Brochure Biotechniek 2016-2017

20
ACADEMIEJAAR 2016-2017 Biotechniek BACHELOR in de Agro- en biotechnologie www.odisee.be

description

 

Transcript of Brochure Biotechniek 2016-2017

Page 1: Brochure Biotechniek 2016-2017

A C A D E M I E J A A R 2 0 1 6 - 2 0 1 7

BiotechniekB A C H E L O R in de Agro- en biotechnologie

www.odisee.be

Page 2: Brochure Biotechniek 2016-2017

Een verhaal dat jij schrijftOdisee biedt je 25 bacheloropleidingen in zes studiegebieden, op campussen in Aalst, Brussel, Gent en Sint-Niklaas.

Welke opleiding je ook kiest, aan Odisee kun je rekenen op een uitstekende studieoriëntering en een ijzersterke begeleiding. Onze visie is helder en onze missie enthousiast: wij willen je aan Odisee vormen tot een hoogopgeleide professional om trots op te zijn. Hoe we dat doen? Door te geloven in jouw kracht en ons te focussen op jouw talenten. Je mag er zeker van zijn: bij Odisee staan studenten — jij! — centraal.

Gloednieuw, maar met veel ervaringOdisee is dan wel nieuw, toch hebben we al pakken ervaring. Odisee is het resultaat van de fusie tussen de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en de KAHO Sint-Lieven. Samen en apart hebben beide instellingen jarenlang hun stempel gedrukt op het Vlaamse hoger onderwijs. Op verschillende vlakken liepen ze voorop. Kwalitatief stonden ze aan de top. Met Odisee schrijven we een nieuw en minstens even ambitieus verhaal. Speel jij daarin een rol?

StatementOdisee? De naam verwijst natuurlijk naar een bijzonder rijke cultuurhistorische erfenis, maar is vooral ook de weerspiegeling van de waarden die onze gehele onderwijsgemeenschap wil uitdragen. Wij beloven: onze campussen bieden je de ideale mix voor een boeiende persoonlijke evolutie, een geslaagde studieloopbaan en een kwaliteitsvol diploma dat werkgevers uit alle maatschappelijke sectoren naar waarde weten te schatten.

Mia SasAlgemeen directeur Odisee

Page 3: Brochure Biotechniek 2016-2017

Studeren aan OdiseeMaximale slaagkansen 5

Begeleiding op maat 6

Ga voor duurzaam: onze visie 7

Agro- en biotechnologieAfstudeerrichting agro-industrie 10

Afstudeerrichting dierenzorg 12

Afstudeerrichting groenmanagement 14

Afstudeerrichting landbouw 16

Bezoek onsStuderen in Sint-Niklaas 19

INFODAGENINHOUD

De informatie in deze brochure is slechts voorlopig. Ze kan dan ook Odisee niet juridisch binden.

• ZATERDAG 12 MAART 2016 van 9u30 tot 13u

• ZATERDAG 23 APRIL 2016 (OPEN DAG)van 9u30 tot 17u

• ZATERDAG 25 JUNI 2016 van 9u30 tot 13u

• ZATERDAG 3 SEPTEMBER 2016 van 9u30 tot 13u

AfstandsonderwijsJe kunt Agro- en biotechnologie ook studeren in afstandsonder-wijs. De inhoud van de opleiding verschilt niet van de dagopleiding. Je ontvangt na afloop ook het-zelfde diploma. Het grote verschil is dat je geen theorielessen bij-woont. Voor de stage moet je wel voldoende tijd kunnen voorzien in combinatie met je thuissituatie en je werk.

www.odisee.be/agrobioopafstand

Page 4: Brochure Biotechniek 2016-2017

S T U D E R E N A A N O D I S E E

Page 5: Brochure Biotechniek 2016-2017

Jij geeft het tempo aanOdisee spant zich in om je opleiding zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. We besteden de grootste zorg aan de samenstelling van je uurroosters. Zo verlies je nauwelijks uren en houd je voldoende tijd over voor oefeningen, opdrachten en instuderen. We houden rekening met relevante (werk)ervaring (EVC – eerder verworven competenties) of vroegere opleidingen (EVK – eerder verworven kwalificaties). Heb je al een zekere voorkennis? Dan hoef je (delen van) vakken niet te volgen of kun je ze vervangen door een opdracht op maat.

Aanspreekbare docentenWe maken bij Odisee volop gebruik van actieve werkvormen. Zo kun je de leerstof vlot verwerken en vaardigheden oefenen, met onmiddellijke feedback. Interactie en lesgroepen met aangepaste omvang zijn ons stokpaardje. Dankzij actieve lessen in beheersbare — soms zelfs heel kleine — groepen staan studenten en docenten dicht bij elkaar. Bovendien kun je ook buiten de lessen bij de docenten terecht. Een grote troef van Odisee.

Flexibel studerenOdisee gaat voor flexibel hoger onderwijs. Je kunt kiezen voor traditionele studiejaren via de modeltrajecten, maar je kunt ook een flexibel traject volgen dat beter bij je situatie past. Je bepaalt daarbij in grote mate zelf hoeveel vakken je elk jaar aflegt en dus hoe snel je je opleiding voltooit. Voor alle vakken waarvoor je slaagt, krijg je een creditbewijs. Die vakken hoef je niet meer over te doen. Vakken waarvoor je niet slaagt, kun je het volgende jaar weer opnemen en combineren met vakken uit een volgende fase van het modeltraject. Besluit echter niet dat je op je sokken een diploma kunt halen! Zware onvoldoendes worden niet gedelibereerd. En uiteraard moet je voor bepaalde vakken echt wel slagen om een diploma te halen, of een specifieke volgorde respecteren als je je studieprogramma samenstelt.

Digitale leeromgevingBij Odisee studeer je in een digitale leeromgeving. Je vindt er onder meer opdrachten en cursusmateriaal, elektronische berichten van docenten en begeleiders en tal van communicatiemogelijkheden. Die digitale leermiddelen zijn zowel op je campus, op kot als thuis bereikbaar. Lijken een eigen pc of laptop en een internetaansluiting je een zware dobber voor je studiebudget? Als student kun je heel wat voordelen genieten: we hebben zeker tips om die kosten minimaal te houden.

Maximale slaagkansenBij de stap naar het hoger onderwijs krijg je te maken met heel wat nieuwe ervaringen. Daarom hechten we bij Odisee veel belang aan de begeleiding van eerstejaarsstudenten. We sparen geen moeite om je slaag-kansen te maximaliseren. Als je dat wenst, ondersteunen we je op de meest uiteenlopende vlakken. Ook onze flexibele organisatie is erop gericht om je studieparcours zo vlot mogelijk te laten verlopen.

5

Page 6: Brochure Biotechniek 2016-2017

S T U D E R E N A A N O D I S E E

Begeleiding op maatHet beste uit jezelf halen: dat is waar we je bij Odisee bij helpen, op verschillende manieren. We doen er alles aan om van je opleiding een succes te maken, op alle vlakken.

6

Heel veel studiebegeleidingElke opleiding biedt je studiebegeleiding in de vorm van monitoraten, gedifferentieerde trajecten, begeleide oefeningen, supervisie, stagebegeleiding, studiebegeleidingsplannen… Via verschillende begeleidingsformules bieden we je dus de mogelijkheid om extra te oefenen en langer stil te staan bij de leerstof. We organiseren regelmatig studievorderingsgesprekken om te zien of het een beetje wil vlotten. Is dat niet het geval, dan garanderen studie- en studentenbegeleiders een soepele, veelzijdige en persoonlijke ondersteuning. Er is keuze uit diverse formules, naargelang van je opleiding, noden of wensen.

Hulp bij problemen Bij meer algemene problemen weten de studentenbegeleiders raad. Je kunt steeds een afspraak maken en alles is bespreekbaar: je studiekeuze, je studiemethode en -planning, examenstress of faalangst, een heroriëntering, studeren in moeilijke omstandigheden... Je vindt bij hen een luisterend oor én een helpende hand in geval van sociale of culturele aanpassingsproblemen, ontmoediging, onzekerheid, eenzaamheid, relationele problemen, financiële kwesties, functiebeperkingen… Naast individuele hulp zijn er ook groepssessies over uitstelgedrag, faalangst en andere obstakels.

StudentenvoorzieningenIs studeren voor jou financieel niet vanzelfsprekend,neem dan beslist contact op met onzestudentendienst STUVO+. Met concrete hulp en advies helpen de medewerkers van STUVO+je om studeren ook voor jou betaalbaar te maken.

Ook op praktische vragen helpen ze een antwoordzoeken. Meer weten over betaalbaar wonen, eten,sporten, openbaar vervoer, cultuur, studentenjobs?Klop aan bij de studentendienst STUVO+!

Going abroad? Odisee brengt je volop in contact met Europa en zelfs met andere werelddelen. We werken samen met hogescholen en universiteiten in het buitenland. Daarnaast stimuleren wij je om tijdelijk aan een buitenlandse instelling te studeren, stage te lopen of deel te nemen aan projecten, congressen en studiereizen. Zo maak je kennis met andere leer- en werkmethoden en schaaf je je talenkennis bij. Het contact met een andere cultuur draagt beslist bij tot je persoonlijke ontplooiing.

Inspraak... natuurlijk Odisee vindt je mening belangrijk. Wil je je echt engageren en mee het beleid bepalen? Word dan contactstudent of studentenvertegenwoordiger. Zo krijg je inspraak in lessen en examens, het opleidingsprogramma, de prijs van je broodjes en alles wat je nog meer aanbelangt. Zelfs in de Raad van Bestuur zetelen studenten.

Studentenclubs Wil je proeven van het studentenleven? Sluit je dan aan bij een van onze studentenverenigingen. Ben je een fuifbeest, een cultuurmens of een sportfreak? Of hou je van debatten, internationale projecten of culturele diversiteit? Wil je je engageren voor een goed doel? Je vindt beslist je gading. Het aanbod van studentenclubs is gevarieerd en ze barsten van de initiatieven!

Page 7: Brochure Biotechniek 2016-2017

77

Ga voor duurzaam: onze visieDe opleiding Agro- en biotechnologie geeft je een brede, horizontale visie op het werkterrein van de agro- en biotechnologie. Vanuit die brede basis krijg je de kans om je eigen individuele specialisatie op te bouwen. Duurzaamheid en onderzoek staan centraal.

Solide opleiding De rode draad doorheen de opleiding Agro- en biotechnologie van Odisee is duurzaamheid. We leren je duurzaam, ethisch verantwoord omgaan met de natuurlijke bronnen: onze aarde, onze voeding, onze dieren en planten. Duurzaamheid komt aan bod in al zijn aspecten: economisch, ecologisch en sociaal. Het garandeert je een solide opleiding die je voorbereidt op een carrière in een snel veranderende wereld.

OnderzoekVerder blinkt de opleiding Agro- en biotechnologie uit door het goed uitgebouwde praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek binnen haar afstudeerrichtingen. Hierdoor krijg je als student altijd interessante en up-to-date thema’s aangereikt voor je bachelorproef. En bovendien blijven de docenten zo altijd met hun neus op de actualiteit zitten, wat maakt dat de laatste stand van de wetenschap al meteen in je cursussen terug te vinden is.

Goede contactenDe opleiding heeft bijzonder goede contacten met dierentuinen en onderzoeksinstellingen in Vlaanderen. Campus Waas heeft ook een eigen onderzoekscentrum voor aquacultuur (Aqua-ERF): je kunt er tijdens stages en korte projecten proeven van de echte wetenschap. De onderzoekers geven je graag de ruimte om je eigen interesses aan bod te laten komen. In sommige gevallen krijg je zelfs een heel eigen onderzoekstopic. Ook in ons brede netwerk van bedrijven en organisaties

vind je ongetwijfeld je gading. Tijdens stages en projectwerk kun je hier je kennis in de praktijk brengen. Toegepast onderzoek in bedrijven, laboratoria en aanverwante instellingen geeft je de kans om je theoretische kennis te linken aan praktijkervaring.

Hoe ziet je opleiding eruit?De opleiding Agro- en biotechnologie bestaat uit een algemeen gedeelte en een specialisatie die je kiest vanaf je eerste jaar. Naarmate je vordert in je studieloopbaan, besteed je meer tijd aan die specialisatie. Ook het stagevolume neemt toe. Naast algemeen vormende vakken leer je in de opleiding veel over planten en dieren. Ook technische, economische en milieuvakken komen aan bod. Dit zijn de vier specialisaties:

• agro-industrie• dierenzorg• groenmanagement• landbouw

Page 8: Brochure Biotechniek 2016-2017

10

Weinig wetenschappen of wiskunde?

Heb je weinig wetenschappen of wiskunde gehad in je vooropleiding?

Vóór de start van de opleiding kun je inschrijven voor een instapcursus scheikunde en/of wiskunde. Zo ben je bijgewerkt en kun je de lessen vlot volgen. Deze cursussen vinden plaats half september.

Page 9: Brochure Biotechniek 2016-2017

9

10

B A C H E L O R I N D E

Van macro naar microDe opleiding Agro- en biotechnologie bestaat uit een algemeen gedeelte en een specialisatie. Vanaf het eerste jaar kies je je specialisatie. Dat pakket groeit doorheen de opleiding en in je laatste jaar ben je bijna voltijds bezig met je specialisatie via je stage en je eindwerk. Naast algemene vakken (communicatie, ethiek, economie...) leer je veel over planten en dieren. Plantkunde, dierkunde en microbiologie behoren tot het basispakket. Je werkt aan je wetenschappelijke vaardigheden en je besteedt extra aandacht aan het milieu in vakken als ecologie en milieuleer. Je technische kennis en eigen interesses scherp je aan via een uitgebreid pakket keuzevakken.

Praktijk en stageTijdens je stage maak je voor het eerst kennis met het werkveld. In het tweede jaar loop je een half semester stage; in het derde jaar krijg je vanaf november de ruimte om je stage en je eindwerk uit te werken. Wil je graag je horizon verruimen, dan kun je zelfs stage lopen in het buitenland. Op woensdag heb je meestal geen les en organiseren we vakexcursies of ervaringswerk op verplaatsing.

ProjectwerkIn de loop van je traject krijg je steeds meer de regie over je eigen opleiding. Je krijgt steeds meer de kans eigen inhoud aan de cursus toe te voegen en via de leerlijn wetenschappelijke vaardigheden word je op projectwerk voorbereid. Je werkt in het tweede jaar een beperkt proefproject uit, gekoppeld aan je stage. De voorbereidingen groeien in het derde jaar uit tot een echte bachelorproef die je voor een jury presenteert.

Agro- en biotechnologieDe opleiding Agro- en biotechnologie leert je alles over dieren, planten, voeding en landbouw. Er zijn vier afstudeerrichtingen: agro-industrie, dierenzorg, groenmanagement en landbouw. Je kiest de afstudeerricht-ing die aansluit bij je interesse. De brede basis van de opleiding geeft je alle kansen op de arbeidsmarkt. Specifieke voorkennis heb je niet nodig om met deze opleiding te starten.

Persoonlijke begeleidingJe krijgt binnen de opleiding Agro- en biotechnologie een persoonlijke studiebegeleider toegewezen in het eerste jaar. Die volgt je op en stuurt je bij tijdens het eerste jaar. Je kunt met je problemen altijd bij hem/haar terecht. De opleiding bestaat verder uit een klein en hecht team docenten. Je studeert op een kleinschalige campus met veel aandacht voor jouw situatie.

Page 10: Brochure Biotechniek 2016-2017

10

Je bent geïnteresseerd in voedselveiligheid, voedselkwaliteit en voedselproductie? Je wilt meewerken aan een gezonde en verantwoorde voedselketen? Dan kies je voor de afstudeerrichting agro-industrie.

AFSTUDEERRICHTING AGRO-INDUSTRIE

“De ideale voorbereiding voor mijn job”“Ik ben controleur bij het federale voedselagentschap. Ik doe controles, ik neem mon-sters en ik moet toezien op de interpretatie van de wetgeving. Wij werken nauw samen met de regionale en lokale overheden. De vakken die we kregen in de opleiding, waren de ideale voorbereiding voor mijn huidige functie.”

A G R O - E N B I O T E C H N O L O G I E

Alles over voedingIn deze afstudeerrichting draait alles rond voedingsmanagement. Voedingsleer en voedingschemie geven je inzicht in de voedselsamenstelling. In de vakken Voedingsbeheer diep je de biologische aspecten van voeding uit. Je bespreekt voedseladditieven, kwaliteits- zorgsystemen en conserveringsmethoden. In Industriële Processing behandel je de technische aspecten van de verwerking en bewaring van voedsel. De vakken Voedingstechnologie en -analyse ten slotte focussen op de praktische toepassing van technische, chemische en microbiologische kennis bij de hygiënische bereiding, verwerking en controle van voedingsmiddelen en hun afgeleide producten.

Mooie kansen op de arbeidsmarktJe controleert of stuurt het productie- en verwerkingsproces in de voedingssector. In die sector leveren productiebedrijven grondstoffen (granen, melk, dieren, groenten, fruit...) voor verwerking tot eindproducten (bier, boter, kaas, vlees, koekjes, chocolade, frisdranken, soepen, champagne, conserven...). In dat productieproces spelen fysische en chemische processen een cruciale rol. Het eindproduct ondergaat strenge kwaliteitscontroles: HACCP, IKZ, IKB... Jij werkt hieraan mee, zowel in bedrijven als voor de overheid.

Verder studerenHeb je een bachelordiploma op zak en wil je nog verder studeren? Via een schakelprogramma kun je een Master in de Industriële wetenschappen of een Master in de Biowetenschappen behalen. Meer informatie vind je op www.odisee.be/agrobio.

Go internationalBinnen de opleiding krijg je heel wat mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. In het tweede en derde jaar kun je op stage binnen en buiten Europa (Engeland, Frankrijk, VS, Canada, Benin, Bolivië, Filipijnen, Zuid-Afrika...) Je kunt ook in buitenlandse instellingen gaan studeren.

Page 11: Brochure Biotechniek 2016-2017

Agro industrie

1111

Het studieprogramma (standaardtraject) van de bacheloropleiding in de Agro- en biotechnologie, afstudeerrichting agro-industrie, telt drie jaar. Het complete programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/agrobio.

JE STUDIEPROGRAMMA

Studieprogramma afstudeerrichting agro-industrie - Campus Waas

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1

JAAR 2

JAAR 3

ALGEMEEN GEDEELTEAlgemene economie 3Chemie 6Dierkunde 3Geschiedenis & actualiteit 3Informatica 6Informatievaardigheden 3Taalvaardigheden 3Plantkunde 3Wetenschappelijk rekenen 3RZL & Ethiek 6 3Bedrijfseconomie 3Biotechnologie & microbiologie 4Dataverwerking 3Ecologie 3Management 3Marketing 3Zakelijke communicatie 3Milieuleer 3Duurzame systemen 3Welzijn op het werk 6Totaal algemeen deel 39 25 12AFSTUDEERRICHTING AGRO-INDUSTRIEVoedingsleer 3Voedingshygiëne 3Industriële processing 4Voedingschemie 3Voedselveiligheid 4Analysetechnieken 4Voedingstechnologie 8Voedingsbeheer 3Levensmiddelenanalyse 4Capita Selecta 3Oriënterende stage 11Eindstage 27Bachelorproef 15Totaal keuzerichting 21 29 42Keuzevakken 6 6

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR 60 60 60

Waar?De opleiding Agro- en biotechnologie wordt georganiseerd op Campus Waas, Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas, tel: 03-776 43 48. Meer informatie over de opleiding vind je op:

www.odisee.be/agrobio

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Page 12: Brochure Biotechniek 2016-2017

12

Je bent geboeid door dierengedrag, dierengezondheid, dierenverzorging en dierenwelzijn. Werken met dieren is je grote droom. Dan kies je voor de afstudeerrichting dierenzorg.

AFSTUDEERRICHTING DIERENZORG

“Ik wil naar het buitenland”“Ik was altijd al graag met dieren bezig. Super om dan een opleiding te vinden die volledig aansluit bij je hobby. De meeste docenten zijn heel gedreven met hun vak bezig en dat voel je als student. Dankzij mijn stage op een bizon- en schapenbedrijf in de Franse Alpen heb ik ontdekt dat ik later het liefst in het buitenland zou werken, bij voorkeur in een bergachtige of weidse omgeving.”

A G R O - E N B I O T E C H N O L O G I E

Alles over dierenIn de afstudeerrichting dierenzorg leer je alles over dierenwelzijn en dierengedrag. Je leert de behoeften van een diersoort correct in te schatten en ook hoe je erop kunt inspelen in de verzorging, huisvesting of training. Je leert kritisch te kijken naar gangbare praktijken en zo nodig alternatieven te ontwikkelen. De belangrijkste dierziekten komen aan bod en we besteden veel aandacht aan dierenvoeding en wetgeving. Je behaalt binnen je opleiding ook het extra diploma Proefdierkunde.

Werken met dierenJe kunt werken in dierenparken, dierenasielen, dierenspeciaalzaken, fokkerijen en bij rasverenigingen. Je bent opgeleid om dieren te verzorgen en te trainen. De dierensector richt zich steeds meer op afgestudeerden met ethologische en technische kennis: jij hebt die achtergrond! Ook dieren observeren om hun gedrag te begrijpen en hun welzijn te verhogen, is een vaardigheid die in het werkveld aan belang wint.

Verder studerenHeb je een bachelordiploma op zak en wil je nog verder studeren? Via een schakelprogramma kun je een Master in de Industriële wetenschappen of een Master in de Biowetenschappen behalen. Meer informatie vind je op www.odisee.be/agrobio.

Go internationalBinnen de opleiding zijn er heel wat mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. In het tweede en derde jaar kun je binnen of buiten Europa op stage. We hebben contacten in het noorden (VS, Engeland, Frankrijk, Canada...) en zuiden van de wereld (Benin, Bolivië, de Filipijnen, Zuid-Afrika...). Uiteraard kun je ook in buitenlandse instellingen gaan studeren.

Page 13: Brochure Biotechniek 2016-2017

Dierenzorg

1313

Het studieprogramma (standaardtraject) van de bacheloropleiding in de Agro- en biotechnologie, afstudeerrichting dierenzorg, telt drie jaar. Het complete programma en de ECTS-fiches kun je raadplegenop www.odisee.be/agrobio.

JE STUDIEPROGRAMMA

Studieprogramma afstudeerrichting dierenzorg - Campus Waas

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3

ALGEMEEN GEDEELTEAlgemene economie 3Chemie 6Dierkunde 3Geschiedenis & actualiteit 3Informatica 6Informatievaardigheden 3Taalvaardigheden 3Plantkunde 3Wetenschappelijk rekenen 3RZL & Ethiek 6 3Bedrijfseconomie 3Biotechnologie & microbiologie 4Dataverwerking 3Ecologie 3Management 3Marketing 3Zakelijke communicatie 3Milieuleer 3Duurzame systemen 3Welzijn op het werk 6Totaal algemeen deel 39 25 12AFSTUDEERRICHTING DIERENZORGWetgeving dierenzorg en dierenhouderij 3Toegepaste dierkunde 4Proefdierkunde 5Ethologie 3 7Dierziekten 3 5Dierenvoeding 3 3Dierenwelzijn 3Oriënterende stage 11Eindstage 27Bachelorproef 15Totaal keuzerichting 21 29 42Keuzevakken 6 6

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR 60 60 60

Waar?De opleiding Agro- en biotechnologie wordt georganiseerd op Campus Waas, Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas, tel: 03-776 43 48. Meer informatie over de opleiding vind je op:

www.odisee.be/agrobio

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Page 14: Brochure Biotechniek 2016-2017

14

Je hebt belangstelling voor natuur en groen. Je werkt graag met planten in de tuin en hebt interesse in tuinaanleg. Groenin steden en gemeenten, natuur en bos: samen vormen ze de groene ruimte. Wil je je hierin verdiepen? Ga dan voorgroenmanagement!

AFSTUDEERRICHTING GROENMANAGEMENT

“Brede kennis is elementair”“Ik werk voor het advies- en ontwerpbureau Grontmij. Ik ben er onder andere verantwoordelijk voor de kaarten bij de natuur- en landschapsbeheerplannen en de impactstudies. De brede natuur- kennis vanuit Groenmanagement is elementair om samen te werken binnen ons team en analyses kritisch te kunnen beoordelen.”

A G R O - E N B I O T E C H N O L O G I E

Alles over plantenIn groenmanagement leer je alles over groenbeheer en teeltmanagement. Je maakt kennis met het beheer van natuurgebieden, tuinen en parken en met de plantenteelt in het algemeen. Je verwerft een brede basiskennis over planten, plantenvoeding, tuinaanleg en plantenbescherming. Daarnaast zijn er belangrijke vakken zoals groenbeheer, natuur- en bosbeheer en mechanisatie.

Werken met groenJouw werkterrein wordt de professionele tuinbouw waar je een specialist bent in teelttechnieken en plant- of raskeuze binnen de deelsectoren sierteelt, groenteteelt en fruitteelt. Je kunt je ook vestigen als tuinaannemer. Je kunt aan de slag binnen park- en groenbeheer, bijvoorbeeld bij een gemeente- of een provinciebestuur. Je helpt op die manier natuurgebieden, parken en landschappen in Vlaanderen uitbreiden of herstellen.

Verder studerenHeb je een bachelordiploma op zak en wil je nog verder studeren? Via een schakelprogramma kun je een Master in de Industriële wetenschappen of een Master in de Biowetenschappen behalen. Meer informatie vind je op www.odisee.be/agrobio.

Go internationalBinnen de opleiding krijg je heel wat mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. In het tweede en derde jaar kun je op stage binnen en buiten Europa (Engeland, Frankrijk, VS, Canada, Benin, Bolivië, Filipijnen, Zuid-Afrika...) Je kunt ook in buitenlandse instellingen gaan studeren.

Page 15: Brochure Biotechniek 2016-2017

Groenmanagement

1515

Het studieprogramma (standaardtraject) van de bacheloropleiding in de Agro- en biotechnologie, afstudeerrichting groen- management, telt drie jaar. Het complete programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/agrobio.

JE STUDIEPROGRAMMA

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Studieprogramma afstudeerrichting groenmanagement - Campus Waas

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3

ALGEMEEN GEDEELTEAlgemene economie 3Chemie 6Dierkunde 3Geschiedenis & actualiteit 3Informatica 6Informatievaardigheden 3Nederlands 3Plantkunde 3Wetenschappelijk rekenen 3RZL & Ethiek 6 3Bedrijfseconomie 3Biotechnologie & microbiologie 4Dataverwerking 3Ecologie 3Management 3Marketing 3Zakelijke communicatie 3Milieuleer 3Presentatie & vergadertechniek 3Welzijn op het werk 6Totaal algemeen deel 39 25 12AFSTUDEERRICHTING GROENMANAGEMENTMechanisatie in de groensectoren 3Plantenvoeding 3Groei-omgeving onder glas 3Groenbeheer & Boomverzorging 4 Toepassingen in groenbeheer en HPG 4Natuur- en bosbeheer 4 4Tuinaanleg en plantenkennis 4 4Bemesting in tuinbouw en groen 3IPM in tuinbouw en groensectoren 3Oriënterende stage 11Eindstage 27Bachelorproef 15Totaal keuzerichting 21 29 42Keuzevakken 6 6

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR 60 60 60

Waar?De opleiding Agro- en biotechnologie wordt georganiseerd op Campus Waas, Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas, tel: 03-776 43 48. Meer informatie over de opleiding vind je op:

www.odisee.be/agrobio

Page 16: Brochure Biotechniek 2016-2017

16

Je hebt belangstelling voor landbouwdieren. Of je kiest voor de teelt van landbouwgewassen. Je wilt je actief inzetten voor een toekomstgerichte landbouw met een verantwoorde productie. Dan kies je voor de afstudeerrichting landbouw.

AFSTUDEERRICHTING LANDBOUW

“Goed voorbereid op job”“Ik werk als technisch-commercieel adviseur: ik help varkenshouders bij de keuze van biggenvoeding. M’n opleiding bereidde me goed voor op die taak: tijdens de stages deed ik heel wat praktijkervaring op en tijdens de lessen kwamen communicatie en veevoeding regelmatig aan bod.”

A G R O - E N B I O T E C H N O L O G I E

Boer zoekt kennisIn de afstudeerrichting landbouw leer je landbouwdieren kweken, houden en verzorgen. Je komt ook alles te weten over teeltmanagement, landschapsbeheer en wetgeving. We zorgen voor een brede opleiding waarin de maatschappelijke evolutie naar duurzaamheid zijn plaats vindt. Dierenverzorging, -voeding en -welzijn zijn essentiële aandachtspunten, maar we zorgen ervoor dat je binnen je opleiding meteen je fytolicentie behaalt.

Aan de slagDe landbouwwereld lijkt beperkt. Niets is minder waar. Je kunt niet alleen terecht in de primaire sector (melkvee, vleesvee, varkens, akkerbouw, mechanisatie) maar heel wat mogelijkheden vind je ook in de toelevering (veevoeders, meststoffen, zaden...), in instellingen als de Mestbank, de Bodemkundige Dienst en andere overheidsinstellingen.

Verder studerenHeb je een bachelordiploma op zak en wil je nog verder studeren? Via een schakelprogramma kun je een Master in de Industriële wetenschappen of een Master in de Biowetenschappen behalen. Meer details over verder studeren vind je op onze website www.odisee.be/agrobio.

Go internationalBinnen de opleiding krijg je heel wat mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. In het tweede en derde jaar kan je op stage binnen en buiten Europa (Engeland, Frankrijk, VS, Canada, Benin, Bolivië, Filipijnen, Zuid-Afrika...) Je kan ook in buitenlandse instellingen gaan studeren.

Page 17: Brochure Biotechniek 2016-2017

Landbouw

1717

Het studieprogramma (standaardtraject) van de bacheloropleiding in de Agro- en biotechnologie, afstudeerrichting landbouw, telt drie jaar. Het complete programma en de ECTS-fiches kun je raadplegen op www.odisee.be/agrobio.

JE STUDIEPROGRAMMA

Studieprogramma afstudeerrichting landbouw - Campus Waas

OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3

ALGEMEEN GEDEELTEAlgemene economie 3Chemie 6Dierkunde 3Geschiedenis & actualiteit 3Informatica 6Informatievaardigheden 3Taalvaardigheden 3Plantkunde 3Wetenschappelijk rekenen 3RZL & Ethiek 6 3Bedrijfseconomie 3Biotechnologie & microbiologie 4Dataverwerking 3Ecologie 3Management 3Marketing 3Zakelijke communicatie 3Milieuleer 3Duurzame systemen 3Welzijn op het werk 6Totaal algemeen deel 39 25 12AFSTUDEERRICHTING LANDBOUWMechanisatie 3Administratie en wetgeving 3Toegepaste dierkunde - nutsdieren 3Dierenvoeding 3Plantenvoeding 3Plantenbescherming 6Nutsdiervoeding en groenvoeders 4Praktijkspecialisatie 3Akkerbouw 4Huisvesting 3Duurzaamheid in de landbouwproductie 4Oriënterende stage 11Eindstage 27Bachelorproef 15Totaal keuzerichting 21 29 42Keuzevakken 6 6

AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR 60 60 60

Waar?De opleiding Agro- en biotechnologie wordt georganiseerd op Campus Waas, Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas, tel: 03-776 43 48. Meer informatie over de opleiding vind je op:

www.odisee.be/agrobio

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Page 18: Brochure Biotechniek 2016-2017

B E Z O E K O N S

Infodagen • zaterdag 12 maart 2016 van 9u30 tot 13u

• zaterdag 23 april 2016 van 9u30 tot 17u (open dag)

• zaterdag 25 juni 2016 van 9u30 tot 13u

• zaterdag 3 september 2016 van 9u30 tot 13u

Page 19: Brochure Biotechniek 2016-2017

19

Studeren in Sint-Niklaas

Boeiend studentenlevenDe hoofdstad van het Waasland is al generaties lang een scholenstad. De grote studentenpopulatie en het gevarieerde vrijetijdsleven garanderen een boeiende studententijd. Sint- Niklaas kan niet alleen uitpakken met het grootste marktplein van het land. De vernieuwde stationsomgeving met een eigen cinema en het Waasland Shopping Center staan symbool voor de dynamiek van de stad. Dompel je onder in cultuur in De Casino, de Stadsschouwburg en het Museumtheater. Of word lid van studentenclub Agropitalica, dé studentenclub van Campus Waas.

Campus met veel sfeerCampus Waas is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. De campus bevindt zich op tien minuten van de Grote Markt en op 15 minuten van het station. De moderne infrastructuur en de warme, familiale sfeer zullen je zeker bekoren. Je kunt op de campus deelnemen aan allerlei sport- en cultuuractiviteiten. Studeren met 1.700 medestudenten: het wordt een bijzondere ervaring. Studentenrestaurant ‘t Himmorant is een gezellige ontmoetingsplaats. We bieden je er een lekker middagmaal. Wist je overigens dat Campus Waas een eigen studentenverblijf heeft met 65 studenten kamers? Een uitgebreide wegbeschrijving vind je op www.odisee.be.

Pik een paar lessen meeWil je echt eens helemaal proeven van de opleiding Agro- en biotechnologie, kom dan zeker langs tijdens de openlesdagen op 9 en 16 maart. Schrijf je in via www.odisee.be/openlesdagen.

Inschrijven?Inschrijven aan Odisee? Dat doe je in twee fasen: na je online voorinschrijving volgt een definitieve inschrijving.

Online voorinschrijvingVanaf mei kun je online voorinschrijven via de website (bij inschrijven). Je kunt dat doen op de campus van je opleiding, tijdens de infodagen of gewoon thuis.

Definitieve inschrijvingJe voorinschrijving definitief maken, kan op twee manieren:• Op de campus van je opleiding, van 10 tot 12u en van 13

tot 16u (tijdens werkdagen). Dat kan vanaf eind juni. Tijdens de vakantieperiode, tussen 11 juli en 15 augustus, zijn niet alle campussen op hetzelfde moment open. Informeer dus vooraf.

• Na je online voorinschrijving thuis kun je je documenten gewoon per post naar ons sturen. Welke documenten je nodig hebt voor je definitieve inschrijving kun je lezen op onze website (bij inschrijven).

Grote Markt

Tunnel

De Witte MolenPark

Stat

ions

stra

at

Parklaan

Plezantstraat

Singel

Brugsken

Temse - Brussel

Antwerpen

Gent

Lokeren

Beveren

Nederland

WAASLAND

SHOPPING

CENTER

Sint-NiklaasAnkerstraat

N70

N70

N16

CampusWaas

Hospitaalstraat

bushalte

Moerlandstr

aat

Hoofdingang

ingang

parking

ziekenhuis

ingangleveranciers(aanbellen)

Toegangstudentenverblijf

Hospitaalstraat

Afrit 14 Hulst-Hamme

Afrit 15 Temse

Afrit 15 St.-Niklaas

Afrit 15 St.-Niklaas

E17

Hospitaalstraat 23, 9100 Sint- NiklaasTel: 03-776 43 48

De hoofdstad van het Waasland heeft je heel wat te bieden. Je verblijf op Campus Waas wordt beslist een bijzondere ervaring.

19

Page 20: Brochure Biotechniek 2016-2017

• W

V.U.

Mia

Sas

, War

moe

sber

g 26

, 100

0 Br

usse

l © 2

015

www.odisee.be