Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

64
1 Opgericht 7 augustus 1972 Clubblad van Korfbalvereniging de Granaet Pagina 23 De zaalteams van De Granaet Pagina 30 Interview Erwin Zwart Pagina 48 39e jaargang, nr. 3 januari 2015 Granaetappel www.kvdegranaet.nl De eigenaardig- heden van korfbal

description

 

Transcript of Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

Page 1: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

1

O

pger

icht

7 a

ugus

tus

1972

Clubblad van Korfbalvereniging de Granaet

Pagina 23

De zaalteams van De Granaet

Pagina 30

Interview Erwin Zwart

Pagina 48

39e jaargang, nr. 3 januari 2015

Granaetappel

www.kvdegranaet.nl

De eigenaardig-heden van korfbal

Page 2: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

2

Onze hoofdsponsor

teamsponsor senioren 1 & 2 Teamsponsors

Materiaalsponsor

Bordsponsoren Electroworld Talsma Dokkum Autobedrijf Stellema Dokkum Tweewielercentrum Tom Meindertsma Dokkum Haisma Tweewielers Dokkum Accountant van Wieren en Vellinga Dokkum Keukencentrum Wouter v/d Heide Dokkum Klaarreclame Dokkum Belastingadviseur van der Schaaf Dokkum Hellinga Soepboer assurantien Dokkum IJzerhandel Raadsma Dokkum Keurslager Bauke Talsma Dokkum Kapper Bloemhof Dokkum Taxibedrijf Waaksma Dokkum Rabobank Noordoost Friesland Dokkum Spar Boonstra Dokkum Schoonmaakbedrijf P. Hiemstra Dokkum Bloemisterij Hogedijken Dokkum

Page 3: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

1

In deze Granaetappel

Van de redactie 2 Van het bestuur 4 Uit de oude doos 7 Rondje langs de velden 8Statistieken 11 In the spotlight 12Kort Nieuws 16Loterij 18 Nieuws uit de B’s 20 Eigenaardigheden van korfbal 23 De Granaet goes abroad 27De zaalteams van De Granaet 30Andere kijk op korfbal 36 Kopij voor het volgende clubblad graag voor aanleveren voor 2 maart. Ons e-mailadres: [email protected].

Voorzitter Hans Westra Tel: 0519 - 297863Elzenlaan 79 Dokkum [email protected] Secretaresse Aly Cuperus Tel: 06-30356190Hogepol 6A Dokkum [email protected]

Penningmeester Zwaantje van der Veen Tel: 0511-422600Dokkumerlaan 10 Wouterswoude [email protected]

Coordinator sector Uitstralen Wytse Pyt de Jager Tel: 0622948846Beukenlaan 30 Dokkum [email protected] Coordinator sector Presteren Menno van Wijk Tel: 0519-296664Elzenlaan 65 Dokkum [email protected] Coordinator sector Beleven Willemijn Jensma Tel: 0629307665Hogepol 1 Dokkum [email protected]

Het bestuur

It Bernehoekje 38Wie is het? 41 Oud papier 43Team in het zonnetje 44@kvdegranaet 47Interview met Erwin Zwart 48Een stapje hogerop 52Korfbalhoroscoop 54 Te koop/Te ruil 56 Nieuwe leden/adreswijzigingen 59Bij ons komen korfballen? 59 Wij feliciteren 60

Page 4: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

2

Voor mijn werk bij de Universiteit Twente doe ik onder andereonderzoek naar het effect van feedback in het basisonderwijs. Feedback kun je zien als een soort spiegel. Door feedback leer je waar je goed in bent en wat er nog beter kan. Een mooie definitie van feedback vind ik: “uitspraken om ge-drag bij te sturen richting een doel”, maar niet alleen uitspraken kun je zien als feedback, ook data, zoals de statistieken die jullie hier weer in de Granaetappel vinden of het rondje langs de velden van Selle geven informatie over waar je nu (als vereniging of als team) staat en hoe het misschien beter zou kunnen. Er is al veel onderzoek gedaan die de kracht van feedback als prestatiever-hogend middel aantonen in veel verschillende disciplines: het onderwijs, het bedrijfsleven en ook in de sport. Maar we weten ook dat feedback geen won-dermiddel is. Je kunt je vast wel voorstellen dat als je als speler alleen maar hoort dat je het fout doet, maar niet wat je moet doen jezelf te verbeteren dit helemaal niet prestatieverhogend werkt, eerder demotiverend.

Hoewel dat wat ik nu vertel jullie vast niet als geheel nieuw in de oren klinkt, vinden de meesten van ons het geven én ontvangen van feedback nog best wel lastig. Een compliment geven vergeten we nogal eens en verbeterpunten vatten we al snel op als kritiek. In deze Granaetappel lees je hoe het Jelle en Jabic (oud-Granaeter) vergaat bij hun nieuwe club. Opvallend is dat ze beide aangeven hoe prettig het is dat mensen bij hun nieuwe club elkaar aanspre-ken op dingen die goed of fout gaan. Die ervaring hadden ze dus niet bij de Granaet.

Feedback kan ook helpen om je eigen ‘blinde vlek’ kleiner te maken. In deze Granaetappel beschrijft Marjanne hoe ze door te praten over korfbal met mensen die een andere sport beoefenen tot de conclusie kwam dat onze sport best wat eigenaardigheden ken. Eigenaardigheden die mijzelf eerst helemaal niet waren opgevallen, omdat ik het zo ‘gewend’ ben. Feedback is heel belangrijk om van te leren en dat geldt ook voor onze vereni-ging: spelers, trainers, commissieleden en het bestuur. Dus geef eens een extra complimentje en als er verbeterpunten zijn, meld die dan ook gewoon! En voor de ontvangers een belangrijke tip: luister goed en sta open voor feed-back.

Als redactie houden we ook erg van feedback, dus tips, adviezen en compli-menten kunt u altijd sturen naar [email protected]

Door Trynke KeuningVan de redactie

Page 5: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

3

Page 6: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

4

Door: Zwaantje van der VeenVan het bestuur

Namens het bestuur wens ik jullie allen een goed en sportief 2015 toe.

Ik schrijf een deel van deze tekst op 31 december en dat is natuurlijk de dag om een terugblik op het afgelopen jaar te werpen maar vooral ook om voor-uit te kijken.

Welke beslissing neemt de gemeente inzake De Trimmer? Wordt het nieuw-bouw? Waar? Wat gaat er dan met ons clubgebouw ‘tTrefpunt gebeuren?Vragen waarop wij geen antwoord hebben en ook weinig invloed op kunnen uitoefenen. Waar we wel invloed op hebben, is op onze acties om geld in te zamelen. Eén van die acties is het verzamelen van oud papier. Sinds lange tijd stond er eens per 2 weken een papiercontainer op het parkeerterrein bij VV Be Quick. Die container stond eerder in de wijk Jantjezeepolder. Het bestuur heeft besloten om het papier met ingang van 2015 eens per 4 weken in te zamelen.Inzamelen wordt o.a. gedaan door Anno Talman en Jan van der Veen, zij halen papier op bij adressen die veel kilo’s leveren (bijv. scholen en garages). Maar de container is nog lang niet vol als beide heren hun route hebben afgewerkt. Er is dan nog voldoende ruimte voor uw papier! Het bestuur verwacht dan ook dat de container gevuld wordt met papier van leden, van hun buren en hun familieleden! De container staat op 31 januari op het parkeerterrein bij VV Be Quick en is geopend van 9.00 tot 12.00 uur.

Een andere actie om geld in te zamelen is de lotenactie. Ook dit jaar krijgen alle spelende leden en recreanten een lotenboekje van 25 loten met het ver-zoek deze te verkopen. De loten kosten € 1,50 per stuk en de prijzen zijn ook dit jaar weer geldprijzen. Wat de hoofdprijs is, is nog een verrassing.Verderop in deze Granaetappel wordt meer uitleg gegeven over de lotenactie.

Ook verdient de vereniging aan de inzet van onze eigen oliebollenbakkers!Met Dr. Oetker als sponsor, diverse ingrediënten van Spar Boonstra en ervaren oliebollenbakkers dat maakt samen heerlijke, grote olie- en krentenbollen en appelflappen. Het is al een goede traditie.

Het hoofdbestuur van de KNKV kijkt ook vooruit en wil dat samen met de verenigingen doen. Op 14 januari gaan Menno en Zwaantje naar een brain-stormsessie voor regio Noord in Leek om over de scheidsrechterszaken te praten. Het doel van deze avond is om samen van gedachten te wisselen en input te verzamelen die als basis moet dienen voor het concept van de nieuwe verplichte scheidsrechterlevering.

Page 7: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

5

Page 8: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

6

W a a g s t r a a t 1 | 9 1 0 1 L C D o k k u m | t e l . 0 5 1 9 2 9 2 6 6 0

w w w . b o o r s m a v e r l i c h t i n g . n l

Page 9: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

7

Op 5 maart gaan Aly en Zwaantje naar een informatiebijeenkomst over competitiezaken in Gorredijk waarin o.a. de werking van het Mobiele digitale wedstrijdformulier wordt besproken.Met behulp van het digitale wedstrijdformulier, deze werkt via een app voor de smartphone en tablet, zijn alle uitslagen en standen snel up-to-date en af te lezen op de website. De papieren versie komt te vervallen en in de toekomst worden ook de spelerskaarten in die app ondergebracht.

Allemaal interessante ontwikkelingen die de korfbalsport en alle vrijwilligers-werk wat daarmee samenhangt hopelijk ten goede komt!

Van het bestuur (vervolg)

Uit de oude doos

Van één van onze leden kregen we onderstaande foto ingestuurd. Weet u wie het is? Verderop in deze Granaetappel vindt u nog een (verborgen) hint. Heeft u zelf nog oude foto’s op zolder liggen, stuur ze dan op naar onze redactie: [email protected]

Page 10: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

8

Door Selle WalsmaRondje langs de velden

Inmiddels zijn we ongeveer halverwege het zaalseizoen. Hoogtijd dus om te kijken hoe alle teams ervoor staan na de helft van de wedstrij-den gespeeld te hebben en wat de vooruitzichten zijn voor de verschillende teams in 2015!

Laten we vooral niet de traditie doorbreken en dus starten we weer met het eerste team van de Granaet. Van de zeven gespeelde wedstrijden in 2014, zijn er maar liefst vijf gewonnen en twee verloren! Dat wil zeggen dat dit team bovenin meedraait. Er was zelfs kans op een kampioenschap, maar door de laatste wedstrijd in 2014 te verliezen en de eerste wedstrijd in 2015 te ver-liezen, wordt deze kans steeds kleiner. Dan gaan we verder met het tweede team. Zij wisten tot nu toe de eerste zaalwedstrijd en de laatste wedstrijd in 2014 te winnen. De rest werd helaas verloren en daarmee staan zij nu met 4 punten op de zesde plaats van de acht teams. In 2015 zal dus nog even gestre-den moeten worden om handhaving in de reserve derde klasse te realiseren. Het derde staat momenteel op een vijfde plaats in het klassement. Alleen van Sparta (Ze) 2 werd met dubbele cijfers verloren. De overige verloren wedstrij-den waren nipte overwinningen voor de tegenpartij. Dit team kan nog wel een stuk opklimmen in het klassement. Het vierde team staat met zes punten op een vijfde plaats (van de zeven). Drie wedstrijden werden er gewonnen en drie verloren. Van Joure 2 en ROG 5 werd dik gewonnen en van Mid- Fryslân/ Jansma Burdaard 6 werd aardig verloren. Zij zullen ook kampioen worden in deze poule, maar wanneer het vierde team op deze koers doorgaat, kan het ook hoger eindigen dan de vijfde plaats. Als laatste van de senioren het vijfde. Zij hebben helaas nog geen enkele wedstrijd kunnen winnen en staan daarmee automatisch op de laatste plaats. Misschien kunnen er in 2015 nog punten gepakt worden van Veenwouden 2 en/of Frigro 1? De junioren A1 draaien ook lekker bovenin mee. Zij staan met 10 punten uit zes gespeelde wedstrijden op een tweede plaats. Alleen Olympia (T) A1 staat daar nog boven, maar zij hebben een wedstrijd meer gespeeld. Dus er zijn kansen op het kampioenschap voor onze junioren A1 wanneer ze op deze koers verder gaan! De A2 staat helaas onderaan in de competitie! Toch is voor hen het jaar 2015 goed begonnen, zij wisten namelijk de eerste wedstrijd van dit jaar overtuigend te winnen van Zunobri A1. De eerste twee punten zijn bin-nen en dit kunnen er zeker nog meer worden in de loop van de competitie!

Dan volgen onze aspiranten en we starten met de B1. Zij staan op een vijfde plaats van de zes teams in de competitie. Zij hebben wederom te maken met lastige tegenstanders, waarvan constant net verloren wordt. Hier kan echter nog van alles gebeuren, dus de B1 zal nog meer tegenstanders achter zich laten dan alleen Vlug & Vaardig (G) B1. De B2 daarentegen staat momenteel

Page 11: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

9

Rondje langs de velden (vervolg)

tweede! Zij hebben nog maar één wedstrijd verloren en hebben daarmee 12 punten uit 7 wedstrijden. Zij zijn nog vol in de race voor het kampioenschap, maar CSL B1 is een goede tegenstander. Spannend dus! De B3 heeft helaas nog geen punten kunnen pakken in de zaal. Van TDK B1 en WIK ’34 B1 werd met vier punten verschil verloren. Misschien dat er hier nog een aantal punt-jes te halen valt? Dan zijn we alweer bij onze C- aspiranten aangekomen. De Granaet C1 staat op een vijfde plaats van de zeven teams. Helaas geeft deze stand niet goed het spelbeeld weer van de C1. Zij boeken zichtbaar vooruit-gang in hun spel, maar helaas worden wedstrijden steeds met 1 puntje verschil verloren. Er vallen nog heel wat punten te halen in 2015 voor de C1! Als laatste van de aspiranten nog de C2. Zij staan met vijf punten uit zeven gespeelde wedstrijden ook op een vijfde plaats. Westergo C1 en Harich C2 heeft dit team keurig onder zich gelaten. Waarschijnlijk zal de C2 ook aan het einde van het zaalseizoen rond deze plaats eindigen. Maar misschien kunnen zij ons verras-sen!

Aanbeland bij de pupillen nu. Als eerste de D1. Zij hebben 7 punten uit 7 wedstrijden gesleept en komen daarmee uit in de middenmoot. Vierde plaats van de zeven spelende teams. Tegen DOW D1 en Leeuwarden D1 werd over-tuigend gewonnen! Andere wedstrijden werden soms onnodig verloren. De D1 kan dus nog meer punten in de wacht slepen en nog meer teams onder zich laten om bovenin mee te gaan draaien. De D2 heeft drie punten uit zes wedstrijden gehaald. Ook zij hebben moeilijke tegenstanders. Wêz Fluch/ Wêz Warber D2 en Mid-Fryslân/ Jansma Burdaard D3 staan dik bovenaan en zij zullen hier gaan vechten om de titel. De Granaet D2 kan misschien nog een plaatsje omhoog sluipen door CSL D3 achter zich te laten die maar één punt meer heeft dan de Granaet D2. Als laatste van de D- pupillen hebben we dan nog de D3. Zij staan samen met twee andere teams op de vierde plaats met twee punten. Om te winnen tegen de top 3 van deze poule wordt erg lastig, maar van de tegenstanders die op gelijke hoogte staan, Tietjerk D1 en De Lauwers D1, kunnen wellicht nog pun-ten gepakt worden.

In de competitie bij de E1 is het nog spannend! Zij staan op een gedeeld tweede plaats met Spannum E1. Beide teams hebben 8 punten verzameld uit 7 wedstrijden. Bovenaan staat DFD E2 met 12 punten. Zij zullen hoogstwaar-schijnlijk kampioen worden, waar tussen de Granaet en Spannum de strijd los zal barsten om een tweede plaats. De E2 staat op een zesde plaats met drie punten uit acht wedstrijden. Zij hebben ook pittige tegenstanders in de com-petitie. Van Boelenslaan E1 werden twee punten gepakt en tegen Noordenveld E3 werd gelijkgespeeld.

Page 12: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

10

Een keuken koop u bij de vakman!

Modern, klassiek en duurzame keukens. Neem een kijkje in onze showroom!

Nieuwe keuken?

Wouter van der Heide KeukensHendoweg 29101 PC DOKKUMT: 0519-220160F: 0519-222761E: [email protected]

Openingstijden: Maandag: 13:30 – 17:30 Di t/m do: 09:00 - 12:00 13:30 - 17:30 Vrijdag 09:00 - 12:00 13:30 - 21:00 Zaterdag 10:00 - 17:00

www.keukenbedrijf-woutervdheide.nl

Page 13: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

11

Rondje langs de velden (vervolg)

Tegen de nummer 1 uit deze poule Hoogkerk E3 werd maar met drie punten verschil verloren! Er zijn dus nog volop kansen voor de E2 om meer wedstrij-den te winnen en zo op te klimmen in het klassement van deze poule. Als allerlaatste hebben we onze jongste jeugd, namelijk de E3. Zij zijn pas net begonnen met trainen in de zaal en moesten direct wedstrijden spelen. Helaas, hebben zij dan ook nog geen punten kunnen bemachtigen. Ook laat hier het eerste doelpunt nog op zich wachten, maar ik weet zeker dat deze nog gescoord wordt in 2015! Op trainingen scoren ze namelijk wel 3 doelpunten tijdens partijtje!

Statistieken na ronde 9 (17/01/2015)

Page 14: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

12

Voor deze editie van in the spotlight heb ik afgesproken met Sjoukje Talstra. Voor velen van jullie wel een bekend gezicht bij de Granaet. Als redactie leek het ons leuk om eens met Sjoukje te praten over haar le-ven bij de Granaet maar ook wat er allemaal is veranderd ten opzichte van ‘vroeger’.

Als ik haar vraag hoe lang ze al korfbalt moet ze meteen lachen. “Ik had er al even over nagedacht,

Door: Marijke van der Bijl

maar ik weet het niet meer precies!” Zo’n 25 jaar geleden werd er een recre-anten korfbalploeg opgericht en daar is ze eigenlijk meteen bij gegaan. “Daar hadden we eigenlijk een feestje van moeten hebben, haha!” zegt ze. “Romke korfbalde wel, en mijn kinderen ook. Dus ik was altijd wel een enthousiaste moeder.” Maar zelf heeft ze niet van jongs af aan gekorfbald. “Ze hebben me toen ook gevraagd of ik bestuurslid wilde worden.” Sjoukje is toen 2 periodes (dus 8 jaar in totaal) wedstrijdsecretaresse geweest. Dit vond ze ontzettend leuk om te doen, maar het vergde ook veel tijd. “Het is nu heel anders dan vroeger! Je moest zorgen dat de teams volkwamen, en elke week werd er een papier opgehangen bij de sigarettenboer. Hierop stond dan welke spelers in welk team uitkwamen, en hoe laat ze waar moesten spelen,” aldus Sjoukje. Ook ging toen alles nog via de telefoon. “Als je dan iemand moet hebben en hij neemt de telefoon niet op, moet je gewoon weer en weer proberen, totdat hij wel opneemt.” Ook was er in die tijd geen kantine (misschien weten jullie nog wel het ‘materialenhokje’ op het veld bij de Trimmer?). De vergaderingen vonden daarom ook plaats bij iemand thuis.

Toen recreanten 1 werd opgericht, heeft Sjoukje zich direct aangemeld. Ze hebben met dat team nooit competitie gespeeld, maar in het begin wel vaak toernooien. De laatste tijd spelen ze geen toernooien meer, vanwege blessures en natuurlijk het feit dat de leeftijd ook wat omhoog gaat. “Die toernooien waren ook bijna nooit in Friesland, dus dan moest je toch wel een eind reizen,” vertelt ze. De recreanten trainen in de zaal in het Fûgellân, en trainen onge-lijk aan het zaalteam wel het hele jaar door. Als ik vraag wat ze leuker vindt, aanvallen of verdedigen is de keuze nog niet zo snel gemaakt. “Wat ik leuker vind? Of wat ik beter kan?” vraagt ze. Eigenlijk vindt ze aanvallen leuker, maar dat lukt niet altijd. “Het is mooi om de goeie positie te kiezen om te kunnen schieten. Ik vind het leuk om de tegenstander te misleiden,” zegt ze.

In the spotlight: Sjoukje Talstra

Page 15: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

13

“Het is nog best moeilijk om goed te lopen en je goed op te stellen.” Wat wel jammer is, is dat je altijd tegen je eigen team speelt, en je dus eigenlijk wel een beetje weet wat er gaat gebeuren. “We willen nog altijd een keertje tegen recreanten 2 spelen, maar dat is er nog niet van gekomen.” Op het veld heeft Sjoukje eigenlijk nooit gespeeld, dus de keuze veld/zaal is niet echt van toepassing. “Ja, we hebben één keer een toernooi op het veld gehad, dat wisten we helemaal niet vantevoren,” vertelt ze. “We hadden ook niet de goede schoenen mee, dus die moesten we lenen van anderen.”

Ik vraag me af of er ook veel veranderingen zijn, die ze vindt opvallen. “Nou het drievakken systeem heb ik nog wel meegemaakt,” antwoordt ze. “Met drie vakken speelt het natuurlijk heel anders, maar ook heb je dan veel grotere teams.” Een andere grote verandering vindt ze het gebruik van social media. “Je kunt nu veel sneller en makkelijker communiceren en hebt er geen last meer van als iemand de telefoon niet oppakt,” lacht ze. Eén van de mooiste dingen op korfbalgebied vond ze het Nederlands kampioenschap in Souborg, Zeeland. De Granaet was toen eerste van Friesland geworden en mochten daarom Friesland vertegenwoordigen op het NK (!). Sjoukje is toen meege-weest voor de support, vanuit het bestuur. “Ja, zo hoog speelden we vroeger!”

Op dit moment zijn Sjoukje en Romke nog de enigen van hun familie die hier korfballen. “Ja, als je echt diep gaat graven, kom je wel tegen dat Goswin een zoon van de nicht van Romke is,” zegt ze. “Maar wij voelen ons hier thuis bij de club.” Ook doet Sjoukje op dit moment nog steeds een aantal vrijwilligerstaken voor de club. “Ik heb nog wel kantinedienst en halwacht.” Daarnaast hebben Sjoukje en Romke de verspreiding van de Granaetappel overgenomen van Rienk Sibma. “Maar dat doet Romke vooral hoor!” zegt ze lachend.

Naast het korfballen is Sjoukje nog 3 dagen in de week aan het werk als taxi-chauffeuse bij Waaksma. “Dit werk doe ik inmiddels al 19 jaar en ik vind het nog steeds leuk.” Eerst heeft ze 11 jaar bij Stellema gewerkt, ook in Dokkum. Nu werkt ze 8 jaar bij Waaksma. De werk hoeveelheid wordt wel minder. Taxi’s worden in Nederland eigenlijk niet gebruikt voor particulier gebruik (te duur), eigenlijk is het allemaal besteld vervoer. Voor bijvoorbeeld speciaal onderwijs, of mensen die naar het ziekenhuis of de fysiotherapeut moeten.

Andere hobby’s van Sjoukje zijn het lezen van boeken en het luisteren naar muziek. Al meer dan 25 jaar doet ze elke week aan lijnbal bij turn- en gymclub Dokkum. Ook houdt ze er erg van om op vakantie te gaan. “We hebben onze eigen caravan, en rijden daar vaak mee naar het warme weer in Italië of Frank-rijk.” Sjoukje rijdt dan liever niet met de caravan: “Dat durf ik niet aan, haha!” Ook gaan ze wel vaak eens ergens in Nederland staan. De fietsen gaan

In the spotlight (vervolg)

Page 16: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

14

Page 17: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

15

dan altijd mee, al is het soms niet altijd even geschikt om te fietsen. “We stonden ook een keer op een camping in Frankrijk waar je telkens een berg moest beklimmen om weer op de camping te komen…” vertelt ze. “Dan moest ik lopen met de fiets en was ik buiten adem als ik eindelijk boven aankwam!” Ze hebben geen elektrische fiets, maar: “Dat wil ik best wel!” lacht Sjoukje. Natuurlijk houdt ze er ook van tijd door te brengen met haar ‘beppesizzers’, twee jongetjes; Bram van 6 en Koen van 2 jaar. Zij wonen in Deventer dus als ze langskomen, blijven ze vaak een paar nachtjes logeren. “Ik mag daar heel graag tijd aan besteden!” zegt Sjoukje.

Tegenwoordig mag ze nog graag kijken bij het eerste. “Als het een beetje kan, ben ik er.” Het is op zaterdagavond altijd toch wel leuk. “Anders zit je wat op de bank, dan is dit veel leuker!” aldus Sjoukje. Wat ze ook heel fijn vindt, is dat we nu een kantine hebben. “Dan kun je toch eens een feestje geven.” Ze zijn eigenlijk bij elk feestje wel van de partij. “Het is leuk om weer mensen te ontmoeten!” Ook zijn ze er altijd bij de ledenvergadering. “Mensen weten vaak niet hoe druk het is om bestuur te doen. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kijk je er toch anders tegenaan.”

De eige18 januari 2015

Zaterdagochtend 17 januari vertrokken de spelers van het G-korfbalteam van de Granaet in alle vroegte richting Leeuwarden. Op het programma stond een toernooi met alle G-teams uit Noord Nederland. De Granaet moest aantreden

tegen Oerterp, Sios en de Flamingo’s.In een spannend duel tegen Oerterp, die vorig jaar nog kampioen wisten te worden op de Special Olympics, werd de eerste wedstrijd nipt verloren met 4-2. Wieberen en Hannie wisten beide te scoren. De tweede wedstrijd tegen

Sios werd iets dikker verloren, de stand laten we achterwege. :-)Na een pauze waarbij Leeuwarden ons keurig voorzien had van patat en ranja, was het alweer tijd voor de laatste wedstrijd. Met de Flamingo’s als tegenstan-der werd er een leuke pot gespeeld, welke beloond werd met een 3-0 winst.

Hannie wist wederom te scoren en Wieberen zelfs twee keer!In de strijd om de derde plaats mocht het team nogmaals aantreden, wederom tegen de Flamingo’s. Het was tot aan de laatste seconden spannend. Vlak voor

het eindsignaal wist Hannie het beslissende doelpunt te maken waardoor er met 4-3 gewonnen werd! Met een prachtige derde plaats keerde iedereen moe

maar voldaan weer naar huis. naardigheden van korfbal

In the spotlight (vervolg)

Zaterdagochtend 17 januari vertrokken de spelers van het G-korfbalteam van de Granaet in alle vroegte richting Leeuwarden. Op het programma stond een toernooi met alle G-teams uit Noord Nederland. De Granaet moest aantreden tegen Oerterp, Sios en de Flamingo’s.In een spannend duel tegen Oerterp, die vorig jaar nog kampioen wisten te worden op de Special Olympics, werd de eerste wedstrijd nipt verloren met 4-2. Wieberen en Hannie wisten beide te scoren. De tweede wedstrijd tegen Sios werd iets dikker verloren, de stand laten we achterwege. :-)Na een pauze waarbij Leeuwarden ons keurig voorzien had van patat en ranja, was het alweer tijd voor de laatste wedstrijd. Met de Flamingo’s als tegenstan-der werd er een leuke pot gespeeld, welke beloond werd met een 3-0 winst. Hannie wist wederom te scoren en Wieberen zelfs twee keer!In de strijd om de derde plaats mocht het team nogmaals aantreden, wederom tegen de Flamingo’s. Het was tot aan de laatste seconden spannend. Vlak voor het eindsignaal wist Hannie het beslissende doelpunt te maken waardoor er met 4-3 gewonnen werd! Met een prachtige derde plaats keerde iedereen moe maar voldaan weer naar huis.

Sportief begin van 2015 voor G-korfballers

Page 18: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

16

Ook dit jaar hebben een aantal vrijwilligers van korf-balvereniging de Granaet weer oliebollen gebakken. ’s Ochtends rond 7 uur waren de eerste vrijwilligers al actief om het beslag te maken en de frituurpannen voor te verwarmen. Vanaf 8 uur ging het bakken echt los. Er werden meer dan duizend oliebollen gebakken. Aan het eind van de middag waren de bestellingen klaar. Tussen 16.00 uur en 17.30 uur werden alle olie-bollen opgehaald en op enkele adressen bezorgd.Mede dankzij de sponsoring van Spar Boonstra en Dr. Oetker die de oliebollenmix en de olie sponsorde, wist de vereniging de kosten laag te houden en zo een mooi bedrag voor de clubkas binnen te halen.

Kort nieuws

Op 3 januari organiseerde de activiteitencommissie een nieuwjaarsborrel. Jong en oud was aanwezig bij deze gezellige avond. Na de toespraak van voorzit-ter Hans Westra, was het tijd voor een hapje en een drankje. Voor wie daar zin in had waren er ook nog leuke spelletjes aanwezig.

Meer dan 1000 oliebollen gebakken

Grote opkomst bij nieuwjaarsreceptie

Schoolkorfbaltoernooi dit jaar op 13 meiHet 27e schoolkorfbaltoernooi wordt dit jaar gehou-den op woensdagmiddag 13 mei. Houd deze dag vrij, want er zijn weer een heleboel vrijwilligers nodig om het toernooi te laten slagen. Albert Heijn Dokkum is ook nu weer hoofdsponsor van het toernooi.

Page 19: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

17

Sport Studio Dokkum vierde op vrijdag 9 januari hun jubileum. Omdat de selectie daar alweer twee jaar elke week sport waren ze ook uitgenodigd voor het feest met optredens van Gerrie Dantuma en DJ Steff Da Campo. Als cadeau had de selectie een korf en een echte Granaetparpalu meegenomen. Nogmaals: van harte gefeliciteerd!

Kort nieuws

Sport Studio Dokkum viert 5-jarig jubileum

Nog voor het nieuwe jaar presenteerde De Granaet een geheel vernieuwde website. Achter de schermen werd de afgelopen tijd hard gewerkt om de website weer helemaal up-to-date te maken. Daarbij is in het achterhoofd gehouden dat de website weer als hoofdmedium moet worden gebruikt, in plaats van Facebook of Twitter.

Nieuwe website online

Team van de weekIn het zaalseizoen is er bij de thuiswedstrijden van het eerste regelmatig een ‘team van de week’ te bewonderen. De D1 en de E2 zijn al aan de beurt geweest. Ze werden voorgesteld en mochten een doorloopbal maken voor het begin van de wedstrijd. Daarna mochten ze op de reservebank De Granaet 1 aanmoedigen. In de pauze probeerden de teams in 3 minuten zoveel mogelijk doelpunten te maken. De D1 scoorde er 8, maar de E2 wist nóg meer doelpunten te maken, zij scoorden er 11. Gefeliciteerd! Omdat de wedstrijden van het eerste soms heel laat op de avond zijn, zal helaas niet bij iedere wedstrijd een team van de week aanwezig zijn.

Page 20: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

18

Loterij

We gaan weer loten verkopen!

Deze jaarlijkse lotenactie is echt nodig voor KV De Granaet. De kosten van bijvoorbeeld de zaal- en veldhuur en bondscontributie KNKV stijgen jaarlijks. Door elk jaar een verenigingsbrede financiële actie te organiseren, dragen we allemaal ons steentje bij.

De spelregelsAlle senioren, recreanten, junioren, aspiranten en pupillen krijgen begin febru-ari één lotenboekje. In dit lotenboekje zitten 25 loten. Elk lot kost € 1,50. Het is de bedoeling dat iedereen alle 25 loten verkoopt.

Wanneer een huishouden uit meer dan twee korfballers bestaat, hoeft dit ge-zin maar twee boekjes te verkopen.

Extra Voor het Granaetlid die de meeste loten verkoopt, hebben we een prijsje be-schikbaar gesteld! Dus wanneer de loten van je boekje zijn verkocht, vraag dan aan Aly of Zwaantje of je trainer een nieuw boekje en verkoop er nog meer!

De data De lotenboekjes worden in de week van 9 februari uitgedeeld. De lotenstrook-jes en het geld moeten uiterlijk 14 maart ingeleverd zijn. Inleveren van het geld en de lotenstrookjes kan bij Aly Cuperus, Zwaantje van der Veen of bij je trainer.

We hopen ook dit jaar weer op een geslaagde actie. Voor vragen, neem contact op met Zwaantje van der Veen (0511-422600) of Aly Cuperus (06-30356190).

Door: Zwaantje van der Veen

Page 21: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

19

Boonstra DokkumBrood en gebak van Bakker v/d BergAmbachtelijk vlees van Smit en WeidenaarBelegde broodjesVerse maaltijdenBezorgservicePost.nlEn al uw andere boodschappen!

Online bestellen: www.boonstra.spar.nl

Openingstijden:Ma t/m do: 8.00 tot 20.00Vr: 8.00 tot 21.00Za: 8.00 tot 20.00Zo: 13.00 tot 17.00

Graag tot ziens bij de klantvriendelijkste supermarkt van Dokkum!

Page 22: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

20

In elke Granaetappel vertelt een aspirant over zijn/haar ervaringen in de B’s. Dit keer vertelt Marisa Riemersma hoe haar laatste wedstrijd ging, wat ze de afgelo-pen periode heeft geleerd en of er ook een verschil is tussen de B3 waar ze eerst in zat en haar huidige team: de B2.

De laatste wedstrijd. Het was een spannende wedstrijd met veel mooie doelpunten. We begonnen de wedstrijd met aanwijzing van onze coaches om niet in hun inloopballen vanuit de ruimte te trappen. In de rust stonden we 4-2 voor. Daarna volgde er na de rust meer doelpunten en stonden we zo 8-3 voor. Ook DTL maakten een paar doelpunten (niet helemaal terecht). Uiteindelijk werd de stand 8-6 voor ons.

Dingen die ik nieuw heb geleerd. Ik zat eerst in de B3 en er zit veel verschil tussen de B3 en de B2. In de B2 train je samen met de B1. Onze trainers/coa-ches zijn : Ijsbrand, Sietse, Daniël en Marijke. We leren vooral het schot op de juiste manier. Ook leren we de juiste voet omhoog te doen bij een inloopbal. Het schot is juist heel belangrijk om goed te doen want we scoren ook niet heel veel. Gelukkig gaat dat al een stuk beter!

Verschil tussen de B3 en de B2. In de B2 moet je altijd goed warm lopen en je spieren rekken voor trainingen en wedstrijden. Voor training hebben we ook nog evenwichtsoefeningen (door Ijsbrand), krachtoefeningen (door Daniël) en loopoefeningen (door Sietse). We doen dat in drie groepjes en draaien om de beurt door. In de B3 heb je dat niet. Ook is de B3 wat makkelijker en simpeler. Ook train je in de B2 met de B1 samen en in de B3 niet.

Nieuws uit de B’s

Door: Marisa Riemersma

Page 23: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

2123

Page 24: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

22

Page 25: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

23

Sinds dit seizoen ben ik begonnen met de rubriek ‘Een andere kijk op korfbal’, waarin ik andere sporters interview. Ik probeer hiermee om ook hen eens op een andere manier naar korfbal te laten kijken.Zij hebben mij echter ook leren kijken naar korfbal vanuit hun kant en als ik me probeer in te leven in hen, moet ik zeggen dat ik wel begrijp waarom ze som-mige aspecten van het korfbal nogal merkwaardig vinden. Daarom heb ik voor deze editie van de Granaetappel een paar punten op een rij gezet die voor ons korfballers de normaalste zaak van de wereld lijken te zijn, maar die in de ogen van een niet-korfballer niet zo vanzelfsprekend zijn.

De grootste eigenaardigheden van korfbal:

- Het snijden. Want hoe vreemd is het voor iemand die niet korfbalt om te zien dat een speler zijn tegenstander volledig kwijt is geraakt, perfect vrijstaat, de bal er prachtig in legt… en dan vervolgens de bal kwijt is? Een voetballer of basketballer kan er met zijn hoofd niet bij dat je je tegenstander ruimte moet geven om mee te kunnen lopen…

- Het stilfluiten van de wedstrijd als er een veter los is. Dit gebeurt natuur-lijk alleen als de persoon in kwestie aan het verdedigen is, maar voor een niet-korfballer blijft dit vreemd: een hele wedstrijd moet stilstaan omdat één speler zijn veters niet goed vast heeft? Raar!

- De voetbal-regel. Een aanvaller die niet genoeg ruimte krijgt, kan gewoon de bal op de voet van de tegenstander gooien (met opzet!) en hij krijgt de bal mee. Hoewel daar (volgens mij) vrijwel nooit gebruik van wordt gemaakt, is het toch eigenaardig dat je de bal tegen krijgt als je er écht helemaal niets aan kon doen…

- De invloed van de scheidsrechter. Want ja, bij korfbal heeft een scheids-rechter heel, heel veel invloed. Fluit hij voor snijden, ja of nee? Hoe fel mag een speler zijn? En natuurlijk, als slagroom op de taart: is een schot verdedigd of niet? Dit soort dingen zijn allemaal scheids-afhankelijk. Voor ons normaal (al kunnen wij ons er soms ook aan ergeren als een scheidsrechter ons nooit de bal mee geeft, zelfs al kun je je tegenstander in de ogen prikken zo dichtbij sta je), maar voor een niet-korfballer vreemd.

De eigenaardigheden van korfbalDoor: Marjanne van der Bijl

Page 26: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

24

Het adres met de grootste sortering brood, koek en banket. Cadeautip: geschenken/ontbijtmand Leuk om te geven, nog leuker om te krijgen

Keppelstraat 26 Dokkum Tel: 0519 292439

Page 27: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

25

De eigenaardigheden van korfbal (vervolg)

- Het verdedigen. Het valt mij al niet meer op, maar het kan niet anders dan het er een beetje onnozel uitziet als iemand een beetje voor zijn tegenstander met zijn handje staat te wapperen. Een verdediger hoeft de bal of tegenstan-der niet eens aan te raken om de bal mee te krijgen, omdat het ‘verdedigd’is. Maar wanneer is het nou wel verdedigd en wanneer niet? Het is voor een niet-korfballer maar een vage regel.

- Het spelen in twee vakken. Voor ons korfballers lijkt het heel normaal: als de bal in het ene vak is, staat het andere vak stil. Het is voor een buitenstander echter verbazingwekkend. Ten eerste staat één van de vakken dus werkelijk de helft van de wedstrijd stil. Hij beweegt niet, voegt niets toe aan het spel en voor hetzelfde geld kan een speler gewoon tegen de paal aanleunen en met zijn teamgenoten bespreken wat ze dat weekend gaan doen. Ten tweede lijkt het net alsof een korfbalteam eigenlijk is opgesplitst in twee teams: een aanval en een verdediging. De enige interactie die het ene vak met het andere heeft, is als de bal van de verdediging naar de aanval moet worden gebracht. Daarnaast zijn het gewoon twee losse teams, ieder met hun eigen tactiek, hun eigen tegenstanders en hun eigen vak. Het is net 2 tegen 2!

Toch zou korfbal korfbal niet zijn zonder deze bijzonderheden: dit maakt korfbal tot de geweldige sport die het is. Toch was het leuk om me eens te verdiepen in de kant van een niet-korfballer en me net als hen te verbazen over bepaalde dingen die bij korfbal zo vanzelfsprekend lijken!

Het tweevakken-systeem. Als de bal in het ene vak is, staat het andere vak te wachten.

Page 28: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

26

Page 29: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

27

Voor deze Granaetappel heb ik Lisanne Nutma gevraagd of zij haar ervaringen in het buitenland met ons wil delen. Gelukkig wilde ze dit wel! Lisanne bevindt zich momenteel voor een stage in het Duitse Oldenburg, waar ze meeloopt in het Evangelisch Krankenhaus. Afgelopen korfbaljaren speelde Lisanne in het eerste team van onze club.

Lisanne is tweedejaars student verpleegkunde aan de Hanze Hogeschool in Groningen. In het tweede jaar moest ze dus een stage lopen en ze koos ervoor om dit in het buitenland te doen. Aan haar de vraag waarom ze het mooie Nederland verliet voor een stage in Duitsland. Haar antwoord is dat ze in Duitsland veel meer mag doen qua verpleegtechnische handelingen, bijvoor-beeld een infuus aanleggen en injecties toedienen. Ook loopt ze hier stage in een ziekenhuis en in Nederland zijn er weinig stageplaatsen in een ziekenhuis voor een tweedejaars student. Ervaring op doen in een ziekenhuis is dus mooi meegenomen! Daarnaast houdt Lisanne wel van uitdagingen en één van die uitdagingen was om de Duitse taal onder de knie te krijgen. Nou, ik kan jullie vertellen dat ze die Duitse taal inmiddels wel beheerst! Dit is natuurlijk belangrijk om met pa-tiënten en collega’s in het ziekenhuis te communiceren. Nog een bijkomende uitdaging is dat ze nu ook kan zien hoe het is om op kamers te wonen! Tijdens haar stage doet Lisanne veel verschillende dingen. Zo moet ze mensen wassen, ondersteuning geven bij de verzorging, medicatie verdelen, medicatie toedienen (al dan niet via een infuus), vitale waarden van een patiënt in de ga-ten houden en patiënten voorbereiden en opvangen voor en na een operatie.

Door Selle WalsmaDe Granaet goes abroad...

Page 30: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

28

Achter de schermen is er natuurlijk nog veel papierwerk te doen en dit is nog maar een greep uit al haar taken! Genoeg te doen dus!

Op de vraag of een Duitse stage veel verschilt met die in Nederland vertelt ze me dat ze dat nog niet weet. Dit is namelijk haar eerste stage! Wel denkt ze dat de hygiëne regels in Nederland strenger zijn en daarbij is het communice-ren in het Nederlands toch iets makkelijker.

In tegenstelling tot Marieke in Finland, heeft Lisanne niet zo veel tijd om naast haar stage leuke activiteiten te ondernemen in Duitsland. Ze loopt namelijk vier dagen in de week stage en daarnaast moeten de schoolopdrachten na-tuurlijk ook nog gemaakt worden. Haar diensten beginnen vaak ‘s- ochtends vroeg, waardoor ze ‘s- avonds ook weer vroeg naar bed moet en niet veel tijd overhoudt. Natuurlijk (en gelukkig maar) heeft ze wel een aantal keer tijd gemaakt om leuke dingen te doen! Zo is ze naar de kerk geweest, heeft ze Kramermarkt en de Kerstmarkt bezocht en uit eten en naar de bioscoop gaan hoort ook nog in dit rijtje thuis!

Natuurlijk en gelukkig mist onze fanatieke Lisanne het korfballen best wel! Korfbal neemt ook veel van haar vrije tijd en ze heeft er veel vrienden, dus je sociale leven wordt ook anders. Maar voor wie denkt: ‘’Huh, ik heb haar toch echt op een zaterdag in de sporthal gezien?’’ Dat kan kloppen! Lisanne is namelijk regelmatig in het weekend terug geweest om onder andere de selectie te versterken en daar zijn wij natuurlijk heel blij mee! Trainen is nog geen optie geweest, maar ze komt al bijna weer terug (23 januari!) en dan wil ze het korfballen weer fanatiek oppakken met twee keer in de week trainen en op zaterdag wedstrijd spelen.

Al met al heeft Lisanne daar een leuke tijd, maar ze heeft inmiddels ook weer zin om naar huis te gaan. Gelukkig voor haar (en voor ons) is ze bijna weer definitief in Oostrum. We zullen Lisanne dus snel weer op het korfbalveld zien en bij deze alvast: Welkom thuis!

De Granaet goes abroad... (vervolg)

Page 31: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

29

Page 32: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

30

De dagen worden korter, het weer wat minder, de bladeren vallen van de bo-men en ineens lijkt de Granaet meer korfballers te hebben dan daarvoor. Zodra het zaalseizoen begint, staan er op het wedstrijdprogramma geen drie, maar vijf seniorenteams. Hoe zit dat precies? Deze teams staan ook wel bekend als de ‘zaalteams’ en bestaan uit korfballers die liever niet op het veld korfbal-len. In deze Granaetappel stellen ze zich aan u voor en vertellen ze wat er nu precies zo leuk is aan het zaalkorfbal.

Zaalteam 2Zaalteam 2 (senioren 5) bestaat het langst en de leden hebben al aardig wat jaren korfbalervaring achter de rug. Zo zit Emke Westra al 39 jaar op korfbal en Anna Sabina al 33 jaar. Klaas Houtstra spant de kroon: hij beoefent al ruim 50 jaar de korfbalsport. Inmiddels zit hij alweer 13 jaar in het zaalteam: “Ik trainde sinds seizoen 2001/2002 een jeugdteam (C1) bij de Granaet. Tjeerd Visser heeft mij toen benaderd voor het zaalteam”. Het afgelopen seizoen heeft het zaalteam wat versterking gekregen. Herman Iedema speelt nu drie maandjes mee: “Ik werd gevraagd om mee te spelen. Heb vroeger ook gekorfbald, al is dat in een grijs verleden”. Ook voor Jan Iedema is dit zijn eerste seizoen: “Menno vroeg mij of ik mee wilde doen met het gezelligste team van de Gra-naet. Omdat de tenniscompetitie weer in april begint leek me dit een mooie winteractiviteit. Ik vind korfbal een mooie dynamische sport. Vandaar dat ik het een zaalseizoen wou proberen” . De oplettende kijker ziet nog een nieuw gezicht op de teamfoto staan: Hendrik Riemersma heeft al een aantal keer meegetraind om eens te kijken of korfbal ook iets voor hem is.

De zaalteams van De GranaetDoor Trynke Keuning

Page 33: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

31

De zaalteams van De Granaet

Dat ook onervaren korfballers een kans krijgen, is kenmerkend voor dit zaal-team. Anna Sabina: “Ik heb altijd met veel plezier in het zaalteam gespeeld. In het begin was het winnen en meedoen voor de eerste plaats nog erg belang-rijk. Helaas halen we dat niveau niet meer. Maar de lol is er nog steeds. En het is leuk dat het team weer is uitgebreid met nieuwe spelers.”

Zaalteam 1Zaalteam 1 (senioren 3) bestaat iets minder lang dan zaalteam 2. Marjanna en Anita kwamen in 2009 met het idee om een tweede zaalteam samen te stellen en wisten een stel fanatieke (oud)korfballers enthousiast te maken. Anno: “Ik was door een blessure aan de enkel gestopt met korfballen bij Nij libben en na een paar jaar dacht ik dat het wel gezond zou zijn om het lome lichaam maar weer eens wat actie te gunnen. Anita Dijkstra dacht daar blijkbaar ook zo over, en toen ze vroeg of ik weer eens wat wilde korfballen in het zaalteam, hoefde ik daar geen minuut over na te denken”. Anita: “We hebben een heel leuk gezellig zaalteam. We worden voor mijn gevoel als erg fanatiek beschouwd door andere korfballers. Maar het plezier in de sport staat bovenaan. We zijn een hecht team dat zelfredzaam is en natuurlijk de nodige uitjes samen doen voor de teambuilding.” Het zaalteam doet het goed in de competitie, ze werden kampioen en zorgden ervoor dat het tweede promoveerde naar de derde klasse. Vorig jaar werden ze tweede en kunnen daardoor nu zelf ook in de derde klasse uitkomen. Helaas kampen ze dit jaar met veel blessures: Jurjen en Jelle zullen niet weer gaan korfballen, Marjanna is twijfelachtig en Tinie heeft het hele seizoen al last van rugklachten. Goswin viel onlangs uit met een enkelblessure. Gelukkig is Andries Wiersma nu een vaste nieuwe kracht in het zaalteam en zijn er andere spelers van de senioren die meehelpen. Lianne: “Ik wil graag de mensen die, op wat voor manier ook, ons team helpen bedanken! Als je dingen meet elkaar en voor elkaar doet, kom je veel verder!”

Waarom heb je gekozen voor het zaalteamBijna alle zaalteamspelers geven aan dat het prettig is om tijd te hebben voor andere dingen, maar toch ook niet zonder korfbal kunnen. Lianne: “Ik heb met veel plezier jaren in de selectie gespeeld, maar Goswin en ik hebben besloten in 2008 samen een stapje terug te doen en minder de verplichting te voelen van twee keer in de week trainen en een heel jaar lang elke zaterdag een wed-strijd moeten spelen. Ik ben toen een jaar gestopt, maar helemaal zonder korf-bal voelde niet goed.” Meer tijd voor het gezin is een veelgenoemde reden. Thea Nutma: “In de winter is er minder te doen in onder andere de tuin en dan vind ik het leuk om even te sporten. Terwijl ik bij het veldseizoen heerlijk kan genieten van de vrije avonden en zaterdagen samen met mijn (nogal drukke) gezin”. Marjanna heeft een hele praktische reden: “doordat de zaalwedstrijden vaker later op de zaterdag zijn, kan ik het beter combineren met mijn werk”.

De zaalteams van De Granaet (vervolg)

Page 34: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

32

Rondweg Noord 14 9101 AD Dokkum Tel: 0519 296444

6 dagen per week open! - Uitlaten - Banden - Schokbrekers - Klein onderhoud - APK Keuring Ook voor:

Page 35: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

33

Anita Germeraard geeft bovendien aan dat ze in de zaal spelen gewoon leuker vindt.

Wat maakt korfballen in de zaal leuker dan op het veld? Bijna iedereen is het er over eens: je hebt in de zaal geen last van slechte weersomstandigheden. Goswin: “vooral regen en harde wind vond ik echt verschrikkelijk!”. Marjanna voegt daaraan toe: “de zaalcompetitie is sneller en compacter. Er is geen invloed van het weer. Je kunt warmlopen en dan gewoon droog aan de wedstrijd beginnen. Dat is voor mij het grote verschil. Ik ben niet van de sneeuw en de regen. Maar dat het speelveld in de buitencompeittie kleiner is maakt het wel een aantrekkelijker spel. De charme van het zonnetje erbij en de gezelligheid van de supporter rond het veld en jeugd vind ik toch ook altijd gezellig op het veld.” De nieuwkomers in zaalteam 2 lijkt het overi-gens ook wel wat om op het veld te korfballen: Herman: “Ik denk juist dat het op het veld ook mooi spelen is”, maar zij hebben misschien wat minder erva-ring met de wind en regen op het veld . Een ander voordeel van het de zaal is dat de vloer altijd vlak is, aldus Thea. Ook Emke beaamt dat je op het veld toch meer kans hebt op blessures.

De zaalteams van De Granaet (vervolg)

Page 36: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

34

Doen de leden van het zaalteam ook nog aan andere sporten? Als je alleen gedurende het zaalseizoen korfbalt, hoe houdt je dan je conditie op pijl in de zomermaanden? Een aantal spelers zijn dan toch nog wel bezig met korfbal. Zo fluit Klaas Houtstra nog wekelijks een wedstrijd en traint Anita nog regelmatig met de senioren mee. Ook hardlopen is populair, “maar puntje bij paaltje haak ik nog wel eens af” moet Lianne toegeven. Overige sporten die voorbij komen zijn mountainbiken (Herman), tennis (Jan), wandelen (Catrien), squash (Goswin), zwemmen (Lianne) en fitness (Tinie). Anita G noemt passief korfbal kijken ook een sport, dat supporteren is natuurlijk ook erg intensief.

Zien we deze spelers ooit nog als speler op het veld? Reino ziet dit wel zitten: “dat zou kunnen als een team een speler nodig heeft ben ik wel bereid (als het thuis lukt) om te helpen”. Hetzelfde geldt voor Goswin: “misschien, als er andere teams zijn die te weinig spelers hebben, wil ik wel eens een wedstrijdje meedoen. Maar dat zal niet elke week zijn”. Ook meerdere dames geven aan best eens een team in nood te willen helpen. Maar echt weer volledig trainen op het veld is niet wat ze willen. Klaas zou wel wil-len, maar op één voorwaarde: “alleen bij gegarandeerd subtropische omstan-digheden (zonder regen en harde wind)”.

En stel nu dat je huidige team zou besluiten om het veld op te gaan? Catrien: “Als het hele team zou gaan, dan zou ik misschien wel mee gaan”, en ook Tinie zegt: “Ja, dan zou ik waarschijnlijk ook mee gaan spelen, omdat het ook weer een leuke uitdaging kan zijn”. Maar toch zien de meeste spelers dat niet zitten. Jasja: “Ik ervaar in deze zaalperiode dat het trainen/coachen (van het tweede) naast het spelen best wel druk is, wat dat betreft is het in de veld-periode qua coaching een stuk handiger!”.

Straks als de winter weer voorbij is er weer knoppen in bomen komen en het zonnetje steeds warmer begint te schijnen gaan de spelers van het zaalteam ieder weer hun eigen gang. Maar zodra de bladeren weer rood kleuren, begint het weer te kriebelen en zien we ze vast ook weer in het volgende seizoen fanatiek en met veel plezier korfballen!

De Zaalteams van De Granaet (vervolg)

Page 37: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

35

Van der Kooi’s Lederwaren

Grote Breedstraat 34, 9101 KJ Dokkum Telefoon: 0519-292595

Zeskampspelen Volksspelen Sport en spelmaterialen

Rondweg-Noord 249101 AD DokkumTel. 06-10410320 Open: maandag en donderdag van 19 - 21 uur

www.peterssportenspeluitleen.nl

Ook erg geschikt voor kinderfeestjes!

Page 38: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

36

Een andere kijk op korfbal - De wielrenner

Hoewel wij als korfballers onze sport fantastisch vinden, bestaat er over het alge-meen helaas een negatief beeld van onze favoriete sport. Wat is dat negatieve beeld en hoe is dat ontstaan? Is het gebaseerd op de werkelijkheid of op geruch-ten? In deze rubriek proberen wij deze vragen te beantwoorden.Daarom interviewen we voor iedere Granaetappel iemand die een andere sport beoefent, om te kijken hoe hij/zij over korfbal denkt. Voor dit ‘onderzoek’ vragen wij hen ook om een korfbalwedstrijd van de selectie te kijken, om erachter te komen of die vooroordelen ook kloppen.

Voor de vorige Granaetappel heb ik een voetballer geïnterviewd. Voor deze editie heb ik een ge-sprek met iemand die een heel ander soort sport beoefent. Rick Nobel is 19 jaar en beoefent in-middels al 6 jaar de sport wielren-nen.Rick heeft weinig ervaring met korfbal: voordat hij wielrende, heeft hij gevoetbald en dan werd er op het veld naast hem wel eens gekorfbald. Dan liep hij echter snel door: korfbal vond hij niet zoveel aan. Ook op school heeft hij wel eens gekorfbald, maar omdat hij niet zo goed was, vond hij het ook toen niet echt leuk.Wat hem het meeste tegenzit bij korfbal, is de beperkte vrijheid van een korfballer: de speler moet in zijn eigen vak blijven en heeft altijd een verdediger tegenover zich. Dit maakt korfbal voor Rick maar een lastige sport. Ook ziet hij korfbal als een statische sport: er is wel veel beweging, maar de spelers mogen niet lopen met de bal en daarom verwacht hij dat het nogal stilstaat. En, voegt hij nog toe, het is vervelend dat er geen backboard is, zoals bij basketbal. Dat maakt het scoren een stuk lastiger.

Door: Marjanne van der Bijl

Page 39: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

37

Een andere kijk op korfbal - De wielrennerDe wedstrijd die we kijken eindigt in een gelijkspel: aan beide kanten werden veel kansen gemist, maar het was tot de laatste minuut spannend. Na de wed-strijd van het tweede begint de wedstrijd van het eerste. Met een schuin oog kijkt Rick naar die wedstrijd terwijl ik hem vragen stel.Wat hem tijdens de wedstrijd van het tweede het meest heeft verrast, is dat de spelers meer op de tegenstander gericht zijn dan op de bal. Hij had verwacht dat ze vooral bezig zouden zijn om de bal ertussenuit te pakken zoals dat bij het schoolkorfbal altijd gebeurde, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Wat hem ook opvalt, is dat er maar weinig aanwijzingen worden gegeven vanaf de zijlijn.Als ik vraag of het beeld dat hij van korfbal had, nog steeds geldt, zegt Rick dat dit deels wel het geval is. Zo vindt hij nog steeds dat een speler weinig vrijheid heeft, omdat hij een vaste verdediger heeft en natuurlijk zit hij nog steeds vast in zijn vak. Het blijkt echter niet zo statisch te zijn als hij in eerste instantie dacht: zeker bij het zien van een stuk van het eerste geeft hij toe dat korfbal eigenlijk best wel een dynami-sche sport is.Al met al vond Rick het leuk om eens een korfbalwedstrijd te zien. Hoewel hij het zelf niet zou willen beoefenen, zegt hij dat de wedstrijd hem op een gege-ven moment wel te pakken had en dat hij het graag uit wilde kijken. ‘Het was geen straf om naar te kijken!’ sluit hij ons gesprek af.

Voor de volgende editie zijn we weer op zoek naar iemand die weer een an-dere sport beoefend. We zijn heel benieuwd wat voor vooroordelen er eigenlijk bestaan over korfbal!

Page 40: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

38

It berne hoekjeDoor: Marjanne van der Bijl

Page 41: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

39

It berne hoekjeKorfbal draait om scoren! Kun jij de bal in de

korf gooien?

Page 42: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

4037

Page 43: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

41

Door: Marijke van der Bijl

Ik heb het al een aantal keer gehoord dat het goed geraden was, de jongeman uit de vorige editie was natuurlijk Arend Mos uit de junioren A1! Na deze twee jongens is het nu tijd om een dame te omschrijven. Veel lees-plezier en ik ben benieuwd of jullie het allemaal kunnen raden.

Op maandagavond is het weer tijd om aan de bak te gaan. Na een weekendje lekker even niksdoen, komen de eersten maandag alweer aanlopen in sporthal de Trimmer. In de dameskleedkamer wordt het weekend uitgebreid besproken, waarna de dames naar de hal lopen. Eerst nog even rustig bijkletsen op de tribune, maar daarna gaan ze warmlopen in de hal. Na twee keer heen en weer gelopen te hebben, vindt de dame het wel weer goed geweest. Nog eventjes langs de veel te warme wc en dan begint de training. Graag had ze nog even rustig aan begonnen, maar dat is met de nieuwe hoofdtrainer helaas niet een optie! Een zeurende pijn schiet door haar voet, maar daar besteedt ze geen aandacht aan. Ze is het inmiddels wel wat gewend en gaat lekker door alsof er niks aan de hand is. Na een uurtje is de korfbaltraining alweer afgelopen, maar toch gaan ze nog niet douchen. De trainingsbroeken worden aangetrokken en zo gaan ze met zijn allen naar de andere kant van de stad. Daar worden ook nog de nodige calorieën verbrand waarna ze eindelijk kunnen genieten van een welverdiende douche! Als ze die avond thuis komt, vindt ze dat ze wel wat lekkers verdiend heeft; ze heeft immers ook heel hard gesport dus een lekker chipje op zijn tijd kan er dan wel vanaf.

Later in de week is het tijd om training te geven. De jonge talentjes van de Granaet staan al te trappelen om weer te kunnen trainen. De jongedame is er ook al, en roept de groep bij elkaar. Er worden een aantal oefeningen gedaan waarbij de jongedame goed oplet of iedereen meedoet. Ze heeft een natuur-lijk overwicht, is gewend om met deze leeftijd om te gaan. Na de training gaat iedereen weer naar huis en houdt ze in de gaten of alles goed opgeruimd wordt. Ook ’s avonds is de dame soms nog wel even bezig met de korfbalclub. Een aantal administratieve dingetjes worden door haar weloverwogen bijge-houden. Op vrijdag is het opnieuw tijd voor haar eigen training. Keurig op tijd komt ze met de andere dames weer binnen om opnieuw warm te lopen. Deze training duurt wat langer dan de eerdere training op maandag, maar is ge-lukkig vaak ook leuker omdat ze zich gaan voorbereiden op de wedstrijd van zaterdag. Aan het einde tijdens de wedstrijd is de dame wel aardig fanatiek. Ze weet de heren van haar vak goed te bedienen, ook nu er een switch in vakken plaatsgevonden heeft.

Haar hele zaterdag staat in het teken van korfbal. Soms moet ze ’s ochtends vroeg coachen, maar ‘gelukkig’ zijn er vaak problemen met de verhuur van

Wie is het?

Page 44: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

42

www.indokkum.nl

In-DokkumNieuws en meer....

Page 45: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

43

In 2015 zamelt korfbalvereniging De Granaet voortaan één keer per maand oud papier in. Dat werd hiervoor nog eens per twee weken ingezameld. Op de volgende zaterdagen kunt u uw oud papier kwijt bij de container op het parkeerterrein bij het zwem-bad:

31 januari 28 februari 28 maart 25 april 30 mei 29 augustus 26 september 31 oktober 28 november 19 december

De container is geopend van 9.00 tot 12.00 uur.

Oud papier één keer per maand

de Trimmer waardoor ze soms wel lekker lang in haar bed kan blijven liggen. Tijdens het coachen probeert ze lekker positief te blijven want het is voor de toppers nog moeilijk om wedstrijden te winnen. Als de wedstrijd afgelopen is, maakt ze zich al klaar voor haar eigen wedstrijd, ook al moet ze lang wachten tot deze beginnen zal. Soms moet ze tussendoor nog even een wedstrijdje fluiten, deze jongedame is bijna niet te missen bij de Granaet. Overal heeft ze wel een vinger in de pap. Een broodje bij Haagens gaat er vaak wel in, maar croissantjes zijn ook altijd fijn voor de wedstrijd. Met haar eigen team gaan ze nog steeds voor het kampioenschap, al wordt het wel wat lastiger. Na de wedstrijd praat ze nog even na met de scheidsrechter en daarna mag ze ook douchen. Die avond heeft ze afgesproken om samen met nog een aantal andere dames even gezellig de stad in te gaan. Een paar wijntjes na zo’n lange korfbaldag gaan er zeker wel in!

Wie is het? (vervolg)

Page 46: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

44

Als ik om kwart voor zeven in de Trimmer arriveer, beginnen de E-pupillen net met hun afsluitende wedstrijdje. De E1 en de E2 trainen altijd samen op woensdag: vandaag zijn ze met z’n twaalven. Acht van hen spelen een wed-strijdje onder leiding van Annerique, trainster van de E2, terwijl de andere vijf op de korf schieten met GA, trainer van de E1.Ik ben vandaag gekomen om de E1 in het zonnetje te zetten. Als de training afgelopen is, zegt GA dat ik hen wat vragen moet stellen. Als ik aangeef dat ik graag eerst even een foto van hen wil maken, slaat de paniek bij de vijf dames natuurlijk toe: meteen wordt er gekeken naar hoe hun haar zit. De E1 wordt niet alleen door GA getraind. Ook Heleen is hun trainer en op het moment loopt Esmee haar maatschappelijke stage bij hen.Daarna vraag ik ze of ze op de tribune willen gaan zitten om enkele vragen te beantwoorden. Ze stellen zich aan me voor (Isabel, Sietske, Anna, Iris en Emma) en tijdens het voorstelrondje vertellen Emma en Iris dat ze BFF’s zijn. Voor de onwetenden onder ons: BFF staat voor “Best Friends Forever”.

Mijn eerste vraag is wat ze het leukste vinden: trainingen of wedstrijden? Het antwoord is unaniem: de wedstrijden. Emma zegt dat je tijdens de training ook nog andere dingen doet: een wedstrijd is alleen korfbal en dat is natuurlijk waarom ze de sport beoefenen. Sietske zegt erbij dat ze wedstrijden leuker vindt, omdat die sportief zijn. ‘Oh, wedstrijden zijn dat niet?’ zegt trainer GA lachend.

Als ik hen vraag of ze het leuker vinden om te verdedigen of aan te vallen, zijn ze het opnieuw met elkaar eens: aanvallen natuurlijk! Want tijdens de aanval

Team in het zonnetje: De E1Door: Marjanne van der Bijl

Page 47: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

45

Team in het zonnetje: De E1

kun je scoren, en ‘dan krijg ik een ijsje’, zegt Iris. Ik vraag ze hoe ze het tot nu toe doen in de competitie. De meiden vertellen dat het heel goed gaat. Ze hebben wel drie of vier wedstrijden gewonnen en nog maar eentje verloren. ‘Maar,’ zo zijn de wijze woorden van Emma, ‘je leert van verliezen.’ En boven-dien hebben ze na hun wedstrijd van vorige wél lekker patat gegeten!GA vertelt dat ze op dit moment tweede staan. ‘Eerst stonden we eerste, maar toen we een wedstrijd verloren, zijn we tweede geworden.’ Maar het gaat dus hartstikke goed met de E1!

Het blijft heel even stil als ik vraag wat ze van hun trainers vinden. ‘Het zijn hele lieve trainers,’ zegt Sietske giechelend. Daar is de rest het mee eens. Al-ledrie zijn ze leuk, al is GA soms wat stil en Heleen wat streng, vindt Isabel. Niet iedereen is het ermee eens dat Heleen streng is: Sietske en Anna vinden dat wel meevallen! ‘Nou, we moesten anders laatst wel drie keer achter elkaar lijntjetik doen!’ ondersteunt Isabel haar mening.

Ik vraag ieder apart hoe ze op korfbal zijn gekomen. Emma vertelt dat zij al op korfbal zat. ‘Toen trainde ik een keer mee,’ zegt Iris, ‘en dat vond ik zo leuk dat ik de training erna al op korfbal zat!’ De andere drie zijn lid geworden via het schoolkorfbaltoernooi. Anna deed echter niet mee; ze was te laat met opgeven. ‘Maar ik vond het wel heel leuk om te kijken, dus toen ben ik wel op korfbal gegaan.’

Ik vraag hen ook of ze wel eens bij een wedstrijd van een hoger team kijken. ‘Ja!’ Ze hebben een keer met z’n allen bij een wedstrijd van het tweede gekeken, omdat Heleen daarin speelt. ‘Toen moesten we die dag zelf spelen en wonnen we, en toen won Heleen daarna ook nog!’Ze vinden alle vijf dat ze in eenleuk team zitten. Dat wil ik wel geloven: het gehele interview hebben ze gelachen!

Team in het zonnetje (vervolg)

Page 48: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

46

Een gezellig familiehotel dat sinds 1914 gevestigd is aan de Dokkumer Ee. Wij bieden u een degelijk driesterren hotel, een goede hollandse keuken en een gezellige, gemoedelijke sfeer. Ook voor familiefeestjes, vergaderingen en arrangementen bent u bij ons op het goede adres.

Woudweg 1 - 9101VH Dokkum - Tel: 0519 - 292380www.hotelvandermeer.nl

Page 49: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

47

Reacties @kvdegranaetGosse Pier Hiermstra (29/11): “Cadeautjes, spelletjes en patat. Kortom gezelligheid met het G-korfbalteam”

Liesbeth van der Zwaag (13/12): “Vanmid-dag een familiederby. Kv De Granaet Dokkum E2 tegen Boelenslaan E2. En wat was het span-nend. We wonnen met 3-2”

Peterarjen Veeninga (06/01): “Eerste overwinning van het seizoen!”

Jan Iedema (06/01): “GEWONNEN!!!!!

Sigrid Jager (06/01): “Gewonnen met KV De Granaet A2”

@kvdwaargo (14/12): “DWA/Argo kan kop-loper niet verrassen. Het wordt 10-13 voor @kvdegranaet”

@wytsepyt (04/01): “Wauw, wat een gezellige en drukke nieuwjaarsreceptie van @kvdegran-aet”

@anita175 (04/01): “Gister gezellige nieuwjaarsreceptie van @kvde-granaet gehad. Op naar de eerste wedstrijd van 2015”

@kvwwc (11/01): “WWC 1 en 2 pakke beide punten tsjin @kvdegran-aet. Foar it 2e de earste punten en ek it 1e klimt omheech”

Page 50: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

48

Interview met Erwin ZwartDe broertjes André en Erwin Zwart spelen bij LDODK. De enige club in Fries-land die op het hoogste niveau in Nederland speelt: de Korfbal League. Op onze vraag of we ze misschien mogen interviewen voor in de Granaetappel, antwoor-den ze positief: natuurlijk, altijd leuk om te doen! Ze vinden het helemaal leuk dat onze eigen jeugdspelers de vragen hebben bedacht. In deze editie de ant-woorden van Erwin Zwart op de vragen van onze jeugdspelers. In de volgende Granaetappel geeft zijn broer André Zwart antwoordt op de vragen.

Erwin Zwart (24 jaar) speelt in het eerste van LDODK en is daarnaast geselec-teerd voor het Nederlands Team.

Hoe lang doen jullie al aan korfbal? (Daniëlle, B1)Ik korfbal vanaf mijn 5de dus nu alweer zo’n 19 jaar.

Hoe zijn jullie zo goed geworden? (Tessa, C1) Door veel met een bal bezig te zijn op jonge leeftijd al en hard te trainen.

Wat vinden jullie het moeilijkst aan korfbal? (Marrit, C1)De afwisseling tussen het aanvallen en rebounden: om daar in wedstrijden de juiste balans tussen vinden.

Door: Trynke Keuning

Page 51: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

49

Interview met Erwin Zwart

André en Erwin Zwart (vervolg) Wat vinden jullie het leukst aan korfbal? (C’s) Dat het teamsport (gemengd) is en daarnaast het spelletje opzich. Er zit veel snelheid in en korfbal is erg dynamisch.

Hoeveel uur trainen jullie in één week? (Michel, C1)Ik train momenteel met Nederlands team en bij LDODK samen zo’n 10 uren in de week en daarnaast komen daar nog de besprekingen en wedstrijden bij.

Waar moeten jullie helemaal heen om uitwedstrijden te spelen? (Kirsten, C1)Door heel Nederland, de verste uitwedstrijd is Papendrecht.

Doen jullie aan verschillende trainingen: krachttrainingen, looptrainin-gen, schottrainingen? (Jacob Ruben, B1)Dat klopt we maken gebruik van diverse trainingen, hierdoor blijft er de no-dige afwisseling en alle trainingen zijn goed voor een korfballer.

Hoeveel doelpunten scoren jullie ongeveer per wedstrijd? (C’s) Gemiddeld kom ik in een seizoen vaak uit op 6 per wedstrijd. De ene keer wat meer en de andere keer wat minder:-)

Hebben jullie veel last van blessures? (Simone, C2)Dat valt mee, zo nu en dan wel ergens last van, gelukkig zijn het dan vaak kleine pijntjes.

Hebben jullie fysiotherapie op de club? (Jacob Ruben, B1)We hebben 2 verzorgsters en daarnaast maken we gebruik van een vaste fysio.

Vinden jullie je team leuk? (C’s)We hebben zeker een erg leuk team, dat is ook erg belangrijk vind ik dat je het naar je zin hebt en dat er plezier is binnen een team.

Verdienen jullie ook iets met korfbal? (Marcel, B2) en zo ja, is jullie loon genoeg om van te leven?(Stefan, B1)Ik heb de A-status dus ben betaald korfballer (dit gaat vanuit Nederlands team, bij LDODK verdien ik niks), dat is zeker een mooi bedrag om van te le-ven! En daarnaast ben ik druk bezig met Korfbalschool Noord.

Wat is je sterkste punt? (C’s)1 tegen 1 aanvallen, doelpunten maken.

Page 52: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

50

André en Erwin Zwart (vervolg)

Wat doen jullie liever, aanval of verdedigen? (C’s)Aanvallen, leukste wat er is!

Wat is de hoogste uitslag die jullie hebben gehaald in de korfbal league? (Jacob Ruben, B1) De derby tegen Nic, bij Nic wonnen we met 21-31.

Waren jullie van jongs af aan al heel goed? (Jitze, B2) Dat klopt wel enigszins, ik zat altijd in de eerste teams van LDODK en daar-naast veelal in de Noordelijke teams.

Volgende keer: de antwoorden van André

Page 53: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

51

Bel voor meer informatie 0512-332173

WWW.BOUWBEDR I J FPOSTMA .NLKoo t s t e r t i l l e/Han tum

Het Postma gevoel... echt betrokken zijn bij de (ver)bouw van ons huis

B O U W - O F V E R B O U W P L A N N E N ?

VRAAG HET

GRATIS

WOONMAGAZINE

AAN!

Page 54: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

52

Een stapje hogerop..

Het is alweer twee seizoenen geleden dat Jabic de Jager en Jelle Wiersma be-sloten een stapje hoger op te korfballen. In de zomer van 2013 startte Jabic bij KV Mid-Fryslân terwijl Jelle de overstap maakte naar de B1 van KV Drachten en daarna gevraagd werd om de A1 van LDODK uit Gorredijk te versterken.

Jabic speelt in het tweede van Mid-Fryslân, op het veld spelen ze reserve over-gangsklasse en in de zaal eerste klasse. Jabic vertelt over zijn keuze: “Al heel lang heb ik erover nagedacht een stapje hogerop te proberen. Met veel plezier heb ik altijd bij de Granaet gespeeld. Vooral het samen spelen met Ronald de Jager (mijn broertje) en Hilma Houtstra (mijn vriendin) vond ik altijd leuk. Dit was een reden om het in eerste instantie niet te doen. Toch bleef het altijd in m’n hoofd zitten. Ik had zin in meer uitdaging en zelf beter worden. Voor mijn gevoel was het ‘’nu of nooit’’.

Hoe was het om in een heel nieuw team te spelen? Jelle: “Het was aan het begin natuurlijk wel wennen maar ik kende er al redelijk veel mensen omdat ik een aantal keer in de Friese selectie gezeten heb.” Ook Jabic bevestigt dat het in het begin wel even wennen is “maar al snel werd dit beter. Hier kan ik net als bij de Granaet veel in de aanvallende positie spelen. Toch was het niveau-verschil behoorlijk wennen. Met name in de overgangsklasse was de verdedi-gende druk van de tegenstander in het begin erg lastig. Nu heb ik wat meer leren doseren en gaat het me best aardig af om me op de juiste momenten vrij te spelen.”

Wat zijn de voordelen van hogerop spelen? Beide mannen geven aan dat ze vooral heel veel leren van het spelen op hoog niveau, Jabic: “Je wordt beter door het niveau van trainen, je tegenstanders en je medespelers. Iedereen wil maar een ding en dat is winnen.” Jelle: “De voordelen van op hoger niveau korfbal vind ik de snelheid van het spel en dat je altijd hard moet trainen en dat het hele team ook hard traint. Ook vind ik het een voordeel omdat je dan tegen goede tegenstanders komt waar je heel veel van kan leren.” Jabic voegt nog toe: “Ook het reizen vind ik leuk, je komt zo veel leuke en onbekende tegenstanders tegen. Zo heb ik tot nu toe onder andere tegenstanders als Top in Sassenheim, Blauw-Wit Amsterdam en Dalto in Driebergen gehad. We gaan vaak met twee busjes richting de tegenstander. Een leuke voorbereiding.” Maar dat reizen is ook direct wel weer een nadeel: “Naast korfbal werk ik en heb ik nog een dochter, Roos. Ik heb dan af en toe wel momenten dat ik graag wat meer vrije tijd zou willen.” Ook Jelle noemt dit het enige nadeel: “Er is eigenlijk maar 1 nadeel en dat is dat je veel moet reizen voor de trainingen en wedstrijden.”

Door: Trynke Keuning

Page 55: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

53

Zijn er ook dingen veranderd nu je niet meer bij de Granaet korfbalt? Jabic: “Je hebt minder tijd voor familie en vrienden. Verder is er voor mij niet veel veranderd. Ik ben altijd erg fanatiek geweest en merk dat ik zelfs bij Mid-Fryslân soms een van de fanatiekste ben. Wel moet ik zeggen dat ik af en toe een beetje lui ben, dus waar ik een beetje kan smokkelen tijdens trainingen dan doe ik dit graag. Met name bij de kracht- en looptrainingen van Joop. ‘’loop met Joop’’ is zijn motto. Nou, laat mij maar lekker op een korf schieten;-). Mochten er mensen zijn die dit lezen en vooral jeugd, door hard te blijven trainen word je nog beter! “ Jelle: “Natuurlijk, je moet er veel meer tijd aan besteden niet alleen in de sporthal maar ook thuis, je moet bijvoorbeeld je wedstrijden terug bekijken en je eigen fouten gaan herkennen zodat je het in het vervolg beter gaat doen. Ook moet je altijd fit blijven bijvoorbeeld door te fitnessen om meer uithoudingsvermogen en kracht te trainen.”

Als we vragen naar de verschillen tussen de club waar de mannen nu spelen en de Granaet, geven beide aan dat het vooral een verschil in ‘mentaliteit’ is. Jelle: “Natuurlijk, het spel is heel anders iedereen doet wat er van hem of haar ver-wacht word. Ook in de organisatie binnen het spel zie je dat er meer structuur is. Als je iets fout doet krijg je meer commentaar maar als je het goed doet hoor je het natuurlijk ook. Organisatie binnen de club is ook wel anders want als je wat moeilijk loopt zien ze het directe en vragen ze van heb je ergens last van. Maar ook als je qua gedrag anders bent dan normaal vragen ze om je thuis situatie en dat soort dingen.“ Jabic: “Wat ik erg belangrijk vind is dat

Een stapje hogerop (vervolg)

iedereen eigenlijk altijd gemotiveerd is. En oké, nu heb ik net gezegd dat ik af en toe een bocht af snij tijdens trainingen, maar er wordt altijd van elkaar verwacht dat we er met z’n allen voor zorgen dat we beter wor-den. Elkaar kunnen aanspreken op dingen die goed of fout gaan. In de tijd dat ik in de selectie van de Granaet speelde, wisselde dat veel meer.”

En dan natuurlijk de vraag waar iedereen op zit te wachten, zien we jullie ooit nog terug in een Granaetshirt? Jelle ziet dit wel zitten: “Ik denk wel dat ik ooit weer eens terug zal komen bij De Granaet maar dat is pas als ik het niet meer aan tijd heb om altijd te trainen en te spelen. Ik weet nog niet wanneer maar er zal vast een moment komen.” Jabic houdt het nog wat in het midden: “Wie weet!”.

Page 56: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

54

Korfbalhoroscoop

WATERMAN 21 januari - 18 februari

Alcohol kan op zijn tijd leuk zijn, maar niet de dag voor een wedstrijd! Je zult binnenkort ervaren wat een verschil het maakt als je wel of niet gedronken hebt.

VISSEN 19 februari - 20 maart

De Granaet is hartstikke leuk, zowel qua sport als sociaal. Pas echter op dat het sociale aspect van korfbal niet de overhand gaat nemen, want dan kunnen je korfbalprestaties er onder lijden.

RAM 21 maart - 20 april

Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen! Zo zie jij dat ook. Op korfbalgebied benut je alle kansen die je krijgt, wat veel voordelen op gaat leveren voor jou!

STIER 21 april t/m 21 mei

Binnen je team ben jij de stabiele factor. Je blinkt niet uit in het team, maar bent wel ontzettend belangrijk. Ga zo door, het team kan je goed gebruiken!

TWEELINGEN 22 mei t/m 21 juni

Jij komt er deze periode achter hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. Het heeft niet alleen maar nadelen en je zult er veel plezier uit beleven!

KREEFT 22 juni t/m 23 juli

De komende periode ben jij snel aangebrand. Als het niet lekker loopt tijdens een wedstrijd, ben jij geneigd om dit op je teamgenoten af te reageren. Pas hiermee op! Opbouwende kritiek is goed, maar het team kan eronder gaan lijden als jij alleen maar negatief bent!

LEEUW 24 juli t/m 23 augustus

Je zult binnenkort een grote tegenslag meemaken. Het wordt een zware perio-de, maar uiteindelijk kom je er sterker uit. Probeer van je tegenslagen te leren.

Door: Marjanne van der Bijl

Page 57: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

55

MAAGD 24 augustus t/m 23 september

Jij slaat de komende periode een nieuwe weg in. Of dat nou op korfbalgebied is of op een ander gebied, je zult er veel profijt uithalen. Het zal even wennen zijn, maar het wordt allemaal beter!

WEEGSCHAAL 24 september t/m 23 oktober

Je komt binnenkort voor een keuze te staan die een groot verschil gaat maken voor de rest van je korfbalcarrière. Neem rustig de tijd om deze belangrijke beslissing te maken en overdenk de gevolgen, maar laat uiteindelijk je gevoel spreken.

SCHORPIOEN 24 oktober t/m 22 november

Je bent onzeker over je eigen spel en maakt daardoor meer fouten. Probeer wat zekerder van jezelf te zijn. Je kunt het best, als je wat meer vertrouwen in jezelf hebt.

BOOGSCHUTTER 23 november t/m 22 december

Je inzet valt wat tegen en het wordt tijd dat je er iets aan veranderd. Je zult merken dat je meer lol gaat beleven aan het korfballen als je meer inzet toont.

STEENBOK 23 december t/m 20 januari

Je hebt veel talent en korfbalinzicht. Dat blijft niet onopgemerkt! Het zal niet lang meer duren voordat je waardering krijgt voor je inzet en men ziet hoe goed je bent.

Korfbalhoroscoop (vervolg)

Page 58: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

56

Granaet paraplu

Dit seizoen zijn de granaet plu’s geïntroduceerd. Er zijn al veel leden met een paraplu gespot langs de lijn, maar er zijn nog paraplu's be-schikbaar! Voor €12,50 is de Navy-blauwe storm paraplu te bemachtingen. Maar wees er snel bij, want OP = OP!

Een paraplu reserveren kan via [email protected]

Granaet sjaal

U heeft ze vast wel eens gezien. Reservespelers, trainers of supporters langs de lijn met zo’n mooie geelblauwe sjaal om hun nek. Deze mooie Granaetsjaal is lekker warm en ook voor het zaalseizoen een echte aanrader.

U kunt deze sjaal aanschaffen voor maar €11,- !! Neem contact op met Zwaantje v/d Veen of kijk op de website voor meer informatie. Want zegt u nu zelf, iedereen wil toch zo’n mooie sjaal hebben!

Page 59: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

57

Voor meer info: Ina Cuperus tel: 06-30610267 [email protected]

Diverse dames rokjes Maat: M Kleur: Wit

Diverse heren sportbroekjes Maat: M Kleur: Wit

Te Koop

* Veldschoenen Nike z.g.a.n. Maat: 32 Prijs: € 15,-

* Korfbalschoenen Asics z.g.a.n. Zaalschoenen Maat: 33 Prijs: €20,-

Heb je nog korfbal kleding/schoenen die je wel wilt verkopen? Jij bepaalt de prijs, de opbrengst is voor jou.

* Korfbalschoenen Asics z.g.a.n. Zaalschoenen Maat: 37 Prijs: €15,-

Te koop/Te ruil

Lekkere appeltaart!Voor verjaardag of feestje

Groot voor: €8,-Klein voor: €5,-De winst is voor K.V. De Granaet!

Te bestellen bij: Annie de JongJasmijn 230519-294062

Page 60: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

58

Page 61: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

59

Vind jij korfballen ook zo´n leuke sport? En wil je het korfballen graag eens proberen? Dat kan! Bij ons is het mogelijk om al vanaf jonge leef-tijd (4 jaar ongeveer) met het korfballen in aanraking te komen. Ook als je wat ouder bent ben je van harte welkom! Bij de Granaet is het ook mogelijk om recreatief te korfballen (alleen trainingen, geen wedstrij-den) en is er G-korfbal voor mensen met een beperking. Je mag de eerste 3x gratis meetrainen, ben je dan nog steeds enthousiast dan kun je je aanmelden bij de vereniging!

Vragen?Neem contact op met:Anita de Jager - HanemaaijerTel. [email protected] Kijk ook op onze website: www.kvdegranaet.nl

Bij ons komen korfballen?

Rosa van der VeenLiudgerleane 569101 WD Dokkum22-06-2006

Yvonne KloostraSiercksmawei 59138 SW Niawier10-05-2007

Gerbrich MolSiercksmawei 79138 SW Niawier04-10-2006

Rik PosthumusMercuriusstraat 157521 WP Enschede08-05-1993

Michelle SijtsmaKouwereed 19122 CX Wetsens03-11-2008

Jacco van WijkElzenlaan 659101 RD Dokkum12-11-1999

Anko van WijkAnjelierstraat 149101 KE Dokkum

Teda SietsmaBauwert 129101 SH Dokkum

Nieuwe leden

Adreswijziging

Page 62: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

60

In februari

7. Ramon van der Ploeg8. Wybren Tjepkema9. Koert Veeninga10. Max Westra10. Jeroen van der Bijl11. Lieke van Oosten12. Annie de Jager14. Hieke Vlasma16. Karsten Ettema22. Teda Sijtsma26. Sietske van Schepen29. Marcel Smidt

Wij feliciteren...

In maart

2. Dione Mellink3. Cesar Buwalda3. Doetie Buwalda8. Anneke de Graaf10. Sjoukje Talstra12. Annie Boomsma13. Jing Jing Zheng13. Reanne Uitterdijk14. Selma Hoogterp16. Tjaline Jongsma18. Inger Torensma20. Hilda Helmus21. Nina Westra21. Jip Maaskant23. Jasja de Vries23. Rudith-Marije Kloostra24. Hielke Kloostra25. Annerique Nicolai25. Menno van Wijk28. Ivanka Pousma30. Renate Ettema

Page 63: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

61

Page 64: Granaetappel 3 - seizoen 2014-2015

62

DRUKKENPRINTENRECLAME

www.ziezoprint.nl

�i� D�����!

DRUKKERIJ & GRAFISCHE VORMGEVING. .

Andeko GraphicBocksmeulen 229101 RA [email protected] 0519 - 22 03 67

Ziezoprint.nl is onderdeel van:

flyers - folders- briefpapier- posters - enveloppen - visitekaartjesgeboortekaarten - uitnodigingskaarten - menukaarten - kalenders

stoepborden - stickers - brochures - memo/notitiebloks - etc.

V�n� & �es��� .H��� ���v�u�i��� vo�r���i�!