GrimGram 2 - 2008

20
Grim Gram

description

Verenigingsblad der DSV Nieuwe Delft, jaargang 2008 uitgave 2

Transcript of GrimGram 2 - 2008

Page 1: GrimGram 2 - 2008

Grim Gram

Page 2: GrimGram 2 - 2008

2

Wij

van

Grim

Gra

wen

sen

u ve

el le

espl

ezie

r

nr 2 2008

Colofon

De grimgram is een uitgave van D.S.V. Nieuwe Delft, Sociëteit De Bolk.Buitenwatersloot 1-32613 TA Delfttel. 015 2126012

[email protected]

Veel van deze uitgave is redelijk vrij van copyright.Het overnemen van foto’s en tekeningen is met bronvermelding toegestaan.

BestuurVoorzitter: Xander VerheijSecretaris: Marie-Louise BrantjesThesaurier: Peter van GemertBarcom: Eric Stricker

RedactieBiem WibbensAafke van den BergMarie-Louise Brantjes

Inhoudsopgave

3. Redactioneel4. Presidentieel6. Kartoons7. Rouwadvertentie 18. OweeCom11. Een puzzel12. Rouwadvertentie214. Uit het archief15. De nieuwe bar17. Van de schatkistbewaarder18. Het dartseizoen 2007-200820. Ledenlijst

Page 3: GrimGram 2 - 2008

3

Wij van G

rimG

ram©

wensen u veel leesplezier

Van de redactie

Jaja lieve lezertjes, het is weer zover. Hier is alweer de tweede uitgave van jullie beminde lijfblad. Zoals te zien op de voorkant, zelfs algeheel bekend in Den Haag. Zoals de subtitel al beweerde bevinden zich dubbelportret-ten in dit blad, namelijk twee rouwadvertenties. De tegen-spraak zit hem in de schuimparty dat in het algemeen een gezellige aangelegenheid is.Onze eigen president zal ook van zich laten horen sa-men met de rest van het “kabinet”. Kortom, een politieke aangelegenheid met daarnaast genoeg ruimte voor de andere belangrijke zaken van het leven. Een nieuwe Grim Gram dus.

Vergeet niet meteen inspiratie op te doen voor het volgende nummer. De volgende deadline is:

5 september

Page 4: GrimGram 2 - 2008

4

Wij

van

Grim

Gra

wen

sen

u ve

el le

espl

ezie

r

nr 2 2008

Betutteling bij de Bolk.

Betutteling; het is iets waar je bijna overal wel iemand over hoort. De re-gering wil te veel voor ons regelen. Alles wordt vast-gelegd, je mag dit niet, dat wel, dit niet. Zo bij-voorbeeld ook het rookverbod dat sinds 1 mei van kracht is binnen de sociëteit. Al-lemaal door de betutteling waar iedereen blijkbaar zo op tegen is.Kijken we ech-ter op een veel kleinere schaal dan de Nederlandse Staat, namelijk puur en alleen de Bolk, dan lijkt het opeens de normaalste zaak van de wereld en gaat iedereen er eigenlijk automatisch vanuit dat in dit geval het bestuur alles regelt. Dit is in ieder geval een tendens die ik de laatste tijd zie. Het bestuur moet dit en dit en dat. Natuurlijk moet het bestuur bepaalde dingen regelen om de vereniging überhaupt draai-ende te houden. Maar het zou niet altijd het bestuur moeten zijn die achter feesten en activiteiten aan zit. Natuurlijk zijn wij er om de verschillende ideeën te ondersteunen, maar de nadruk zou meer moeten liggen bij initiatieven van de leden.

Page 5: GrimGram 2 - 2008

5

Wij van G

rimG

ram©

wensen u veel leesplezier

Want alle georganiseerde activiteiten zijn ook de verantwoor-delijkheid van de leden. Een andere verantwoordelijkheid voor iedereen is de algemene staat van de sociëteit. Want hoe leuk mijn bestuursfunctie ook is, het gaat nogal vervelen om standaard als schoonmaak-dienst op te moeten treden omdat er weer eens een teringzooi is gemaakt van de sociëteit. Natuurlijk is niet iedereen even toerekeningsvatbaar op het moment dat de teringzooi over het algemeen ontstaat, maar dit zou niemand tegen moeten hou-den om ook hier wat aan te doen. Het is namelijk iedereen zijn vereniging, niet een kroeg die door een kleine hoeveelheid mensen draaiend gehouden wordt.

Om er voor te zorgen dat er activiteiten en feesten georgani-seerd worden zijn er natuurlijk de verschillende commissies, maar ook daar komen jammer genoeg niet vaak genoeg zelf-standig uitgevoerde ideeën uit (uitzonderingen weten wie ze zijn). Samen met mijn bestuursgenootjes en het potentieel aankomend bestuur, zijn wij momenteel dan ook druk bezig om een andere aanpak te bedenken voor het commissieleven binnen de Bolk. Definitieve plannen zijn er nog niet, maar een iets serieuzere inslag zou de commissies ten goede komen. Zodra hier meer over bekend is worden jullie natuurlijk op de hoogte gehouden.Dus stop de betutteling binnen de Bolk!En laat het bestuur doen waar ze voor is, het draaiend houden en in goede banen lijden van alles wat door de leden wordt georganiseerd!

Xander

Page 6: GrimGram 2 - 2008

6

Wij

van

Grim

Gra

wen

sen

u ve

el le

espl

ezie

r

nr 2 2008

Bron: www.xkcd.com

Page 7: GrimGram 2 - 2008

7

Wij van G

rimG

ram©

wensen u veel leesplezier

Dankbaar voor de vele jaren trouwe dienst,Bedroefd uit nostalgisch oogpunt,

Verblijd over de tijdsbesparing van het nieuwe systeem,

Meld ik het overlijden van:

Girotel Zakelijk 5.0Zonder te lijden heengegaan tijdens de serverover-

dracht van het Huisch

De uitvaartdienst heeft reeds plaatsgevonden in de vorm van de ingebruikname van MijnPostbank.nl.

Penny

Page 8: GrimGram 2 - 2008

8

Wij

van

Grim

Gra

wen

sen

u ve

el le

espl

ezie

r

nr 2 2008

Van de OWeeCom

Natuurlijk kon een stukje van de OWeeCom niet ontbreken in deze grimgram. Vandaar het stukje dat nu voor je neus ligt. Je zult vast al wel eens gehoord hebben, of gemerkt heb-ben dat wij al hard aan de slag zijn met het voorbreiden van de KamerZoekDagen, Ladies Intro en natuurlijk de OWee. Misschien heb je zelfs de themapresentatie bijgewoond. In dit stukje zal van al deze activiteiten een korte stand van zaken langs komen.

KamerZoekDagen

Om maar eens te beginnen met de KamerZoekDagen. Deze zijn als eerst aan de beurt en worden gehouden op maandag 2, woensdag 4, vrijdag 6 (reserve), dinsdag 10 en donderdag 12 juni. Als het goed is, heb je een mail gehad, met hierin de vraag of je op een van deze dagen kan komen helpen. Om de dag voor de kamerzoekers goed te laten verlopen hebben wij voornamelijk nog een heleboel rondleiders en barmensen nodig. Dus heb je tijd, laat het nog even weten.Natuurlijk is iedereen op de dag zelf welkom om langs te komen, het is altijd leuk, om een gesprek aan te knopen met een kamerzoeker en hem te laten delen in de ervaringen die jij hebt. Anders kom je gewoon luisteren naar een van de bandjes die er spelen. Het beste bandje van de Kamer-ZoekDagen maakt namelijk ook kan om op te mogen komen treden in de OWee. Dus kom langs en laat ons weten wat je ervan vindt en maak er een gezellige avond van!

Page 9: GrimGram 2 - 2008

9

Wij van G

rimG

ram©

wensen u veel leesplezier

Ladies Intro

Tussen de KamerZoekDagen is er maandag 9 juni ook nog de Ladies Intro. Het is voor het eerst dat de Bolk hieraan mee werkt en wij willen wel een goede indruk achter laten. Op deze dag zullen er workshops gehouden worden, waar de vrouwen aan mee zullen doen. Wij hebben ook een tweetal workshops ingediend, we weten alleen op het moment dat we dit schrijven nog niet welke we mogen gaan uitvoeren. De ingediende opties zijn: De IKEA-kast-bouw-race (bouw zo snel mogelijk je kast) en een Bolk & Cooking: Cookies, Cake & Cocktails. Het is de bedoeling dat deze gehele dag er alleen maar vrouwen

aanwezig zijn om deze dag in goede banen te leiden. Ook hiervoor hebben we nog hulp nodig. Dus kijk in je agenda en geef door of je tijd

hebt, het belooft een leuke dag te worden!

OWee

En natuurlijk het belangrijkste, de OWee zelf. Er zijn al een hele-boel plannen op tafel geweest, waarvan er een aantal ook weer gelijk weg zijn geveegd, maar zo hoort het ook. Waarschijnlijk heb je ons hier al wel eens over zien vergaderen.

Foto: Erik Jansen

Page 10: GrimGram 2 - 2008

10

Wij

van

Grim

Gra

wen

sen

u ve

el le

espl

ezie

r

nr 2 2008

Als het goed is ben je ook op de themapresentatie geweest, waar wij het thema van het komende jaar “Blijf jezelf” hebben gepre-senteerd. Ook hebben we daar onze themakleuren (geel zwart) daar bekend gemaakt.

Het lijkt misschien nog ver weg, maar de vakantie en dus de OWee zijn al weer dichter bij dan je denkt. Zorg dat je die tijd vrijhoudt en help ons met het realiseren van een onvergetelijke OWee, voor jezelf, ons en de aankomende eerstejaars en hopelijk veel nieuwe, leuke, actieve leden.

Kortom, wij kunnen wel veel leuke dingen verzinnen, maar onthoud wel, dat jullie (de leden) de Bolk maken zoals hij is. Als je vragen opmerkingen, ideeën hebt laat het ons weten. Maar vooral als je tijd hebt (of denkt te hebben) om te hel-pen op een van de dagen!En voor de mensen met geld teveel, of met kennissen die geld te veel hebben, er zijn nog een heleboel dingen die je kunt sponsoren in de OWee. Neem hiervoor contact op met onze penningmeester Thomas.

bron: www.foksuk.nl

Page 11: GrimGram 2 - 2008

11

Wij van G

rimG

ram©

wensen u veel leesplezier

Een moeilijke puzzel

...het is moeilijk om je weg te vinden in de trein!

bron: http://kids.flevoland.to/puzzel/

Page 12: GrimGram 2 - 2008

12

Wij

van

Grim

Gra

wen

sen

u ve

el le

espl

ezie

r

nr 2 2008

Wijlen het Bouwkunde gebouw

Het Bouwkunde gebouw is niet meer. Als eerbetoon aan het op bijna veertig jarige leeftijd afgebrande gebouw volgt hier een stukje geschiedenis, het verhaal van het begin tot het einde van het Bouwkunde gebouw (wellicht ten overvloede voor de bouwkunde studenten).

Het beginDe afdeling Bouwkunde zelf bestaat al sinds 1900, maar had toen nog geen eigen gebouw. Bouwkunde was toen onderdeel van de Polytechnische Hogeschool die in 1905 zou worden verheven tot een Technische Hogeschool.In het allereerste begin was de afdeling gevestigd aan de Oude Delft 89 en 91 en later verhuisde zij naar het ruimere pand in de dezelfde straat op nummer 39a.

Het gebouwIn 1955 was het moment daar: de afdeling Bouwkunde zou een eigen gebouw krijgen. Dit gebouw moest, uiteraard, ontworpen worden door een (voormalige) docent van het vak architectuur aan de Technische Hogeschool.Er werd een prijsvraag uitgeschreven voor deze doelgroep enop 11 juni 1957 kwam ir. J.H. van den Broek als winnaar uit de race. Zijn ontwerp zou het nieuwe gezicht worden van de Bouwkunde afdeling.

Na de prijsuitrijking duurde het nog 13 jaar voordat het nieu-we gebouw in de Wippolder klaar was om in gebruik te worden genomen.

De sobere jaren zeventig stijl van het gebouw werd niet altijd ge-waardeerd en door sommigen geinterpreteerd als ‘kaal en lelijk’, maar gelukkig was het Bouwkunde gebouw wel gebruiksvriende-lijk.

Page 13: GrimGram 2 - 2008

13

Wij van G

rimG

ram©

wensen u veel leesplezier

IntermezzoOmdat ik het al meerdere keren te sprake hoorde komen wil ik even ingaan op het logo van de Technische Universiteit Delft. Juist ja, met die vlam erin.

Deze vlam representeert noch de straalmotoren van een vliegtuig, noch zonnevlammen, noch de oorzaak van het hoge CO2-gehalte in de lucht en noch een afbrandend gebouw. Nee, deze vlam is de vlam die de titaan Prometheus volgens de Oude Grieken naar de mens heeft gebracht.Prometheus (lettelijk vooruitzicht) had de mens gemaakt en stal het vuur van de goden om het aan de mens te geven. Met dit vuur kon de mens zich warm houden en gevaarlijke dieren op afstand houden. Het was belangrijke kennis voor de mensheid. Het was het mooiste geschenk dat een wezen zich kon wensen.

Het eindeHet vuur dat op dinsdag 13 mei het Bouwkunde gebouw deed afbranden was een ander vuur. Dit was de donkere kant van het vuur waar Prometheus vast voor gewaarschuwd heeft en die niet altijd te bedwingen is.Helaas deed dit vuur een deel van de belangrijke kennis en historische documenten die in het gebouw gevestigd waren afbranden. Ik hoop dat alle studenten van de faculteit Bouwkunde hun stu-die met niet al te veel vertraging kunnen afronden en dat nieuwe Bouwkunde studenten zich niet laten afschrikken door wat er gebeurd is.

bron:www.tudelft.nl

Page 14: GrimGram 2 - 2008

14

Wij

van

Grim

Gra

wen

sen

u ve

el le

espl

ezie

r

nr 2 2008

Uit het archief

Het door de in november 1958 geinstalleerde en inmiddels gedéchargeerde Commissie 1964 uitgebrachte lijvige rapport over de toekomst van het Corps geeft vele goede suggesties. Eén daarvan – een algemeen studentenbelang – is reeds geëf-fectueerd: het oprichten van een nieuwe gezelligheidsvereni-ging te Delft.…Nadat op 1 maart in de Corpsvergadering een motie was aan-genomen om te komen tot de oprichting van een nieuwe studentengezelligheidsvereniging te Delft, onder auspiciën van het Delftsch Studenten Corps, kon de Senaat reeds op 9 maart een commissie installeren die de noodzakelijke voorbereidin-gen hiervoor moest treffen.In september bleken 29 voor de eerste maal ingeschrevenen aan de Technische Hogeschool lid van deze vereniging te wil-len worden. Na een kamptijd te Elckersee (Schouwen), onder leiding van een aantal Corpsleden, werd de groep voor wat betreft zijn verenigingsactiviteiten gehuisvest in “De Bolk”, een vroegere meubelfabriek op de hoek van de Buitenwatersloot. In dit ruime pand zullen te zijner tijd een aantal leden kunnen gaan wonen en is reeds een zaaltje als “clubkamer” ingericht.De vooruitzichten voor deze nieuwe vereniging zijn gunstig zodat het zich laat aanzien dat dit initiatief van het Corps, dat in het begin in de D.S.R. van bepaalde zijde grote tegenstand ontmoette, geslaagd is. De auctor intellectualis van het expe-riment, de Heer Hanhart, kan met voldoening terugzien op de korte, doch heftige periode, waarin zijn ideeën vorm kregen.…

Page 15: GrimGram 2 - 2008

15

Wij van G

rimG

ram©

wensen u veel leesplezier

Hoewel aanvankelijk de Delftsche Studenten Raad zich enthou-siast toonde over het plan van het Corps een nieuwe gezel-ligheidsvereniging op te richten, bleken naderhand, toen de plannen in concreto konden worden getoond, vele bezwaren te bestaan. Vooral het huisvesten van deze op te richten vereni-ging heeft de Raad in grote beroering gebracht. Het feit, dat het géén tweede Corps zou worden, bleek een moeilijk te verwer-ken waarheid.

Uit: “Delftsche Studenten Almanak voor het jaar negentienhon-dered een en zestig”December 1960

De nieuwe bar – design classic voor de Bolk

IntroduksieEnkele goede plannen hebben de revue gepasseerd, maar de winnende klapper ontbreekt nog. Ik schrijf dit ’s avonds dus om met de woorden van de VeRa secretaris te schrijven uit de tijd dat ik nog de VeRa verga-deringen bijwoonde; alvast excuses voor de taalfouen. Aafke heeft me een mail gestuurd met daarin dat ik het stukje voor 9.00 uur am zater-dagochtend af moet hebben. Aafke, ga je echt zo vroeg op zaterdagoch-tend de Grim-Gram in elkaar zetten? Anyway….

OntwerpVoor de nieuwe bar voor de Bolk zijn 2 hoofdconcepten gepresenteerd; de bar tegen de muur links of de bar tegen de muur rechts. Een belang-rijk concept dat echter nog ontbreekt is om de bar aan het plafond te monteren. Deze oplossing klinkt wellicht wat onlogisch, maar dat komt voornamelijk omdat we het nu eenmaal niet zo gewend zijn. Een bar aan het plafond bied grote voordelen; je kunt de ruimte eron-der optimaal benutten en alles is geheel HACCP hygiënisch schoon te maken. Bij beschouwing is een bar aan het plafond zelf logisch te noemen. Bier stroomt namelijk (evenals vele vloeistoffen) van nature naar beneden. Als de tapkranen aan het plafond gemonteerd zouden zijn, stroomt het bier vanzelf rijkelijk naar beneden. Over ingewikkelde systemen met tanks, fusten en CO2 hoeven we dan helemaal niet meer

Page 16: GrimGram 2 - 2008

16

Wij

van

Grim

Gra

wen

sen

u ve

el le

espl

ezie

r

nr 2 2008

na te denken.

EigentijdsEen bar aan het plafond sluit geheel aan bij de vraag die de ALV-plagende brievenschrijver een tijd geleden stelde; wordt er wel op een academisch niveau over het barontwerp nagedacht? Een omgekeerd barontwerp lijkt de wereld op zijn kop te zijn, maar geeft een bijzondere ruimtelijke beleving. Het is niet voor niets dat het befaamde Nederlandse ontwerp-duo Viktor & Rolf over de wereld een over select aantal omgekeerde winkels beschikt. Zie de Upsidedown Boutique op het plaatje.. en ja, ik heb het ook in het echt gezien in Milaan.

KonklusieDe bar moet op z’n kop. Dit biedt grote voordelen en is bovendien net zo gaaf als de op-zijn-kopse winkels van Viktor & Rolf. Een niet omgekeerde bar zou kwaliteiten ontberen en net zo’n afknapper worden als de Blikjes wijn van C1000 (nu trouwens in de aanbieding voor € 0,69 p.s.)

Afbeelding: Artist impression van de nieuwe bar. Het nieuwe ontwerp weerspie-gelt het ruimtelijke effect van de omgekeerde bar

Eric V.

Page 17: GrimGram 2 - 2008

17

Wij van G

rimG

ram©

wensen u veel leesplezier

Van de Schatkistbewaarder

Zoals te zien is in een advertentie in deze GrimGram is Girotel recent overleden. Na de serveroverdracht van het Huisch kon hij zijn database niet meer vinden (de locatie hiervan wordt bij de installatie opgegeven). Een nieuwe installatie met een terug-gezette backup of gewoon de oude database wil niet werken. Een thesaurier die niet kan betalen is natuurlijk hetzelfde als een secretaris die niet kan schrijven of een barcom die niet kan tap-pen en dus heb ik snel MijnPostbank.nl aangevraagd. Dit werkt inmiddels, en binnenkort ga ik MijnPostbank.nl en Informer koppelen zodat ik gewoon alle bankzaken in het boekhoudpro-gramma kan uitvoeren.

Natuurlijk is er nu na het overlijden van Girotel één vraag die op ieders lippen ligt: “Waarom gebruikten wij in godsnaam nog Girotel?” Het antwoord hierop moet ik schuldig blijven, daar ik het hele jaar al van plan was over te gaan stappen zodra Infor-mer ook de incasso goed kon doen. Dit is een maand geleden gebeurd door een update naar een nieuwe versie en dus was ik in de komende weken sowieso al van plan over te stappen. Het overlijden van Girotel heeft dit alleen een paar weken vooruit geschoven.

Doordat de Bolkrekening vanaf nu ook alleen per e-mail ver-stuurd gaat worden (tenzij je aangeeft deze per post te willen ontvangen) kan ik binnenkort door twee klikken de Bolkrekening versturen en laten incasseren waar ik vroeger nog postzegels moest plakken en de te incasseren bedragen handmatig in Giro-tel moest invoeren. Lang leve de automatisering!

Penny

Page 18: GrimGram 2 - 2008

18

Wij

van

Grim

Gra

wen

sen

u ve

el le

espl

ezie

r

nr 2 2008

DARTSEIZOEN 2007-2008 De BOLK.

Dit jaar is er sportief en fanatiek gestreden om de felbegeerde prijzen op het dartbord achterin de soos. Er hebben maar liefst 35 verschillende mensen deelgenomen aan ten minste één tournooi. Onze president spant de kroon, want als enige heeft hij aan alle tournooien meegedaan (en alles meegemaakt, van het winnen van een tournooi tot een opgave wegens blessureleed, een unicum in de dartsport).

Xander was de eindwinnaar van het ranking-tournooi. Als zware underdog wist hij zich toch te plaatsen voor de finale. Daarin maakte hij gebruik van zijn overtuigende manipulatieve vaardigheden, waardoor hij uiteindelijk (geheel terecht) de overwinning op zijn sloffen binnenhaalde.

Als laatste tournooi werd de eerste BOLK EMBASSY gespeeld. Bij de dames waren er weinig verrassingen en troffen de favorieten elkaar in de finale. Hierin was Marie-Louise net iets sterker dan Maaike, waardoor zij zich een jaar lang de dartkonigin van de Bolk mag noemen. Bij de heren bereikte Sven geheel onverdiend de finale (Martijn liet hem terug komen van een 4-1 achterstand door 19 matchdarts onbenut te laten. Er loopt mo-menteel nog een onderzoek naar mogelijke omkoopschandalen), waarin hij een zelfverzekerde in topvorm verkerende Biem trof. De wedstrijd was van hoog niveau en de strijd ging gelijk op met kansen aan beide kanten. Uiteindelijk werd Sven geholpen door twee hoge no-scores van Biem (vanaf 105 en 81) en ging de 3de matchdart erin. Voor volgend jaar voor-spellen we nu alvast dat Biem de te kloppen man zal zijn (Alleen al omdat hij nu eigen pijlen heeft gekocht).

In totaal zijn er 157 deelnames geweest en werden er 249 officiële wedstrijden gespeeld. De meest populaire spelen waren tac-tics en 301. Bij de laatste zijn er in totaal 243 legs gegooid. Als je bij deze totalen alle oefenpotjes en probeer-worpen telt die buiten de competities om plaats hadden, dan is er dit jaar waanzin-nig veel gegooid. De kroegsportcom is dan ook trots op het resultaat.Wat erg opviel waren de prijzen die telkens in lelijkheid toenamen. Hier-onder is een overzicht gegeven van de personen die zo’n gedrocht in hun

Page 19: GrimGram 2 - 2008

19

Wij van G

rimG

ram©

wensen u veel leesplezier

kamer hebben staan. Sommige spelers hebben geluk dat er niet bij ieder tournooi een zilveren of bronzen medaille werd uitgereikt. MEDAILLE-SPIEGEL DART-TOURNOOI-EN2007-2008

GOUD ZILVER BRONS

Bullseye Sven Kevin Roy301 competitie Ruben Martijn Sven1001 bierronde Maaike Roy MartijnRondje bord Marie-Louise Daniël Biem / NielsTwintigen Renout Sven Eric VTac-tics Sven Biem Maaike/

Peter MNummerge-vecht

Joost Peter M Maaike

501 single leg Bart Diederik Chris/RoyFinischen Biem Niels Noor/XanderKiller Xander Biem/Niels/

Renout-

EMBASSY(Dames)

Marie-Louise Maaike Noor

EMBASSY(Heren)

Sven Biem Martijn/Renout

Alle behaalde resultaten, tournooiverslagen en ranglijsten kunnen nage-lezen worden in de kroegsportmap. Ga maar vast oefenen voor oktober 2008, want dan gaat het weer los!

Bedankt voor het meedoen en met sportieve groet

De Kroegsportcom

Page 20: GrimGram 2 - 2008