Get in touch november 2014

of 20/20
[G e t ] I n T o u c h nummer 10 - november 2014 [ centrum mondiaal ] R thema: FEEST DAGEN DE NIEUWE CONTAINERS ZIJN BINNEN! Fair Trade in Europees Parlement Leuke ideeën voor de Kerst & Sinterklaas
 • date post

  06-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  1

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Get in touch november 2014

 • [Get] In Touchnummer 10 - november 2014

  [ centrum mondiaal ]R

  thema:

  Feest

  dagen

  DE NiEuwE coNtaiNErs zijN biNNEN!Fair Trade in Europees Parlement

  Leuke ideen voor de Kerst & sinterklaas

 • 3 [Get] In Touch - November 2014

  [inhoud]

  Op de cover

  shopping

  nieuws

  Lezen

  [4] De nieuwe containers zijn binnen![12] Fair Trade in het Europees Parlement[8] Leuke ideen voor de kerst

  [9] Kookboeken[6] Cadeaus voor de feestdagen[16] Kerstkaarten

  [4] Nieuwe producten Tilingo-Nepra[4] Kerstbrochure Kanika[19] Roze dopper weer verkrijgbaar

  [17] Heerlijke pompoencurry[18] De kracht van samenwerking

  November 2014

  12

  17

  19

  Roze Dopper w

  eer

  verkrijgbaar !

 • 4 [Get] In Touch - November 2014

  Kerstbrochures KANIKA volop verkrijgbaar in Centrum Mondiaal

  BeslIs sNel!!Want de voorraad raakt snel op!

  De NIeuWe CoNtAINer Is BINNeN! We hebben leuke nieuwe dingen en producten die terug zijn van weggeweest! Kom snel kijken bij KANIKA!

 • 5 [Get] In Touch - November 2014

  NIeuWe proDuCteN BIj tIlINgo-NeprA

  Dit najaar verwacht Tilingo-Nepra nieuwe producten uit Nepal, Kenia en Ghana. Vanuit Ghana komen er mooie vazen, die tijdens de workshop van Mathilda in februari al te zien waren. Enkele mensen hebben ook mogen ervaren hoe het is deze vazen (pebbles) met de hand te beschilderen.

  Uit Nepal komen onze klankschalen weer. Het heeft even geduurd, maar de gegoten klankschalen zijn weer volop voorradig. Ook de start met de wierook, die op boeddhistische wijze is gemaakt van alleen natuurlijke stoffen, zal worden vervolgd. Een flinke zending van deze wierook is begin november te verwachten. Op dit moment hebben we 5 soorten wierook. Dit zal worden uitgebreid naar ongeveer 20 soorten. Dit kost wel wat tijd. In maart volgend jaar gaat het proces volop van start.

  Onze producent in Kenia is een samenwerking aangegaan met het CBI (Centrum voor de promotie van import van producten uit ontwikkelingslanden) in Nederland. Hier zijn mooie producten onder begeleiding van een CBI-designer ontwikkeld. Een voorproefje hiervan kunt u al zien bij Tilingo in de showroom. Onze voorbeelden staan hier uitgestald.

  Tenslotte: wanneer u vragen heeft over onze producten kom gerust naar mij toe. U kunt in ons kantoor gewoon binnen lopen. Wij streven ernaar om twee dagen per week in het Centrum aanwezig te zijn.

  Tot ziens in onze showroom,Marijke VisserTilingo-Nepra

 • 4.

  3.

  Schoencadeautjes& Pakjesavond

  2.

  1.

  1. SA073187 - Key ring fabric owl blue 2. SA068770 - Coin bank pig Mexican paint red/yellow3. SA080840 - Money box elephant red4. SA081182 - Measuring tape bird yellow5. SA080772 - Wallet kids assorti

  Over twee weken is het weer zo ver, Sinterklaas en zijn pieten komen weer naar Nederland. De komende periode zullen kinderen in het hele land zich weer verheugen op het zetten van hun schoen, het zingen van Sinterklaasliedjes en natuurlijk op pakjesavond. Sarana heeft voor u enkele leuke (schoen)cadeautjes geselecteerd.

  5.

 • 7 [Get] In Touch - November 2014

  NIEUWS!BEUrS DrachtEN

  Op 6 november staat sarana

  samen met sawa Hasa en

  Hasla weer in het Fries

  Congrescentrum te drachten.

  Zie ginDs komt... De nieuwe ContaineR

  1.

  1. SA075051 - Plate mosaic rainbow brushed L

  2. SA062174 - Bowl mosaic oily multicolor w/nuggets XL

  3. SA069593 - Dreamcatcher suede w/feathers blue/turq./purple

  Gelukkig, nog voor Pakjesavond en Kerstmis komen er bij Sarana 3 nieuwe containers binnen. De eerste nieuwe artikelen zijn leverbaar rond de tweede week van november. Deze container bevat o.a. de best lopende mosaic schalen, zoals de bekende rainbow brushed mosaic schaal. Maar ook andere items, zoals de multi colour dreamcatchers, zijn weer aanwezig.

  2.

  3.

 • 8 [Get] In Touch - November 2014

  Leverancier: Kanika

  Leverancier: Kanika

  Eeuwenoude vakkennis uit PerziZon tweehonderd jaar geleden emigreerden vanuit Perzi, het huidige Iran, vele families naar Kashmir in India. Zo ook de familie van de heer Hussain. Deze emigrantenfamilies beheersen van oudsher het ambacht van weven en het maken en beschilderen van papier-mach producten. Om de eeuwenoude (van ouder op kind overgedragen) vakkennis in stand te houden en werkgelegenheid, en dus een geregeld inkomen voor de families te creren, heeft de heer Hussain in 1969 een coperatie opgezet. Deze Siamese Export coperatie organiseert onder meer gezamenlijke productieactiviteiten en productverkoop. Vanwege de onrust in Kashmir nam de verkoop aan toeristen helaas af. Voor de heer Hussain een reden om de producten te exporteren. Momenteel zijn 50 families bij het project Siamese Export Co aangesloten. De winst van de onderneming gaat naar de gezondheidszorg en diverse scholingsactiviteiten voor kinderen.

  Ambachtelijk gemaakte papier-machdoosjes uit India Van dit prachtige papier-mach kunstwerk zijn alle bewerkingen met de hand gedaan. Dat begint met het mengen van papier met rijstemeel en water. Daarna wordt het een paar keer gemalen en in de week gezet, zodat er een zeer fijn mengsel ontstaat. Door het fijne mengsel te smeren om n van de mallen van klei en deze twee weken te drogen in de zon, ontstaat de juiste vorm. Nadat de mal is verwijderd, wordt de vorm opgeschuurd en gegaliseerd. De twee lagen kalksteenpoeder, vastgezet met dunne lijm, zorgen voor extra sterkte. De fijne stukjes papier zorgen voor een fraaie ondergrond. Dan is het traditionele schilderwerk aan de beurt: eerst de achtergrond, daarna het motiefwerk om het geheel uiteindelijk te fixeren met twee laklagen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van loodvrije verf. Het ontwerp en schilderwerk vraagt naast talent, jaren van opleiding. Met dit doosje heeft u dan ook een uniek stuk ambachtswerk in handen. Behalve doosjes worden door de families nu ook kerstballen en hangers gemaakt (zie afbeelding).

 • 9 [Get] In Touch - November 2014

  Binnenkort verwacht:

  Curry,s - 200 recepten uit de hele wereldISBN: 9789048310630BG code: LVL063a

  Street Food KosovoISBN: 9789081962926 BG code: LLC292

  French ChristmasScancode: 790248034928BG code: PUT349

  Andere nieuwe CDs van Putumayo:

  Yoga LoungeScancode: 790248034720BG code: PUT347

  Caf del MundoScancode: 790248034829BG code: PUT348

  Kerst CD Putumayo!

 • 10 [Get] In Touch - November 2014

  Kerst, kaarten ZintenzKerst/winter, nieuwe collectie kaarten van Zintenz!Uitgeverij ZintenZ levert duurzaam gedrukte kaarten.

  eR Zijn weeR kaaRsen en keRstkaaRten van amnesty!

  HappinezVriendschap, een bloemlezing (happinez)ISBN: 9789400505339BG code: LAP533b

 • 11 [Get] In Touch - November 2014

  Kerstpakket Tips!

  2.

  4.5.

  Speciaal voor hemSA079929 Wallet Milled strap Eco leat.brown

  6.

  Speciaal voor haarSA080161 Necklace Tagua 3 strings

  3.

  1.

  1. SA037301 - Mobile angel clear2. SA029764 - Bowl mosaic snail motif L3. SA039022 - T.light dark brown circle 3 figures4. SA079660 - Ornament gypsum angel w heart5. SA079516 - Ornament pastel M6. SA079332 - Notebook leather metal band brown L

  Ondanks alle nieuwe technische snufjes blijkt dat het ouderwetse kerstpakket nog steeds erg geliefd is in Nederland. Lekker eten, een kaarsje, een goed flesje wijn en iets leuks voor thuis, we zijn er allemaal blij mee. Sarana heeft voor u enkele kersttips geselecteerd.

 • 12 [Get] In Touch - November 2014

  Het ontbijt begon met een toespraak van Linda McAvan, de voorzitster van het Commissie Ontwikkelingssamenwerking en van de Fair Trade Working Group. Zij verwelkomde de leden van de het Europese Parlement, een bont gezelschap van diverse politieke partijen, officials van de lidstaten, alsook een groot aantal actieve mensen uit de fairtrade beweging. Het was een zeer boeiend en veelkleurig gezelschap. Ook introduceerde Linda de nieuwe vicevoorzitters van de Fairtrade Werkgroep bestaande uit Europese parlementarirs. Hieronder was o.a. Judith Sargentini van GroenLinks. Ze bracht het vele werk onder de aandacht wat deze werkgroep de afgelopen jaren heeft gedaan voor de legalisering van fairtrade en de kansen die fairtrade heeft gekregen in het Europees Parlement.Onder de sprekers was ook Bernd Lange, de voorzitter van de commissie Internationale Handel.

  Fair Trade in het Europees Parlement

  Hij sprak over eerlijkheid in de internationale handel. Een veelbelovende speech van deze volksvertegenwoordiger. Fairtrade kan zijn visie en hopelijk daaraan gekoppelde daden goed gebruiken. De hoofdspreekster was Nyagoy Nyongo, de directeur van Fair Trade Africa. Zij presenteerde het werk van de fairtrade gecertificeerde producenten in haar werelddeel. De serie voordrachten eindigde met de speech van Giorgio Dal Fiume, president van de World Fair Trade OrganizationEurope. Hij ging voornamelijk in op wat fairtrade organisaties in Europa kunnen doen voor de ondersteuning van kleine producenten in het Zuiden.

  Lekker ontbijtjeNa de speeches volgde het ontbijt, met jam, chocopasta, jus dorange, koffie, thee en suiker.

  AUTEURMarijke Visser, Tilingo-Nepra

  Op 8 oktober 2014 heb ik, samen met Olga Godschalk, een bezoek gebracht aan het Europees Parlement in Brussel. De Fair Trade Working Group organiseerde een Fair Trade Breakfast voor de 118 parlementarirs die het manifest Vote4Fair hebben ondertekend. Zojuist genstalleerd in hun nieuwe functie en in hun nieuwe commissies, zoals de Handelscommissie, begonnen de MEPs (Members of Parliament) afgelopen week hun werk als Europarlementarir.

  12 [Get] In Touch - November 2014

 • 13 [Get] In Touch - November 2014

  Voor zover mogelijk aten we fairtrade, maar in mijn ogen had het meer gekund. Tijdens het ontbijt droegen Judith Sargentini en Anne-Marie Mineur goede onderwerpen aan en ook zij willen meedoen in een fairtrade werkgroep in Brussel. Onder andere kaartten zij het vrijhandelsverdrag TTIP van Amerika met Europa aan, een dreigende ramp voor de kleine boeren en producenten. Het ontbijt was georganiseerd gedurende de

  Fair Trade Week in Belgi - een initiatief van de Belgische ontwikkelingssamenwerking en de Vote4FairTrade campagne. De Vote4Fair campagne is gesubsidieerd door de Europese Commissie. Het Fair Trade Advocay Kantoor in Brussel leidt de campagne in samenwerking met de WFTO-Eu. Fairtrade organisaties uit heel Europa doen mee aan deze campagne om de stem van fairtrade te laten horen.

  AUTEURMarijke Visser, Tilingo-Nepra

  HET FAiR TRAdE AdvocAcy oFFicE

  Het Fair Trade Advocacy Office

  (FTAO) vertegenwoordigt de

  fairtrade beweging gericht op

  een rechtvaardige internationale

  handel (Trade Justice). Het doel is

  de levensomstandigheden van

  gemarginaliseerde producenten en

  werkers in het Zuiden te verbeteren..

  Het FTAO is een gezamenlijk

  initiatief van Fairtrade International,

  de European Fair Trade

  Association en de World Fair Trade

  Organization-Europe. Via deze

  drie netwerken vertegenwoordigt

  het FTAO ongeveer 2,5 miljoen

  fairtrade producenten en

  arbeiders in zeventig landen,

  24 keurmerk initiatieven,

  ruim 500 gespecialiseerde

  fairtrade importeurs, vierduizend

  wereldwinkels en meer dan

  100.000 vrijwilligers.

  13 [Get] In Touch - November 2014

 • 14 [Get] In Touch - November 2014

  Op verzoek van diverse winkels verkopen wij bij Sarana de bekende Mitzi Blue chocolade nu ook per stuk. Op deze manier kunt u op uw gemak alle smaken uitproberen en bekijken welke smaak uw klant het lekkerste vindt.

  De chocolade discs zijn niet alleen heel romig van smaak maar zien er ook nog eens heel leuk uit. Ze zijn daarmee heel geschikt voor een verjaardag of schoencadeautje. En wat dacht u van de nieuwe kersteditie Christmas Market? U komt helemaal in de kerststemming met deze disc van melkchocolade, stukjes walnoot, pistache noten, grove stukken hazelnoot en een hart van witte chocolade. Tevens een mooi product voor de kerstpakketten!

  Mitzi Blue chocolade...Kom proeven!

  per stuK te

  BesteLLen

  Nog Niet overtuigd? Kom dan eens een lekker stukje proeven in onze showroom

  Kerstpakket-tip!

 • 15 [Get] In Touch - November 2014

  Ik ben MalalaTekst bij het boek (uit de media)Nobelprijs voor Vrede naar Malala - De Nobelprijs voor de Vrede is op 10 oktober toegekend aan de 17-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiase mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi (60). Ze kregen de prijs voor hun strijd tegen onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen. Malala vecht ondanks haar jeugdige leeftijd al jaren voor onderwijs voor meisjes. Ze heeft dat onder zeer gevaarlijke omstandigheden gedaan, zei het comit bij de bekendmaking. Door haar herosche strijd is ze het boegbeeld geworden voor het recht op onderwijs voor meisjes.

  ISBN: 9789000331536 BG code: LUN153

  SLAAPKLeTS! DAGBoeK Voor heT SLAPeNGAAN, DeeL 1Art. code LGZ797 Barcode 9789081477970 BG code BG477970

  SLAAPKLeTS! DAGBoeK Voor heT SLAPeNGAAN, DeeL 2Art. code LGZ939 Barcode 9789081989398BG code BG989398

  Yoga scheurkalender 2015ISBN: 9789490608743Boekenprijs (incl BTW): 14,95BG verkoopprijs (excl BTW): 9,12BG code: TP874

  rUPSje NooITGeNoeG, KerSTMIS 123ISBN: 9789025759247 BG code: LGO924a

  Tekst bij Yoga scheurkalender: Opstaan met yoga, lezen over yoga, koken met yoga, yoga met je kind, weetjes over yoga en nog veel meer. Met de Yoga scheurkalender 2015 ontdek je dat yoga meer is dan alleen het beoefenen van een asana. De kalender is gemaakt voor yogaliefhebbers, maar is ook bedoeld voor iedereen die nog niet aan yoga doet.

 • 16 [Get] In Touch - November 2014

  Leverancier: Tilingo Nepra

  Korting bij afn

  ame van meerde

  re exemplaren.

  nieuwe prO

  duCten

  tiLingO-ne

  pra

  rendier

  8cm

  12cm

  14cm

  waxineLiCH

  t

  VOgeL

  8cm

  12 cm

  16cmLeverancier: Tilingo Nepra

  Leverancier: Tilingo Nepra

 • aziatische of vijgenbladpompoen is in aziatische winkels te koop en op sommige markten, maar dit recept is geschikt voor elk soort pompoen.

  ingredinten3 el plantaardige olie1 tl komijnzaad tl nigellazaad1 ui, gesnipperd1 el fijngehakte verse gember tl gemalen kurkuma1 tl chilipoeder1 tl gemalen korianderzaad3 tomaten, fijngesneden500 g gele vijgenbladpompoen, geschild en in blokjes van 2,5 cm1 tl garam masala2 groene chilipepers, in ringetjes1 el limoensap2 el fijngehakt korianderbladzout

  BereidingVerhit de olie in een pan en bak de komijn- en nigellazaadjes tot ze knappen. Voeg de ui toe en bak hem lichtbruin. roer de gember, gemalen specerijen en zout naar smaak erdoor. roer1 minuut en doe de tomaten erbij. stoof ze tot moes.

  Voeg de blokjes pompoen toe, sluit de pan en stoof ze in 8-10 minuten gaar. Voeg de garam masala, chilipeper, het limoensap en fijngehakt korianderblad toe. Meng alles goed en serveer.

  pOMpOenCurrY(aLs BiJgereCHt)VOOr 4 persOnen

  Currys - 200 recepten uit de hele wereld

  isBn: 9789048310630Bg code: LVL063a

  Leverancier: Tilingo Nepra

  17 [Get] In Touch - November 2014

 • 18 [Get] In Touch - November 2014

  FAirtrAdeiNterNAtioNAL

  Het fairtrade model van het keurmerk Max Havelaar heeft de ambitie de kracht van kleine producenten (voor het Max Havelaar keurmerk vooral zelfstandige boeren) te verst-erken. De minimumprijs, langdurige handelsrelaties en toegang tot krediet geven hen de mogelijkheid betere handelsvoorwaarden te bedingen, investeringen aan te trekken en hun collectieve stem te versterken. Organisaties van kleine producenten investeren een steeds groter deel van de fairtrade premie in directe diensten voor de boeren (42%) en maatregelen om hun coperatie te verbeteren (44%).Dat is goed nieuws voor de landbouwers en hun gemeenschappen. Als boeren een krachtige, democratische organisatie hebben, die stabiele inkomsten en investeringen biedt, kunnen zij de uitdagingen aan waarmee hun gemeenschappen te maken hebben. Dat vormt een basis voor de transformatie die centraal staat in de fairtrade aanpak.Sterke, democratische organisaties en nationale platforms bieden producenten structuren en ook het zelfvertrouwen om hun stem te laten horen op landelijk en internationaal niveau. Het Malawi Fairtrade Platform bijvoorbeeld, heeft door lobby haar nationale regering ertoe bewogen fairtrade op te nemen in de nationale begroting als een middel voor ontwikkeling.

  BronFairtrade International Annual Report 2013-2014

  De kRaCht van samenweRking

 • 19 [Get] In Touch - November 2014

  RozeDoppers

  weerverkrijgbaar

 • Zon. 16 November: Internationale dag van de tolerantie

  (Unesco)

  Zat. 15 November: Aankomst Sinterklaas in Gouda

  Don. 20 November: Internationale dag van de Rechten van het Kind

  Ma. 1 Dec.: Wereld Aidsdag

  Din. 11 November: Sint Maartenfeest

  Colofonnummer 10, 2014

  Centrum mondiaal, randweg 8a, 4104 AC Culemborge-mail: [email protected] / Web: www.centrummondiaal.nl

  [Get] In Touch verschijnt elke maandCentrum Mondiaal is WFTO-gecertificeerd en lid van MVO Nederland

  Aangesloten importeurs: Bondgenoot projecten, Kanika, Sarana, Tilingo nepraredactie: Han Hostink / vormgeving: Sharon piek

  BONDGENOOT PROJECTENSTICHTING