Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

49
Opgericht 7 augustus 1972 Clubblad van Korfbalvereniging de Granaet Pagina 24 Pagina 14 Het seizoen in foto’s Pagina 30 35e jaargang, nr. 6 juli 2011 Granaetappel In deze editie... www.kvdegranaet.nl Hoe gaat het nu met.....? Schoolkorfbal- toernooi succes!

description

Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

Transcript of Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

Page 1: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

Opg

eric

ht 7

aug

ustu

s 19

72 Clubblad van Korfbalvereniging de Granaet

Pagina 24 Pagina 14

Het seizoen in foto’s

Pagina 30

35e jaargang, nr. 6 juli 2011

Granaetappel

In deze editie...

www.kvdegranaet.nl

Hoe gaat het nu met.....?

Schoolkorfbal-toernooi succes!

Page 2: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

In deze Granaetappel

De redactie schrijft 2 Kampioenen 36 Van het bestuur 4 Wist je dat........ 38 Rondje langs de velden 11 A.P. Buitenbeker 39 Het seizoen in foto’s 14 35 jaar Granaetappel 40 Pupil van de week 20 Trainers in nieuwe jassen 42 Woordzoeker 22 Acties 46 Hoe gaat het nu met ... ? 24 Wij feliciteren 50 Schoolkorfbaltoernooi 30 Kopij voor het volgende clubblad graag voor tijdig aanleveren opons e-mailadres: [email protected]

Het bestuur Voorzitter: Hans Westra Tel: 0519 - 297863 Elzenlaan 79 Dokkum [email protected] Secretaris: Annie de Jager Tel: 0652406442 Meidoorn 5 Dokkum [email protected] Penningmeester*: Zwaantje van der Veen Tel: 0511-422600 Dokkumerlaan 10 Wouterswoude [email protected] Sector Anita Hanemaaijer Tel: 0622948846 Financiën&Beheer: Van Aitsemastraat 37 Dokkum [email protected]

Sector Klaas Houtstra Tel: 0511421692 Techniek: Tjeardaweg 5 Rinsumageest [email protected] Sector Trynke Keuning Tel: 0519220038 Ondersteuning: Koornmarkt 9 Dokkum [email protected] * De penningmeester heeft geen zitting in het bestuur, maar beheert wel de financiën.

1

Page 3: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

De redactie schrijft Door Wytse Pyt de Jager

2

En daar ligt dan alweer Granaetappel 6 van dit seizoen. Voor de huidige redactie is het alweer nummer 12 die in de ‘nieuwe’ vorm wordt uitgebracht. We zijn iets later dan u gewend bent met deze editie. Dat heeft dan weer als voordeel dat er ook een mooi compleet overzicht van het afgelopen seizoen in staat. Toch was dat niet de enige reden dat we wat later zijn. Het was voor deze editie namelijk ‘hangen en wurgen’ om een Granaetappel vol te krijgen. Dat kwam onder andere om dat we onze vaste rubrieken niet meer op tijd wisten te vullen, maar ook omdat er eigenlijk geen kopij naar de redactie werd gestuurd. Gelukkig zijn we als driekoppige redactie creatief genoeg geweest om ook deze editie weer te kunnen vullen. Weer een Granaetappel die daardoor eigenlijk ‘te laat’ bij u op de mat valt, onze excuses daarvoor! Er wordt in deze Granaetappel volop teruggeblikt op het afgelopen seizoen. Dat geeft mij op deze plaats mooi de mogelijkheid om alvast vooruit te kijken! Niet alleen de redactie maakt namelijk alweer plannen voor het volgende seizoen, binnen de vereniging is er ook ‘s zomers de nodige activiteit. Niet in de vorm van trainingen en wedstrijden, maar er zijn nog verschillende commissies en leden die ook in de zomer actief zijn. De PR/Sponsorcommissie is bijvoorbeeld heel druk in de weer om voor volgend jaar weer een flinke stap te maken in teamsponsoring. Alles is nog niet rond, maar ik kan hier al wel vermelden dat de ontwerpen voor nieuwe shirts er goed uit zien! Wordt vervolgd. Ook de oud papier inzameling gaat in de zomermaanden gewoon door en wat dacht u bijvoorbeeld van de technische staf? Terwijl sommige mensen nog lekker op vakantie zijn, trainen in augustus de selectiespelers alweer. De technische commissie en hoofdtrainer Cees Mulder zijn dan volop in de weer met de samenstelling de de 3 selectieteams. Vanaf deze zijde wil ik iedereen een hele prettige vakantie toewensen en veel succes in de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen! De redactie

Anna Sabina WiersmaWytse Pyt de Jager Anita Hanemaaijer

Page 4: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011
Page 5: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

Van het bestuur

4

Door Anita Hanemaaijer

De voetbalschoenen staan alweer een aantal weken in de kast, op het veld achter ’t Trefpunt wordt al een aantal weken geen korfbal gespeeld. Het korfbalseizoen 2010/2011 is ten einde. Op naar seizoen 2011/2012… Maar eerst vakantie! En uiteraard vanuit het bestuur even een terugblik op het afgelopen seizoen.

Sportieve prestaties Afgelopen seizoen hebben we als club vier kampioenen mogen huldigen. In de eerste helft van het veldseizoen werd De Granaet 3 kampioen. In de zaal kregen de spelers van de C1 de rozen uitgereikt. En in de tweede helft van het veldseizoen werden de junioren A1 kampioen. Ook de F1 werd kampioen en wist zelfs alle wedstrijden te winnen! Een knappe prestatie! Het vlaggen-schip van De Granaet degradeerde helaas in de zaal. Met negen punten, dat moet er wel even bij vermeld worden. In een andere poule was De Granaet dan wel veilig geweest. Gelukkig deed het eerste op het veld goede zaken en is handhaving een feit.

Vrijwilligers Als bestuur zijn wij erg blij met onze vrijwilligers. Zonder vrijwilligers kan een club namelijk niet bestaan. Afgelopen seizoen deden we voor de tweede keer mee met de actie NL Doet. Op deze vrijwilligersdag staken de spelers van de beide zaalteams de handen uit de mouwen om binnen en buiten het Trefpunt de boel goed schoon te maken. Vanuit de gemeente Dongeradeel hielp Fedde Breeuwsma mee. Verder werd er dit jaar een vrijwilliger van onze vereniging goed in het zonnetje gezet. Eind januari kreeg Trynke Keuning van de TROS de Opsteker van de Week uitgereikt. In het gemeentehuis kreeg ze na een toespraak van de burgemeester de speld uit handen van niemand minder dan Wolter Kroes en daarnaast 1000 euro om te besteden aan haar vrijwilligerswerk. Trynke heeft dit geld besteed aan wind- en waterdichte jassen voor trainers en coaches als waardering voor hun vrijwilligerswerk.

Activiteiten Ook in het seizoen 2010/2011 hebben we weer vele geslaagde activiteiten gehad. Zo begonnen we het seizoen met De Granaet-DTL-dag. Een ge-slaagde dag met vele wedstrijden tussen teams van De Granaet en DTL. Van de F’jes tot de senioren, iedereen deed mee. Verder werden er ook voor de jeugdleden veel activiteiten georganiseerd, denk aan de filmavonden, de spokentocht voor de aspiranten en de speurtocht voor de pupillen.

Page 6: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011
Page 7: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011
Page 8: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

7

Van het bestuur (vervolg)

Door Anita Hanemaaijer

De junioren, senioren en overige leden streden in groepjes tegen elkaar op de Hollandse avond. Op deze avond werden veel spelletjes uit het ‘Ik hou van Holland’-televisieprogramma gespeeld. Een erg geslaagde avond. De schoolkorfbalcommissie zorgde ook dit jaar weer voor een gezellig en goed georganiseerd schoolkorfbaltoernooi. Helaas was het weer dit jaar iets minder, maar dit mocht uiteraard de pret niet drukken. Op 18 juni vond de seizoensafsluiting plaats. Deze viel in eerste instantie helaas door de vele regenbuien een beetje in het water, maar de activiteiten-commissie had een alternatief! In het Trefpunt werden de bordspelletjes uit de kast gehaald en vermaakten de leden zich met Yahtzee, Domino, Pim Pam Pet en andere spelletjes. Afsluitend werd er Bingo gespeeld en was er voor de deelnemers soep en broodjes.

Financiën en actiesAls bestuurslid van sector Financiën & Beheer mag het kopje ‘Financiën’ hier natuurlijk niet ontbreken. In september werd er voor de leden van de Club van 50 weer een leuk feest georganiseerd, dit keer met een boerenthema. We zijn benieuwd wat de PR/Sponsorcommissie de volgende keer voor ons in petto heeft. De selectie deed ook dit jaar weer goed mee om geld in te zamelen. Zij organiseerden onder andere een oliebollenactie en een tientoer-nooi. Vooral de oliebollenactie was bijzonder geslaagd.

In het voorjaar vond er voor de eerste keer sinds een aantal jaren weer een loterij plaats. Ook dit heeft weer mooi wat geld opgeleverd voor de club. De Poiesz Jeugdsponsoractie leverde dit jaar € 931,- op. Omdat De Granaet dit jaar collecte liep voor de gehandicaptensport hebben wij als club een deel van het opgehaalde bedrag gekregen. Dit geld gaan we besteden aan het werven van meer leden voor ons G-team.

Bestuur In november hebben we een nieuwe voorzitter gekregen: Hans Westra. Verder zijn we als bestuur dit jaar bij de regio- en districtsvergaderingen van de KNKV geweest. De PR/Sponsorcommissie heeft afgelopen seizoen haar communicatieplan gepresenteerd, aan het bestuur en aan de leden op de ledenvergadering. We zien dat de huisstijl steeds verder doorgevoerd wordt en volgend jaar gaan we hier nog concreter mee aan de slag. Het wel of niet komen van een nieuwe sporthal houdt ons als bestuur nog steeds bezig en dit zal volgend jaar niet anders zijn.

Page 9: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

8

Van het bestuur

Door Anita Hanemaaijer

Op 17 juni was er de halfjaarlijkse ledenvergadering. Dit keer in een andere opzet. Door middel van een powerpointpresentatie werden de jaarverslagen gepresenteerd aan de leden. Deze jaarverslagen werden toegelicht door de commissies zelf. Op deze manier was er meer interactie tussen bestuur en de leden.

Volgend seizoen Volgend seizoen staan er een aantal bijzondere dingen op het programma. Zo vieren we in 2012 ons 40-jarig jubileum waar we dit seizoen dus al mee bezig moeten gaan. Ook moet er in 2012 een nieuw beleidsplan liggen. We hebben komend seizoen een bredere selectie, met drie teams, en ook groeit het aantal jeugdteams. We beginnen het seizoen 2011/2012 met maar liefst 4(!) E-teams. We zijn benieuwd hoeveel kampioenen we komend seizoen mogen huldigen.

Maar eerst… Vakantie! Namens het bestuur wens ik u en jullie allemaal een hele prettige vakantie. Tot na de zomer!

Page 10: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

Een keuken koop u bij de vakman!

Wouter van der Heide KeukensHendoweg 29101 PC DOKKUMT: 0519-220160F: 0519-222761E: [email protected]

Openingstijden: Maandag: 13:30 – 17:30 Di t/m do: 09:00 - 12:00 13:30 - 17:30 Vrijdag 09:00 - 12:00 13:30 - 21:00 Zaterdag 10:00 - 17:00

www.keukenbedrijf-woutervdheide.nl

Modern, klassiek en duurzame keukens. Neem een kijkje in onze showroom!

Nieuwe keuken?

Page 11: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

Karwei DokkumZuiderschans 59101 PZ Dokkum T 0519-244730 Openingstijden: Ma. t/m vr.: 09.00-21.00Zaterdag: 09.00-18.00

Page 12: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

11

Rondje langs de velden Door Klaas Houtstra

HOE ZIJN DE EINDSCORES?De Granaet 1 stond halverwege de competitie redelijk stevig in de midden-moot. Het puntenaantal werd na de winter verdubbeld en met een vierde plaats (10 uit 12) bleef deze positie gehandhaafd. De Granaet speelde over het algemeen niet slecht, maar de afronding was in bepaalde wedstrijden niet geweldig, zodat hier en daar onnodig punten bleven liggen. Meer dan een derde plaats had er echter niet ingezeten. Wêz Handich werd enigszins ver-rassend kampioen, maar was qua korfbal naar mijn mening, zeker nà de zaal, toch wel de beste ploeg. Wordt Kwiek speelde over het algemeen (te) fysiek. Een aantal scheidsrechters liet zich helaas ‘wat inpakken’ door ‘de reputatie’ van deze voormalige topper. Door de promotiewedstrijd tegen DIO te winnen gaat WK alsnog naar de tweede klas. Jabic de Jager stopt bij De Granaet en gaat het bij KV Drachten proberen. Hij wordt echter t.z.t. wel terugverwacht op het ‘oude nest’. Een flink aantal (ex-)junioren stroomt door, zodat het vertrek van Jabic opgevangen kan worden.

De reserves speelden een zwakke tweede helft van de competitie. Alleen tegen ROG 5 werd de volle winst behaald, hetgeen resulteerde in een (voor-lopige?) vijfde plaats met met 9 uit 11. Het is de vraag of de wedstrijd tegen het puntloze Tietjerk 3 nog wel gespeeld zal worden. Het tweede zal dan zeer waarschijnlijk nog een plekje kunnen klimmen. It Fean 3 werd de terechte kampioen.

Het derde deed het niet slecht. Sparta (Z) 3 werd kampioen met 11 uit 6. De Granaet wist de Spartanen hun enige verliespunt te bezorgen. Prima! Door een iets beter doelsaldo werd MN en W 2 tweede en het derde derde… Een goede revanche van een wat tegenvallend optreden in de zaal.

De A1 junioren werden in en tegen Quick 21 A1 terecht kampioen. Het levend bowlen in de laatste wedstrijd tegen DOW A1 leverde weliswaar ‘een strike’ op, maar misschien mede daardoor gingen de beide punten verdiend naar Easter-mar. De scherpte was deze middag (drie doelpuntjes….) niet aanwezig. De A1 kan overigens terugzien op een prima veldseizoen.

De A2, gepromoveerd naar de derde klas, had het niet gemakkelijk. Tegen Ro-denburg A2 werd ruim (6-13) gewonnen en de laatste wedstrijd tegen DWA/Argo leverde nog een mooi winstpuntje op (9-9). De A2 eindigde daarmee op de zesde plaats. NKC (N) uit Marum werd met 12 uit 6 de terechte ongeslagen kampioen.

Page 13: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011
Page 14: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

13

Rondje langs de velden (vervolg)Door Klaas Houtstra De C1 kwam tegen Nic uit Groningen één doelpuntje tekort om mede-kampioen te worden, samen met de Groningers. In Dokkum werd destijds enigszins onnodig verloren. Ook in Groningen had er, volgens de technische staf, wel meer ingezeten. Jammer. De C1 kan echter terugzien op een prima seizoen (eenmaal kampioen en tweemaal vice-kampioen!).De C2 aspiranten hadden een taaie competitie. Tegen Wik’34 C1 werden keurig drie punten behaald. De andere twee tegenstanders bleken te sterk. MN en W werd met 10 uit 6 de kampioen. De D1 pupillen hadden pech dat opnieuw Nij Libben D1 bij hen was ingedeeld. Dus meer dan een tweede plaats zat er, zoals verwacht, jammer genoeg niet in. Toch een prima tweede plaats. De D2 pupillen deden het prima. Kampioen Fla-mingo’s D2 was weliswaar te sterk, maar de overige wedstrijden werden keurig in winst omgezet, hetgeen resulteerde in een tweede plaats. Uitstekend!

De D3 pupillen zijn starters in de korfbalmarkt en de start viel deze keer zeker niet mee….Hopelijk maken deze pupillen in het volgende seizoen een mooie ‘doorstart’. Alle wedstrijden werden helaas vrij fors verloren. Maar jullie moeten niet vergeten: je wordt pas een echte winnaar als je ook weet wat verliezen is. Volgend seizoen nieuwe kansen. Argo D1 werd met 12 uit 6 kampioen.

De E1 pupillen zaten in een redelijk gelijkwaardige poule. CSL E2 was iets ster-ker en werd terecht kampioen. De E1 eindigden op een prima tweede plek!De E2 pupillen deden het helemaal niet slecht tegen de al wat ervarender E1 pupillen. Tegen Quick (B) E1 werd keurig tweemaal gewonnen, hetgeen een derde plaats opleverde. Super!

Vóóraf was ik er al van overtuigd dat de F1 pupillen mee zouden doen voor de titel. En….ze hebben mij niet teleurgesteld. Zelfs in de laatste wedstrijd tegen het roemruchte Invicta F1 uit Kollum werd in de slotfase een bijna zeker lijkende nederlaag verrassend nog omgebogen naar een 2-1 winst. Ongeslagen kampi-oen met 12 uit 6. Dat is pas klasse! De F2 pupillen maakten hun debuut op de korfbalvelden en deden het verrassend goed. Harkema F1 was te sterk en werd met 12 uit 6 kampioen, maar uit de overige vier wedstrijden werden maar liefst 5 punten behaald. Super!

Samenvattend: We kunnen terugzien op een prima (tweede helft van het) veld-seizoen, met twee kampioenen en maar liefst zes vice-kampioenen! Dat koe minder….. Ook dank aan het gehele trainerskorps. Mede dankzij jullie deskun-digheid en inzet zijn deze prachtige resultaten bereikt. Ga zo door!

Page 15: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

14

Het seizoen in foto’sDoor Anita Hanemaaijer en Wytse Pyt de Jager

Granaet-DTL dag (aug. 2010)

Voorbereidingsweekend Schiermonnikoog (aug. 2010)

Club van 50 feest (sept. 2010)

De Granaet 3 veldkampioen (okt. 2010)

Ouder-kindtraining pupillen (nov. 2010)

Eerste toernooi G-korfballers (nov. 2010)

Zwarte pietentraining E- en F-pupillen (dec. 2010)

Page 16: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

Rondweg Noord 14 9101 AD Dokkum Tel: 0519 296444

6 dagen per week open! - Uitlaten - Banden - Schokbrekers - Klein onderhoud - APK Keuring Ook voor:

Page 17: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011
Page 18: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

17

Door Anita Hanemaaijer en Wytse Pyt de Jager

Het seizoen in foto’s

Oliebollenactie (dec. 2010)

Opsteker van de Week ( jan. 2011)

De Granaet C1 zaalkampioen (febr. 2011)

Karsten en Hester winnen 2e tientoernooi (mrt. 2011)

NL Doet: Vrijwilligersdag (mrt. 2011)

Hollandse avond (mrt. 2011)

Poiesz Jeugdsponsoractie: € 931,- (apr. 2011)

Page 19: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

Het seizoen in foto’s

18

Door Anita Hanemaaijer en Wytse Pyt de Jager

23e schoolkorfbaltoernooi (mei 2011)

De Granaet A1 veldkampioen (mei 2011)

De Granaet F1 veldkampioen (mei 2011)

Seizoensafsluiting ( juni 2011)

Trainersjassen aangeboden (mei 2011)

Page 20: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

BOONSTRA DOKKUM Op de Keppels 26 Dokkum Tel. 0519-294068 - Stomerijservice - TNT servicepunt - Kiala afhaalpunt (voor pakketjes H&M e.d.) - Bake off afdeling - Brood van de echte bakker - Bezorgservice Openingstijden: maandag t/m woensdag: 8.00-18.00 donderdag: 8.00-20.00 vrijdag 8.00-21.00 zaterdag 8.00-18.00 Tot ziens bij Lammert en Marjan!

Trainersjassen aangeboden (mei 2011)

Page 21: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

20

Pupil van de Week Door Baukje Wobbema-Steenstra

Bij de wedstrijd: Granaet 1 – WWC 1Datum: 12 maart 2011

Naam: Lissa FennemaAdres: Meidoorn 30Leeftijd: 9 jaar School en groep: De Schakel, groep 5Wat vindt je het leukst om te doen op school? tekenen

Wat vond je van de wedstrijd van vandaag? goedHeb je nog wat tips voor de spelers? neeWie vond je vandaag de beste? TrynkeZou je later zelf ook bij het 1e of 2e willen spelen? weet ik nog niet

In welk team speel je zelf? bij de pupillen E1Hoe kwam je bij korfbal terecht? door mijn buurmeisje Simone ElzingaHoe lang korfbal je al? bijna 3 jaarHeb je ook familieleden die korfballen? nee Waar ben je best goed in? bovenhands schietenWat is het hoogst aantal doelpunten wat je gemaakt hebt in een wedstrijd? 1Wat vind je leuk om te doen op de training? spelletjes en tikspelletjes Heb je nog andere hobby’s? paardrijdenWelk tv programma kijk je graag naar? AmikaWat wil je later worden? dierenverzorgster

Page 22: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011
Page 23: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

22

Woordzoeker

Door Anita Hanemaaijer

ASPIRANTENBEKERFINALEDEGRADATIEDEPEINTOERNOOIDOKKUMGRANAETGTEAMHANDHAVINGJUNIORENKORFBALLOTERIJNLDOET

OLIEBOLLENACTIEOPSTEKERPUPILLENRECREANTENSENIORENSPORTHALTIENTOERNOOITREFPUNTVELDKAMPIOENZAALKAMPIOENZOMERSTOP

Page 24: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

Het adres met de grootste sortering brood, koek en banket. Cadeautip: geschenken/ontbijtmand Leuk om te geven, nog leuker om te krijgen

Keppelstraat 26 Dokkum Tel: 0519 292439

ASPIRANTENBEKERFINALEDEGRADATIEDEPEINTOERNOOIDOKKUMGRANAETGTEAMHANDHAVINGJUNIORENKORFBALLOTERIJNLDOET

Page 25: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

24

Door: Anna Sabina Wiersma

Hoe gaat het nu met?

Mijn volgende “slachtoffer” voor deze rubriek moest Klaas Smit maar eens worden had ik zo bedacht. Natuurlijk bekend bij veel Granaeters. Gelukkig reageerde Klaas ook enthousiast op mijn uitnodiging en zette ik koers naar Holwerd. Het werd een erg gezellige avond waar het zomaar erg laat werd. Klaas is zeker nog goed op de hoogte van het wel en wee van de vereniging, en ook nog steeds lid van het clubblad dat hij via Simon op het werk krijgt. Hij vindt het leuk om op de hoogte te blijven al kent hij de jeugd natuur-lijk niet meer zo goed. Onder andere stukjes van Klaas Houtstra leest hij altijd met veel plezier.

Klaas werd geboren in 1970 en woonde tot 1976 op Ameland, daarna verhuisde hij naar Dokkum en woonde lang met zijn ouders, broer Folkert en zusje Janna aan de F.Hommiusstraat in Dokkum. Een eigen plekje kreeg hij aan de Liud-gerleane in Dokkum om uiteindelijk zelf een woning te kopen aan de Aletûn in Holwerd. In Holwerd ontmoette hij in 2007 Attie met wie hij in 2008 ging samen-wonen, daarmee kreeg hij ook direct een gezin met zonen Kevin (11) en Justin (7). Op 12 september 2010 werd hun dochter Jody geboren, maar liefst 7,5 week te vroeg en maar 2010 gram zwaar. In oktober mocht ze mee naar huis en sinds-dien vormen ze met zijn vijven een mooi gezin. Het bevalt Klaas goed in Holwerd, en daarnaast is het dichtbij zijn werk. Klaas werkt namelijk al 20 jaar bij Fortuin in Dokkum.

Klaas en korfbal gaan al meer dan 3 decennia samen, in de zesde klas van de basisschool bij juf Osinga (met bekende korfballende zonen) ging hij mee korfballen met zijn kameraad Simon, dit was in 1982 bij de D-aspiranten. Eigenlijk wilde hij liever voetballen maar na de ziekte van Pfeiffer te hebben gehad en een hersenschudding in ’77 was dit volgens de huisarts niet verstandig. Klaas kan nog heel veel namen van oud-trainers en medespelers noemen. Hij heeft in al die jaren veel trainers gehad (zoals Doeke Korporaal, dhr Folkerstma, Michel de Jong). In de juniorenselectie was Klaas Houtstra zijn trainer, dit was een vaste groep waar Klaas 1 jaar in meespeelde. Men wist zich toen te handhaven in de selectieklasse, dit was een prachtige ervaring. Na de junioren ging hij in de senio-ren 2 spelen en toen na de switch van het 3 naar 2-vakken korfbal in de senioren 3, met een vaste leuke groep.

Al die jaren is Klaas ook jeugdtrainer geweest bij de Granaet, eerst trainde hij de junioren 2 samen met Eggie Blom en later (na een nekhernia in 1995 waardoor alles in sportief opzicht een tijd stil kwam te liggen) de B-aspiranten met Eele Jan Sibma. Toen vroeg Tjerk Duinstra hem om de junioren te komen trainen en dit heeft Klaas lange tijd gedaan. Daarnaast is hij ook lang lid geweest van de

Page 26: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011
Page 27: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

26

Door: Anna Sabina Wiersma

Hoe gaat het nu met? (vervolg)

van de technische commissie waarvan ook in de functie van voorzitter. De trainer/coachfunctie bracht hem ertoe om in 1994 zijn diploma voor korfbaltrainer te halen. Hij ging toen ook seniorenteams trainen (onder andere het zaalteam van de Granaet in de begintijd en de senioren 3). Samen met Doeke Korporaal trainde hij de selectie een tijd, en ging hier nog even mee door toen Doeke vertrok naar Quick Birdaard. In 2006 voegde hij zich weer bij Doeke bij de vereniging Nij Quick Libben en trainde/coachte deze vereniging later ook alleen. Hij bleef hier 4 seizoenen lang tot augustus 2010 waarna ze in goed overleg uit elkaar gingen omdat elke vereniging weleens behoefte heeft aan nieuwe verse inbreng. In het seizoen wat volgde (het huidige seizoen 2010/2011) is Klaas trainer/coach geworden bij WIK Damwoude. De sfeer binnen de vereniging bevalt hem goed, maar qua korfbal kan hij zijn ei niet kwijt. De doelen die hij in tactisch opzicht heeft in het spel zijn niet uit de verf gekomen. Hij gaat WIK dan ook weer verlaten maar vindt het wel jammer om zo snel een vereniging achter zich te laten.

In het nieuwe seizoen kunnen we Klaas zien bij de wedstrijden van MN en W uit Hijum. Hier heeft hij veel zin in, en verwacht te kunnen starten met een gemoti-veerde, jonge groep. Doel is om te kunnen meedraaien in de vierde klas.Klaas vertelt in het trainerschap te zijn gegroeid, vooral in het begin was dit soms lastig omdat je zelf ook nog speler bent. Klaas is ook altijd met veel ple-zier zelf speler geweest, maar helaas kreeg hij steeds meer last van zijn linker-knie. Na bij Nij Quick Libben nog een keer een seizoen in het midweekteam te hebben gespeeld (en kampioen te zijn geworden) besloot Klaas dan ook om zelf niet meer actief te spelen. Klaas houdt van korfbal omdat er veel in zit qua spelvormen, hij noemt korfbal-lers dan ook all-rounders. Korfballers kunnen veel gemakkelijker andere sporten ook beoefenen dan andersom. Wat hij wel jammer vindt zijn de vele wijzingen in de spelregels de afgelopen jaren. Hierdoor hanteren scheidsrechters die op veel verschillende manieren en worden de regels altijd uitgebuit. Waarna ze natuurlijk weer moeten worden aangepast. Naast korfbal is Klaas verder nog sportief bezig geweest door veel te fietsen, hij fietste onder andere vijf maal de Elfstedentocht. Biljarten en vissen deed hij ook lange tijd. Nu mag hij graag achter de computer zitten, vindt het ook leuk om wedstrijdverslagen te schrijven en wedstrijden toe te lichten bij RNOF. Hij herinnert zich de tijd bij de Granaet als een mooie tijd, van team naar team, met vanaf de juniorentijd steeds meer groeiende sociale contacten, dit was altijd gezellig.

Page 28: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011
Page 29: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011
Page 30: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

29

Zoals ik al noemde kan Klaas ook veel vertellen van al die jaren korfbal, een rijke historie, en al pratende schiet er steeds meer te binnen. Grappige dingen zoals het oud papier halen met Menno van Wijk in zijn beroemde Citroen-BX (-en) waarbij de ene keer de kar niet meer van de trekhaak wilde en een andere keer de auto bij het stoplicht niet meer vooruit wilde.

Beide herinneren we ons ook nog een bijna treinongeval in ’91 op weg naar een uitwedstrijd bij Frigro door een onbewaakte spoorwegovergang en laagstaande zon en met een auto die eigenlijk te vol was. Alhoewel dus al 20 jaar geleden staat dit nog in ons geheugen gegrift. Zoals ik al zei was het een gezellige avond vol leuke korfbalanekdotes, ik denk dat we nog makkelijk een avond vol hadden kunnen praten. Klaas vond het in ieder geval leuk om mee te werken aan deze rubriek.

Door: Anna Sabina Wiersma

Hoe gaat het nu met? (vervolg)

Page 31: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

Door: Wytse Pyt de Jager

30

Succesvol 23e C1000 Dokkum schoolkorfbaltoernooi

Woensdagmiddag 18 mei vond het 23e C1000 Dokkum schoolkorfbaltoernooi plaats. Dit jaar deden er in Dokkum maar liefst 391 kinderen mee. Verdeeld over 45 teams en 9 velden, werd de middag weer een groot succes.

Er waren twee plaatsen te verdienen voor het Fries Schoolkorfbalkampioen-schap in Harkema. De Regenboog en de Hoeksteen plaatsten zich voor dit toernooi. Tientallen vrijwilligers waren voor en tijdens de dag actief om alles in goede banen te leiden. Hoofdsponsor van het toernooi, maar ook van de komende edities is C1000 Nanne van der Schaaf en medewerkers uit Dokkum.

Page 32: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

Van der Kooi’s Lederwaren

Grote Breedstraat 34, 9101 KJ Dokkum Telefoon: 0519-292595

Kinderfeestje? Wij verhuren oa. leuk spelletjes voor: - Voetbalfeestjes - Circusfeestjes - Boerderijfeestjes

Page 33: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

32

Succesvol 23e C1000 Dokkum schoolkorfbaltoernooi

Page 34: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011
Page 35: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

www.wpdejager.nl

Van Aitsemastraat 37 9101 CA Dokkum [email protected] Tel: 0614569332 twitter.com/wytsepyt

Pers- en communicatiebureau W.P. de Jager maakt het duidelijk! Met behulp van onze diverse diensten, van com-municatieadvies, copywriting tot en met het realiseren van websites zorgen we voor duidelijke communicatie. Van MKB tot overheid.

Page 36: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

Kampioenen!

35

Junioren A1

Pupillen F1

Page 37: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

Een gezellig familiehotel dat sinds 1914 gevestigd is aan de Dokkumer Ee. Wij bieden u een degelijk driesterren hotel, een goede hollandse keuken en een gezellige, gemoedelijke sfeer. Ook voor familiefeestjes, vergaderingen en arrangementen bent u bij ons op het goede adres.

Woudweg 1 - 9101VH Dokkum - Tel: 0519 - 292380www.hotelvandermeer.nl

Page 38: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

37

A.P. Buitenbeker - Wist je dat.....

• senioren 1 dinsdag 17 mei jl. om 20.00 uur moest aantreden tegen Quick’21 2 in Oudega?• We Anita, Trynke en Erik een paar keer kwijt waren onderweg?• Sjouke bij aankomst eerst de auto van Anita ging controleren?• Hij geen baksteen onder het gaspedaal kon vinden?• Anita jarig was, 23 is geworden en van iedereen 3 zoenen heeft gekregen?• De meligheid er vanaf het begin al in zat in de meidenkleedkamer?• Hilma toen al “klotsokkels” had?• Debora toch echt dacht dat ze iets belangrijks vergeten was?• Dit echt niet kan omdat ze altijd een MEGA tas vol met spul mee heeft?• Trynke van te voren wel een hele grote mond had tegen de heren?• Gerben altijd het pispaaltje is bij senioren 1?• Erik, Miranda en Martin mee waren op wissel?• Jabic het eerste doelpunt scoorde?• Anita hem de bal heel mooi aangaf?• We al snel voorstonden met 2-7?• Trynke vaker een grote mond moet hebben tegen de heren?• Ze hierdoor 3 mooie doelpunten heeft gemaakt?• Debora soms omver werd geblazen?• Dit niet kwam door de harde wind?• Sjouke zelfs achterna werd gezeten door strontvliegen?• We er nog niet achter zijn of dit komt doordat hij zich niet zo vaak doucht of door zijn mooie ogen?• Het publiek voor de helft uit echte koeien bestond?• Deze ook vast Sjouke kwamen aanmoedigen?• Gerben nog dommer is dan een ezel?• Hij zich wel vaker dan twee keer aan dezelfde steen stoot?• Hij dit zelf ook wel weet, maar er maar niet van leert?• We de rust in gingen met een voorsprong?• We buiten onze thee moesten op drinken?• Coach Cees Mulder nog niet helemaal tevreden was over het spel?• De Granaet 1 zeker niet van plan was om te verliezen?• Miranda in de ploeg kwam voor Debora?• Zij ook gelijk omver werd geblazen?• Dit wederom niet kwam door de wind?• Karsten de strafworpen er feilloos in gooide?• Hij dit ook nog maar even bevestigde aan het publiek?• De koeien misschien ook wel voor hem kwamen?• We uiteindelijk de wedstrijd hebben gewonnen met 13-16?• Nu in de finale staan van de A.P. Buitenbeker?• We dit nog nooit eerder hebben meegemaakt?• Dit komt door ons droomkoppel Gerben en Karsten?• Wij hun dat maar laten denken?

Door Hilma Houtstra

Page 39: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

38

Bordsponsors Electroworld Talsma Dokkum Autobedrijf T.C. Stellema Dokkum Bijlstra Installaties Dokkum Tweewielercentrum Tom Meindertsma Dokkum Haisma Tweewielers Dokkum Sportstudio Dokkum Dokkum Accountant van Wieren en Vellinga Dokkum Drukkerij Douma Dokkum Tapijtcentrum Dockum Dokkum Keukencentrum Wouter v/d Heide Dokkum Schildersbedrijf Loonstra Dokkum Beddenspeciaalzaak Meulen en Baarsma Dokkum Bouwbedrijf Pols Dokkum Klaarreclame Dokkum Belastingadviseur van der Schaaf Dokkum Hellinga Soepboer assurantien Dokkum Hovenier Svensk Gardning Dokkum IJzerhandel Raadsma Dokkum Architect Akkermans Dokkum Keurslager Bauke Talsma Dokkum Kapper Bloemhof Dokkum Taxibedrijf Waaksma Dokkum Rabobank Noordoost Friesland Dokkum Spar Boonstra Dokkum Schoonmaakbedrijf P. Hiemstra Dokkum Bloemisterij Hogedijken Dokkum

Page 40: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

39

A.P. Buitenbeker (vervolg)

Dinsdagavond 14 juni was het dan zover… De finale van de A.P. Buitenbeker. De Granaet 1 won in september de eerste wedstrijd van Pallas ’08 2 met 12-2. Daardoor mocht De Granaet in april de kwartfinale spelen tegen Nij Quick Libben 1. Deze wedstrijd was in Dokkum en werd met 15-7 gewonnen. Op 17 mei werd de halve finale in Oudega gewonnen met 13-16 van Quick ’21 2 en zo was de finale een feit.

De finaleavond werd gespeeld in Oude Pekela. Een flink eind rijden voor De Granaet. Deze grote afstand en een doordeweekse avond waren voor velen ook (terechte) redenen om niet af te reizen naar Oude Pekela om De Granaet aan te moedigen. Toch was er een handjevol publiek aanwezig voor De Granaet. Dat de A.P. Buitenbeker meer speelde bij de andere finalisten werd duidelijk toen bleek dat sommige clubs een bus vol supporters geregeld hadden. Maar dit mocht de pret niet drukken voor De Granaet. Het zonnetje scheen, het was mooi weer!

Het toernooi begon wat later dan gepland doordat De Granaet en een ander team door file in Groningen wat vertraging hadden opgelopen. De Granaet 1, die zelf niet compleet was, was deze avond aangevuld met Erik Lei, Arjan Sibma, Ronald de Jager, Martin de Jong, Sytha Peterson en Miranda Ronner. Het finaletoernooi bestond voor De Granaet uit drie wedstrijden, tegen de overige drie finalisten: Wêz Handich 1, De Hoeve 2 en KIOS (R) 2.

De eerste wedstrijd was tegen De Hoeve 2. Hoewel De Granaet eerst nog wel mee kon komen met De Hoeve 2 werd de wedstrijd toch met 14-8 verloren. Ook de tweede wedstrijd tussen De Granaet en KIOS (R) 2 ging de eerste helft en een gedeelte van de tweede helft gelijk op. KIOS 2 won uiteindelijk. De laatste wedstrijd was tegen Wêz Handich. De Granaet maakte het Wêz Handich erg moeilijk, maar gaf toch in de laatste fase van de wedstrijd toe en verloor met 9-6. De Hoeve 2 won de A.P. Buitenbeker, op de tweede plaats eindigde Wêz Handich, derde werd KIOS (R) 2 en De Granaet werd vierde.

De Granaet kwam in de drie wedstrijden telkens op het einde te kort, maar mag wel terugkijken op een succesvol A.P. Buitenbeker toernooi. De finale werd gehaald en er ging een beker (weliswaar de kleinste) weer mee terug naar Dokkum.

Door Anita Hanemaaijer

Page 41: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

35 jaar Granaetappel Voor de laatste aflevering van deze rubriek van dit seizoen heb ik ook weer in het Trefpunt zitten bladeren in de oude Granaetappels. De seizoenen zijn keurig bijeen gebonden en zo heb ik er heel wat doorgekeken dit seizoen. Deze uurtjes hebben de zeker de indruk gegeven dat de verschillende redacties die er zijn geweest altijd met veel ple-zier het clubblad hebben gemaakt.

In deze laatste rubriek richt ik me op de laatste jaargangen, en omdat dit na-tuurlijk allemaal nog niet zo heel erg lang geleden is kwam ik veel dingen te-gen die ik me nog herinnerde. Volgens mij werd er zo rond 2001/2002 toen ik zelf in het bestuur zat voor het eerst echte concrete plannen gemaakt voor een eigen accommodatie. Kwam ik dit in eerdere jaargangen af en toe tegen, vanaf 2001 komt het veelvuldig naar voren tot natuurlijk de uiteindelijke opening van de eigen accommodatie in november 2008.

In 2001 werd dus voor het eerst op papier kenbaar gemaakt aan de gemeente dat de Granaet graag een eigen accommodatie wilde. In eerste instantie waren de ideeën gericht op het veld achter de sporthal de Trimmer. De wens was voor een eigen kantine, kleedkamers, materialenhok en bestuurskamer. Mede vanwege de uitbreiding van de camping bleken deze plannen niet uitvoerbaar. Heel wat plannen passeerden de revue met de daarbij behorende vele verga-deruurtjes. Via de Granaetappel werden de leden door de accommodatiecom-missie (Peter van der Kloet, Eele Jan Sibma en Jasja de Vries) telkens weer op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Er kwam zelfs een “protestactie” bij een gemeenteraadsvergadering om te laten zien hoe belangrijk het onder-werp voor de vereniging was en hoezeer dit ook leefde bij de leden.

Een locatie aan de Parklaan bleek uiteindelijk wel geschikt, ook met het oog op mogelijke concentratie van meerdere sportverenigingen in dit gebied.De nieuwe accommodatie bestond uit 15 units afkomstig uit Brabant die met elkaar verbonden werden (in totaal 280 vierkante meter). En hiermee kreeg de Granaet 4 kleedkamers, een scheidsrechterkleedkamer, een bestuurskamer, materialenhok en een kantine. Natuurlijk met behulp van vrijwilligers om alles op tijd voor de opening klaar te krijgen. De eerste officiële openingsdatum op 23 augustus werd helaas niet gehaald omdat een aantal werkzaamheden niet op tijd waren doorlopen. Dit betekende praktisch dat het de eerste weken van dat seizoen behelpen was wat betreft douchen ed. Uiteindelijk is alles goed gekomen en werd de accommodatie officieel door de wethouder geopend.Tot zover 35 jaar Granaetappel zeer kort samengevat in 1 seizoen, laten we er nog heel veel mooie nummers maken met z’n allen !

40

Door: Anna Sabina Wiersma

Page 42: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

Chinees indisch restaurant

KOTA RADJA Gr. Breedstraat 10 Dokkum

0519 294141 OpeningstijdenMaandag 16.00 tot 22.00 Dinsdag t/m zondag 11.30 tot 22.00 Feestdagen 11.30 tot 22.00 Bezorging vanaf 17.00 tot 19.30 uur

Page 43: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

42

Alle trainers / coaches van korfbalvereniging De Granaet hebben van de vereniging een trainersjas aangeboden gekregen. De vrijwilligers kregen de jas onder andere aangeboden namens Trynke Keuning. Zij kreeg in januari van dit jaar de Opsteker van de Week uitgereikt. In het kader van het Europese jaar voor vrijwilligerswerk werd als blijk van waardering de opsteker aan haar uitgereikt door de Tros. De opsteker ging gepaard met een cheque van 1000 euro. Dat geld wilde Trynke graag weer inzetten voor de vrijwilligers van de vereniging. Samen met een bijdrage van de Club van 50 kon voor het bedrag een groot aantal jassen worden aangeschaft.

Voor korfbalvereniging De Granaet zijn iedere week tientallen vrijwilligers actief. Voor trainers en coaches gaat het vrijwilligerswerk eigenlijk altijd door, wat voor weersomstandigheden er ook zijn. De vereniging biedt ze daarom de warme en waterdichte jassen aan als blijk van waardering van hun inzet.

Trainers K.V. de Granaet in nieuwe jassen

Door: Wytse Pyt de Jager

Page 44: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011
Page 45: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

47

Page 46: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

45

Acties

Jullie hebben ze vast wel eens gezien, de nieuwe trainingspakken van De Gra-naet. De spelers van de A1 hebben deze pakken, maar ook vele andere leden van De Granaet hebben inmiddels een pak besteld. Het gaat om een gevoerd trainingspak van uitstekende kwaliteit. Deze trainingspakken zijn niet bedrukt met reclame, voorop staat het logo van de vereniging en achterop staat de test KV De Granaet vermeld in gele letters. Bestellen kan via de website: www.kvdegranaet.nl De trainingspakken zijn te bestellen in de maten 128 tot 164 en van XS tot XXXL. De kosten per pak bedragen alleen in deze bestellingsronde slechts €37,50. Deze kosten worden automatisch afgeschreven door onze penning-meester van de rekening waarvan de contributie wordt afgeschreven. InktpatronenLege inktpatronen en toners? Lever ze in bij de club. Dit levert ons namelijk weer een financiële bijdrage op! Daarnaast spaar je het milieu ook nog eens door de inktpatronen in te leveren. Je kunt ze inleveren bij ‘t Trefpunt! Nieuwe inktpatronen bestellen? Dat kan via OnzeClubwinkel op onze website. Een percentage van de verkoopprijs gaat dan rechtstreeks naar de club!

Page 47: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

De specialist voor uw: - hond - kat - knaagdier - vissen - vogels - waterschildpadden

Strobossersteeg 1 9101 NB Dokkum Tel: 0519-221076

www.petsplace.nl

Werkman DROGISTERIJ - REFORM - HOMEOPATHIE Gespecialiseerd in: gezonde voeding, homeopathie, vitaminen, natuurlijke huidverzorging, geneeskrachtige kruiden en specerijen. Daar vind je natuurlijk alles! Kleine Breedstraat 3 9101 LB Dokkum Tel. 0519 - 292497 Fax: 0519-220558

Page 48: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

47

Gaven elkaar op vrijdag 27 mei 2011 het Ja-woord! Gaven elkaar op

Wij feliciteren.....

Gaven elkaar op donderdag 7 juli 2011 het Ja-woord! Namens KV de Granaet van harte gefeliciteerd!

Page 49: Granaetappel 6 | seizoen 2010/2011

48

Wij feliciteren.. In juli In augustus1. Piet de Jong4. Suzanne Hanemaaijer5. Afke Halbesma5. Thirza Sijtsma6. Rixt van Dongera6. Marieke Ettema10. René Hoekstra17. Trynke Keuning21. Dineke Kloostra22. Otto Buwalda23. Fedde Breeuwsma24. Minne Hiemstra26. Wendy Holwerda27. Thea Bakker - Zeilinga

7. Eline Dijkstra7. Amber Wobbema12. Emke Westra13. Erik Lei16. Lisanne Visser18. Rixte Kalsbeek20. Else van der Veen23. Wilianne Aspeling25. Rianne de Boer27. Klaas Houtstra28. Simone van der Kloet29. Elleke Vellinga31. Marjanne van der Bijl31. Nathalie Jousma

Nieuwe leden/adreswijzigingen

Nieuwe leden:

Simone van der Kloet 31-08-2003DH van Reenenstraat 409103 NE Dokkum Tamara Goris19-01-2005Drs. S van Tuinenleane 239103 PJ Dokkum Kirsten Goris19-11-2002 Drs. S van Tuinenleane 239103 PJ Dokkum