Globe brochure 2016:2017

40
kunst cultuur educatie 2016 2017 Gooi en Vecht- streek educatief programma voor het basisonderwijs en speciaal onderwijs

description

GLOBE is hét kunst- en cultuurcentrum in muziek, dans, beeldende kunst, theater, musical en nieuwe media.

Transcript of Globe brochure 2016:2017

Page 1: Globe brochure 2016:2017

kunstcultuur

educatie

20162017

Gooi en Vecht-streek

educatief programma voor het basisonderwijs en speciaal onderwijs

DOMOVOJ MAXIMUSlesmateriaal

garagetdi.nl

T h e a t e r

Page 2: Globe brochure 2016:2017

kunstcultuur

educatie

Deze gids is bestemd voor alle scholen van het basisonderwijs en het speciaal onderwijs in de regio Gooi en Vechtstreek en is een uitgave van de Coöperatieve Vereniging Globe Centrum voor Kunst en Cultuur (zie ook onze website www.globeckc.nl ga naar scholen). De grote verscheidenheid aan activiteiten (projecten, bezoeken, workshops, voorstellingen, etc.) is in de eerste plaats gerangschikt naar ‘disciplines’ (zie de inhoudsopgave). Vervolgens vindt u per discipline zoveel mogelijk de indeling: voor de hele school voor de onderbouw groep 1 t/m 4 voor de middenbouw groep 4 t/m 6 voor de bovenbouw groep 6 t/m 8

per hoofdstuk kunnen hier variaties op zijn.

SluitingstermijnEr geldt géén sluitingstermijn, maar aangeraden wordt de aanvraag tijdig te doen. Sommige activiteiten vinden plaats op data vroeg in het najaar en een aantal projecten is snel overboekt.

Inschrijven en het inschrijfformulierOm aan te melden zijn er deze mogelijkheden:

het inschrijfformulier achterin deze gids sturen naar: Globe Centrum voor Kunst en Cultuur, Heuvellaan 33, 1217 JL Hilversum.

via www.globeckc.nl het PDF formulier downloaden en opsturen. per email [email protected]

Meerdere aanvragen kunnen uiteraard op één inschrijfformulier of het formulier kopiëren voor meerdere aanvragen. Er volgt een ontvangstbevestiging, vervolgens worden alle afspraken over de betreffende activiteit gedurende het jaar tijdig gemaakt.

Aantal leerlingen, annuleren, wanneer gaat iets doorAnnuleringen die korter dan twee maanden van te voren worden gedaan kunnen niet meer worden gehonoreerd, er volgt dan toch een rekening van de aangevraagde activiteit omdat Globe CKC dan al verplichtingen aan derden is aangegaan. Het aantal leerlingen op het inschrijfformulier geldt als basis voor de rekening, dit aantal kan alleen schriftelijk worden gewijzigd, ook twee maanden voor de activiteit plaatsvindt. Bij de aanvragen geldt dat de uitvoering doorgaat bij voldoende belangstelling indien het activiteiten betreft waarbij meerdere scholen zijn betrokken (zoals schoolvoorstellingen etc.).

Data en periodenEen aantal activiteiten wordt alleen op bepaalde data, of in bepaalde perioden uitgevoerd, dit staat telkens bij iedere activiteit vermeld. De perioden staan op het inschrijfformulier. Een aantal projecten (uitleenprojecten) is aan deze periode gebonden. Op het inschrijfformulier is eventueel de eerste en tweede voorkeur voor een periode aan te geven. Uiteraard worden de projecten zoveel mogelijk hierop ingedeeld. De perioden zijn ook handig voor het plannen van de overige activiteiten; wij kunnen dan sneller een passende datum vinden.

Tarieven en betalingDe tarieven die staan vermeld bij de diverse activiteiten gelden voor alle scholen uit de regio, tenzij anders vermeldt. Van alle activiteiten uit dit aanbod wordt na afloop een rekening gestuurd.

Subsidie mogelijkheden voor Hilversumse scholenOp het moment van het ter perse gaan van deze gids was het bij de Gemeente Hilversum niet duidelijk of de bekende subsidie van E 3,50 per leerling voor het schooljaar 2016-2017 nog beschikbaar is. Dit in verband met de herijking van het subsidiebeleid van de Gemeente. Scholen wordt aangeraden om te informeren welke subsidiemogelijkheden er zijn bij de Gemeente Hilversum: De Heer J.B. de Lange van de afdeling Beleidsuitvoering (035) 629 27 14; [email protected]. Of bij het Cultuurloket, p/a Openbare bibliotheek Hilversum, ‘s Gravelandseweg 55, 1217 EH Hilversum. www.hetcultuurloket.nl

Informatie en voorwaarden Voor algemene informatie en advies omtrent kunst- en cultuureducatie op school staan ondergetekenden tot uw dienst. Om verkeerde verwachtingen te voorkomen wordt gevraagd goed rekening te houden met de beschreven mogelijkheden, voorwaarden en beperkingen die bij de activiteiten genoemd staan. Als er voor een bepaalde activiteit niet voldoende belangstelling bestaat, kan deze soms geannuleerd worden. In het algemeen geldt dat er twee begeleiders beschikbaar zijn vanuit de school.

Wij zijn u graag van dienst om u verder te helpen,Judith Feekes en Peter LeydekkersGlobe Centrum voor Kunst en CultuurHeuvellaan 33, 1217 JL HilversumTelefoon: 035 - 688 68 00 of 035 - 688 68 17E-mail: [email protected] www.globeckc.nl

2

inleiding

Page 3: Globe brochure 2016:2017

Het komend schooljaar lijkt in het teken te staan van de doorlopende leerlijnen. Een aantal scholen heeft de Muziekimpuls-subsidie aangevraagd die je kunt krijgen met zo’n doorlopende leerlijn. Andere scholen hebben inmiddels een mooie leerlijn voor een van de andere kunstdisciplines kunnen ervaren of kiezen deze tijdens de interessante Cultuurmanifestatie van 18 mei 2016 georganiseerd door de Openbare Bibliotheek Hilversum en Globe CKC.

Het programma Cultuureducatie met Kwaliteit heeft in Hilversum geleid tot het project ‘Kwaliteit in Leerlijnen’. Het zet in op kwaliteitsverbetering van cultuuronderwijs door bij leerkrachten kennis en vaardigheden te vergroten en bij cultuuraanbieders te werken aan een beter aansluitend aanbod. Het project vult een behoefte in van scholen die af willen van ad-hoc trajecten en verdieping wensen. Globe CKC heeft de leerlijnen Muziek en Beeldend onder haar hoede en in samenwerking met de Bibliotheek ook de leerlijn Media educatie. Met name de leerlijn muziek: ‘Muziek in Ieder kind’ in samenwerking met het Muziekcentrum van de Omroep is zeer succesvol; een compleet muziekproject met doorgaande leerlijn, naschoolse activiteiten en onder-steuning voor de leerkrachten van de school. Hiermee krijgt de muziekeducatiein de klas een enorme lift.

Maar ook de ‘ad hoc’ activiteiten zijn in deze gids weer volop aanwezig. Onze theaterzaal in het Muziekcentrum van de Omroep mag er wezen en heeft inmiddels aan ruim 17.000 leerlingen een schoolvoorstelling kunnen bieden. Daarom hebben we weer een uitgebreide keur aan goede voorstellingen op het gebied van dans, muziek, theater en literatuur en combinaties van deze.Van alle prachtige voorstellingen wil ik er twee in het bijzonder noemen: de verteltheatervoorstelling De vrouw en het jongetje door Eric Borrias, in 2016 uitgeroepen tot verteller van het jaar!Topper gaat worden het Nieuwjaarsconcert voor groep 1 t/m 4 op maandag 16 januari 2017. Afgelopen januari 2016 zijn we hiermee begonnen en het was direct uitverkocht met 1200 kinderen. Nu speelt het Amsterdams Youth Symfonia Orchestra: Peer Gynt, de Pietje Bell van Hilversum! Met inderdaad muziek van Edvard Grieg.

Ik hoop de leerkrachten, directeuren, culturele commissies en besturen van het basisonderwijs en speciaal onderwijs weer een interessante gids te bieden.

Deze gids vindt u ook op de website www.globeckc.nl bij scholen, waar deze integraal is opgenomen. Kijk ook op deze website bij LINKS voor een leuk filmpje over de meeste van de in deze gids genoemde activiteiten.

Peter Leydekkers, manager educatieve afdeling

colofonDeze gids is een uitgave van: C.V. Globe CKC, Heuvellaan 33, 1217 JL Hilversumredactie: Peter Leydekkersontwerp: Josta Bischoff Tulleken, jbt ontwerp+druk: Koopmans’ Drukkerij, Zwaag

4 erfgoed en literatuur 8 muziek 14 media en AV 19 voor leerkrachten 20 dans 24 gecombineerde disciplines 28 theater 32 beeldende kunst 37 inschrijfformulier 39 overzicht per groep 40 adressen

3

20162017

inhoudsopgave

voorwoord

Gooi en Vecht-streek

Page 4: Globe brochure 2016:2017

4

erfgoed en literatuur groep 1 en 2

erfgoed en literatuur groep 1 t/m 8

erfgoeden

literatuur

De Vrouw en het Jongetjeverteltheatervoorstelling voor groep 1 en 2

n! euw

Fiep Westendorp 100 JAARtotaal project voor de hele schoolSamenwerkingsproject St. KunstKrul, theaterbureau Vanaf2 en Globe CKC

Natuurlijk kennen we allemaal Jip en Janneke, Pluk, Kabeltje, de Toermalijn en de poezen Pim en Pom. Maar wie was nu de illustere figuur Fiep Westendorp die deze figuren hun karakter en eeuwigheidswaarde gaf?

Bent u van plan het LANDELIJKE PROGRAMMA FIEP WESTENDORP 100 JAAR te gaan boeken voor uw school neem dan vooral ook contact op met Globe CKC (Peter Leydekkers) voor interessante kortingen op de onderdelen van dit programma!

Er zijn prachtige leskisten, hele leuke theatervoorstellingen en natuurlijk de geweldige FIEPBUS die bij uw school voor de deur kan staan. Voor deze onderdelen is Globe CKC een samenwerking aangegaan met St Kunstkrul en Bureau vanaf2 en kan Globe uw school mooie kortingen geven bij boekingen via Globe.

Kijk op www.100jaarfiepwestendorp.nl voor het totale programma.

Leskisten: uitdagende materialen, lesbrieven beeldend en drama, Fiep-lied voor alle groepen.

Theatervoorstellingen: Pim en PomFieperdefiep en/of het feestelijke fiepboek voor groep 1 t/m 4

Fiep voor groep 5 t/m 8

De voorstellingen kunnen op de school plaatsvinden of in het echte theater van Globe CKC.

De FIEPBUSEen echte Engelse dubbeldekker waar kinderen in kunnen ontdekken, spelen en werken. Er kan zelfs een ritje met de bus worden gemaakt.

Hoe groter de belangstelling via Globe boekingen wordt, hoe groter de korting kan worden! Prijs op aanvraag.

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

© Fiep Amsterdam BV, Fiep Westendorp illustrations© foto BoB Bronshoff

n !euw

“Ze eet vast kinderen”, dacht het jongetje. “Ze staat op haar balkon en schept ze met een grote zwaai van de straat, met haar parasol”. Wat kon hij anders denken van die grote vrouw, die reuze vrouw die hij telkens zag als hij naar school liep. Hij was bang voor de vrouw maar waarom? Hij werd langzaam maar zeker ook nieuwsgierig naar haar. Op een dag trekt hij de stoute schoenen aan…

Een poëtische beeldende voorstelling over bang zijn. Over kinderen en oude mensen. Over vriendschap die ontstaat als je niet meer bang bent. Naar het prachtige boek van Geert de Kockere in een even mooi decor van Hester Jolink. Verteld door meester verteller Eric Borrias – VERTELLER VAN HET JAAR 2016!

Kijk voor een filmpje bij: www.youtube.com/watch?v=hW1081MuQlwVoorstellingen op dinsdag 11 april 2017 in de theaterzaal van Globe. De voorstelling duurt 50 minuten en kost E 4,90 per leerling.

Page 5: Globe brochure 2016:2017

erfgoed en literatuur groep 3 en 4

5

erfgoed en literatuurgroep 5 en 6 - 5 t/m 8

Doktor Proktor’s Schetenpoederverteltheatervoorstelling voor groep 3 en 4

‘Scheten die je door de lucht laten vliegen’, naar het jeugdboek van Jo Nesbø. Doktor Proktor is een uitvinder, die een schetenpoeder heeft uitgevonden! Met een klein hapje schetenpoeder kun je hele harde knallen laten en ze stinken niet eens.Wat een prachtige uitvinding! Lise en Bulle wonen bij doktor Proktor in de straat, ze helpen hem met testen. Het poeder is zo leuk, dat ze het gaan verkopen als veilige feestknallers voor de komende nationale feestdag. Het is een groot succes.Maar dan vindt de dokter per ongeluk een sterkere versie uit van het schetenpoeder, een raket-schetenpoeder….

Dr. Proktor’s schetenpoeder is een spannend verhaal met veel actie en heel veel humor. Met een leuke lesbrief met technische opdrachten tot het vervaardigen van super-eenvoudige luchtvaartuigen.Voorstellingen op maandag 10 april 2017 in de theaterzaal van Globe. De voorstelling duurt 45 minuten en kost E 4,50 per leerling.

Kunst maken met Historische Canonfiguren workshop beeldende kunst en erfgoed voor groep 3 en 4samenwerkingsproject StudioKE en Globe CKC

Speciaal voor deze leeftijd hebben we een workshop die een van de onderstaande helden behandeld. De workshop wordt voorbereid door de leerkracht die de kinderen alvast wat over deze held leert en laat zien. Naar aanleiding van de held maken de kinderen een kunstwerk dat te maken heeft en/of gaat over deze held. Van deze helden worden die aspecten aangehaald die in de belevingswereld van deze kinderen past.

Michiel de Ruyter - kunstige zeilschepen vormen De Ruyter’s vloot.

Rembrandt van Rijn - met lampjes ontdekken de kinderen de lichtwerking van Rembrandt. Een nieuwe Nachtwacht is het resultaat.

Annie M.G. Schmidt - met een verrassende kniptechniek/teken-techniek wordt een nieuw Jip en Janneke boek gemaakt.

Kijk bij www.youtube.com/watch?v=0EYsPaJ7Cng voor een filmpje. Wilt u op het inschrijfformulier uw keuze aangeven? De workshop vindt plaats in de eigen klas, duurt twee uur en kost E 199,- (inclusief de materialen, wordt verzorgd door docent).

erfgoeden

literatuur

n! euw

Liduinaverteltheatervoorstelling voor groep 5 en 6

Het jaar 1380. Een wonder! Er worden drie kinderen geboren in dezelfde straat: Liduina, Jan en Petronella. Op zich is dat nog geen wonder, maar het feit dat ze alle drie blijven leven wel. Later, wanneer de kinderen samen gaan schaatsen en Liduina valt, raken hun levens onlosmakelijk met elkaar verbonden. Liduina blijft voor de rest van haar leven aan bed gekluisterd. Gedreven door schuldgevoel beloven Petronella en Jan dat ze altijd voor haar zullen blijven zorgen.

Poppenspeler Martin Soeters (bekend van RAAF uit Huisje Boompje Beestje) neemt je mee naar de Middeleeuwen in deze spannende en vrolijke voorstelling. Het verhaal van Liduina die later heilig zal worden verklaard. Door de ogen van Jan krijgen we een beeld van Schiedam en van die tijd. In een simpel, maar ingenieus decor met landkaarten, poppen, muziek, visioenen en ridders wekt Martin met veel humor deze tijd tot leven. Kijk bij www.youtube.com/watch?v=OpuIoyWXGas voor een filmpje.

Voorstellingen voor groep 5/6 op dinsdag 7 maart 2017 in de theaterzaal van Globe. De voorstelling kan worden voorbereid met een lesbrief, duurt 55 minuten en kost E 5,20 per leerling.

CANONLIEDJESworkshop in de klas voor groep 5 t/m 8

Moderne, leuke en aanstekelijke liedjes over de vijftig historische vensters.

Majel Lustenhouwer (kinderen voor kinderen) geeft de Canon van Nederland een nieuwe impuls met deze door hem geschreven liedjes.Een feest in de klas. Majel werkt een uur met de kinderen en begeleidt de klas met zijn meegebrachte piano.Kosten: E 89,- per groep, minimale afname 2 groepen. Wat is er nu leuker dan leren met muziek?

n !euw

Page 6: Globe brochure 2016:2017

HET RAADSEL VAN FLORIS DE VIJFDEcombinatie erfgoed- en kunsteducatie voor groep 5 t/m 8samenwerkingsproject Muiderslot, StudioKE en Globe CKC

William heeft vlakbij zijn huis in Engeland een kistje met een oude brief gevonden. Er zit ook een munt in, met een afbeelding erop. Het blijkt het portret van Floris de Vijfde te zijn, de machtige middeleeuwse graaf van Holland en Zeeland. Wat was dat voor graaf? William wordt steeds nieuwsgieriger en schrijft een brief naar zijn neef Daniël in Nederland. Bovendien staat er een raadsel in de brief, dat hij graag samen wil oplossen. Wat zouden die geheimzinnige regels kunnen betekenen?

In dit project staat het levensverhaal van de beroemde graaf Floris de Vijfde centraal, geplaatst in zijn tijd en cultuur. Het project bestaat uit drie verrassende lessen, een excursie naar het bekendste kasteel van Floris de Vijfde, het Muiderslot, en een of twee gastlessen van docenten beeldende kunst en podiumkunst.In geschiedenisboeken, methodes en schooltv-series wordt veel aandacht besteed aan Floris de Vijfde en aan het Muiderslot als prototype van een middeleeuws kasteel. Bovendien is Floris één van de 50 vensters van de Canon van Nederland. De gevarieerde lesbrief is ontwikkeld door Globe en het Muiderslot. Het raadsel van Floris de Vijfde is een project dat erfgoed- en kunsteducatie in een perfecte mix bij elkaar brengt.

Vorm van het projectVanuit verschillende thema’s uit het leven van Floris de Vijfde maken de leerlingen afwisselende opdrachten, zowel in de les als op het Muiderslot. De lessen zijn gedifferentieerd voor de groepen 5/6 of 7/8.Tijdens de gastles beeldende kunst maken ze middeleeuwse zelfportretten op houten panelen. Bij de gastles podiumkunst wordt een klein theaterstuk gemaakt met drama, muziek en dans. Deze laatste gastles kan ook de voorbereiding zijn van een gezamenlijke eindpresentatie op school.Uiteindelijk kunnen de kinderen met de verdiende letters de geheime boodschap van Floris de Vijfde ontcijferen. Kijk voor een filmpje bij www.youtube.com/watch?v=3KnguMQFuYA De kosten zijn inclusief de excursie aan het Muiderslot en materialen van de beeldende les. Het Muiderslot is gesloten van november t/m maart.

Keuze menu:lesbrief + bezoek Muiderslot + gastles beeldend en podiumkunst: E 392,-lesbrief + bezoek Muiderslot + gastles podiumkunst: E 230,-lesbrief + bezoek Muiderslot + gastles beeldend: E 315,-.

6

erfgoed en literatuurgroep 5 t/m 8

erfgoed en literatuur groep 5 t/m 8

erfgoeden

literatuur

Wiebelhoofden - Kunst maken met Historische Canonfiguren workshop beeldende kunst en erfgoed voor groep 5 t/m 8samenwerkingsproject StudioKE en Globe CKC

In een workshop over een van de onderstaande helden gaan de kinderen een kunstwerk maken naar aanleiding van deze canonheld. De workshop wordt voorbereid door de leerkracht die de kinderen de held leert kennen en waarom deze als cultureel erfgoed wordt beschouwd.

Er wordt gebruik gemaakt van de eigen geschiedenismethode en de informatie over de betreffende vensters van de Canon van Nederland.De kinderen maken Wiebelhoofden van de held. Keuzemogelijkheden:

Voor groep 5 en 6Karel de Grote – de leerlingen worden zijn Vazallen en laten zien hoe ze hun ‘Keizer’ zien.Willem van Oranje – onze huidige Koning versus zijn naamgenoot uit de 16e eeuw.Vincent van Gogh – een originele mix van portretten van Vincent en zelfportretten.

Voor groep 7 en 8Hugo de Groot – een wiebelhoofd van deze pionier van het volkenrecht laat meer zien dan de man in de boekenkist.Napoleon – je eigen familienaam als leidraad voor een wiebelhoofd van Napoleon.Willem Drees – wie was hij? We krijgen uiteindelijk allemaal met ‘zijn belangrijkste verdienste’ te maken.

Kijk bij www.youtube.com/watch?v=0EYsPaJ7Cng voor een filmpje. Wilt u op het inschrijfformulier uw keuze aangeven? De workshop vindt plaats in de eigen klas, duurt drie uur en kost E 220,- (inclusief de materialen, wordt verzorgd door docent).

EXTRA BIJ FLORIS DE Vmeespeeltheatervoorstelling ‘Floris en de trotse torens’ IN HET MUIDERSLOT

Kinderen kunnen meespelen in de spannende voorstelling ‘Floris en de trotse torens’. Het verhaal gaat over ridder Floris en zijn jonkvrouw Beatrijs en het Muiderslot in aanbouw. Het moet een heel speciaal kasteel worden. Maar is er spionage in het spel? Want in het vijandige Utrecht verrijst net zo’n kasteel…

Kosten van deze voorstelling E 75,- per klas, bij afname van het project Floris de V: E 50,- per klas. Duur is 45 minuten, mogelijke data zijn 1-2-3 en 7 november 2016, locatie: Muiderslot. Voorbereiding volgt in de bijbehorende theatermodule.

Page 7: Globe brochure 2016:2017

7

erfgoed en literatuurgroep 7 en 8

erfgoed en literatuurgroep 5 t/m 8

erfgoeden

literatuur

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

Het koffertje van Ida Vosmuziek en verteltheatervoorstelling voor groep 7 en 8

Een levensecht en waargebeurd verhaal. Violist Bert Vos vertelt samen met zijn Shtetl Band Amsterdam het ongelofelijke en waargebeurde verhaal van zijn moeder, de jeugdboekenschrijf ster Ida Vos. Zij moest als Joods meisje onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later als volwassene, schreef Ida Vos vijf jeugd-boeken over dit thema, waaronder het bekroonde en veel vertaalde boek ‘Wie niet weg is wordt gezien’.

Het Koffertje van Ida Vos is een indringende muziekvertelvoorstelling waarin de Tweede Wereldoorlog wordt teruggebracht tot een persoonlijk verhaal dat elk kind kan meevoelen. De prachtige klezmermuziek in de voorstelling versterkt dit door het verhaal te onderstrepen, maar soms ook te verzachten of juist te relativeren.

Thema’s zoals pesten, buitensluiten én de nieuwe vluchtelingenstroom zijn in deze voorstelling verweven. Kijk voor een filmpje bij www.youtube.com/watch?v=em1F2hes5SoEen actueel thema in deze periode van het jaar: voorstellingen op vrijdag 7 april 2017 in de theater -zaal van Globe. De voorstelling kan worden voorbereid met een lesbrief, duurt 55 minuten en kost E 5,20 per leerling.

n !euw

HOORSPELerfgoed, theater en media project voor groep 7 en 8samenwerkingsproject Globe CKC en St. Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek

Een combi van theaterspel/acteren, media en erfgoed. Naast historische erfgoed aspecten is dit vooral een leuk doe project. Door middel van een film leren de kinderen over bijna 100 jaar hoorspelgeschiedenis en krijgen ze een actieve opdracht. Door middel van een bezoek aan het Muziekcentrum van de Omroep maken de kinderen kennis met de historische locatie (vm. VARA studio’s) en aan de hand van een hoorspelscript gaat de groep een hoorspel opnieuw spelen. We doen zoals dat vroeger ook ging, opname en direct de lucht in, terug te horen op YOUTUBE.

Zie voor de verdere beschrijving Media en Audio-visueel pagina 18.De studio’s zijn dezelfde studio’s waar decennia lang hoorspelen werden gemaakt in het MCO! Voorbereiding in de klas d.m.v. een FILM en een lesbrief. Duur van de workshops bij Globe is 2,5 uur. Kijk bijwww.globeckc.nl/links.html voor een filmpje. De kosten zijn E 195,- per groep. Bij afname van twee workshops op dezelfde dag E 340,-.

n! euw

WAAROM een monument in mijn klas?workshop beeldende kunst en erfgoed voor groep 5 t/m 8

Mensen sterven en gebeurtenissen gaan voorbij, beide kunnen makkelijk vergeten worden en er blijft zichtbaar niets over. Mensen bouwen daarom monumenten om deze zaken te herdenken en herinneren. Daarvoor is geen beter medium dan klei. Want heb je wel eens een potscherf gevonden in de grond? De kans is groot dat zo’n scherf een stuk ouder is dan jij bent. Er zijn zelfs beelden gevonden van klei die rond 24.000 v.Chr. gemaakt zijn!

Deze workshop kan een waardevolle toevoeging zijn als het in de klas gaat over herdenken of Bevrijdingsdag vieren. N.a.v. bijvoorbeeld dodenherdenking of Bevrijdingsdag gaan we aan de slag onder begeleiding van de keramiekdocent van Globe. Aan de orde komen:Nadenken over aan wie of wat je herinnert wil worden. Een opa, een huisdier of een gebeurtenis? Leren een goede vorm te maken en hoe je met klei moet werken om het heel uit de oven te krijgen. Ervaren dat die aanvankelijk zachte klei na het stoken plotseling steen is geworden, hard en permanent, precies wat een heus monument nodig heeft!Locatie is de Kunstbarak van Globe met alle benodigdheden en keramiek-ovens. De workshop wordt begeleid door zowel Globe’s keramiek docente als een beeldend kunstenaar. De workshop duurt 2 uur en kost inclusief materiaal en stoken E 290,-.

Page 8: Globe brochure 2016:2017

8

muziek groep 1 t/m 8

muziek groep 1 t/m 8

muziek

De muzikant in de klaskunstenaar in de klas voor groep 1 t/m 8

Twee muzikanten bezoeken uw klas en spelen voor uw leerlingen. Aangevuld met enkele liedjes en informatie, vormen deze bezoekjes een waardevolle bijdrage aan de muzikale vorming. De bezoeken kunnen voor alle klassen, de duur is telkens 30 minuten. Minimaal dienen zich drie klassen aan te melden voor hetzelfde instrument op dezelfde dag.

Allerlei muzikanten (uit een van de omroeporkesten met hun instru-menten staan voor u klaar, zoals harp, (dwars)fluit, trompet, trombone, accordeon, (elektrisch) gitaar, viool, cello, saxofoon, klarinet etc. De kosten zijn E 57,- per groep, afname minimaal 3 groepen inclusief reiskosten. Kijk bij www.globeckc.nl/links.html voor een filmpje.

Muziekcoachingkunstondersteuning voor alle groepen

Een ervaren muziekdocent kan het muziekonderwijs op de school een enorme lift geven. Dit gebeurt met goede voorbeeld lessen en vooral coaching van de leerkracht. Doel is een doorgaande leer-lijn voor de hele school te creëren waarbij iedere leerkracht zich bekwaam voelt om deze lessen te gaan geven.

Er kan gewerkt worden vanuit een methode naar keuze waardoor de doorgaande leerlijn sterker wordt. Daarnaast is er de flexibiliteit waarbij de coaching op maat wordt gemaakt naar de wens van de school en leerkracht. Er is inmiddels door Globe veel ervaring met deze werkvorm opgedaan mede in het kader van het project Muziek In Ieder Kind. Voor meer informatie: Peter Leydekkers 035 - 688 68 17 of [email protected]

MUZIEK In Ieder Kind muziekonderwijs op de schoolsamenwerkingsproject Globe Centrum voor Kunst en Cultuur en Muziekcentrum van de Omroep

Doorlopende leerlijn muziek in alle klassen! Een directe en inhoudelijke koppeling tussen binnenschoolse en naschoolse activiteiten! Een gemakkelijke, maar doeltreffende ondersteuning van de eigen leerkrachten! Een perfecte implementatie van een muziekmethode naar keuze in het lesprogramma! Afwisselende, spannende en interessante muzikale activiteiten!

Dit wordt mogelijk gemaakt met het project Muziek In Ieder Kind: Gastlessen van muziekdocenten in de klas, repetitie bezoek aan een orkest bij het MCO, drie weken zelf spelen op een instrument, een online componeertool om zelf muziek te maken, een liedjesproject voor de klas en een muzikant in de klas. Naschools deelnemen aan de blazers- of snarenklas, een kinder-koor. Dit is een greep uit de activiteiten die dit project omvat.

Het MCO en Globe werken samen bij het aanbieden van een langere leerlijn muziek. In opeenvolgende leerjaren maken kinderen kennis met verschillende onderdelen van het traject ‘Muziek In Ieder Kind’. Uiteindelijk wordt een complete reis door de muziek afgelegd. Zang, instrumenten, de kunst van het dirigeren, repetitiebezoek en zelf muziek maken komen aan de orde. Muziek in Ieder kind voorziet in een evenwichtig educatieprogramma. Het project kan, in overleg, geheel of gedeeltelijk worden afgenomen of op maat worden aangepast.

Iedere groep krijgt van een vakspecialist voorbeeldlessen en iedere leerkracht wordt gecoached in het geven van de lessen uit de methode. Daarnaast heeft iedere groep z’n eigen jaarprogramma met telkens andere muzikale activiteiten en accenten.

Het project voorziet tevens in NASCHOOLSE activiteiten voor de geïnteresseerde leerling. Deze activiteiten sluiten direct aan op het binnenschoolse aanbod. Bij het project vormt een muziekmethode (naar keuze) leidraad voor alle klassen. Een uitgebreid projectplan wordt op verzoek toegestuurd. Voor meer informatie: Peter Leydekkers 035 - 688 68 17 of [email protected]: www.youtube.com/watch?v=ByWH7snyaPc

Het is een project voor groep 1 t/m 8, de tijdsinvestering bedraagt gemiddeld 30 minuten per week door de eigen leerkracht; terwijl de activiteiten door Globe/MCO variëren van 1 tot 5 uur per jaar per klas.

BIJ HET FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE IS DE MUZIEKIMPULS SUBSIDIE AAN TE VRAGEN OM HET MUZIEKONDERWIJS TE VERBETEREN. DIT PROJECT MUZIEK IN IEDER KIND PAST NAADLOOS OP DE VOORWAARDEN DIE AAN DEZE SUBSIDIE ZIJN VERBONDEN!

Page 9: Globe brochure 2016:2017

9

muziek groep 1 t/m 8

muziekgroep 1 t/m 4

Dagproject muziek !dagproject voor groep 1 t/m 8

Majel Lustenhouwer weet als geen ander het talent bij kinderen naar boven te halen. Door middel van leuke liedjes en andere muzikale activiteiten geeft Majel een enorme muzikale injectie aan uw school. Een inspirerende dag welke de kinderen, leer-krachten en de ouders niet snel zullen vergeten.

Afhankelijk van de beschikbare tijd werkt Majel in alle groepen, waardoor hij een geweldige afsluiting opbouwt met een presentatie van alle klassen aan elkaar waar ook de ouders van zullen genieten.

Verzoeken om een en ander rondom een thema in te vullen, kunnen gedaan worden voor zover het binnen de mogelijkheden valt. Dit dagproject kan bij grote scholen uitgroeien tot meerdere dagen.

Per dag kan Majel maximaal 8 groepen (in overleg) bedienen met een tijdsduur van 30 tot 45 minuten per klas. Nodig is een geschikte ruimte, bij voorkeur die ruimte waar de presentatie aan het eind van de dag ook gaat plaatsvinden. Voorwaarde is wel dat deze ruimte niet open is (zoals een gemeenschappelijke hal/aula) maar juist goed, qua geluid, valt af te sluiten. De aanwezigheid van een piano is leuk, maar hoeft niet. De kosten zijn E 740,- per dag. Een e.v. avondafsluiting is in principe mogelijk, extra kosten zijn E 180,-. Kijk bij www.globeckc.nl bij LINKS voor een filmpje. Een feest om deze muzikale wervelstorm door uw school te zien en te HOREN gaan en uw kinderen te zien en HOREN schitteren in een spetterende slotpresentatie. SUCCES VERZEKERD!

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

NIEUWJAARSCONCERT ‘PEER GYNT, de PIETJE BELL VAN HILVERSUM’samenwerkingsproject AYSO, Bart van Gerwen, Globe CKC en Muziekcentrum van de Omroep

Na het enorme succes van het nieuwjaarsconcert 2016 door het Amsterdams Youth Symfonie Orchestra (AYSO) werd onmiddellijk het plan geboren om hier een traditie van te maken.Ooit heb ik een jongen gekend, Peer Gynt. Hij was slim, sterk, dapper, of eigenlijk roekeloos en dus was hij altijd op zoek naar spanning en sensatie. En als hij dat niet kon vinden verzon hij het zelf gewoon.

Het verhaal van Peer Gynt speelt in Hilversum, de muziek wordt gespeeld door het AYSO en het verhaal wordt verteld door Bart van Gerwen (acteur en beeldend kunstenaar). Hij speelt, vertelt en creëert met projecties van live illustraties het verhaal. Het geheel zal een onvergetelijke ervaring worden voor ieder die het meemaakt.

De mooie muziek van Edvard Grieg en het bijbehorende verhaal in een eigentijds jasje. Begrijpelijk voor kinderen die nog in Sinterklaas geloven en leuk voor allen die dat niet meer doen. Het geheel staat onder leiding van dirigent Peter Veenhuizen, het orkest bestaat uit kinderen van 13 tot 18 jaar die speciaal vrij krijgen voor dit evenement. De voor stellingen zijn op maandag 16 januari 2017 in de grote MCO studio 1. De kosten zijn E 35,- per groep. Voor Muziek In Ieder Kind scholen is dit E 25,-.

Stapperdestap!muziekproject voor kleuters in de klas

Wat een hoop verschillende schoenen zijn er toch! Kijk eens in je kast en vraag of je een paar verschillende soorten mee naar school mag brengen. Balletschoenen, sportschoenen, pantoffels of wat dacht je van zwemvliezen? Er komt een echte pianiste in de klas om deze schoenen en andere gekke stappers tot leven te brengen. Want hoe klinken bergschoenen op muziek en hoe loop je eigenlijk op hoge hakken? Een leuk en laagdrempelig muziekproject.

De leerkracht krijgt materiaal en een CD om verder mee te werken. De pianiste komt nog twee keer langs in de klas om samen met de kinderen er een echte voorstelling van maken! Na het introductie-bezoek komt ze om samen met de kinderen verder te werken aan de voorstelling en de derde keer is ze de muzikante die de voorstelling Stapperdestap met een piano gaat begeleiden. De kinderen zingen en dansen en vullen het optreden aan met verhalen, gedichten en andere zaken die door de kinderen zelf gemaakt kunnen zijn. Ouders en opa’s en oma’s zijn van harte welkom om dit feestje bij te wonen!

Periode: het gehele jaar mogelijk, tijdsduur 3 x 45 minuten plus wat zelf oefenen met de klas aan de hand van het lesmateriaal. Afname: minimaal twee groepen. Een piano is fijn maar hoeft niet aanwezig te zijn. Pianiste/muziekdocente Maaike Eijkman. Kosten: E 135,- per groep.

muziek

n! euw

Page 10: Globe brochure 2016:2017

10

muziekgroep 1 t/m 4

muziekgroep 1 t/m 4

Doe het zelf projectenvoor groep 1 t/m 4

De prijs is E 25,- inclusief portokosten per project. De uitleenprojecten dienen echter te worden opgehaald en teruggebracht, duur is een periode van drie weken.

Sprookjes van moeder de Gans Op muziek van een boeiend luisterproject.

De speelgoedwinkelEen serie muzieklessen waarin speelgoed een grote rol speelt.

Het vrolijke egelorkest ­ uitleenprojectOver de vrolijke egeltjes die prachtige trommels bespelen, zomaar midden in het bos.

De toverkist ­ uitleenprojectIn dit project maken de kinderen kennis met allerlei muziekinstrumenten.

Mathilde en de muizefluit ­ uitleenprojectEen muziekbeluisterproject met een mooi sprookjesboek. Bij Mathilde en de muizefluit kan een extra voorstelling worden afgenomen.

De muziekkaboutervoorstelling + doe het zelf project voor groep 1 t/m 4

“Waar is nu die muziekkabouter, want die kan ons nieuwe liedjes leren!” Een voorstelling van drie muzikanten, een reusachtige paddenstoel en een vioolspelende kabouter, vormt het startspel tot dit project. De muzikanten zijn op zoek naar de muziekkabouter en dankzij de kinderen vinden ze de kabouter.

Kinderen van deze leeftijd zijn altijd geboeid door kabouters. De sprookjes- en fantasiewereld spreekt hen aan. Zingen, spelen, en zelf muziek bedenken vormen de belangrijke elementen. Het project gaat begeleid met een lespakket als vervolg op de voorstelling. Per voorstelling op de eigen school kunnen 60 kinderen aanwezig zijn, graag in het speellokaal. Duur is ongeveer 45 minuten en de kosten zijn E 265,- bij 1 voorstelling en E 340,- bij 2 voor-stellingen. Het project kan gedurende het hele jaar worden aangevraagd.

muziek

Meespeelconcert: ‘DE BAND IN DE BUS !’muziekmeespeelvoorstelling voor groep 1 t/m 4

De Drumband gaat op reis maar moet nodig geholpen worden, zoals al gauw blijkt. Gelukkig zijn er in de buurt heel toevallig genoeg muzikantjes aanwezig... DAT KOMT GOED UIT!

Bij dit kindermeespeelconcert gaan de kinderen actief aan de slag met eenvou-dige muziekinstrumentjes, ritmes, een zitdans, een leuk lied en interacties. Ook het receptieve komt aan bod in dit verhaal. Voorbereiding voor deze hap-pening is niet nodig; wel gaan we met de kinderen naar Globe toe, want daar vindt dit kindermeespeelconcert plaats. Duur is ongeveer 45 minuten en de kosten zijn E 3,95 per leerling. Het concert kan gedurende het hele jaar worden aangevraagd. Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=BiKwwqLplus

Maffia Special!muziekvoorstelling voor groep 1 t/m 4

De Pizza oorlog is in volle gang. De maffiose musici van SoWhat spelen hierin een crimineel spel; Consiglieri Erik en Don Mattheo vechten elkaar de tent uit, Dona Mariël speelt heel vals (met haar charmes), maar Don Cyrille is wellicht de meest vileine van het stel. En wie is nou de boef? Misschien wel iemand van jullie! En wat heeft die enorme pizzamachine ermee te maken? Waarschuwing: Deze voorstelling is niet voor (so)watjes.

Met een Italiaans sausje (de rode draad: wie is de boef?) spelen de vier musici van SoWhat deze muziekvoorstelling met humor. Met twee versies kunnen de groepen 1 en 2 respectievelijk 3 en 4 genieten van de interactieve muziek voorstelling waar de kinderen op Italiaanse wijze bij worden betrokken. Met muziek van o.a. W.A. Mozart, Nino Rota, Lalo Schiffrin en Art Pepper. SoWhat: Mariël – fluiten; Cyrille – trompet; Matthias – trombone en Erik – contrabas. Kijk bij www.sowhatkinderconcerten.nl/media_videos.html voor een filmpje. Voorstellingen op maandag 15 mei 2017 in de theaterzaal van Globe. Duur is 45 resp. 55 minuten. De kosten zijn E 6,20 per leerling.

n! euw

Page 11: Globe brochure 2016:2017

muziekgroep 4 t/m 6 - 6 t/m 8

muziekgroep 3 en 4

11

Rok & Bloespopmuziekvoorstelling voor groep 3 en 4

De Popgroep Wijs spelen eigen liedjes met thema’s als: uitsloverige vaders, een lekker lummeldagje, boos zijn, een zusje krijgen en de onvermoede kanten van een blokfluit. Een muzikaal feestje met een schatkist vol bekende en miskende instrumenten. In ‘Rok & Bloes’ gaan ze op zoek naar de oorsprong van o.a. Blues, Folk, Disco, Punk en Rock & Roll. Hoe ontstaat een muziekstijl, kun je het herkennen en welk gevoel krijg je ervan?

Leuke popmuziek afgestemd op deze leeftijd met actuele thema’s passend in de belevingswereld. Kijk voor een filmpje bij www.youtube.com/watch?v=s04cUcHA8Kk Voorstellingen op dinsdag 14 maart 2017 in de theaterzaal van Globe. Duur is 50 minuten. De kosten zijn E 6,80 per leerling inclusief voorbereidend lespakket.

LICHTERLAAIE!muziektheatervoorstelling voor groep 4 t/m 6

Vier brandweermannen en één brandweervrouw wachten in een brandweerkazerne op het rinkelen van de alarmbellen. Samen staan zij 24 uur per dag paraat, verlangend naar vuurzeeën en hunkerend naar heldendaden. Tot die tijd worden hun vurige wensen geblust met het onderhoud van het materieel, conditietrainingen, briefings en de ietwat eigenaardige liefhebberijen die de brandweerlieden erop na houden. En met wachten, héél véél wachten. Lichterlaaie is een humoristische muziekvoorstelling over alledaagse helden, smeulende dromen en de moed die nodig is om regels te breken als de nood aan de man is. De inventiviteit van regisseur Michael Helmerhorst (o.a. Beumer & Drost) en de eigenzinnige composities van Bastiaan Woltjer staan garant voor een stoere en humoristische muziekvoorstelling. Koperkwartet KWIVR speelt deze voorstelling op dinsdag 4 april 2017 in de theaterzaal van Globe.Kijk bij www.youtube.com/watch?v=M9FpXUF-FaY voor een filmpje. Duur is ongeveer 55 minuten en de kosten zijn E 6,20 per leerling.

CANONLIEDJESworkshop in de klas voor groep 5 t/m 8

Moderne, leuke en aanstekelijke liedjes over de vijftig historische vensters.

Majel Lustenhouwer (kinderen voor kinderen) geeft de Canon van Nederland een nieuwe impuls met deze door hem geschreven liedjes. Een feest in de klas. Majel werkt een uur met de kinderen en begeleidt de klas met zijn meegebrachte piano. Kosten: E 89,- per groep, minimale afname 2 groepen. Wat is er nu leuker dan leren met muziek?

muziek

n !euw

n! euw

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

Page 12: Globe brochure 2016:2017

12

muziekgroep 4 t/m 6

muziekgroep 4 t/m 6 - 6 t/m 8

muziek

Flitsbezoek MCOrepetitiebezoek vanaf groep 4 samenwerkingsproject Globe CKC en Muziekcentrum v/d Omroep

Neem een kijkje bij de repetitie van het Radio Filharmonisch Orkest, het Metropole Orkest of het Groot Omroepkoor! Binnen een uur zijn de leerlingen een muzikale ervaring rijker. Materiaal voor een voorbereidende les door de eigen docent en een nabespreking met de kinderen bij het MCO zijn inbegrepen.

Een musicus kan, tegen meerkosten, 1 of 2 voorbereidende lessen op school geven. Het flitsbezoek is voor maximaal 60 leerlingen en de duur is maximaal 1 uur (tussen 9.30 en 13.30 uur). De locatie is het Muziekcentrum van de Omroep en de data (e.v. andere tijden) worden in overleg afgesproken. De kosten zijn E 234,- per maximaal 60 leerlingen. Kijk bij www.globeckc.nl/links.html voor een filmpje.

Hoe groot is het Groot Omroepkoor?repetitiebezoek en workshop vanaf groep 4 t/m 8samenwerkingsproject Globe CKC en Muziekcentrum v/d Omroep

Je zult versteld staan hoe groot dit koor is, helemaal als je tussen de koorleden in mag plaats nemen en ziet / bijna voelt hoe een basstem klinkt. Het zingen wordt in de workshop op een doeltreffende en aansprekende manier ingeleid zodat de kinderen optimaal naar het koor gaan luisteren.

Materiaal voor een voorbereidende les door de eigen docent, het bezoek aan het koor in het MCO en een nabespreking met de kinderen zijn inbegrepen. Een musicus kan, tegen meerkosten, 1 of 2 voorbereidende lessen op school geven. Het bezoek plus workshop kan voor maximaal 2 groepen tegelijkertijd en de duur is ongeveer 1,5 uur. Data en tijden worden in overleg afgesproken. De kosten zijn E 234,- per groep/klas.

Doe het zelf projectenvoor groep 4 t/m 6 De prijs is E 25,- inclusief portokosten per project.

Griezelen Een project met oude huizen, spoken, heksen maar vooral griezelig klinkende muziek.

Peter en de wolfEen muziekbeluisterproject met verschillende verwerkingsvormen.

Le carnaval des animauxEen muzikale luisterquiz.

Classic Expressmuziekvoorstelling voor 4 t/m 6

Deze zeer bijzondere rijdende concertzaal stopt van 6 t/m 10 februari 2017 in Naarden!! Een kans om met een of meerdere klassen deze bijzondere concerten bij te wonen. Ook uit andere gemeenten dan Naarden. Maak het inspirerende en voor klassieke muziek, zeer enthousiasmerende concert met uw klas mee! De concerten worden gegeven en gepresenteerd door de vaak nog zeer jonge musici waardoor het contact met de kinderen zeer groot is. Bovendien krijgt u een concert voor uw klas alleen in deze zeer hippe en leuk uitziende concertzaal!

De Classic Express is een rijdende concertzaal waarin prijswinnaars van het Prinses Christina Concours concerten geven voor basisschool kinderen in heel Nederland. Een prachtig moment van jonge maar (bijna) professionele muzikanten in een intieme omgeving voor telkens een klein publiek. In een leuke voorbereidende les (lesbrief, DVD) door de eigen leerkracht kunnen de kinderen alvast nieuwsgierig worden gemaakt naar het concert waar ze straks naartoe gaan, wellicht het allereerste klassieke concert in hun leven. Bovendien leren ze een aantal belangrijke zaken die nodig zijn tijdens het concert. Deze concerten worden ruimhartig gesponsord door verscheidene bedrijven, zie daarvoor de website van het Prinses Christina Fonds. Kijk bij www.youtube.com/watch?v=-rPqfacnH5Y&list=PL1836C8AB15895DB8 voor een filmpje. Per concert is de duur 50 minuten, kunnen er maximaal 30 leerlingen aanwezig zijn en zijn de kosten E 130,-.

Citaat van een leerkracht van de I.C.B.S. de Tweemaster Naarden: “Als liefhebber van klassieke muziek vind ik dat kinderen hiermee minstens kennis moeten maken. Veel kinderen van onze school groeien hier niet mee op. De Classic Express is uitermate geschikt voor een positieve kennismaking! Prima initiatief!”

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

Page 13: Globe brochure 2016:2017

Instrumentenprojectmuziek-oriëntatieproject voor groep 6 t/m 8 Met dit project haal je in een klap zo’n honderd muziekinstrumenten binnen de school. En die zijn voor de kinderen van de bovenbouw om er op te spelen, te oefenen en er een concert mee te geven. “Ervaren wat het is om op een muziekinstrument te spelen, er les in te krijgen en er thuis op te oefenen”. Het project geeft oriëntatie op muziek en muziekinstrumenten en brengt de leerlingen tot een heus eindconcert.

Instrumenten: fluit - viool en cello - gitaar - slagwerk - keyboard(toetsen) - trompet - altblokfluit - klarinet en saxofoon. Er kunnen, in de basis opzet, 90 kinderen aan meedoen. Dit project kan zich iedere twee, drie of vier jaar herhalen, zodat structureel iedere leerling in z’n basisschool periode ermee in aanraking kan komen. Voor meer informatie: Peter Leydekkers 035 - 688 68 17 of [email protected]. Filmpje: www.youtube.com/watch?v=ByWH7snyaPc

muziek

13

muziekgroep 6 t/m 8

muziekgroep 6 t/m 8

JONGEN en YO!hiphop muziekvoorstelling voor groep 7 en 8

Andy Ninvalle is een hiphopper en kenner die alle elementen van de HipHop beheerst. Breakdance, New Style, Rap en Beatbox. Hij verteld over het ontstaan van de ‘Human Beatbox’ in Amerika. Hij creëert personages van de straat en schakelt van het ene personage naar het andere met effecten en geluiden. In deze voorstelling wordt het publiek meegenomen naar New York van na de 2e wereldoorlog. Ghetto’s waar de echte beatbox is ontstaan, zijn het decor voor twee jongens, Jongen en Yo genaamd. Zij zijn de leidraad in dit verhaal.

Kijk bij www.youtube.com/watch?v=r2JEpO9VxEs voor een filmpje. De voorstelling duurt 55 minuten en kost per leerling E 6,20.Voorstellingen op maandag 6 maart 2017 in de theaterzaal van Globe.

De Componeertooldagworkshop en ONLINE-doe het zelf activiteit voor groep 7 en 8 samenwerkingsproject Muziekcentrum van de Omroep en Globe CKC

Online je leerlingen hun eigen muziek laten maken, een compositie in verschillende stijlen, met verschillende instrumenten in hun volgorde en op hun manier. Dat kan dus met de componeertool.Helemaal als je de dagworkshop erbij doet als afsluiting van de componeertool: Waar je een live compositie gaat maken en instrumenten gaat bespelen onder leiding van gespecialiseerde workshopleiders. De dag wordt gecompleteerd met een bezoek aan een van de orkesten in het Muziekcentrum van de Omroep.

De componeertool is een digitale doe het zelf activiteit voor de leer -lingen in de klas, nodig is een instructie bijeenkomst van 1,5 uur voor de leerkracht. Deze bijeenkomsten worden 2x per jaar georganiseerd. Na de klassikale uitleg via het digibord kunnen de leerlingen zelfstandig (alleen of in kleine groepjes) als componist aan de slag. Nodig daarvoor is een computer met internet aansluiting.Op een van de leerkrachten-instructiebijeenkomsten wordt alles wat er te weten valt uitgelegd: hoe in te loggen, hoe kies je een stijl, hoe stel je je compositie samen. De composities die ontstaan worden online opgeslagen en kunnen door de leerlingen op elk gewenst moment ten gehore worden gebracht: een leuke compositiewedstrijd kan hieruit volgen.

De dagworkshop als vervolg op de componeertool is een aanrader en een verrijking van het muziekonderwijs aan groep 7 en 8. De dagwork-shop is voor maximaal 30 leerlingen en de duur is ongeveer 3,5 uur. De locatie is het Muziekcentrum van de Omroep en de data en tijden worden in overleg afgesproken. De kosten zijn voor de leerlingworkshop E 410,- per groep/klas. Instructie bijeenkomst leerkrachten E 38,- per leerkracht. Filmpje: www.youtube.com/watch?v=5UUKgXVYBJY

Doe het zelf projecten (bovenbouw)voor groep 6 t/m 8 De prijs is E 25,- inclusief portokosten per project. De uitleenprojecten dienen echter te worden opgehaald en teruggebracht. Het Wilhelmus en andere geuzenliederen Waar komt ons Wilhelmus vandaan en wat betekent de tekst eigenlijk?

PopidolenIdolen zijn van alle tijden. De huidige popmuziek gecombineerd met een duik in het verleden.

De Sambakoffer ­ uitleenprojectDe koffer met muziekinstrumenten vormt een project dat voor iedereen uitvoerbaar is.

n !euw

Page 14: Globe brochure 2016:2017

media en audio-visueelklassefilm

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

KLASSEFILMfilmvoorstellingen voor groep 1 t/m 8

Klassefilm is een initiatief en samenwerkingsverband van het Filmtheater Hilversum, Filmhuis Bussum, Filmhuis City of Wesopa en Globe CKC en wordt met toestemming van EYE Amsterdam uitgevoerd in deze filmtheaters.In Klassefilm gaat het om het beleven van een bijzondere film en daarop actief reflecteren. Behalve het filmbezoek bestaat Klassefilm uit lesmateriaal om voor en na de film te gebruiken.

De kosten voor Klassefilm zijn E 2,45 per leerling.

De films worden vertoond op de hieronder genoemde data:BELANGRIJK: De groep dient beschikbaar te zijn op de bij de film genoemde BEIDE dagen van 9.00 uur tot 13.00 uur in het Film -theater / Filmhuis. Indeling volgt op volgorde van aanmelding.

MELD JE KLAS TIJDIG AAN VOOR 1 OKTOBER 2016!

MULLEWAP groep 3 + 4 (Nederlands gesproken)

[Lengte: 77 min. Kijkwijzer: vanaf 6 jaar]Thema’s: boerderij, dieren, helden, vriendschap

Op de boerderij Mullewap is alles rustig, totdat Johnny Muis langskomt. Hij wordt een held als hij per ongeluk de boze vos verjaagt. Als Wolkje het lammetje verdwijnt, wordt Muis erop uitgestuurd om haar te redden. Maar is Muis wel zo dapper als hij zich voordoet? Spannende animatiefilm voor de kleintjes, naar de prentenboeken rond ‘de dikke vrienden’ van Helme Heine. Kijk bij www.youtube.com/watch?v=0Gydwk0zgIY voor een trailer. (Noot: de trailer is Duits gesproken, de film zelf is Nederlands gesproken). LET OP: op beide data beschikbaar zijn!

HILVERSUM 2016di 1 nov 2016 2x - 9.30 tot 10.47 + 11.15 tot 12.32 uurdo 3 nov 2016 2x - 9.30 tot 10.47 + 11.15 tot 12.32 uurBUSSUM 2017ma 23 jan + di 31 jan 2x - 9.30 tot 10.47 + 11.00 tot 12.17 uurWEESP 2017di 4 apr + do 1 jun 2x - 9.30 tot 10.47 + 11.00 tot 12.17 uur

HET VLINDERMEISJE groep 1 + 2 (Nederlands gesproken)

[Lengte: 54 min. Kijkwijzer: alle leeftijden]Thema’s: wonderen, ziekenhuis, emoties

De vijfjarige Sara heeft een heel bijzondere gave. Wanneer ze zo blij is dat het tintelt in haar buik, kan ze vliegen! Haar moeder ontdekt dit en neemt Sara mee naar het ziekenhuis voor onderzoek. Daar komt Sara in handen van artsen die haar willen gebruiken om een grote prijs te winnen. Sara heeft het niet leuk in het ziekenhuis en wil graag weg. Ze is zelfs zo verdrietig dat ze niet eens meer kan vliegen. Kijk bij www.youtube.com/watch?v=389XF0ONdfs voor een trailer. (Noot: de trailer is Zweeds gesproken, Engels ondertiteld. De film zelf is Nederlands gesproken). Heel geschikt als allereerste bioscoopervaring. LET OP: op beide data beschikbaar zijn!

HILVERSUM 2016ma 31 okt 2016 2x - 9.30 tot 10.24 + 10.50 tot 11.44 uurdo 10 nov 2016 2x - 9.30 tot 10.24 + 10.40 tot 11.34 uurBUSSUM 2017di 17 jan + ma 6 feb 2x - 9.30 tot 10.24 + 10.40 tot 11.34 uurWEESP 2017do 30 mrt + di 23 mei 2x - 9.30 tot 10.24 + 10.40 tot 11.34 uur

media en audio-visueel

n !euw

media en audio-visueelklassefilm

14

n! euw

Page 15: Globe brochure 2016:2017

media en audio-visueelklassefilm

MOTHER I LOVE YOU groep 7 + 8

[Lengte: 83 min. Kijkwijzer: vanaf 6 jaar]Thema’s: relatie met je ouders, kattenkwaad, Letland

Raimond heeft het zwaar te verduren op school. Hij is een aantal keer ernstig bestraft en doet er alles aan om zijn moeder daar niet achter te laten komen. Zo trekt hij simpelweg de stekker uit de telefoon wanneer de juf zijn moeder probeert te bellen. Raimonds moeder heeft het op haar beurt ook niet makkelijk. Ze werkt overuren in een kliniek om rond te komen. Beide hebben het druk met hun eigen problemen. Als klap op de vuurpijl, ontdekt Raimond dat zijn moeder hem niet helemaal de waarheid vertelt en komt hun relatie flink onder druk te staan. Kijk bij www.youtu.be/6BC2m66cWVs voor een trailer. (Noot: de trailer is Engels ondertiteld, de film is NL ondertiteld). LET OP: op beide data beschikbaar zijn!

HILVERSUM 2016ma 31 okt 2016 2x - 9.15 tot 10.38 uur + 11.10 tot 12.33 uurdo 10 nov 2016 2x - 9.15 tot 10.38 uur + 11.10 tot 12.33 uurBUSSUM 2017ma 30 jan + di 7 feb 2x - 9.15 tot 10.38 uur + 11.00 tot 12.23 uurWEESP 2017di 18 apr + do 15 jun 2x - 9.15 tot 10.38 uur + 11.00 tot 12.23 uur

media en audio-visueel

n! euw

media en audio-visueelklassefilm

15

THE RACE groep 5 + 6

[Lengte: 84 min. Kijkwijzer: vanaf 6 jaar]Thema’s: tegenslagen, jongens en meisjes, dromen

Mary (11) is niet zoals andere meisjes; ze droomt ervan autocoureur te worden. Als er een race in het dorp is, moet ze gewoon meedoen. Met haar beste vriend Tom probeert ze de winnende racekar te bouwen. Maar opeens moet hij weg, is haar moeder het boerenleven zat en weigert haar vader haar te helpen. Alles lijkt te mislukken, totdat haar vader een geheim uit zijn jeugd verklapt. Kijk bij www.youtube.com/watch?v=_umzOosF0m4 voor een trailer. (Noot: de trailer is Engels gesproken en niet ondertiteld, de film zelf is Nederlands ondertiteld) LET OP: op beide data beschikbaar zijn!

HILVERSUM 2016di 1 nov 2016 2x - 9.15 tot 10.39 + 11.00 tot 12.24 uurdo 3 nov 2016 2x - 9.15 tot 10.39 + 11.00 tot 12.24 uur BUSSUM 2017di 24 jan + ma 13 feb 2x - 9.15 tot 10.39 + 11.00 tot 12.24 uur WEESP 2017di 11 apr + do 8 jun 2x - 9.15 tot 10.39 + 11.00 tot 12.24 uur

n !euw

Page 16: Globe brochure 2016:2017

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

16

media en audio-visueelgroep 1 t/m 8 - 7 en 8

media en audio-visueelgroep 1 t/m 4 - 4 t/m 7

Videospeelclipworkshop voor groep 1 t/m 4

De kinderen naar zichzelf laten kijken en zo hun eigen talenten laten ontdekken. Maar ook kijken ze naar de anderen en hun talenten! In de workshop Videospeelclip krijgen kinderen deze kans. “Als jij doet waar je goed in bent, zet die meneer (videodocent van Globe) het op de film”. De opnames van de talenten wor-den gebruikt voor het maken van een werve-lende videospeelclip met bijpassende muziek. Een hilarisch eindresultaat waar de kinderen zichzelf en anderen op een verrassende manier terugzien!

De videodocent gaat telkens zo’n 45 minuten aan het werk met kleine groepjes uit de klas. In totaal duurt het project drie uur per groep en kan in de eigen klas mits er een digibord is. Erg leuk voor groep 1 t/m 4. Het resultaat wordt gemonteerd en met passende muziek als bestand opgestuurd, desgewenst kan het als DVD worden afgeleverd. Deze workshop maakt onderdeel uit van de Doorgaande Leerlijn Media-Educatie Basisonderwijs - Cultuur Met Kwaliteit.

Twee doe het zelf projecten‘Een kijkje in de filmwereld’. Een aantal lessen over film maken, filmmuziek en geluidseffecten bij film plus een leuk lied om mee te zingen. Voor beide projecten geldt: Een lesboek en DVD. De prijs is E 25,- inclusief portokosten.

De Reizende Droom groep 4 t/m 6

The Gold Rush groep 6 t/m 8

De macht van reclametheorie- en praktijkworkshop voor groep 7 en 8

Wat willen reclamemakers bereiken en hoe doen ze dat? In dit project, voor kinderen van groep 7/8, willen mediacoach José van Kemenade en videodocent Andor Driessen ingaan op beeldmanipulatie in de reclame. In het theoretische gedeelte komen de verschillende manieren aan de orde waarop reclamemakers proberen hun producten te verkopen, door gebruik van Photoshop, make-up en verschillende computertechnieken.

In het praktische gedeelte gaan de kinderen aan de slag met eenvoudige foto-, film- en computertechnieken, om te ervaren hoe reclamemakers dat doen. Ze maken hun eigen logo, verzinnen slogans, bewerken een zelfportret en maken een reclamefilmpje. Het resultaat wordt gemonteerd en als bestand opgestuurd, desgewenst kan het als DVD worden afgeleverd.Duur: een hele schooldag (5 uur). De kosten zijn E 470,- per groep.Kijk bij www.youtu.be/tsJq_Ezr-d4 voor een filmpje.

MEDIACOACH Kunstondersteuning voor alle groepen

Doorgaande leerlijn Media-Educatie Basisonderwijs en mediacoachSamenwerkingsproject Beeld en Geluid, Bibliotheek Hilversum en Globe CKC

Een aantal projecten van Globe maakt deel uit van deze leerlijn Media-Educatie, onderdeel van Cultuur Met Kwaliteit. Tevens voorziet Globe in een mediaCoach.Voor een totaal overzicht van deze leerlijn: www.hetcultuurloket.nlDe mediacoach kan scholen helpen met ideeën om mediawijsheid te integreren in verschillende vakken. De mediacoach laat de verschillende mogelijkheden zien waarmee scholen aan de slag kunnen met mediawijsheid.Ook op zichzelf staande workshops mediawijsheid kunnen in overleg met de school gegeven worden, zie verder.De mediacoach kan scholen adviseren bij het organiseren van projecten mediawijsheid en van ouderavonden met als thema mediawijsheid of een onderdeel hiervan.De mediacoach kan op projectbasis coachend optreden om een school te ondersteunen bij het implementeren van mediawijsheid en adviseren bij bijvoorbeeld het opstellen van protocollen mediawijsheid.

Mediawijsheid is een verplicht onderdeel geworden van de culturele leerlijn van de school. Een gecertificeerde mediacoach die tevens ervaren leerkracht in het basisonderwijs en Intern Cultuur Coördinator is, adviseert scholen bij het invullen van deze leerlijn voor alle groepen van de basisschool. De mediacoach begeleidt scholen hierin door ze verschillende mogelijkheden te laten zien. De school maakt zelf een keuze die past bij de school.

Verder informatie: Peter Leydekkers 035 - 688 68 17 of [email protected].

media en audio-visueel

Slapstickworkshop voor groep 4 t/m 7

“Acteren en je mond houden is best moeilijk!” “Hoe kan ik duidelijk maken wat ik wil zeggen zonder iets te zeggen?” In de wereld van de ‘stomme film’ hadden de acteurs hier rekening mee te houden, in onze wereld is het een geweldige uitdaging om kinderen zich bewust te laten worden wat acteren voor de camera inhoudt. In twee lessen maken we een eigentijdse ‘Slapstick’ waar Laurel en Hardy jaloers op zouden zijn.

De videodocent van Globe komt tweemaal op school en gaat aan het werk met de groep. Voor de tweede les krijgen de leerlingen een opdracht. Meerdere groepen kunnen in een korte periode worden gecombineerd. Van de leerkracht wordt een actieve bijdrage verwacht. Nodig is een digibord en een 2e ruimte, naast de eigen klas. Het resultaat wordt gemonteerd en met passende muziek als bestand opgestuurd, desgewenst kan het als DVD worden afgeleverd. Deze workshop maakt onderdeel uit van de Doorgaande Leerlijn Media-EducatieBasisonderwijs. De kosten zijn voor twee lessen E 315,- per groep (4 uren). Bij afname van 2 projecten voor 2 groepen op dezelfde dagen zijn de kosten E 560,-. Filmpje: www.youtu.be/or7O_b4K45g

De kosten zijn E 220,- per groep. Kijk bij www.youtu.be/zuBX9K6z568 voor een filmpje.

Page 17: Globe brochure 2016:2017

17

media en audio-visueelgroep 7 en 8

media en audio-visueelgroep 4 t/m 6 - 6 t/m 8

Animatiesworkshop voor groep 4 t/m 6 en 6 t/m 8

De leerlingen van groep 4 t/m 6 worden verdeeld in groepjes en bedenken een kort verhaal of een leuke grap. In combinatie met speeltjes worden papieren figuren tot leven gebracht in een korte stop-motion animatie. Bij groep 6 t/m 8 leren de leerlingen verschillende vormen van animatie kennen. Een zoötroop-animatie en een stop-motion animatie (zoötroop is een draaiende trommel waarin je opéénvolgende tekeningen of foto’s kunt plaatsen om ze vervolgens als een filmpje te zien). Ook hier gaan de diverse groepjes van 5-6 leerlingen aan de slag met camera’s en (eenvoudige) computerprogramma’s. Het resultaat met kleurrijke animaties en passende muziek wordt als bestand opgestuurd, desgewenst kan het als DVD worden afgeleverd. De filmdocent van Globe komt op school en gaat aan het werk met de groep. Alle leerlingen zijn 2,5 tot 3 uur actief bezig. Van de leerkracht wordt een actieve bijdrage verwacht. Nodig is een digibord en een 2e ruimte, naast de eigen klas, voor het maken van de animatie. Deze workshop maakt onderdeel uit van de Doorgaande Leerlijn Media-Educatie Basisonderwijs - Cultuur Met Kwaliteit.De kosten zijn E 220,-. Bij afname van twee workshops op dezelfde dag E 350,-. Kijk bij www.youtu.be/MaKx-083EuI voor een filmpje.

Reportages ennieuwsitems maken workshop voor groep 7 en 8

Er zijn marsmannetjes geland op het school plein! Meester Wim houdt van speelgoed-treintjes! Wie wordt onze nieuwe directeur? Allemaal onderwerpen die je in het journaal of in een reportage zou kunnen gebruiken. Hoe maak je het onderwerp duidelijk in een filmpje? Waar moet je allemaal op letten? We delen de klas in groepjes en gaan aan de slag met het bedenken van de reportage. Verzin je zelf een verhaaltje of is er iets interessants op school dat je kan filmen?

De videodocent van Globe komt op school om je uit te leggen waar je allemaal op moet letten. Als het idee klaar is kunnen de reportageploe-gen aan de slag binnen de school. Af en toe komen ze terug om te laten zien wat er gefilmd is en krijgen ze tips. En dan vliegen ze weg zoals razende reporters dat doen. Een week later krijgt de klas de reportages gemonteerd en voorzien van titels en muziek terug te zien. De videodocent is drie uur op de school (ochtend). Alles vindt plaats in en buiten de eigen klas. Het resultaat wordt gemonteerd als bestand opgestuurd, desgewenst kan het als DVD worden afgeleverd. Deze workshop maakt onderdeel uit van de Doorgaande Leerlijn Media-Educatie Basisonderwijs - Cultuur Met Kwaliteit. De kosten zijn E 220,-.Bij afname van twee workshops op dezelfde dag E 350,-. Kijk bij www.youtu.be/DXpN9DyFEqE voor een filmpje.

media en audio-visueel

KIJK bij hoofdstuk gecombineerde disciplines voor media-voorstelling/project:

Domovoj Maximus, over virtu-ele wereld en mediawijsheideen interactieve voorstelling voor groep 6,7,8

Deze IP (Interactive Performance) maakt gebruik van AR (Augmented Reality), AI-bots (Artificial Intelligent Robots) en OG’s (Online Games) en zet het GP (Geëerd Publiek) tot nadenken over hun eigen IG (Internet Gebruik). Zie pagina 26.

‘Urban intervention’in Hilversumproject voor groep 7/8Hebben jouw leerlingen de skills voor de 21ste eeuw of gaan ze die in deze workshop ontdekken?! Zie pagina 27.

Fotografisch dagboek workshop voor groep 5 t/m 8

Tegenwoordig kunnen we ons bijna geen wereld meer voorstellen zonder fotografie. Met onze mobiele telefoon kunnen we alle momenten vastleggen die we maar willen. We posten foto’s van ons avondeten op Facebook of nog even een selfie voor we uitgaan voor een avond stappen, gewoon om even te kijken of ons haar wel goed zit. We maken bergen met foto’s van onze vrienden en vriendinnen, maar ook onze honden, katten, hamsters, egels en goudvissen ontspringen de dans niet meer. Zo vangen we bijna dagelijks de wereld om heen in een vrolijke berg kiekjes.

Maar wat gebeurt er als we deze foto’s serieus gaan bekijken, ordenen en misschien zelfs wel gaan ingrijpen in deze werkelijkheid? Op zoek gaan naar verhaallijnen en thema’s. Wat laten we zien en wat laten we weg? Wanneer zetten we de werkelijkheid naar onze hand en wanneer laten we ons leiden door de wereld om ons heen? En welke zeggenschap heeft een foto eigenlijk?In drie weken tijd gaan we fotograferen, heel veel fotograferen, foto’s bekijken, bespreken, uitlichten, thema’s en verhaallijnen uitzoeken en dan uiteindelijk een dagboek maken. Jouw eigen verhaal, jouw fotografische dagboek. De workshop duurt drie weken en de docent heeft camera’s voor de leerlingen gedurende deze periode. De eerste en de laatste week worden door de fotografiedocent begeleid en de tweede week kan de eigen leerkracht in de klas de vorderingen bijhouden en het rouleren van de camera’s coördineren. Deze workshop maakt onderdeel uit van de Doorgaande Leerlijn Media-Educatie Basisonderwijs - Cultuur Met Kwaliteit. Deze workshop kan op afspraak gedurende het hele schooljaar plaatsvinden. Duur van de 1e en 3e workshops is: twee uur per keer. De 2e workshop kan de eigen leerkracht naar eigen inzicht indelen. De kosten zijn E 395,-. Bij afname van twee workshops op dezelfde dag E 740,-.

n! euwn! euw

Page 18: Globe brochure 2016:2017

HOORSPELmedia- en erfgoedproject voor groep 7 en 8samenwerkingsproject Globe CKC en St. Omgevings educatie Gooi, Vecht- en Eemstreek

Een combi van theaterspel/acteren, media en erfgoed. Naast historische erfgoed-aspecten en een leuk doe-project is dit een mediaproject in meerdere opzichten. Gewerkt wordt met oude en nieuwe mediavormen waarbij heden en verleden in elkaar overgaan in actieve en receptieve werkvormen. De start is een film waarin hoorspel-regisseur Peter te Nuyl de vroegere hoorspel-praktijk in het heden brengt door middel van een opdracht aan de leerlingen.Aan de hand van een script gaat de groep het hoorspel voorbereiden, wie is wie en wie doen geluiden en muziek.

In de historische studio 2 in het Muziekcentrum van de Omroep krijgen de kinderen twee workshops: ‘acteren voor de microfoon’ en ‘opname na vier tellen’ plus een korte erfgoed-presentatie op de locatie waar het Nederlandse hoorspel decennia lang werd en nu ook WEER wordt gemaakt. Na de korte acteerles waarin het spel goed in vorm wordt gezet volgt de opname als ‘LIVE-uitzending’ zoals dat vroeger ook ging, direct de lucht in. Nu wordt het opgenomen en is het voor iedereen terug te horen op YOUTUBE. Voorbereiding in de klas d.m.v. een FILM en een lesbrief. Duur van de workshops op Globe is 2,5 uur. Deze workshop maakt onderdeel uit van de Doorgaande Leerlijn Media-Educatie Basisonderwijs - Cultuur Met Kwaliteit.Kijk bij www.globeckc.nl/links.html voor een filmpje.De kosten zijn E 195,- per groep. Bij afname van twee workshops op dezelfde dag E 340,-.

18

media en audio-visueelgroep 5 t/m 8

media en audio-visueelgroep 5 t/m 8

In deze workshop leren de leerlingen een stripverhaal te maken door middel van fotografie. In kleine groepjes beginnen de leerlingen met het bedenken van een kort verhaal. Daarna gaan we de ver-schillende verhalen vertalen naar fotografische scenes.Hoeveel scenes hebben we nodig per verhaal? Hoe beeld je een door jou bedach-te scene het beste uit? En hoe kun je dit het beste fotograferen?

De leerlingen leren een zo helder mogelijke vertaling maken van hun eigen idee en hoe je met een echte camera aan de slag kunt gaan. Als we de foto’s hebben gemaakt zullen we ze daar waar nodig voor zien van tekstballonnen om zo een echte strip te krijgen. We sluiten de workshop af met een presentatie van alle stripverhalen.Duur van de workshop is 2,5 uur. De kosten zijn E 235,-. Bij afname van twee workshops op dezelfde dag E 425,-.

Het grote groep acht fotoboekworkshop voor groep 8

We gaan terug in de tijd en halen al die gekke, leuke en intense momenten terug. De eerste dag in de kleuterklas, de maffe juffrouw uit groep 4, optreden voor de hele school, keten in kleedkamer en uren kletsen met je allerbeste vrienden. Wie of wat maakte jouw schooltijd zo uniek? Na het brainstormen gaan we die momenten fotograferen. We struinen door de school om al die belangrijke plaatsen vast te leggen en maken mooie portretten van diegenen die zeker niet vergeten mogen worden.

Alle leerlingen maken met deze foto’s uiteindelijk een eigen pagina, waar nodig worden de foto’s voorzien van korte anekdotes. Uiteindelijk zullen we alle pagina’s samenvoegen en zo ontstaat HET GROTE GROEP 8 FOTOBOEK. Een dierbare herinnering aan een bij-zondere tijd die we in deze workshop gaan vastleggen door middel van fotografie en tekst. Deze workshop is speciaal ontwikkeld voor groep 8.Duur van de workshop is 2,5 uur. De kosten zijn E 235,-. Bij afname van twee workshops op dezelfde dag E 425,-

media en audio-visueel

n! euw

n !euw

Het foto-strip-verhaalworkshop voor groep 5 t/m 8

De Componeertool dagworkshop en ONLINE-doe het zelf activiteit voor groep 7 en 8 samenwerkingsproject Muziekcentrum van de Omroep en Globe CKC

Online je leerlingen hun eigen muziek laten maken, een compo sitie in verschillende stijlen, met verschillende instru-menten in hun volgorde, op hun manier en gewoon in de klas.

De componeertool is een digitale doe het zelf activiteit voor de leerlingen in de klas, nodig is een instructie bijeenkomst van 1,5 uur voor de leerkracht (E 38,- per leerkracht). Na de klassikale uitleg via het digibord kunnen de leerlingen zelfstandig (alleen of in kleine groepjes) als componist aan de slag. Nodig daarvoor is een computer met internetaansluiting. Deze workshop maakt onderdeel uit van de Doorgaande Leerlijn Media-Educatie Basisonderwijs. EXTRA: dagworkshop in het MCO, zie de beschrijving bij muziek op pagina 13. Filmpje: www.youtube.com/watch?v=5UUKgXVYBJY

Page 19: Globe brochure 2016:2017

Subsidiemogelijkheden (zie inleiding):

Hilversumse scholen tot E3,50 K&C per leerling.

voor deleer-

krachtenOndersteuning Cultuureducatievoor groep 1 t/m 8

KUNSTCOACH:Op het gebied van theater, muziek, dans, beeldende kunst en media heeft Globe een COACH in huis. Deze coach ondersteunt de leerkracht met verschillende mogelijkheden: voorbeeld-lessen, (na) besprekingen, ontwikkelen leerlijn, workshops aan de leerlingen of aan de leerkrachten (ouders). De bedoeling is een op de praktijk gerichte hulp bij een van deze kunstvakken.

Maatwerk / project / culturele dag: Een breed scala aan kunstactiviteiten op één of meerdere dagen, zoals concerten, workshops, demonstraties en een groot kunstwerk bij jullie op school.

Leerlijn: Invulling van nu nog lege vlekken binnen de culturele leerlijn van de school. Globe kan je helpen bij het compleet maken van jouw cultuurbeleidsplan met activiteiten in alle disciplines.

Themadag: Een dag die aan de hand van bijvoorbeeld een thema kan worden samengesteld.

Advies op maat: Op het gebied van kunst en cultuur is er veel mogelijk bij Globe CKC.

Voor meer informatie: Peter Leydekkers, 035 - 688 68 17 of [email protected]. Voor Hilversumse scholen geldt dat er in dit opzicht nauw wordt samengewerkt met het Bureau Cultuureducatie Hilversum.

Muziek In Ieder KindDoorlopende leerlijn muziek in alle klassen! Een directe en inhou-delijke koppeling tussen binnenschoolse en naschoolse activi-teiten! Een gemakkelijke, maar doeltreffende ondersteuning van de eigen leerkrachten! Zie de beschrijving bij Muziek op pagina 8.

DIT PROJECT OMVAT ALLE UITGANGSPUNTEN VAN HET LEERPLANKADER VAN DE SLO-MUZIEK. HET VOLDOET AAN ALLE VOORWAARDEN OM DE ‘MUZIEKIMPULS’ SUBSIDIE TE KUNNEN AANVRAGEN BIJ HET FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE. GLOBE HELPT U DAAR GRAAG BIJ.contact: Peter Leydekkers 035 - 688 68 17. [email protected]

Kunstenaar en vakdocent in de klasgastles voor groep 1 t/m 8

Dans voor kleuters, lessenserie met voorbeeldles. Een beeldend kunstenaar of een dansdocent, een audio-visueeldocent, theaterregisseur of muziekdocent. De kosten zijn E 55,- per uur.

19

Workshop beeldend/muziekstudiemiddag/ochtend voor leerkrachten

Dit studiedagdeel wordt gegeven door een ervaren docent van Globe CKC. Het kan worden gegeven aan (een groepje uit) het eigen team, maar individuele inschrijvingen kunnen ook. Tevens is het mogelijk meerdere studiedagen aan te vragen of er eventueel een cursus van te maken. Er wordt van te voren een offerte gemaakt n.a.v. jullie wensen. Enkele voorbeelden:• Muziek voor leerkrachten• Welke muziekmethode op onze school• Beeldende kunst voor leerkrachten

De ComponeertoolONLINE-doe het zelf activiteit voor groep 7 en 8 samenwerkingsproject Muziek centrum van de Omroep en Globe CKCZie de beschrijving bij Media en Audio-visueel op pagina 18.

LIEDBEGELEIDING OP GITAAR cursus gitaar in de klas voor groep 1 t/m 8

Zelf je eigen klas kunnen begeleiden wanneer deze een lied zingt. Dat kan al vrij snel met deze uitgekiende cursus waarbij de leerkracht alleen dat leert wat er voor dit doel, liedbegeleiding op gitaar, nodig is. Vanuit een beginsituatie van ‘nul’ naar het leren spelen van een aantal eenvoudige liedbegeleidingen op de gitaar. In vijf lessen leer je de basis en kun je deze serie liedjes begeleiden.

Benodigheden: een goed te stemmen gitaar. De kosten per deelnemer: bij 5 en 6 deelnemers E 95,-; bij 7 en 8 deelnemers E 68,-; bij 9 en 10 deelnemers E 53,-.

voor de leerkrachtengroep 1 t/m 8

voor de leerkrachtengroep 1 t/m 8

Page 20: Globe brochure 2016:2017

20

dansgroep 1 t/m 8

dansgroep 1 t/m 8

Dans op MAAT / Danscoaching dansondersteuning voor alle groepen

Een ervaren dansdocent kan het dansen op school een enorme lift geven. Door dans op MAAT in overleg samen te stellen of door Dans coaching. Dit laatste gebeurt met goede voorbeeldlessen en vooral coaching van de leerkracht. Doel is een doorgaande leerlijn voor de hele school te creëren en dat iedere leerkracht zich bekwaam voelt om deze lessen te gaan geven.

Er kan gewerkt worden vanuit een methode waardoor de doorgaande leerlijn sterker wordt. Daarnaast is er de flexibiliteit waarbij de coaching op maat wordt gemaakt naar de wens van de school en leerkracht. Er is inmiddels door Globe op diverse scholen ervaring met deze werkvorm opgedaan. Voor meer informatie: Peter Leydekkers 035 - 688 68 17 [email protected]

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

Dancing Shoes!dagproject voor de hele school

Een project waarbij in de ochtend de dansen worden ingestudeerd en in het begin van de middag de uitvoering is voor iedereen die wil komen kijken (ouders etc). De twee verkoopsters van de schoenenwinkel Daisy’s shoes zijn het helemaal zat met al die lastige klanten en besluiten de tent maar te sluiten. Op dat moment komt er een groep dansers voorbij met ‘rare’ schoenen. Ze besluiten de dansers te volgen en zijn getuige van een dansrepetitie. Als ze ook nog bij toeval in een Italiaans dansfeest terecht komen besluiten ze op reis te gaan om nog meer dansen te kunnen zien. Uiteindelijk is het geld op en moeten ze liftend naar huis. Voor de winkel is een straatfeest aan de gang waar ook flink gedanst wordt. Ze krijgen plotseling een lumineus idee……

Voor dit dagproject worden de kinderen in zes tot acht (e.v. meer) groepen verdeeld. Dit wordt in overleg samengesteld. Hieruit komt ook het aantal dansdocenten voort dat nodig is. Iedere dansdocent kan op de ochtend twee groepen doen. Aansluitend volgt in het begin van de middag de voorstelling.Dit dagproject vraagt een beperkte voorbereiding in de klas.

Nodig zijn genoeg ruimten om in de ochtend te kunnen oefenen en voor de presentatie de gymzaal in de middag. Decormateriaal: kartonnen dozen en teken- en schildermateriaal. De eigen leerkrachten zijn actief bij het project betrokken. Kijk bij www.globeckc.nl/links.html voor een filmpje. Beschikbare data: het hele jaar. Tijdsindeling is 9.30 tot circa 14.00 uur. De kosten zijn E 635,- bij 3 docenten en E 845,- bij 4 docenten.

Meedoe danshappeningworkshop voor alle klassen op school

Een inspirerend dansproject voor de hele school. Met behulp van een klein zendmicrofoontje en lekkere muziek heeft de danseres in een oogwenk een hele gymzaal aan het swingen met drie programma’s voor de verschillende leeftijden.

Voor de groepen 3, 4 en 5 en voor de groepen 6, 7, 8 zijn er verschil-lende programma’s waarbij diverse stijlen van dans en muziek aan de orde komen (streetdance, pop, folklore enz.). Voor de kleuters (groep 1 en 2) is er een programma met spel en beweging. bij voorkeur in de speelzaal. Minimaal moeten er twee danshappenings per keer worden afgenomen, dus bijvoorbeeld een voor groep 3, 4, 5 en een voor groep 6, 7, 8. Maximum aantal leerlingen per danshappening is 60, duur is 40 minuten. Bij de kleuters is dit aantal maximaal 30 (duur is 30 minuten). Nodig is een geschikte ruimte liefst met een podium van 1.20m bij 2.5m. Uitgangspunt hierbij is ongeveer 1,5 vierkante meter per leerling. Een gymzaal is meestal een goede locatie, zowel qua oppervlak als qua vloer. Kijk bij www.globeckc.nl/links.html voor een filmpje. Beschikbare data: het hele jaar. De kosten zijn E 110,- voor twee danshappenings, iedere volgende E 55,-.

dans

n! euw

Page 21: Globe brochure 2016:2017

21

dansgroep 1 t/m 6

dansgroep 1, 2 en 3

Dans voor kleutersworkshop dans voor groep 1 en 2

Een inspirerende gastles in de klas door een ervaren dansdocente laat andere kanten van dansen zien. Een les waarbij de kinderen na afloop vragen: “juf, gaan we morgen weer dansen?” De leerkracht: “natuurlijk, ik heb een hoop muziek en ideeën gekregen van de danseres, dus we kunnen nog wel even voort”.

Het bijgaand lesmateriaal vormt een lessenserie van 4 lessen voor de leerkracht. Deze wordt door de dansdocente besproken met de leerkracht(en) na de gastles. Aan de hand van eenvoudige beschrijvingen en leuke muziek op CD, maar vooral na de dansdocent te hebben zien werken kan de eigen leerkracht hierop een vervolg geven. De dansideeën zijn vaak in een verhaal gegoten waardoor dans een natuurlijke uiting van de verbeelding is geworden. Nodig voor deze gastles van 45 minuten is een speellokaal en een goede geluids-installatie met CD speler. Kijk bij www.globeckc.nl/links.html voor een filmpje. Beschikbare data: het hele jaar.De kosten zijn E 55,- per klas, minimaal 2 klassen.

dans

DAGPROJECTENvoor groep 1/m 4

Circus HupsakeeCircus Hupsakee heeft zijn tenten opgeslagen vlakbij de school. Maar er is niets te zien!! De directeur vertelt dat iedereen van het circus ziek is, hoe moet het nu met Circus Hupsakee? Aan de hand van het circuslied gaan de kinderen onder leiding van twee dansdocenten jongleurs-, paarden-, koordansers- en clownsdansen leren. De leerkrachten helpen de kin-deren onderwijl mee met het vervaardigen van de (eenvoudige) kos-tuums. Zo ontstaat een nieuw Circus Hupsakee waar het publiek die middag naar toe gaat, ouders, opa’s en oma’s, iedereen komt kijken!

Voor deze dagprojecten ‘Circus Hupsakee’ en ‘Ollie gaat dansen’ worden de kinderen in vier groepen verdeeld met een maximum van 120 leerlingen, waar twee docenten mee gaan werken (of drie docenten met zes groepen van maximaal 180 leerlingen). Deze dagprojecten vragen (beperkte) voorbereiding. Nodig zijn twee ruimten (bij voorkeur speellokaal en gymzaal) en voor de presentatie de gymzaal. Decormateriaal: kartonnen dozen en teken- en schildermateriaal. De eigen leerkrachten zijn actief bij het project betrokken. Kijk bij www.youtube.com/watch?v=SlR3frL3Ktc voor een filmpje. Beschikbare data: het hele jaar. Tijdsindeling is 9.30 tot circa 14.00 uur. De kosten zijn E 425,- bij 2 docenten; E 635,- bij 3 docenten.

Ollie gaat dansenAan de hand van het leuke liedje ‘Ollie’ gaan de kinderen onder leiding van twee dans-docenten diverse dansen leren. De leer krachten helpen de kinderen onderwijl mee met het vervaardigen van de (eenvoudige) kostuums. Spontaan ontstaat zo het verhaal van Ollie dat de kinderen voor het publiek die middag gaan uitbeelden en dansen.

Niks Goed! dansvoorstelling met filmbeelden voor groep 1 t/m 3

Twee kevers willen een feestje bouwen. En niet zomaar een feestje, nee, een onvergetelijk spetterend supertaarten feest!Vele dieren zetten hun allerbeste pootje voor om een uitnodi-ging te krijgen, maar de kevers trekken keer op keer hun neuzen op: te mooi, te slim, te dit, te dat en zo mankeert er aan ieder-een wel wat. Dus houden ze uiteindelijk een partijtje voor hen beiden. Daar zitten ze dan, met taarten, toeters en bellen, maar niks te vertellen. Het wordt een slaapverwekkend feest....of...??

‘Niks Goed!’ gaat op speelse wijze over jezelf en de ander accepteren. Genieten van elkaars mooie en minder mooie kanten. Niemand is perfect, iedereen is anders en da’s mooi! Laat het feest maar beginnen! Geïnspireerd op het boek ‘Feest!’ van Brigitte Minne en An Candaele. Kijk bij www.welles-theater.nl/aanbod/niks-goed voor een filmpje.

Voorstellingen door Welles Danstheater op maandag 13 maart 2017 in de theaterzaal van Globe. Duur is 50 minuten. De kosten zijn E 5,30 per leerling inclusief voorbereidende lesbrief.

Ik dans wat ik hoordoe het zelf project voor groep 1 t/m 6

“Wie houdt er nou niet van om op reis te gaan?” Na het zingen van het herkenningslied gaan de kinderen mee op reis naar Droomland, Oezbekistan, India, Tanzania, Brazilië, China, Mali en nog veel meer.

Op de CD staan de stukjes muziek waar de kinderen op bewegen, spelen en naar luisteren. Telkens is er ook het lied in alle landenstijlen als herkenningsmelodie. Het lesmateriaal bestaat uit 2 lesboeken en 2 CD’s om te behouden. Geschikt voor groep 1 t/m 6. Duur ongeveer 3 weken, de kosten zijn E 25,-.

n !euw

Workshop dansen workshop voor groep 3 en 4

Bij jullie op school of bij Globe CKC kunnen klas-sen workshops volgen. Een gespeciali seerdedocent geeft de workshop, met in prin cipe een vast programma dat is afgestemd op deze leeftijd. Deze kan bestaan uit één of twee uur per groep (maximaal 30 leerlingen) en er kunnen des gewenst meerdere workshops achter elkaar plaatsvinden. Een workshop in een specifieke dansstijl kan apart worden aangevraagd.

Zelfs in de meest korte vorm valt er een goed resultaat te verwachten en leent de activiteit zich voor een leuke korte presentatie. Nodig is een goede geluidsinstallatie en een geschikte ruimte, uitgaande van een vierkante meter per leerling. Kijk bij www.globeckc.nl/links.html voor een filmpje. Beschikbare data: het hele jaar. De kosten zijn E 55,-per uur.

Page 22: Globe brochure 2016:2017

dansgroep 4 t/m 6

dansgroep 3 t/m 6

Workshop dansen (middenbouw)workshop voor groep 4 t/m 6

Bij jullie op school of bij Globe CKC kunnen klassen workshops volgen. Een gespecialiseerde docent geeft de workshop, met in principe een vast programma dat is afgestemd op deze leeftijd. Deze kan bestaan uit één of twee uur per groep (max. 30 ll) en er kunnen desgewenst meerdere workshops achter elkaar plaatsvinden. Een workshop in een specifieke dansstijl kan apart worden aangevraagd.

Zelfs in de meest korte vorm valt er een goed resultaat te verwachten en leent de activiteit zich voor een leuke korte presentatie. Nodig is een goede geluidsinstallatie en een geschikte ruimte, uitgaande van een vierkante meter per leerling. Filmpje: www.globeckc.nl/links.html Beschikbare data: het hele jaar. De kosten zijn E 55,- per uur per groep.

Ricky de Rapdanserdagproject voor groep 4 t/m 6

“Ricky kan heel goed rappen, maar hij staat erbij als een lantaarnpaal; geen gezicht toch! En dat terwijl er zoveel te bewegen valt en er zoveel soorten dansen zijn, kijk maar Ricky! Kijk maar eens naar ons!”

In een ochtend leren de ervaren danseressen de Rapdance op de rap die de kinderen van te voren hebben geleerd. Bovendien leren de kinderen in vier groepen ieder een eigen dans. Onderwijl werken ze ook nog aan hun graffití decor en (eenvoudige) kostuums!

‘s Middags is de voorstelling: het decor staat klaar, de Rapdance wordt met z’n allen gedanst en iedere groep presenteert zich. Natuurlijk kan iedereen komen kijken, ook Ricky! Voor dit dagproject worden de kinderen in vier groepen verdeeld met een maximum van 120 leerlingen, waar twee docenten mee gaan werken (of drie docenten met zes groepen van maximaal 180 leerlingen). Dit dagproject vraagt (beperkte) voorbereiding aan de hand van een lesbrief.

Nodig zijn twee ruimten (bij voorkeur speel-lokaal en gymzaal) en voor de presentatie de gymzaal. Decormateriaal: kartonnen dozen en teken- en schildermateriaal. De eigen

leerkrachten zijn actief bij het project betrokken. Kijk bij www.globeckc.nl/links.html voor een filmpje.Beschikbare data: het hele jaar. Tijdsindeling is 9.30 tot circa 14.00 uur. De kosten zijn E 425,- bij 2 docenten; E 635,- bij 3 docenten.

n !euw

Missie in de Melkwegdanstheatervoorstelling voor groep (3) 4 t/m 6

Een spannende dansvoorstelling over de ruimte, vreemde planeten en interessante sterren. Drie meiden krijgen een belangrijke missie. Reizend dansen zij van planeet naar planeet en proberen deze opdracht uit te voeren. Hebben ze wel genoeg tijd? Zal het lukken de missie te volbrengen? Kunnen zij dit alleen? Of hebben ze elkaar nodig?

Tijdens de voorstelling maken de kinderen kennis met dans, theater en muziek, zowel receptief, actief als reflectief. De kinderen spelen een belangrijke rol. Zonder hun hulp zal het de meiden niet lukken de missie te volbrengen... Een spannende, dynamische en interactieve voorstelling over vriendschap, samenwerken en openstaan voor het ongebruikelijke.

Filmpje: dansstormoost.nl/voorstelling/missie-in-de-melkweg-2Voorstellingen door Dansstorm Oost op dinsdag28 februari 2017 in de theaterzaal van Globe. Duur is 50 minuten. De kosten zijn E 6,90 per leerling inclusief voorbereidende lesbrief.

dans

22

Page 23: Globe brochure 2016:2017

23

dansgroep 7 en 8

dansgroep 6 t/m 8

Workshop dansen (bovenbouw)workshop voor groep 6 t/m 8

Bij jullie op school of bij Globe CKC kunnen klassen workshops volgen. Een gespecialiseerde docent geeft de workshop, met in principe een vast programma dat is afgestemd op deze leeftijd. Deze kan bestaan uit één of twee uur per groep (maximaal 30 leerlingen) en er kunnen desgewenst meerdere workshops achter elkaar plaatsvinden. Een workshop in een specifieke dansstijl kan apart worden aangevraagd.

Zelfs in de meest korte vorm valt er een goed resultaat te verwachten en leent de activiteit zich voor een leuke korte presentatie. Nodig is een goede geluidsinstallatie en een geschikte ruimte, uitgaande van een vierkante meter per leerling. Kijk bij www.globeckc.nl/links.html voor een filmpje.Beschikbare data: het hele jaar. De kosten zijn E 55,- per uur.

Dansprojecten voor de bovenbouwdagproject voor groep 6 t/m 8

Twee dansdocenten van Globe werken de hele ochtend afwisselend met de verschillende groepen waarbij iedere groep een eigen dans leert. Alles rond een van de onderstaande thema’s. ‘s Middags is de voorstelling. Het dagproject kan gemakkelijk op maat worden gemaakt, de leerlingen vergeten de dans niet binnen een dag en geven zodoende geheel zelfstandig een spetterende show.

De thema’s zijn goed uitgewerkt en de leerkrachten krijgen ondersteunende informatie om het thema met de diverse groepen voor te bereiden en uit te beelden. Te denken valt hierbij aan:kleding, schmink, eenvoudige decors. De thema’s kunnen zijn:

Project Griezelen dansen en beven met groep zes, acht en zeven.

Project Galeriedansen binnen en buiten de lijst.

Voor dit dagproject worden de kinderen in vier groepen verdeeld van maximaal 120 leerlingen, waar twee docenten mee gaan werken (of drie docenten met zes groepen van maximaal 180 leerlingen). Deze dagprojecten vragen (beperkte) voorbereiding.

Nodig zijn 2 ruimten (bij voorkeur speellokaal en gymzaal) en voor de presentatie de gymzaal. Decormateriaal: kartonnen dozen en teken- en schildermateriaal. De eigen leerkrachten zijn actief bij het project betrokken. Filmpje: www.globeckc.nl/links.html

Beschikbaarheid: het hele jaar. Tijdsindeling is 9.30 tot circa 14.00 uur. De kosten zijn E 425,- bij 2 docenten; E 635,- bij 3 docenten.

VALLEN EN OPSTAAN dansvoorstelling voor groep 7 en 8

Ben ik wel stoer, grappig en slim? Heb ik de goede schoenen? Vinden ze me wel leuk? Iedereen kent dit gevoel.

In de voorstelling ‘Vallen en opstaan’ is er een meisje dat onzeker is. Ze denkt dat ze niet knap is. Dat ze er niet bij hoort. Ze gaat op een wolk wonen. Daar kan niemand naar haar kijken en is ze ver van alle oordelen. Maar op een dag valt ze naar beneden… Wat er daarna gebeurt, zal haar leven voor altijd veranderen.

Vallen en opstaan is een lieve, beeldende, verhalende dansvoor-stelling over vriendschap en zelfvertrouwen. Er is moderne dans, hiphop, tissue en poi, schitterende muziek en videoprojectie. Alles samengepakt in een spetterend spektakel. Dansgroep Tr@nz maakt voorstellingen die actuele thema’s tot een spetterend avon tuur maken. Woorden zijn niet nodig, dans, luchtacrobatiek, video projectie en theater maken een spektakel dat nog lang in je hoofd zal wonen. Kijk bij www.youtube.com/watch?v=wakorR04BNc voor een filmpje.

Voorstellingen door Dansgroep Tr@nz op dinsdag 21 maart 2017 in de theaterzaal van Globe. Duur is 60 minuten. De kosten zijn E 6,50 per leerling inclusief voorbereidende lesbrief.

n! euw

dans

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

Page 24: Globe brochure 2016:2017

24

Een project over Afrika op één dag, in een week of in een maand. Een project geheel naar de wensen en/of budget van uw school. Het kan een kleinschalige happening worden, bijvoorbeeld met veel activiteiten die ondernomen worden door de eigen leerkrachten en/of hulpouders en ondersteund door de vakkennis/expertise van Globe. Maar het kan ook een groot project worden met veel workshops, gastdocenten en concerten geheel uitgevoerd door docenten/kunstenaars van Globe.

Een voorbeeld:De dag begint met het leren van een gezamenlijk Afrikaans lied. Dan gaan de leerlingen aan de slag in de klas: er worden Afrikaanse maskers, bandana’s (beschilderde omslagdoeken) en muziek-instrumenten gemaakt. Onderwijl zijn er enkele gastdocenten die telkens een klas lesgeven in Afrikaans dansen in de bovenbouw of de Afrikaanse verfprint in de onderbouw. Dit alles resulteert in een prachtige presentatie aan het eind van de dag.

gecombineerde disciplinesgroep 1 en 2

gecombineerde disciplinesgroep 1 t/m 8

Indianen projectdagproject voor groep 1 t/m 8 Een dag, of een week, of een maand geheel ingericht naar de wensen van de school. Voor de uitvoering en organisatie geldt precies hetzelfde als de Afrika dag.

Een voorbeeld: Er wordt natuurlijk een totempaal gemaakt, een pueblostadje en een indiaanse praatstok. De kinderen zingen een indianenlied en er wordt een indianentheater opgevoerd.Er kan gekozen worden voor een kleinschalig gebeuren zoals een doe het zelf project of een ceremonie voor de onderbouw.Maar er kan ook een reusachtige Tipi op het schoolplein komen (groot genoeg voor twee klassen) waarin spannende indianenverhalen worden verteld.

De school kan dit Afrika- of Indianenproject inrichten op eigen wijze naar aanleiding van een keuzemenu. Het project komt tot stand in overleg na een gesprek met uitleg van de diverse onderdelen. Globe zorgt voor de betreffende gastdocenten en artiesten, voor de benodigde materialen en naar wens voor instructiemomenten voor leerkrachten (hulpouders). Graag minimaal twee maanden van te voren aanvragen.Kijk bij www.globeckc.nl/links.html voor een filmpje.

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

DAGPROJECTENWERELDCULTUURvoor groep 1 t/m 8

Afrika dagdagproject voor groep 1 t/m 8

gecombi-neerde

disciplines

n !euw

Boer Boris muziek en theatervoorstelling voor groep 1 en 2

Boer Boris woont op een boerderij. Hij heeft allerlei dieren, machines en een moestuin. Vandaag krijgt hij een bijzondere brief. Er komen twee inspecteurs op bezoek. Oei, dat is spannend. Boer Boris moet het beste van zichzelf en de boerderij laten zien. Maar wat is het beste? Zusje Sam schiet te hulp en samen gaan ze keihard aan het werk. Een humoristische, muzikale en beeldende voorstelling over je best doen, iets durven en trots zijn op jezelf. Én over de vraag of worteltjes mama’s hebben en hoe kippen gouden eieren leggen.

Gebaseerd op de kleurrijke Boer Boris prentenboeken van Ted van Lieshout en Philip Hopman. Met heerlijke meezingliedjes van Jeroen Schipper en Anke Timmer. Kijk bij www.globeckc.nl/links.html voor een filmpje.De voorstelling duurt circa 45 minuten en kan voorbereid worden d.m.v. een lesbrief. De kosten zijn E 6,20 per leerling. Voorstellingen door theater-groep Heer Otto op dinsdag 28 maart 2017 in de theaterzaal van Globe.

Page 25: Globe brochure 2016:2017

25

gecombineerde disciplines3 t/m 6

gecombineerde disciplinesgroep 1 t/m 4

Doe het zelf projectenvoor groep 1 t/m 4

BarbarHet verhaal van het kleine olifantje op muziek van Poulenc met het prachtige beroemde prentenboek, CD en leuk lesmateriaal voor meerdere disciplines. Prijs E 45,- inclusief portokosten.

Het verhaal van de SneeuwmanHet verhaal van Raymond Briggs inspireert de kinderen bijna vanzelf tot een boeiend multi-disciplinair project. Prijs E 45,- inclusief portokosten.

De TovenaarsleerlingHet muziekverhaal van Paul Dukas als leidraadin dit spannende multiculturele project. Prijs E 25,- inclusief portokosten.

Meneer B. en de Smikkel-smakmachine voedsel en milieu-theatervoorstelling voor groep 3 en 4

Meneer B. is gek op lekker eten, maar zijn vrouw vindt hem veel te dik. Daarom geeft ze hem iedere dag alleen nog maar broccoli. Meneer B. wordt er gek van: ’s ochtends broccolisap, ’s middags broccolisoep en ’s avonds broccolipap. Hij zou het liefst al die broccoli uit het raam gooien, maar ja, da’s zonde van de broccoli.

Gelukkig heeft Meneer B. een kelder waarin hij al jaren aan het werken is aan een geheime uitvinding: De Smikkelsmakmachine. Met deze uitvinding wil Meneer B. afval in voedsel veranderen. Stel je voor: een prop papier wordt zomaar een lekkere hamburger. Vandaag gaat hij de machine afmaken, het laatste onderdeel wordt gemonteerd en dan is het tijd voor een test. Maar dan slaat de bliksem in… Zal het Meneer B. lukken om afval in voedsel te veranderen, de wereld te redden en zijn vetrandjes op peil te houden. Kijk bij www.youtube.com/watch?v=ls0QIryWcbQ voor een filmpje.

De voorstelling duurt circa 50 minuten en kan voorbereid worden d.m.v. een lesbrief. De kosten zijn E 4,60 per leerling. Voorstellingen door Martijn Donders op maandag 3 april 2017 in de theaterzaal van Globe.

gecombi-neerde

disciplines

n! euw

Boris Godoenov,, een kijkje in de operawereld doe het zelf project voor groep 4 t/m 6

In twee lessen worden de leerlingen vertrouwd gemaakt met deze (kinder)opera van Frank Groothof. De opera is door Frank Groothof op meesterlijke wijze toegankelijk gemaakt voor deze leeftijdsgroep. Natuurlijk zingen de leerlingen zelf ook een Russisch lied. Het project is goed door de eigen leerkracht uit te voeren m.b.v. het lesboek en muziekfragmenten. De prijs is E 25,- inclusief portokosten.

Kunst en wetenschap twee leuke workshops voor groep 3 t/m 6

Aan de hand van kunst kun je veel ontdekken over wetenschappelijke principes. In de twee workshops hieronder komen beeldende kunst en wetenschap samen. Een onderzoekende houding staat centraal, waarbij nieuwsgierigheid gestimuleerd wordt en door het zelf doen en ervaren abstracte ideeën tastbaar worden gemaakt. Dit is namelijk in zowel kunst als in de wetenschap essentieel.

Waterlab - groep 3 t/m 6We gaan kijken naar eigenschappen van water aan de hand van zelf gemaakte sneeuwglobes waar principes van dichtheid aan de orde komen. Vervolgens maken de leerlingen fantastische watermonsters van papier en houden met een waterbak en melk een spannende waterrace. Hierbij wordt het concept van oppervlaktespanning spelenderwijs uitgelegd en ervaren.

Kleuren - groep 3 t/m 6In deze workshop komt de wetenschap achter kleuren aan bod. Is een zwarte stift bijvoorbeeld, echt wel zwart? Hoe zien wij eigenlijk kleur? Schilderen, dus ook verf, heeft in Nederland een hele rijke geschiedenis. Grote kunstenaars als Rembrandt mengden zelf hun verf. Wat daar allemaal in zat mogen de leerlingen eerst zelf bedenken, om het vervolgens ook echt te maken en er mee te schilderen.

De workshops worden gegeven door twee Globe kunstenaars/docenten met een achtergrond in de wetenschap.De workshops duren twee uur in de eigen klas of op Globe en kosten inclusief materiaal E 295,-. Bij afname van twee workshops (kunnen twee verschillende zijn) op dezelfde dag zijn de kosten E 550,-.

n !euw

Page 26: Globe brochure 2016:2017

26

gecombineerde disciplinesgroep 4 t/m 6 - 6 t/m 8

gecombineerde disciplinesgroep 3 t/m 6

Domovoj Maximus, over virtu-ele wereld en mediawijsheideen interactieve voorstelling voor groep 6 t/m 8

Wie gelooft er eigenlijk nog in kabouters? Niemand toch?Maar let op! Ook de kabouters zijn gedigitaliseerd. Ze hackten het internet, hebben toegang tot wachtwoorden, bankgeheimen en bedrijfsgegevens. Onder leiding van de wrede kaboutertiran Domovoj Maximus vormen kabouters een bedreiging voor onze digitale wereld. Niets is meer veilig. Ze stuurden zelfs de groepsWhatsapp van groep 7 van jullie school naar alle ouders!

HJ van de KBDB (Harm Jan van der Heikamp van de KabouterBestrijdings-Dienst Beilen) bindt de strijd aan en verdwijnt zelf in de Cyberspace. Zonder de hulp van zijn collega Joleen komt hij er nooit meer uit. Joleen heeft de kennis en vaardigheden van het publiek nodig om HJ te redden. Deze IP (Interactive Performance) maakt gebruik van AR (Augmented Reality), AI-bots (Artificial Intelligent Robots) en OG’s (Online Games) en zet het GP (Geëerd Publiek) tot nadenken over hun eigen IG (Internet Gebruik). Kijk bij www.youtube.com/watch?v=FWcF4BUC7dU voor een filmpje.De voorstelling duurt circa 50 minuten en kan voorbereid worden d.m.v. een lesbrief. De kosten zijn c 6,40 per leerling. Voorstellingen door theater-groep Garage TDI op maandag 20 maart 2017 in de theaterzaal van Globe.

gecombi-neerde

disciplines

Niet omkijken! Johnny Cash als Griekse Orpheusmuziek en theatervoorstelling voor groep 5 en 6

Orpheus is een fantastische zanger. Alle mensen, dieren en bomen raken in vervoering als ze zijn muziek horen. Het liefst zingt hij voor zijn vriendinnetje Eurydice. Wanneer zij door een giftige slang wordt gebeten en sterft in zijn armen is Orpheus ontroostbaar! Hij kan geen muziek meer maken. Hij kan niet leven zonder zijn geliefde. In de onderwereld gaat hij naar haar op zoek. Met zijn muziek weet hij de bazen van de onderwereld zo ver te krijgen dat Eurydice met hem mee naar boven mag. Op één voorwaarde... Tijdens de lange weg terug naar boven mag hij niet omkijken.

De bekende Griekse mythe over Orpheus en Eurydice wordt tot leven gebracht in een spannende, swingende voorstelling doorspekt met aanstekelijke bewerkingen van de liedjes van Johnny Cash en June Carter! Zing mee met de bekende country liedjes in dit spannende verhaal uit de wereldliteratuur over liefde, muziek en vertrouwen. Kijk bij www.youtube.com/watch?v=7ZKdfj72Dpk voor een filmpje. De voorstelling duurt circa 50 minuten en kan voorbereid worden d.m.v. een lesbrief. De kosten zijn c 6,30 per leerling.Voorstellingen door theatergroep Witte Raaf op dinsdag 7 februari 2017 in de theaterzaal van Globe

Art & Fotoworksworkshop beeldende kunst en fotografie voor groep 3 t/m 6

Onder leiding van een beeldend kunstenaar tevens fotograaf gaan de kinderen een kunstwerk maken wat vervolgens onderwerp wordt van hun eigen fotoreportage, waarin ze zelf weer in voorkomen. Gekozen kan worden uit twee thema’s:

LichtstadjeHoe ziet de wereld eruit als je ‘s nachts in het vliegtuig zit en naar beneden kijkt? Wie dat nog nooit gezien heeft gaat in deze workshop mee naar de wondere wereld van Lichtstadje. Tijdens deze workshop maak je je eigen huisje met een lampje erin. Met knipsels uit papier kan je laten zien wat er in jouw huisje gebeurt. De silhouetten worden duidelijk zichtbaar in het donker als de lampjes aan gaan. Alle huisjes bij elkaar vormen Licht stadje. Je maakt een mooie foto van de stad en van jezelf met je huisje.

Achter het behang geplakt!Wie of wat zou je het liefst achter het behang plakken? We maken een driedimensionaal wandobject met behulp van plaksel, verf en oude rommel. Op een groot karton plak je het object dat achter het behang geplakt mag worden. Met behangerslijm en stroken papier wordt het object verstopt. Met verf maak je er een schilderij overheen om het nog vreemder te maken. Het resultaat is een surrealistisch wandobject met een knipoog naar de kunst van Margritte. Als het object klaar is maken we een mooie foto van jou met je wandobject. Zo word je ook nog onderwerp van je eigen kunstwerk.

Iedere workshop duurt 2,5 uur. Er wordt gebruik gemaakt van diverse op de school gangbare materialen. De kosten zijn E 230,- per groep inclusief diverse overige materialen en fotomontage/nabewerking. De foto’s worden digitaal aangeleverd.

n! euw

n !euw

Page 27: Globe brochure 2016:2017

27

gecombineerde disciplinesgroep 6 t/m 8

gecombineerde disciplinesgroep 8

‘Urban intervention’in Hilversumproject voor groep 7/8

Hebben jouw leerlingen de skills voor de 21ste eeuw of gaan ze die in deze workshop ontdekken?! Een multimediaproject dat gaat over architec-tuur, erfgoed en kunst. Urban intervention is een artistieke ingreep in de openbare ruimte, vaak met humor en/of een serieuze ondertoon. De voorbijganger wordt daarbij even ontregeld of op het verkeerde been gezet.

Bij dit project maken de leerlingen eerst als groep met de leerkracht een fietstocht door Hilversum, langs een aantal opvallende gebouwen uit verschillende tijdsperiodes en van verschillende architecten.Zij documenteren dit zelf d.m.v. foto’s met digitale camera of iPad.

Daarna komt er een kunstenaar/vakdocent van Globe met een presenta-tie en opdracht die gaat over ‘Urban intervention’. Een opdracht waarbij de uitwerking heel divers en experimenteel kan zijn. Mogelijkheden zijn muziek, nieuwe media, dans, fotografie, architectuur en beeldende kunst. Met deze workshop wordt aangezet tot creatief mediagebruik waarbij er een mix ontstaat van kunst/architectuur en jouw eigen bele-vingswereld. Na de eerste workshop gaan de leerlingen verder om het project zelf af te ronden. Er blijft contact met de kunstdocent via de email zodat de leerlingen ondersteund worden bij het voltooien van hun werk. Na drie weken is er dan de afsluiting met presentatie samen met de kunstenaar waarbij de leerlingen hun eigen keuzes motiveren.

Er kan in groepjes, maar ook eventueel alleen worden gewerkt bij dit project. Van de leerkracht wordt een actieve bijdrage verwacht. Het project kan een bijzondere vervanging zijn voor bijv. afscheid groep 8. De workshops kunnen plaatsvinden in het eigen lokaal en duren 2 keer 2 uur, een fietstocht en één ronde vragen/antwoorden per e-mail tussen-door. Filmpje: www.youtube.com/watch?v=ucIeTgn0MsQ De materialen die gebruikt worden zijn de gangbare materialen die op school aanwezig zijn. De kosten voor het project zijn c 325,-.

Kunst en wetenschap leuke workshop voor groep 6 t/m 8

Aan de hand van kunst kun je veel ontdekken over wetenschap-pelijke principes. In deze workshop komen beeldende kunst en wetenschap samen. Een onderzoekende houding staat centraal, waarbij nieuwsgierigheid gestimuleerd wordt en door het zelf doen en ervaren abstracte ideeën tastbaar worden gemaakt. Dit is namelijk in zowel kunst als in de wetenschap essentieel.

Pinhole fotografieHet geheim van het licht! De workshop begint met een introductie over de geschiedenis van de camera obscura en wat het eigenlijk is, want daar komt nog best wat wetenschap bij kijken. Daarna gaan de leerlingen zelf een pinhole camera maken en natuurlijk gebruiken! We eindigen de workshop in een ad-hoc ingericht donkere kamer bij jou op school of een daarvoor ingerichte ruimte bij Globe. De workshop wordt gegeven door twee Globe kunstenaars/docenten met een achter grond in de wetenschap. De workshop duurt twee uur in de eigen klas of op Globe en kosten inclusief materiaal c 295,-. Bij afname van twee workshops op dezelfde dag zijn de kosten c 550,-.

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

gecombi-neerde

disciplines

DE ACHTSTE OPDRACHTmusical voor groep 8 Samenwerkingsproject De Kunstenschool en Globe CKC

Leerling A - Over een paar weken is het zover. Dan gaan we naar de Middelbare. Stilte. Leerling B - Denken we. Allen - Denken we.Leerling C - We moeten namelijk aan de meester en de juffen laten zien dat we er echt klaar voor zijn. De kinderen staan nu allemaal vooraan op het podium in een lange rij. Leerling D - Dat willen zij. De kinderen wijzen naar de meester/juf in de zaal. Meester/juf - Dat willen wij.

Zelf een musical schrijven? Een hele KLUS! Leerlingen er een laten schrijven? Een nog grotere KLUS! Met ‘DE ACHTSTE OPDRACHT’ of ‘DE SAAIE SCHOOL’: Een leuke en prima uitvoerbare KLUS.

Deze musicals kennen een raamwerk van scenes waar de eigen herinneringen van de kinderen en de klas aan de basisschool ingepast kunnen worden. De kinderen maken met behulp van helder beschreven opdrachten de teksten en samen met de leerkracht verweven ze dit in de musical. Er zijn geen hoofdrollen in deze musicals, alle kinderen spelen mee en zijn altijd op het podium. Zo wordt het een EIGEN musical met en voor de hele klas.

Aantal rollen: 20-35 leerlingen. Tijdsduur: 60-90 minuten. Aantal liedjes: 5 (karaoke CD). De kosten bedragen: c 175,- voor een doe het zelf pakket. c 234,- voor een pakket inclusief twee begeleide repetities en emailondersteuning. Globe CKC/De Kunstenschool biedt daarnaast intensieve begeleiding aan. De prijs is afhankelijk van de invulling van de begeleiding. Kijk bij www.youtube.com/watch?v=584uBh6sNn8 voor een filmpje. Voor meer informatie en omschrijving van de betreffende musicals: Peter Leydekkers 035 - 688 68 17 of [email protected]

n !euw

n! euw

Page 28: Globe brochure 2016:2017

28

Theater/dramacoachingkunstondersteuning voor alle groepen

Een ervaren drama-theaterdocent kan het muziekonderwijs op de school een enorme lift geven. Dit gebeurt met goede voor-beeld lessen en vooral coaching van de leerkracht. Doel is een doorgaande leerlijn voor de hele school te creëren waarbij iedere leerkracht zich bekwaam voelt om deze lessen te gaan geven.

Er kan gewerkt worden vanuit een methode waardoor de doorgaande leerlijn sterker wordt. Daarnaast is er de flexibiliteit waarbij de coaching op maat wordt gemaakt naar de wens van de school en leerkracht. Er is inmiddels door Globe op diverse scholen ervaring met deze werkvorm opgedaan. Voor meer informatie: Peter Leydekkers 035 - 688 68 17 of [email protected]

Theater maken metpoppenspelworkshop + doe het zelf project voor groep 1 t/m 8samenwerkingsproject St. Poppentheater Fatsnerran en Globe CKC

“Uw school wordt omgetoverd tot een echt theater”. Het project begint met een inspirerende demonstratie (onder-bovenbouw) van de bekende poppenspeler Alexander Bauwens. Door deze demonstratie heen zit een ‘handleiding’ verweven over hoe poppentheater werkt, hoe je met de poppen moet/kunt spelen, wat voor stemmetjes je kunt gebruiken, wat wel en niet kan met poppen. Een handreiking aan de kinderen hoe ze zelf poppentheater kunnen maken rondom een zelfgekozen thema. Duur is 30 minuten per keer.

Het vervolg van het project is door de school zelf samen te stellen:Keuze uit workshops door Alexander Bauwens in de klas met:• het maken van poppen en decor• het leren spelen met de poppen• het maken van theater• workshops voor leerkrachten over een van de drie bovenstaande activiteiten

De kosten van 2 demonstraties (maximaal 80 leerlingen per keer) inclu-sief lesbrieven zijn E 130,-. Voor de uitbreiding geldt: de workshops (60 minuten) kosten E 65,- per workshop per klas. De workshops (90 minuten) voor de leerkrachten kosten E 175,-. Materiaalkosten zijn E 2,- per leerling of deelnemer. De uitvoering, excuus, theatervoor-stelling wordt door de klas zelfstandig gedaan. Met dit project haalt u niet één maar een hele reeks theatervoorstellingen bij u in school.

EXTRA een professionele schoolvoorstelling bij u op school (of op Globe) van theater Fatsnerran is heel goed mogelijk, neem daarvoor contact op met Peter Leydekkers 035 - 688 68 17 of [email protected].

theatergroep 1 t/m 8

theatergroep 1 t/m 8

theater

theater

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

n !euw

Page 29: Globe brochure 2016:2017

www.sttprodukties.nl

29

Het geheim van Professor Sambabalpoppentheater voor groep 3 en 4samenwerkingsproject theater City of Wesopa en Globe CKC

Wanneer de professor het paleis binnenwandelt om les te geven aan prinses Kaat, heeft hij wel hele rare dingen bij zich: een vreemde vogel, sambaballen en een uiterst geheim kistje. Als Kaat, daartoe aangezet door de jaloerse lakei Albrecht, haar nieuwsgierigheid niet langer kan bedwingen en het kistje opent gaat er van alles mis in het paleis.

‘Het geheim van Professor Sambabal’ is een spannende en humoristische voorstelling, met een verrassende – muzikale – afloop.Poppenspeelster Charlotte de Lange wordt door het vakblad Wereld van het Poppenspel één van de meest talentvolle hedendaagse jonge spelers genoemd. De grote – zelfgemaakte – poppen zijn een lust voor het oog en worden zo knap bewogen, dat jeugd én volwassenen volop genieten van haar voorstellingen.De voorstelling duurt 50 minuten, kan worden voorbereid in de klas d.m.v. een lesbrief. De kosten zijn E 4,70 per leerling. Voorstellingen op maandag 13 februari 2017 in de City of Wesopa in Weesp en dinsdag 14 februari 2017 in de theaterzaal van Globe.

theatergroep 4 t/m 6

theatergroep 1 t/m 4

Monsterlijk Mooipoppentheatervoorstelling voor groep 1 en 2

Krak, krak, kraaak … De familie Monster heeft gezinsuitbreiding.Vier snoezige … nou ja, snoezige? Vier monsterbaby’s. En het valt nog niet mee om je staande te houden in al die drukte.Als iedereen probeert de ander te vlug af te zijn. En te slim.Een voorstelling over erbij willen horen, maar er niet bij passen. Over net even anders zijn. Over eenzaam zijn in de chaos van een groot monstergezin. Waar moet je dan naartoe?En wie bang is voor monsters? ’t Zijn nog maar baby’s!

Het verhaal - gebaseerd op het sprookje Het Lelijke Eendje - speelt zich af in een decor van koffers, die op verrassende en originele wijze steeds een nieuw licht werpen op het bijzondere leven van een monstergezin. Kijk bij www.globeckc.nl/links.html voor een filmpje.De voorstelling duurt 50 minuten, kan worden voorbereid in de klas d.m.v. een lesbrief. De kosten zijn E 4,50 per leerling. Voorstellingen op maandag 13 februari 2017 in de theaterzaal van Globe.

Thomas is ervan overtuigd dat het spookt in het huis aan de overkant. Hij heeft het allemaal gezien. Lichten die plotseling aangaan, ramen die op ogen lijken, krakend hout alsof een monster zich schuilhoudt. Komt je bal per ongeluk in de tuin terecht, dan verdwijnt ie spoorloos. En dan heb je nog de bewoner van het huis. Een enge man die nog het meest op een oude tovenaar lijkt, met ontploft haar en een enorme haakneus. Het huis draagt een geheim in zich. Het huis… leeft! Maar….dingen zijn niet altijd zoals ze lijken.

De Woeste Woning is geïnspireerd op de animatiefilm Monsterhouse van Steven Spielberg. Gespeeld door Theater De Winter. Kijk bij theaterdewinter.nl/Theater_de_Winter/Trailer_Woeste_Woning.html voor een filmpje. De voorstelling duurt 55 minuten en kan worden voorbereid in de klas d.m.v. een lesbrief. De kosten zijn E 6,20 per leerling. Voorstellingen op maandag 27 maart 2017 in de theaterzaal van Globe.

n !euw

n! euw

theater

n !euw WOESTE WONINGtheatervoorstelling voor groep 4 t/m 6

Page 30: Globe brochure 2016:2017

30

theatergroep 5 t/m 8

theatergroep 4 t/m 6 - 5 t/m 8

Theater maken we zelf ! dagproject theater maken voor groep 4 t/m 8

In een ochtend leren de ervaren theaterdocenten de kinderen een totaalverhaal neer te zetten. Onderwijl werken de kinderen ook nog aan hun decor en (eenvoudige) kostuums! In de middag is de voor stelling: het decor staat klaar en iedere groep presenteert zich. Natuurlijk kan iedereen komen kijken. Er wordt gebruik gemaakt van een aantal uitgangssituaties/thema’s waaruit de school kan kiezen:

Wat je zegt ben jezelfLotte is een meisje dat altijd wordt gepest. Want Lotte is anders vinden de andere kinderen. Op een dag gebeurt er iets bijzonders; er wordt op school een auditie gehouden voor een grote rol in een belangrijke theaterproductie. Lotte gaat toch zeker niet meedoen…………………….?

Ziek!Ruben zijn jongere broertje is ziek. Dat zou Ruben ook wel willen, lekker een dagje ziek zijn, een dagje niets. De volgende dag wordt Ruben ziek. “Yes!” Denkt hij. Maar als hij leuke dingen wil gaan doen…“Wat is er aan de hand met mij? Was ik maar beter….”

De nieuwe jongenPatrick is nieuw in de klas. Marjolijn vind hem wel leuk, hij lacht zo vrien-delijk. Maar hoe krijgt ze zijn aandacht? Zal Patrick haar ook leuk vinden? Er zijn zoveel leuke meiden in de klas. In de pauze staat ze samen met een groepje meiden. Plots komt Patrick eraan en loopt recht op haar af…

Help, mijn ouders gaan scheidenMoet ik nu kiezen, is het soms mijn schuld en hoe moet dat nu met Sinterklaas? Is het alleen maar naar of heeft dit ook positieve kanten? Amber gaat het beleven. Ze staat er gelukkig niet alleen voor.

Het dagproject (9.30 tot ongeveer 14.00 uur) kan worden gedaan met twee theaterdocenten en vier groepen kinderen met een maximum van 120 leerlingen. Of met drie theaterdocenten en circa zes groepen met een maximum van 120 tot 180 leerlingen. Bij meer of minder klassen kan er worden overlegd.Nodig is een grote ruimte (gymzaal, ruime aula) en een middel grote ruimte (speelzaal). Decormateriaal: kartonnen dozen en teken- en schildermateriaal, eventueel rode stof (als gordijnen).

Eventueel kan dit project ook bij Globe worden gedaan. De kosten zijn E 345,- bij 2 docenten; E 520,- bij 3 docenten.

Spelen in je fantasiewereldochtendproject voor groep 5 t/m 8

FILM EN THEATER Wanneer je gaat toneelspelen in een film zijn er plotseling veel meer mogelijkheden, fantastische mogelijkheden! Daar zorgen de theaterdocent en de filmdocent van Globe voor in dit ochtendpro-ject. Door middel van een groene achtergrond (green screen) kan een totaal andere achtergrond geplaatst worden bij een eerder opgenomen scène. Groepjes kinderen spelen telkens een kwart van een vaststaand verhaal. Dit wordt opgenomen door de filmdocent en voorzien van de benodigde achtergrond. De kinderen worden zeer nieuwsgierig naar wat het resultaat uiteindelijk gaat worden. Improvisatie is een belangrijk onderdeel bij dit theaterproject. Dit project kan met een grote groep of twee groepen (zelfde prijs).

Door 4 groepjes van telkens 10 tot 15 kinderen worden de kleine scènes ingestudeerd. Om de beurt wordt er eerst geoefend met aanwijzingen van de theaterdocent. Dan komen de groepjes in de ‘studio’ en wordt het echt gespeeld en gefilmd. Zo komen alle groepen aan de beurt. De filmdocent monteert de film later af. Kijk bij www.youtube/HVu9AWP16Gg voor een filmpje. De studio’s zijn in Globe, dit project kan in principe met een of twee groepen worden gedaan en vindt plaats op 1 ochtend. De leerlingen zijn gemiddeld 1 tot 1,5 uur met dit project bezig. De kosten zijn E 295,- voor 1 of 2 klassen (zelfde prijs).

theater

Page 31: Globe brochure 2016:2017

31

theatergroep 7 en 8

theatergroep 6 t/m 8

CliffhangerINTERACTIEVE theatervoorstelling voor groep 7 en 8

Het publiek bepaalt mee wat er op de toneelvloer gebeurt.Al jaren staan acteurs Groen en Van Lien op het podium met hun Shakespeare voorstellingen. Natuurlijk; prachtig, maar…ik heb geen zin meer hierin. Ik wil iets anders. Groen: “zeur niet en speel verder” Van Lien: “Ik wil actie…..Zij ook. Zij willen ook actie”. Groen: “Wie? Dat publiek? Aha…..Ok, maar dan ben ik de held”. “Is goed Groen, dan ben ik de bad guy.”

Cliffhanger is het verhaal van John, de antiheld. Een saaie man, met een saai leven waarin alles altijd ontzettend saai en hetzelfde is. Totdat Monica, de koffiejuf, in zijn leven komt. Dan gaat alles in het leven van John op de kop.

Groen en Van Lien maken filmische, komische, spannende en interactieve voorstellingen, want het publiek heeft continue invloed op het verloop van de voorstelling. Cliffhanger is geïnspireerd op ‘de reis van de held’, door Joseph Campbell. Kijk bij www.globeckc.nl/links.html voor een filmpje.De voorstelling duurt 50 minuten. Deze voorstelling kan worden voorbereid in de klas d.m.v. een lesbrief. De kosten zijn E 6,50 per leerling. Voorstellingen door Groen en Van Lien op vrijdag 17 maart 2017 in de theaterzaal van Globe.

n! euw

Koning Lear theatervoorstelling voor groep 6 t/m 8

Er was eens een oude koning die drie dochters had. Hij besloot om zijn rijk over zijn drie dochters te verdelen. Welke dochter hield het meest van hem? En welke dochter kreeg welk deel? Maar spraken zijn dochters oprecht?Dit beroemde verhaal van William Shakespeare over waarheid en verzoening wordt nu verteld door de nar van de koning. De dwaas die als enige de waarheid spreekt. De clown die grap-pen bleef maken, ook toen de koning alles kwijt was. En zelfs in een armzalig hutje op de hei blijkt lachen het beste medicijn.

Met bijna niets roept Joris Lehr hele werelden op. Zijn humor, durf, inlevingsvermogen en mimiek betovert jong en oud. Joris combineert in zijn fysieke speelstijl slapstick, mime, objectentheater en literatuur. Met alleen een stuk touw, mime, taal en spel spint Joris Lehr een wervelende, geestige en spannende voorstelling. De voorstelling duurt 50 minuten. Deze voorstelling kan worden voor-bereid in de klas d.m.v. een lesbrief. De kosten zijn E 4,40 per leerling. Voorstellingen op dinsdag 16 mei 2017 in de theaterzaal van Globe.

theater

HOORSPELtheater-, erfgoed- en mediaproject voor groep 7 en 8samenwerkingsproject Globe CKC en St. Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek

Een combi van theaterspel/acteren, media en erfgoed. Naast historische erfgoed aspecten is dit vooral een leuk doe project. Aan de hand van een hoorspelscript gaat de groep het hoorspel voorbereiden, wie is wie en wie doen geluiden en muziek. Na een korte acteerles waarin het spel goed in vorm wordt gezet volgt de opname en de ‘LIVE-uitzending’, terug te horen op YOUTUBE.

Zie voor de verdere beschrijving Media en Audio-visueel pagina 18.De studio’s zijn dezelfde studio’s waar decennia lang hoorspelen werden gemaakt in het MCO! Voorbereiding in de klas d.m.v. een FILM en een lesbrief. Kijk bij www.globeckc.nl/links.html voor een filmpje.

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

n !euw

Page 32: Globe brochure 2016:2017

32

beeldende kunstgroep 1 t/m 8

beeldende kunstgroep 1 t/m 8

Doorgaande leerlijn beeldende kunst en coachkunstondersteuning voor alle groepen

Globe CKC voorziet in deze leerlijn Beeldende Kunst, onderdeel van Cultuur Met Kwaliteit. Tevens voorziet Globe in een Media Coach. Voor een totaal overzicht van deze leerlijn: www.hetcultuurloket.nlEen ervaren docent kan het beeldend kunstonderwijs op de school een enorme lift geven. Dit gebeurt met goede voorbeeldlessen en vooral coaching van de leerkracht. Doel is een doorgaande leerlijn voor de hele school te creëren waarbij iedere leerkracht zich bekwaam voelt om deze lessen te gaan geven.

Er kan gewerkt worden vanuit een methode waardoor de doorgaande leerlijn sterker wordt. Daarnaast is er de flexibiliteit waarbij de coaching op maat wordt gemaakt naar de wens van de school en leerkracht. Er is inmiddels door Globe op diverse scholen ervaring met deze werkvorm opgedaan. Voor meer informatie: Peter Leydekkers 035 - 688 68 17 [email protected].

KUNSTSCHOOLREIS workshop voor alle groepen

Genoeg van de EFTELING? Denk eens aan deze variant. Een bijzonder kunstschoolreisje: ‘dieren kijken, dieren maken’. Samen met een beeldend kunstenaar naar de dierentuin of de kinderboerderij om daar een ‘dierenkunst-werk’ te maken. Tijdens de workshop (tekenen, schilderen of boetseren) leren kinderen goed te kijken naar de dieren om daarna het door hen gekozen dier te verbeelden in klei of op papier. Aan het einde van de workshop heeft ieder kind een zelfgemaakt dierenschetsboekje, schilderij of beeld. Deze workshop heeft ook een multi-mediavariant.

Globe biedt professionele begeleiding van een kunstenaar/docent, de juiste gereedschappen en materialen op de locatie. De school verzorgt het vervoer, schaft zelf toegangskaarten voor de dierentuin aan en regelt de eventueel noodzakelijke extra begeleiding van ouders. De workshops duren twee uur en kosten inclusief materiaal per groep E 220,-. Bij afname van twee workshops door dezelfde docent op een dag zijn de kosten E 410,-.

beeldendekunst

TECHNObeesten kunstenaar in de klas groep 1 t/m 8(kunst met een vleug techniek)

Er is een nieuwe groep eilanden ontdekt in de plastic ‘soepzee’ waar het krioelt van merkwaardige en bijzondere beesten. Beesten en wezens uit het afval geboren. Sommige zien er obscuur uit, andere weer lieflijk en poëtisch.Je ziet ze bijna niet en je moet heel goed kijken... Op elk eiland is het een drukte van belang. Er worden huisjes, schuil- en verstopplekjes gebouwd. Alles is in ontwikkeling. De beesten werken veel samen en zijn goede vrienden van elkaar. Er zitten veel verschillende groepen beesten met gekke namen zoals de wassers, opruimers, dweilers, detectives, polities, bouwers, dansers en snaaiers. Wat ga jij bedenken om te maken?

De kunstenaar-docenten hebben zich positief laten inspireren door de ‘plastic soep’ in de oceanen. Elk thema per groep is geïnspireerd op een kinderboek of verhaal. Dit is een fantastisch schoolbreed ruimtelijk project, gemaakt voor het basisonderwijs. Per bouw een workshop waarin wordt gewerkt met afvalmateriaal, duurzaamheid, techniek en hergebruik.

Groep 1+2: Beebiebeestjes: sjabloneren en werken met afvalmateriaal.

Groep 3+4: Zooibeesten: werken met afvalmateriaal en verbindingen maken.

Groep 5+6: Wat zwemt er rond het eiland? En hoe?Waterbeesten met slierten.

Groep 7+8: Wall E meets Art (optioneel animatie) over afval en kunst.

• kunstbeschouwing is in iedere workshop het uitgangspunt. • Tijdens het werken wordt aandacht besteed aan de kerndoelen die horen bij ruimtelijk werken. • Het verzamelen van de specifieke materialen bevordert bewustwording. • Alle werkstukken samen resulteren in een bijzondere eindexpositie van het kunstproject. De workshops duren en kosten inclusief materiaal per groep:1,5 uur voor groep 1 t/m 4 - E 165,- 2 uur voor groep 5 t/m 8 - E 205,-.

Page 33: Globe brochure 2016:2017

33

beeldende kunstgroep 1 t/m 8

beeldende kunstgroep 1 t/m 8

De Kunstschilderkunstenaar in de klas voor alle groepen

Mondriaan, Jeroen Bosch, Van Gogh en Rembrandt, grote namen in de schilderkunst. Zij deden dingen die niemand anders kon. Waarom was dat wat zij deden zo bijzonder en wat kunnen we ervan leren? Deze Hollandse meesters staan centraal in dit schoolproject. Voor alle groepen is er een speciale workshop aan de hand van ieder een eigen meester. Bijzonder is dat leerlingen een verwerking maken van iets wat specifiek bij deze Hollandse meester hoort. Aan de hand van hun beroemdste schilderijen gaan kinderen aan de slag met verschillende beeldelementen. De Kunstschilder is een project dat in ongeveer een week met de hele school tegelijkertijd kan worden uitgevoerd en levert een unieke, spannende, maar vooral onverwachte tentoonstelling op.

Groep 1/2 Piet Mondriaan: collages met primaire kleuren en zwart/wit, plus een Mondriaans bewegingsproject.Groep 3 en 4 Rembrandt van Rijn: hoe werkt licht? Een eigen ‘Nachtwacht’ van bijvoorbeeld het Schoonmakersgilde.Groep 5 en 6 Jeroen Bosch: het kijkdoos-minitheater verhaal.Groep 7 en 8 Vincent van Gogh: de toets en verrassing van Van Gogh.

Voor alle workshops is er een speciale lesbrief en een lijst met actiepunten ter voorbereiding. De workshops duren twee uur en kosten inclusief materiaal per groep E 235,-.

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

ver-nieuwd

beeldendekunst

DE KLEURrijke SCHOOLkunstenaar in de klas voor alle groepen

“Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is”. Dit project sluit aan bij de kerndoelen van kunstzinnige oriëntatie, met name op het domein van kleur. Voor iedere groep is er een uit dagende workshop waarin de rijke wereld van kleur centraal staat. De leerlingen leren op een speelse manier heel veel over kleur zowel in theorie als in de praktijk. Dit aan de hand van het beroemde boek van de kunstenaar Johannes Itten ‘Kleurenleer’. De workshops worden ondersteund door een Powerpoint presentatie.

Groep 1/2 kunstschilder Paul KleeAan de hand van het prachtige fantasievolle werk van Paul Klee, speelszowel in techniek als onderwerp word er een groot zogenaamd ‘gesamtkunstwerk’ gemaakt. Er wordt zowel in het platte vlak als ruimtelijk gewerkt. Bij deze workshop speelt het kleur element warm/koud een belangrijke rol.

Groep 3 architect/kunstenaar Friedrich HundertwasserHet vrolijke uitnodigende werk van Hundertwasser vormt een inspirerend uitgangspunt voor een reis in kleur en vorm. Iedere leerling krijgt als basis een spiraalvorm die in de klas/school aan het plafond kan worden opgehangen (vleugje techniek). Bij deze workshop speelt het complementair kleurgebruik een belangrijke rol.

Groep 4 kunstenaars van de CobraHet kleurrijke, fantasievolle werk van de Cobra kunstenaars (o.a. Appel, Corneille) is geïnspireerd op het werk van kinderen. In deze workshop nemen we hen als uitgangspunt. De optische kleurillusie en het gebruik van warme en koude kleuren speelt in deze workshop een belangrijke rol. Iedere leerling heeft aan het eind van de les een eigen kleurrijk watermonstertje in een pot met water. Alle potjes bij elkaar ogen als een kleurvol laboratorium!

Groep 5 kunstenaars BauhausJohannes Itten was de drijvende kracht achter het boek over kleur.In deze workshop is het een en al kleuren mengen. Er gaat een fascinerende wereld van kleuren en tinten open voor de leerlingen. Alle werkstukken krijgen een zwart passepartout en vormen bij elkaar een kleurrijke wand.

Groep 6 kunstschilder Wassily KandinskyDe bron van Kandinsky’s abstracte kleurrijke werk was muziek, hier wordt met name aandacht aan besteed. Vorm en kleur verwijzen bij hem naar muziek. Door knippen, schuiven, plakken en vormen te beschilderen met diverse gemengde kleuren en tinten ontstaan 3d schilderijen.

Groep 7 kunstschilder en streetartist Bortusk Leer Bortusk’s intentie met zijn werk is humor, je aan het lachen maken. De vrolijke, heldere kleuren helpen daarbij. In zijn werk maakt hij veel gebruik van complementaire kleuren. Zijn werk inspireert ons om te werken op kran tenpapier en daar een opdracht aan te verbinden en met aandacht voor kleur. Zo ontstaan kleurrijke kunstwerken die uitnodigen tot een gesprek.

Groep 8 Keith HaringIn het werk van Haring en van striptekenaars zijn overeenkomsten in vorm, stijl en kleur. In deze workshop ligt de nadruk op psychologie en kleur. Hoe maak je onderscheid met kleuren tussen hoofd en bijzaken? De leerlingen gaan een stripverhaal maken aan de hand van coole voorbeelden en instructies. Eerst wordt er in zwart wit gewerkt, later in kleur. Er ontstaan korte spontane, kleurrijke verhalen.

Het project wordt op de eigen school gedaan, liefst 2 of meer begeleiders per klas. Globe verzorgt alle specifieke materialen. De workshops duren en kosten inclusief genoemd materiaal per groep: 2 uur voor groep 1 t/m 4 E 235,- en 2,5 uur voor groep 5 t/m 8 E 280,-.

Page 34: Globe brochure 2016:2017

Karel Appelkunstenaar in de klas voor alle groepen

Dit project is geschikt voor de hele school of kan per groep worden afgenomen. Leidraad is de lijfspreuk van Karel Appel: “Het doen is belangrijker dan het eindresultaat” en “Ik rotzooi maar wat aan”. Aan de hand van een inspirerende PowerPoint presentatie en ander beeldmateriaal worden de leerlingen enthousiast gemaakt. De gereedschappen waarmee gewerkt wordt zijn divers: zagen, hamers, tangen, (fret)boortjes en dergelijke. Voor de groepen 1 t/m 4De leerlingen maken aan de hand van een thema ruimtelijke objecten van diverse materialen. Zo verrassen zij zichzelf door het doen van allerlei vondsten op materiaal gebied. Een stuk eierkarton wordt een bek, een wasknijper een snavel enzovoort. Afhankelijk van de groep kan er geschilderd worden. De werkstukken vormen samen een originele en opvallende expositie. De leerlingen nemen zelf een schoenendoos mee en verzamelen zelf materiaal.

Voor de groepen 5 t/m 8De leerlingen maken geïnspireerd door de schilderijen en beelden van Karel Appel zelf een kunstwerk. Karel Appel behoorde tot de groep van de Cobra kunstenaars (Copenhagen, Brussel, Amsterdam).Ze wilden met hun kunst de wereld veranderen, ze hadden veel idealen en trachten met elkaar een mooiere wereld te maken. De leerlingen verzamelen zelf (afval)hout zoals plankjes, latjes, stokjes, karton etc. om het project alvast te laten leven (materialenlijst volgt). Ze gaan zagen, timmeren, schroeven en verbindingen maken.

De workshops duren twee uur en kosten inclusief materiaal per groep: E 195,- voor groep 1 t/m 4E 235,- voor groep 5 t/m 8.

34

beeldende kunstgroep 1 t/m 8 en 1 t/m 4

beeldende kunstgroep 1 t/m 8

beeldendekunst

Afvalproject DE KLIKOBAK!kunstenaar in de klas voor alle groepen

‘DE KLIKOBAK’ is een schoolbreed kunstproject waarin recycling en hergebruik centraal staan. Het project kan heel goed gecombineerd worden met het lespakket dat bij de GAD over dit onderwerp verkrijgbaar is. Ons milieu, ons afval en de afvalindustrie maken ons duidelijk dat we meer met afval moeten doen. We kunnen er ook KUNST van maken.

Veel kunstenaars en ontwerpers kijken tegenwoordig met bijzondere aandacht naar wat we vroeger afval zouden noemen. We leven op deze planeet met steeds meer mensen en we maken met z’n allen veel afval. Voor alle groepen is door Globe een workshop ontwikkeld waarin leerlingen samen experimenteren met materiaal, kijken naar verschillende mogelijkheden en hun verbeelding gaan gebruiken om van ‘afval’ iets nieuws te maken.

Je kunt zelf van alles maken van oud papier, plastic afval, gedragen kleding en kapotte elektrische apparaten. Werkelijk alles kun je hergebruiken om weer wat nieuws van te maken. Kijk maar eens naar Trashart kunstenaar Tom Deininger die prachtige portretten maakt van plastic afval of Andrea Petrachi die robots maakt van o.a. elektrische apparaten. Onder begeleiding van kunstenaars van Globe doen leerlingen materiaalexperimenten en start al doende zo de verbeelding. Doel van dit project is om leerlingen te leren ontdekken wat de verschillende beeldende mogelijk-heden zijn van afvalmateriaal en hoe je ze kan bewerken. Iedere groep krijgt z’n eigen KLIKOBAK, verzamelt de ‘grondstoffen’ en maakt een kunstwerk van z’n eigen afval.

Groep 1+2 ‘De Vuilniswagen’Groep 3+4 ‘Afvalknuffels’Groep 5+6 ‘Klerebeest’Groep 7+8 ‘Futuristische beelden van oude electronica’

De workshops worden ondersteund door een uitgebreide presentatie op het digibord over Trashart. De workshops duren 2 uur en kosten inclusief gereedschappen en verbindingsmateriaal E 180,- per groep.

GRAFFITY voor kleutersen groep 3 en 4workshop voor groep 1 t/m 4

De kinderen werken met deze bijzondere en leuke grafische techniek. In plaats van tekenen en schilderen gaat het hier om ontwerpen. Met ontwerpen krijg je onder andere te maken met vorm, ritme, herhaling, kleuren mengen, overlappingen en afsnijdingen waarmee je gaat spelen. Kortom een workshop vol leuke en leerzame beeldelementen.

Voor groep 3 en 4 en voor groep 1 en 2 in een speciale kleutervariant. Lente, zomer, herfst of winter: alle seizoenen lenen zich qua thema voor dit kleurrijke project. Het seizoen is het thema voor deze workshop.De beeldend kunstenaar/docent laat eigen werk (zeefdrukken) zien, verwant aan de techniek en het seizoen, waarmee de kinderen aan de slag gaan. De resultaten zijn kleurrijk en prachtig en bovenal is het maken een feest! De workshop duurt 1,5 uur. Kosten (inclusief materiaal) E 190,-, bij afname van twee of drie workshops door dezelfde docent op een dag zijn de kosten E 355,- resp. E 510,-.

Page 35: Globe brochure 2016:2017

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

Gipsen beeldenworkshop voor groep 4 t/m 6

Hoe beweegt een danseres, voetballer of een ridder? Het beeld dat je gaat maken beweegt niet, maar het lijkt van wel. Rennen, springen, vechten, dansen en freeze......! Een stilstaand beeld van een beweging. De pose wordt met gipsverband verwerkt tot een dynamisch beeld. Stel je eens voor: de klas omgetoverd tot een beeldentuin, een schitterende expositie!

De school zorgt voor scharen en onderleggers of kranten op de tafels. Globe zorgt voor de andere materialen. Begeleiding: liefst twee of meer begeleiders. De workshop duurt twee en een half uur en kost inclusief materiaal per groep E 200,-.

beeldende kunstgroep 4 t/m 6

beeldende kunstgroep 1 t/m 4

Toverkommetjesworkshop voor groep 3 en 4

Mengen met kleuren, maar niet met verf? Werken met textiel, maar liever niet breien of haken? Een vorm boetseren, maar niet met klei? De magische eigenschap van wol biedt uitkomst! Het vervilten van wol onder wrijving met zeep en water bevat al deze elementen en is weer eens iets anders. De kinderen vilten met behulp van een mal een 3-dimensionaal kommetje. Het resultaat is een prachtig zacht kleurrijk toverkommetje voor bijvoorbeeld het bewaren van al hun kleinste vondsten!!

Het viltproces wordt stap voor stap aan de kinderen uitgelegd en ondersteund met prachtig beeldmateriaal. Liefst 2 of meer begeleiders. Het project wordt op de eigen school gedaan. De workshops duren twee uur en kosten inclusief materiaal per groep E 175,-. Bij afname van twee workshops door dezelfde docent op een dag zijn de kosten E 315,-.

beeldendekunst

Victory Boogie Woogie -schilderen op doekkunstenaar in de klas voor groep 4 t/m 6

Een schilderworkshop waarbij leerlingen kennis maken met nieuwe, verrassende schildertechnieken. Mondriaan laat zien dat je op verschillende manieren naar een schilderij kunt kijken. Compositie, kleurgebruik, ritme en herhaling, zijn de belangrijkste elementen in deze les. Je werkt op echt schilderslinnen, voor iedere leerling een eigen doek. Dit levert natuurlijk een fantastische expositie op, daar kan je klas mee tevoorschijn komen !

De workshop duurt twee uur, kan plaatsvinden bij voorkeur op Globe (in overleg in de eigen klas) en kost inclusief materiaal per groep E 350,-. Bij afname van twee workshops door dezelfde docent op een dag zijn de kosten E 660,-.

35

LED’S GO ON!techniek en kunst voor groep 5 en 6

Kinderen hun eigen LED kunstwerk laten knutse-len? In deze workshop gaan ze aan de slag met allerlei verschillende materialen zoals magneten, ijzer draad, schroefjes, spijkertjes, hout, knopen enz. Maar vooral met de ledlampjes! Deze maken het lichtgevende kunstwerk helemaal af!

De leerlingen leren om te gaan met allerlei verschillende gereedschappen zoals de platbek en de rondbek-tang, ijzer-zaagjes, schroevendraaiers, fretboortjes en meer. De workshop wordt ingeleid met divers inspirerend materiaal en een demonstratie over kunst en techniek. De kosten voor deze 2 uur durende workshop zijn E 250,-. Bij afname van twee workshops door dezelfde docent op een dag zijn de kosten E 470,-.

Reliëfprintworkshop voor groep 1 en 2

Heb je wel eens goed naar de nerven van een blad gekeken? Je kunt de nerven ook voelen. Ribbelkarton voelt heel anders dan bobbeltjesplastic en schuurpapier voelt weer heel anders dan jute. Je kunt verschillen in textuur en structuur niet alleen voelen maar ook gebruiken om een kunstwerk te maken.

In deze workshop ontdek je de verschillende texturen van dingen om ons heen. Met verschillende materialen maak je een reliëfcollage en die druk je af onder een echte pers. Als je klaar bent maak je met stempels en reststukjes een mooie lijst om je afdruk in te exposeren. Het thema, de afgedrukte materialen en de kleuren kunnen natuurlijk aangepast worden aan het seizoen, feest of gebeurtenis. De school zorgt voor de scharen, het verdere materiaal wordt verzorgd door Globe.De workshops vinden op de school plaats, duren twee uur en kosten inclusief materiaal per groep E 170,-. Bij afname van twee workshops door dezelfde docent op een dag zijn de kosten E 305,-.

Page 36: Globe brochure 2016:2017

3636

beeldende kunstgroep 6 t/m 8

beeldende kunstgroep 5 t/m 8

Beeldhouwen workshop voor groep 6 t/m 8

De kinderen ervaren het indrukwekkende proces van het beeldhouwen: hoe wordt er in echt steen gehakt, wat daarbij komt kijken en hoe een klomp steen langzamerhand kan veranderen in een beeld. Onder leiding van de beeldhouwer wordt door de leerlingen gewerkt aan een eigen ‘beeldje’. Met de speciale steensoort kunnen de leerlingen in één workshop goed werken in de vorm van schaven, schuren en voorzichtig beitelen. De opdracht wordt een verrassend gegeven waar de leerlingen intensief mee aan de slag gaan.

Begeleiding: liefst twee begeleiders plus de eigen leerkracht. Voorbereiding: oude kleren en schoenen aantrekken!Dit project kan alleen op de eigen school plaats -vinden, aangeraden wordt een plek in de buitenlucht vanwege het stof dat vrijkomt tijdens het verwerken van de steensoort. Hierdoor kan de les het beste in de maanden april, mei, juni en september worden aangeboden. Bij slecht weer wordt de les, in overleg, verplaatst.De workshop duurt twee uur en kost inclusief materiaal en gereedschappen per groep E 395,-.

De Magie van Pop-up en licht workshop voor groep 5 t/m 8

Door de simpele daad van een pagina openslaan kan een hele wereld tevoorschijn worden getoverd! Vanuit een enkel plat A3 velletje papier creëren we een eigen boek dat zich op iedere pagina ontvouwt in combinatie met eenvoudige electronica als led-verlichting en kopertape.

Onder begeleiding van pop-up kunstenaars en Globe docenten, Merel Noorlander en Ana Oosting, ontdekken we een aantal spannende papiertechnieken met enkel papier, schaar en lijm. De nadruk zal liggen op het gebruik van de basisvormen in de pop-up design als zigzag pop-ups, katrollen, wielen en hefbomen, asymmetrische pop-ups in combinatie met een geschreven verhaal.

Dit project bestaat uit twee workshops (bij voorkeur binnen een peri-ode van twee weken) waarin aan de orde komen het bedenken van een verhaal, combineren van tekst, schets en driedimensionale pop-up. Het maken van de traditionele pop-up mechanismen met dunne, flexi-bele, op papier gebaseerde elektronica als koperdraad, led-verlichting en batterijen.

Belangrijke onderzoeksdoelen voor de kinderen zijn:Welke beelden passen bij welk verhaal? En welke pop-up techniek kan dat het beste laten zien? Vervolgens gaan ze aan de slag om de schetsen in 2D om te zetten in pop-ups (3D), resulterend in je eigen boek.

De workshops duren twee uur in de eigen klas of op Globe en kosten inclusief materiaal E 295,-. Bij afname van twee maal twee workshops op dezelfde dagen zijn de kosten E 550,-.

BUITEN TEKENEN‘er op uit’ met groep 7 en 8

Een park, plantsoentje, speeltuin, botanische tuin of ander groen in de buurt van de school is het onderwerp van deze workshop. Onder begeleiding van een beeldend kunstenaar/docent leren de kinderen anders kijken naar de omgeving. Flora, fauna en architectuur wordt verbeeld. Kinderen leren hoe diepte (reliëf)

in de tekening komt met behulp van overlappingen, afsnijdingen, kleur en lijnperspectief.

Het materiaal waarmee wordt gewerkt is droog pastelkrijt en speciaal papier, dat geschikt is voor deze krijtjes. De tekenmaterialen, plankjes en krukjes worden door Globe verzorgd. De leerkracht verzamelt zich met de leerlingen op de afgesproken plek. De docent wacht ze op. Bij slecht weer wordt de les, in overleg, verplaatst. De workshop duurt twee uur en kost inclusief materiaal en gereedschappen per groep E 235,-. Bij afname van twee workshops door dezelfde docent op een dag zijn de kosten E 445,-.

beeldendekunst

Hilversumse scholen: Informeer voor subsidie­

mogelijkheden bij de Gemeente Hilversum of

het Cultuurloket.

n !euw

Page 37: Globe brochure 2016:2017

37Voor ondertekening zie ommezijde

naam school straat postcode/plaats telefoon

e-mail vd school (geen privé e-mailadres)

contactpersoon ofcultuurcoördinator

inschrijfformulier (opsturen)Inschrijfformulier voor scholen uit de regio Gooi en Vechtstreek voor hetEducatief programma van Globe Centrum voor Kunst en Cultuur.

voorkeursperiode aantal 1e 2e groep leerlingen naam leerkracht keus keustitel aanbod

De school schrijft in voor:

Algemene informatie: Peter LeydekkersC.V. Globe Centrum voor Kunst en Cultuur:Heuvellaan 33, 1217 JL HilversumTelefoon: 035 - 688 68 00 of 035 - 688 68 17E-mail: [email protected] www.globeckc.nl

inschrij

venkunstcultuur

educatie

20162017

U kunt inschrijven voor de volgende periodes in 2016-2017:Periode 1 19 september t/m 14 oktoberPeriode 2 24 oktober t/m 18 novemberPeriode 3 21 november t/m 16 decemberPeriode 4 9 januari t/m 3 februariPeriode 5 6 februari t/m 10 maartPeriode 6 13 maart t/m 14 aprilPeriode 7 8 mei t/m 2 juniPeriode 8 6 juni t/m 30 juni

Page 38: Globe brochure 2016:2017

Vakantie(dagen) 2016-2017 indien afwijkend van onderstaand overzicht: landelijke vakanties (regio noord)

herfstvakantie 17 okt. t/m 23 okt.

kerstvakantie 26 dec. t/m 8 jan.

voorjaarsvakantie 20 feb. t/m 26 feb.

meivakantie 24 apr. t/m 7 mei

...................................................................

naam

handtekening

38

graag invullen

Samenstelling van de groepen/klassen: graag een opgave van het aantal leerlingen per groep en de samenstelling van de diverse klassen (met het oog op combinatieklassen, meerdere klassen van een groep etc.).

Vriendelijk verzoeken wij je ook onderstaande vragen in te vullen om je nog beter van dienst te kunnen zijn.

Schooltijden van maandag t/m vrijdag:

maandag

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

Page 39: Globe brochure 2016:2017

39

ove

rzic

ht

per

gro

ep

=

nie

uw

ku

nst

cult

uu

red

uca

tie

20

16

20

17

erfg

oed

en

lite

ratu

ur

Fiep

Wes

tend

orp

De

Vrou

w e

n he

t Jo

nget

je

Dok

tor

Prok

tor’s

S

chet

enpo

eder

Ku

nstm

aken

met

his

tori

sche

C

anon

figu

ren

Lidu

ina

Cano

nlie

djes

Het

raa

dsel

van

Flo

ris

de V

ijfde

Wie

belh

oofd

en

Waa

rom

een

mon

umen

t in

mijn

kla

s

Cano

nlie

djes

Het

raa

dsel

van

Flo

ris

de V

ijfde

Wie

belh

oofd

en

Waa

rom

een

mon

umen

t in

mijn

kla

s H

et k

offe

rtje

van

Ida

Vos

Hoo

rspe

l

mu

ziek

MUZ

IEK

IN IE

DER

KIND

Muz

ikan

t in

de k

las

Muz

iekc

oach

ing

Dagp

roje

ct m

uzie

k

Nieu

wja

arsc

once

rt P

ietje

Bel

l

Stap

perd

esta

p!

De M

uzie

kkab

oute

r

Doe

het z

elf p

roje

cten

Maf

fia S

peci

al!

De B

and

in d

e Bu

s

Rok

& Bl

oes

Cano

nlie

djes

Lich

terla

aie!

Cl

assi

c Ex

pres

s

Doe

het z

elf p

roje

cten

Flits

bezo

ek M

CO

Hoe

Groo

t is

het

G

root

Om

roep

koor

?

Flits

bezo

ek M

CO

Hoe

Groo

t is

het

G

root

Om

roep

koor

?

Jong

en e

n Yo

! In

stru

men

tenp

roje

ct

De C

ompo

neer

tool

Doe

het z

elf p

roje

cten

Cano

nlie

djes

med

ia e

n a

ud

io-v

isu

eel

KLAS

SEFI

LM

Med

iaco

ach

Het V

linde

rmei

sje

Mul

lew

ap

Vide

ospe

elcl

ip

The

Race

Sl

apst

ick

Doe

het z

elf p

roje

cten

Anim

atie

s

Foto

graf

isch

dag

boek

He

t fot

o-st

rip-v

erha

al

Mot

her I

love

you

Sl

apst

ick

Doe

het z

elf p

roje

cten

Dom

ovoj

Max

imus

, ove

r virt

uele

w

erel

d en

med

iaw

ijshe

id

‘Urb

an in

terv

entio

n’ in

Hilv

ersu

m

Repo

rtag

es e

n ni

euw

site

ms

mak

en

Anim

atie

s

Foto

graf

isch

dag

boek

He

t fot

o-st

rip-v

erha

al

De C

ompo

neer

tool

De m

acht

van

recl

ame

Hoor

spel

Het g

rote

gro

ep a

cht f

otob

oek

bee

lden

de

kun

st

Kuns

tsch

oolre

is Co

achi

ng b

eeld

ende

kun

st

TECH

Obee

sten

De K

LEUR

rijke

sch

ool

De K

unst

schi

lder

Afva

lpro

ject

De

Klik

obak

Kare

l App

el

Graf

fity

voor

kle

uter

s en

g

roep

3 e

n 4

Relië

fprin

t

Tove

rkom

met

jes

LET’

S GO

ON!

Vi

ctor

y Bo

ogie

Woo

gie

Gips

en b

eeld

en

De M

agie

van

Pop

-up

e

n lic

ht

De M

agie

van

Pop

-up

e

n lic

ht

Beel

dhou

wen

Buite

n te

kene

n

dan

s

Danc

ing

Shoe

s!

Mee

doe

dans

happ

enin

g

Dans

op

Maa

t / D

ansc

oach

ing

Niks

Goe

d!

Dans

voo

r kle

uter

s

Circ

us H

upsa

kee

Ollie

gaa

t dan

sen

Wor

ksho

p da

nsen

Ik d

ans

wat

ik h

oor

Ik d

ans

wat

ik h

oor

Miss

ie in

de

Mel

kweg

W

orks

hop

dans

en

Rick

y de

Rap

dans

er

Wor

ksho

p da

nsen

Dans

proj

ecte

n vo

or d

e bo

venb

ouw

Valle

n en

ops

taan

geco

mb

inee

rde

dis

cip

lines

Afrik

adag

Indi

anen

proj

ect

Boer

Bor

is

Men

eer B

. en

de

S

mik

kels

mak

mac

hine

Do

e he

t zel

f pro

ject

en

Art&

Foto

wor

ks

Kuns

t en

wet

ensc

hap

Kuns

t en

wet

ensc

hap

Boris

God

oeno

v

Art&

Foto

wor

ks

Niet

om

kijk

en! J

ohnn

ny C

ash

als

G

rieks

e Or

pheu

s

Dom

ovoj

Max

imus

, ove

r virt

uele

w

erel

d en

med

iaw

ijshe

id

Kuns

t en

wet

ensc

hap

‘Urb

an in

terv

entio

n’ in

Hilv

ersu

m

De a

chts

te o

pdra

cht

thea

ter

Thea

ter m

aken

pop

pens

pel

Thea

ter/

dram

acoa

chin

g

Mon

ster

lijk

Moo

i He

t geh

eim

van

Pro

fess

or

S

amba

bal

Woe

ste

won

ing

Thea

ter m

aken

we

zelf

Spel

en in

je fa

ntas

iew

erel

d

Thea

ter m

aken

we

zelf

Spel

en in

je fa

ntas

iew

erel

d

Koni

ng L

ear

Cliff

hang

er

Hoor

spel

gro

ep

1 t/

m 8

1 t/

m 4

4 t/

m 6

6 t/

m 8

39

Page 40: Globe brochure 2016:2017

Gooi en Vecht-streek

kunstcultuur

educatie

Globe Centrum voor Kunst en CultuurCV GLOBE Centrum voor Kunst en Cultuur is hét centrum voor kunst en cultuur in Hilversum, waar een enthousiast, motiverend en hoogopgeleid team van professionals lessen, workshops en projecten aanbiedt en ontwikkelt in muziek, dans, beeldende kunst, theater, musical en nieuwe media. Zowel als aanbieder en ontwikkelaar van educatie op scholen, als in het individuele kunstonderwijs is CV Globe voortdurend bezig om de beleving en actieve beoefening van de verschillende kunstvormen te verankeren in alle lagen van de bevolking.Door het ontwikkelen van vaardigheden, competenties en persoonlijke talenten, kan het zelfbeeld positief worden versterkt, krijgen (school)leerlingen en cursisten energie en verwerven een brede(re) culturele belangstelling. Als gevolg hiervan zullen het algemeen welbevinden en het zelfvertrouwen toenemen en de intellectuele prestaties verbeteren. Zo kan CV Globe een tastbare en waardevolle bijdrage leveren aan een prettige samenleving.

20162017

Filmtheater HilversumHerenplein 5, 1211 DR HilversumContactpersoon: Luc FreijerTelefoon: 035 - 621 57 16E-mail: [email protected]

Filmhuis BussumBrediusweg 1, 1401 AA BussumContactpersoon: Janine BeulinkTelefoon: 035 - 694 53 30E-mail: [email protected]

MuiderslotHerengracht 1, 1398 AA MuidenContactpersoon: Ida SchuurmanTelefoon: 0294 - 25 62 62E-mail: [email protected]

Muziekcentrum van de OmroepHeuvellaan 33, 1217 JL HilversumContactpersoon: Iris OlthetenTel: 035 - 688 68 00E-mail: [email protected] www.mco.nl/educatie

Theater City of WesopaHerengracht 23, 1382 AG WeespContactpersoon: Elle JansenTelefoon: 0294 - 45 80 93E-mail: [email protected] www.wesopa.nl

Stichting Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek Lieven de Keylaan 17, 1222 LC Hilversum,Postbus 133, 1400 AC BussumContactpersoon: Marjolein TrouwTelefoon: 035 - 647 83 44E-mail: [email protected] www.omgevingseducatie.nl

Openbare Bibliotheek Hilversum’s Gravelandseweg 55, 1217 EH HilversumContactpersoon: Henrieke AbrahamseTelefoon: 035 - 621 29 42E-mail: [email protected] www.bibliotheekhilversum.nl

Globe Centrum voor Kunst en CultuurHeuvellaan 33, 1217 JL HilversumContactpersonen: Peter Leydekkers / Judith FeekesTelefoon: 035 - 688 68 17 of 035 - 688 68 05 E-mail: [email protected] www.globeckc.nl

PARTNERS WAARMEE GLOBE IN DIT AANBOD SAMENWERKT: