

  Prijs gids: 60 (max. 20 pers.)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  FOO DIES

  FOR FOODIES

  Start je groepsbezoek in stijl. Na een persoonlijke ontvangst bij Toerisme Hasselt geniet je van een koffie mt Hasseltse zoetjes in het Smaaksalon. Een film geeft je al een eerste impressie van de stad. Iedereen krijgt ook een postkaart om zelf bij te houden of meteen gratis te versturen.

  Vip-ontvangst

  Locatie: Toerisme Hasselt

  Groepstarief: 4 p.p.

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 45

  CULINAIRE WANDELING HAP & STAPDeze culinaire wandeltocht voert je langs de gezelligste eethuizen en culinaire restaurants van Hasselt. Strek tussen elk gerecht je benen samen met een gids en schuif daarna telkens opnieuw lekker aan!

  Culinaire wandeling

  Elke dag

  Groepstarief: 49 p.p.

  Prijs gids: 120 (max. 15 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 5 u.

  STADSWANDELING - LEKKERBEKKENROUTE Wandel door de binnenstad en ervaar van op de eerste rij hoe lekker Hasselt is. Onderweg geniet je van typische streekproducten zoals Hasseltse pat, Limburgse kaas, jenever, speculaas, soep en andere smaakvolle proevertjes.

  Voor lekkerbekken

  Startlocatie: Toerisme Hasselt

  Elke dag behalve zondag en maandag

  Groepstarief: 9,90 p.p.

  Prijs gids: 60 (max. 20 pers.)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  VIP

  VIP-ONTVANGST

  FOO DIES

  FOR FOODIES

  PROEVENPROEVEN

 • | 33 32 |

  SUSHI-WORKSHOP IN DE JAPANSE TUINGroei uit tot een ware sushichef. Je leert hoe je verschillende soorten sushi maakt. Op je favoriete bereiding mag je nog wat langer oefenen. Eet je sushi ter plekke op of neem ze mee naar huis.

  Workshop sushi Locatie: Japanse tuin

  Groepstarief inkom: 4 p.p. (min. 15 pers.)

  Groepstarief workshop: 45 p.p. (min. 10, max. 20 deelnemers)

  Reserveren: www.japansetuin.be

  Duur: 1,5 u.

  Andere workshops in de Japanse tuin? Zie pag. 15 en 20.

  ABDIJSITE HERKENRODE WORKSHOP PIZZA BAKKENDe historische Tuiltermolen is een ide-aal decor voor een lekkere workshop. Start met een Herkenrode-biertje of lokaal appelsap en knabbeltjes. Daarna rol je samen met de bakker pizzadeeg uit en beleg je het. In de authentieke bakoven krijgt je pizza een unieke smaak. Geniet na met koffie n Lim-burgse vlaai.

  Workshop Locatie: Tuiltermolen, Abdijsite Herkenrode

  Alle dagen

  Groepstarief: 28 p.p. (min. 15, max. 35 pers.)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 3 u.

  JENEVERMUSEUM JENEVER FOR FOODIESVoormalig sterrenchef Giovani Oosters van het Smaaksalon bereidt amuses op basis van het beste wat land en zee te bieden hebben. Acht culinaire hapjes met vlees of vis, vier op en top Limburgse jenevers: dat is een smakelijke foodpairing.

  Jenever for foodies Elke dag tijdens openingsuren museum

  Groepstarief incl. toegang museum: 25 p.p. (min. 250 per groep)

  Inclusief: toegang museum en 8 proevertjes

  Prijs gids: 60 (max. 20 per groep)

  Opgelet: deelnemers zijn minimaal 18 jaar.

  Reserveren (min. 14 dagen op voorhand): [email protected] of + 32 11 23 98 60

  Duur: 2 u.

  FOODPAIRING CHOCOLADE & JENEVERProef hoe jenever en chocolade elkaar subtiel aanvullen. De hemelse pralines zijn ambachtelijk gemaakt door het befaamde Hasseltse chocoladehuis Boon.

  Foodpairing Elke dag tijdens openingsuren Jenevermuseum

  Groepstarief incl. toegang museum: 20 p.p. (min. 200 per groep)

  Inclusief: toegang museum en 8 proevertjes

  Prijs gids: 60 (max. 20 per groep)

  Opgelet: deelnemers zijn minimaal 18 jaar.

  Reserveren (min. 14 dagen op voorhand): [email protected] of + 32 11 23 98 60

  Duur: 2 u.

  WORKSHOPS

  PROEVERTJESWANDELING HERKENRODEWandel met een gids door de geschie-denis n de natuur van Abdijsite Her-kenrode. Onderweg smul je van his-toriek en heerlijke streekproducten. Je nipt van lokaal appelsap en proeft ook biologische koekjes van de boer en zelfs een lavendelpraline. Geniet na de wandeling nog van een Herkenrode-bier met abdijkaas.

  Proevertjeswandeling

  Startlocatie: Abdijsite Herkenrode

  Van dinsdag tot zondag

  Groepstarief: 9,90 p.p.

  Prijs gids: 60 (max. 20 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2,5 u.

  Meer Herkenrode? Kijk op pag. 9.

  JENEVER

  FOO DIES

  FOO DIES

  PROEVENPROEVEN

  Herkenrode vzw, Tuiltermolen Zolderse Kiezel 220 3511 Hasselt (Kuringen) + 32 11 33 43 70 www.herkenrode.be

  IN FO

  Japanse tuin Gouverneur Verwilghensingel 23 3500 Hasselt + 32 11 23 52 00 www.japansetuin.be

  Abdijsite Herkenrode Herkenrodeabdij 4 3511 Hasselt (Kuringen) + 32 11 23 96 70 www.abdijsiteherkenrode.be

  Jenevermuseum Witte Nonnenstraat 19 3500 Hasselt + 32 11 23 98 60 www.jenevermuseum.be

  IN FO

 • PROEVEN

  | 35 34 |

  BORRELTOCHT STADSWANDELINGWandel door de stad mt een gids, en ontdek het verhaal van de jenever in het verleden en het heden. Onderweg proef je van een klassieke borrel, een warm jeneverdrankje n een hippe jenevercocktail.

  Borreltocht

  Startlocatie: naar keuze

  Elke dag

  Groepstarief: 15,50 p.p. (min. 8 pers.)

  Prijs gids: 60 (max. 20 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  JENEVER-ARRANGEMENTHet beste van borrelend Hasselt. Een gids loodst je door het Jenevermu-seum, mt borreltje in het proeflokaal. Daarna voert hij/zij je door de stad langs locaties met een rijke jenever-geschiedenis. Je maakt onderweg een pitstop met een witteke in een Has-selts caf. Als aandenken krijg je een borrelglaasje mee naar huis.

  Borrelend programma

  Startlocatie: Jenevermuseum

  Hele jaar tijdens openingsuren Jenevermuseum

  Groepstarief incl. inkom museum: 10,50 p.p. (min. 15 pers.)

  Prijs gids: 120 (max. 25 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 4 u.

  COCKTAIL TASTING MET JENEVERHoe maak je de heerlijkste cocktails met jenever? Rob van hippe cocktail-bar Koks & Tales toont het je. Hij geeft ook tips over de mogelijkheden van je-never als cocktailingredint. Natuurlijk is proeven er ook bij.

  Cocktail Tasting

  Locatie: Koks & Tales

  Alle dagen

  Groepstarief: 25 p.p. (min. 15, max. 20 pers.)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 2 u.

  TASTING & FOODPAIRING IN JENEVERMUSEUMEerst een rondleiding door het Jenever-museum, daarna een lekkere tasting: het is de ideale combinatie. Of zoals we in Hasselt zeggen: eerst eentje om bij te leren, daarna eentje (of meer) om het af te leren.

  INITIATIE JENEVERDEGUSTATIE Hoe gebruik je al je zintuigen om ng meer van je borrel te genieten? Hier leer je het n maak je kennis met alle ingredinten van jenever. Je ontdekt ook de regionale verschillen.

  Initiatie Elke dag tijdens openingsuren Jenevermuseum

  Groepstarief: 15 p.p. (min. 150 per groep)

  Inclusief: toegang museum en initiatie

  Prijs gids: 60 (max. 15 per groep)

  Opgelet: deelnemers zijn minimaal 18 jaar.

  Reserveren (min. 14 dagen op voorhand): [email protected] of + 32 11 23 98 60

  Duur: 2 u.

  MASTERCLASS BELGISCHE JENEVERAPPELLATIESOok jenever kent beschermde appella ties. In groep proeven we er vier n bespreken ze. Zo krijg je een helder zicht op het Belgische jeneverlandschap.

  Masterclass Elke dag tijdens openingsuren Jenevermuseum

  Groepstarief incl. toegang museum: 15 p.p. (min. 150 per groep)

  Inclusief: toegang museum en 4 proevertjes

  Prijs gids: 60 (max. 20 per groep)

  Opgelet: deelnemers zijn minimaal 18 jaar.

  Reserveren (min. 14 dagen op voorhand): [email protected] of + 32 11 23 98 60

  Duur: 2 u.

  JENE VER

  Tip! Jenever for foodies? Kijk snel op pag. 33.

  Jenevermuseum Witte Nonnenstraat 19 3500 Hasselt + 32 11 23 98 60 www.jenevermuseum.be

  IN FO

  IN FO

  Koks & Tales Schrijnwerkersstraat 9 3500 Hasselt www.koksandtales.com

 • PROEVENPROEVEN

  | 37 36 |

  BINNENKIJKEN BIJ GRAANSTOKERIJ WISSELS Stoker-eigenaar Koen De Jans tovert de heerlijkste graanalcohol uit zijn stookinstallatie van 1948. Deze fraaie ambachtelijke stadsstokerij geeft voor jou al haar geheimen prijs. Na de rond-leiding volgt een uitgebreide proeverij.

  Rondleiding en proeverij Elke dag tussen 8 en 21 u.

  Groepstarief: 5 p.p. (vanaf 15 pers.)

  Kleinere groep: 75 Reserveren: [email protected] of + 32 11 26 26 00

  Duur: 1,5 u.

  BINNENKIJKEN BIJ T STOOKKOT Waar Hasselt overvloeit in Haspen-gouw: daar ligt deze sfeervolle stokerij. De ideale plek om fruitjenever te oog-sten. Maar ook andere geestrijke drank zoals graanjenever, biologische jene-ver en eau de vie komt hier tot leven. Na een rondleiding volgt een afzak-kertje.

  Rondleiding en drankje Na reservatie en elke tweede zondag van de maand (14 - 18 uur)

  Groepstarief: 4 p.p. (min. 10 pers.); incl. 1 drankje

  Reserveren: [email protected]

  Duur: 1 u.

  KROEGENTOCHT PROEVEN VAN HASSELTS BIEREen gids voert je langs typisch Has-seltse cafs. Onderweg luister je naar leuke anekdotes over de kroegen en hun vroegere bewoners. Je proeft ook van drie Hasseltse bieren, opgediend met een cultuurhistorisch kraagje.

  Kroegentocht Startlocatie: naar keuze

  Elke dag

  Groepstarief: 7 p.p.

  Prijs gids: 90 (max. 20 pers. per gids)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 3 u.

  HASSELTSE BIEREN

  BROUWERIJ JESSENHOFKE RONDLEIDING MET DEGUSTATIEIn Kuringen, niet ver van Abdijsite Her-kenrode, ligt een boeiende artisanale huisbrouwerij. Hier maak je kennis met het brouwproces n de huisgemaakte bieren. Daarna test je de smaakpa-pillen. Na de proeverij ga je naar huis met een dosis bierkennis en een uniek proefglas.

  Rondleiding met proeverij Locatie: Brouwerij Jessenhofke

  Alle dagen

  Groepstarief: 15 p.p. (min. 15 pers. per groep)

  Reserveren: [email protected]

  Duur: 2 u.

  CITY BEER GOLF HASSELT Het stadscentrum van Hasselt veran-dert in n leuk golfterrein. Mik met je golfballetje op de aangeduide doelen n stop regelmatig om een biertje te proeven. Vier holes, drie bierstops: das een ideale mix.

  Golfen en drinken Groepstarief: 25 p.p. (min. 8 pers. per groep)

  Reserveren: www.city-golf.be

  Duur: 2,5 u.

  JENE VER

  BIE REN

  t Stookkot Oppenstraat 73 3512 Hasselt (Stevoort) + 32 474 73 23 20 www.stookkot.be

  Graanstokerij Wissels Normandistraat 12-14 3500 Hasselt + 32 11 26 26 00 + 32 476 599 525 www.stokerijwissels.be

  IN FO

  City Golf + 32 498 39 56 94 www.city-golf.be

  IN FO

  Brouwerij Jessenhofke Jessenhofstraat 8 3511 Hasselt (Kuringen) www.jessenhofke.be

  IN FO

 • PROEVENPROEVEN

  38 |

  RESTAURANTS VOOR GROEPEN

  Lekker ontbijten, lunchen of dineren in groep? Van bistro over culinaire vernieuwer tot gastronomische topper?

  Wij reserveren het graag voor jou.

  De BoulevardKattegatstraat 1

  tel. + 32 11 26 35 23 www.hihasselt.com

  De CoeckepanneSchrijnwerkersstraat 10

  tel. + 32 11 72 04 86 www.decoeckepanne.be

  De Goei GoestingZuivelmarkt 18

  tel. + 32 11 32 52 82 www.degoeigoesting.be

  De Markt/DrugstoreGrote Markt 8-10

  tel. + 32 11 22 80 08 www.demarkthasselt.be

  De Paardenstallen (op Abdijsite Herkenrode)

  Herkenrodeabdij 5 tel. + 32 11 36 23 61

  www.depaardenstallen.be

  De Volksmacht Mgr. Broekxplein 6

  tel. + 32 11 22 44 56

  FlorianFruitmarkt 22

  tel. + 32 11 22 15 25 www.florianhasselt.be

  Hassotel Sint-Jozefsstraat 2 tel. + 32 11 23 06 55

  www.hassotel.be

  Het Borrelhuis Witte Nonnenstraat 28

  tel. + 32 11 24 32 28 www.borrelhuis.be

  HooghuisLombaardstraat 6

  tel. + 32 11 22 91 97 www.hooghuis-hasselt.be

  KookpuntHemelrijk 13

  tel. + 32 11 72 79 69 www.kookpunt.be

  KoperTorenplein 8

  tel. + 32 11 77 00 00 www.radissonblu.com

  PlazzaGrote Markt 14

  tel. + 32 11 20 10 31 www.plazzahasselt.be

  PreuveriePaardsdemerstraat 21

  tel. + 32 11 20 14 11 www.preuverie.be

  SmaaksalonMaastrichterstraat 61

  tel. + 32 490 56 62 99 www.smaaksalon.be

  Taratata Kempische Kaai 7C

  tel. + 32 11 23 47 67 www.taratata.be

  The Century Leopoldplein 1

  tel. + 32 11 22 47 99 www.thecentury.be

  Theatercaf Kunstlaan 5

  tel. + 32 11 85 90 75 www.theatercafe.be

  t Kleine Genoegen Raamstraat 3

  tel. + 32 11 22 57 03 www.kleinegenoegen.be

  Een smakelijk programma op maat

  samenstellen? Wij helpen je graag. Mail naar

  [email protected] en we nemen contact

  met je op.

  RESTO

  | 39

 • OMGEVING VERKENNEN

  | 41 40 |

  HET NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN25 MET DE AUTOHet enige nationaal park in Belgi ligt maar 25 van Hasselt verwijderd. Schaduwrijke bossen, geurige bloe-men, paarse heidevelden, grindplas-sen, mooie vergezichten: de wandel-gebieden loodsen je tot in het hart van de ongerepte natuur. Het nationaal park heeft zes toegangspoorten mt ruime parking, horeca en boeiende gezinsattracties.

  DE LIMBURGSE MIJNSTREEK25 MET DE AUTOStatige schachtbokken, torenhoge terrils met wandelpaden, prachtig ge-restaureerde mijngebouwen, boeiende musea waar je in de voetsporen van de mijnwerkers treedt: de Limburgse Mijnstreek is uniek. Vanuit Hasselt ben je op 25 minuten in Beringen, Winter-slag of Zolder. Naar Eisden duurt het ietsje langer: 40.

  LUIK EN MAASTRICHT40 MET DE AUTODe prins-bisschop van Luik en de Ro-meinen in Maastricht: ze keken beiden uit over de majestueuze Maas. Luik en Maastricht zijn twee cultuurparels die je vlot vanuit Hasselt bereikt. Eeuwen-oude gebouwen, musea, een boeiende cultuur Stof genoeg om je dag in te vullen, en dan s avonds weer lekker thuis te komen in de gemoedelijkheid van de Hoofdstad van de Smaak.

  DE HAZELAARROUTEVerken met je autocar de belangrijkste bezienswaardig-heden en natuurgebieden van Hasselt. Een gids komt aan boord voor de 60 km lange tocht en geeft gepassioneerd uitleg. Je houdt een tussenstop aan Abdijsite Herkenrode of aan de kapel van Spalbeek.

  Hazelaarroute

  Startlocatie: Busparking Koning Boudewijnlaan

  Alle dagen

  Prijs gids: 90 (1 gids per autocar)

  Reserveren: www.visithasselt.be

  Duur: 3 u.

  FIETS

  Vanuit Hasselt liggen enkele prachtige locaties binnen fiets-bereik. Het fietsroutenetwerk Limburg voert je er vlot naar-toe. Noteer gewoon de nummers van de knooppunten en fiets comfortabel je lus. Enkele mogelijke toppers: Zonhoven, natuurgebied De Wijers met zijn vele vijvers en Bokrijk met zijn Openluchtmuseum. Voor wie iets meer jus in de benen heeft liggen Haspengouw, het Nationaal Park Hoge Kempen, de mijnsites van C-mine in Winterslag en be-MINE in Berin-gen binnen trapbereik.

  Fiets huren aan het station van Hasselt of in Abdijsite Herkenrode? Zie pagina 44.

  AUTO CAR

  ZONHOVEN EN DE WIJERS 15 MET DE AUTOZonhoven ligt in het hart van De Wijers, een sprookjesachtig natuurgebied met meer dan 1000 vijvers, boordevol wa-tervogels en zeldzame planten. Volg de wandelroutes aan de Platwijers, ontdek de paarse heidelandschappen van De Teut en laat je betoveren door de mysterieuze Holsteen. Deze steen met gaten werd gebruikt door boeren in de prehistorie om hun stenen te po-lijsten.

  BOKRIJK15 MET DE AUTOBokrijk is elke keer anders. De ene keer bezoek je het Openluchtmuseum en waan je je op het Vlaamse platteland in het begin van vorige eeuw. De vol-gende keer duik je onder in de revolu-tionaire jaren 60. Nog wat later probeer je de grootste openluchtspeeltuin van Vlaanderen uit of vergaap je je aan de hedendaagse invulling van oude am-bachten. Een heerlijk dagje uit.

  HASPENGOUW22 MET DE AUTOD fruitstreek van Belgi kenmerkt zich door glooiende heuvels met boom-gaarden, vierkantshoeves, kastelen en kerkdorpjes. Maar vergis je niet: Has-pengouw heeft ook een rijk verleden. Historische steden zoals Sint-Truiden, Borgloon, Bilzen en Tongeren pronken nog altijd met eeuwenoude monu-menten en gezellige stadskernen.

  AUTO

  Hasselt is een schitterende uitvalsbasis voor enkele van de mooiste troeven van Limburg n daarbuiten. We inspireren je graag met enkele toppers.

  Een programma op maat samenstellen?

  Wij helpen je graag. Mail naar

  [email protected] en we nemen

  contact met je op.

  OMGEVING VERKENNEN

 • LOGERENLOGEREN

  | 43 42 |

  HOTELS Charmehotel Het Menneke**5 kamers (stadscentrum)

  Maastrichterstraat 48, 3500 Hasselt, + 32 11 32 31 34, + 32 477 27 53 02, [email protected], www.hetmenneke.be

  Charmehotel t Hemelhuys*** 8 kamers (stadscentrum)

  Hemelrijk 15, 3500 Hasselt, + 32 11 35 13 75, [email protected], www.hemelhuys.be

  Charmehotel Villa Saporis***8 kamers en 2 suites (stadscentrum)

  Kuringersteenweg 124, 3500 Hasselt, + 32 11 91 09 23, [email protected], www.saporis.be

  Dai Hotel***9 kamers (landelijke omgeving)

  Genkersteenweg 352, 3500 Hasselt, + 32 11 32 50 13, [email protected], www.dai-hotel.be

  De Groene Hendrickx*** 22 kamers (stadscentrum)

  Zuivelmarkt 25, 3500 Hasselt, + 32 11 28 82 10, [email protected], www.lodge-hotels.be

  De Wimmer*4 duplexkamers (landelijke omgeving)

  Luikersteenweg 516, 3501 Hasselt (Wimmertingen), + 32 11 21 55 38, [email protected], www.de-wimmer.be

  Hassotel ***35 kamers (stadscentrum)

  Sint-Jozefsstraat 2-10, 3500 Hasselt, + 32 11 23 06 55, [email protected], www.hassotel.be

  Holiday Inn Express Hasselt *** 89 kamers (stadscentrum)

  Thonissenlaan 37, 3500 Hasselt, + 32 11 37 93 00, [email protected], www.hiexpress.com/exhasselt

  Holiday Inn Hasselt **** 107 kamers (stadscentrum)

  Kattegatstraat 1, 3500 Hasselt, + 32 11 24 22 00, [email protected], www.hihasselt.com

  Hotel Marie**5 kamers alleen van zondagavond t.e.m. vrijdagmorgen (stadscentrum)

  Guffenslaan 47, 3500 Hasselt, + 32 11 21 03 70, [email protected], www.hotelmarie.be

  YUP Hotel *** 59 kamers (stadscentrum)

  Thonissenlaan 52, 3500 Hasselt, + 32 11 23 11 11, [email protected], www.yuphotel.com

  Parkhotel ***28 kamers (landelijke omgeving)

  Genkersteenweg 350, 3500 Hasselt, + 32 11 21 16 52, [email protected], www.parkhotel-hasselt.be

  Pax*9 kamers (stadscentrum)

  Grote Markt 16, 3500 Hasselt, + 32 11 22 38 75, [email protected], www.hotelpax.be

  Radisson Blu Hotel, Hasselt **** 126 kamers (stadscentrum) Torenplein 8, 3500 Hasselt, + 32 11 77 00 00, [email protected], www.radissonblu.com/hotel-hasselt

  Park Inn by Radisson Hasselt ***84 kamers (stadscentrum) Torenplein 9, 3500 Hasselt, + 32 11 77 00 00, [email protected], www.parkinn.com/hotel-hasselt

  Opening voorzien vanaf 1 juni 2017

  The Century**10 kamers (stadscentrum) Leopoldplein 1, 3500 Hasselt, + 32 11 22 47 99, [email protected], www.thecentury.be

  Vous l Vous***8 kamers (landelijke omgeving) Wimmertingenstraat 76, 3501 Hasselt (Wimmertingen), + 32 11 74 81 85, [email protected], www.vouslevous.be

  GASTENKAMERSAan de Lombaardhof1 kamer (stadscentrum) Lombaardstraat 42, 3500 Hasselt, + 32 11 22 96 79, www.aandelombaardhof.com, [email protected]

  Abeljano****1 kamer (landelijke omgeving)

  Smetstraat 36, 3501 Hasselt (Wimmertingen), + 32 495 53 24 27, [email protected], www.bed-and-breakfast-hasselt.be

  Amuse-Couche***4 kamers (landelijke omgeving)

  Herkenrodebosstraat 86, 3511 Hasselt (Kuringen), + 32 11 75 05 75, [email protected], www.amuse-couche.be

  Bij Lieve en Jos**6 kamers (landelijke omgeving)

  Heidestraat 51, 3500 Hasselt, + 32 11 22 10 85, + 32 496 73 67 42, [email protected], www.bijlieveenjos.be

  Bloonwinning****6 kamers (landelijke omgeving)

  Oosterbeekstraat 60, 3500 Hasselt (Sint-Lambrechts-Herk), + 32 496 99 38 11, [email protected], www.bloonwinning.be

  Chambres bHtes****4 kamers aan boord van het schip Le Fabuleux Destin (stadscentrum)

  Kempische Kaai 68, 3500 Hasselt, + 32 476 23 29 41, [email protected], www.chambresbhotes.be

  De Kiezel**** 4 kamers (landelijke omgeving)

  Kiezelstraat 71, 3500 Hasselt (Godsheide), + 32 478 21 55 22, + 32 11 76 17 44, [email protected], www.dekiezel.com

  De Pommerie***2 kamers (landelijke omgeving)

  Runkstersteenweg 505, 3500 Hasselt, + 32 486 20 32 32, [email protected], www.depommerie.be

  Guesthouse Dusart**5 studios (stadscentrum)

  Congostraat 9, 3500 Hasselt, + 32 475 32 54 29, [email protected], www.guesthousedusart.be

  Het Koetshuis***5 kamers (landelijke omgeving)

  Sint-Maartenplein 56, 3512 Hasselt (Stevoort), + 32 11 74 44 78, [email protected], www.koetshuis.be

  Het Witte Huys****2 kamers (landelijke omgeving)

  Luikersteenweg 248 C, 3500 Hasselt, + 32 497 15 20 00, [email protected], www.hetwittehuys.be

  Het Zummerheem*8 kamers (landelijke omgeving)

  Schuurstraat 5, 3511 Hasselt (Stokrooie), + 32 475 76 16 28, + 32 473 97 27 25, [email protected], www.zummerheem.be

  Le Petit Vlo***4 kamers (stadscentrum)

  Maastrichtersteenweg 152, 3500 Hasselt, + 32 479 83 69 01, [email protected], www.lepetitvelo.be

  Le Refuge****4 kamers (landelijke omgeving)

  Kiewitstraat 247, 3500 Hasselt (Kiewit), + 32 11 33 26 64, [email protected], www.lerefugekiewit.be

  JEUGDHERBERG Hostel H 120 bedden (40 kamers met 2 tot 6 bedden) (stadscentrum)

  Spoorwegstraat 80, 3500 Hasselt, + 32 11 45 50 81, [email protected], www.jeugdherbergen.be/hasselt

  VAKANTIELOGIES6 Zinnen4 kamers (stadscentrum)

  Luikersteenweg 6, 3500 Hasselt, + 32 477 56 54 99, [email protected], www.6zinnen.be

  VAKANTIEWONINGENAbeljano****Vakantiehuisje tot 6 pers. (landelijke omgeving)

  Smetstraat 36, 3501 Hasselt (Wimmertingen), + 32 495 53 24 27, [email protected], www.bed-and-breakfast-hasselt.be

  Het Demerhuisje****Vakantieappartement voor 2 pers. (stadscentrum)

  Demerstraat 42, 3500 Hasselt, + 32 475 57 74 08, [email protected], www.deferme.be/demerhuisje

  Stadshuisje 36****Vakantiewoning tot 6 pers. (stadscentrum)

  Gaarveldstraat 36, 3500 Hasselt (Runkst), + 32 11 27 55 44, + 32 494 45 31 47, [email protected], www.stadshuisje36.be

  LO GIES

  LO GIES

  Maris Logies****5 kamers (landelijke omgeving)

  Van Groesbeekstraat 6, 3511 Hasselt (Kuringen), + 32 11 25 03 18, + 32 477 26 67 40, [email protected], www.marislogies.be

  t Goed Leven***3 kamers (landelijke omgeving)

  Sint-Amandusstraat 32, 3511 Hasselt (Stokrooie), + 32 494 86 48 04, [email protected], www.tgoedleven.be

  Villa des Roses***2 kamers (stadscentrum)

  Luikersteenweg 66, 3500 Hasselt, + 32 476 48 46 93, [email protected], www.villadesroseshasselt.be

  Wellness Hasselt B&B****3 kamers (landelijke omgeving)

  Tulpinstraat 33, 3500 Hasselt (Kiewit), + 32 11 27 43 76, [email protected], www.wellnesshasselt.be

  Een uitgeslapen en gastvrij

  meerdagenprogramma op maat samenstellen?

  Wij helpen je graag. Mail naar [email protected]

  en we nemen contact met je op.

  www.toerismevlaanderen.be/toegankelijkheidslabel

 • BELEVENPRAKTISCH

  44 |

  HOE BOEK IK MIJN GROEPSBEZOEK?Zin in een daguitstap of groeps-verblijf met je groep, vereniging, bedrijf, vriendenkring, Reserveer via www.visithasselt.be. Wil je lunchen of dineren in groep? Vermeld dit. Wij reserveren een restaurant voor jou. Wil je blijven overnachten? Bekijk dan onze lijst op pagina 42-43 en maak je keuze.

  Nog geen idee welk programma je wilt samenstellen? Wij helpen graag. Neem contact op met Toerisme Hasselt op een weekdag, tussen 9 en 17 u. Bel + 32 11 23 95 42 of mail naar [email protected]

  INFO

  PRAKTISCH

  ZIJN ER PROGRAMMAS VOOR MINDERVALIDEN?Ja. Blinden en slechtzienden, slecht-horenden, rolstoelpatinten We stippelen een mooi programma uit dat perfect aansluit bij de wensen n mogelijkheden van jouw groep.

  ZIJN ER PROGRAMMAS VOOR SCHOLEN OF KLASSEN?Jazeker. Ook hier: we overleggen graag met jou en gieten je educa -tieve wensen en verwachtingen in een leuk programma. Kijk snel op www.visithasselt.be/scholen

  WAT ALS ONZE GROEP HEEL KLEIN IS?Geen probleem. We kunnen de meeste programmas ook uitwerken voor kleinere groepen. Vraag ons gerust naar alle mogelijkheden.

  WAAR KAN IK EEN FIETS HUREN?Een Fietsparadijs Limburgfiets reser-veren kan via het gratis nummer 0800 96 96 7 (optie 2). Vanuit het buitenland: + 32 495 52 42 26.

  Meld of je de fiets afhaalt aan het station van Hasselt of aan Abdijsite Herkenrode.

  Fietspunt Station Hasselt: Stationsplein 2-6, 3500 Hasselt.

  Fietspunt Abdijsite Herkenrode: Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt (Kuringen).

  Info en openingsuren voor beide locaties: www.visithasselt.be

  HOEVEEL KOST EEN HUURFIETS?Prijs Fietsparadijs Limburgfiets: 10 per dag.

  WAAR PARKEER IK DE AUTOCAR?Autocars mogen niet in het stads-centrum. Er is een gratis parking langs de Koning Boudewijnlaan. Die invalsweg ligt op wandelafstand van het centrum. De tien parkeerplaatsen voor autocars zijn altijd beschikbaar behalve tijdens Hasselt Kermis (23 september t.e.m. 1 oktober 2017). GPS: Koning Boudewijnlaan, 3500 Hasselt

  ZIJN ER OOK PROGRAMMAS OP MAAT?Ja, die stellen we met plezier voor jou sa men. Neem gerust contact op met ons.

  WAT ZIJN DE FACTURATIEGEGEVENS?Toerisme Hasselt

  IBAN: BE84 4500 6085 8159

  BIC: KREDBEBB

  Ondernemingsnr.: BE 0207 466 964

  Opgelet: Alle vermelde prijzen zijn voor particulieren. Toerisme Hasselt is niet verantwoordelijk voor eventuele prijswijzigingen.

  Groepsbezoek Hasselt

  Toerisme Hasselt Maastrichterstraat 59 3500 Hasselt + 32 11 23 95 42 [email protected] www.visithasselt.be

  Handig! Voor groepen

  kunnen we de fietsen ook brengen naar een bestemming

  naar keuze.

  | 45

 • ETHIAS ARENA

  SKATEPARK

  VERSUZ

  OUDEGEVANGENIS

  PLOPSA INDOOR

  UNIVERSITEITHASSELT

  11

  6

  4

  14

  15 8

  1

  1

  2

  2

  3

  4412

  5

  3

  6

  7

  10

  5

  13

  28

  166

  -

  NAM

  UR

  RUNKSTERKIEZEL

  JESSA ZIEKENHUISCam

  pus Virga Jesse

  JESSA ZIEKENHUISCam

  pus Salvator

  9

  12

  10

  13

  1314

  18

  10

  11

  12

  1315

  14

  11

  16

  17

  GRO

  TE BREEM

  STRAAT

  Koekerellenpad

  PARKLAAN

  12

  1

  | 47 46 |

  Autosnelw

  eg

  Verkeerslichten

  Waterw

  egen

  Sp

  oorwegen

  Verplichte rijrichting

  Verkeersvrije straten

  Kerk

  Ziekenhuis

  WC

  Parking

  Overd

  ekte parking

  Autob

  ahn

  Straenam

  pel

  Wasserlufe

  Eisenb

  ahn

  Ob

  ligatorische Fahrtricht.

  Verkehrsfreie Straen

  Kirche

  Krankenhaus

  WC

  Parkp

  latz

  b

  erdachter P

  arkplatz

  Autoroute

  Feux de signalisation

  Cours d

  'eau

  Chem

  ins de fer

  Sens ob

  ligatoire

  Rues p

  itonnires

  Eglise

  Hp

  ital

  WC

  Parking

  Parking couvert

  Highw

  ay

  Trafc lights

  Watercourses

  Railw

  ays

  One-w

  ay streets

  Trafc-free streets

  Church

  Hosp

  ital

  WC

  Parking

  Covered

  parking

  Postkantoor

  Informatiekantoor

  Monum

  ent

  Watertoren

  Postam

  t

  Information

  Denkm

  al

  Wasserturm

  Bureau d

  e poste

  Bureau d

  'information

  Monum

  ent

  Chteau d

  'eau

  Post-ofce

  Information ofce

  Monum

  ent

  Water tow

  er

  Watersp

  ortW

  assersport

  Sp

  orts nautiques

  Aq

  uatic sports

  P ARK &

  RIDE

  Musea M

  usesM

  useen Museum

  s

  Literair Museum

  Muse de la littrature

  Literaturmuseum

  Literary Museum

  Museum

  Pater Valentinus Paquay Heilig Paterke

  Muse du Pre Valentin Paquay

  Jenevermuseum

  Muse du genivre

  Geneverm

  useum G

  enever Museum

  Beiaardtoren M

  use du carillonG

  lockenspielmuseum

  Carillon M

  useum

  Modem

  useum H

  asselt Muse de la m

  ode M

  odemuseum

  Fashion Museum

  Stadsmuseum

  Het Stadsm

  us M

  use comm

  unal Stdtisches M

  useum M

  unicipal Museum

  Sint-Quintinuskathedraal C

  athdrale K

  athedrale Cathedral

  Stadhuis LHtel de ville

  Rathaus Tow

  n hall

  Virga Jessebasiliek B

  asilique B

  asilika Basilica

  Nuttige adressen A

  dresses utilesN

  tzliche Adressen U

  seful addresses

  Toerisme H

  asselt O

  ffice du Tourisme de H

  asselt

  T ourist Information H

  asselt

  Huis - M

  aison Haus H

  ouse de Corsw

  aremSm

  aaksalon Le Salon d

  u G

  ot

  Geschm

  ackssalon Salon

  of Taste

  Politie Police Polizei Police station

  Postkantoor Poste Postam

  t Post office

  Provinciale Bibliotheek B

  ibliothque B

  ibliothek Library

  Provinciehuis Maison provinciale

  Provinzhaus County hall

  Trein- en Busstation en Fietspunt

  Gare et station dautobus Z

  ug- und Busbahnhof

  Railw

  ay station and bus terminal

  Jessa Ziekenhuis (C

  ampus V

  irga Jesse)H

  pital Krankenhaus H

  ospital

  Jessa Ziekenhuis (C

  ampus Salvator)

  Hpital K

  rankenhaus Hospital

  Stadsarchief Archives m

  unicipales Stadtarchiv M

  unicipal archives

  Hotels H

  tels

  Charm

  ehotel Het M

  enneke**M

  aastrichterstraat 48

  Charm

  ehotel t Hem

  elhuys *** H

  emelrijk 15

  Charm

  ehotel Villa Saporis ***

  Kuringersteenw

  eg 124

  Dai H

  otel ***G

  enkersteenweg 352

  De G

  roene Hendrickx ***

  Zuivelm

  arkt 25

  De W

  imm

  er*Luikersteenw

  eg 516

  Different H

  otel Hasselt **

  Thonissenlaan 52

  Hassotel ***

  Sint-Jozefsstraat 2-10

  Holiday Inn Express H

  asselt *** Thonissenlaan 37

  Holiday Inn H

  asselt ****K

  attegatstraat 1

  Hotel M

  arie**G

  uffenslaan 47

  Parkhotel***G

  enkersteenweg 350

  Pax * G

  rote Markt 16

  Ontspanning Loisirs

  Entspannung Recreation

  Cultuurcentrum

  Le centre culturelK

  ulturzentrum C

  ultural centre

  Megadisco Versuz D

  iscothque D

  iskothek Discotheque

  Dom

  ein Kiew

  it Le domaine naturel de K

  iewit

  Naherholungsgebiet N

  ature reserve

  Grenslandhallen - Ethias A

  rena - Plopsa Indoor V

  eranstaltungshallen Halls for events

  Kaperm

  olenpark Parc Park

  Kinepolis C

  inma

  Kino C

  inema

  Z w

  embaden Piscines

  Schwim

  mbder Sw

  imm

  ing pools

  Ijsschaatsbaan Patinoire Schlittschuhbahn Ice-rink

  Golfterrein Terrain de golf

  Golfplatz G

  olf-course

  Rederij Lim

  burgia Arm

  ement fluvial

  Reederei Shipping com

  pany

  Kunstencentrum

  BELG

  IE Centre artistique

  Kunstzentrum

  Arts centre

  Muziekcentrum

  Muziekodroom

  C

  entre musical M

  usikzentrum M

  usic centre

  1

  2

  3

  4

  5

  6

  Beziensw

  aardigheden Curiosits

  Sehenswrdigkeiten Sights

  Begijnhof B

  guinage B

  eginenhof Beguinage

  Abdijsite H

  erkenrode Abbaye

  Abtei A

  bbey

  1

  2

  Japanse Tuin Jardin japonais Japanischer G

  arten Japanese garden 3

  Sint-Rochuskerk (Paterkeskerk) Eglise

  Kirche C

  hurch

  Oud-K

  erkhof Le vieux cimetire

  Alter Friedhof O

  ld churchyard

  Prinsenhof Palais princier Prinzenhof Princes residence

  4

  5

  6

  7

  8

  9

  Park Natuur &

  Cultuur Parc N

  ature & C

  ulture Park N

  ature & C

  ulture

  Z33 - huis voor actuele kunst - C

  entre artistique K

  un

  stzentru

  m A

  rts centre

  10

  11

  Kapel van Spalbeek

  Chapelle K

  apelle Chapel

  12

  Limburg Lavendel

  Lavende Lavendel Lavender

  De tuin van D

  ina Deferm

  e Jard

  in

  Garten

  G

  arden

  13

  14

  1

  2

  3

  4

  5

  6

  7

  8

  9

  10

  Welzijnscam

  pus, A. R

  odenbachstraat 20

  11

  Gerechtsgebouw

  palais de justice1

  2

  1

  2

  3

  4

  5

  6

  7

  8

  9

  10

  1

  Gastenkam

  ers Cham

  bres dhtesG

  stezimm

  er Guest room

  s

  6 Zinnen

  Luikersteenweg 6

  Abeljano

  Smetstraat 36

  Am

  use-Couche

  Herkenrodebosstraat 86

  Bij Lieve en Jos

  Heidestraat 51

  Bo-N

  essK

  empische K

  aai 70

  Bloonw

  inningO

  osterbeekstraat 60

  Cham

  bres bHtes

  Kem

  pische Kaai 68

  De K

  iezelK

  iezelstraat 71

  De Pom

  merie

  Runkstersteenw

  eg 505

  Guesthouse D

  usartC

  ongostraat 9

  Het K

  oetshuisSint-M

  aartenplein 56

  Het W

  itte Huys

  Luikersteenweg 248 C

  Het Z

  umm

  erheemSchuurstraat 5

  Le Petit Vlo

  Maastrichtersteenw

  eg 152

  Le Refuge

  Kiew

  itstraat 247

  Maris Logies

  Van G

  roesbeekstraat 6

  Villa des R

  osesLuikersteenw

  eg 66

  Wellness H

  asselt B&

  BTulpinstraat 33

  1

  2

  3

  4

  5

  6

  7

  8

  9

  10

  11

  12

  Vliegveld A

  ero-Kiew

  itA

  rodrome Flugplatz A

  irfield1

  3

  Fietsroutenetwerk Lim

  burg

  96

  K

  nooppunt 96 aan de Manteliusstraat

  97

  K

  nooppunt 97 aan de Japanse Tuin

  Steegjes

  Passage

  Passage

  Passage

  11

  12

  13

  Radisson B

  lu Hotel, H

  asselt ****Torenplein 8

  The C

  entury **Leopoldplein 1

  Vous l V

  ous***W

  imm

  ertingenstraat 76

  14

  15

  16

  Gerichtsgebu

  de C

  ourthouse

  Gratis parking

  tegenover Carrefour

  en gratis stadsbus H8

  naar het stadscentrum

  G

  PSSporthal A

  lverberg H

  erkenrodesingel 33 350

  0 H

  asselt G

  rote Markt

  Parking gratuit en face du C

  arrefour et bus gratuit H

  8 en direction du centre G

  rote Markt

  Gratis Parkplatz

  gegenber Carrefour

  und gratis Bus H

  8 zum

  Stadtzentrum

  Grote M

  arkt

  Free parking opposite C

  arrefour and free bus H

  8 to the city-centre G

  rote Markt

  Ethias Arena - Plopsa Indoor

  Halles des foires

  Toerisme H

  asselt U

  iTpun

  tM

  aastrichterstraat 59

  Opgelet parkeren

  !

  Op en binnen de kleine ring

  Betalend parkeren van

  ma. tot en m

  et zat. van 9 tot 19u

  Tussen kleine en grote ringV

  olledig blauwe zone:

  parkeerschijf verplicht

  BE-3500 H

  asseltT +32 11 23 95 40toerism

  [email protected]

  ww

  w.hasselt.eu

  142V

  erbinding naar knooppunt 142

  143V

  erbinding naar knooppunt 143

  TB2015

  1 i

  Gerechtsgeb

  ouwG

  erichtsgebud

  eP

  alais de justice

  Courthouse

  2345678910

  11

  12

  13

  14

  Vakantiew

  oningen Maisons de vacances

  Ferienwohnungen H

  oliday houses

  Het D

  emerhuisje

  Dem

  erstraat 42Stadshuisje 36G

  aarveldstraat 361

  2

  15

  16

  17

  18

  Meer info over P&

  R op w

  ww

  .delijn.be

  TB2016

 • BELEVEN

  IN FO

  TOERISME HASSELTMaastrichterstraat 59

  BE - 3500 Hasselt T + 32 11 23 95 42

  [email protected] www.visithasselt.be

  COLOFONEindredactie: Toerisme HasseltVormgeving: TricolorCopywriting: Alfabetweter Verantwoordelijke uitgever: Karolien Mondelaers, schepen toerisme, Groenplein 1, 3500 HasseltOplage: 7000 ex.

  Alle informatie en prijzen vermeld in deze brochure zijn onder voorbehoud

  van fouten en wijzigingen.

  VISITHASSELT

  VISITHASSELT

  VISITHASSELT