Goede Doelen Gids voorjaar 2016

76
GOEDEDOELENGIDS Alles over schenken en nalaten aan goede doelen in Nederland DE GOEDE DOELEN GIDS IS EEN INITIATIEF VAN VFI BRANCHEORGANISATIE VAN GOEDE DOELEN | UITGAVE 2015

description

Definitief digitale gids 2 voorjaar 2016

Transcript of Goede Doelen Gids voorjaar 2016

GOEDEDOELENGIDS

Alles over schenken en nalaten aan goede doelen in Nederland

DE GOEDE DOELEN GIDS IS EEN INITIATIEF VAN VFI BRANCHEORGANISATIE VAN GOEDE DOELEN | UITGAVE 2015

GOEDEDOELENGIDS

U bekijkt deze Goede Doelen Gids naar alle waarschijnlijkheid omdat u idealen heeft. U vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de bestrijding van ziekten, u wilt mensen of dieren in nood de helpende hand bieden, u wilt armoede bestrijden of u wilt natuur en milieu beschermen in Nederland. Om een paar voorbeelden te noemen.

U bent op zoek naar een organisatie die dit ideaal met u deelt. Een organisatie die zich inzet om uw ideaal te verwezenlijken. Die uw betrokkenheid en enthousiasme omzet in concrete actie en daarmee uw ideaal een stapje dichterbij brengt.

Verschillende mensen, verschillende idealen. Dat is de reden waarom we deze Goede Doelen Gids hebben gemaakt. In de gids staan veel goede doelen vermeld; organisaties die net als u een ideaal hebben. Zij werken hard aan concrete resultaten en zoeken men-sen die samen met hen optrekken en die hen willen steunen. Mensen die geld, kennis of tijd willen inzetten om samen met hen maatschappelijke problemen op te lossen.

Dat kan bij leven, bijvoorbeeld door geld te schenken of u actief in te zetten voor een goed doel. Steeds meer mensen besluiten daarnaast ook (een deel van) hun nalatenschap te schenken aan een goed doel. Omdat ze het belangrijk vinden dat er ook na hun overlijden wordt doorgewerkt aan het ideaal dat ze hebben.

De goede doelen in deze gids beschikken allemaal over een keurmerk van het CBF, de toezichthouder. Dat betekent dat de organisaties zich houden aan de regels die zijn opgesteld voor goede doelen. Het gaat om regels rond transparantie en de besteding van de donaties. U leest hierover meer in deze gids.

Ik hoop dat deze gids ertoe leidt dat mensen en organisaties met hetzelfde ideaal met elkaar in contact komen. Dat ze elkaar vinden en elkaar kunnen versterken. En dat ze gezamenlijk erin slagen hun idealen werkelijkheid te maken.

Dat is mijn ideaal.

Gosse BosmaDirecteur VFI, brancheorganisatie van goede doelen

VOORAF

Alles over schenken en nalaten aan goede doelen in Nederland

De ruim 120 organisaties die zijn aangeslo-ten bij VFI zijn op allerlei terreinen actief. Van welzijn en gezondheid tot internatio-nale samenwerking, van cultuur en natuur tot dierenbelangen. Samen zijn zij verant-woordelijk voor ruim twee derde van de bestedingen aan doelen door Nederlandse organisaties. Belangenbehartiging, zelfre-gulering en dienstverlening aan haar leden: dat zijn de belangrijkste taken van VFI. VFI ondersteunt haar leden in de controle op

de afwikkeling van nalatenschappen via Bureau Nalaten schappen.

VFI zet zich in voor de ontwikkeling van maatschappelijk draagvlak en publieks-vertrouwen en is, verenigd in de stichting Samenwerkende Brancheorganisaties Filan-tropie (SBF) met onder andere de partner-organisatie voor de vermogensfondsen, een actieve gesprekspartner van de overheid.

VFI BRANCHEORGANISATIE VAN GOEDE DOELEN

INHOUD

4 SCHENKEN EN NALATEN Informatie over schenken, nalaten en belastingen 13 GOEDE DOELEN Profielenvangoededoelenpercategorie:14 gezondheid28 internationale samenwerking47 natuur, milieu & dieren54 welzijn & cultuur69 INDEX70 KWALITEITSEISEN / SAMENWERKING72 BIJLAGE

Als u aan goede doelen geeft, doet u dat in het vertrouwen dat zij uw geld goed besteden. Deze Goede Doelen Gids voorziet u van informatie over goede doelen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Voorin de gids vindt u een hoofdstuk over het steunen van goede doelen door na te laten of tijdens leven te schenken. U kunt een goed doel op een fiscaal gunstige manier steunen: met voordeel voor het goede doel én voor u zelf.

Dezegidsbestaatgrotendeelsuitkorteprofielenvangoededoelen.Aldezegoededoelenhebben een keurmerk van het CBF. De goededoelenorganisaties zijn ingedeeld in vier categorieën, die elk worden aangeduid met een icoontje, en zijn per categorie gerangschikt op alfabetische volgorde:• gezondheid• internationale samenwerking• natuur, milieu & dieren• welzijn & cultuur

De icoontjes vindt u steeds bij elk goed doel. Achterin deze gids vindt u alle goede doelen die in deze gids staan nog eens overzichtelijk op alfabetische volgorde.

Voor actuele informatie over goede doelen, bijvoorbeeld over de steunwaardigheid van organisaties,kuntuwww.goededoelen.nl,www.vfi.nlofwww.cbf.nlraadplegen. U kunt hiervoor ook de website van het goede doel van uw keuze bekijken. In de gids is bij elk goed doel bovendien een contactpersoon opgenomen. Wanneer u vragen over een specifiekgoeddoelheeft,kuntudebetreffendecontactpersoonbenaderen.

GEZONDHEID

INTERNATIONALE SAMENWERKING

NATUUR, MILIEU & DIEREN

WELZIJN & CULTUUR

CATEGORIEËN GOEDE DOELEN

Schenken en nalatenaan goede doelen

Schenken bij levenWanneer u geld of goederen nalaat of schenkt aan een goed doel kunt u belasting besparen door de toepasselijke fiscale regels te volgen. Een schenking is - in fiscale termen - een overeenkomst waarin wordt vastgelegd dat de ene partij, de schenker, ten koste van zijn eigen vermogen, de andere partij verrijkt. Als u getrouwd bent of geregistreerd als partner hebt u voor het doen van een schenking in de meeste gevallen toestemming nodig van uw echtgeno(o)t(e) of geregistreerd partner.

Schenkingen en de inkomstenbelasting

Schenkingen aan goede doelen kunnen voor de inkomstenbe-lasting aftrekbaar zijn als zogeheten persoonsgebonden aftrek.

De aftrekbaarheid van schenkingenVoor de inkomstenbelasting gelden als schenkingen: “bevoordelingen uit vrijgevigheid en al dan niet verplichte bijdragen, donaties en dergelijke die met giften op één lijn te stellen zijn”. Als u wilt dat uw bijdrage als schenking wordt aangemerkt, dan zal deze vrijwillig en onvoorwaardelijk moeten zijn. Er mag geen enkele directe tegenprestatie tegenover staan. U kunt geld en/of goederen aan een goed doel schenken.

Negatieve giftenaftrekDe zogenoemde negatieve persoonsgebonden aftrekpost voor schenkingen geldt wanneer een schenking onder een zogeheten ontbindende voorwaarde wordt gedaan en na verloop van tijd worden herroepen of ontbonden. In het jaar dat u als gever de schenking herroept, moet u het eerder in aftrek gebrachte bedrag bij uw inkomen optellen. Hetzelfde geldt voor schenkingen die u hebt teruggekregen.

Schenkingen aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI)U hebt in beginsel recht op belastingaftrek voor persoonlij-ke giften aan een ‘algemeen nut beogende instelling’ (ANBI). Een ANBI is een instelling die (nagenoeg) uitsluitend op het algemeen nut is gericht en als zodanig door de Belasting-dienstisgekwalificeerd.Allegoededoelenindezegidshebben de ANBI-status. Via www.anbi.nl dan wel www.belastingdienst.nl vindt u alle door de Belastingdienst erkende ANBI’s. Let wel op: soms kunnendeofficiëlenamenvangoededoelenietsafwijkenvan hun bij het publiek bekende naam.

4 GOEDEDOELENGIDS

In de wet is opgenomen wat onder ‘algemeen nut’ moet worden verstaan. Het betreft ondermeer:- welzijn;- cultuur;- onderwijs, wetenschap en onderzoek;- bescherming van natuur en milieu;- gezondheidszorg;- jeugd- en ouderenzorg;- ontwikkelingssamenwerking;- dierenwelzijn;- religie, levensbeschouwing en spiritualiteit;- bevordering van de democratische rechtsorde.

Ookeencombinatievandegenoemdedoelenenhetfinancieel of anderszins ondersteunen van een ANBI vallen hieronder.

Een ‘persoonlijke gift’ wil zeggen dat u de uitgave als privé-persoon moet doen. Als een schenking wordt gedaan en de organisatie stuurt u (periodiek) een blad, folder of iets dergelijks, dan zal dit de aftrekbaarheid van de gift over het algemeen niet in de weg staan.

Wanneer u twijfelt over de aftrekbaarheid van uw schenking, kuntucontactopnemenmetdebetreffendeorganisatieende Belastingdienst.

Voorwaarden ANBIOm een ANBI te kunnen zijn, moet de organisatie aan een aantal voorwaarden (blijven) voldoen. Zo is een organisatie alleen een ANBI als deze zich voor ten minste 90 procent inzet voor het algemene nut. Het uitoefenen van com-merciële activiteiten staat niet in de weg aan het krijgen of behouden van de ANBI-status, als de hiermee behaalde opbrengsten maar worden gebruikt voor het algemeen nuttige doel. Bijvoorbeeld: de opbrengsten van de muse-umwinkel moeten ten goede komen aan het museum.

Daarnaast moeten een ANBI en de personen (bestuurders) die daar rechtstreeks bij betrokken zijn, voldoen aan be-paalde integriteitseisen. Verder moet een ANBI een actueel beleidsplan hebben, dat inzicht geeft in de wijze waarop de ANBI het werk uitvoert om haar doelstelling te bereiken. Het plan moet inzicht geven in het werk dat de organisatie doet, de manier waarop geld wordt geworven, het beheer en de besteding van het vermogen van de instelling. Ten slotte zijn er voorwaarden voor onder meer de beloning van bestuurders en de administratieve verplichtingen van een ANBI.

Vanaf 1 januari 2014 moet een ANBI een aantal gegevens publicerenopeeninternetsite.Degegevensbetreffenonder andere contactgegevens, doelstelling, beleidsplan, namenvanbestuurderseneenfinanciëleverantwoording.

Schenkingen aan een sociaal belang behartigende instelling (SBBI)Naast de ANBI’s bestaan er ook zogenoemde sociaal belang behartigende instellingen (SBBI’s). Het gaat om instellingen die een particulier belang dienen, maar daarbij tegelijker-tijd ook een sociaal belang behartigen, zoals de sportclub of de scoutingvereniging. Schenkingen aan SBBI’s komen in beginsel niet in aanmerking voor aftrekbaarheid van de inkomstenbelasting. Eenmalige schenkingen aan zogeheten steunstichtingen SBBI (die zijn opgericht uitsluitend met het doel geld in te zamelen ter ondersteuning van een SBBI) zijn onderspecifiekevoorwaardenwelaftrekbaar.

Schenkingen aan culturele instellingenANBI’s die zich (nagenoeg) uitsluitend richten op cultuurkunnen op verzoek worden aangemerkt als een culturele in-stelling. Dit is van belang omdat het bedrag van een gift aaneen culturele instelling, ter bepaling van de aftrekbaarheid, vermenigvuldigd mag worden met 1,25.

GeefwetNederlandkenteenrijketraditievanparticulierevrijgevigheidenfilantropie.Omhetgeefgedragte stimuleren en eventuele belemmeringen weg te nemen, heeft de overheid in het verleden eensamenstelvanfiscalemaatregelengenomen.Op1januari2012isbovendiendezogehetenGeefwetinwerkinggetredenwaardoordemogelijkefiscalevoordelennogverderzijnuitgebreid.Defiscalefaciliteitenbestaaningrotelijnenuitdegiftenaftrekindeinkomstenbelastingendevrijstellingvanschenk-enerfbelastingvoordeontvangendegoededoelen.Defiscaletegemoetkomingen zijn voor een belangrijk deel gekoppeld aan de status van ‘algemeen nut beogende instelling’ (kortweg: ANBI). Instellingen kunnen door de Belastingdienst als ANBI worden aangemerkt als zij aan een aantal voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden dit zijn, komt in hetonderdeel ‘Schenken bij leven’ aan de orde.

GOEDEDOELENGIDS 5

Dit levert de schenker dan 25 procent meer giftenaftrek op. Deze vermenigvuldiging mag worden toegepast over maxi-maal € 5.000 van de aan de culturele instellingen gedane schenkingen (dus maximaal € 1.250 extra aftrek) per jaar.

* voorwaarden- De ANBI moet een verklaring afgeven dat u zich hebt ingezet als vrijwilliger;-DeANBIheefteenregelinggetroffenwaardooruinaanmerkingkomtvooreenvergoeding;-DefinanciëlesituatievandeANBIiszodatzijdevergoedingookkanuitbetalen;- De ANBI heeft de bedoeling om de vergoeding daadwerkelijk uit te betalen;- U moet zelf kunnen bepalen dat u de vergoeding niet wilt ontvangen en aan de ANBI schenkt.

Wat zijn concreet fiscaal aftrekbare schenkingen?Eenbeknoptoverzichtvangiftendiefiscaalaldannietaftrekbaar zijn:

Voor uitgebreide informatie over de goede doelen:

GOEDEDOELEN.NL

Niet-aftrekbaar

Giften bij kerkcollecten en bedragen betaald voor (zit)plaatsen in de kerk of voor (een abonnement op) een kerkblad.

Bedragen besteed aan acties van loterijen.

De contributie aan de zogenoemde serviceclubs, zoals een Lions- of een Rotaryclub.

De contributie aan bijvoorbeeld sport-, zang- en gezelligheids-verenigingen.

Goederen die u via goede doelen koopt (denk aan wenskaarten, kalenders en dergelijke).

Contante giften aan collectanten waarvan u geen kwitanties hebt.

Aftrekbaar

Kosten gemaakt voor een ANBI, maar u ziet ervan af om deze bij de ANBI te declareren (u en de ANBI moeten dan aan een aantal voorwaarden voldoen).*

Autokosten kunnen worden meegenomen voor een vast bedrag van € 0,19 per kilometer.

Kosten gemaakt voor een ANBI terwijl de ANBI deze vanwege haarslechtefinanciëlesituatienietkanvergoeden;bijvoorbeeldreiskosten (tot een vast bedrag van € 0,19 per kilometer), portokosten of kosten voor enveloppen, papier of inkt.

Kerkelijke belastingen.

De bijdragen aan serviceclubs gelieerde charitatieve instellingen die als ANBI zijn aangewezen.

De contributie aan een politieke partij.

Toeslagen op de frankeerwaarde van bijzondere postzegels (zegels waarbij de opbrengst voor een deel naar goede doelen gaat).

6 GOEDEDOELENGIDS

Het begrip ‘donateur’Een donateur is iemand die al dan niet periodiek een be-drag schenkt en hierdoor een organisatie steunt (vaak krijgt de donateur hiervoor bijzondere rechten). Let er wel op dat erspecialevoorwaardengeldenvoorhetfiscalebegripvan‘periodieke schenking’ (zie verderop in dit hoofdstuk). Als een donateur niet aan de voorwaarden hiervoor voldoet, danwordendebijdragenfiscaalbeschouwdals(verschil- lende) eenmalige schenkingen.

Drempels en maximaVoorhetfiscalevoordeelgeldendrempelsenmaxima.Giften kunt u aftrekken als ze meer bedragen dan 1 procent van het zogenoemde drempelinkomen, met een minimum van € 60. Maar u mag niet meer aftrekken dan 10 procent van dit drempelinkomen.

Voor een schenking aan een culturele organisatie geldt een bijzondere regeling. U mag, wanneer u uw aftrekpost berekent, uw gift verhogen met 25%. Per jaar is de ver-hoging maximaal € 1.250. Doet u zowel een periodieke gift als een gewone gift aan een culturele ANBI? Dan is de verhoging voor beide soorten giften samen niet meer dan € 1.250.

Of een organisatie een culturele ANBI is, kunt u bij de Be-lastingdienst nagaan met het programma ANBI opzoeken. Als achter de naam van de organisatie in de kolom activiteit ’Cultuur’ is vermeld, dan heeft deze ANBI de status van culturele ANBI.

Wat is uw drempelinkomen? Dat is het totaal van het inkomen uit werk en woning, het inkomen uit ‘aanmerkelijk belang’ en het belastbare inkomen uit sparen en beleggen (samen box 1, 2 en 3), maar zonder rekening te houden met uw zogeheten ‘persoonsgebonden aftrek’.

Alsueenfiscalepartnerhebt,wordtbijdebepalingvande giftendrempel en het giftenmaximum het gezamenlijke bedrag van de genoemde drempelinkomens aangehouden.

Bij een gezamenlijk drempelinkomen van bijvoorbeeld € 45.000 is de drempel € 450 en is € 4.500 het maximaal aftrekbare bedrag. Stel u schenkt € 1.000, dan is € 550 aftrekbaar.

Aftrek: in welk jaar?Schenkingen komen alleen voor aftrek in aanmerking in het jaar waarin ze zijn betaald: het jaar dus waarin het bedrag van de gift daadwerkelijk is voldaan.

De aangifte inkomstenbelastingSchenkingen kunt u op het aangiftebiljet inkomstenbelasting aangevenonderdevraag‘Alsuofuwfiscalepartnerin2014giftendeed’.Alsugedurendehetgehelekalenderjaarfiscaalgezien een partner hebt, worden uw schenkingen bij elkaar geteld.Udoeteralsfiscalepartnersverstandigaandeaf-trekbareschenkingentoeterekenenaandefiscalepartnermet het hoogste belastingtarief. Dat leidt immers tot het grootste belastingvoordeel. Giften die door eigen kinderen ofdievandefiscalepartnerwordengedaan,moetendoorde kinderen zelf worden aangegeven.

Verschillende manieren van schenken

De eenmalige schenkingVeronderstel dat u een bedrag wilt schenken aan een goed doel,maarwelzódatuhierfiscaalvoordeelvanhebt.Waarmoet u op letten? U maakt een bedrag over op de rekening van de instelling die u wilt steunen. Bewaar het bankafschrift alsbewijsvoordeBelastingdienst.Dezespecificatieshoeft

Voorlopige teruggaaf bij schenkingenAls u schenkingen doet aan goede doelen, kan dit een aftrekpost opleveren op uw aangifteformulier. Om te voorkomen dat u lange tijd moet wachten op uw teruggaaf, kunt u bij de Belastingdienst via een voorlopige aanslag in beginsel maandelijks een bedrag terugkrijgen.

GOEDEDOELENGIDS 7

u weliswaar niet mee te sturen met de aangifte, maar de Belastingdienst kan ze later ter inzage vragen.

U hoeft niet alles aan één goed doel te schenken. U kunt het bedrag verdelen over verschillende organisaties. Voor uwfiscaleaftrekmaaktdatnietsuit.DeBelastingdienstteltnamelijk al uw schenkingen bij elkaar op.

Combinatie van schenkingen van verschillende jarenFiscaal gezien is het voordeliger de (eenmalige) schenkingen die u over twee jaar wilt doen te combineren. Door bijvoor-beeld naast de schenkingen voor 2015 die u altijd in mei doet, in december van 2015 uw geplande giften voor 2016 alvast te doen. Op deze manier wordt uw aftrekpost slechts eenmaal, en niet tweemaal gekort met de (niet-aftrekbare) drempel.

Zolang u niet aan het maximum van 10 procent van het drempelinkomenzit,ishetfiscaaldusvoordeliguwschen-kingen van verschillende jaren zo veel mogelijk in één jaar te concentreren.

De periodieke schenkingAls u verschillende jaren achter elkaar aan hetzelfde goede doel schenkingen wilt doen, kunt u overwegen gebruik te maken van de zogenoemde periodieke schenking. Als u aan de voorwaarden voldoet, zijn de schenkingen voor u volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.De eerder genoemde drempel en het maximum zijn name-lijk niet van toepassing bij een periodieke schenking. Ook als u daarnaast aan deze organisatie nog een eenmalige schen-king doet, blijven de periodieke schenkingen voor de volle 100 procent aftrekbaar. Ook voor het goede doel is deze constructie prettig, aangezien het voor een langere periode verzekerd is van een vast bedrag, dat het kan gebruiken voor langdurige projecten.

Vanaf 1 januari 2014 kan de periodieke schenking in een notariële akte, maar ook in een overeenkomst tussen de schenker en de begunstigde worden vastgelegd. Vastlegging in een notariële akte mag, maar hoeft niet dus niet meer. Op de site van de Belastingdienst is een modelovereen-komst met een bijbehorende automatische machtiging op-genomen die door een schenker kan worden gebruikt. De meeste goededoelenorganisaties stellen ook via de eigen website een schenkingsovereenkomst beschikbaar die door een schenker kan worden ingevuld.

Er is sprake van een aftrekbare periodieke gift: - als de schenking aan een ANBI is vastgelegd in een door een notaris opgestelde akte of een schenkingsovereen- komst tussen schenker en begunstigde;- als u zich verplicht om ten minste vijf opeenvolgende jaren een bedrag te schenken, waarbij deze bedragen steeds (ongeveer) even hoog zijn;- als het overmaken van de bedragen uiterlijk bij overlijden eindigt;- als de instelling u geen tegenprestatie voor de gift levert.

Het is overigens toegestaan om de eerste termijn op de dag van het passeren van de notariële akte dan wel het sluiten van de schenkingsovereenkomst of kort daarna te laten vervallen en de volgende vier termijnen met tussenpozen van één jaar, zodat de schenkingen per saldo in een korter tijds-bestek dan vijf jaar kunnen plaatsvinden. U kunt in de akte of de overeenkomst laten opnemen dat de uitkering eindigt op het moment dat u arbeidsongeschikt of werkloos wordt, of waarop de instelling aan wie de schenking is gedaan niet langer de ANBI-status heeft, dan wel failliet is verklaard. Over de notariskosten van de akte hoeft u zich veelal geen zorgen te maken, want veel organisaties nemen deze kosten in zo’n geval voor hun rekening. Informeert u dus vooraf bij het goe-de doel of de bereidheid bestaat de notariskosten te betalen.

LijfrenteclausuleHebt u een levensverzekering of koopsompolis met lijfrenteclausule, dan kunt u de toekomstige uitkeringen daarvan aan een goed doel schenken. Of dit in uw geval mogelijk is, hangt af van uw polis. Voor dit soort schenkingen is het verstandig deskundig advies in te winnen.

8 GOEDEDOELENGIDS

Stel dat u gedurende de vooraf overeengekomen termijn waarin u het voornemen had om periodieke giften te doen, komt te overlijden. De verplichting die u in de vorm van een periodieke gift bent aangegaan jegens een ANBI, kan als verplichting aan uw erfgenamen in uw testament worden opgenomen. De contante waarde van die verplichting ver-laagt dan uw nalatenschap, waardoor ook de erfbelasting die uw erfgenamen verschuldigd zijn, wordt verlaagd.

Bijkomend voordeel is dat uw erfgenamen dan ook recht hebben op de giftenaftrek (ook zonder drempel) in de jaren dat zij aan de door u opgelegde verplichting (het doen van een schenking aan de ANBI) voldoen. De Hoge Raad heeft in mei 2013 besloten dat dit mogelijk is.

U kunt ook in uw testament laten opnemen dat de reste-rende termijnen van een periodieke schenking, bij elkaar opgeteld,eenlegaataandebetreffendeANBIzijn.

Voor het jaar 2014 heeft de Staatssecretaris van Financiën goedgekeurd dat giften die zijn gedaan in het jaar 2014 en die niet berusten op een notariële of onderhandse akte van schenking, onder voorwaarden toch kunnen worden aangemerkt als een periodieke gift. Raadpleeg de site van de belastingdienst.

Schenken op papierPapieren (uitgestelde) schenkingen aan goede doelen komen niet in aanmerking voor giftenaftrek in de inkom-stenbelasting. Als u een schenking wilt doen, maar u heeft het te schenken bedrag niet ter beschikking – bijvoorbeeld omdat uw vermogen in een woning zit – is een schenking op papier een goede mogelijkheid. Een schenking op papier is een schenking, waarbij u feitelijk gezien het daadwerkelijke bedrag pas later overmaakt. Geld schenken zonder geld, als het ware. U bepaalt zelf wanneer u daadwerkelijk het

bedrag overmaakt. Vaak wordt gekozen dit bedrag over te maken bij overlijden. Let wel op: papieren (uitgestelde) schenkingen aan goede doelen komen niet in aanmerking voor giftenaftrek in de inkomstenbelasting. Wel wordt erfbelasting bespaard doordat de nalatenschap van de schenker minder groot is, want er is al een deel van de nalatenschap geschonken en schuldig gebleven.

Schenken van goederenU hoeft natuurlijk niet altijd geldbedragen te schenken. U kunt ook besluiten bepaalde goederen te schenken. Wanneer u goederen of rechten, zoals vorderingen en waardepapieren, aan een goed doel wilt schenken, dan is het belangrijk dat wordt vastgesteld wat die goederen ‘in het economische verkeer’ waard zijn. Die waarde geldt als eenmalige schenking.

Over de waarde van goederen, en dus over de hoogte van uw aftrekpost, kan echter verschil van mening ontstaan met de Belastingdienst. Zeker wanneer het relatief waardevolle zaken betreft, kan het zinvol zijn deze te laten taxeren om zo bij de Belastingdienst een sterkere bewijspositie te hebben.De waarderingsproblematiek speelt ook bij het schenken van een huis. Bij een leeg op te leveren huis is de waarde relatief eenvoudig te bepalen. Wilt u echter nog een tijd in uw huis blijven wonen of wordt het huis door anderen bewoond, dan is dit een stuk ingewikkelder.

Schenkingen van goederen die veel voorkomen zijn schenkingen van kleding, speelgoed, voeding en meubels. Ookvoorditsoortschenkingengeldtdatzefiscaalaftrek- baar zijn. Aangezien ze echter vaak van relatief weinig waarde zijn, is het laten taxeren over het algemeen geen optie. Aankoopbonnen van dergelijke goederen zullen waarschijnlijk niet voorhanden zijn. Belangrijk: in deze gevallenvaltdebelastingaftrekalleenteeffectuerendoor

Schenken via internet/smsOp veel websites van goede doelen, maar ook via www.goededoelen.nl kunt u online schenken. Let er dan wel op dat u de gift voor de Belastingdienst kunt aantonen door middel van een kwitantie of een bankafschrift.Geld geven aan een goed doel via sms is een handige en snelle manier van doneren. GEEF-Mobiel is een initiatief van VFI brancheorganisatie van goede doelen, en garandeert dat het maximale bedrag van uw sms-donatie bij het goede doel terechtkomt. De mobiele operators ondersteunen het initiatief en maken het mogelijk dat uw sms-donaties maximaal ten goede komen aan het goede doel. Zie voor meer informatie: www.geefmobiel.nl. Hier wordt uitgebreid beschreven hoe het geven per sms in zijn werk gaat.

GOEDEDOELENGIDS 9

het goede doel, waaraan u in natura schenkt, de schenking schriftelijk te laten bevestigen, met vermelding van de eraan toegekende waarde. U kunt zelf ook een schriftelijk stuk (laten) opmaken van uw schenking. Laat dit document vervolgens wel ondertekenen door het goede doel.

Voor de schenking van bepaalde goederen, zoals een huis, een stuk grond of aandelen in een besloten vennootschap, moet de notaris een akte opmaken. Het is verstandig hier-overvoorafmetuwadviseur(notaris,accountant,fiscalist,financieelofestateplanner)teoverleggen.

U kunt ook een periodieke gift in natura aan een goed doel doen. Op de site van de Belastingdienst is net als voor de periodieke gift in geld ook een modelovereenkomst opge-nomen die door een schenker kan worden gebruikt.

Geen schenkbelasting voor het goede doel

Over schenkingen gedaan aan ANBI’s (en SBBI’s) is door deze instellingen geen schenkbelasting verschuldigd. Tenzij aan de schenking een voorwaarde is verbonden die niet past bij het doel dat de ANBI nastreeft.

Overige aandachtspunten

Kinderen en schenkenWanneer u kinderen hebt en een schenking wilt doen aan een goed doel, houd dan rekening met het volgende. De wet beschermt bepaalde familieleden, de zogenaamde legitimarissen. Kinderen en soms kleinkinderen (als kinde-ren zijn overleden) behoren tot deze groep familieleden. De bescherming bestaat eruit dat deze familieleden recht hebben op een bepaald deel van de erfenis (het wettelijk

erfdeel: de zogeheten legitieme portie). Het is logisch dat deze rechten niet beperkt kunnen worden door vóór het overlijden alles weg te geven aan anderen. Bepaalde schenkingen tellen daarom mee voor het vaststellen van de omvang van de legitieme portie. Verder kunnen de legitimarissen, als zij niet uit de erfenis zelf hun legitieme portie kunnen krijgen, in bepaalde gevallen de begiftigden (zoals een goed doel) aanspreken.

Hetzelfde geldt als uit uw testament blijkt dat u te veel geld of goederen aan goede doelen nalaat. Uw (klein)kinderen hebben het recht daar bezwaar tegen te maken. Debepalingeninhettestamentzijndusnietaltijddefini-tief. Uw notaris zal u hierover verder kunnen informeren.

Codicil en testamentEen codicil is een door u zelf met de hand geschreven, gedagtekend én ondertekend stuk. Wilt u uw codicil wijzigen, dan verscheurt u gewoon uw vorige codicil en maakt u een nieuw. Zorg wel dat er geen kopieën blijvenbestaanvanhetoudecodicil.Ineencodicilkuntuslechtseenbeperktaantalregelingentreffen:- instructies voor de begrafenis of crematie;- een legaat van zeer precies omschreven goederen, zoals sieraden, meubels en kleding (het gaat hierbij om zogenaamde inboedelgoederen, maar bijvoorbeeld niet om waardevolle verzamelingen zoals schilderijen of kunstvoorwerpen).In een codicil kunt u dus geen erfgenaam aanwijzen en kunt u ook geen geld aan goede doelen nalaten. Daarvoor moet u een testament laten opstellen. Een testament is een door een notaris opgestelde akte. In deze akte kunt u onder andere geldbedragen aan met name genoemde personen of goede doelen nalaten, maar hen ook tot erfgenaam benoemen. U kunt ook zowel een testament als een codicil maken. U kunt uw notaris vragen het codicil bij het testament te bewaren. Als u het codicil wilt wijzigen, kunt u dit weer bij uw notaris opvragen.

10 GOEDEDOELENGIDS

Nalaten

Van nalaten is sprake als u aan iemand of een orga-nisatie geld of goederen wilt geven ná uw overlijden. Hiervoor is een testament of codicil vereist.

Iedereen vanaf zestien jaar die beschikt over voldoende verstandelijke vermogens kan een testament maken. Maar ook mensen die onder curatele zijn gesteld, kunnen een testament maken, tenzij zij aan een geestelijke stoornis lijden. Mensen die onder curatele staan vanwege een geestelijke stoornis kunnen wél met toestemming van de kantonrechter een testament maken.

Als u geen testament maakt, bepaalt de wet wie uw erfgena-men zijn. Als u getrouwd bent of geregistreerd als partner en/of kinderen hebt, zullen uw echtgenoot/geregistreerd partner en/of kinderen uw erfgenamen zijn. Als u niet bent getrouwd of geregistreerd als partner en geen kinderen hebt, zijn dat ouders, broers en zussen. Als u geen ouders, broers en zussen (meer) hebt, zullen dat neven en nichten zijn. Wilt u hiervan afwijken, dan moet u een testament maken.

U bent vrij om te bepalen wie u tot erfgenaam benoemt. Alleen kinderen (of kleinkinderen als uw kinderen zijn over-leden) kunnen, indien zij zijn ‘onterfd’, na uw overlijden een beroep doen op hun legitieme portie (de minimale wettelij-ke aanspraak van een afstammeling). Het wettelijk erfdeel is de helft van het erfdeel waar kinderen recht op zouden hebben als er geen testament was.

Bij een beroep op de legitieme portie wordt het (klein)kind geen erfgenaam, maar ontvangt het wel zijn minimum aan-spraak ten laste van de nalatenschap. Er blijft dan minder over voor de erfgenamen.

Het goede doel als erfgenaamAls u een goed doel tot (mede-) erfgenaam benoemt, heeft het goede doel (samen met de overige erfgenamen) recht op de gehele nalatenschap. Met andere woorden: het goede doel erft als een (mede-) erfgenaam (een deel van)

De executeurAls u in uw testament hierover niets bepaalt, moeten de erfgenamen gezamenlijk uw nalatenschap afwikkelen. U kunt echter in uw testament een executeur benoemen. Deze wikkelt de nalatenschap af en regelt de begrafenis of crematie. De executeur hoeft geen mede-erfgenaam of familielid te zijn. Hij voert de laatste wilsbeschikking van de overledene uit en krijgt daarvoor, als u hierover in het testament niets regelt, een beloning van 1 procent van het vermogen op de dag van het overlijden. Deerflaterkanbijdebenoemingvandeexecuteurinhettestamentookzelfhethonorariumvaststellen, bijvoorbeeld een vast bedrag. Er zijn ook goede doelen die als executeur willen optreden. U vindt daarover informatie op de website vanhetbetreffendegoededoelofukuntdaaroverdecontactpersoonvandeorganisatiebenaderen.

GOEDEDOELENGIDS 11

12 GOEDEDOELENGIDS

de baten én de eventuele schulden van de nalatenschap. In de praktijk zal een goed doel vanwege haar doelstelling en omrisico’stevermijdendenalatenschapalleenbeneficiairaanvaarden. Door deze manier van aanvaarden wordt het goede doel niet aansprakelijk voor eventuele schulden van de nalatenschap. Als een goed doel (mede-) erfgenaam is, doet u er goed aan in elk geval de volgende beschikkingen in het testament op te nemen:- benoemingvaneenexecuteur:beneficiaireaanvaarding maakt de afwikkeling ingewikkeld (de nalatenschap moet volgensdewet‘vereffend’,afgewikkeld,worden),tenzij er een executeur is die kan verklaren dat de nalatenschap positief is;- een legaat van uw inboedel en persoonlijke spullen. Goede doelen zijn immers hoofdzakelijk gebaat bij gelde- lijke opbrengsten. Als een goed doel bijvoorbeeld enig erfgenaam is, moet uw inboedel een andere goede bestemming krijgen en worden verkocht of weggegeven. Vaak zijn er echter bepaalde familieleden of kennissen die emotionele waarde aan uw spullen hechten. U kunt hen dan beter uw spullen legateren, zodat deze een bestem- ming krijgen die u in gedachten hebt. Goede doelen voelen het wel als hun verantwoordelijkheid zeer zorgvul- dig met nalatenschappen om te gaan.

Het goede doel als legatarisAls u het goede doel niet tot erfgenaam benoemt, maar wel in uw testament bepaalt dat het goede doel recht heeft op een bepaald goed of geldbedrag, noemen we het goede doel ‘legataris’. Een legaat houdt in dat u een bedrag in geld, een goed, zoals een huis of een stuk grond,eeneffectenportefeuilleofeenschilderij,nalaataan een persoon of instelling die u zelf hebt uitgekozen. De legataris is niet aansprakelijk voor schulden van de nalatenschap. Hij moet slechts de lasten, bijvoorbeeld de

erfbelasting die op het gelegateerde goed drukt, voor zijn rekening nemen.

Geen erfbelasting voor goede doelenANBI’s (en SBBI’s) zijn over verkrijgingen uit nalatenschappen geen erfbelasting verschuldigd. Tenzij aan de verkrijging een voorwaarde is verbonden die niet past bij het doel dat de ANBI nastreeft.

Een testament makenVeel mensen zien er tegenop om een testament op te stellen. Vaak schuiven ze dit voor zich uit omdat ze het te ingewikkeld vinden. Het is echter belangrijk dat u tijdig nadenkt over wat er met uw vermogen moet gebeuren als u komt te overlijden. Door het maken van een testament kunt u veel problemen voor de toekomst voorkomen. Niet alleen problemen tussen eventuele erfgenamen. Ook kunt u er door het juiste tes- tament op te stellen voor zorgen dat er zo min mogelijk (erf)belasting betaald hoeft te worden.

VFI-handleiding voor executeursMogelijk krijgt u als executeur te maken met de afwikkeling van een nalatenschap waarbij een of meer goede doelen tot (mede-) erfgenaam zijn benoemd. Tussen de erfgenamen nemen goede doelen een speciale positie in omdat (anders dan wanneer een persoon erfgenaam is) ze worden aangewezen vanwege hun doelstelling. Goede doelen voelen het als hun verantwoordelijkheid zeer zorgvuldig om te gaan met het in hen gestelde vertrouwen. VFI heeft een brochure ontwikkeld om executeurs behulpzaam te zijn bij de afwikkeling van een nalatenschap.DezekuntuaanvragenbijVFI(telefoon:020–4229977,e-mail:[email protected],danwelopwww.vfi.nl)..

GOEDE DOELENPROFIELEN

14GEZONDHEID

28INTERNATIONALE SAMENWERKING

47NATUUR, MILIEU & DIEREN

54WELZIJN & CULTUUR

GEZONDHEID

Stichting Aids FondsSTOP AIDS NOW!Soa Aids NederlandPostbus 108451001 EV Amsterdamwww.aidsfonds.nlIBAN: NL37 INGB 0000 0089 57Lid VFI

Contact Noud Rietman 020 - 62 62 [email protected]

Naar een wereld zonder aidsHet Aids Fonds zet zich in voor iedereen die met hiv en aids te maken heeft. In Nederland én daarbuiten. Het Aids Fonds financiert weten-schappelijk onderzoek, zorgt voor voorlichting en medische behande-ling voor kwetsbare groepen en komt op voor de rechten van mensen met hiv.

Het Aids Fonds zet zich met hart en ziel in voor de strijd tegen de aidsepidemie. Dat is hard nodig, want wereldwijd leven nu 35 miljoen mensen met hiv. Wij zijn er trots op dat we heel veel mensen kunnen bijstaan: met voorlichting, praktische steun, medicijnen en medische zorg, maar ook dat we een bijdrage kunnen leveren aan baanbrekend

wetenschappelijk hiv-onderzoek. Dat doen wij niet alleen: gesteund door mensen zoals u komen wij steeds verder in de strijd tegen aids. Met u delen wij een droom: een wereld zonder aids. Maar voordat die droom werkelijkheid is, moet er nog veel gebeuren – nu en later. Misschien bent u aan het nadenken over uw

nalatenschap en wilt u iets betekenen voor toekomstige generaties. Als u het Aids Fonds opneemt in uw testament, zet u daarmee een belangrijke stap naar een toekomst waarin iedereen die dat nodig heeft, alle steun krijgt. En waarin de wetenschap ervoor zorgt dat hiv en aids hun verwoestende kracht verliezen!

Nederlands Albert Schweitzer FondsJoseph Haydnlaan 2a3533 AE Utrechtwww.nasf.nlIBAN: NL51 ABNA 0470 3805 78Lid VFI

Contact T. de Kleer030 - 88 01 [email protected]

Voor de gezondheid van AfrikaOnze doelstelling is tweeledig: directe en lokale steun voor startende, klein-schalige en particuliere initiatieven en projecten die een duurzaam effect beogen op het gebied van gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika. Verbreding en verdieping van het draagvlak voor het gedachtegoed van Albert Schweitzer binnen Nederland, in het bijzonder in relatie tot ontwikkelingssamenwerking.

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) verstrekt startsubsidies, door middel van een directe microgift, aan kleinschalige, lokale gezondheids-zorgprojecten inSub-SaharaAfrika.

Wij doen dit op basis van de levensvisie van Nobelprijswinnaar Albert Schweit-zer: Eerbied voor het Leven, waarin res-pect voor alles wat leeft centraal staat.

Daarnaast reikt de stichting jaarlijks de AlbertSchweitzerPrijs uitaanjongeren met een bijzonder ontwikke-lingsproject of initiatief op het gebied van gezondheidszorg in Afrika.

ALS NederlandKoninginnegracht 72514 AA Den Haagwww.als.nlIBAN: NL50 INGB 0000 1000 00Lid VFI

Contact Mevr. A. Bramsen088 - 66 60 [email protected]

ALS op de kaart, ALS van de kaart

Stichting ALS Nederland werft fondsen voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) en richt zich op het verbeteren en beheersen van de kwaliteit van leven en zorg van de ALS-patiënt en zijn/haar omgeving.

Stichting ALS Nederland ontplooit een grote diversiteit aan activiteiten om haar doelstellingen te behalen. Uit opbrengst van landelijk, regionaal of lo-kaal geïnitieerde fondsenwervende ac-tiviteiten en samenwerkingsverbanden wordt wetenschappelijk onderzoek in hetALSCentrumgefinancierd.Onder-zoek dat noodzakelijk is om de oorzaak van ALS te kunnen achterhalen.

Daarnaast is de kwaliteit van zorg en le-ven voor de ALS-patiënten en omgeving een belangrijk onderwerp in de te ont-wikkelen activiteiten van de stichting. Als kennisportal, in samenwerking met het ALS centrum, als bemiddelaar tussen stakeholders maar vooral ook met het organiserenvanspecifiekebijeenkom-sten en evenementen die bijdragen aan het draaglijker maken van de ziekte.

Ik ben inmiddels overleden

Giro 100.000

Ik ben Weert-Jan Weerts uit Amstelveen. Toen bij mij ALS werd vastgesteld, ben ik op meerdere fronten betrokken geraakt

bij het gevecht tegen deze genadeloze zenuwziekte. Als lid van de Raad van Toezicht van Stichting ALS Nederland,

als opdrachtgever voor deze confronterende campagne en samen met acht andere patiënten ook als deelnemer. Ik wil u

vragen door te gaan met mijn strijd. En iedereen die heeft meegeholpen of dat nog gaat doen ontzettend bedanken.

GEZONDHEID 15

AIDS FONDS

NEDERLANDS ALBERT SCHWEITZER FONDS

STICHTING ALS NEDERLAND

Alzheimer NederlandPostbus 20773800 CB Amersfoortwww.alzheimer-nederland.nlIBAN: NL13 INGB 0000 0025 02Lid VFI

Contact Mevr. C. Maurer033 - 30 32 [email protected]

Help Alzheimer overwinnen. Dan hoeft niemand zichzelf te verliezen.Alzheimer Nederland geeft al dertig jaar hulp en informatie aan mensen met dementie en hun directe omgeving. Door belangenbehartiging en financiering van wetenschappelijk onderzoek werken we aan een betere toekomst, uiteindelijk zonder dementie.

Sinds 1984 vraagt Alzheimer Neder-land landelijk aandacht voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. De stichting is afhankelijk van de inzet van 5.000 vrijwilligers, de bijdragen van donateurs en de opbrengst van de Collecteweek. Zij peilt de behoeftes van patiënten en mantelzorgers en springt in op urgente vragen.

De Alzheimertelefoon, die 24/7 gratis bereikbaar is op 0800-5088, de 220 Alzheimer cafés, de website www.alzheimer-nederland.nl, de Mantel-zorg-agenda en de Alzheimer Assis-tent app voor Tablets zijn diensten om de kwaliteit van leven te kunnen verbeteren, en zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.

Angst Dwang en Fobie stichtingHoofdstraat 1223972 LD Driebergen Rijsenburgwww.adfstichting.nlIBAN: NL03 INGB 0000 9157 43Lid VFI

Contact Dhr. T. Boer0343 - 52 10 [email protected]

Angst en dwang overwinnenVoorlichting door getrainde ervaringsdeskundigen aan mensen die last hebben van angst- of dwangklachten of depressie. Medewerkers geven advies op maat, ook familie kan bellen voor informatie of advies. Stimule-ren van wetenschappelijk onderzoek. Goede behandelingsmogelijkheden voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk maken.

• Inloopochtend Voor een persoonlijk gesprek en bij vragen over behandeling of door-verwijzing naar een (geregistreerde) therapeut.

• Telefonische helpdesk Voor informatie en advies

• Therapiebemiddeling De ADF stichting heeft een netwerk van gespecialiseerde en geregis-

treerde (reguliere) therapeuten met veel ervaring in de behandeling van angst- en dwangstoornissen. Ook is er een samenwerkingsver-band met gespecialiseerde angst- centra

• Spreekuur psychiater Voor een second opinion, informatie en advies met een ervaren en gespe-cialiseerde psychiater

• Lotgenotencontacten Voor het delen van ervaring- en infor-matie. Ook is er een lotgenotengroep voor partners en ouders van kinde-ren met angst- of dwangklachten

• Cursussen/trainingen zoals training sociale angst, mind-fulness, cursus voor ouders en partners van dwangpatiënten

Nederlandse Vereniging voor Autisme Weltevreden 4a3731 AL De Biltwww.autisme.nlIBAN: NL47 RABO 0383 7505 12

Contact Henri Mandemaker030 - 22 99 [email protected] l

Voor een autismevriendelijke wereldDe NVA is dé organisatie in Nederland die vanuit het perspectief van mensen met autisme en hun naasten bouwt aan een autismevriendelijke maatschappij; een maatschappij waarin mensen met autisme optimaal geïntegreerd, geaccepteerd en zelfredzaam zijn. De NVA zorgt voor begrip en herkenning.

• (Regionale) belangenbehartiging voor een beter leven voor mensen met autisme

• Voorlichting en cursussen• Ledenmagazine Engagement met

Autisme en digitale nieuwsbrief AutiNieuws

• Informatie & Advies: persoonlijk, telefonisch en per mail

• Autipas: hulpmiddel ter verduidelij-king van het autisme

• Jaarlijks congres en themabijeen-komsten

• Lotgenotencontact in de buurt• Het stimuleren en faciliteren van

wetenschappelijk onderzoek.

16 GEZONDHEID

ALZHEIMER NEDERLAND

ANGST DWANG EN FOBIE STICHTING

NEDERLANDSE VERENIGING VOOR AUTISME

Vereniging Bartiméus SonneheerdtPostbus 9993700 AZ Zeistwww.steunBartimeus.nlIBAN: NL94 INGB 0004 0040 40Lid VFI

Contact Marianne Koppenol030 - 69 35 [email protected]

Oog voor blinden en slechtziendenNederland telt circa 350.000 blinden en slechtzienden. Een aantal dat snel groeit, o.a. door de vergrijzing en ziektes als diabetes. Blind of slechtziend zijn of worden, heeft ingrijpende gevolgen. Bartiméus Sonneheerdt maakt zich er al 100 jaar sterk voor dat blinde en slecht-ziende mensen zo zelfstandig mogelijk kunnen leven.

Bartiméus Sonneheerdt zet zich in om oplossingen te vinden voor de problemen waar mensen met een visuele beperking tegenaan lopen. Zoals zelfstandig op pad gaan. Wij hebben de ontwikkeling van een geleidestok met GPS-navigatie mede mogelijk gemaakt. Met deze slimme geleidestok kun je zelfstandig routes lopen.

Een belangrijk aandachtspunt is de voortschrijdende technologie die blinde en slechtziende mensen al snel op ach-terstand zet. Websites zijn vaak niet of slecht toegankelijk. Wij willen dat je op elke website tekst kunt laten voorlezen en dat plaatjes een toelichting krijgen. Het vinden van een baan is een ander belangrijk knelpunt. Circa 35% van de

mensen met een visuele beperking werkt; dit ten opzichte van 67% van de algemene beroepsbevolking. Wij helpen door onder andere sollicitatie- en pre-sentatietrainingen mogelijk te maken. Voor de toekomst blijven we ons sterk maken voor nieuwe technolo-gieën, vernieuwende hulpmiddelen en onderzoek.

Stichting Bio KinderrevalidatieWekeromseweg 86816 VS Arnhemwww.stichtingbio.nlIBAN: NL93 INGB 0000 0060 09Lid VFI

Contact Frans Wientjes026 - 48 38 [email protected]

Onbeperkt genieten voor ieder kindStichting Bio Kinderrevalidatie wil kinderen met een handicap hun kind-zijn teruggeven door hen die faciliteiten te bieden waarmee de beperkin-gen worden weggenomen en zij even ‘onbeperkt’ kunnen genieten. Wij geloven dat het bieden van deze faciliteiten een positief effect heeft op de kwaliteit van leven van deze kinderen en hun directe omgeving.

In het Bio vakantieoord kunnen gezinnen die dagelijks leven met een kind met een complexe handicap een moment van rust vinden en kunnen alle kinderen gewoon even kind zijn. Het unieke vakantiepark beschikt over volledig aangepaste en zeer ruime accommodaties en faciliteiten.

De Manege in ‘t BioBos biedt kinderen met een handicap de mogelijkheid om paard te rijden. Dankzij de speciaal opgeleide instructeurs en de vele hulpmiddelen is het in de Manege in ‘t BioBos ook voor ernstig gehandi-capten mogelijk de ontspannende en therapeutische werking van het paardrijden te ervaren.

Het Bio vakantieoord werkt samen met het UMC Utrecht aan onderzoek naar nieuwe behandelmethodes voor het herstel van hersenfuncties bij kin-deren met een hersenbeschadiging.

Nederlandse Brandwonden StichtingPostbus 10151940 EA Beverwijkwww.brandwondenstichting.nlIBAN: NL93 RABO 0388 0132 22Lid VFI

ContactMarijne Landman0251 - 27 55 [email protected]

Draag bij aan een littekenvrije toekomstJaarlijks worden meer dan tienduizend mensen behandeld na een brand-wondenongeval. Zo’n 800 patiënten zijn er zó ernstig aan toe, dat zij de gespecialiseerde zorg in een brandwondencentrum nodig hebben. 27% van hen is jonger dan vijf jaar. De Brandwonden Stichting streeft naar de allerbeste zorg en nazorg voor patiënten en doet er middels preventie- campagnes alles aan brandwonden te voorkomen.

De Nederlandse Brandwonden Stichting is afhankelijk van giften van donateurs en de opbrengsten van de jaarlijkse collecte. Het geld hiervan komt rechtstreeks ten goede aan preventiecampagnes om bijvoor-beeld ouders van jonge kinderen te waarschuwen voor de gevaren van hetetheeenkoffie.Maarookomde

zorg te ondersteunen door bijvoor-beeld ziekenhuismedewerkers van de Spoedeisende Hulp op te leiden in de acute opvang en behandeling van ernstigebrandwondenslachtoffers.Enwe doen er alles aan om de kwaliteit van leven van mensen met brandwon-den te verbeteren. Voor alle leeftijden organiseren we lotgenotencontact-

dagen. Zo gaat een groep jongeren jaarlijks naar de Ardennen voor een gezellige en actieve vakantie waar óók gepraat wordt. Een aanzienlijk deel van onze inkomsten is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek. Want al-leen daardoor worden er nog betere behandeltechnieken voor brandwon-denslachtoffersontwikkeld.

GEZONDHEID 17

VERENIGING BARTIMÉUS SONNEHEERDT

STICHTING BIO KINDERREVALIDATIE

NEDERLANDSE BRANDWONDEN STICHTING

Diabetes FondsStationsplein 1393818 LE Amersfoortwww.diabetesfonds.nlIBAN: NL81 ABNA 0707 0708 05Lid VFI

Contact Carla Beemer033 - 30 32 [email protected]

Een lang en gezond leven willen we allemaalMaar is niet vanzelfsprekend voor 1 miljoen Nederlanders met diabetes. Deze ziekte steelt je gezondheid want hij leidt tot allerlei ernstige lichame-lijke problemen, zoals blindheid, hart- en vaatziekten en nierfalen. Dat is onacceptabel. Daarom doen we er alles om diabetes en de gevolgen ervan aan te pakken, voor iedereen.

Uw bijdrage is hard nodig. Met deze inkomsten betalen we onderzoek naar de genezing van diabetes en zijn we continu op zoek naar oplossingen die het leven met diabetes makkelijker ma-ken. Het Diabetes Fonds is afhankelijk van giften en ontvangt geen overheids-subsidie. Steun het Diabetes Fonds. Geven heeft zin! Alvast hartelijk dank!

EpilepsiefondsDe Molen 353994 DA Houtenwww.epilepsie.nlIBAN: NL83 INGB 0000 2221 11Lid VFI

Contact Rob van de Weerd030 - 63 44 [email protected]

Help mensen met epilepsie. Help Ella.

In ons land leven 120.000 mensen met epilepsie. Epilepsie heeft een ingrijpende invloed op iemands leven. Het Epilepsiefonds draagt bij aan het beter begrijpen en behandelen van de aandoening epilepsie. Ook werken we mee aan een betere zorg en een beter leven voor mensen met epilepsie.

Het Epilepsiefonds investeert in weten-schappelijk onderzoek dat bijdraagt aan een vollediger beeld van de aandoening en genezing dichterbij brengt. Daarom geven we jaarlijks subsidie aan een aan-tal veelbelovende onderzoeksprojecten. Verder geeft het fonds voorlichting op maat over epilepsie. Aan mensen met epilepsie, hun directe omgeving en ook aan het algemeen publiek.

Onder bepaalde voorwaarden verleenthetEpilepsiefondsfinanciëlehulp aan organisaties in de epilepsie-zorg en aan mensen die als gevolg van hun aandoening voor extra uitgaven komen te staan. Voor mensen met epilepsie die niet zonder begeleiding met vakantie kunnen, organiseren we speciale vakantiereizen.

18 GEZONDHEID

Nederlandse Cystic Fibrosis StichtingDr. A. Schweitzerweg 33744 MG Baarnwww.ncfs.nlIBAN: NL41 ABNA 0472 4598 56Lid VFI

Contact Johanna Vermeulen035 - 64 79 [email protected]

Een beter en langer leven voor mensen met Cystic FibrosisDe NCFS zet zich in voor een langer en beter leven voor mensen met Cystic Fibrosis (CF, taaislijmziekte). Door het taaie slijm in hun lichaam werken hun longen, alvleesklier en lever steeds slechter. CF is ongeneselijk, de gemiddel-de levensverwachting is 40 jaar. In Nederland hebben 1.500 mensen CF.

De NCFS bevordert lotgenotencon-tact, verschaft informatie en behartigt de belangen van mensen met CF. Daarnaastinitieert,financiertenco-ordineert de NCFS wetenschappelijk onderzoek en zet diverse projecten op om de zorg voor mensen met CF in Nederland te verbeteren.

Afgelopen jaar heeft de NCFS ruim een miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek naar Cystic Fibrosis. De NCFS heeft na jarenlange lobby de vergoeding van noodzakelijke vita-mines voor CF-patiënten geregeld. De NCFS reikte aan drie CF-centra (ziekenhuizen met gespecialiseerde CF-zorg) het keurmerk uit voor de

goede kwaliteit van de zorg voor kinderen en volwassenen met CF.

NEDERLANDSE CYSTIC FIBROSIS STICHTING (NCFS)

DIABETES FONDS

EPILEPSIEFONDS

HersenstichtingPostbus 1912501 CD Den Haagwww.hersenstichting.nlIBAN: NL18 INGB 0000 0008 60Lid VFI

Contact Henriëtte Hindriks070 - 30 24 [email protected]

Geef om je hersenen!De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en voeren we vernieuwende projecten uit.

Gezonde hersenen zijn van levens-belang. Door een hersenaandoening raak je vaak jezelf kwijt. Lopen, praten en denken, alles wat zo vanzelfspre-kend lijkt, kan zomaar voorbij zijn. Het kan iedereen overkomen, jong en oud. Vrijwel iedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met een her-senaandoening, zelf of in de directe omgeving. Dat moet stoppen.

Veel hersenaandoeningen zijn nog niet te voorkomen of te genezen. De Hersenstichting is ervan overtuigd dat dit in de toekomst wél mogelijk is. Tot die tijd zorgen we ervoor dat hersen-patiënten een zo volwaardig mogelijk leven kunnen leiden. Geef om je hersenen! Giro 860.

Stichting Nationaal HuidfondsPostbus 22603500 GR Utrechtwww.huidfonds.nlIBAN: NL43 INGB 0000 0773 31Lid VFI

Contact Dr. John de Korte030 - 28 23 [email protected]

Help het Huidfonds in de strijd tegen huidziektenStichting Nationaal Huidfonds zet zich in voor de bestrijding van huidziek-ten en draagt hiermee bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor en de kwaliteit van leven van vele honderdduizenden patiënten met een huidziekte.

Het Huidfonds voert werkzaamheden uit die bitter hard nodig zijn en waar-voor veel geld nodig is:• wetenschappelijk onderzoek, zoals

onderzoek naar het verbeteren van patiëntenzorg en kwaliteit van leven;

• zorginnovaties, zoals internet voor- zieningen voor behandelaars en patiënten;

• voorlichting, zoals het voorlichten van patiënten, professionals en samenleving via internet, campagnes en het eigen magazine HUID&haar.

Zie voor nadere informatie: www.huidfonds.nl/steun-ons

GEZONDHEID 19

Nederlandse HartstichtingPostbus 3002501 CH Den Haagwww.hartstichting.nlIBAN: NL71 RABO 0300 3003 01Lid VFI

Contact Suzanne Morton-Taylor070 - 31 55 [email protected]

Onze droom: een wereld zonder hart- en vaatziektenHelaas overlijden nog elke dag ruim 100 mensen aan een hart- of vaat-ziekte. Er zijn meer dan 1 miljoen hart- en vaatpatiënten. Ons doel is dat minder mensen overlijden aan hart- en vaatziekten, minder mensen de ziekten krijgen en patiënten minder leed en ongemak ervaren.

Om dit te bereiken zetten we in op: • levens redden door onderzoek; • levens redden door reanimatie; • steun aan patiënten en hun naasten; • een hartgezonde samenleving, beginnend bij de jeugd. Dit doen we niet alleen, maar samen met donateurs, vrijwilligers, patiën-ten, professionele zorgverleners,

wetenschappers, beleidsmakers en leerkrachten. De Hartstichting heeft een belangrijke rol in onderzoek naar hart- en vaat-ziekten. Van al het onderzoek dat de Hartstichtingfinanciert,wordt1opde3onderzoekengefinancierddankzijinkomsten uit nalatenschappen. U hoeft niet over een groot vermo-

gen te beschikken om na te laten. De Hartstichting is dankbaar voor iedere gift via testament. Een mooie bestemming voor wat u tijdens uw leven heeft opgebouwd en na kunt laten aan volgende generaties. Alle kleine beetjes tezamen helpen om onze droom te verwezenlijken; een wereld zonder hart- en vaatziekten voor toekomstige generaties.

HARTSTICHTING

HERSENSTICHTING

STICHTING NATIONAAL HUIDFONDS

Stichting JDRF NederlandNieuwe ’s-Gravelandseweg 77a1406 NC Bussumwww.jdrf.nlIBAN: NL02 INGB 0000 0036 70Lid VFI

Contact Veerle Huigen035 - 69 38 [email protected]

JDRF is een organisatie met een duidelijke missie: een wereld zonder Type 1 Diabetes (T1D). JDRF initieert, financiert en stimuleert wereldwijd wetenschappelijk onderzoek naar T1D. JDRF heeft een daadkrachtig en realistisch plan voor een wereld zonder T1D. Van Type één naar Type géén!

JDRF Nederland werft fondsen door middel van verschillende activiteiten. De jaarlijkse JDRF Walk is een gezellig familie-evenement met een symbolische wandeling van Type één, naar Type géén. Stichting JDRF Nederland is ook fervent deelnemer aan de Dam tot Damloop en heeft een fondsenwervingsplatform waar op een laagdrempelige manier fondsen geworven kunnen worden.

Naast fondsenwerving is informatie-voorziening ook een belangrijke pijler voor JDRF. JDRF organiseert bijeen-komsten voor patiënten, ouders en betrokkenen om hen op de hoogte te brengen van de laatste onder-zoeksontwikkelingen. Ook brengt JDRF hen in contact met Nederlandse wetenschappers op het gebied van T1D-onderzoek.

JDRF stimuleert niet alleen onderzoek, maar ondersteunt ook bij de ontwik-keling en goedkeuring van genees-middelen en behandelmethoden zo-dat deze zo snel mogelijk beschikbaar komen voor mensen met T1D.

KNCV TuberculosefondsPostbus 1462501 CC Dan Haagstoptbc.nlIBAN: NL37 INGB 0000 0001 30Lid VFI

Contact Ed Fransen070 - 41 67 [email protected]

Stop TBC: iedereen kan genezenKNCV Tuberculosefonds is een internationaal expertisecentrum voor tbc-bestrijding. Met 1,5 miljoen doden in 2013 is tbc is nog altijd de tweede dodelijke infectieziekte ter wereld. Met onze professionals onder wie artsen, onderzoekers, trainers en epidemiologen, zetten wij ons in om de wereldwijde tbc-epidemie te bestrijden.

KNCV Tuberculosefonds zet zich al ruim 110 jaar in om tbc de wereld uit te krijgen. In Nederland hebben we de besmettelijke ziekte gelukkig vrijwel volledig uitgebannen, maar internatio-naal is er nog veel werk te doen. Ieder jaar krijgen circa 9 miljoen mensen tbc. Veel te veel patiënten krijgen niet de juiste diagnose of de goede medicij-nen, waardoor ze onnodig overlijden.

Onze aanpak is het duurzaam ver-sterken van de tbc-bestrijding in de landen waar we werken. Zo leiden we lokale medici op en doen we weten-schappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar welke technieken en methodes tbc-bestrijdingeffectievermaken.Ookfaciliteren we het delen van kennis en praktijkervaringen tussen verschillen-de landen en organisaties. Zo werken

we in meer dan 30 landen aan een krachtige bestrijding van tuberculose. Daarmee maken we genezing voor miljoenen mensen mogelijk.

20 GEZONDHEID

STICHTING JDRF NEDERLAND

KNCV TUBERCULOSEFONDS

Stichting Interplast HollandPostbus 21892301 CD Leidenwww.interplastholland.nlIBAN: NL76 ABNA 0448 8009 26

Contact Annemarie Maas071 - 52 10 [email protected]

Reconstructieve plastische chirurgie in ontwikkelingslanden

Stichting Interplast Holland is een ideële vrijwilligersorganisatie die de ontwikkeling op het gebied van reconstructieve chirurgie en brandwon-denzorg in ontwikkelingslanden bevordert en daar zelf in participeert.

Stichting Interplast Holland richt zich op reconstructieve plastische chirurgie in ontwikkelingslanden van kinderen en (jong) volwassenen met lip- en gehemeltespleten, brandwondcontrac-turen, tumoren en andere aangeboren of verworven afwijkingen. Hiertoe worden jaarlijks 6-8 medische teams en diverse individuele profes-sionals uitgezonden. De Nederlandse

artsen en verpleegkundigen zetten zich hiervoor kosteloos tijdens hun vakanties in. Ook de operaties worden kosteloos uitgevoerd. Materialen die nodig zijn voor ongeveer 100 operaties worden meegenomen vanuit Neder-land. Tevens wordt lokaal medisch personeel opgeleid.Naast teamuitzendingen en kennis-overdracht houdt Stichting Interplast

Holland zich bezig met het helpen opzetten van brandwondencentra en brandwondenpreventieprogramma’s. Interplast Holland is momenteel actief in Oeganda, Nigeria, Zanzibar, Guinee-Bissau en Burundi en heeft sinds 1990 bijna 12.000 operaties verricht.

STICHTING INTERPLAST HOLLAND

KWF KankerbestrijdingPostbus 755081070 AM Amsterdamwww.kwf.nlIBAN: NL23 RABO 0333 7779 99Lid VFI

Contact Ellen Coster020 - 57 00 [email protected]

KWF KankerbestrijdingKWF droomt van een wereld waarin niemand meer sterft aan kanker. Waarin minder mensen kanker krijgen, meer mensen genezen en dat de kwaliteit van leven van de patiënt zo goed mogelijk is, tijdens en na de ziekte. Om dit mogelijk te maken werven we fondsen en verbinden we ons nationaal en internationaal met andere partijen.

KWFKankerbestrijdingfinanciertenfaciliteert wetenschappelijk onder-zoek, beïnvloedt beleid en deelt kennis over kanker en de behandeling ervan. Onze ambitie is een rookvrij Neder-land. Roken is de grootste beïnvloed-bare risicofactor van kanker. Als niemand meer rookt, is er op termijn

20% minder kanker en 30% minder kankersterfte in Nederland. Daarom zet KWF hierbij in op kennisdeling en beleidsbeïnvloeding bij de overheid en het bedrijfsleven. Nog steeds sterft bijna 40% van de patiënten binnen vijf jaar na diagnose. Dit kunnen en willen we niet accep-teren: dit sterftecijfer moet omlaag.

Wetenschappelijk onderzoek, gericht op (vroege) ontdekking, diagnose, therapie, palliatieve zorg en nazorg, is van essentieel belang om voor alle kankersoorten goede behandelingen te kunnen realiseren.

VoorheenAstma Fonds

Longfonds (voorheen Astma Fonds)Postbus 6273800 AV Amersfoort www.longfonds.nl IBAN: NL95 INGB 0000 0550 55Lid VFI

Contact Sanne de Beus033 - 43 41 [email protected]

Gezonde longen van levensbelangVanaf je geboorte zorgen je longen voor zuurstof. Zodat je hart blijft kloppen en je hersenen blijven werken. Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) strijdt voor mensen met een longziekte en wil gezonde longen gezond houden. Want gezonde longen zijn van levensbelang. We kunnen daarbij niet zonder uw steun.

Onderzoek als basisIn Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen een ongeneeslijke longziekte. Voor hen is gewoon ademhalen niet vanzelfsprekend.HetLongfondsfi-nanciert wetenschappelijk onderzoek naar longziekten. Onze dromen? Een vaccin tegen astma, repareren van kapotte longen en een betere behan-deling van ernstige longziekten.

Zieke en gezonde longenHet Longfonds komt op voor ieders longen, gezond of ziek. Voor mensen met een ongeneeslijke longziekte werken we mee aan betere zorg. Het Longfonds wil gezonde lucht voor iedereen. Daarom zetten we ons in voor gezonde scholen: die horen niet naast de snelweg. En we willen voorkomen dat kinderen gaan roken.

Als patiëntenvereniging behartigt het Longfonds in heel Nederland de belan-gen van mensen met een longziekte. Zo vinden we dat mensen met een longziekte recht hebben op de beste medicijnen in plaats van de goed-koopste. U kunt bij ons terecht voor informatie, advies en om ervaringen te delen.

Maag Lever Darm StichtingPostbus 8003800 AV Amersfoortwww.mlds.nlIBAN: NL70 INGB 0000 0027 37Lid VFI

Contact Carolien Fakkert033 - 75 23 [email protected]

Geef darmkanker het nakijken! De Maag Lever Darm Stichting zet zich in voor twee miljoen mensen met maag-, lever- en darmziekten. Wij geven voorlichting over een gezonde spijsvertering en over spijsverteringsaandoeningen. Daarnaast financieren wij wetenschappelijk onderzoek op het maag-, darm- en levergebied. De focus van onze activiteiten is darmkanker, in Nederland de tweede kanker-soort waaraan mensen overlijden.

De impact van deze ziekte is enorm. Ruim twee miljoen mensen in ons land hebben een spijsverterings-aandoening en hiermee staan deze aandoeningen in de top vier van de meest voorkomende ziekten in Nederland. Jaarlijks krijgen 20.000 Nederlanders de diagnose van een spijsverteringskanker te horen. Ruim 13.000 gezinnen worden jaarlijks

geconfronteerd met de diagnose darmkanker. Dagelijks verliezen dertien mensen de strijd tegen deze ernstige ziekte. Daarmee is darm-kanker de tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. Deze ziekte is vaak goed te behan-delen, mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld. De Maag Lever Darm Stichting wil de komende jaren

een zichtbare en impactvolle bijdrage leveren aan het terugdringen van het aantal sterfgevallen door darmkanker. Doorfinancieringvanwetenschappe-lijk onderzoek, door te participeren in het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker en met campagnes die alle Nederlanders bewust maken van de alarmsignalen van darmkanker. Geef darmkanker het nakijken!

GEZONDHEID 21

KWF KANKERBESTRIJDING

LONGFONDS (VOORHEEN ASTMA FONDS)

MAAG LEVER DARM STICHTING

ME/CVS-Stichting NederlandNoordse Bosje 161211 BG Hilversumwww.me-cvs-stichting.nlIBAN: NL29 INGB 0000 6306 77Lid VFI

Contact Mary Rietdijk035 - 62 11 [email protected]

ME/CVS-Stichting Nederland, voor mensen met ME/Chronisch Vermoeidheid SyndroomDe ME/CVS Stichting zet zich in voor de versterking van de positie van ME/CVS-patiënten. Wij streven naar brede herkenning en erkenning van ME/CVS als een zeer ernstige invaliderende, lichamelijke ziekte.

De ziekte onder de aandacht brengen, mensen met ME/CVS helpen, informe-ren en met elkaar in contact brengen. Het klinkt niet bepaald nobel of urgent. Maar in deze tijd van bezuinigingen en onzekerheid, met een systeem waarin mensen die erbuiten vallen op zichzelf zijn aangewezen, is de ziekte onder de aandacht brengen, patiënten helpen, informeren, en met elkaar in

contact brengen het belangrijkste wat wij voor een grote groep mensen kunnen betekenen. Daarnaast stimuleren we wetenschap-pelijk onderzoek naar oorzaken en be-handeling van ME/CVS. Met uw steun kunnen we veel meer. Denk aan:• een documentaire laten maken, zodat

iedereen echt kan zien wat ME/CVS is;

• landelijke campagnes organiseren voor meer (h)erkenning voor ME/CVS;

• meer professionele ondersteuning om in gesprek te gaan met de politiek;

• meer voorlichting door het hele land geven;

• vrijwilligers nog beter ondersteunen;• belangrijke sprekers uitnodigen om

lezingen te geven;• en nog veel meer.

Nationaal MS FondsWagenstraat 253142 CR Maassluiswww.nationaalmsfonds.nl IBAN: NL92 INGB 0000 0050 57Lid VFI

Contact Mevr. A.F.T van der Zande010 - 59 19 [email protected]

Het Nationaal MS Fonds helpt mensen met MS verder

Weinitiërenenfinancierenjaarlijkstientallen projecten en onderzoeken op o.a. dit gebied. Met het Nationaal MS Fonds willen we een steunpunt en motivator zijn voor mensen met MS en hun directe familie en vrienden.

In een maatschappij waarin de over-heiddezorgtakenendefinanciering

ervan zoveel mogelijk neerlegt bij partijendiedezorgenfinancieringin praktijk brengen, wordt de rol van het Nationaal MS Fonds alleen maar belangrijker. We willen blijven werken aan verbeteringen en ontwikkelingen diedirecteffecthebbenvoormensenmetMS.Zofinancierenwepraktischwetenschappelijk onderzoek naar

betere behandelmethoden én naar de uiteindelijke genezing van MS en geven voorlichting op dit gebied. Daarnaast activeren we met alle acti-viteiten mensen met MS om te blijven kijken naar mogelijkheden.

Stichting MS ResearchPostbus 2002250 AE Voorschotenwww.msresearch.nlIBAN: NL36 INGB 0004 9417 16Lid VFI

Contact Karin Smits071 - 56 00 [email protected]

Stichting MS Research

Stichting MS Research is dé organisatie die wetenschappelijk onderzoek naar multiple sclerose financiert. Voorlichting geven en het bevorderen van optimale MS-zorg zijn nevendoelen.

Sinds de oprichting in 1980 is het structureelfinancierenvanonderzoekhet hoofddoel van de Stichting. Het kost € 50.000 per jaar om één weten-schapper een jaar lang onderzoek naar MS te laten doen. In de afgelopen 35 jaar heeft Stichting MS Research in to-taal meer dan € 55 miljoen toegekend aan ruim 300 onderzoeksprojecten. Ook bieden wij programmasubsidies

voor MS-centra die verbonden zijn aan universitair medische centra. MS-centra die in Nederland subsidie ontvangen zijn: het VUmc MS Centrum in Amsterdam, ErasMS in Rotterdam en MS Centrum Noord Nederland. MSisletterlijkenfiguurlijkeenzenuw-slopende ziekte die jonge mensen treft in de bloei van hun leven. Het

is de meest invaliderende ziekte bij jong volwassenen. De ziekte leidt tot klachten van diverse aard: uitval van spierfuncties, extreme vermoeidheid, slecht zicht en spraak, maar ook cognitie en geheugen problemen. Leven met MS staat in het teken van onzekerheid.

Het Nationaal MS Fonds zet zich in voor mensen met MS en helpt hen met het in beweging houden van hun wereld. Beweging is de remedie en het perspectief. Het Nationaal MS Fonds wil voorkomen dat mensen met MS stil komen te staan en dat hun wereld kleiner wordt. Mensen die in bewe-ging blijven, blijven zelfstandig en doen mee in de maatschappij.

22 GEZONDHEID

ME/CVS-STICHTING NEDERLAND

NATIONAAL MS FONDS

MS RESEARCH

NierstichtingPostbus 20201400 DA Bussumwww.nierstichting.nlIBAN: NL70 INGB 0000 0880 00Lid VFI

Contact Hilde de Rooij035 - 69 78 059 [email protected]

Leven gaat voor.

Werken je nieren niet, dan ga je dood. De Nierstichting zet alles op alles zodat nierpatiënten in leven blijven en écht blijven leven: met een beter levensperspectief en meer vrijheid en energie om gewoon mens te zijn.

De Nierstichting wil het aantal dono-ren vergroten en doneren bij leven stimuleren. We zetten in op preventie. Door vroege opsporing, voorlichting en aandacht te vragen voor minder zout. We werken keihard aan een draagbare kunstnier en maken onderzoek mogelijk naar de genezing van nierziekten. Stimuleren van wetenschappelijk onderzoek is slechts

één van onze activiteiten. Vanwege de ernstendeimpactvannierziektenricht de Nierstichting zich ook op het stimuleren van innovatie, op onder-steuning van nierpatiënten in hun dagelijks leven én op het voorkomen van nierziekten.

De Nierstichting wil dat uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek en

innovatie - zoals de draagbare kunst-nier - zo snel mogelijk bij de patiënt belanden. Zo helpt de Nierstichting niet alleen de nierpatiënt van de toekomst, maar ook de patiënt van nu. Zodat nierpatiënten gezonder en langer leven, keuzevrijheid en zelf-standigheid ervaren en levenskracht en levenslust. Want: leven gaat voor, in alles wat wij doen.

Stichting Pink RibbonOlmenlaan 159B1404 DE Bussumwww.pinkribbon.nlIBAN: NL38 ABNA 0609 0909 09Lid VFI

Contact S.Veenhoff035 - 69 27 [email protected]

Onderzoek op het gebied van borstkanker

Stichting Pink Ribbon financiert wetenschappelijk onderzoek en projec-ten op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker. Met als doel de juiste behandeling en optimale begeleiding én een beter en langer leven voor iedere borstkankerpatiënt.

Stichting Pink Ribbon werft fond-sen waarmee ze wetenschappelijk onderzoek, psychosociale- en voorlichtingsprojecten op het gebied vanborstkankerfinanciert.Inmiddelszijn er ruim 150 onderzoeken en projectengefinancierd.Metresultaat.Een overzicht hiervan vind je op www.pinkribbon.nl/onderzoek.

Helaas zijn we er nog niet. Dagelijks overlijden er nog steeds negen men-sen aan de gevolgen van borstkanker. Onderzoek blijft nodig. Help je mee? www.pinkribbon.nl/nalaten

GEZONDHEID 23

NIERSTICHTING

PINK RIBBON

OogfondsPostbus 20863500 GB Utrechtwww.oogfonds.nlIBAN: NL21 INGB 0000 0039 10Lid VFI

Contactpersoon J. van Duin030 - 25 45 [email protected]

Voor een zichtbaar betere toekomst

Het Oogfonds wil vermijdbare blind- en slechtziendheid in Nederland voorkomen en zet zich in voor de participatie van slechtzienden en blinden in de samenleving.

70% van alle slechtziendheid en blind- heid in Nederland is onnodig. Het tijdig herkennen van de signalen van een oogziekte is de sleutel tot vroegtijdige opsporing en behandeling. Daarom investeert het Oogfonds in voorlich-ting voor een groot publiek. Er zijn nog veel vragen onbeantwoord over het ontstaan van oogaandoeningen. Ook voor het verder ontwikkelen van

behandelmethoden is nog veel geld nodig. Samen met anderen stelt het Oogfonds zoveel mogelijk geld en middelen beschikbaar om weten-schappelijk onderzoek te bevorderen.

Daarnaast ondersteunt het Oogfonds organisaties en activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van de partici-patie van blinden en slechtzienden. Zij

willen zo zelfstandig en actief mogelijk deelnemen aan de samenleving. Daarom concentreren wij ons op toegankelijkheid van informatie en mobiliteit.

OOGFONDS

Prinses Beatrix SpierfondsJavastraat 862585 AS Den Haag www.prinsesbeatrixspierfonds.nl IBAN: NL82 INGB 0000 0009 69Lid VFI

Contact J.I. Siegert070 - 36 07 [email protected]

Krachtig tegen spierziektenHet Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor mensen met een spierziekte in Neder-land. Dat zijn ruim 200.000 mensen. Het is ons doel om alle spierziekten de wereld uit te krijgen. Ons middel is wetenschappelijk onderzoek. We financieren en stimule-ren onderzoek naar genezing en ook naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten nu. We kunnen dit alles doen dankzij donaties en de inzet van vrijwilligers.

Onderzoek naar oorzakenOp dit moment lopen er 47 onderzoe-ken, waarvoor wij in totaal ruim 12 mil-joen euro beschikbaar hebben gesteld. Daardoor zijn nieuwe medicijnen en betere behandelmethoden ontwikkeld. Maar genezing is meestal nog ver weg.

Eenbeterlevenvoorpatiënten Een ziekte die spieren aantast, tast

het hele lichaam en daarmee het hele leven van een persoon aan. Het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met een spier-ziekte is dan ook een belangrijk doel van het Prinses Beatrix Spierfonds. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van (technologische) hulpmiddelen en praktische therapieën. On-derzoek speelt daarbij, net als in

de zoektocht naar genezing, een belangrijke rol.

Uw steun betekent alles Uw hulp maakt verder onderzoek naar spierziekten mogelijk! Maak een bijdrage over op giro 969 of kijk op www.prinsesbeatrixspierfonds.nl hoe u kunt helpen.

Fonds Psychische GezondheidStationsplein 1253818 LE Amersfoortwww.psychischegezondheid.nlIBAN: NL32 INGB 0000 0040 03Lid VFI

Contact MitzyKieffer033 - 42 18 410 [email protected]

Ligt psychische gezondheid u na aan het hart?Fonds Psychische Gezondheid is een goed doel dat al meer dan 64 jaar opkomt voor mensen met psychische problemen. Door wetenschap-pelijk onderzoek naar betere behandelmethoden en vernieuwende zorgprojecten te subsidiëren. En door onafhankelijke en betrouwbare publieksvoorlichting aan te bieden.

Fonds Psychische Gezondheid biedt via haar website en nieuwsbrief gratis informatie, ervaringsverhalen, brochures en zelf-testen aan op het gebied van psychische gezondheid en problemen.

Verder organiseert het fonds de Lan-delijke Dag Psychische Gezondheid en de Psyche Mediaprijs.

Elk jaar organiseert Fonds Psychische Gezondheid een bijeenkomst voor donateurs en ambassadeurs.

Stichting Nationaal ReumafondsPostbus 590911040 KB Amsterdamwww.reumafonds.nlIBAN: NL86 RABO 0123 0400 00

Contact Servicebureau Schenken en Nalaten020 - 58 96 [email protected]

Het Reumafonds is er voor bijna 2 miljoen mensen met reumaIedereen kan reuma krijgen. Meer dan 60 procent van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Mensen met reuma waarderen hun lichamelijke kwaliteit van leven duidelijk lager dan andere mensen met een chronische aandoening. Het Reumafonds strijdt voor een beter leven met reuma van-daag en een leven zonder reuma morgen.

Wetenschappelijk onderzoek Wijfinancierenwetenschappelijkonder-zoek waar mensen met reuma nu baat bij hebben. Daarnaast is er nog veel kennis nodig om reuma in de toekomst te kunnen genezen of voorkomen. Ook dat diepgaandeonderzoekfinancierenwij. Voorlichting Reuma roept veel vragen op bij

mensen met reuma en hun omgeving. Voor de juiste antwoorden kunnen zij terecht op reumafonds.nl, bij de Reumalijn en in onze voorlichtingsbro-chures over reuma. Patiëntenactiviteiten Verantwoord bewegen en lotgenoten-contact zijn enorm belangrijk voor men-sen met reuma. Daarom subsidiëren

wij de activiteiten van reumapatiënten-verenigingen in heel Nederland. Belangenbehartiging Het Reumafonds komt op voor mensen met reuma bij politiek en zorg. Ook ondersteunen wij patiënten in hun leven met reuma, bijvoorbeeld bij het omgaan met reuma en bij het maken van keuzes in de zorg.

24 GEZONDHEID

PRINSES BEATRIX SPIERFONDS

FONDS PSYCHISCHE GEZONDHEID

REUMAFONDS

RevalidatiefondsPostbus 163980 CA Bunnikwww.revalidatiefonds.nlIBAN: NL29 INGB 0000 0009 53Lid VFI

Contact Sylvia Wormgoor030 - 65 72 [email protected]

Laat een handicap geen beperking zijn!

Het Revalidatiefonds wil dat mensen met een zichtbare of onzichtbare lichamelijke beperking gewoon meedoen in de maatschappij. Hun handi-cap mag geen beperking zijn. De projecten die het fonds steunt gaan over maatschappelijke participatie en revalidatie.

HetRevalidatiefondsfinanciertpro-jecten die gericht zijn op het verbete-ren van revalidatiemethoden en -technieken. De techniek ontwikkelt zich razendsnel en onderzoek leert ons veel. Onderzoek en nieuwe technieken maken het mogelijk dat mensen met een lichamelijke beper-kingsnelleren/ofeffectieverkunnenrevalideren of een zelfstandiger leven

kunnen leiden. Het Revalidatiefonds stimuleertenfinanciertprojectendiehieraanbijdragen.Wijfinancierenin-novaties die praktisch toepasbaar zijn. Zo maken wij e-health toepassingen mogelijk en revalidatiegames. Ook draagt het fonds bij aan projec-ten gericht op het verbeteren van participatie van mensen met een

lichamelijke beperking. Regie kunnen voeren over je eigen leven, je eigen keuzes maken en niet afhankelijk zijn van anderen als dat niet nodig is. Het Revalidatiefondsfinanciertprojectendie direct bijdragen aan een zo zelf-standig mogelijk leven voor mensen met een lichamelijke beperking.

Spieren voor SpierenIJsbaanpad 9-111076 CV Amsterdamwww.spierenvoorspieren.nlIBAN: NL36 INGB 0000 0333 22Lid VFI

Contact Marjolein Bolhuis-Eijsvogel020 - 26 11 [email protected]

Gezonde spieren voor zieke spierenHet ultieme doel van Spieren voor Spieren is om spierziekten bij kinderen de wereld uit te helpen. In Nederland leiden er ongeveer 20.000 kinderen aan één van de 600 verschillende vormen van spierziekten. Door middel van sportieve acties en evenementen werft de stichting fondsen die wor-den ingezet voor deze kinderen.

De Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC financiert, met hulp van donateurs, voorzieningen die nodig zijn om het verblijf van kinderen en hun ouders in het Emma Kinderziekenhuis AMC te veraangenamen.

Kinderen moeten onbezorgd kunnen rennen, spelen en sporten. Voor zo’n 20.000 kinderen in Nederland is dat niet vanzelfsprekend. Zij hebben een spierziekte en dat beperkt hen in alles wat ze doen. Spieren voor Spieren helpt deze kinderen door iedereen op te roepen om in actie te komen en hun gezonde spieren in te zetten voor zieke spieren.

De opbrengsten van deze fondsen-wervende activiteiten worden ingezet voor:• financieringwetenschappelijke

onderzoeksprojecten;• financieringvanhetSpierenvoor

Spieren Kindercentrum in UMC Utrecht voor een snellere diagnose en behandeling;

• financieringvanexpertisecentravoor

SMA en FSHD voor de beste behan-deling en zorg die er op dat moment voorhanden is;

• financieringvanhulpmiddelen,waar-onder armothesen, beademings-maskers en sportrolstoelen, om de kwaliteit van leven te verbeteren;

• organisatie van jaarlijkse leuke activiteit voor kinderen met een spierziekte en hun familie.

Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMCMeibergdreef 9 (TKs0-253) 1105 AZ Amsterdamwww.steunemma.nlIBAN: NL67 ABNA 0546 9312 35Lid VFI

Contact mevr.C.Scheffers-Meurs020 - 56 63 [email protected]

De Stichting Steun Emma Kinder- ziekenhuis AMC heeft als doel fondsen te werven voor het Emma Kinderzie-kenhuis AMC. Fondsen die innovatieve behandelingen mede mogelijk maken. Het geld wordt besteed aan zorg, wetenschappelijk onderzoek, goede faciliteiten en het verbeteren van de psychosociale omstandigheden waar-in kinderen en hun ouders in het

ziekenhuis verkeren. Het ziekenhuis en de overheid hebben hier onvol-doende middelen voor.

De stichting draagt zorg voor een goed beheer van de geworven gelden en laat zich op het gebied van onder-zoek adviseren door een wetenschap-pelijke adviesraad.

GEZONDHEID 25

REVALIDATIEFONDS

SPIEREN VOOR SPIEREN

STICHTING STEUN EMMA KINDERZIEKENHUIS AMC

Tom Voûte FondsPostbus 3251180 AH Amstelveenwww.kika.nl/tomvoutefondsIBAN: NL89 INGB 0000 0081 18

Contact Jaap Hülsmann06 - 54 63 36 [email protected]

Maak het verschil, schenk aan de toekomst

Het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar kanker bij kinderen. Met als doel de huidige genezingskans van 75% te verhogen naar 95% in 2025.

Tom Voûte Fonds Sinds mei 2013 heeft het Tom Voûte Fonds zich aangesloten bij KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij), om in de toekomst met nog meer inzet te kunnen strijden tegen kinderkanker. Op dit moment geneest 75% van de kinderen met kanker. Dat is goed, maar

niet goed genoeg. Ons doel is 95% genezing in 2025. Dat is een ambi-tieus doel, maar ook een realistisch doel. Voorwaarde is wel dat er in de toekomst nog meer wordt geïnves-teerd in wetenschappelijk onderzoek. U kunt daarbij helpen door ons te steunen en op die manier het ver-schil te maken.

Methetfinancierenvanwetenschap-pelijk onderzoek streven wij naar:• verhoging van de genezingskans;• verbetering van de kwaliteit van de

behandeling (minder agressief waar mogelijk);

• vermindering van bijwerkingen na debehandeling(effectenoplatereleeftijd).

Trombosestichting NederlandPostbus 1002250 AC Voorschotenwww.trombosestichting.nlIBAN: NL35 INGB 0000 3020 30Lid VFI

Contact Mevr. O.D.M. Paauwe-Insinger071 - 56 17 [email protected]

Met tromboseonderzoek is nog veel te winnen

Trombose kan als een donderslag bij heldere hemel iemands leven ver-anderen. De Trombosestichting Nederland wil wat aan deze ingrijpende aandoening doen. Bijvoorbeeld door wetenschappers te steunen in hun zoektocht naar oplossingen voor trombose. Helpt u mee?

Trombose echt kunnen voorkomen, dat wordt lastig. Maar er is wel veel aan te doen om de ruim 2 miljoen Nederlanders met trombose (of een verhoogde kans daarop) een zo veilig mogelijke behandeling te bieden. Dit is dan ook één van de onderzoeks-gebieden die de Trombosestichting Nederland nu en de komende jaren financiert.

Elk jaar organiseren wij een subsi-dieronde waarin wetenschappers pro-jectvoorstellen kunnen indienen voor tromboseonderzoek. Na een intensie-ve beoordelingsprocedure, o.a. door onze Wetenschappelijke Adviesraad, besluit het bestuur welke voorstellen een subsidie van de Trombosestichting Nederland ontvangen. Er is een grote variëteit aan trombose-

onderzoek dat wij in de afgelopen veertigjaarhebbengefinancierd.Recente studies gingen bijvoorbeeld over het opsporen van een trombo-searm en over de oorzaak van het optreden van een herseninfarct na een hersenbloeding. Met het onderzoek naar trombose is de komende jaren nog veel te winnen. Helpt u mee?

Vereniging Ouders, Kinderen en KankerSchouwstede 2b3431 JB Nieuwegeinwww.vokk.nlIBAN: NL72 SNSB 0938 4000 45

Contact drs. Marianne C. Naafs-Wilstra030 - 24 22 [email protected]

Samen voor Beter – voor Kinderen met KankerHet steunen en begeleiden van gezinnen met een kind met kanker - tijdens en na de al dan niet succesvolle behandeling - en het bevorderen van optimale zorg voor kind en gezin. Dit doen we in de vorm van infor-matie, persoonlijke contacten, belangenbehartiging, individuele dienst-verlening en kwaliteitstoetsing.

De VOKK biedt informatie in de vorm vanboeken,tijdschriften,leskoffers,websites en congressen. We organi-seren bijeenkomsten en activiteiten voor ouders en kinderen om ervarin-gen te delen of om even te ontspan-nen. Onze KanjerKetting helpt kinde-ren door de zware behandeling heen. We hebben een maatjesprogramma waarin genezen jongeren maatje

zijn voor zieke kinderen. De VOKK is initiatiefnemer van het Prinses Máxi-ma Centrum voor Kinderoncologie. Ons programma Koesterkind steunt gezinnen met een kind dat gaat over-lijden en wij helpen op bescheiden schaal kinderoncologische projecten in ontwikkelingslanden. Word donateur of steun een van onze projecten. Zo helpt u onze gezinnen.

Samen voor Beter. Onze kanjers verdienen uw steun!

26 GEZONDHEID

TOM VOÛTE FONDS

TROMBOSESTICHTING NEDERLAND

VERENIGING OUDERS, KINDEREN EN KANKER (VOKK)

Stichting Vrienden Beatrix KinderziekenhuisPostbus 30.001, CA729700 RB Groningenwww.vriendenbeatrixkinderziekenhuis.nlIBAN: NL75 INGB 0005 3798 42Lid VFI

Contact Mevr. J.A. Mansholt050 - 36 14 [email protected]

Omdat het zieke kind beter verdientStichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis zet zich in om het verblijf van kind en ouder in het Beatrix Kinderziekenhuis zo aangenaam moge-lijk te maken. De stichting doet dit o.a. door fondsen te werven, waarmee projecten gefinancierd kunnen worden die als doel hebben het welzijn van zieke kinderen en hun familie te bevorderen.

Ziek zijn is niet leuk; een kind mist zijn vriendjes, sport, school en familie. De Stichting Vrienden Beatrix Kinder- ziekenhuis zet zich in om projecten tefinancierenwaarmeedeverblijf-en speelomgeving van de patiënten wordtverbeterd.Tevensfinanciertzijmedisch wetenschappelijk onderzoek. Daar waar het ziekenhuis en de over-heid onvoldoende middelen hebben,

werft de stichting fondsen om verbe-teringen mogelijk te maken. De fondsen worden besteed aan klei-ne en grote projecten, zoals familie- faciliteiten, onderzoek, kunst & cultuur en psychosociale ondersteuning.

Stichting VlinderkindPostbus 7495550 AS Valkenswaardwww.vlinderkind.nlIBAN: NL31 INGB 0000 0067 37Lid VFI

Contact Dhr. J. van Zijp06 - 22 97 92 [email protected]

VlinderkindStichting Vlinderkind heeft als doelstellingen het werven van fondsen voor onderzoek naar de genezing van de genetische huidafwijking Epidermolysis Bullosa (EB) en het genereren van zoveel mogelijk (gratis) publiciteit om EB bekendheid te geven. Daarnaast kunnen kleinschalige projecten worden gefinancierd ter verbetering van de kwaliteit van leven van EB patiënten.

Iedereen heeft recht op de juiste zorg, behandeling en kans op genezing. Echter voor mensen met Epidermolysis Bullosa (EB) is er te weinig aandacht. Middelen voor onderzoek en behandeling zijn schaars. Daarom is het van levensbelang om onderzoek te verrichten om kennis te vergroten en nieuwe behandelmetho-den voor mensen met EB te ontwikke-len. Epidermolysis Bullosa (EB) is een

verschrikkelijke huid - blaaraandoening waarbij bij patiënten vanaf de geboorte grote blaren onstaan en de huid loslaat. De huid van de kinderen is kwetsbaar als die van een vlinder, vandaar Vlinderkind. Veel EB patiënten overlijden al op (zeer) jonge leeftijd. Uitgangspunt van de stichting is het leven van de mens met EB, jong en oud, in alle vormen van mild tot extreem. De

stichting onderneemt activiteiten in het belang van de verbetering van de zorg voor EB-patiënten, de voorlichting en bewustwording over de ziekte EB en on-derzoek naar EB en behandelmethoden. Mede door aan ons gedoneerde gelden verricht het UMCG (en UMC Utrecht) verder wetenschappelijk onderzoek, specifiekophetgebiedvanstamcelthe-rapie en revertante celtherapie.

GEZONDHEID 27

STICHTING VRIENDEN BEATRIX KINDERZIEKENHUIS - UMCG

STICHTING VLINDERKIND

INTERNATIONALE SAMENWERKING

Stichting 3xM NLPostbus 25103800 GB Amersfoortwww.3xm.nlIBAN: NL13 INGB 0000 0011 44

Contact Bea Achterbergh033 - 28 64 [email protected]

More Message in the Media3xM maakt christelijke tv-programma’s voor nationale zenders van over-wegend islamitische landen. Doel is miljoenen mensen in hun eigen taal en omgeving laten ontdekken dat het christelijk geloof relevant is. 3xM staat voor 3xM(eer): meer televisie, meer mensen bereiken, meer mensen geloven.

Stichting 3xM zendt tv-programma’s uit in West Afrika, Centraal-Azië en Zuid-Azië, Indonesië en Bangladesh. De programma’s worden gemaakt door lokaal getrainde partnerorgani-saties die de cultuur goed kennen.

De tv-programma’s van 3xM gaan over sociale noden in de plaatselijke samenleving zoals drugsverslaving in

Indonesië, het kidnappen van bruiden in Centraal Azië, corruptie in Bangla-desh en hiv/aids in West-Afrika. In de programma’s worden verhalen verteld doorslachtoffersendadersenwordteen christelijk alternatief geboden.

Op deze programma’s wordt veel gereageerd door kijkers. De afgelopen jaren ontvingen nazorgmedewerkers

500.000 reacties en uit een groot impactonderzoek in West-Afrika bleek dat 3.4 miljoen mensen aan-gaven dat hun gedrag veranderd is dankzij het programma Miel Mortel over hiv/aids.

ActionAidPostbus 107071001 ES Amsterdamwww.actionaid.nlIBAN: NL13 INGB 0000 0266 55Lid VFI

Contact Anika van den Bergh020 - 52 06 210 [email protected]

Power in peopleActionAid is een internationale organisatie die zich in meer dan veertig landen inzet voor een rechtvaardige wereld zonder armoede. Samen met mensen in ontwikkelingslanden vecht ActionAid voor beter onderwijs, voedselzekerheid, eerlijke mijnbouw, economische rechtvaardigheid, bescherming tegen rampen en gelijke behandeling van vrouwen.

ActionAid steunt mensen in ontwikke-lingslanden om op te komen voor hun rechten. Zoals het recht op eten. Op onderwijs. Op inspraak in beslissin-gen die je leven beïnvloeden. Dat begint met het goed in kaart brengen van de problemen, samen met de allerarmsten. Daarna zetten we lokale projecten op, altijd voor de lange termijn. Soms gaat het om directe

steun – zoals noodhulp of landbouw-gereedschap – maar de nadruk ligt op structurele verbetering. ActionAid verenigt mensen in (vak)bonden, geeft rechtsbijstand en zorgt voor de middelen en training die nodig zijn om blijvend iets te veranderen. Veel problemen kunnen niet lokaal worden opgelost, maar vragen om interna-tionale regelgeving. In Europa en in

Nederland roepen we regeringen en bedrijven op om oneerlijk beleid dat grote gevolgen heeft voor ontwikke-lingslanden te veranderen. Daarbij doen we regelmatig een beroep op het publiek, bijvoorbeeld door campagne te voeren voor meer steun aan boerinnen of voor een eerlijke mobiele telefoon.

Stichting ADRA NederlandAmersfoortseweg 183712 BC Huis ter Heidewww.adra.nlIBAN: NL57 RABO 0378 3857 47Lid VFI

Contact Geert Hendriks06 - 83 16 03 [email protected]

Bij ons bieden resultaten uit het verleden wél garantie voor de toekomst!ADRA Nederland zet zich wereldwijd in voor sociale en economische gelijkheid. Wij bestrijden structurele armoede. Geïnspireerd op onze levensbeschouwelijke waarden en normen geven wij invulling aan de liefde voor onze naaste en voe-len wij het als onze verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor de aarde.

De focus ligt naast noodhulp op on-dersteuning aan projecten op het ge-bied van onderwijs, voedselzekerheid, gezondheidszorg en zelfredzaamheid. Na noodhulp blijft ADRA Nederland doorgaans in het gebied om te helpen met de wederopbouw. Bij noodhulp kunt u denken aan: het uitdelen van voedsel- , drinkwater- of

hygiënepakketten. Bij wederopbouw- initiatieven gaat het bijvoorbeeld om het creëren van schoon drinkwater-voorzieningen, het weer opbouwen van een school, het realiseren van een gezondheidskliniek, het verstrekken van een huis met landbouwgrond of het verstrekken van microkredieten, zodat mensen in hun eigen levenson-derhoud kunnen voorzien.

Vanwege deze werkwijze, bieden re-sultaten uit het verleden wél garantie voor de toekomst.

INTERNATIONALE SAMENWERKING 29

STICHTING 3XM NL

ACTIONAID

STICHTING ADRA NEDERLAND

Amref Flying DoctorsHaagse Schouwweg 6G2332 KG Leidenwww.amref.nlIBAN: NL68 ABNA 0707 0704 57Lid VFI

Contact Jobien Keijser071 - 57 93 [email protected]

Betere gezondheid in Afrika

Goede gezondheid is een mensenrecht. Daarom werkt Amref Flying Doctors, de belangrijkste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, samen met de bevolking, zorgpersoneel, private sector en overheden aan betere gezondheid in Afrika – vooral van jonge vrouwen.

Amref voert haar projecten daar uit, waarzehetmeesteeffecthebben.Daarom richten we ons vanuit Neder-land vooral op jonge Afrikaanse vrou-wen. Zodat zij de gezondheid en de zorg krijgen waar ze recht op hebben, en op die manier zelf beter kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Hiervanprofiterennietalleendevrou-wen zelf, maar ook hun kinderen en

de gemeenschap waarin ze leven. We werken daarbij op twee niveaus. Samen met de lokale bevolking zoeken we naar praktische oplossin-gen die ze zelf kunnen uitvoeren en voortzetten. We maken hen bewust van de risico’s die ze lopen om ziek te worden en de mogelijkheden die ze hebben om gezond te blijven. Samen met overheden, bedrijven en interna-

tionale organisaties werken we aan blijvende verbeteringen van gezond-heidssystemen. We leiden medisch personeel op, zorgen voor degelijke doorverwijssystemen en zetten programma’s op voor beter manage-ment,beleid,personeelenfinanciënvan ziekenhuizen en klinieken.

Vereniging Artsen zonder GrenzenPostbus 100141001 EA Amsterdamwww.artsenzondergrenzen.nlIBAN: NL13 INGB 0000 0040 54Lid VFI

Contact Carolien Wijnia020 - 52 08 [email protected]

Hulp waar hulp het hardst nodig isArtsen zonder Grenzen is een onafhankelijke, medische noodhulporganisa-tie die wereldwijd mensen helpt, ongeacht hun afkomst, religie of politieke overtuiging. Voorop staat het redden van levens door het verlenen van medische hulp aan slachtoffers van vooral oorlogen, natuurrampen en epidemieën.

Onze mensen, medicijnen, speciale voeding en andere noodhulp kunnen binnen 48 uur ter plaatse zijn. Onze artsen, verpleegkundigen en andere specialisten werken zij aan zij met lokale medewerkers. We spreken ons publiekelijk uit over de misstanden waarmee we tijdens ons werk worden geconfronteerd.

Wij willen hulp bieden dáár waar hulp het hardst nodig is, en maken daarbij geen onderscheid naar afkomst, reli-gie of politieke overtuiging. Donaties van het publiek zijn essentieel. Ze geven ons de vrijheid onmiddellijk in actie te komen en waarborgen onze onafhankelijkheid. In politiek gevoelige landen kunnen we zo onze hulpvolledigzelfstandigfinancieren.

Daarmee tonen we onze neutraliteit en onpartijdigheid aan. In 1999 ontving Artsen zonder Gren-zen de Nobelprijs voor de Vrede voor zowel het medische werk als het op-treden als pleitbezorger voor mensen en bevolkingsgroepen in nood.

CARE NederlandPostbus 242501 CA Den Haagwww.carenederland.orgIBAN: NL94 INGB 0000 0024 02Lid VFI

Contact Linda Vermeulen070 - 31 05 [email protected]

Defending Dignity. Fighting Poverty.CARE strijdt vóór menselijke waardigheid en minder armoede. Wij zijn ervan overtuigd dat elk mens innerlijke kracht heeft. Daarom geven we de allerarmsten het gereedschap om hun leven zelf te verbeteren en bieden wij oplossingen die uitgaan van de kracht van mensen. Dit doen we samen met de lokale gemeenschappen.

Met uw steun helpen wij om de weer-baarheid van de meest kwetsbare mensen te vergroten. Dit doen wij: • Noodhulp: Tijdens natuurrampen en conflictenzorgenwijvoordeeerstelevensbehoeften zoals voedsel, onderdak en water.

• Vrouwen empowerment: Speciale aandacht geven wij aan vrouwen en

meisjes, want vrouwen investeren 90% van hun inkomsten in betere leefomstandigheden voor hun gezin ensamenleving.Daarvanprofiteertdus iedereen.

• Ondernemerschap: Wij helpen de allerarmsten om een eigen bestaan op te bouwen en zo hun gezin te kunnen onderhouden. Samen star-ten we spaar- en leengroepen zodat

zij bijvoorbeeld een eigen bedrijfje kunnen beginnen.

• Klimaat: Door slimme en innova-tieve oplossingen helpen wij de bevolking de schade bij toekomstige natuurrampen te voorkomen en te beperken. CARE Nederland is onderdeel van CARE, een internationale humanitai-re en ontwikkelingsorganisatie.

30 INTERNATIONALE SAMENWERKING

AMREF FLYING DOCTORS

ARTSEN ZONDER GRENZEN

CARE NEDERLAND

Chances for children

ChildsLife

ChildsLifeNijverheidsweg 35B2031 CN Haarlemwww.childslife.nlIBAN: NL88 ABNA 0433 6729 78

Contact Mw L. Tuip023 - 55 70 [email protected]

Geef een kind een toekomstChildsLife vindt dat ieder kind recht heeft op onderdak, eten, onderwijs en zorg. Deze basis maakt een kind sterker en geeft de kans op een betere toekomst. ChildsLife geeft internationaal praktische hulp en werkt samen met de lokale bevolking en lokale partners. ChildsLife onder-steunt 16.000 kinderen per maand.

ChildsLife heeft een divers en uitgebreid programma in Afrika en Oost Europa. Het programma bestaat uit vier geïn-tegreerde componenten: onderdak & infrastructuur, eten, onderwijs en zorg. ChildsLife bouwt scholen, van kleuter-school tot beroepsopleiding, installeert drinkwatersystemen en sanitaire voor-zieningen. ChildsLife werkt aan duur-

zame oplossingen met de bouw van groentenkassen en irrigatiesystemen. ChildsLife verstrekt schoolmaaltijden en voedselpakketten voor families in nood. ChildsLife geeft kinderen veiligheid en voorkomt kinderarbeid met naschoolse opvangprogramma’s. ChildsLife zet zich in voor gezinnen. Zo ondersteunt ChildsLife HIV-besmette

moeders in sloppenwijken met een uniek programma en geeft hen een kans op een toekomst, samen met hun kinderen. Om het afstaan van pasgeboren baby’s te voorkomen heeft ChildsLife een programma voor moe-ders opgezet. De distributie van hulpgoederen is een belangrijk onderdeel van de ChildsLife programma’s.

Stichting Compassion NederlandPostbus 13407301 BN Apeldoornwww.compassion.nlIBAN: NL91 INGB 0000 0032 32

Contact Nathan van Dam055 - 59 94 [email protected]

Bevrijdt kinderen van armoede, in Jezus’ naamWij bevrijden kinderen van armoede. Dat doen we door hen individueel te helpen zich gezond te ontwikkelen op elk gebied van hun leven, zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot gezonde, christelijke volwassenen. Dat doen wij via een uniek programma dat door lokale kerken in ontwikke-lingslanden wordt uitgevoerd.

In het Compassion-programma voor-zien we arme kinderen van onderwijs, voedsel, drinkwater, medische zorg, sociaal-emotionele begeleiding en geestelijke vorming. We pakken zowel de externe en interne factoren van armoede aan, want hoop is een voor-waarde om uit armoede te komen. Daarom leren we de kinderen dat ze belangrijk en geliefd zijn, en helpen

we hen om sterke, gezonde volwasse-nen te worden. We vertellen alle kinderen over de lief-de van Jezus Christus, maar dwingen hen niet om tot geloof te komen. We selecteren de kinderen op hun ar-moedesituatie – iedereen is welkom, ongeacht hun etnische en religieuze achtergrond.

Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze aanpak werkt. Sponsorkinderen hebben meer kans om hun opleiding af te ronden, een betaalde baan te vinden en om leiders in hun gemeen-schappen te worden.

INTERNATIONALE SAMENWERKING 31

CHILDSLIFE

STICHTING COMPASSION NEDERLAND

CordaidLuterse Burgwal 10, 2512 CB Den HaagPostbus 16440, 2500 BK Den Haagwww.cordaid.orgIBAN: NL57 INGB 0000 0009 34Lid VFI

Contact Marielle Lindeboom070 - 31 36 264 / 06 - 22 52 82 [email protected] Smaragda den Hond070 - 31 36 264 / 06 - 29 40 92 [email protected]

Care act share like CordaidCordaid is een katholieke ontwikkelingsorganisatie. Al 100 jaar werkt Cordaid aan het bestrijden van armoede en uitsluiting in ’s werelds meest kwetsbare samenlevingen en conflictgebieden. We bouwen aan een recht-vaardige wereld waarin ieder mens telt en waarin we de rijkdommen delen die de aarde ons geeft.

Om haar doelstelling te bereiken richt Cordaid zich op gezondheidszorg, preventie bij rampen en noodhulp, onderwijs,microfinanciering,onder-nemerschap en armoedebestrijding in Nederland. Dit doen we samen met onze partners wereldwijd. Diep verworteld in de gemeenschappen waar we werken, koppelen we lokale inzichtenentalentenaaneffectvolle

interventies. We richten ons hierbij op onze eigen expertise en ontwikkelen demeestdoeltreffendemanierenvansamenwerking: transparant, betrouw-baar en gedreven om het verschil te maken.

Cordaid werkt in Nederland met de volgende fondsen: Cordaid Memisa: richt zich op het verminderen van

moedersterfte; Cordaid Mensen in Nood: redt mensen door hen voor te bereiden op een volgende ramp en verleent noodhulp; Cordaid Kinderstem: helpt de meest kwetsbare kinderen met een stabiele veilige thuisbasis en goed onderwijs; Cordaid Microkrediet: ondersteunt kleine ondernemers; Cordaid Bond zonder Naam: richt zich op armoedebestrijding in Nederland.

CORDAID

DorcasPostbus 121619 ZG Andijkwww.dorcas.nlIBAN: NL04 RABO 0106 2500 00

Contact Astrid Groen0228 - 59 59 [email protected]

In actie voor de allerarmstenDorcas komt, geïnspireerd door Mattheüs 25:31-46, in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Om te zorgen voor armen en verdrukten, werkt Dorcas al 35 jaar aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa, Azië en Afrika. Ook verleent Dorcas hulp in noodsituaties.

Dorcas heeft 154 hulp- en ontwikkelings- projecten in zeventien landen en verleent noodhulp. Dorcas ondersteunt hiertoe drie vormen van hulp en ontwikkeling: Duurzame ontwikkeling Dorcas helpt mensen hun levensom-standigheden duurzaam te verbeteren met langlopende projecten op het ge-bied van werk en inkomen, landbouw,

kinderontwikkeling, water, hygiëne en gezondheid. Sociale zorg Dorcas zorgt voor mensen die kwets-baar zijn en er vaak alleen voor staan: ouderen, kinderen, chronisch zieken, gevangenen, mensen met een beper-king. Dorcas bezoekt hen, begeleidt hen en geeft wat nodig is aan eten, warmte

kleding en medische voorzieningen. Rampenmanagement Wereldwijd staat Dorcas mensen bij die inrisicogebiedenlevenofgetroffenzijn door een ramp. Bij een dreigende nood- situatie helpt Dorcas met preventieve maatregelen en voorbereiding. Als een ramp plaatsvindt, biedt Dorcas nood-hulp en ondersteunt de wederopbouw.

EdukansPostbus 14923800 BL Amersfoortwww.edukans.nlIBAN: NL22 INGB 0000 0005 15Lid VFI

Contact Christina van der Heijden033 - 46 06 [email protected]

Edukans, omdat onderwijs écht helptWereldwijd gaan 57 miljoen kinderen niet naar school. 250 miljoen kinde-ren verlaten school vroegtijdig of krijgen slecht onderwijs en missen de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. Onderwijs maakt weer-baar. Daarom werkt Edukans aan meer scholen, schoolbanken, boeken en leraren in ontwikkelingslanden.

Leren heeft pas zin als kinderen hun leefomgeving erin herkennen, zich veilig voelen en zich gezien en gehoord voelen. Vandaar dat we in onze aanpak de gehele leeromgeving meenemen. We werken met partners die de situa-tie ter plekke goed kennen. We richten ons niet alleen op leraren, maar ook op schoolmanagement, ouders en de gemeenschap. Omdat leren niet op-

houdt na de middelbare school richten we ons ook op beroepsonderwijs. Edukans is stevig geworteld in de Nederlandse onderwijswereld. Jaarlijks betrekken we zo’n 350.000 Nederlandse kinderen en jongeren bij Edukans. Het bekendste project is Edukans Schoenmaatjes. Nederlandse kinderen vullen een schoenendoos met schoolspullen voor kansarme

kinderen in ontwikkelingslanden. Ook hebben we uitwisselingsprogramma’s voor scholen. Geef kinderen een kans op school.• Word donateur voor € 7,50 per

maand.• Steun Edukans met een gift, schen-

king, nalatenschap.• Voer actie voor Edukans.• Meld u aan als vrijwilliger.

Eye Care FoundationPostbus 590211040 KA Amsterdamwww.eyecarefoundation.nlIBAN: NL14 ABNA 0543 4445 54Lid VFI

Contact Margreet Geels020 - 64 73 [email protected]

Staar? Goed dat er iets aan te doen valt!Onze focus ligt op het bereikbaar en betaalbaar maken van goede oogzorg voor de minstbedeelden in onze projectlanden in Azië en Afrika. 80% van de blindheid is te herstellen door een eenvoudige staaroperatie. Veel slechtzienden zijn geholpen met een goede bril op sterkte. Zo simpel kan het zijn.

Eye Care Foundation heeft projecten in Nepal, Vietnam, Laos, Cambodja en Tanzania. Langs verschillende lijnen werken we aan het voorkomen en behandelen van blindheid en slecht-ziendheid. Er worden oogheelkundige opleidingen op alle niveaus opgezet. Nederlandse oogartsen geven op vrijwillige basis les aan oogartsen in opleiding en geven ‘hands-on’

training aan lokale oogartsen. Er worden oogkampen en staaroperaties gefinancierd.Erwordtoogonder-zoek bij schoolkinderen gedaan. Zij worden doorverwezen of krijgen een goede bril. En er worden oogklinieken gebouwd en van de benodigde medi-sche apparatuur voorzien. Het afgelopen jaar is 30% van de pro-jectgelden besteed aan oogheelkundi-

ge behandelingen, 42% aan opleiding en training, 28% aan de aanschaf van apparatuur en bouw en onderhoud van ziekenhuizen en klinieken. Eye Care Foundation is afhankelijk van giften en ontvangt geen overheids-steun. Uw donatie geeft een medemens scherp zicht op een beter leven.

32 INTERNATIONALE SAMENWERKING

DORCAS

EDUKANS

EYE CARE FOUNDATION

Free Press UnlimitedWeesperstraat 31018 DN Amsterdamwww.freepressunlimited.orgIBAN: NL92 INGB 0000 0076 76Lid VFI

Contact Michelle Klünder020 - 80 00 [email protected]

Omdat betrouwbare informatie noodzaak isBetrouwbare informatie is onmisbaar voor de ontwikkeling van mensen. Daarom ondersteunt Free Press Unlimited mediaorganisaties en journa-listen, in ruim 40 landen. Zodat zoveel mogelijk mensen (ook kinderen) wereldwijd zich vrij kunnen uiten en toegang krijgen én houden tot be-trouwbare en onafhankelijke informatie.

Via media kun je heel veel mensen bereiken. Hoe moeilijk omstandig-heden ook zijn, wereldwijd nemen journalisten en mediaorganisaties het op zich om hun publiek van onpar-tijdig nieuws te voorzien. Free Press Unlimited steunt hen in landen waar geen persvrijheid is, in oorlogsge-bieden en in landen op weg naar democratie.

We zetten wereldwijd jeugdjournaals op zodat kinderen al op jonge leeftijd leren dat een verhaal meerdere kanten heeft. We geven minderheden een stem via lokale radiostations zodat zij op kunnen komen voor hun rechten. We zorgen dat mensen in conflictgebiedentoeganghebbenénhouden tot soms levensreddende informatie. We leren onderzoeksjour-

nalisten hoe ze met keiharde feiten misstanden aan het licht kunnen brengen zodat machthebbers hun ogen niet meer kunnen sluiten. En wanneer het journalisten door geweld onmogelijk wordt gemaakt om te werken,helpenwehenmetfinanciëlesteun direct weer op de been zodat zij door kunnen met hun belangrijke werk.

Habitat for Humanity NederlandGatwickstraat 11043 GK Amsterdamwww.habitat.nlIBAN: NL42 ABNA 0431 8185 84Lid VFI

Contact Mevr. W. van der Heide020 - 80 02 [email protected]

Het begint met een thuisHabitat Nederland heeft twee doelstellingen:1. mensen bewust maken van het wereldwijde huisvestingsprobleem en de oplossing van Habitat - een veilig (t)huis – én2. donaties werven om de Habitat bouwprojecten wereldwijd te financieren.

Habitat ziet mensen in ontwikke-lingslandennietalsslachtoffers,maar als zelfstandige mensen die – met een steuntje in de rug – prima in staat zijn een eigen toekomst op te bouwen. Habitat gelooft dat een veilig huis hiervoor hét middel is. Daarom bouwt Habitat - samen met de nieuwe huiseigenaren - eenvoudige en betaalbare huizen.

De mensen betalen hun lening zonder winstoogmerk in termijnen terug en worden zelf eigenaar van hun huis. Zo worden ze niet afhankelijk, maar kunnen ze op eigen kracht verder. Envandeaflossingenwordennieu-we huizen gebouwd, zodat Habitat steeds meer mensen kan helpen hun leven te verbeteren.

Habitat Nederland werft donaties en sponsorgelden voor de bouwprogram-ma’s wereldwijd. Habitat Nederland richt zich op het bedrijfsleven, op par-ticuliere donateurs en overheden en instellingen. Naast het werven van geld en sponsoring kunnen particulieren en bedrijven actief een steentje bijdragen door als bouwreiziger een week lang mee te bouwen in een project.

INTERNATIONALE SAMENWERKING 33

FREE PRESS UNLIMITED

HABITAT FOR HUMANITY NEDERLAND

Heifer NederlandKade 234703 GA Roosendaalwww.heifer.nlIBAN: NL60 INGB 0000 0046 63Lid VFI

Contact Mevr. A. in ‘t Veld0165 - 52 01 [email protected]

Stop honger. Help een boer.Sinds onze oprichting helpen wij met duurzame veehouderijprojecten kwets-bare, maar ondernemende boerengezinnen uit de spiraal van armoede en honger te ontsnappen. Met meer kennis, betere middelen, gelijkwaardiger samenwerking en meer zeggenschap kunnen kleinschalige boeren en boerin-nen hun productie en inkomens verhogen, hun kwetsbaarheid verminderen en het landgebruik verduurzamen.

Onze aanpak onderscheidt zich door de nadruk op vee. Veehouderij biedt een antwoord op de stijgende vraag naar melk, vlees en eieren. Tegelijkertijd isheteeneffectiefmiddelomarmoedete bestrijden: het draagt bij aan betere voeding en hogere inkomens van boeren en creëert werkgelegenheid voor de mensen om hen heen. Dierlijke

mest verbetert de bodemstructuur, waterhuishouding en vruchtbaarheid. Zo stijgen ook de opbrengsten van land- en tuinbouw en neemt de kwets-baarheid voor klimaatverandering af. In al onze projecten staat het initiatief van boeren en boerinnen zelf centraal. Zij worden begeleid door onze lokale partnerorganisaties. Al onze projecten

hanteren het principe van de ’levende lening’ (Passing on the Gift): ieder gezin dat een dier ontvangt, geeft een vrouwelijke eerstgeboren nakomeling, samen met de opgedane kennis, door aan een volgend gezin dat de training heeft gevolgd. Ontvangers veranderen hierdoor in trotse gevers die zelf actief bijdragen aan een betere toekomst.

HEIFER NEDERLAND

Stichting HivosPostbus 855652508 CG Den Haagwww.hivos.nlIBAN: NL11 RABO 0133 1331 33

Contact Mirna Hovius070 - 37 65 [email protected]

Onze ambitie: open en groene samenlevingen!Hivos verzet zich tegen wereldwijde discriminatie, ongelijkheid, machts-misbruik en de overbelasting van onze leefomgeving. Hivos streeft naar structurele verandering. Samen met innovatieve bedrijven, burgers en hun organisaties werkt zij aan economieën die duurzaam zijn en samen- levingen die open staan voor iedereen.

Hivos is een internationale organisatie die zoekt naar nieuwe oplossingen voor hardnekkige wereldproblemen. Zij werkt samen met uiteenlopende partners in vier werelddelen. Dat kunnen kunstenaars, advocaten of hackers zijn, maar ook overheden, energiebedrijven of kennisinstellin-gen. Een vrijplaats voor artiesten is Hivos net zo lief als een campagne

tegen corruptie of een partnerschap meteenkoffiehandelaar.Samenmethen ontwikkelt en ondersteunt zij projecten die zeer grootschalig en langdurig kunnen zijn, maar ook klein en experimenteel. Een coöperatie die duizenden boeren verenigt past net zo goed bij Hivos als een broedplaats voor internetondernemers of een veilig onderkomen voor een homoac-

tivist. Het enige wat haar partners met elkaar gemeen hebben, is dat zij op innovatieve wijze streven naar sociale verandering.

Stichting HomePlanPostbus 68494802 HV Bredawww.homeplan.nlIBAN: NL35 RABO 0188 9530 00Lid VFI

Contact Mevr. M. van Seeters076 - 57 36 [email protected]

Stichting HomePlan bouwt aan een huis, thuis en toekomst.

Stichting HomePlan zet zich al ruim 15 jaar in voor huisvesting voor de allerarmsten in ontwikkelingslanden.

HomePlan bouwt huizen voor de allerarmsten. Wij doen dit altijd met een lokale partner die zorgt voor een totaalprogramma van educatie en medische voorzieningen. Door mid-del van voorlichting wordt het publiek ervan bewust gemaakt dat de huis-vesting van deze doelgroep noodza-kelijk is om aan een menswaardige toekomst te kunnen werken.

Stichting HomePlan is een organisatie, waarbij de activiteiten geconcentreerd zijn op Mexico, Nicaragua, Haïti en Zuid-Afrika.

The Hunger ProjectPostbus 15463500 BM Utrechtwww.thehungerproject.nlIBAN: NL69 TRIO 0254 7828 76

Contact Elisabeth Roelvink030 - 23 35 [email protected]

Het grootste oplosbare probleem ter wereldHet einde van honger in de wereld komt in zicht. Toen The Hunger Project in 1977 begon, stierven elke dag ruim 30.000 kinderen door honger. Inmid-dels is dat aantal met 70% gedaald, en is het aantal mensen met honger verminderd tot 11% van de wereldbevolking. Binnen één generatie kunnen we er nu een einde aan maken.

The Hunger Project maakt een einde aan honger in de wereld door te in-vesteren in mensen. Door ze bewust te maken van hun eigen vermogens. Door leiderschap, ondernemerschap en samenwerking te stimuleren. Zo kunnen mensen zelf het heft in han-den nemen. Met elkaar en meestal ook samen met hun lokale overheid. Want mensen met honger zijn niet

het probleem. Zij zijn juist zelf de oplossing. The Hunger Project werkt in twaalf lage inkomenslanden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Dat doen we uitsluitend met lokale medewerkers, en met miljoenen lokale vrijwilligers. Onze aanpak is zo slim ingericht, dat ons werk volgens de Nationale Goede

Doelen Test de hoogst haalbare score krijgt voor kans op impact. The Hunger Project heeft in Nederland 2.000 investeerders: mensen, bedrijven en organisaties die bijdragen met geld, kennis, of tijd. Samen kun je alles. Ook honger de wereld uit helpen. Als we zo doorgaan zitten wij binnen vijftien jaar zonder werk. Helpt u ons daarbij?

34 INTERNATIONALE SAMENWERKING

HIVOS

STICHTING HOMEPLAN

THE HUNGER PROJECT

Stichting ICSSmallepad 30h3811 MG Amersfoortwww.ics.nlIBAN: NL87 ABNA 0707 0704 06Lid VFI

Contact Janny Fidder033 - 30 30 [email protected]

‘Creating change’ op het platteland van Kenia, Tanzania en Cambodja.Het doel van ICS is om, in samenwerking met lokale bevolking, duurzame, sociale en economische verandering tot stand te brengen in rurale gebie-den van ontwikkelingslanden. Op dit moment is ICS werkzaam in Kenia, Tanzania en Cambodja.

ICS ontwikkelt duurzame, markt-gerichte oplossingen om voedsel-zekerheid en inkomen te waarbor-gen, drinkwatervoorzieningen te realiseren en werk en inkomen voor jongeren te bevorderen. Om dit te bereiken biedt ICS gemeenschap-pen in Oost-Afrika en Zuidoost-Azië kennisoverdracht, kredietfaciliteiten en toegang tot een afnemersmarkt.

De economische activiteiten die ICS ontwikkelt en implementeert worden, indien relevant, geborgd in een soci-ale onderneming. Deze ondernemin-gen kenmerken zich door een goede balanstussenfinanciëleensocialeopbrengsten en worden bij voorkeur gerund door lokale ondernemers en werknemers.

ICS combineert deze economi-sche activiteiten direct met sociale activiteiten die gericht zijn op positief ouderschap, gezinsbudgettering en het beschermen van kinderen. Door de sociale en economische activitei-ten samen te laten vallen ontstaat een kruisbestuiving die zowel de welvaart als het welzijn van mensen op het platteland positief beïnvloedt.

INTERNATIONALE SAMENWERKING 35

STICHTING ICS

Nederlandse Stichting International Campaign for TibetVijzelstraat 771017 HG Amsterdamwww.savetibet.nlIBAN: NL09 INGB 0000 0042 23Lid VFI

Contact Tsering Jampa020 - 33 08 [email protected]

Tibet heeft uw hulp nu nodig

International Campaign for Tibet (ICT) zet zich in voor het bevorderen van mensenrechten en democratische vrijheden voor het Tibetaanse volk door middel van politieke lobby, publiekscampagnes en publicatie van rapporten.

Sinds 1950 wordt Tibet bezet door communistisch China. Honderddui-zenden Tibetanen vonden de dood als gevolg van martelingen, hongersnood en executies. Ook vandaag worden de Tibetanen systematisch gearresteerd, gevangen genomen en gemarteld voor het uitdrukken van hun fundamentele mensenrechten, zoals vrijheid van

religie en vrijheid van meningsuiting. International Campaign for Tibet (ICT) zet zich in voor een vreedzame oplossing voor Tibet via een dialoog tussen vertegenwoordigers van de Dalai Lama en de Chinese regering. ICT lobbyt voor wereldwijde politieke steun, mobiliseert het publiek en informeert de media.

ICT monitort de mensenrechtensitu-atie in Tibet en publiceert rapporten, zoekt steun voor de Tibetaanse vluchtelingen in Nepal en verkrijgt economische hulp voor Tibetanen.

INTERNATIONAL CAMPAIGN FOR TIBET

Kerk in ActieJoseph Haydnlaan 23533 AE Utrechtwww.kerkinactie.nlIBAN: NL89 ABNA 0457 4574 57Lid VFI

ContactDhr. Rian Binnendijk030 - 88 01 [email protected]

Het (wereld)diaconale en zendingswerk van de Protestantse Kerk in NederlandKerk in Actie steunt in Nederland en wereldwijd het werk van honder-den kerken en organisaties om mensen hoop te bieden, tot hun recht te laten komen en toekomstperspectief te geven. Ongeacht geloof, politieke overtuiging, sekse of nationaliteit. Gelijkwaardigheid, wederkerigheid en partnerschap zijn belangrijke waarden voor ons.

Wereldwijd komen we in actie tegen armoede en onrecht. We steunen honderden projecten in meer dan vijftig landen die zich richten op:- vluchtelingen en mensenhandel, denk aan menswaardige opvang en werken aan terugkeer;- christenen die een minderheid vor- meninhunlandofineenconflict- gebied leven;

- kinderen in de knel, zoals kinderen met een handicap of kinderen die uitgebuit worden;- groepen die achtergesteld worden, zoalsvrouweninconflictgebieden, slachtoffersvanoorlogsgewelden inheemse volkeren;- noodhulp na een ramp, weder- opbouw en rampenpreventie;- kerken en christelijke organisaties

die levendige gemeenschappen van hoop willen zijn.Kerk in Actie gelooft in de eigen kracht van mensen. Zij weten zelf het beste wat zij nodig hebben. Financiële steun en samenwerking verlopen altijd via lokale kerken en partnerorganisaties, want die staan het dichtstbij. We bie-den elkaar hoop en delen ons geloof in een betere wereld.

KERK IN ACTIE

Stichting KidsRightsPostbus 283 - HQ91611000 EA Amsterdam www.kidsrights.nlIBAN: NL30 INGB 0000 0089 86Lid VFI

ContactCindy de Visser020 - 34 35 [email protected]

KidsRights seeks to give a voice to the voiceless

KidsRights komt op voor de positie van zeer kwetsbare kinderen waar ook ter wereld en zet zich in om kinderrechten te promoten en te onder-steunen. Daarbij ziet KidsRights de kinderen zelf als ‘changemakers’. Zoals beschermheer Desmond Tutu zegt: KidsRights geeft kinderen een stem.

Om haar doel te bereiken kent KidsRights twee hoofdactiviteiten. Enerzijds ondersteunt de stichting directe hulp aan kwetsbare kinderen, geleverd binnen zelfstandige veldpro-jecten ter plekke. Anderzijds vraagt KidsRights met voornamelijk eigen activiteiten aandacht voor de positie en rechten van kwetsbare kinderen. Zo ontwikkelt KidsRights jaarlijks een

Kinderrechtenlespakket en is in 2013 de KidsRights Index gelanceerd, een meetinstrument dat de nadruk legt op de naleving van de rechten van het kind wereldwijd.

In alle activiteiten, door of met steun van de stichting uitgevoerd, staan de kracht en het potentieel van kinderen centraal. Ook probeert KidsRights

kwetsbare kinderen een stem te geven, zodat ze niet alleen hun problemen, maar ook hun dromen en ambities kunnen uiten. Zo reikt KidsRights ieder jaar de Internationale Kindervredesprijs uit aan een kind dat zich op een bijzondere manier heeft ingezet om de wereld in beweging te brengen. In 2014 ging de prijs naarNeha Gupta.

Kinderfonds MAMASKlaaskampen 20a1251 KP Larenwww.kinderfondsmamas.nlIBAN: NL60 INGB 0000 0466 64

Contact Jiska van Hartskamp035 - 53 95 [email protected]

Lokale MAMAS staan op voor kwetsbare kinderenKinderfonds MAMAS steunt sterke, Zuid-Afrikaanse vrouwen die opstaan voor kinderen in ernstige armoede. Deze MAMAS organiseren zelf dage-lijkse zorg, eten, onderwijs, bescherming, opvang en liefde voor nu al meer dan 20.000 kinderen in 25 prachtige projecten. Totdat de kinderen op eigen benen kunnen staan. Dat is nou MAMAKRACHT!

In Zuid-Afrika leven miljoenen kinderen in extreme armoede. Ziek, alleen, ver-waarloosd, ondervoed… Zonder hulp hebben zij geen kans. Gelukkig zijn er fantástische Zuid-Afri-kaanse vrouwen die het er niet bij laten zitten! De hoop voor kinderen in Zuid-Afrika komt van deze vrouwen: de MAMAS. Zij nemen verantwoor-

delijkheid en organiseren zichzelf om de meest kwetsbare kinderen uit hun eigen omgeving dagelijkse zorg en vei-ligheid te bieden. Samen met honder-den vrouwen verrichten zij wonderen. Met gezond eten, scholing, voorlichting, medische zorg, aandacht en liefde. Kinderfonds MAMAS verbindt de betrokkenheid van gewone mensen

in Nederland en gewone mensen in Zuid-Afrika, met zo min mogelijk ‘orga-nisatie’ er tussen. Samen staan we om ruim 20.000 kansarme kinderen heen. Niet alleen vandaag, maar totdat ze op eigen benen kunnen staan. Waarom? Omdat Nelson Mandela 100% gelijk heeft: álle kinderen zijn onze kinderen!

LeprastichtingPostbus 950051090 HA Amsterdamwww.lepra.nlIBAN: NL84 INGB 0000 0505 00Lid VFI

Contact Fiona Hoogveld020 - 59 50 [email protected]

Gééf om lepra!De Leprastichting werkt aan een wereld waarin lepra onder controle is. Elke patiënt zal dan tijdig worden behandeld, zodat de ziekte niet langer handicaps veroorzaakt. Mensen die wel te maken hebben met een han-dicap, door lepra of andere oorzaken, zullen ongehinderd door stigma volledig kunnen deelnemen aan de maatschappij.

De Leprastichting steunt en motiveert gezondheidsdiensten van overheden in vijftien landen waar lepra voor-komt om de kennis, vaardigheden en faciliteiten die nodig zijn voor vroege diagnose en behandeling op peil te houden. Ook als de aantallen nieuwe patiënten afnemen. Want alleen bij vroege diagnose kunnen we handi-caps voorkomen.

We bevorderen local ownership, door partners te stimuleren om mensen en geld beschikbaar te stellen voor leprabestrijding. Onze focus verschuift ondertussen naar medische en tech-nische ondersteuning, training, mo-nitoring, wetenschappelijk onderzoek en de introductie van innovaties om deeffectiviteitvandeleprabestrijdingte vergroten.

36 INTERNATIONALE SAMENWERKING

STICHTING KIDSRIGHTS

KINDERFONDS MAMAS

LEPRASTICHTING

Leprazending NederlandPostbus 9027301 BD Apeldoornwww.leprazending.nlIBAN: NL75 INGB 0003 2439 99Lid VFI

Contact Henno Couprie055 - 76 00 [email protected]

Herstelt levensLeprazending is een internationale christelijke organisatie tégen lepra, met aandacht en liefde voor de individuele patiënt. Wij willen lepra- patiënten medisch, sociaal en geestelijk bijstaan. Wij streven ernaar om Gods liefde zichtbaar en tastbaar te maken voor mensen die zich verstoten voelen.

Leprazending staat patiënten bij met een uitgebreid pakket van zorg en diensten. Wij willen graag maatwerk leveren voor mensen, families en ge-meenschappendiegetroffenzijndoorlepra. Het LEPRAstappenPLAN is een middel om de veelzijdigheid van ons werk in kaart te brengen. Wij helpen een leprapatiënt niet alleen met de noodzakelijke medische zorg, maar

richten ons ook op reïntegratie in de maatschappij. De pijlers waarop de 9 stappen van het LEPRAstappenPLAN rusten zijn:

• Medische Zorg: opsporing en diagnose, medicijnen en medische zorg, onderzoek

• Gehandicaptenzorg: fysiotherapie, hersteloperaties,

hulpmiddelen en protheses• Sociaal-economische zorg:

onderwijs en vakscholing, economi-sche reïntegratie, sociale reïntegratie

Waar we kunnen bieden we een zo breed mogelijk scala aan diensten, ernaar strevend leprapatiënten weer volledig terug te laten keren in de maatschappij.

Liliane FondsHavensingel 265211 TX ‘s-Hertogenboschwww.lilianefonds.nlIBAN: NL08 RABO 0303 0800 00Lid VFI

ContactJeroen Balemans073 - 51 89 [email protected]

Kinderen met een handicap sterker maken en laten meedoenOp de armste plekken van Afrika, Azië en Latijns-Amerika maken we samen met lokale partners kinderen met een handicap sterker en hun omgeving toeganke-lijker. We willen dat ze thuis en in hun gemeenschap gelijkwaardig en zo vol- ledig mogelijk meedoen. En dat hun leven de hoogst haalbare kwaliteit heeft.

Onze aanpak is tweeledig: ontwikke-ling van kinderen en jongeren (0-25jaar)enopheffingvanbarrièresin hun omgeving. Kinderen krijgen brede steun op maat met focus op gezondheidszorg, onderwijs, levens-onderhoud, weerbaarheid en inclusie (inbedding in de samenleving). Ze revalideren, gaan naar school, leren zelfbewust te zijn, bereiden zich voor

op werk en eisen hun plek op in de maatschappij.Bijdeopheffingvanbarrìèresrichtenweonsop(sociale)infrastructuur, communicatie, houding en gedrag van andere mensen en beleid van de (lokale) overheid. Zo financierenwevoorkindereninhetprogramma aanpassingen aan hun huis of school, training van ouders en leerkrachten, en het opkomen voor

beter beleid. We ondersteunen deze dubbele aanpak door de capaciteit van lokale organisaties te versterken, zodat ze hun werk voor kinderen goed kunnen uitvoeren, en door be-leidsbeïnvloeding vanuit Nederland. Het Liliane Fonds ondersteunt ruim 90.000 kinderen met een handicap. De activiteiten concentreren zich in 30 landen.

INTERNATIONALE SAMENWERKING 37

LEPRAZENDING NEDERLAND

LILIANE FONDS

MAF NederlandPostbus 77390 AA Twellowww.maf.nlIBAN: NL40 ABNA 0558 3458 08Lid VFI

Contact Joost Bijl055 - 74 10 [email protected]

Tot het uiterste voor onbereikbare mensen

Het doel van de stichting is conform haar grondslag de zendingsopdracht te helpen uitvoeren, door middel van technische dienstverlening aan ker-ken, zendingsorganisaties en anderen.

MAFisdegrootstenon-profitvliegtuig-maatschappij. Met meer dan 130 vlieg-tuigen in meer dan 30 van de armste landen vliegt MAF voor meer dan 1.000 (hulp)organisaties en kerken. MAF maakt met haar vliegtuigen mensen in geïsoleerde gebieden bereikbaar voor hulp. Al meer dan 65 jaar zijn de MAF vliegtuigen een uitkomst voor mensen in nood.

De vliegtuigen van MAF zijn geschikt voor het zware werk, ze kunnen landen op korte landingsbanen en zijn voor verschillende doelen in te zetten.

Door de vliegdiensten van MAF worden mensen en dorpen bereikt met (nood)hulp en het Evangelie.

MAF NEDERLAND

Stichting Nationaal Bureau Pauselijke Missiewerken NederlandPostbus 931402509 AC Den Haagwww.missio.nlIBAN: NL93 INGB 0000 0087 25

Contact Jan Remmerswaal070 - 30 47 [email protected]

Solidariteit met parochies wereldwijdMISSIO / Pauselijke Missiewerken steunt wereldwijd kinderen in nood, het pastorale werk van parochies en bisdommen en de opleiding van priesters, diakens, pastorale werkers en catechisten. MISSIO heeft als opdracht: financiële ondersteuning van parochies wereldwijd en bevordering van missionaire bewustwording in eigen land.

MISSIO is onderdeel van de Wereld-kerk en dat bepaalt de manier waarop hulp verleend wordt. MISSIO verleent structurele hulp. Het is werk van de lange adem. Het gaat om investeren in de mensen die de geloofsgemeen-schappen in Afrika en Azië vormen en kunnen dragen. MISSIO maakt de parochies in de derde wereld sterk om zelf hun missie uit te voeren.

Wereldmissiemaand Op de voorlaatste zondag in oktober viert de katholieke Kerk over de hele wereld Missiezondag. In Nederland is er ook een speciale Wereldmissiedag van de kinderen in het eerste week-end van oktober. In beide weekenden wordt in de parochies gecollecteerd voor MISSIO. Daarnaast werft MISSIO fondsen via een sponsorprogramma

voor priesterstudenten in Afrika en Azië. Ook kan MISSIO steunen op haar donateurs. Tijdschrift Kerk Wereldwijd Om de missionaire gedachte te bevor-deren geeft MISSIO een tweemaan-delijks tijdschrift uit, Kerk Wereldwijd. Voor kinderen is een speciale website ontwikkeld, www.missiokids.nl.

MIVA/oneMenVijverstraat 124818 ST Bredawww.onemen.orgIBAN: NL38 INGB 0000 0015 67Lid VFI

ContactHerman van Aken076 - 52 17 [email protected]

MIVA/oneMen steunt pioniers met lefMIVA/oneMen steunt wereldwijd pioniers, die zich met passie inzetten voor hun eigen community. Onze pioniers hebben lef, het hart op de goede plek, en de wil om zelf iets te bereiken. Hun werk is niet zonder risico’s. Met onze support pakken deze pioniers de problemen lokaal aan: gezond-heidszorg, kinderarbeid, mensenrechten, microkrediet, onderwijs, pers- vrijheid en vrouwenrechten. Met de concrete bijdrage helpt de pionier weer honderden mensen in zijn community. Kleinschalig, met grote impact.

MIVA/oneMen steunt pioniers met concrete middelen op het gebied van transport en communicatie. Wij helpen pioniers met auto’s, mo-toren,fietsen,boten,ezels,kamelen,vrachtwagens, radiomasten, internet en computers.

Dit is van onschatbare waarde voor de pioniers: zonder deze middelen bereiken zij de mensen niet. Het werk dat de pionier doet, is onmo-gelijk zonder goede transport- en communicatiemiddelen. Zij werken vaak in afgelegen gebieden, met (zeer) slechte wegen.

Open DoorsPostbus 473850 AA Ermelowww.opendoors.nlIBAN: NL08 INGB 0000 0077 33Lid VFI

ContactLinda van der Scheer0341 - 46 50 [email protected]

Op de bres voor vervolgde christenenOpen Doors steunt sinds 1955 christenen die worden vervolgd vanwege hun geloof. In ruim vijftig landen in Azië, Afrika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten bieden we hulp. Door de verspreiding van bijbels en christelijke boeken, maar ook met opleidingen, ondersteuning van gevangenen en hun gezinnen en via praktische hulp voor christenen die zijn buitengesloten uit familie of gemeenschap.

In Nederland en Vlaanderen maakt Open Doors de positie van vervolgde christenen bekend. Als interkerkelijke organisatie geeft Open Doors het nieuws en de krachtige lessen van de vervolgde kerk door via onder meer het Open Doors Magazine, diverse nieuws-brieven, social media, presentaties en de jaarlijkse Open Doors-dag.

Ook organiseert Open Doors reizen naar de vervolgde kerk. Waardoor het mogelijk is om vervolgde christenen in hun eigen land op te zoeken, bijbels te brengen en voor hen te bidden.

Meer informatie over de activiteiten van Open Doors? Bezoek www.opendoors.nl/activiteiten.nl

38 INTERNATIONALE SAMENWERKING

MISSIO / PAUSELIJKE MISSIEWERKEN

MIVA/ONEMEN

STICHTING OPEN DOORS

Operatie MobilisatieAssemblageweg 98304 BB Emmeloordwww.operatiemobilisatie.nlIBAN: NL13 RABO 0114 2329 38

Contact Johan Immink0527 - 61 56 07 / 06 - 47 62 47 [email protected]

De liefde van Jezus in praktijk brengen

Operatie Mobilisatie (OM) ondersteunt kerken wereldwijd om de liefde van Jezus Christus handen en voeten te geven. We bieden levensveranderende hulp: van training en ontwikkelingswerk tot straatevangelisatie en jonge-renwerk.

OM ontplooit al meer dan vijfenvijftig jaar tal van activiteiten. Vanuit be-staande relaties helpen zendingswer-kers hen die in fysieke of geestelijke nood zijn. Zo bieden wij noodhulp na rampen als de tyfoon Haiyan in de Filipijnen en vangen we vluchtelingen op uit landen als Syrië en Irak. Ook komen we op voor de rechten van onderdrukte vrouwen en kinderen

door praktische en geestelijke hulp te verlenen. OM begeleidt tieners en jongvolwassenen, zodat ze kunnen groeien in geloof en reikt mogelijk-heden aan om dat geloof in praktijk te brengen. Tot slot stichten we ge-loofsgemeenschappen waar dat nodig blijkt te zijn en geven trainingen om nieuwe werkers toe te rusten. 

“Trek eropuit en maak alle volken tot mijn leerlingen.”Matteüs 28:19a (Groot Nieuws Bijbel)

Oxfam NovibMauritskade 92514 HD Den Haagwww.oxfamnovib.nlIBAN: NL93 RABO 0170 1002 00Lid VFI

Contact Linda van der Hoeven070 - 34 21 [email protected]

Ambassadeurs van het zelfdoen

Oxfam Novib is een wereldwijde ontwikkelingsorganisatie die de kracht van mensen bundelt tegen armoede. De belangrijkste oorzaak van armoe-de is onrecht. Oxfam Novib steunt daarom wereldwijd mensen die voor hun rechten en een zelfstandig bestaan opkomen.

Een op de drie mensen op de wereld leeft in armoede. Wereldwijd werkt Oxfam Novib daarom aan praktische en vernieuwende oplossingen om mensen de kans te geven zich uit de armoede op te werken en een betere toekomst op te bouwen. Bij een rampofconflictreddenwelevensenhelpen we mensen om weer in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

En we voeren campagne zodat arme mensen invloed krijgen op de lokale en mondiale beslissingen waar ze de gevolgen van ondervinden. Altijd en overal werken we samen met lokale partnerorganisaties en met de meest kwetsbare vrouwen en mannen. Samen roepen we een halt toe aan de onrechtvaardigheden

die leiden tot armoede. Mensen kunnen pas een zelfstandig bestaan opbouwen als hun rechten worden gerespecteerd. Daarom stellen we mensen in staat om zelf op te komen voor hun rechten.

INTERNATIONALE SAMENWERKING 39

OPERATIE MOBILISATIE

OXFAM NOVIB

PAXPostbus 193183501 DH Utrechtwww.PAXvoorvrede.nlIBAN: NL03 TRIO 0390 5150 00Lid VFI

ContactSabita Ribai030 - 23 33 346 [email protected]

Vrede. Wie durft?PAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en betrokken burgers in Nederland werkt PAX aan een menswaardige, democratische en vreedzame samenleving, overal in de wereld. PAX brengt mensen bij elkaar die voor vrede durven te gaan. Iedereen die in vrede gelooft, kan immers iets voor vrede doen: van het versturen van een e-mail aan Tweede Kamer-leden tot het steunen van vredesactivisten in conflictgebieden. Wij zijn ervan overtuigd dat al die beetjes durf uiteindelijk optellen tot vrede.

PAX werkt vanuit twee centrale waar-denaanvredeinconflictgebieden:menselijke waardigheid en solidariteit metvredesactivistenenslachtoffersvan oorlogsgeweld. Onze centrale waarden leiden tot onze visie op vrede en veiligheid. We laten ons in het vredeswerk leiden door het concept human security: bij het bestrijden van

eenconflictstaathetbeschermenvan burgers en hun veiligheid voorop. Inconflictgebiedenontwikkelenenondersteunen we lokale vredesiniti-atieven. PAX is een samenwerkings-verband tussen IKV en Pax Christi. In 2006 zijn de twee organisaties samen-gegaan onder de naam IKV Pax Christi. Vanaf 29 januari 2014 is de naam

van de organisatie veranderd in PAX. PAX werkt onafhankelijk van politieke belangen en wordt gesteund door een achterban van betrokken individuen, maatschappelijke organisaties en is verbonden met zes kerkgenootschap-pen, waaronder de Rooms Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland.

PAX

Plan NederlandPostbus 754541070 AL Amsterdamwww.plannederland.nlIBAN: NL11 RABO 0393 5867 66Lid VFI

Contact ArmandvanStralendorff020 - 54 95 [email protected]

Plan werkt voor kinderen in ontwikkelingslandenPlan Nederland komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen en een betere naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Plan werkt aan duurzame armoedebestrijding en blijvende verbeteringen in de levensomstandigheden van kinderen, met speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes.

Plan Nederland (onderdeel van Plan International) werkt aan een wereld waarin meisjes en jongens dezelfde rechten en kansen krijgen, zodat alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen. Plan doet dit door het uitvoeren van projecten in 50 ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Plan werkt langdurig samen met de lokale gemeenschap.

Van dorpshoofd, mannen en vrouwen, tot en met de jongens en meisjes. Samen met hen werkt Plan aan een omgeving waar geweld en angst geen voedingsbodem hebben. Plan geeft extra aandacht aan meisjes, omdat ze worden gediscrimineerd en zich vaak niet kunnen ontplooien. Plan richt zich op de meisjes zelf,

op hun families (naast de moeders, ook de vaders en broers) en op de machthebbers in landen waar dit speelt. Plan brengt meisjes met elkaar in contact, maakt ze bewust van hun rechten en biedt hen zo een sociaal vangnet. Net zolang totdat meisjes gelijkwaardig zijn aan jongens.

Stichting Red een KindPostbus 401698004 DD Zwollewww.redeenkind.nlIBAN: NL77 ABNA 0377 3328 60Lid VFI

Contact Annemieke Cino038- 468 08 [email protected]

Red een Kind geeft toekomst aan kwetsbare kinderenRed een Kind helpt kansarme en kwetsbare kinderen in Afrika en Azië. Door de grote armoede, gecombineerd met de gevolgen van aids, honger, kinderarbeid, prostitutie of geweld weten ze nauwelijks te overleven.

Red een Kind helpt door het geven van onderwijs, vaktraining, eten, kle-ding, medische zorg, met oog voor de psychologische, sociale en geestelijke ontwikkeling. Ze leren op eigen benen staan in hun samenleving, leren een vak, verwerven een baan en bevrijden zich zo uit hun kansloze bestaan. Zodat zij weer anderen kunnen hel-pen. Red een Kind heeft oog voor de

ontwikkeling van het héle kind en de samenleving.

De programma ‘s van Red een Kind omvatten directe steun aan kinderen en projecten op het gebied van onderwijs, beroepstraining en baan-bemiddeling, landbouw en voedsel; bestrijding kinderarbeid en schooluit-val, hiv/aids en moeder-en-kindzorg.

40 INTERNATIONALE SAMENWERKING

PLAN NEDERLAND

STICHTING RED EEN KIND

Stichting Right To Play NederlandAlexanderstraat 102514 JL Den Haagwww.righttoplay.nlIBAN: NL46 RABO 0133 0550 00

Contact Karijn Akkerman070 - 31 53 [email protected]

Als kinderen spelen, wint de wereld.Opgericht door schaatser Johann O. Koss, geloven wij dat sport en spel onmisbaar zijn in de ontwikkeling van kinderen. In landen getroffen door armoede, conflicten of ziektes, creëert Right To Play veilige plekken waar kinderen spelenderwijs waarden en vaardigheden leren waardoor zij kansen krijgen op een betere toekomst.

Right To Play leidt lokaal vrijwilligers (‘coaches’) op om sport- en spel- programma’s uit te voeren in meer dan 20 landen. Onze sport- en spelprogramma’s richten zich op de fysieke, cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren en dragen bij aan beter onderwijs, gezondheid en vreedzaam samen leven.

In veel landen is de kwaliteit van onder- wijs slecht en miljoenen kinderen, vooral meisjes, gaan niet of niet regelmatig naar school. Door sport en spel onder- deel te maken van het onderwijs, wordt de ontwikkeling van kinderen onder-steund en verbeteren schoolprestaties. Ook leren kinderen en jongeren in onze sport- en spelprogramma’s over

gezondheid en hoe je ziektes zoals malaria en HIV/Aids kunt voorkomen. Tot slot draagt Right To Play bij aan vreedzame gemeenschappen. Onze lokale coaches organiseren sportacti-viteiten voor kinderen, jongeren en de gemeenschap die bijdragen aan meer begrip, respect en het vreedzaam oplossenvanconflicten.

RIGHT TO PLAY

Het Nederlandse Rode KruisPostbus 28120, 2502 KC Den Haagwww.rodekruis.nlIBAN: NL33 INGB 0000 0008 81Lid VFI

Contact Nalaten en periodiek schenken:Eric van Leeuwen, 070 - 44 55 [email protected] Fonds op naam en programma op maat:Monique Oostweegel, 070 - 44 55 [email protected]

Helpt directHet Rode Kruis helpt mensen in nood, wie of waar ze ook zijn. Overal ter wereld handelt het Rode Kruis volgens dezelfde grondbeginselen. Dat betekent voor ons dat ieder mens recht heeft op respect en waardigheid. Hun geloof, nationaliteit, ras, afkomst of politieke mening spelen hierbij geen rol.

Of het nu gaat om een tyfoon op de Filipijnen, de burgeroorlog in Syrië, of de ebola-uitbraak in Afrika: het Rode Kruis helpt direct. Met meer dan 17 miljoen vrijwilligers wereld-wijd is het Rode Kruis altijd direct ter plaatse. We starten levensreddende activi-teiten en bieden onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medische

voorzieningen met het doel om zo-veel mogelijk levens redden. Ook in Nederland staan wij paraat voor directe hulp en zorgen we ervoor dat in tijden van nood nie-mand alleen staat. In noodsituaties zorgen wij voor evacuatie, eerste hulp en indien nodig water, voedsel, contactherstel met familie of een

slaapplek. Ook leren we mensen zich voor te bereiden op noodsituaties door het verspreiden van EHBO-ken-nis. Zo kunnen mensen zichzelf en elkaar helpen in geval van nood.

Save the Children NederlandPostbus 820612508 EB Den Haagwww.savethechildren.nlIBAN: NL74 ABNA 0707 0702 52Lid VFI

Contact Melanie van Schaik070 - 33 84 [email protected]

Kinderen redden! Dat is wat we doen.Save the Children is de grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld en met 14.000 lokaal opgeleide hulpverleners actief in 120 landen. Save the Children redt de levens, de dromen en de toekomst van kinderen door medische zorg, kwalitatief goed onderwijs en het realiseren van betere leefomstandigheden.

Ieder kind heeft recht op toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en bescherming. Helaas is dit voor heel veel kinderen niet vanzelfsprekend. Daarom werkt Save the Children over-al waar nodig met lokale overheden en gemeenschappen aan structurele veranderingen voor kinderen.

Save the Children voorziet kinderen niet alleen van noodzakelijke gezondheids-zorg, onderwijs en bescherming, maar leert hen ook over hun rechten. Onder-wijs is niet alleen het alfabet leren, maar kinderen moeten ook leren dat ze zelf keuzes mogen maken en hun toekomst zelf vorm kunnen geven.

Save the Children is er voor elk kind in nood. Of deze nood nu structureel van aard is, door armoede en uitbui-ting, of urgent na een ramp of oorlog. Door Save the Children op te nemen in uw testament laat u voor kinderen we-reldwijd hoop, perspectief en kansen na.

INTERNATIONALE SAMENWERKING 41

HET NEDERLANDSE RODE KRUIS

SAVE THE CHILDREN

SimaviFonteinlaan 52012 JG Haarlemwww.simavi.nlIBAN: NL37 ABNA 0561 2351 04Lid VFI

Contact Angélique van Oversteeg023 -55 30 [email protected]

Iedereen een gezonde basis

Een wereld waarin iedereen zo gezond mogelijk is: dat is ons doel. Een logisch doel, want alleen als je gezond bent kun je een beter bestaan opbouwen voor jezelf, je kinderen, je kleinkinderen. Simavi vindt dat iedereen recht heeft op een zo goed mogelijke gezondheid.

Gezondheid is een voorwaarde om uit armoede te komen. Daarom werkt Simavi in kwetsbare gemeen-schappen aan schoon drinkwater, wc’s en hygiëne en aan geplande, gezonde zwangerschappen. Dit doen wij niet alleen, maar samen met de lokale bevolking, bedrijven en overheden.

Onze programma’s zijn gericht op: het beschikbaar maken van duurzame WASH faciliteiten, zoals waterput-ten,kranen,waterfiltersenwc’s;hetbeschikbaar maken van duurzame SRGR faciliteiten, zoals professionele verloskundigen, voorbehoedsmidde-len en maandverband; het versterken van lokale gemeenschappen, zodat mensen zelf om deze faciliteiten vra-

gen; het geven van voorlichting, zodat mensen leren wat belangrijk is voor hun gezondheid, hun gedrag hierop aanpassen en het doorgeven aan an-deren; het betrekken van overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, zodat ze weten wat hun rol is en hun verantwoordelijkheden kennen en nemen.

SIMAVI

Solidaridad‘t Goylaan 153525 AA Utrechtwww.solidaridad.nlIBAN: NL45 RABO 0129 9111 51Lid VFI

Contact Mw. J. de Bruin en Mw. AK Denissen030 - 27 20 [email protected]@solidaridad.nl

Eerlijke en duurzame economie

Solidaridad streeft naar een wereld waarin alles wat geproduceerd en geconsumeerd wordt, voldoende is om in de behoefte van de wereld-bevolking te voorzien, met respect voor de planeet, voor elkaar en onze toekomstige generaties.

Samen met boeren, arbeiders, lokale NGO’s en bedrijven werkt Solidaridad wereldwijd aan duurzame productie-ketens. Van producent tot consu-ment. Hierbij staan het milieu en de arbeidsomstandigheden centraal. Daarnaast werken we aan wereldwijde afzetmarkten.

Solidaridad verkent en ontwikkelt nieuwe wegen om de wereldecono-mie gezond en duurzaam te maken. Want wij geloven dat alleen een eer-lijke en duurzame economie, waarin iedereen zijn eigen brood verdient, een einde kan maken aan armoede.

SOS KinderdorpenPostbus 91041006 AC Amsterdamwww.soskinderdorpen.nlIBAN: NL90 INGB 0000 0022 80Lid VFI

Contact Sandra Sahusilawani020 - 51 21 [email protected]

Familie is je basis

SOS kinderdorpen gelooft dat familieliefde een primaire levensbehoefte is. Daarom versterken en creëren we families voor kinderen zonder ouders of veilig thuis. Met het doel dat zij kunnen opgroeien in een liefdevol thuis en zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen.

Met 624 speciale programma’s ver-sterken we kwetsbare families in hun zorg en opvoeding van hun kinderen. Kinderen zonder familie geven we een nieuw thuis in een SOS familie binnen een van onze 545 kinderdorpen. Voor de ontwikkeling van kinderen zijn naast familiezorg ook andere vormen van zorg van essentieel belang. Daar-

om dragen we waar nodig ook bij aan aan het verbeteren van de dienstver-lening voor onderwijs en medische en sociale zorg. SOS Kinderdorpen is actief in 134 landen wereldwijd en biedt structurele hulp aan 690.803 kinderen en hun familieleden. Door onze activiteiten zorgen wij ervoor dat kinderen alsnog opgroeien

in een liefdevolle familie, omringd met vertrouwen en respect. Zo kunnen zij zich ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen die verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en anderen. Want wat een kind leert, geeft een kind door.

Stichting Aids FondsSTOP AIDS NOW!Soa Aids NederlandPostbus 14844, 1001 LH Amsterdamwww.stopaidsnow.nlIBAN: NL15 INGB 0000 6030 90Lid VFI

Contact Noud Rietman020 - 528 78 [email protected]

STOP AIDS NOW!

Stichting STOP AIDS NOW! bestrijdt aids in ontwikkelingslanden en richt zich daarbij vooral op kinderen, jongeren en vrouwen. STOP AIDS NOW! zorgt voor opvang, behandeling en inkomen, geeft aidswezen een toe-komst en helpt via voorlichting verspreiding van hiv en aids te remmen.

Dagelijks sterven duizenden jonge mensen aan de gevolgen van aids. Mensen die voor gezinnen moeten zorgen. Velen zullen hun 35e levens-jaar niet halen. Generaties die de economie draaiende moeten houden, worden weggevaagd. In sommige landen is de levensverwachting met 20 jaar gedaald en bezetten patiënten de helft van alle ziekenhuisbedden.

Kinderen blijven achter. Nu al zijn er wereldwijd miljoenen aidswezen. Bovendien overlijden veel kinderen zelf aan de gevolgen van aids. Aids ontwricht gezinnen, gemeenschappen en landen. Daar moeten we samen iets aan doen! STOP AIDS NOW! zet zich in voor de aidsbestrijding: met praktische hulp

zorgen we voor preventie, zorg en hiv-behandeling. STOP AIDS NOW! is een onafhanke-lijke organisatie met een zelfstandig bestuur. Om aids te bestrijden is samenwerking noodzakelijk. Daarom werkt STOP AIDS NOW! samen met haar partners het Aids Fonds, Cordaid Memisa, Hivos, ICCO en Oxfam Novib.

42 INTERNATIONALE SAMENWERKING

SOLIDARIDAD

SOS KINDERDORPEN

STOP AIDS NOW!

Stichting Tear Laan van Vollenhove 29413706 AK Zeistwww.tear.nlIBAN: NL32 ABNA 0501 0303 01Lid VFI

Contact Joliene Heimgartner030 - 69 69 [email protected]

Tear steunt kerken in de strijd tegen armoede en onrecht om mensenlevens te veranderen.Tear werkt samen met lokale kerken aan noodhulp en aan ontwikkeling van gemeenschappen wereldwijd. Tear gelooft dat de lokale kerk een geweldig instrument is in Gods handen voor de bestrijding van armoede en onrecht. Tear is actief in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Nederland.

Cutbert Gondwe, predikant in Malawi: “Het is een wonder als een nieuwe baby veilig geboren wordt, als je water uit een put kunt halen, als God de schreeuw om hulp van een persoon met honger beantwoordt door de kerk. Ik geloof in het verschil dat ieder van ons kan maken als we samenkomen. Wij zijn geroepen om te vechten tegen onrecht. Als je

lokale kerken wereldwijd met elkaar verbindt, dan creëer je dagelijks wonderen. De kerk is er, overal en altijd. Zij weet de mensen te vinden die hulp nodig hebben. Wij geven mensen de kans om uit de armoede te stappen. Ik zie iedere dagdeeffectenvandelokalekerk.Maakt u het wonder mede mogelijk?”

• Word donateur en steun een specifiekproject• Steun via een nalatenschap of schenking

Stichting Terre des Hommes NederlandZoutmanstraat 42 - 442518 GS Den Haagwww.terredeshommes.nlIBAN: NL10 INGB 0000 2525 25Lid VFI

Contact Colette Bolomey070 - 31 05 [email protected]

Een wereld zonder kinderuitbuitingIeder kind heeft het recht om op te groeien in een veilige omgeving zonder kinderuitbuiting. Helaas is de realiteit voor veel kinderen in ont-wikkelinglanden vaak anders. Ze moeten hun lichaam verkopen, worden verhandeld als koopwaar of worden uitgebuit als arbeider. Terre des Hommes zet zich in om deze uitbuiting te stoppen.

Terre des Hommes wil kinderuit- buiting structureel oplossen. Daarom helpenwenietalleenslachtoffersmaar pakken we het probleem ook bij de wortels aan. Onze aanpak bestaat uit preventie, bescherming enrechtshulpvoorslachtoffersenpublieke en politieke lobby. Onder-wijs speelt een belangrijke rol in onze hulp.

We werken altijd samen met lokale projectpartners en zijn actief in zeventien landen. In de hulp aan kinderen maken we geen onderscheid naar ras, geloof, geslacht of politieke gezindheid. In 2013 hielpen we o.a. ruim 159.500 kinderen naar school, lanceerden we een ludieke campagne tegen

huisslaafjes in Peru en bereikten we maar liefst één biljoen mensen met het ‘Sweetie’ onderzoek over het feno-meen webcam kindersekstoerisme.

INTERNATIONALE SAMENWERKING 43

STICHTING TEAR

TERRE DES HOMMES

UNICEF NederlandPostbus 672270 AB Voorburgwww.unicef.nlIBAN: NL86 INGB 0000 0001 21Lid VFI

Contact A. van Lier070 - 33 39 [email protected]

Zoveel begint bij een kindUNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, zorgt voor een betere wereld voor kinderen. In het bijzonder voor kinderen die het meest kwetsbaar zijn. Samen met partners werkt UNICEF in 190 landen en geeft kinderen de kans te overleven en zich te ontwikkelen. Omdat elk kind, kind moet kunnen zijn.

UNICEF komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen en ziet erop toe dat elk land de rechten van kinderen respecteert en naleeft. Met hulpprogramma’s op het gebied van water, gezondheidszorg, onderwijs, voeding en bescherming helpt UNICEF kinderen te overleven en armoede te overwinnen.

In Nederland zet UNICEF zich in om maximale betrokkenheid en steun te genereren voor zijn activiteiten voor kinderen. Daartoe geeft de organisa-tie voorlichting en worden fondsen geworven. Ook lobbyt UNICEF Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind in Nederland.

UNICEF NEDERLAND

Stichting VluchtelingStadhouderslaan 282517 HZ Den Haagwww.vluchteling.nlIBAN: NL48 INGB 0000 0009 99Lid VFI

Contact Kim de Vries070 - 34 68 [email protected]

Stichting VluchtelingStichting Vluchteling is een noodhulporganisatie die zich wereldwijd inzet voor hulp aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood zorgt Stichting Vluchteling voor directe hulp, zoals onderdak, medische zorg en voedsel. Over de hele wereld zijn meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking.

Bij een acute vluchtelingencrisis komt Stichting Vluchteling zo snel mogelijk in actie. Samen met internationale en lokale partnerorganisaties wordt de meest noodzakelijke hulp snel ter plekke gebracht, zoals primaire medi-sche zorg of noodhulpgoederen. Ook bij langdurige crises biedt Stichting Vluchteling (nood)hulp,

bijvoorbeeld medische zorg, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkampen. In situaties waar vluchtelingen weer naar huis kunnen, ondersteunt Stichting Vluchteling de terugkeer met bijvoorbeeld het ruimen van landmij-nen en het herstellen van scholen en

medische voorzieningen. Stichting Vluchteling werkt in meer dan 20 landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. De belangrijkste partnerorganisatie van Stichting Vluchteling is International Rescue Committee.

Stichting VSO NederlandWeg der Verenigde Naties 13572 KT Utrechtwww.vso.nlIBAN: NL93 INGB 0000 0000 92Lid VFI

Contact Suzanne de Groen030 - 23 20 [email protected]

Kennis ontwikkelt, kennis helpt!

VSO is een internationale ontwikkelingsorganisatie, die via kennisuitwis- seling duurzaam werkt aan een rechtvaardiger wereld zonder armoede. Dit doen wij in ongeveer 35 allerarmste landen in Azië en Afrika.

Wij werken aan de wereld. Op aan- vraag van lokale organisaties in ontwik-kelingslanden delen onze vakdeskun-digen hun vakkennis en ervaring met collega’s. Zij dragen die over aan bij-voorbeeld dokters, verpleegkundigen, onderwijzers, managers en landbou-wers ter plaatse. VSO-vakdeskundigen wonen en werken zoals hun collega’s, waardoor de werkrelatie gelijkwaardig

is. VSO gelooft in deze manier van samenwerken. Onze aanpak zet inwoners van ontwikkelingslanden zelf aan het roer. Als de vakdeskundige teruggekeerd is naar Nederland, blijft de kennis in het land achter en verspreidt zich als een olievlek. Gewapend met kennis kunnen inwoners van ontwikkelingslanden

daadwerkelijk zelf hun leven verbete-ren en wegkomen uit armoede. VSO werkt op vier ontwikkelingsdoe-len: gezondheidszorg, onderwijs, bestaanszekerheid en participatie en bestuur. Werken aan een betere wereld kan VSO niet alleen. Daarom werken we samen met nationale en in-ternationale bedrijven en organisaties.

War ChildHelmholtzstraat 61-G1098 LE Amsterdamwww.warchild.nlIBAN: NL56 RABO 0166 3663 66Lid VFI

ContactMatthijs Reus020 - 42 27 [email protected]

Samen halen we de oorlog uit een kindWar Child streeft naar een gezonde, geestelijke ontwikkeling van oorlogs-kinderen, zodat zij kunnen bijdragen aan een vreedzame toekomst. Dat doen we met psychosociale hulp, zodat kinderen hun nare ervaringen kunnen verwerken en weer vertrouwen opdoen. Met onderwijs, zodat ze zicht krijgen op een betere toekomst. En met bescherming, zodat ze veilig kunnen opgroeien.

War Child helpt honderdduizenden oorlogskinderen met het verwerken van ingrijpende ervaringen, het weer contact durven maken met anderen en het opbouwen van zelfvertrouwen. We zorgen ervoor dat ze leren lezen, schrijven, rekenen of een vak leren.

En creëren een veilige omgeving waar ze een stabiele en vreedzame toekomst kunnen opbouwen.

44 INTERNATIONALE SAMENWERKING

STICHTING VLUCHTELING

STICHTING VSO NEDERLAND

WAR CHILD

War Trauma FoundationNienoord 51187 AM Diemenwww.wartrauma.nlIBAN: NL29 INGB 0000 0010 50Lid VFI

Contactmevr. M. Geels020 - 64 38 [email protected]

Towards peace of mind

War Trauma Foundation (WTF) helpt mensen en gemeenschappen die zijn getroffen door oorlog en geweld. WTF wil samen met lokale organisaties in (post)conflictgebieden via psychosociale programma’s een leven mogelijk maken in vertrouwen, hoop en vrede. Voor wederopbouw en een betere toekomst.

WTF ontwikkelt kennis en methodes zoals bijvoorbeeld de ‘Multi Family Approach’ en ‘Narrative Theatre’ om met de psychosociale gevolgen van oorlog en geweld om te gaan. Dat doen we samen met lokale universiteiten en hulporganisaties. WTF traint hulpver-leners en vormt regionale netwerken inconflictgebiedenzodatgroepenmensen samen kunnen werken aan

psychosociaalherstel. WTFverbindtwe-tenschap en onderzoek met praktische hulpverlening door de publicatie van: ‘Intervention: Journal of Mental Health &PsychosocialSupportinConflictAffectedAreas.Daarnaastpublicerenwe trainingsmateriaal in verschillende talen. WTF bevordert internationale standaarden om de kwaliteit in haar psychosociale programma’s te waar-

borgen. Deze richtlijnen gebruiken we bij onze training van lokale hulpverle-ners. WTF werkt samen met andere organisaties zoals de Wereldgezond-heidsorganisatie (WHO), International Organization for Migration (IOM), World Vision International, uitgever Lippincott Williams & Wilkins etc. WTF werkt overal ter wereld, van Sudan tot Sri Lanka van Palestina tot de Kaukasus.

INTERNATIONALE SAMENWERKING 45

WAR TRAUMA FOUNDATION

Vereniging WereldkinderenRiouwstraat 1912585 HT Den Haagwww.wereldkinderen.nlIBAN: NL23 RABO 0152 6588 23

Contact Mevr. A. Kuipers070 - 35 06 [email protected]

Ieder kind heeft recht op een thuis!Opgroeien zonder de bescherming van een gezin. Zonder een eerlijke kans op een leefbare toekomst. Een thuis voor een kind lijkt zo vanzelf-sprekend, maar is het niet! Wereldkinderen zet zich in voor kwetsbare kinderen die buiten de bescherming van hun familie zijn gevallen. Met projecten ter plaatse of door adoptie naar Nederland.

Wereldkinderen vindt opgroeien in een liefdevol en respectvol gezin een van de meest fundamentele rechten van het kind.Vanuit haar visie dat ieder kind recht heeft op een thuis, steunt ze projecten waarmee kinde-ren in eigen land kunnen opgroeien in een gezin of gezinssituatie. Als opvang in een veilige en liefdevolle familie-situatie in eigen land niet mogelijk

is, bemiddelt zij bij verantwoorde interlandelijke adoptie. Wereldkinderen bestaat uit leden, vrijwilligers, donateurs en medewer-kers in binnen- en buitenland. Samen vormen zij de basis van de organisa-tie. Deze samenwerking is essentieel om de doelstellingen te realiseren.Wereldkinderen hecht grote waarde

aan een goede samenwerking met haar partners. Door krachten te bundelen kunnen zo veel mogelijk kinderen opgroeien in een veilige en liefdevolle gezinssituatie. Wereldkinderen is actief in: Burkina Faso, China, Colombia, Ethiopië, Fili-pijnen, Haïti, India, Indonesië, Kenia, Senegal, Thailand, Zuid-Afrika.

WereldOudersPrins Bernhardstraat 101211 GK HILVERSUMwww.wereldouders.nlIBAN: NL60 INGB 0000 0011 71Lid VFI

ContactT. Demuynck035 - 62 64 [email protected]

WereldOudersWereldOuders heeft als doel het leven van kinderen in arme landen in Latijns-Amerika structureel te verbeteren door ze een kans op een goede toekomst te geven. WereldOuders werft hiertoe fondsen voor haar part-nerorganisatie Nuestros Pequeños Hermanos (NPH) die familiehuizen heeft in negen landen in Latijns-Amerika en daar ook medische, educa-tieve en werkgelegenheidsprojecten opzet. In de familiehuizen krijgen de kinderen liefde, aandacht, verzorging, scholing en een vakopleiding.

WereldOuders steunt projecten in Latijns-Amerika van haar partner-organisatie NPH. Voorbeelden zijn de bouw van familiehuizen met een school, kliniek en vrijwilligersverblijven en het voorzien van de huizen van voedsel, kleding, scholing en medicij-

nen voor de kinderen. Naast de kinderen in de familiehuizen worden in ieder land ook projecten opgezet om de lokale bevolking te helpen.

WERELDKINDEREN

WERELDOUDERS

Wilde GanzenHeuvellaan 361217 JN Hilversumwww.wildeganzen.nlIBAN: NL53 INGB 0000 0400 00Lid VFI

Contact Adviseur nalatenschappen035 - 62 60 [email protected]

Maak van uw afscheid een nieuw begin

Wilde Ganzen werkt aan een wereld waarin mensen die in armoede leven op eigen kracht hun situatie en hun toekomst verbeteren.

Wegevenfinanciëlesteun,kennisenexpertise bij projecten die voortkomen uit gezamenlijk initiatief van mensen die in armoede leven, hun gemeen-schap én bevlogen Nederlanders. De projecten zijn kleinschalig en lei- den tot zichtbare resultaten. Ook versterken we de kracht van mensen die in armoede leven om in eigen land

fondsen en middelen te mobiliseren. Voor een directe én een structurele verbetering van hun situatie en voor een kansrijke toekomst. Wilt u rechtstreeks contact? Belt u dan naar 035 - 62 60 991; of stuur een e-mail naar [email protected].

ZOAPostbus 41307320 AC Apeldoornwww.zoa.nlIBAN: NL02 RABO 0387 5120 12Lid VFI

Contactpersoon Yolenta Pater055 - 36 63 [email protected]

Hulp l Hoop l Herstel

ZOA wil in een wereld vol conflicten, onrecht, armoede en rampen bijdragen aan tekenen van hoop en herstel voor slachtoffers van natuur-rampen en gewapende conflicten. Wij werken vooral in fragiele staten. Het christelijk geloof is onze motivatie.

Wij bieden hulp aan mensen die getrof- fen zijn door een natuurramp of gewa- pendconflict.Wijdragenbijaaneennieuw perspectief van hoop waarin mensen in waardigheid en onderling vertrouwen samenwerken aan hun toe- komst.Samenmetdegetroffengemeen- schappen werken wij aan verder herstel totdat de mensen weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Dankzij uZOA is voor de uitvoering en conti-nuïteit van haar werk afhankelijk van particuliere giften en steun in de vorm van schenkingen en nalatenschappen.

Wilt u meer weten over de verschil-lende mogelijkheden om ons werk te steunen? Kijk dan op www.zoa.nl.

46 INTERNATIONALE SAMENWERKING

WILDE GANZEN

ZOA

Stichting Woord en DaadPostbus 5604200 AN Gorinchemwww.woordendaad.nlIBAN: NL64 RABO 0385 4870 88Lid VFI

Contact Peter Zegers0183 - 61 18 [email protected]

Duurzame verandering

Woord en Daad verbindt mensen in hun strijd tegen armoede, vanuit Bijbels perspectief. Dat doen we samen met lokale partnerorganisaties, de achterban in Nederland, maatschappelijke instellingen, overheden en bedrijven. Zo draagt Woord en Daad bij aan duurzame verandering.

Woord en Daad werkt in zeventien landen in Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Directe armoedebe-strijding krijgt vorm via de program-ma’s: • onderwijs • vaktraining en arbeidsbemiddeling • bedrijfsontwikkeling • water en hygiëne • voedselzekerheid

• huizenbouw • noodhulp

Ook versterken we organisaties en netwerken die opkomen voor de belangen van armen. We brengen hun situatie onder de aandacht van politiek en pers door lobby en belan-genbehartiging. Daarnaast maken we de achterban in Nederland bewust

van de gevolgen van onze levensstijl voor armen wereldwijd. We willen werken aan verandering in levens van mensen, zowel in Neder-land als in de landen waar we werken. Zo verbinden wij mensen over de hele wereld in hun strijd tegen armoede.

STICHTING WOORD EN DAAD

NATUUR, MILIEU & DIEREN

Stichting AAPPostbus 503131305 AH Almerewww.AAP.nl IBAN: NL64 INGB 0002 7775 30Lid VFI

Contactpersoon Laura Kok036 - 52 38 [email protected]

Een nieuw leven voor Gin en Morito

De stichting is op 14 april 1972 opge-richt. In de statuten is onderstaande statutaire doelstelling opgenomen: 1. De stichting stelt zich ten doel het welzijn van uitheemse niet- gedomesticeerde dieren binnen en buiten Nederland duurzaam te verbeteren. 2. De stichting tracht haar doelstelling

aan het algemene publiek; e. het werven en beheren van fondsen; f. verder al hetgeen te doen wat ze noodzakelijk acht om haar doelstel- ling te bereiken. 3. De stichting zet zich actief in om samenwerkingen aan te gaan om via bovengenoemde wegen haar doel te bereiken.

Stichting Bont voor DierenDerde Oosterparkstraat 2711092 EA Amsterdamwww.bontvoordieren.nlIBAN: NL11 INGB 0000 0037 99Lid VFI

Contact Ingeborg Bijster020 - 67 66 [email protected]

Bont voor DierenBont voor Dieren zet zich in voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie. Wij streven ernaar dat: • consumenten geen bont kopen of dragen; • politici wettelijke maatregelen nemen tegen de bontindustrie; • modeontwerpers geen bont in hun collectie gebruiken; • winkels geen bont verkopen.

Bont voor Dieren geeft voorlichting zoals gastlessen op het primair en voortgezet onderwijs. Wij hebben tevens een lespakket voor docenten en een spreekbeurtpakket voor leer-lingen ontwikkeld.

Bont voor Dieren voert campagnes om winkel(ketens) ervan te overtui-

gen te stoppen met de verkoop van kledingproducten met bont.

Bont voor Dieren lobbyt in Den Haag en Brussel voor fokverboden en im-portverboden op bontproducten.

St. Brooke Hospital for AnimalsVan Baerlestraat 13-C1071 AM Amsterdamwww.brooke.nlIBAN: NL12 INGB 0005 5686 71Lid VFI

Contact mw. G.T. Tolud020 - 67 09 [email protected]

Voor de werkdieren van de allerarmstenBrooke Hospital for Animals streeft naar een structurele verbetering van het welzijn van werkpaarden en ezels in landen als Egypte en India. Door de leefomstandigheden van werkdieren te verbeteren, helpt Brooke ook de straatarme mensen die voor hun levensonderhoud van de dieren afhankelijk zijn.

Voor veel werkdieren in landen als Egypte is het leven afschuwelijk. Ze moeten zwoegen in ondraaglijke temperaturen, worden verwaar-loosd en krijgen nog stokslagen ook. De eigenaren van de dieren zijn straatarm. Zij zijn druk met overleven en hebben geen aandacht voor hun paard of ezel.

Brooke Hospital for Animals trekt zich het lot van deze dieren en mensen aan. Met een netwerk van eigen mo-biele teams en dierenklinieken geeft Brooke gratis diergeneeskundige hulp en voorlichting over dierenwelzijn. De Brooke-dierenartsen en hulpver-leners zijn afkomstig uit het land zelf. Zij spreken de lokale taal en kennen

de problematiek van binnenuit. Zo-doende zijn zij in staat om het belang van dierenwelzijn over te dragen op diereigenaren, hoefsmeden en ande-re belanghebbenden. Jaarlijks helpt Brooke Hospital for Animals honderdduizenden werk-dieren.

te verwezenlijken door: a. opvang aan te bieden aan dieren in nood, met name, maar niet uitslui- tend, zoogdieren; b. kennis en expertise te vergaren en beschikbaar te stellen; c. beleidsveranderingen te bewerkstel- ligen bij overheden; d. preventieve voorlichting te geven

Opvang van uitheemse dieren afkomstig van de illegale handel, proefdier-laboratoria, circussen, louche dierentuinen of rechtstreeks van particulie-ren; geven van professionele verzorging teneinde de dieren geestelijk en lichamelijk weer gezond te maken en ze daarna te herplaatsen in een meer natuurlijke omgeving. Verbetering Nederlandse en Europese wetgeving en handhaving daarvan op het gebied van welzijn van exotische dieren.

48 NATUUR, MILIEU & DIEREN

STICHTING AAP OPVANG VOOR UITHEEMSE DIEREN

STICHTING BONT VOOR DIEREN

BROOKE HOSPITAL FOR ANIMALS

NATUUR, MILIEU & DIEREN 49

Nederlandse Vereniging tot Bescherming van DierenScheveningseweg 582517 KW Den Haagwww.dierenbescherming.nlIBAN: NL82 RABO 0142 6081 73Lid VFI

Contact Marjolein Blank088 - 81 13 [email protected]

Nederlandse Vereniging tot Bescherming van DierenDe Dierenbescherming is de grootste en enige organisatie in Nederland die opkomt voor de belangen van alle dieren. De Dierenbescherming verleent die-rennoodhulp, bestrijdt dierenmishandeling en verbetert dierenwelzijn middels jeugdeducatie, publieksvoorlichting en lobby voor diervriendelijke wetgeving.

De Dierenbescherming zet zich ruim 150 jaar in voor het verbeteren van dierenwelzijn. De Landelijke Inspectie- dienst Dierenbescherming (LID) ziet toe op de naleving van de wet op die- renwelzijn en zet zich in om dieren- mishandeling te bestrijden. Over het hele land heeft De Dieren-bescherming landelijke en regionale

kantoren. 24 uur per dag zetten we ons samen met duizenden vrijwilligers in voor de zorg en bescherming van dieren. Zo vangen we jaarlijks zo’n12.000 honden en 32.000 katten liefdevol op in onze asielen en rijden onze Dierenambulances zo’n 90.000 keer per jaar uit. Daarnaast strijden we tegen dier-proeven en voor betere leefomstan-

digheden in de vee-industrie. Dankzij het Beter Leven keurmerk hebben inmiddels ruim 35 miljoen dieren in de vee-industrie een beter leven gehad.

Stichting Het Drentse LandschapPostbus 839400 AB Assenwww.drentslandschap.nlIBAN: NL87 RABO 0302 8757 51

Contact Aaltje Stroetinga0592 - 30 41 [email protected]

Waard om mee weg te lopen

Stichting Het Drentse Landschap komt op voor de natuur en het unieke Drentse landschap. Dit doet ze door het verwerven en inrichten van nieuwe natuurgebieden en cultuurhistorisch waardevolle objecten zoals boerderijen, landgoederen, kerken, molens etc.

Mede dankzij de steun van haar beschermers beheert Het Drentse Landschap op dit moment 8.500 hectare unieke Drentse natuur. Op allerlei plaatsen in Drenthe hebben we nieuwe natuur gemaakt. Het Drentse Landschap heeft ook de zorg over enkele honderden Drentse monumenten: hunebedden, oude

kerken, adellijke huizen en boerde-rijen. Ze horen tot het waardevolste erfgoed van Drenthe. We restaureren onze monumenten en geven ze weer een nieuwe toekomst. Omdat de natuur er voor iedereen is, doen we er alles aan de mensen ervan te laten genieten. We zorgen voorfietspaden,wandelpadenen

informatieborden onderweg. We be- denkenwandel-enfietsroutesenwemaken informatiecentra bij belangrijke natuurgebieden. Tenslotte organise-ren we jaarlijks tientallen, excursies, lezingen en activiteiten voor jong en oud!

Stichting Greenpeace NederlandPostbus 39461001 AS Amsterdamwww.greenpeace.nlIBAN: NL31 INGB 0000 0000 44Lid VFI

ContactJos Willems020 - 52 49 [email protected]

Stichting Greenpeace Nederland

De ‘groene draad’ in onze campagnes is het herstellen van een duurzaam evenwicht tussen mens en milieu, in Nederland, in Europa en wereldwijd. We willen oplossingen stimuleren die leiden naar een groene, duurzame samenleving uiterlijk in 2050.

Greenpeace wil dat overheden en bedrijven hun beleid zodanig wijzigen dat het milieu beschermd wordt.

Hoe doen we dat? • Weidentificerenmilieuproblemen

en hun oplossingen door gedegen onderzoek in samenwerking met gerenommeerde instituten.

• We proberen overheid en bedrijfs-

leven te bewegen tot oplossingen, door inzet van constructief overleg en juridische druk.

• We stellen milieuproblemen aan de kaak door geweldloze en confronte-rende actie.

• We dragen schone en duurzame oplossingen aan: ‘Het kan anders’.

• We organiseren steun in de maat-schappij voor de noodzakelijke

veranderingen en we inspireren mensen hieraan bij te dragen door communicatie en mobilisatie.

DIERENBESCHERMING

STICHTING HET DRENTSE LANDSCHAP

GREENPEACE NEDERLAND

Koninklijke HondenbeschermingStatenlaan 1082582 GV Den Haagwww.hondenbescherming.nlIBAN: NL76 INGB 0000 1301 84Lid VFI

Contact M. Koen070 - 33 88 [email protected]

Al sinds 1912 staat een goed hondenleven bij ons centraalDe Hondenbescherming zet zich in om hondenwelzijn te vergroten. Ze promoot daarnaast verantwoord hondenbezit. Honden zijn prachtige communicatieve dieren met een flink aanpassingsvermogen. Dat ver-mogen wordt in de huidige tijd op de proef gesteld. Veel honden krijgen onvoldoende geboden wat ze nodig hebben.

Zorg Oude honden die op straat dreigen te komen, krijgen een warme mand in de seniorenopvang. Ook verleent de Hondenbescherming steun aan asielen en honden in nood. Inspectiedienst De organisatie onderhoudt de In-

spectiedienst Gezelschapsdieren die optreedt bij meldingen van verwaarlo-zing en mishandeling. Voorlichting De Hondenbescherming geeft voor-lichting over honden. Ze adviseert aspirant hondenbezitters over de aanschaf van een hond, beïnvloedt

wet- en regelgeving en verstrekt informatie materiaal voor (ouders en verzorgers van) kinderen en ge-meenten. In 2014 heeft de organisatie met de FAIRPUP-campagne de strijd aangebonden tegen foute fokkers.

Vereniging MilieudefensiePostbus 191991000 GD Amsterdamwww.milieudefensie.nlIBAN: NL32 INGB 0000 0186 50Lid VFI

Contact Véronique Lecluse020 - 55 07 [email protected]

Milieudefensie. Anders kijken, anders kiezen.Milieudefensie werkt aan een Nederland dat minder verspilt van wat de aarde ons biedt. En dat ook eerlijker deelt met de rest van de wereld en met de generaties na ons. We doen een beroep op bedrijven en overhe-den om anders te kijken en te kiezen. De steun en de inzet van burgers is daarbij cruciaal.

Milieudefensie is actief op vier thema’s: voedsel, verkeer, energie en grondstoffen.Wevolgendeontwikke-lingen op de voet, voeren campagnes, zorgen voor een netwerk en stimu-leren langdurige betrokkenheid van (potentiële) medestanders. Voedsel: Milieudefensie zet zich in voor veevoer dat lokaal verbouwd

wordt in plaats van soja uit Zuid-Ame-rika waar oerwoud voor wordt gekapt. We zijn voor een veestapel op maat, beter voor dier, mens en milieu.

Verkeer: Het verkeer is de belangrijk-ste oorzaak van de vieze lucht waarin wij wonen. Daarom komen wij, samen met mensen in het hele land, in actie voor gezonde lucht.

Energie: Fossielvrij is de toekomst, 100% duurzaam. Dus geen olie, gas, kolen, schaliegas en teerzand. Het kan, met zon, wind, algen en aard-warmte.

Grondstoffen:AlshetaanMilieudefen-sie ligt, hergebruiken we straks al onze grondstoffenenhoevenwenauwelijkste boren en mijnen naar nieuwe.

Natuur & MilieuPostbus 15783500 BN Utrechtwww.natuurenmilieu.nlIBAN: NL82 RABO 0131 9620 35Lid VFI

ContactM. Spaan030 - 23 31 328 / 06 - 46 41 59 [email protected]

Samen met u voor een duurzamere wereld

Natuur & Milieu zet zich in voor een schonere wereld. Samen met mensen zoals u, bedrijven en overheden. Met aantrekkelijke oplossingen voor betere energie, goed voedsel en slimme mobiliteit.

Er is een overvloed aan aantrekkelijke duurzame oplossingen, van zonne-panelen en elektrische auto’s tot ge-zonde, lekkere maaltijden met minder vlees. U kunt ook hiervoor kiezen, het liefst eenvoudig en tegen een goede prijs. Zo werken we samen aan een duurzame toekomst. Voor onszelf en voor onze kinderen.

Natuur & Milieu zet zich daar met hart en ziel voor in. Altijd gericht op oplossingen en met een gezonde dosis optimisme.Uw steun aan Natuur & Milieu is een investering in de toekomst.

50 NATUUR, MILIEU & DIEREN

KONINKLIJKE HONDENBESCHERMING

VERENIGING MILIEUDEFENSIE

NATUUR & MILIEU

NatuurmonumentenPostbus 99551243 ZS ‘s-Gravelandwww.natuurmonumenten.nlIBAN: NL69 INGB 0000 0099 33Lid VFI

Contactpersoon M.C. de Kempenaer035 - 65 59 [email protected]

Natuurbescherming. Sinds 1905.Natuurmonumenten draagt zorg voor de natuur in Nederland. Dat doen we door natuurgebieden aan te kopen, deze duurzaam te beheren en door op te komen voor de belangen van de natuur. We beheren inmiddels 355 natuurgebieden met een gezamenlijke oppervlakte van ruim 100.000 hectare.

Een bos vlakbij uw woonplaats, het strand op een van de Waddenei-landen of een wandelpad langs de uiterwaarden; bijna iedereen heeft wel een stukje natuur dat hem na aan het hart ligt. Natuurmonumenten wil zulke plek-ken behouden. Plekken waar u de schoonheid van de natuur ten volste kunt ervaren.

Natuurmonumenten beschermt 355 natuurgebieden en landschap-pen met monumentale gebouwen. Zodat wij én toekomstige generaties kunnen genieten van die plekken waar het mooi en stil is. Daar kunt u wezenlijk aan bijdragen. Bijvoor-beeld door een schenking, door Natuurmonumenten op te nemen in uw testament of door een Natuur-

monumenten Fonds op naam in testellen.

Schenken kan op verschillende manieren, wij vertellen u graag wat daarbij komt kijken én hoe belangrijk uw bijdrage voor ons is. Het helpt ons om de natuur in Nederland te beschermen en te behouden. Niet alleen nu, maar vooral ook straks.

Stichting ProefdiervrijGroot Hertoginnelaan 2012517 ES Den Haagwww.proefdiervrij.nlIBAN: NL30 TRIO 0254 6497 18Lid VFI

Contact Diana Oostendorp070 - 30 62 [email protected]

Alle dieren tellen, ook 600.000 proefdieren

Proefdiervrij zet zich in voor een toekomst zonder proefdieren. Dat doen we met hart en ziel, in de wetenschap dat er steeds meer proefdiervrij onderzoek bijkomt die dierproeven onnodig maken. Samen met politiek, wetenschap en publiek werkt Proefdiervrij aan een proefdiervrije wereld.

Fonds Om de ontwikkeling van proefdiervrij on-derzoek extra kracht bij te zetten, heeft Proefdiervrij het Fonds Proefdiervrij Onderzoekgestart.Ditfondsfinanciertonderzoek naar en de ontwikkeling van projecten die proefdieren vervangen. Onderzoek Door onderzoek te doen met men-

selijke hartspiercellen kan gerichter gezocht worden naar veiliger medi- cijnen tegen kanker. Ook is het mogelijk onderzoek te doen op men-selijk tumorweefsel of op modellen waarbij menselijke lichaamscellen aan een computerchip worden gekoppeld. Dit zijn voorbeelden van onderzoeken die beter zijn voor dier en mens.

Donateurs Proefdiervrij werkt samen met 50.000 donateurs aan een proefdiervrije wereld. Steeds meer mensen raken ervan overtuigd dat proefdieren daad-werkelijk kunnen worden vervangen door de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. Samen met u kunnen we ons doel, de vervanging van alle dierproeven, bereiken.

SO

PHIA-VEREENIGIN

G

PH

IA-VEREENIG

ING

Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van DierenNieuwezijds Voorburgwal 1531012 RK Amsterdamwww.sophia-vereeniging.nlIBAN: NL63 INGB 0000 3069 58

Contact S. van Horck020 - 623 61 [email protected]

Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van DierenDe Sophia-Vereeniging komt al sinds 1867 op voor huisdieren in Neder-land. Met voorlichting en politieke lobby streeft zij naar een samenleving waarin huisdieren naar hun eigen aard met mensen kunnen leven.

De Sophia-Vereeniging maakt mensen bewust van de natuurlijke behoef-ten van huisdieren. Alleen wanneer daar rekening mee gehouden wordt, kan hen een goed welzijn geboden worden. Voor veel dieren is het echter onmogelijk om in gevangenschap hun natuurlijke gedrag te vertonen. Zij zijn ongeschikt als huisdier. Met publiekscampagnes en politieke lobby

komt de vereniging voor hen op, evenals voor ernstig zieke rasdieren en al die dieren die door fokkers worden gedood omdat zij te weinig geld opleveren. Ook misstanden rondom de aanschaf van huisdieren worden door de Sop-hia-Vereeniging aangepakt. Zij stimu-leert potentiële huisdiereigenaren om

doordachteendieraanteschaffenen bestrijdt de verkoop van dieren via internet en in winkels. Zo worden impulsaankopen voorkomen, die er vaak toe leiden dat huisdieren in het asiel of op straat terecht komen. Ook pleit de vereniging voor strenge regels omtrent geboortebeperking, zodat het aantal asiel- en zwerfdieren afneemt.

NATUUR, MILIEU & DIEREN 51

NATUURMONUMENTEN

PROEFDIERVRIJ

SOPHIA-VEREENIGING

Nederlandse Vereniging tot Bescherming van VogelsPostbus 9253700 AX Zeistwww.vogelbescherming.nlIBAN: NL44 INGB 0000 6565 00Lid VFI

Contact Jaap Hijmans030 - 69 37 [email protected]

Opkomen voor vogels en natuur

Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld.

• Wereldwijd worden vogels en natuur bedreigd. Samen met Bird- Life Partners in andere landen wer- ken wij internationaal aan structu- rele oplossingen, die goed zijn voor mens en natuur. • Belangrijke vogelgebieden als Wad- denzee, Zeeuwse Delta, IJsselmeer zijn van levensbelang voor vogels. Bescherming van deze gebieden is

een prioriteit voor Vogelbescherming. • Op het boerenland gaat het aantal grutto’s, scholeksters, veldleeuweriken fors achteruit. Samen met boeren en overheden werken we aan een vogelvriendelijk platteland om de achteruitgang te keren. • Vogelbescherming stimuleert bewoners, gemeenten, bouwonder- nemingen en corporaties om buur-

ten en gebouwen vogelvriendelijk te maken. • Vogelbescherming komt op voor bedreigde vogelsoorten en ontwik- kelt programma’s voor vogelsoorten waar het slecht mee gaat, om wereld- wijd te voorkomen dat vogelsoorten uitsterven.

Stichting Wakker DierPostbus 920241090 AA Amsterdamwww.wakkerdier.nlIBAN: NL56 TRIO 0254 6688 44Lid VFI

Contact Daphne van Ouwerkerk020 - 46 04 [email protected]

Stem van de vergeten dieren in de vee-industrie

We zien het als onze missie om een samenleving te bewerkstelligen waarin ook de dieren in de vee-industrie met respect behandeld worden. Ook zij hebben recht op een dierwaardig leven met volop ruimte voor natuurlijk gedrag.

Bedrijven wakker schudden: We spreken bedrijven en A-merken aan op dieren-leed en vragen hen actie te ondernemen. Bijvoorbeeld door over te schakelen naar vrije-uitloopeieren of de verkoop van biologisch vlees. Ook vragen we res- taurants om een diervriendelijkere me-nukaart, bijvoorbeeld zonder foie gras.

Bewustwording: In de pers en met re-

clame laten we zien hoe er in Neder-land met dieren in de vee-industrie wordt omgesprongen. Zo schudden we bedrijfsleven, overheid en burgers wakker en brengen we de publieke discussie op gang.

Voorlichting: We geven voorlichting: een beter leven voor dieren begint op je eigen bord. Hierbij richten we

ons met name op consumenten die openstaan voor onze boodschap en bereid zijn om te sleutelen aan hun eigen consumptiegedrag.

Juridische procedures: Wij streven naar betere wetten voor dierenwelzijn en voe-ren juridische procedures. Bijvoorbeeld tegen misleidende reclame of bedrijven die de (welzijns-) regels overtreden.

Wereld Natuur FondsPostbus 73700 AA Zeistwww.wnf.nlIBAN: NL31 RABO 0300 0000 30Lid VFI

Contactpersoon K. Gerritsen030 - 69 37 [email protected]

Het Wereld Natuur Fonds wil de aarde doorgeven. Samen met u.Het Wereld Natuur Fonds bouwt aan een toekomst waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. In het belang van de natuur en in het belang van de mens die de natuur nodig heeft.

Het Wereld Natuur Fonds zet zich sinds 1962 actief en met succes in voor natuurbescherming over de hele wereld. We streven ernaar de prachti-ge rijkdom aan dier- en plantensoor-ten op aarde te beschermen. Samen met anderen willen we een wereld tot stand brengen waarin mens en natuur in harmonie leven. Het wereld-wijde natuurbeschermingsbeleid van

WWF heeft twee hoofddoelen: 1. Biodiversiteit: In 2050 hebben wij de 35 belangrijk-ste regio’s voor soortenrijkdom op aarde behouden, waarmee we bijdra-gen aan een veiligere en duurzame toekomst voor ons allemaal.

2. Voetafdruk: In 2050 blijft de voetafdruk van de we-

reldbevolking binnen de capaciteit van de aarde om in ons levensonderhoud te voorzien en worden de natuurlijke hulpbronnen eerlijk verdeeld.

Gelukkig kan het WNF rekenen op de steun en inzet van vele donateurs, vrij-willigers, bedrijven en andere partners en pakken we samen bedreigingen aan. Samen geven we de aarde door.

52 NATUUR, MILIEU & DIEREN

VOGELBESCHERMING NEDERLAND

STICHTING WAKKER DIER

WERELD NATUUR FONDS

Wetlands InternationalPostbus 4716700 AL Wageningenwww.wetlands.orgIBAN: NL51 ABNA 0507 5041 27

Contact Janneke Badon Ghijben0318 - 66 09 [email protected]

Behoud en herstel van wetlands voor mens en natuurDe teloorgang van wetlands wereldwijd heeft gevolgen voor de natuur, voor bedrijven en mensen die van wetlands afhankelijk zijn voor hun water en voedsel, voor de veerkracht die wetlands bieden tegen natuurgeweld, voor klimaatverandering. Met ons werk voor behoud en herstel van wet-lands kunnen wij deze trend stoppen en keren.

Wetlands International is een van de meest toonaangevende organisaties op het gebied van behoud en herstel van wetlands wereldwijd.

Vanuit een wetenschappelijke basis implementeren we duurzame projecten samen met de plaatselijke bevolking, met bedrijven en met loka-

le, regionale en nationale overheden. Door de in onze projecten beproefde aanpak te promoten, wordt beleid beïnvloed en kunnen pilotprojecten op grote schaal worden toegepast om een echt verschil te maken. De organisatie bestaat uit een net-werk van achttien kantoren in Europa,

Afrika, Azië en Latijns-Amerika met een hoofdkantoor in Nederland. Onze hech-te banden met de bevolking, kennis- instituten, bedrijven, overheden en partnerorganisaties, zowel lokaal als internationaal, staan garant voor een grote impact en successen, die zowel specifiekelokalebedreigingenalswereldwijde problemen aanpakken.

Stichting Zeehondencrèche PieterburenHoofdstraat 94a9968 AG Pieterburenwww.zeehondencreche.nlIBAN: NL19 INGB 0000 0080 20

Contact Wobbe Hemminga0595 - 52 65 [email protected]

De zeehond heeft ons een belangrijk verhaal te vertellenDe mensen van de Zeehondencrèche geloven dat de zeehond een be-langrijk verhaal te vertellen heeft. De zeehond is de graadmeter van het ecosysteem waar ook wij afhankelijk van zijn: de zee. Ons doel is hulpbe-hoevende zeehonden op te vangen, opvang te combineren met weten-schappelijk onderzoek en deze kennis via educatie te delen.

DeZeehondencrèchePieterburen vangt al tientallen jaren zieke, gewonde en verweesde zeehonden op. Dit doet zij met veel liefde voor het individuele dier. Wij beschouwen het verlenen van hulp aan hulpbehoevende zee- honden als een vanuit menselijke be- schaving en ethiek ingegeven vanzelf-sprekendheid.

Sinds 1980 hebben wij een weten-schappelijke raad die ons bijstaat met advies en het uitvoeren van weten-schappelijk onderzoek. Bovendien vinden wij het belangrijk dat onze ken-nis gedeeld wordt. Daarom komen er jaarlijks 100 vrijwilligers en stagiaires uit binnen- en buitenland naar Pieter-buren om te leren hoe hoogwaardige

zorg aan zeezoogdieren verleend kan worden. Hiernaast zijn wij actief bezig met educatie middels ons bezoekers-centrum en de lessen aan te bieden aan scholen. Wij geloven dat de ver-halen die de zeehonden ons kunnen vertellen het waard zijn om door te geven aan toekomstige generaties.

NATUUR, MILIEU & DIEREN 53

WETLANDS INTERNATIONAL

ZEEHONDENCRÈCHE PIETERBUREN

WELZIJN & CULTUUR

Amnesty International - Afdeling NederlandPostbus 19681000 BZ Amsterdamwww.amnesty.nlIBAN: NL42 INGB 0000 4540 00Lid VFI

Contactpersoon Lena [email protected] - 62 64 436

Opkomen voor mensenrechten

Amnesty International streeft naar een wereld waarin iedereen alle rech-ten geniet die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en andere mensenrechtendocumenten.

Amnesty International is de grootste onafhankelijke mensenrechtenorgani-satie ter wereld. Sinds haar oprichting in 1961 speelde Amnesty een sleutel-rol bij een groot aantal ontwikkelingen die de wereld vrijer en rechtvaardiger hebben gemaakt. Voorbeelden zijn de totstandkoming van het Internationaal Strafhof, het wereldwijd terugdringen van de doodstraf en, recentelijk, het in

gang zetten van controle op inter- nationale wapenhandel.

Amnesty voerde ook actie voor tien-duizenden ‘gewetensgevangenen’: mensen die vastzaten omdat ze hun mond opendeden, omdat hun ideeën de autoriteiten niet bevielen, of simpel- weg omdat ze waren wie ze waren.

Nederlands BijbelgenootschapPostbus 6202003 RP Haarlemwww.bijbelgenootschap.nlIBAN: NL63 SNSB 0266 3909 00

Contact mr. Sander Stevense023 - 51 46 [email protected]

De Bijbel dichtbij

Van de Bijbel in Gewone Taal tot de eerste vertaling in Togo. Van de Nieuwe Bijbelvertaling tot braillebijbels in Rwanda. Met bijbelvertalingen en bijbelprojecten brengt het Nederlands Bijbelgenootschap de Bijbel dichtbij in binnen- en buitenland.

Het Nederlands Bijbelgenootschap slaat een brug tussen de bijbelse bronteksten en de behoeften van bijbelgebruikers van nu. Het Nederlands Bijbelgenootschap vertaalt en verspreidt de Bijbel en geeft uitleg en achtergronden bij de Bijbel. De organisatie wil er ook aan

bijdragen dat mensen de relevantie van de Bijbel ervaren. Het Nederlands Bijbelgenootschap doet zijn werk vanuit liefde voor de Bijbel, al meer dan 200 jaar. De Bijbel is het waard om te worden ontdekt en ervaren. Geef de Bijbel door.

Bijbelvereniging v/h de Nederlandse GideonsCopernicusstraat 173772 CV Barneveldwww.bijbelvereniging.nlIBAN: NL66 INGB 0000 5398 98Lid VFI

Contact J. van Middendorp085 - 10 41 [email protected]

Een Bijbeluitgave binnen handbereik voor iedereen die buitenshuis overnachtDe Bijbelvereniging plaatst gratis Bijbeluitgaven in hotels, motels, vakantiehuizen, bed & breakfasts, zieken-, verzorgings- en verpleeg- huizen, hospices, gevangenissen en op schepen.

Het werk van de Bijbelvereniging maakt de laatste tijd een onstuimige groei door. In de vele tientallen jaren dat de vereniging bestaat is het aantal geplaatste Bijbeluitgaven niet zó groot geweest als in 2014. Hoewel het christendom in Nederland ogenschijn-lijk op zijn retour is, spreekt de praktijk van ‘de behoefte aan het Evangelie’ een andere taal! Werd in 2012 al een

respectabel aantal van bijna 15.000 exemplaren neergelegd, in 2013 was dat al gegroeid tot ruim 18.000 stuks. In 2014 was de vraag werkelijk over-weldigend en vonden ruim 29.000 Bijbeluitgaven een ‘nieuw onderdak’.

Omdat alle Bijbels gratis worden verstrekt, is een grote en gemotiveer-de groep donateurs noodzakelijk, die

de schouders onder deze missie zet. Een missie met een lange adem, want de Bijbelvereniging bestaat intus-sen meer dan 65 jaar. Maar om het ‘rustiger aan’ te gaan doen is voor de vereniging geen optie!

WELZIJN & CULTUUR 55

AMNESTY INTERNATIONAL

NEDERLANDS BIJBELGENOOTSCHAP

BIJBELVERENIGING V/H DE NEDERLANDSE GIDEONS

Stichting Christenen voor IsraelPostbus 1103860 BC Nijkerkwww.christenenvoorisrael.nlIBAN: NL87 ABNA 0513 8529 05Lid VFI

Contactpersoon Dhr. B.L. van Koesveld033 - 24 58 824 (bij voorkeur op wo.)[email protected]

Bijbel uitgangspunt voor Christenen voor IsraelDe Stichting Christenen voor Israel stelt zich ten doel om christenen in Nederland bewust te maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met deze wereld. Zij doet dit door het geven van betrouwbare informatie over land, volk en staat van Israel. Zij roept christenen op tot solidariteit met Israel en wijst elke vorm van antisemi-tisme af. Zij gaat hierbij uit van het gezag en de betrouwbaarheid van de Bijbel als Gods Woord. Zij steunt Israel metterdaad en is werkzaam in Nederlandse kerken en gemeenten.

Christenen voor Israel geeft een maandelijkse (gratis) krant uit “Israel Aktueel” met een totaal oplage van 60.000 tot 110.000 stuks per maand. Voor de leden van de jongerenafde-ling is er Isreality en voor de kleineren het blad TOV. Ook is zij betrokken bij

de uitgifte van de tijdschriften “Profe-tisch Perspectief” en “Israel en de kerk”.

Daarnaast houdt zij spreek- en zangavonden in Nijkerk en in het land om haar boodschap uit te dragen en steunt zij diverse projecten in Israel

financieel.Jaarlijkswordteentientalsolidariteitsreizen naar Israel georga-niseerd, terwijl ook de mogelijkheid voor zogenaamde Gemeentereizen wordt geboden.

Stichting CliniClowns NederlandPostbus 15653800 BN Amersfoortwww.cliniclowns.nlIBAN: NL31 INGB 0000 0066 40Lid VFI

Contact mw. Chris Ochtrup06 - 10 62 47 [email protected]

CliniClowns, de kracht van een lachCliniClowns zet zich in voor alle zieke en gehandicapte kinderen in Neder-land. Want tussen de behandeling, de pijn en de vele beperkingen door is een lach hard nodig. Niet alleen omdat deze kinderen het verdienen, maar vooral omdat ze er veel baat bij hebben. Afleiding en plezier werken ontspannend en stressverlagend.

CliniClowns is bekend van de clowns in de meer dan 100 ziekenhuizen en zorginstellingen. Daar staat ook onze interactieveSpeelkofferwaarmeedekinderen zich kunnen vermaken op de momenten dat onze clowns er niet zijn. Veel zieke kinderen worden echter ook thuis verzorgd. Zij komen hun lotgenootjes en de clowns tegen in onze online CliniClowns Club.

Daarnaast organiseren we diverse clowneske evenementen voor speci-fiekegroepenkinderen.Zijontmoetenzo onze clowns op hun school of dag-verblijf, of bezoeken met hun gezin onze rondreizende voorstelling door het land. De kinderen komen ook bij ons op bezoek: in het CliniClowns College beleven zij met hun familie of vriendjes een uniek avontuur.

56 WELZIJN & CULTUUR

CHRISTENEN VOOR ISRAEL

CLINICLOWNS

Stichting Donateurs Koninklijk ConcertgebouworkestJacob Obrechtstraat 511071 KJ Amsterdamwww.concertgebouworkest/donateurs.nlIBAN: NL10 ABNA 0446 7589 06 Lid VFI

Contactpersoon W. Steijn020 - 30 51 [email protected]

Koninklijk Concertgebouworkest, klankbehoud en muziekeducatieDe Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest biedt nood- zakelijke financiële steun aan het Koninklijk Concertgebouworkest en haar individuele musici. Hiermee helpt de Stichting Donateurs Het Concertgebouworkest in zijn streven om op het allerhoogste niveau uitvoeringen van orkestmuziek te geven op de belangrijkste podia en onder leiding van de beste dirigenten.

De steun van de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest is essentieel voor de toekomst van een van de beste orkesten ter wereld. De Stichting Donateurs KCO verwerft daartoe hoogwaardige instrumenten voor orkestleden, ondersteunt jonge

muziektalenten, zorgt voor de ontwik-keling van nieuw publiek en legt een financiëlereserveaan.

STICHTING DONATEURS KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST

European Cultural FoundationJan van Goyenkade 51075 HN Amsterdamwww.culturalfoundation.euIBAN: NL36 ABNA 0411 2201 60Lid VFI

Contact Barbara van Santen020 - 57 33 [email protected]

Voor een open, democratisch en verbonden Europa. Powered by culture.Drie belangrijke doelstellingen zijn de basis voor al ons werk: mensen een stem geven en verbinden door middel van kunst en cultuur, cultuurbeleid koppelen aan de praktijk en verschillende kennisgebieden duurzaam met elkaar verbinden.

De European Cultural Foundation (ECF) ondersteunt grensoverschrij-dende culturele activiteiten in Europa die een bijdrage leveren aan een open, inclusieve en democratische maatschappij. Door lokale organisa-ties die op cultureel gebied vernieu-wend bezig zijn met elkaar te verbin-den, creëren wij een nieuw draagvlak voor een betrokken burgermaat-

schappij. Dit doen wij door het geven van subsidies, het ondersteunen van netwerken, onderzoek, lobbyen voor eeneffectiefEuropeescultuurbeleiden de jaarlijkse uitreiking van de ECF Princess Margriet Award.

Fonds GehandicaptensportBankrashof 31183 NP Amstelveenwww.fondsgehandicaptensport.nlIBAN: NL17 ABNA 0519 5308 96Lid VFI

Contact Monica van Harn06 - 12 74 10 [email protected]

Als één team achter de sporters met een handicapFonds Gehandicaptensport zet zich al jaren in voor de gehandicapten-sport in Nederland. Met één doel voor ogen: de achterstand van sport-participatie van sporters met een handicap wegnemen en zo de gehandi-captensport in Nederland verder in topconditie te brengen.

Fonds Gehandicaptensport heeft drie hoofdactiviteiten te weten: •hetwervenvan(financiële)mid- delen, • het beschikbaar stellen van subsi- dies aan sportorganisaties zonder winstoogmerk(t.b.v.hetfinancieren van sportevenementen, het aan- schaffenvanaangepastsport-en spelmateriaal en voor bouwtech-

nische aanpassingen van de sportlo-catie) en • het geven van voorlichting.

WELZIJN & CULTUUR 57

EUROPEAN CULTURAL FOUNDATION

FONDS GEHANDICAPTENSPORT

Vereniging De Hollandsche MolenZeeburgerdijk 1391095 AA Amsterdamwww.molens.nlIBAN: NL71 INGB 0000 1135 90Lid VFI

Contactpersoon M. de Vries-Koelman020 - 62 38 [email protected]

Dé molenvereniging van Nederland De Hollandsche Molen is dé molenvereniging van Nederland en zet zich in voor de beleving, bescherming en belangenbehartiging van molens in Nederland. Het doel van De Hollandsche Molen is het behoud van alle wind- en watermolens, waarbij centraal staat dat de molen van de hele samenleving is.

Beleef de molenDe Hollandsche Molen wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van molens. Dat kan op talrijke manieren. Door een onvergetelijk bezoek, een boek met foto’s en verhalen en een site met informatie over alle bestaande en verdwenen molens. De vereniging wil allerlei soorten ‘molenbeleving’ mogelijk maken en hier creatief en

vernieuwend in zijn. Zo organiseert zij al ruim 40 jaar de Nationale Molendag en heeft zij de Molenprijs ingesteld die jaarlijks wordt toegekend aan bijzonde-re molenprojecten.

Bescherm de molenMolens zijn onderdeel van onze waar-devolle geschiedenis. Van belang is de molens die we nog hebben goed te be-

schermen middels restauratie, beheer en onderhoud. Hierbij hoort ook het geven van adviezen aan het molenveld dat zich hier actief mee bezig houdt.

Belangenbehartiging van de molenDe Hollandsche Molen zet zich in als koepelorganisatie om de krachten binnen het molenveld te bundelen, ook richting de overheid

DE HOLLANDSCHE MOLEN

Vereniging Humanistisch VerbondPostbus 754901070 AL Amsterdamwww.humanistischverbond.nlIBAN: NL41 INGB 0000 0000 58Lid VFI

Contactpersoon De medewerkers van de stichting Steunfonds Humanisme020 - 52 19 [email protected]

Als je vindt dat de wereld wel wat humaner kan…

Met ons werk streven we een humane samenleving na die tot in de haarvaten tolerant, vol compassie en rechtvaardig is. We willen mensen stimuleren en inspireren de humanistische levensvisie te ontwikkelen, te delen met anderen en toe te passen in het dagelijks leven.

Het Humanistisch Verbond (HV) doet onderzoek, organiseert debatten en cursussen en biedt geestelijke be-geleiding aan mensen bij defensie, in gevangenissen en in zorginstel-lingen. Via de omroep HUMAN verzorgen we radio- en televisiepro-gramma’s. Het HV biedt diensten aan bij huwelijk en uitvaart. En in het onderwijs zorgen we voor lessen

levensbeschouwing, burgerschap en mensenrechten.

De vereniging Humanistisch Verbond is het informatie- en dienstencentrum, het ontmoetingsplein van het huma-nisme en heeft ruim 13.000 leden. We verenigen mensen die zich humanist voelen en we zetten ons in voor mens-waardigheid, voor vrije meningsuiting,

gelijke behandeling van iedereen en voor het recht op zelfbeschikking zoals het recht op euthanasie.

Onze werkstichting Steunfonds Humanisme kan ook optreden als executeur; het is sinds 1957 gespeci-aliseerd in het, op persoonlijke wijze, zorgvuldig afwikkelen van nalaten-schappen

Vereniging HumanitasPostbus 711000 AB Amsterdamwww.humanitas.nlIBAN: NL58 INGB 0000 2940 50Lid VFI

Contact Vivian Rinat020 - 52 31 [email protected]

Humanitas is er voor iedereenHumanitas is er voor mensen die met behulp van een vrijwilliger op eigen kracht iets willen veranderen aan hun situatie. Jaarlijks bieden 13.800 goed getrainde vrijwilligers steun op maat aan ruim 52.400 deelnemers. Humanitas werkt kleinschalig en persoonlijk. De contacten zijn van mens tot mens en worden lokaal georganiseerd.

Onze vrijwilligers zijn het hart van de organisatie. Zij helpen mensen weer op weg. Elke vrijwilliger krijgt een opleiding, zodat we als Humanitas professionele ondersteuning op maat kunnen bieden. Deze steun bieden wij binnen zes verschillende thema’s: • Eenzaamheid: sociale contacten leggen en onderhouden.

• Verlies: omgaan met rouw, echt- scheiding of andere vormen van verlies. • Opvoeden: over ouderschap. •Opgroeien:eenfijnejeugdhebben. • Detentie: leven tijdens en na gevan- genschap. • Thuisadministratie: organisatie van financiëlezaken.

58 WELZIJN & CULTUUR

VERENIGING HUMANISTISCH VERBOND

VERENIGING HUMANITAS

Jantje BetonPostbus 85233508 AE Utrechtwww.jantjebeton.nlIBAN: NL59 INGB 0000 0001 22Lid VFI

Contactpersoon Mevr. S. Hillebrand030 - 24 47 [email protected]

Haal het kind naar buitenBuitenspelen is leuk én essentieel voor de gezonde ontwikkeling van kin-deren. Jammer genoeg is vrij buitenspelen en bewegen niet vanzelfspre-kend voor elk kind. Vaak is er geen geschikte speelruimte, is de speelplek slecht bereikbaar of niet uitdagend genoeg. Daarom ondersteunt Jantje Beton kinderen om hun eigen buurt leuker te maken. Want als het buiten leuk is, blijven kinderen niet binnen.

Samen met kinderen zorgt Jantje Beton voor avontuurlijke speelbuurten met kindvriendelijke routes, gezonde schoolpleinen en uitdagende speel-plekken. Zij stimuleert gemeenten en professionals om dat op andere plaat-sen in het land ook te doen en vooral: om kinderen daar bij te betrekken!

Daarnaast organiseert Jantje Beton elk jaar de Jantje Beton Loterij en Collecte voor scholen en jeugdclubs, waarmee kinderen zelf geld kunnen ophalen voor het vergroten van het buitenspeel- plezier in hun buurt.

JANTJE BETON

Nationaal Fonds KinderhulpPostbus 21307210 AC Deventerwww.kinderhulp.nlIBAN: NL35 RABO 0707 0707 40Lid VFI

Contact Dhr. J.W.A. Wezendonk0570 - 61 18 [email protected]

Maakt geluk mogelijkLid zijn van een sportclub, een tweedehands fiets, of een Sinterklaas-cadeautje. Voor de kinderen die in ons land opgroeien in armoede, is dit niet zo vanzelfsprekend. Zij staan buitenspel en kunnen niet meedoen met leeftijdsgenoten. Nationaal Fonds Kinderhulp vindt dat alle kinderen recht hebben op geluk en een mooie toekomst.

Bijna 400.000 kinderen in Nederland groeien op in armoede. Zij wonen in pleeggezinnen, instellingen of achter-standsgezinnen. Geld voor de zaken die belangrijk zijn voor de ontwikkeling of ontspanning van een kind is er meestal niet. Deze groep kinderen heeft al genoeg ellende meegemaakt. Zij zitten niet op voetbal, gaan nooit op vakantie en hebben soms niets

eenseeneigenfiets.NationaalFondsKinderhulp zet zich in voor deze kin-deren. Kinderen met minder kansen, die het net zo goed verdienen om erbijtehoren.Metkleinefinanciëlebijdragen draagt Kinderhulp bij aan geluk!

Stichting Kinderpostzegels NederlandSchipholweg 972316 XA Leidenwww.kinderpostzegels.nlIBAN: NL45 INGB 0000 0496 50Lid VFI

Contactpersoon Jacco van Duin071 52 59 [email protected]

Laat kinderen lerenKinderpostzegels is een kinderhulporganisatie, ons motto is ‘voor kin-deren door kinderen’. We geloven in de kracht van elk kind. We zetten ons in voor de bescherming en ontwikkeling van kwetsbare kinderen in Nederland en het buitenland. Zodat ze een betere kans hebben op een goede toekomst.

Mensen kennen ons van de jaarlijkse Kinderpostzegelactie waarbij ruim 200.000 kinderen huis-aan-huis kin-derpostzegels, kaarten en pleisters verkopen. Met deze opbrengst en het geld dat we ontvangen van onze donateurs, loterijen en vermogens-fondsen steunen we honderden projecten voor kwetsbare kinderen.

We willen dat kinderen de kans krijgen om zich te ontwikkelen en dat ze vertrouwen in zichzelf hebben. Zo steunen we in Nederland bijles voor kinderen die niet mee kunnen komen en projecten tegen kindermis-handeling. In het buitenland bouwen we scholen als er geen school in de buurt is. Ook overtuigen we ouders,

leerkrachten en werkgevers dat kin-deren naar school moeten gaan en dat het niet goed is als kinderen wer-ken. We kunnen dit niet alleen doen. Samen met onze partners, donateurs en vooral de leerlingen van groep 7 en 8 laten we kinderen leren.

Stichting Johan Cruyff FoundationOlympisch Stadion 51076 DE Amsterdamwww.cruyff-foundation.orgIBAN: NL95 INGB 0000 0014 14Lid VFI

Contact Esther Bilgic020 - 30 57 [email protected]

De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd in bewegingDe Cruyff Foundation brengt jeugd in beweging waardoor ze samen kunnen spelen en groeien in hun ontwikkeling. Kinderen bewegen steeds minder en hebben hiervoor te weinig tijd, ruimte en aandacht. Door sport worden ze fitter, leren ze met elkaar omgaan en ontwikkelen zichzelf. En iedereen kan meedoen, ook gehandicapte kinderen.

DeCruyffFoundationbrengtjeugdinbeweging door sportprojecten voor kinderen met een handicap te onder-steunen,financieeleninnaturametmateriaal. Ook realiseert zij voor deze doelgroepdespecialeCruyffCourtsdie zijn aangepast aan de wensen en behoeften van de doelgroep.

Daarnaast legt de Foundation voor jeugd die wel een extra steuntje in de rugkangebruiken,CruyffCourtsaanin wijken waar weinig mogelijkheden zijn om te sporten en te spelen.

EenderdepijlervandeCruyffFoun-dation is Schoolplein14, een project

dat kinderen op school aanzet om meer te bewegen.

Tot slot organiseert de Foundation tal van sportevenementen voor de jeugd.

JOHAN CRUYFF FOUNDATION

WELZIJN & CULTUUR 59

NATIONAAL FONDS KINDERHULP

STICHTING KINDERPOSTZEGELS NEDERLAND

KNGF GeleidehondenPostbus 5441180 AM Amstelveenwww.geleidehond.nlIBAN: NL81 INGB 0000 2754 00Lid VFI

Contact Patricia Elings020 - 49 69 [email protected]

Een geleidehond: vriendschap die ergens toe leidt!Met speciaal getrainde honden helpt KNGF Geleidehonden volwassenen en kinderen met een handicap of serieuze zorgvraag om het maximale uit hun leven te halen. Sinds 1935 leidden zij duizenden geleidehonden op voor blinde en zeer slechtziende mensen. Tegenwoordig richten zij zich ook op honden voor mensen met andere beperkingen.

KNGF Geleidehonden werkt met passie aan het bevorderen van de zelfstandigheid en vrijheid van men-sen met een handicap of beperking. Wij zijn uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van honden met een zorgfunctie. Naast blindengeleidehon-den trainen wij ook assistentiehonden voor mensen met een fysieke be-perking, autismegeleidehonden voor

kinderen met autisme en buddyhon-den die (oud-) geüniformeerden met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) helpen hun levenskwaliteit te verbeteren. Onze ‘honden met een missie’ staan voor levensgeluk: ze voorkomen eenzaamheid, stimuleren mobiliteit en bieden meer kwaliteit van leven. Naast

het trainen van de honden richten we ons op belangenbehartiging en werken wij aan onderzoek en innovatie ter ontwikkeling van onze diensten. Voor ons werk zijn we afhankelijk van giften en nalatenschappen. Met uw steun kunnen wij mensen met een beperking een gelukkiger, zelfstandiger en vrijer leven bieden.

Leger des HeilsPostbus 30061300EHAlmere  www.legerdesheils.nlIBAN: NL72 RABO 0707 0701 71Lid VFI

Contactpersoon Dhr. W.H.M. van Heugten036 - 53 98 [email protected]

Voor mensen zonder helper

Het Leger des Heils is er voor mensen zonder helper. Het maakt niet uit welke achtergrond of levensovertuiging zij hebben. Iedereen kan een beroep doen op het Leger des Heils. Het Leger des Heils gelooft in kansen voor iedereen. Omdat iedereen ertoe doet.

Zorg en welzijnJaarlijks helpen we 35.000 mensen met professionele zorg en begeleiding. We zijn actief op vele terreinen zoals maatschappelijke opvang, verslavings-zorg, ouderen- en gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg, reclassering en bieden ook ambulante hulpverlening. Onder het label 50|50 bieden we werk en kansen.

Geloof en zingevingHet Leger des Heils heeft kerken op vijftig plaatsen in Nederland, korpsen genoemd. Behalve samenkomsten op zondagzijneractiviteitenzoalskoffie-ochtenden, maaltijdprojecten, adviesba-lies en tweedehands kledingwinkels.OntwikkelingswerkVanuit Nederland worden verschillen-de projecten in ontwikkelingslanden

ondersteund. We werken hierbij samen met collega’s ter plaatse.KledinginzamelingOp meer dan 2000 plekken in Nederland wordt jaarlijks zo’n 23 miljoen kilo kleding en textiel ingezameld. Kleding wordt hergebruikt of verkocht en gereserveerd voor noodhulp bij rampen. Met de op-brengst van de kleding worden projecten vanhetLegerdesHeilsgefinancierd.

®

Make-A-Wish NederlandPostbus 20163440 DA Woerdenwww.makeawishnederland.orgIBAN: NL48 RABO 0366 0212 22Lid VFI

Contact Dhr. J. van der Hout0348 - 75 48 [email protected]

Rinke (4 jaar): “Op mijn boerenklompen voelde ik me een échte prinses!”Ieder kind wil kind zijn. Ook kinderen met een levensbedreigende ziekte. Make-A-Wish Nederland haalt deze kinderen uit de zorgen en laat ze door het vervullen van hun liefste wens weer kind zijn en geen patiënt. Dit geeft deze kinderen, maar ook het hele gezin, kracht en energie voor de toekomst.

We zijn ervan overtuigd dat ieder kind, kind wil zijn. Kinderen met een levens-bedreigende ziekte hebben veelal een leven dat bestaat uit angst, zorgen en ziekenhuisbehandelingen. Bij deze kinderen krijgt vooral het ‘ziek zijn’ de aandacht. Door het ‘patiënt zijn’ wordt het ‘kind zijn’ en daarmee het geloof in de eigen kracht vaak onbewust door de omgeving beperkt.

Wij geloven dat als je deze kinderen uit de zorgen haalt en laat ervaren hoe het is om weer kind te zijn, je hun eigen kracht aanwakkert. Je laat hen ervaren hoe sterk ze zijn. Zo geef je het kind, maar ook het hele gezin, kracht en energie voor hun toekomst.

60 WELZIJN & CULTUUR

KNGF GELEIDEHONDEN

LEGER DES HEILS

MAKE-A-WISH NEDERLAND

Mama CashPostbus 156861001 ND Amsterdamwww.mamacash.nlIBAN: NL58 INGB 0000 0005 28Lid VFI

Contactpersoon Amanda Gigler020 - 515 [email protected]

Investeren in vrouwenrechten

Mama Cash – opgericht in 1983 – is het oudste internationale vrouwen-fonds ter wereld. Dit fonds streeft naar een wereld waar vrouwen, meiden en transgenders volwaardig en gelijkwaardig deel kunnen nemen aan de maatschappij waarin zij leven en vrij zijn van geweld en onrecht.

Mama Cash verstrekt - zowel in Ne-derland als internationaal - subsidies aan organisaties die zich inzetten voor een betere positie van vrouwen, meiden en transgenders, en het waarborgen van hun rechten. We steunen voornamelijk groepen die zijn opgericht (en worden geleid) door mensen die zelf te maken hebben met uitsluiting en discriminatie. Het gaat bij-

voorbeeld om vrouwen met een handi-cap, vrouwen uit etnische of religieuze minderheden, transgenders, vrouwen met HIV/aids, lesbiennes en biseksuele vrouwen, sekswerkers, inheemse, mi-granten- en vluchtelingenvrouwen en vrouwen zonder verblijfsvergunning.

Mama Cash geeft ook subsidies aan lokale en regionale vrouwenfondsen,

waarmee zij startende en gevestigde vrouwen- en meidengroepen in hun land kunnen ondersteunen. En we stimuleren samenwerking tussen vrouwen- en meidengroepen zodat zij van elkaar kunnen leren en geza-menlijk kunnen bouwen aan sociale rechtvaardigheids- en mensenrech-tenbewegingen.

MauritshuisPostbus 5362501 CM Den Haagwww.mauritshuis.nlIBAN: NL02 ABNA 0516 4251 29

Contact Boudewijn Koopmans070 - 30 23 [email protected]

Welkom in een gastvrij huis

Het Mauritshuis staat al ruim 350 jaar aan de Haagse Hofvijver. In 1822 werd het Mauritshuis een museum en huisvest sindsdien de van oor-sprong koninklijke collectie. Met uw hulp blijven wij in staat onze wereld-beroemde collectie te onderhouden en uit te breiden.

In het Mauritshuis hangt het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Meesterwerken als het ‘Meisje met de parel’ van Vermeer zijn te zien in de intieme museum-zalen van het zeventiende-eeuwse monument. Ruim 250 topstukken hebben hun plaats in het klassieke interieur dat door de zijden wand-bespanning en fonkelende kroon-

luchters de sfeer van een woonhuis ademt. In juni 2014 is het Mauritshuis heropend na een grondige renovatie en uitbreiding. Onze wereldberoemde collectie is nu weer zichtbaar in een gebouw van internationale allure. Wilt u bijdragen aan de doelstellingen van het Mauritshuis én tegelijkertijd invulling geven aan uw eigen passie?

Dan is een Mauritshuis Fonds op Naam wellicht iets voor u. Uw steun is van harte welkom! Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Stichting Nationaal Muziekinstrumenten FondsPostbus 119121001 GX Amsterdamwww.muziekinstrumentenfonds.nlIBAN: NL58 ABNA 0555 0286 66Lid VFI

Contact drs. M.T.L. Schopman020 - 62 21 [email protected]

Help muzikaal talent aan een hoogwaardig instrumentOm als musicus de top te bereiken is een uitzonderlijk talent alleen niet genoeg. Het is de combinatie van natuurlijke begaafdheid van de musicus en een inspirerend en uitdagend muziekinstrument die bepalend is voor de kwaliteit van het spel.

Door de steeds stijgende prijzen van muziekinstrumenten wordt het musici en muziekstudenten in toenemende mate onmogelijk gemaakt te spelen op een instrument dat bij hen past en waarmee ze hun talenten optimaal kunnen ontwik-kelen. Daarom geeft het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) muziekinstrumenten in bruikleen aan

professionele musici en hen die dat willen worden. De stijgende prijzen van muziekinstru-menten gelden uiteraard niet alleen voor musici, maar ook voor het NMF zelf. Aangezien een steeds groeiende groep musici noodgedwongen een beroep doet op het NMF, heeft het ook geld nodig. Veel geld, zodat de

wachtlijst van tientallen musici kan worden verkleind en de gemiddelde wachttijd verkort. Want een musicus presteert pas optimaal met het beste instrument - en daar heeft niet alleen de musicus, maar ook ú als luisteraar voordeel van!

WELZIJN & CULTUUR 61

MAMA CASH

MAURITSHUIS

NATIONAAL MUZIEKINSTRUMENTEN FONDS

Stichting Het Nederlands OpenluchtmuseumPostbus 6496800 AP Arnhemwww.openluchtmuseum.nlIBAN: NL92 INGB 0662 1786 61

Contact Carolien Verheijde026 - 35 76 [email protected]

Het Nederlands Openluchtmuseum verbindt generatiesHet Nederlands Openluchtmuseum overbrugt generaties. Een unieke locatie waar Nederlands cultureel erfgoed voor toekomstige generaties behouden blijft; in gebouwen, voorwerpen, levendige presentaties en bijzondere verhalen. Bezoekers van jong tot oud ervaren hoe het dagelijks leven vanaf 1650 tot het heden zich heeft ontwikkeld.

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is al 100 jaar een nationaal museum over de cultuur van het dagelijks leven in Nederland. De ge-schiedenis wordt er tot leven gebracht op een landgoed van 44 hectare, met 90 historische gebouwen en 200.000 collectievoorwerpen. Vanaf 2017 ver-binden we bovendien de geschiedenis van gewone mensen met de grote

geschiedenis van Nederland: hoe ziet het dagelijks leven er uit in de tijd van de VOC, Michiel de Ruyter en de Eerste Wereldoorlog? De geschiedenis van Nederland samengevat in vijftig ‘vensters’ in de Canon van Nederland. Levende geschiedenis raakt mensen. Het verbindt heden en verleden. Het leidt tot verwondering, begrip,

verbazing en respect voor hoe eerdere generaties - in zowel mooie als moeilijke tijden – in Nederland hebben gewoond en gewerkt. Het de-len van kennis en ervaringen verbindt generaties, en inspireert kinderen van nu voor de toekomst. Helpt u het Nederlands Openluchtmuseum mee om dit mogelijk te maken?

62 WELZIJN & CULTUUR

HET NEDERLANDS OPENLUCHTMUSEUM

Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC)Rijksstraatweg 1746573 DG Beek-Ubbergenwww.nederlandweermooi.nlIBAN: NL49 INGB 0001 5658 82

Contact Drs. Valentijn te Plate024 - 68 42 294 / 06 - 21 24 69 [email protected]

Nederland weer mooi makenDe Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) wil agrarische cultuur-geschiedenis zichtbaar houden. Daarnaast ijvert zij voor een rijk gescha-keerd cultuurlandschap in heel Nederland, nadrukkelijk ook in de bebouw-de omgeving. Een landschap van deze tijd, met respect voor het verleden en voor de mensen die daar nu werken, wonen en recreëren.

De VNC wil Nederland weer mooi maken… En dan vooral ons agrarisch cultuurlandschap; het boerenland. Nu veel prikkeldraad en vrij leven-loos. Dat kan beter: door aanleg en aanplant van heggen, houtwallen, elzensingels etc. en sloten met natuurlijke oevers, ontstaat een groen-blauw ‘wegennetwerk’ voor de natuur. De VNC heeft daarvoor

een Deltaplan voor het landschap geschreven. Naast de aandacht die het landschap krijgt, wil de VNC nadrukkelijk ook de bebouwde omgeving groener maken. Daar is het project ‘Natuur in de straat’ voor gestart. Want eigenlijk is het stedelijk landschap ons meest intensief ingerichte cultuurlandschap.

Het is van belang juist daar waar de meeste mensen wonen, werken en studeren het contact met de natuur zo laagdrempelig mogelijk te maken.

VERENIGING NEDERLANDS CULTUURLANDSCHAP

NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind)Wibautstraat 212-2141091 GS Amsterdamwww.nsgk.nlIBAN: NL76 RABO 0334 4334 44Lid VFI

Contact Dennis Oosterveld020 - 67 91 [email protected]

Vanzelfsprekend samen levenNSGK streeft naar een samenleving waarin mensen met en zonder han-dicap vanzelfsprekend samen leven. Waar kinderen met een handicap kunnen meespelen en nooit meer aan de zijlijn staan. Waar ze hun talen-ten kunnen ontwikkelen en kunnen opgroeien tot zo zelfstandig mogelijke volwassenen.

In Nederland staan kinderen en jongeren met een handicap vaak aan de zijlijn. Veel kinderen gaan niet naar school of naar aparte scholen. De speeltuin in de buurt is voor hen vaak niet toegankelijk, evenmin als de sportclub, de toneelvereniging en zelfs het openbaar vervoer. Een goede opleiding volgen is lastig, een baan vinden al helemaal.

Met steun van donateurs en vrijwil-ligers helpt NSGK om speeltuinen toegankelijk te maken, zodat kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen. We helpen kinderen sporten en bewegen, liefst samen met niet-gehandicapte leeftijdgenootjes. Wij steunen kleinschalige woongroe-pen waar jongeren zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen, midden in

de samenleving en met zorg op maat. We zorgen ervoor dat kinderen met een handicap niet thuis zitten maar naar school kunnen, liefst naar een reguliere school. Dat ze werkervaring kunnen opdoen. En dat ze niet als zielig worden weggezet – want dat is voor hen vaak nog de grootste drempel.

NSGK (NEDERLANDSE STICHTING VOOR HET GEHANDICAPTE KIND)

Nationaal OuderenfondsRegulierenring 2D3981 LB Bunnikwww.ouderenfonds.nlIBAN: NL36 INGB 0000 2505 05Lid VFI

Contact Peter Nicolasen030 - 65 67 [email protected]

Helpt ouderen in NederlandWist u dat 200.000 ouderen in Nederland extreem eenzaam zijn? Zij krijgen maar één keer per maand bezoek. Het Nationaal Ouderenfonds helpt zoveel mogelijk van deze ouderen. Met onze activiteiten en projecten bevorderen wij de sociale contacten en zorgen dat ouderen langer zelf-standig blijven.

Met de BoodschappenPlusBus die in-middels in 70 plaatsen in Nederland rijdt, doen ouderen samen bood-schappen of maken een uitstapje. Het Ouderenfonds organiseert allerlei activiteiten voor ouderen, zoals strand-uitjes, kerstdiners en culturele uitjes. Joke van Steenderen ging via de BoodschappenPlusBus mee naar

het strand. “Toen ik hoorde van het stranduitje en dat alles dan ook voor je geregeld wordt, ben ik meegegaan. Anders heb ik te weinig energie om zoiets te ondernemen. Wat was dat heerlijk met die zeelucht! Ik heb het zo gezellig gehad.” Naast deze uitjes heeft het Ouderenfonds verschillende pro-

jecten om het sociale netwerk van ouderen te versterken. Zo voetballen ouderen bij eredivisieclubs met het project Oldstars of breien ze bij één van de vele breiclubs. Voor hulp en vragen kunnen ouderen terecht bij de OuderenOmbudsman. Om ouderen deze mogelijkheden te blijven bieden zijn we afhankelijk van mensen als u. Helpt u mee?

Prins Bernhard CultuurfondsPostbus 197501000 GT Amsterdamwww.cultuurfonds.nlIBAN: NL32 INGB 0000 3333 18Lid VFI

Contactpersoon M. Tummers020 - 52 06 [email protected]

De Kunst van het gevenCultuur, natuur of wetenschap steunen? Dat kan via het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Cultuurfonds adviseert u graag over schenken en nala-ten. Om zo te komen tot een passende invulling van uw geefwensen. Door zijn brede werkterrein en netwerk van deskundigen is het Cultuurfonds als geen ander in staat de weg te vinden naar projecten en talenten die financiële steun verdienen.

Het Cultuurfonds is een van de grootste particuliere cultuurfondsen in Nederland en actief op zes werk- terreinen: Beeldende kunst, Geschie-denis & Letteren, Monumentenzorg, Muziek, Theater en Natuur. Jaarlijks krijgen ruim 3.500 projecten en per-soneneenfinanciëlestimulansvanhet Cultuurfonds.

U kunt via het Cultuurfonds cultuur, natuur en wetenschap op vele ma-nieren ondersteunen, bijvoorbeeld als donateur, door een schenking bij leven, nalatenschap, of het instellen van een CultuurFonds op Naam. HetCultuurfondsiseenfinancieelsolide en betrouwbare partner die, met de culturele ANBI-status en het

CBF-keurmerk, op basis van decen-nialange ervaring in staat is om giften doelmatigenefficiënttebesteden.Het Cultuurfonds is vrijgesteld van schenkings- en erfbelasting.

STICHTING

Stichting OpkikkerKerkstraat 921354 AC Almerewww.opkikker.nlIBAN: NL44 RABO 0157 1826 22

Contact Dhr. R.F.J. Sliphorst036 - 53 86 [email protected]

Een Opkikker voor het héle gezin!

Stichting Opkikker verzorgt Opkikkerdagen voor gezinnen met een lang-durig ziek kind, zodat na veel vervelende dagen de leuke dagen toch nèt iets langer duren!

Gezinnen met een langdurig ziek kind in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar, worden aangemeld via de artsen en pedagogisch medewerkers vanuit de 80 ziekenhuizen waar wij mee samen-werken. Elke Opkikkerdag is uniek en alles (immaterieel) kan. Ieder gezin beleeft een programma, vol met activiteiten,

dat past bij de hobby’s en interesses van de gezinsleden. De stichting is sinds 1995 volle-dig zelfstandig en afhankelijk van donaties, giften, sponsoring, zakelijk en particulier initiatief. Persoonlijke aandacht voor de gezinnen, werken met vrijwilligers en kostenbeheersing blijven speerpunten voor de stichting.

STICHTING OPKIKKER

WELZIJN & CULTUUR 63

NATIONAAL OUDERENFONDS

PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

De Regenboog GroepPostbus 108871001 EW Amsterdam www.deregenboog.orgIBAN: NL21 INGB 0000 0080 81Lid VFI

Contactpersoon Mevr. Fré Meijer020 - 53 17 [email protected]

Mensen onder elkaar

De Regenboog Groep zet zich in voor de meest kwetsbare mensen in Amsterdam. Mensen die door dakloosheid, psychiatrische klachten, drank- en druggebruik, financiële nood of andere persoonlijke problemen steun nodig hebben, kunnen bij ons terecht.

Dagelijks komen zo’n 600 dak- en thuislozen in onze negen inloop-huizen.Eenwarmemaaltijd,koffie,maar ook een douche en schone kleding staan hen ter beschikking. Ook kunnen ze terecht bij onze maat-schappelijk werkers of meedoen aan werk- en activeringsprojecten.

Onze 850 vrijwilligers zetten zich in voormensenmetfinanciëleproble-men, vereenzaamde mensen of men-sen met drugsproblemen. Voorop staat de zelfredzaamheid van onze klanten: zelf leren vissen in plaats van een vis te geven.

Vereniging RembrandtDenneweg 1242514 CL Den Haagwww.verenigingrembrandt.nlIBAN: NL06 ABNA 0213 3993 85Lid VFI

Contact Leonie Pels Rijcken070 - 42 71 [email protected]

Maak deel uit van kunst in NederlandEen openbare kunstcollectie in Nederland op wereldniveau, dat is onze ambitie. Want een rijk en breed toegankelijk kunstbezit draagt bij aan een betere samenleving. Daarom verleent de Vereniging Rembrandt financiële steun bij aankopen van belangrijke kunstwerken. In 2013 heeft de vereni-ging € 3 miljoen aan steun verleend.

Met ruim 11.000 leden steunt de Vereniging Rembrandt al ruim 130 jaar museafinancieelbijhetaankopenvankunstwerken. De Vereniging Rembrandt richt zich op alle vormen van kunst. Welke aankopen worden gesteund, bepaalt het bestuur van de vereniging, dat is samengesteld uit kunsthistorici uit de museale en universitaire wereld en particuliere kunstkenners.

Bijdragen aan kunst in Nederland kan via een lidmaatschap, een schenking of een testamentaire bepaling. Als dank ontvangt u o.a. de Rembrandt-kaart, voor gratis toegang tot 125 kunstmusea. U kunt uw schenking oormerken: deze wordt dan aan een door u bepaald verzamelgebied bin-nen de vereniging besteed. De meest persoonlijke manier van schenken is

het oprichten van een Fonds op Naam, waarvan u de naam en doelstelling bepaalt. De Vereniging Rembrandt is een onafhankelijke organisatie met het CBF-keurmerk voor goede doelen en is als culturele instelling met ANBI-status vrijgesteld van schenk- en erfbelasting.

Stichting Het Rijksmuseum FondsPostbus 748881070 DN Amsterdamwww.rijksmuseum.nlIBAN: NL22 ABNA 0560 0207 40

Contact Jorien Huisman020 - 67 47 [email protected]

Zorg voor het nationaal cultureel erfgoed!Het Rijksmuseum is het museum van Nederland! In 80 zalen toont het museum 8 eeuwen Nederlandse kunst en geschiedenis in 8.000 voor-werpen. Jaarlijks genieten miljoenen bezoekers van de wereldberoemde collectie van het Rijksmuseum, die sinds de heropening in 2013 mooier dan ooit wordt getoond in het vernieuwde hoofdgebouw.

Naast het behoud van deze prach-tige collectie zijn wetenschappelijk onderzoek, aankopen, restauraties en educatie onmisbaar voor het in optimale staat houden van de Rijks-collectie. Om dit te realiseren is het Rijksmuseum afhankelijk van steun. Elke schenking aan het Rijksmuseum is daarom zeer welkom.

Een van de wensen van het Rijksmuseum is om alle kinderen de Nachtwacht te laten zien voor hun 12de levensjaar. Help ons deze wens in vervulling te laten gaan!

Alle schenkingen worden beheerd door Stichting het Rijksmuseum Fonds, de steunstichting van het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum Fonds verwelkomt iedereen van harte die zich wil aan-sluiten bij een mooie Nederlandse traditie. Voor vragen kunt u telefo-nisch contact opnemen.

64 WELZIJN & CULTUUR

DE REGENBOOG GROEP

VERENIGING REMBRANDT

RIJKSMUSEUM

Stichting KansfondsPostbus 1561200 AD Hilversumwww.kansfonds.nlIBAN: NL20 INGB 0660 9712 40

Contact Stefanie Lap035 - 62 61 [email protected]

Duurzame oplossingen voor kwetsbare mensen in NederlandKansfonds maakt zich sterk voor kwetsbare mensen in Nederland en op kleine schaal in het Caribische deel van ons Koninkrijk en in Suriname. Kansfonds gelooft in een rechtvaardige wereld. Een wereld waarin ieder-een een kans verdient en mensen omzien naar elkaar.

Kansfonds, voorheen Stichting Katho-lieke Noden (Skanfonds), is in 1957 opgericht. Elk jaar ontvangen wij zo’n1300verzoekenomfinanciëlesteun van initiatieven die de zelfred-zaamheid van kwetsbare mensen vergroten. Afgelopen jaar hebben wij er 539 kunnen honoreren. Dit zijn voornamelijk kleinschalige

initiatieven. Dicht bij huis uitgedacht. Opgezet door bevlogen mensen. Waarbij mensen elkaar aanspreken op hun eigen kracht. En burgers zich vrijwillig inzetten voor de ander. Wij hechten groot belang aan een goed, eerlijk en verantwoord donatiebeleid. Gehonoreerde projecten hebben onze toetsing doorstaan en leggen

alleeenfinanciële,envaakookeeninhoudelijke, verantwoording af. Kansfonds biedt particulieren en stichtingen maatwerk om via giften, fondsen op naam, nalatenschappen en andere geefstructuren gericht een bijdrage te leveren aan duurzame oplossingen voor kwetsbare mensen.

Fonds SlachtofferhulpPostbus 931662509 AD Den Haagwww.fondsslachtofferhulp.nlIBAN: NL60 INGB 0000 0067 00Lid VFI

Contactpersoon Mevr. K. Snel070 - 36 35 [email protected]

Worden wie je wasHet Fonds Slachtofferhulp is een onafhankelijke maatschappelijke organisatie voor slachtoffers van misdrijven, ongevallen en rampen. De hulp aan slacht-offers moet worden verbeterd en doorontwikkeld. Wij investeren alleen daar waar het echt bijdraagt aan de verbetering van de positie van slachtoffers en waar andere financiers, zoals de overheid, dat niet doen.

Een traumatische ervaring kan een leven ontwrichten. Waar je eerst geen moeite had met lichamelijk contact, kan dit na een verkrachting opeens een groot probleem zijn. Waar je eerst zorgeloos door de stad liep, durf je na een gewelddadige beroving niet eens de straat meer op. En na een ongeluk stap je niet meer met plezier in de auto. Iemand die zoiets heeft meege-

maakt, streeft ernaar het leven terug te krijgen zoals voordat het gebeurde. Te worden wie je was.

Wijfinanciereninnovatieveprojectengericht op verbetering van toegang, kwaliteit en maatwerk van de hulp-verlening. Ook organiseren we eigen activiteiten, zoals onderzoek, www.slachtofferwijzer.nlennoodhulp.

Om onze ambities waar te maken is belangenbehartiging van groot belang: op papier is veel goed geregeld, nu de praktijk nog.

Al onze inspanningen zijn gericht op hoop, veerkracht en empowerment vanhetslachtoffer.Steunhierbijishard nodig - mogen we op u rekenen?

WELZIJN & CULTUUR 65

KANSFONDS (VOORHEEN SKANFONDS)

FONDS SLACHTOFFERHULP

Ronald McDonald Kinderfonds Stationsplein 13818 LE Amersfoortwww.kinderfonds.nl IBAN: NL61 RABO 0393 2000 00Lid VFI

ContactMarinka Lith088 - 22 19 [email protected]

Een ziek kind kan niet zonder zijn oudersAls je ziek bent, wil je als kind je ouders het liefst zo dicht mogelijk bij je hebben. Daarom heeft het Ronald McDonald Kinderfonds vijftien logeer-huizen voor ouders en broertjes en zusjes vlakbij het ziekenhuis (Ronald McDonald Huizen), negen huiskamers in het ziekenhuis (Ronald McDonald Huiskamers), drie aangepaste vakantieverblijven (Ronald McDonald Va-kantiehuizen) en een uniek sportcentrum voor kinderen met een handicap (Ronald McDonald Centre).

Het Ronald McDonald Kinderfonds zorgt er al 32 jaar voor dat zieke kinderen en hun familie dichtbij elkaar kunnen zijn. Het is een veilig idee voor zieke kinderen dat mama en papa altijdindebuurtzijnvooreenknuffelof een nachtzoen.

Het Ronald McDonald Kinderfonds krijgt geen subsidie van de overheid en is afhankelijk van vrijwilligers (1.600 in totaal), sponsoren en donateurs.

RONALD MCDONALD KINDERFONDS

Veilig Verkeer NederlandPostbus 663800 AB Amersfoortwww.vvn.nlIBAN: NL17 INGB 0000 2407 59Lid VFI

Contact Cyril Crutz088 - 42 58 [email protected]

Iedereen veilig over straatKwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen en senioren, voetgangers en fietsers, verdienen onze speciale aandacht. VVN-vrijwilligers organi-seren op scholen of in hun eigen buurt projecten gericht op educatie, voorlichting en gedragsbeïnvloeding. Door deze vele contactmomenten weet VVN wat er leeft op straat!

Enkele bekende activiteiten zijn: VVN verkeersouders, VVN verkeersbriga-diers, VVN verkeersexamen, dode hoek project, 30 km-acties, senioren opfriscursussen, scootmobiel trainin-gen, etc. Jaarlijks terugkerende campagnes zijn o.a. De scholen zijn weer begonnen, BOBendefietsverlichtingscampag-

ne. Daarnaast inventariseert VVN verkeersonveilige situaties via het Meldpunt veilig verkeer en helpen we melders op weg om zelf in actie te komen in hun buurt.

66 WELZIJN & CULTUUR

VEILIG VERKEER NEDERLAND

Stichting De Upside van DownLoolaan 477314 AE Apeldoornwww.deupsidevandown.nlIBAN: NL55 INGB 0005 0890 08Lid VFI

Contact Linda Germs06 - 22 98 29 [email protected]

Stichting De Upside van Down zet zich in voor een realistisch beeld van Downsyndroom.

Door de positieve kant van Downsyndroom centraal te stellen, streeft de stichting naar meer begrip voor, acceptatie van en bewustwording rondom Downsyndroom in de maatschappij.

Onze activiteiten lopen uiteen van fotoboek De Upside van Down dat is toegestuurd aan gynaecologen en verloskundigen tot een openluch-texpositie, cd en luisterboek. Wij organiseren regelmatig evenementen waarbij we mensen met en zonder down met elkaar in contact brengen en de maatschappij informeren over de mogelijkheden die er zijn als je

(een kind met) Downsyndroom hebt. In de planning zitten op korte termijn een spraakmakend magazine dat een kijkje geeft in een leven met Down en materialen die ouders kunnen gebrui-ken bij ‘de eerste keer naar school met Down’. Tenslotte vinden zowel pers als opinieleiders ons steeds vaker om

informatie in te winnen over de kwali-teit van leven met Downsyndroom.

STICHTING DE UPSIDE VAN DOWN

Fonds verstandelijk gehandicaptenPostbus 163980 CA Bunnikwww.fondsverstandelijkgehandicapten.nlIBAN: NL48 INGB 0001 1222 22Lid VFI

Contact Sylvia Wormgoor030 - 23 63 [email protected]

Fonds verstandelijk gehandicapten vergroot hun wereld!Fonds verstandelijk gehandicapten vergroot de wereld van mensen met een verstandelijke beperking. Het fonds maakt activiteiten mogelijk die bijdragen aan hun zelfstandigheid en die hen in staat stellen te doen wat zij belangrijk vinden. Ook helpt het fonds bij het ontwikkelen van hun kwaliteiten en talenten.

De dingen doen die je leuk vindt, bijvoorbeeld zingen, schilderen of sporten. Dingen ondernemen met je familie en vrienden en nieuwe erva-ringen op doen. Dit maakt het leven leefbaar en kleurrijk. Het vergroot je wereld en helpt sociaal isolement te voorkomen. Fonds verstandelijk gehandicapten helpt dit mogelijk maken.

Doen waar je goed in bent, nieuwe dingen leren en uitproberen. Jezelf kunnen ontwikkelen geeft betekenis aan het leven en zorgt voor zelfver-trouwen. Het kan op vele terreinen, zoals kunst, sport, werk en muzikaal talent.Hetfondsstimuleertenfinan-ciert projecten die gericht zijn op de ontwikkeling van talent van mensen met een verstandelijke beperking, in

het bijzonder op het terrein van werk en cultuur. Meedoen in de samenleving, werken, kunnen stemmen in verkiezingstijd en je eigen keuzes maken. Fonds verstandelijk gehandicapten wil par-ticipatie en emancipatie van mensen met een verstandelijke beperking stimuleren.

FONDS VERSTANDELIJK GEHANDICAPTEN

WELZIJN & CULTUUR 67

Villa PardoesPostbus 1335170 AC Kaatsheuvelwww.villapardoes.nlIBAN: NL35 RABO 0300 2240 28Lid VFI

Contact Peter Persoon0416 -38 72 [email protected]

Villa Pardoes, daar vergeet je álles.Villa Pardoes verzorgt jaarlijks kosteloos een onvergetelijke vakantie voor zo’n 400 gezinnen met een ernstig ziek kind van 4 t/m 12 jaar uit Neder-land en Vlaanderen. Het hele gezin beleeft er een onbezorgde week, want natuurlijk zijn ouders, broers, zussen, grootouders ook van harte welkom. Villa Pardoes, daar vergeet je álles.

Villa Pardoes bestaat uit acht ruime vakantiewoningen, aan elkaar gescha-keld rondom een grote centrale ruimte. Kinderen kunnen er in een veilige en kleurrijke omgeving spelen. Ouders ontmoeten er lotgenoten. Ze kunnen er hun verhaal vertellen en ervaringen delen. Villa Pardoes bestaat dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers en sponsoren. Villa Pardoes is een

zelfstandige stichting, ontvangt geen (overheid)subsidies en is voor 100% afhankelijk van giften, sponsorgelden en fondsen. Momenteel kent Villa Pardoes een wachtlijst van zes maanden. Doel is om dit terug te brengen tot drie maanden. Daarom breidt Villa Pardoes in 2015 uit om haar capaciteit met 50% te vergro-

ten. Zo kunnen jaarlijks 600 gezinnen genieten van een onbezorgde vakantie. Dit betekent extra investering in de bouw, maar ook de eruit voortvloeien-de toename van de exploitatiekosten. Helpt u mee? • Word donateur of bedrijfssponsor • Start een actie • Benoem Villa Pardoes in uw testament

VILLA PARDOES

Stichting voor Vluchteling-Studenten UAFWilhelminapark 383508 SK Utrechtwww.uaf.nlIBAN: NL41 INGB 0000 0763 00Lid VFI

Contact HélèneRuys030 - 21 92 [email protected]

Studie geeft vluchtelingen een toekomstHet UAF steunt hoogopgeleide vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een baan op niveau. Veel vluchtelingen studeerden in hun land van herkomst, maar hun diploma’s worden hier niet erkend. Opnieuw studeren is hun enige kans om zich verder te ontwikkelen en een bijdrage te leveren aan de Nederlandse maatschappij.

Het UAF steunt vluchtelingen met giften en leningen, zodat zij een studie in het hoger onderwijs kunnen volgen. Dit geld is uitsluitend bestemd voor collegegeld, taalcursussen, boeken, computer, reiskosten en andere studiekosten. Het UAF adviseert vluchtelingen over hun studiekeuze, begeleidt hen

tijdens de studie en sollicitaties. In de beginfase helpt de stichting vluchtelin-gen bij het ontwikkelen van hun taal- en studievaardigheden.

Ook organiseert het UAF trainingen en netwerkbijeenkomsten voor afge-studeerde vluchtelingen. Er zijn spe-ciale programma’s voor bijvoorbeeld

gevluchte artsen en wetenschappers. Het UAF treedt op als belangenbehar-tiger van hoogopgeleide asielzoekers en vluchtelingen in Nederland. Ons doel is het beïnvloeden van het beleid van gemeenten, provincies en de landelijke overheid rondom zaken die van belang zijn voor onze doelgroep.

STICHTING VOOR VLUCHTELING - STUDENTEN UAF

vfondsOranje Nassaulaan 55211 AR Den Boschwww.vfonds.nlIBAN: NL64 TRIO 0197 6426 91Lid VFI

Contact Maaike van der Steen073 - 61 39 [email protected]

Stichting Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en VeteranenzorgHet vfonds ondersteunt diverse projecten die het geld goed inzetten om de erkenning en waardering voor geüniformeerden te verhogen, om wat er in de oorlog en tijdens missies gebeurd is te herinneren, herdenken en de bevrijding te vieren en om mensen bewust te maken dat vrede en democratie niet vanzelfsprekend zijn maar dat je er zelf ook aan mee kunt werken.

Kent u de bevrijdingsfestivals? Gaat u wel eens naar een oorlogs-, ver-zetsmuseum of een Herinneringscen-trum zoals bijvoorbeeld Kamp Vught of Westerbork? Kent u de Liberation Route Europe, MasterPeace of Hope XXL? Het vfonds ondersteunt veel van deze projecten.

In ons jaarverslag en op de website staan overzichten van de projecten diewefinancieren.

VFONDS

Stichting Vrienden van De HoopProvincialeweg 1223329 KP Dordrechtwww.vriendenvandehoop.nlIBAN: NL06 INGB 0000 3838 38Lid VFI

Contact Mr Samuël Siahaija078 - 61 11 [email protected]

Geven om de ander

Zorg geven aan kwetsbare mensen met een verslaving en/of psychische problemen, in afhankelijkheid van God. Dat is het werk dat Stichting Vrienden van De Hoop financieel mede mogelijk maakt.

Een verslaving en/of psychische problematiek leiden vaak tot een neerwaartse spiraal van steeds méér problemen: het verlies van contact met vrienden en familie, schulden, dakloosheid, etc. De Hoop helpt kwetsbare mensen die zelf geen uitweg meer zien om die neerwaartse spiraal te doorbreken. Bij De Hoop vinden ze een veilige plek, krijgen ze

praktische steun om hun problemen te overwinnen en horen ze de bood-schap van Hoop van het Evangelie. Stichting Vrienden van De Hoop geeft financiëlesteunaandevelenietgesubsidieerde hulpverleningsprojec-ten van De Hoop. De Hoop ontvangt steeds minder overheidssubsidie. De hulp van vrienden is essentieel om

kwetsbare kinderen, jongeren en vol-wassenen te kunnen blijven helpen. U kunt mensen helpen hun leven weer op te bouwen!

Nationale Vereniging de ZonnebloemPostbus 21004800 CC Bredawww.zonnebloem.nlIBAN: NL20 INGB 0000 0001 45Lid VFI

Contact Fanny Poortman076 - 56 46 [email protected]

Er kan zoveel meer dan je denkt

De Zonnebloem streeft naar een samenleving waaraan mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen. ‘Zorgeloos’ betekent hier dat iemand met een lichamelijke beperking niet gehinderd zou mogen worden door meer praktische zorgen dan ieder ander.

Het draait om mensen bij de Zonnebloem. We brengen mensen bij elkaar. Staan voor ze klaar. En zetten alles op alles om mensen met een handicap een onvergetelijke dag te bezorgen. Want een lichame-lijke beperking hoeft wat ons betreft nooit een belemmering te zijn. We willen dat iedereen volop van het leven kan genieten.

Om dat voor elkaar te krijgen, denken we altijd in oplossingen. Dat geldt voor onze vrijwilligers, voor onze do-nateurs en voor de partners waarmee we samenwerken. Stuk voor stuk doen zij er alles aan om mensen een onvergetelijk moment te bezorgen. Daarom blijven we dat doen waar we altijd al goed in waren: contacten leg-gen, gezelligheid brengen, activiteiten

organiseren en vakanties mogelijk maken. En we komen met nieuwe oplossingen. Zo realiseren we mode voor mensen in een rolstoel. Intro-duceren we aangepaste huurauto’s. Bij de Zonnebloem zeggen we niet voor niets: ‘Er kan zoveel meer dan je denkt’.

68 WELZIJN & CULTUUR

STICHTING VRIENDEN VAN DE HOOP

DE ZONNEBLOEM

Vereniging VluchtelingenWerk NederlandPostbus 28941000 CW Amsterdamwww.vluchtelingenwerk.nlIBAN: NL60 INGB 0000 1234 88Lid VFI

Contact Marije Kamphuis020 - 34 67 [email protected]

Vluchten doe je niet zomaarVluchtelingenWerk Nederland is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor vluchtelingen in Nederland. Niemand laat zonder reden zijn vaderland, dierbaren en bezittingen achter. Mensen vluchten voor onder-drukking, oorlog of vervolging. Vluchtelingen die in ons land bescherming zoeken, kunnen op VluchtelingenWerk rekenen.

VluchtelingenWerk komt op voor de rechten van vluchtelingen en ondersteunt hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Met bijna 7.000 vrijwilligers en 500 medewerkers lichten we vluchtelingen voor over de asielprocedure en bie-den we in de opvangcentra juridische begeleiding en een luisterend oor. Als een vluchteling mag blijven, dan

helpen we bij de eerste noodzake-lijke stappen in onze ingewikkelde maatschappij. Vluchtelingen moeten inkortetijdongelooflijkveelregelen.Denk aan wonen, inkomen, zorg en onderwijs. VluchtelingenWerk on-derneemt tevens diverse activiteiten om de binding tussen vluchtelingen en Nederlanders te stimuleren, zoals ontmoetings- en taalprojecten.

Daarnaast pleiten we bij de overheid en de politiek voor een eerlijke en humane behandeling van vluchte-lingen. Onze beleidsmedewerkers overleggen daarvoor regelmatig met politici, ministeries en andere betrok-ken instanties. Soms voeren we actie om verbeteringen te bereiken.

VLUCHTELINGENWERK NEDERLAND

INDEX

3XM NL, ST. 29

AAP, ST. 48

ACTIONAID 29

ADRA NEDERLAND, ST. 29

AIDS FONDS 15

ALBERT SCHWEITZER FONDS, NED. 15

ALS NEDERLAND, ST. 15

ALZHEIMER NEDERLAND 16

AMNESTY INTERNATIONAL 55

AMREF FLYING DOCTORS 30

ANGST DWANG EN FOBIE STICHTING 16

ARTSEN ZONDER GRENZEN, VER. 30

AUTISME, NED. VER. VOOR 16

BARTIMÉUS SONNEHEERDT, VER. 17

BIJBELGENOOTSCHAP, NED. 55

BIJBELVERENIGING 55

BIO KINDERREVALIDATIE, ST. 17

BONT VOOR DIEREN, ST. 48

BRANDWONDEN STICHTING, NED. 17

BROOKE HOSPITAL FOR ANIMALS, ST. 48

CARE NEDERLAND 30

CHILDSLIFE 31

CHRISTENEN VOOR ISRAËL, ST. 56

CLINICLOWNS NEDERLAND, ST. 56

COMPASSION NEDERLAND, ST. 31

CORDAID 31

CYSTIC FIBROSIS STICHTING, NEDERLANDSE 18

DIABETES FONDS 18

DIERENBESCHERMING 49

DONATEURS KONINKLIJK CONCERTGEBOUW-

ORKEST, ST. 56

DORCAS 32

DRENTSE LANDSCHAP, ST. HET 49

EDUKANS 32

EPILEPSIEFONDS 18

EUROPEAN CULTURAL FOUNDATION 57

EYE CARE FOUNDATION 32

FREE PRESS UNLIMITED 33

GEHANDICAPTENSPORT, FONDS 57

GREENPEACE NEDERLAND, ST. 49

HABITAT FOR HUMANITY NEDERLAND 33

HARTSTICHTING, NEDERLANDSE 19

HEIFER NEDERLAND 33

HERSENSTICHTING 19

HIVOS, ST. 34

HOLLANDSCHE MOLEN, VER. DE 57

HOMEPLAN, ST. 34

HONDENBESCHERMING, KONINKLIJKE 50

HUIDFONDS, ST. NAT. 19

HUMANISTISCH VERBOND, VER. 58

HUMANITAS, VER. 58

HUNGER PROJECT, THE 34

ICS, ST. 35

INTERNATIONAL CAMPAIGN FOR TIBET, NED. ST. 35

INTERPLAST HOLLAND, ST. 20

JANTJE BETON 58

JDRF NEDERLAND, ST. 20

JOHAN CRUYFF FOUNDATION, ST. 59

KERK IN ACTIE 35

KIDSRIGHTS, ST. 36

KINDERFONDS MAMAS 36

KINDERHULP, NAT. FONDS 59

KINDERPOSTZEGELS NEDERLAND, ST. 59

KNCV TUBERCULOSEFONDS 20

KNGF GELEIDEHONDEN 60

KWF KANKERBESTRIJDING 21

LEGER DES HEILS 60

LEPRASTICHTING 36

LEPRAZENDING NEDERLAND 37

LILIANE FONDS 37

LONGFONDS (VOORHEEN ASTMA FONDS) 21

MAAG LEVER DARM STICHTING 21

MAF NEDERLAND 37

MAKE-A-WISH NEDERLAND 60

MAMA CASH 61

MAURITSHUIS 61

ME/CVS-STICHTING NEDERLAND 22

MILIEUDEFENSIE, VERENIGING 50

MISSIO (PAUSELIJKE MISSIEWERKEN NEDERLAND),

ST. NAT. BUR. 38

MIVA/ONEMEN 38

MS FONDS, NAT. 22

MS RESEARCH 22

MUZIEKINSTRUMENTEN FONDS, ST. NAT. 61

NATUUR & MILIEU 50

NATUURMONUMENTEN 51

NEDERLANDS CULTUURLANDSCHAP, VER. 62

NEDERLANDS OPENLUCHTMUSEUM, ST. HET 62

NIERSTICHTING 23

NSGK (NEDERLANDSE STICHTING VOOR HET

GEHANDICAPTE KIND) 62

OOGFONDS 23

OPEN DOORS, ST. 38

OPERATIE MOBILISATIE 39

OPKIKKER, ST. 63

OUDERENFONDS, NAT. 63

OXFAM NOVIB 39

PAX 39

PINK RIBBON, ST. 23

PLAN NEDERLAND 40

PRINS BERNHARD CULTUURFONDS 63

PRINSES BEATRIX SPIERFONDS 24

PROEFDIERVRIJ, ST. 51

PSYCHISCHE GEZONDHEID, FONDS 24

RED EEN KIND, ST. 40

REGENBOOG GROEP, DE 64

REMBRANDT, VER. 64

REUMAFONDS, ST. NAT. 24

REVALIDATIEFONDS 25

RIGHT TO PLAY NEDERLAND, ST. 40

RIJKSMUSEUM FONDS, ST. HET 64

RODE KRUIS, HET NED. 41

RONALD MCDONALD KINDERFONDS 65

SAVE THE CHILDREN NEDERLAND 41

SIMAVI 41

Kansfonds, ST. 65

SLACHTOFFERHULP, FONDS 65

SOLIDARIDAD 42

SOPHIA-VEREENIGING TOT BESCHERMING VAN

DIEREN, KON. 51

SOS KINDERDORPEN 42

SPIEREN VOOR SPIEREN 25

STEUN EMMA KINDERZIEKENHUIS AMC, ST. 25

STOP AIDS NOW! 42

TEAR, ST. 43

TERRE DES HOMMES NEDERLAND, ST. 43

TOM VOÛTE FONDS 26

TROMBOSESTICHTING NEDERLAND 26

UNICEF NEDERLAND 43

UPSIDE VAN DOWN, ST. DE 66

VEILIG VERKEER NEDERLAND 66

VERENIGING OUDERS, KINDEREN EN KANKER

(VOKK) 26

VERSTANDELIJK GEHANDICAPTEN, FONDS 66

VFONDS 67

VILLA PARDOES 67

VLINDERKIND, ST. 27

VLUCHTELING - STUDENTEN UAF, ST. VOOR 67

VLUCHTELING, ST. 44

VLUCHTELINGENWERK NEDERLAND, VER. 68

VOGELBESCHERMING NEDERLAND 52

VRIENDEN BEATRIX KINDERZIEKENHUIS - UMCG, ST. 27

VRIENDEN VAN DE HOOP, ST. 68

VSO NEDERLAND, ST. 44

WAKKER DIER, ST. 52

WAR CHILD 44

WAR TRAUMA FOUNDATION 45

WERELD NATUUR FONDS 52

WERELDKINDEREN, VER. 45

WERELDOUDERS 45

WETLANDS INTERNATIONAL 53

WILDE GANZEN 46

WOORD EN DAAD, ST. 46

ZEEHONDENCRÈCHE PIETERBUREN, ST. 53

ZOA 46

ZONNEBLOEM, NAT. VER. DE 68

WELZIJN & CULTUUR 69

70 GOEDEDOELENGIDS

Het CBF-keur voor goede doelen wordt sinds 1997 door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) verstrekt. Het bevat criteria voor het functioneren van goededoelenorganisaties, die met het keurmerk aan de gever kunnen laten zien dat er sprake is van verantwoorde fondsenwerving en besteding. Instellingen die langer dan drie jaar in Nederland fondsen wer-ven kunnen een aanvraag voor een keurmerk indienen.

Om voor een CBF-keur in aanmerking te komen ondergaat een organisatie een grondige toetsing. Het CBF-keur hanteert hierbij criteria op de gebieden: bestuur, beleid, fondsenwer-

ving, bestedingen, verslaglegging en transparantie. Het CBF controleert regelmatig of een organisatie nog aan de criteria voldoet.VoorkleineregoededoeleniserhetCBF-Certificaaten voor beginnende organisaties de Verklaring van geen Bezwaar.

Alle goede doelen die in deze gids zijn opgenomen hebben (één van de vormen van) het CBF-keurmerk. De meeste or-ganisaties zijn ook lid van VFI brancheorganisatie van goede doelen. VFI stelt met eigen richtlijnen nog aanvullende voor-waarden aan haar leden.

VFI werkt samen met diverse notaris-koepels. Met Netwerk Notarissen, een koepel van ruim 150 kantoren / circa 600 notarissen, heeft VFI een kennispartnerschap. Hier-door kunnen goede doelen en notarissen het publiek beter voorlichten over de mogelijkheden van het steunen van goede doelen. Ook de afwikkeling van een testament waarin een goed doel is opgenomen gaat door de onderlinge werkafspraken soepeler verlopen.

Met de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) ontwikkelde VFI ondermeer een richtlijn. De richtlijn bevordert dat nalatenschappen waarin een of meer goede doelen zijn opgenomen, op een transparante en respectvolle wijze worden afgewikkeld.

Met Formaat notarissen, een koepel van 26 kantoren / circa 100 notarissen, organiseert VFI een Themamaand Schenken en Nalaten. De notariskantoren houden open dagen en geïn-teresseerden kunnen er in een gratis gesprek hun testament laten bekijken.

Veranderingen Notarissen krijgen steeds meer vragen over mogelijkheden voor nalaten en belastingvrij schenken aan goede doelen. De onderlinge banden van mensen veranderen en de vanzelf-sprekendheid van het nalaten aan kinderen en kleinkinderen vermindert. Cliënten vragen de notaris vaker om advies over

financiëlezakenalsschenkenennalaten.Doordesamenwer-king met de goede doelen kunnen notarissen cliënten beter adviseren.

Betere voorlichtingAan de andere kant wordt het publiek steeds kritischer ten aanzien van het steunen van goede doelen. Notarissen krijgen steeds vaker vragen over hoe goede doelen omgaan met de geschonkenofnagelatenfinanciëlemiddelen.Doordesamen-werking kunnen notarissen hun cliënten beter voorlichten.

TestamenttestMet Testamenttest is VFI onlangs ook een samenwerking aan-gegaan. Er wordt op het moment aan de website testament-test.nl gewerkt; de opzet is dat mensen via deze site op een laagdrempelige manier kunnen testen of zij hun erfenis goed geregeld hebben en wat de voordelen kunnen zijn van een goed en up-to-date testament in hun persoonlijke situatie. Ook wordt daarbij informatie gegeven over de mogelijkheden van schenken en nalaten aan goede doelen. De bezoeker wordt de mogelijkheid geboden om de uitkomst van de test kosteloos en vrijblijvend te bespreken met een deelnemende notaris.

KWALITEITSEISEN GOEDE DOELEN

SAMENWERKING VFI EN NOTARISSEN

VFI brancheorganisatie van goede doelenJames Wattstraat 100 1097 DM Amsterdam

Telefoon: 020 - 422 99 77 E-mail:[email protected]:www.vfi.nl/www.goededoelen.nl

© 2015 VFI brancheorganisatie van goede doelen

Vormgeving: BEELDR, AmsterdamDrukwerk: SpringerUit, Schoorl

De tekst voor ‘Schenken en nalaten aan goede doelen in Nederland’ is geschreven door mr. A. Klaassen, Stroeken Rossieau, Waalre in samenwerking met VFI.

De in deze gids opgenomen informatie is bijge-werkt tot en met 1 februari 2015. Het is altijd verstandig om de actuele stand van zaken rond wet- en regelgeving te (laten) controleren.

Aan de totstandkoming van deze uitgave is zeer veel zorg besteed. Voor informatie die desondanks onvolledig of onjuist is opgeno-men, alsmede voor de gevolgen van activitei-ten die worden ondernomen op basis van de Goede Doelen Gids, aanvaarden instellingen, auteurs, redactie en uitgever geen aanspra-kelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen informatie houden zij zich aanbevolen.

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uit-gave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

COLOFON

GOEDE DOELENBIJLAGE - PROFIELEN

Aanvulling op Goede Doelen Gids, uitgave 2015, januari 2016

BIJLAGE - PROFIELEN 73

Hulphond NederlandBroekstraat 315373 KD Herpenwww.hulphond.nl IBAN: NL53 RABO 0121 6234 24Lid Goede Doelen Nederland

Contact mw. P. Reijkers0486 - 42 27 [email protected]

Hulphond Nederland

Stichting Hulphond Nederland helpt mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag door de inzet van een hulphond. Een hulphond voorkomt isole-ment en biedt nieuw perspectief. De stichting heeft de ambitie om in 2018 1000 kinderen en volwassenen te helpen met de inzet van een hulphond.

Hulphond Nederland heeft ruim dertig jaar ervaring in het opleiden van hulphonden als steun en toeverlaat voor mensen met een fysieke beper-king, epilepsie of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ook jongeren met gedrags- of psychische problemen, ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD of autisme en (licht) verstandelijke beperkingen blijken gebaat bij de inzet

van hulphonden. De hulphonden worden met respect voor het welzijn van de hond zo breed mogelijk opgeleid door deskundige trainers. Zij zijn in staat de hulphond tot zeventig verschillende vaardigheden aan te leren. Zo helpen hulphonden jaarlijks honderden kinderen en volwas-senen én hun omgeving aan een betere kwaliteit van leven.

HULPHOND NEDERLAND

Stichting BuitenfondsPostbus 21553800 CD Amersfoortwww.buitenfonds.nlIBAN: NL58 TRIO 0197 6253 39Lid Goede Doelen Nederland

Contact Andrea Zierleyn085 - 00 91 [email protected]

Buitenfonds, wat is de natuur zonder jou.Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die geld werft voor pro-jecten in de natuur van Staatsbosbeheer. Hiermee kan Staatsbosbeheer waardevolle projecten realiseren, zoals kinderen naar buiten brengen en het maatschappelijke werk van de boswachter mogelijk te maken. Projec-ten waarvoor geen financiering meer beschikbaar is.

Waarom een Buitenfonds?Staatsbosbeheer maakt gebruik van de SNL regeling (Subsidies Natuur en Landschap). Deze regeling voorziet infinancieringvannatuurbeheerenbasisvoorzieningen voor recreatie (wandelenenfietsen).Alleanderewaardevolle projecten en activiteiten zoals educatie, het toegankelijk hou-den van monumenten e.d. zijn alleen

mogelijk met behulp van bijdragen van additionele subsidies, fondsen en stichtingen, donateurs en sponsoren.

Waar staat het Buitenfonds voor?De stichting ondersteunt het maat-schappelijk belang van Staatsbos-beheerdoorprojectenfinancieel(in geld of natura) te steunen die de natuur beschermen en beleefbaar

maken. Voor nu en in de toekomst. De projecten worden geëtaleerd in 6 werelden: Ecologische footprint, Nieuwe Wildernis, Culturele Schatten, Kinderen, Boswachter en Beleving.

STICHTING BUITENFONDS

Stichting DierenLotPostbus 3593500 AJ UTRECHTwww.dier.nuIBAN: NL28 INGB 0000 0023 29Lid Goede Doelen Nederland

Contact Sander van [email protected]

Hulp voor dieren in nood. Ook als u er niet meer bent…Veel dieren in Nederland leiden een buitengewoon beroerd bestaan. Ze worden ernstig mishandeld, verwaarloosd of aan hun lot overgelaten. Stichting DierenLot trekt zich het lot van deze dieren erg aan en wil hen graag helpen. Dit doen wij door steun te bieden aan, en samen te werken met, lokale en regionale dierenhulporganisaties. Samen met hen geven wij dieren in nood een betere, veilige toekomst. Ook bij u in de buurt.

Stichting DierenLot biedt hulp aan kleine en middelgrote, lokale en regio-nale, dierenhulporganisaties in Neder-land.Doorfinanciëlesteunzodataande basisbehoeften als voeding, medi-cijnen en hulpmaterialen voor dieren in nood kan worden voldaan maar ook dat reparaties of een verbouwing aan de opvang, of urgente operaties

door de dierenarts mogelijk maakt. Ook geven we gratis onze eigen dierenambulances in bruikleen als vervoer een probleem vormt. Inmid-dels rijden er al meer dan 100 rond in Nederland. Deze hulp is mogelijk door de steun van donateurs. Maar ook in de toekomst is hulp voor dieren onmisbaar. Misschien denkt u na over

uw nalatenschap en wilt u meehelpen om later, als u er niet meer bent, ook hulp mogelijk te maken. Als u Dieren-Lot opneemt in uw testament bete-kent dit een heel belangrijke bijdrage voor de hulp die wij willen bieden, nu en in de toekomst, aan ieder dier die dit nodig heeft.

STICHTING DIERENLOT

World Animal ProtectionLouis Couperusplein 2 III2514 HP Den Haagworldanimalprotection.nlIBAN: NL20 INGB 0000 0002 42Lid Goede Doelen Nederland

Contact Hilje Wolfson070 - 31 42 [email protected]

Op naar een betere wereld voor dieren!

We beschermen dieren, wereldwijd. Wilde dieren, dieren in gemeenschap-pen, dieren in de veehouderij en dieren in rampsituaties. We leveren direc-te noodhulp, geven voorlichting en lobbyen voor betere wetten en regels. We werken aan een wereld waarin dierenleed niet bestaat.

We stoppen dierenleed. We biedennoodhulp en educatie en helpenoverheden en gemeenschappen omvoor hun dieren te zorgen en ze tebeschermen.

We laten de wereld zien dat dieren belangen hebben en dat wij daarvoor opkomen. We voeren campagnevoor een Universele Verklaring

van Dierenwelzijn die wereldwijd zal leiden tot diervriendelijker leven.

We inspireren mensen om dieren tebeschermen. Zo werken we aan hetbeëindigen van berengevechten inPakistan. Een voorbeeld van hoe wedierenleed stoppen door mensen tehelpen dieren te respecteren en tebeschermen.

We zetten dieren wereldwijdop de agenda. Zo helpen we bij hetvormgeven van de Duurzaamheids-doelen van de VN, die alle landenvanaf 2016 over moeten nemen. Zozorgen we ervoor dat de beschermingvan dieren niet wordt vergeten.

74 BIJLAGE - PROFIELEN

WORLD ANIMAL PROTECTION

Stichting WereldAsielenPostbus 8040 1180LA Amstelveenwereldasielen.nlIBAN: NL12 INGB 0000 1245 46Lid Goede Doelen Nederland

Contact Annette Veenendaal06 - 12 50 52 [email protected]

Helpt zwerfdieren ter plaatse

Het doel van Stichting WereldAsielen is het steunen van kleinschalige of beginnende projecten van mensen, die vaak tegen de verdrukking in hun uiterste best doen om zwerfdieren in het buitenland te redden.

Zwerfdier zijn in Nederland is geen pretje, maar het valt in het niet bij andere landen waar verwaarloosde, verwilderde, gewonde of zieke zwerf-dieren, het moeten zien te overleven in een door, armoede, natuurgeweld of oorlog geteisterde omgeving. Gelukkig wonen overal ter wereld mensen met een hart voor dieren die hier iets aan doen. Ze beginnen een

eenvoudige dierenopvang, verzet-ten veel werk en redden wat er te redden valt. Deze mensen zien het als hun plicht om de weerloze dieren onderdak te bieden en liefdevol te verzorgen. Met vaak primitieve mid-delen krijgen de soms al ten dode opgeschreven dieren een toekomst. Dat verdient respect en steun.

Stichting WereldAsielen maakt zich voor hen sterk door dat structurele steuntje in de rug te geven, waarmee ze zich kunnen redden. We stellen geld en goederen beschikbaar voor voer, medische behandeling en onderdak. Ook worden opgevangen dieren gesteriliseerd of gecastreerd om het probleem onder controle te brengen.

Stichting Bisschop Bluyssen FondsPostbus 149 5830 AC Boxmeerwww.bisschopbluyssenfonds.nlIBAN: NL11 ABNA 0526 1215 72Lid Goede Doelen Nederland

Contact A.F.M. van Bussel06 - 51 57 85 [email protected]

Zorg voor verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten

Het Bisschop Bluyssen Fonds spant zich in om, binnen haar doelstelling en mogelijkheden, financiële hulp te bieden aan individuele gehandicapten, onontbeerlijk voor een harmonisch samenleven met de omgeving of de soci-aal-maatschappelijke ontwikkeling van het individu.

Wij verstrekken hulp in materiële zin, wanneer en voor zover voldoende aannemelijk is gemaakt 1. dat die hulp onontbeerlijk is voor een acceptabel persoonlijk of sociaal functioneren van betrokkene en2.datdedaarvoornodigefinanciëlemiddelen niet kunnen worden opge-

bracht uit eigen middelen of andere bronnen en evenmin gedekt kunnen worden middels het geldende socia-le voorzieningenstelsel

In de afgelopen jaren hebben wij ge-handicapte medemensen daadwer-kelijk kunnen helpen met o.m.: wo-

ning aanpassingen en – inrichting; mobiliteit; hulpmiddelen, computer apparatuur; studiekosten; kleding en medische behandelingen.

STICHTING BISSCHOP BLUYSSEN FONDS

STICHTING WERELDASIELEN

BIJLAGE - PROFIELEN 75

Stichting Muziek Jong voor OudHekerdelstraat 16343 AL Klimmenwww.muziekjongvooroud.nlIBAN: NL91 RABO 0129 4524 83Lid Goede Doelen Nederland

Contact Fenna Ograjensek06 - 18 66 90 [email protected]

Muziek Jong voor OudMuziek Jong voor Oud is vernieuwend door de ontwikkeling van nieuwe producten, volhardend in het brengen van cross-overs, op inhoud baan-brekend, heeft diepgang middels educatie, waarborgt artistieke kwaliteit, is specialist op haar vakgebied, heeft een voorbeeldfunctie en zet Limburg op de kaart. MJvO wil sterk inspelen op haar tweeledige doel: het welzijn van ouderen en de talentontwikkeling van jongeren.

Het organiseren van concerten en workshops in zorginstellingen en daarbuiten en het begeleiden/onder-steunen van jonge musici om hun eigen artistieke identiteit te ontwikkelen op kwalitatief hoog niveau. Daarnaast willen wij kwetsbare ouderen, kinderen, maar ook mentaal kwetsbare burgers op een laagdrempelige manier laten

deelnemen aan cultuur, waardoor alle partijen ook iets voor elkaar kunnen be-tekenen en met elkaar kunnen genieten van cultuur.

STICHTING MUZIEK JONG VOOR OUD

Stichting voordekunst Nicolaas Witsenstraat 51017 ZE Amsterdamwww.voordekunst.nlIBAN: NL37 ABNA 0595 2982 06Lid Goede Doelen Nederland

Contact Roy [email protected] 020 - 23 37 019

Doe het voordekunstvoordekunst is hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector. Op voordekunst.nl zijn geen kant en klare kunstwerken te vinden, maar projecten in wording. Van heel veel verschillende makers. Via het plat-form voordekunst.nl kan direct gedoneerd worden aan projecten. Dit kan al vanaf € 10. Op deze manier wordt kunst van iedereen.

Stichting voordekunst adviseert en begeleidt zowel individuele makers als gevestigde instellingen bij het vormgeven van een goede crowdfun-dingcampagne. Met succes. In 2015 werd er door 45.865 donateurs maar liefst € 3.558.550 gedoneerd aan 705 kunstprojecten.

80% van de projecten weet het beno-digde doelbedrag te behalen. In 2016 verwachten we minimaal 1.000 ma-kers en instellingen te helpen en met hen ruim € 5 miljoen aan donaties op te halen. Via voordekunst.nl is het mo-gelijk direct bij te dragen aan tal van projecten. Het is echter ook mogelijk om structureel te geven, bijvoorbeeld

aan een van onze 10 disciplines (zoalsfilm,theater,dans)ofspecifiekaan talentvolle jonge makers. Meer weten? Kijk op onze website of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Doe het voordekunst!

STICHTING VOORDEKUNST

Krajicek FoundationJohan de Wittlaan 152517 JR Den Haagwww.krajicekfoundation.nlIBAN: NL 84 ABNA 06 158 423 48Lid Goede Doelen Nederland

Contact Marielle Arendse070 - 33 87 [email protected]

Geen kind buitenspelHeel veel kinderen in Nederland moeten het doen zonder een veilige plek, dicht bij huis, om te spelen, te sporten en om vriendjes te maken. De Krajicek Foundation biedt kinderen in aandachtswijken een kans op een positieve toekomst met een unieke aanpak: niet alleen Krajicek Playgrounds aanleggen, maar kinderen en jongeren daar juist ook begeleiden. Onze droom is dat ieder kind sociaal veilig, maatschappelijk succesvol en sportief opgroeit.

De Krajicek Foundation opent op initiatief van buurt of gemeente als ook op eigen initiatief, Krajicek Playgrounds in aandachtswijken, waardoor kinderen in een sociaal veilige omgeving, dicht bij huis, kunnen spelen en sporten en deelnemen aan de Krajicek SportEven-ts. Ook zorgt de Krajicek Foundation

ervoor dat kinderen op de Krajicek Playgrounds intensief en deskundig worden begeleid. Dat is namelijk wat de Krajicek Scholarshippers doen met de studiebeurs die ze van de Foundation krijgen. Want in ruil voor het betalen van hun opleiding zetten zij zich voor minimaal 100 uur in op

een Krajicek Playground in hun buurt. Zo staan er door en door gemotiveer-de, positieve jongeren uit de wijk zelf die ontzettend inspirerend zijn voor andere kinderen en zo de hele buurt beïnvloeden. Krajicek Playgrounds groeien hierdoor uit tot een plek waar buurtbewoners samenkomen en dit bevordert de sociale cohesie van de buurt.

KRAJICEK FOUNDATION